Често усложнение е разкъсването на меките тъкани по време на опити и раждането на бебе. Ситуацията във всеки отделен случай е индивидуална, в зависимост от еластичността на матката и влагалището, размера на плода и правилното му спазване. Ако шевовете не могат да бъдат избегнати, трябва да се полагат ежедневни грижи за ускоряване на зарастването..

 1. Саморазбираеми конци: ползи
 2. Колко шева зарастват след раждането: актуален въпрос за родилките
 3. Как бързо да се лекуват шевове след раждане: стандартни правила
 4. Как да лекуваме шевове след раждане: антисептици и болкоуспокояващи
 5. Перинеум след раждане: прогнози за бъдещето
 6. Как да обработваме шевове след раждане (видео)

Саморазбираеми конци: ползи

Шевовете след раждането могат да бъдат разделени на вътрешни и външни конци. Вътрешно налагане при разкъсване на шийката на матката и вагиналните стени. Причината стават бързи раждания, голям плод и непълно разкриване на матката..

Самопоглъщащите се конци се използват главно при наранявания на вътрешни органи.

Достъпът до шевовете е труден и повторната намеса не е желателна. Времето за резорбция директно зависи от състава на нишките. Материалите се считат за абсорбиращи, когато тяхната здравина е загубена за 30-60 дни. Има ефект на вода и протеини върху състава на шевовата тъкан.

Използва се за зашиване:

 1. Кетгут, нишките изчезват от 30 до 120 дни, в зависимост от дебелината на материала.
 2. Lavsan - от 20 до 50 дни.
 3. Викрил - 50-80 дни.

Саморазбираемите конци не изискват допълнително лечение. След месец те ще се разтворят сами. Необходимо е само да се придържате към личната хигиена, да избягвате сексуални отношения в продължение на 2 месеца, да не носите тежест и своевременно да предотвратявате проблеми с дефекацията. Лекарите препоръчват прием на супена лъжица растително масло преди хранене, за да се улесни процесът на изпражненията.

Колко шева зарастват след раждането: актуален въпрос за родилките

Външни конци след раждане се прилагат, когато задната комисура се счупи или когато перинеумът се реже. Епизиотомията е хирургичен разрез, който се прави, за да се предотврати разкъсването на влагалището и да се позволи на плода да премине свободно при труден труд. Шиенето на равномерен разрез е по-малко болезнено и с по-добро качество. Естествените сълзи се лекуват дълго и изглеждат по-малко естетически приятни.

Показания за хирургичен разрез:

 1. Заплаха от руптура на перинеума, която се диагностицира визуално със силно разтягане на тъканите до прозрачност. Може да се появи при бременни жени, страдащи от захарен диабет, кожни заболявания, сух епидермис.
 2. За улесняване на опитите на бременни жени със сърдечно-съдова патология.
 3. Ненормално кървене за ускоряване на процеса на раждане.
 4. Преждевременно раждане.
 5. Големи плодове.
 6. Първа многоплодна бременност.
 7. Заплахата от увреждане на плода, с неправилно представяне на седалището.

Епизиото е много по-добро от разкъсване на раната. Гладките ръбове се шият по-лесно, като ги съчетават възможно най-физиологично. Шевът заздравява по-бързо, без нагнояване и подуване. Найлонови, викрилови, копринени конци обикновено се нанасят върху външните шевове. Те не се разтварят сами, но осигуряват здрава връзка на ръбовете на раната, шевът не се разминава.

Раните зарастват 10-14 дни, ако няма усложнения.

През цялото това време жената ще изпитва болка при ходене, сядане, дефекация. Много жени се притесняват от въпроса: колко дълго ще бъдат премахнати шевовете? Обикновено процедурата се извършва 5-7 дни след операцията, с нормално излекуване.

Как бързо да се лекуват шевове след раждане: стандартни правила

В повечето случаи вътрешните шевове не притесняват жената. Особено внимание се обръща на външни рани. За да излекувате шевовете по-бързо, трябва да се придържате към някои правила. Първите 3 дни трябва да се измивате с топла вода на всеки 2 часа. Извършвайте грижите със стерилна кърпа без власинки, само с попиване. Третирайте перинеума с брилянтно зелено или калиев перманганат, тези процедури се извършват в болницата от медицинска сестра. Сменяйте често следродилни подложки. Носете удобно бельо от естествени материали.

За да се предотврати разпадането на шева, е забранено:

 • Седнете през първите 10 дни;
 • Вдигайте тежести за 60 дни, с изключение на вашето дете;
 • Водете сексуален живот за един месец;
 • Срешете шевовете.

Породената жена може да седне след няколко дни, първо на едно седалище, след това напълно да се облегне на стол. Необходимо е да се осигури леко движение на червата. За целта стриктно наблюдавайте диетата, като избягвате запек. Също така не се препоръчва да се бръснете, докато завърши пълното образуване на белези. Подобна процедура може да причини силно дразнене на срамните устни, което от своя страна води до възпаление на конците, силен сърбеж и нагнояване..

Методът за извършване на цезарово сечение засяга заздравяването на рани. Тази процедура се счита за операция на лента и синдромът на болката може да продължи няколко месеца..

При спешна операция разрезът се прави вертикално, от пъпа до пубиса. В този случай стените на коремната преса са зашити, което прави периода на възстановяване доста дълъг. Хоризонталният шев с козметичен шев на раната е по-нежен. Този разрез изглежда много по-добре и е почти невидим след белези. След операцията се предписват болкоуспокояващи. Не можеш да легнеш. На следващия ден жената трябва да стане. Движението спомага за подобряване на кръвообращението, допринася за свиване на матката и по-добро заздравяване на родовите шевове.

Как да лекуваме шевове след раждане: антисептици и болкоуспокояващи

Необходимо е да се грижите за шевовете в следоперативния период дори след изписване от болницата. Лечението на шевовете у дома се извършва с водороден прекис и различни кремове: Bepanten, Solcoseryl, Levomekol. Шевът на корема може да се третира с брилянтно зелено, като се приложи препаратът около раната за 3 седмици.

Специална превръзка, която може да бъде закупена в ортопедичните магазини, ще помогне за ускоряване на възстановяването..

Много жени отбелязват, че шевовете болят дълго време, особено след цезарово сечение и спукан перинеум. Емоционалното състояние на родилките през този период е изключително нестабилно, което може да повлияе на лактацията. Ректалните и вагиналните супозитории ще помогнат за облекчаване на болки в рани: Диклофенак, Кетанол, Волторен. Разберете кое лекарство е най-добре да използвате, трябва да се свържете с наблюдаващия лекар.

При неправилна грижа за раната могат да възникнат някои усложнения:

 1. Нагряване на шева. Ако се появи силна болка, когато се прилага водороден пероксид, раните се прищипват, издърпват, от тях излиза жълтеникав разряд, това показва, че шевът е нагнил. Повишаването на телесната температура може да се присъедини към симптомите. Белегът нагрява поради неправилна хигиена или преди инфекцията при раждането. Специалистът ще предпише допълнително лечение с антибактериални лекарства.
 2. Разминаване на шевовете. Ситуацията може да възникне в първите дни след операцията или след премахване на шевовете. Тъканите могат да се разпръснат по няколко причини: ранно седене, твърде резки движения, лошо присъединяване на раната, нейната инфекция. Ако шевовете са разделени у дома, най-важното е да се свържете навреме с хирурга. Ако е необходимо, лекарят ще направи повторна дисекция и ще зашие раната.
 3. Възпаление на конци. Болезнените усещания в първите дни след раждането са норма. Когато нишките бяха отстранени, но боли да стоите, да седите и да дърпате шевовете, раните може да са се възпалили. Тук се изисква помощ от специалист.

Ако след завръщането си у дома раната кърви, белегът е подут, зоната наоколо изглежда зачервена, появяват се гнойни отделяния или уплътнения, трябва да бъдете прегледани от гинеколог. Усложненията след раждането изискват незабавно лечение. Невниманието към тялото може да доведе до гнойно възпаление или отравяне на кръвта.

Перинеум след раждане: прогнози за бъдещето

При перинеални разкъсвания, както и при епизиотомия, шевовете се налагат веднага след раждането. За да се избегне възпалителен процес, е необходимо да се съчетаят раните възможно най-точно. Ако тъканите са лошо зашити, е възможно тяхното разкъсване, нагнояване и дълъг период на възстановяване. Процесът на заздравяване зависи от използваните конци. В редки случаи пациентите се оплакват от сърбеж в перинеума. Причината може да е алергична реакция към материали с конци.

Процесът на възстановяване е индивидуален за всяка жена. За някои белезите спират да болят след 5-6 седмици, за други са необходими месеци. Много родилки не могат да разберат защо белезите сърбят. Освен ако няма силна болка, състоянието е нормално. Белегът сърби, докато зараства. За да облекчите сърбежа, трябва да се измивате по-често с хладка вода. Експертите препоръчват да се правят специални упражнения за свиване на Кегел, които помагат за възстановяване на вагиналните мускули.

Някои жени се чудят какво лекарство ще помогне да се изгладят външните белези. Лекарите често предписват маз Kontraktubex, която започват да се мажат, след като шевът е заздравял. Прегледите на родилките показват, че гелът може да подобри козметичния ефект на белезите, да ги направи по-леки и по-малко забележими. При цезарово сечение козметичните разрези няма да бъдат видими външно след 8-12 месеца.

Как да обработваме шевове след раждане (видео)

Спазването на хигиената, спазването на медицинските препоръки и оптимистичното отношение допринасят за положителната динамика на сливането на тъканите. Скоро раните ще заздравеят, отокът на крака ще падне и жената ще може да се наслади напълно на майчиното щастие..

Шевове след раждане

Шевовете след раждането са като бойни рани при мъжете след битка и какво е раждането, ако не битка за вашия собствен живот и живота на вашето дете? ___________________________________________________________________

За съжаление, разкъсванията на шийката на матката и перинеума са много чести. Не винаги всичко протича гладко, защото перинеумът е част от тялото, където заздравяването е трудно. Ако по време на прегледа, който задължително се извършва след раждането на бебето, лекарят открие, че разрезите не са зашити.

Как изглеждат шевовете след раждане на перинеума?

Защо болките болят след раждане?

Тъй като това е зашита рана в резултат на руптура или разрез на перинеума. След седмица ще ви бъде много по-лесно, но напълно ще се възстановите за около 8 седмици или дори шест месеца...

Нека да разберем какви са конците, как се прилагат и как впоследствие се лекува една жена.

- Вътрешен - прилага се при цервикални и вагинални сълзи, обикновено не боли и не изисква специални грижи. Те се наслагват от абсорбиращи се материали, не е необходимо да се отстраняват, няма нужда да се обработват, няма нужда да се мажат или да се обливат, просто трябва да се осигури пълна сексуална почивка за поне 2 месеца, защото тук те са в далеч от идеалните условия.

- За да заздравее добре раната, тя се нуждае от почивка и асептика. Нито едното, нито другото не могат да бъдат напълно осигурени, майката все пак ще трябва да се изправи до детето, ще трябва да ходи. В тази област е невъзможно да се постави някаква превръзка, а отделянето след раждането създава среда за размножаване на микроби, поради което е доста често зашитите участъци да се различават.

- възможно е да се зашие перинеума, като се използват различни техники и материали, но почти винаги това са подвижни опции (те ще трябва да бъдат премахнати за 5-7 дни). Най-често, ако всичко върви добре, те се отстраняват в болницата, преди изписването.

- Лечение на зашити места в болницата се извършва от акушерка. Това може да се направи както в изпитния стол, така и точно в отделението. Обикновено се третира с брилянтно зелено 2 пъти на ден. През първите две седмици болката е силно изразена, трудно е да се ходи и е забранено да се седи, майките се хранят легнали, ядат или стоящи, или легнали.

След отстраняването на хирургическите конци и изписването от болницата, жената няма да може да седи нормално почти месец. Отначало можете да седите само настрани върху твърдо тяло и дори от болницата ще трябва да се върнете в легнало положение, в колата на задната седалка.

Колко шева зарастват след раждането?

Грижа за конци след раждане

- Самопоглъщащите се варианти във влагалището и шийката на матката не се нуждаят от специални грижи.

- Външните нишки изискват внимателна поддръжка. Налагането им се извършва най-често на слоеве, като се използва подвижен материал.

- След като ги приложите, ще трябва да се измивате с чиста вода с добавка на калиев перманганат след всяко посещение в тоалетната и старателно да подсушавате чатала с чиста кърпа.

- Подложките ще трябва да се сменят много често, тъй като раната се нуждае от сухота. Докато сте в болницата, акушерката ще извърши лечението.

- Премахването на нишките е безболезнена процедура, която до голяма степен премахва дискомфорта.

- През първите дни ще е необходимо първият стол да се отложи възможно най-много, особено при разкъсвания от 3-та степен, в бъдеще ще се извиква с използване на свещи.

- Ще е необходимо известно време да се въздържате от зърнени храни и хляб, зеленчуци и други храни, стимулиращи изпражненията. Това обикновено не създава големи проблеми, тъй като преди раждането се извършва прочистваща клизма, която сама по себе си е способна да забави изпражненията..

Разминаването на конците най-често се случва в първите дни или непосредствено след отстраняването им, рядко по-късно. Причината може да бъде ранното сядане, внезапни движения, както и такова усложнение като нагнояване. Това е необичайно усложнение, което се случва със сериозни перинеални сълзи, степен 2-3.

Ако има възпаление, зачервяване, остра болка в перинеума, преждевременно отстраняване на материала, задържащ разкъсването на перинеума до пълното зарастване на раната, не е добро, тъй като по този начин се образува груб белег. Как да се справите с раната, гинекологът ще ви каже.

Ако ранният период протече добре, излекуването протича без усложнения, след изписване от болницата ще са необходими само хигиенни мерки. Може да се препоръча Bepanten или друг омекотяващ и лечебен мехлем.

Когато шевовете зарастват напълно след раждането?

Средно дискомфортът изчезва след 2 седмици, но сексът ще бъде неприятен поне 2 месеца след раждането на бебето. По време на зарастването се образува белег, който донякъде стеснява отвора на влагалището, правейки секса болезнен.

За да се справите с това, по-скоро ще спомогнете за избора на най-безболезнената поза, която е различна за всяка двойка и използването на мехлеми срещу белези, например, contraubex.

странни усещания във влагалището могат да ви притесняват дълго време, до шест месеца. В бъдеще обаче те са напълно погълнати..

Когато трябва да подозирате, че нещо не е наред:

- Ако вече сте изписани вкъщи и зашитото място кърви. Понякога кървенето се появява в резултат на отслабване на раната. Няма да можете да се изследвате напълно сами, затова побързайте да се върнете при лекаря.

- Ако вътрешните зашити рани болят. Обикновено след зашиване на вагинални сълзи може да има лека болка в продължение на 1-2 дни, но те бързо преминават. Усещането за тежест, раздуване, болка в перинеума може да показва натрупване на хематом (кръв) в областта на увреждането. Обикновено това се случва през първите три дни след раждането, все още ще сте в болница, информирайте Вашия лекар за това чувство.

- Понякога конците се загнояват след напускане на болницата. В същото време има болезнено подуване в областта на раната, кожата тук е гореща и може да се повиши висока температура.

Във всички тези случаи не бива да мислите сами как да намажете раната, трябва спешно да се свържете с гинеколог.

Прочетете също

Косата пада след раждането какво да правя

Колко дълго след раждането можете да правите секс?

Всъщност това е доста индивидуален въпрос. Важното е какво е било раждането, ако е трудно, тогава раната може да заздравее много по-дълго от обикновено. Във всеки случай е важно преди първия полов акт да се подложите на пълен преглед и да получите препоръки от специалист. Въпреки че има средни стойности. Така че, след около 4-6 седмици, като правило, една жена може да се върне към обичайния си начин на живот с партньора си..

За да не остане и следа. Грижа за конци след раждане

Грижа за конци на шийката на матката и след цезарово сечение

По време на раждането често възникват ситуации, когато е необходимо да се зашие. Тяхното присъствие изисква повишена предпазливост от младата майка и, разбира се, определени умения в грижите за тази временна „рискова зона“.

Когато са необходими шевове?

Ако раждането е преминало през естествения родов канал, тогава конците са резултат от възстановяването на меките тъкани на шийката на матката, влагалището, перинеума. Нека си припомним причините, които биха могли да доведат до необходимостта от зашиване.

Разкъсвания на шийката на матката най-често се случват в ситуация, когато шийката на матката все още не се е отворила напълно и жената започва да натиска. Главата оказва натиск върху шийката на матката и последната се разкъсва.

Разрезът на чатала може да се появи по следните причини:

 • бързо раждане - в този случай главата на плода е под значителен стрес, така че лекарите улесняват преминаването на бебето през перинеума: това е необходимо, за да се намали вероятността от нараняване на главата на бебето;
 • преждевременно раждане - дисекцията на перинеума преследва същите цели, както при бързо раждане;
 • бебето се ражда в седалищно предлежание - тъканите на перинеума се дисектират, така че да няма пречки при раждането на главата;
 • с анатомичните особености на перинеума на жената (тъканите са нееластични или има белег след предишното раждане), поради което главата на бебето не може да се роди нормално;
 • бъдещата майка не трябва да настоява поради тежка късогледство или поради друга причина;
 • има признаци на заплаха от разкъсване на перинеума - в този случай е по-добре да се направи разрез, тъй като ръбовете на раната, направени с ножица, растат заедно по-добре от ръбовете на раната в резултат на разкъсването.

Ако бебето е родено с цезарово сечение, тогава младата майка има следоперативен шев на предната коремна стена.

За зашиване на перинеума и предната коремна стена се използват различни материали. Изборът на лекар зависи от показанията, наличните възможности, техниката, възприета в даденото лечебно заведение и други обстоятелства. По този начин могат да се използват синтетични или естествени самопоглъщащи се конци, неразбираеми конци или метални скоби. Последните два вида конци се отстраняват 4-6 дни след доставката.

Сега, когато си спомнихме защо шевовете могат да се появят, нека поговорим за това как да се грижим за тях. При наличие на шев, младата майка трябва да бъде изцяло въоръжена и да знае как да се държи така, че периодът на рехабилитация да мине възможно най-безопасно, да не оставя неприятни последици.

Шевове на чатала

Заздравяването на малки рани и шевове става в рамките на 2 седмици - 1 месец след раждането, по-дълбоките наранявания зарастват много по-дълго. В следродилния период е необходимо да се спазват всички предпазни мерки, за да не се развие инфекция на мястото на конците, която след това може да навлезе в родовия канал. Полагането на подходящи грижи за увредения перинеум ще намали болката и ще ускори зарастването на рани..

За да се грижите за шевовете на шийката на матката и стените на влагалището, достатъчно е само да се спазват хигиенните правила, не се изискват допълнителни грижи. Тези конци винаги се нанасят с абсорбиращ материал, така че не се отстраняват..

В родилния дом шевовете на перинеума се обработват от акушерката на отделението 1-2 пъти на ден. За целта тя използва „брилянтно зелено“ или концентриран разтвор на „калиев перманганат“.

Перинеалните шевове обикновено се прилагат и със саморазбиращи се конци. Възлите изчезват на 3-4-ия ден - в последния ден от престоя в болницата или в първите дни у дома. Ако шевът е бил наложен с неразбираем материал, тогава шевовете също се отстраняват на 3-4-ия ден.

При грижата за шевовете на чатала е важна и личната хигиена. Сменяйте подложката или подложката на всеки два часа, независимо колко е пълна. Използвайте само свободно памучно бельо или специални бикини за еднократна употреба. Използването на оформящо бельо е строго изключено, тъй като оказва значителен натиск върху перинеума, което нарушава кръвообращението, предотвратявайки зарастването.

Също така трябва да се измивате на всеки 2 часа (след всяко посещение на тоалетната; трябва да отидете до тоалетната точно с такава честота, че пълният пикочен мехур да не пречи на свиването на матката) Сутрин и вечер, когато се къпете, чаталът трябва да се измие със сапун, а през деня можете просто да го измиете с вода. Шевът на чатала трябва да се измие достатъчно старателно - можете просто да насочите поток от вода към него. След измиване изсушете чатала и зоната на шева с потупващо движение на кърпата отпред назад..

Ако на перинеума има шевове, на жената не е позволено да седи 7-14 дни (в зависимост от степента на увреждане). В този случай можете да седнете на тоалетната още през първия ден след раждането. Между другото, за тоалетната. Много жени се страхуват от силна болка и се опитват да пропуснат изхождането, в резултат натоварването на мускулите на перинеума се увеличава и болката се увеличава. Като правило, през първия ден или два след раждането няма изпражнения поради факта, че преди раждането жената е получила прочистваща клизма, а по време на раждането родилката не яде. Столът се появява на 2-3-ия ден. За да избегнете запек след раждане, избягвайте да ядете храни, които имат стягащ ефект. Ако проблемът със запека не е нов за вас, пийте по супена лъжица растително масло преди всяко хранене. Изпражненията ще бъдат меки и няма да пречат на лечебния процес.

В преобладаващото мнозинство от случаите се препоръчва да седнете на 5-7-ия ден след раждането - на седалището срещу страната на нараняването. Трябва да седнете на твърда повърхност. На 10-14-ия ден можете да седнете и на двете седалищни части. Наличието на шевове на чатала трябва да се вземе предвид при шофиране вкъщи от болницата: за младата майка ще бъде удобно да лежи или да седи наполовина на задната седалка на колата. Добре е, ако бебето се чувства удобно в личното си столче за кола и не заема ръцете на майка си.

Случва се белезите, останали след зарастването на конците, все още да причиняват дискомфорт и болка. Те могат да бъдат лекувани чрез загряване, но не по-рано от две седмици след раждането, когато матката вече се е свила. За това използвайте "сини", инфрачервени или кварцови лампи. Процедурата трябва да се извършва в продължение на 5-10 минути от разстояние най-малко 50 см, но ако жената има чувствителна бяла кожа, тя трябва да се увеличи до метър, за да се избегнат изгаряния. Тази процедура може да се направи самостоятелно у дома след консултация с лекар или във физиотерапевтичен кабинет. Ако жената изпитва дискомфорт на мястото на образувания белег, белегът е груб, а след това, за да премахне тези явления, лекарят може да препоръча маз за контрактубекс - той трябва да се прилага 2 пъти на ден в продължение на няколко седмици. С помощта на този мехлем ще бъде възможно да се постигне намаляване на обема на образуваната тъкан на белег, да се намали дискомфортът в областта на белега.

Шевове след цезарово сечение

След цезарово сечение конците се наблюдават особено внимателно. В рамките на 5-7 дни след операцията (преди премахването на шевовете или скобите), процедурната медицинска сестра от следродилния отдел ежедневно обработва следоперативния шев с антисептични разтвори (например "брилянтно зелено") и променя превръзката. На 5-7-ия ден шевовете и превръзката се отстраняват. Ако раната е била зашита с резорбируем шев материал (такъв материал се използва при нанасяне на така наречения козметичен шев), тогава раната се третира в същия режим, но конците не се отстраняват (такива конци се абсорбират напълно на 65-80-ия ден след операцията).

Кожният белег се образува приблизително на 7-ия ден след операцията; следователно в рамките на една седмица след цезаровото сечение можете да вземете душ напълно спокойно. Просто не търкайте шева с кърпа - това може да стане след още една седмица.

Цезарово сечение е доста сериозна хирургическа интервенция, при която разрезът преминава през всички слоеве на предната коремна стена. Затова, разбира се, младата майка се притеснява от болката в областта на операцията. През първите 2-3 дни болкоуспокояващите, които се прилагат на жена интрамускулно, помагат да се справят с болезнените усещания. Но от първите дни, за да се намалят болезнените усещания, майката се препоръчва да носи специална превръзка след раждането или да завърже стомаха си с пелена.

След цезарово сечение младите майки често имат въпрос: дали шевът ще се раздели, ако вземете бебето на ръце? Всъщност след коремни операции хирурзите не позволяват на пациентите си да вдигат повече от 2 кг в продължение на 2 месеца. Но как да кажете това на жена, която трябва да се грижи за бебе? Поради това акушер-гинеколозите не препоръчват родилките след цезарово сечение през първия път (2-3 месеца) да вдигат повече от 3-4 кг, тоест повече тегло на детето.

Възможни усложнения

Ако в областта на шева на перинеума или на предната коремна стена се появят болезненост, зачервяване и отделяне от раната: кървави, гнойни или всякакви други, това показва появата на възпалителни усложнения - нагнояване на шевовете или тяхното разминаване. В този случай трябва да се консултирате с лекар..

В зависимост от тежестта на състоянието, лекарят ще предпише локално лечение за жената. При наличие на гнойно-възпалителни усложнения може да бъде мехлем на Вишневски или емулсия на синтомицин (те се използват в продължение на няколко дни), след това, когато раната се изчисти от гной и започне да зараства, се предписва Levomekol, който насърчава зарастването на рани.

Още веднъж бих искал да подчертая, че лечението на усложненията трябва да се извършва само под ръководството на лекар. Може би акушерка ще дойде в дома на пациента, за да обработи шевовете, или може би самата млада майка ще трябва да отиде в предродилната клиника, където ще извърши тази процедура.

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Колко и как точно шевовете се разтварят след раждането?

Всяка бъдеща майка често се замисля колко дълго се разтварят конците след раждането и какво може да направи, за да ускори този процес. В крайна сметка, следродилните шевове могат да отнемат седмици или дори месеци, за да се излекуват. Смята се, че мъжете се гордеят с факта, че трябва да се бият, а жените да раждат. Понякога след болницата има не по-малко сериозни белези, отколкото след военните действия. Това се случва, защото не всички родилки знаят как да се грижат правилно за шевовете след раждането..

Шевовете след раждането са доста често срещани. Най-често това се случва при жени, които стават майка за първи път. Следродилните конци се прилагат в 4 случая:

 1. При естествено раждане, ако маточната тъкан е спукана. Това се случва, ако матката не се отвори достатъчно по време на контракциите и плодът се изтласка преждевременно;
 2. След цезарово сечение. Такива шевове трябва да се нанасят;
 3. По време на разкъсванията на вагиналните стени, които са повредени по същите причини, поради които е разкъсана шийката на матката;
 4. С разкъсване на перинеума. Нараняванията на перинеума са най-чести. Това неприятно явление се случва при различни обстоятелства..

Съществуват и три категории разкъсване на перинеума:
 1. Увредена задна перинеална става;
 2. Разкъсани мускули и кожа на тазовото дъно;
 3. Ректални стени, мускули и кожа.

Колко време отнема за заздравяване на различни видове шевове??

В зависимост от вида на разкъсването или разреза могат да се приложат както саморазбиращи се конци, така и тези, които трябва да бъдат премахнати. Напоследък за зашиване се използва техника, заимствана от козметологията. Това се прави, ако ръбовете на среза или разкъсването са доста прави. Това е интрадермален шев, чиято нишка преминава зигзагообразно и излиза само в началото и в края. В резултат на това белегът се лекува достатъчно бързо и с времето е почти невидим..

Понякога се използва различен метод за зашиване в зависимост от ситуацията. С помощта на абсорбиращ материал както мускулите, така и кожата се зашиват с една нишка. Благодарение на този метод, лечебният процес е най-безболезнен в сравнение с други видове шевове. Това се дължи на добре съчетани тъкани..

Материалът, от който са направени нишките, пряко зависи от времето на резорбция на шева:

 1. Конците от кетгут ще се разтворят от 30 до 120 дни. В този случай всичко зависи от дебелината и мястото на приложение на конеца..
 2. Нишките Lavsan се разпределят през различни периоди на усвояване. По принцип това е от 10 до 50 дни.
 3. Викриловите нишки ще абсорбират от 60 до 90 дни.

Саморазбиращи се и синтетични конци, вътрешни и външни: колко дълго се лекуват след раждането и как да се лекуват?

По време на раждането натискът на главата на бебето върху вътрешните и външните полови органи, в резултат на което тъканите може да не издържат на натоварването и разкъсването. Лекарите са трудни да посочат точната причина за появата на сълзи, тъй като еластичността на тъканите зависи от много фактори. Някои жени успяват да избегнат шевовете, други помнят раждането дълго време заради болката, която се появява при сълзите. Жената трябва да знае как да се грижи за шевовете, колко дълго продължава естествената болка и кога е необходима консултация с лекар.

Разновидности на следродилни конци

По време на раждането може да се появят сълзи по гениталиите. Причини за увреждане на тъканите:

 • Несвоевременни опити. Ако една жена натиска бебето силно и шийката на матката не се отваря, това увеличава натоварването на нееластичната тъкан, в резултат на това тя се счупва.
 • Наличието на белези. На мястото, където се прилагат шевовете (вътрешни и външни) по време на предишното раждане, кожата бързо се разкъсва поради липса на съединителна тъкан.
 • Бърза трудова дейност. Поради бързото преминаване на плода, тъканите нямат време за подготовка и разтягане. Повишеното налягане ги разкъсва.
 • Преждевременно раждане. Подготовката на шийката на матката и влагалището за бебе започва на 7-ия месец от бременността. Ако раждането е започнало по-рано от срока, тогава шийката на матката няма да има достатъчно време за подготовка.
 • Индивидуални особености на структурата на скелета на жената.
 • Голямо дете.
 • Патологично положение на плода по време на раждането. Представянето на бричовете често се прекъсва.
 • Недостатъчна еластичност на кожата на бъдещата майка. Еластичността зависи от общото състояние на епидермиса, неговата хидратация и възрастта на жената. Колкото по-възрастна е родилката, толкова по-малко еластични са нейните тъкани.

Вътрешно и външно

Процедурата за зашиване на матката се извършва без използване на болкоуспокояващи. Липсата на болка се дължи на ниската чувствителност на тъканите. Конците не причиняват дискомфорт. Поради липсата на достъп до увреждане, вътрешните конци след раждането се нанасят със саморазбираеми конци. Според лекарите сълзите се появяват поради ранни опити. Когато детето е силно изхвърлено, натискът върху тъканите се увеличава и те се счупват. Това е доста рядко, тъй като мускулите имат здрава и еластична текстура, която може да издържи на феталния натиск.

Процедурата за вагинален шев се извършва под местна или обща анестезия. Тъканите се държат заедно със здрави нишки, които не се нуждаят от обработка. За да се избегне развитието на усложнения, жената трябва да следва тези препоръки:

 • сменяйте уплътнения възможно най-често;
 • не използвайте тампони;
 • следете свежестта и комфорта на бикините;
 • измийте гениталиите;
 • да не правите любов 2 месеца (за повече подробности в статията: интимен живот след раждане: защо не можете да правите любов 2 месеца?);
 • въздържайте се от вдигане на тежести;
 • следете изпражненията (ако възникнат проблеми, информирайте лекаря).

Шевовете след разкъсването, приложени към перинеума, се наричат ​​външни (вижте снимката). За процедурата на зашиване могат да се използват както самопоглъщащи се конци, така и конци, които трябва да се наблюдават и обработват. Ако заздравяването настъпи без усложнения, шевът се отстранява в болницата 5 дни след белезите. Под наблюдението на лекарите белезите се третират ежедневно от медицинска сестра. За обработка се използват антисептични разтвори. Ако е необходимо, те продължават да правят това у дома..

Някои лекари извършват процедурата за изрязване на перинеума. Операцията се нарича епизиотомия. Струва си да се отбележи, че много специалисти се придържат към естественото раждане и не пречат на труда. Извършва се в следните случаи:

 • съществува риск от тежко разкъсване на перинеума с различни кожни заболявания;
 • жената има патологии, при които силните опити са забранени;
 • раждането е започнало предсрочно;
 • детето е тежко;
 • жената очаква две или повече деца;
 • плодът е разположен необичайно, има опасност от нараняване.

Саморазбиращи се и синтетични

Самопоглъщащите се конци се прилагат със специални конци, които не се нуждаят от отстраняване, тъй като те се разтварят сами и постепенно излизат от тъканите. Те се използват за вътрешни сълзи при липса на възможност за напускане. След прилагане, под въздействието на вода и тъканни протеини, нишките се разтварят, ръбовете на увреждането се зашиват.

За външни разкъсвания се използват синтетични шевове. Те трябва да бъдат отстранени, когато тъканите са белези. Те приличат на обикновени конци, но имат по-силна текстура..

Колко време отнема на заздравяването на шевовете??

Лекарите вярват, че поддържането на нормален начин на живот ускорява лечебния процес, поради което жените с вътрешни шевове се внасят в бебета на втория ден след раждането. Породената жена обаче трябва да внимава към състоянието си и да информира лекаря за появилите се промени. Сигналът трябва да бъде силна болка и промяна в освобождаването от отговорност.

Какви са последствията?

Белезите на шева могат да се забавят, ако патогенни микроорганизми и различни бактерии попаднат в раната. Процесът възниква, когато повредата е обработена неправилно. Ако белезите след раждането болят, това може да означава:

 • Нагряване на шева. Симптомите на образуване на гной са силна болка и съскане при обработка на повърхността с водороден прекис. Без навременно лечение телесната температура на жената се повишава. Ако се появи нагнояване, е необходимо да се вземат антибактериални средства..
 • Разминаване на шевовете. Това е опасно усложнение, което изисква спешна медицинска помощ. Трябва да се отбележи, че в някои случаи е необходима допълнителна операция. При несъответствие жената развива кървене и болка. Колкото по-скоро посетите лекар, толкова по-малко усложнения ще възникнат..
 • Възпаление. При възпалителен процес жената боли и дърпа шева в различни позиции на тялото. Възпалението може да доведе до сепсис, поради което е необходима квалифицирана помощ от специалисти.

Как да обработим шевовете, така че да заздравеят по-бързо?

За да излекувате шевовете след раждането, трябва:

 • Спазване на хигиената. Водните процедури трябва да се правят на всеки 2 часа и всеки път след уриниране. Сапунът трябва да се използва два пъти на ден, в противен случай е достатъчна чиста топла вода. Това е необходимо, за да се изключи пресушаване на горните слоеве на епидермиса. Можете да използвате отвари от лечебни билки като лайка и невен. Тези растения са противовъзпалителни..
 • Вентилация на шева. След водни процедури е достатъчно да изтриете чатала с кърпа без власинки, след което да ходите няколко минути без бельо. Достъпът на въздух значително ускорява лечебния процес.
 • Носенето на удобни естествени материи.
 • Навременна подмяна на гинекологичната подложка.
 • Спазване на диета. Трябва да ядете храни, които не причиняват запек.
 • Лечение на перинеума с водороден прекис.
 • Смазване на белега с "брилянтно зелено" (трябва да го обработите близо до раната).
 • Използване на специални мехлеми като Levomekol.

Ако изпитвате силна болка, е разрешено да приемате ибупрофен или друго лекарство, което не е противопоказано по време на кърмене. Възможността за използване на други средства трябва да се консултира със специалист. Лекарят ще обясни защо определени видове лекарства не могат да се приемат.

Болезнено ли е да премахвате шевовете след раждането? Някои пациенти усещат премахването на нишките, някои изпитват болка. Пълното излекуване настъпва на 2-4 седмици.

Начин на живот с шевове след раждане

В първите дни от появата на бебето родилката трябва да вземе предвид положението си, а не да седи и да знае колко заздравяват конците след раждането. Необходимо е за активен живот без последствия..

Жените с шевове трябва да следят по-внимателно здравето си след раждането. Незначителните промени в състоянието са причината да посетите предродилната клиника.

За да намали риска от усложнения, жената не може:

 • Бъдете в седнало положение в продължение на 14 дни след раждането. В началото столовете трябва да са твърди, тъй като седенето на мека повърхност увеличава натоварването на шева. Седнете бавно и внимателно..
 • Да се ​​изкъпете. След раждането на бебето шийката на матката не се затваря напълно. Отнема време, за да се върнете в първоначалната позиция. Патогенните микроорганизми лесно проникват през отворената шия. По-добре е жената да си вземе душ.
 • Забавяне на уринирането. Пълният пикочен мехур забавя свиването на матката. В допълнение, честото присъствие на пикочния мехур в напълнено състояние може да провокира развитието на възпаление в пикочно-половата система..
 • Има забранени храни. Диетата има благоприятен ефект върху храносмилателната система на бебето и майката..
 • Вземете незаконни наркотици.
 • Бягайте, скачайте, карайте колело. Списъкът на разрешените упражнения и времето след раждането, след което те могат да се правят, трябва да се проверят с лекаря..

Какво да направите, ако шевовете са отворени?

Ако откриете тези симптоми, трябва да посетите антенаталната клиника. Ако шевовете са разделени, лесно е да влошите ситуацията чрез независими действия. Краищата на тъканите могат да се разпръснат поради ранно седене, секс и активни спортове.

Лекарят внимателно ще изследва зоната на безпокойство и ще определи степента на несъответствие. Ако шевът след процедурата се е разпръснал на няколко места, но като цяло белегът остава силен, гинекологът ще предпише само мехлеми за заздравяване на рани и спазване на почивка. В случай на силно несъответствие трябва да се направи нов разрез, последван от зашиване. Процедурата се извършва под упойка, тъй като по време на нея жената изпитва силна болка.

саморазбираеми конци след раждане

Изминаха почти 4 седмици, а възлите все още са там! кога шевовете се разтварят? нещо твърде дълго... може би нишките се смесиха, когато се зашиха!?

Какво представляват саморазбираемите конци след раждането

Когато шевовете се разтварят

Продължителността на резорбцията зависи от материалите, с които са нанесени конците:

 • кетгут - от 1 до 4 месеца;
 • лавсан - от 10 до 14 дни;
 • викрил - 2-3 месеца.

Шевовете не носят дискомфорт и позволяват на младата майка да се възстанови бързо. Разминаването на ръбовете е рядко. За да се избегне тази ситуация, е забранено да се възобновява сексуалната активност до пълно излекуване. За да се предотврати възможна инфекция, е задължително да се спазват правилата за интимна хигиена..

Причини за разминаване на шевовете

След раждането продължителността на кървенето достига 1,5 месеца. През цялото време, когато шевовете зарастват, трябва да обръщате специално внимание на чистотата на гениталиите, да сменяте подложките и бельото възможно най-често.

Причините за повредата на шевовете:

 • ранно начало на седене на твърди повърхности;
 • твърде резки движения;
 • преждевременно възобновяване на сексуалната активност;
 • възпаление на конци в резултат на инфекция.

Прясна шевна рана е портал за инфекция. Не забравяйте да се миете поне 2 пъти на ден. За да се ускори заздравяването и дезинфекцията, се препоръчва твърд сапун от катран. След измиване изплакнете обилно останалата пяна. Използвайте мека кърпа, за да изсъхнете. По-добре е, ако коричките по раните отпаднат сами - няма нужда да ги премахвате с помощта на механично действие.

За да намалите физическия стрес, трябва внимателно да седнете от едната страна на седалището. И едва след това плавно прехвърлете телесното тегло на второто. Ако спазвате всички правила, тялото бързо ще се нормализира и няма да има неприятни усложнения.

Как изглеждат конците в бъдеще зависи от периода след раждането. Раждането е естествен процес. Възстановяването ще стане бързо и без усложнения, ако се спазват всички описани правила.

Шевове след раждане: колко излекувате и как да ускорите процеса

Какво представляват шевовете след раждането, как да се грижим за тях и кога ще дойде пълно възстановяване.

Кик и всякакви други следродилни шевове по тялото ни се лекуват по различни начини. Процесът зависи от мястото на шева, правилната грижа за него, ако има такъв, и индивидуалните характеристики на организма.

Кога се прилагат конци след раждането? Разбира се, след цезарово сечение. А също и в случай на епизотомия и разкъсване на органи, които участват в раждането - шийка, вагина, перинеум.

Шевна материя

За шевовете в акушерството се използват все по-голям брой абсорбируеми конци, които не се нуждаят от премахване след заздравяване на раната. Но за външните шевове понякога все още се използват непоглъщащи се конци. Какво са те:

Кетгут - абсорбиращи нишки от естествен произход. Такъв шевен материал е направен от пречистена съединителна тъкан, получена или от серозния слой на червата на говедата, или от подлигавицата на червата на овцете. Kegut е прост, който се разтваря за 50-70 дни и хромиран - 90-100 дни, но това са условни термини, които се влияят от много фактори.

Полусинтетична абсорбираща нишка. Изработен от полигликолова киселина, полидиаксонон и полигликапрон. Времето на резорбция варира, но в акушерството обикновено се използват конци с кратък период от време, който е 40-45 дни.

Синтетичен конец - неразбираеми конци на основата на коприна или найлон. След заздравяването на раната лекарят премахва нишките ръчно.

Шевове по шийката на матката и влагалището

Тези вътрешни органи нямат нервни окончания, следователно няма болка по време на разкъсване и зашиването не изисква анестезия. Вярно е, че понякога могат да се появят неприятни усещания, когато влагалището е зашито, тогава може да се използва локална анестезия. Такива конци се прилагат след цезарово сечение и обикновено се извършват с резорбируеми конци. Но е възможно такива шевове да са необходими по време на естествено раждане, ако се получи разкъсване.

Не се изискват специални грижи за вътрешните шевове, но е важно да се спазват основните хигиенни правила.

Честото изпразване на пикочния мехур ще ускори заздравяването, което насърчава по-бързото свиване на матката.

Източник: Раждането става нейният блог

Шевове на чатала

В областта на перинеума има много нервни окончания, поради което шевовете трябва да се поставят със задължителна анестезия. Перинеумът може да бъде зашит както с саморазбираеми конци, така и с такива, които трябва да бъдат премахнати. Шевовете на чатала изискват не само внимателна поддръжка, но и специални правила на живот. Така че се препоръчва

 • Обработка на шевове с дезинфектанти (според препоръките на акушер-гинеколога), до седмица след раждането
 • Измивайте се поне 2 пъти на ден и за предпочитане след всяко посещение в тоалетната, след това не избърсвайте, а попийте с мека кърпа
 • Смяна на подложки на всеки 2 часа и след всяко пътуване до тоалетната
 • Премахнете запека - диетата трябва да съдържа повече зеленчуци и плодове, цвекло, сини сливи, стафиди и др. Ако е необходимо, можете да регулирате изпражненията с лактулозен сироп или клизма
 • Не можете да седите на перинеума в продължение на 1-3 седмици след раждането, но трябва да започнете от твърда повърхност. Можете да седнете леко на седалището и да храните бебето само легнало. Между другото, разрешено е да седнете на тоалетната почти веднага.
 • Не вдигайте нищо по-тежко от 3 кг.

След 4-6 седмици настъпва пълно заздравяване, белезите са пълни и жената може безопасно да се занимава с всяка физическа активност, да седи на всяка повърхност и да прави секс. Березовская Е.П..

Източник: Раждането става нейният блог

Конци след цезарово сечение

При такава операция разрезът се прави във всички слоеве на предната коремна стена, поради което те се зашиват в същия слой по слой. Вътрешните конци се правят с резорбируеми конци, външният шев може да се направи и с неабсорбиращи се конци. През първите 5-7 дни медицинска сестра в болницата се грижи за шева - той го третира с антисептик и сменя превръзката, като правило това е достатъчно и няма нужда да се обработват конците у дома, освен ако лекарят не е казал друго. След това шевовете се отстраняват, ако е необходимо.

След около седмица се образува кожен белег и можете да вземете топъл душ (но не търкайте шева с кърпа). И накрая, шевът на кожата заздравява след 2-3 месеца и през целия този период не можете да вдигнете тегло над 3-4 кг. (някои лекари настояват за това ограничение до 6 месеца). Също толкова важно е да се следи редовността на изпражненията, както и при шевовете на перинеума..

Кога да посетите лекар

Ако сте зашити правилно, спазвате правилата за грижа за шевовете и не вдигате тежести, след няколко месеца всички шевове ще заздравеят и всичко ще се оправи. Но ако нещо се обърка, трябва да се консултирате с лекар, за да разберете какво се случва и как да се справите с проблема. Причини за безпокойство:

 • В областта на шева има подуване или зачервяване, това може да е проява на инфекция
 • Болезнеността и отделянето в областта на шева може да са признак на частично или пълно отклонение.

Източник: youtube.com/ Доктор Елена Березовская

Мнението на редакционния съвет може да не съвпада с мнението на автора на статията.

Шевове след раждане

По време на раждането родилният канал на жената получава голям брой микротравми, които родилката дори не усеща. Те се лекуват сами, не изискват медицинска намеса и допълнителни грижи. Но доста често ражданията не се ограничават до това и акушер-гинеколозите трябва да зашиват сълзи и разкъсвания на перинеума, вагината, цервикалния канал и дори матката. Тъй като разкъсванията доста често съпътстват процеса на раждане на бъдещи майки, въпросът е - колко дълго заздравяват вътрешните шевове след раждането и какви грижи се изискват? Също така, колко дълго ще трябва да заздравяват външните конци и как се грижите за тях? Зависи от материала на шева и местоположението на шева. Това ще бъде обсъдено в тази статия за Skoromamoy.

Видове конци и конци

Конците обикновено се класифицират според местоположението им във вътрешни (върху матката, шийката на матката, вагинални конци) и външни (перинеални конци). За вътрешни шевове най-често се използва кетгут. Този шев се разтваря сам. Такива шевове не изискват поддръжка. Конците на шийката на матката обикновено не представляват караница и не се усещат от жената. Вагиналните конци са болезнени в продължение на няколко дни. В някои случаи се използва изкуствен материал:

 • PHA;
 • викрил;
 • капроаг.

Сълзите в областта на перинеума се появяват както по естествени причини (увреждане по време на раждане), така и в резултат на разрез (дисекция), извършен от акушер-гинеколог. По отношение на тежестта (дълбочината на увреждането), разкъсванията са разделени на три степени:

 • I чл. - повредена е само кожата;
 • II чл. - мускулите също са засегнати;
 • III чл. - тъканите са повредени до стените на ректума.

При I степен шевовете могат да се прилагат с кетгут. За по-дълбоки наранявания се използват конци, които не могат да се абсорбират (коприна или найлон). Конците на перинеума причиняват болка и дискомфорт за доста дълго време и се нуждаят от грижи. Грижата е внимателно спазване на правилата за интимна хигиена и обработка на шевове с антисептици.

Колко бързо заздравяват конците след раждането?

Скоростта на изцеление зависи от няколко фактора. Първо, от шевния материал (самопоглъщащите се конци заздравяват по-бързо). На второ място, върху индивидуалните характеристики на тялото на жената. На трето място, от спазването на правилата за интимна хигиена. Когато бактериите попаднат върху увредените тъкани, се развива възпаление и заздравяването се забавя. Четвърто, от поведението и предпазливостта на жените: пушенето, приемът на алкохол забавят регенеративните процеси. И внезапните движения, ранното възобновяване на сексуалната активност и прекомерното физическо натоварване могат да доведат до факта, че конците се разпръскват и ще е необходимо да ги поставите отново..

Отговаряйки на въпроса, когато саморазбираемите конци се разтварят след раждането, можем да кажем, че процесът протича на два етапа:

 • шевовете се разтварят в рамките на 14 дни;
 • белезите се разрешават в рамките на 30 дни.

Ако са използвани други материали, два етапа от процеса също могат да бъдат условно разграничени:

 • заздравяване на рани в рамките на 5-7 дни, докато конците бъдат премахнати;
 • зарастване на белег в рамките на 2-4 седмици.

Датите са дадени за нормалния регенеративен процес. Някои патологии (например захарен диабет, запек), следродилен кръвоизлив, състояние на тъканите (летаргия) могат да забавят процеса на белези и резорбция на белези.

Качеството на грижата за външните шевове и начинът на живот също влияят значително на регенеративните процеси. Ако не спазвате хигиенните правила и препоръките на акушер, млада майка може да се сблъска с усложнения.

Усложнения след зашиване

Ако са изминали две седмици, а жената все още чувства болка в увредената област, това означава, че процесът на оздравяване е бил нарушен. Основните усложнения, с които младата майка може да се сблъска, са следните:

 • болка;
 • възпаление и нагнояване;
 • разминаване на шевовете;
 • кървене;
 • сърбеж.

Най-често тези явления са свързани с нарушения на интимната хигиена, факта, че жената е забравила редовно да обработва шевовете. Или е правила секс твърде рано (експертите препоръчват въздържание за 2 месеца след раждането). Може би е седнала твърде рано. Можете да седнете на твърда повърхност 1 седмица след изписването от болницата и на мека повърхност след 14 дни. Или вдигна твърде много тежест. Ограниченията за тегло са индивидуални, но не трябва да вдигате повече от 3 кг през първите седмици след раждането.

Грижа за шевовете

В повърхността на раната, дори затегната с конци, се създава благоприятна среда за развитие на патогенни микроорганизми. Обикновено този въпрос се решава с асептична превръзка. Но превръзката не може да се приложи върху перинеума. Освен това жената е принудена постоянно да се движи, което може да влоши ситуацията. Следователно тези шевове трябва да бъдат третирани с особено внимание. В родилния дом акушерка участва в лечението на увредените зони. Обикновено тя смазва шевовете два пъти на ден с брилянтно зелено решение. За да минимизират риска от инфекция и да ускорят процеса на оздравяване, гинеколозите съветват майките да се придържат към няколко прости правила:

 • сменяйте дамските превръзки на всеки 2 часа;
 • наблюдавайте редовността на изпразването на червата и пикочния мехур;
 • ако движението на червата е трудно, можете да използвате супозитории с глицерин;
 • измийте се след всяко посещение на тоалетната с течаща вода;
 • измийте с бебешки сапун два пъти на ден;
 • не търкайте шевовете, а ги подсушете с попивателни движения.

Освен това акушер-гинеколозите съветват да се придържате към сексуално въздържание, докато белезите не се излекуват напълно, и да не вдигате нищо по-тежко от собственото си дете. Но дори и да сте спазили всички правила и болката, твърде многото сърбеж или гнойни секрети по бельото все още се появяват, трябва да се консултирате със специалист.