Женското тяло не се нормализира веднага след раждането веднага: работата на всички системи и органи се възстановява постепенно в продължение на няколко месеца. Най-вече матката „получава“, която „нараства“ с бебето (този орган може да се увеличи над 500 пъти), така че е най-наранена. За възстановяване на матката след раждането са необходими подходящи грижи, време и контрол на гинеколога.

Матката започва да се свива постепенно след раждането на дете и този процес е чисто индивидуален за всяка жена, тъй като всеки организъм се нуждае от „свое“ време, за да се възстанови.

Какво представлява матката след раждането?

Отвътре матката след раждането изглежда като огромна рана, която е максимално повредена при прикрепването на плацентата. Освен това на вътрешната му повърхност остават кръвни съсиреци и остатъци от мембраните. Маточната кухина обикновено трябва да се почиства през първите 3 дни след раждането.

След раждането матката се разтяга и увеличава обема си. От него се освобождават лохии (следродилна секреция), кървави през първите дни, по-леки до 4-ия ден, до края на 3-та следродилна седмица, те стават по-течни и леки и изчезват напълно на 6-та седмица.

Възможно е да се говори за възстановяване на вътрешната обвивка на матката след раждане не по-рано от 3-та седмица и за мястото на прикрепване на плацентата - в края на следродилния период.

Дъното на матката след раждането е разположено под пъпа на 4-5 см и, подобно на горната си част, има най-голяма дебелина.

Колко време отнема на матката да се свие след раждането?

Обикновено този процес отнема 1,5-2,5 месеца, докато той е най-активен през първите дни след раждането. Например диаметърът на маточния фаринкс непосредствено след раждането е приблизително 12 см, в резултат на което гинекологът може да вкара ръка в матката, за да отстрани остатъците от плацентата. Но до края на първите два дни този "вход" постепенно се стеснява, поради което само 2 пръста могат да бъдат вкарани в матката и 1 - на третия ден.

Пълното затваряне на външния маточен фаринкс се случва около 3-та седмица.

Теглото на матката след раждането е 1 кг. На 7-мия ден тя вече тежи около 500 грама, на 21-ви - 350 грама и по-близо до края на следродилния период матката се връща към пренаталния си размер (приблизително тегло 50 грама).

В процеса на свиване на матката след раждането жените усещат малки схващащи болки в долната част на корема, които са по-интензивни и изразени след многократно раждане. Ако тези контракции са придружени от силна болка, на първо място, трябва да се консултирате с лекар, след което той ще може да предпише необходимия спазмолитик или аналгетик за намаляване на болката. Но ако е възможно, е по-добре да изтърпите всичко и да се прави без лекарства..

Атония и хипотония на матката след раждане

За съжаление, не при всички родилки матката се свива след раждането. Това състояние се нарича атония на матката (с други думи, това е пряка последица от умората на мускулите му), в резултат на което то не се свива и възниква маточно кървене. Атонията най-често се проявява при многородени жени, също при раждането на голям плод, с многоводие или с много раждания.

Следродилна матка

Как се променят тялото и шийката на матката след раждането

След раждането матката претърпява множество промени. Нека да разгледаме какви точно са тези промени, какво се счита за нормално и какво може да бъде патология.

Веднага след раждането на бебето матката тежи около 1 килограм. Дъното му е приблизително на нивото на пъпа. Тоест една жена в първите дни на майчинството изглежда все още не е родила. По време на следродилния период и трае до 40 дни, матката се свива след раждането и в резултат на това придобива предишните си, "небременни" размери и тежи около 50 грама.

Шийката на матката също претърпява промени. Непосредствено след раждането на детето то се отваря с 10-12 см, но постепенно към 10-ия ден се затваря напълно, към около 21-ия ден външният фаринкс се затваря и придобива цепкообразна форма (отличителна гинекологична характеристика на всички раждащи жени). Ето как изглежда матката след раждането от гледна точка на гинеколога.

Това, което една жена чувства и отбелязва, е нормално

Силната болка преминава веднага след раждането. Но през следващите дни все още могат да се усетят спазми на матката, в резултат на нейните контракции. Това е особено забележимо за жени, които се инжектират с окситоцин за подобряване на контрактилитета на матката..

През първите 3-7 дни има доста силно маточно кървене. Но всеки ден изхвърлянето става все по-малко, те се озаряват и се превръщат в "мазилка". Обикновено изписването напълно изчезва не по-късно от края на следродилния период. Името на тези секрети е лохии. Но преди да свършат, някои жени се притесняват от кървенето, което е започнало отново, но това вече не е лохия, а обикновена менструация. При жени, които не кърмят, както и при някои кърмещи жени, менструацията настъпва в рамките на 6-8 седмици след раждането на бебето.

Възможни патологии

1. Повишено маточно кървене след раждане. Това може да се случи по 2 причини: или частиците плацента остават в матката, или матката не се свива добре. Първата патология може да бъде диагностицирана с помощта на ултразвук. Хирургично лечение - кюретаж на маточната кухина. Втората патология също не трябва да се пренебрегва, тъй като е възможна голяма загуба на кръв и ендометрит - възпаление на ендометриума на матката. Лечението се състои в прием на лекарства, които намаляват матката, ако е необходимо, кръвоспиращи и антибиотици. Тази патология се нарича субинволюция на матката. Това е типично усложнение след гестоза, многоплодна бременност, многоводие.

2. Може да възникне ерозия на шийката на матката след раждане, но лечението не се изисква във всички случаи. Малка ектопия с нормални резултати от цитонамазка и колпоскопия се нуждае само от наблюдение. Докато ектропионът на шийката на матката - нейната еверзия, задължително изисква хирургично лечение.

3. И още една неприятна патология - пролапс на матката след раждане. Причината са наранявания на тазовото дъно в резултат на тежки и / или многоплодни раждания. Симптомите се появяват в зависимост от пренебрегването на процеса. С лек спад жената се чувства добре. Препоръчва се да прави специфични упражнения за укрепване на мускулите на тазовото дъно. При значителен пролапс на матката жените се оплакват от болки в долната част на корема, уринарна инконтиненция. При втората и третата степен на пролапс на матката е ефективно само хирургичното лечение.

За да идентифицирате навреме възможните патологии или да сте сигурни, че сте в добро здраве, посетете лекар 6-8 седмици след раждането. Дори и да нямате оплаквания.

Особености на маточната контракция след раждане

Веднага след като бебето напусне матката по време на раждането, започва процесът на обратно развитие на женския репродуктивен орган. По време на бременност матката нараства почти 500 пъти. Ясно е, че тя не може веднага да се намали до първоначалния си размер след раждането..

За това как протича процесът на обратното развитие, какво може да му повлияе и какви нарушения могат да бъдат, ще разкажем в тази статия.

Как върви нормално?

Процесът на обратното развитие на репродуктивния орган при жените след раждането на дете се нарича инволюция в медицината. Инволюцията е термин, който не означава нищо патологично, това е описание на процес и нищо повече. Матката изпълни задачата си - помогна за раждането и раждането на дете. Сега нейната задача е да се върне към първоначалните параметри, да възстанови функциите, така че жената отново да стане плодородна и да може да забременее, роди и роди следващото бебе..

При първородените и многородовите жени с течение на времето процесът на инволюция обикновено продължава около 6-8 седмици. Това е сложен и многоетапен процес. Непосредствено след раждането на бебето матката тежи около килограм, обемът й обикновено е в диапазона 4900-5250 ml, дължината на матката (ако се измери веднага с ултразвук) е около 22-25 сантиметра, а в диаметър е почти 15 сантиметра... Матката е разположена над таза и всъщност представлява празна торба, от която е взето цялото съдържание.

Трябва да се отбележи, че преди бременността женската матка има много малък обем (не повече от 5 ml), а теглото на репродуктивния орган е 60-70 грама. За да достигне този размер отново, матката и цялото женско тяло ще трябва да „опитат“.

Какво се случва вътре в репродуктивния орган? Влакната на маточната тъкан (миометриум) постепенно се намаляват. Този процес е най-интензивен през първите 3-4 дни след раждането на дете, но след това инволюцията не спира. При опъване, обрасли влакна се свиват, съдовете се стесняват.

Постепенно настъпва пълното им затваряне и влакната, които са станали ненужни, отмират и излизат под формата на лохии - кървави следродилни изхвърляния със съсиреци. Ако една част от децидуалния слой бъде отхвърлена по време на свиване, тогава втората остава да стане основата за нов ендометриален слой.

Инволюцията започва веднага след като маточната кухина напусне плацентата (след раждане).

В много отношения процесът се дължи на промяна в хормоналните нива: ниското количество прогестерон, високото количество окситоцин в кръвта на жените след раждането осигуряват съкратителната способност на репродуктивния орган.

По време на инволюцията миометриалните рецептори, които са най-чувствителни към окситоцин, се активират повече от други.

От рождения ден на бебето майката започва обратно броене до края на инволюцията. Всеки ден матката се спуска с 1-1,4 сантиметра, постепенно тя трябва да заеме предишното си положение в малкия таз. Връщането в таза завършва 10-11 дни след раждането.

Шийката на матката се затваря плавно, ден след раждането, тя става с 5 сантиметра по-малка, но остава открехната, което улеснява изхода на лохиите. Вътрешната цервикална ос се затваря две седмици след раждането, а външната само след два месеца.

След първото раждане затвореният външен фаринкс вече не става кръгъл, а напречен и това е основната разлика между шийката на матката, която е родила и която не е родила. След второто или третото раждане формата на фаринкса е същата, само процесът на инволюция протича малко по-бавно поради факта, че стените на матката и мускулите на шийката на матката са доста опънати и по-малко еластични.

След раждането вътре в матката има плацентарна рана - мястото на прикрепване на плацентата. Именно тя кърви през първите дни след раждането и това е основната разлика между лохиите и менструацията. Раната зараства и зараства до около 4 седмици след раждането.

След цезарово сечение всички процеси са идентични, но ситуацията се усложнява от наличието на белег по тялото на матката.

Следователно инволюцията е малко забавена и може да отнеме до 4-5 месеца..

Усещанията, придружаващи инволюцията, обикновено напомнят на менструални болки, но са много по-силни. Някои жени сравняват усещането с началото на раждането. Но те са такива само в първите дни, вече седмица след раждането на детето, процесът на обратното развитие на матката ще стане почти незабележим за жената.

Какво влияе?

Контрактилитетът на матката след раждането се влияе от множество фактори: броят на ражданията, естеството на последното раждане, възрастта на жената, както и възможното развитие на следродилни усложнения. Хормонът окситоцин има специален ефект, който се произвежда точно в количеството, което е необходимо за инволюцията на репродуктивния орган по време на кърмене. Това стимулира зърнените рецептори, които изпращат "сигнали" към мозъка, стимулира производството на пролактин и окситоцин. Ако жената не кърми, трябва да й се правят инжекции с окситоцин..

Ранното прикрепване към гърдата, кърменето може да ускори инволюцията. За да се свие матката по-бързо и да се върне към предишния си размер, се препоръчва достатъчно активен двигателен режим, без вдигане на тежести и непоносими физически натоварвания.

Ако жената през цялото време лъже, тогава свиването ще върви бавно..

Субинволюция

Както се досещате от наличието на префикса, терминът означава, че инволюцията протича патологично, или по-точно, не изцяло или частично. Сред всички следродилни усложнения тази ситуация се случва доста често: около 2% от пуерперите са изправени пред факта, че матката се свива лошо, дълго време контракциите са болезнени, репродуктивният орган не може да постигне необходимия размер.

Сред другите видове усложнения от следродилния период, субинволюцията държи рекордно място - до 50% от всички усложнения са от това естество..

Тъй като в повечето случаи лошата контрактилност възниква на фона на възпалително заболяване - ендометрит, учените все още не са решили дали да разглеждат субинволюцията като отделна патология или да я разглеждат само като симптоматичен признак на ендометрит. Развитието на това състояние е почти винаги свързано с нарушение на контрактилитета на маточната тъкан (миометриум).

Но може да се развие поради много отделни фактори и в тяхната съвкупност. Смята се, че е засегнат от тъканен оток след раждане, както и по-бавно образуване на колагенови влакна.

След многоплодна бременност или бременност с голямо бебе, както и ако вече е имало повече от две раждания в анамнезата, съществува риск от нарушена контрактилитет на мускулната тъкан поради нейното преразтягане.

Ако инфекция е проникнала в матката на всеки етап от раждането или преди тях, тогава вероятността от субинволюция на матката се увеличава рязко, тъй като наличието на инфекциозно възпаление забавя процеса на намаляване на естествения ранен следродилен оток на тъканите.

Причини

В повечето случаи на въпрос защо матката се свива лошо, акушер-гинекологът отговаря, че това е инфекция. Това се отнася до възпалителния процес, провокиран от вируси или патогенни бактерии, попаднали в маточната кухина. Въпреки това, инфекцията не винаги причинява слаба съкратителна способност, понякога ендометриозата се диагностицира след раждането като отделно заболяване, докато процесите на инволюция при следродилната жена не са нарушени. Поради това беше решено да се покаже не списък с причини за субинволюция, а списък с предразполагащи фактори и обстоятелства, които увеличават вероятността от неправилно обратно развитие на репродуктивния женски орган след процеса на раждане..

Такива ситуации включват следните фактори.

 • Непълно изхвърляне на плацентата. Частици от плацентата, фрагменти от мембраните останаха в матката. След раждането на плацентата акушер-гинеколозите трябва да се уверят, че маточната кухина се почиства, но това се прави ръчно, тоест почти на допир. Ревизия на плацентата се извършва на акушерската маса, като се проверява за наличието на всички лобули и мембрани на "мястото на детето".

Ако е имало разкъсвания на плацентата, тогава тя, като пъзели, се събира на части. Този метод избягва оставянето на големи фрагменти, но оставянето на малки не е безопасно..

 • Усложнения в процеса на носене на плода. Тази категория рискови фактори за субинволюция включва голям плод (повече от 4 килограма при раждане), многоводие, многоплодна бременност, тоест фактори, които допринасят за прекомерното разтягане на стените на репродуктивния орган.

Обострянето на цистит и пиелонефрит по време на бременност, особено в самия край на бременността, също се счита за неблагоприятен фактор, тъй като тези заболявания увеличават вероятността инфекцията да попадне в маточната кухина веднага след раждането на бебето.

 • Усложнен труд. Субинволюцията най-често се среща при жени, които са родили бързо, както и при тези, чийто труд е забавен.
 • Характеристики на телосложението. Смята се, че маломерните жени са по-склонни да страдат от маточни контракции в следродилния период, отколкото високите или средните жени..
 • Генетични характеристики. Ако майката или бабата на жената са страдали от субинволюция след раждането, тогава вероятността същото да се случи с техните потомци е много голяма.

Други неблагоприятни фактори включват наличието на миома на матката, възрастта на родилката преди 19 години и след 35 години, невъзможността да се кърми бебето през първите дни след раждането, както и различни индивидуални особености на структурата на матката, например неправилно разположение на гениталния орган, нарушаване на нейния лигаментен апарат.

Понякога матката се свива слабо при пуерпери, страдащи от тежка анемия, както и при такива с хронични заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.

В акушерството се различават няколко вида нарушения на маточната контракция в следродилния период. Някои съществуват главно на страниците на учебниците по акушерство и в реалния живот се срещат в единични случаи.

 • Истинската субинволюция е рядка патология, при която матката се свива слабо или изобщо не се свива без видима причина (в нея няма възпаление, няма инфекция, няма части от плацентата). В тази група има миогенно разстройство, при което липсата на инволюция е свързана с нарушение на мускулната еластичност, миоциркулаторно разстройство, при което отокът на тъканите бавно намалява и кръвоносната мрежа на репродуктивния орган се възстановява по-лошо, както и ендокринно разстройство, при което производството на естествен окситоцин в женското тяло е недостатъчно.
 • Инфекциозната субинволюция е много често явление, при което контрактилитетът на репродуктивния орган е нарушен поради бактериален или вирусен възпалителен процес в маточната кухина.

Симптоми и признаци

Разпределянето на лохии след раждане е нормално явление, но обикновено на петия ден те стават по-малки, естеството на отделянето се променя на лигавица. Субинволюцията се показва от постоянството на ярки и доста обилни лохии с кафеникав цвят в продължение на няколко седмици.

Също така, косвено, нарушение на маточната контракция може да бъде посочено от липсата на болезнени крампи в долната част на корема, докато се храни бебето с кърма..

Някои жени почти постоянно забелязват неприятни дърпащи болки, докато по никакъв начин не зависят от начина на кърмене..

Ако нарушението е от инфекциозен характер (което е най-вероятно, като се има предвид разпространението на точно такава субинволюция), тогава симптомите напълно ще съответстват на симптомите и признаците на ендометрит. Повишава се висока температура, появява се чувство на студени тръпки. Ако в същото време лохиите престанат да бъдат кървави и станат зеленикави или жълти с неприятна миризма, те говорят за гноен ендометрит.

Докосвайки корема, опитите на лекаря да го палпира през предната коремна стена причиняват болка при родилката, тъй като възпалението се развива, главоболие, нарастване на слабостта, гадене и нарушения на сърдечния ритъм.

Диагностика

Нарушаването на маточната контракция при сегашното ниво на развитие на диагностичната медицина обикновено е не само лесно да се определи, но и да се предскаже. Дори по време на бременност, сред всички бъдещи майки, акушер-гинеколозите отделят жени, които имат повишен риск от подобни последици. Това са бъдещи майки с много нисък ръст и многоплодни, и тези, които носят близнаци или тризнаци, както и тези, които носят големи бебета, страдащи от многоводие и гестоза в края на бременността. Те се наблюдават внимателно не само по време на бременността, но и в много ранния следродилен период..

След раждането на бебето може да се използва консултация с акушер, за да се установят нарушения на репродуктивните контракции на жената. Лекарят определя продължителността, естеството и обема на следродилното отделяне, оценява други симптоми, характерни за субинволюцията.

За изясняване и потвърждаване на диагнозата се извършва гинекологичен преглед. На стола размерът на матката, нейната неправилна форма, е неприемлив за периода след раждането. Цервикалният канал на шийката на матката е леко отворен, в него може да има натрупване на кръвни съсиреци, шийката на матката има лилав или лилав цвят, тя е оточна. Ултразвуковото сканиране показва точния размер на матката, както и удебеляването на нейните стени. Ако в кухината на репродуктивния орган има нещо чуждо, то това се потвърждава и с ултразвуково изследване с голяма точност..

Също така, хистероскопията може да дойде на помощ на лекарите. Това проучване дава точни отговори на всички въпроси, освен това е възможно да се вземе тъканна проба от вътрешната повърхност на репродуктивния орган за анализ, което ви позволява точно да определите вида на инфекциозния агент. На жена се изследват урина и кръв, взема се цитонамазка от влагалището за микрофлората.

При тежки случаи може да се предпише ЯМР на тазовите органи.

Лечение

Нарушаването на свиването на матката след раждането на бебето задължително изисква лечение. Каквато и да е причината за нарушението първоначално, рано или късно, ако не се лекува, то става инфекциозно, развива се пълноценен ендометрит или ендомиометрит. Ако такива състояния не се лекуват, тогава е възможно развитието на сепсис, перитонит, септичен шок, тежко маточно кървене. Преди това тези усложнения бяха доста често срещана причина за смърт след раждане. Сега има всяка възможност да не доведете проблема до смъртна опасност и сериозни последици, за това трябва да започнете лечението навреме.

Можете да помогнете на жената изчерпателно. Лечението се състои от използване на лекарства, инструментална терапия и масаж. Ако се открие бактериална инфекция, на първо място те започват да се борят с нея: на жената се показват антибиотици в таблетки, в инжекции - как точно, лекарят решава въз основа на тежестта на възпалителния процес.

Трудно е да се каже колко дълго ще продължи лечението, като във всеки случай общото състояние на имунитета на майката и особеностите на нейната патология играят роля.

За лечение използвайте хормонални лекарства на основата на окситоцин - "Окситоцин", "Метилергометрин" и др. Те подобряват контрактилитета на маточните тъкани. Ако в маточната кухина се открият фрагменти от плацентата или феталните мембрани, ако в нея се натрупат кръвни съсиреци, запушвайки цервикалния канал, всички чужди вещества се отстраняват от кухината на репродуктивния орган. Това се случва под анестезия чрез вакуумна аспирация или кюретаж (кюретаж) с акушерски инструменти. Това в крайна сметка позволява на матката да се свие напълно..

За облекчаване на болката се използват болкоуспокояващи, за отпускане на шийката на матката с натрупване на съсиреци, използване на No-shpu и други спазмолитици в комбинация с хормонални лекарства за повишаване на контрактилитета на миометриума.

Лечението най-често се провежда в болница, където е възможно постоянно да се следи динамиката, да се правят тестове и, ако е необходимо, да се допълват или заместват лекарства в терапевтичния режим, да се прилагат лекарства под формата на капкомер. Гинекологичният масаж се е доказал добре при лечението на субинволюция на матката, което подобрява състоянието на миометриума и ускорява възстановяването след раждането..

Показана почивка в леглото. Жената не трябва да се напряга прекалено, да изпитва физически натоварвания, стрес.

След приключване на острия период на възпаление се препоръчват физиотерапевтични сесии и терапевтични упражнения..

Прогнозите на лекарите при откриване на субинволюция на матката след процеса на раждане обикновено са положителни и благоприятни, тъй като патологията е напълно лечима. И това е причината да спрете да се притеснявате и да се изнервяте, защото лекарят вярва, че матката се свива по-лошо от необходимото. Ситуацията е неприятна, но не и критична.

За да се предотвратят проблеми с маточната контракция, на жените в риск се препоръчва да прилагат окситоцин в първите часове и дни след раждането в инжекции, независимо дали имат симптоми на лека инволюция или не..

Народни средства за защита

Трябва да се разбере, че в този случай е невъзможно да се замени традиционното лечение с народни средства..

Освен това не трябва да предписвате народни средства за себе си, защото те могат да повлияят на качеството на кърмата и благосъстоянието на детето..

У дома рецептите за алтернативна медицина могат да помогнат за подобряване на възстановяването на матката след края на острия период на възпаление. Има аптечни билкови препарати на основата на цветя от арника, листа и корени от коприва, от които можете да приготвите водна тинктура за поглъщане.

Други билки, които помагат за прочистването на маточната кухина, включват бял равнец, овчарска торбичка и хвощ. В допълнение към пиенето, тези билкови лекарства се използват за почистване на вани..

Прегледи на жени

Според жените след въвеждането на окситоцин болката в долната част на корема става по-изразена, някои ги описват като доста силни и неприятни. При по-голямата част от родилките проблеми с контрактилитета на матката могат да бъдат открити дори в родилния дом, за това се прави контролен ултразвук за 2-3 дни и едва след него се взема решение дали е възможно майката и бебето да се напишат у дома.

В някои случаи симптомите се появяват след изписването у дома, поради което се препоръчва на новите майки да следят отблизо естеството на отделянето и телесната температура през първите 10-12 дни след изписването.

Ако бъдат открити предупредителни признаци, трябва незабавно да се консултирате с лекар и ако кървенето се отвори и висока температура се повиши, обадете се на линейка.

Според жените след лечение не е имало проблеми и последици. За някои отнемаха няколко седмици да се поставят вагинални супозитории с противовъзпалителен саниращ ефект. Патологията не е повлияла по никакъв начин на последващата бременност, въпреки че има известен процент от рецензии, които показват, че жените след претърпяване на субинволюция са имали проблеми със зачеването при планиране на следваща бременност.

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Следродилен период

Всяка бременна жена се подготвя за бебе и колкото по-близо е терминът, толкова по-силно е очакването. Но често бъдещата майка не знае нищо за това, което се случва в първите часове и дни след раждането на детето. Но следродилният период е специално време за жена, която сега се учи на практика да бъде майка, да кърми, да се грижи за бебето, да разбира майчинството.

Нека поговорим по-подробно за това, което се случва с тялото в следродилния период, за това какво представлява, какви явления могат да се очакват и за какво трябва да се подготви.

"Следродилният период е период от приблизително 6-8 седмици, който започва веднага след раждането на плацентата. През този период настъпва обратното развитие (инволюция) на всички промени, възникнали във връзка с бременността и раждането, докато се възстанови първоначалното състояние на тялото на жената..

В акушерството следродилния период условно се разделя на ранен и късен.

 • Ранният следродилен период продължава само 4 часа след края на раждането. По това време раждащата жена трябва да бъде внимателно наблюдавана, тъй като в първите часове след раждането най-вероятно се проявяват най-сериозните усложнения след раждането. Най-често се провежда под наблюдението на медицинския персонал на родилния дом.
 • Късният следродилен период започва 4 часа след раждането и завършва с пълно възстановяване на гениталиите, нервната, сърдечно-съдовата и други системи на женското тяло, както и промени в ендокринната система и млечните жлези, които осигуряват лактационна функция. В същото време настъпват психологически промени: жената трябва да разбере какво се е случило, да свикне с нови чувства и усещания.


Физиологични промени, които настъпват в организма след раждането


Ние изброяваме физиологичните промени, които задължително настъпват в тялото на жената след раждането и са свързани с края на бременността и началото на лактацията.

 • Матката се свива и се връща към първоначалния си размер, лигавицата й се възстановява. Напречният размер на матката непосредствено след раждането е 12-13 см, теглото е 1000 г. В края на 6-8 седмици след раждането размерът на матката съответства на нейния размер до началото на бременността, а теглото е 50-60 г.
 • Нараняванията на меките тъкани зарастват: пукнатини и разкъсвания. Пукнатините зарастват без следа и на местата на разкъсванията се образуват белези.
 • Отокът на външните полови органи, който се е образувал през последните седмици на бременността и по време на раждането, отшумява.
 • Връзките, които по време на бременност и раждане са носили големи натоварвания, губят своята еластичност. Загуба на подвижност на ставите и други костни стави, които също носят натоварвания по време на бременност и раждане.
 • Вътрешните органи, които са били изместени поради големия размер на матката (стомах, бели дробове, черва, пикочен мехур и др.) Заемат предишното си положение.
 • Постепенно всички органи, които са имали двойно натоварване по време на бременност (бъбреци, черен дроб, сърце, бели дробове и др.), Се връщат на работа в предишния си режим.
 • Настъпват промени в ендокринната система. Ендокринните жлези, които бяха разширени по време на бременност, постепенно намаляват до нормалното си състояние. Въпреки това, органите на ендокринната система продължават да работят активно, което осигурява лактация..
 • Млечните жлези се увеличават по размер. Сега те трябва да осигурят хранене за новороденото и да се научат да произвеждат мляко в съответствие с възрастовите нужди на растящото тяло на детето..


Сега нека обсъдим хода на следродилния период и характеристиките на следродилната грижа, базирани на знания за промените, които се случват в женското тяло..


Ходът на следродилния период и особености на следродилната грижа

 • За успешното свиване на матката е много важно да прикачите новороденото към гърдата в рамките на първия час след раждането и често (на всеки 2 часа през деня) и продължително хранене след това..
 • Смукането на гърдата от бебето стимулира производството на хормона окситоцин и следователно е много ефективно при свиване на матката. По време на хранене матката активно се свива, поради което жената може да изпитва болки, подобни на спазми в долната част на корема. В първите дни след раждането, за да свиете матката, трябва да поставите загряваща подложка с лед за 30 минути и по-често да лежите по корем.
 • Също така си струва да се използва превантивна билкова терапия, насочена към намаляване на матката, започвайки от 4-ия ден след раждането. За това можете да използвате билката от овчарска торбичка, коприва, бял равнец и брезови листа. Билките могат да се редуват (например овчарска торбичка за 3 дни, след това през седмица да се редуват коприва и бял равнец през ден, след това листа от бреза; или да се сменят всички билки на свой ред през ден) или да се смесват в равни пропорции.

1 супена лъжица билки се залива с чаша вряща вода и се настоява 30 минути, след което се филтрира. Готовият бульон се пие по ¼ чаша 4 пъти на ден.

 • Твърде силно въздействие върху матката и други коремни органи, които все още не са заели първоначалното си положение, може да доведе до промяна в положението на тези органи или да предизвика възпалителен процес. Поради това не се препоръчва да носите стегнати бинтове и да се занимавате с активни физически упражнения, насочени към стягане на коремната преса.
 • Поради свиването на матката през първата седмица след раждането от нея се отделят обилни следродилни отделяния - лохии. Когато се изправите или промените позицията на тялото, отделянето може да се усили. Това отделяне постепенно ще светне от кърваво до бледорозово и най-накрая ще изчезне 6 седмици след раждането. За да се поддържа чистота, както и да се ускори заздравяването на сълзи или наранявания на меките тъкани, е необходимо внимателно да се тоалетнат външните полови органи. През първата седмица след раждането, три пъти на ден, измиването с топла вода завършва чрез измиване на външните полови органи с отвара от дъбова кора.

4 супени лъжици дъбова кора в емайлирана купа се заливат с 500 мл вряща вода. Вари се 15 минути, като се добавя вряла вода. Свалете от огъня и оставете за още 15 минути, прецедете.

От втората седмица до изсветляването на отделянето можете да използвате отвара от лайка два пъти дневно за тези цели..

Залейте 2 супени лъжици лайка с 1 литър вряща вода, оставете за 20 минути, прецедете.

 • За сливането на тъканите е много важно шевовете да се изсушат след измиване и да се обработят с допълнителни лечебни средства. Препоръчително е да използвате бельо само от естествени тъкани и, ако е възможно, едни и същи подложки през целия следродилен период..

Започване на кърменето

Важно е да се установи пълноценно кърмене от първите дни. Процесите на нормална лактация допринасят за нормализирането на хормоналните нива в женското тяло, поради което следродилният възстановителен период също ще бъде по-успешен..

В първите дни след раждането не се препоръчва носенето на сутиен. През това време от гърдата се отделя само малко количество коластра, което е изключително полезно за бебето..

На 2-7 дни, в зависимост от естеството на хода на раждането, има прилив на мляко. Отсега нататък е удобно да използвате горнища или тениски за кърмене, за да поддържате гърдата. В някои случаи притокът на мляко може да бъде придружен от висока температура, болка и бучки в млечните жлези. В този случай е необходимо да се намали приема на течности. Трябва да прибягвате до изцеждане само когато се появят болезнени усещания в пълната гърда, 1-2 пъти на ден, и трябва да изцеждате гърдите само докато се появи усещане за облекчение. Млечната треска трае 1-3 дни.

От момента, в който се появи млякото, е важно бебето да се прилага достатъчно често на гърдата, това подобрява контрактилната активност на матката и допринася за развитието на лактацията.
Ако детето е с майката, трябва да се опитате да го приложите върху гърдите поне веднъж на всеки 2 часа. В случай на отделно жилище е необходимо да се установи редовно изпомпване на всеки 3 часа, с изключение на нощния интервал от 24.00 до 6.00 сутринта. По това време жената има нужда от почивка..

Преди бебето да има смукателни ритми, може да има неспокойно сучене, където на практика няма паузи или, обратно, бавно сучене, когато бебето спи и пропуска храненето. Следователно, започвайки от третата седмица след раждането, майката трябва да следи броя на привързаностите, така че да не се развият загуба на тегло и дехидратация, и да позволи на бебето да остане на гърдата толкова, колкото му е необходимо, за да компенсира стреса на труда..

Важно е още от първите дни да се уверите, че детето смуче не само зърното, но и улавя ареолата, доколкото е възможно, за да се избегне появата на ожулвания или пукнатини в зърното.

Трябва да храните детето си в удобна поза, за да не се уморява. Отначало, особено ако една жена има сълзи, това ще бъде поза „легнала на ръката“. Тогава майката може да овладее позите „седнал“, „изправен“, „изпод мишница“ и започва да ги редува. До седмата седмица млечните жлези се адаптират към процеса на лактация и хранене.

Профилактика на следродилна депресия

Терминът „следродилна депресия“ е познат на всички в наше време, дори и които никога не са раждали. Причините за това са много и за изброяването им е необходима отделна статия. Следователно е наложително да се извършва профилактика на следродилна депресия, започвайки от 6 дни след раждането, в продължение на поне две седмици.

 • За да направите това, вземете инфузия от майчинка, валериана или божур, 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден.
 • Подкрепата и разбирането на роднини и приятели, особено на съпруга, също е от голямо значение..
 • Струва си да ограничите приема на гости през първия месец, дори и с най-добри намерения, тъй като това изисква допълнителни усилия от жената.
 • Важно е да не претоварвате родилката с домакински задължения, да й позволите да възстанови силите си, да се адаптира към новата си роля на майка..
 • Полезно е да спите достатъчно, включително да си лягате 1-2 пъти през деня. За добър сън една майка трябва да се научи как да спи с бебето си. Когато жената спи заедно, жената има възможност да се отпусне, а не да подскача при всяко скърцане на новородено, а самите деца спят много по-спокойно до майка си.
 • Много е важно да се намери човек, който да помогне на млада майка да свикне с нови отговорности за нея, ще я подкани и научи как да се справя с бебето, ще слуша спокойно разговори за събития и преживявания, свързани с детето.

"Традиционно първите девет дни след раждането една жена се смяташе за болна и тя имаше право на особено внимателни следродилни грижи. До 42 дни се смяташе, че жената и бебето все още се нуждаят от специални грижи..

Следователно тя не е била допусната до домакинството, което й позволява да установява връзки в двойка „майка-дете“ и да свиква с промените в живота. А хората наоколо се грижели за самата жена, уверявали се, че тя не се нуждае от нищо и може да се възстанови напълно след раждането..

 • Следователно не е нужно да ходите на разходки в продължение на 6 седмици след раждането. По това време майката и бебето се нуждаят от възстановяване след раждане, кърмене и почивка, а не от ходене. Особено ако бебето е родено през студения сезон. Поради намаляване на имунните сили, дори малко охлаждане може да доведе до развитие на възпалителен процес..
 • По същите причини не се препоръчва на жената да ходи боса и в леки дрехи и е по-добре да замени вземането на вана с душ..
 • Приятните средства под формата на напитки също ще помогнат за грижата за здравето на родилата жена. Напитката на основата на чага възстановява добре.


Напитка от гъби Chaga


За по-добро възстановяване и поддържане на имунитета, жената може да приема шипки, под формата на сироп (2 чаени лъжички 3 пъти на ден) или под формата на компот, инфузия, с билка от мащерка.

2 супени лъжици шипка и 1 супена лъжица мащерка се заливат с 300-400 мл вряща вода. Настоявайте в термос за 30 минути, пийте през деня.


Следродилният период е не по-малко важен за жената, отколкото самата бременност и раждане. По това време не само функционирането на тялото се възстановява, но и настъпва преход на жената в ново състояние. Научава за грижите за новородените, кърменето, полага основите за бъдещото здраве на детето, осъзнава своята майчина роля и разбира майчината наука.
Успехът на следродилния период и в бъдеще, физическото и психическото здраве на майката и детето, зависи от спазването на правилата за провеждане на следродилни грижи и прилагането на традиционните препоръки за грижа за родилката..

Следродилен период. Първият месец след раждането.

Първият месец след раждането често се нарича десети месец от бременността, като по този начин се подчертава значението му за тялото на жената. Всъщност първият месец след раждането е само част от следродилния период, чиято продължителност е първите 6-8 седмици след раждането. Следродилният период започва от момента на раждането на плацентата и продължава до края на инволюцията (т.е. обратното развитие) на всички органи и тъкани на тялото на жената, претърпели промени по време на бременността. В същия период се осъществява формирането на функцията на млечните жлези, както и формирането на чувство за майчинство и свързаните с това фундаментални промени в психологията на жените..
Какво се случва в тялото

В следродилния период нормалният тонус на мозъчната кора и подкорковите центрове се възстановява. Бременните хормони се отстраняват от тялото и постепенно функцията на ендокринната система се нормализира. Сърцето заема нормалното си положение, работата му е улеснена, тъй като обемът на кръвта намалява. Бъбреците работят активно, количеството урина в първите дни след раждането обикновено се увеличава.
Промените са най-значими от страна на репродуктивната система. Матката се свива и намалява ежедневно по размер, през периода след раждането теглото й намалява от 1000 g на 50 г. Такова значително и бързо свиване се дължи на няколко механизма. Първо, свиването на маточния мускул, както постоянен тоник, така и под формата на контракции след раждането. В този случай стените на матката се удебеляват, тя придобива сферична форма. На второ място, свиващата се мускулатура компресира стените на кръвоносните и лимфните съдове, много от тях се срутват, което води до намаляване на храненето на мускулните елементи и съединителната тъкан и в резултат хипертрофията на мускулната тъкан, която възниква по време на бременност, изчезва. Тези процеси се наричат ​​инволюция на матката и се изразяват най-точно чрез височината на изправяне на нейното дъно. В края на първия ден очното дъно на матката е на нивото на пъпа, след това ежедневно спада с около 1 см. На 5-ия ден вече е в средата на разстоянието между утробата и пъпа, до края на 10-ия ден - зад утробата. В края на 6-8-та седмица след раждането размерът на матката съответства на размера на небременната матка.
Заедно с намаляване на размера на матката се формира шийката на матката. Образуването на фаринкса се дължи на свиването на кръговите мускули, заобикалящи вътрешния отвор на цервикалния канал. Веднага след раждането диаметърът на вътрешния фаринкс е 10-12 см, той напълно ще се затвори до края на 10-ия ден, а до края на 3-тата седмица външният фаринкс на матката също ще се затвори, като същевременно придобие форма на цепка.
Вътрешната стена на матката след отделяне на плацентата представлява обширна повърхност на раната, върху нея има остатъци от жлези, от които впоследствие се възстановява епителната обвивка на матката - ендометриума. В процеса на заздравяване на вътрешната повърхност на матката се появява отделяне след раждането - лохии, което е тайна на раната. Характерът им се променя по време на следродилния период: в първите дни на лохиите те имат кървав характер; от 4-ия ден цветът им се променя до червеникаво-кафяв; до 10-ия ден те стават леки, течни, без примес на кръв. Общият брой на лохиите през първите 8 дни от следродилния период достига 500-1400 g, от 3-та седмица броят им намалява значително и на 5-6 седмици те напълно спират. Лохиите имат особена гнила миризма, която постепенно намалява. При забавена инволюция на матката секрецията на лохии се забавя, примесът на кръв продължава по-дълго. Понякога има частично задържане на секрети в маточната кухина.
В първите дни след раждането подвижността на матката се увеличава, което се обяснява с разтягане и недостатъчен тонус на нейния лигаментен апарат. Матката лесно се измества отстрани, особено когато пикочният мехур и ректума преливат. Маточният свързващ апарат придобива обичайния тонус до 4-та седмица след раждането. С инволюцията на матката фалопиевите тръби също се връщат в нормалното си положение, подуването им изчезва. Яйчниците също претърпяват значителни промени. Регресията на жълтото тяло, образувана в самото начало на бременността, приключва и започва узряването на фоликулите. При повечето жени, които не кърмят, менструацията настъпва на 6 - 8 седмици след раждането, по-често идва без освобождаване на яйцеклетка от яйчника. Овулацията и бременността обаче могат да настъпят през първите месеци след раждането. При кърмещи жени началото на първата менструация след раждането може да се забави с много месеци..
Тонусът на мускулите на тазовото дъно постепенно се възстановява. Тонусът на вагиналните стени се възстановява, обемът му намалява и подпухналостта изчезва. Ожулванията, пукнатините, сълзите, възникнали по време на раждането, зарастват. Коремната стена постепенно се укрепва, главно поради мускулното съкращение. Стриите по кожата са все още лилави, те ще изсветлят до края на първата година след раждането.
За разлика от повечето органи, които се подлагат на обратно развитие след раждането, млечните жлези, напротив, достигат своя разцвет. Още по време на бременността в тях започва да се отделя гъста жълтеникава течност, съдържаща протеини, мазнини, епителни клетки от жлезистите везикули и млечните канали. Това е коластра, с която бебето ще се храни през първите няколко дни след раждането. Той е богат на протеини, витамини, ензими и защитни антитела, но е с по-ниско съдържание на въглехидрати от млякото. На 2-3-ия ден след раждането млечните жлези стават груби, стават болезнени, под въздействието на лактогенния хормон на хипофизната жлеза започва секрецията на преходно мляко. Процесът на образуване на мляко зависи до голяма степен от рефлекторните влияния, свързани с акта на сучене. От втората до третата седмица след раждането преходното мляко се превръща в „зряло“, което представлява емулсия на най-малките капчици мазнини в серума. Съставът му е следният: вода 87%, протеини 1,5%, мазнини 4%, въглехидрати (млечна захар) около 7%, соли, витамини, ензими, антитела. Този състав може да варира в зависимост от естеството на диетата и режима на майката..
Усещам

Непосредствено след раждането почти всички новосъздадени майки отбелязват силна умора и сънливост. И вече от втория ден, с нормалния ход на следродилния период, една жена се чувства добре. Телесната температура обикновено е нормална. В ранните дни са възможни болки във външната генитална област и перинеума, дори при липса на руптури. Това се дължи на тежко разтягане на тъканите по време на раждането. Обикновено болката не е много интензивна и изчезва след няколко дни, в случай че е имало разкъсвания или порязване в перинеума, до 7-10 дни. Ако е извършено цезарово сечение, тогава има болка в областта на следоперативните конци.
Периодично се появяват контракции на матката, които се чувстват като слаби контракции. След многократни раждания матката се свива по-болезнено, отколкото след първата. Контракциите се засилват по време на кърмене, това се дължи на факта, че когато се стимулира зърното, нивото на вещество в кръвта, което допринася за свиването на матката - окситоцин.
На първия ден след раждането жената не изпитва желание за уриниране. Това се дължи на намаляване на тонуса на коремната стена, оток на шийката на пикочния мехур в резултат на компресията му от главата на плода. Определена роля играе психологическият блок в хоризонталното положение на жената, както и неприятните усещания за парене, когато урината попадне в зоната на сълзи и пукнатини. За да стимулирате работата на пикочния мехур, трябва да се движите повече, понякога звукът на изливаща се от чешмата вода помага. Ако уринирането не се случи в рамките на 8 часа, е необходимо да се изпразни пикочния мехур с помощта на катетър.
В първите дни след раждането жената може да има запек. Тяхната причина най-често е отпускането на коремната стена, ограничаване на двигателната активност, неподходящо хранене и страх от отделянето на конците върху перинеума. Няма причина да се притеснявате за шевовете. Просто трябва да се движите повече и да коригирате диетата..
От втория или третия ден след раждането се наблюдава рязко увеличаване на количеството мляко в гърдите. В този случай млечните жлези се уголемяват, втвърдяват се, стават болезнени и понякога се повишава телесната температура. Понякога болката се дава в аксиларната област, където се усещат възли e - подути рудиментарни лобули на млечните жлези. За да се избегне силно вливане, се препоръчва от третия ден след раждането да се ограничи приемът на течности до 800 ml на ден и да се опитате да хранете бебето по-често. В рамките на 1-2 дни, при правилно приложение и режим на хранене, набъбването постепенно изчезва.
Психология на следродилния период

Кой може да бъде по-щастлив от жена, която ражда, кърми и целува бебето си? Защо толкова често виждаме сълзи на отчаяние по лицата на млади майки, които чакат бебето си толкова дълго? Защо са депресирани, раздразнителни и изнемощяли? Нека се опитаме да го разберем. По време на бременността нивото на женските полови хормони достига своите максимални стойности през целия живот на жената. Веднага след раждането на плацентата нивото на тези вещества значително намалява. Спад в хормоните в кръвта на жената се отбелязва всеки път преди началото на менструацията, "благодарение" на това много жени ежемесечно имат мини-депресия под формата на така познатия предменструален синдром (ПМС). И сега умножаваме ПМС десетократно (за сравнение, точно толкова пада нивото на хормоните след раждането) и получаваме „следродилния блус“ - психологическото състояние на новосформираната майка. Не е изненадващо, че 70% от жените след раждането отбелязват раздразнителност, чувство за нереалност на случващото се, опустошение, неумолима тревожност по някаква причина, нарушения на съня. Тези явления се появяват на третия или четвъртия ден след раждането и достигат апогея си на четвъртия или петия ден и изчезват без никаква медицинска намеса за две седмици. При 10% от жените тези явления се забавят и стават болезнени..
Следродилната депресия не може да бъде предотвратена. Най-важното е да запомните, че това скоро ще отмине. Най-лошият съвет, който може да се даде в тази ситуация, е съветът „да се дърпате заедно“. Няма нужда да се борите със себе си и още повече да се обвинявате, че сте лоша майка. Вашето тяло е свършило огромна работа, вие сте физически и психически изтощени и имате пълното право на почивка. Не са необходими родителски дела! Оставете бебето да спи на балкона и оставете мивката да прелива от съдове, използвайте всяка допълнителна минута за сън. Приемете каквато и да е помощ от близки, не обръщайте внимание на факта, че те правят нещо различно от това, което сте чели в реномирано списание или книга. Всичко постепенно ще се подобри. Не пропускайте да отделите малко време, за да се подредите, поговорете със съпруга си по теми, които не са свързани с детето.
Ако симптомите на депресия продължават повече от два пъти, това може да е признак на заболяване, при което е по-добре да се потърси помощ от специалист. Признаците, че депресията излиза извън контрол, включват:
- остро чувство на страх, страх от следващия ден;
- апатия, отказ от ядене, желание за пълна самота;
- постоянна враждебност към новороденото;
- безсъние, повтарящи се кошмари;
- постоянно чувство за собствена малоценност, чувство за вина пред детето.
При такива тежки депресии може да се наложи медикаментозна терапия. А в леките случаи любовта е най-доброто лекарство. Любов към вашето бебе, в чиито очи се отразява целият свят за майката
Възможни отклонения от нормата

За съжаление, първият месец след раждането не винаги протича гладко. Може да има ситуации, когато е необходима помощта на лекар. Следете вашето благосъстояние, измервайте редовно телесната си температура, тъй като повишаването на температурата най-често е първият признак на усложнения в следродилния период. Всички усложнения от следродилния период могат да бъдат разделени на няколко групи:

1. Усложнения от матката.
Най-страшното усложнение през първите дни след раждането е следродилен кръвоизлив. Те започват веднага след раждането, не са придружени от никакви болезнени усещания и са много изобилни, поради което могат да представляват опасност за живота на жената. Причините за кървенето са различни наранявания по време на раждане, аномалии в отделянето на плацентата и мембраните и аномалии в свиването на матката. За лечение на кървене се използват различни хирургични интервенции, лекарства и донорски кръвни препарати. За да наблюдава една жена, тя е оставена в родилното през много опасните първите няколко часа след раждането. На следващия ден рискът от кървене намалява, но възникват други проблеми.
Субинволюция на матката - намаляване на скоростта на свиване на матката, поради забавяне на матката след отделяне след раждането. Болестта често се появява 5-7 дни след раждането, поради затваряне на цервикалния канал с кръвен съсирек или парче мембрани, както и огъване на матката поради отпускане на лигаментния апарат.
Инфекцията на съдържанието на матката може да доведе до възпалителен процес на маточната лигавица - ендометрит. Предразполагащи фактори за появата на ендометрит са трудно раждане, аномалии в отделянето на плацентата по време на раждане, инфекции на гениталния тракт, пренесени по време на бременност, нарушен имунитет, аборт. Симптомите на заболяването са: повишаване на телесната температура, неприятна миризма при лохии, болки в долната част на корема. За изясняване на диагнозата се извършва ултразвуково изследване и, ако е необходимо, операция, по време на която съдържанието се отстранява от маточната кухина (измиване или остъргване на матката). След операцията трябва да се предписват антибиотици.

2. Усложнения от гърдата.
Лактостаза - застой на мляко в млечната жлеза. В същото време гърдите се подуват и стават болезнени, появяват се огнища на уплътнения, възможно е краткосрочно повишаване на телесната температура. Сама по себе си лактостазата не е болест, изискваща само нежно изцеждане на гърдите, ограничаване на приема на течности и често хранене с болезнени гърди. Когато обаче се присъедини инфекция, тя се превръща в лактационен мастит, който изисква незабавна медицинска помощ, антибиотична терапия и понякога операция. Въпросът за възможността за кърмене с мастит се решава индивидуално, в зависимост от стадия на заболяването.
Друго усложнение на гърдата е появата на напукани зърна. Основната причина за появата им е неправилно закрепване на бебето към гърдата, когато бебето улавя само зърното, а не цялата ареола. Такъв припадък е много болезнен за майката - и това е основният сигнал за опасност. Храненето на бебето не трябва да боли. Консултантите по кърмене предоставят добри съвети и практическа помощ при лактостаза и напукани зърна. Лечението на пукнатини се състои в лечение на зърното с лечебни рани..
Хипогалактия - недостатъчно производство на мляко. За да увеличи количеството мляко, майката трябва да увеличи честотата на хранене, да не пропуска нощното хранене, да предлага на бебето и двете гърди в едно хранене, да пие повече, да се храни добре и да спи много.

3. Усложнения от тъканите на шийката на матката, влагалището и кожата.
Възпалените рани на тези тъкани се наричат ​​следродилни язви. Когато се прикрепи инфекция, тези рани се подуват, покриват се с гнойно покритие, ръбовете им са болезнени. За целите на лечението те се третират с различни антисептици, понякога се налага хирургично лечение.

4. Усложнения от венозната система.
Хемороидите (разширени вени на ректума) също причиняват болка. При прищипване те се увеличават, стават подути, напрегнати и болезнени. Задълбочената хигиена (душ след всяко посещение на тоалетната), поставяне на лед върху перинеума, помага за намаляване на болката. Някои лекарства могат да се използват според указанията на лекар..
Тромбофлебитът е венозно заболяване, характеризиращо се с възпаление на венозната стена и венозна тромбоза. След раждането най-често се появява тромбофлебит на тазовите вени. Обикновено това заболяване се появява през третата седмица след раждането. По отношение на симптомите той много прилича на ендометрит, но изисква различно лечение. Хирурзите участват в лечението на усложнения от венозната система.
Усложненията след раждането изискват незабавно лечение, тъй като могат да доведат до генерализация на процеса - следродилен перитонит или сепсис. Ето защо, ако сте объркани относно състоянието си, не забравяйте да се консултирате с лекар..
Правила на поведение

През първата седмица след раждането, докато жената е в болница, тя се наблюдава ежедневно от лекар и акушерка. Те оценяват общото състояние на родилката, измерват пулса, кръвното налягане, телесната температура, определят състоянието на млечните жлези, инволюцията на матката и естеството на лохиите. В повечето случаи, след нормално раждане, можете да се справите без лекарства, само с много болезнени контракции е възможно да използвате анестетици. При усложнения от следродилния период лекарят ще предпише необходимото лечение. Жената след раждането се изписва на 5-6-ия ден след неусложнен труд.
Едно от най-важните правила, които трябва да спазва нова майка, е достатъчно сън. Общата му продължителност трябва да бъде поне 8-10 часа на ден. Това количество сън ще ви позволи да се възстановите след раждането и ще ви даде сили да се грижите за бебето си. Естествено е невъзможно да си осигурите дълъг сън през нощта, защото ще трябва многократно да хранете бебето, затова се опитайте да дадете всяка свободна минута и да спите през деня..
Станете от леглото след нормално раждане се иска в рамките на шест часа след раждането. Отначало станете нежно от леглото, като избягвате резки движения, в противен случай може да ви се завие свят. Още през първия ден след раждането можете да правите дихателни упражнения и да подпомагате свиването на матката със самомасаж. За да направите това, трябва да легнете по гръб, да отпуснете стомаха си възможно най-много, внимателно да почувствате дъното на матката (точно под пъпа) и внимателно да го погалите отстрани към центъра и нагоре. По-добре е да спите и лежите първите 2-3 дни след раждането (преди да пристигне млякото) по корем. Периодичното прилагане на бутилка с топла вода с лед в долната част на корема също помага за намаляване. За да се избегне хипотермия, нагревателната подложка трябва да се увие с памперс и да се държи не повече от 20 минути подред.
На втория ден след раждането можете да преминете към терапевтични упражнения. Правете леки упражнения за компресия и релаксация на тазовото дъно ежедневно и често. Това ще помогне да се отървете от неволното уриниране, ще насърчи заздравяването на конците в перинеума. За да тренирате коремните си мускули, редувайте издърпването и отвличането на краката си, сякаш въртите велосипед. Издишайте и изтеглете стомаха си, задържайки дъха си; след това се отпуснете Трябва да изпълнявате тези прости упражнения няколко пъти на всеки час, когато сте будни. Препоръчват се и на жени, които са имали цезарово сечение. От втората седмица разширете набора от упражнения, като добавите извивки, огъвания на торса, а до края на месеца и упражнения за коремна преса.
Много е важно внимателно да се спазват правилата за лична хигиена. Все още сте твърде слаби, за да се противопоставяте добре на околните микроби, затова се отървете от тях постоянно. Измиването със сапун, особено ако има шевове на перинеума, е необходимо след всяко посещение на тоалетната. Конците се третират допълнително със специални антисептици два пъти на ден. Трябва да се внимава уплътненията да бъдат чисти. За този период най-подходящи са специални подложки след раждането, в краен случай обикновени, но с памучна повърхност. В родилния дом не трябва да използвате подложки с горен слой от синтетичен материал. Независимо от пълнежа е необходимо да сменяте уплътнението на всеки 2-3 часа. Задължително е да се взимате душ 2 пъти на ден, след което да измивате млечната жлеза със сапун. Не е необходимо да измивате гърдите си след всяко хранене, просто оставете капка мляко върху зърното и го оставете да изсъхне на открито. Не можете да се къпете през първия месец след раждането. Бельото и спалното бельо трябва да са памучни. Сменяме бельото ежедневно, спалното бельо - поне веднъж на всеки три дни.
Столът трябва да бъде в рамките на първите три дни след раждането. Ако в перинеума има шевове, първата кухина предизвиква страх, че шевовете могат да се „разпаднат“. Този страх е напълно неоснователен, но по време на движение на червата можете да задържите зоната на шева със салфетка, което ще намали разтягането на тъканите и движенията на червата ще бъдат по-малко болезнени. За да улесните този процес, включете в диетата си сушени кайсии, сини сливи, изпийте чаша минерална вода без газ или кефир на гладно. Ако няма изпражнения на 4-ия ден, тогава трябва да използвате слабително или да поставите прочистваща клизма.
Храненето на кърмачка трябва да бъде висококалорично (2500-3000 ккал). През първите 2 дни след раждането храната трябва да бъде лесно смилаема. От 3-ия ден се предписва редовна диета с преобладаване на млечна киселина, зърнени храни, плодове и зеленчуци. Пикантните, мазни, пушени храни, консерви, алкохол и потенциални алергени за детето трябва да бъдат изключени от диетата. Количеството протеин трябва да бъде около 100 g, главно поради протеини от животински произход, мазнини 85-90 g, от които една трета са растителни, въглехидрати - 300-400 g. Опитайте се да пиете мляко или кефир всеки ден (най-малко 0,5 l), има извара (50g) или сирене (20g), месо (200g), зеленчуци, плодове (500-700g всеки), хляб и растително масло. При установена лактация трябва допълнително да пиете 1,5-2 литра чиста вода на ден.
Сексуалната активност след раждането може да бъде възобновена след 6 седмици. По това време тялото на жената вече е напълно нормално. През същия период е необходимо да се подложите на медицински преглед в предродилна клиника или при Вашия лекар. Те ще ви претеглят, ще ви измерват кръвното налягане, ще ви направят тест за урина и ще изследват млечните ви жлези. Ще се направи вагинално изследване, за да се определи размерът и положението на матката, да се провери как шевовете са заздравели и да се вземе тампон от шийката на матката. Вашият лекар ще Ви посъветва относно контрацепцията.
За пълно възстановяване след раждането трябва да минат поне две години преди следващата бременност.