Не ми беше дадена такава процедура. Но стана интересно, тъй като чух от много приятели за тази манипулация (което означава ръчно почистване) и че това е такъв PPC, че е по-добре да се роди три пъти подред, отколкото да оцелее това четене.

Наистина ли е толкова страшно?!

И какви са индикациите за нея? Защо не се облекчава болката?

Потребителски коментари

 • 1
 • 2
 • 3

направи под генерала. бърз. Събудих се на стола на Исам и отидох в отделението. се страхуваше повече. Аз също съм чел всички. как печалбата се разкъсва там. на следващия ден ме изписаха,

Това е ужасно, те направиха пари за мен

Отвратително и болезнено, но няма възможности

направено два пъти под упойка

Направиха ми под упойка, но не напълно почистване и плацентата беше отделена, самата следродилна не излезе.

Всичко е добро и бързо, единственото нещо е анестезия, но бързо се оправих от нея и те направиха всичко перфектно.

Направихме и без упойка и под упойка ръчен преглед и почистване. Абсолютно винаги имам части от плацентата, дори и да се напукат... Последният път, когато направиха почистването. Но минаха 2 седмици, а аз някак си нямам облекчение. Начертани вени, понякога излизат съсиреци. Тогава излязъл огромен съсирек и започнал да губи съзнание, едва успял да пропълзи до леглото. Веднага отидох да вакуумирам. Чувства незабравими с този вакуум, зашеметен, без упойка! Но веднага се почувствах по-добре.

за щастие не ми го направиха. въпреки че имаше съсиреци и възпалението беше ужасно.

Четката на ръцете наистина е болезнена.

направиха го, но под обща анестезия, едва ли го правят на живо

Забравих веднъж, на ден от мен излизаха парчета - като 2,5 юмрука (млад гинеколог.)

2 пъти са почиствали печалбата със специален инструмент.

Направих го след първото раждане, но там получих ужасна смяна, дори не исках да си спомням. и дори реши да роди в неделя, в почивния ден. По принцип те напуснаха мястото на детето, след това главата ме погледна преди изписването и така спокойно, тихо, без шум, разсейващо, дори не ме предупредиха какво ще направят, инжектираха упойка във вената ми и тя го почисти. Бях млада, първото раждане. За да не се плашат. Те вероятно все още почистват поради възпаление след раждането, може да има различни причини.

Първият път, когато го направиха след прекъсването, много дълго време не можаха да намерят нещо там, хукнаха на друг етаж за ултразвукова машина. Израснах в стол, но издържах. След раждането като цяло ме поканиха само за проверка на II кааака, да го вземем там, Боже, почти преместих конете, разкъсах всички шевове, макар че нямаше много от тях. След това на ултразвук и отново тази процедура. Нищо не беше обезболено и да, не се страхувам от раждането, страхувам се от почистването

В какви случаи и как се почиства матката след раждането?

След като прочетох историите на майките за почистване след раждане във форумите „Интернет“, стигнах до заключението: колкото по-малко знаете, толкова по-добре спите. Но след това, като размислих, разбрах, че информацията от форума не е достатъчна за здрав сън. Естествено, почистването след раждането е неприятен завършек на най-важния момент от живота на жената и тези, които са преживели това състояние, понякога не са в състояние да сдържат емоциите си, така че техните истории могат да бъдат посочени като „не за хора със слаби сърца“. И добавяме: не за бременни жени.

За да не се страхувате от следродилното прочистване (изобщо не означава, че ще ви трябва), трябва да получите възможно най-много за него, а медицинска информация, а не „от личен опит“.

Когато е необходимо почистване след раждане?

Всяка жена ражда два пъти (при едно посещение в болницата): бебето и плацентата (след раждане), с които той е бил всичките 9 месеца. Много жени дори не забелязват раждането на плацентата, тъй като по това време те вече са заети да изследват бебето, което е заровило малкия си нос в гърдите на майка си. За съжаление не винаги е така. Понякога плацентата е твърде плътно "слята" с матката и се ражда "частично" или изобщо не излиза, тогава трябва да се извърши ръчно отделяне на плацентата, което винаги се извършва след цезарово сечение.

Преди изписване от болницата (2-3 дни), жената се подлага на диагностичен ултразвук, за да оцени състоянието на вътрешната кухина на матката. Ако лекарят открие следи от плацента или кръвни съсиреци в матката, тогава на родилката се предписва почистване.

Как да пречистим след раждане?

"Почистване" на "медицински език" означава кюретаж. Тази процедура може да е позната на онези жени, които са направили аборт. Изстъргването на маточната лигавица е операция, при която функционалният слой на ендометриума се отстранява механично. Малко след изстъргването от растежните слоеве на ендометриума расте нова лигавица.

Обикновено почистването се извършва под обща анестезия в гинекологичен стол. Преди операцията външните полови органи се третират с 5% алкохолен разтвор на йод, а вагината и шийката на матката - с 50% етилов алкохол. С помощта на поставените разширители с различен диаметър цервикалният канал се разширява и остатъците от плацентарната тъкан се отстраняват с помощта на специална тъпа кюрета или акушерска кюрета с зъби. Операцията отнема не повече от 20 минути.

Как да се държим след почистване?

След почистване жената трябва да бъде под наблюдението на лекари, които следят телесната температура, пулса и секретите от гениталиите. 2 пъти на ден външните полови органи трябва да се третират с антисептични разтвори.

След операцията, в продължение на 2 седмици, не можете да използвате вагинални тампони, да правите душ, да се къпете, да ходите в баня, да вдигате тежести или да спортувате. Вагиналният секс също е противопоказан поради факта, че шийката на матката остава отворена и има голяма ерозия на лигавицата на матката, която може да се превърне в благоприятни условия за развитие на инфекция, която може да бъде "донесена" от сексуален партньор.

Предписват се антибиотици за предотвратяване на възпаления и други усложнения след почистване. Процедурата по изстъргване е болезнена, поради което могат да се наблюдават болезнени усещания в следоперативния период. През този период може да Ви бъде предписан no-shpa, за да предотвратите развитието на хематоми (кръвни съсиреци в маточната кухина).

Какви усложнения може да има след почистване?

Хематометърът е просто често усложнение на кюретажа. Това може да се случи поради силна компресия (спазъм) на шийката на матката, което ще доведе до забавяне на маточната кухина на кръвта. Бързото спиране на кървавите отделяния е основният симптом на хематомите. За поддържане на шийката на матката в отпуснато положение и предписване на No-shpa, както бе споменато по-горе.

Друго усложнение на прочистването е кървенето от матката, но те са изключително редки (главно само при жени с нарушения на кървенето). Но в случай на проникване в маточната кухина след почистване на микроби може да възникне ендометрит - инфекции и възпаление на маточната лигавица.

Всички усложнения изискват специфично лечение, което може да бъде предписано само от лекуващия гинеколог. "В идеалния случай" се съсирва кърваво отделяне се наблюдава в продължение на няколко часа след измиване, но скоро става по-малко обилно. След остъргване в продължение на поне 10 дни трябва да има оскъдни петна кървави, кафяви или жълтеникави отделяния.

Както можете да видите, почистването след раждането не е толкова страшно, ако спазвате прости правила за лична хигиена и инструкции на лекаря. Затова не трябва да се притеснявате! Всичко ще бъде наред!

Почистването след раждане боли ли

Също така бях почистена седмица след раждането. Не искам да пиша всичко, през което трябваше да премина, нищо добро.
Сега родилните болници получават пари за всяка родилка, те бързо изписват някои, за да приемат други. Почистването започна да се прави на всяка 4-та жена, но преди хората дори не знаеха за това.Искам да предупредя бъдещите майки да не бързат да се прибират от болницата, а да бъдат излекувани старателно в болницата! Ултразвукът трябва да е добър. По-добре да почиствате в болница, отколкото по-късно в 36 планини. болницата.

P.S. Нямам нищо против самите родилни домове, много съм доволна от моите, но може да бъде хванат неквалифициран ПОСТНАТАЛЕН ЛЕКАР (имах 2 лекари: взели раждане и лекар след раждането)

Ти си късметлия. И линейката ме изненада, под мишниците и в тази болница. Почистиха с железни куки под обща анестезия, След това инжектираха антибиотици в продължение на една седмица и правеха ултразвук всеки ден. Дори след почистване правеха изплакване всеки ден. За мен е още по-лошо, защото без упойка. И преди щях да знам, никога нямаше да отида там, просто никога преди не съм бил в болница. Добре, всичко може да се случи. Всичко се забравя с времето. Но здравословно

Съсиреци след раждане в матката: причини. Какво да правя? Почистване след раждане

Кръвни съсиреци в матката след раждане

По време на бременност и раждане матката е подложена на най-голям тест и стрес. Именно с помощта на този орган детето узрява, процесът на раждането му, след което тя изтласква последиците (феталната обвивка, пъпната връв, свързала бебето с майката и плацентата). Но въпреки факта, че повечето от остатъците (лохии) напускат веднага след завършване на процеса на раждане, някои все още остават в матката. Ето защо, ако съсирек излезе от матката след раждането, тогава не трябва да изпадате в паника. Останалата част от плацентата излиза постепенно. Процесът може да отнеме до шест до осем седмици..

Изхвърлянето на лохии е подобно на съсиреците след раждането в матката. През първите дни те са доста в изобилие и имат ярко алено оцветяване. С времето те стават все по-леки и по-леки. В резултат на това лохията се откроява в почти прозрачен цвят..

Могат да се отбележат няколко периода на повишено отделяне:

 • Кърмене. В този момент се наблюдава активно свиване на мускулите на гениталния орган, което спомага за пречистването му от ненужни елементи.
 • С рязко издигане от леглото. Може дори да има дърпаща болка.

Разпределението на лохиите намалява постепенно в продължение на няколко месеца. Процесът е най-интензивен през първата седмица, след това постепенно става все по-малко забележим. По правило след два месеца гениталният орган спира да отделя съсиреци след раждането в матката, което показва, че е настъпило пълно прочистване.

Процесът на почистване на маточната кухина може да бъде придружен от дърпащо болезнено усещане, което постепенно изчезва. Причината за това е свиването на гениталния орган. Болката ще спре, когато матката се върне към първоначалния си размер и форма.

Следродилните съсиреци в матката са нормални за жените. През периода, когато лохиите са особено богати, родилката е под наблюдението на лекар и медицински персонал.

Как се прави

Начинът на измиване на матката представлява интерес за всяка жена, на която е назначена тази процедура. Първоначално тя трябва да седне на гинекологичния стол и да постави краката си върху специални опори. След това външните полови органи се третират с антисептични лекарства..

Освен това процедурата следва следния алгоритъм:

 • Използвайки огледала, лекарят излага шийката на матката;
 • Съдържанието на ексудата се отстранява от маточната кухина със спринцовка и впоследствие се изпраща за бактериологично изследване;
 • След това входящата тръба се въвежда до самото дъно на матката, за да може лекарят да обработи вътрешната повърхност възможно най-задълбочено;
 • Първоначално течността, предварително охладена, се излива на поток (манипулацията продължава 20 минути);
 • След това скоростта на отделяне на течности намалява с 10 ml / min и продължава още един и половина или два часа..

За извършване на измиване се използват разтвори с антисептичен ефект. Пълният курс е 3-5 процедури и всички те трябва да бъдат завършени, въпреки че не са съвсем приятни. Следните лекарства се използват като лекарства:

 1. Антисептична група: фурацилин, диоксидин, димексид;
 2. Новокаин се използва за облекчаване на болката;
 3. Канамицинът се предпочита като антибиотик;
 4. За да се предотврати вероятността от образуване на сраствания на матката, се използват ензими (Longidase).

При една процедура специалистите изливат около 2-3 литра стерилен разтвор, който предварително се охлажда до температура, съответстваща на 4-5 градуса. Тъй като течността е студена, се създават допълнителни условия за по-добро облекчаване на болката..

За процедурата се използва разтвор на фурацилин. Източник: vseogorle.ru

Разбира се, естественият въпрос е дали боли при прането. По-голямата част от пациентите казват, че когато извършват промиване на матката, те не са усетили такъв синдром. Единственото, което се усеща, е как течността тече от гениталиите навън. Също така някои казаха, че дискомфортът причинява усещане за студ в стомаха..

Трябва да знаете, че преди да извършите манипулацията, специалистът ще даде на пациента анестетична инжекция. Ето защо, за да бъде процедурата успешна, на момичето се препоръчва да се отпусне възможно най-много. Някои момичета също казват, че когато течността се влива, има усещането, че стомахът се пръска, но след като изплакването приключи, това изчезва.

Изписване от родилния дом

Преди изпращането на родилката вкъщи се извършва ултразвуков преглед. На него се изследва маточната кухина за наличие на големи лохии. Ако не сте преминали ултразвуков преглед, свържете се с клиниката на мястото на регистрация или пребиваване. Процедурата ще може да ви предпази от усложнения..

Ако се установят някакви отклонения, изявлението се отлага за по-късна дата. В матката изобщо не трябва да остават съсиреци. В противен случай на жената може да бъде предписана процедура като следродилно почистване. Ако се открият съсиреци в първите два до три дни след дългоочаквания момент, когато стените на матката все още не са се свили, тогава процедурата за почистване на гениталния орган ще бъде по-малко неприятна, тъй като няма да се налага да разширявате стените.

Вакуумно почистване при замразена бременност

Вакуумно почистване на матката се извършва не само след раждане, но и със замразена бременност.

Кюретаж на плод, който е спрял в развитие, се извършва, когато тялото на жената не го е отхвърлило независимо. В този случай методът на почистване с вакуум при замразена бременност се използва съгласно подобни инструкции.

След процедурата за отстраняване на остатъците от плода се извършва анализ за хистология, наличие на генетични нарушения. Това е необходимо за диагностициране на причините за избледняване на бременността..

След операцията жената трябва да бъде наблюдавана от лекуващия лекар. Когато се появят тревожни симптоми, се изисква консултация с лекар, за да се изключи вероятността от развитие на патологии, които застрашават живота и здравето. Обикновено в следоперативния период може да се усети болка в долната част на корема и слабост. Възможно е и появата на кърваво отделяне, което продължава 6-9 дни след почистване.

Причини за остатък на плацентата

Ако след раждането съсиреците останат в матката, тогава възможните причини за това могат да бъдат:

 • Ниска активност на стените на матката, което води до неефективни контракции. Проблемът обикновено се причинява от намаляване на нивото на женски хормон като пролактин. Той е този, който допринася за маточните контракции и отстраняването на околоплодните мембрани.
 • Наличието на огъване на провлака на матката. Това може да е вродена характеристика на тялото. По време на периода на активно изхвърляне може да възникне запушване на прохода, което да доведе до възпалителна реакция. Наличието на такава характеристика се установява чрез провеждане на ултразвуково изследване. При негово отсъствие жената ще може сама да разпознае опасността по основния симптом на огъване - рязко спиране на изпускането.

заключения

Мнозина се страхуват от каквато и да е хирургическа интервенция, но когато въпросът е за живота и здравето на млада майка, трябва да използвате всички възможни опции. И въпреки че има слухове, че лекарите изпращат абсолютно всички на вакуум, за да успокоят.

Тази процедура се предписва само за показания..

След цезарово сечение се използва тази интервенция, тъй като маточната кухина не може веднага да се свие правилно и тогава лекарите са принудени да се намесят. Но те няма да направят това без основателна причина. Потърсете помощ само от висококвалифицирани специалисти и тогава рискът от усложнения ще бъде много по-малък.

Кога да потърсите помощ от лекар?

Ако кръвните съсиреци излязат, какво е това, лекарят може да каже със сигурност. Дори след като лекарят потвърди, че всичко е наред и се прибере вкъщи, жената трябва да обърне специално внимание на секретите си. Веднага щом се появят някои странни симптоми, не бива да отлагате посещението на лекар.

Причината да се консултирате с гинеколог трябва да бъде:

 • Ако кръвните съсиреци в матката след раждането имат ярко алено оцветяване и са придружени от болезнени усещания.
 • Много силно кървене.
 • Ако изписването продължава и след два месеца.
 • Ако лохията има мирис и е придружена от сърбеж.
 • Повишаване на телесната температура и спиране на отделянето на лохии.
 • Ако има паузи в освобождаването от отговор за няколко дни.

Когато се прилага процедурата за вакуумно почистване

Вакуумно почистване се предписва, ако раждането на бебето не е завършило със спонтанното излизане от тялото на жената на части от плацентата, кръвни съсиреци. Подобна процедура е необходима, тъй като съществува риск от възпаление, развитие на инфекциозни патологии..

Има няколко индикации за такъв кюретаж след раждане:

 • откриване на околоплодната течност в родовия канал;
 • необходимостта от биопсия;
 • наличието на остатъци от плацентата в маточната кухина;
 • обилно кървене.

Също така процедурата се предписва в други случаи:

 • ако има нужда от аборт във вакуум в началото на бременността;
 • дефектно освобождаване на фетални остатъци със спонтанен аборт;
 • замразяване на процеса на развитие на плода.

Приложимостта на процедурата се определя от лекаря въз основа на данните от гинекологичен преглед, ултразвук, хормонални тестове.

Предпазни мерки

Спазването на прости правила ще помогне да се избегнат усложнения и патологии.

 • Практикувайте добра лична хигиена. Измивайте гениталиите си няколко пъти на ден. Това помага да се намали рискът от възпалителен отговор..
 • Въздържайте се от активни товари, както и вдигане на големи тежести.
 • Погрижете се добре за стола си. Не трябва да има закъснения и запек.
 • Легнете по гръб веднъж или два пъти на ден. Тази позиция стимулира изхода на лохите навън..
 • След раждането се препоръчва да се прилага лед върху стомаха. Помага за намаляване на загубата на кръв.

Рехабилитационният период и начини за ускоряване на възстановяването

Периодът на възстановяване след кюретаж е около 2 седмици и съвпада с периода на възстановяване след раждането. Състоянието на младата майка се следи от лекаря, неговата задача не е да пропусне началото на възпалителния процес.

По време на възстановяването е показано приложение на противовъзпалителни, болкоуспокояващи, спазмолитици и други лекарства. Лекарят избира вида на лекарствата, тяхната дозировка и начин на приложение индивидуално. Отчита се отслабеното състояние на пациента след раждането, нивото на хемоглобина в кръвта и общото благосъстояние. По време на терапията кърменето временно се спира. Лактацията се стимулира с масаж на гърдите и изцеждане. Това ще помогне бързо да се установи храненето на бебето след изписване от болницата..

За да бъде процесът на възстановяване успешен, младата майка трябва да вземе предвид следните препоръки:

 • не посещавайте сауната, банята, не се къпете 3 месеца;
 • спазвайте правилата за интимна хигиена;
 • изключете плуването в открити води;
 • не използвайте тампони, само тампони, които трябва да се сменят редовно;
 • изключете интимността и физическата активност за 1,5 месеца.

Ако почистването се извършва правилно и своевременно, не можете да се страхувате от усложнения. Основното нещо е да следвате препоръките на лекаря и да сте сигурни, че сте преминали контролен преглед..

Възможни усложнения

Ако се окажете с тревожни симптоми, не бива да отлагате посещението при гинеколог. В противен случай това може да доведе до усложнения като:

 • Развитието на ендометриоза е процес на възпаление на вътрешния слой на матката.
 • Началото на субинволюцията - спиране на мускулните контракции на матката.
 • Блокиране на матката, което води до възпалителен отговор.
 • Развитие на възпалителния процес поради нарастване на инфекцията.

След прегледа гинекологът изпраща жената на ултразвуков преглед, за да установи точната причина за патологията, след което по правило той почиства матката. В някои ситуации е възможно да се ограничите до лекарства. В този случай на жената се предписват антибиотици. При естествено хранене лекарят избира лекарство, което е допустимо да се използва през този период. Във всеки случай се препоръчва да не се пренебрегват предпазните мерки. Така че, по-добре е да нахраните бебето, преди да вземете лекарството. Давайте на бебето лактобацили и бифидобактерии за целия период на лечение. Те ще помогнат да се избегнат проблеми с все още несформираните черва..

Нормално изхвърляне след процедурата за почистване

Изписването след такава хирургическа интервенция е естествен процес. Малко количество кръвна слуз не трябва да засяга пациентите. Линейните белези имат много прилики с менструалните белези.

Появата на голям брой съсиреци и неприятна миризма е причина да посетите лекар.

Изписването след кюретаж на маточната кухина трябва да бъде червено. Рядко може да се появи обилно кървене - това също е вариант на нормата. Основното е, че ново уплътнение трябва да е достатъчно за поне 3 часа. Обикновено обилната слуз трябва да изчезне за 14 дни. Понякога този период се удължава до 3-4 седмици. Увеличаването на продължителността на умереното кървене все още не е патология, но е необходимо наблюдение от специалист.

как да избегнем почистването след раждането?

матката ми е с нормална форма, без патологии, разположена "отпред"

след скъпа. аборт, кръвта тече слабо, натрупват се съсиреци, които по чудо излизат БЕЗ почистване седмица по-късно (след физическо упражнение в тесни панталони)

след натури. съсиреци не напуснаха раждането отново, лекарят се опита да го извади с ръце, но решавайки да не ме измъчва, тя го почисти под анестезия

след почистване !! месец след раждането, мънички частици от плацентарната тъкан започнаха да падат (намерени на гащи!), след което ултразвукът и анализът бяха потвърдени. лекарят в медицинския център разшири шийката на матката. каналът и съсиреците излязоха сами, повторният ултразвук показа, че всичко е чисто..

Скоро ще имам 2-ро раждане.
Познавайки тази неприятна особеност на матката ми, има ли препоръки как да стимулирам отделянето на съсиреци след раждането? например знам, че трябва да спиш по корем. трябва ли да носите превръзка? може да кляка.

Наистина не искам мами и катавазия с остатъците от нещо в матката ((..

Почистване след раждане

 • 28 март 2013 г.
 • Отговори

Нашият избор

В преследване на овулацията: фоликулометрия

Препоръчва се

Първите признаци на бременност. Анкети.

София Соколова публикува статия в „Симптоми на бременността“, 13 септември 2019 г.

Препоръчва се

Wobenzym увеличава вероятността от зачеване

Препоръчва се

Гинекологичен масаж - ефектът е фантастичен?

Ирина Широкова публикува статия в Гинекологията, 19 септември 2019 г.

Препоръчва се

AMG - анти-Мюлеров хормон

София Соколова публикува статия в „Анализи и изследвания“, 22 септември 2019 г.

Препоръчва се

Популярни теми

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 19 часа

Автор: Ksunechka_G
Създаден преди 21 часа

Автор: Puzyuha
Създаден преди 10 часа

Автор: AnechkaZH
Създаден преди 20 часа

Автор: Мама О
Създаден преди 23 часа

Автор: all_login_busy
Създаден преди 20 часа

Автор: abyrvalg
Създаден преди 21 часа

Автор: TusЯ
Създаден преди 20 часа

Автор: Julsyk
Създаден преди 12 часа

Автор: Enma13Ai
Създаден преди 18 часа

За сайта

Бързи връзки

 • За сайта
 • Нашите автори
 • Помощ за сайта
 • Реклама

Популярни секции

 • Форум за планиране на бременността
 • Графики на базалната температура
 • Библиотека за репродуктивно здраве
 • Отзиви за клиники за лекари
 • Комуникация в клубове за PDR

Материалите, публикувани на нашия уебсайт, са с информационна цел и са предназначени за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински съвет. Определянето на диагнозата и избора на метод на лечение остава изключителната прерогатива на лекуващия ви лекар!

Почистването след раждане боли ли

Имах почистване веднъж, не след раждането, а просто, менструацията ми изведнъж отиде в средата на цикъла и не спря.
направено под обща анестезия. Дойдох в болницата (гинекологът даде направление, но беше възможно от линейка). Час по-късно направиха почистване някъде. Останах в болницата до следващия ден (бяхме цялото семейство, което беше само болно, бях ужасно уморена и просто исках да остана сама в платено отделение). но като цяло бяха готови да ме пуснат още същия ден.
Забравих да пиша още. Почистването е извършено под обща интравенозна анестезия. Въпреки това, други ми казаха, че могат да го направят под местната среда, няма нужда от обща анестезия. Но аз съм страхливец, радвах се, че генералът.

Редактирано в 16.04.2014 г., 07.42 ч. (UTC)

съквартирантът ми в болницата беше даден
обаче не знам подробности. но както разбрах, това е без упойка
тя получи вакуум в самата болница. около третия ден след раждането
след няколко часа тя вече вървеше

но като цяло, разбира се, е по-добре да отидете на тази процедура, ако нещо наистина е определено в матката
Все още имах някаква частица, дори не се виждаше на ултразвука. след това възпалението се лекува в продължение на шест месеца (

За нас

Етикети

 • 1-12 седмици
 • 13-24 седмици
 • 25-36 седмици
 • 37-42 седмици
 • Акушерство днес в Русия
 • Айна Мей Гаскин
 • Александър Наумов
 • Домашно раждане
 • EP след COP
 • Елена Ермакова
 • Индия
 • МОО "МАМА"
 • Мишел Одън
 • Моли Калиджър
 • Норвегия
 • PDR са измислените врагове.
 • Раждането у дома в цифри и факти
 • Раждане у дома след COP
 • Русия
 • средства за масова информация
 • Ултразвук
 • акушерка
 • акушерки
 • акушерска агресия
 • акушерско образование
 • анализи
 • комплект за първа помощ
 • ароматерапия
 • асистент по доставка
 • баня
 • бременност
 • близки роднини и домашно раждане
 • ваксинация
 • разширени вени
 • вдъхновение
 • видео
 • витамини
 • водно раждане
 • водно раждане на екзотични места
 • въпрос към специалист
 • възстановяване след раждане
 • лекари
 • избор на курсове и акушерки
 • къде е моята акушерка?!
 • къде да се роди?
 • хемоглобин
 • херпес
 • хомеопатия
 • кърмене
 • натиск
 • близнаци
 • указ
 • делфинова терапия
 • деца
 • документи
 • домашно раждане
 • домашно раждане и перинатална смъртност
 • дула
 • естествено родителство
 • естествено раждане в болницата
 • Женска консултация
 • женски практики
 • списание "Домашно дете"
 • предимства и недостатъци
 • информиран избор
 • история на раждане
 • търси специалист (не акушерка)
 • как да се подготвим за раждане?
 • как да преговарям с акушерка
 • рициново масло
 • цезарово сечение (CS)
 • клизма
 • Акушерска конференция днес
 • легализация на домашно раждане
 • лекции
 • литература
 • липса на вода
 • медицинска намеса
 • многоводие
 • може бременна жена?
 • музика при раждане
 • реклама
 • началото на раждането?
 • извън темата
 • отрицателен опит
 • неонатолог
 • неразбиране на роднини
 • новородено
 • за безопасността при раждане
 • обмен
 • образование за акушерки
 • изследване
 • опасни стереотипи
 • педиатър
 • първите дни след раждането
 • претоварване
 • плацента
 • подготовка за раждане
 • предпазна мрежа за раждане
 • търсене на специалист (не акушерка)
 • индикации за болницата
 • напречно представяне
 • след раждане
 • опити
 • права
 • правни въпроси
 • проблеми с раждането
 • проблеми с бременността
 • психология
 • балон / вода / безводен период
 • пъпна връв / пъп
 • различен
 • сълзи в труда
 • напред във времето
 • истории за раждане
 • регистрация на домашни деца
 • резус конфликт
 • реклама
 • раждане
 • раждане без помощ
 • раждане в морето
 • раждане в болница
 • раждане в художествената литература
 • раждане в екзотична страна
 • раждане у дома в цифри и факти
 • раждане у дома след COP
 • раждане след сериозно нараняване / заболяване
 • работилница дула
 • семинар за родители
 • удостоверение
 • смърт при раждане
 • смърт на новородено
 • развитие
 • самостоятелно раждане
 • по-големи деца у дома
 • статистика
 • стрептококи
 • контракции
 • тазова позиция
 • тонус / контракции на матката
 • грижи за новородено
 • филми за раждането
 • Снимка на деня
 • какво означава "добър акушер"?
 • училище "Бижу"
 • училище "Медуница"
 • училище "Коледа"
 • епидурална анестезия
 • етно
 • правосъдие за непълнолетни
 • хумор

Нови записи

 • kropli_sonca: (без тема) [+ 0]
 • ever_stranger: (без тема) [+ 0]
 • ola_la: (без тема) [+ 0]
 • natasha_a: (без тема) [+ 0]
 • kat_vesnushka: (без тема) [+ 0]
 • 2mamka: (без тема) [+ 0]
 • v_glaz: (без тема) [+ 0]
 • inling: (без тема) [+ 0]
 • m_markelova: (без тема) [+ 0]

Колко от нас?

Преди да започнете легализацията на акушерките, е важно да разберете колко семейства в Русия днес искат безопасно да раждат у дома с акушерка.?
Бихте ли искали същата акушерка да се грижи за вас по време на бременност, да вземе раждане и да дойде за следродилни грижи?
В кой град и в коя област акушерките са най-необходими днес?

Изкуство от: Loren Entz

Забележка: Общността е само за информация. MOO "MAMA" и редакторите на списание "Home Child" не носят отговорност за диагнози и предписания, направени въз основа на материали от общността, за съдържанието на всякакви външни сайтове, към които се предоставят връзки, а също така не поддържа продуктите и услугите, споменати и рекламирани тук. Общността е предимно за родители и те трябва сами да решат как да прилагат придобитите знания. Получената тук информация не може да замести професионалната оценка на ситуацията и не е предназначена да замести квалифицирания надзор на специалист..

Нови записи

 • kropli_sonca: (без тема) [+ 0]
 • ever_stranger: (без тема) [+ 0]
 • ola_la: (без тема) [+ 0]
 • natasha_a: (без тема) [+ 0]
 • kat_vesnushka: (без тема) [+ 0]
 • 2mamka: (без тема) [+ 0]
 • v_glaz: (без тема) [+ 0]
 • inling: (без тема) [+ 0]
 • m_markelova: (без тема) [+ 0]

Колко от нас?

Преди да започнете легализацията на акушерките, е важно да разберете колко семейства в Русия днес искат безопасно да раждат у дома с акушерка.?
Бихте ли искали същата акушерка да се грижи за вас по време на бременност, да вземе раждане и да дойде за следродилни грижи?
В кой град и в коя област акушерките са най-необходими днес?

Изкуство от: Loren Entz

Забележка: Общността е само за информация. MOO "MAMA" и редакторите на списание "Home Child" не носят отговорност за диагнози и предписания, направени въз основа на материали от общността, за съдържанието на всякакви външни сайтове, към които се предоставят връзки, а също така не поддържа продуктите и услугите, споменати и рекламирани тук. Общността е предимно за родители и те трябва сами да решат как да прилагат придобитите знания. Получената тук информация не може да замести професионалната оценка на ситуацията и не е предназначена да замести квалифицирания надзор на специалист..

Почистване след раждане

Кога да се почиства след раждане

Абсолютно всяка жена ражда два пъти: първо детето, а след това и плацентата, която я свързва с детето през цялата бременност. Обикновено майките дори не обръщат внимание на раждането на плацентата, тъй като на гърдите им вече лежи малко съкровище. Но винаги има изключения от правилата и следователно не винаги е така. Има случаи, когато плацентата е много плътно свързана с матката и е частично родена или изобщо не излиза. Тогава лекарите са принудени да прочистват матката на ръка. Точно същата процедура е задължителна след цезарово сечение. И преди да бъде изписан от болницата, обикновено 2-3 дни след раждането, се прави ултразвук, за да се гарантира, че в матката няма остатъци от плацента и няма усложнения. Ако матката е била лошо почистена и в нея са открити остатъци от плацентата или кръвни съсиреци, тогава на жената се предписва почистване.

Как да пречистим след раждане?

По друг начин лекарите наричат ​​почистващ кюретаж. Жените, които са направили аборт, са много запознати с тази неприятна процедура. В този случай лигавицата на матката се изстъргва много внимателно - операция за механично отстраняване на ендометриалния слой. Но не се притеснявайте. Че черупката няма да се възстанови. Растежните слоеве на ендометриума остават на повърхността, от която ще се възстанови повърхността на матката.
Обикновено почистването се извършва под обща анестезия в гинекологичен стол. За да се убият микробите, външните полови органи трябва да се третират с йоден разтвор, а влагалището и шийката на матката с алкохол. След това с помощта на различни дилататори шийката на матката се отваря и остатъците от плацентата или кръвните съсиреци се отстраняват. Подобна операция отнема средно 20 минути..

Как да се държим след почистване?

След почистване на жената тя трябва да бъде под наблюдението на лекарите. Те ще се уверят, че температурата, пулсът и вагиналното отделяне също са нормални. Също така трябва да запомните, че 2 пъти на ден трябва да третирате външните гениталии с антисептици. Също така не трябва да вдигате тежести, да спортувате, да се къпете около 2 седмици след почистване на матката. В никакъв случай не трябва да правите вагинален секс, така че шийката на матката да остане отворена и да е много лесно да се зарази инфекция. За да се избегне възпаление, лекарите обикновено предписват антибиотици..

Тъй като почистването е доста болезнена процедура, след нея болката в долната част на корема може да се появи за известно време. Такава болка може да се облекчи, като се вземат хапчета, които не са свенливи, но само според указанията на лекар. Те също така ще помогнат за предотвратяване на появата на усложнения, включително хематоми (когато матката спре да се свива и изчиства, а отделянето спира). Разбира се, могат да възникнат и други усложнения. Но ако се придържате възможно най-правилно към всички указания на лекаря, тогава всички

Почистване на матката след раждане: основните последици за жената

Кръвните съсиреци, останали в кухината, могат да попречат на нейното прочистване след раждането - отстраняването на лохии - отделяне след раждането от кухината му. Кръвният съсирек също може да блокира съд в стената и след това да се откъсне след известно време, причинявайки тежко кървене. Това кървене може да започне внезапно дори един месец след раждането..

За да се предотвратят подобни последици, те правят почистване (остъргване, кюретаж) на матката след раждане. Ако части от плацентата и феталните мембрани останат в нейната кухина, остъргването се извършва веднага след раждането или в рамките на 24 часа след тях. Ако в матката има кръвни съсиреци, които пречат на прочистването на нейната кухина, остъргването се извършва по показания, в зависимост от състоянието на жената, но не по-късно от първата седмица след раждането. Наличието на индикации за кюретаж в съвременните клиники се потвърждава от ултразвукови изследвания (ултразвук).

Операцията е проста, но болезнена, поради което се извършва под обща анестезия. Лекарят с медицински инструмент (кюрета) остъргва лигавицата на матката, като премахва горния й функционален слой заедно с остатъците от родови тъкани. Понякога почистването с вакуум се извършва с последващ ултразвуков контрол.

Важно! ако лекарят сметне за необходимо да извърши почистване, жената не трябва да го отказва!

Основните критерии за успех на почистването на матката

Успехът на операцията по изстъргване след раждането е доказан (това си струва да се помни!):

 • липсата на значително повишаване на телесната температура на родилката (нормата е до 37,5˚);
 • отсъствие на кървене, умерено зацапване в продължение на няколко дни (понякога до една седмица) се счита за норма, те постепенно стават кафяви и след това изсветляват; изхвърлянето няма неприятна миризма;
 • болезненост в долната част на корема - тя постепенно намалява, но продължава, докато матката се свие напълно;
 • общото състояние на жената е задоволително, но леко замайване може да наруши; всички тези симптоми показват, че прочистването върви правилно.

Решението на проблема как да отида до тоалетната за жена след раждането

Важно е да обърнете внимание на следните симптоми и да ги докладвате на Вашия лекар:

 • повишено кървене;
 • пълно отсъствие на отделяне през първите дни след почистване с едновременно увеличаване на болката; това показва нарушение на пречистването;
 • изхвърлянето придобива неприятна гнилостна миризма - признак на инфекция;
 • температурата се повишава до 38˚ и повече.

Какво е хематометър

Хематометърът е процес на нарушаване на отделянето на кръв от матката и последващото й натрупване. Често тази патология се развива след раждането. Младите жени са най-податливи на болестта.

При липса на навременна терапия състоянието на жената може да се влоши. Усложненията често са перитонит, отравяне на кръвта или загуба на плодовитост.

Причини и симптоми

Основните симптоми на заболяването са:

 • Тежък стомах.
 • Тахикардия.
 • Сънливост.
 • Болка в корема.

Причините за появата на заболяването:

 • Вродени аномалии на репродуктивните органи.
 • Слаба съкратителна функция на органа.
 • Отложени инфекциозни заболявания и хирургични интервенции.

Диагностика

Диагностиката се извършва чрез анамнеза и провеждане на ултразвук, сондиране. При наличие на заболяване може да се отбележи увеличаване на матката, болезненост при натиск. Често съсиреци, течност от влагалището се изпращат за лабораторни изследвания, взема се цитонамазка за бактериална култура.

Лечение на хематоми

Основната цел на лечението е да се премахнат причините, които пречат на нормалното изтичане на течност и съсиреци в матката..

При атония могат да се предписват лекарства, които да стимулират появата на контракции. За да се избегне възпалителния процес, се използват антибактериални лекарства..

Как протичат рехабилитацията и възстановяването?

Известно време (4-6 дни) след почистване жената след раждането е в болница под наблюдението на лекар. Той провежда ежедневен преглед, за да идентифицира своевременно възможните усложнения. Лекарството се предписва:

 1. лекарства за свиване на матката - това е предотвратяването на повторно кървене;
 2. антибиотици - за предотвратяване развитието на инфекции.

Ако рехабилитационният период върви добре, жената се изписва 5-6 дни след почистването и по-нататъшното наблюдение на състоянието й се извършва от лекаря в предродилната клиника. Изписването след остъргване (както и след раждане) трае около 6 седмици, като постепенно изсветлява и намалява обема си. Два месеца след раждането има цялостно прочистване и възстановяване..

Измиване на матката от съсиреци

Раждането и раждането на дете е голямо бреме върху тялото на жената. Раждането е тест, през който трябва да премине бъдещата майка, възстановяването след което може да отнеме много време. Следродилните съсиреци са едно от многото възможни усложнения. По време на раждането плацентата и мембраните се изтласкват от матката, но понякога част от тях остава в нея след края на процеса. При такова явление е важно да се знае дали това е нормален физиологичен процес или е развитие на заболяване.

Усложнения и последици след кюретаж на матката

Както при всяка операция са възможни усложнения. Усложненията могат да бъдат ранни или късни. Ранните усложнения включват:

 • кървене в случай на увреждане на съд, разположен в стената на матката; в този случай обилното кървене може да бъде от гениталния тракт или може да се прояви под формата на хемометри - натрупване на кръв в маточната кухина поради затваряне на изхода от кухината; за профилактика на хемометри се предписват спазмолитици - лекарства, които облекчават спазма на гладката мускулатура;
 • перфорация (нарушаване на целостта) на маточната стена с остър инструмент - малка пункция може да се разрасне сама, а голяма се зашива; неприятни последици, като правило, не се случват.

Тези последици се елиминират на операционната маса или с втора операция през първия ден. Съвременните клиники имат всяка възможност да се справят с подобни последици..

Възможно ли е да лежите по корем или как да ускорите възстановяването след раждането

Към късните усложнения, които могат да се развият след няколко дни от полето на действие и продължават дълго време, включват инфекция и свързаните с нея последици. В случай на нарушение на прочистването на матката се развива инфекциозен и възпалителен процес - остър ендометрит, който протича с висока температура, болка в долната част на корема, промяна в характера на лохиите (те стават зловонни, почистването е нарушено). Навреме предписаната антибиотична терапия ви позволява бързо да спрете този процес и да предотвратите сериозни последици.

Важно! По-трудно е прочистването и лечението на ендометрит при жени, страдащи от някои латентни инфекции - хламидии, уреаплазмоза и др. Поради това акушер-гинеколозите винаги настояват за цялостен преглед и лечение на инфекцията по време на планирането на бременността. В такива случаи ендометритът става хроничен и е придружен от развитие на сраствания. Възпалителният процес преминава към фалопиевите тръби и органите на малкия таз, където последиците от възпалението - сраствания - също постепенно се развиват..

Адхезиите в матката и фалопиевите тръби са основната причина за безплодие. Адхезиите във фалопиевите тръби могат да попречат на зачеването, а в маточната кухина - раждане на дете и раждане. Лечението на такива процеси е дългосрочно. Започва с идентифицирането и лечението на инфекция, която по правило при продължително възпаление се смесва, причинена от различни патогени.

След елиминиране на инфекцията адхезиите се дисектират, което най-често се извършва чрез ендоскопски (без големи разрези, използвайки специални ендоскопски инструменти) методи. И едва след това последиците от инфекцията се елиминират и жената може да забременее отново..

Хормоналните смущения и неуспехът на менструалния цикъл могат да бъдат следствие от прекалено дълбок кюретаж на стените, когато се отстранява не само горният функционален (възстановяващ) слой на ендометриума, но и долният, основен слой, който не може да бъде възстановен. Това усложнение е много трудно за лечение и най-често става причина за безплодие..

Къде отива пъпната връв на майката, вече ненужна на детето, след раждането?

Главна информация

Маточната промивка е гинекологична процедура, по време на която в женския орган се вкарва специална тръба, с помощта на която кухината й се напоява с разтвори с антисептичен ефект..

Как се извършва процедурата по промиване. Източник: vashamatka.ru

Манипулацията има трипосочен ефект върху тялото на пациента:

 1. Съществуващите съсиреци се отстраняват механично;
 2. Възпалителният процес се спира поради антибиотично лечение;
 3. Матката се свива бързо, тъй като е физиологично засегната.

Най-често такава процедура се извършва при жени след раждане или извършване на аборт в края на бременността, тъй като в тези периоди има значително отваряне на цервикалния канал, което означава, че няма пречки за въвеждането на дренажен инструмент.

Измиването на матката от съсиреци може да се извърши по два начина. В първия случай прибягвайте до метода на аспирация. За неговото прилагане е необходимо да се свържете със системата за интравенозно приложение на резници от силикон или PVC, което помага на лекарствения разтвор да достигне до маточната кухина. Чрез широк канал съдържанието се отстранява с помощта на електрически аспиратор.

Опростена техника е гравитачното измиване. В този случай дренажната тръба се заменя с конвенционален катетър, който отстранява натрупаната течност навън..

Как да ускорим процеса на оздравяване след четкане

За да направите това, трябва да следвате всички препоръки на лекаря. Съвети:

 • поддържайте гениталиите си чисти; вземайте топъл душ два пъти на ден; невъзможно е да се миете във вана, баня, сауна;
 • не може да се прави измиване, всички почистващи процедури трябва да са повърхностни;
 • сменяйте уплътненията, докато се пълнят, но поне 6-8 пъти на ден; в първите дни е по-добре да използвате памперси (както и след раждане);
 • дори и с малко отделяне, не използвайте вагинални тампони - това пречи на почистването;
 • всякакви физически натоварвания и стрес трябва да бъдат изключени през първите две седмици след почистване;
 • полов акт е възможен само след пълното спиране на лохиите.

При успешно почистване след раждане и спазване на всички необходими изисквания в следоперативния период, обикновено няма негативни последици за жените. Много по-сериозни последици настъпват, ако почистването не е извършено своевременно..

Боли ли?

Много жени не се оплакват от болезненост по време на процедурата, а по-скоро усещат как течността се излива от гениталиите. Някои майки се чувстват неудобно с усещане за студ в стомаха. Преди процедурата на жената се поставя анестетична инжекция.

В рецензиите можете да намерите оплаквания за усещане за пълнота в корема след вливане на течност, дискомфорт по време на въвеждането на катетъра в маточната кухина.

Напояването с лекарства не е приятна процедура, но не причинява много болка. В много клиники се прилага интравенозна анестезия, така че жената да не изпитва никакъв, дори лек дискомфорт..

Кога да не се притеснявате за следродилни кръвни съсиреци

 • През първия ден след раждането обилното кървене с много червени бучки е нормално. Някои майки се оплакват: донесоха бебето за първо хранене, дадоха гърда и отделянето се увеличи драстично. Лекарят ще успокои и ще обясни, че кърменето "провокира" свиване на матката, а увеличеното кървене, напротив, е добро - матката ще се изчисти по-бързо.
 • Когато на първия ден-два излиза не само кръв, но и парчета тъкан. Фрагменти от плацентата могат да останат върху ендометриума (вътрешната повърхност на матката), женското тяло ги отхвърля - това е в реда на нещата.
 • Ако се предписва антибиотична терапия в родилния дом. Когато ултразвуковото сканиране показва голям брой съсиреци, лекарят предписва антибиотици за предотвратяване на ендометрит (следродилно възпаление на матката), но само тези, които няма да бъдат вредни за бебето, което яде кърма.

След около седмица кървенето на родилката на практика изчезва, лохиите преминават от червено в кафяво, след това в жълтеникаво. Максималният период, когато отделянето напълно спира, е пет седмици; при някои жени "мазилката" в много малки количества продължава до 7-8 седмици.

Възстановяване

Във всеки клиничен случай гинекологът трябва да обясни подробно на пациента как да се държи след промиване на матката. Освен това специалистът ще предпише необходимите лекарства, които ще помогнат да се предотврати развитието на следродилен ендометрит, както и да ускори процеса на връщане на матката до естествения й размер..

Сред общите препоръки са следните:

 • За известно време е необходимо да се предпазите от въздействието на топлината;
 • Забранено е да влизате в интимност, за да не провокирате кървене или да не заразите;
 • Не се препоръчват силни физически упражнения и вдигане на тежести.

След процедурата лекарят може да посъветва пациента да приема лекарства със спазмолитично действие за известно време. Благодарение на тях процесът на отстраняване на нежеланата течност от маточната кухина ще се ускори. Но е важно да се разбере, че не всички лекарства могат да се приемат по време на кърмене и кърмене, така че този момент трябва да бъде изяснен.

За да се подобри процесът на свиване на матката, на жената може да бъде предписан окситоцин. Ако има признаци на следродилен ендометрит, тогава може да се извърши парентерално приложение на лекарства от групата на антибиотиците. Тъй като нивото на проникване на полусинтетичните пеницилини в тъканите е доста високо, те се препоръчват за отстраняване на инфекция.

Няколко дни след лечението се предписва контролен ултразвук, резултатите от който ще покажат колко високо е постигнат терапевтичният ефект. Промиването на матката обаче не се извършва при следните условия: по тялото на матката има некомпетентни конци, развива се перитонит, пациентът е в тежко състояние или има сепсис.

Обобщавайки, можем да кажем, че измиването на репродуктивния орган в следродилния период е показано на жени, които са диагностицирани с развитие на гнойно-възпалителен процес в репродуктивните органи. Също така си струва да се каже, че в съвременната медицина те се опитват да се отдалечат от тази процедура. Счита се за по-предпочитано почистването на маточната кухина, т.е. остъргване или въвеждане на лекарства чрез ултразвукова кавитация..

Как се прави

Начинът на измиване на матката представлява интерес за всяка жена, на която е назначена тази процедура. Първоначално тя трябва да седне на гинекологичния стол и да постави краката си върху специални опори. След това външните полови органи се третират с антисептични лекарства..

Освен това процедурата следва следния алгоритъм:

 • Използвайки огледала, лекарят излага шийката на матката;
 • Съдържанието на ексудата се отстранява от маточната кухина със спринцовка и впоследствие се изпраща за бактериологично изследване;
 • След това входящата тръба се въвежда до самото дъно на матката, за да може лекарят да обработи вътрешната повърхност възможно най-задълбочено;
 • Първоначално течността, предварително охладена, се излива на поток (манипулацията продължава 20 минути);
 • След това скоростта на отделяне на течности намалява с 10 ml / min и продължава още един и половина или два часа..

За извършване на измиване се използват разтвори с антисептичен ефект. Пълният курс е 3-5 процедури и всички те трябва да бъдат завършени, въпреки че не са съвсем приятни. Следните лекарства се използват като лекарства:

 1. Антисептична група: фурацилин, диоксидин, димексид;
 2. Новокаин се използва за облекчаване на болката;
 3. Канамицинът се предпочита като антибиотик;
 4. За да се предотврати вероятността от образуване на сраствания на матката, се използват ензими (Longidase).

При една процедура специалистите изливат около 2-3 литра стерилен разтвор, който предварително се охлажда до температура, съответстваща на 4-5 градуса. Тъй като течността е студена, се създават допълнителни условия за по-добро облекчаване на болката..

За процедурата се използва разтвор на фурацилин. Източник: vseogorle.ru

Разбира се, естественият въпрос е дали боли при прането. По-голямата част от пациентите казват, че когато извършват промиване на матката, те не са усетили такъв синдром. Единственото, което се усеща, е как течността тече от гениталиите навън. Също така някои казаха, че дискомфортът причинява усещане за студ в стомаха..

Трябва да знаете, че преди да извършите манипулацията, специалистът ще даде на пациента анестетична инжекция. Ето защо, за да бъде процедурата успешна, на момичето се препоръчва да се отпусне възможно най-много. Някои момичета също казват, че когато течността се влива, има усещането, че стомахът се пръска, но след като изплакването приключи, това изчезва.

Когато е необходимо почистване след раждане?

Всяка жена ражда два пъти (при едно посещение в болницата): бебето и плацентата (след раждане), с които той е бил всичките 9 месеца. Много жени дори не забелязват раждането на плацентата, тъй като по това време те вече са заети да изследват бебето, което е заровило малкия си нос в гърдите на майка си. Но това не винаги е така, за съжаление.
Преди изписване от болницата (2-3 дни), жената се подлага на диагностичен ултразвук, за да оцени състоянието на вътрешната кухина на матката. Ако лекарят открие следи от плацента или кръвни съсиреци в матката, тогава на родилката се предписва почистване.

Кога да подадете аларма за излизане на кръвни съсиреци

 1. Ако на втория ден има необичайна, много силна маточна кръвозагуба и заедно с кръвта просто "падат" големи червени бучки. Сред причините за това застрашаващо явление са увреждане на родовия канал, лош тонус на матката, наличие на големи фрагменти от плацентата в нея. Ако кървенето се увеличи и има все повече парчета тъкан и кръвни съсиреци върху следродилната подложка, незабавно се обадете на лекар! Мерките не бяха взети навреме - може да се наложи операция до отстраняване на матката.
 1. Внезапно спиране на всички отделяния през първата седмица след раждането, както кръвта, така и нейните съсиреци. На теория човек трябва да е щастлив, но това всъщност е много опасно: най-вероятно голяма бучка съсирена кръв запуши шийката на матката. Заплашва с възпаление, което може да се превърне в сепсис. В такива случаи се предписва спешна ултразвукова диагностика и почистване..
 2. Изхвърлянето спря и изведнъж започна отново. Това не бива да се бърка с първата менструация! Да, менструацията може в редки случаи да започне веднага след изчезването на лохиите, но няма много много кръв по време на първата менструация, болката не е силна, съсиреците са много малки или изобщо липсват. Когато кръвта е алена, течна, подложките са достатъчни буквално за един час, а заедно с кръвта се отделят бучки или парчета тъкан, което означава, че лекарите, за съжаление, „пренебрегват“ пълното прочистване на матката след раждането. Потърсете незабавно лекар, или още по-добре, извикайте линейка!
 1. Измина месец, а кръвните съсиреци продължават да вървят и вървят, а плюс към тях - треска, неприятна миризма, сърбеж във влагалището. Отново е необходимо спешно посещение на лекар. След прегледа лекарят ще предпише лекарства, които помагат за освобождаването на матката от останалите фрагменти от раждането, почти винаги те се предписват в „тандем“ със специални антибиотици. Или в тежки случаи е необходимо механично почистване..

И сега съсиреците от матката не се открояват, върху следродилната подложка има само леко жълтеникави или прозрачни капки. Това означава, че цялата „мръсотия“ от тялото на майката е останала. Но не бива да се отпускате! Възстановяването на здравето след раждането е много дълъг процес, трябва дълго време да следите благосъстоянието си и да се държите много внимателно.

Почистваща техника

Почистването на матката след раждане, докато фаринкса е отворен, е оптималният период за интервенция. В този случай е възможно ръчно почистване, което включва инструментално изстъргване под анестезия. В някои случаи се извършва вакуумна аспирация. След такава процедура младата майка остава в болница 1-2 дни.

Ако акушерът е сигурен, че след раждането мястото на бебето е напълно изнесено, върху стомаха се поставя загряваща подложка с лед. След това в клиниката се правят интрамускулни инжекции на окситоцин всеки ден. Веществото провокира активни контракции на матката, позволява на органа бързо да се върне в пренаталното състояние. В този случай лекарят усеща стомаха всеки ден и се интересува от обема на отделянето след раждането. Контролният ултразвук преди изписване показва дали е необходимо да се извърши кюретаж.

Ако според резултатите от контролния ултразвук е необходимо почистване след раждане, жената остава в болница за няколко дни. Алгоритъмът за процедурата не се различава от аборта:

 • използването на обща или локална анестезия;
 • лечение на външните полови органи с антисептици;
 • механично разширение на цервикалния канал;
 • точно отстраняване на съсиреци и части от плацентата от маточната кухина с помощта на стерилна кюрета.

Матката се почиства за не повече от 15-30 минути, младата майка постепенно се отклонява от съвременната упойка, без главоболие и други странични ефекти. За да се подобри контрактилитета на матката, са показани инжекции на окситоцин или подобни лекарства. Кървенето не трябва да е нормално, а само лохии. Обемът на изтичане постепенно ще намалява, с течение на времето те избледняват.

Почистването на матката може да бъде заменено с зачервяване, което започва един ден след раждането. Курсът включва 3-5 процедури. Задачата е да се отстранят останалите съсиреци и да се извърши антисептично третиране на кухината на мускулния орган. Манипулацията се извършва под местна упойка след излагане на шийката на матката с помощта на огледала. Промиването се извършва по два начина:

 • Аспирация. Към интравенозната инфузионна система е свързана силиконова тръба, чрез която разтвор за изплакване (антисептик, ензим, антибиотик, анестетик) се изпомпва в кухината. Извличането на съдържанието се извършва с помощта на електрически аспиратор през разширен канал.
 • По гравитация. Вместо силиконова тръба се използва гумен катетър. Съдържанието на маточната кухина излиза от гравитацията.

Раждането е естествен процес на раждане. За да се поддържа здравето на майката и детето е важно бъдещата майка да бъде своевременно доставена в родилното отделение.

След раждането на детето тялото на жената постепенно се възстановява и се връща към предишния режим на работа. За известно време има освобождаване на лохии, матката се изчиства от останалите кръвни съсиреци и останките от детско място.

Този процес не винаги протича без усложнения, понякога може да се наложи почистване на матката след раждане..

Ако естественият процес на прочистване е нарушен, тогава лекарите трябва да се намесят. Кюретаж на матката след раждане се изисква, ако:

 • Лохията престана да се откроява поради спазъм на шийката на матката и вътре се натрупва кръв. Това води до повишаване на телесната температура, болезненост при преглед.
 • По стените на матката или в нейната кухина има частици от мястото на детето. Това обикновено се случва, ако по някаква причина целостта му е нарушена..
 • Кръвните съсиреци излизат зле.

Остатъците от плацентата или кръвните съсиреци могат да провокират възпалителен процес, както и да доведат до отравяне на кръвта и некроза на тъканите поради началото на процеса на гниене. Всички частици в матката се възприемат от тялото като чужди, което го кара да изразходва своите скъпоценни сили, които се изтощават след раждането, за да се отърве от тях..

Възстановяването след раждането на бебе се забавя и рискът от инфекция се увеличава. За да се избегне всичко това, се извършва ръчно почистване на матката..

След раждането на бебето, след известно време, плацентата напуска. Лекарят трябва да го изследва за цялост. Ако седалката на бебето е напълно отделена и акушерката е сигурна, че в матката не са останали остатъци, тогава върху стомаха на жената се поставя нагревателна подложка с лед, за да се ускори процесът на свиване на матката.

В продължение на няколко дни майките също се инжектират с "Окситоцин", за да се свие по-добре матката и да се върне в първоначалното й пренатално състояние. Всеки ден, по време на прегледа, лекарят усеща корема на родилката, интересува се от болезнеността на матката и скоростта на нейното свиване.

Около 5 дни след раждането се прави ултразвуково сканиране, ако резултатите показват, че процесът на свиване и прочистване е нормален, тогава не е необходимо остъргване на матката.

Ако се изисква процедура за почистване на матката след раждането, тя практически не се различава от тази по време на аборт. Операцията се извършва под местна или обща анестезия, така че жената не изпитва болка. Как се почиства матката след раждането? Алгоритъмът е както следва:

 1. Външните полови органи се третират с асептични разтвори, можете да използвате разтвор на йод или етилов алкохол.
 2. Във влагалището се вкарва спекулум, който разкрива шийката на матката.
 3. Лекарят фиксира врата с предната устна и разширява цервикалния канал, ако вече е затворен.
 4. С помощта на кюрета от маточната кухина се отстраняват кръвни съсиреци и остатъци от плацентата.

Продължителността на процедурата е 15-20 минути.

В редки случаи по време на процедурата за отделяне на плацентата от стените на матката се отваря кървене и само пълното отстраняване на матката може да спаси живота на жената.

Рехабилитацията след операцията отнема около 2 седмици. Но в първите дни състоянието на жената задължително се следи от лекари, които фиксират телесната температура, за да не пропуснат началото на възпалителния процес, да следят честотата на пулса и да усещат корема за болки в матката. Всичко това ни позволява да определим дали тя е готова за изписване у дома..

 • Прием на лекарства.
 • Спазване на всички препоръки на лекаря.

Като правило, след почистване на матката се предписват спазмолитици, например "No-shpa" или "Papaverin". Продължителността и дозировката на лекарството се определят от лекаря. Като се има предвид, че след раждането тялото на жената е отслабено и все още са необходими допълнителни усилия за възстановяване след операция, препоръчително е да се приемат мултивитаминни препарати.

За периода на прием на лекарства е по-добре да спрете кърменето на бебето. За да се поддържа лактацията, трябва да се изцежда мляко.

За да ускорите процеса на възстановяване, следвайте тези съвети:

 • Избягвайте да плувате в открита вода след изписване от болницата.
 • Не посещавайте сауната и банята.
 • Внимателно следете чистотата на гениталиите.
 • Не се къпете.
 • Сменяйте често уплътненията.
 • Не използвайте тампони, те пречат на притока на кръв.
 • Изключете всякакви физически натоварвания през първите две седмици.
 • Премахване на секса.

При правилно и навременно почистване след края на периода на възстановяване практически няма сериозни последици за женския организъм.

Дори висококачественото почистване не изключва развитието на усложнения. Те могат да се развият както на ранен етап почти веднага след операцията, така и на по-късен етап. Ранните последици могат да бъдат както следва:

 • Кървене.
 • Увреждане на стените на матката по време на почистване. Ако е малка, тогава тя се лекува сама, с обширни пробиви, изисква се зашиване.

Лекарите премахват тези непредвидени усложнения практически на операционната маса..

След няколко дни могат да се развият други усложнения:

 • Развитие на инфекциозен и възпалителен процес.
 • Повишаване на телесната температура.
 • Изписване с неприятна миризма.

За спиране на възпалителния процес се предписва курс на антибиотици.

Настъпват и дългосрочни усложнения. Те включват:

 • Процесът на адхезия, който води до затруднения със зачеването.
 • Когато се появят сраствания в матката, за жената е трудно да изтърпи дете.
 • Хормонален дисбаланс. Това усложнение е изпълнено с развитието на безплодие, което е трудно за лечение..

Скоростта на възстановяване на жената след операция ще зависи от своевременно извършената процедура и уменията на лекаря. Ако се спазват всички препоръки, рискът от усложнения може да бъде сведен до минимум.

Много жени нямат доверие на държавни клиники и родилни болници и са изпратени да раждат в частни медицински центрове. В същото време трябва да сте подготвени, че всякакви процедури се извършват ефективно и своевременно, осигуряват се подходящи грижи, но ще трябва да платите за всичко.

Ако има нужда от кюретаж на матката, е необходимо да се определи чиста сума, чийто размер зависи от клиниката.

Таблицата показва данни за това колко може да струва подобна операция в някои клиники в Москва и Санкт Петербург.

Име на клиникатаЦената на процедурата за кюретаж на матката
Специализиран център за оперативна гинекология "Лама" в МоскваВ рамките на 18 000-19 000 рубли
Клиника "Московски лекар"Около 7000
Мултидисциплинарна клиника "Ексклузив" в Санкт Петербург7000-8000

Цената на процедурата зависи от квалификацията на лекаря, който ще извърши операцията, и от придружаващите необходими изследвания.

Трябва да се отбележи, че в родилния дом лекарите са длъжни да направят тази процедура безплатно, ако възникне такава необходимост..

Раждането на бебе е голямо щастие за жената, но може да бъде засенчено от здравословни проблеми. Съвременните възможности на медицината правят възможно бързото справяне с тях и оказването на необходимата помощ на жената. Не се страхувайте от процедурата за кюретаж на матката, тя ще ускори процеса на възстановяване и ще ви спаси от много усложнения.

Почистване с вакуум: отличителни черти


Този вид изстъргване е по-безопасно

, според някои лекари. Това обаче носи и повече болка на пациента. Ето защо почистването с вакуум се извършва под обща анестезия и нищо друго..

Плацентата се изсмуква от маточната кухина с помощта на специално устройство, което наподобява прахосмукачка по своя механизъм на действие. Разбира се, това сравнение е малко пресилено, но устройството за вакуумно почистване засмуква съдържанието на матката в себе си заедно с горния слой на ендометриума.

След такова остъргване лекарят задължително обработва вътрешността на матката с антибактериален разтвор, за да избегне инфекция и инфекция

. Освен това на жената се предписва курс на антибиотици, който ще предотврати развитието на широко възпаление на матката и придатъците..

заключения

Зачервяването се прибягва при наличие на гнойно-възпалителни процеси и парчета тъкан в кухината на гениталния орган. В наши дни обаче по-често се използва почистване на матката - кюретаж, както и приложението на лекарства чрез ултразвукова кавитация..

Промиването на матката е медицинска процедура, извършвана за жени след раждане, които имат натрупване на кръвни съсиреци и частици след раждането в репродуктивните органи. На този фон пациентите развиват възпалителен процес, поради което по време на манипулация се използват антисептични лекарства..

Ако подобно състояние се е развило при родилка и е била предписана промивка на матката, какво е необходимо да се знае, тъй като в повечето случаи тази процедура предизвиква страх, тъй като жените не знаят с какво ще трябва да се сблъскат, какви усложнения могат да се развият в бъдеще.