Статията разглежда менструацията след цезарово сечение. Ще ви кажем, когато започнат с кърмене и хранене от шише, защо отделянето е обилно или оскъдно. Ще разберете в какви случаи има закъснение, отзиви на жените за менструацията в следродилния период и защо понякога се появява болка по време на изписването.

Каква е разликата между менструацията и следродилното отделяне

Lochia - отделяне след раждането, което се случва при всяка родилка, независимо дали раждането е било естествено или чрез цезарово сечение. Това състояние на тялото възниква в резултат на възстановяването на стените на матката..

Продължителността на следродилното отделяне (лохии) е 45-60 дни

По правило продължителността на такова освобождаване е 45-60 дни. През целия този период те могат да променят миризмата и цвета си: от тъмночервен до светлочервен разряд. След завършване на лохиите се смята, че женското тяло започва да се възстановява до пренаталното състояние. Веднага след раждането, лохиите се разпределят обилно, но постепенно те намаляват обема си, докато напълно спрат.

Основната разлика между лохиите и обикновената менструация е продължителността и естеството на отделянето. По време на менструация се наблюдават зацапвания с малки съсиреци, средната продължителност е 5-7 дни. Месечният им рецидив се нарича менструален цикъл..

Продължителността на лохиите е по-голяма от нормалната менструация, докато естеството на отделянето се променя с течение на времето. В този случай е важно да не се бърка отделянето след раждането с кървене, което е придружено от повишаване на температурата, както и обилно отделяне на алено нюанс..

Кога започва менструацията след цезарово сечение

След завършване на лохиите и пълно възстановяване на тялото на жените идва първата менструация. Няма точна дата на тяхното възникване, всеки случай е индивидуален.

Следните фактори влияят върху времето на настъпване на менструацията след цезарово сечение:

 • индивидуални характеристики на организма;
 • как протича бременността;
 • възраст;
 • следродилен начин на живот (хранене, сън, почивка, физическа активност);
 • кърмене;
 • наличието на възпалителни или инфекциозни процеси;
 • нервно напрежение, стрес.

Обикновено менструацията след цезарово сечение настъпва след края на кърменето. Но в някои случаи менструацията може да дойде още на следващия месец след края на лохиите.

По време на кърменето тялото на жената произвежда пролактин, който блокира женските полови хормони. По тази причина яйцеклетките не узряват и менструацията не настъпва..

Тъй като броят на храненията намалява, обикновено 5 месеца след раждането, когато се въвеждат допълнителни храни, производството на полови хормони се увеличава, което увеличава вероятността от менструация. Най-често след края на HV менструалният цикъл се възстановява в рамките на 6 месеца. Трябва да се има предвид, че честото кърмене се отлага, първата менструация идва след цезарово сечение.

Понякога някои майки се оплакват от силна болка по време на изписване след цезарово сечение. Това се дължи на маточните контракции, с течение на времето този дискомфорт изчезва.

Продължителността на менструацията след раждането зависи от характеристиките на тялото.

Продължителност

Колко дни ще мине менструацията след раждането зависи от индивидуалните особености на организма. Според някои жени продължителността и броят на дните в цикъла се променят след раждането на бебето..

Месечно след раждането с кърмене и изкуствено хранене

Както писахме по-горе, първата менструация обикновено идва 4-6 месеца след раждането, след въвеждането на първите допълващи храни за бебето. Ако майката на майката кърми само, тогава в този случай менструацията може да отсъства в продължение на една година или дори повече, въпреки факта, че раждането е било естествено или с помощта на цезарово сечение.

Ако детето е изкуствено хранено, тогава може да настъпи менструация месец след раждането, но не по-късно от 2-3 месеца след раждането..

При нередовен цикъл и често променящ се характер на менструацията, определено трябва да се консултирате с гинеколог, тъй като подобно състояние може да бъде предизвикано от наличието на патологични процеси в тялото.

Смята се, че при нередовен цикъл преди раждането той се променя на обикновен след раждането на бебето. Менструалният поток става по-малко обилен и по-малко болезнен. Няма научни доказателства за това, въпреки че някои жени са отбелязали подобни промени в себе си..

Експертите съветват жените, претърпели цезарово сечение, да се въздържат от нова бременност в продължение на 3 години. Това се дължи на възстановителните процеси в матката. Ако бременността настъпи по-рано от разрешения период, тогава в този случай рискът от разкъсване на вътрешните шевове се увеличава.

Липсата на менструация в следродилния период не е гаранция, че няма да настъпи нова бременност. Това се дължи на нестабилния хормонален фон на родилката, при който в женското тяло може да настъпи узряването и оплождането на яйцеклетката. Кърмещите жени трябва да вземат това предвид и да се грижат за контрацепцията..

Кога да посетите лекар

Причината за посещение при лекар е следните отклонения:

 • отсъствие на менструация при жена, която не кърми повече от 4 месеца;
 • много малко или твърде много отделяне;
 • продължителността на Вашия период е по-голяма от 6 дни;
 • олигоменорея (продължителността на менструацията е не повече от 2 дни);
 • нестабилен менструален цикъл;
 • неприятна миризма на отделяне;
 • рязко спиране на изписването, последвано от възобновяването им след 2-3 дни.

Липсата на менструация след раждане е причина да посетите лекар

Защо няма период след цезарово сечение

Много жени изпадат в паника, ако след цезарово сечение продължително време няма период. Основните причини за забавянето включват кърменето и характеристиките на тялото на майката. Също така, липсата на менструация може да бъде повлияна от:

 • стрес;
 • неправилен начин на живот;
 • хормонален дисбаланс;
 • лоша и небалансирана диета;
 • усложнения след раждането.

При продължително отсъствие на менструация, не забравяйте да посетите лекар, за да изключите наличието на сериозни заболявания.

Отзиви

По-долу са прегледите на жени, решили да споделят свои случаи на настъпване на менструация след цезарово сечение.

Елизавета, на 28 години

Второто ми раждане беше със секцио. Не съм кърмила, менструациите идват 2 месеца след края на лохиите. Преди бременността имах силна болка по време на менструация, след раждането този дискомфорт изчезна.

Камила, на 32 години

Наскоро родих първото си дете, поради неправилно представяне имах цезарово сечение. Кърмеше само през първите 2 месеца, след което се отказа. Стабилен менструален цикъл настъпи само 6 месеца след раждането. Изписването беше с малки съсиреци, но прочетох в един от форумите, че това е доста често.

Бременността и раждането са сериозен стрес за организма. За някои жени един месец е достатъчен за следродилна рехабилитация, докато за други отнема година. При някои майки менструалният цикъл се възстановява един месец след цезаровото сечение, ако не кърмят, докато други нямат месечно отделяне през целия период на лактация.

За да се възстановите бързо от раждането, трябва:

 • яжте правилно;
 • водят активен и здравословен начин на живот;
 • достатъчно е да почивате и да спите поне 8 часа на ден;
 • по-малко нервни;
 • отделете достатъчно време за себе си.

Поради тази причина е препоръчително да се прибегне до помощта на роднини след цезарово сечение. В крайна сметка това е коремна операция, която пречи на движението и не позволява нормална грижа за бебето.

В случай, че менструалният цикъл не се възстанови след прекратяване на кърменето или въвеждането на допълнителни храни, трябва незабавно да се консултирате с лекар. Подобен знак може да показва сериозни заболявания, които е по-добре да бъдат излекувани своевременно, отколкото да се справят с усложненията по-късно..

Различни ли са менструациите след цезарово сечение и след естествено раждане?

Към днешна дата процедурата за цезарово сечение е доста широко разпространена сред родилките. До такава степен, че някои майки доброволно избират този маршрут като алтернатива на естественото раждане. Но повечето жени се страхуват от този метод, тъй като млякото от тези родилки обикновено пристига късно. След операцията много от младите майки се тревожат от също толкова важен въпрос - кога започва менструацията след цезарово сечение по време на кърмене?

Какво влияе върху началото на менструацията

Колко бързо започва първата менструация след цезарово сечение зависи преди всичко от кърменето. Тоест при редовно хранене на бебето без добавки цялото количество произведен пролактин се изразходва за лактация. Съответно яйчниците не работят с пълна мощност, което пряко влияе върху плодовитостта. И щом една млада майка започне да въвежда допълнителни храни в диетата на бебето, отрицателният ефект на женския хормон върху раждането на яйцеклетка отпада, поради което бавно, но все пак става възможно зачеването на дете.

Обикновено този период продължава около четири месеца, след което жената може да очаква началото на своя период..

В допълнение към gw, началото на менструацията се влияе от:

 1. съпътстващи заболявания в хроничен стадий;
 2. начин на живот на кърмачка;
 3. емоционалният фон на жената (колко често е изнервена, притеснена или притеснена за близките си);
 4. наличието на добра почивка;
 5. меню на жена, която кърми;
 6. физиологични особености на организма.

Всеки от тези критерии поотделно не оказва значително влияние върху времето на настъпване на менструацията. Но колкото повече фактори присъстват в живота на кърмачка, толкова повече това влияе на бързото възстановяване и нормализиране на цикъла..

Естеството на менструалния поток след оперативно раждане

Месечно след цезарово сечение с кърмене, разбира се, промяна, но по същия начин, както може да се случи при естествено раждане. Първото нещо, което повечето жени при раждането отбелязват, е намаляване на болката по време на менструалния поток. В допълнение, има забележима редовност в цикъла, естеството на изхвърлянето е по-малко изобилно..

Какво изхвърляне трябва да алармира

Струва си да се притеснявате за промените в здравословното състояние на кърмещата майка, ако:

 • менструация толкова обилна, колкото и преди;
 • менструацията може по-скоро да се нарече изпускане, тъй като техният обем е доста оскъден;
 • има увеличение на периода на менструация (над шест дни вече е причина да посетите лекар);
 • менструалният поток е много кратък - само два дни;
 • менструацията приключва и отделянето под формата на намазки остава дълго време след тях;
 • няма редовност в цикъла;
 • отделянето по време на менструация има изключително неприятна миризма;
 • все повече прекъсвания се наблюдават при менструация - тоест те си отиват, след това рязко се спират и след няколко дни се връщат.

Как да помогнем на тялото да се възстанови

На първо място, кърмещите майки трябва да слушат собственото си тяло, а не ценните съвети на хората около тях. В края на краищата всички процеси в организма протичат по различни начини абсолютно за всеки отделен човек. По същия начин, по време на кърмене след цезарово сечение, много фактори могат да повлияят на възстановяването на организма. Например:

 1. Диета и баланс на менюто.
 2. Стабилна и редовна почивка.
 3. Наличието или отсъствието на стресови ситуации в живота на жена, която кърми.
 4. Възрастта на майката.
 5. Общо здраве.

Ето защо ранното възстановяване на силата директно зависи от подкрепата на близките. В края на краищата следоперативният шев не позволява на младата майка да се движи с пълна сила, особено за първи път след цезаровото сечение. Грижа за бебето, домакински задължения - това е, с което роднините могат да помогнат.

Не се паникьосвайте, ако менструацията ви не се появи достатъчно дълго време. Понякога този процес може да изпревари само след завършване на храненето на бебето - след една година или повече.

След операцията кърмещата жена трябва да внимава към здравето си, периодично да се наблюдава от гинеколог и да се вслушва в неговите съвети. А също и да ходите повече на чист въздух, да спите по-дълго време, да се храните правилно и да не се притеснявате от дреболии.

В същото време не трябва да правите горещи вани и да използвате отоплителни процедури за тялото. Необходимо е да се спазват правилата за хигиенна грижа за шева и неговата обработка.

Периодът на поява на менструалния цикъл след цезарово сечение и неговото нормализиране е доста дълъг процес. Възстановяването на женската репродуктивна система зависи не толкова от начина на раждане, колкото от начина на хранене на детето и редица други фактори. И за да се предотврати развитието на негативни последици, кърмещата майка трябва да бъде преглеждана от гинеколог от време на време.

Кога да изчакате менструацията си след цезарово сечение?

Цезарово сечение е операция, която се извършва в 25% от случаите на общия брой раждания, когато е невъзможно да се роди самостоятелно. След интервенцията повечето жени се интересуват колко скоро ще се възстанови месечният цикъл. И това е вярно, тъй като менструацията, възобновена навреме, показва нормалния ход на следоперативния период и липсата на усложнения.

Кога започва менструацията след цезарово сечение?

Месечно след операцията по цезарово сечение започва след възстановяване на тялото на жената, всеки случай е индивидуален и няма единна норма, която да се спазва. За да възобнови цикъла безпроблемно, младата майка трябва да наблюдава своето благосъстояние и да се свърже с наблюдаващия лекар, ако има тревожни симптоми.

Първата менструация може да бъде обилна, това не е патология след операция на матката. Цикълът в началото не е редовен, а нормализирането му продължава средно 6 месеца. Първата започнала менструация преминава без узряването на яйцеклетката и продължава 5-7 дни. С течение на времето хормоналният баланс в тялото на жената се възстановява и започва активното функциониране на яйчниците. Периодът между менструациите трябва да бъде същият като преди бременността и да бъде 21-35 дни.

При кърмене

Функционирането на женското тяло зависи от хормоналния баланс, а пролактинът е водещото вещество в кърменето. Хормонът е отговорен за производството на мляко и количеството на неговото производство е постоянно през цялата продължителност на лактацията.

С освобождаването на пролактин в достатъчно количество, половите хормони, необходими за функционирането на яйчниците, се блокират, съответно яйцеклетките не узряват и не се оплождат. Поради тази причина менструалният цикъл се възстановява едва след края на кърменето..

Шансът за по-бързо пристигане на менструацията се увеличава, когато няколко фактора съвпадат:

Внимание! С комбинация от тези състояния се увеличава вероятността не само да започне редовен месечен цикъл, но и началото на бременността. Ако не искате да раждате следващото бебе, младата майка трябва да се предпази с презервативи или с мини пиене, или да инсталира спирала.

С изкуствено хранене

Кога обикновено започва менструацията, ако поради специални причини жената е трябвало да откаже да кърми бебето? В такива случаи менструалният цикъл се възобновява много по-рано, отколкото при майките, които поддържат лактацията. Редовната менструация идва след 1-3 месеца, но не от момента на цезаровото сечение, а от деня, в който секрецията на лохиите спира.

Важно е да се обърне внимание не само на началото на менструацията, но и на естеството на отделянето. Много жени след цезарово сечение показват признаци на усложнения - възпалителен или срастващ процес, докато цикълът се възстановява по-бавно.

Ако менструацията при изкуствено хранене е оскъдна или болезнена, това може да означава невъзможност на матката да се свие напълно поради следоперативния белег. Младата майка трябва да се консултира със специалист за преглед, за да не провокира развитието на застоял процес. Обилната менструация, наблюдавана при изкуствено хранене на бебе, продължаваща повече от 7 дни подред, също изисква посещение на лекар, тъй като те показват увреждане на матката.

Причини за отсъствие на менструация

Коремна операция на матката е сериозна причина за нова майка да се предпази от прекомерно физическо натоварване, стрес и преумора. Роднините на жената трябва да поемат част от отговорностите на къщата и да се грижат за бебето, за да дадат на родилката възможността да се възстанови напълно. Ако след цезаровото сечение необходимият период е преминал и в същото време няма менструация, не можете да отлагате посещението при гинеколога.

Извършването на трохи и операции на матката са много стресиращи за организма. Процесът на възобновяване на менструалния цикъл е различен за всяка жена и зависи от възрастта, размера на съществуващите щети, кърменето или изкуственото хранене на бебето. Причините за липсата на менструация могат да бъдат скрити в следните фактори:

Съвет! Не трябва да чакате началото на менструацията, ако са изминали повече от три месеца от момента на операцията и освобождаването на лохии с изкуствено хранене. Изчерпателният преглед ще помогне да се установи каква е причината за отсъствието на менструация, дали хормоналният дисбаланс, умората или усложненията след цезарово сечение влияят на проблема.

Какво влияе върху възстановяването на цикъла?

Колко време отнема редовният менструален цикъл след цезарово сечение зависи от много обстоятелства. Ако лохиите вече са приключили и тялото се е възстановило, следните фактори влияят пряко върху възобновяването на менструацията:

Ако млада майка се храни добре, почива, не е нервна и се наблюдава редовно от гинеколог, менструалният цикъл обикновено се възстановява сам, без да се развиват здравословни проблеми и усложнения.

Каква менструация трябва да предупреждава?

В следоперативния период младата майка трябва внимателно да следи дали менструацията е започнала навреме и дали матката е напълно изчистена. Факторите, влияещи върху броя им, редовността на изписването вече са обсъдени, но също така е важно да се знае коя менструация трябва да породи съмнения у жената:

Обикновено, шест месеца след операцията, с изкуствено хранене, менструацията трябва да се възстанови. Когато кърмите бебе, периодът на аменорея може да продължи до самия край на лактацията. Ако след посочения период няма менструация или те са нередовни, трябва да посетите лекар.

Важно! Развитието на ендометриоза (възпаление на вътрешния маточен слой) или образуването на миома (доброкачествено новообразувание в матката) се посочва от твърде кратки или дълги периоди. Нормалната менструация трябва да продължи средно 3-5 дни, отклоненията също изискват медицинска намеса..

Ако менструацията след цезарово сечение е започнала, преминала 1-2 пъти и след това внезапно изчезнала, симптомите могат да бъдат причинени от настъпването на многократна бременност. Ако цикълът не е установен, шансът за зачеване се счита за висок, така че младата майка трябва внимателно да следи началото на менструацията, ако е необходимо, използвайте защита. Ненавременното настъпване на менструация, болезнено, миришещо, обилно или оскъдно отделяне е причина да посетите лекар и да бъдете прегледани.

Когато менструацията обикновено започва след цезарово сечение?

 • Време за възстановяване
 • Изписване след операция - какво е това?
 • Разлики от редовната менструация
 • Какво влияе?
 • Кога да посетите лекар?
 • Относно контрацепцията
 • Как да помогнете за възстановяването на цикъла?

Въпросът за възстановяване на менструалния цикъл след раждането винаги е доста сложен и противоречив. Особено много въпроси възникват при жени, които са родили чрез цезарово сечение. Изписването отнема много време, не винаги е ясно дали периодът вече е започнал или не и кога да го очаквате. В тази статия ще говорим за характеристиките на възстановяването на менструалния цикъл след цезарово сечение..

Време за възстановяване

По време на бременността тялото на жената произвежда големи количества хормон прогестерон, който й помага да ражда бебето. След раждането прогестеронът е намален до минимум, на преден план излизат други хормони - окситоцин и пролактин. Първият помага на матката да се включи до предишния си размер, да се свие, вторият помага да се развие лактация за хранене на бебето.

Началото на менструацията е 90% хормонален процес и само в малка степен се извива от възстановяването на тъканите и клетките на матката, нейния епител. Веднага след като хормоналният фон се нормализира, яйчниците ще започнат да работят, които по време на бременност са били потиснати от хормони и не е настъпило узряването на нови яйцеклетки, менструацията определено ще започне.

Никой лекар не може да ви каже точното време на настъпване на менструацията, тъй като процесът на хормонална регулация и индивидуалните характеристики на една жена след раждането са напълно различни от аналогичните критерии за друга.

Най-често при жени, които не кърмят по някаква причина и бебетата им се хранят изкуствено, пролактинът не оказва голямо влияние върху организма и следователно менструацията им е по-предсказуема. Те идват, когато маточната кухина се изчисти от лохии и хормоните започнат да се освобождават по обичайната схема: фоликулостимулиращ - лутеален - прогестерон - естроген. Най-често първата менструация при липса на кърмене започва 2-3 месеца след операцията.

С кърмещите майки всичко не е толкова просто и ще говорим за това по-подробно по-долу..

Изписване след операция - какво е това?

Това, което много жени погрешно наричат ​​менструация след раждане, на езика на лекарите се нарича "лохия". Те се открояват от момента на раждането в рамките на 6-8 седмици, независимо от вида на раждането - естествено или хирургично. След цезарово сечение обаче лохиите обикновено се открояват за малко по-дълго..

Менструалната кръв е епителни клетки, които са се разраснали в очакване на имплантиране на ембриона, но при негово отсъствие се отхвърлят от тялото. В месечната течност има много ензими, специални вещества, цервикална слуз, вътрематочна течност. Lochia е кръв, която се отделя от раната на плацентата. След отделянето на плацентата, която е нараснала заедно с матката чрез кръвоносни съдове, раната е неизбежна и за разлика от разрезите не може да бъде зашита.

Кръвните съсиреци в лохиите са знак за началото на процеса на кръвосъсирване на повърхността на раната. След 5-6 дни в секретите след операцията се появява ихор, след седмица - слуз. Обикновено, два месеца след цезарово сечение, отделянето е нормално..

С края на изтеглянето матката на лохиума се свива до обичайните си размери и тежи около 50-70 грама. Кухината му се изчиства. Теоретично тя е готова отново да забременее, но тази готовност се обявява с пристигането на редовна менструация. Ясно е, че в никакъв случай не е необходимо да забременеете веднага, защото процесът на възстановяване на белег на матката е по-дълъг и много важен за раждането на следващото бебе. Това е просто факт, който природата е планирала, и нищо повече..

Разлики от редовната менструация

Невъзможно е да се объркат лохиите и редовната менструация. Винаги има достатъчно голяма разлика между тях. Ако изтичането след гръбначния стълб е приключило и след няколко дни те са започнали с нова сила, това не е менструация, а възможно постоперативно усложнение, инфекция, възпаление, нарушена контрактилитет на матката, проблеми с зарастването на белези.

Менструацията като цяло е спонтанна. Цикълът вече няма да е същият като преди бременността, денят на менструацията ви ще се промени. Изписването през първата менструация може да е по-оскъдно, отколкото преди бременността. Това се дължи на физиологичното изчерпване на вътрешния функционален слой на матката - ендометриума. Първата менструация може да продължи няколко дни по-малко по същата причина. Но вече месец след него, с повтаряща се менструация, цикълът ще започне постепенно да се изравнява и да се върне към обичайните параметри на продължителността, честотата, изобилието от отделяне на жената и наличието или отсъствието на предменструален синдром.

Какво влияе?

В допълнение към хормоналните и рехабилитационни фактори, които влияят върху възстановяването на менструалния цикъл, други обстоятелства също влияят върху времето на настъпване на менструацията..

 • Психологическото състояние на жената след раждането. При жена в депресивно състояние, в състояние на следродилна депресия, цикълът се възстановява много по-дълго.
 • Възраст. При младите момичета менструалният цикъл след цезарово сечение се възстановява няколко пъти по-бързо, отколкото при жените, родили след 35 години.
 • Начин на живот. Хроничната липса на сън, недохранване и недостиг на витамини в организма, анемия, тютюнопушене и прием на алкохол могат значително да забавят възстановяването на женския цикъл.
 • Прием на лекарства. Ако една жена, поради различни причини, след операцията е била лекувана дълго време с антибиотици, хормонални лекарства, е приемала антиконвулсанти, не трябва да разчитате на ранното пристигане на менструацията.

При кърмещите жени менструацията започва по-късно, отколкото при тези, които не кърмят. Въпросът е в хормона пролактин, който се произвежда по време на лактация и е част от кърмата. И в това жените, които са родили себе си, и тези, които са претърпели операция по раждане, не се различават. Пролактинът има подчертан инхибиторен ефект върху производството на прогестерон и без този хормон яйчниците не могат да функционират пълноценно. По този начин не настъпва узряване и освобождаване на яйцеклетката от фоликула, няма менструация.

Колкото по-често детето суче гърдата, толкова по-често майката храни бебето при поискване, толкова повече се произвежда пролактин и колкото по-дълго може да се отложи възстановяването на менструалния цикъл.

На около шест месеца майката, по съвет на педиатъра, започва да добавя допълнителни храни към бебето. Консумира се по-малко кърма, което води до намаляване на производството му и намаляване на пролактина. Прогестеронът започва постепенно да се възстановява в правата си и около няколко месеца след началото на допълнителните храни започва менструацията (времето е доста произволно).

При жените, които имат бебета от раждането на смесено хранене (кърма + адаптирано млечно мляко), менструацията започва по-рано - до шест месеца след операцията. Тези, които са против допълнителното хранене и предпочитат да кърмят детето до една година, може да не виждат менструация повече от една година.

Кога да посетите лекар?

Причината за контакт с лекар и търсене на причините за нередности може да бъде липсата на менструация в продължение на шест месеца, ако жената не кърми, или в продължение на една година, ако кърми и използва допълнителни храни за бебешка храна.

Първите 2-3 цикъла след началото на менструацията може да са малко нередовни. Но ако в рамките на шест месеца от първата менструация цикълът не е станал редовен, определено трябва да се консултирате с лекар.

Трябва да отидете на лекар, дори ако периодът ви след цезарово сечение е много болезнен, е труден, с повишаване на температурата, влошаване на здравето, силна болка в долната част на гърба и долната част на корема. Необичайното отделяне също трябва да алармира - менструален поток с пяна, силна неприятна миризма, наличие на големи кръвни съсиреци - всичко това се нуждае от изследване и лечение.

Относно контрацепцията

Липсата на менструация след цезарово сечение по време на кърмене не е метод за контрацепция. Факт е, че жената не може да усети или забележи момента, в който прогестеронът отново ще започне да се произвежда поради леко колебание в нивото на пролактин. И точно в този момент може да започне узряването на първото яйце след раждането. Липсата на контрацепция в този момент може да доведе до непланирана бременност..

Жените след цезарово сечение се съветват да се въздържат от подобни ситуации поне 2 години. Това е важно за пълното образуване на белег на матката, за възстановяването на цялото тяло като цяло. Дори абортите през тези две години ще имат изключително отрицателно въздействие върху състоянието на вътрешния белег и следователно може да са непоследователни, разнородни..

С такъв белег тогава ще бъде по-трудно да забременеете, по-трудно е да носите детето, тъй като се увеличава вероятността от спонтанен аборт, ниско анормално закрепване на плацентата, фетоплацентарна недостатъчност и забавяне на растежа на плода. Тънкият и непостоянен белег няма да позволи на жената да роди второ бебе сама след първото цезарово сечение, ще трябва да направи втора операция. Той може да не издържи и да се разпръсне, докато носи трохи, а това е изпълнено със смърт както за плода, така и за майката..

Сексуалните отношения през първите два месеца след операцията са противопоказани, тъй като представляват риск от механично нараняване на белега и също така увеличават вероятността от инфекция отвън в гениталния тракт и маточната кухина. След като лохиите спрат, трябва да използвате презерватив за интимни контакти. Бариерната контрацепция е изключително важна, докато менструалният цикъл бъде напълно възстановен и редовен..

След това жената трябва да посети гинеколог и да обсъди с него други методи за контрацепция, ако по някаква причина партньорите не са твърде доволни от презервативи. Към планирането на следващата бременност трябва да се подхожда отговорно..

Как да помогнете за възстановяването на цикъла?

В следоперативния период жената трябва да следва всички препоръки на лекаря. Не вдигайте тежести, не правете резки скокове, падания. Не трябва да използвате тампони, за периода на рехабилитация е по-добре да използвате хигиенни подложки.

Важно е да се храните добре през целия период на възстановяване. Жената се нуждае от достатъчно количество протеинови храни и витамини, за да възстанови цикъла. Ето защо диетите, посещенията във фитнес залата и други „наслади“, за да приведете себе си, любимия си във форма след раждането, е по-добре да отложите до първата менструация или за шест месеца след оперативно раждане.

За информация кога започва менструацията след цезарово сечение вижте следващото видео.

Менструация след цезарово сечение

Всеки месец женското тяло претърпява колосални промени, насочени към подготовка за вероятна бременност. Репродуктивната, ендокринната, нервната, сърдечно-съдовата и други системи са податливи на множество циклични метаморфози, което бележи началото на следващата менструация, и всичко това в името на бъдещото потомство. Ако зачеването се осъществи в един от следващите цикли и настъпи бременност, тогава всички тези процеси ще продължат, осигурявайки безопасността на плода и неговото развитие. Тялото на бъдещата майка ще се възстанови напълно и ще започне да работи в различен режим..

След раждането на дете много промени, настъпили в женското тяло за 9 месеца, са обърнати - инволюция, настъпва обратното развитие. И когато плодовитостта се възстанови, менструацията ще се възобнови. Но това изобщо не означава, че една жена вече може да забременее и да роди отново, особено ако е имала цезарово сечение. По-точно тя може, но такъв изход е изключително нежелан и дори опасен. Лекарите препоръчват да планирате следващата си бременност не по-рано от 3 години по-късно. Ето защо трябва да помислите за контрацепция веднага след цезарово сечение, без да чакате първата менструация. Това обаче е съвсем друга тема - нека се върнем към нашата.

Жените се интересуват от въпроса кога започва менструацията след цезарово сечение. Но тук трябва да се изяснят два момента наведнъж:

 1. този въпрос е много индивидуален: разнообразни термини са възможни за различни жени в границите на нормата;
 2. Цезарово сечение практически няма ефект върху времето на настъпване на първата менструация след раждането, то се случва както при естественото раждане.

Възстановяването на женското тяло и обратните промени започват от момента, в който плацентата напусне. Матката се свива през цялото време и започва да намалява доста бързо. Всеки ден пада надолу с около 1 см. Матката се връща към предишния си размер, маса и местоположение до 6-8 седмици след раждане или цезарово сечение, а в някои случаи (например при много активно кърмене) дори става малко по-малка от преди раждане. В същото време яйчниците започват да се „събуждат“, хормоналните им функции постепенно се възстановяват напълно.

На повърхността на матката се образува рана, която заздравява и кърви, което причинява специфично отделяне след раждането - лохии. Те спират до 6-8 седмици след раждането (не бъркайте лохиите с менструация) и през целия този период характерът им (цвят, мирис, интензивност) може да се промени. Прочетете повече по тази тема на нашия уебсайт в статиите Освобождаване след раждане и Менструация след раждане..

Когато лохиите изчезнат, трябва да се приеме, че женското тяло се е върнало възможно най-близо до състояние преди бременността. Сега новосформираната майка може да започне редовни периоди, но често първият цикъл след раждането е ановулаторен (т.е. овулацията не настъпва, което означава, че бременността е невъзможна).

Менструацията след цезарово сечение при всички жени започва по различно време, което зависи от редица фактори:

 • хода на бременността;
 • възрастта на жената;
 • начин на живот;
 • качество на храната и почивката;
 • общото състояние на родилката (психо-емоционално, наличие на хронични заболявания);
 • физиологични характеристики на тялото;
 • кърмене.

Как и кога протича менструацията след цезарово сечение

Менструацията след цезарово сечение идва след определено време, в зависимост от лактацията: ако жената започне да се храни, тогава цикълът се стабилизира един месец след края на храненето, а ако не, то вече 2 месеца след операцията. Менструацията се влияе от много фактори, които определят усложненията в следоперативния период..

През първия месец младата майка не трябва да се страхува от отделянето от матката, което се нарича лохии, в бъдеще те ще намалят и след това ще спрат. Загубата на голямо количество кръв по време на менструация може да показва маточно кървене, което е една от най-опасните ситуации в този случай..

Първият път след раждането менструацията може да бъде нередовна, обилна, болезнена, но 2-4 месеца след завършване на лактацията, цикълът трябва да се стабилизира. В противен случай трябва да посетите лекар.

Разлики между менструацията след цезарово сечение и след естествено раждане

Месечно след цезарово сечение и след естествено раждане се различават по естеството на отделянето, както и факторите на стрес, които влияят върху хормоналната система, което също влияе върху обновяването на цикъла. По време на оперативното раждане тялото на майката изпитва голям стрес, много енергия се изразходва за възстановяване, което влияе върху формирането на менструалния цикъл.

По време на естественото раждане процесът протича физиологично и хармонично, причинявайки нормални хормонални промени при липса на усложнения.

Именно наличието на неприятни последици и в двата случая може значително да повлияе на началото на менструацията и тяхното естество по време на раждането. Също така, лактацията и нейният режим играят водеща роля в това..

И ето повече за това как да премахнете стомаха след цезарово сечение.

Първи месец след раждането: лохии

След оперативно раждане в рамките на месец жената има лохии - материал, отхвърлен от матката под формата на тъкани на плацентата, епитела и други спомагателни структури. По този начин матката се "прочиства".

По време на операцията има интензивни контракции на този орган, който премахва повечето елементи от кухината, поради което след цезарово сечение лохиите достигат максималната си интензивност през първите три до четири дни и след това придобиват лигавичен характер с малка примес на кръв. През този период хормоните, които са отговорни за овулацията, са на ниско ниво, така че някои процеси след раждането са хармонично завършени, а други започват - месечният цикъл.

Ако в същото време майката започне да кърми бебето, тогава началото на менструацията не настъпва. През месеца лохиите все още се открояват и след това приключват. След цезарово сечение продължителността и интензивността на лохиите се увеличават, тялото премахва всички строителни елементи около плода по-дълго и почиства маточната кухина, тъй като при раждането е дисектирано и след това почти не се е свило.

Периодът на освобождаване от отговорност може да се увеличи до един месец и половина, през който хормоните също са на ниско ниво..

Кога започват, след колко дни

Менструацията след цезарово сечение започва средно един месец и половина след операцията. Когато лохията приключи, хормоналната система възстановява работата си, нивото на естроген се повишава, овулацията е възможна. Средно това се случва 5-7 дни след последното изписване след раждането..

Това е естествен процес, развит в хода на еволюцията. Когато нивото на пролактин се повиши, нивото на естроген спада, овулацията не настъпва. Това продължава, докато жената поддържа лактация. Ако храненето е при поискване, тогава периодът на естествено забавяне на менструацията се увеличава от шест месеца до една година..

Ако майката се храни по график, тогава физиологичното безплодие се намалява до 4-6 месеца. И ако майката премине към изкуствено хранене, тогава менструацията може да започне след обичайните 1-2 месеца.

Но кърменето не е стопроцентова защита срещу овулация, така че по време на кърменето трябва да се използва бариерна контрацепция, за да се намали рискът от бременност. Хормоналните контрацептиви в тази ситуация ще бъдат нежелани, тъй като нарушават естествения хормонален фон, необходим за възстановяване на репродуктивната система и формиране на лактация.

Лактацията не е стопроцентова защита срещу овулация

Какво ще бъде първото, докато вървят

Първите периоди след цезарово сечение ще се различават от пренаталните периоди, обикновено отнемат повече време. Първият цикъл отразява още не напълно възстановената репродуктивна система, също така има големи промени в матката поради белези, така че първият цикъл ще бъде дълъг, а самите менструални периоди ще бъдат изобилни.

Жена след операция в първия цикъл може да загуби до 200 ml кръв. Ако загубите се увеличат и подложките трябва да се сменят буквално на всеки час, тогава трябва да се консултирате с лекар - може би кърви.

Отхвърлянето на епитела след цезарово сечение ще бъде малко по-обилно, съдовете и цялата стена все още не са напълно възстановени след травматичната интервенция. Продължителността на самия цикъл също може да се промени. Първите няколко месеца той ще "ходи", тоест ще промени продължителността му.

След това, с успешен ход на периода на възстановяване, той ще се нормализира, но най-вероятно ще се различава от предишния вариант преди бременността. Чувствата на жената по това време също ще се променят. Бременността има благоприятен ефект върху здравето на жените, така че болката и други неприятни усещания ще намалят след известно време. Първата менструация все още ще бъде болезнена поради травма на кухината. В бъдеще естеството на менструацията се стабилизира.

Менструациите след естественото раждане са по-малко изобилни и се нормализират по-бързо. Има и по-малък риск от болка през първия цикъл..

Колко първо отиват, колко дълго

Първата менструация след цезарово сечение е поне 5-7 дни, може би до 8-9. Това се дължи на обширното отхвърляне на епителната покривка, скорошната травма на кръвоносните съдове и мускулните елементи. Колко дълго ще продължи менструацията зависи от много фактори, свързани преди всичко със състоянието на матката и репродуктивните органи. Но обикновено след един или два цикъла менструацията ще се нормализира..

След естествено раждане първата менструация е средно 5 дни, те бързо се възстановяват. Под въздействието на пролактин в първата такава менструация може да има зацапване, тъй като хормонът засяга матката. След цезарово сечение интензивността на загубата се дължи до голяма степен на дисхармонията на хормоналния статус и нараняванията на лигавицата на матката.

Фактори, влияещи върху началото на менструацията

Началото на менструацията се влияе от много фактори както по време на самата бременност, така и след раждането, те включват:

 • по време на бременност;
 • наличието на усложнения през третия триместър;
 • инфекциозни процеси в гениталиите;
 • огнища на инфекция в тялото;
 • количеството загуба на кръв по време на раждане;
 • наличието на усложнения по време на операцията;
 • възпалителни и инфекциозни заболявания след цезарово сечение;
 • продължителността на периода на отхвърляне на лохии;
 • естествено ниво на пролактин, неговото количество;
 • заболявания на хипофизната жлеза;
 • заболяване на щитовидната жлеза;
 • вид хранене (изкуствено или естествено);
 • наличието на сраствания в малкия таз и в матката;
 • емоционалното състояние на майката;
 • ниво на стрес след операция.
Адхезии в малкия таз

Всички тези фактори влияят негативно на менструалната функция. Всички заболявания, усложнения, както и неблагоприятната среда около родилата жена допринасят за удължаване на периода на възстановяване на репродуктивната функция. Също така може да повлияе на лактацията, което ще доведе до намаляване или дори спиране. Тогава менструацията ще дойде, но с отрицателното влияние на други фактори, те ще бъдат нередовни, болезнени или ще променят интензивността си.

Менструацията се влияе дори от естеството на храненето, което е свързано с възстановителния потенциал на организма: строгите диети след операция ще допринесат за по-дълъг период на формиране на менструацията, както и прекомерното и обилно хранене ще влоши състоянието на тялото на жената.

Особености на менструацията след цезарово сечение с изкуствено хранене

При изкуствено хранене менструацията след цезарово сечение идва по-бързо: първият цикъл може да настъпи след 1-2 месеца. Веднага след като лохиите бъдат отхвърлени, ще започне овулация, а след това и менструация. Тоест в рамките на месец и половина след раждането може да дойде първата менструация..

Това се дължи на липсата на преобладаващ ефект на пролактина върху менструалната функция, тъй като хормонът не се отделя по време на изкуствено хранене. Също така влияе върху тонуса на матката, карайки я да се свие. Това ще допринесе за отхвърлянето на епитела и лохиите, така че първата менструация след лактацията ще бъде по-малко обилна, отколкото без нея..

Менструация след цезарово сечение по време на кърмене

При кърмене менструацията след цезарово сечение ще започне с намаляване на нивата на пролактин - средно 8-9 месеца след раждането. Ако майката се храни по желание на детето, това увеличава екскрецията му и аменореята продължава по-дълго време. Ако една жена се придържа към графика, тогава нивото на пролактин ще бъде малко по-различно и менструацията може да дойде по-рано, след шест месеца.

При смесено хранене

При смесено хранене жената поддържа лактация, но нейната интензивност е много по-ниска, овулацията може да настъпи непланирано по-рано - след 4-5 месеца, така че трябва да се използва контрацепция. Също така при такова хранене има по-малка вероятност овулацията да не се случи дори през тези няколко месеца: яйцеклетката може да „избяга“ от потискащото ниво на хормона пролактин.

Тежки периоди: причини за това какво да правите

Причините за обилни периоди включват:

 • развитие на ендометриоза;
 • бавно зарастване на следоперативни рани;
 • следоперативна хиперплазия на ендометриума;
 • патология на коагулационната система;
 • Желязодефицитна анемия;
 • възпаление на гениталиите;
 • инфекции на репродуктивната система;
 • небалансирана диета;
 • непълно изхвърляне на елементите на плацентата;
 • процес на белези, който затруднява нормалното отхвърляне на епитела (голям белег, келоиден белег);
 • възпалителни заболявания на други органи на малкия таз;
 • новообразувание.

Обилната менструация след цезарово сечение в началото се счита за нормална, често не е нужно да правите нищо. Ако загубата на кръв на ден е повече от 120 милилитра, тогава такива периоди ще се считат за силни.

Ако откриете обилна загуба на кръв, трябва незабавно да се свържете с гинеколог. Поразителен знак за такава ситуация за жената ще бъде повишената нужда от смяна на подложки: ако една не е достатъчна за няколко часа, това е тревожен симптом.

На рецепцията гинекологът ще проведе:

 • изследване на женски полови органи в огледалото;
 • вземане на цитонамазка от уретрата и влагалището;
 • изпратете за общи и биохимични кръвни изследвания, ултразвук на тазовите органи;
 • ще предложи да се определи резус и кръвна група;
 • ще напише направление за кръвен тест за големи инфекции.

Също така, цялата история на живота, хода на бременността и раждането ще бъдат внимателно събрани за цялостна оценка на ситуацията, така че лекарят трябва да отговори подробно на всички въпроси, без да се колебае. Ако е необходимо, гинекологът ще насочи жената към други специалисти: терапевт, колопроктолог, гастроентеролог, хематолог и други.

Ако продължи дълго време

Ако критичните дни минат дълго време, тогава съществува риск от кървене от матката. Нормалната продължителност на цикъла след цезарово сечение е поне 3 дни и не повече от 9-10. Ако кръвта се загуби за повече от седмица в постоянно големи количества, спешно трябва да се консултирате с гинеколог.

Източници на кървене могат да бъдат съдове в матката, ендометриотични образувания, кисти, ранени тазови органи и други образувания. Пълният преглед, включително лабораторни и инструментални методи, ще помогне да се установи причината. Често кървене, причинено от некомпетентни конци в матката, възпаление или инфекция.

Болезнено

Болезнените усещания често присъстват при жените след цезарово сечение и продължават през първите няколко цикъла, такива усещания при раждането могат да причинят:

 • липса на сън, нарушен режим;
 • следоперативна травма, бавно възстановяване;
 • повишена чувствителност към болка;
 • огъване на матката;
 • възпаление;
 • лепилен процес;
 • ендометриоза;
 • миома на матката;
 • ендометрит;
 • възпалителни заболявания на пикочно-половата система, дисталните черва.

Болезнените периоди изискват да намерите време и да посетите гинеколог, за да установите причината. Понякога болката по време на менструация отшумява сама след няколко месеца под влиянието на възстановяването на хормоналния фон и заздравяването на конците, но не трябва да разчитате само на този сценарий.

Какво се счита за забавяне на менструацията след цезарово сечение

Забавянето на менструацията след цезарово сечение се счита за период от повече от два или три месеца, при условие че жената не е кърмила. След 5-6 седмици последната лохия завършва да се откроява, от този момент цикълът трябва да се брои: ако менструацията не е дошла, това може да се счита за нарушение на цикъла.

Но понякога след цезарово сечение, интервалът от време между края на прочистването на матката и началото на менструацията се увеличава, а самата менструация след това идва с по-голям интервал, отколкото преди бременността. Тази ситуация не се счита за забавяне. 2 месеца след цезаровия цикъл трябва да се възстанови.

Ако една жена е кърмила след цезарово сечение, тогава забавяне е липсата на менструация в продължение на два месеца след края на храненето. Обикновено менструалният поток след овулацията трябва да започне след 3-4 седмици. 3 месеца след края на храненето цикълът ще стане стабилен. След лактацията месечните цикли рядко се увеличават, тъй като този процес е физиологичен и спомага за нормализиране на хормоналния фон на родилката.

Ако след цезарово сечение няма менструация повече от два месеца, това е причина да се свържете незабавно с гинеколог.

Причини за лоша менструация след цезарово сечение, струва ли си да се притеснявате

Постната менструация след цезарово сечение може да бъде с:

 • ендометрит;
 • аднексит;
 • огъване на матката;
 • дисхормонални промени;
 • салпингооофорит;
 • миома на матката;
 • ендометриоидни кисти;
 • инфекции на гениталния тракт;
 • злокачествени новообразувания.

Постните менструации след цезарово сечение се появяват през първите няколко цикъла след края на кърменето. По това време съдържанието на пролактин все още е на по-високо ниво в тялото, което причинява леко отхвърляне на епитела на маточната повърхност, такова отделяне често се нарича намазване и не трябва да се притеснявате за това.

Но ако по време на следващите цикли менструацията остава същата, тогава трябва да отидете на лекар.

При всички туморни процеси настъпва компресия и исхемия на тъканите на матката и яйчниците, което причинява нарушение на процесите на овулация и последваща десквамация. Лекото отхвърляне на епитела може да се дължи на хипоплазия на маточната лигавица.

Синдромът на хиперпролактинемия също може да причини оскъдно отделяне. В хипофизната жлеза се образува хормонално активен тумор, който произвежда хормона пролактин. Той може както да блокира овулацията, така и да потисне растежа и отхвърлянето на епитела, което се случва по-често, причинявайки оскъдни петна по време на менструация..

Кога започва пълен менструален цикъл след цезарово сечение?

Пълният менструален цикъл след цезарово сечение започва 4 седмици след края на отделянето на лохии или 2 месеца след операцията. Ако жената кърми, тогава менструацията ще се стабилизира след 2 цикъла след края на лактацията. Максималният диапазон за образуване на менструация е 2 месеца. В случай на развитие на патологии, термините се удължават.

Какво да правите, ако нередовните периоди се проточат

Ако нередовните менструации са се проточили, трябва да преминете тестове и да се консултирате с гинеколог. Първо трябва да анализирате:

 • Начин на живот: сън и почивка, стрес.
 • Диета, включително по време на бременност: пълна или не, независимо дали има недостиг на витамини или строга диета.
 • Гинекологична анамнеза: операции, заболявания на репродуктивната система.
 • Курс на бременност, усложнения.
 • Курсът на следоперативния период.

Подробностите за тези ситуации ще насочат лекаря към възможни проблеми. На среща при гинеколога ще бъдете попитани:

 • направете хистероскопия;
 • провеждане на гинекологичен преглед;
 • преминават цитонамазки от влагалището и уретрата;
 • направете ултразвук на таза.
Ултразвук на тазовите органи

Също така ще бъде полезно да дарявате кръв за полови хормони, общи и биохимични тестове. Като част от съпътстващи патологии е необходимо да се провери функцията на щитовидната жлеза, състоянието на червата и пикочно-половата система. За това може да се предпише ректален преглед, общ анализ на урината, определяне на скоростта на гломерулна филтрация.

Тазовите възпалителни заболявания и инфекции са чести причини за нередовна менструация при жените. За лечение ще се предлагат хормони, противовъзпалителни или антибиотици. Женската репродуктивна система в такъв чувствителен период може да бъде чувствителна към всякакви стресови влияния, които ще имат ефект върху менструацията, поради което се предписват и седативи и лекарства против тревожност.

Необходимо е да се нормализира сънят, почивката и храненето. И включете витаминни добавки и антиоксиданти в диетата (фазова терапия с витамини А, Е и С).

Причини за посещение на лекар

Може да има следните причини за посещение на лекар относно Вашия период:

 • нередовна (повече от 2 месеца) менструация;
 • продължителността на кървенето е по-малка от три или повече от седем дни;
 • загуба на повече от 120 ml кръв на ден или 500 на цикъл;
 • много болезнена менструация;
 • размазващо отделяне на неприятна миризма и цвят по време и между менструацията;
 • силна болка при уриниране, дефекация или полов акт;
 • големи или малки почивки между периодите;
 • резки колебания в продължителността на изхвърлянето;
 • треска за повече от 2 седмици без ясна причина;
 • рязка загуба на телесно тегло без диетични ограничения;
 • болезненост в долната част на корема извън менструацията.

Тези симптоми могат да ви предупредят за хронична прогресивна патология на репродуктивната система:

 • новообразувания;
 • възпаление;
 • инфекции.

И ето повече за опциите за шевове след цезарово сечение.

Менструацията след цезарово сечение се възстановява след 3-6 месеца, а при продължителна лактация - дори по-късно. Естеството на изписването зависи от това каква е била менструацията преди бременността, както и от това как е протекла операцията и следродилния период.

За да поддържа тялото, жената трябва да кърми, да води здравословен начин на живот, да избягва стреса и да се храни правилно. Кърменето не е пълна защита срещу менструация, поради което след цезарово сечение във всеки случай трябва да се използват бариерни контрацептиви.

Полезно видео

Вижте видеото за това, кога започва менструацията след цезарово сечение:

Основните начини как да премахнете корема след цезарово сечение, ако е голям. Колко време отнема възстановяването, можете ли да лежите по корем. Как да се отървете и да отслабнете с валяк, обвивки, вакуум. Популярни коремни операции след цезарово сечение.

Кое отделяне след цезарово сечение ще бъде нормално и кое ще бъде патологично по цвят и мирис. Колко траят лохиите, какъв е техният характер в дните след раждането. Трябва ли да се притеснявам, ако с съсиреци, малко или обилни, ярко червено, черно, жълто, започна и след това завърши.

Какъв е шевът след цезарово сечение - вертикален, надлъжен напречен, техните характеристики, как изглеждат, кой е по-добър. Колко лекува шев след цезарово сечение, как правилно да се борави с него и как да се маже. Възможни усложнения с шева: възпалени, нагнойни, сърбящи, твърди, разпръснати. Колко време лекува шевът, как да го премахнете.

Как се прави спинална анестезия при цезарово сечение, усложнения и последици след нея за жена и дете. Коя е най-добрата анестезия за CS - епидурална, обща. Противопоказания за спинална анестезия. Колко трае анестезията, колко време изчезва. Какво чувства една жена с него.

Какво си струва да знаете и за какво да се подготвите, ако има планирано цезарово сечение. Колко време отнема операцията, каква подготовка се изисква у дома и в болницата. Ходът на операцията, нейните характеристики, колко време е необходимо за извършване на планирано цезарово сечение, когато го поставят в болницата. По какво се различава от спешен случай.