За децата родителите винаги се опитват да избират най-доброто, включително мебели, но като се гледат много детински цени за дървени легла, или легла, коли, лодки и т.н. Неминуемо ще се чудите дали си струва да купувате такова нещо в продължение на няколко години... Купуването, може би не, но можете да го направите сами. Детско легло „направи си сам“ може да бъде сглобено от няколко дъски и решетки за няколко дни. Не са необходими особено сложна работа или специални инструменти. По принцип имате нужда от ръце и желание.

Дървено легло

Това е обикновено легло без никакви ощипвания. В представената версия е подходящ за средна училищна възраст и юноши, но след това може да бъде завършен за деца от 3-годишна възраст (втори фоторепортаж). Сглобена от дървени части (дъски и пръти). Проектът може да се използва като основа, след което добавете дизайнерски идеи.


Можете да спорите за цвета, но като основа - чудесен вариант.

Материали и инструменти

За производството не са необходими специални инструменти. Всичко, което е необходимо:

 • трион (ръчно изработен за дърво или диск - който има какво, може би - краен трион, можете да го отрежете с мелница с диск върху дърво);
 • Работен плот;
 • бормашина с бормашини и зенкери;
 • шлифовъчна машина (ако не се налага да работите ръчно с шкурка);
 • рулетка.

Инструменти, които трябва да работите

Необходимите материали са:

 • дървен материал - 50 * 100 мм;
 • дъска 25 * 100 мм и 25 * 75 мм;
 • лепило за дърво;
 • шпакловка за дърво;
 • шкурка.

Пребройте броя на дъските въз основа на планирания размер. Изисквания за дървесина - ниско съдържание на влага (не по-високо от 16%) и липса или малко възли.

Изработване на крака

Детското легло „направи си сам“ започва с направата на крачета. Изрязваме заготовки от лента 50 * 100 мм - за таблата е по-дълга, за подножието е по-къса. 4 броя от всяка необходима дължина. Залепяме заготовките по двойки. Вземаме едната, покриваме я с лепило за дърво, полагаме втората, проверяваме дали са равномерно изложени, завиваме я с самонарезни винтове. По принцип можете да използвате лъч от 100 * 100 мм и да не се занимавате с лепило, но цената за него наистина хапе.


Ние покриваме дъските с лепило и сгъваме по двойки

Главите на винтовете се потапят в дървото, след което поставяме шпакловка върху дървото. След изсъхване, шлайфайте до гладко състояние (със среден до фин шкурка).


Готови крака преди шпакловка

Използваме и шкурка, за да приведем фугата в идеално състояние - всичко трябва да е равномерно и гладко.

Отвори за дюбели

За гърбовете ще са необходими дъски с жлеб с ширина 25 мм. Ако имате рутер, можете да го направите сами или да го шлайфате в дърводелски цех. Можете също така да си купите готови дюбели, изберете тренировка по диаметъра им.

Пробиваме отвори за дюбели в краищата на ламелите с жлебове. Определете точно тяхното разстояние от ръба - те трябва да бъдат строго на едно и също ниво на всички дъски.

Също така дупките трябва да са с еднаква дълбочина - половината от дължината на това парче дърво. За да може да се ориентирате при пробиване, към свредлото е прикрепен маркер - лента от маскираща лента. С негова помощ се контролира дълбочината на отвора..


Отвори за дюбели

Сглобяване на таблата и подножието

Дъските със същата дължина се изрязват от дъска 25 * 50 мм, за да запълнят таблата и подножието. Те се вкарват в жлеб, предварително покрит с лепило.

Също така пробиваме дупка в крака за дюбелите. Първо, намираме средата, изчертаваме линия по нея (с молив). Прикрепете сглобената облегалка, подравнете я по горния ръб, поставете дюбелите на линията и маркирайте местата, където трябва да пробиете дупки за тях (две отгоре, две отдолу). Изсипете малко лепило в дупките и поставете гърба. Необходимо е да се засажда плътно, без пропуски. Може да се почука с юмрук или чук (не увреждайте дървото).


Прикрепяме гърба към крака на леглото

Повтаряме същата операция с другия крак. Не много красива фуга отгоре може да се затвори с дъска, като се постави върху самонарезни винтове и се прикрият дупките. В резултат на това се случва това.


Подложката и таблата са готови

Един важен момент, когато става въпрос за залепване на части. Докато лепилото не се втвърди, фугите са гъвкави и частите могат да бъдат изкривени. Следователно, след като сте задали ъглите на 90 °, детайлът се фиксира (със скоби или по друг начин) и се оставя, докато лепилото изсъхне. Работата продължава след изсъхване и като правило започва с шлайфане на току-що залепеното съединение.

Изработване на основата за матрака

Вземаме две дъски с дължина 50 * 100 мм, равни на дължината на матрака (или няколко сантиметра повече, за да го запълним по-удобно). По ръба засаждаме лента от 25 * 50 мм върху лепило и самонарезни винтове. На дължина е с 10 см по-къса - оставяме по 5 см от всеки ръб. Когато завинтвате лентата, уверете се, че ръбовете са точно определени. Пробиваме отвор за всеки саморез - близо до ръба, за да не се пръсне дървото. Освен това правим дупка с по-голям диаметър по дължината на главата - те трябва да бъдат скрити.

Тъй като съединението за лепило в този случай е здраво закрепено, не можете да изчакате, докато лепилото изсъхне.

От дъска 25 * 100 мм изрежете летви до ширината на матрака (можете да добавите отново 1-2 см). Те са прикрепени към току-що направените ленти с акцент. Стъпката на монтаж е 10 см, за всяка дъска има 2 самонарезни винта от всяка страна. Предварително се пробива отвор за всеки саморез (диаметърът на свредлото е с 1-2 см по-малък от диаметъра на самонарезния винт), главата трябва да отиде в дървото.


Закрепваме напречните ленти

Отворите за крепежни елементи се покриват с шпакловка, след изсъхване се шлайфат. В крайните ламели се правят изрези за монтаж на краката.


Изрязване на крака

Направи си сам детско легло: сглобяване

Накрая запечатваме всички чипове и дефекти по видимите части на леглото с шпакловка, след като изсъхне, го смиламе до гладкост. След това грундираме и боядисваме в избрания цвят. След боядисване остава само да свържете облегалките и основата под матрака и можем да предположим, че детското легло е готово със собствените ви ръце.

Можете да свържете частите, като използвате специални фитинги - скоби и завеси, или по прост начин - като забиете ъгъл, блок, върху който да поддържате сглобения щит на матрака.


Фитинги за монтиране на дъното на леглото

Направи си сам детско легло

Домашно легло за кола

Малко момчета ще се откажат от леглото за кола. И за да угоди на детето, изобщо не е необходимо да ходите до магазина. С помощта на шперплат или MDF лист, бои и лакове на водна основа, едно обикновено място за спане се превръща в сбъдната мечта: бебешко легло „направи си сам“ под формата на батмобил (или всяка друга кола) се реализира за една седмица на спокойна вечер.


Ние правим такова детско легло за кола със собствените си ръце

Първо намерете снимка на кола, която ви подхожда, намерете програма с възможност за изобразяване на чертежи. След като прехвърлите изображението, то може да бъде разделено на квадрати със страна 100 mm - така че по-късно да бъде по-лесно да го преведете в реална скала. Най-удобно, ако цялата част се вписва в шперплата или MDF листа, който сте закупили, още по-добре е, ако се окаже, че правите две страни от един лист... Като цяло избирате размерите, променяте контурите. След като сте доволни от резултата, можете да прехвърлите дизайна на лист.


Скица готова за работа с маркиране

Всичко започва с изчертаване на листа на квадрати със страна 100 mm.


Начертайте листа на квадратчета

Позовавайки се на предоставения лист, прехвърлете всички линии от хартия върху шперплат. Първоначално линиите са тънки, след като всичко е повече или по-малко нарисувано, можете да очертаете получените контури с удебелена линия - ще бъде по-лесно да се реже. Въпреки че подробностите са необходими в двойно копие, няма смисъл да се изчертава второто: след като изрязахме първото, ще го закръглим и ще получим второто.


Прехвърляме чертежа на голяма повърхност

В този проект има и надземни части - ние ги рисуваме отделно. Когато всичко е готово, вземете мозайката и изрежете по контурите.

Ръбовете далеч не са идеални, така че ги смиламе добре с машина или на ръка. След това започваме да изрязваме вдлъбнатини, дупки и т.н. Техниката е традиционна - използваме бормашина, пробивайки една дупка до друга, след което отрязахме джъмперите. Ние шлайфаме неравния ръб по всеки наличен начин, закръглявайки го и всичко трябва да бъде равномерно и гладко отвън и отвътре.


Разработване на дизайнерски елементи

След като разгледахме всички подробности, ето какво се случи.


Частите са готови за боядисване

Грундиране и боядисване

За боядисване трябва да изберете безопасни материали. Най-доброто от всичко - емулсия на водна основа с латекс, а за защита на боята от надраскване и износване е подходящ лак на водна основа.

Ако частите са направени от MDF, е много желателно да се грундира всичко и за предпочитане два пъти. Този материал може да абсорбира боята много силно, особено в краищата. Грундът значително намалява абсорбцията и боята също се полага по-равномерно..


Частите са грундирани и сухи

След като почвата изсъхне, първата боядисва зоните, които трябва да са сиви. Дизайнът се отличава и с тънки сиви ивици. За да не ги боядисвате върху черно, тънка ивица маскираща лента (3 мм) се залепва в вярна боя, като отстраняваме, след което ще получим необходимия чертеж.


Първо, боядисайте със сиво, след изсъхване залепете върху него тънка лента от лента

Боядисването е почти завършено

Сглобяване на легло за кола

Вземаме едната странична стена, закрепваме дървена лента минимум 25 * 25 мм към нея с самонарезни винтове. Монтираме самонарезните винтове на всеки 20-30 см. В предната част прикрепяме ограничителна дъска към края на лентата. Повтаряме същата операция във втората част (не забравяйте да фиксирате дъските на една и съща височина).


Забиваме лентите, поставяме тапите с магнити за закрепване на облегалката за глава и рафтовете

След като инсталирахме втората част, усукваме конструкцията. В средата трябва да инсталирате ограничителна лента, която здраво ще държи двете страни и ще им попречи да се раздалечат.


Приблизително в средата, ние инсталираме ограничител - бар, който фиксира необходимата ширина на леглото

На ламелите, прикрепени отстрани, като върху рамка, се поставят изрязани дъски, служещи като опора за матрака. Те могат да бъдат фиксирани с самонарезни винтове (по два от всяка страна), или можете просто да ги поставите. В този случай леглото бързо ще се разглоби. При този вариант беше избран вторият метод - дъските не бяха фиксирани, върху тях беше положен матрак.

Леглото на момиче е направено въз основа на същия дизайн. Формата на парапетите е по-проста, с тях има по-малко работа, но с боядисване е по-трудно. Така че моите моменти също.


Направи си сам детско легло за момиче

Направи си сам детско легло. Как да сглобите легло за деца, двуетажно, домашно легло, таванско помещение, трансформатор

Снимка: Направи си сам детско двуетажно легло

Снимка: Направи си сам детска къща за легло

От ранно детство искам да обградя бебето с моята топлина и грижа. Създайте комфортна обстановка и приятни спомени. Направете стаята и дома си надеждна, сигурна крепост, където винаги ще ви подкрепят и помогнат. Можете да създадете приказка за дете точно в стаята му. Сами сте си направили необичайно, интересно легло.

p, блок цитат 2,0,0,0,0 ->

В нашата статия ще ви разкажем как правилно, с помощта на която можете да направите вълшебна крепост и уютно място за спане.

p, блок цитат 3,0,0,0,0 ->

Ако не знаете откъде да започнете, как да оборудвате и да направите дизайн, намерете въпроса, от който се нуждаете, по-долу. Започнете с нас - точно сега!

p, блок цитат 4,0,0,0,0 ->

 • Основните принципи на правене на креватче със собствените си ръце;
 • Инструменти за сглобяване;
 • Нека да вземем решение за чертежите;
 • Ще осигурим необходимите размери на леглото.
p, блок цитат 5,0,0,0,0 ->

Ето как да направите легло:

 • Стандартен;
 • Двуетажно;
 • Таванско легло;
 • Домашно легло;
 • С кутии;
 • Трансформатор;
 • Със страни.
p, блок цитат 6,0,0,0,0 ->

Въоръжете се с всички необходими инструменти, които ние предлагаме да използваме и започнете да създавате уютно гнездо. Особено търпеливите могат да направят това заедно с децата. Не забравяйте и спазвайте мерките за безопасност.

p, цитат 7,0,0,0,0 ->

p, блок цитат 8,0,0,0,0 ->

Как да направите бебешко легло със собствените си ръце

Вие сте същият татко супергерой? Готови ли сте да построите замък за вашата принцеса или да направите крепост за сина си - себе си? Повярвайте ми, благодарение на нашата статия няма да ви е трудно..

p, блок цитат 10,0,0,0,0 ->

Преди да започнете, решете от какво ще бъде изработено креватчето. Нашата препоръка е да се използва масивна дървесина. Можете да закупите необходимите решетки, греди, крепежни елементи в обикновените магазини за железария. Какво точно трябва да бъде закупено - ще разкажем по-долу.

p, цитат 11,0,0,0,0 ->

Не са ви необходими никакви умения за обработка на дърво, тъй като ние ще изготвим най-надеждния и здрав план за сглобяване на леглото. В същото време конструкцията ще бъде лесна за сглобяване, благодарение на инструментите, с които разполага всеки в къщата..

p, блок цитат 12,0,0,0,0 ->

Какви са предимствата на дървения продукт:

 1. Природосъобразен.
 2. Безопасно.
 3. Изглежда изискано.
 4. Лесна за поддръжка и ремонт.
 5. Лесен за сглобяване.
p, блок цитат 13,0,0,0,0 ->

Защо си струва да направите сами дизайна:

 1. Надежден.
 2. Не струва много пари.
 3. Можете да подредите във всеки стил.
 4. Чудя се дали да направя с детето.
 5. Плюс знак в карма от съпруга.
p, цитат 14,0,0,0,0 ->

Самосглобяването, от готови материали, ще ви отнеме не повече от 3 часа. Ако искате да направите всичко от суровини (не боядисани, не лакирани) ще отнеме един ден.

Какви инструменти и материали са необходими?

Материалът, от който препоръчваме да направите бебешко легло, е дърво. В хода на статията ще разберете колко и какво е необходимо за този или онзи модел бебешко легло.

p, блок цитат 16,0,0,0,0 ->

Инструменти, необходими за сглобяване:

 • Свредла и свредла за дърво.
 • Рулетка.
 • Трион или ножовка за рязане.
 • Метални плочи за закрепване.
 • Дърводелско лепило за залепване на шевове.
 • Винтове или пирони.

Инструменти за сглобяване на бебешко легло

Колкото по-голяма е вашата кутия с инструменти, толкова по-сложен можете да направите дизайна. Късметлии, които имат на разположение уменията и инструментите на професионален дърводелец. Но младите и амбициозни татковци ще трябва да се потят.

Детски рисунки за легло

Най-важното при успешния дизайн е схема и чертежи, предварително обмислени и съставени преди сглобяването. Придържайки се към сглобяването на леглото съгласно схемата и чертежите. Ще видите план пред себе си, който си струва да действате. Ето защо, имайки желание да го направите ефективно, не пренебрегвайте възможността да рисувате и извършвате изчисления. Предоставили сме чертежи за всяка версия на детско легло: двуетажно легло, таванско легло, домашно легло, легло-трансформатор, със страни и с чекмеджета

p, блок цитат 19,0,0,0,0 ->

Какво се изисква по време на сглобяването

 • Брой необходими материали.
 • Инструменти, които да се използват по време на сглобяването.
 • Схематичен чертеж на готовото легло
 • Размери на този продукт (дължина, ширина, височина).
 • Видими залепени области в структурата.
h3 2,0,0,0,0 ->

Размери на бебешко легло

След като са сглобили детско креватче сами - всеки иска то да служи възможно най-много години. За да направите това, трябва да вземете предвид периода на използване на леглото и да го сравните с възрастта на детето..

p, блок цитат 21,0,0,0,0 ->

Правилно и практично ще направи легло за две възрастови групи:

 • За деца под 3 години.
 • За деца от 3 години до юношеска възраст.
p, блок цитат 22,0,0,0,0 ->

С други думи. За деца в предучилищна възраст, ученици и юноши - можете веднага да направите голямо и удобно легло.

Размери на стандартно легло за бебета до три години.

 • Дължина: 120см.
 • Ширина: 60 ​​см.
 • Странична височина: от 60 см.

Стандартни размери на леглото за предучилищна възраст, ученици, тийнейджъри.

 • Дължина: 140 см до 190 см.
 • Ширина: 60 ​​см до 90 см.
h2 3,0,0,0,0 ->

Инструкции стъпка по стъпка как да направите бебешко легло

 • Вземете решение за модел на леглото.
 • Изберете необходимия размер на леглото.
 • Закупете необходимите дървесни материали.
 • Подгответе ги (заточете, подрежете, полирайте, боядисвайте, изсушете).
 • Направете диаграма и чертеж.
 • Съберете инструментите, от които се нуждаете за сглобяване.
 • Намерете стая за сглобяване на легло
p, блок цитат 24,0,0,0,0 ->

Преди да направите леглото, измерете всеки детайл. Трябва да направите това индивидуално и независимо. Ние предоставяме само информация за това как трябва да изглежда структурата и какво ще е необходимо за нея..

Схема: направа на таблата на бебешко легло

Схема: оформяне на крака на бебешко легло

p, блок цитат 26,0,0,0,0 ->

Разположение: Страна на бебешко легло

p, блок цитат 27,0,0,0,0 ->

p, блок цитат 28,0,0,0,0 ->

Снимка: вземете това бебешко легло

Направи си сам легло с брони

Вариант за тези, които обичат да се въртят и падат през нощта. Подходящ за малки деца и по-големи деца. Произведено на основата на стандартно легло с ботуши, прикрепени от всички страни:

 1. Ноктите се залепват за дълги странични дъски и дъски с широчина на леглото.
 2. Свържете ги заедно с помощта на отвертка. Вземете правоъгълник.
 3. Поставете основата върху завършената форма и я заковайте във всяка странична греда. Структурата ще изглежда като палет или пясъчник.
 4. Прикрепете краката към всеки ъгъл с пирони или отвертка, също залепете шевовете с лепило.
 5. Направете табла с 2 дълги блока за крака. Забийте към тях две дъски, с еднакво разстояние помежду си..
 6. Дъски за нокти по периметъра.
p, блок цитат 30,0,0,0,0 ->

p, блок цитат 31,0,0,0,0 ->

 • Основата е дървена плоча, върху която ще бъде разположен матракът.
 • 4 пръта, които са прикрепени отстрани, за да поддържат дървената дъска.
 • 2 дълги странични дъски.
 • 2 дъски за ширина на леглото.
 • 2 къси и 2 дълги крака.
 • 2 дъски с еднаква ширина за таблата.
p, блок цитат 32,0,0,0,0 ->

Първо трябва да направите основата:

 1. Ноктите се залепват за дълги странични дъски и дъски с широчина на леглото.
 2. Свържете ги заедно с помощта на отвертка. Вземете правоъгълник.
 3. Поставете основата върху завършената форма и я заковайте във всяка странична греда. Структурата ще изглежда като палет или пясъчник.
 4. Прикрепете краката към всеки ъгъл с пирони или отвертка, също залепете шевовете с лепило.
 5. Направете табла с 2 дълги блока за крака. Забийте към тях две дъски, с еднакво разстояние помежду си..

Общности ›Направи си сам› Блог ›Детско креватче.

Здравейте! Есен! Ваканция 42 дни. Какво да правите, когато ръцете ви сърбят от безделие? Гаражът е в ред. Летният риболов е затворен. Ледът все още не се е издигнал и за зимен риболов, макар и само за да диша въздух за компанията с приятели, това не е мое. О, помислих! Направете креватче за най-малката си дъщеря със собствените си ръце, вместо да го купувате в магазина. И съпругата подкрепи идеята. Размерът на матрака е 60x120 см. В резултат на това на базата на строителния дървен материал бяха закупени масив от 4 дъски от липа с размери 25x90x2000 мм. Мебелен дюбел от бук 8х40 мм, 30 бр. Връзки за мебели 2,5х70 мм, 13 бр. PVA лепило. Боя. От инструменти: мозайката; отвертка; рулетка; молив; лакът и гумен чук; четка за рисуване. Е, тогава целият процес на снимката:

Как да си направите детско креватче сами у дома

Всеки родител се опитва да избере най-доброто за детето си, това важи и за мебелите в детската стая. Но цените в магазините оставят много да се желае и няма сигурност относно качеството на закупените мебели. В този случай е възможно да направите бебешко легло със собствените си ръце. Дете ще помни такова креватче цял живот..

Определяне на модела на бъдещото легло

За да изберете правилното легло, трябва да разчитате на възраст, брой деца, пол на детето, размер на стаята, наличен бюджет и умения при работа с инструменти и материали. Така че, леглото на момиче и момче ще бъде много различно, за две деца от един и същи пол си струва да изберете двуетажно легло.

Най-простият модел на легло е обикновена правоъгълна кутия с табла и подножие. Той е универсален и лесен за сглобяване. Ако леглото ще бъде в малка стая, тогава се препоръчва да се направи легло с допълнителна функционалност - наличието на маса, чекмеджета или рафтове.

Трябва да се има предвид, че сглобяването на двуетажно легло е много по-трудно. Ако площта на стаята позволява, тогава е по-добре да направите две едноетажни.

Забележка! При желание и възможност можете да направите легло под формата на някакъв любим герой, лодка, корона или замък.

Най-популярните модели бебешки легла, направени сами, у дома са:

 • С брони за допълнителна безопасност;
 • Таванско легло;
 • Трансформатор;
 • Редовно правоъгълно легло без страни.

Трябва да се има предвид, че леглото трябва преди всичко да е безопасно и удобно за използване, поради което се препоръчва да се избягват остри ъгли. Двуетажните легла трябва да бъдат с брони, така че детето да не пада по време на сън.

Избор и подготовка на материала

Тъй като леглото ще бъде направено за дете, трябва да се спазват следните условия: изберете само естествени и екологични материали; конструкцията трябва да е надеждна и здрава; няма остри ъгли или опасни издатини; дървото (ако се използва) не трябва да има грапавини или стружки; отговарят на височината и ширината на детето; елиминира възможността за нараняване.

Препоръчват се следните материали:

 • Солидно дърво;
 • Метал;
 • Устойчива и висококачествена пластмаса;
 • ПДЧ;
 • OSB;
 • MDF.

Препоръчително е да се даде предпочитание на естественото дърво, тъй като е напълно безопасно и екологично. Когато се използват видове като бор, също ще се отделят антисептични вещества, които намаляват вероятността от настинки и други заболявания..

Ако не е възможно да закупите масивна дървесина, тогава е по-добре да вземете MDV или ПДЧ. Според характеристиките си първият е малко по-добър, тъй като не съдържа формалдехидна смола. Тези материали са по-евтини и по-достъпни.

Когато избирате метал, трябва да обърнете внимание на факта, че всички шевове са внимателно заварени. Имайте предвид, че металните конструкции са по-травматични и работата с този материал изисква специални умения..

Освен това ще ви трябват следните инструменти:

 • Лепило;
 • Самонарезни винтове;
 • Пробивна машина;
 • Рулетка;
 • Шкурка;
 • Нокти;
 • Четка.

В зависимост от избрания материал може да са необходими други инструменти.

Скици и рисунки

Чертеж на детско легло с размери е необходим за правилния монтаж на конструкцията. Скицата трябва да показва точните размери, броя на използваните части, инструменти и материали, това ще помогне за точното проследяване на всички етапи на работа.

Чертежът трябва да има следните елементи:

 1. Крака;
 2. Отдолу;
 3. Кадър;
 4. Странични лица;
 5. обратно.

Колкото по-сложен е самият дизайн, толкова по-трудна ще бъде скицата. Примери за чертежи:

 • Обикновено правоъгълно легло със страни;
 • Двуетажно легло;
 • Люлка за бебе.

Поетапно производство на легло у дома

Помислете подробно за сглобяването у дома на просто едноетажно легло за дете, направено от дърво. За това ще ви трябват дъски, греди, ламели, винтове и болтове.

Сглобяване на рамката и основата

Сглобяването на рамката е най-простата стъпка. За да направите това, трябва да изрежете страничните повърхности в съответствие с чертежа, да ги свържете с самонарезни винтове, така че да се образува правоъгълна кутия с прави ъгли. Можете да проверите равномерността на ъглите с помощта на триъгълник.

Основата е направена с помощта на релси, които са свързани на разстояние от пет сантиметра и са прикрепени към рамката. След това страните се изрязват, ако има такива. Те трябва да бъдат прикрепени към рамката и основата с самонарезни винтове..

Важно! За да проверите здравината на конструкцията, препоръчително е да поставите матрака върху нея с нещо тежко.

Когато рамката с основата е готова, трябва да покриете всичко с лак или боя. Можете също да използвате материал за обвивка - плат, кожа или нещо друго..

Изработка на табла

Този процес е малко по-сложен. От лист дърво или ПДЧ трябва да изрежете таблата в съответствие със скицата и да я обработите с шкурка. Прикрепете го към рамката и маркирайте правилното му положение с молив. Отпилете излишното, ако е необходимо, можете да придадете по-странна форма.

Облегалката трябва да бъде украсена, преди да бъде прикрепена към цялата рамка. За да го прикрепите към конструкцията, трябва да пробиете четири отвора и да се свържете с болтове.

Сглобяване на леглото

Последният етап е подготовката на последните части и монтаж. Изрежете четири крака от парче дървен материал и ги шкурка. Прикрепете към рамката.

Ако желаете, можете да направите кутии за съхранение у дома. За да направите това, трябва да монтирате кутиите с дъното и да ги прикрепите към страничните стени на леглото с помощта на бягащи пътеки. В този случай не е необходимо да правите крака, просто трябва да направите крака и таблата малко по-дълги, така че да докосват пода.

Сглобяването на леглото включва свързване на всички компоненти с болтове и винтове. Внимателно се уверете, че всеки от елементите трябва да бъде обработен с шкурка.

Последваща декорация на креватче

Тъй като леглото ще се намира в детската стая, препоръчително е да го направите възможно най-светло и привлекателно. Тя може да бъде украсена с рисунки, орнаменти, шаблони или мазилка. Много популярно е използването на техниката за декупаж, която се състои в пренасяне на шарката върху повърхността на мебелите..

Ако леглото е предназначено за момиче, тогава можете да направите навес, така че тя да се чувства като малка принцеса. Достатъчно високо над леглото, за да прикрепите дървена греда. Към този лъч е прикрепен плат, за предпочитане шифон.

Самият материал за легло може да бъде покрит с цветна боя или просто лак.

Изработването на бебешко легло със собствените си ръце според чертежи и снимки не е трудно. Необходимо е стриктно да следвате инструкциите и да следвате всички препоръки с точност. Тогава можете да създадете прекрасно място за спане на вашето любимо дете..

Направи си сам детско креватче

Появата на дете е нов етап в живота на младо семейство. Те се подготвят за него предварително, в този момент родителите се сближават, като заедно проявяват грижи за детето си. Необходимите неща от първите дни се появяват в къщата: мушами, памперси, памперси, вана, специални хигиенни продукти, лично легло. Цената на всички необходими артикули може да бъде много тежка за младите двойки, понякога огромна. Мнозина се опитват да спестят пари, например правят сами играчки, правят креватче със собствените си ръце.

Ако правилно изготвите чертеж, планирате дизайна на леглото, тогава мебелите могат да се използват дълго време, от момента, в който детето се роди до неговото четири или петгодишно дете. Изключително важно е да научите бебето си да спи отделно от първия ден. Неприемливо е да го сложите в леглото на родителите му. Въпреки че повечето майки спят много леко, насън могат да се случат непоправими неща. Освен това е трудно да се отучи дете от родителското легло..

Предимства и характеристики на направата на легло със собствените си ръце

Мебелните магазини продават много модели креватчета, изработени от различни материали. Използват се предимно дърво и неговите производни, но има и пластмасови варианти. Не винаги е възможно да се намерят мебели за новородено, които да отговарят на всички изисквания, а подходящите продукти са много скъпи. В този случай домашните дизайни ще бъдат отлична алтернатива, те имат редица предимства, изразени в следното:

 1. Разходи. Ръчно изработените мебели ще бъдат много по-евтини от закупените колеги, което ще помогне за спестяването на семейния бюджет.
 2. Надеждност. В процеса на подготовка и монтаж, на всеки етап се проверява здравината на всички компоненти.
 3. Екологичност. Леглото за вашия син или дъщеря е направено само от естествено дърво, което не отделя вредни вещества.
 4. Изключителност. Независимо съставен чертеж ще бъде ключът към индивидуален, уникален продукт.
 5. Придобиване на опит. По време на работа човек придобива нови умения, които по-късно могат да бъдат приложени при производството на такива предмети..
 6. Съвместимост на интериора и стила.

Когато правите легло, трябва да се придържате към определени правила:

 • за работа е необходимо да се използват изключително екологични материали, които включват естествено дърво;
 • повърхността не трябва да има остри ъгли, грапавини, стружки, издатини;
 • продуктът трябва да съответства на ръста, теглото, физиологичните параметри на бебето.
 • необходимо е да се осигури защита срещу падане, търкаляне на детето.
 • за малки апартаменти или къщи са подходящи многофункционални конструкции, за това можете да използвате свободното пространство под тях, да инсталирате допълнителни кутии, да направите зона за игра.

Дизайн и размери на бебешко легло

Най-лесният начин е да направите стандартни мебели, които се състоят от четири крака, рамка, матрак и табла. Моделът се използва изключително за бебешки сън. Ако мястото за спане е оградено по периметъра със стени с решетки, тогава получавате класическо легло за новородено. Въпреки че за такава категория можете да използвате люлка, манеж, люлеещ се стол, прикрепени опции.

В малките стаи е по-практично да инсталирате многофункционални елементи. За целта те са оборудвани с чекмеджета, скрин и други полезни предмети. Много функционално легло с таванско помещение, където мястото за спане е поставено на втория етаж. По-долу можете да организирате детска площадка, да инсталирате шкафчета за съхранение на предмети.

Мебелите, направени под формата на пишеща машина, изглеждат необичайно. Това е опция за по-големи деца, които не са достигнали юношеска възраст. Нестандартният дизайн ще ви позволи да направите незабележими шкафове вътре, скрити под капака или зад вратата. Ще трябва да се забъркате с много елементи, което ще изисква определени дърводелски умения.

Сред нестандартните дизайни можете да изберете ложа. Този модел е подходящ за деца над 3 години. Има всички елементи на стандартен елемент, както и врати и прозорци, двускатен покрив. Декоративните предмети ще украсят всеки интериор, ще зарадват всяко хлапе.

Какъв материал да направите легла

Когато самостоятелно изграждате детски мебели, е необходимо да вземете решение за материалите, които ще бъдат използвани в процеса. Основното изискване е използваните суровини да бъдат екологични, да не навредят на развитието на бебето. Нека се спрем на този въпрос по-подробно, помислете за най-добрия вариант за всички компоненти на структурата:

 1. Матрак. Препоръчително е да го закупите в специализиран магазин, тъй като закупените модели се произвеждат, като се вземат предвид препоръките, разработени от лекарите ортопеди. Ако леглото е планирано да се използва повече от една година, тогава е по-добре да изберете двустранни продукти с различна степен на твърдост. За деца под три години се изисква твърдо, твърдо покритие, което допринася за фиксирането на гърба, правилното развитие на тялото. Пълнителят трябва да е вълнен; не трябва да вземате модели, които включват памучна вата и пяна. Тапицерията също трябва да е от естествена тъкан, да има антисептично покритие.
 2. Рамка, ламели, крака, страни. За любимо дете трябва да се избере само дърво. Иглолистните дървета са подходящи за работа: бор, смърч. Естественото дърво диша, то е достатъчно силно, за да подхожда на всеки интериор. Тези, които решат да използват MDF или ПДЧ, трябва да помнят, че плочите съдържат фенолни и формалдехидни смоли, поради което е необходимо да се вземат само модели с емисионен клас E-0.
 3. Защитно оборудване. За да се удължи експлоатационният живот, дървените повърхности се обработват със специални смеси, те се боядисват, лакират. За тези цели се използва нитроемал, акрил, боя на водна основа за детски стаи. Восъкът е чудесен вариант. За да запазите текстурата на дървото, можете да използвате акрилен лак, други опции са силно токсични.

Ако имате безплатни пари, можете да си купите гъсти дървесни видове: масивен дъб, лиственица. Това е най-трайният материал, продуктите изглеждат богати, но е доста трудно да се обработват суровини.

Ние правим легло със собствените си ръце

След като сте решили да изградите самостоятелно структура, трябва да разберете всички нюанси, свързани с нейното създаване. Първоначално се разработва чертеж, в който се показват всички съставни елементи. След това те придобиват необходимите за работа материали, подготвят инструментите, при липса на нито един от тях го купуват допълнително.

Въз основа на схемата суровините са маркирани за съставни части. Те са изрязани, комбинирани в една структура, обработени със специални съединения, боядисани, лакирани и декорирани. За по-голяма яснота ще разгледаме подробно основните етапи, които включват процеса на изработване на класическо бебешко креватче.

Чертежи и диаграма

Създаването на който и да е обект е невъзможно без рисунка. В графично изображение, направено в определен мащаб, са посочени размерите на възлите. За да го съставите, ще ви трябват минимални умения за рисуване, можете да използвате и специални програми. Когато разработвате проект, помислете за:

 1. Размерите на помещението, където ще бъде инсталиран продуктът. В просторна стая може да се побере по-голямо легло.
 2. Размерите на стандартните продукти за деца под три години са 120x60 см. Ако планирате да използвате конструкцията в бъдеще, трябва да отдадете предпочитание на по-големите модели 150x60 cm, 180x70 cm.
 3. От дъното на креватчето можете да оборудвате шкафчета, в които ще се съхраняват бебешки неща.
 4. За децата в предучилищна възраст си струва да се осигурят подвижни брони, които ще ги предпазят от търкаляне и падане..
 5. Дизайнът и декорацията се избират в зависимост от предпочитанията на родителите.

Необходими инструменти и материали

За да направите и сглобите леглото, ще ви трябват следните материали:

 • дъска;
 • MDF лист;
 • лакове и бои;
 • винтове, крепежни елементи, гумени токчета на краката.
 • трион за дърво, мозайката;
 • чук, отвертка, отвертка;
 • бормашина, бормашина;
 • измервателни уреди, обикновен молив.

Основни части и тяхната подготовка

Стандартно легло се състои от 4 крака, 2 облегалки, страни, подвижни страни, рамка, ламели, матрак. Последният артикул от списъка се закупува готов, останалите се правят на ръка. Процесът изглежда така:

 1. В съответствие с чертежа, маркировката на всички съставни части се нанася върху дървото. Това може да стане с рулетка и обикновен молив..
 2. С помощта на електрически мозайката, трион, елементите се изрязват.
 3. Компонентните части се шлайфат с шкурка.
 4. В зависимост от дължината на страните, металните ъгли, използвани за монтиране на матрака, се изрязват с мелница. В тях се пробиват дупки за самонарезни винтове за закрепването им към дървото.
 5. Всички компоненти са боядисани, лакирани.

Основните етапи на сглобяване

Работата по сглобяването на леглото се извършва в следната последователност:

 1. Съберете гърбовете, разположени на таблата и крака. Те са свързани с краката.
 2. Подгответе основата за матрака. За да направите това, металните ъгли са прикрепени към дървените странични стени с самонарезни винтове. Ламелите са фиксирани към тях отгоре, перпендикулярно на страничните стени.
 3. Гърбовете и основата за матрака са свързани с мебелни фитинги, за надеждност е по-добре да използвате ъгли.
 4. На рамката е монтиран матрак.
 5. Отстрани са добавени подвижни защитни страни, фиксирани върху специални метални или дървени фитинги.
 6. Ако е необходимо, крайният продукт се украсява.

Изработване и сглобяване на леглото на автомобила

Децата ще бъдат възхитени от този дизайн. Всеки може да го направи. За да направите това, трябва да съставите чертеж или да го изтеглите онлайн. След това можете да започнете да изрязвате компонентите и да сглобявате. Работата се състои от следните етапи:

 1. Страничните и предните стени са направени от мебелна дъска.
 2. На страничните повърхности, които симулират вратите на автомобила, се правят изрези, през които ще бъде удобно за влизане на дете.
 3. На една от крайните части с помощта на мозайката се изрязват внимателно отвори за фаровете и радиатора.
 4. Освен това се изрязват още няколко дъски, имитиращи предния капак на автомобила, предното стъкло.
 5. Подготвят се колела.
 6. Към страничните стени са прикрепени дървени ъгли, върху които е положена основата за матрака.
 7. От подготвените части се сглобява правоъгълна рамка, която се монтира на колелата.
 8. Полученият детайл се боядисва или лакира.
 9. Основата е фиксирана вътре в рамката, матракът е положен.

Характеристики на сглобяване на легло за новородени

За новородените дизайнът на леглото трябва да е малко по-различен. Стандартният му размер е 120х60 см; когато бебето навърши 3 години, ще му стане тясно. При планирането си струва да се обмисли възможността за регулиране на височината на леглото. Когато детето е малко, е удобно да го поставите по-високо и веднага щом се научи да става, за безопасност дъното ще трябва да бъде спуснато.

За удобен сън на трохи, родители, съседи, в детското креватче трябва да се осигури една подвижна странична или крайна стена, която ще позволи да се постави близо до родителя. Разстоянието между пръчките по целия периметър се прави в рамките на 2,5 - 6 см. Това са оптималните размери, при които детето не може да стисне пръстите си или да залепи главата си. Не забравяйте за здравината на продукта, добра фиксация на подвижни елементи.

В допълнение към изброените функции, краката на леглото често са инсталирани на колела, което го прави мобилен. Махални механизми или рокери също са оборудвани. Използването им се препоръчва от педиатрите. Това улеснява приспиването на детето. Препоръчително е да използвате бронята само през първите месеци, след това тя трябва да бъде премахната, за да се увеличи гледката на детето, познаващо света.

Декор на леглото с меки страни по наше собствено ушиване

Татко не е единственият, който може да допринесе за семейния бюджет, като изгради готово креватче. Мама също може да се присъедини към този процес, като украси продукта с меки страни. Външно занаятът прилича на капаци, пълни с пълнител. В допълнение към декоративната функция, те изпълняват и практична, предпазват бебето от случайни удари по пръчките, не му позволяват да залепи ръката си между тях. Когато ги шиете, трябва да се спазват определени изисквания:

 • Материята трябва да е само естествена, лен, калико, памук са подходящи. Вълната трябва да се използва като пълнител.
 • По-добре е да изберете материала в светли, пастелни нюанси, които имат добър ефект върху детската психика..
 • Ако е предоставена рисунка, тогава тя трябва да бъде направена в среден размер, малкият ще го дразни.

Майсторски клас по изработка на двуетажно легло

Идеален е за семейство с две деца на една и съща възраст, независимо дали става дума за момче и момиче или еднополови бебета. Дизайнът на двуетажното легло повтаря едноетажното. Лека разлика се крие само в наличието на стълба, височината на продукта, закрепването на две кутии на едни и същи опори. За безопасност отгоре е предвидена страна, разположена по целия периметър. За да разберете всички тънкости на модела, помислете за майсторски клас по направата на такова легло:

 1. Подготвяме дъски със сечение от 3,5x10 см. Съгласно избраната схема изрязваме 4 заготовки по 190 см, 4 - 180 см всяка, 4 - 80 см всяка.
 2. На дъски 190 см, отстъпвайки от всеки ръб с по 30 см, от двете крайни страни отгоре и отдолу правим жлебове за ширината на напречните греди 3,5х10 мм.
 3. Събираме страничните гърбове. За да направите това, използвайки 80 см сегменти, два опорни крака са свързани.
 4. Готовите облегалки се свързват с помощта на 4 парчета от 180 см, монтирани във външните крайни канали.
 5. Отгоре и отдолу правим основата за матрака. За да направите това, ламелите са приковани по периметъра на двата нива над страничните стени. Тук те не могат да бъдат вдлъбнати, благодарение на страните, разположени в кръг.
 6. Монтираме стълбите. Дължината му трябва да бъде разстоянието от долния ръб на страничната преграда до горния ръб на опората.
 7. Инсталирайте страните, поставете матрака.

Самостоятелно легло с кутии за съхранение

Всеки чертеж на стандартно легло може да се вземе като основа за производството на такава конструкция. Единствената разлика ще бъде наличието на пълноценни странични стени и чекмеджета. На първо място е необходимо да се определи техният брой. Това може да бъде един елемент, който заема цялото пространство под леглото, два или дори три. Също така си струва да се обмисли вида на плъзгащите се части. Има два коренно различни варианта: независим от основния корпус, фиксиран към рамката, плъзгащ се на водачи.

Процесът на изграждане на продукта ще бъде подобен на подготовката и сглобяването на редовно единично легло за деца. Тук е необходимо да се осигурят не крака, а странични стени и междинни прегради, на които водачите ще бъдат закрепени. Също така си струва да се вземе предвид фактът, че разликата между пода и дъното на тавата трябва да бъде най-малко 1 cm..

За да направите самата кутия, ще трябва да подготвите четири дървени сегмента, размерите им зависят от размера на пространството под леглото. След това те са свързани в правоъгълна или квадратна кутия, лист от ПДЧ, шперплат е прикован отдолу. За да се укрепи конструкцията отвътре отдолу, по целия периметър са монтирани 4 опорни ленти, те правят вложно дъно, което ви позволява да съхранявате по-тежки предмети.

Методи за декориране

Комфортните условия и практичността на конструкцията са еднакво важни за бебешко легло. За подобряване на условията за бебето се използват помощни декоративни елементи, които също имат редица полезни функции. Помислете за най-популярните опции за декориране на този елемент:

 • Сенник. Елегантен балдахин, който е пришит от всякакъв естествен плат. Този артикул се препоръчва за употреба до 4-5 месеца.

В допълнение към декорацията, продуктът служи като защита от насекоми. Върху него се утаява много прах, така че трябва да се мие често.

 • Сенник. За разлика от предишната версия, се използват само леки, прозрачни материали: тюл, органза, воал. Монтажът се извършва с бар.
 • Валанс. Това е рамката на долния ръб на леглото. Той покрива долната част на мебелите, което перфектно ще маскира някои от грешките, допуснати при самостоятелното изработване на креватчето..
 • Висящи играчки. Често те са окачени в двойка с музикален мобилен телефон. Този тип декор е направен от картон или плат. Насърчава развитието на детето. Те могат да имат най-разнообразен външен вид, било то снежинки, животни, цветя или други..
 • Стикери. Можете да ги купите във всеки мебелен магазин. Когато ги фиксирате, струва си да се погрижите детето да не може да ги достигне..

Боядисване на леглото - каква боя е по-добре да се използва

В индустриалното производство на бебешки легла се използват маслени бои. Те подобряват външния вид, предпазват повърхността от повреда и се почистват лесно от замърсявания. С независим избор на оцветители, трябва да проучите техния състав, да се уверите, че в него няма токсични, отровни елементи. Тези изисквания са изпълнени:

 • Акрилни бои на водна основа. Те се отличават с висока цена и добро представяне.
 • Нитро бои. Без мирис, евтино, изсъхва бързо.
 • На водна основа. Те се характеризират с дълъг експлоатационен живот. Те могат да се използват за скриване на плитки пукнатини..
 • Восък. Най-скъпият вариант. Това е безупречно, висококачествено водоотблъскващо покритие.

Съвети за избор на матрак и възглавница за вашето бебе

Човек не може без възглавница. Това се дължи на структурата на човешкото тяло. Елементът подпомага огъването на шийните прешлени, насърчава притока на кръв към мозъка. Детето започва да слага този предмет на възраст 1-2 години, в зависимост от физическото си развитие. Продуктът трябва да има правоъгълна форма от 30x40 до 40x60 см. Дебелината му трябва да бъде: за деца под три години - 3-4 см, след - 5-6 см. Важно място заема неговата еластичност, твърде меката възглавница ще доведе до болка в шийните прешлени, бърза умора.

Като пълнител се използват птичи пух, естествена вълна, люспи от елда, холофайбър, латекс. Последните три опции са най-добри по отношение на еластичността. При избора на материал от плат трябва да се даде предпочитание на естествените влакна, обработени с антисептици. По-добре е да изберете модели, в които калъфът е с цип, след което можете да контролирате състоянието на пълнителя.

За разлика от възглавницата, матракът е необходим още от първите дни на детето. Той трябва да е хипоалергенен, безопасен, да абсорбира и изпарява течности без никакви проблеми. За бебетата еластичността също е от голямо значение, затова е необходимо да се приемат само ортопедични продукти. В противен случай изискванията за пълнеж и облицовка са почти същите като за възглавниците..

Избор на спално бельо

Всеки човек набира сила по време на сън, а бебетата все още растат и се развиват. Всеки родител иска да направи този момент спокоен. По този въпрос им помага спалното бельо, което трябва да е с високо качество, изработено от естествени материали. За тези цели се използват следните видове тъкани:

 • памук,
 • chintz,
 • сатен,
 • калико,
 • спално бельо,
 • бамбук.

Цветът на избраното платно трябва да бъде неутрален, по-добре е да използвате пастелни, светли цветове, които благоприятстват съня. За новородени е подходящ продукт без шарка, за по-големи деца, но не и за юноши, бельо с щампа на любимите ви герои от анимационни сериали. Също така, когато избирате спално бельо, трябва да обърнете внимание:

 • материалът не трябва да губи своята структура и цвят от чести измивания;
 • не вземайте спално бельо с копчета, панделки, дантели;
 • пълнителят трябва да бъде избран от пух или вълна;
 • използвайте различни тъкани за сезона.

Заключение

След като проучи готовите схеми, като разгледа всички положителни и отрицателни аспекти, свързани с независимото производство на детско креватче за своето бебе, всеки родител ще изгради подобна структура. В същото време всички членове на семейството могат да участват в процеса. Татко ще подготви и сглоби рамката, а мама ще вземе матрак, възглавница, спално бельо, ще направи декоративни елементи със собствените си ръце. Това не само ще спести семейния бюджет, но и ще покаже на детето, че за него се грижат и го обичат..

Изработване на бебешка кошара у дома

Мебелите, произведени в предприятието, макар и красиви, са лишени от топлина. И така искате вашето собствено бебе да има уютно легло, направено с любов и грижа. Ето защо много бащи създават собствени детски легла. Детето ще помни мебелите, изработени от татко, за цял живот.

Материални опции

Материалът играе специална роля при производството на креватчето. Днес рафтовете на магазините са препълнени с детски мебели от...

 1. естествено дърво;
 2. ПДЧ и MDF;
 3. метал;
 4. пластмаса и синтетични материали.

Мебелите от естествено дърво се считат за най-безопасните от екологична гледна точка - този факт отдавна е научно доказан. Дървото няма онази специфична миризма, която имат изкуствените материали. Тя е в състояние да създаде благоприятна, топла и уютна атмосфера за бебето, което има положителен ефект върху здравето му. Струва си да се отбележи, че естественото дърво винаги ще изглежда скъпо и здраво. Продукти от този материал перфектно ще се впишат във всеки интериор.

MDF е плоскост, изработена от фино диспергирани дървени стърготини, пресовани под високо налягане. По отношение на екологичните показатели той е близък до този на естественото дърво. Мебелите, изработени от MDF, се считат за безопасни за здравето на децата.

При производството на ПДЧ се използват формалдехидни смоли, поради което по време на работа те могат да отделят вредни за здравето вещества. Но за мнозина цената е решаващият фактор. Моделите от ПДЧ имат най-ниска цена.

Продуктите от пластмаса и синтетика могат да бъдат ярки, много красиви и стилни. Но дали са полезни за детето? Младите родители често не мислят, че в производството на тези материали се използват токсични вещества. Ето защо е важно да запомните, че по време на работа ще се отделят вредни компоненти и ще навредят на здравето на бебето..

Структурни елементи

Основните елементи на бебешко легло са:

 • дъно;
 • странични стени;
 • гръбчета;
 • рамкови ленти (рамка);
 • крака.

Предлагат се и бебешки кошари на колела. При модели с този дизайн е удобно да се люлее бебето, лесно е да се придвижват такива креватчета из стаята, ако е необходимо. Някои имат люлеещи се плъзгачи. Има и комбинирани крака: колелата могат да се сменят на бегачи, или можете да ги развиете напълно. Има и креватчета, в които люлката се осигурява от панта.

Детските легла могат да бъдат направени в класически стил, познат на всеки. Въпреки това дървените модели, базирани на истории от приказки и карикатури, днес набират все по-голяма популярност. Несъмнено и единият, и другият модел ще изглеждат добре в детската стая.

Тематичните легла обаче често заемат твърде много място..

Това е основният им недостатък, защото не всеки може да се похвали с голямо жилищно пространство. Често детското креватче трябва да бъде избутано в много ограничено пространство. Следователно, понякога, за да се спести свободно място, се правят домашни легла с необходимите размери:

 • двуетажен;
 • трансформатори;
 • тавани или къщи;
 • с чекмеджета и рафтове.


Това парче детски мебели може да бъде всичко, което пожелаете. Основното нещо е да се спазват основните изисквания: леглото трябва да бъде:

 • безопасно;
 • удобни;
 • красив.

Скици и рисунки

Ако решите да направите легло със собствените си ръце, тогава е препоръчително да нарисувате скица сами, да направите рисунка или схема, показваща бъдещото "гнездо" за вашето дете. В такъв чертеж всички размери трябва да се поддържат точно, до всеки милиметър. Силата и надеждността на конструкцията ще зависят от това..


Чертеж или скица на бъдещия дизайн значително ще улесни целия процес на производство на части и последващо сглобяване. Изключение правят вилните легла. Това са доста сложни проекти за самостоятелно производство. По-добре е да вземете скица, направена от професионален дизайнер, като работен план:


Изработването и сглобяването на елементи за бебешка кошара е сложен процес. Изисква специално внимание и голяма отговорност. Дори и малка грешка в работата може да доведе до тъжни последици: леглото може да се счупи и да нарани детето.

Необходими аксесоари

Преди да започнете работа, трябва да се запасите с материал. Покупка:

 • Обрязани дъски.
 • Пръти, чийто размер на напречното сечение трябва да бъде най-малко 50x50 mm (необходими за завършване на основните рамки на конструкцията).
 • Ламели с размер на напречното сечение 20x20 mm (ще се използват за пълнене, например, направа на труп).
 • Самонарезни винтове и болтове.

Струва си да отидете в големи магазини, които имат в асортимента си строителни материали. Тук веднага става ясно, че предлаганата дървесина е с различно качество. Трябва да изберете прави дъски с най-малко възли. Това значително ще опрости и ускори процеса на смилане на всички елементи..

Важно! Каквото и да е направено леглото (най-често срещаното, класическо или направено за определена тема), трябва да запомните правилото - решетките и летвите трябва да бъдат направени от особено трайно дърво. От това зависи качеството и по-нататъшният живот на продукта..

Инструмент

Въпреки факта, че детското легло има проста структура и може да бъде сглобено от всеки, все пак е необходимо да се подготвите. Преди да започнете работа, подгответе:

 • рулетка;
 • пробивна машина;
 • циркуляр;
 • Комплект Kreg Jig (специален инструмент за пробиване на отвори под ъгъл);
 • регулируем ъгъл на измерване;
 • лепило за дърво;
 • самонарезни винтове 30, 50, 60 мм;
 • лак на водна основа;
 • байц;
 • четка;
 • шкурка;
 • шпакловка за дърво.

Стъпка по стъпка фоторепортаж

Нека вземем за пример следния модел:


Първо трябва да изберете правилния матрак. За неговите размери ще бъдат направени всички елементи на бъдещия дизайн. След това купете необходимия строителен материал - дъски с ръбове, бар, летви, лак на водна основа, байц, шкурка и четка:

Пригответе необходимите инструменти: рулетка, бормашина, свредла, циркуляр, комплект Kreg Jig, измервателен ъгъл, болтове и винтове с различна дължина. Тези неща трябва винаги да са ви под ръка..

Работата започва със сглобяването на страничните стелажи:

Уверете се, че всички ъгли на сглобената конструкция са прави, като използвате квадрат. Маркирайте местата, където страните ще бъдат фиксирани:


След като частите са шлифовани и всички отвори са пробити, върху фугите може да се нанесе малко лепило за дърво. Без да чакате лепилото да изсъхне, излишъкът трябва да се отстрани със салфетка.

Крепежни елементи на дъски със стелажи:

Ако е необходимо, трябва да закрепите дъските отвътре под ъгъл. Използвайте незаменимия Kreg Jig за пробиване на пилотни отвори. Това е удобен и лесен за използване инструмент.

Закрепете страните на бъдещото легло към стелажите:

Рамката на креватчето е почти готова:

Сега закрепете страните на втория слой:

След това подгответе местата, където трупите ще бъдат прикрепени под матрака:

Първо запълнете неравностите и възлите на рамката, след това пясък. След това трябва да направите стълба до второто ниво..

Покрийте с първия слой лак на водна основа. В този случай се избира Oak Lacra. Едно от предимствата му е, че едва ухае. Това е важно, тъй като в къщата има малки деца. Той обаче има и много неприятен недостатък - почти невъзможно е да се шлайфа и дори след изсъхване остава лепкав слой:

Вторият етаж е почти готов. След това можете да прикрепите изоставанията.

Изглед на стълбище:

Стълбата в тази форма не е много удобна - тя "реже" краката, така че ще трябва да бъде леко модернизирана. Но повече за това по-късно.

Последният етаж вече е готов:

Вижда се, че е необходимо да се изграждат страни. Нищо не трябва да се добавя отстрани на стената. Леглото ще стои близо до стената, така че няма къде да падне. От друга страна, това ще трябва да се направи..

След това поставете трупите на долния слой:

Сега за стълбите. За да слезете надолу, не беше неудобно и болезнено, леко обработете ръбовете на напречните греди с ръчен плуг или шлифовъчна машина. Тази процедура ще им даде изряден вид:

Крайният резултат е здрав и стабилен дизайн. Сега можем да кажем с увереност, че направата на такова легло сами, с изобилието от материали и необходими инструменти, които запълват рафтовете на железарските магазини, не е никак трудно.

Повече идеи и съвети за създаване на двустепенна структура ще намерите в тази статия..

Декориране

Сенник

Много хора смятат, че балдахинът не е много практично нещо, тъй като в него се натрупва твърде много прах и трябва да се мие постоянно. При липса на този елемент обаче целият този прах се утаява върху леглото и детето го диша. Освен това сенникът е в състояние да предпази чувствителния сън на бебето от слънчева светлина и упорити насекоми. Това казва всичко: такава пелерина е необходима в детската стая. В качеството му обикновено се използват естествени тъкани:

 • муселин;
 • копринен воал;
 • памучен воал;
 • копринена органза;
 • шифон.

Подобно на креватче, балдахинът може да бъде направен и на ръка. За да направите това, използвайте нашите инструкции стъпка по стъпка със снимки.

Спално облекло

За да шиете калъфка за възглавници, чаршафи и завивки, най-добре е да използвате естествени, дишащи и красиви материи. Перфектно тук: фланел, калико, сатен, поплин.

Топче за матрак

За да се предпази матракът от влага, обикновено се използва водоустойчив матрак. Освен това не е трудно да го направите сами. За да направите това, се прави конструкция, състояща се от мушама (вътрешна част) и плетена, фланелена или хинцова тъкан (външна част). За да се предотврати подхлъзване на матрака, по периметъра на продукта се зашива ластик.

Одеяло

Изборът на подходящ размер, цвят на тъканта и вид пълнител е категоричен плюс на всяко бебешко одеяло „направи си сам“. Интересен вариант е пачуърк юрган. Необичайни шарки и текстури ще зарадват бебето и ще привлекат вниманието му. Самозашиването няма да отнеме много време. За производство са подходящи клапи с всякаква форма и цвят.

Възглавница

Тук трябва да се помни, че възглавницата за малко дете не трябва да е твърде голяма. Оптималното решение е продукт във формата на животно или насекомо. Като пълнител обикновено се използват холофибър, микрофибър, памучна вата, гъши пух или бамбукови влакна..

Вдъхновете ни - споделете материала с приятелите си в социалните мрежи: