Женското тяло не се нормализира веднага след раждането веднага: работата на всички системи и органи се възстановява постепенно в продължение на няколко месеца. Най-вече матката „получава“, която „нараства“ с бебето (този орган може да се увеличи над 500 пъти), така че е най-наранена. За възстановяване на матката след раждането са необходими подходящи грижи, време и контрол на гинеколога.

Матката започва да се свива постепенно след раждането на дете и този процес е чисто индивидуален за всяка жена, тъй като всеки организъм се нуждае от „свое“ време, за да се възстанови.

Какво представлява матката след раждането?

Отвътре матката след раждането изглежда като огромна рана, която е максимално повредена при прикрепването на плацентата. Освен това на вътрешната му повърхност остават кръвни съсиреци и остатъци от мембраните. Маточната кухина обикновено трябва да се почиства през първите 3 дни след раждането.

След раждането матката се разтяга и увеличава обема си. От него се освобождават лохии (следродилна секреция), кървави през първите дни, по-леки до 4-ия ден, до края на 3-та следродилна седмица, те стават по-течни и леки и изчезват напълно на 6-та седмица.

Възможно е да се говори за възстановяване на вътрешната обвивка на матката след раждане не по-рано от 3-та седмица и за мястото на прикрепване на плацентата - в края на следродилния период.

Дъното на матката след раждането е разположено под пъпа на 4-5 см и, подобно на горната си част, има най-голяма дебелина.

Колко време отнема на матката да се свие след раждането?

Обикновено този процес отнема 1,5-2,5 месеца, докато той е най-активен през първите дни след раждането. Например диаметърът на маточния фаринкс непосредствено след раждането е приблизително 12 см, в резултат на което гинекологът може да вкара ръка в матката, за да отстрани остатъците от плацентата. Но до края на първите два дни този "вход" постепенно се стеснява, поради което само 2 пръста могат да бъдат вкарани в матката и 1 - на третия ден.

Пълното затваряне на външния маточен фаринкс се случва около 3-та седмица.

Теглото на матката след раждането е 1 кг. На 7-мия ден тя вече тежи около 500 грама, на 21-ви - 350 грама и по-близо до края на следродилния период матката се връща към пренаталния си размер (приблизително тегло 50 грама).

В процеса на свиване на матката след раждането жените усещат малки схващащи болки в долната част на корема, които са по-интензивни и изразени след многократно раждане. Ако тези контракции са придружени от силна болка, на първо място, трябва да се консултирате с лекар, след което той ще може да предпише необходимия спазмолитик или аналгетик за намаляване на болката. Но ако е възможно, е по-добре да изтърпите всичко и да се прави без лекарства..

Атония и хипотония на матката след раждане

За съжаление, не при всички родилки матката се свива след раждането. Това състояние се нарича атония на матката (с други думи, това е пряка последица от умората на мускулите му), в резултат на което то не се свива и възниква маточно кървене. Атонията най-често се проявява при многородени жени, също при раждането на голям плод, с многоводие или с много раждания.

Контракция на матката след раждане: колко време отнема - колко време се свива женският орган

Да видиш новородено и дългоочаквано бебе е момент, за който всяка бъдеща майка мечтае. Когато се роди, започва инволюцията. Предлагаме да разгледаме колко дълго и как протича свиването на матката след раждането, по кое време ще приключи и как да ускорим процеса. Органът ще трябва да намалее 25 пъти, да промени дебелината на стените и формата, а кухината е най-наранена.

Струва си да знаете за промените в тялото си, за нормалните условия за възстановяване на формата и размера, за да предотвратите усложнения. За да сте сигурни, че всичко върви гладко, ви съветваме да вземете предвид особеностите и да се обърнете към специалист във всеки случай, когато се появят неочаквани отклонения. И най-важното - посетете гинеколога в определените дни.

Какво представлява матката след раждането

Веднага след раждането на дете този орган започва да се развива, но за всяка жена е индивидуален. Всичко трябва да бъде в рамките на нормата и под наблюдението на специалист. Ето защо трябва редовно да посещавате лекар и да правите ултразвук.

Процесът на възстановяване често се нарича десети месец от бременността, тъй като през това време настъпват много промени. На първо място, маточната кухина вече е променила формата си завинаги, нейният размер също ще остане малко по-голям от този на момиче.

Отвътре матката изглежда като огромна рана, максимално повредена на мястото, където е прикрепена плацентата. Вътре върху него ще останат малки парченца от феталната мембрана и кръвни съсиреци, които ще излязат през следващите седмици. В нормално състояние ще се изчисти напълно за 3-4 дни. Моментът, който трябва да бъде проверен от гинеколога - ако нещо остане, това ще провокира развитието на възпаление и интоксикация.

Изписването ще придружава новородената майка през следващите 6 седмици и се нарича лохии. Те приличат на периоди, които са се разтеглили във времето. През този период е важно да следите хигиената си и да отидете на лекар, ако цветът или миризмата се съмняват. Неприятна или сурова миризма, всеки необичаен нюанс трябва да бъде причината за консултацията. В първите часове това е кръв, която след няколко дни се превръща в ихор с голям брой бели клетки. Постепенно цветът става жълтеникав и след 1,5 месеца те трябва да приключат.

Вътрешната обвивка ще бъде възстановена не по-рано от 3 седмици след раждането на бебето. На мястото, където е била прикрепена плацентата, ще отнеме повече време, за да се излекува.

Дъното вече ще бъде удебелено, разположено на 4-5 см под пъпа. Горната част също ще стане по-дебела.

Какво представлява свиването на матката след раждането и как се случва

Активността на гениталния орган при връщане в пренаталното му състояние. Колко бързо се случва това зависи от хормоналния фон на новородената майка и няколко други фактора:

 • възрастта на мама;
 • колко бременности и раждания вече са настъпили;
 • тегло и ръст на бебето.

Трябва да се отбележи, че колкото по-висок е всеки от параметрите, толкова по-дълго отнема инволюцията. Още по-дълго ще се излекува и свие, ако бебето е родено в резултат на цезарово сечение. Хирургичната намеса винаги влияе негативно върху способността за бързо излекуване и това е коремна операция, която ще увеличи повърхността на раната.

Обикновено процесът на намаляване рядко отнема повече от 2 месеца, но понякога всичко протича според индивидуалния сценарий и отнема повече време. Ето защо е по-добре да бъдете постоянно наблюдавани от лекар..

Цялото възстановяване се извършва, тъй като клетките на миометриума започват да се свиват по размер - това е мускулен слой, който активно се променя през първите седмици след раждането.

 • за 24 часа диаметърът на шията трябва да намалее по размер, вместо 12 сантиметра ще стане 2-3;
 • Изминаха 3 дни, само 1 пръст преминава през цервикалния канал, след 14 дни външният фаринкс се затваря напълно;
 • отначало органът тежи повече от килограм, след четвърт месец само половината от първоначалното тегло, до края на периода на възстановяване (2 месеца) той се нормализира - 50-100 грама.

Колко време се свива матката след второто раждане - броят дни, които ще са необходими за възстановяване, зависи от възрастта, хормоналните нива и тежестта на раждането. Играе ролята на това дали самата жена е родила или чрез цезарово сечение.

По време на процеса младата майка ще усети малки треперене и леки спазми в долната част на корема. Те са особено изразени веднага след раждането и първата седмица, след което силата и броят на проявите постепенно изчезват..

Ако това състояние е много тревожно, можете да помолите гинеколога да предпише спазмолитични лекарства, които ще помогнат да се отървете от болезнеността на проявите. Но не е препоръчително кърмещата майка да приема лекарства, така че трябва да поискате анестезия само ако е много тревожна..

Етапи и норми на свиване на матката след раждане

Процесът започва веднага след излизането на плацентата и протича до 7 седмици. Особено интензивно - първите два часа. Това е ранен етап на инволюция, когато тялото се връща частично в предишното си състояние с бързи темпове..

Гениталният орган е изцяло изпълнен с кръв, дъното му е на нивото на пъпа или точно над него. Вътре - повреден слой на ендометриума с ранена повърхност, много кървави съсиреци и околоплодни води. Всичко това трябва да напусне кухината след 2-3 дни..

 • съдовете на лимфната и кръвоносната системи се изстискват, за да се намали кървенето;
 • ще отнеме до 2 седмици, докато основната част от матката се възстанови;
 • ако жената кърми дете, тогава се отделя специален хормон окситоцин, който кара миометриума да се свива по-активно;
 • поради процеса на фагоцитоза, левкоцитите участват в усвояването на патогенни микроорганизми, в резултат органът става стерилен;
 • първият месец всичко е твърде подвижно поради опънати връзки и прекомерен тонус - това е особено забележимо при напълнен пикочен мехур и ректум, възстановява се за един месец;
 • шийката на матката никога няма да придобие пренатална форма, тя ще стане цилиндрична, възстановяването ще отнеме няколко седмици.

Колко време отнема

При нормални условия не повече от 2 месеца. Спускането ще се движи със скорост около 1 см на ден. Как изглежда:

 • първия ден - на нивото на пъпа;
 • на 5-ти - между пазвата и пъпната връв, приблизително в средата;
 • на 10-ти - зад срамната депресия.

В края на 8 седмици състоянието е на пренатално ниво.

Причини за нерязване

Понякога тялото не е в състояние да се справи със задачата да се върне към нормалното. Това може да се случи поради затварянето на цервикалния канал с кръвен съсирек, което ще намали интензивността на контрактилния процес..

Лекарите наричат ​​това „субинволюция“ или „мързелива утроба“. Но блокирането не е единственият фактор, който провокира това състояние. Има няколко отклонения от нормалното възстановяване, които увеличават риска от влошаване на здравето. Сред основните:

 • голямо бебе;
 • раждането на няколко деца едновременно;
 • плацентата беше прикрепена твърде ниско;
 • генеричният процес беше лош;
 • бременността беше трудна;
 • бездействие на майката.

Контракциите могат да спрат поради огъване или извиване на шията, увреждане на канала, възпаление и многоводие, както и различни новообразувания.

Когато матката се свие дълго време след първото или третото раждане, какви усещания трябва да предупреждават:

 • температурата се повишава до 38 градуса;
 • гениталният орган набъбва;
 • неразположение, загуба на сила;
 • в отделянето се появява силна и остра неприятна миризма.

Атония и хипотония

Не всички момичета се справят добре. Ако не настъпи контракция, това състояние се нарича атония. Това се случва поради прекомерна мускулна умора. Резултатът е маточно кървене. По-често при тези, които следват 2 и повече деца, с многоплодна бременност или многоводие.

 • имате фиброма или полипи;
 • е имало наранявания при раждане;
 • извивам;
 • репродуктивната система е слабо развита;
 • многоводие.

Ако процесът все още се движи, но изключително бавно, това се нарича хипотония. Това се случва, когато съкратителната способност е много по-ниска от нормалната..

Защо се случва:

 • матката е недоразвита;
 • аборт, хронични заболявания в миналото;
 • патология на бременността;
 • белези от операции.

Всяко от нарушенията е опасно за здравето, тъй като може да провокира масивно кървене, а с него и други усложнения.

Същият проблем възниква, ако се образува огъване на врата, е имало травма на канала или възпаление в родовия канал. Опасно е при наличие на миома или миома, промени в съсирването на кръвта.

Какво да направя, ако се свие лошо

Когато стане ясно, че тялото не се справя или са се появили съмнителни симптоми, струва си да се свържете със специалист. Той ще проведе преглед и всички необходими манипулации и след това ще предпише лечение, ако е необходимо.

Обикновено се предписват окситоцин или простагландини, които ще ускорят контрактилната активност. Понякога се препоръчва масаж. Но основният импулс, който помага на репродуктивния орган да се свие, е кърменето. Това провокира дразнене на зърната и увеличава производството на необходимите хормони..

Как трябва да е нормално

Всяка нова майка трябва да разбере дали всичко върви както трябва. В същото време не е много удобно да ходите постоянно на лекар, особено с бебе на ръце. За да не се тревожим за здравето си напразно, ще дадем няколко знака, които сигнализират за нормален ход:

 • дискомфорт в гърдите, но е лесно да ги издържите - лактацията се подобрява;
 • болезненост в долната част на корема и перинеума;
 • кръв от влагалището, постепенно става все по-прозрачна;
 • разстройство на червата.

Трудно е да свикнете с това само през първата седмица, след това интензивността постепенно намалява и отделните прояви изчезват. Ако е трудно да се издържи, лекарят може да предпише спазмолитици и нестероидни противовъзпалителни лекарства..

Какво да направите, за да накарате матката да се свие по-бързо

Ако е необходимо, се предписват инжекции на окситоцин. Важно е да кърмите бебето си - това провокира контракции. Ходенето навреме до тоалетната - препълненият пикочен мехур ще попречи на възстановяването.

Един от начините да ускорите процеса е да започнете да правите упражнения на Кегел. Отначало малко, за да активирате вътрешната сила. Постепенно трябва да увеличавате амплитудата и честотата на занятията.

В един момент ще има усещането, че просто няма достатъчно компресия, трябва да продължите напред. След това купете вагинални топки в нашия магазин shop.my-pf.ru. Отначало е достатъчно просто да застанете с тях, това вече ще помогне за стимулиране на развитието и нормализиране на мускулите на тазовото дъно. След това - да изпълнявате прости действия, ходете и правите обичайните неща. Симулаторът ще ви помогне да нормализирате еластичността и след това да върнете силата на емоциите в отношенията в леглото със съпруга си. Основното нещо е да го избършете и измиете след всяка употреба..

Процесът е твърде бавен

Когато всичко се проточи повече от предписаните 8 седмици, наложително е да посетите лекар. Особено изисква намеса, ако лохиите са спрели през първия ден или изобщо не са започнали.

За свиване на матката след второто раждане се предписват лекарства, които нормализират усещанията. Но си струва да запомните, че не можете да предписвате лекарства за себе си, особено без преглед. Това може да провокира още по-големи здравословни проблеми, вместо да ускори възстановяването..

Как може официалната медицина да ви помогне?

Има няколко лекарства, които ще спестят при забавяне. Тяхната задача е да нормализират или ускорят съкратителните способности на миометриума, да повлияят на този процес без да навредят на здравето и да стимулират мускулите.

Анална сонда

Допълнителен анален щепсел, който не е включен в основния комплект на симулатора. Подходящ за мъже и жени. Индикация: Лечение на фекална инконтиненция.

Мис би двоен вибратор

MISS BI е ново поколение вибратор с два мотора, произведен в Германия MISS BI се използва от жените както за самодоволство, така и за развитие..

11200 RUB 12500 RUB

Окситоцин

Обикновено се предписва в инжекции или интравенозни системи. Влияе на ритмичните контракции, понякога се дава на бременна жена, за да започне раждането. Важно е - те са категорично невъзможни за момичета в позиция, за да не предизвикат спонтанен аборт.

Маточни окситоцитни агенти

Сред най-популярните:

 • Котарнинов хлорид;
 • Метилдинопростон;
 • Хипотоцин;
 • Метил ергометрин;
 • ергот;
 • различни токолитични лекарства.

"Бабини" лекарства

Билковите тинктури също предизвикват възстановяване. Такива рецепти са били използвани от много поколения жени преди нас. Но не забравяйте, че е по-добре да се консултирате с гинеколог и да проверите липсата на алергии, преди да започнете да ги пиете..

Бяло агне

Цветята и самата билка често се използват в хомеопатията. Това е многогодишно растение, от което се прави отвара за приемане.

Коприва

Лечебните му свойства са известни от много векове. Вземете тинктура от 1 супена лъжица 3-4 пъти на ден половин час преди хранене.

Овчарска чанта

По-добре да купувате във фитоаптеки. Това е бързо растящ едногодишен растеж, който расте в цялата страна. Има стягащи свойства и причинява мускулна контракция.

Мушкато кръвно червено

Може да се редува с други билки и упражнения. Запарете 3-4 супени лъжици сухи листа в половин литър вряща вода. Вземете половин чаша няколко пъти на ден. Заедно с него водният пипер обикновено се настоява за алкохол..

Полеви ярок

Веднъж се предписваше при рак или венерически заболявания на репродуктивните органи. Нарича се още гърмяща змия. Има противовъзпалително, антимикробно и антискорбутно действие.

Упражнения

Колко дълго се свива матката след третото раждане - зависи от индивидуалните особености на здравето на майката, нейната възраст и броя на децата в тази бременност.

Можете да направите това:

 • люлеене на гимнастическа топка от едната страна към другата;
 • изцедете мускулите на ануса и влагалището, замразете в това състояние за 10 секунди, след което увеличете времето;
 • легнали по гръб, на пода, повдигнете краката и ги спуснете;
 • от същото положение издърпайте чорапите към главата.

За да се възстановите бързо, трябва да спортувате. Не препоръчваме да започнете със сложни комплекси веднага. Ще бъде по-правилно за здравето да изчакате, докато лохиите свършат и след това, с одобрението на гинеколога, да започнете да въвеждате прости упражнения. Отначало ще бъде трудно да изпомпате корема поради разтегнатите и неактивни коремни мускули. Съветваме ви да не забравяте за коригиране на мускулите на тазовото дъно - леките упражнения на Кегел ще ви помогнат да се върнете към тонуса. Основното нещо е да ги провеждате редовно..

Специални ситуации

Справили сме се с прости случаи. Сега предлагаме да проучим колко време ще се свие на матката след второто и третото раждане, колко време ще отнеме при многородовите жени и колко дълго болката продължава след цезарово сечение.

Важно е да не забравяте, че ако болезнеността е силна, става трудно да се движите, да правите прости движения или постоянно се появява запек, тогава трябва да се консултирате със специалист. Ненавременното лечение може да стимулира възпаление в гениталната кухина, началото на нагнояване и дори промяна във вкуса и консистенцията на кърмата. Неконтролируемото предписване на лекарства и пиенето им е много опасно за млада майка и бебе..

Колко дълго се свива матката след второто раждане, какви усещания трябва да бъдат

Това обикновено е малко по-бързо, отколкото след първородно бебе. Периодът на възстановяване до голяма степен ще зависи от възрастта на родилката, нейните хормонални нива и физическа активност. Това е случай, когато е полезно да ходите много с количка. Кърменето също ще се отрази.

По-скоро ще намалее, средно 2 см на ден. Това е особено интензивно по време на кърмене. През първите седмици се усеща болка, напомняща за контракции, но постепенно силата им значително намалява.

Цезарово сечение

Този процес ще бъде много по-труден поради големия 12 см разрез в долната част на матката. Връщането към предишната форма и размер може да отнеме до 2,5 години, в зависимост от характеристиките на тялото и възрастта на майката. Обикновено гениталният орган ще слезе отвъд пазвата за 8 дни и след 21 дни теглото му няма да надвишава 250 грама.

Защо се случва:

 • голяма загуба на кръв по време на операция;
 • нарушено хранене на тъканите поради разреза;
 • родилката не се движи много поради болка и риск от увреждане на шева;
 • хормоните се нормализират много по-дълго.

Множество раждания

Често се извършва чрез цезарово сечение и преди 40 седмици, така че бебетата да са под контрол и раждането да не излиза извън плана. Гениталният орган се простира много повече от обикновено и е трудно да се свие в обратна посока.

Изкуствено раждане

Тялото не ги възприема както трябва, това може да създаде различни усложнения. Важно е да бъдете под наблюдението на специалисти. Периодът на възстановяване зависи от периода, през който е стимулирано раждането или е прекъсната бременността.

Полезно видео за това какво се случва с тялото през този период

Разгледахме колко дълго се свива матката след първото раждане, второто и последващото. Това е процес, предоставен от природата, който понякога не върви по план. За да вземете предвид всички възможни отклонения от нормалното развитие на събитията, за да предотвратите усложнения и влошаване на състоянието, ви съветваме да наблюдавате изписването и собственото си благосъстояние. За всякакви признаци на проблеми - свържете се със специалист.

Особености на маточната контракция след раждане

Веднага след като бебето напусне матката по време на раждането, започва процесът на обратно развитие на женския репродуктивен орган. По време на бременност матката нараства почти 500 пъти. Ясно е, че тя не може веднага да се намали до първоначалния си размер след раждането..

За това как протича процесът на обратното развитие, какво може да му повлияе и какви нарушения могат да бъдат, ще разкажем в тази статия.

Как върви нормално?

Процесът на обратното развитие на репродуктивния орган при жените след раждането на дете се нарича инволюция в медицината. Инволюцията е термин, който не означава нищо патологично, това е описание на процес и нищо повече. Матката изпълни задачата си - помогна за раждането и раждането на дете. Сега нейната задача е да се върне към първоначалните параметри, да възстанови функциите, така че жената отново да стане плодородна и да може да забременее, роди и роди следващото бебе..

При първородените и многородовите жени с течение на времето процесът на инволюция обикновено продължава около 6-8 седмици. Това е сложен и многоетапен процес. Непосредствено след раждането на бебето матката тежи около килограм, обемът й обикновено е в диапазона 4900-5250 ml, дължината на матката (ако се измери веднага с ултразвук) е около 22-25 сантиметра, а в диаметър е почти 15 сантиметра... Матката е разположена над таза и всъщност представлява празна торба, от която е взето цялото съдържание.

Трябва да се отбележи, че преди бременността женската матка има много малък обем (не повече от 5 ml), а теглото на репродуктивния орган е 60-70 грама. За да достигне този размер отново, матката и цялото женско тяло ще трябва да „опитат“.

Какво се случва вътре в репродуктивния орган? Влакната на маточната тъкан (миометриум) постепенно се намаляват. Този процес е най-интензивен през първите 3-4 дни след раждането на дете, но след това инволюцията не спира. При опъване, обрасли влакна се свиват, съдовете се стесняват.

Постепенно настъпва пълното им затваряне и влакната, които са станали ненужни, отмират и излизат под формата на лохии - кървави следродилни изхвърляния със съсиреци. Ако една част от децидуалния слой бъде отхвърлена по време на свиване, тогава втората остава да стане основата за нов ендометриален слой.

Инволюцията започва веднага след като маточната кухина напусне плацентата (след раждане).

В много отношения процесът се дължи на промяна в хормоналните нива: ниското количество прогестерон, високото количество окситоцин в кръвта на жените след раждането осигуряват съкратителната способност на репродуктивния орган.

По време на инволюцията миометриалните рецептори, които са най-чувствителни към окситоцин, се активират повече от други.

От рождения ден на бебето майката започва обратно броене до края на инволюцията. Всеки ден матката се спуска с 1-1,4 сантиметра, постепенно тя трябва да заеме предишното си положение в малкия таз. Връщането в таза завършва 10-11 дни след раждането.

Шийката на матката се затваря плавно, ден след раждането, тя става с 5 сантиметра по-малка, но остава открехната, което улеснява изхода на лохиите. Вътрешната цервикална ос се затваря две седмици след раждането, а външната само след два месеца.

След първото раждане затвореният външен фаринкс вече не става кръгъл, а напречен и това е основната разлика между шийката на матката, която е родила и която не е родила. След второто или третото раждане формата на фаринкса е същата, само процесът на инволюция протича малко по-бавно поради факта, че стените на матката и мускулите на шийката на матката са доста опънати и по-малко еластични.

След раждането вътре в матката има плацентарна рана - мястото на прикрепване на плацентата. Именно тя кърви през първите дни след раждането и това е основната разлика между лохиите и менструацията. Раната зараства и зараства до около 4 седмици след раждането.

След цезарово сечение всички процеси са идентични, но ситуацията се усложнява от наличието на белег по тялото на матката.

Следователно инволюцията е малко забавена и може да отнеме до 4-5 месеца..

Усещанията, придружаващи инволюцията, обикновено напомнят на менструални болки, но са много по-силни. Някои жени сравняват усещането с началото на раждането. Но те са такива само в първите дни, вече седмица след раждането на детето, процесът на обратното развитие на матката ще стане почти незабележим за жената.

Какво влияе?

Контрактилитетът на матката след раждането се влияе от множество фактори: броят на ражданията, естеството на последното раждане, възрастта на жената, както и възможното развитие на следродилни усложнения. Хормонът окситоцин има специален ефект, който се произвежда точно в количеството, което е необходимо за инволюцията на репродуктивния орган по време на кърмене. Това стимулира зърнените рецептори, които изпращат "сигнали" към мозъка, стимулира производството на пролактин и окситоцин. Ако жената не кърми, трябва да й се правят инжекции с окситоцин..

Ранното прикрепване към гърдата, кърменето може да ускори инволюцията. За да се свие матката по-бързо и да се върне към предишния си размер, се препоръчва достатъчно активен двигателен режим, без вдигане на тежести и непоносими физически натоварвания.

Ако жената през цялото време лъже, тогава свиването ще върви бавно..

Субинволюция

Както се досещате от наличието на префикса, терминът означава, че инволюцията протича патологично, или по-точно, не изцяло или частично. Сред всички следродилни усложнения тази ситуация се случва доста често: около 2% от пуерперите са изправени пред факта, че матката се свива лошо, дълго време контракциите са болезнени, репродуктивният орган не може да постигне необходимия размер.

Сред другите видове усложнения от следродилния период, субинволюцията държи рекордно място - до 50% от всички усложнения са от това естество..

Тъй като в повечето случаи лошата контрактилност възниква на фона на възпалително заболяване - ендометрит, учените все още не са решили дали да разглеждат субинволюцията като отделна патология или да я разглеждат само като симптоматичен признак на ендометрит. Развитието на това състояние е почти винаги свързано с нарушение на контрактилитета на маточната тъкан (миометриум).

Но може да се развие поради много отделни фактори и в тяхната съвкупност. Смята се, че е засегнат от тъканен оток след раждане, както и по-бавно образуване на колагенови влакна.

След многоплодна бременност или бременност с голямо бебе, както и ако вече е имало повече от две раждания в анамнезата, съществува риск от нарушена контрактилитет на мускулната тъкан поради нейното преразтягане.

Ако инфекция е проникнала в матката на всеки етап от раждането или преди тях, тогава вероятността от субинволюция на матката се увеличава рязко, тъй като наличието на инфекциозно възпаление забавя процеса на намаляване на естествения ранен следродилен оток на тъканите.

Причини

В повечето случаи на въпрос защо матката се свива лошо, акушер-гинекологът отговаря, че това е инфекция. Това се отнася до възпалителния процес, провокиран от вируси или патогенни бактерии, попаднали в маточната кухина. Въпреки това, инфекцията не винаги причинява слаба съкратителна способност, понякога ендометриозата се диагностицира след раждането като отделно заболяване, докато процесите на инволюция при следродилната жена не са нарушени. Поради това беше решено да се покаже не списък с причини за субинволюция, а списък с предразполагащи фактори и обстоятелства, които увеличават вероятността от неправилно обратно развитие на репродуктивния женски орган след процеса на раждане..

Такива ситуации включват следните фактори.

 • Непълно изхвърляне на плацентата. Частици от плацентата, фрагменти от мембраните останаха в матката. След раждането на плацентата акушер-гинеколозите трябва да се уверят, че маточната кухина се почиства, но това се прави ръчно, тоест почти на допир. Ревизия на плацентата се извършва на акушерската маса, като се проверява за наличието на всички лобули и мембрани на "мястото на детето".

Ако е имало разкъсвания на плацентата, тогава тя, като пъзели, се събира на части. Този метод избягва оставянето на големи фрагменти, но оставянето на малки не е безопасно..

 • Усложнения в процеса на носене на плода. Тази категория рискови фактори за субинволюция включва голям плод (повече от 4 килограма при раждане), многоводие, многоплодна бременност, тоест фактори, които допринасят за прекомерното разтягане на стените на репродуктивния орган.

Обострянето на цистит и пиелонефрит по време на бременност, особено в самия край на бременността, също се счита за неблагоприятен фактор, тъй като тези заболявания увеличават вероятността инфекцията да попадне в маточната кухина веднага след раждането на бебето.

 • Усложнен труд. Субинволюцията най-често се среща при жени, които са родили бързо, както и при тези, чийто труд е забавен.
 • Характеристики на телосложението. Смята се, че маломерните жени са по-склонни да страдат от маточни контракции в следродилния период, отколкото високите или средните жени..
 • Генетични характеристики. Ако майката или бабата на жената са страдали от субинволюция след раждането, тогава вероятността същото да се случи с техните потомци е много голяма.

Други неблагоприятни фактори включват наличието на миома на матката, възрастта на родилката преди 19 години и след 35 години, невъзможността да се кърми бебето през първите дни след раждането, както и различни индивидуални особености на структурата на матката, например неправилно разположение на гениталния орган, нарушаване на нейния лигаментен апарат.

Понякога матката се свива слабо при пуерпери, страдащи от тежка анемия, както и при такива с хронични заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.

В акушерството се различават няколко вида нарушения на маточната контракция в следродилния период. Някои съществуват главно на страниците на учебниците по акушерство и в реалния живот се срещат в единични случаи.

 • Истинската субинволюция е рядка патология, при която матката се свива слабо или изобщо не се свива без видима причина (в нея няма възпаление, няма инфекция, няма части от плацентата). В тази група има миогенно разстройство, при което липсата на инволюция е свързана с нарушение на мускулната еластичност, миоциркулаторно разстройство, при което отокът на тъканите бавно намалява и кръвоносната мрежа на репродуктивния орган се възстановява по-лошо, както и ендокринно разстройство, при което производството на естествен окситоцин в женското тяло е недостатъчно.
 • Инфекциозната субинволюция е много често явление, при което контрактилитетът на репродуктивния орган е нарушен поради бактериален или вирусен възпалителен процес в маточната кухина.

Симптоми и признаци

Разпределянето на лохии след раждане е нормално явление, но обикновено на петия ден те стават по-малки, естеството на отделянето се променя на лигавица. Субинволюцията се показва от постоянството на ярки и доста обилни лохии с кафеникав цвят в продължение на няколко седмици.

Също така, косвено, нарушение на маточната контракция може да бъде посочено от липсата на болезнени крампи в долната част на корема, докато се храни бебето с кърма..

Някои жени почти постоянно забелязват неприятни дърпащи болки, докато по никакъв начин не зависят от начина на кърмене..

Ако нарушението е от инфекциозен характер (което е най-вероятно, като се има предвид разпространението на точно такава субинволюция), тогава симптомите напълно ще съответстват на симптомите и признаците на ендометрит. Повишава се висока температура, появява се чувство на студени тръпки. Ако в същото време лохиите престанат да бъдат кървави и станат зеленикави или жълти с неприятна миризма, те говорят за гноен ендометрит.

Докосвайки корема, опитите на лекаря да го палпира през предната коремна стена причиняват болка при родилката, тъй като възпалението се развива, главоболие, нарастване на слабостта, гадене и нарушения на сърдечния ритъм.

Диагностика

Нарушаването на маточната контракция при сегашното ниво на развитие на диагностичната медицина обикновено е не само лесно да се определи, но и да се предскаже. Дори по време на бременност, сред всички бъдещи майки, акушер-гинеколозите отделят жени, които имат повишен риск от подобни последици. Това са бъдещи майки с много нисък ръст и многоплодни, и тези, които носят близнаци или тризнаци, както и тези, които носят големи бебета, страдащи от многоводие и гестоза в края на бременността. Те се наблюдават внимателно не само по време на бременността, но и в много ранния следродилен период..

След раждането на бебето може да се използва консултация с акушер, за да се установят нарушения на репродуктивните контракции на жената. Лекарят определя продължителността, естеството и обема на следродилното отделяне, оценява други симптоми, характерни за субинволюцията.

За изясняване и потвърждаване на диагнозата се извършва гинекологичен преглед. На стола размерът на матката, нейната неправилна форма, е неприемлив за периода след раждането. Цервикалният канал на шийката на матката е леко отворен, в него може да има натрупване на кръвни съсиреци, шийката на матката има лилав или лилав цвят, тя е оточна. Ултразвуковото сканиране показва точния размер на матката, както и удебеляването на нейните стени. Ако в кухината на репродуктивния орган има нещо чуждо, то това се потвърждава и с ултразвуково изследване с голяма точност..

Също така, хистероскопията може да дойде на помощ на лекарите. Това проучване дава точни отговори на всички въпроси, освен това е възможно да се вземе тъканна проба от вътрешната повърхност на репродуктивния орган за анализ, което ви позволява точно да определите вида на инфекциозния агент. На жена се изследват урина и кръв, взема се цитонамазка от влагалището за микрофлората.

При тежки случаи може да се предпише ЯМР на тазовите органи.

Лечение

Нарушаването на свиването на матката след раждането на бебето задължително изисква лечение. Каквато и да е причината за нарушението първоначално, рано или късно, ако не се лекува, то става инфекциозно, развива се пълноценен ендометрит или ендомиометрит. Ако такива състояния не се лекуват, тогава е възможно развитието на сепсис, перитонит, септичен шок, тежко маточно кървене. Преди това тези усложнения бяха доста често срещана причина за смърт след раждане. Сега има всяка възможност да не доведете проблема до смъртна опасност и сериозни последици, за това трябва да започнете лечението навреме.

Можете да помогнете на жената изчерпателно. Лечението се състои от използване на лекарства, инструментална терапия и масаж. Ако се открие бактериална инфекция, на първо място те започват да се борят с нея: на жената се показват антибиотици в таблетки, в инжекции - как точно, лекарят решава въз основа на тежестта на възпалителния процес.

Трудно е да се каже колко дълго ще продължи лечението, като във всеки случай общото състояние на имунитета на майката и особеностите на нейната патология играят роля.

За лечение използвайте хормонални лекарства на основата на окситоцин - "Окситоцин", "Метилергометрин" и др. Те подобряват контрактилитета на маточните тъкани. Ако в маточната кухина се открият фрагменти от плацентата или феталните мембрани, ако в нея се натрупат кръвни съсиреци, запушвайки цервикалния канал, всички чужди вещества се отстраняват от кухината на репродуктивния орган. Това се случва под анестезия чрез вакуумна аспирация или кюретаж (кюретаж) с акушерски инструменти. Това в крайна сметка позволява на матката да се свие напълно..

За облекчаване на болката се използват болкоуспокояващи, за отпускане на шийката на матката с натрупване на съсиреци, използване на No-shpu и други спазмолитици в комбинация с хормонални лекарства за повишаване на контрактилитета на миометриума.

Лечението най-често се провежда в болница, където е възможно постоянно да се следи динамиката, да се правят тестове и, ако е необходимо, да се допълват или заместват лекарства в терапевтичния режим, да се прилагат лекарства под формата на капкомер. Гинекологичният масаж се е доказал добре при лечението на субинволюция на матката, което подобрява състоянието на миометриума и ускорява възстановяването след раждането..

Показана почивка в леглото. Жената не трябва да се напряга прекалено, да изпитва физически натоварвания, стрес.

След приключване на острия период на възпаление се препоръчват физиотерапевтични сесии и терапевтични упражнения..

Прогнозите на лекарите при откриване на субинволюция на матката след процеса на раждане обикновено са положителни и благоприятни, тъй като патологията е напълно лечима. И това е причината да спрете да се притеснявате и да се изнервяте, защото лекарят вярва, че матката се свива по-лошо от необходимото. Ситуацията е неприятна, но не и критична.

За да се предотвратят проблеми с маточната контракция, на жените в риск се препоръчва да прилагат окситоцин в първите часове и дни след раждането в инжекции, независимо дали имат симптоми на лека инволюция или не..

Народни средства за защита

Трябва да се разбере, че в този случай е невъзможно да се замени традиционното лечение с народни средства..

Освен това не трябва да предписвате народни средства за себе си, защото те могат да повлияят на качеството на кърмата и благосъстоянието на детето..

У дома рецептите за алтернативна медицина могат да помогнат за подобряване на възстановяването на матката след края на острия период на възпаление. Има аптечни билкови препарати на основата на цветя от арника, листа и корени от коприва, от които можете да приготвите водна тинктура за поглъщане.

Други билки, които помагат за прочистването на маточната кухина, включват бял равнец, овчарска торбичка и хвощ. В допълнение към пиенето, тези билкови лекарства се използват за почистване на вани..

Прегледи на жени

Според жените след въвеждането на окситоцин болката в долната част на корема става по-изразена, някои ги описват като доста силни и неприятни. При по-голямата част от родилките проблеми с контрактилитета на матката могат да бъдат открити дори в родилния дом, за това се прави контролен ултразвук за 2-3 дни и едва след него се взема решение дали е възможно майката и бебето да се напишат у дома.

В някои случаи симптомите се появяват след изписването у дома, поради което се препоръчва на новите майки да следят отблизо естеството на отделянето и телесната температура през първите 10-12 дни след изписването.

Ако бъдат открити предупредителни признаци, трябва незабавно да се консултирате с лекар и ако кървенето се отвори и висока температура се повиши, обадете се на линейка.

Според жените след лечение не е имало проблеми и последици. За някои отнемаха няколко седмици да се поставят вагинални супозитории с противовъзпалителен саниращ ефект. Патологията не е повлияла по никакъв начин на последващата бременност, въпреки че има известен процент от рецензии, които показват, че жените след претърпяване на субинволюция са имали проблеми със зачеването при планиране на следваща бременност.

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Възстановяване на матката след раждане

След раждането на дете в женското тяло протичат процеси на възстановяване. Всички органи на репродуктивната система претърпяват промени. Матката след раждането е много наранена.

Матката прилича на обърната круша. Това е кух орган, който се състои от гладки мускули. Той се разтяга поради преплитането на мускулните влакна и действието на хормоните по време на бременност.

Състоянието на матката в следродилния период

Кухият орган се състои от тяло, което в пренаталното състояние е около 5 см, а шийката на матката - 2,5 см. Когато бебето се роди, тъканите се разтягат и растат заедно с плода.

Възстановяването (инволюцията) на женските органи след раждането е естествен процес. Ако раждането е било естествено, тогава матката се възстановява и се свива в рамките на 2 месеца.

Следродилният период е:

 1. рано - 2 часа след раждането на плацентата;
 2. късно - до 8 седмици след раждането.

Белезите на матката след раждането са нормални. Тежко увреждане се намира в областта на прикрепване на плацентата. Тази зона съдържа най-много кръвоносни съдове, които са тромбозирани..

Кръвните съсиреци в матката след раждането и остатъците от плацентата ще излязат от тялото в рамките на три дни. Това отделяне се нарича лохии..

Епителизацията (възстановяване на ендометриалната тъкан) настъпва до 10-12 дни след раждането. И белегът на прикрепването на плацентата заздравява до края на първия месец.

Матката след раждането е стерилен орган. Процеси като фагоцитоза и протеолиза протичат в кух орган за 3-4 дни. По време на тях бактериите в маточната кухина се разтварят от фагоцити и протеолни ензими..

Първите дни след раждането на дете, кухият орган е твърде подвижен поради навяхвания и недостатъчен тонус на лигаментния апарат. Това се забелязва, когато пикочният мехур или ректума са пълни. Тонусът се придобива за един месец.

Колко дълго се свива матката след раждането??

Контракциите на маточната кухина се чувстват като контракции. На първия ден след раждането те нямат болен характер.

Освобождаването на хормона окситоцин по време на кърмене причинява мускулни спазми. По време на свиването на мускулната тъкан кръвоносните и лимфните съдове се изстискват, а някои пресъхват - заличават.

Появили се по време на бременност тъканни клетки отмират и се разтварят, докато останалите намаляват обема си. Той насърчава възстановяването на матката след раждане.

Промяна на органна маса:

 • след раждане - 1 кг;
 • след 7 дни - 500 - 525 грама;
 • след 14 дни - 325 - 330 грама;
 • в края на следродилния период - 50 - 65 грама.

За да се ускорят контракциите, лед или студена подгряваща подложка се поставя върху стомаха веднага в родилната зала, след раждането на плацентата.

Следродилни параметри на матката:

 • органът е дълъг 15–20 cm;
 • напречният му размер е 12–13 cm;

Дъното на кухия орган след процеса на раждане пада рязко, като не достига пъпа с 2,5 см, а тялото плътно докосва коремната стена. Матката е плътна и често се измества надясно.

Поради контракциите той спада с 1 см. Дневно. В края на първата седмица дъното достига разстоянието между пъпа и срамната област. Още на 10 ден матката е под пубиса.

Шийката на матката се възстановява по-бавно: 12 часа след раждането диаметърът й ще бъде 5–6 см. Към средата на втората седмица вътрешният фаринкс се затваря, а външният се образува в края на втория месец след раждането.

Фаринксът не се възстановява до първоначалния си вид, тъй като тъканните влакна са твърде опънати. На тази основа гинекологът може да определи дали жената е родила или не..

Фаринксът първоначално има кръгъл отвор. След раждането върху него остава напречна процеп. Формата на шийката на матката се променя: ако по-рано изглеждаше като конус, сега е цилиндър. Постепенно всички органи се нормализират.

Възстановяване след цезарово сечение

Тъй като оперативното раждане включва нарушаване на целостта на матката, тя се възстановява по-бавно. Инфекциите и усложненията могат да забавят свиването. Възстановяването на матката след раждане може да бъде бавно поради голяма загуба на кръв.

Атония и хипотония

Кухият орган се нуждае от възстановяване след раждането, матката не винаги може да се свие сама. Някои жени имат това положение..

В тези случаи не можете да направите без медицинска намеса. Това състояние се нарича маточна атония. Ако контракциите са много слаби - хипотония.

Чести причини за атония:

 • второ раждане;
 • първа бременност;
 • многоплодна бременност; Повече за многоплодната бременност →
 • голямо тегло и размер на детето;
 • различни усложнения;
 • многоводие;
 • травма на каналите или придатъците.

Огъването на матката след раждане или патологията на нейното развитие може да допринесе за липсата на контракции.

Как да ускорим свиването на матката след раждане?

Скоростта на възстановяване зависи от следните фактори:

 • хормонален фон;
 • възраст на жената;
 • дъщерни параметри;
 • брой минали бременности;
 • вид труд;
 • многоводие;
 • възпаление на гениталиите.

Природата е обмислила женското тяло до най-малкия детайл. Възстановяването на кух орган се извършва съгласно стандартния размер 1-2 см дневно. Но ако започват да се забелязват незначителни отклонения от нормата, можете да прибегнете до ускоряване на процеса на намаляване.

Възстановяването на матката след раждане включва следните действия:

 • Ако маточното дъно е меко, тогава матката ще се свива по-бавно. Ефективен метод е да се масажира повърхността на коремната стена отвън..
 • За свиване на органа след раждането се прилага студена подгряваща подложка или лед върху корема. Могат да се използват лекарства, които стимулират спазмите.
 • Спазвайте хигиената на гениталиите. Инфилтрацията на инфекции и различни усложнения влияят върху способността за свиване.
 • Активно ходене.
 • Не позволявайте на пикочния мехур и ректума да се запълнят.
 • Кърмене. При кърмене се отделя окситоцин, който причинява контракции на матката. Кърмещите майки възстановяват матката по-бързо.
 • Следродилна гимнастика за стимулиране на свиването на маточните мускули.

Възстановяването на матката трябва да бъде под строгото наблюдение на лекар. Всяко отклонение от нормата е патология и изисква хирургическа намеса..

Изписване след раждането

Кръвта в матката след раждане се образува от рани на повърхността. Изхвърлянето се нарича лохии. Тайната за 3-4 дни е червена. По това време лохиите имат сладникава миризма на кръв..

Те се състоят от течност на маточната жлеза с 20%, а останалото е непроменена кръв. Възстановяването на лигавицата на матката започва веднага след раждането.

Освен това лохиите стават по-бледи, подобно на ихора. След 20 дни изхвърлянето придобива лека сянка и течна консистенция. Lochia обикновено излизат в рамките на 6 седмици. След това спират..

Ако изписването продължава по-дълго от посочения период или има неприятна миризма, не забравяйте да се консултирате с лекар.

Това може да се случи по следните причини:

 • огъване на шийката на матката;
 • слаби контракции в матката;
 • запушване на гърлото с кръвни съсиреци.

Това състояние е опасно, тъй като може да показва възпалителен процес. Ако лохиите са приключили през петата седмица или отиват по-дълго от деветата, трябва да се свържете с гинеколог.

Поток на процеса без отклонения:

 1. Съдовете се спукват в кухината, в резултат на което кървавото течение за 2-3 дни има яркочервен цвят.
 2. През първите 7 дни останките от плацентата и атрофиралият ендометриум излизат навън - отделяне със съсиреци.
 3. След 7 дни течните лохии имат розов оттенък..
 4. Постепенно излиза слуз - резултат от дейността на плода вътре в утробата. В рамките на една седмица те спират.
 5. След месец и половина лохиите изчезват, появява се зацапващо отделяне.

Какви усложнения могат да възникнат

След процеса на раждане могат да възникнат различни усложнения..

Следродилно кървене

Може да започне веднага след доставката. Кървенето не е болезнено и може да бъде много тежко. Животът на жената без операция може да бъде изложен на риск.

Причини за кървене:

 • когато плацентата и мембраните бяха разделени, настъпиха нарушения;
 • травма по време на раждане;
 • нарушено свиване на матката.

За лечение се използват лекарства и дарена кръв. Поради риска от кървене, жената винаги се оставя в родилната зала за няколко часа.

Субинволюция на матката

В резултат на забавено отделяне след раждането, органът се свива слабо. Често това заболяване се появява на 6-7-ия ден: съсиреци в матката след раждане или част от мембраните блокират цервикалния канал.

Ендометрит

Възпалението на матката се нарича ендометрит. Появява се поради инфекция на кухината.

Възникването може да се дължи на следните фактори:

 • труден процес на раждане;
 • плацентата по време на раждане е отделена неправилно;
 • заболявания на гениталиите по време на бременност;
 • аборт;
 • намален имунитет.

Симптоми на ендометрит:

 • топлина;
 • след раждане матката боли;
 • гнилостна миризма на следродилното отделяне.

За да се постави точна диагноза, се прави ултразвук на матката след раждането. При ендометрит кухината се отстранява, измива или изстъргва от съдържанието. След операцията се предписват антибиотици. Прочетете повече: следродилен ендометрит →

Пролапс

Може да се случи след раждането матката да потъне. Това се случва в резултат на нараняване на мускулната тъкан на тазовото дъно. Жените, които раждат второ дете, често са склонни към това усложнение..

Обикновено матката след раждането на изхода от плацентата е в пъпа. Дъното пада 1–2 cm дневно.

Всяко отклонение от нормата се счита за патология. При тежки форми може да има пролапс на матката след раждането във влагалището и да излезе.

Необходимо е своевременно да се лекува пролапс, за да не се намира в зоната на риск от инфекция, пролапс на вътрешните органи на пикочната система. При пролапс на матката сексуалната активност е забранена.

За да се идентифицират възможните патологии на 6-9 седмици след раждането, се препоръчва да посетите гинеколог. Дори и да се чувствате добре, няма болка и дискомфорт.

Възстановяване на матката след раждане

Всички жени се интересуват от това как изглежда матката след раждането. Кухината му се намалява от 40 на 20 см и се възстановява с 1-2 см всеки ден. За да бъдат нормални контракциите, е необходимо периодично да посещавате гинеколог. Има много техники за възстановяване на матката.

Народна медицина

Копривата има добър ефект върху свиването на матката. Три супени лъжици от растението се вливат в 0,5 литра. вряща вода. Оставете го да се запари и да се охлади. Пие се по 1/2 чаша 3 пъти на ден.

В аптеката можете да си купите тинктура от воден пипер. Също така допринася за свиване на матката.

Цветята и билката от бяло агне се използват в отвара и спомагат за възстановяването на кухия орган. Бульонът не предизвиква повишаване на налягането. Може да се пие с хипертония.

Растението овчарска торба помага при кървене. На ден можете да използвате чаени листа 3-4 с.л. лъжици билки за 400 мл вряща вода.

Също така, при обилни кървави лохии, червеният здравец помага. Пийте студен чай от 2 чаени лъжички сухо растение в 2 чаши вряща вода. Течността трябва да престои една нощ. Пийте на малки порции през целия ден.

Почистването след раждането спомага за ускоряване на майските брезови листа. Три супени лъжици от листата се варят в 600 мл вряща вода. Добавете щипка сода за хляб и пийте по 200 мл 3 пъти всеки ден. Лекарството е ефективно от 12 дни след процеса на раждане.

Методи за физическо възстановяване

Храненето на бебето освобождава окситоцин, който влияе върху маточните контракции.

От първия ден можете да правите леки физически упражнения - гимнастика след раждането. Зареждането трябва да се извършва в добре проветриво помещение при оптимална температура от 18 до 20 градуса.

Ако се усеща болка, упражненията трябва да се спрат или да се избере различен набор от дейности за себе си..

Всички сложни мерки, насочени към възстановяване на женското тяло, трябва да се извършват в рамките на 10-12 седмици. Препоръчително е да отидете до тоалетната преди тренировка. Правенето с пълен пикочен мехур не се препоръчва от гинеколозите. Също така, упражненията трябва да се правят след кърмене..

Ако е имало усложнения, операция или раждане след руптура на матката, упражненията трябва да бъдат съгласувани с гинеколога.

За да избегнете усложнения по време на раждането, трябва редовно да посещавате гинеколога си по време на бременност. Периодът на възстановяване за всяка жена е различен, но ако има отклонения от нормата, трябва да се консултирате с лекар.

Автор: Хатуна Габелия, педиатър,
специално за Mama66.ru