След раждането женското тяло започва процеса на възстановяване. Винаги е различно, тъй като е индивидуално. Затова не трябва да се притеснявате за „но приятелят ми е такъв, но моят е различен“.

Сега говорим за възстановяване на менструалния цикъл след раждането. Подчертаваме: няма категоричен отговор на въпроса кога да се чака първата менструация след раждането на бебето..

Някой след 3 месеца, някой след шест месеца и някой кърми една година, но все още няма менструация. И всеки от тези случаи може да бъде абсолютна норма, - убедена е гинекологът Юлия Копилова.

Лекарят обяснява какви процеси в тялото влияят на този процес.

Началото на първата менструация може да бъде отложено под въздействието на пролактин, хормон, който се произвежда активно по време на кърмене. Следователно аменореята се счита за физиологична. Колко дълго ще продължи, зависи пряко от организацията на GW. Ако бебето се храни на шише, тогава първата менструация може да дойде още 2 месеца след раждането. Ако той получава само кърма, тогава менструацията може да не е през целия период на хепатит В, уточнява Юлия Копилова.

Хормонът пролактин се произвежда най-активно през нощта от 3 до 7 сутринта. Ако през този период бебето често се прилага към гърдата, тогава концентрацията на хормона в кръвта се повишава повече, което влияе върху количеството произведено мляко и овулацията е по-потисната, гарантирайки липсата на менструация..

Лекарят изброи фактори, които влияят на по-ранното възстановяване на менструалния цикъл:

 • допълнително хранене се въвежда със смес;
 • детето се храни не при поискване, а по час;
 • детето спи добре през нощта, като поддържа интервали от повече от 3-4 часа;
 • въвеждат се допълващи храни.

Лекарите наричат ​​така наречения среден период на възстановяване на менструалния цикъл след раждането. Най-често това се случва 6-8 месеца след раждането на бебето. По това време допълнителните храни вече се появяват в диетата на детето, то има по-дълги нощни пропуски между храненията.

Някои майки, които използват мрежата, са допринесли за формирането на статистика за възстановяването на менструалния цикъл след раждането:

С първото дете и на 3 месеца, а с второто, когато детето е било на възраст над 8 месеца. И двете на GW.

Когато детето е на 2 месеца.

Когато бебето беше на 1 година и 8 месеца.

Тя нахрани първото си дете на 1,3 месеца. Второто дете е хранено в продължение на 1,4 месеца, върнато на 1 година и 1 месец.

Моля, обърнете внимание: ако се притеснявате за възстановяване на менструалния цикъл след раждането, не забравяйте да посетите гинеколог.

Менструален цикъл след раждане

Раждането и първите месеци на майчинството остават назад и много млади майки имат въпрос: кога ще започне първата менструация? При някои жени цикълът се възстановява скоро след раждането, докато други чакат критични дни в продължение на много месеци. Какво определя този процес и дали менструацията след раждането ще бъде същата, както преди?

След естествено раждане

Непосредствено след отделянето на плацентата в последния етап на раждането, в маточната кухина остава малко количество кръвни съсиреци, които продължават да се открояват до 7-10 дни. В рамките на 2-3 дни след раждането ендометриумът под въздействието на прогестерон претърпява структурни промени, той се отхвърля и екскретира под формата на лохии (отделяне след раждането).

През първите 3-4 дни издънките са ярки, тъмночервени, могат да се съсирват, след това в рамките на около 10 дни придобиват кървав характер, след това до 3 седмици могат да имат жълтеникав цвят и да имат лигава консистенция.

Регенеративните процеси започват в маточната кухина. Вътрешният слой на матката се възстановява през първите 7-10 дни. Нормалната дебелина на ендометриума се постига 3-4 седмици след раждането. Шийката на матката се формира в рамките на 3 дни, но вътрешният фаринкс все още остава отворен с 2-3 см. И едва до края на 1-ва седмица след раждането, шийката на матката ще бъде напълно оформена. Функцията на яйчниците при липса на кърмене се възстановява средно след 6- 8 седмици, тоест 2-2,5 месеца след раждането, може да започне първата менструация.

При редовно кърмене менструацията (лактационна аменорея) може да отсъства през цялата лактация или докато не бъдат въведени допълнителни храни. Когато жената кърми редовно, хипофизната жлеза произвежда големи количества от хормона пролактин, който стимулира производството на мляко. Той блокира овулацията. С въвеждането на допълващи храни броят на кърменето намалява и съответно намалява синтеза на пролактин. В този случай менструацията по правило идва преди края на лактацията, най-често 6-7 месеца след раждането и по това време трябва да започнете да използвате контрацепция. Ако храненето на бебето първоначално е било смесено, тогава менструацията се възстановява средно до 4-ия месец след раждането..

След цезарово сечение

Най-често след операцията менструалният цикъл се възстановява по същия начин, както след нормално раждане..

При изкуствено хранене не се освобождава хормонът окситоцин, който свива матката, така че възстановяването му е по-бавно, освен това белегът на матката също забавя този процес. В резултат на това менструацията се възобновява средно 2-3 седмици по-късно, отколкото при изкуствено хранене след естествено раждане.

Възможни проблеми

Продължителността на менструалния цикъл след раждането и продължителността на менструацията могат да бъдат различни и да се различават от това, което е било преди раждането. Възможно е след раждането продължителността на цикъла и самата менструация да се променят. По време на периода на възстановяване на функцията е възможно увеличаване на обема на изгубената кръв, но не надвишаващо допустимите граници - 150 ml (не повече от 10 „макси“ подложки). В рамките на 4-6 месеца цикълът ще бъде установен, така че са възможни колебания от 21 до 40 дни. Това не е патология, ако тези промени са в рамките на физиологичната норма..

Липса на менструация

Липсата на менструация в продължение на шест месеца при липса на лактация или в продължение на една година с кърмене се счита за възможна патология. Това може да се дължи на хиперпролактинемия. След края на лактацията пролактинът трябва да намалее до нормални нива. Ако това не се случи, тогава пролактинът потиска овулацията и яйчниците не синтезират хормони, които регулират менструалния цикъл. Липсата на менструация трябва да предупреди жената по отношение на настъпването на друга бременност, тъй като овулацията настъпва преди началото на първата следродилна менструация. Предлагаме да прочетете за теста за овулация.

Проблемен цикъл

В допълнение към липсата на менструация, може да има проблеми с редовността на цикъла, продължителността му, продължителността, обема на кръвните секрети, размазването на секретите преди и след менструацията..

 1. Ако цикълът не е установен в рамките на 6 месеца, това е причина да посетите лекар.
 2. Ако след раждането продължителността на цикъла се е променила и е по-малко от 21 дни или повече от 35 дни, също е необходима консултация с гинеколог. Твърде краткият (1 до 2 дни) или твърде дългият (повече от 7 дни) може да е признак на патология, като ендометриоза или миома на матката.
 3. Обемът на загубата на кръв трябва да бъде най-малко 50 ml и не по-голям от 150 ml. В най-„обилните дни“ една средна подложка трябва да издържи 4-5 часа. Постната менструация може да е признак на хормонални нарушения - хиперпролактинемия, ендометрит, синехия. Твърде обилната менструация може да е признак на миома на матката, възпалително заболяване на таза. И в двата случая се нуждаете от консултация с гинеколог.
 4. Може би след раждането, появата на зацапващи кръвоизливи няколко дни преди менструацията и в рамките на 3-7 дни след нейния край. Този симптом е признак на ендометриоза или ендометрит. Всяко зацапване в средата на цикъла е патология и изисква консултация с гинеколог.

Менструация след раждане

По време на бременност няма периоди. Всяка жена знае това. В тялото настъпват хормонални промени, които допринасят за развитието и растежа на нероденото бебе. Прогестеронът, хормон на бременността, се произвежда активно. Той е този, който е отговорен за нормалното раждане на детето..

И сега, след 9 месеца, раждането започва. В тялото на жената хормоналните промени отново са. Но само този път природата се увери, че активно се произвежда друг хормон - пролактин. Популярно е наричан „млечен хормон“, тъй като именно пролактинът стимулира производството на мляко. В същото време този хормон потиска производството на хормони в яйчниците. Следователно яйцеклетката не може да узрее, което означава, че няма какво да напусне яйчника (няма овулация). В резултат на това менструацията не идва отново. И това състояние ще продължи, докато прогестеронът „работи“ активно, тоест произвежда се мляко. Кърменето продължава, докато жената кърми бебето..

Как в идеалния случай всичко е хармонично. Преди няколко години точно това се случи с всяка жена. Нашите баби и прабаби спокойно кърмят бебетата си до тригодишна възраст и напълно забравят за досадната менструация. Днес има няколко норми. Началото на менструацията след раждането е точно случаят, който има няколко варианта, всеки от които е „нормален“.

Кога започва менструацията ви след раждането??

Въз основа на гореизложеното е лесно да се досетим, че началото на менструацията след раждането зависи от кърменето. За да може активно да се произвежда пролактин, жената трябва да кърми бебето си по всяко време на денонощието (при поискване). Колкото по-често, толкова по-добре. Само в този случай менструацията няма да дойде. Но веднага щом лактацията намалее, производството на пролактин пада, което означава, че менструацията отново се възстановява..

А сега за нормите и сроковете. Напоследък, както вече споменахме, има много „нормални“ срокове. Това е така, защото тялото на всяка жена е индивидуално и освен това съвременните „технологии“ (хормонални лекарства за контрацепция, доставка на лекарства) понякога нарушават замисленото и установено от майката природа.

Ранно и късно настъпване на менструацията

Ранното е началото на менструацията 6-7 седмици след раждането. Това обаче не е патология. Най-вероятно менструацията ще се възстанови толкова рано при тези жени, които по някаква причина отказват да кърмят. Или смесено хранене. В последния случай първата менструация ще се появи 2-3 месеца след раждането..

Много жени вярват, че следродилното отделяне е менструация. Това мнение обаче е погрешно. Кървавото отделяне от матката след раждането се нарича лохии. Те се появяват поради факта, че когато плацентата се отдели от стените на матката, на същите стени се образува рана, която кърви няколко седмици след раждането. В ранните дни на лохиите са яркочервени, доста обилни и могат да имат съсиреци, след това стават кафяви и по-малко обилни, а до края на 6-та седмица напълно изчезват.

Понякога менструация не настъпва цяла година или повече. Ако в същото време детето е напълно кърмено, тогава няма причина за безпокойство..

Характерът на менструацията след раждането

Смята се, че менструалният цикъл ще се възстанови напълно след първите 2-3 менструации и ще стане редовен. Ако това не се случи, свържете се с вашия гинеколог. Причината за нередовна менструация след раждането може да бъде възпалителни процеси на вътрешните полови органи, ендометриоза, тумори на матката и яйчниците и много други патологии. Причината за "ненастъпването" на менструацията може да бъде и повтаряща се бременност, тъй като кърменето не е метод за контрацепция.

Обикновено първата менструация след раждането е изобилна. Това явление е много естествено и нормално, ако менструацията продължава не повече от седмица. Ако обаче такива периоди са придружени от замаяност, слабост, сърцебиене, тогава трябва да се консултирате с лекар.

След раждането е възможно да се промени продължителността на менструалния цикъл и продължителността на самата менструация (кървене). Нормалният менструален цикъл е от 21 до 35 дни, периодът на изписване е не повече от 5 дни и не по-малко от 3. Всяко отклонение е причина да посетите лекар. Менструацията не трябва да бъде нито дълга и обилна, нито кратка и оскъдна. Твърде дългите периоди могат да показват миома на матката.

Много жени се интересуват дали болезнеността на менструацията ще се промени след раждането. Всичко е индивидуално по този въпрос. В крайна сметка болката по време на менструация може да бъде причинена от различни фактори. Например, ако болезнени усещания са възникнали поради огъването на матката, тогава най-вероятно след раждането болката ще отшуми, защото благодарение на процеса на раждане матката придобива нормално положение. Има обаче и други причини за болезнена менструация: възпалителни процеси след раждане, силни контракции на стените на матката, обща незрялост на тялото, възпаление на матката и придатъците.

Ако болката по време на менструация след раждане може да спре, тогава е почти невъзможно да се отървете от предменструалния синдром. И до днес причините за ПМС не са напълно изяснени, въпреки че има много различни версии. Симптомите на всяка жена обаче са еднакви: раздразнителност, лошо настроение, сълзливост, болезненост и подуване на гърдите, някои отоци, болки в ставите и кръста, главоболие, безсъние и др. Поне един от признаците на ПМС се наблюдава почти преди всяка менструация.

Лична хигиена

Използването на тампони и подложки за гащи (с абсорбираща мрежа) е възможно само след пълното възстановяване на менструалния цикъл. В никакъв случай не трябва да използвате тези средства веднага след раждането с лохии. Тампоните пречат на свободния поток на кръвта, което е изключително важно в следродилния период. Но окото на подложките може да раздразни увредената лигавица, особено ако жената има следродилни шевове. Също така за лохии се препоръчва честа тоалетна на външните полови органи, но без "интимни" гелове. Можете да използвате бебешки сапун. Уплътненията трябва да се избират с гладка повърхност и да се сменят на всеки 3-4 часа. По време на периода на лохии, незащитеният секс също е неприемлив, за да се избегнат възможни инфекции от навлизане в отворената матка. Лекарите препоръчват изобщо да не правите полов акт в рамките на 6 седмици след раждането..

Обобщавайки резултатите от менструацията след раждане, отново обърнете внимание на това кога трябва незабавно да посетите лекар:

 • менструацията не настъпва в рамките на 2 месеца след прекратяване на кърменето;
 • твърде обилно и продължително кървене (повече от 7 дни, загубата на кръв е повече от 150 ml.);
 • наличието на големи съсиреци в кръвта, яркочервен цвят на отделянето;
 • болка в матката;
 • отделяне с неприятна, остра миризма;
 • общо влошаване на състоянието, особено при менструация.

Не забравяйте също, че възстановяването на менструалния цикъл след раждането зависи от много други фактори: психологическото състояние на родилката, неадекватна почивка, стрес, преумора, нездравословна диета, наличие на раждане при раждане и общото здравословно състояние след раждането. Всичко това, по един или друг начин, влияе върху възстановяването на „критичните дни“. Но бъдещото здраве на млада майка зависи от това как се възобновява менструацията.

Следродилен период: голямото завръщане

Накратко, периодите след раждането са доста непредсказуеми. Те могат да останат същите като преди бременността, да станат по-тежки или по-леки или да бъдат нередовни за известно време..

Лиз Грей, майка на две деца, е сред влошилите се. Всеки месец през тези пет дни животът на Лиз става като кошмар: транспортът насажда паниката й, тя страшно се страхува да не се забие в задръстване, а на работа трябва да бяга до тоалетната на всеки час, прегръщайки чантата си, пълна с тампони..

"Винаги съм имала лош период", казва тя, "но след раждането на две деца, които сега са на седем и две, те приличат на поредица от" Ходещите мъртви "..

Никол Форест има съвсем друга история. Преди да се роди бебето, периодите й са били адски поради ендометриоза (състояние, при което ендометриалните клетки растат извън матката). Всеки път тя страдаше от ужасна болка и диария. Но когато след раждането периодите й се върнаха, тя с изненада осъзна, че болката почти напълно се е оттеглила. „Те все още са обилни, но останалите симптоми са изчезнали. И това е такова облекчение! " - казва Никол.

Но Лилиан Браун, майка на две деца на три и шест години, вече се е отчаяла да проследи цикъла си - периодите й идват напълно нередовно.

И така, какво определя естеството на менструацията след раждането?

Lochia - не менструация

На първо място, нека си припомним как менструацията се различава от лохиите. Lochia е следродилно отделяне от матката, което се състои от кръв, слуз, плацентарни клетки, остатъци от мембраните и околоплодната течност. Според американския национален здравен институт лохиите издържат средно малко по-малко от месец. С течение на времето кървенето става по-малко обилно и постепенно изчезва. В първите дни лохиите могат да бъдат доста болезнени поради контракции на матката, която се връща към първоначалния си размер.

Lochia не е менструация. Това е знак, че тялото се възстановява от раждането, а матката се отървава от всичко излишно. Въпреки че и двете са свързани с кървене, отделянето с лохии с времето става по-светло, а при менструация става по-тъмно.

Когато ти дойде менструацията?

 • Ако не кърмите, можете да очаквате първата си менструация около един до два месеца след раждането, обяснява д-р Амина Уайт от Северна Каролина..
 • Ако кърмите, те могат да дойдат след шест месеца или по-късно, но може да не започнат до самия край на храненето. За това можем да благодарим на пролактин, хормон, който ни помага да произвеждаме мляко и може да потисне овулацията..
 • Ако едновременно кърмите и храните с адаптирано мляко, периодът ви може да дойде след няколко седмици или няколко месеца.

Защо вашите менструации след раждането могат да станат по-тежки

В случая на Лилиан и Лиз, чиито периоди са се променили толкова много след раждането, е важно да се отбележи общ фактор: и двете са използвали хормонална контрацепция дълго време преди бременността..

„Менструацията“ по време на прием на хормонални контрацептиви не е точно месечна, а така нареченото абстинентно кървене. Следователно опознаването на реалния ви период може да ви изненада. „Всяка форма на хормонална контрацепция може да облекчи кървенето“, казва Стефани Роун, базирана във Ванкувър акушер-гинеколог. Може би тези обилни и тежки периоди са вашата норма..

Защо цикълът ви след раждането може да стане нередовен?

За някои жени цикълът може веднага да се върне към обичайните си 28 дни, а за някои, като Лилиан, може да стане нередовен. Може би хормоналните им системи отнемат повече време, за да отскочат..

Нередовният цикъл може да бъде причинен и от стрес, нарушения на щитовидната жлеза, загуба или наддаване. В допълнение, нестабилният цикъл може да означава началото на пременопаузата (обикновено се случва след четиридесет, но може да започне малко по-рано). Само лекар може да ви каже точно.

Защо менструациите могат да станат по-лесни?

За някои късметлийки, като Никол, периодите могат да се превърнат от гняв в милост след раждането на дете. Това понякога се дължи на факта, че бременността и раждането могат леко да разтегнат матката и да разширят шийката на матката, обяснява акушер-гинекологът Диана Йънг от Кливланд. По време на бременност също се отделят хормони, които отпускат мускулите на матката..

Ако имате ендометриоза, като тази на Никол, вашите менструации могат да станат по-лесни след раждането на бебето. Тази промяна обаче често е временна. Болезнените периоди могат да се възобновят, казва д-р Йънг.

Не забравяйте да се свържете със специалист, ако:

 • здравословното състояние по време на менструация рязко се е влошило;
 • менструацията е толкова трудна, че пречи на нормалния живот.

Кога можете да забременеете отново?

Най-ранното време, през което можете да забременеете след раждането, е три седмици по-късно, дори ако вашият период все още не е дошъл. „Срещнах жени, които са бременни отново шест месеца след раждането“, казва Анджела Джоунс, акушер-гинеколог от Ню Джърси. - Не забравяйте, че овулацията настъпва преди менструацията. Ако овулацията вече е настъпила, може да забременеете и периодът ви да не дойде. ".

Това важи и за майките, които кърмят. Въпреки че пролактинът може да потисне овулацията, не можете да разчитате на нея. Така че не забравяйте да се предпазите, ако не планирате да станете родители на времето.

Възстановяване на менструалния цикъл след раждане

"Бременността е чудесно време: 9 месеца няма менструация!" Това, разбира се, е шега, но много млади майки наистина си спомнят този нюанс на бременността с удоволствие. Кога, как и защо менструацията се появява отново, каква е нормата и какво изисква посещение на лекар?

Защо менструацията спира по време и след бременност

Менструалният (овулаторен) цикъл е като конвейер; в определен момент влиза в действие необходимият хормон, който произвежда определен ефект.

Първата фаза на цикъла - фоликуларна - се характеризира с високо ниво на фоликулостимулиращ хормон (FLH). Именно той "събужда" доминиращия фоликул, който "узрява" в продължение на две седмици. В същото време яйцеклетката не просто се подготвя за оплождане, самият фоликул се превръща в „малка хормонална фабрика“ - освобождава естрогени, които намаляват нивото на FLH и повишават концентрацията на лутеинизиращ хормон - LH.

Веднага след като концентрацията на LH и естроген достигне максимум, започва следващата фаза на цикъла - овулаторната фаза. Както разбирате, в този момент настъпва овулация: базалната мембрана на фоликула се счупва и зрялата яйцеклетка навлиза във фалопиевата тръба. Овулационната фаза не трае дълго, средно 36 часа.

Междувременно тялото започва да се подготвя за евентуална бременност - започва третата, лутеална фаза на овулаторния цикъл. LH и прогестеронът интензивно подготвят матката за бременност до около 22-ия ден от цикъла. Ако бременността не се случи, концентрацията на хормони намалява до минимум, "плодородният" ендометриум на матката се разгражда и се отхвърля - настъпва менструално кървене.

Ако настъпи бременност, картината ще бъде малко по-различна: концентрацията на естроген и прогестерон ще остане висока (последният дори се нарича "хормон на бременността"). Това е необходимо, за да се отпуснат мускулите на матката, да се намали имунната реакция на организма към плода и да се изпълнят много повече различни „задачи“, необходими за успешна бременност. Защо обаче менструацията изчезва и нова бременност не е възможна по време на бременност??

„Както виждате, цикълът е невъзможен без първата стъпка: увеличаване на концентрацията на фоликулостимулиращ хормон. Въпреки това, в средата на цикъла (и по време на бременност), концентрацията му намалява според принципа на „обратна връзка“ поради повишаването на нивата на естроген. В края на цикъла (и по време на бременност) прогестеронът става такъв ограничител. И накрая, веднага след раждането и по време на кърменето, производството на FSH се нарушава от пролактина, хормон, който причинява производството на мляко в млечните жлези..

И така, тези три хормона - естрадиол, прогестерон, пролактин - сигнализират на тялото: сега не е необходимо да се инициира нова бременност, ние вече се подготвяме за бременност / бременни сме / току-що сме родили и трябва да почиваме.

Кърмене и възстановяване на менструалния цикъл

Както забелязахте, в тялото на кърмачка хормонът пролактин се превръща в основния „враг“ на нова бременност. Съдържанието му обаче зависи от честотата на стимулация на зърната. Детето започва да суче от гърдата - освобождава се пролактин, стимулира се производството на мляко. Колкото по-често бебето взема гърдата, толкова по-равномерно се отделя пролактин, толкова по-малко шансове нивото на FSH да се повиши до нивото, необходимо за започване на овулаторния цикъл. Това отсъствие на менструация се нарича лактационна аменорея.

Как зависи менструалният цикъл от продължителността на кърменето

Ако по някаква причина не кърмите бебето си, менструалният цикъл се възстановява 6-8 седмици след раждането..

Ако се справите без нощно хранене (например, изцеждате мляко предварително и някой у дома храни бебето от шише) или допълвате бебето с млечна формула, цикълът се възстановява 3-4 месеца след раждането.

Ако започнете допълнителни храни, цикълът ще се възстанови 1-2 месеца след започване на допълващи храни..

Ако храните бебето си при поискване и не давате допълнителни храни, цикълът пак ще се възстанови 12-14 месеца след раждането..

”Смята се, че лактационната аменорея е естествен контрацептив за половин година кърмене (предполагайки изключително кърмене при поискване, с не повече от три часа между храненията и нощното хранене). След това време, дори ако продължавате да кърмите със същия обем, вероятността от връщане към цикъла се увеличава и кърменето вече не може да ви предпази от друга бременност.!

Нормалното съотношение на хормоните при различните жени е в доста широки граници. Следователно менструалният цикъл може да се възстанови дори при активно кърмене. Не се страхувайте, че това ще повлияе на лактацията: количеството мляко може да намалее само в деня на самата менструация и то съвсем незначително.

И обратно, цикълът може да не се възстанови дори след като кърменето приключи. Ако сте спрели хепатит В или сте намалили значително броя на храненията и периодът Ви не се е върнал три до четири месеца след това, свържете се с Вашия лекар, за да разберете причината за проблема..

„Съществува мнение, че„ южните “брюнетки с кафяви очи имат менструален цикъл, след като раждането се възстановява по-бързо от„ северните “синеоки блондинки. Не успяхме да намерим нито едно проучване, потвърждаващо тази хипотеза, така че очакваме вашите наблюдения в коментарите.!

Изписване след раждането и менструация

Всички родили жени знаят, че зацапването от влагалището след раждане (лохии) е норма. Факт е, че повърхността на матката след отделяне на плацентата може да се сравни с отворена рана: първо кърви, след това (на третия или четвъртия ден) изтичането започва да прилича на ихор, постепенно се изсветлява, става оскъдно и течно.

”Lochia може да се излее до 6 седмици след доставката.

Ако естеството на отделянето не се промени (след няколко дни все още е кърваво), трябва да посетите Вашия лекар възможно най-скоро, за да разберете причината за кървенето. Но ако следродилното отделяне внезапно промени характера си от безцветен в кървав, тогава с голяма степен на вероятност може да се твърди, че говорим за ранно възстановяване на цикъла.

”Въпреки често срещаните заблуди, начинът на раждане не засяга възстановяването на менструалния цикъл. След цезарово сечение той се възстановява по същия начин, както след естествено раждане.

Бременност без възстановяване на менструалния цикъл

Много жени се страхуват, че нова бременност може да остане незабелязана за тях, тъй като овулацията не винаги се усеща физически. Такива случаи наистина не са редки, но често първият цикъл става ановулаторен, тоест има менструално кървене, но овулацията не е така. При интензивно кърмене (и дори с формиране на цикъл при юноши и в началото на менопаузата) няколко цикъла подред могат да преминат без овулация. Това обяснява защо „бременността извън цикъл“ все още не е толкова често срещана, колкото може да се очаква..

Промени в менструалния цикъл след раждането

По принцип всеки период е "микро-труд": матката се свива, за да се освободи от ненужния ендометриум. Ето защо повечето жени са запознати с менструалните спазми - за някои изглеждат непоносими, други описват състоянието си просто като неудобно. След раждането обаче някои жени установяват, че чувствата им са се променили..

Това обикновено се случва при първоначални отклонения в местоположението на матката, например при огъване отпред. В този случай кръвта се натрупва в маточната кухина и се отделя с трудности. След раждането положението на матката може да се изравни и болезнеността ще изчезне.

Въпреки това, това се случва и обратното, например, ако инфекция е била внесена в маточната кухина по време на раждането, тогава дори след пълно възстановяване, последствията могат да останат под формата на болезнени периоди. И накрая, хормоните могат да се променят след бременност и раждане. Днес една от причините за болезнена менструация се счита за високо (непатологично) ниво на естроген..

Честотата на вашите менструации също може да се промени. Първите няколко цикъла след раждането могат да бъдат по-кратки или по-дълги от обикновено, менструацията може да спре за известно време (месец или два), след което цикълът се възстановява отново. Когато се стабилизира, жената може да открие, че вместо 30 дни, например, сега трае 26 или, напротив, 32 дни.

„Дори ако нищо не ви притеснява, не забравяйте да посетите Вашия лекар, когато менструалният Ви цикъл се възстанови. Също така си струва да се свържете с гинеколог, ако менструацията не се появи 12-14 месеца след раждането и ако сте спрели кърменето, след това 3 месеца след този ден.

И, разбира се, не забравяйте в кои случаи трябва спешно да потърсите медицинска помощ: в случай на силна менструална болка, както и необичайна загуба на кръв (за два или повече дни уплътнението с максимален капацитет се намокри за по-малко от два часа).

И помнете: лекарите не препоръчват да забременеете отново по-рано от две години след предишното раждане. Дори да ви се струва, че сте весел и изпълнен с енергия, тялото ви все пак трябва да се възстанови правилно.!

Условия за възстановяване на менструацията след раждане: каква е нормата и какво е патологията?

Младите майки винаги се интересуват, когато менструацията започне след раждането. По време на възстановяването на цикъла той може да промени продължителността, менструацията често придобива различен характер, интензивност, продължителност, става повече или по-малко болезнена, отколкото преди бременността. Това често е норма, но в някои случаи е необходима консултация с гинеколог..

Следродилно кървене

Следродилното зацапване или лохията е почистването на повърхността на раната, която се образува на мястото на отделените мембрани и плацентата. Те продължават през целия период на възстановяване на вътрешната повърхност на матката..

По това време матката е особено уязвима към инфекция, така че трябва редовно да сменяте дамските превръзки и да наблюдавате естеството на отделянето. Те се изразяват максимално в рамките на 3 дни след раждането и след това постепенно отслабват.

Понякога такова отделяне напълно спира буквално през ден. Това се дължи на задържането на кръв в маточната кухина (хематометър), което увеличава риска от инфекция. В този случай се нуждаете от помощта на лекар..

Обикновено прочистването на матката след естествения процес на раждане продължава от 30 до 45 дни. След оперативно раждане това време може да се увеличи поради образуването на белези и по-продължителното зарастване.

Как да различите периода си от кървене след раждане?

Lochia постепенно променят характера си. В края на 1-ва седмица те стават по-леки, след 2 седмици придобиват лигав характер. В рамките на месец в тях може да се появи примес от кръв, но количеството му е незначително. Обикновено жената може лесно да различи този процес от менструацията. Между спирането на лохиите и началото на първата менструация трябва да изминат поне 2 седмици. В случай на съмнение е по-добре да се консултирате с гинеколог или поне да започнете да използвате бариерна контрацепция, която предпазва матката от инфекции.

Начало на менструацията

По време на бременност менструацията отсъства. Това е естествен защитен механизъм за запазване на плода, който се регулира от хормони. След раждането започва възстановяването на нормалния хормонален статус на жената. Продължава един месец, ако кърменето не е започнало.

Кога трябва да започне менструацията след раждането??

Този период се определя преди всичко от вида на храненето на детето: естествено или изкуствено. Кърмата се произвежда от хипофизния хормон пролактин. Именно той инхибира растежа на яйцеклетката в яйчника по време на лактация. Нивото на естроген не се увеличава, поради което при кърмене започва менструация, средно 2 месеца след раждането, по-често при хранене „на час“.

За много млади майки този интервал се удължава до шест месеца или повече, особено при хранене „при поискване“. В много редки случаи, докато поддържат кърменето, дори с прекъсвания, жените отбелязват, че нямат менструация от една година, а понякога и по-дълго. В такива случаи трябва редовно да използвате контрацепция и ако е необходимо да правите тест за бременност. Също така трябва да се консултирате с лекар, за да изключите хиперпролактинемията..

При изкуствено хранене от раждането продължителността на цикъла се възстановява за месец и половина. По това време настъпва и овулация, така че е възможна нова бременност..

Когато бебето се храни само с кърма, през цялото време жената може да няма менструация. В този случай първата менструация след раждането ще започне през първата половина на годината след края на лактацията „при поискване“ или въвеждането на допълващи храни. Това обаче не е необходимо и дори по време на кърмене менструацията може да се върне..

При смесено хранене (бутилка и естествено), възстановяването на менструацията се развива по-бързо, в рамките на 4 месеца след раждането.

Колко трае менструацията в следродилния период?

Първата менструация често е много обилна. Може да има силно отделяне, периоди с кръвни съсиреци. Ако трябва да сменяте уплътнението на всеки час, трябва да потърсите помощ от лекар: това може да е симптом на започнало кървене. Следващите периоди обикновено се нормализират..

В други случаи нередовните зацапвания се появяват при жените през първите месеци. Това е характерно за кърменето, когато синтезът на пролактин постепенно намалява.

Допълнителни фактори, влияещи върху скоростта на възстановяване на нормалния цикъл:

 • трудности при грижите за дете, липса на сън, липса на помощ от роднини;
 • нездравословна диета;
 • следродилна депресия;
 • твърде млада възраст на майката или късно раждане;
 • съпътстващи заболявания (диабет, астма и други), особено изискващи хормонална терапия;
 • усложнения след раждане, като синдром на Sheehan.

Менструални промени

Нередовните периоди често продължават няколко цикъла след раждането. Тези промени не трябва да бъдат постоянни. В рамките на 1 до 2 месеца цикълът обикновено се връща към пренаталните характеристики или леко се променя в продължителността.

 • Постните периоди могат да бъдат нормални през първите 2-3 цикъла, особено ако се използва смесено хранене.
 • За разлика от тях, по време на първите цикли след раждането, някои жени изпитват тежки периоди. Това може да е нормално, но ако менструацията не стане често срещана в следващия цикъл, трябва да се консултирате с гинеколог.
 • Редовността на менструалния поток се нарушава, тоест цикълът се губи.
 • Могат да настъпят болезнени менструации, дори ако жената никога не се е оплаквала от болка преди бременността. Причината за това са инфекции, твърде много свиване на маточната стена. В повечето случаи, напротив, болезнените менструации преди бременността стават нормални. Причинява се от нормализиране на разположението на матката в телесната кухина.
 • Някои жени развиват предменструален синдром или неговите предшественици: гадене, подуване, замаяност, емоционални промени преди менструация.

Причини за следродилни промени в менструацията

Забавянето на менструацията след раждане се появява под влиянието на променящите се нива на хормоните:

 • секреция в хипофизната жлеза на пролактин, който помага за отделянето на кърмата и потискане на овулацията;
 • потискане на производството на естроген от пролактин, което води до нередовен или липса на мензис по време на кърмене (лактационна аменорея).

Когато детето се храни само с майчино мляко и то „при поискване“, а не „на час“, а жената няма месечен период след раждането, това е норма.

След настъпване на менструация е препоръчително да започнете да използвате контрацепция. Въпреки че кърменето намалява шансовете за зачеване, все пак е възможно. Например, ако вашият период след раждането е започнал и след това изчезнал, най-вероятната причина за това е повтаряща се бременност. Също така трябва да се помни, че овулацията настъпва преди началото на менструалното кървене. Следователно бременността е напълно възможна дори преди първата менструация. Ако една жена се притеснява защо дълго време няма менструално кървене, първо трябва да си направите домашен тест за бременност и след това да се консултирате с гинеколог. Може да се наложи консултация с ендокринолог.

Не трябва да отказвате кърменето след началото на менструалния цикъл. Мензисът не променя качеството му. Случва се едно дете в наши дни да се храни зле, да е капризно, да отказва да кърми. Това обикновено е свързано с емоционални смущения в жената, притесненията й за качеството на храненето.

По време на менструално кървене чувствителността на зърната може да се увеличи и кърменето да стане болезнено. За да намалите подобни усещания, се препоръчва преди да дадете на бебето гърда, да го масажирате, да го затоплите, да приложите топъл компрес върху зърната. Необходимо е да се следи чистотата на гръдния кош и аксиларната област. По време на менструация съставът на потта се променя и бебето го мирише по различен начин. Това може да е друга причина за затруднения в храненето..

Нередовни периоди

Какво да направите, ако менструалният ви цикъл стане нередовен:

 1. В първите месеци от следродилния период на възстановяване, не се паникьосвайте. В повечето случаи това е вариант на нормата. За всяка жена нормализирането на цикъла се случва индивидуално, обикновено през първите месеци от възобновяването на менструалното кървене. Нередовността е по-често при жени, които кърмят.
 2. Отнема около 2 месеца, за да се възстанови нормалната функция на всички органи и системи. Балансът в ендокринната система идва по-късно, особено ако се използва кърмене. Следователно жената може да се чувства съвсем здрава, но в същото време ще й липсват менструации..
 3. Обърнете внимание на нередовен цикъл само след 3 цикъла. Това може да се дължи на възпаление, ендометриоза или тумор на гениталиите. Забавянето на втората менструация не е опасно, освен ако не е свързано с повтаряща се бременност.

Ако имате някакви съмнения, по-добре е да се консултирате с гинеколог, да се подложите своевременно на диагностика и да започнете лечение.

Цикъл след патологичния ход на бременността или раждането

Менструацията след замразена бременност не се възстановява веднага. Само част от жените имат редовно кървене след месец. В повечето случаи хормоналният дисбаланс, довел до аборт, причинява нередовен цикъл.

След прекъсване на замразена бременност или аборт, първата менструация настъпва в рамките на 45 дни. Ако това не се случи, жената трябва да потърси помощ от гинеколог..

За да се изключат такива причини за аменорея като останалата част от яйцеклетката в матката или възпаление, 10 дни след прекратяване на замразена или нормална бременност, е необходимо да се подложи на ултразвук.

Първият менструален поток след извънматочна бременност започва 25 до 40 дни след неговото завършване. Ако са започнали по-рано, вероятно е кървене от матката, което изисква медицинска помощ. Закъснението с повече от 40 дни също изисква консултация с гинеколог. Ако заболяването е причинило силен стрес при жената, нормално е времето за възстановяване да се удължи до 2 месеца..

Менструацията след цезарово сечение се възстановява по същия начин, както след нормално раждане. По време на кърмене менструацията не идва шест месеца. При изкуственото хранене няма период от 3 месеца или дори по-малко. Както по време на физиологично, така и по време на раждане чрез цезарово сечение при малка част от жените цикълът не се възстановява в рамките на една година. Ако не се открие друга патология, това се счита за нормално..

През първите няколко месеца след замразена, вътрематочна бременност или цезарово сечение, цикълът може да е нередовен. Впоследствие продължителността му може да се промени от предишната. Но обикновено това е поне 21 дни и не повече от 35 дни. Менструацията продължава 3 до 7 дни.

След всички тези ситуации се препоръчва да се предпазите от нова бременност поне шест месеца. Трябва да се помни, че липсата на менструация не е признак на ановулация и дори преди първата менструация жената може да забременее.

Патология на менструацията

Понякога кървенето, започнало при жена след раждането, е патологично. В този случай не трябва да чакате няколко цикъла, за да се нормализират, а незабавно да се консултирате с лекар.

 • Внезапното спиране на отделянето след раждането е признак на изкривяване на матката или ендометрит, натрупване на лохии в маточната кухина - лохиометри.
 • Оскъдни периоди за 3 или повече цикъла. Може би те са симптом на хормонални нарушения, синдром на Шийхан или ендометрит.
 • Нередовност на менструацията шест месеца след нейното възстановяване, прекъсване между кървави отделяния за повече от 3 месеца. Най-често придружени от патология на яйчниците.
 • Прекомерно кървене за 2 или повече цикъла, особено след хирургично раждане или прекъсване на бременността. Те често се причиняват от тъканите на мембраните, останали по стените на матката..
 • Продължителността на менструацията е повече от седмица, което е придружено от слабост, замаяност.
 • Коремна болка, треска, лоша миризма, обезцветяване на вагиналното течение са признаци на тумор или инфекция.
 • Размазване на петна преди и след менструация - вероятен симптом на ендометриоза или възпалително заболяване.
 • Сърбеж във влагалището, примес на сирене, отделяне е признак на кандидоза.
 • Кървене два пъти месечно в продължение на повече от 3 цикъла.

Във всички тези случаи е необходима помощта на гинеколог..

Понякога, въпреки видимото здраве на жената, менструацията й не настъпва в точния момент. Това може да е симптом на усложнение на раждането - синдром на Шийхан. Това се случва при силно кървене по време на раждане, по време на което кръвното налягане рязко спада. В резултат на това клетките на хипофизната жлеза умират - основният орган, който регулира функцията на репродуктивната система..

Първият признак на това заболяване е липсата на лактация след раждането. Обикновено при липса на мляко менструацията се появява след 1,5-2 месеца. Въпреки това, при синдрома на Sheehan има дефицит на гонадотропни хормони. Съзряването на яйцеклетката в яйчника е нарушено, няма овулация, няма менструално кървене. Ето защо, ако една жена, която е родила, няма мляко и след това цикълът не се възстановява, тя спешно трябва да се консултира с лекар. Последиците от синдрома на Sheehan са надбъбречна недостатъчност, която е придружена от чести инфекциозни заболявания и общо намаляване на устойчивостта на организма към различни стресове.

Има и обратен проблем - хиперпролактинемия. Това състояние се причинява от увеличаване на производството на пролактин в хипофизата след края на лактацията. Този хормон инхибира развитието на яйцеклетката, причинява ановулация, нарушава нормалното удебеляване на ендометриума в първата фаза на цикъла. Излишъкът му води до отсъствие на менструация на фона на продължаващия синтез на мляко.

Основните причини за хиперпролактинемия са аденом на хипофизата, гинекологични заболявания, поликистоза на яйчниците.

Препоръки за нормализиране на цикъла

Когато жената е здрава, цикълът й се възстановява нормално. За да избегнете възможни повреди, трябва да следвате няколко прости указания:

 1. За да можете тялото да възстанови бързо синтеза на хормони, трябва да се храните добре. Много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и вода, съчетани с редовни упражнения, са ефективен начин за възстановяване на хормоналния баланс. Менюто трябва да включва млечни продукти, извара, месо. След консултация с лекар, можете да приемате мултивитамини за кърмачки.
 2. Не приемайте противозачатъчни хапчета. Те могат да променят хормоните и да причинят непредсказуеми промени в цикъла. Ако една жена е сексуално активна, за нея е по-добре да използва презервативи или други нехормонални методи за контрацепция.
 3. Организирайте режима си възможно най-ефективно. Ако бебето ви не спи добре през нощта, трябва да се опитате да спите достатъчно през деня. Не бива да отказвате каквато и да е помощ от близки. Доброто физическо състояние на жената ще й помогне да се възстанови по-бързо..
 4. При наличие на хронични заболявания (диабет, патология на щитовидната жлеза, анемия и др.) Е необходимо да посетите съответния специалист и да коригирате лечението.

Кога ще се върне менструалният цикъл след раждането?

Повечето жени, които вече са родили, потвърждават, че менструалният цикъл след раждането не се възстановява веднага. Има определени периоди, в които забавянето на менструацията е норма. Въпреки това, хормоналните нарушения и развитието на някои патологии на фона на отслабване на тялото водят до сериозни отклонения по време на цикъла.

Какво трябва да знаете за менструалния цикъл

Менструалният цикъл е естествен процес в женското тяло. Проявява се под формата на циклична промяна в състоянието на репродуктивните органи, нервната система и хормоналните нива..

Прието е в цикъла да се включват дните между настъпването на следващите периоди. В зависимост от възрастта, теглото и други индивидуални характеристики на жената, продължителността му варира. Циклите от 3 до 5 седмици са нормални. Редовен процес се нарича процес, ако той продължава приблизително еднакъв брой дни всеки път.

Правилният ход на менструацията и периодът между тях е подготовката на репродуктивната система на жената за предстоящото зачеване. Цикълът се състои от няколко фази, една след друга:

 1. Първо. Характеризира се с повишено производство на естроген от придатъците. Ендометриумът се увеличава значително по размер. В яйчниците възниква формация, която съдържа яйцеклетката. След узряването фоликулът се разкъсва. Процесът се нарича овулация и е придружен от освобождаване на яйцеклетка, последвано от нейното движение в коремната кухина.
 2. Второ. Докато оплодената клетка се движи по маточните канали. Тя е напълно готова за възможно зачеване. Ако в рамките на 3 дни не се получи контакт със спермата, яйцеклетката умира. Според състоянието на хормоналните промени тази фаза се характеризира с активно производство на прогестерони, които влияят върху способността на вътрематочния слой да приема зигота..
 3. Менструация. Ако клетката не е била оплодена, отлепването на ендометриума се случва, когато нивата на прогестерон намаляват. Жената поставя началото на регламента. Менструацията обикновено се нарича кърваво отделяне от каналите на репродуктивната система..

След първото кървене започва нов цикъл.

Критичните дни с продължителност от 3 дни до седмица и средната загуба на 100 ml кръв са нормални..

Ако е настъпило зачеване, състоянието на тялото може да се промени драстично. Хормоналният фон се възстановява, за да се избегне прекъсване на бременността. Такива промени водят до отсъствие на менструация по време на бременност и неуспех на менструацията след раждане..

Изписване в следродилния период

След раждането има постепенно възстановяване на маточните структури. В рамките на около два месеца органът активно се свива и се връща в нормалното си състояние. Следователно жената отбелязва наличието на кървави секрети. Те се наричат ​​лохии и по никакъв начин не означават ранно възстановяване на менструацията след раждането..

По време на нормалния ход на възобновяването на работата на тялото секретите постепенно се изменят, губят богатия си цвят и преминават от червено в жълто. Скоро лохиите трябва да спрат напълно.

В случай на продължително изписване (повече от 50-60 дни) и ако цветът им не се промени, е необходима консултация с лекар.

Причината за отклонения в възстановяването може да се крие в хормонален дисбаланс или аномалии на гениталиите. След диагностицирането специалистът ще предпише необходимата терапия. При правилно лечение лохиите ще спрат и менструацията ще се нормализира скоро след раждането..

Причини за неуспех на менструалния цикъл след раждане

Нормалното възстановяване на цикъла след раждането се характеризира с естествено забавяне в началото на менструацията. Причината за това е повишаване на концентрацията на някои и намаляване на нивото на други хормони. В повечето случаи редовността на изписването се възобновява след няколко месеца..

Забавянето в началото на критичните дни позволява на тялото на майката да се възстанови, да увеличи защитните функции и да възстанови нормалния витаминен и минерален баланс. И също така пауза подготвя жената за следващото зачеване и раждането на плода..

При майките, които постоянно кърмят, хормонът пролактин продължава да се произвежда активно. Веществото инхибира овулацията и по този начин предотвратява стартирането на естествения цикъл. Тъй като жените, които превеждат бебето на изкуствено хранене, скоро установяват началото на менструацията.

Нередовната менструация след раждането се наблюдава при много майки. Характеристиките на цикъла се влияят от фактори както от патологично, така и от физиологично естество. Причините, поради които регулациите могат да бъдат нестабилни и да се възстановяват по-бавно, включват:

 1. Проблеми с общи показатели на репродуктивната и ендокринната система, инфекция или възпаление на вътрешните полови органи.
 2. Емоционална и психическа нестабилност.
 3. Липса на почивка и липса на сън.
 4. Усложнения, произтичащи от раждането на дете и раждането.
 5. Хронични заболявания на системите, отговорни за редовния цикъл.
 6. Мама е на повече от 30 години.
 7. Трети и повече раждания.
 8. Грешки в поддържането на правилна хигиена.
 9. Небалансирано хранене, липса на полезни компоненти в организма.

Колко скоро след раждането менструацията ще се възстанови

Когато менструалният цикъл започне след раждането, това зависи от огромен брой фактори, влияещи върху състоянието на тялото на жената. Следните периоди за възобновяване на здравословна менструация се считат за нормални:

 1. Ако кърмите и няма допълващи храни, вашият период не настъпва, докато лактацията спре..
 2. В случай на продължително кърмене (повече от една година), може да се появи и менструация по време на кърмене.Изцяло изкуствено хранене на бебето и отсъствието на хепатит В води до овулация след 2-3 месеца. Това означава, че средно следродилната менструация с кърмене започва на 12 седмици след раждането. Възможни са ановулаторни критични дни.
 3. В случай на недостиг на майчина кърма и частично въвеждане на смеси в диетата на бебето, отделянето на кръв ще дойде след 4 или 5 месеца или дори шест месеца след раждането.
 4. Цезарово сечение или натурален продукт на бебето не оказва значително влияние върху времето за възстановяване. И в първия, и във втория случай регламентите ще започнат приблизително по едно и също време, при условие че другите условия са равни.
 5. Раждането с усложнения, нестабилност на лохиите, развитие на ендометрит и сепсис ще доведе до притъпяване на естествените процеси на възстановяване. В този случай жената ще наблюдава забавяне на първата менструация..

Въпреки че тези периоди се считат за норма, когато менструалният цикъл се възстановява след раждането, това зависи от индивидуалните характеристики на женското тяло. Въпреки това, със силно отклонение в забавянето от общоприетите показатели, те отиват при гинеколога и установяват причините за неуспеха.

Естеството на освобождаването от отговорност след раждането

В повечето случаи възстановяването на менструацията в следродилния период настъпва след 2 или 3 цикъла. Критичните дни минават редовно, в противен случай трябва да потърсите помощ от лекар.

Нередовната менструация може да бъде причинена от:

 • възпаление на матката и яйчниците;
 • развитие на ендометриоза и аденомиоза;
 • новообразувания върху структурите на гениталните органи;
 • хормонален дисбаланс.

Друг фактор, при който менструацията не настъпва, е нова бременност. Въпреки че пролактинът се произвежда в големи количества по време на лактация, това не е гаранция, че плодовитостта няма да бъде възможна..

При повечето жени обновената регулация се характеризира с голям обем отхвърлена течност. Обилното отделяне не е критично при менструален цикъл, по-малък от 7 дни. Причината за консултация с лекар може да бъде придружаващото кървене: загуба на ориентация в пространството, обща слабост по време на менструация, повишен пулс.

Не е страшно, ако жената има увеличаване или намаляване на периода на цикъла и менструацията поотделно. Когато обаче между първите дни на освобождаване от отговорност изминат повече от 35 или по-малко от 21 дни, а освобождаването се извършва за 1-2 дни или за много дълго време (повече от седмица), това е причина да бъдете предпазливи.

Може ли менструацията да мине след раждане не всеки месец? Да, това се случва през първите менструални периоди по време на периода на възстановяване. Но в случай на често отсъствие на изписване или появата им в грешните дни, по-добре е да се провери за патологии на репродуктивната система.

Симптомите на ПМС и спазми по време на менструация могат да изчезнат при някои млади майки, докато други, напротив, могат да се появят. В случай на болка преди раждането, когато маточната гънка е нарушена, симптомът може да изчезне. Това се дължи на факта, че състоянието на органа се нормализира поради производството на дете в света..

Менструацията става болезнена поради:

 1. Възпалителни процеси на репродуктивните органи.
 2. Голяма сила контракции на матката.
 3. Неподготвеност на организма за раждане.

Често има засилване на симптомите на предменструалния синдром и дори появата му при тези, които не са имали подобни проблеми преди. Жените след раждането на дете страдат преди менструация от прекомерна емоционалност, постоянни промени в настроението без причина, склонност към негодувание и сълзи, болка в млечните жлези, мигрена, подуване, проблеми със съня, спадане на налягането.

Какво да направите, за да възстановите цикъла по-бързо

Има правила, които ви позволяват бързо да нормализирате броя на дните след раждането, цикълът на менструацията се възстановява и да направите кървенето стабилно:

 1. Осигурете на тялото полезни вещества. След 9-месечна бременност количеството витамини и минерали на майката значително намалява. По време на лактацията нуждата от тези компоненти се увеличава. Освен това липсата на полезни елементи забавя възстановяването на репродуктивната система и хормоналните нива. В резултат на това менструацията се характеризира с малко количество отделяне, не идва навреме и провокира болезнени усещания в долната част на корема.
 2. Яжте правилно. Нова майка трябва да яде здравословни храни и да поддържа балансирана храна. Важно е да ядете достатъчно млечни продукти, месо, плодове и зеленчуци за сезона без химически добавки. Диетите с цел отслабване пречат на естественото обновяване на телесните функции и менструацията може да не изчезне.
 3. Почивайте си достатъчно. Постоянната умора и лош сън, депресията предотвратяват повторната менструация. Важно е да спазвате ежедневието и, ако е необходимо, помолете съпруга и родителите да бъдат с детето, организирайки си добра почивка или сън.
 4. Да се ​​лекува своевременно. Усложненията от раждането и хроничните заболявания изискват корекция или качествена терапия.

Кърменето, храненето, емоционалният компонент на здравето и наличието или отсъствието на патологични състояния могат да повлияят на нормализирането на цикъла..

Общоприетото време за настъпване на първата менструация не е задължително. За много жени те се променят при липса на каквито и да било нарушения на състоянието на гениталните органи или производството на хормони.

Може да има често месечно кървене след раждане, менструация със закъснение и прекъсвания, преди това не е характерно намаляване или увеличаване на продължителността. Но ако цикълът е нормален и разрядът има приемлив цвят и обем, не можете да се притеснявате.