Почти всяка млада майка, дори по време на бременност, се интересува от това как да отслабнете след раждането. По време на кърменето това е относително труден процес, тъй като хормоналните нива са силно променени, домакинските задължения се намесват и има силна липса на време. Необходимо е да се грижите за детето, да го храните с мляко и да правите всичко, за да расте здраво. В тази връзка не всеки може да намери време да се отърве от тези излишни килограми. Въпреки всичко това обаче е възможно да се възстанови общото състояние на организма и да се премахне излишното тегло. Това изисква обучение, трябва да изпълнявате специални упражнения, упражнения и диети. Във всеки случай майката спазва диета по време на кърмене, но тя може да бъде коригирана за специални условия.

Колко можете да отслабнете след раждането

Това е един от най-належащите въпроси - колко дълго те отслабват след раждането. Трудно е да се каже еднозначно, това зависи от индивидуалните условия. Някои майки могат да наддават по няколко килограма по време на бременност, други качват десетина килограма. Колкото по-малко тегло поставите през тези девет месеца, толкова по-лесно ще се отървете от тях..

Не се препоръчва драстично отслабване веднага след раждането.

Периодът, когато жената започва да отслабва след раждането, зависи само от нея. Трябва да започнете да се храните правилно, като същевременно спазвате специална диета за кърмене. Това често е дълга история, но ако тренирате, изпълнявате всички посочени упражнения и изисквания, тогава можете да отслабнете относително бързо..

Забележка! С правилния подход реални резултати могат да бъдат получени след няколко седмици..

Как да отслабнете за една седмица след раждането

Изглежда невъзможно да започнете да отслабвате една седмица след раждането. Но това не е трудно, ако са изпълнени всички условия. Важно е да запомните, че много хора отслабват след раждането. Те се напълняват много само по време на бременност и след това определено ще започне изхвърлянето на излишни килограми. Просто трябва да имате търпение и да следвате всички препоръки.

Важно! Ако раждането е станало чрез цезарово сечение, тогава не се препоръчва да се ангажирате в период от около три месеца след това. Трябва да започнете само с разрешението на Вашия лекар..

В момента можете да отслабнете за относително бързо време, като използвате голям брой различни методи. Разработени са специални упражнения и програми за обучение, които могат да се изпълняват дори у дома. Това няма да отнеме много време. Те трябва да се извършват в щадящ режим, като същевременно се постига добър резултат за една седмица.

Стомахът е най-трудната област за отслабване след раждането.

Както знаете, стомахът е най-трудното място за отслабване. Мазнините го оставят последен. Затова търпението и постоянството са важни. Отначало раменете, ръцете и краката ще започнат да отслабват, а след това ще стигне до корема.

Забележка! Много момичета могат да наддават на голям брой килограми за девет месеца. Колкото повече са, толкова по-малко ефективен ще започне процесът на отслабване..

Самият процес на раждане отнема огромно количество сила и енергия от майката, което е трудно бързо да се възстанови по-късно. В тази връзка не се страхувайте, че в началото на тренировката няма да имате достатъчно издръжливост. Ще дойде с времето. Процесът на отслабване след раждане често е много уморителен, за да добавите сила, можете да изпиете курс от специални витаминни препарати за кърмачки.

Как да отслабнете след раждането

Преди да започнете процеса на отслабване е важно да прочетете информацията и да се запознаете с всички възможни начини и методи за отслабване след раждането. Основните могат да бъдат разграничени:

 • Правилното хранене е най-важната препоръка, с която трябва да започнете процеса на борба с излишните килограми. Ако се наблюдава, процесът на метаболизъм в организма се ускорява значително, мастните натрупвания започват да се разграждат и общото физическо състояние се нормализира.
 • Силови и кардио упражнения. Невъзможно е да отслабнете, без да спазвате тази точка. Като спортувате редовно поне у дома, в комбинация с джогинг, можете да ускорите метаболизма си и да започнете процеса на изгаряне на мазнини. Упражненията развиват мускулна маса, която измества мазнините..
 • Специализирани продукти за отслабване. Това са химически и билкови препарати, които са насочени към подобряване на състоянието на кожата и премахване на стрии, които неизбежно се образуват след отслабване. Важно е да запомните, че само като използвате тези средства, няма да можете да отслабнете. Състоянието на кожата може да се подобри, но не повече.
 • Хирургическа интервенция. Това е най-радикалният, драматичен и скъп начин. Ако няма специални индикации за изпълнението му, можете да го направите без него..
 • Специализирани масажи. Добър начин за премахване на целулит и подкожни мазнини. Масажът тонизира и отпуска добре тялото, позволява ви да се възстановите от тренировки.

Важно! Препоръчително е да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате какъвто и да е козметичен продукт, докато кърмите..

Преди да започнете процеса на справяне с наднорменото тегло, важно е да проучите добре какво ще трябва да направите. Някои ефективни програми и комплекси може да не са подходящи за жени след раждането. Ето защо е важно да изберете конкретни програми специално за начинаещи майки. Има много от тях, те са ефективни и са създадени специално за възстановяване след раждането..

Не всички програми са подходящи за новородени майки

Не забравяйте за водния баланс в тялото. Диетолозите и водещите експерти за отслабване се съветват да консумират най-малко един и половина литра чиста вода на ден. Особено след тренировка е много важно да възстановите количеството загубена течност. Не забравяйте, че водата помага за разграждането на мазнините и премахването на токсините от тялото..

Необходимо е да се подчертаят такива причини, които имат голямо влияние върху загубата на тегло след раждането. Те са много важни и трябва да ги знаете, преди да започнете процеса на отслабване:

 • Тегло преди и след раждането. Това е важен момент, тъй като някои могат да качат пет килограма, а други петнадесет. Съответно от това ще зависи скоростта на постигане на първите резултати..
 • Общо физическо състояние преди и след раждането. Зависи от това колко труден е бил процесът на бременност и количеството енергия и сила, изразходвани от жената.
 • Тип хранене. Колкото и странно да звучи, при кърмене процесът на изгаряне на мазнини е много по-лесен, тъй като много от тях изчезват с мляко.
 • Структура на тялото. Ефективността зависи от това.
 • Тенденцията към напълняване. За тези жени, които са склонни към наднормено тегло, процесът ще бъде по-труден. В този случай много важен момент ще бъде нормализирането на правилното хранене..
 • Възраст. Жените, които не са навършили 30-годишна възраст, ще отслабнат много по-лесно и бързо от по-възрастните жени.
 • Такъв фактор оказва голямо влияние върху това какъв вид раждане има жената. След първата е много по-лесно да се възстановите и да възвърнете предишното тегло..

По-трудно ли е да отслабнете след второто раждане?

Процесът на отслабване след второто раждане е много по-труден поради някои фактори:

 • Възраст. Тъй като в повечето случаи второто раждане се извършва в по-късна възраст. С течение на времето метаболитният процес на тялото се забавя и отслабването става все по-трудно.
 • Те не могат да отслабнат след второто раждане и поради факта, че е по-трудно да се разпредели време за занимания и упражнения дори у дома, тъй като вече има две деца и трябва да им обърнете повече внимание.

Важно! В този случай се изисква максимално нормализиране на захранването. Това ще помогне на метаболитните процеси да се ускорят и да изгорят мазнините дори след второто и третото раждане..

Причини за наднорменото тегло след раждането

Дългият процес на бременност отнема огромно количество сила и енергия от момичетата. Процесите, протичащи по това време, силно влияят на моралното и физическото състояние.

Хормоналните промени, които се случват в организма, също имат пряко влияние върху метаболитните процеси.

Недостатъчната физическа активност е основната причина за наднорменото тегло

Недостатъчната физическа активност по време на бременност има ефект, тъй като по това време майките излизат в отпуск по майчинство и прекарват все по-малко време в движение и за активни упражнения. Те не се препоръчват от лекарите през този период..

Спортни дейности

Препоръчително е да се правят основни упражнения за отслабване у дома след раждането. В този случай е препоръчително да ги комбинирате с кардио тренировки, сред които можете да изберете редовен джогинг на чист въздух..

Най-ефективните упражнения за силова тренировка, които експертите препоръчват да правите у дома, са:

 • Стандартни основни тренировки: лицеви опори, коремни тренировки и претеглени клекове.
 • Упражнения на Кегел, които са създадени и проектирани специално за млади майки.
 • Програмата на Синди Крауфорд, която се състои от три комплекса.

За правилното изпълнение на упражненията, за да получите най-добър резултат, се препоръчва да се запознаете с видео уроците. Правилното изпълнение на тренировъчните сесии е от съществено значение в процеса на борба с наднорменото тегло.

Важно! Загрейте преди да започнете всяка тренировка. Това ще помогне да се избегнат навяхвания и наранявания, които могат да възникнат по време на тренировка. Необходимо е да се изясни в конкретен случай колко дълго след раждането можете да се занимавате със спорт, за да отслабнете. Може да има определени противопоказания, ако процесът на раждане е бил твърде труден или нередовен.

Как да възстановим хормоните

Неизбежно след бременност жените изпитват хормонални смущения. Той влияе силно на много процеси в тялото, включително теглото. За да нормализирате хормоните и метаболитните процеси, е достатъчно да следвате тези прости стъпки:

 • Упражнявай се редовно.
 • Възползвайте се максимално от витамин D от храна или специални добавки.
 • Намалете до минимум появата на стресови ситуации.
 • Трябва да се откажете от брашно и сладко.
 • Не приемайте лекарства.

Отслабването след раждането често се затруднява от липсата на време и липсата на енергия при младите майки. Можете обаче да отслабнете за относително кратко време, ако следвате всички методи и програми, които са насочени към отслабване след бременност..

колко време отслабна след раждането?

Потребителски коментари

Преди бременността тежах 52, сега 30 седмици, теглото ми е 62, страшно, теглото нараства скокообразно. Никой не знае какво ще бъде за раждането и какво ще се случи с моята фигура по-късно също няма да се знае!

Здравейте! Забременях с тегло 78, качих 20 кг за бременност, веднага след раждането отне 5 килограма, кърмя 1,5 месеца, сега теглото е 79 кг, продължавам да отслабвам, планът е 65 кг, детето ще бъде 4 месеца след седмица

Как бързо да отслабнете след раждане у дома

Много жени, които са родили дете, са изправени пред факта, че тялото им не иска самостоятелно да се върне към предишните си форми. Стомахът стърчи, появяват се гънки в страничната област, а на ханша се появява целулит. Ето защо въпросът за това как бързо да отслабнете след раждането остава актуален дори в ерата на позитивното тяло.

 1. Защо има наднормено тегло по време на бременност
 2. Как да отслабнете след раждане у дома
 3. Правилното хранене за млада майка
 4. Програма за обучение
 5. Упражнения за гърдите
 6. Упражнения за корема
 7. Упражнения за ханша
 8. Домашни грижи
 9. Грижа за салона
 10. Допълнителни препоръки

Тялото на жената в позиция претърпява много промени и не всички от тях могат да бъдат наречени приятни:

 • хормонални промени;
 • храносмилателни разстройства;
 • подпухналост (това е гестоза и на следващия етап - прееклампсия);
 • токсикоза и цял списък от други проблеми.

Освен това някои жени започват да ядат за двама, а заседналият начин на живот води до бързото появяване на излишни мазнини. По принцип при тези условия жената просто не може да се грижи за собственото си тяло: първо трябва да издържи, след това да роди и след това - да отгледа нов човек. Така че, с цялото желание, бързото отслабване няма да работи. Но с помощта на правилна, балансирана диета, приемане на хранителни добавки и набор от упражнения можете значително да ускорите този процес..

Необходимо е да се кажат няколко думи за диастазата: това е разминаването на ректусния коремен мускул. След първото раждане то обикновено е незначително и бързо изчезва. Но втората степен на диастаза може да продължи дълго време. Именно дивергенцията на ректусния мускул е отговорна за образуването на изпъкнал корем, от който не може да се отървем..

Важно е! При сериозно разминаване в мускулите няма да е възможно да го върнете към нормалното дори с помощта на редовна физическа активност. В този случай проблемът може да бъде разрешен само чрез хирургическа интервенция, която помага да се отървете от диастаза III степен..

Какво ще ви помогне да отслабнете след раждането у дома? Ние предлагаме интегриран подход:

 • балансирана диета;
 • редовно използване на необходимото количество течност;
 • умерена физическа активност;
 • спа процедури и масажи;
 • използването на хранителни добавки.

Не забравяйте, че процесът на отслабване може да отнеме много време, но именно рационалният подход се счита за по-ефективен..

За да се върнете в добра форма, трябва напълно да преосмислите диетата си. Като начало спрете да ядете на порции, но яжте пълноценно, пет пъти на ден: три големи хранения, две закуски. По-добре е да се отървете от бързите въглехидрати в диетата: да, те дават бързо усещане за ситост, но след 1-2 часа гладът отново се събужда. По-добре е да готвите, без да добавяте масло, тоест да варите, задушавате, пара или печете в ръкава. Но пърженето, грилът и дълбоките мазнини ще трябва да бъдат напълно изоставени. Хербалайф консултант по хранене може да ви помогне да създадете правилната диета, когато е необходимо.

За тези, които искат да постигнат бързи резултати, упражненията просто не могат да направят без. Разбира се, можете да свалите килограми без спорт (особено за млада майка, която постоянно носи дете на ръце), но ще бъде възможно да ускорите процеса и да върнете фигурата в отлично състояние само с допълнителни натоварвания. Разбира се, идеалният вариант да направите това е в клуба за здравословен начин на живот, но повечето упражнения могат да се правят и у дома. Единственото условие е младата майка да има сили и време за това, така че не си струва да отделяте време от собствената си почивка. Не можете да таксувате? Ходете повече. Трябва да ходите с детето си и ходенето е един от най-добрите начини да върнете тялото си във форма. Не забравяйте за удобни дрехи и удобни обувки. Трябва да ходите с удобно или средно темпо по 40-60 минути на ден.

При кърмене бюстът губи формата си. Тук няма мускули, така че изпомпването няма да работи. В същото време, по време на бременност, гърдата се увеличава с 1,5-2 пъти и след това обемът постепенно изчезва, но кожата остава. За да изглежда бюстът по-тонизиран, трябва да укрепите делтоидния мускул. И за това са подходящи най-обикновените лицеви опори (можете да го правите легнали или под ъгъл, подпряйки ръце на дивана или сложили крака си върху него). Схемата е много проста:

 • Изправете се до изходна позиция. Дръжте ръцете изправени, а дланите с пръсти обърнати навътре..
 • Докато издишвате, сгънете лактите, като максимално спуснете гърдите си. Гърбът трябва да остане изправен, коленете да не се огъват.
 • Докато вдишвате, върнете се в изходна позиция..

За първи път са достатъчни дори пет лицеви опори. Техният брой трябва да се увеличава постепенно..

Друга проблемна област, която трябва да бъде разработена особено внимателно. Не забравяйте обаче, че диастазата от III степен не може да бъде премахната чрез физическо натоварване, мускулната дивергенция ще остане. Ако не се наблюдава такъв сериозен проблем, можете да започнете да тренирате. Лесен начин да се отървете от изпъкналия корем е да използвате обръч. Всеки ще направи: от лека гимнастика до тежка, особено за отслабване. Трябва да завъртите обръча възможно най-бавно, по посока на часовниковата стрелка. По-малка амплитуда - повече работа на малки мускули. Упражнението може да се остави настрана за 10-15 минути, вече не се изисква. Трябва да завъртите обръча на гладно. За тези, които искат бързо да възвърнат предишната си форма, усукванията са подходящи. Те се извършват легнали по гръб. Краката са на пода и свити в коленете, ръце зад главата. Докато издишвате с глава и лакти, започнете да посягате към коленете си, докато вдишвате, се върнете към началото.

За да подредите седалището и околните места, най-добре е да вземете мини степер. Това е удобен симулатор, който не заема много място, но ще ви помогне бързо да изпомпате дадените мускули. В комбинация с редовни разходки, скоростта на резултата със сигурност ще ви изненада приятно. Въпреки това, за да възвърнете желаната форма, изобщо не е необходимо да купувате спортно оборудване. Едно от най-ефективните упражнения за тренировка на седалището и бедрата е клякането. За да направите това, трябва да се изправите изправени с крака малко по-широки от раменете. Докато издишвате, започнете бавно да се спускате по такъв начин, сякаш искате да седнете на стол. Докато вдишвате, върнете се в изходна позиция. Можете да започнете от малко - 10-15 пъти ще са достатъчни. След 2-3 дни можете да увеличите броя на кляканията с 5, докато общата сума достигне 50. По желание можете да разделите това число на два комплекта.

Физическите упражнения и правилното хранене не са всичко. Ако плановете имат желание за бързо постигане на резултати, трябва да обърнете внимание на няколко допълнителни препоръки.

 • Хранителна добавка. Хранителните добавки, особено за млада майка, са важен елемент от диетата. Преди да ги използвате, трябва да се консултирате със специалист, но лекарят със сигурност ще одобри употребата на омега-3. Необходимата дневна доза полиненаситени мастни киселини може да бъде получена само от една капсула ** от продукта Herbalifeline Max *. Тази киселина може да поддържа сърдечно-съдовата система, мозъчната функция и зрението в оптимално състояние.
 • Скрабове. Те се използват ежедневно в областта на бедрата. Благодарение на своя ексфолиращ и масажен ефект, скрабът помага да се бори не само с целулита, но и със стрии. Основното нещо е да изберете продукти с естествен състав. Например, Herbalife Nutrition Instant Berry Scrub.
 • Самомасаж. Добър начин за разпръскване на кръвта и лимфата. За да направите това, не са ви необходими никакви основни познания, достатъчно е да разтриете проблемните зони или да използвате специални масажни ролки.

Не всички последици от раждането могат да бъдат отстранени у дома. Например дълбоките стрии могат да бъдат премахнати само по време на козметични хардуерни процедури..

Важно е! Не трябва да се обръщате към радикални хирургични техники, ако планирате да станете майка отново, ако сте диагностицирани със затлъстяване от 2-4 степен, имате сърдечни проблеми или захарен диабет.

Но прибягването до салонни процедури е отлично решение. Те могат да се правят заедно с домашно приготвени. Какви грижи предлагат козметолозите??

 1. Лимфен дренаж и антицелулитен масаж.
 2. Обвивки (мед, шоколад, масло и други).
 3. Шарко душ.
 4. Баня, сауна, хамам.

Преди каквито и да е процедури, трябва да посетите консултация със специалист и да изясните наличието на възможни противопоказания. Например, някои обвивки на тялото могат да провокират алергии, а горещият въздух на парната баня не е подходящ за страдащите от сърдечно-съдови заболявания..

В периода след раждането трябва особено внимателно да наблюдавате здравето си. Не забравяйте за редовния сън: това е гаранция за здраве (физическо и психическо), нормална лактация и нормализиране на метаболизма. Диетата трябва да съдържа високо съдържание на протеини, калций, фибри и витамини. Освен това експертите препоръчват винаги да помните няколко важни правила:

 • Не се опитвайте да отслабнете драстично със строги диети и големи натоварвания.
 • Пийте много течности. За жена, която е родила, нормалното количество чиста вода е 2-2,5 литра на ден.
 • Ход. Липсата на физическа активност провокира стагнация на кръвта и лимфата.

Но най-важното е, че не се карайте, че не можете да се върнете към предишната си форма. Нормалната загуба на тегло за родила жена е до 400 грама на ден. С течение на времето наднорменото тегло ще изчезне и тялото ще се върне към обичайните си параметри..

* Хранителна добавка. НЕ ЛЕКАРСТВО

** За по-точна дозировка вижте опаковката

Как да отслабнете бързо след раждането? 6 оригинални и безопасни начина

Отслабнете правилно след раждането!

Веднага след раждането младите майки мечтаят да се върнат към първоначалния си размер дрехи възможно най-скоро. Но това не е толкова лесно, колкото изглежда на пръв поглед. Грижите за детето не оставят време за упражнения, нито за басейна, нито за посещение на фитнес. Следователно повечето жени не само не отслабват след раждането, а напротив, през първата година от живота на бебето продължават да напълняват..

За младите майки този проблем е един от най-належащите. На детската площадка темата за „тежестта“ се повдига почти ежедневно. Оказа се, че всяка мама има свои тайни. Ако комбинирате всичките им препоръки заедно, можете да различите шест доста оригинални, прости и доказани начини за отслабване след раждането..

Дневен режим за новородено

Грешното ежедневие е най-честата грешка на младите майки. Докато бебето е будно, те са напълно погълнати от него и на практика забравят за себе си. И щом малкото заспи, те се втурват към хладилника и се опитват да ядат за в бъдеще. Това всъщност е много вредно. Отказвайки се от обяда, ние стресираме тялото и го принуждаваме да се натрупва под формата на телесни мазнини. С неправилната диета не само натрупваме излишни килограми, но и страдаме от постоянна умора. Много по-полезно е да се храните често с бебето, поне 4-5 пъти на ден, но на малки порции. Дори и с най-неспокойното дете винаги можете да намерите десет минути, за да вземете лека закуска. И, най-важното, опитайте се никога да не довършвате храненето след дете, дори ако кашата е много вкусна и е жалко да я изхвърлите.

Маша на 33 години, дъщери на 1.4 години
По време на бременност качих 16 килограма. След раждането теглото, разбира се, малко намаля, но аз бях някаква мека и буйна. Няколко пъти се опитах да се грижа за себе си, но винаги нямаше свободно време. Цял ден не оставих дъщеря си нито на крачка. И когато тя заспа, изтичах до кухнята и изпразних хладилника. Естествено, при такъв режим е просто невъзможно да се мисли за диета и правилно хранене. Напротив, опитах се да ям колкото се може повече за бъдеща употреба. И когато дъщеря ми беше на шест месеца, си взех домашна работа (аз съм счетоводител). Сега, по време на нейния сън, се опитах да не се занимавам с външни въпроси, а да седя пред компютъра. Затова започнах да ям с дъщеря си. Оказа се много удобно. Между другото, благодарение на редовния прием на храна, станах много по-малко уморен и сега тежа само 1,5 килограма повече, отколкото преди раждането..

Кърмене

Диетолозите казват, че жените, които сами хранят бебето, се връщат в предишната си форма много по-бързо. Това се дължи на факта, че кърменето насърчава по-бързото свиване на матката и връщането й в пренаталното състояние. Въпреки че много жени, докато кърмят, напротив, напълняват. Това се дължи на факта, че те абсорбират млечни продукти в огромни количества и дори избират кой е по-тлъст, вярвайки, че по този начин ще подобрят кърмата. Всъщност не е нужно да ядете двойно повече храна, следвайки известния израз „Ям за двама“. Храната обаче трябва да е два пъти по-здравословна и богата на витамини. В крайна сметка бебето не се нуждае от допълнителни калории, а от специфични елементи и витамини.

Яна на 25 години, дъщеря на 2 години
Кърмех дъщеря си почти 10 месеца. По време на бременността качих 14 килограма и си мислех, че сега едва ли ще се върна към първоначалната форма. Не спазвах някаква специална диета и просто нямаше време за спорт. Пуснах го. Естествено, опитах се да ям най-здравословната и разнообразна храна. Хранейки се по същия начин, както преди раждането, дадох част от калориите заедно с кърмата на дъщеря си. Баба ми дори каза, че „бебето изсмука всички сокове от мен“. Сега съм абсолютно доволна от фигурата си, тежа с 3 килограма по-малко, отколкото преди раждането, и изглеждам десет пъти по-добре.

Правилното хранене след раждането

Не се опитвайте да правите диети веднага след раждането. Първо, сега е абсолютно безполезно. И второ, имате нужда от добро хранене, докато кърмите. Достатъчно е само да следите диетата си. Храната трябва да бъде не само вкусна, но и максимално здравословна и разнообразна. Не е тайна, че раждането е огромен стрес за цялото тяло. И по време на критични периоди тялото изпитва силен дефицит на три основни елемента - протеини, желязо и калций. Те трябва да присъстват във вашата диета всеки ден. Най-богати на калций са млечните продукти, сиренето и рибата. И протеините са необходими - както растителни (ядки, соя, бобови растения), така и животни (месо, риба, птици, сирене).

Освен това тялото губи доста голямо количество желязо по време на обилно следродилно кървене. Между другото, при дефицит на желязо е почти невъзможно да отслабнете, тъй като насърчава производството на специален ензим, който влияе върху изгарянето на мазнините. Затова всеки ден трябва да ядете храни, богати на желязо (морски дарове, постно месо, черен дроб, яйца, бобови растения, ядки и пълнозърнест хляб).

Марина на 27 години, дъщеря на 3 години
Много обичам да ям вкусна храна. По време на бременността реших да не си отказвам нищо и качих 18 килограма. Дълбоко в себе си наистина исках да отслабна. Но тя разбираше, че е почти невъзможно и дори не полагаше никакви усилия. Когато дъщеря ми беше на четири месеца, съпругът ми и аз решихме да се оженим. Много исках да облека красив бял костюм за сватбата. И твърдо реших да отслабна. Първо, намалих количеството на консумираната храна точно наполовина. И тогава се опитах да заменя всички "вредни" продукти с по-малко калорични и по-полезни. Между другото, някои от тях са много по-вкусни. За една година свалих 11 килограма и изглеждах просто страхотно на сватбата. И сега тежа точно толкова, колкото преди раждането. Но няма да се връщам към старата си диета..

Туризъм

Много майки са мързеливи и се ограничават до разходки на балкона. Между другото, това е една от най-честите причини за детски настинки. Мислете за ходене с количка не като задължение, а като допълнителна възможност да упражнявате фигурата си. Всички знаят състезателно ходене. Средната скорост на човек е 4-5 километра в час. Препоръчително е да ходите с бебето два пъти на ден по 2-3 часа. И за един час интензивно ходене се изгарят приблизително същите калории, както при три часа упражнения на симулатори. Така че изчислете каква полза можете да получите, като ходите с количка. Вярно е, че за това трябва да ходите с бързо темпо, в удобни обувки и с прав гръб..

Оксана е на 21 години, синът е на 2 години
Принадлежа към жени с наднормено тегло. Преди бременността постоянно следих теглото си, седях на нискокалорични диети и редовно ходех на фитнес. Що се отнася до злото - по време на бременност непрекъснато исках кифлички, сладкиши и шоколад. Естествено, не можех да си отрека тази слабост. За девет месеца качих 26 килограма и бях отчаян. Невъзможно беше веднага да се подложим на диета, тъй като кърмех. И просто нямаше време за фитнеса. Затова реших да се възползвам от ежедневните си разходки. През годината излизах по 3 часа всеки ден, при почти всяко време. Поставих си норма - 10 километра на ден. Но след три месеца се удвои. Между другото, докато вървите бързо, се уморявате много по-малко, отколкото от неразумното залитане с количка, опитвайки се да убиете времето. Сега тежа само с 4 килограма повече, отколкото преди раждането. За съжаление синът израсна бързо и му стана много по-интересно да седи в пясъчника, отколкото да се вози в инвалидна количка..

Зареждане за двама след раждане

Основната причина за наднорменото тегло е липсата на необходимата физическа активност или, както казват експертите, физическо бездействие. Дори да консумира минимум мазнини и да яде само зеленчуци и плодове, при липса на движение човек се напълнява. Факт е, че по време на мускулна работа се консумират мазнини. И когато лежите на дивана, всеки бонбон се отлага отстрани. Разбира се, малкото дете не е благоприятно за заседнал начин на живот. Но докато си правите домашното и си правите домашното, опитайте се да натоварите всички мускулни групи.

Освен това носенето на бебето в кенгуру е добро упражнение за майката. Това упражнение насърчава добра стойка, както и укрепване на мускулите на гърба и корема. Сменяйки периодично положението на бебето (отпред или отзад), ще осигурите натоварване на различни мускулни групи. Освен това бебето непрекъснато напълнява и следователно натоварването за вас не се увеличава рязко, а постепенно. Когато детето ми беше на шест месеца, аз, без никакви диети, загубих точно толкова килограми, колкото той наддаде през това време.

Алина на 22 години, син на 11 месеца
По време на бременност качих само 9 килограма. Всички казваха, че след раждането бързо ще възвърна предишната си форма. За съжаление това не се случи. Практически не отслабнах. Изглеждаше, че стомахът просто пълзи по страните и бедрата. Опитах няколко пъти да започна да правя упражнения, но винаги нямаше свободно време. Когато синът ми започна да се учи да пълзи, аз със завист погледнах мускулестите му крака и дупето. И тогава реших да се опитам да повторя всички движения зад него. Вероятно отвън изглеждаше много смешно. Легнахме заедно на пода и пълзехме един след друг по 2-3 часа на ден. Опитах се да копирам всички движения на сина си. Ние пълзим така всеки ден от три месеца. Първо, синът е просто възхитен. И второ, целулитът ми на практика изчезна, а краката и бедрата ми станаха изненадващо еластични, без излишни мазнини. Сега мисля, че е време да започнем да изпомпваме корема.

Психологическа нагласа

Също така, не забравяйте за психологическия фактор. В периода след раждането жената може да изпита депресия, промени в настроението, плач и самосъжаление. В такива моменти изглежда, че само нещо сладко може да ви развесели. Толкова много жени прибягват до храна, когато са изправени пред неразрешими психологически проблеми.

Просто изглежда по-лесно. Всъщност, щом приключите с дъвченето, вече ще съжалявате за това, което сте направили. Стресът не може да бъде преодолян с шоколад. Или поне опитайте да замените шоколадите с круши или ябълки и ще видите, че не само настроението ви, но и благосъстоянието ви ще се подобрят значително.

Ирина на 20 години, син на 8 месеца
След раждането се върнах в предишната си форма след почти няколко седмици. И тогава изведнъж тя започна да се възстановява. През първите два месеца бях ужасно депресиран. Не можех по никакъв начин да се влюбя в детето си, то ми беше напълно чуждо и аз се смятах за лоша майка. Струваше ми се също, че съпругът ми е загубил всякакъв интерес към мен и не вярва на нито една от думите му. Просто не знаех какво да правя. И постоянно хващаше мъката ми със сладолед и сладкиши. Свекърва ми ме спаси. Когато дойдох на себе си, приличах повече на Карлсън, отколкото на жена. Сега бавно, но сигурно се опитвам да отслабна. И когато съм в лошо настроение и искам да хапна нещо вкусно, вместо сладолед и сладкиши, си купувам пресни плодове. Той е едновременно вкусен и здравословен и по никакъв начин не се отразява на фигурата.

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

8 прости правила за отслабване след раждане, без да навредите на бебето

Какво притеснява майките на новородени бебета? Това са мисли за здравето и комфорта на малкия човек. И притеснения за това как да върнете теглото си към нормалното. По принцип майките, носещи дете, качват около десет излишни килограма по време на бременност. Те искат да се отърват от тях възможно най-скоро и да се върнат в добра форма. Осем основни правила за отслабване след раждане ще помогнат да се справите с този проблем.

Да вземем решение за мотивацията, която ще ръководи нашите дейности при отслабване. И нека се заемем с борбата с излишните килограми.

Каква е мотивацията за отслабване след раждане?

Може да има няколко мотива за отслабване след раждането. Един от факторите или тяхната комбинация може да надделее:

 1. Недоволство от собствения си външен вид. Когато вече не искате да се приближавате до огледалото, за да не видите формите, които са добавили в обем.
 2. Физически дискомфорт. Задух, бърза умора, дори при леко натоварване.
 3. Върнете се в стария гардероб. Любимите неща събират прах в килера. Те чакат завръщането на домакинята. Актуализирането на гардероба ви е скъп бизнес и пазаруването не е доволно, когато не можете да се поберете в желаното нещо.
 4. Упреци от придирчив съпруг или страх, че той ще започне да гледа „наляво“. Не всички съпрузи оценяват правилно промените, съпътстващи раждането на дългоочаквано дете. Външната привлекателност на съпругата е това, от което се нуждаят, а детайлите не са важни..
 5. Понякога работата изисква привлекателен външен вид, включително фигурата.

8 правила за отслабване

Трудно е да отслабнете без строги диети, използване на лекарства и хранителни добавки за отслабване, както и хирургическа намеса. Всичко това не може да се използва за първи път след раждането. Тъй като може да навреди на вашето бебе, ако кърмите. И това е изпълнено с връщането на изгубените килограми. Затова ние се придържаме към следните правила:

1. Движението е живот

По време на бременност, особено през последните месеци, сте се движили бавно и внимателно. Сега се нуждаем от нов ритъм на живот. Увеличаваме физическата активност.

Сутрешните упражнения, умерената физическа активност под формата на упражнения върху различни мускулни групи ще повишат жизнеността. Те ще ви заредят с бодрост и енергия. Прекалено енергичните упражнения могат да бъдат вредни, но много от тях са полезни дори за бременни жени. Например упражнения за гъвкавост или разтягане, упражнения за фитбол. На последното можете едновременно да разтърсите бебето и да коригирате собствената си фигура.

Ежедневните разходки с колички са полезни за вас и вашето бебе. Поемете малко свеж въздух и отслабнете. Да дойдем на детската площадка и да седнем на пейка не е нашата възможност. По-добре е да се движите с количка, като се движите с доста бързо темпо и с прав гръб. 1 час енергично ходене изгаря приблизително същите калории като 3 часа упражнения. Също така е много полезно да носите бебето в слинг или кенгуру като упражнение..

2. Правилното хранене

Винаги трябва да се спазва. Това е идеално. И е особено важно при кърмене. В края на краищата цялата изядена „вредност“ се предава на бебето с майчиното мляко.

Яжте по-често, на малки порции, яжте с детето си, около 5-6 пъти на ден. Не прекалявайте със сладкишите, дори ако наистина искате. По-добри зеленчуци и плодове, отколкото сладкиши. Ядем зърнени храни, супи, нискомаслено месо и рибни ястия. Ние отказваме сандвичи в движение, бързо хранене, полуфабрикати, пържени храни. Яжте добра, обилна закуска. Както по всяко време, закуската се счита за най-важната в ежедневието..

Подобно хранене не само ще ви направи по-стройни, но и ще има положителен ефект върху развитието на храносмилателната система на новороденото. „Мама трябва да яде за двама“ е мит. Напротив, преяждането допринася за появата на повишено образуване на газове при детето, алергични реакции. По-добре е да избирате храни, богати на полезни витамини и минерали.

Основните вещества, необходими на организма след раждането и особено ако кърмите, са желязо, калций и протеини. Поради това е необходимо да се консумират достатъчни количества мляко, извара, постно месо, говежди черен дроб, риба и зърнени храни. Пийте много течности, но не кафе, чай.

Ако сте хранени с бутилка, можете да добавите изчисляване на калориите. Всеки брояч на съответните сайтове ще ви помогне да изчислите броя на калориите на ден, които можете да понесете. Достатъчно е само да въведете необходимите параметри: първоначално и желано тегло, възраст, височина.

3. Кърмене

Едно е, когато отказът от кърмене е необходимост поради обективни причини. Например, заболявания или изчезнало мляко при майката, алергии при детето.

Ако причината за отказа е нежеланието да се „развали фигурата“, това е погрешно. Грижата за бебето е приоритет и ползите от кърмата са очевидни. Освен това свиването на матката по време на хранене бързо ще върне нормалния организъм на раждането. Следователно излишните килограми ще изчезнат по-бързо..

4. Вземаме предвид хормоналните нарушения

След раждането на бебе и раждането определени процеси в тялото могат да бъдат нарушени. В крайна сметка раждането е голямо разклащане за женското тяло..

Възстановяването на хормоналните нива е бавен процес. Затова не се изненадвайте, че тежестта започва да изчезва постепенно, „със скърцане“. Оставете тялото да се адаптира, не се отказвайте. И скоро ще се върнете към предишните показатели.

5. Избягване на стресови ситуации

След раждането на детето все още не сте имали време да се възстановите и притесненията са се увеличили значително. Често хранене на детето, ставане през нощта, невъзможност за достатъчно сън, измиване на памперси. Да, и никой не отменя домакинските задължения: гответе храна, почиствайте къщата.

Не вземайте всичко върху себе си. Така ще стигнете до нервно изтощение и депресия. А тя, между другото, повишава апетита. Обадете се за помощ от домакинствата: майка, съпруг, баба, свекърва.

Ако това не е възможно, за пореден път се откажете от ежедневните домакински задължения в полза на съня и почивката. Дори кратката почивка ще ви даде положителен поглед върху света. Освен това имате огромен бонус - наличието на малък източник на радост наблизо, вашето дете.

6. Упражнения с бебето

Можете да тренирате без фитнес. Можете да сложите бебето в кенгуру, за да прави домашна работа, можете да сложите бебето на гърдите си, за да изпомпвате корема, можете... Да, можете да измислите много различни упражнения с бебето, които ще донесат много удоволствие както на вас, така и на вашето бебе. Също така е много важно натоварването в този случай да се увеличава постепенно, заедно с растежа на вашето бебе..

7. Върнете се към радостите от секса

Първият път, когато болезнените усещания след раждането са все още живи и вие не искате да мислите за това. Върнете се обаче към този източник на жизненост малко по-късно. По време на интимния процес се изразходват не само калории и излишните килограми, но също така се доставя удоволствие, възстановява се психологически комфорт, повишава се самочувствието и подобрява здравето.

Като правило, след раждането жената става по-чувствена. Затова се влюбвайте в партньора си наново, откривайте нови аспекти и нюанси с него при правенето на секс. И в същото време отслабвайте!

8. Позитивно отношение

Връщаме се оттам, откъдето започнахме. Не забравяйте мотивацията.

Не отлагайте отслабването за по-късно. Утре ще е късно. Колкото по-скоро започнем, толкова по-скоро ще дойде резултатът..

Ако сте се спънали, паднали - започнете отново. Сега не се получи, ще работи малко по-късно.

По-тънките приятелки и събеседници на детската площадка не са обект на завист, а на имитация. Настигайте и изпреварвайте! - това да е вашето мото.

Не на последно място, може би един от основните начини да изглеждате добре е да се настроите на него. Нито една отрицателна дума пред огледалото към вашето отражение! Спомнете си известния съветски филм със същото име - системата за самохипноза работи и оттогава тя многократно се оправдава. Докато се настройвате, така да бъде! Сега имате оживен позитив - вашето бебе. По-добре е да не гладите пелената за пореден път, а да играете с нея, да се смеете и да се наслаждавате на съществуването на вашето бебе.

Всеки загубен килограм е резултат от вашата работа върху себе си. Вие сте силни, можете да се справите! Станете по-тънки, по-красиви и по-привлекателни. Вие сте не само прекрасна майка, но и прекрасна Жена!

Също така четем по темата за отслабване:

Младата майка Джулия разказва колко дълго след раждането можете да започнете да правите упражнения за отслабване и да ходите на фитнес. Тя също така разказва как правилно да композирате храната си, споделя някои рецепти. Освен това Джулия обръща внимание на честите грешки, които младите майки допускат, когато се опитват да премахнат стомаха и отстрани, обяснява как можете да започнете да тренирате у дома. И наистина е много важно да разберете, че можете да отслабнете след раждането не само във фитнеса, но и у дома, защото на първо място, трябва много точно да се придържате към правилната диета.

Искате ли да прочетете първите нашите материали? Абонирайте се за нашия телеграм канал, Facebook страница или група VKontakte.

Ние сме в Yandex.Zen - присъединете се!

Излишните килограми след раждането. Как да отслабнете след раждането?

Появата след раждането често разстройва жените. Бих искал бързо да се подредя, да се върна към предишната си форма, на първо място, за да отслабна. В желанието да се намерят параметрите на Пепеляшка е важно да не се забравя за детето, за възможността за кърмене на бебето. Нека да поговорим за тънкостите при отслабване след раждане, значението на спазването на правилната диета и нормирането на физическата активност.

Трябва ли да се боря с излишните килограми веднага след раждането??

По време на бременност жената качва 10-15 кг. Това е нормално. Бебето тежи 4-5 кг, още 600-800 грама - плацентата, плюс околоплодната течност. Останалите килограми са уголемени млечни жлези, тазобедрен колан, необходим за поддържане на телесната температура на стомаха.

По този начин увеличаването на теглото по време на раждането на бебе е необходим процес. Килограмите, останали след раждането, се считат за „допълнителни“ условно, ако теглото се е увеличило до 14 кг. Месец или два след раждането на бебето, теглото на жената ще се нормализира от само себе си (+ 2-3 кг за мляко в гърдите). Не е нужно да се притеснявате за отслабване. Важно е да не ядете много, докато кърмите.!

Увеличаването на тези стойности (10-15 кг) изисква анализ на храненето на жената и използването на методи за отслабване. Поничките трудно понасят, раждат бебе и се грижат за него, така че отпадането на излишни килограми е двойно полезно.

Ако не правите нищо, но не преяждате, ходете 2-3 пъти с количка, спите поне 6-8 часа на ден, приемайте витамини, тогава теглото ще се нормализира 1,5-2 години след раждането. Това е мнението на гинеколозите и акушерите.

Кога да започнете да отслабвате след раждането?

Отпуснете се за 1-2 месеца, оставете тялото да свикне с новото състояние, коригирайте хормоналните нива. Помислете за правилното хранене през това време. Не диета за отслабване, а балансирана диета, която ще спомогне за поддържане на силата без постоянен глад, бъдете активна и любяща майка.

8-10 седмици след раждането на бебето се препоръчва да се види гинеколог, да се направи ултразвук на женските органи, да се провери състоянието на вътрешните и външните шевове в перинеума. Ако всичко е наред, физическото състояние позволява някои експерименти върху тялото, тогава можете да започнете да създавате красиви форми чрез диети и тренировки..

Начини за отслабване след раждане

Методите за сваляне на излишни килограми, които жените използват в нормални ситуации, не са подходящи за родилките. Твърдите диети, тежката физическа активност изтощават майките, нарушават производството на мляко за новородено.

За отслабване след раждане са подходящи следните методи:

 • Правилното хранене

Менюто на кърмачка е пълно с задръжки и без диета за отслабване. Не можете да ядете сладкиши, алергени, да пиете алкохол, препоръчително е да изключите пържени, пикантни, пушени храни. Диетата за кърмене насърчава загубата на тегло, натрупаните мазнини са полезни за новороденото, превръщайки се в хранителна основа за мляко.

Яжте частично, отделно. Не забравяйте за плодове, зеленчуци, постно месо, млечни продукти, зърнени храни.

Интересно! Тялото на жената харчи до 500 Kcal на ден за производството на мляко!

 • Физически упражнения

Можете да започнете интензивни тренировки във фитнеса 10 седмици след раждането. Ако има време и сили за това. Грижата за деца може да замени уредите за упражнения. Разходете се с дъщерите и малките си синове, носете ги на ръце, измийте и закачете мокри памперси - ще има достатъчно натоварвания по тялото.

Ако има възможност да оставите бебето на бабите, натоварете таткото с отговорности, а след това тренирайте тялото си с прости упражнения. Това са натоварвания върху пресата, клекове, ходене по бягащата пътека, завъртане на тялото. Идеалният вариант е плувен басейн, водна аеробика. Можете да използвате силови натоварвания 6-8 месеца след раждането, когато мускулите на таза и матката ще се възстановят напълно.

Важно! Сексът също принадлежи към физическата активност. За 20 минути любовни радости се изгарят 80 Kcal.

Какво не може да се направи категорично?

Не изпадайте в крайности, това не добавя положителни емоции и здраве нито на мама, нито на бебе. Кърменето и наскоро ражданите жени са строго забранени:

Кърменето ще приключи бързо. Бебето ще остане без естествено естествено хранене.

 1. Не отслабвайте веднага след раждането.

Тялото не е готово за следващия стрес. Възстановява се известно време след раждането на бебето..

 1. Не отслабвайте без упражнения.

Лошото хранене няма да даде добри резултати, а опитите за намаляване на калоричното съдържание на храната ще доведат до намаляване на съдържанието на мазнини в кърмата.

 1. Не отслабвайте бързо.

Кожата губи своята еластичност след раждането. Ако загубите няколко килограма на седмица, кожата ви ще отпусне. Това не е най-добрият начин да подобрите външния си вид..

 1. Не се претоварвайте с упражнения.

Енергията е необходима за грижата за вашето бебе. Истерична, уморена, но слаба майка е по-лоша от пълничка, но любяща и щастлива от живота.

 1. Не използвайте хапчета, инжекции, лепенки или други методи на лекарства за отслабване.

Хранителните добавки пълнят кръвта, плазмата с неизвестни, евентуално токсични вещества. Опасно е за майки и бебета. Компонентите на хапчетата за отслабване преминават в кърмата, което може да бъде опасно за бебето.

 1. Не се закачайте на тегло.

Ако излишните килограми не изчезнат, теглото не се променя, не се обезсърчавайте. Нямате нужда от стрес, нервност. Оптимизирайте храненето си, натоварванията, обичайте себе си. Резултатът не може да бъде бърз.

След раждането жените трябва да бъдат търпеливи, да се потопят стремглаво в грижите за семейството, децата и съпруга си. Периодът на ранна детска възраст преминава много бързо, радвайте се на майчинството и красотата на тялото ще се върне по-бързо и по-лесно, отколкото си мислите.

Внимание! Използването на каквито и да е лекарства и хранителни добавки, както и използването на каквито и да е терапевтични техники, е възможно само с разрешение на лекар.

Как правилно да отслабнете след раждането

По време на бременност жената наддава: това е необходимо за безопасното раждане на бебето и раждането му. Средно всеки трябва да наддава от 19 до 12 кг по време на бременност, ако е била много слаба преди зачеването - допустимо е до 15-17 кг, ако е била с наднормено тегло - не повече от 7-9 кг. Тук писахме за опасността от наднормено тегло по време на бременност..

След раждането по-голямата част от теглото се губи в болницата - това е теглото на самото бебе, плюс плацентата, околоплодните течности, течността от тъканите, загубата на кръв и малко мазнини, докато диетата бъде коригирана. Но все пак излишните килограми остават и трябва постепенно да влезете във форма. Как да отслабнете ефективно и възможно най-естествено? Ще съберем най-полезните и ефективни начини.

Тегло след раждане: защо остава?

Учените са изчислили, че в рамките на една година след раждането жените запазват 3-5 кг наднормено тегло. Също така има голяма вероятност наддаването на тегло да остане до следващата бременност, независимо от разликата между децата. Често събраните с първото бебе мазнини дълго се „залепват“ отстрани, отдолу и ханша, а вината са женските хормони, чийто баланс се променя, както и промените в апетита и липсата на време за себе си.

Според Американския колеж по акушерство и гинекология, около 65% от жените в репродуктивна възраст (преди менопаузата) са с наднормено тегло или затлъстяване. По-конкретно, проблемът продължава по време на бременност и също се влошава, създавайки условия за поддържане на тегло след раждане и развитие на затлъстяване. Отслабването след бременност е важно не само за красотата на фигурата, но и за здравето на цялото тяло. Често младите майки просто не знаят как да започнат да отслабват правилно и как да постигнат целта си за отслабване..

Значението на отслабването след раждането

Отслабването след бременност е изключително важно поради следните причини:
Запазването на наднорменото тегло в следродилния период или дори увеличаването му може да е основната причина за затлъстяването. В резултат на това затлъстяването значително увеличава риска за майката от други заболявания, като хипертония и диабет..

Сърцето страда не по-малко, при което натоварването се увеличава, то е принудено да изпомпва кръвта по-активно.
Наднорменото тегло оказва ненужен натиск върху ставите ви, като по този начин увеличава риска от проблеми като артрит. Колените и тазобедрените стави са особено повредени.
Някои проучвания показват, че наддаването на тегло по време на бременност може да увеличи риска от следродилна депресия.
Така че, загубата на тегло след бременността и постигането на здравословно телесно тегло са важни за всяка жена, но трябва да знаете кога и как да започнете да отслабвате..

Как да определим точното време за отслабване след бременност?

Специалистите в областта на диетологията, акушерството и гинекологията, както и здравето на жените предлагат на младите майки да не бързат направо от болницата към фитнеса или веднага да отидат на диета. Изчакайте бебето да навърши поне два месеца и нормализирайте кърменето, преди да намалите калориите за отслабване. Средно повечето майки влизат в неща, които са бременни преди около 8-10 месеца от датата на раждане. Следователно, няма нужда да бързате с процеса на отслабване. По-рязкото и активно отслабване за кратко време може да повлияе неблагоприятно на вашето здраве и лактация..

Повечето жени след раждането естествено губят 50% от теглото си в рамките на шест седмици след раждането. Ако искате да отслабнете сами, консултирайте се с Вашия лекар, преди да започнете да упражнявате или да променяте режима на хранене. Загубата на тегло може да бъде уникална за всяка жена и зависи от фактори като здравето и нуждите на майката, както и здравето на нейното дете..

Полезни съвети за отслабване след раждане

Изберете храна от различни групи

Здравословната и балансирана диета е яденето на храни от всичките пет основни групи (плодове, зърнени храни, зеленчуци, животински протеини и млечни продукти). Здравословната и разнообразна диета ви помага да получите всички хранителни вещества, от които се нуждаете, докато отслабвате (особено ако сте кърмачка).

Заменяйте често някои видове храни с други, за да не станат скучни, а вие получавате всичко необходимо от храната. Две хранителни продукти могат да бъдат еднакви по отношение на тяхното приготвяне, но имат много различни хранителни профили. Фокусирането върху една група храни за отслабване може да доведе до липса на основни хранителни вещества от други групи храни. Затова не се фокусирайте само върху калориите, а избирайте здравословни храни..

Изберете за себе си здравословни закуски

Изследванията показват, че разпределянето на енергийния прием на четири до пет малки хранения на ден може да има благоприятни ефекти върху здравето и теглото. Като такива може да помислите да ядете здравословни закуски като несолени ядки, пресни плодове, кисело мляко, извара или парченца сирене между отделните хранения..

Регулирайте размера на порциите по време на основните хранения. Можете да започнете да водите дневник за храна или да изтеглите приложение на телефона си, за да следите размерите на порциите си. Това ще ви помогне да контролирате приема на храна през целия ден. И в случай, че кърмите и бебето ви има признаци на алергии, дневникът ви ще ви помогне да изчислите алергена.

Контролирайте глада си за нездравословни храни

Практикувайте внимателно хранене

Въпреки че не винаги е лесно да направите това с бебе на ръце, яжте внимателно, концентрирайки се върху съдържанието на чинията, а не върху телевизора, смартфона или домакинските задължения. Този подход принуждава човека да фокусира всичките си сетива върху самата храна, докато яде и по този начин дъвче храната бавно, наслаждавайки се на всяка хапка. Дъвченето на храна добре може да намали общия ви прием на калории, което може да ви помогне да отслабнете.

Избягвайте да пропускате хранене или да спазвате твърда или екстремна диета
Пропускането на хранене или спазването на някаква новомодна диета не трябва да е начин за жената да отслабне след раждането. Това може да причини промени в начина, по който тялото ви се справя с калориите от храната и следователно нарушава метаболизма и загубата на тегло. Това е още по-важно за кърмещата майка, тъй като пропускането на хранене може да повлияе на цялостното следродилно възстановяване и кърмене..

Пийте много

Хидратацията е от съществено значение по време на кърмене и е пряко свързана с производството на кърма. Адекватният прием на течности насърчава правилното производство на кърма, което помага за изгарянето на калории.

Избягвайте храни с високо съдържание на мазнини, захар и преработени храни
Както и сладки сокове и газирани напитки. Различни проучвания показват, че излишната захар, мазнини и натрий могат да допринесат за увеличаване на теглото, като саботират опитите ви да отслабнете по време на бременност. Всичко най-полезно ще отиде в кърмата и за бебето, оставяйки ви най-вредните компоненти..

Предпочитайте домашна храна. Направен е с качествени съставки и можете да регулирате количеството сол, захар или мазнина в готовите си ястия. Можете също така да приготвите храна според вашите предпочитания. Купените в магазина удобни храни понякога имат твърде много скрити мазнини и празни калории..

Избягвайте да пиете алкохол

Следете порциите си извън дома

Водете активен начин на живот

Умно упражнение

Кърмене

Сън и стрес

Най-честите въпроси на младите майки

Отслабването след раждането е от съществено значение, но нещо, което трябва да постигнете постепенно.


Колко време отнема отслабването след раждането?

Това може да отнеме от шест до 12 месеца. Но терминът може да се различава за всяка жена и зависи от няколко фактора - възраст, общо излишни килограми и начин на живот. Не се притеснявайте, ако имате нужда от повече от година, за да се върнете към теглото преди бременността. Продължете да се храните правилно и останете активни.

Трудно ли е да отслабнете след цезарово сечение??
Няма доказателства, че цезаровото сечение може да затрудни отслабването. Проучването не установява връзка между раждането на бебе чрез цезарово сечение и поддържането на теглото на майката.

Загубата на тегло след бременност се постига чрез продължителни усилия. Поставяйте си реалистични краткосрочни цели и променяйте живота си бавно, но сигурно.

Прочетете също на връзката нашия материал за това защо се променят вкусовите предпочитания по време на бременност.