По сърдечния ритъм на бебето в матката гинекологът може да определи дали бебето получава достатъчно кислород и какво е общото му състояние. В ранните етапи на бременността пулсът на сърцето може да се чуе при дете само с помощта на специални устройства, докато от средата на втория триместър лекарят слуша сърцето с дървена тръба с акушерски стетоскоп.

Младите бъдещи майки са загрижени за въпроса, кога се появява сърдечният ритъм на плода по време на бременност? Сърдечният ритъм при нероденото дете започва още на 21-ия ден след зачеването, честотата на неговите контракции се различава в различните седмици на бременността.

 1. Пулсът на плода на различни етапи от бременността
 2. Какво да търсите, когато слушате сърцето на плода?
 3. Методи за слушане на сърдечния ритъм на бебето в утробата
  1. Ултразвук
  2. Стетоскоп
  3. Кардиотокография (CTG)
 4. Слушане на сърдечен ритъм на бебето по седмици
 5. Как да слушате пулса на плода сами у дома?
 6. Как да определите пола по сърдечен ритъм?

Пулсът на плода на различни етапи от бременността

С всяка седмица от развитието на ембриона в маточната кухина неговият пулс също се променя, което се дължи на прогресивното развитие на автономната нервна система, която е отговорна за работата на сърцето. По-долу е дадена таблица на сърдечната честота на плода по седмици от бременността.

Период на бременност (акушерска)

Сърдечната честота на нероденото дете е нормална (удара / мин)

На 5-та гестационна седмица пулсът на нероденото дете е приблизително същият като този на майката, тоест 80-85 удара / мин. В рамките на един месец този показател се увеличава ежедневно с няколко удара, като по този начин до края на 1-ви триместър на бременността сърдечната честота на детето е 170-175 удара / мин..

Започвайки от 15-та седмица на бременността и до края на целия гестационен период, гинекологът редовно при всяка среща в антенаталната клиника проверява работата на сърцето на бебето в утробата - чрез прослушване със стетоскоп през предната коремна стена, с помощта на ултразвук, преносим доплер. От 15-та седмица на бременността нормалният брой на сърдечните удари на плода в минута не трябва да надвишава 160-170 удара / мин, ако тези показатели са по-високи, тогава може да се подозира появата на кислороден глад при бебето и ако сърцето се свие под 130 удара / мин, тогава те говорят за остър хипоксия, която може да застраши развитието и дори живота на детето. Необходим е и строг контрол на сърдечната честота за бебето по време на раждането, особено в моментите на контракции и опити, обикновено 140-160 удара / мин. Има индикации, които изискват непрекъснато наблюдение на сърдечния ритъм на бебето по време на раждане с CTG апарат, те включват:

 • забавено вътрематочно развитие на детето на фона на тежка хипоксия;
 • многоплодна бременност (естествено раждане на 2 или повече плода);
 • стимулиране на раждането с капкомер с окситоцин;
 • епидурална анестезия за родилка;
 • следсрочна бременност;
 • раждане, започнало преди 37 гестационна седмица;
 • хронични заболявания при майката, нарушения във функционирането на нервната система.

Какво да търсите, когато слушате сърцето на плода?

Формирането на сърцето в ембриона започва в най-ранните етапи на ембриогенезата и работата на този орган е важен показател за развитието на нероденото дете и състоянието на здравето му. Слушането на сърдечната честота на плода е необходимо през цялата бременност и по време на раждането, тъй като именно тези показатели предполагат различни патологии на тялото на детето в ранен етап от тяхното развитие.

Кога чувате сърдечен ритъм на плода при ултразвуково сканиране? Въпреки факта, че пулсацията на сърдечния зачатък в ембриона започва от 21 ден, сърдечните удари могат да се чуят на ултразвук само на 6-7 гестационна седмица, тъй като по това време кухата тръба започва да се превръща в пълноценен четирикамерен орган с две вентрикули и две предсърдия.

Когато слушате сърцето на неродено дете, обърнете внимание на следните показатели:

 1. Пулс - сърдечната честота над 185 удара / мин се нарича фетална тахикардия, по-малко от 100 удара / мин се нарича брадикардия. И двете състояния не са показатели за нормата и изискват изясняване на причината. Пулсът на плода не трябва да надвишава 170 удара / мин през втория и третия триместър.
 2. Сърдечни тонове - нормално при здраво дете, което се развива изцяло вътрематочно, сърдечните звуци са ясни и звучни, при наличие на дефекти или аномалии в развитието, контракциите не се чуват ясно и замъглени.
 3. Пулс - при здрав плод, който се развива според гестационната възраст, контракциите на миокарда се повтарят ритмично през равни интервали. При остра хипоксия или аномалии в развитието на сърдечните клапи се чува аритмия, галоп ритъм.

Методи за слушане на сърдечния ритъм на бебето в утробата

Има няколко начина да слушате сърдечния ритъм на плода в матката, в зависимост от продължителността на бременността..

Започвайки от 5-та седмица на бременността, е възможно да се оцени работата на сърцето при неродено дете само с помощта на ултразвуков сензор - трансвагинално и трансабдоминално. В ранните етапи на бременността, ултразвуковият метод определя дали има сърдечни контракции, дали ембрионът се развива, колко удара в минута миокардът пулсира. От 12-та до 20-та седмица лекарят оценява не само сърдечната честота, но и местоположението на органа, наличието на всички камери и работата на сърдечните клапи. Именно на тези етапи на бременността повечето от сърдечните дефекти се откриват в плода..

Стетоскоп

Акушерски стетоскоп се използва за оценка на параметрите на свиването на сърдечния мускул след 20 седмици от бременността. При всяка среща в антенаталната клиника лекарят първо определя местоположението на главата на бебето и нейното положение в матката, а след това прилага тръба към предната коремна стена на майката и слуша сърдечния звук на плода. От втората половина на бременността можете да използвате и стетофондоскоп, но той рядко се използва в акушерството. При раждане сърдечният ритъм се прослушва с акушерски стетоскоп на всеки половин час, като не забравяйте да обърнете внимание на сърдечните звуци преди и непосредствено след контракцията.

Кардиотокография (CTG)

От началото на третия триместър на бременността параметрите на сърдечната честота на плода се оценяват чрез CTG поне веднъж за всяка бременна жена. По време на раждането това е задължителна процедура, която показва не само броя на сърдечните удари в минута при бебето, но също така записва реакцията на сърдечния мускул на плода на всяка контракция.

Слушане на сърдечен ритъм на бебето по седмици

На коя седмица от бременността може да се изчисли сърдечната честота на плода? Единственият начин да направите това в ранните етапи е само с помощта на ултразвукова машина. Ако няма пулс на екрана на монитора на 6 седмици, тогава има вероятност бременността да е замръзнала в такива ситуации, жената трябва да бъде прегледана на друго устройство.

Коя седмица се чува сърдечната честота на плода през коремната стена? Можете да чуете как сърцето на бебето се свива през корема на майката още от 20-та седмица на бременността, като прикрепите акушерски стетоскоп към предната коремна стена, само първо трябва да определите положението на плода в матката и неговото положение, за да знаете от коя страна и на каква височина да приложите тръбата в противен случай нищо няма да се чуе.

Понякога с помощта на акушерски стетоскоп не е възможно да слушате сърцето на детето - това може да се дължи на някои условия:

 • многоплодна бременност;
 • многоводие;
 • сърдечни дефекти при нероденото дете;
 • наднормено тегло и подуване при бременна жена;
 • закрепване на плацентата по предната коремна стена.

В такива ситуации се използва различен метод за прослушване на параметрите на сърцето на плода. Ако по време на ултразвуково изследване лекарят подозира сърдечни дефекти при нероденото дете, тогава допълнително се предписва феталната ехокардиография, процедурата ще бъде информативна от 20 до 28 седмици от бременността. Ехокардиографията ви позволява да проучите подробно всички части на сърцето при дете, да оцените кръвния поток и функцията на клапата, тази процедура е задължително проучване за бъдещи майки над 35 години и за тези бременни жени, които вече имат деца със сърдечни дефекти.

Започвайки от 28-30 седмици, на всички бъдещи майки се предписва CTG процедура, към предната коремна стена е прикрепен специален сензор, който записва параметрите на сърдечната честота на плода по време на бременност за определен период от време. Повторно извършване на такава процедура се изисква за жени с усложнена бременност, а именно:

 • късна токсикоза;
 • наличието на белези на матката след претърпяна операция и цезарово сечение в миналото;
 • стареене на плацентата преди време;
 • хронични заболявания при бъдещата майка;
 • намаляване или увеличаване на количеството на околоплодните води;
 • вътрематочно забавяне на растежа;
 • продължителна бременност в продължение на 42 седмици.

Показателите CTG се оценяват по 12-бална скала: 9-12 точки - нормалното състояние на детето, то получава достатъчно количество кислород и се развива напълно, 6-8 точки - има признаци на кислороден глад, CTG трябва да се повтаря през ден и при необходимост да се предписва лечение за бременна жена, 5 точки или по-малко - има заплаха за живота на детето, то страда от остра хипоксия, жената трябва да се подложи на цезарово сечение. При провеждане на CTG, базалният ритъм и неговите промени се определят, когато детето се движи. Обикновено първият индикатор за пулс трябва да бъде 130-160 удара в спокойно състояние на плода и до 190 удара с движения. Промените в ритъма показват доколко параметрите на сърдечната честота се отклоняват средно от базалните показатели, обикновено при здрав плод не повече от 5-25 удара / мин..

Как да слушате пулса на плода сами у дома?

Много бременни жени се интересуват дали е възможно да слушат сърцето на детето сами вкъщи? Това може да бъде предизвикателство, особено в началото на бременността. Започвайки от 25 седмици, върху корема може да се приложи стетоскоп, така че майката да чуе как сърцето на бебето бие. Бъдещият татко може да чуе сърдечния ритъм на бебето от началото на третия триместър на бременността, като сложи ухо до корема на жена си. През първия триместър жената може самостоятелно да слуша детското сърце, използвайки съвременни фетални доплери.

Как да определите пола по сърдечен ритъм?

Съществува теория, според която по броя на сърдечните удари в минута при бебе в утробата е възможно да се определи пола му - сякаш при момчетата сърцето бие по-рядко, отколкото при момичетата. В научен план този факт не е потвърден от нищо, въпреки че ултразвукът наистина разкри, че при мъжкия плод сърцето бие равномерно и ритмично, докато при момичетата е донякъде хаотично. Пулсът може да се промени, когато бебето се движи, променя положението на тялото си в матката и стрес при майката, следователно, като преброи броя на сърдечните удари на детето, може да се приеме само един или друг пол.

Оценката на параметрите на сърдечния ритъм на бебето в утробата е неразделна част от наблюдението на нормалния ход на бременността. По естеството и честотата на сърдечните удари при дете лекарят може да подозира нарушения в неговото развитие и наличието на усложнения при бъдещата майка.

Какъв е нормалният пулс по време на бременност

По време на раждането на дете в женското тяло настъпва кардинално преструктуриране на всички процеси и функциониране на органите. Това е необходимо, за да се осигури доставката на необходимите вещества на плода..

Често бъдещите майки имат сърцебиене, задух. По време на бременността пулсът също може леко да се увеличи, обикновено с не повече от 10-15 единици в минута..

От гледна точка на физиологията това е нормално, но ако цифрите значително надвишават нормата или не достигат граничните стойности и в същото време жената изпитва световъртеж, гадене, повръщане, то това може да показва развитието на сериозни заболявания.

В този случай трябва да се консултирате с лекар и да се подложите на необходимите прегледи, за да предотвратите негативни последици за себе си и детето..

Пулс по време на бременност

Обикновено при възрастен пулсът трябва да бъде между 80 и 90 удара в минута. Тази стойност е толкова нестабилна, че при условия на промени във влажността и температурата на въздуха, при прием на лекарства или при психологически и физически стрес, тя може да варира.

В същото време броят на намаленията варира леко.

При бъдещите майки, с оглед на корекцията на хормоналния фон, растежа на матката и други характеристики на бременността, увеличаването на контракциите с 10-20 единици се счита за норма и не предизвиква особени притеснения.

Когато сърцето изтласква кръвта в съдовете, те се разширяват и трептят. Това явление се нарича сърдечен ритъм..

Ако има увеличение на броя на ударите, тогава сърцето започва интензивно да се свива, за да осигури доставката на кислород, активирайки метаболитните процеси.

Това често се наблюдава по време на бременност, когато сърцето трябва да изпомпва голям обем кръв поради физиологични причини. В същото време натоварването се увеличава заедно с тежестта, което принуждава органа да ускори движението.

Защо е важно да следите сърдечната честота

Когато има стабилно нарастване на показателя нагоре, се развива тахикардия. Ако има продължително забавяне на пулса под 60 удара, тогава се появява брадикардия. Неправилен ритъм се нарича аритмия.

Това може да бъде опасно както за майката, така и за бебето, тъй като сърдечните или други органни заболявания често са причина за неуспеха. Ето защо, ако този индикатор се промени и се появят симптомите на патология, трябва да се консултирате с лекар, за да премахнете дискомфорта.

Как липсата на лечение може да повлияе на бременността

Ако стойността е малко по-висока от нормалната сърдечна честота, тогава обикновено промяната в показателя не причинява усложнения. Тахикардията по време на бременност може да бъде само временно явление и да изчезне сама след раждането.

Въпреки това, при значително увеличаване на сърдечната честота, бъдещата майка понякога губи съзнание, което е изпълнено с нараняване. Продължителният престой в това състояние е опасен от кислородния глад, което може да доведе до забавяне на растежа и развитието на плода.

Постоянният изключително нисък пулс от своя страна може да причини спонтанен сърдечен арест.

Характеристики по триместър

По време на гестационния период сърдечната честота е от порядъка на 100-115 удара. Но въпреки това, в определени седмици показателите могат леко да се увеличат или намалят в зависимост от физиологичните процеси, протичащи на този етап..

Процентът в началото на бременността

Още в първите дни от зачеването тялото на жената трябва да осигури на плода всичко необходимо. Той трябва да работи за двама, за да осигури кислород и други хранителни вещества в достатъчно количество за нероденото бебе..

Следователно, ускорен пулс се счита за физиологична норма..

В допълнение, токсикозата може да увеличи сърдечния ритъм. В същото време, ако не се усеща дискомфорт и жената се чувства добре в ранните етапи, дори при увеличени или намалени стойности, тогава няма причина за безпокойство.

Скорост на намаление през първите три месеца

През първия триместър нивото не трябва да надвишава 110 удара. Ако има леко увеличение в покой, това може да означава повишена физическа активност поради бременност. Което също няма да е патология.

Заедно с това се променя и кръвното налягане, намалява еластичността на кръвоносните съдове, което прави възможно осигуряването на плацентата и детето с необходимите вещества без прекъсване. Когато съдовете са отпуснати, кръвното налягане спада, така че 1 триместър е белязан от ниско кръвно налягане и висок пулс.

Норма от 13 до 25 седмици

През този период се формират повечето жизненоважни органи на детето, индикаторът постепенно намалява, пулсът е от 85 до 90 удара.

Но през втория триместър на 25 седмица натоварването на сърдечната система отново се увеличава, което води до увеличаване на честотата на инсултите.

По това време сърдечно-съдовата система напълно е завършила формирането си и за да получи детето необходимия кислород, кръвообращението в тялото на майката отново се увеличава. Следователно, след 25 седмици пулсът трябва да бъде около 120 удара в минута..

Показатели през 3 триместър

На последния етап от бременността натоварването на сърцето е много голямо, тъй като детето расте интензивно и обемът на циркулиращата кръв се увеличава с 1,5 литра.

Тялото на бременна жена, освен че осигурява кръвоснабдяване на нероденото бебе, отделя резерв в случай на кървене по време на раждането.

Жената може да има повишен сърдечен ритъм, задух и подуване. Скоростта през третия триместър достига 120 удара в минута, а средната стойност е от 110 до 135 удара. За да се предотврати развитието на усложнения, жената се препоръчва да се подлага на редовен преглед от гинеколог.

Как сами да измервате пулса си

Лекарят измерва пулса при всяка консултация, но понякога възникват ситуации, когато необходимото устройство не е под ръка. В този случай самоконтролът може да се извърши дори у дома..

Достатъчно е да натиснете пулсиращата артерия на врата или китката с пръст.

След като почувствате ударите, трябва да откриете една минута и да преброите броя на крановете. Много е важно да проверите в покой, известно време след хранене..

Какво казва ускорен пулс?

Повишеният пулс е ускорен сърдечен ритъм. Обикновено, когато възникне нарушение на ритъма, пациентът се оплаква от:

 • Нестабилност на кръвното налягане. Той може да се изкачи нагоре или надолу до изключително високи или ниски числа.
 • Задух, задух.
 • Дискомфорт в областта на сърцето и гръдната кост.
 • Студена, лепкава пот, която идва заедно с чувство на страх без видима причина.
 • Проява на отчетлив учестен пулс.
 • Нестабилност на работата на сърцето при нероденото дете. Разстройството може да се види на CT. Диагностицира се фетална тахикардия и признаци на кислороден глад. На ултразвук можете да видите нарушение на кръвния поток в маточно-плацентарните области.

Основните причини за високи стойности

В допълнение към физиологичните характеристики, повишен пулс може да бъде причинен от повишен стрес, прекомерно тегло и растеж на плода. В допълнение се отбелязват редица причини, които водят до патологични промени:

 • Продължително легнало по гръб.
 • Авитаминоза.
 • ХОББ, белодробен емфизем.
 • Тахикардия, провокирана от хронични патологии на жената.
 • Нарушаване на метаболитните процеси или заболяване на щитовидната жлеза.
 • Имайки лоши навици.
 • Патологии на структурата на горната камера на сърцето, когато всяко превъзбуждане може да провокира увеличаване на пулса.
 • Загуба на кръв, заболяване на кръвоносната система.
 • Прием на лекарства, които провокират развитието на тахикардия.
 • Неправилно хранене, по-специално злоупотреба с кафе, енергийни напитки, силен чай.
 • Преяждане, любов към мазни и солени храни.
 • Стресови ситуации.
 • Анемия.
 • Електролитен дисбаланс.
 • Сърдечни аномалии, като хипертония, исхемия, перикардит, загуба на артериална еластичност и сърдечни заболявания.

Как да намалите индикатора

Ако пулсът постоянно се увеличава, тогава е необходимо да се идентифицират причините за това. Когато не се открият съпътстващи патологии, изискващи незабавна намеса, се препоръчва стабилизиране на състоянието.

За да направите това, назначете:

 • Изпълнение на дихателни упражнения.
 • Разходки на открито. Плуване или йога, което помага за нормализиране на функционалността на нервната система и съдовия тонус.
 • Масажирайте каротидните синуси, когато се появят гърчове, за да намалите бързо пулса. За да направите това, можете лесно да разтриете повърхността на шията отстрани в областта на каротидната артерия, процедурата отнема не повече от 10-15 минути.
 • Прием на билкови успокоителни като майчинка, валериана, маточина, мента, глог.
 • Използвайте витамини, за да попълните всички необходими вещества, включително калий, магнезий.
 • Коригирайте диетата и ежедневието си, ако е необходимо, отслабнете.

Когато се диагностицира висок пулс и началото на атака, е необходимо да седне жената, да й се даде вода. След като изпие 250 мл на малки глътки, тя трябва да легне и да се отпусне. Могат да се направят няколко дълбоки вдишвания..

Ниска сърдечна честота

Пониженото отчитане е доста рядко и означава по-бавен пулс. Когато е под 60 удара, състоянието се нарича брадикардия. Най-често тази ситуация се среща при професионалните спортисти..

Жена в това състояние се оплаква от гадене, световъртеж и замаяност. Когато индикаторът е под 40 удара, сърдечен арест може да възникне поради рязък спад на налягането, така че консултацията с кардиолог в този случай е задължителна.

Възможни причини за ниска сърдечна честота

Намаляването на показателя при спортистите не е патология, тъй като те имат тренирана сърдечно-съдова система. В други случаи може да се наблюдава развитие на брадикардия, когато:

 • Болести на бъбреците, черния дроб.
 • Сърдечни проблеми.
 • Патологии на щитовидната жлеза.
 • Хипотония.
 • Лезии на централната нервна система.
 • Намаляване на кръвното налягане след прием на лекарства.
 • Липса на хранителни вещества и микроелементи, по-специално калций и калий.
 • Патология на кръвоносната и ендокринната система.

Кога да подадете аларма

Ако една жена е забелязала значително по-бавен или ускорен пулс, тогава е необходимо да се консултирате с лекар.

Освен това трябва да обърнете внимание на следните симптоми:

 • Наличието на постоянно гадене, независимо от продължителността на бременността.
 • Повишена умора, постоянна слабост и апатия към всичко.
 • Чести световъртеж или припадък.
 • Проблеми с дишането, задух.
 • Лошо общо здраве.

Тъй като всички тези симптоми могат при продължително пренебрегване да се превърнат в заболявания на сърдечно-съдовата система, е необходимо своевременно да се консултирате с лекар, за да се изключат такива усложнения. Ако изследването не покаже патологични промени, се предписват лекарства, които укрепват сърцето, например Еуфилин, атропин сулфат, магнезий, калций, калий.

Наличието на много висока сърдечна честота може да се покаже от:

 • Гадене заедно с рефлекс.
 • Замайване с понижено кръвно налягане, понякога загуба на съзнание.
 • Главоболие с учестен пулс, което може да показва хипотония.
 • Пулсация в коремната област с различна интензивност, обикновено локализирана в долната част.

Методи за нормализиране на показателя

Ако жената не се чувства добре, трябва да отиде на лекар. Но ако тя знае какъв пулс е типичен за нея, можете да вземете определени мерки..

При тахикардия, за да се унищожи пулсът, се препоръчва:

 • Хранете се правилно, като премахнете силния чай и кафе от диетата, изключете преяждането.
 • Откажете се от повишената физическа активност.
 • Вземете билкови успокоителни.
 • Спазвайте режима на деня, докато е необходимо да си почивате достатъчно денем и нощем.

С брадикардия, за да се нормализира здравето на бременната жена, лекарите препоръчват:

 • Ходете по-често и проветрявайте стаята.
 • Хранете се правилно, като избягвате напълняването и ядете тежки ястия.
 • Регулирайте режима си така, че нощната и дневната почивка да отнемат точния брой часове и да избягвате преумората.
 • Тренирайте сърдечно-съдовата система със специални упражнения за бременни жени.

Промяната в сърдечната честота по време на бременност е физиологична норма. Но когато показателите достигнат гранични цифри и жената почувства влошаване на благосъстоянието, спешно трябва да се консултирате със специалист.

Възможно е да увеличите или намалите пулса с малки отклонения у дома чрез нормализиране на режима, храненето, физическата активност и приемането на витаминни комплекси.

Диаграма на сърдечния ритъм на плода по седмици

Главна информация

Всяка майка иска да чуе звука на сърцето на бъдещото си бебе възможно най-скоро. Разбира се, бременността е едно от най-приятните и вълнуващи преживявания. В крайна сметка, ако можете да чуете как бие сърцето, това означава, че плодовете растат.

Но звукът на сърцето на плода не само показва, че новият живот се развива активно, но също така може да даде много важна информация за здравето на бебето..

Когато може да се чуе сърцето на ембриона?

Въпросът кога се появява сърдечен ритъм на плода е от значение за всяка бъдеща майка, както и такъв важен момент като движението на плода по време на бременност, чиято честота може да е различна за всяка жена. Пулсът също може да се чуе за първи път по различно време.

Жените, които се интересуват от това колко дълго се появява сърдечният ритъм, трябва да разберат, че сърцето на плода не започва да бие в един момент. Когато започне полагането на този орган, тогава част от тъканта, която впоследствие ще се развие във вентрикулите на сърцето, прави съкратителни движения. Разбира се, периодът, когато сърдечният ритъм на плода се чува при ултразвуково сканиране, идва по-късно.

Гинекологът ще ви каже за коя седмица се чува този звук: понякога може да се чуе още в много ранните етапи. При какво hCG се чува и за колко време сърдечният ритъм е "видим" при ултразвук, зависи от мощността на апарата, който се изследва. Използвайки конвенционален абдоминален ултразвуков датчик, лекарят може да чуе сърдечен ритъм още 5 седмици. И с помощта на вагинален сензор ударите се чуват още на 3-4 седмици, тоест веднага след като сърцето започне да бие в плода.

Пулсът зависи от това коя седмица бие сърцето. Различно е в различните етапи на бременността..

 • Когато периодът е 6 седмици - 8 седмици, сърдечната честота на плода е 110-130 удара в минута.
 • В периода от 8 до 11 седмици - сърдечната честота може да се увеличи до 190 удара.
 • От 11 седмици честотата е 140-160 удара.

Таблицата по-долу показва сърдечната честота в различни гестационни периоди. Много е лесно да се разбере колко удара в минута трябва да бие сърцето на бебето в различни периоди от бременността..

Диаграма на сърдечния ритъм на плода по седмици:

СрокУдари в минута
4-6 седмици.80-85
6 седмици.100-130
7 седмици.130-150
8 седмици.150-170
9 седмици.170-190
10 седмици.170-190
11 седмици.140-160
12-40 седмици.140-160

Тези, които се интересуват от таблицата на сърдечната честота на плода по седмици по пол на детето, трябва да знаят, че и момичетата, и момчетата имат еднакъв пулс.

Лекарят оценява не само сърдечната честота на плода по седмици, но и допълнителни фактори, като фаза на активността на детето, заболявания на майката и плода, времето, когато се определя честотата и т.н..

Ако сърдечната честота на плода е нарушена през седмицата, това може да се дължи на различни причини.

Защо се нарушава сърдечният ритъм?

Ако сърдечната честота е по-малка от 120 удара в минута

 • Причините за слабото сърцебиене в ранните етапи могат да бъдат свързани с различни причини. Той може да бъде фиксиран за кратък период от време - до 4 седмици. На 6 седмици пулсът на ембриона може да бъде 100-120 удара. Пулс от 130 удара също показва, че с бебето всичко е наред. Но ако се регистрира много ниска сърдечна честота, по-малко от 80 удара, тогава съществува риск от загуба на бременност.
 • Ако ултразвуковото сканиране от 12 седмици или повече показва нисък сърдечен ритъм, това може да се дължи на хронична фетална хипоксия или реакцията му на факта, че пъпната връв е компресирана. Ако сърдечният ритъм е 120 удара в минута, какво да се прави, лекарят трябва да каже, като се ръководи от резултатите от изследванията.
 • Преди раждането слабият ритъм може да е доказателство за остра или хронична фетална хипоксия, както и за компресия на пъпната връв по време на раждането.

Ако скоростта на пулса от 160 удара в минута е превишена

 • През първите седмици на бременността това обикновено е вариант на нормата, но в някои случаи показва нарушение на плацентацията.
 • След 12 седмици от бременността плодът може да реагира по този начин на собствените си движения или на стреса, преживян от майката.
 • Феталната тахикардия в късни срокове може да се дължи на хронична фетална хипоксия или реакция на движение или свиване.

Звуците се заглушават, тоновете се чуват слабо

 • Ако слушането се извършва при бременни жени в ранните етапи, това може да означава, че периодът е твърде кратък или изследването се извършва от дефектен сензор, или устройството за слушане е остаряло. Възможно е и ако майката е със затлъстяване. Но също така слабо чуващите се тонове в ранните етапи могат да бъдат доказателство, че бебето има сърдечно заболяване, кръвоносни съдове.
 • След 12 седмици се чуват приглушени тонове, ако майката е с наднормено тегло, както и с фетално-плацентарна недостатъчност, предлежание (ако плацентата е разположена на предната стена), олигохидрамнион или полихидрамнион. Понякога се записват приглушени тонове, ако положението на бебето в утробата е неудобно за слушане. Не са изключени обаче и дефекти на сърцето или кръвоносните съдове..
 • В по-късните тонове това явление показва, че са започнали активни контракции или се забелязва фетална хипоксия.

Няма пулс

 • В много ранните етапи няма звук на сърдечен ритъм, ако периодът от време по време на слушане е много кратък или се използва остарял сензор. Понякога обаче това е доказателство, че бременността е спряла или абортът започва..
 • За период от 12 седмици или повече, както и през последните седмици, липсата на сърдечен звук може да бъде доказателство за неправилно място на аускултация или повреда на CTG сензора, или може да се каже, че е настъпила антенатална фетална смърт.

Защо да определяме сърдечния ритъм на плода?

Наличието на биещо сърце и сърдечна честота на плода се определя по време на бременност със специфична цел.

За да се установи, че бременността напредва

След като бъдещата майка е направила тест за бременност и той е положителен, жената отива в болница за ултразвуково сканиране. Съвременните ултразвукови апарати позволяват да се чуе биенето на сърцето на ембриона още при първия преглед - на 4-5 седмици. Но ако на първия ултразвук сърцето на детето не се чуе, не трябва да изпадате в паника. Обикновено, когато повторите процедурата, можете да чуете очаквания звук. Понякога обаче сърдечният ритъм не се появява, настъпва деформация на яйцеклетката. Това състояние се определя като пропусната бременност. В такава ситуация медицинското прекъсване на бременността се извършва с помощта на специални лекарства. Ако е възникнала такава ситуация, тогава жената не се препоръчва да забременее около шест месеца след това..

За оценка на развитието на плода

Има ясни индикатори за това колко дълго се счита за нормален сърдечен ритъм. Тоест нормалната сърдечна честота в минута се определя в зависимост от периода на развитие на бебето. Сърцето на ембриона реагира на всякакви промени в света, който го заобикаля. В крайна сметка стресът или болестта на майката пряко засягат децата. Също така, честотата на сърдечните удари в минута варира в зависимост от периода на активност или съня на плода. Нивото на кислород във въздуха се отразява и на сърдечната честота. Всички нарушения обаче, свързани с излагане на такива фактори, са временни.

При условие, че сърдечната честота е твърде силна за дълго време, лекарят може да подозира нарушение на кръвоснабдяването на плода, така наречената плацентарна недостатъчност. Като правило това състояние е хронично. Понякога, когато компенсаторните възможности на детето се изчерпват, сърдечната честота е твърде бавна. Това показва, че състоянието на плода се е влошило. В такава ситуация понякога се взема решение за спешна доставка. Лекарят взема предвид какъв трябва да бъде сърдечният ритъм през коя седмица и от кога точно се е проявила патологията, определя тактиката на лечението.

Определяне състоянието на плода в раждането

По време на раждането бебето изпитва много силен стрес, липса на кислород и компресия. Ако всичко върви добре, тогава сърцето и кръвоносните му съдове обикновено се справят с такива натоварвания. Понякога обаче има спешни случаи като отлепване на плацентата, затягане на корда, които изискват незабавна медицинска помощ. Ето защо по време на раждането лекарят определя колко удара е сърдечната честота след всяка контракция, за да не пропусне развитието на остра липса на кислород.

Какви методи се използват за определяне на сърдечната честота?

Ултразвукова процедура

Първият метод за определяне дали пулсът е нормален или не е ултразвукът. По време на ултразвук, заедно с оценка на сърдечния ритъм, лекарят оценява състоянието на плацентата, размера на плода.

Сърдечните звуци се слушат много внимателно и структурата му се изучава, ако жената вече е имала деца със съдови и сърдечни дефекти. Ако майката е страдала от инфекциозни заболявания по време на бременност, специално внимание се обръща на работата и структурата на сърцето..

Ако е необходимо, по време на бременност се извършва ултразвук на сърцето на плода. За колко време да се прави ултразвук на сърцето на плода, лекарят определя. Най-оптималното време за изследване на ехото на KG е 12 седмици. Но една жена може да направи ехокардиограма на воля, за да се увери, че всичко е наред с детето..

Аускултация

Този метод включва прослушване на сърдечни тонове с помощта на специален акушерски стетоскоп. Вярно е, че отговорът на въпроса дали е възможно да чуете сърдечен ритъм със стетоскоп в ранните етапи е отрицателен. Периодът, когато можете да чувате със стетоскоп, е 18-20 седмици. Лекар с опит може да определи редица показатели, използвайки такова устройство. Той ще изслуша приблизителната честота, с която сърцето бие, ще определи яснотата на тоновете и ще намери мястото, където те се чуват най-добре. Алгоритъмът за прослушване на сърдечния ритъм на плода и определяне на сърдечната честота е прост: това може да се направи с помощта на хронометър.

Но понякога е трудно или дори невъзможно да се извърши аускултация със стетоскоп. Това е вероятно, ако майката има много голямо тегло, ако плацентата е разположена на предната стена на матката (в този случай шумът на съдовете пречи), ако има много малко или много околоплодна течност.

Кардиотокография (CTG)

Това е информативен метод, чрез който може да се оцени сърдечната честота на плода. Тази процедура позволява ранно откриване на фетална липса на кислород и своевременно отстраняване на този проблем..

CTG машината е ултразвуков сензор, който изпраща и улавя отразени сигнали от сърцето. В този случай всички промени в ритъма се записват на лента. По време на процедурата лекарят инсталира не само основния сензор, но и сензора за свиване на матката, с който е възможно да се определи активността на матката. Най-модерните устройства имат фетални сензори за движение, а понякога има и специален бутон, така че самата жена да може да фиксира движенията.

Целият процес на изследване на CTG отнема около 60 минути. През този период в повечето случаи е възможно да се отчете периодът на сън и активност на плода. Но понякога има нужда да се изследва състоянието на плода през целия ден. След това сензорите, прикрепени към стомаха, се оставят за един ден..

Анализът на сърдечната честота се извършва, като се вземе предвид гестационната възраст, на която е проведено изследването. За първи път CTG се извършва на 32 седмици. Ако се направи по-рано, на 30 седмици или дори по-рано, резултатите няма да бъдат информативни. Когато изминат 31 седмици, се създава връзка между сърдечната дейност и двигателната активност на плода..

Най-често бременна жена се подлага на това проучване два пъти - на 32 седмици и непосредствено преди раждането. Тази процедура не вреди нито на жената, нито на бебето, така че може да се извърши толкова пъти, колкото е необходимо..

Специалист дешифрира CTG лентата, сравнява получените резултати с данните от анализите и ултразвука. Кардиотокографията обаче не е източникът на окончателна диагноза..

Какво е "добър" CTG

"Добър" KGT се счита, ако показателите са както следва:

 • Пулсът е нормален - от 120 до 160 удара в минута;
 • когато бебето се движи, сърдечната честота се увеличава;
 • няма намаление на сърдечната честота или е много рядко и в малки количества.

Устройството анализира тези показатели и въз основа на резултатите си издава специален PSP индекс. Ако състоянието на плода е нормално, тогава този индекс не е повече от един.

Трябва обаче да се има предвид, че различни фактори влияят върху начина, по който работи сърцето на детето. И само специалист може правилно да ги оцени..

Защо се определя "лош" CTG??

 • Най-често промените в CTG се определят, ако се забележи фетална хипоксия. Увеличението на сърдечната честота е характерно за състояние, когато плодът няма достатъчно кислород и сърцето е принудено да работи много интензивно.
 • Когато се получи свиване или мърдане, пулсът на бебето може да се забави, което не е нормално състояние..
 • Кратки промени на лентата се фиксират, ако пъпната връв се притисне към главата на плода. В този случай резултатите изглеждат същите като при кислородния глад, но бебето се чувства нормално в същото време..
 • Ако сензорите не са били прикрепени правилно, получените резултати също могат да бъдат "лоши".

Ако се открие хипоксия при прослушване на сърдечния ритъм на плода, лекарят провежда допълнителни изследвания, за да потвърди или опровергае диагнозата. Ако се потвърди хипоксия, се провежда лечение или лекарят взема решение за спешно раждане.

Ехокардиография

Ехокардиографията се използва, ако има съмнение за сърдечни дефекти на плода на 18-28 гестационна седмица. Използвайки този метод, можете да определите характеристиките на структурата на сърцето и кръвния поток. Тази процедура се извършва в следните случаи:

 • бъдещата майка вече има деца, на които са диагностицирани сърдечни дефекти;
 • по време на бременност са прехвърлени инфекциозни заболявания, особено през първите седмици;
 • майката има вродени сърдечни дефекти;
 • бъдещата майка е над 38 години;
 • жената е диагностицирана със захарен диабет;
 • има забавяне във вътрематочното развитие на плода;
 • плодът има малформации в други органи и има възможност за развитие на вродени сърдечни дефекти.

Този метод се използва както като двуизмерен ултразвук, така и като се използват други режими на ултразвуковия скенер: Доплеров режим, едноизмерен ултразвук. С тази комбинация от техники става възможно да се проучи задълбочено структурата на сърцето, особеностите на кръвния поток.

Възможно ли е да се определи пола на детето по сърдечен ритъм?

Много жени по време на определен период от бременността се притесняват активно как да определят пола на бебето по сърдечния ритъм на плода. Всъщност сред бременните жени и дори сред някои медицински работници съществува „легенда“, че подобно определение е възможно, както и предположението, че размерът на плода може да помогне да се определи кой ще се роди - момче или момиче.

Смята се, че момичетата имат по-висока сърдечна честота, а на 13 седмици или по-късно сърдечната честота достига до 160 пъти в минута. Според това „поверие“ момчетата имат сърдечен ритъм от 135-150 удара. Но тези, които активно задават въпроси на лекарите: "Как да разберете пола на бебето чрез сърдечен ритъм на 12 седмици" или "Колко време е възможно", трябва да имате предвид, че този метод не е научно обоснован. Въпреки че се смята, че този метод е подходящ само до 20 седмици.

Въпросът колко седмици можете да определите пола на детето по този начин по принцип не е от значение и сърдечната честота не е определящ показател. В крайна сметка е възможно да се определи дали момче или момиче по честота е възможно само с точност 50%.

Вярно е, че има мнение, че в този случай е важно и какъв сърдечен ритъм има плодът. Някои "експерти" твърдят, че това е по-ритмично при момчетата и по-хаотично при момичетата..

Има още един признак: при момчетата сърдечният ритъм съвпада с ритъма на майката, а при момичетата не. Но всички тези методи нямат нищо общо с медицината. В крайна сметка сърдечната честота отразява способността на плода да преодолява липсата на кислород, а не пола. Ето защо, майките, които започват да „отгатват“ пола веднага, когато сърцето на ембриона започне да бие, по-добре е да се направи висококачествено ултразвуково сканиране от добър специалист, който ще помогне да се установи пола на бебето с висока точност.

Чува ли се сърдечен ритъм на детето у дома?

Чувате ли сърдечни удари с фонендоскоп? Тези, които се интересуват от слушане на сърдечен ритъм у дома, могат да използват няколко метода. Можете да чуете този приятен звук за родители вкъщи с помощта на стетоскоп, преносимо устройство - фетален доплер и накрая, просто поставете ухото си на корема.

Как да слушаме пулса у дома, това ще бъде разгледано по-долу. В крайна сметка няма нужда да посещавате предродилна клиника за това. Ако бъдещата майка и нейната среда имат опит, сърцето може да бъде чуто по-рано. В крайна сметка една по-опитна жена забелязва по-ранни движения на плода по време на втората бременност. Пулсът обаче трябва да се следи от лекар..

Със стетоскоп

Можете да слушате сърцето с най-често срещания акушерски стетоскоп. Трябва да си вземете акушерска тръба и да потърсите помощ от някого. Разбира се, няма да можете да слушате плода на 12 седмици от бременността у дома. Ако този човек няма опит, тогава по-рано от 25 седмици нищо няма да се чуе. Но ако плодът е подслушван в продължение на 30 седмици, тогава е много по-лесно да чуете ударите. Трябва само да се упражните малко и да го разберете. В този случай е необходимо ясно да се разграничи какво е - пулсът, перисталтиката на бременната жена, движението на плода или все още сърдечният му ритъм.

Използване на фетален доплер

Ако желаете, можете да си купите специално устройство - фетален доплер. Това е преносим ултразвуков детектор, който работи като конвенционално CTG устройство, но изображението не се улавя върху филма. Понякога са включени и слушалки, за да можете ясно да чувате звуците. С помощта на доплер сърдечните тонове могат да се чуват, започвайки от 8 седмици. По-добре е обаче да започнете да използвате това устройство малко по-късно. Важно е самото проучване да не продължи повече от десет минути..

Като предимства на това устройство трябва да се отбележи способността да слушате сърдечния ритъм в ранните етапи, както и лекотата на използване и способността на жената да го прави без помощ.

Недостатъците на използването на доплер са високата му цена, ограниченията при използване. Освен това не използвайте прекомерно това устройство..

Поставяне на ухото до стомаха

Понякога можете да чуете сърцето, като просто поставите ухото си на корема. Това е възможно през последните гестационни седмици. Можете обаче да получите положителен резултат само ако бъдещата майка няма твърде много мазнини..

Трябва да слушате сърцето на определено място в корема, в зависимост от това как се намира бебето. Ако той лежи с наведена глава, тогава трябва да слушате сърдечния ритъм под пъпа на жената. Ако главата на бебето е отгоре, препоръчително е да слушате тоновете над пъпа на майката. При многоплодна бременност сърдечният ритъм на всеки плод се чува на различни места.

заключения

По този начин сърдечната честота е много важен показател за развитието на детето. Пулсът се следи от лекар по време на бременност. Бъдещите майки трябва да знаят, че тежките сърдечни патологии са много редки и в повечето случаи бебетата се раждат здрави. Но въпреки това е важно редовно да се подлагате на всички изследвания, за да контролирате сърдечния ритъм. Скоростта на ударите в минута при жените и при детето са важни показатели и лекарят взема предвид това. Но самата бъдеща майка трябва да бъде много внимателна към собственото си здраве и да "слуша" бебето.

Образование: Завършил е Ровенския държавен основен медицински колеж със специалност „Фармация“. Завършил Виннишкия държавен медицински университет на М. И. Пирогов и стаж в неговата база.

Трудов стаж: От 2003 до 2013 г. - работи като фармацевт и ръководител на аптечен павилион. Наградена е със сертификати и отличия за дълги години и добросъвестна работа. Статии по медицински теми бяха публикувани в местни издания (вестници) и в различни интернет портали.

Каква е честотата на пулса при бременни жени през 1, 2, 3 триместър на бременността?

От момента на зачеването в тялото на жената настъпват промени, защото сега то трябва да осигури всичко необходимо не само за бъдещата майка, но и за нейното дете. Натоварването на сърцето се увеличава сериозно от нарастващия обем кръв, който трябва да се изпомпва през вените. Показанията на пулса се променят в зависимост от това колко добре се справя с новия режим..

Какво влияе върху сърдечната честота при бременни жени?

От самото начало на бременността хормоналният фон на жената се променя значително. Хормоните, произведени по време на бременността, оказват огромно влияние върху сърдечната дейност и, следователно, сърдечната честота. Важно е да се отбележи, че сърдечната честота се определя заедно с кръвното налягане, тъй като тези показатели са взаимосвързани. В повечето случаи има не само промяна в сърдечната честота, но и скокове на налягането..

Колебанията на сърдечната честота по време на бременност се причиняват от следните фактори:

 1. Срокът на бременността. За 1,2,3 тримесечия, както и непосредствено преди раждането, процентите могат да варират.
 2. Многоплодна бременност. Ако жената очаква не едно, а две бебета, тогава сърцето изпомпва двойно повече кръв, необходима за поддържането на живота им. В резултат на това пулсът се повишава значително..
 3. Промени в позицията на сърцето. Започвайки от 2-ри триместър, уголемената матка започва да притиска диафрагмата, като по този начин принуждава сърцето да работи в интензивен режим.
 4. Увеличение на обема на кръвта, което се увеличава до максимум 1,5 литра. В резултат на това сърцето изпомпва повече кръв, което обяснява голямото натоварване върху него..
 5. Намален белодробен капацитет. В по-късните етапи издигането на диафрагмата води до тяхното изстискване, следователно, за да може тялото да има достатъчно кислород, кръвта започва да го раздава в по-големи количества.
 6. наднормено тегло.
 7. Анемия. С намаляване на нивото на хемоглобина в кръвта се развива анемия, която често провокира тахикардия.
 8. Стрес. Ако жената е подложена на психо-емоционален стрес, редовно е подложена на стрес, тогава тя може да развие ускорен пулс.
 9. Пиене на силен чай, кафе, алкохол. Също така пушенето може да провокира атаки на тахикардия..
 10. Дълго легнало по гръб. При това положение на тялото матката притиска коремната аорта, кръвта започва да тече по-зле и сърцето бие по-бързо.
 11. Болести, които могат да се влошат или развият по време на бременност. Сред тях са инфекции, сърдечни заболявания, аномалии в щитовидната жлеза, хипер- или хипотония, бъбреци, черен дроб и др..

Какъв пулс трябва да имат жените по време на бременност:

За възрастен пулс от 60-80 удара / мин се счита за норма. За бременни жени увеличението с 10-20 единици е нормално поради промени в хормоналните нива, увеличаване на матката и т.н. Ако индикаторите се поддържат постоянно над нормата, това е тахикардия, а ако е под 60 удара, тогава брадикардия. Такива условия са много опасни както за бъдещата майка, така и за бебето..

- в 1 триместър

Като правило, в началото на бременността повечето жени не изпитват промяна в сърдечната честота. Тялото на бъдещата майка току-що започва да се възстановява, следователно показателите от 60-90 удара / мин се считат за норма.

Не всички бременни жени обаче имат същия пулс, както преди зачеването. Има моменти, когато от самото начало на бременността тя се увеличава. Това може да се дължи както на индивидуалните характеристики на организма, който реагира по този начин на хормонални промени, така и на тежка токсикоза. Увеличава се обаче над 100 удара в минута. не трябва да бъде. В противен случай лекарят диагностицира тахикардия и предписва преглед за идентифициране на патологии в работата на сърдечно-съдовата, нервната или ендокринната система.

Как се променя пулсът на майката през периода на бременността

Пулсът по време на бременност през целия период е най-важният биологичен индикатор, изследването на свойствата на който е необходимо за проследяване на физиологичното и психологическото състояние на здравето на майката и плода.

Сърдечната честота (HR) е индивидуален показател, който до голяма степен зависи от това какъв е бил пулсът преди бременността, от физическата годност и емоционалната стабилност на бъдещата майка.

Гестационна възрастВъзрастта на женатаСърдечен ритъм
Първо тримесечие
(от 1 до 13 седмици)
На 20-30 години
На 30-40 години
от 40 години
65-85 удара мин.
65-90 удара мин.
70-95 удара мин.
Втори триместър
(от 14 до 26 седмици)
На 20-30 години
На 30-40 години
от 40 години
75-95 удара мин.
85-100 удара мин.
90-105 удара мин.
Трети триместър
(от 27 до 40 седмици)
На 20-30 години
На 30-40 години
от 40 години
95-110 удара мин.
100-115 удара мин.
110-120 удара мин.
При изчисляване на промяната в сърдечната честота, в зависимост от възрастта и гестационната възраст, се използва средният пулс за жените.

Таблицата показва как се променя сърдечната честота при бременни жени в зависимост от периода на раждане на детето. През целия период на 1-ви триместър това може да е едва забележимо, но към средата на втория е просто невъзможно да не се забележи промяна в сърдечната честота нагоре. И все пак сърцето трябва да изпомпва много повече кръв, отколкото само преди няколко седмици..

Пулсът в покой от 1 до 13 седмици от бременността не трябва да надвишава 100 удара, а честотата от 80-90 удара се приема като средна норма на нормата. Но както вече казахме, точната стойност на сърдечната честота се определя от лекаря, въз основа на проведените диагностични тестове и индивидуалните характеристики на организма. Ето защо, не пропускайте консултация със специалист, който ви наблюдава, дори ако не усещате промени в благосъстоянието си..

Третият триместър е придружен от още по-голямо увеличение: в по-късните етапи пулсът в покой може да достигне 120 удара в минута. И само след 32 седмици индикаторите постепенно се връщат към обичайния ни процент преди бременността..

 1. Промени в сърдечната честота при бременни жени
 2. Каква диагностика е необходима по време на бременност
 3. Профилактика на физиологично повишен сърдечен ритъм

Промени в сърдечната честота при бременни жени

Естествено увеличение на сърдечната честота по време на бременност се наблюдава при жените поради промени в някои физиологични процеси в тялото. Тялото се научава да се справя с товара, който му носи процесът на носене на дете. Увеличението на сърдечната честота при показва, че сърдечният мускул е получил голямо натоварване, за което не е бил готов и сега, за да разпръсне кръвта през съдовете, трябва да се свива много по-често.

Естествени фактори на промени в пулса при бременна жена:

 • образуването на нов кръг на кръвообращението, свързан с необходимостта от доставяне на жизненоважни вещества в матката и плацентата;
 • увеличаване на количеството кръв, циркулиращо в тялото;
 • увеличаване на телесното тегло;
 • повишено вътрекоремно налягане.

Понякога по време на бременност, получавайки прекомерно натоварване, сърдечният мускул увеличава размера си и леко променя своето анатомично местоположение поради изместването на диафрагмата. Това поведение на сърцето не трябва да влияе върху нарушаването на ритъма на неговите контракции. Единствената промяна може да бъде появата на физиологичен систоличен шум, който може да се чуе още през втория триместър и се обяснява със свиването на вентрикулите поради разширяването на един от атриовентрикуларните клапи.

Краткосрочна и относително безопасна промяна към увеличаване на сърдечната честота се наблюдава в следните ситуации:

 • физически упражнения;
 • стресови ситуации;
 • рядко проветряване на помещението;
 • дълго време в неудобно положение;
 • преяждане, ядене на прекалено пикантни храни, напитки, които съдържат кофеин и алкохол.

Промените в сърдечната честота могат да бъдат свързани с последиците от инфекциозни и сърдечно-съдови заболявания. Късната токсикоза (гестоза) също е придружена от увеличаване на пулса, който в зависимост от състоянието на жената може рязко да намалее или да се увеличи, което да доведе до конвулсии и развитие на кома.

Авитаминозата и електролитният дисбаланс при бременни жени са доста често срещани патологии, недостатъците в организма на микроелементи и витамини могат да повлияят отрицателно на дейността на сърдечно-съдовата система.

Наднорменото тегло е друг фактор, който може да повлияе на сърдечната честота. Неговият остър набор за кратко време е особено опасен..

Каква диагностика е необходима по време на бременност

За пълна диагностика на тялото свойствата на артериалния пулс се изследват според 6 показателя, като се измерва:

 1. Честота;
 2. Ритъм;
 3. Пълнене;
 4. Волтаж;
 5. Стойността;
 6. Форма (скорост).

При всяко планирано посещение при гинеколог не забравяйте да настоявате за пълна пулсова диагностика от терапевт или кардиолог. Честотата на трептенията на стените на артерията може да бъде нормална (средна стойност в покой 60-80 удара в минута), а интервалите между пулсовите вълни са различни, характеризиращи такъв пулс като аритмичен.

Важно! Дори при нормално здравословно състояние, увеличаването на честотата или нарушаването на ритъма на пулса е тревожен сигнал от вашето тяло. Бездействието (особено при системни пулсови откази) може да доведе до сериозни усложнения по време на бременност. [irp posts = "1531" name = "Как да нормализираме висок пулс по време на бременност"]

Диагностиката на тялото по време на бременност чрез пулс ви позволява да установите причините за възможни нарушения и, ако е необходимо, да изберете лечение. Има 5 основни метода за изучаване на пулса:

 1. Сфигмографът е професионално устройство, използвано в частни клиники за получаване на графични изображения на пулсовите свойства. Позволява ви да извършите пълна диагностика на тялото, като изследвате всички характеристики на пулса.
 2. ЕКГ - методът е леко остарял, но е безопасен и прост, не представлява никаква заплаха за здравето на жената и нероденото дете. Това дава възможност да се фиксира сърдечната честота и да се определят възможни нарушения в работата на сърцето.
 3. Монитори за сърдечен ритъм - могат да се считат за онлайн монитори за сърдечен ритъм. Те са чудесни за постоянно наблюдение на сърдечната честота по време на тренировка. Съвременните устройства могат да бъдат оборудвани с часовници, gps-модули, управляващи аларми, когато сърдечната честота се увеличава.
 4. Палпацията е метод за изследване на свойствата на пулса чрез сондиране с пръст на повърхностно легнали артерии. Квалифициран лекар може да определи характеристиките на честотата, ритъма, пълненето, напрежението, размера и формата на пулса (не с точността на сфигмограф).
 5. Кардиотокографията (CTG) е отделен метод за диагностика на женското тяло, който се използва широко само по време на бременност. Принципът на неговото действие е подобен на сфигмограф, само непрекъснатото отчитане на сърдечната честота се извършва директно от тона на матката и плода.

Препоръчваме да закупите пулсомер за ежедневно проследяване на пулса. Ще можете самостоятелно да определите причините за увеличаването на сърдечната честота онлайн. Леките упражнения и упражненията по време на бременност са от полза. Но те трябва да се извършват само в терапевтичната пулсова зона, мониторът за сърдечен ритъм ще наблюдава безопасен сърдечен ритъм, укрепвайки сърдечно-съдовата система и елиминирайки риска от претоварване на тялото.

Профилактика на физиологично повишен сърдечен ритъм

Комплект от превантивни мерки за понижаване на сърдечната честота трябва да започне с пълна диагностика на тялото на етапа на подготовка за зачеване. Жена, която се готви да стане майка, трябва, ако е възможно, да излекува всичките си хронични заболявания. Ако има физиологични отклонения в сърдечно-съдовата система, поддържащата терапия е задължителна. Не можете да отмените лекарствата след потвърждение на бременността, ако без тях работата на сърцето и кръвоносните съдове се влоши.

За да намалите натоварването на сърдечно-съдовата система, трябва да следвате дневния режим, като отделяте повече време както за дневна почивка, така и за нощен сън. Разбира се, трябва да следите храненето по време на бременност: по това време е по-добре да премахнете твърде солените и мазни храни от диетата, както и да изключите преяждането и приемането на тонизиращи напитки като силен чай, кафе и енергийни напитки.

Важно условие за нормалното функциониране на сърдечния мускул е липсата на прекомерно физическо натоварване. По желание бъдещата майка може да спортува, но всички упражнения трябва да бъдат одобрени от лекуващия лекар и със задължително наблюдение на пулса с помощта на пулсомер (интелигентен часовник, интелигентна гривна).

Акушер-гинекологът също трябва да даде разрешение да приема всякакви успокоителни (например успокоителни с билков състав), които могат да намалят прекомерната емоционалност и раздразнителност. Освен това не забравяйте за разходките на открито..

Контролът на сърдечната честота е важна част от управлението на всяка бременност. Пулсът на жените по време на бременността е нестабилен и неговата промяна може да бъде както нормална, така и ненормална. Следете пулса си и незабавно реагирайте на неговите промени и не забравяйте, че вече не сте сами в тялото си!