Първи месец на бременността: признаци, симптоми, усещания на жената, състояние на гърдите и размер на корема на ранен етап. Психическото състояние на бъдещата майка.

Най-голямото щастие за всяка жена е майчинството. Но това е и много важна стъпка, която изисква много усилия, време и знания. Бъдещата майка трябва да знае какви промени в тялото й ще настъпят през следващите девет месеца..

Първият месец, според медицинските изчисления, започва в първия ден от последния цикъл. Всъщност това не е бременност като такава, така че жените са изненадани от периода от няколко седмици, определен от гинеколога, докато имат закъснение от само няколко дни.

Първият месец е шест седмици, а не обичайните четири. Две „допълнителни“ седмици падат върху процеса на зачеване и преминаването на яйцеклетката през фалопиевите тръби, последвано от имплантиране към стената на матката.

Чувства на майка през първия месец

През първия месец на бременността младата майка може да се почувства слаба, често слюноотделяне, сънливост, има отвращение към храната и определени миризми. Но не всички бременни жени могат да имат такива субективни усещания..

Отначало бъдещата майка не чувства, че в нея е възникнал нов живот, но към третата седмица тялото и психиката й започват да изпитват определени симптоми.

 • Раздразнителност, понякога по дреболии, сълзливост.
 • Сънливост, дори ако сънят отнема много време в режим.
 • Умора при липса на очевиден стрес.
 • Чести пътувания до тоалетната, като същевременно се поддържа същият режим на пиене.
 • Постоянно висока температура - около 37-37,5 градуса сутрин.

Всичко това е логично и разбираемо: в организма възниква хормонална експлозия и тя активно се подготвя за ново състояние.

Корем през първия месец на срока

В началото на бременността коремът на бъдещата майка изглежда абсолютно познат. Но някои усещания може да показват раждането на нов живот, макар и косвено. Жената може да изпитва дърпаща болка отдолу, както в навечерието на менструацията, но менструацията не идва. Ако коремът изглежда по-твърд и не спира да боли, трябва да се свържете с предродилна клиника, за да избегнете заплахата от спонтанен аборт.

Усещания в гърдите през първия месец

Вярата, че гърдите болят в първите дни след зачеването, не е вярна за всички. Подготовката на млечните жлези за бъдеща лактация за всяко момиче се извършва индивидуално. При някои гърдите се подуват и увеличават размера си, при други това се случва само в навечерието на раждането. Качеството и количеството мляко не зависи от това как точно ще се държат гърдите по време на бременност..

Чувства в гърдите през първия месец

Изписване в началото на бременността

Лигавицата в първите дни и седмици почти не притеснява майката. Те стандартно приличат на суров пилешки протеин, не миришат на нищо и не надвишават обичайното количество.

Кървавите петна са тревожен симптом, особено ако вече знаете, че сте бременна и не трябва да имате менструация. Вярно е, че понякога това означава напълно мирен, положителен процес на въвеждане на яйцеклетката в стената на матката.

Менструация по време на бременност

Не се страхувайте, ако периодът ви е изтекъл, но вече със сигурност знаете, че ще станете майка. Менструалното кървене може да се появи няколко дни след зачеването, което означава, че оплодената яйцеклетка все още не е прикрепена към стената на матката. Поради хормонални промени менструацията може да достигне до средата на бременността. За да се предотврати спонтанен аборт, акушер-гинекологът предписва на пациента хормонални лекарства.

Периоди през първия месец на бременността

Признаци на менструация "нормално":

 • тяхното начало преди диагностицирането на бременността;
 • отделянето не е размазващо и не е кафяво;
 • без черни съсиреци;
 • няма остра, подобна на контракция болка.

Развитие на плода на 1 месец

Първият месец е много важен и доста отговорен период. Още през първата седмица от вътрематочния живот това е пътят на ембриона в маточната кухина от фалопиевата тръба с последващото му закрепване към стената. Втората седмица е образуването на плацентата. От този момент нататък външният слой на ембриона произвежда хорион гонадотропин, който се нарича още първият хормон на бременността. По това време той може да бъде открит в урината на бременна жена и в кръвния серум..

В края на втората седмица пъпната връв постепенно започва да се формира. Освен това ембрионът вече се развива активно. Първо се появяват зародишни слоеве (с по-нататъшно развитие - тъкани и органи), полага се хорда (гръбначен стълб). Появява се нервната система.

През третата седмица той развива сърце с кръвоносни съдове. Разбира се, сърцето все още е несъвършено, но въпреки това вече се свива. Четвъртата седмица - крайниците (краката и ръцете) се развиват, а очната кухина също се оформя.

През първия месец на бременността плодът все още е много уязвим, поради което вирусни инфекции, алкохолни напитки, никотин, стресови ситуации, екология, медикаменти (хормонални лекарства, антибиотици, транквиланти), големи натоварвания могат да повлияят на нормалното му развитие.

Хранене на млада майка

В същото време през първия месец на бременността жената трябва да мисли за правилното хранене. Диетата трябва да бъде доминирана от зеленчуци и плодове, въглехидрати и протеини. За формирането на вътрешните органи е много важно наличието на витамин В9 (фолиева киселина), йод и витамин Е. Желателно е те да постъпват в организма заедно с естествените продукти.

Жената трябва да знае в какви храни се намира. Например, фолиевата киселина се съдържа в храни като мандарина, пъпеш, портокал, ябълка, диня, тиква и круша. Витамин Е се съдържа в авокадото, покълналите пшенични зърна, листните и зелените зеленчуци. Йодът се съдържа в морски водорасли, орехи, касис, сини сливи.

Основната задача на бременната жена е да положи всички усилия, така че бебето да расте силно и здраво..

1 месец бременност: ултразвук

Чувствата на бременната жена са разбираеми: жената се вслушва в себе си, се съмнява, подозира грешка и се надява. Най-добрият начин да разпознаете факта на оплождането е с помощта на ултразвук. Устройството ще „види“ плода през третата седмица. За вас това ще бъде само петно ​​на тъмен фон, но за лекаря - информативно изображение на ембриона и изключване на патологии.

В допълнение към ултразвука, жената ще трябва да премине много тестове за определяне на кръвната група, наличието на инфекциозни заболявания, СПИН и други полово предавани болести.

Ултразвук през първия месец на бременността

Секс през първия месец на бременността

Много жени и техните партньори са загрижени дали е възможно да се прави любов в ранните етапи. През първия месец си струва да се откажете от проникващия секс и други сексуални практики, за да не предизвикате свиване на матката, което може да провокира спонтанен аборт. Струва си да се погрижите за спокойни условия за имплантиране на клетки в маточната стена. Не е критично, ако се отдадете на ласки в леглото, още не знаейки, че очаквате бебе. Но след диагностицирането на бременността, сексът трябва да бъде отложен..

Какво не е разрешено през първия месец на бременността?

И така, вие сте бъдеща майка. Отсега нататък се подчинявате на „бременния“ режим: спите повече, ходете, отказвайте се от излишни натоварвания в полза на обикновена разходка, хранете се балансирано, но не за двама, грижете се за настинките и изхвърлете лошите си навици от живота (поне за известно време).

 • пийте алкохолни и тонизиращи напитки;
 • пушене;
 • приемайте лекарства, дори тези, които пиете постоянно (отказът от тях трябва да бъде обсъден с Вашия лекар);
 • повдигайте предмети, по-тежки от 3 кг;
 • бъдете нервни;
 • правят интензивен секс;
 • бъдете на диета.

Мога:

 • ходене;
 • вкусно е;
 • боядисвайте коса, нокти и нанасяйте грим;
 • вземете ваканция;
 • летете със самолет, ако се чувствате добре.

Аборт през първия месец

Ако по някаква причина е настъпила бременност, но раждането е невъзможно и жената иска да направи аборт, тя трябва да знае характеристиките на аборта през първия месец.

Най-безопасните методи за аборт са медицински, вакуумни и хирургични, извършвани до 12 седмици. Много по-добре е да планирате зачеване и да се предпазите, за да го предотвратите, отколкото да вземете мерки за прекъсване поради собствената си неблагоразумие и незрялост..

Първи месец от бременността

Първи месец от бременността: симптоми и усещания

Първият месец от бременността в акушерската практика започва от първия ден на последната менструация, т.е. в момента, когато яйцеклетка, потенциална за оплождане, напусне яйчниците. Всъщност това все още не е бременност, поради което момичетата, особено тези, които се подготвят за майчинство за първи път, често се чудят защо при посещение в антенатална клиника, когато месечното забавяне е само няколко дни, им се дава период от 4-5 седмици.

Как да отговоря на въпроса - „Първият месец на бременността е колко седмици“? Просто е. Според медицинските показатели този загадъчен месец включва 6 акушерски седмици, две от които падат върху зачеването и „пътуването“ на оплодената яйцеклетка през фалопиевите тръби, докато тя се прикрепи към матката.

Всички тези сериозни процеси често не се проявяват по никакъв начин, така че техните признаци и симптоми са незабележими. Но към 3-та седмица ситуацията се променя драстично и тялото на майката започва да реагира на появата на „чуждо тяло“.

Основните симптоми на първия месец са:

 1. раздразнителност;
 2. сънливост;
 3. бърза умора;
 4. чести позиви за уриниране;
 5. повишаване на базалната телесна температура до 37,0 - 37,5 градуса.
Всички тези признаци се появяват благодарение на хормоналния бум в организма на бъдещата майка, който е възстановен, за да осигури всички условия за ембриона.

Първи месец от бременността: какво се случва

Какво се случва в тялото на жената на ранен етап, какво трябва да знае една майка? Началото на бременността на жената започва в момента, в който най-"силната" яйцеклетка, освободена от яйчниците, се срещна със сперматозоидите и започна труден път в маточната кухина, който ще се превърне в "къщата" на бебето през следващите девет месеца.

Този момент е труден за проследяване, но е възможен. Ако очаквате с нетърпение зачеването на дете, тогава можете да водите диаграма на базалната температура (измерена сутрин, без да ставате от леглото, в ануса). По време на овулацията температурата се повишава с 0,5-0,6 градуса и, ако е настъпило оплождане, тя не спада до края на първия триместър. В този момент е важно бъдещата майка да знае как да се държи, за да „помогне“ на процеса на зачеване. За успешна бременност жената трябва да води здравословен начин на живот, а не да се пренапряга физически и емоционално, осигурявайки си пълен мир.

Първи месец от бременността: какво се случва с плода


Как изглежда плодът? Към петата седмица яйцеклетката се превръща в ембрион - малък „попова лъжичка“ с размер 4-5 мм. Тялото му има само глава и опашка, много е малко и прозрачно. На този етап започва активното развитие на плода..

Корем през първия месец на бременността

В дните, когато трябваше да започне менструация, много майки се оплакват, че долната част на корема ги боли и дърпа. Този симптом се счита за нормален, ако болката е лека и преминава бързо. Ако коремът е много труден на допир и болките нарастват, тогава трябва спешно да се консултирате с гинеколог, за да премахнете заплахата от спонтанен аборт.

Гърди през първия месец на бременността

Неопитните момичета, които тепърва се готвят да станат майки, се опитват да открият колкото се може повече информация за интересна ситуация, за да бъдат готови за „изненадите“ на бременна държава. Един от често задаваните въпроси е темата за болезнените усещания в гърдите..

Боли ли ви гърдите през първия месец? Не винаги. Подготовката на млечните жлези за хранене на нероденото бебе при всички жени протича по различни начини, в зависимост от индивидуалните особености на организма. Някои не усещат уголемяване на гърдите до самото раждане и за мнозина този процес започва от деня на зачеването.

И двата варианта се считат за норма в акушерската практика. Следователно, ако гърдата не е „реагирала“ на раждането на нов живот, това не означава, че ще има малко мляко и бебето ще трябва да бъде прехвърлено на изкуствено хранене веднага след раждането..

Изписване през първия месец на бременността

В началото на бременността вагиналните секрети практически не създават проблеми на жената. Те са подобни на бялото на сурово яйце и са без мирис, което се счита за нормално.

Ако забележите кръв в отделянето, тогава трябва незабавно да посетите гинеколог. Ранното кървене е симптом на спонтанен аборт. Но не се паникьосвайте и бийте алармата, преди да посетите антенаталната клиника - често има случаи, когато зацапване се появява в дните на имплантиране на яйцеклетката в матката, която реагира по свой начин на този процес.

Периоди през първия месец на бременността

Бременността и менструацията са съвместими понятия, особено през първите месеци. В продължение на 3-4 седмици менструацията преминава в случай, че оплодената яйцеклетка не се е прикрепила към матката, в резултат на което все още не са настъпили хормонални промени в тялото на жената. Това явление се счита за норма в акушерската практика..

Често при бременни жени периодите могат да продължат до средата на срока поради хормонален дисбаланс. В този случай гинеколозите често предписват на пациентите лекарства, съдържащи хормони, за да стабилизират ситуацията и да предотвратят неуспех на бременността..

Какви периоди се считат за нормални в началото на срока? Симптоми на "безопасен" период:

 • стартира предсрочно за няколко дни;
 • умерено отделяне (не обилно, но не и намазано);
 • без примес на нехарактерни нюанси (кафяв или черен разряд);
 • няма схващащи болки.

Аборт през първия месец

Показанията за аборт в началния етап могат да бъдат медицински показания и желанието на самата жена. Много момичета, които не планират да раждат, след забавяне започват да търсят начин да прекъснат бременността у дома без помощта на лекар. Днес има няколко начина да се отървете от нежелана бременност, но само медицински методи се считат за безопасни: медицински, вакуумен или хирургичен аборт, които са възможни до 12 седмици от срока.

Помня! „Изкуственото“ прекъсване на бременността има отрицателен ефект върху тялото на жената и може да доведе до сериозни последици, включително безплодие. Ето защо е по-добре да предотвратите бременността преди зачеването, отколкото да мислите как да се отървете от нея по-късно..

Ултразвук - 1 месец бременност

В допълнение към ултразвука, при регистрация бъдещата майка трябва да премине редица тестове, които определят нейната кръвна група и Rh фактор, наличието на инфекции в организма, а също така проверява за заболявания като ХИВ / СПИН, хепатит и сифилис.

Хранене през първия месец на бременността

Храненето на бременна жена през първия месец често е трудно да се регулира, тъй като жената не винаги се запознава своевременно с интересното си положение. Но сега е по-добре да преразгледате диетата и да изключите от нея всички „нездравословни” храни..

Когато планирате бебе, разбира се, това е по-лесно да се направи, но дори ако зачеването се е случило случайно, тогава не трябва да пренебрегвате правилата на бременното хранене, дори ако токсикозата не се преодолее.

Какво не можете да ядете и пиете:

 1. Мазни, пикантни и пушени храни
 2. Месо и риба, които не са напълно сготвени
 3. Кетчупи, сосове, майонези
 4. Сурови яйца и мляко
 5. Кафе, чай, тонизиращи напитки
Не забравяйте да включите в менюто ви необходими зеленчуци и плодове в неограничени количества. Те дори могат да помогнат за предотвратяване на токсикоза..

Секс през първия месец на бременността

В ранните етапи е по-добре да отложите секса - всякакви контракции и тонус на матката могат да доведат до срив. Според лекарите, когато оплодената яйцеклетка е прикрепена към матката, за него е по-добре да осигури "комфортни условия".

Но това не е категорична забрана, тъй като семейните двойки на 1-4 седмици не винаги осъзнават, че се готвят да станат родители. Независимо от това, гинеколозите препоръчват на съпрузите да се откажат за кратко от интимност, като позволяват на ембриона безопасно да се „установи“ в утробата на майката.

1 месец бременност: какво е възможно, какво не

След зачеването на дете всички без изключение майки трябва да преминат към режим на бременност. Ходете повече и си почивайте, хранете се правилно и пълноценно, грижете се за здравето си, пазете се от настинка, която може да провокира спонтанен аборт.

Какво абсолютно не може да се направи:

 • пушене и пиене на алкохол;
 • пренапрягайте се;
 • приемайте всякакви лекарства без лекарско предписание;
 • бъдете стресирани;
 • вдигане на тежести.

Ето защо, ако усетите симптомите на интересна ситуация, тогава трябва да се грижите за себе си и бебето. Прегледайте работния си график - силното темпо не е за вас сега, откажете се от активните тренировки във фитнеса, опитайте се да не използвате обществен транспорт, като го замените с ходене.

Ако една жена е пила и пушила, носейки вече дете под сърцето си, но без да знае за интересна ситуация, тогава лекарят трябва да бъде уведомен за това - той ще предпише допълнителни изследвания, за да се изключат възможните последици от пристрастяването.

Необходима е и консултация с гинеколог, ако планирате полет със самолет. Няма еднозначен отговор на въпроса „възможно ли е да се лети рано“ - всичко зависи от състоянието на майката и плода, за което както полетът, така и изменението на климата могат да бъдат опасни.

Първите месеци на бременността: препоръки

Основните препоръки за ранен период са почивка и мир. Дори да се чувствате зле, постоянна сънливост, която не ви позволява да водите обичайния си начин на живот, тогава най-важното е да се настроите на позитивно настроение. Ранните „странични ефекти“ ще отминат много бързо, важно е да се организирате правилно.

Вземете любимите си хобита, запишете се за гимнастика или йога за бременни жени, разходете се и се насладете на позицията си - тези усещания са незабравими. Също така опитни майки и лекари настояват да не слушате суеверия, които казват, че по време на бременност не можете да плетете, да подстригвате косата си и да купувате зестра за бъдещо бебе. Всички тези фактори нямат научно обяснение и връзка с раждането на дете..

Първи месец от бременността

Първият месец от бременността често остава за бъдещата майка „месец, когато не знае“ за новия си статут на „жена в позиция“. Досега не е имало резки кардинални промени нито в благосъстоянието на бременната жена, нито във външния й вид, особено след като бременността започва първоначално с оплождането на яйцеклетката, по-нататъшното й „пътуване“ до матката и надеждно фиксиране там.

Въвеждането на оплодено яйце в стената на матката се случва 6-14 дни след историческата му среща със спермата. Отсега нататък формирането и развитието на нероденото дете ще продължи 9 месеца: първо яйцеклетката ще се превърне в ембрион, след това в плод и до края на бременността майка и татко вероятно вече ще знаят дали да изберат мъжко или женско име за дългоочаквано бебе.

Признаци на бременност през първия месец

Далеч най-очевидният признак, че е настъпила бременност, е, че не сте имали менструация навреме. Ако менструацията ви закъснее с 3-4 дни, е време да си направите тест за бременност. Но тестът, разбира се, не винаги е гарантиран за определяне на бременността, но кръвен тест за hCG може да се справи с това с постоянен успех: с настъпването на бременността нивата на хорион гонадотропин започват уверено да се увеличават.

Други признаци на бременност през първия месец, които могат да сигнализират за успешно зачеване и "уреждане" на яйцеклетката в матката:

 • повишена базална температура: показателите за базална температура се повишават до 37-37,5 градуса дори с началото на овулацията под въздействието на хормона прогестерон. Същият хормон остава пълноправен "собственик" в тялото на жената дори след зачеването, като е отговорен за поддържането на бременността. Това е свързано с повишена базална температура в началото на бременността и до края на първия триместър;
 • уголемяване на млечните жлези и повишена чувствителност на гърдата, потъмняване на ареолата на зърното: промените, които гърдата претърпява още в началото на бременността, също са свързани с повишаване на концентрацията на прогестерон. Така още от първия месец тялото се подготвя за предстоящата краткосрочна лактация след раждането на бебето;
 • обостряне на обонятелните усещания и вкусови предпочитания: изведнъж, неочаквано, жената започва да реагира остро и с отвращение на някои миризми, които дори могат да причинят гадене. Освен това могат да се появят неочаквани пристрастявания към храната и една жена по някаква причина започва да иска онези продукти, които не е особено „харесвала“ преди;
 • умора и постоянна сънливост: промените вече са започнали в тялото, сега то ще трябва да се възстанови напълно, за да осигури най-удобните условия за живота и развитието на плода. Това преструктуриране може да бъде придружено от повишена умора и преследващо желание за сън, като такива симптоми често се чувстват през целия първи триместър на бременността;
 • промени в настроението: преди минута жената се смееше силно, а след това изведнъж плачеше, разстроена? Причината за това са едни и същи хормони..

Чувства и болки

В ранните етапи жената все още не изпитва напълно всички възможни „удоволствия от бременността“, с които предстои да се сблъска на различни етапи на раждането на бебе. Въпреки това, дори и сега могат да се появят някои непознати досега усещания, като желанието да се спи по-дълго и по-често, чувството на преследваща умора и бърза умора. Факт е, че сега всички сили на тялото са насочени към поддържане на бременността и с такива промени той се опитва да "подкани" бъдещата майка, че отсега нататък е необходимо да се пестят сили и да се живее в "щадящ" режим.

Въпреки че обикновено токсикозата, ако се прояви, малко по-късно, в някои случаи нейните симптоми са възможни още през първия месец на бременността. Универсално средство за борба с гаденето и повръщането, което е проява на токсикоза, сега не е измислено: някои от жените се подпомагат от близалки, други - от лимон. Наборът от „общи“ препоръки за избягване и намаляване на токсикозата е прост: трябва да премахнете дразнещите миризми, които провокират гадене; спазвайте оптимална диета и сутрин, веднага след събуждане, без да ставате от леглото, пийте топъл чай и яжте ябълка или бисквитки.

Обикновено за първия триместър на бременността е възможно усещане за някакъв дискомфорт, свързан с подуване и болезненост на млечните жлези, поява на главоболие и световъртеж - всичко това са резултатите от хормонални промени.

Много успешни майки отбелязват наличието на дърпащи болки през първия месец на бременността в корема, подобни на тези, които се появяват в предменструалния период. Ако болките в корема са леки, не придружавайте жената постоянно и не се „прераждайте“ в спазми, те не представляват заплаха. Но в същото време коремната болка може да бъде симптом на повишен тонус на матката и висока заплаха от неуспех на бременността, а също така да показва риска от извънматочна бременност. Ето защо, ако болката през първия месец на бременността в корема е постоянна, придружена от размазващо кафяво отделяне или приток на кръв, трябва да се консултирате с лекар, който ще постави точна диагноза.

Дори в ранните етапи, въпреки че стомахът дори не е започнал да расте, е възможна болка в долната част на гърба и в областта на кръстната кост, в резултат на омекотяване на връзките и дисковете на гръбначния стълб, поддържащи матката под въздействието на прогестерон и напрежението на кръглите мускули на матката поради постепенното му увеличаване.

Много вероятно е през първия триместър на бременността жената да забележи засилена нужда от изпразване на пикочния мехур: понякога бъдещата майка трябва да става по няколко пъти през нощта, за да отиде до тоалетната „по малък начин“. Експертите обясняват повишената честота на уриниране с постепенно увеличаване на матката, което оказва натиск върху пикочния мехур и повишено производство на течност от тялото на бременната жена.

Изписване през първия месец на бременността

Изписването през първия месец на бременността с изобилие и някакви качествени промени не притеснява жената. Въпреки че, разбира се, не е изключена възможността за известно увеличаване на отделянето, което може да възникне поради хормонални промени в организма.

В самото начало на първия месец на бременността, до края на първата или началото на втората седмица, жената може също да открие зацапване, което е така нареченото имплантационно кървене. Това явление се случва по време на въвеждането на яйцето в стената на матката и дори не говорим за кървене като такова, а за отделяне на определено количество розово отделяне.

Но появата на отделяне през първия месец на бременността под формата на истинско кървене - дори обилно, дори "размазване" - вече показва патология. Така че, вагиналното кървене може да означава спонтанен аборт, който вече е настъпил (прилича на обикновена менструация, вероятно със закъснение и малко по-болезнено) или висока заплаха от неуспех на бременността (при наличие на размазващи кафяви или кървави отделяния).

В допълнение, внимателното отношение към себе си изисква освобождаване от отговорност през първия месец на бременността, които са придружени от сърбеж и / или изгаряне, имат неприятна миризма, имат зелен, жълт или сив цвят, "нездравословна" пяна или подсирване. Подобна симптоматика е характерна за инфекция, за да се определи и избере стратегия за лечение, за която ще трябва да преминете показаните тестове..

Чувства на 1 месец от бременността

1 месец бременност е най-важен. В момента цялото тяло е подготвено за промени и подготовка за развитието на бременността през следващите месеци..

След узряването яйцето попада във фалопиевата тръба, където ще се срещне със сперматозоидите, в резултат на което ще се роди нов живот. През това време матката има време да се покрие с мрежа от кръвоносни съдове, подготвяйки се да получи оплодено яйце - зигота. По пътя към матката зиготата вече започва активно да се дели; при достигане на маточната кухина плодът вече има 32 клетки. След като зиготата е прикрепена към стената на матката, жената се счита за бременна.

Към средата на 2-рата седмица плодът развива нервната система, след което нейното формиране продължава в гръбначния мозък и мозъка. Към 3-тата седмица плодът наподобява куха топка с диаметър 0,1-0,2 mm. За 4 седмици се формират крайниците и зачатъците на много вътрешни органи. Плодът се превръща в ембрион с дължина около 4 mm. Снимката показва различните периоди на развитие на плода за 1 месец.

Също така разберете, 2 месеца бременност е колко седмици и как протичат 11 седмици от бременността.

Хормоналният фон на бъдещата майка се променя, тялото е напълно възстановено. Когато яйцето е прикрепено към стената на матката, жената може да почувства дърпаща болка в корема, както по време на менструация. Матката започва да се увеличава. При физическо натоварване са възможни спазми на матката. И връзките и дисковете, които го поддържат, се омекотяват и се появява лумбална болка. През първия месец болката е нестабилна и отшумява сама.

Симптомите на 1 месец са:

 • силна умора;
 • сънливост;
 • гадене, придружено от повръщане;
 • киселини в стомаха;
 • повишено уриниране;
 • промяна във вкусовите предпочитания.

Какво се случва в тялото

Началото на бременността се характеризира със следните основни характеристики:

 • забавена менструация;
 • повишена базална температура;
 • токсикоза;
 • набъбване и пълнене на млечните жлези;
 • увеличаване на количеството и промяна в структурата на секретите.

Основният симптом е липсата на менструация.

Нека разгледаме всеки от тях поотделно..

 1. Първият признак на бременност е липсата на менструация. През първия месец, особено през периода на прикрепване на плода към матката, е възможно зацапване. Забавянето на менструацията обаче може изобщо да не е свързано с бременност, а да е резултат от някакво заболяване или стрес..
 2. Под въздействието на прогестерон базалната температура на бременна жена се повишава над 370С. Някои хора се чувстват горещи. Това явление е краткотрайно. Просто трябва да внимавате и да не бъркате бременността с признаци на започващо заболяване..
 3. Много жени изпитват гадене през първия месец на бременността, но по различни начини. Леката токсикоза се среща при почти всички. Чрез консултация с гинеколог могат да се предотвратят неприятни припадъци. Храната трябва да се приема на малки порции, пийте достатъчно течности. Токсикозата в тежка форма е много рядка. Силно повръщане, замаяност, ниско кръвно налягане, слабост - причина незабавно да се консултирате с лекар, който ще предпише необходимото лечение в болница.
 4. Подготвяйки се за появата на бебето в бъдещата майка, гърдите се подуват и увеличават. Има чувство на пренаселеност в млечните жлези. Някои дори могат да имат коластра от гърдите си..
 5. Поради хормонални промени е възможно увеличаване на отделянето - те трябва да бъдат прозрачни и без мирис.

През първия месец е напълно възможна лека болка в долната част на корема, придружена от изтръпване.

През първия месец на бременността може да има рядък дискомфорт или болка, локализирана в долната част на корема или отстрани. Краткосрочната лека болка възниква в резултат на преструктурирането на женското тяло и не трябва да плаши бъдещата майка. Ако болката е силна и продължителна, непременно трябва да посетите гинеколог.

Причината за силна болка може да бъде възпаление, което причинява повишен тонус на матката и последваща заплаха от спонтанен аборт. За да поддържате бременност, ще трябва да отидете в болница.

Размерът на корема през този период не се променя. На снимката можете да видите как изглеждат коремите на жените през първия месец. Невъзможно е визуално да се определи бременността по корем.

Ултразвуково изследване

Възможно е точно установяване на бременността само с помощта на ултразвук. Сензорът ви позволява да регистрирате бременност на 3 седмици от момента на зачеването, да определите точната му дата и да идентифицирате възможни патологии в ранните етапи за своевременното им лечение. На ултразвуковата снимка можете да видите развитието на ембриона през първия месец.

Ултразвуковото изследване е напълно безопасно за бременна жена и плод. След положителна диагноза се регистрира жена.

 • общи и биохимични кръвни тестове за определяне на Rh фактор, нива на захар;
 • тестове за СПИН, сифилис, хепатит.

От този период бъдещата майка трябва да наблюдава храната, която яде.

С различна резус кръв на родителите се взема анализ за наличие на антирезус тела. След това се правят тестове за урина, вагинални цитонамазки, хормонални тестове.

Какво е позволено и какво е забранено

Бременността е доста уязвима през първия месец на бременността. Следователно жената трябва да знае какво може да се използва и прави и какво абсолютно не е разрешено..

ПозволенЗабранен
Първият триместър на бременността се основава на здравословна балансирана диета, където фолиевата киселина играе специална роля. Необходим е систематичен прием на черен дроб, зелен грах, зеле, маруля, магданоз, ябълки, круши, дини, пъпеши, мандарини, портокали.Съхранявайте сосове, полуфабрикати, всякакви ястия за бързо хранене, газирани напитки, пушени меса, храни с високо съдържание на сол, тонизиращи напитки, силен чай, кафе.
Постно месо от телешко, телешко, птиче месо - варено, на пара, печено.Мазни меса, сладкарски изделия
Постни риби.Някои видове риби, сурови рибни продукти (суши) - съществува риск от заразяване с различни паразити.
Различни зърнени храни с мляко, с добавка на масло, сушени плодове.Неварено мляко, сурови яйца.
Голям брой плодове, зеленчуци без ограничения.Билкови чайове - използвайте билкови чайове с голямо внимание, някои от които могат да причинят спонтанен аборт.
Туризъм на открито, лека физическа активност, гимнастика за бременни, дихателни упражнения. По препоръка на лекар - плуване, занимания по йога.Алкохол - пиенето на напитки, съдържащи етанол, може да причини вродени малформации, физическо недоразвитие или необичайно развитие на вътрешните органи на плода.
Пушене - съдържанието на въглероден окис в цигарения дим води до кислороден глад на майката и бебето, забавяне на развитието, отслабване на плацентата, дори преждевременно раждане.
Лекарства, особено антибиотици, вазоконстрикторни капки за нос, аспирин - наложително е да прочетете инструкциите за лекарството, което посочва правилата за употребата му по време на бременност.
Повдигане на тежки предмети, особено с хипертоничност на матката.
Рентгеново облъчване.
Силови, травматични, активни спортове.
Стрес на работа, стресови ситуации.

От първия месец жената се нуждае от:

 • обърнете внимание на доброто хранене, психологически стабилно състояние;
 • периодично се наблюдава от гинеколог;
 • следвайте прости препоръки: релаксация, чист въздух, спокойна атмосфера.

Всичко това е гаранцията за здравето на бъдещата майка и бебе..

За автора: Боровикова Олга

1-ви месец от бременността

Как се променя здравословното състояние на майката през първия месец на бременността

Първи месец на бременността: промени в женското тяло и развитието на плода по седмици

Поведение на детето на масата

Как да научите детето си на правилата на поведение на масата и как да генерирате интерес към храната.

Безопасна бебешка козметика

Избор на безопасна козметика, която ще предпази кожата на вашето бебе от студ и слънце.

Формиране на привързаност към детето

Как се формира емоционална връзка с дете и как да се поддържа с по-големи деца.

Развитие на детето по месеци до една година

Нека да разберем през какви етапи на развитие преминават бебетата и как родителите могат да подкрепят този процес..

Първи месец от бременността

Какво трябва да знаете за първия месец от бременността

Първият месец на бременността не винаги е ясно дефиниран, дори при някои медицински процедури. Но все пак повечето жени, които са внимателни към здравето си, могат бързо да диагностицират интересна ситуация в себе си. На какви признаци разчитат и като цяло какво трябва да знаете за ранната бременност?

Симптоми и усещания

1. Забавена менструация. Най-често този симптом при жена, която е сексуално активна без надеждни контрацептиви, означава бременност. Бъдещите майки обаче нямат закъснения и има много причини за това. Това може да бъде и обикновена настинка, и обостряне на всяко хронично заболяване, и патология на щитовидната жлеза и яйчниците, и дори стрес. Вероятно няма такава жена, която никога да не се забави по неизвестни причини..

2. Токсикоза. Гадене и повръщане - това са признаците, които много жени имат през първия месец на бременността, макар и по различни начини. Някой страда от леко гадене преди закуска, докато някой друг си връща всичко, което яде и пие, ситуацията може да бъде толкова трудна, че се налага стационарно лечение. Въпреки че едва ли е възможно да се победи токсикозата, просто трябва да издържите. Обикновено такива заболявания изчезват от само себе си до 12-14 седмици..

3. Набухване на млечните жлези. Освен това, забележимо, несравнимо с това, което се случва с почти всички жени във втората фаза на менструалния цикъл. Гърдите дори могат да се увеличат. За много жени първият месец на бременността причинява усещане за пренаселеност на млечните жлези, като многородовите описват какво е усещането, когато млякото тече. В някои случаи, дори на такива ранни етапи, коластрата може да започне да се освобождава малко..

4. Повишена базална температура и телесна температура. Това се дължи на действието на хормона прогестерон. Базалната температура (температура в ануса) при бъдещите майки обикновено е над 37 градуса. Освен това през първите седмици може да се усети треска. Това явление е неприятно, но временно. Основното нещо е да не го бъркате с обостряне на някакво хронично заболяване или инфекция..

5. През първия месец на бременността отделянето е прозрачно и често се случва обилно. Това отново е свързано с хормонални промени в тялото и не трябва да се притеснявате. Друг е въпросът дали отделянето идва с примес на кръв, гной или има неприятна миризма - в този случай задължително трябва да отидете на лекар и да вземете гинекологични цитонамазки.

6. Често през първия месец от бременността боли стомаха. Ако неприятните усещания не причиняват много дискомфорт, случват се рядко и нередовно, няма причина да се притеснявате.

И това не са всички възможни симптоми. Може да има увеличение или обратно, загуба на апетит, умора, често уриниране и др. Тези признаци се считат за съмнителни и могат да присъстват при небременни, но много чувствителни жени.

Възможно е точно да се определи бременността през първия месец само с помощта на ултразвуково сканиране и кръвен тест за hCG. Тестовете за бременност понякога са грешни, както и лекарите, които посещават пациентите си.

Възможни патологии

Както знаете, именно в първите месеци на бременността най-често се случват спонтанни аборти. В някои случаи това не може да се избегне и не си струва. когато плодът има хромозомни или други патологии в тялото, които са несъвместими с извънматочния живот. А в други случаи можете да промените ситуацията към по-добро, ако се хванете навреме.

1. Маточен тон. Отделно, повтарящ се тонус на матката. През първия месец на бременността болката в матката е вариант на нормата. Но ако тонът започна да ви притеснява редовно и продължава няколко минути, трябва да посетите лекар.

2. Разпределения. Само прозрачно отделяне без мирис е норма. Неприятната миризма може да показва инфекция или вагинална дисбиоза, която е лесна за лечение. Кървавото отделяне е много по-опасно. Бъдещите майки нямат месечни периоди и кръвта от влагалището обикновено се появява в резултат на отлепване на плацентата, което може да доведе до спонтанен аборт.

3. Често уриниране. Мнозина смятат това за признак на бременност, но в ранните си етапи такъв симптом е по-често признак на заболяване на отделителната система, по-често - цистит, възпаление на пикочния мехур. Като правило при това заболяване уринирането е болезнено.

4. Често повръщане. Токсикозата, както писахме по-горе, е различна. Но ако храната изобщо не се усвоява, повръщането се появява след всяко хранене или след всяка напитка, необходимо е спешно лечение, за да се избегне много сериозно състояние - дехидратация.

Хранене

Много зависи от това какъв вид хранене е през първия месец на бременността. Ако на една жена в ранните стадии липсват някакви хранителни вещества, това може да има много негативен ефект върху развитието на ембриона, а в по-късните етапи - да доведе до раждането на бебе с ниско тегло при раждане.

Не е тайна, че бъдещата майка трябва да се храни малко по-плътно от нормата „преди бременността“. Приблизително 300 kcal. Тези калории обаче трябва да включват предимно протеинови храни, но не и животински мазнини и протеини, тъй като те водят до бързо напълняване. Средно бъдещата майка трябва да консумира 2500 kcal на ден. Калорийното съдържание на всеки продукт може да се прочете на опаковката му (съдържанието на калории е посочено на 100 g от продукта).

Сред витамините трябва да се разграничи особено фолиевата киселина. При бъдещите майки нуждата от този витамин е 2 пъти по-голяма от тази на обикновения човек и е 400 mcg на ден. Извличането на толкова много от храната може да бъде сложно. Само на вегетарианците не им липсва фолиева киселина, тъй като този микроелемент се съдържа в зеления грах, марулята, магданоза - тоест в онези продукти, които не се появяват на трапезата ни всеки ден, особено през зимния сезон. Ето защо лекарите препоръчват да започнете да пиете таблетки с фолиева киселина. Препоръчително е да направите това 2-3 месеца преди планираното зачеване и да продължите да приемате цялата първа половина на бременността. Този витамин е необходим за предотвратяване на патологии на нервната тръба при дете. Дозата се избира индивидуално за всяка жена. За тези, които вече са имали спонтанни аборти, дозировката обикновено е по-висока. Ако дама вече консумира сложни витамини, тогава допълнителен прием на този витамин най-вероятно няма да е необходим. Необходимо е, заедно с лекаря, да се проучи съставът на приетите витамини..

Препоръчителната диета за различни триместри обикновено се различава леко. И така, през третия триместър не можете да правите без храна, съдържаща голямо количество калций, тъй като по това време детето особено се нуждае от него, се развива костната му система. Ако липсва калций, малко вероятно е да се случи нещо с детето - то ще вземе всичко, от което се нуждае, от резервите на тялото на майка си, но самата майка може да започне да влошава ноктите, да руши зъби и др. Освен това е важно да се храни, за да не спечели наднормено тегло, тъй като затлъстяването, дори до лека степен, определено ще повлияе негативно на бременността. Тоест, ако говорим за първия месец на бременността, което е основното в този период, тогава, може би, това е храненето и, разбира се, доброто психологическо отношение..

Какво още трябва да знаете

Всяка бъдеща майка трябва да разбере, че здравето на нероденото й дете сега напълно зависи от начина й на живот, а начинът й на живот е както храненето, така и навиците. Следователно е необходимо да се отървете поне от такива „отровни“ навици за дете като пушенето и пиенето на алкохолни напитки, дори ако това са „леки“ цигари и същата „лека“ бира. Много хора смятат, че отказването от тютюнопушенето е вредно за бременните жени, но това е мит и доста опасен. Отказът от тютюнопушене винаги е добър и всички.

Нека се върнем малко към въпроса за храненето и неговото качество. Сега вие сте отговорни не само за себе си и следователно трябва да отказвате потенциално опасна храна. А потенциално опасни и просто безполезни храни са полуфабрикати, пържени пайове, които се продават на пазари, бързо хранене и други подобни..

Всички бременни жени имат намален имунитет и затова е особено лесно да се хванат различни инфекции. Необходимо е да се вземат всички възможни мерки, за да се предпазите от източници на инфекция. Ако е възможно, трябва да избягвате да използвате градски транспорт и да посещавате места с много хора. Ако това не е възможно, тогава трябва да свикнете да използвате оксолинов мехлем - да смазвате носната кухина с него извън сезона и през зимата, тоест през тези периоди, когато ARVI и грип бушуват.

Ако се нуждаете от лечение или се подлагате на някакви процедури, тогава не трябва да го правите и сами. Вземете например флуорография, която е желателно да се подлага ежегодно. Но е противопоказано за бъдещи майки, както и много лекарства. Някои лекарства могат да имат токсичен, много вреден ефект върху плода, дори да доведат до смъртта му. Следователно всяко лекарство се предписва от лекар, който е наясно със ситуацията на своя пациент..

И накрая, не забравяйте за нашия психологически комфорт. Опитайте се да се притеснявате по-малко, не четете и не слушайте истории на ужасите за бременност и раждане от приятели и непознати. Почивайте, набирайте сила. Дори ако коремът през първия месец на бременността изобщо не се забелязва, но мъничкото бебе във вас вече активно се развива и чувства всичко по същия начин като майка си.

1 месец бременност: симптоми, признаци, усещания

1 месец бременност е може би най-лесният и безгрижен месец, тъй като бъдещата майка все още не осъзнава позицията си, а симптомите на бременността все още не са изразени. Въпреки това, сърцето на бъдещото бебе започва да бие от края на 4 седмици.. Първите 4 седмици от бременността, една от най-важните седмици от бременността, в крайна сметка неподходящ начин на живот, лекарства, стрес, консумация на алкохол и т.н., могат да бъдат катастрофални повлияват продължаването на бременността. Много жени, чиято бременност е била прекъсната, дори не са знаели, че са бременни..

За бъдещите майки първият месец също не се забелязва, тъй като много майки научават за бременността, когато са във втория месец на бременността. Защо се случва? Какви седмици включва първият месец на бременността? Какво се случва през първия месец на бременността? Всичко това ще бъде обсъдено в тази статия..

Как да изчислим гестационната възраст? Разликата между акушерските и ембрионалните термини

Като начало ще определим продължителността на бременността и след това ще ви разкажем повече за всяка седмица. Пълният период на бременност е малко над 9 месеца, по-точно 280 дни или 40 седмици. Първият месец от бременността включва 1-4 седмици.

Но в първия ден на закъснението ще бъдете вече в началото на 5-та седмица от бременността. Много майки са изненадани да научат това още през втория месец, защото за тях бременността току-що е започнала. Защо се случва?

Трудно е да се определи точната дата на зачеването, дори ако жената знае кой ден е станал половият акт, защото зачеването може да се случи няколко дни след полов акт. Поради това гинеколозите се считат за началото на бременността - първия ден от последната менструация. Този метод за изчисляване на гестационната възраст се нарича „акушерски“. Това е 4-5 акушерска седмица на бременността, която се пада на първия ден от забавянето (в зависимост от продължителността на цикъла, 28 или 30 дни).

По това време развитието на бебето ще съответства на 2-3 ембрионални седмици, тъй като зачеването настъпва приблизително 14 дни след началото на последната менструация, в средата на цикъла. По това време най-често настъпва овулация, т.е. освобождаване на зряла яйцеклетка от яйчника.

По този начин периодът на ембрионална бременност е действителният период на развитие на ембриона от момента на зачеването. Именно от третата седмица на бременността започва развитието на плода. Акушерски термин - представлява дните и седмиците от първия ден на последната менструация. Акушерският срок е 2 седмици по-дълъг от ембрионалния.

Така например, последната менструация беше 20 април, 21 май - първият ден на закъснението. Използвайки нашия календар за бременност, ще разберете, че сте на 5-та акушерска седмица и ембрионалният период ще наближи 3 седмици..

За да разберете по-подробно датата на зачеването и бременността, само ултразвукът ще помогне, което е най-добре да се направи за първи път на 6-7 акушерска седмица. От началото на тези седмици вече можете да слушате сърдечния ритъм на плода, който обикновено по това време е 110-130 удара в минута..

1 акушерска седмица - началото на последната менструация

Както вече споменахме, първата седмица на "бременността" се счита за времето на първия ден от последната менструация. По това време производството на женски хормони естроген и прогестерон намалява, което влошава храненето на функционалния слой на тъканите. В резултат на този процес се появяват мъртви клетки. Тяхното отхвърляне и излизане от органа под формата на кървене е това, което обикновено се случва по време на менструация. Тези клетки се освобождават напълно на 3-4-ия ден от менструацията. С други думи, на този етап, с помощта на менструално кървене, матката се изчиства от ендометриума, т.е. тъкан, която покрива кухината на органа.

След освобождаването на мъртвите клетки на лигавицата с менструация настъпва регенерация - възстановяване на епитела поради базалния слой на ендометриума. Вторият етап от маточната фаза на менструалния цикъл продължава около един ден. Приблизително на 5-ия ден след началото на менструацията се образуват нови епителни клетки с тръбни жлези чрез разделяне на съществуващите, както и кръвоносни съдове, които хранят жлезите и епитела. В същото време в яйчниците започва узряването на фоликула с яйцеклетката. По време на менструация може да има до 30 от тях, но в деня на овулацията има само един.

2 акушерска седмица - овулация, подготовка за зачеване

В началото на втората акушерска седмица менструацията вече е приключила и тялото започва да се подготвя за зачеване. Започва обновяване и възстановяване на ендометриума, който бавно се уплътнява.

По този начин матката създава необходимите условия за имплантиране на ембриона. Тялото е проектирано по такъв начин, че закрепването на ембриона зависи от готовността на ендометриума. Само в този краткосрочен период е възможно имплантиране на яйцеклетката. Това трае само няколко часа. Матката по това време е максимално готова за зачеване. По това време шийката на матката се отваря леко, подготвяйки се да получи оплодено яйце и жлезите й започват да отделят гъста слуз.

Това отделяне през втората седмица на бременността може да означава, че тялото е готово да забременее. Освен това хранителните вещества се натрупват в лигавицата и броят на микросъдовете се увеличава. В края на втората седмица следващото яйце най-накрая узрява и настъпва овулация (освобождаване на зряла яйцеклетка от яйчника).

Проникване на сперматозоиди вътре в яйцето

Един от фоликулите се придвижва към стената на яйчника, избухва и навлиза във фалопиевата тръба. Незащитеният полов акт, настъпил в наши дни, позволява на сперматозоидите да се свържат с яйцеклетката, в резултат на което се извършва оплождане.

От този момент нататък можем да говорим за действителното настъпване на бременността. Не всичко обаче е толкова гладко. Акушерската седмица 2 и 3 са първият критичен период, когато бременността може да не продължи. Говорихме за това по-подробно в тази статия..

Видео: "Как започва и се развива бременността"

Чувства за 1 и 2 акушерски седмици

Чувствата и промените в тялото на жената през този период не се различават от месечните: те се притесняват от болка и спазми в долната част на корема и в долната част на гърба, замаяност и главоболие, появява се слабост.

Освен това могат да се появят такива усещания:

 • Увеличава се чувствителността на зърната, гърдите се подуват;
 • Телесната температура може да се повиши до субфибрила (37,2 ° C);
 • Изпотяване, сънливост се увеличава;
 • Възможно подуване;

Често са възможни храносмилателни разстройства - запек, подуване на корема.

Препоръки за 1 и 2 седмици

Първите две акушерски седмици на бременността все още не са бременност, а своеобразна подготовка за нея. Но този период е много важен, тъй като сега се създават всички условия за настъпването му. Ето защо е важно да се следват определени препоръки, които ще позволят успешна бременност:

 • При болезнени периоди е най-добре да не приемате сериозни болкоуспокояващи, тъй като някои лекарства може да отнемат много време, за да напуснат тялото. Нека признаем, че приемаме Парацетамол и Ибупрофен, за премахване на болката, топла подгряваща подложка и душ също ще помогнат.
 • Избягвайте заразяване с инфекциозни заболявания и настинки. Когато ембрионът е прикрепен при жените, имунитетът често се намалява, така че тялото да не се противопоставя на „инвазията“. Следователно много бременни жени в първите седмици на бременността се разболяват..
 • Важно е да се отървете от негативните ефекти на тютюна и алкохола, битовите химикали и електромагнитното излъчване предварително. Така ще защитите себе си и бъдещото си бебе и ще създадете благоприятни условия за зачеване..
 • Ако планирате бременност, сега е важно да приемате специални витаминни комплекси за бъдещи майки. Изберете витамини, които съдържат фолиева киселина, или яжте повече храни, богати на фолиева киселина. Дефицитът на този елемент може да доведе до патологични промени в състава на кръвта при майката и плода, до нарушения във формирането на плацентата и нова съдова мрежа в матката, до недоносеност и раждане на деца с тежка патология на развитието.

3 и 4 акушерска седмица на бременността

На 3 акушерски седмици от бременността (1 ембрионална) настъпва изключително важно събитие - зачеване, както и началото на процеса на разделяне на оплодената яйцеклетка и нейното движение в маточната кухина. След сливането на зародишните клетки се образува зигота, която след около 1,5 дни започва да образува ядра.

На 2-3 дни - след зачеването, яйцеклетката се разделя на 2 клетки, които се наричат ​​бластомери. Този процес продължава още 12-16 часа..

В първите дни на 3-та акушерска седмица на бременността, оплодената яйцеклетка все още е в кухината на фалопиевата тръба, но продължава да се движи към матката.

Достигане до оплодения ооцит на маточната кухина

На 4-ия ден - 16 клетки се обединяват в ембриона, след което той прониква във фалопиевите тръби. В рамките на една седмица яйцеклетката се състои от 250 клетки.

Клетките на нероденото дете започват да се разделят на три вида:

Мезодермата (това е средният зародишен слой) е основата за формирането на гръбначния стълб, скелетните мускули и хрущялите, кръвоносните съдове и вътрешните органи, лимфата, кръвта и половите жлези.

Нервната система, кожата, зъбите, епителът на очите, ушите, носа, ноктите и косата се образуват от ектодермата (това е външният зародишен слой). От ендодермата (това е вътрешният зародишен слой) ще се образува лигавицата на органите на стомашно-чревния тракт и дихателната система, панкреаса и черния дроб. До края на третата седмица в бебето започва да бие рудиментарно сърце, което все още има формата на малка тръбичка и кръвта започва да циркулира, гръбначният мозък и мозъкът започват да се формират в ембриона.

Външно ембрионът на 3 седмици изглежда като точка с размери от 0,1 до 0,2 mm.

В началото на 4-та акушерска седмица на бременността (2 ембрионални), след около 7-10 дни от момента на зачеването, ембрионът успява да се прикрепи към лигавицата на маточната стена с помощта на мънички вили.

Имплантиране на яйцеклетката в стената на матката

В резултат на това базалната температура на жената се повишава. В същото време се образуват първични и вторични ворсинки, които по-късно ще станат пъпната връв и плацентата. На 12-ия ден - имплантирането на яйцеклетката е завършено. На 14 ден - има скок в прогестерона и естрогена, което провокира появата на признаци на бременност.

След като ембрионът навлезе в маточната кухина, той се развива с ускорена скорост. Междувременно ембрионът прилича на плосък диск с форма с диаметър около милиметър - маково семе.

По това време бъдещото бебе започва да полага вътрешните органи. Освен това се случва развитието на такива важни за развитието на ембриона органи като амнион, жълтъчна торбичка и хорион. Те ще осигурят на бебето хранителни вещества, важни хормони и ще го предпазят от увреждане..

Плодът продължава да расте и да се развива интензивно на 4 гестационна седмица. По това време той се нарича още ембрион, в който се превръща от яйцеклетката. В края на четвъртата седмица се образува нервна плоча, от която в бъдеще ще се развият гръбначният мозък и мозъкът, на разположение са зачатъците на жлезите и се оформя лице с зачатъци на очите.

Още 24 дни след зачеването в ембриона се образува сърце.

И най-важното е, че е време да направите тест за бременност, той трябва да показва две ленти! Обикновено се препоръчва да направите тест за бременност в първия ден от пропуснатата Ви менструация. Бременност в тази ситуация се показва чрез тестове с чувствителност 20-25 mU / ml. Ако тестовете са отрицателни, но в същото време има забавяне на менструацията, тогава можете да вземете кръвен тест за hCG (човешки хорион гонадотропин), който е класифициран като специални специфични хормони на бременността. В рамките на един ден можете да сте сигурни, че бременността е настъпила. Обикновено, в първите дни на забавяне, hCG трябва да надвишава 100 mIU / ml.

На 4-та седмица от бременността размерът на ембриона се увеличава до 1-1,5 mm, а теглото до 1 g.

Чувства за 3 и 4 акушерски седмици

Почувствата на бъдещата майка по това време са подобни на симптомите на началото на менструацията. Жената започва бързо да се уморява и изпитва постоянна сънливост. Настроението също се промени - стана променливо, появи се раздразнителност и нервност.

Първите симптоми на бременност могат да бъдат разгледани:

 • Появата на ранна токсикоза, която е особено изразена в проявите си сутрин и в гладно състояние.
 • Нарушаването на млечните жлези се отбелязва във връзка с хормонални промени. Сега болката в гърдите е по-изразена, тъй като гърдите са подготвени за хранене на нероденото бебе.
 • Има издърпващи болки в долната част на корема и кръста.
 • Възможно повишено уриниране.
 • Появява се повишено слюноотделяне.
 • Има забавяне на менструацията и повишаване на температурните базални показатели.
 • Понякога вкусовите предпочитания и непоносимостта към определени миризми и вкусове се променят.
 • Възможно е намалено внимание. Вече е по-трудно за бременните жени да извършват работа, която изисква висока концентрация на внимание..
 • Намалено либидо. Често има временен спад в интереса към секса. Това се осигурява от природата, за да може ембрионът да се прикрепи..

Рискове и заплахи на 3 и 4 седмици от бременността

Първите 2-4 седмици от бременността са първият критичен период от първия триместър на бременността. По това време неправилното полагане и развитие на феталните органи е много опасно. Рисковите фактори са всякакви вредни ефекти: лекарства, повишен тонус, навиците на бъдещата майка, заболявания и инфекции.

Например, високата температура на майката може да увеличи риска на детето от развитие и развитие на сърдечни дефекти в бъдеще. Пушенето причинява кислороден глад. Алкохолът инхибира развитието на нервната система и мозъка.

В момента рискът от спонтанен аборт е много висок. Обикновено по това време жената не знае за прекъсната бременност и появата на кървене се възприема като поредната менструация.

Изписването на 4 седмици обикновено е прозрачно, без специфична миризма. Оскъдното отделяне характеризира 3-та и 4-та седмица след зачеването, което може да има примеси с прозрачна или белезникава консистенция, без наличието на характерна миризма. Такива явления се дължат на хормонални промени в тялото и силен кръвен поток след зачеването. През този период може да се появи кървене поради имплантация - малко оскъдно отделяне с кръв за един до три дни. Те не са опасни, но трябва да сте нащрек.

За поддържане на бременност, в случай на дискомфорт, болка в долната част на корема или кървави секрети, е важно да се свържете с антенатална клиника!

Препоръки за 3-4 седмици от бременността

 • Въздържайте се от секс, ако вие и вашият партньор сте имали нелекувани полово предавани болести преди бременността. Ако сте имали или в момента кървяте или розово-кафяви вагинални секрети, тогава вашият гинеколог може да ви забрани да правите любов за известно време, вземете го на сериозно.
 • Спазвайте ежедневието. Трябва да спите поне 8 часа на ден;
 • Елиминирайте нездравословните храни. За правилното хранене на бременна жена говорихме в тази статия..
 • Не вдигайте тежки предмети, намалявайте физическата активност и спорта.
 • Алкохолът, активното или пасивното пушене, употребата на вредни продукти трябва да бъдат напълно изключени;
 • Избягвайте стреса, като останете в равно, спокойно, оптимистично настроение.

В тази статия говорихме подробно за това как започва и се развива бременността..