Лекарят каза, че ако утре не стане по-добре с ултразвук, ще направят вакуумна аспирация под обща анестезия.

Два въпроса: кой направи това след COP? (Не се страхувам от операцията, преди това Б имаше две почиствания) и в резултат?

И ще им бъде ли позволено да кърмят след упойка? Напълно сме на GV.

 • Изписване след раждане
  • 1 Цикъл възстановяване
 • * Брошура "Контрацепция"
 • * Общностни правила
 • Изключено
 • Аудио библиотека в общността
 • Общностна видеотека
 • Нашите истории
 • Анкети
 • Възстановяване след раждането
 • Възстановяване след раждането след цезарово сечение
 • Шевове

Потребителски коментари

Момичета, имахте ли треска преди аспирация с вакуум и имаше ли отделяне след това ?

Момичетата ми направиха вакуум, без наистина да обезболяват. Те инжектираха анестетична инжекция в матката, според лекаря, и веднага пристъпиха към процедурата. Беше много болезнено. Те все още ми крещяха и ме наричаха не вменяем и с други неприятни думи. дори не.купете си, ако имате нужда. 3 дни температурата едва беше постигната от ултразвука. слава богу ако някъде има нормални условия в болницата ах.

Под обща анестезия? Направиха ме под местен... след него беше лесно и добре, стомахът е по-малко визуално (на 3-тия ден го направиха) Да не кажа, че беше страшно болезнено

Съсиреци след раждане в матката: причини. Какво да правя? Почистване след раждане

Кръвни съсиреци в матката след раждане

По време на бременност и раждане матката е подложена на най-голям тест и стрес. Именно с помощта на този орган детето узрява, процесът на раждането му, след което тя изтласква последиците (феталната обвивка, пъпната връв, свързала бебето с майката и плацентата). Но въпреки факта, че повечето от остатъците (лохии) напускат веднага след завършване на процеса на раждане, някои все още остават в матката. Ето защо, ако съсирек излезе от матката след раждането, тогава не трябва да изпадате в паника. Останалата част от плацентата излиза постепенно. Процесът може да отнеме до шест до осем седмици..

Изхвърлянето на лохии е подобно на съсиреците след раждането в матката. През първите дни те са доста в изобилие и имат ярко алено оцветяване. С времето те стават все по-леки и по-леки. В резултат на това лохията се откроява в почти прозрачен цвят..

Могат да се отбележат няколко периода на повишено отделяне:

 • Кърмене. В този момент се наблюдава активно свиване на мускулите на гениталния орган, което спомага за пречистването му от ненужни елементи.
 • С рязко издигане от леглото. Може дори да има дърпаща болка.

Разпределението на лохиите намалява постепенно в продължение на няколко месеца. Процесът е най-интензивен през първата седмица, след това постепенно става все по-малко забележим. По правило след два месеца гениталният орган спира да отделя съсиреци след раждането в матката, което показва, че е настъпило пълно прочистване.

Процесът на почистване на маточната кухина може да бъде придружен от дърпащо болезнено усещане, което постепенно изчезва. Причината за това е свиването на гениталния орган. Болката ще спре, когато матката се върне към първоначалния си размер и форма.

Следродилните съсиреци в матката са нормални за жените. През периода, когато лохиите са особено богати, родилката е под наблюдението на лекар и медицински персонал.

Как се прави

Начинът на измиване на матката представлява интерес за всяка жена, на която е назначена тази процедура. Първоначално тя трябва да седне на гинекологичния стол и да постави краката си върху специални опори. След това външните полови органи се третират с антисептични лекарства..

Освен това процедурата следва следния алгоритъм:

 • Използвайки огледала, лекарят излага шийката на матката;
 • Съдържанието на ексудата се отстранява от маточната кухина със спринцовка и впоследствие се изпраща за бактериологично изследване;
 • След това входящата тръба се въвежда до самото дъно на матката, за да може лекарят да обработи вътрешната повърхност възможно най-задълбочено;
 • Първоначално течността, предварително охладена, се излива на поток (манипулацията продължава 20 минути);
 • След това скоростта на отделяне на течности намалява с 10 ml / min и продължава още един и половина или два часа..

За извършване на измиване се използват разтвори с антисептичен ефект. Пълният курс е 3-5 процедури и всички те трябва да бъдат завършени, въпреки че не са съвсем приятни. Следните лекарства се използват като лекарства:

 1. Антисептична група: фурацилин, диоксидин, димексид;
 2. Новокаин се използва за облекчаване на болката;
 3. Канамицинът се предпочита като антибиотик;
 4. За да се предотврати вероятността от образуване на сраствания на матката, се използват ензими (Longidase).

При една процедура специалистите изливат около 2-3 литра стерилен разтвор, който предварително се охлажда до температура, съответстваща на 4-5 градуса. Тъй като течността е студена, се създават допълнителни условия за по-добро облекчаване на болката..

За процедурата се използва разтвор на фурацилин. Източник: vseogorle.ru

Разбира се, естественият въпрос е дали боли при прането. По-голямата част от пациентите казват, че когато извършват промиване на матката, те не са усетили такъв синдром. Единственото, което се усеща, е как течността тече от гениталиите навън. Също така някои казаха, че дискомфортът причинява усещане за студ в стомаха..

Трябва да знаете, че преди да извършите манипулацията, специалистът ще даде на пациента анестетична инжекция. Ето защо, за да бъде процедурата успешна, на момичето се препоръчва да се отпусне възможно най-много. Някои момичета също казват, че когато течността се влива, има усещането, че стомахът се пръска, но след като изплакването приключи, това изчезва.

Изписване от родилния дом

Преди изпращането на родилката вкъщи се извършва ултразвуков преглед. На него се изследва маточната кухина за наличие на големи лохии. Ако не сте преминали ултразвуков преглед, свържете се с клиниката на мястото на регистрация или пребиваване. Процедурата ще може да ви предпази от усложнения..

Ако се установят някакви отклонения, изявлението се отлага за по-късна дата. В матката изобщо не трябва да остават съсиреци. В противен случай на жената може да бъде предписана процедура като следродилно почистване. Ако се открият съсиреци в първите два до три дни след дългоочаквания момент, когато стените на матката все още не са се свили, тогава процедурата за почистване на гениталния орган ще бъде по-малко неприятна, тъй като няма да се налага да разширявате стените.

Вакуумно почистване при замразена бременност

Вакуумно почистване на матката се извършва не само след раждане, но и със замразена бременност.

Кюретаж на плод, който е спрял в развитие, се извършва, когато тялото на жената не го е отхвърлило независимо. В този случай методът на почистване с вакуум при замразена бременност се използва съгласно подобни инструкции.

След процедурата за отстраняване на остатъците от плода се извършва анализ за хистология, наличие на генетични нарушения. Това е необходимо за диагностициране на причините за избледняване на бременността..

След операцията жената трябва да бъде наблюдавана от лекуващия лекар. Когато се появят тревожни симптоми, се изисква консултация с лекар, за да се изключи вероятността от развитие на патологии, които застрашават живота и здравето. Обикновено в следоперативния период може да се усети болка в долната част на корема и слабост. Възможно е и появата на кърваво отделяне, което продължава 6-9 дни след почистване.

Причини за остатък на плацентата

Ако след раждането съсиреците останат в матката, тогава възможните причини за това могат да бъдат:

 • Ниска активност на стените на матката, което води до неефективни контракции. Проблемът обикновено се причинява от намаляване на нивото на женски хормон като пролактин. Той е този, който допринася за маточните контракции и отстраняването на околоплодните мембрани.
 • Наличието на огъване на провлака на матката. Това може да е вродена характеристика на тялото. По време на периода на активно изхвърляне може да възникне запушване на прохода, което да доведе до възпалителна реакция. Наличието на такава характеристика се установява чрез провеждане на ултразвуково изследване. При негово отсъствие жената ще може сама да разпознае опасността по основния симптом на огъване - рязко спиране на изпускането.

заключения

Мнозина се страхуват от каквато и да е хирургическа интервенция, но когато въпросът е за живота и здравето на млада майка, трябва да използвате всички възможни опции. И въпреки че има слухове, че лекарите изпращат абсолютно всички на вакуум, за да успокоят.

Тази процедура се предписва само за показания..

След цезарово сечение се използва тази интервенция, тъй като маточната кухина не може веднага да се свие правилно и тогава лекарите са принудени да се намесят. Но те няма да направят това без основателна причина. Потърсете помощ само от висококвалифицирани специалисти и тогава рискът от усложнения ще бъде много по-малък.

Кога да потърсите помощ от лекар?

Ако кръвните съсиреци излязат, какво е това, лекарят може да каже със сигурност. Дори след като лекарят потвърди, че всичко е наред и се прибере вкъщи, жената трябва да обърне специално внимание на секретите си. Веднага щом се появят някои странни симптоми, не бива да отлагате посещението на лекар.

Причината да се консултирате с гинеколог трябва да бъде:

 • Ако кръвните съсиреци в матката след раждането имат ярко алено оцветяване и са придружени от болезнени усещания.
 • Много силно кървене.
 • Ако изписването продължава и след два месеца.
 • Ако лохията има мирис и е придружена от сърбеж.
 • Повишаване на телесната температура и спиране на отделянето на лохии.
 • Ако има паузи в освобождаването от отговор за няколко дни.

Когато се прилага процедурата за вакуумно почистване

Вакуумно почистване се предписва, ако раждането на бебето не е завършило със спонтанното излизане от тялото на жената на части от плацентата, кръвни съсиреци. Подобна процедура е необходима, тъй като съществува риск от възпаление, развитие на инфекциозни патологии..

Има няколко индикации за такъв кюретаж след раждане:

 • откриване на околоплодната течност в родовия канал;
 • необходимостта от биопсия;
 • наличието на остатъци от плацентата в маточната кухина;
 • обилно кървене.

Също така процедурата се предписва в други случаи:

 • ако има нужда от аборт във вакуум в началото на бременността;
 • дефектно освобождаване на фетални остатъци със спонтанен аборт;
 • замразяване на процеса на развитие на плода.

Приложимостта на процедурата се определя от лекаря въз основа на данните от гинекологичен преглед, ултразвук, хормонални тестове.

Предпазни мерки

Спазването на прости правила ще помогне да се избегнат усложнения и патологии.

 • Практикувайте добра лична хигиена. Измивайте гениталиите си няколко пъти на ден. Това помага да се намали рискът от възпалителен отговор..
 • Въздържайте се от активни товари, както и вдигане на големи тежести.
 • Погрижете се добре за стола си. Не трябва да има закъснения и запек.
 • Легнете по гръб веднъж или два пъти на ден. Тази позиция стимулира изхода на лохите навън..
 • След раждането се препоръчва да се прилага лед върху стомаха. Помага за намаляване на загубата на кръв.

Рехабилитационният период и начини за ускоряване на възстановяването

Периодът на възстановяване след кюретаж е около 2 седмици и съвпада с периода на възстановяване след раждането. Състоянието на младата майка се следи от лекаря, неговата задача не е да пропусне началото на възпалителния процес.

По време на възстановяването е показано приложение на противовъзпалителни, болкоуспокояващи, спазмолитици и други лекарства. Лекарят избира вида на лекарствата, тяхната дозировка и начин на приложение индивидуално. Отчита се отслабеното състояние на пациента след раждането, нивото на хемоглобина в кръвта и общото благосъстояние. По време на терапията кърменето временно се спира. Лактацията се стимулира с масаж на гърдите и изцеждане. Това ще помогне бързо да се установи храненето на бебето след изписване от болницата..

За да бъде процесът на възстановяване успешен, младата майка трябва да вземе предвид следните препоръки:

 • не посещавайте сауната, банята, не се къпете 3 месеца;
 • спазвайте правилата за интимна хигиена;
 • изключете плуването в открити води;
 • не използвайте тампони, само тампони, които трябва да се сменят редовно;
 • изключете интимността и физическата активност за 1,5 месеца.

Ако почистването се извършва правилно и своевременно, не можете да се страхувате от усложнения. Основното нещо е да следвате препоръките на лекаря и да сте сигурни, че сте преминали контролен преглед..

Възможни усложнения

Ако се окажете с тревожни симптоми, не бива да отлагате посещението при гинеколог. В противен случай това може да доведе до усложнения като:

 • Развитието на ендометриоза е процес на възпаление на вътрешния слой на матката.
 • Началото на субинволюцията - спиране на мускулните контракции на матката.
 • Блокиране на матката, което води до възпалителен отговор.
 • Развитие на възпалителния процес поради нарастване на инфекцията.

След прегледа гинекологът изпраща жената на ултразвуков преглед, за да установи точната причина за патологията, след което по правило той почиства матката. В някои ситуации е възможно да се ограничите до лекарства. В този случай на жената се предписват антибиотици. При естествено хранене лекарят избира лекарство, което е допустимо да се използва през този период. Във всеки случай се препоръчва да не се пренебрегват предпазните мерки. Така че, по-добре е да нахраните бебето, преди да вземете лекарството. Давайте на бебето лактобацили и бифидобактерии за целия период на лечение. Те ще помогнат да се избегнат проблеми с все още несформираните черва..

Нормално изхвърляне след процедурата за почистване

Изписването след такава хирургическа интервенция е естествен процес. Малко количество кръвна слуз не трябва да засяга пациентите. Линейните белези имат много прилики с менструалните белези.

Появата на голям брой съсиреци и неприятна миризма е причина да посетите лекар.

Изписването след кюретаж на маточната кухина трябва да бъде червено. Рядко може да се появи обилно кървене - това също е вариант на нормата. Основното е, че ново уплътнение трябва да е достатъчно за поне 3 часа. Обикновено обилната слуз трябва да изчезне за 14 дни. Понякога този период се удължава до 3-4 седмици. Увеличаването на продължителността на умереното кървене все още не е патология, но е необходимо наблюдение от специалист.

Диастаза след раждане, как да се премахне. Диастазата след раждането: как да се премахне (упражнение)

Матката на жената често е подложена на различни инструментални влияния, тъй като тя е основният репродуктивен орган на хората - мъже и жени. Почистването с прахосмукачка след раждане в повечето случаи спасява здравето на жената. Ако говорим за други случаи, почистването често е единственият начин да се спасят човешки животи. Ето защо няма причина да се колебаете и да мислите за извършване на кюретаж - лекарите предписват такова почистване само в екстремни случаи..

Вакуумната аспирация е отстраняване на съсиреци и други натрупвания в кухината на женския орган, без да се увреждат шийката на матката и стените ѝ. Често аспирацията е усложнение след раждането - това се дължи на липсата на естествено освобождаване на плацентата и феталната тъкан. Трябва също да се спомене, че самостоятелното отстраняване на съдържанието на матката по време на носене на плода може да стане невъзможно поради лекарска грешка. Лекарите категорично не могат да оставят всичко, както е представено - това е опасно за общото здравословно състояние на жената.

Аспирацията не е толкова опасна и неприятна, колкото изглежда на пръв поглед, следователно е строго забранено за жена да я откаже, особено след раждането. Ако лекарят предпише почистване с вакуум, не трябва да се паникьосвате - достатъчно е да проучите всички характеристики на операцията, които са представени по-нататък в статията.

Причини за почистване с вакуум след раждане

Вакуумното почистване може да бъде предписано от лекарите по следните причини:

 • изискването за получаване на тъканни частици за лабораторни изследвания е необходимо при наличие на маточни патологии;
 • решение за прекъсване на нежелана бременност - стандартен и обикновен аборт също се извършва чрез вакуумна процедура;
 • необходимостта от отстраняване на частици след завършен спонтанен аборт;
 • необходимото прекъсване на бременността поради медицински показатели - открита е замразена бременност или диагностицирана патология с нелечим характер в плода;
 • следродилно почистване на матката от кръвни съсиреци и друго съдържание;
 • кървене от матката, придружено от отделяне на кръвни съсиреци и друга неприятна консистенция;
 • кръвни натрупвания в маточната кухина, което също е следствие от вътрешно кървене.

Има и други причини за вакуумно изсмукване на съдържанието на матката. По време на процедурата горният слой на стените се отстранява от матката - жената може да не се страхува от получаване на микротравми и други усложнения. Преди да решат да използват вакуум аспирация, лекарите внимателно изследват жената, за да избегнат допълнително влошаване на ситуацията. В зависимост от позицията или заболяването на жената, специалистите могат да прилагат и обща анестезия, въпреки че локалната анестезия се използва основно за избягване на болковия шок.

Дихателни упражнения за отслабване

Друг ефективен начин за борба с мастните натрупвания в областта на талията са дихателните упражнения. В основата му е упражнението „Вакуум“, което не само перфектно работи на коремните мускули, но и прави дълбок масаж на вътрешните органи.

Дихателните упражнения трябва да се изпълняват на гладно - поне 3 часа след хранене. Затова е най-добре да тренирате сутрин..

Дихателната гимнастика е противопоказана при наличие на проблеми със сърдечно-съдовата система, обостряне на хронични заболявания, по време на бременност и менструация. Гимнастиката може да започне не по-рано от 3 месеца след раждането.

 • Вакуум. Начална позиция - изправена, краката на ширината на раменете, леко свити. Поставете ръцете точно над коленете. Коремните мускули са отпуснати. Вдишайте дълбоко бавно през носа, след което издишайте рязко през устата (опитайте се да изцедите целия въздух от белите дробове). Задръжте дъха си и дръпнете стомаха си възможно най-дълбоко под ребрата. Стиснете едновременно мускулите на перинеума. Останете в това положение възможно най-дълго - в идеалния случай 10-15 секунди, след това се отпуснете, докато вдишвате. Дишайте свободно за няколко секунди и повторете. Направете общо 3-5 повторения.
 • Разработване на страничните мускули. Изпълнете вакуумното упражнение, преди да задържите дъха си. На задържане, изправете се, поставете дясната си ръка на тила, лявата ръка на бедрото и бутнете бедрото наляво. Останете в това положение за 10 секунди. Отпуснете се, докато вдишвате. Повторете 2-3 пъти във всяка посока.


Разработване на страничните мускули

 • Котка. Застанете на четири крака, дланите под раменете, коленете под тазобедрените стави. Направете вакуум в това положение. Повторете 2-3 пъти.
 • Усукване. Седнете на пода с удължен напред ляв крак, с десния крак прекрачете лявото коляно. Поставете лявата си ръка около десния бедро. Поставете дясната си ръка на пода. Дръжте гърба си изправен. Направете вакуум и, докато задържате дъх, завъртете надясно, като се наведете леко напред. Повторете 2-3 пъти във всяка посока.

Почистване на матката след раждане

След раждането жената трябва да остане известно време в клиниката, когато лекарите наблюдават състоянието на детето и родилката. Важен фактор по време на изписването е липсата на кръвни съсиреци в матката. Запазването им се обяснява със силното натрупване на плацентата към стените на матката, в резултат на което тя не се отделя сама, а остава в органа дълго време, разлагайки се и отравяйки тялото. Причините за липсата на самостоятелно отделяне на плацентата са слабото свиване на матката и извършеното цезарово сечение. Подозренията на лекаря възникват по време на визуален преглед и измерване на височината на дъното на матката - ако има слабо свиване или пълното му спиране. В този случай жената се изпраща на гинекологичен стол за инструментално изследване..

Това е важно: Жената след раждането не трябва да отказва да извършва почистване, тъй като това води до развитие на гнойни процеси и токсично отравяне на организма като цяло. Това забранява кърменето, тъй като по време на токсична инфекция вредните компоненти също навлизат в бебето с кърмата..

Ако се открият кръвни съсиреци, жената се изпраща допълнително за ултразвуково изследване. При диагностициране на лошо отделяне на плацента и наличие на съсиреци, лекарят предписва интравенозни инжекции на жената, стимулирайки свиването на матката. Такива инжекции допринасят за отделянето на плацентата от гениталния орган. Ако капкомерите не помагат, се използва вакуумна аспирация на маточната кухина след раждането..

Цезарово сечение и нова бременност

Един от основните съвети: не раждайте няколко години след извършване на цезаровото сечение, така че белезите на матката да бъдат напълно възстановени. Някои експерти смятат, че това трябва да отнеме 2-2,5 години, други - че трябва да отнеме поне 3-4 години. Всъщност всичко зависи от способностите на тялото. Но това е само съвет, всъщност мнозина забременяват отново много по-рано и най-лошото от всичко, когато тази бременност е нежелана. И тогава жената се изправя пред въпроса: възможно ли е да се направи аборт след цезарово сечение??

Почистваща техника

Почистването се извършва само след извършване на прегледа - например се прави ултразвуково сканиране и лабораторни изследвания за жена, за да се установи вече започнала инфекция на тялото. Почистването с вакуум се извършва само с местна упойка, тъй като процедурата не води до образуване на сериозни микротравми.

Рутинното или следродилното почистване на матката протича в следната последователност:

 • Като начало лекарят извършва външна и вътрешна обработка на вътрешните органи - важно е да се защити проникването на инфекции и бактерии във вътрешните органи по време на вакуумната процедура.
 • След това лекарят увеличава диаметъра на шийката на матката, което позволява извършването на процедурата с нормален визуален преглед. За увеличаване се използват специални инструментални разширители..
 • След всички подготвителни етапи лекарят извършва всички необходими действия за излекуване на останалите съсиреци и частици от плацентата.

Като правило самата процедура не отнема повече от половин час, въпреки че понякога състоянието на жената може да бъде толкова влошено, че отнема повече време за почистване. Жената не изпитва болка по време на аспирация, но може да бъде обезпокоена от усещанията, характерни за остъргването, които дават много неприятни усещания.

Комплект упражнения с Анита Луценко

Известната треньорка Анита Луценко предлага собствен комплекс от упражнения за нормализиране на корема след раждането. Според нея, ако правите тези упражнения ежедневно в продължение на две седмици, стомахът ще се стегне..

Първото, второто и петото упражнение могат да започнат в рамките на няколко дни след раждането. Дъската, страничната дъска и упражнението Lumberjack включват коремните мускули, така че те могат да се извършват не по-рано от 6 седмици след раждането, когато бялата линия на корема се сближи.

 • Помпа (вакуум). Крака на ширината на раменете, коленете леко свити, ръцете да почиват на колене. Поемете дълбоко въздух през носа, след това издишайте рязко през устата със шум (опитайте се да изтласкате целия въздух от белите дробове) и задръжте дъха си за 4-5 секунди. В този случай се опитайте да издърпате стомаха под ребрата, доколкото е възможно. Повторете 15 пъти.
 • Сложна помпа. Началната позиция е същата като при първото упражнение. Поемете дълбоко въздух отново през носа, издишайте рязко с шум през устата и дръпнете стомаха под ребрата. Задръжте дъха си и бързо изтласкайте стомаха напред пет пъти и го изтеглете отново. След това се изправете и си поемете дъх. Уверете се, че долната част на гърба не се огъва - работят само коремните мускули. Повторете 5 пъти.
 • Дъска. Планкът ангажира почти всички мускулни групи и поради това се счита за много ефективно упражнение. Слезте на колене, подпрете се на изправени ръце (дланите са разположени под раменете). Върнете единия крак назад, после другия. Не огъвайте долната част на гърба - краката, тялото и главата трябва да образуват една права линия. Дишането е безплатно, докато издишвате, стомахът трябва да бъде вдигнат. Задръжте тази позиция за 15 секунди, като постепенно довеждате времето до 1 минута.
 • Странична дъска. При изпълнение на страничната лента коремните мускули и външните наклонени коремни мускули са добре тренирани. Легнете настрани и се подпрете на предмишницата. Краката са свити в коленете. Дръжте лакътя, седалището и стъпалата в една линия. Поставете другата ръка зад главата. Не огъвайте долната част на гърба. Докато издишвате, внимателно повдигнете седалището, подпирайки се на лакътя и коленете. Докато вдишвате, бавно спуснете бедрата, леко докосвайки пода. Повторете 5 пъти от всяка страна, като постепенно довеждате броя на повторенията до 10.
 • Упражнения на Кегел. Седнете на пода, кръстосайте крака и изправете гърба. Свободно дишане. На издишване стиснете мускулите на тазовото дъно, докато вдишвате, се отпуснете. Повторете 15-20 пъти. Накрая свийте мускулите и останете в това положение възможно най-дълго. Общо през деня трябва да се правят поне 100 повторения на упражненията на Кегел..
 • Резачка за дърва. Това упражнение тренира мускулите на корема, гърба и ръцете; след известно време можете да вземете нещо по-тежко от възглавницата, за да увеличите стреса върху мускулите на ръцете си. Крака на ширината на раменете, коленете леко свити, краката сочат напред. Вземете възглавница в ръцете си. Докато вдишвате, повдигнете ръцете си по диагонал нагоре (така че да са разположени над лявото рамо). В същото време обърнете дясното коляно навътре. С издишване спуснете ръцете по диагонал надолу (към десния крак), като същевременно завъртите лявото коляно навътре. Не огъвайте долната част на гърба. Повторете 10 пъти във всяка посока.

Упражненията на Анита Луценко - видео

Рехабилитация след почистване

Задължителното почистване изисква задължително време за рехабилитация, независимо по каква причина процедурата не би била приложена. По време на рехабилитация жената е под наблюдение още 1-2 дни. В някои случаи времето за наблюдение на лекарите може да се увеличи - след почистване на матката в случай на спонтанен аборт или замразена бременност. Това е важно, за да се избегне толкова опасна и широко разпространена инфекция и токсично отравяне на тялото в момента..

Рехабилитацията след процедурата включва следните действия:

 • на жената се предписва курс на антибактериални лекарства за предотвратяване на инфекция и излагане на съсиреци, налични преди това в матката;
 • освен това, след раждането се предписва курс на приложение на лекарството за намаляване на матката;
 • при наличие на сложна ситуация на пациента се провежда вътрешно и външно лечение на гениталиите с антисептици и други лекарства за по-добро възстановяване.

След процедурата матката кърви, защото при остъргване има частична микротравма на стените на органа. В рамките на една седмица, обилното кървене завършва, постепенно съставът на отделянето става по-малко концентриран и със загубата на неприятна миризма. Още на 10 ден разпределението приключва. В случай на процедурата след раждане, отделянето също спира по-рано с 1-2 седмици - това се дължи на отстраняването на съдържанието на матката.

Това е важно: Не трябва да отказвате да останете в клиниката след почистване, тъй като това може да доведе до опасни последици. Намирането на остатъци от плацентата и други натрупвания в матката води до бързото им разлагане, което не се появява веднага - в резултат след аспирация под вакуум може да се появи токсично отравяне на тялото.

Показания и противопоказания

В йога упражненията се считат за една от основните, редовни практики на вакуумната техника лекуват тялото, подобряват работата на сърдечно-съдовата система, пикочно-половата, ендокринната. Препоръчително е да се направи вакуум на корема след раждането, тъй като упражненията ще ускорят възстановяването на вътрешните органи.

 • пролапс на матката;
 • в комбинация с упражнения за пресата, за ефект на ретракция;
 • стесняване на талията;
 • нарушение на чревната подвижност (при комплексно лечение);
 • пролапс на вътрешните органи на пикочната система.

Основната цел на упражнението е да намали талията за един месец, ефектът от тренировката е очевиден след 2-3 седмици ежедневни упражнения. Можете да го направите, докато кърмите, това няма да навреди нито на качеството, нито на количеството мляко.

Но има редица здравословни състояния, при които вакуумният натиск върху коремните и тазовите органи е забранен. Това ще доведе до обостряне на заболявания, болка..

 • бременност;
 • менструация;
 • колит;
 • гастродуоденит;
 • гастрит;
 • пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника;
 • Панкреатит;
 • холецистит;
 • пиелонефрит;
 • тромбоза;
 • исхемия;
 • белодробни заболявания (включително туберкулоза);
 • сърдечни дефекти.

Не можете да правите вакуум упражнение след операция на корема и вътрешните полови органи, включително цезарово сечение, разкъсвания в матката. Докато вдишват, когато коремът е изтеглен, мнозина правят грешката да притискат мускулите на влагалището, така че нараняванията след раждането изключват упражненията, докато тъканите излекуват напълно.

При заболявания на стомашно-чревния тракт и пикочно-половата система е разрешено да се изпълнява упражнението, ако няма период на обостряне, но след съгласие с лекаря. Когато периодично се появяват болки с неизвестен произход, упражненията ще влошат състоянието. Това е дискомфорт в долната част на корема, херпес зостер, колики в стомаха и червата.

Усложнения след процедурата

Въпреки безопасността на вакуумната процедура, процедурата е сложна гинекологична операция, поради което тук също могат да се развият усложнения..

Такива проблеми включват следните усложнения:

 • перфорация на части от матката - образуването или механичното увреждане на стените или шията на гениталния орган;
 • обилна загуба на кръв;
 • възникнали хормонални и ендокринни нарушения;
 • неуспех на менструалния цикъл;
 • инфекциозна инфекция на гениталиите;
 • образуване на адхезия;
 • развитие на възпалителни процеси;
 • сливане на тъкани на стената на гениталния орган;
 • появата на причини, допринасящи за безплодие.

Най-основните и често срещани усложнения включват травма на шийката на матката, което увеличава риска от развитие на истмично-цервикалния канал. Тази патология се отразява неблагоприятно на последваща бременност - има опасност от преждевременно прекъсване на бременността или раждането. В този случай жената трябва да направи зашиване на шийката на матката - зашиването гарантира запазването на развитието на плода.

Това е важно: За съжаление лекарите не могат точно да определят рисковете от усложнения, дори при пълно проучване на патологията и висококачествена процедура. Поради горния фактор е по-добре да потърсите медицинска помощ само в лечебни заведения с квалифициран медицински персонал. Също така е важно да се свържете навреме с клиниката, ако откриете болка в долната част на корема.

Почистването на матката с вакуум е необходима процедура, предназначена да предотврати или елиминира токсични увреждания на тялото на жената. Процедурата е най-честа след раждането, но има случаи, които принуждават лекарите да използват инструментално почистване, за да запазят целостта на гениталния орган, както и живота на болна жена. Не трябва да отказвате да извършите процедурата, колкото и неприятна да е тя - това осигурява надеждна защита на токсичните увреждания на тялото поради започналия процес на разлагане. За съжаление лекарите цитират много разочароваща статистика за смъртта на жени, които не са потърсили навреме медицинска помощ в тази опасна ситуация. Младите майки трябва да бъдат успокоени - след раждането жените са в болница под наблюдението на специалисти, така че това не може да им се случи. Вакуумна аспирация се извършва веднага след откриване на индикации.

Правила за трениране на коремни мускули след цезарово сечение

Има много специални набори от упражнения, насочени към отърване от ролката на кожата и стягане на корема. Не бива обаче да се бърза с интензивни тренировки. Дори шест месеца след операцията, когато настъпи първоначалното възстановяване на тялото след цезарово сечение, трябва да се консултирате с лекар. По време на прегледа той ще оцени състоянието на заздравяване на шевовете и ще даде съвет относно допустимите натоварвания и упражнения, които жената може да изпълнява. Може да се наложи да направите ултразвук на матката.

Когато правите упражнения у дома, започнете с ниски повторения. В случай на първоначално легнало положение, не трябва да се правят резки движения, за да се избегне пренапрежение в ставите на гръбначния стълб или шийните прешлени. Не се препоръчва използването на тежести с гири.

Видео: възстановяване след цезарово сечение

Упражнявайте вакуум

Най-простото и достъпно упражнение, позволено почти в първите дни след раждането, е вакуум. В допълнение към необходимото напрежение на коремните мускули, това упражнение има благоприятен лечебен ефект:

 • предотвратява вътрешното изместване на коремните органи;
 • има положителен ефект върху кръвоснабдяването;
 • предотвратява развитието на хемороиди;
 • отпуска мускулите на тазовото дъно.

Спецификата на тази техника е хоризонталното положение на тялото за намаляване на натоварването на вътрешните органи и тазовите мускули. При създаване на вакуум гърдите се разширяват, тази дихателна техника се среща в практиката на йога и флекс на тялото.

Изходно положение: поставете торса върху хоризонтална твърда повърхност, сгънете коленете, краката са притиснати към пода, ръцете са разтворени.

 1. Издишайте въздуха възможно най-много, така че да се появи вакуум в белите дробове.
 2. Без да вдишвате, изтеглете стомаха колкото е възможно повече.
 3. Задръжте позицията за няколко секунди.
 4. Отпуснете мускулите си, поемете дълбоко въздух.

Основното нещо в упражнението е правилно да рисувате в стомаха.

Тази проста техника ще ви помогне бързо да тренирате корема и да прокарате пътя за плосък корем..

Уроци по фитбол

Упражненията на гимнастическа топка не само ще са от полза на мускулите, но и ще се насладят на тренировката ви. Топката използва почти всяка част от тялото: гръб, корем, крака, таз. Гимнастиката на фитбол е много разнообразна и е доста лесно да се правят упражненията дори след цезарово сечение.

Дори обикновените пружиниращи движения на фитбол дават добри резултати, при условие че са редовни подходи

 1. Краката са свити в коленете под прав ъгъл, гърбът се опира на топката, краката са притиснати към пода, ръцете са зад главата. Задачата е да вдигнете раменете възможно най-високо, лактите не трябва да докосват топката.
 2. Поставете топката под кръста, кръстосайте ръце зад главата си и притиснете краката си към пода. Техника: завъртете торса, тазът остава неподвижен.
 3. Поставете топката в областта на лопатките. Техника: без да повдигате краката си от пода, насочете бедрата нагоре. Подобно натоварване е полезно за гръдния отдел на гръбначния стълб и укрепването на тазовите мускули..
 1. Легнете на гимнастическата топка с корем, повдигнете краката леко успоредно на тялото. Преместете ръцете си по пода, за да превъртите топката от долната част на бедрото до гръдния кош.
 2. Легнете с лицето надолу върху фитбола, изпънете ръцете и краката си, подпрете дланите и чорапите си на пода. Упражнение: повдигнете краката си възможно най-високо от повърхността, като увеличите натиска върху топката с коремните си мускули, задръжте позицията за 5 секунди.

Други изходни позиции:

 1. Заемете хоризонтално положение на пода, с лице нагоре, поставете краката си свити в коленете върху фитбола. Упражнение: Повдигнете таза, докато се опирате на топката.
 2. Легнете на фитбол настрани, фиксирайте единия крак на пода, изправете другия и го вдигнете. Извършвайте люлеещи се движения нагоре и надолу със свободния си крак (до 50 пъти).
 3. Коленете, поставете фитбола в коремната област, ръцете почиват на пода. Упражнение: Баланс повдигане / люлеене на противоположни ръце и крака.

Някои упражнения може да не работят за първи път, но след няколко подхода ще се появят необходимите умения и ще станат значително по-лесни.

Упражнения за долни кореми

Препоръчително е да се извършват упражнения за корем след цезарово сечение до 3 пъти седмично, с интервал от 1 ден. Повдигането на краката е най-ефективно за трениране на ректусните коремни мускули, освен това те не изискват специално обучение и са лесни за изпълнение..

 1. Начална позиция: изправен, краката са притиснати. Поставете лявата си ръка на облегалката на стол, повърхността на масата или прикрепете към стената. Повдигнете десния крак, свит в коляното, до нивото на гърдите, задръжте 3-5 секунди, бавно го спуснете. Повторете повдигането с левия крак. Необходимо е да се обърне внимание на прав ъгъл между подбедрицата и бедрото..
 2. Заемете хоризонтално положение, притиснете напълно долната част на гърба към пода, сгънете крака в коленете под ъгъл от 90 °, краката са успоредни един на друг. Поддържайки прав ъгъл, бавно повдигнете краката, докато усетите напрежението на долните коремни мускули. Върнете се в изходна позиция.
 3. Заемете хоризонтално положение, за опора, сгънете ръце в лактите. Вдигнете краката си от пода на височина 5-7 см, останете в това положение известно време, върнете се в изходна позиция.

Предимства на туризма и водната аеробика

Разходката с количка ще подготви тялото на млада майка за по-интензивен стрес

Имайте предвид, че редовната разходка на чист въздух е добра мускулна тренировка. Младата майка трябва да ходи с бебето си поне час на ден, като постепенно увеличава изминатото разстояние и темпото на стъпката. Престоят на чист въздух е полезен не само за жена, но и за дете. Плуването или водната аеробика е не само полезно, но и приятно. Водата е мощен релаксиращ агент, който оформя красива фигура и премахва ненужните форми. Първото пътуване до басейна обаче трябва да се извърши не по-рано от 2 месеца след цезаровото сечение, така че лигавицата на матката да бъде напълно възстановена.

Как и в какви случаи се извършва вакуумно почистване след раждане??

Почистването на матката след раждане е гинекологична процедура, която може да бъде предписана от лекар като диагноза или за терапевтични цели (прекъсване на бременността, след спонтанен аборт, за премахване на замръзнал ембрион или след раждане). Почистването се извършва чрез ръчни (механични) или вакуумни методи. И в двата случая може да се приложи локална анестезия или обща анестезия.

Почистването с вакуум е съвременен ефективен метод за отстраняване на съдържанието на маточната кухина за освобождаване на лигавичния слой на органа от кръвни съсиреци или остатъци (парчета) от плацентата, извършвано без увреждане на шийката на матката и стените ѝ. Има много индикации за тази процедура. Ще разгледаме тези случаи, когато прочистването е предписано в следродилния период..

Често почистването на матката след раждане е усложнение, свързано с липсата на естествен изход на плацентата и феталната тъкан, което не може да бъде пренебрегнато по никакъв начин, тъй като е опасно за здравето на жената. Мнозина се страхуват от тази процедура, но тя не е толкова страшна, колкото може да изглежда. Във всеки случай то не е по-лошо от самото раждане (и вече сте го изпитали). В допълнение, лекарите предписват почистване само в екстремни случаи, когато става въпрос за възможност за по-сериозни усложнения, последствията от които могат да бъдат доста сложни, до летален изход. Ето защо не трябва да се страхувате и да отказвате процедурата. Просто трябва да разберете какво трябва да направите.

Показания за вакуумно почистване в следродилния период

По правило след раждането на бебето жената остава в родилния дом под наблюдението на лекарите още 5 дни и това е необходимо, за да може гинекологът да оцени състоянието на майката и да определи:

 • телесната й температура;
 • състояние на родовия канал;
 • изпускане от матката;
 • състоянието на шевовете (ако е трябвало да бъдат приложени след цезарово сечение или в резултат на разкъсвания);
 • общо благосъстояние на жената.

Ако на 2-3 дни след раждането, по време на визуален преглед и измерване на маточното дъно на жената се забележи слабо (или пълно прекратяване) на свиването му, тогава лекарят може да прибегне до инструментален преглед на гинекологичния стол или да изпрати пациента на ехограф на тазовите органи, за да я прегледа за възможни наличието на плацентни частици, мембрани или големи кръвни съсиреци в матката. Ако са открити такива, тогава се предписват първо интравенозни инжекции, стимулиращи свиването на матката и насърчаващи изхвърлянето на плацентата от гениталния орган. Такова усложнение възниква в случай на силно сливане на плацентата с матката, което не позволява на тъканите свободно да излизат във втората фаза на раждането. И наличието на чужди тъкани в матката става:

 • първо, среда за размножаване на микроорганизми и тяхното активно размножаване може да причини гнойно възпаление;
 • второ, причината за значително намаляване на контрактилитета на матката, което в крайна сметка води до инфекция и развитие на сериозни послеродилни последици.

Ако капкомерите не помогнат, това е индикация за почистване на матката, тъй като по-нататъшното развитие на гнойни процеси и токсично отравяне на организма като цяло незабавно забраняват кърменето (тъй като инфекцията с кръвния поток също попада в кърмата) и здравето на пациента е изложено на риск.

Процедура за почистване след цезарово сечение

Почистването след цезарово сечение се извършва, когато няма свиване на матката, натрупване на секрети в нейната кухина. Може да се извърши чрез вакуумен метод или ръчно, често 2-3 дни след хирургично раждане, се предписва промивка - измиване на кухинния орган с антисептични разтвори.

Възстановяването след почистване се извършва в рамките на 2 седмици, но жената трябва да следва препоръките на лекарите още 1-3 месеца. Това ще избегне развитието на усложнения и сериозни последици в бъдеще..

Какво означава почистване след цезарово сечение?

Почистването след цезарово сечение се извършва с лохиометър - натрупване и забавяне в следродилния период на секрети (лохии), които представляват смес от слуз, кръв и продукти на разпадане на органични структури. Състоянието провокира увеличаване на органа на кухината, повишаване на общата телесна температура на жената, изразен синдром на болка с локализация в долната част на корема.

Лохиометърът се развива на фона:

 • пилинг лигавица на матката;
 • натрупване на кръвни съсиреци, които причиняват запушване на цервикалния канал;
 • извивания на матката в областта на нейната шийка.

Но най-често такова състояние, което изисква почистване, се развива с лоша контрактилитет на матката, както и с продължителна почивка на леглото на жената и нейната тежка физическа слабост - точно последното често се регистрира в периода на рехабилитация след цезарово сечение.

Винаги ли го правят

Почистването след цезарово сечение не винаги се извършва, дори ако има предпоставки за манипулация. Първо, лекарите се опитват да възстановят контрактилната функция на матката с лекарства - по-специално родилката се инжектира интрамускулно с окситоцин. Това лекарство провокира силно свиване на органа, което води до намаляване на размера му, освобождаване на останалите съсиреци.

Лекарят със сигурност ще се интересува от количеството на изписванията на младата майка и тяхното естество и преди изписването от болницата ще предпише ултразвуково изследване на матката, за да определи необходимостта от кюретаж.

Рядко извършването на манипулации след хирургично раждане се дължи на факта, че гинекологът извършва почистване директно по време на операцията - ръчно почиства стените на органа и кухината му от остатъците от плацентата, като има възможност да изследва внимателно всичко и да се увери, че няма органични продукти.

И ето повече за това защо ендометритът се появява след цезарово сечение.

Как да се избегне

Можете да избегнете необходимостта от почистване на матката след цезарово сечение с определени превантивни мерки:

 • прилагане на бутилка с топла вода с лед в долната част на корема в продължение на няколко часа след операцията, със задължителни почивки;
 • задържане в легнало положение 2-3 пъти на ден по няколко минути с последващо увеличаване на това време;
 • назначаването на лекарствена терапия - спазмолитици за отпускане на маточния фаринкс, антибактериални лекарства за предотвратяване развитието на инфекция, утеротоники за активиране на маточната контракция.

Ако в рамките на 2-3 дни, когато се спазват всички препоръки, лекарят не забележи никаква положителна динамика, тогава се предписва ръчно или вакуумно почистване, в някои случаи се извършва промивка на органи.

Ръчна техника за извършване на прочистване на матката след цезарово сечение

Ръчното почистване на матката след цезарово сечение се извършва по ясен алгоритъм:

 1. Жената е на гинекологичния стол. Тя получава обща анестезия или локална анестезия чрез инжектиране на упойка в шийката на матката.
 2. След 10-20 минути лекарят третира външните полови органи с антисептици (по-често това е алкохолен разтвор на йод).
 3. Веднага шийката на матката се лекува с алкохол, но първо се улавя със специален хирургически инструмент и леко се придърпва към себе си - така „полето на работа“ се разкрива на лекаря.
 4. В цервикалния канал се вкарват дилататори - отваря се достъпът до маточната кухина.
 5. Със стерилна кюрета лекарят премахва кръвни съсиреци от органа, остатъците от плацентата (ако има такива).

Процедурата за почистване на матката продължава 15-30 минути, след което жената се отдалечава от упойката - съвременните лекарства осигуряват нежен изход от състоянието без странични ефекти под формата на гадене, повръщане, замайване.

Промиване

Понякога ръчното почистване се заменя с процедура за измиване на матката, в медицината се нарича промивка и се счита за по-щадяща за жената. За цялостно почистване на органната кухина от съсиреци и плацентарни остатъци, манипулациите се извършват в рамките на 3-5 сесии и започват един ден след оперативно раждане. След цезарово сечение се извършва промивка, като се използва само един метод:

 1. Жена ляга на гинекологичен стол.
 2. Лекарят извършва локална анестезия на шийката на матката.
 3. Шийката на матката се излага с помощта на гинекологични огледала.
 4. В маточната кухина се вкарва гумен катетър.
 5. Антисептичен разтвор се инжектира в органа с помощта на интравенозната система.
 6. Цялото съдържание напуска кухината чрез гравитация.
Промиване на маточната кухина след цезарово сечение

Има аспирационен лаваж, но той включва използването на електрически аспиратор и работата му може да повлияе неблагоприятно на процеса на заздравяване на конците след цезарово сечение. Следователно този метод е непрактично да се прилага.

Вакуумно почистване след цезарово сечение

Вакуумното почистване след цезарово сечение се счита за щадящ метод за решаване на проблема, тъй като лекарите успяват да минимизират риска от травма на цервикалния канал, самия орган и ендометриума. Манипулацията се извършва, както следва:

 1. Жената е на гинекологичен стол, външните й гениталии се третират с антисептик.
 2. С помощта на гинекологичен спекулум шийката на матката се излага и гинекологът извършва местна упойка.
 3. Аспирационна тръба се вкарва в кухината на органа през цервикалния канал.
 4. Вакуумното оборудване се включва, лекарят започва бавно да върти тръбата в матката - събира съсиреци, слуз и кръв.
Вакуумно почистване след цезарово сечение

Както ръчно, така и вакуумно почистване на матката след цезарово сечение може да се извърши 3-5 дни след раждането - точно през този период гинекологът прави ултразвуково сканиране на жената и установява наличието на натрупвания в кухината на органа.

Понякога подобни процедури се извършват 5-8 седмици след операцията, ако има всички предпоставки за това: твърде бавно заздравяване на конците, периодично повишаване на телесната температура на жената, непрекъснато вагинално отделяне с периодичен преход към пълно кървене и т.н..

Народни начини за прочистване на матката

За да прочистите матката след цезарово сечение и по този начин да избегнете почистване в болницата, можете да използвате народни методи, по-специално, като приемате отвари / инфузии от някои растения. Тези, които са в състояние да подобрят съкратителната функция на матката, включват:

 • коприва;
 • червен здравец;
 • брезови листа;
 • билка сена;
 • вратига;
 • див розмарин;
 • Жълт кантарион;
 • берберис (кора и корени).

Те могат да се използват като независими компоненти или да се комбинират помежду си в равни пропорции. Бульонът се приготвя в размер на 1 супена лъжица на 250 мл вода, продуктът изпада на водна баня за 5-7 минути, след което се охлажда. След прецеждане полученият обем бульон се приема през целия ден. В продажба има хомеопатични лекарства, които се произвеждат въз основа на изброените лечебни растения:

 • Sekale - увеличава издръжливостта на женското тяло, прави маточните кръвоизливи по-малко интензивни;
 • Хамамелис - нормализира работата на гладките мускули, облекчава възпалението;
 • Millefolium - стимулира процеса на обновяване на вътрешния слой на стените на матката, намалява интензивността на кървенето;
 • Сабина - ускорява процеса на възстановяване след оперативно раждане.

Възстановяване след процедурата

Характеристики на периода на възстановяване след почистване на матката:

 • маточното кървене продължава - не интензивно, свързано с нормата;
 • има болка в долната част на гърба - доказателство за свиване на матката;
 • отделянето става кафяво и става бледо след няколко дни.

Жената трябва да изключи полов акт за един месец, а също така:

 • не посещавайте сауната, банята в продължение на 90 дни;
 • не плувайте в басейни и естествени отворени водоеми;
 • използвайте само подложки, тампоните са забранени;
 • не давайте физическа активност в продължение на 50-60 дни.
Всякакъв вид физическа активност е забранен

Възможни усложнения

По принцип са възможни усложнения след всяка хирургическа интервенция и почистването на матката не е изключение. Най-често записани:

 • хематометър - натрупване на кръвни съсиреци в гениталния орган на фона на мускулен спазъм на гърлото, когато той напълно се затваря;
 • перфорация на маточната стена с хирургически инструмент - тъканна пункция, елиминирана незабавно от хирурзи;
 • развитие на остър ендометрит;
 • инфекция на маточната кухина.

Наличието на усложнения ще бъде посочено от:

 • тежко маточно кървене;
 • липса на отделяне (лохии);
 • неприятна миризма на отделяне;
 • критично повишаване на телесната температура на жената, треска.
Остър ендометрит

Изброените симптоми налагат да се осигури спешна медицинска помощ, понякога лекарите трябва да извършат операция за пълно отстраняване на матката.

Лечение

За да се избегне развитието на усложнения след ръчно или вакуумно почистване на матката, на жената се предписват лекарства:

 • спазмолитици - No-shpu, но такива назначения се правят изключително рядко, когато няма активно свиване на матката;
 • антибактериални лекарства - предотвратяват прогресирането на инфекциозни заболявания;
 • противогъбични супозитории или вагинални таблетки - възстановяват микрофлората на влагалището;
 • хормонални лекарства - за възстановяване на баланса след раждането.

Пълното възстановяване след почистване става в рамките на 10-15 дни, през които лекарите наблюдават пациента и не спират лекарствената терапия.

И ето повече за това как се образува белег на матката след CS.

Почистването на матката след цезарово сечение не е задължителна процедура, то се извършва само ако има тревожни симптоми и след ултразвуково изследване на органа. Ако манипулацията се извършва ефективно и в строго съответствие с алгоритъма, тогава усложненията в периода на възстановяване се изключват. Репродуктивната функция на жената е напълно запазена, състоянието й бързо се нормализира.

Полезно видео

Гледайте в това видео за това какво представлява кюретаж на матката след раждане и възможни усложнения след: