Разбира се, за всяка жена бременността е много важен етап в живота. Много ми се иска всичко да върви гладко, така че бебето да се чувства добре от самото начало, а жената да е здрава. Естествено, болката в ранните етапи на бременността, както и в по-късните, причиняват много тревожност и безпокойство при бременна жена. Всеки знае, че здравото тяло не боли, но струва ли си да се притеснявате и да се паникьосвате при всяко усещане за болка? В тази статия ще ви разкажем подробно с какви болезнени усещания може да се сблъскате в ранните етапи на бременността, да се страхувате от тях или не и какво да правите, ако възникнат..

Болка в началото на бременността

Като цяло можем да кажем, че болката в началото на бременността е доста често срещано и физиологично обяснимо явление. Например, най-често жената е изправена пред факта, че я боли стомах по време на ранна бременност. Причината за болката в корема, която между другото често е придружена от болки в долната част на гърба, е, че матката претърпява много промени в началото на бременността - става по-мека и дебела, променя размера и позицията си. В допълнение, прикрепването на яйцеклетката се извършва в нейната кухина и кръвта се влива към нея с нова сила, за да осигури адекватно хранене на ембриона.

Ако стомахът ви дърпа по време на ранна бременност, това е нормално. Критерият за възбуда е интензивността на болката. Ако имате дърпащи болки в долната част на корема, напомнящи на болка по време на менструация, това се счита за нормално, това означава, че в този момент оплоденото яйце се прикрепя към стената на матката. Обикновено такива усещания могат да продължат от 2 до 5 дни. Понякога те са придружени от оскъдно отделяне от розово до кафяво. Трябва да внимавате, ако дърпащите болки в долната част на корема продължават дълго време, са остри и жената страда от световъртеж и припадък. Комбинацията от тези признаци може да показва развитие на извънматочна бременност, в такива случаи е необходима спешна медицинска намеса, тъй като животът на жената може да е в опасност!

Също така, по време на бременност могат да се появят дърпащи и остри болки в корема - най-често това са прояви на съществуващи заболявания на храносмилателния тракт. Те обикновено са придружени от метеоризъм, запек и подуване на корема. Всички тези явления са свързани с производството на хормона прогестерон, който е отговорен за поддържането на бременността, както и с променящото се положение на матката вътре в корема. Естествено, в такива случаи трябва да се подложите на пълен преглед и да лекувате съществуващите заболявания, за да не навредите на себе си или на детето..

Прочетете също

Захарен диабет по време на бременност

Премахване на спиралата

Стриите по време на бременност

Изписване в началото на бременността

Следващият често срещан въпрос е дали жените имат изписване в началото на бременността и кои от тях се считат за нормални и кои не? Трябва да се каже, че отделянето придружава жената през целия й живот и периодът на бременността не е изключение. Повечето изхвърляния са приемливо отклонение от нормата и не изискват специално лечение. Те включват отделяне, което се засили в ранните етапи на бременността, бяло или прозрачно на цвят, допустимо е, ако те имат бледо жълт оттенък. Тяхната функция е да овлажняват лигавиците на влагалището и по време на ранна бременност тези отделяния може не само да не спрат, но и да се засилят. Ако отделянето е без мирис и жената не страда от парене, сърбеж и зачервяване, значи всичко е наред..

Често срещано явление в началото на бременността е появата на обилно отделяне, напомнящо менструация. Те могат да бъдат както бледорозови, така и кафяви. По правило такова отделяне се появява в резултат на прикрепването на яйцеклетката към ендометриума и поради факта, че започва да се образува лигавица, която затваря входа на матката. Това е остатъкът от тази слуз.

Кървенето в началото на бременността трябва да бъде предупредено, ако жената страда от ерозия на шийката на матката - възпаление на лигавицата под формата на рани и язви. Трябва също да се притеснявате, ако отделянето е кафяво и е придружено от остра болка - това може да е признак за отлепване на яйцеклетката и да носи реална заплаха от спонтанен аборт. Ако възникне такава ситуация, трябва спешно да посетите лекар, който ще направи ултразвуково сканиране, изследвания на кръв и урина за съдържанието на hCG: ако нивото на този хормон спадне рязко, това показва, че бременността е в опасност и може да се наложи да бъде прекъсната.

Понякога жените се сблъскват с факта, че имат своя период в началото на бременността. Това също е норма, особено ако оплождането е станало няколко дни преди очакваната дата на менструацията. Ако не се притеснявате от болка, изчакайте до следващия месец - не трябва да има менструация. Друга причина за ранно кървене може да бъде многоплодна бременност (най-често се случва, ако жената е претърпяла ин витро оплождане), отхвърлените от тялото ембриони излизат с кръв.

В началото на бременността жълтите и зелените отделяния, особено тези с остра миризма, могат да бъдат подозрителни. Най-често това са натрупвания на гной в един или друг стадий, които могат да бъдат признаци на остри инфекции, включително ППБ. В този случай е необходимо спешно лечение.!

Температура в началото на бременността

Температурата в началото на бременността е един от определящите симптоми. На нашия уебсайт вече писахме как да определим ранната бременност. Треската по време на ранна бременност е често срещан симптом. Обикновено телесната температура на бременната жена трябва да бъде 37 ° C. Става въпрос за базалната телесна температура, която може да се измери в ректума. Ако този показател намалее, съществува риск от спонтанен аборт, поради което спешно трябва да се консултирате с лекар. Повишената телесна температура в ранните етапи се обяснява с хормонални промени в тялото, като правило, на 2-рия месец тя вече е в рамките на нормалното.

Ако телесната температура се повиши рязко (над 38 ° C), това може да означава извънматочна бременност и също така да е доказателство за възпалителен процес, който може да повлияе неблагоприятно върху развитието на ембриона. В някои случаи, ако жената страда от вирусно или инфекциозно заболяване в ранните етапи на бременността, бременността трябва да бъде прекъсната, тъй като в мозъка на ембриона настъпват необратими промени и детето ще се роди с патологии. Във всеки случай, ако подозирате, че е по-добре да се консултирате с лекар..

Желаем ви лека бременност и здрави бебета! Късмет!

Болка по време на бременност в ранните етапи: причини, диагноза, възможни отклонения, лечение

Болката в корема и кръста често предизвиква паника при бременна жена. Според статистиката именно през първия триместър рискът от спонтанен аборт и развитие на други патологии е особено висок. Междувременно лекарите отбелязват, че болката в ранните етапи на бременността може да бъде причинена от физиологични фактори, които не представляват никаква опасност за майката и плода. Как може да се предизвика дискомфорт, как да се справим с тях и кога да посетим лекар, ще бъде обсъдено в тази статия.

Боли ли стомаха в началото на бременността? Норма или патология?

От момента на зачеването на детето при бъдещата майка настъпват много промени, които са незабележими на пръв поглед. В резултат на това може да се появи дискомфорт в долната част на корема или в долната част на гърба, повече за това е добре написано в статията https://www.syl.ru/article/329277/bolit-poyasnitsa-na-rannem-sroke-beremennosti-prichinyi-i -лечение. Но той не винаги сигнализира за опасност. Именно с въпроса дали боли стомаха през първите седмици на бременността, жената най-често бърза да се свърже с предродилната клиника заедно с положителен резултат от теста. Само лекар може да определи какво е причинило съществуващия дискомфорт и как да го премахнете.

Болката по време на бременност се разделя на акушерска и не акушерска. В първия случай те могат да бъдат причинени от физиологичните характеристики на тялото или от различни патологии. Последните включват извънматочна бременност, преждевременно отлепване на плацентата и спонтанен аборт. Не акушерската болка е свързана с нарушаване на функционирането на органи, различни от репродуктивната система. Физиологичната болка с ниска интензивност може да се нарече вариант на нормата. Те не са опасни за жената и плода. Междувременно има моменти, когато бременната жена може да се нуждае от спешна медицинска помощ..

Кога да посетите лекар?

Може да е необходима незабавна помощ от специалист, ако в ранните етапи на бременността стомахът боли много силно или дискомфортът е свързан със следните симптоми:

 • болката е остра, нараства и не изчезва след заемане на легнало положение;
 • болковият синдром е придружен от контракции с различна интензивност;
 • има гадене, повръщане, нарушения във функционирането на стомашно-чревния тракт, намален апетит;
 • имаше кървави отделяния от гениталния тракт;
 • усещанията за болка се увеличават с палпация.

Горните симптоми не могат да бъдат отнесени към физиологичната норма. Те показват патологични процеси, протичащи в тялото..

Физиологични причини

Болковите усещания, причинени от следните фактори, не са опасни за майката и плода:

 1. Имплантация на яйцеклетка. Болката в долната част на корема може да се появи няколко дни преди началото на очаквания период, дори преди закъснението. Най-вероятната причина за дискомфорт е имплантирането на оплодено яйце в тъканта на матката.
 2. Навяхване на маточните връзки. В този случай болката се наблюдава към края на първия триместър. По това време матката става по-голяма и леко променя местоположението си (се издига).
 3. Повишено съдържание на прогестерон в организма. Без този хормон нормалното носене на плода е невъзможно, тъй като именно той прави връзките и ставите еластични. Болката възниква поради хормонални промени в тялото.
 4. Сутрешно гадене. Токсикозата (особено повръщането) е една от честите причини, поради които долната част на корема боли в началото на бременността..
 5. Запек. Бременността засяга не само репродуктивната система на човека, но и храносмилателната система. Това води до подуване и трудности при дефекация..

Патологичният характер на болката през първите седмици на бременността

За съжаление не всички жени, носещи бебе, успяват да избегнат дискомфорта в корема, който се появява в ранните етапи. Когато се появи болка, е важно да се оценят своевременно възможните рискове от следните патологии:

 1. Хипертоничност на матката. Това състояние е най-честата причина за болки в долната част на корема в началото на бременността. При хипертоничност матката се „камъни“, деформира се и пречи на правилното позициониране на ембриона в утробата. Това от своя страна може да доведе до спонтанен аборт. Хипертоничността на матката изисква лечение и постоянно наблюдение от лекарите.
 2. Анембриония. Около петнадесет от сто жени се сблъскват с този проблем. При анембрионална болест бебето става нежизнеспособно през първите седмици на бременността. Жената, в допълнение към болезнените усещания, може да почувства неразположение, гадене, повръщане, но симптоми като токсикоза, подуване на млечните жлези изчезват.
 3. Извънматочна бременност. Ако се диагностицира навреме, това състояние може да има отрицателни последици за тялото на жената и да постави под въпрос по-нататъшните опити за забременяване.

Извънматочна бременност: опасни симптоми

Ако имплантирането на оплодено яйце е настъпило в една от фалопиевите тръби, синдромът на болката на жената ще има следните характерни черти:

 • схващащи болки, едностранни, постоянни или периодични;
 • болка излъчва към лявото рамо (с разкъсване на тръбата и кървене);
 • тежко кървене или зацапване (в зависимост от това дали тръбата е спукана или просто разкъсване);
 • силна пронизваща болка, която пронизва корема.

В самото начало на бременността болката може да е дърпаща. Това състояние може да продължи от няколко дни до месец. Но извънматочната бременност винаги завършва със смъртта на яйцеклетката, разкъсване на фалопиевата тръба и операция..

Причини за коремна болка, несвързана с бременността

Докато носи бебе, натоварването на всички органи и системи на тялото се увеличава. В същото време има намаляване на имунитета, което може да провокира обостряне на хронични заболявания:

 1. Пиелонефрит. При възпаление на бъбреците жената чувства болки в долната част на корема, излъчващи се в долната част на гърба. Често заболяването се придружава от повишаване на температурата, но понякога протича безсимптомно. Можете да откриете пиелонефрит, като използвате общ тест за урина.
 2. Холецистит. При това заболяване се наблюдава синдром на болката в дясната страна на корема. В същото време бременната жена страда от повръщане..
 3. Цистит. Възпалителното заболяване на пикочния мехур е опасно за детето, тъй като вредните микроорганизми през репродуктивния тракт могат да проникнат директно до плода, нарушавайки неговото развитие. Циститът е придружен от чести позиви и болка при уриниране.
 4. Гастрит. При това заболяване, което е по-характерно за втория триместър, но често се появява в ранните етапи на бременността, се усеща болка в горната част на корема, което се обяснява с притискането на стомаха от нарастващата матка.
 5. Апендицит. Болковият синдром се появява, когато органът е възпален. Тази ситуация изисква спешна медицинска помощ и хирургическа намеса..

Диагностика на патологията

Ако се появи болка от всякакво естество и интензивност в ранните етапи на бременността, жената трябва да се свърже с гинеколог за консултация, преглед и лечение (ако е необходимо). За точна диагноза тя ще бъде насочена към:

 • за ултразвуково изследване на тазовите органи - ще помогне за идентифициране на извънматочна бременност, новообразувания и други патологии на матката;
 • за доставка на тестове за кръв и урина - ще разкрие патологични процеси извън репродуктивната система.

Не крийте информация от Вашия лекар за предишни аборти, спонтанни аборти, извънматочна бременност и заболявания. Това ще избегне усложнения и ще избере по-ефективна терапия..

Лечение на коремна болка по време на бременност

Ако след преглед и ултразвуково изследване се установи, че дискомфортът е от физиологичен характер, лекарят може да препоръча на жената допълнителна почивка, разходки на чист въздух, добро хранене. В този случай не се изисква лекарствена терапия. Ако причината за болката е в патологични процеси в организма, при обостряне на хронични заболявания, на бременната жена ще бъде предписано необходимото лечение:

 • с хипертоничност на матката - спазмолитични лекарства;
 • с извънматочна бременност - операция, последвана от хормонална терапия;
 • за възпалителни и инфекциозни заболявания - лекарства, които не влияят на нормалното вътрематочно развитие на плода.

Болки в кръста и техните причини

С настъпването на бременността в тялото на жената започва сериозно преструктуриране на всички системи. Ето защо в ранните етапи е възможна появата на леки болкови усещания не само в долната част на корема, но и в долната част на гърба. Най-често този вид дискомфорт не оказва значително влияние върху състоянието на бъдещата майка..

Ако долната част на гърба боли в ранните етапи на бременността, на жената се препоръчва:

 • ходене повече на чист въздух;
 • почивайте възможно най-скоро;
 • хранене на здравословна диета за предотвратяване на проблеми с червата.

Ако болката в гърба е силна, придружена от световъртеж и неразположение, това е сериозна причина да посетите лекар. Такива симптоми могат да показват опасни заболявания на пикочните пътища..

Предотвратяване на болка по време на бременност

Следните съвети ще ви помогнат да облекчите дискомфорта на жената в долната част на корема и кръста:

 • не преяждайте;
 • прекарвайте поне четири часа на ден на чист въздух;
 • включете в диетата храни, които облекчават натоварването на храносмилателните органи, черния дроб и бъбреците;
 • не приемайте лекарства, хранителни добавки и дори витамини без лекарско предписание.

Струва си да се отбележи, че всички горепосочени препоръки могат да бъдат приложени само ако е установена причината за болката в началото на бременността и са изключени всички видове патологии и хронични заболявания..

Издърпва стомаха в началото на бременността: как да разпознаем заплаха?

Дърпащите болки в долната част на корема са често срещано явление, което често придружава бъдещата майка. В никакъв случай не е възможно да се игнорират дърпащите болки, особено през първия триместър, по-добре е да се потърси помощ от специалист. Въпреки това, има моменти, когато болката не трябва да бъде проблем. И така в какви случаи дърпащите болки - ясен знак за заплаха? Ще разберем тази статия.

Защо има болки в ранна фаза

Практиката показва, че голямо разнообразие от признаци могат да показват началото на зачеването. Това се отнася за такива явления като подуване на гърдите, токсикоза, повръщане, замаяност, главоболие, повишена чувствителност към миризми и дори придърпващи болки в долната част на корема. Често се случва в ранните етапи долната част на корема да се дърпа като преди менструация. В същото време много майки предполагат, че менструацията скоро ще премине и не обръщат внимание на този симптом..

За много жени дискомфортът в долната част на корема преминава почти неусетно, така че те не изпадат в паника и водят нормален живот. Също така се случва, че болките са доста интензивни и е просто невъзможно да не ги забележите. Ако едно момиче вече е направило тест за бременност, такъв неприятен симптом я кара да се чуди дали всичко е наред с бебето..

Характерът на болката в долната част на корема е индивидуален за всяка жена. За някои дърпащите болки са толкова незначителни, че не изпитват особен дискомфорт и не виждат причина за притеснение. При други коремът в началото на бременността боли и дърпа доста забележимо, което ви кара да мислите за наличието на проблеми с раждането на бебе.

Във всеки случай експертите признават такива усещания в началния период като норма, което се обяснява с промени в хормоналния фон. Тялото на бременна жена е настроено да носи дете, така че преструктурирането улавя всички системи.

При дърпане болките не са опасни по време на бременност?

Дърпащите болки в началото на бременността са физиологични и патологични. Физиологичната болка не представлява заплаха за бременността. При такива болки долната част на корема се дърпа временно, а не за постоянно (ако си почивате, тогава болките ще спрат); болката има дърпащ характер, няма остри и схващащи болки. В допълнение към усещането за дърпане, няма кърваво отделяне; след прием на no-shpa или използване на супозитории с папаверин, интензивността на болката преминава; болката може лесно да се толерира, няма нарастване на болката; няма рязко намаляване на кръвното налягане; няма повишаване на сърдечната честота и желание за повръщане.

Сред безопасните причини за болезнени усещания се различават следните:

 • В резултат на свиването и растежа на маточната мускулатура. Връзките и мускулите се адаптират към интересна позиция, оттук и усещане за тежест и придърпващи болки. Специфични упражнения, пози и релаксация могат да помогнат за решаването на проблема.
 • Дърпаща болка, която се появява след зачеването, може да бъде един от първите симптоми на бременност. Още преди закъснението има усещания, подобни на болка, съпътстваща менструацията;
 • Рисуващи болки могат да се появят и поради прилив на кръв към матката и тъй като кръвообращението в нея започва да се увеличава.
 • Разстройство на червата. Хормонът прогестерон помага да се отпуснат не само мускулите на матката, но и останалите органи на гладката мускулатура, включително червата, храната няма време за усвояване навреме, което създава стагнация, водеща до дърпащи болки и метеоризъм, колики, подуване, запек и т.н..

Въпреки това, ако дори такива дърпащи болки ви причиняват страх и безпокойство, можете да се консултирате със специалист!

Опасни дърпащи болки по време на бременност

Патологичната болка, при липса на навременна медицинска помощ, често заплашва бременността. След това помислете за признаците на опасни болки в дърпането:

 • Рисуващи болки в долната част на корема са придружени от болка в лумбалната област;
 • Заедно с болката се появяват спазми в корема и дискомфорт. Дърпащата болка може да бъде придружена от кървави изхвърляния (това вече е явен симптом на започващ спонтанен аборт);
 • Има слабост, общо неразположение, замаяност;
 • Издърпва долната част на корема, има болка и натиск в ануса или затруднено уриниране.

Понякога постоянно се появяват дърпащи болки поради тонуса и хипертоничността на матката. Те не могат да бъдат пренебрегнати във всеки случай, тъй като те също могат да причинят спонтанен аборт, така че това да не се случи, важно е незабавно да се консултирате с лекар. Най-вероятно това ще бъде последвано от хоспитализация и курс на консервационна терапия..

В никакъв случай не отказвайте хоспитализация! В края на краищата лекарят трябва редовно да ви наблюдава, състоянието на детето!

Причини за патологична болка в ранните етапи

Често се случва, че в ранните етапи на бременността болката се появява отдясно или отляво, дава се в долната част на гърба и се разпространява в цялата коремна област. Ако в същото време дискомфортът е доста солиден и не изчезне в рамките на няколко минути, бъдещата майка трябва да бъде предпазлива. Условия, при които болката непрекъснато се увеличава, се считат за особено опасни. Дори ако болката е спряла, но след това дискомфортът отново се е върнал, трябва незабавно да отидете в болницата. Всяка минута закъснение може да повлияе неблагоприятно на здравето на майката и живота на бебето..

Отлепване на яйцеклетката от маточната стена

Това е доста често срещано явление, което се случва на различни етапи от бременността. В този случай яйцеклетката, в която се намира ембрионът, се отклонява от стената на гениталния орган. С навременното приемане в болницата е възможно да се спаси животът на плода. Но в същото време може да възникне състояние, при което заплахата от спонтанен аборт и преждевременно раждане ще продължи през целия период. Жената може да се нуждае от хоспитализация и постоянен медицински контрол.

Болести на пикочно-половата система

Полово предаваните инфекции и други инфекциозни патологии са друга причина, която може да провокира дърпаща болка в долната част на корема в ранните етапи. За да се изключи такова състояние, се препоръчва планирането на бременността да е ранна регистрация на бъдещата майка. Ако инфекцията бъде открита своевременно, има по-голям шанс за нейното успешно излекуване и предотвратяване на опасни последици за жената и детето..

Неразвиваща се бременност

Според медицинската статистика ранното замръзване на плода е доста често срещано явление, което може да провокира дискомфорт и усещания за дърпане в долната част на корема. В този случай плодът спира развитието си в определен момент. Причините за неразвиваща се бременност са от най-разнообразно естество. Това могат да бъдат хромозомни патологии, прехвърлени вирусни и бактериални инфекции, лоши навици на родителите и много други..

Киста на жълтото тяло на яйчника

По време на настъпването на бременността в женското тяло може да се образува киста на жълтото тяло на яйчника. Този временен орган се образува на мястото на разкъсан фоликул. Той временно отговаря за синтеза на хормона прогестерон, докато се образува плацентата. Понякога, при нехарактерно развитие на този временен орган, жената може да изпитва дискомфортни усещания. Това състояние обикновено не е животозастрашаващо за плода. Веднага след като се образува плацентата, тези неприятни усещания трябва да спрат..

Цистит

Ако бременна жена има болки и болки в долната част на корема, спазми и често уриниране, това може да показва състояние като възпаление на пикочния мехур. Това заболяване се среща при момичета на фона на увреждане на отделителната система от различни патогенни микроорганизми поради структурните особености на женската пикочно-полова система. По време на раждането на бебето имунитетът на бъдещата майка е отслабен, поради което циститът през този период е доста често явление. Необходимо е да се лекува тази патология под строг медицински контрол, което ще помогне да не се навреди на майка и бебето..

Спонтанен аборт

Не трябва да забравяме, че в някои случаи болката може да показва началото на спонтанен аборт. Лекарите различават три вида спонтанен спонтанен аборт:

 • Заплашен спонтанен аборт - процесът все още не е започнал, но има голям риск. Жената усеща тежест в долната част на корема, в лумбалната област и сакрума има леки усещания за болка.
 • Започнал спонтанен аборт - при който болковите усещания се усилват, стомахът боли непоносимо и към тях се присъединяват кървави отделяния. При спонтанен аборт тези симптоми се влошават още повече..

На тези два етапа процесът е обратим, ако жената получи квалифицирана помощ своевременно. Но ако има пълен спонтанен аборт, лекарите вече са безсилни, тъй като има пълно или частично експулсиране на плода от маточната кухина. Болката в такава ситуация е много силна и може да има и силно кървене. Тогава стомахът рязко спира да боли, но това не е причина да се отпускате. В повечето случаи лекарят взема решение за кюретаж на маточната кухина, за да предотврати развитието на възпалителен процес или инфекция.

Извънматочна бременност

Също така, на ранен етап от раждането на дете се появява дърпаща болка поради факта, че в някои случаи ембрионът е фиксиран на грешното място (в маточната тръба) - това явление се нарича извънматочна бременност. Тъй като в тази ситуация е засегната само една от тръбите, тя ще я изтегли - надясно или наляво. Ектопичната бременност е сериозна и опасна патология, изпълнена с усложнения и повторение, водеща до загуба на плодовитост и дори заплаха за живота на жената.

Първите симптоми на извънматочна бременност съвпадат с маточна бременност: забавена менструация, обща слабост, сънливост и подуване на млечните жлези. Патологичната имплантация не се проявява в началото. Жената може също да изпита токсикоза, гадене, повръщане и световъртеж. По-късно могат да се появят зацапвания от гениталиите.

Прекъсната тръбна бременност е придружена от симптоми: остра болка в долната част на корема, излъчваща се в ануса, краката и кръста; след появата на болка се забелязва кървене или кафяво зацапване от гениталиите; има намаляване на кръвното налягане; слабост; ускорен пулс; загуба на съзнание. Трудно е да се диагностицира извънматочна бременност в ранните етапи, но е важно да се определи наличието на извънматочна бременност, да се извърши операция и да се елиминира кървенето.

Съвременните диагностични методи позволяват използването на ултразвуково оборудване и тестове за определяне на нивото на прогестерон за установяване наличието на извънматочна бременност. Всички медицински усилия са насочени към защита на фалопиевата тръба.

За да се избегнат сериозни последици от извънматочна бременност, е необходимо да се наблюдава лекар при първото съмнение за бременност.

Дърпаща болка по време на бременност, не свързана с бременността

Понякога причините, обясняващи защо долната част на корема се дърпа по време на нормална бременност, не са свързани с гинекологията, но в същото време изискват не по-малко внимателно внимание към себе си, тъй като те също са опасни за здравето на майката и детето. Нека разгледаме основните:

 • Проблеми с храносмилателния тракт - докато носите бебе, могат да се появят чести запеци, хронична дисбиоза, метеоризъм, разхлабени изпражнения и други чревни разстройства. С тези оплаквания трябва да се консултирате с лекар, който ще помогне не само да коригира храненето, но и, ако е необходимо, да избере безопасни лекарства за нормализиране на храносмилането.
 • Възпаление на апендицит или остър панкреатит. Заедно с това може да има повръщане и гадене. Ако лекарят потвърди такава диагноза, тогава бременната жена се оперира и не се нанася вреда на здравето на майката и детето..
 • Нарушения в пикочно-половата система - бъбречни заболявания, заболявания на пикочния мехур. Може да изпитате болезнено и често уриниране, причинено от цистит. Възпалителните лезии на пикочния мехур могат да причинят вътрематочна инфекция на плода и преждевременно започване на раждането. За да избегнете тези проблеми, трябва да посетите уролог. Прочетете повече за цистита по време на бременност в статията.
 • Инфекциозни и възпалителни процеси в яйчниците, уретрата, влагалището и матката.

Ако има съмнение за наличието на една или повече от тези патологии, бъдещата майка трябва да потърси помощта на специалисти, самолечението в този случай може само да влоши състоянието

Как да премахнете дърпащата болка по време на бременност

 • В спешни случаи, с разрешение на лекаря, можете да вземете No-shpa и да легнете 30 минути.
 • В случай на поява на каменисти усещания в корема, можете (с разрешение на лекаря!) Да поставите папаверинови ректални супозитории. Това лекарство ви позволява да отпуснете мускулите, когато се появят тонус и спазми, с правилната дозировка, папаверинът е безвреден за плода.
 • Следете правилното хранене. При грешен прием на храна в края на бременността, той често дърпа от лявата или дясната страна на корема. Причина - метеоризъм поради прекомерно хранене.
 • Прекарвайте възможно най-много време на открито, без да се налага да се движите много.
 • Не е нужно да се пренапрягате. Работата трябва да се редува с почивка. Освен това не правете работа, която изисква дългосрочно вдигане на ръце, тъй като това може да се отрази на състоянието на бременната жена..
 • Ако възникнат някакви болезнени усещания, тогава трябва да легнете, да се отпуснете и да вдигнете краката си върху възглавницата.
 • Ако болката все още не изчезва, тогава тя се появява, след това се обадете на линейка или посетете Вашия лекар.
обратно към съдържанието ↑

Когато не можете без медицинска помощ

Всеки дискомфорт, който изпитва бъдещата майка, причинява нейните страхове и безпокойство, но, както знаете, в такава ситуация е изключително нежелателно да се притеснявате. Ето защо, когато дърпаща болка в долната част на корема се появява в ранните етапи на бременността, струва си да посетите гинеколог, за да установите причината за това състояние. Има обаче симптоми, при които жената трябва незабавно да се консултира с лекар:

 • произтичащите от това болки в долната част на корема не са приглушени и тъпи, а остри и засилващи се, не преминаващи след заемане на хоризонтално положение;
 • появили се схващащи болки с всякаква интензивност;
 • има продължително гадене и повръщане, стомашно-чревно разстройство и липса на апетит;
 • появата на всякакви кървави отделяния;
 • след приемане на no-shpa или използване на свещи с папаверин, усещанията не се променят по интензивност или изобщо не изчезват;
 • кръвното налягане спадна рязко, пулсът се увеличи и се появи желание за повръщане;
 • издърпва долната част на корема, болка в ануса или затруднено уриниране;
 • болезнени усещания се усещат в определена област отдясно или отляво. За да разсеете страховете и тревогите, в този случай е по-добре да направите ултразвук;
 • болките в долната част на корема не са приглушени и тъпи, а остри и засилващи се, не преминаващи след заемане на хоризонтално положение;

Гинеколозите съветват бременните жени да търсят съвет при най-малкия дискомфорт, дори ако алармата се окаже фалшива. В случай на патология, мерките, взети навреме, често помагат за поддържане на бременността..

Болка в началото на бременността

Тялото на жената претърпява много промени по време на бременност. Различните процеси, протичащи в него през този период, са много важни, естествени и често неизбежни. Но, за съжаление, в повечето случаи те могат да бъдат придружени от болка..

Бременната жена има много болка за девет месеца. С отслабената имунна система, която сега работи с двойна мощност, отново възникват стари здравословни проблеми. Хроничните процеси се възпаляват, най-слабите органи започват да губят почва, тялото е податливо на вируси и инфекции и към всичко това се добавят акушерски болки, които тормозят повечето бременни жени.

Още от първите дни на бременността като първи признаци могат да се появят болки в млечните жлези или болки в гърдите, болки в корема, по-специално в долната част на корема, болки в кръста или гърба. Най-често през този период има болка в пъпа, болка в лявата или дясната страна, в кръстната кост или опашната кост, болка във влагалището. Може да се появят и болки в слабините, краката и ставите, костите, подребрието, болки в яйчниците. Много жени се притесняват от болки в бъбреците по време на бременност, както и болки по време на уриниране.

В допълнение към всичко това, както всеки друг човек, бременната жена може да изпита болки в гърлото, болки в стомаха, главоболие или зъбобол и много други. И поради тяхното положение, мерките за лечение във всеки отделен случай имат свои собствени характеристики..

Следователно, ако нещо ви притеснява или нещо ви боли, не можете да предприемете действия сами. Наложително е да потърсите съвет от Вашия лекар или да се обадите на линейка в случай на остра болка или обостряне. Имайте предвид, че има ситуации, които изискват незабавна медицинска помощ. Например рядко, но все пак има възпаление на апендицит при бременни жени, обструкция или панкреатит, когато е необходима хирургическа интервенция и всяка загубена минута може да бъде скъпа.

Не рискувайте здравето и живота на нероденото си бебе! Бъдете внимателни и отговорни. Но също толкова важно е да не бъдете прекалено подозрителни и да не се притеснявате по каквато и да е причина. Не забравяйте, че всяка успешна бременност може да бъде болезнена. Но всичко това е временно! Не се разболявай!

Болка в началото на бременността: какво може да навреди на бъдещата майка и колко опасна е тя

Почти всяка жена по време на ранна бременност може да бъде обезпокоена от болки с различна локализация. Те могат да бъдат както физиологични, така и да показват наличието на патология в тялото на бъдещата майка..

Ще разберем какви точно болки могат да се появят в самото начало на бременността и за какво могат да сигнализират.

Болка в репродуктивната система

Именно в тези органи се появяват промени за първи път по време на бременност. Това се дължи на промяна в концентрацията на женските полови хормони.

Гръден кош

Най-често болката в гърдите в ранните етапи на бременността е нормално физиологично явление. Тялото на бъдещата майка още от първите седмици започва да се подготвя за лактация.

Каналите на млечните жлези се разширяват, гърдите се подуват. Можете да забележите потъмняването на ареолите - ареолови кръгове. Ако млечните жлези болят неравномерно, само от едната страна или в локализирани точки, това е причина да посетите лекар.

Underbelly

Според механизма на появата на болка в тази област те се разделят на акушерски и не акушерски.

Акушерската болка включва:

 • Болка със заплаха от прекъсване на бременността. Може да бъде придружено от кървави отделяния от гениталния тракт..
 • Болка при извънматочна бременност.

Не акушерската болка може да бъде причинена от:

 • патология на стомашно-чревния тракт;
 • разтягане на връзките и мускулите на долната коремна стена - физиологична болка по време на бременност;
 • изместване на тазовите органи;
 • появата на остра хирургична патология - апендицит, остра чревна непроходимост.

За да разберете по каква причина боли долната част на корема по време на бременност, можете само при преглед от специалист.

Матка

В ранните етапи на бременността появата на болка в матката може да бъде физиологична. Около 6-8 седмици яйцеклетката се имплантира в маточната стена. През този период бъдещата майка може да почувства слаби болки с дърпащ или изтръпващ характер..

Ако болката е крампираща, силна, не изчезва в покой, това е причина да посетите лекар..

Такава болка в матката може да показва:

 • началото на процеса на аборт;
 • замразена бременност;
 • извънматочна локализация на яйцеклетката.

В никакъв случай не трябва да прибягвате до самолечение с такъв тип болка - това може да навреди на бъдещата майка и бебето.

Яйчници

Причините за болка в областта на яйчниците могат да бъдат както следва:

 • Кистата на жълтото тяло е образуване на кухина на мястото на разкъсване на фоликула. При нормална бременност тя не представлява особена опасност. Може да регресира с 16-18 седмици.
 • Апоплексията (руптура) на яйчника е сериозна хирургична патология, която изисква незабавна намеса. Това се случва, като правило, поради голямо натоварване на органа поради прекомерна физическа активност или интензивен полов акт.
 • Възпаление на яйчниците - аднексит. Състоянието е придружено от повишаване на температурата и изисква използването на антибиотици.
 • Заплахата от прекъсване на бременността.
 • Не акушерски причини - цистит, пиелонефрит, апендицит, холецистит.

Болката в яйчниците често придружава и жени след IVF, което е придружено от стимулиране на функцията на яйчниците. Едно от усложненията е проявата на суперовулация - едновременното развитие на няколко доминиращи фоликула. Болезненост може да се появи, ако уголеменият яйчник започне да се извива около оста си. В този случай е необходима незабавна хирургическа намеса..

Чатала

Болката в перинеума в началото на бременността не е физиологична, тъй като плодът все още е малък, за да притиска мускулната рамка.

Най-честите причини за болка са:

И двете патологии не трябва да се пренебрегват, тъй като те са изпълнени с преждевременно прекъсване на бременността. Ако жената се притеснява от болка в перинеума, трябва да информирате лекаря за това.

Вагина

Жената може да изпита естествена физиологична болка във вагиналната област в ранен стадий - 10-14 дни след зачеването. В този момент яйцеклетката е прикрепена към стената на матката, което може да причини известен дискомфорт.

Патологичната болка във влагалището може да възникне с развитието на инфекциозен процес. Освен това има сърбеж, усещане за парене на гениталиите, обилно отделяне на жълто, бяло или мръсно сиво.

Лечението се предписва според резултатите от намазка върху флората, взета от стените на влагалището и от повърхността на шийката на матката. Предписани средства, които няма да навредят на бременността.

Болезненост в костите, мускулите и ставите

Бременността винаги е придружена от натоварване на опорно-двигателния апарат. Нека да анализираме каква може да е причината за болката в ранните етапи на бременността.

Кости

Често срещаната костна болка в цялото тяло без ясна локализация може да се дължи на следните причини:

 • липса на витамини и минерали - проблемът се решава чрез правилно хранене и прием на мултивитамини;
 • артроза и артрит - системни заболявания;
 • остеомалация - патология, която води до разрушаване на костите отвътре, може да бъде добра причина за прекъсване на бременността.

С появата на болка в костите на бременна жена се препоръчва да се избягват прекомерни физически натоварвания, спорт и йога са разрешени само след консултация със специалист.

Мускул

Болезнените усещания в мускулите в ранните етапи на бременността най-често са свързани с хормонални промени. Повишаването на концентрацията на прогестерон води до кръвообращение във всички телесни тъкани. В резултат на това мускулите могат леко да наранят дори при ниско физическо натоварване..

Също така е необходимо да се изключат специфични системни заболявания на мускулната тъкан, например мускулна дистрофия, при консултация с терапевт и ревматолог.

Съединения

Болката в ставите по време на бременност все още не може да бъде свързана с причини като нарастващото натоварване на поддържащата система. Ако се появят болки, те най-често са резултат от развитието на системни автоимунни процеси:

 • ревматоиден артрит;
 • периартериит;
 • системен лупус еритематозус.

Възможността за запазване на бременността зависи от активността на възпалителния процес.

Опашната кост

Обикновено болезнеността в областта на опашната кост е свързана с предишни наранявания. Този процес не представлява заплаха за протичането на бременността..

По-опасно е, когато болката, свързана с акушерската патология, се отдава на опашната кост. Например заплахата от прекъсване на бременността. Болезнената болка, обхващаща всички области на малкия таз, трябва спешно да бъде оценена от специалист.

Не можете самостоятелно да затопляте областта на опашната кост.

Sacrum

Още в ранните етапи на бременността жената може да бъде обезпокоена от физиологична болка в областта на сакрума. Това се дължи на факта, че матката постепенно се увеличава по размер и изтегля връзките, прикрепени към костния таз..

Патологичната болка в сакрума също може да бъде свързана със заплахата от прекъсване на бременността. В този случай болката ще бъде внезапна, няма да отслабва и засяга всички части на тазовата област..

Тазови кости

За ранна бременност физиологичната болка в тазовите кости не е характерна. Този симптом може да показва наличието на старо нараняване: дивергенция на матката (симфизит) при предишна бременност.

Тазовите кости също могат да бъдат признак на системна патология:

 • авитаминоза;
 • липса на калций в организма;
 • минали сколиоза и наранявания на гръбначния стълб.

обратно

Болките в гърба в началото на бременността са предимно съпътстващи. Болка, свързана с заболявания на бъбреците, мускулно-скелетната система, червата, както и поради постепенното разтягане на връзките и мускулите на малкия таз може да се отдаде на областта на гърба.

Не се опитвайте да облекчите болките в гърба с масаж, без да се консултирате с лекар. Различни процедури в гърба, особено в долната част, могат да провокират спонтанен аборт.

Малка на гърба

Патологичните причини за болки в гърба включват:

 • остеохондроза при бременна жена;
 • изкривяване на гръбначния стълб - сколиоза, лордоза;
 • облъчване на вътрешни болки на пикочната, репродуктивната и храносмилателната системи.

Болките в кръста в ранните етапи могат да бъдат физиологични, ако се предизвикат от хормонални промени в тялото, както и от начални навяхвания на сухожилията и мускулната рамка на тялото.

Болезнените усещания в краката през първия триместър най-често са свързани или с дългогодишни наранявания на костите, или с развитието на разширени вени. Разширените вени се проявяват чрез появата на венозни възли под кожата.

Особено необходимо е да се наблюдават жени, при които разширените вени прогресират и започват да засягат вените на малкия таз. Стагнацията на кръвта в тазовите органи може да доведе до дълбока тромбоза и в резултат на това да прекъсне бременността.

Такива жени трябва да носят компресионно бельо от първите седмици на бременността..

Болка в корема

Няколко системи са концентрирани в коремната кухина, чиито органи могат да причинят болка по време на бременност.

Бъбреци

В ранните етапи болезнените усещания в бъбреците често са свързани с развитието на инфекциозен и възпалителен процес - пиелонефрит.

Основните симптоми са:

 • поясна болка;
 • нарушение на уринирането;
 • задържане на урина, облачен цвят;
 • покачване на температурата.

Патологичното лечение трябва да се извършва под наблюдението на гинеколог с участието на урологични специалисти.

Стомах

През първите седмици на бременността болезнените усещания в стомаха са резултат от хормонални промени. Прогестеронът помага за отпускане на вътрешните мускули. В резултат на това възниква обостряне на гастроезофагеална рефлуксна болест, когато съдържанието на стомаха може да бъде хвърлено в хранопровода.

Също така, хормоналните промени могат да провокират промяна в киселинността на стомашния сок, което води до обостряне на гастрит и стомашна язва.

Основният съпътстващ симптом на стомашна болка е киселини. Има много лекарства за бременни жени, които помагат да се справят с обострянето на стомашно-чревни заболявания..

Стомах

Коремна болка при бременна жена може да сигнализира за развитието на животозастрашаващи състояния:

 • риск от спонтанен аборт;
 • извънматочна бременност;
 • апендицит;
 • холецистит;
 • чревна обструкция;
 • патология на яйчниците.

В този случай болките ще бъдат силни, спазми, не преминаващи в покой..

Също така коремната болка може да бъде свързана с неправилно функциониране на храносмилателния тракт. Прогестеронът е в състояние да отпусне чревната стена, причинявайки запек и нарушения на моториката.

Всяка болка в корема по време на бременност е причина да посетите лекар.

Правилната страна

Остра остра болка в дясната страна може да се появи при следните патологии:

 • извънматочна бременност;
 • апендицит;
 • усукване на педикула на яйчника или разкъсване.

Също така в дясната страна има жлъчни структури, които под въздействието на прогестерона могат да намалят производителността. В този случай се развиват холангит и холецистит..

Не можете да се насладите на болка в дясната страна, това може да провокира развитието на усложнения.

Пъп

По-често болката в областта на пъпа е свързана с лошо храносмилане. В този случай ще има леки, пронизващи, противоречиви болезнени усещания. Такива болки са свързани с хормонални промени в тялото..

Ако болката е остра и постоянна, тогава е възможно развитието на остра хирургична патология - апендицит, холецистит, остра чревна непроходимост, патология на репродуктивната система.

Главоболие

Болки в главата и шията се появяват при една четвърт от всички бременни жени. Причината може да бъде както естествени хормонални промени, така и сериозни патологии..

Главоболието е свързано с промени в хормоналния баланс.

Най-честите локализации на болката през първите месеци на бременността:

 • тилна област;
 • уиски;
 • зад ухото.

Болката е притискаща, пръсваща.

Ако болката продължава дълго време, трябва да информирате Вашия лекар. Специалистът ще ви помогне да изберете болкоуспокояващите, които са разрешени през периода на бременността. Ако болката не се облекчава от аналгетици, това е причината за задълбочен преглед..

Гърлото

Болезнените усещания в гърлото са свързани с развитието на инфекциозен процес. Вирусите и бактериите са по-често причина, по-рядко гъбички.

Лечението на настинки през първия триместър не трябва да включва агресивни антибактериални и антивирусни лекарства. Предпочитат се симптоматични, нежни лечения.

Но пренебрегването на възпалителния процес може да доведе до необратими последици за плода. Следователно лечението трябва да бъде избрано под наблюдението на специалист..

Зъбобол в началото на бременността е по-често свързан с обостряне на кариозни процеси на фона на общо намаляване на имунитета. В идеалния случай, дори на етапа на подготовка за бременност, жената посещава зъболекар и лекува всичко.

Стоматологичното лечение с болкоуспокояващи може да причини токсични увреждания на плода. Следователно, ако зъбобол изисква намеса, тогава не е препоръчително да се извършва през първия триместър..

Не трябва да се пренебрегва болка в началото на бременността. Дори ако жената е сигурна, че болката не е свързана с патология, е необходима консултация със специалист. Понякога дори незначителни болезнени усещания могат да бъдат признак на сериозни патологични процеси в организма..

Снимка: depositphotos.com, neboleem.net, pinterest.co.uk,

Полезно видео за болки в корема по време на бременност

Списък на източниците:

 • Акушерство: нац. ръце. / изд. Е. К. Айламазян, В. Н. Серов, В. Е. Радзински, Г. М. Савелиева; ASMOK, Руско дружество по акушерство и гинекология. - крат. изд. - Москва: GEOTAR-Media, 2012. - 608 с..
 • Дуда, В. И. Акушерство: учебник / В. И. Дуда. - Ростов на Дон: Феникс, 2017. - 708 с. : аз ще. - (Лекарството)
 • Пестрикова, Т. Ю. Медикаментозна терапия в практиката на акушер-гинеколог: насоки / Т. Ю. Пестрикова, Е. А. Юрасова, И. В. Юрасов. - Москва: Litterra, 2011. - 512 с.
 • Насоки за извънболнична помощ в акушерството и гинекологията / изд. В. Н. Серов, Г. Т. Сухих, В. Н. Прилепская [и други]. - 3-то издание, Rev. и добавете. - Москва: GEOTAR-Media, 2016. - 1136 с..
 • Буланов, М. Н. Ултразвукова гинекология [Текст]: лекционен курс. Част 1. Гл. 1-13 / М. Н. Буланов. - 2-ро издание, Rev. и добавете. - Москва: Видар, 2012. - 560 с.