Списанието е създадено с цел да ви помогне в трудни моменти, когато вие или вашите близки сте изправени пред някакъв здравословен проблем!
Allegology.ru може да стане вашият основен асистент по пътя към здравето и доброто настроение! Полезни статии ще ви помогнат да разрешите кожни проблеми, затлъстяване, настинки, ще ви кажат какво да правите, ако имате проблеми със ставите, вените и зрението. В статиите ще намерите тайните как да запазите красотата и младостта на всяка възраст! Но и мъжете не останаха незабелязани! За тях има цял раздел, в който могат да намерят много полезни препоръки и съвети за мъжката част и не само!
Цялата информация на сайта е актуална и е достъпна 24/7. Статиите постоянно се актуализират и преглеждат от експерти в медицинската област. Но във всеки случай винаги помнете, никога не трябва да се самолекувате, по-добре е да се свържете с Вашия лекар!

колко време отслабна след раждането?

Потребителски коментари

Преди бременността тежах 52, сега 30 седмици, теглото ми е 62, страшно, теглото нараства скокообразно. Никой не знае какво ще бъде за раждането и какво ще се случи с моята фигура по-късно също няма да се знае!

Здравейте! Забременях с тегло 78, качих 20 кг за бременност, веднага след раждането отне 5 килограма, кърмя 1,5 месеца, сега теглото е 79 кг, продължавам да отслабвам, планът е 65 кг, детето ще бъде 4 месеца след седмица

Как да отслабнете бързо след раждането? 6 оригинални и безопасни начина

Отслабнете правилно след раждането!

Веднага след раждането младите майки мечтаят да се върнат към първоначалния си размер дрехи възможно най-скоро. Но това не е толкова лесно, колкото изглежда на пръв поглед. Грижите за детето не оставят време за упражнения, нито за басейна, нито за посещение на фитнес. Следователно повечето жени не само не отслабват след раждането, а напротив, през първата година от живота на бебето продължават да напълняват..

За младите майки този проблем е един от най-належащите. На детската площадка темата за „тежестта“ се повдига почти ежедневно. Оказа се, че всяка мама има свои тайни. Ако комбинирате всичките им препоръки заедно, можете да различите шест доста оригинални, прости и доказани начини за отслабване след раждането..

Дневен режим за новородено

Грешното ежедневие е най-честата грешка на младите майки. Докато бебето е будно, те са напълно погълнати от него и на практика забравят за себе си. И щом малкото заспи, те се втурват към хладилника и се опитват да ядат за в бъдеще. Това всъщност е много вредно. Отказвайки се от обяда, ние стресираме тялото и го принуждаваме да се натрупва под формата на телесни мазнини. С неправилната диета не само натрупваме излишни килограми, но и страдаме от постоянна умора. Много по-полезно е да се храните често с бебето, поне 4-5 пъти на ден, но на малки порции. Дори и с най-неспокойното дете винаги можете да намерите десет минути, за да вземете лека закуска. И, най-важното, опитайте се никога да не довършвате храненето след дете, дори ако кашата е много вкусна и е жалко да я изхвърлите.

Маша на 33 години, дъщери на 1.4 години
По време на бременност качих 16 килограма. След раждането теглото, разбира се, малко намаля, но аз бях някаква мека и буйна. Няколко пъти се опитах да се грижа за себе си, но винаги нямаше свободно време. Цял ден не оставих дъщеря си нито на крачка. И когато тя заспа, изтичах до кухнята и изпразних хладилника. Естествено, при такъв режим е просто невъзможно да се мисли за диета и правилно хранене. Напротив, опитах се да ям колкото се може повече за бъдеща употреба. И когато дъщеря ми беше на шест месеца, си взех домашна работа (аз съм счетоводител). Сега, по време на нейния сън, се опитах да не се занимавам с външни въпроси, а да седя пред компютъра. Затова започнах да ям с дъщеря си. Оказа се много удобно. Между другото, благодарение на редовния прием на храна, станах много по-малко уморен и сега тежа само 1,5 килограма повече, отколкото преди раждането..

Кърмене

Диетолозите казват, че жените, които сами хранят бебето, се връщат в предишната си форма много по-бързо. Това се дължи на факта, че кърменето насърчава по-бързото свиване на матката и връщането й в пренаталното състояние. Въпреки че много жени, докато кърмят, напротив, напълняват. Това се дължи на факта, че те абсорбират млечни продукти в огромни количества и дори избират кой е по-тлъст, вярвайки, че по този начин ще подобрят кърмата. Всъщност не е нужно да ядете двойно повече храна, следвайки известния израз „Ям за двама“. Храната обаче трябва да е два пъти по-здравословна и богата на витамини. В крайна сметка бебето не се нуждае от допълнителни калории, а от специфични елементи и витамини.

Яна на 25 години, дъщеря на 2 години
Кърмех дъщеря си почти 10 месеца. По време на бременността качих 14 килограма и си мислех, че сега едва ли ще се върна към първоначалната форма. Не спазвах някаква специална диета и просто нямаше време за спорт. Пуснах го. Естествено, опитах се да ям най-здравословната и разнообразна храна. Хранейки се по същия начин, както преди раждането, дадох част от калориите заедно с кърмата на дъщеря си. Баба ми дори каза, че „бебето изсмука всички сокове от мен“. Сега съм абсолютно доволна от фигурата си, тежа с 3 килограма по-малко, отколкото преди раждането, и изглеждам десет пъти по-добре.

Правилното хранене след раждането

Не се опитвайте да правите диети веднага след раждането. Първо, сега е абсолютно безполезно. И второ, имате нужда от добро хранене, докато кърмите. Достатъчно е само да следите диетата си. Храната трябва да бъде не само вкусна, но и максимално здравословна и разнообразна. Не е тайна, че раждането е огромен стрес за цялото тяло. И по време на критични периоди тялото изпитва силен дефицит на три основни елемента - протеини, желязо и калций. Те трябва да присъстват във вашата диета всеки ден. Най-богати на калций са млечните продукти, сиренето и рибата. И протеините са необходими - както растителни (ядки, соя, бобови растения), така и животни (месо, риба, птици, сирене).

Освен това тялото губи доста голямо количество желязо по време на обилно следродилно кървене. Между другото, при дефицит на желязо е почти невъзможно да отслабнете, тъй като насърчава производството на специален ензим, който влияе върху изгарянето на мазнините. Затова всеки ден трябва да ядете храни, богати на желязо (морски дарове, постно месо, черен дроб, яйца, бобови растения, ядки и пълнозърнест хляб).

Марина на 27 години, дъщеря на 3 години
Много обичам да ям вкусна храна. По време на бременността реших да не си отказвам нищо и качих 18 килограма. Дълбоко в себе си наистина исках да отслабна. Но тя разбираше, че е почти невъзможно и дори не полагаше никакви усилия. Когато дъщеря ми беше на четири месеца, съпругът ми и аз решихме да се оженим. Много исках да облека красив бял костюм за сватбата. И твърдо реших да отслабна. Първо, намалих количеството на консумираната храна точно наполовина. И тогава се опитах да заменя всички "вредни" продукти с по-малко калорични и по-полезни. Между другото, някои от тях са много по-вкусни. За една година свалих 11 килограма и изглеждах просто страхотно на сватбата. И сега тежа точно толкова, колкото преди раждането. Но няма да се връщам към старата си диета..

Туризъм

Много майки са мързеливи и се ограничават до разходки на балкона. Между другото, това е една от най-честите причини за детски настинки. Мислете за ходене с количка не като задължение, а като допълнителна възможност да упражнявате фигурата си. Всички знаят състезателно ходене. Средната скорост на човек е 4-5 километра в час. Препоръчително е да ходите с бебето два пъти на ден по 2-3 часа. И за един час интензивно ходене се изгарят приблизително същите калории, както при три часа упражнения на симулатори. Така че изчислете каква полза можете да получите, като ходите с количка. Вярно е, че за това трябва да ходите с бързо темпо, в удобни обувки и с прав гръб..

Оксана е на 21 години, синът е на 2 години
Принадлежа към жени с наднормено тегло. Преди бременността постоянно следих теглото си, седях на нискокалорични диети и редовно ходех на фитнес. Що се отнася до злото - по време на бременност непрекъснато исках кифлички, сладкиши и шоколад. Естествено, не можех да си отрека тази слабост. За девет месеца качих 26 килограма и бях отчаян. Невъзможно беше веднага да се подложим на диета, тъй като кърмех. И просто нямаше време за фитнеса. Затова реших да се възползвам от ежедневните си разходки. През годината излизах по 3 часа всеки ден, при почти всяко време. Поставих си норма - 10 километра на ден. Но след три месеца се удвои. Между другото, докато вървите бързо, се уморявате много по-малко, отколкото от неразумното залитане с количка, опитвайки се да убиете времето. Сега тежа само с 4 килограма повече, отколкото преди раждането. За съжаление синът израсна бързо и му стана много по-интересно да седи в пясъчника, отколкото да се вози в инвалидна количка..

Зареждане за двама след раждане

Основната причина за наднорменото тегло е липсата на необходимата физическа активност или, както казват експертите, физическо бездействие. Дори да консумира минимум мазнини и да яде само зеленчуци и плодове, при липса на движение човек се напълнява. Факт е, че по време на мускулна работа се консумират мазнини. И когато лежите на дивана, всеки бонбон се отлага отстрани. Разбира се, малкото дете не е благоприятно за заседнал начин на живот. Но докато си правите домашното и си правите домашното, опитайте се да натоварите всички мускулни групи.

Освен това носенето на бебето в кенгуру е добро упражнение за майката. Това упражнение насърчава добра стойка, както и укрепване на мускулите на гърба и корема. Сменяйки периодично положението на бебето (отпред или отзад), ще осигурите натоварване на различни мускулни групи. Освен това бебето непрекъснато напълнява и следователно натоварването за вас не се увеличава рязко, а постепенно. Когато детето ми беше на шест месеца, аз, без никакви диети, загубих точно толкова килограми, колкото той наддаде през това време.

Алина на 22 години, син на 11 месеца
По време на бременност качих само 9 килограма. Всички казваха, че след раждането бързо ще възвърна предишната си форма. За съжаление това не се случи. Практически не отслабнах. Изглеждаше, че стомахът просто пълзи по страните и бедрата. Опитах няколко пъти да започна да правя упражнения, но винаги нямаше свободно време. Когато синът ми започна да се учи да пълзи, аз със завист погледнах мускулестите му крака и дупето. И тогава реших да се опитам да повторя всички движения зад него. Вероятно отвън изглеждаше много смешно. Легнахме заедно на пода и пълзехме един след друг по 2-3 часа на ден. Опитах се да копирам всички движения на сина си. Ние пълзим така всеки ден от три месеца. Първо, синът е просто възхитен. И второ, целулитът ми на практика изчезна, а краката и бедрата ми станаха изненадващо еластични, без излишни мазнини. Сега мисля, че е време да започнем да изпомпваме корема.

Психологическа нагласа

Също така, не забравяйте за психологическия фактор. В периода след раждането жената може да изпита депресия, промени в настроението, плач и самосъжаление. В такива моменти изглежда, че само нещо сладко може да ви развесели. Толкова много жени прибягват до храна, когато са изправени пред неразрешими психологически проблеми.

Просто изглежда по-лесно. Всъщност, щом приключите с дъвченето, вече ще съжалявате за това, което сте направили. Стресът не може да бъде преодолян с шоколад. Или поне опитайте да замените шоколадите с круши или ябълки и ще видите, че не само настроението ви, но и благосъстоянието ви ще се подобрят значително.

Ирина на 20 години, син на 8 месеца
След раждането се върнах в предишната си форма след почти няколко седмици. И тогава изведнъж тя започна да се възстановява. През първите два месеца бях ужасно депресиран. Не можех по никакъв начин да се влюбя в детето си, то ми беше напълно чуждо и аз се смятах за лоша майка. Струваше ми се също, че съпругът ми е загубил всякакъв интерес към мен и не вярва на нито една от думите му. Просто не знаех какво да правя. И постоянно хващаше мъката ми със сладолед и сладкиши. Свекърва ми ме спаси. Когато дойдох на себе си, приличах повече на Карлсън, отколкото на жена. Сега бавно, но сигурно се опитвам да отслабна. И когато съм в лошо настроение и искам да хапна нещо вкусно, вместо сладолед и сладкиши, си купувам пресни плодове. Той е едновременно вкусен и здравословен и по никакъв начин не се отразява на фигурата.

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Как да отслабнете след раждането

Дори онези жени, които никога не са раждали, си задават този въпрос. Освен това, за съжаление, за много млади момичета бременността и раждането са свързани с допълнителни гънки на корема, стрии и дори целулит. Още преди да забременеят, те отчаяно търсят в интернет информация как да отслабнат натрупаните по време на бременност. „Опитните“ не винаги споделят положителни преживявания, а младите момичета имат впечатлението, че раждането ще направи фигурата грозна и непривлекателна. Наистина ли е? Всичко зависи от много фактори, обмислете всички.

Отслабнете след раждането - не „прекалявайте“ по време на бременност

Така че, ако се страхувате, че ще се възстановите след раждането и няма да можете да се върнете към предишните си форми, тогава се погрижете за теглото си още по време на бременността. Възможно ли е? Съвсем. Нещо повече, именно "правилното" наддаване на тегло по време на бременност ще ви спести в бъдеще от болезнени опити да загубите натрупаните мазнини..

Ако изобщо не напълнявате по време на бременност, това ще бъде очевидна патология. Помислете сами: до края на бременността в корема ви има „сноп щастие“ с тегло над 3 кг; около 2 литра са околоплодни води, в които вашето мъниче плува; един и половина килограма тежи "къщата" на бебето (плацентата); обемът на кръвта се увеличава до 2000 g; самата матка тежи 1,5 кг повече; дори млечните жлези се добавят в обем. Толкова за наддаването на тегло - около 12, 5 кг. По същата логика на нещата, веднага след раждането, всички „излишни“ си отиват, а теглото се нормализира.

Друг е въпросът, ако към „планираните“ 12 кг се добавят „непланирани“ депозити. Не всяка жена, особено бременна жена, може да откаже вкусни кифлички и сладкиши. В края на краищата, както е обичайно у нас: не можете да отказвате бременни жени, трябва да ядете каквото искате и дори за двама! Опитайте се да не качвате няколко излишни килограма. Именно с тях след раждането ще трябва да водите активна тежка борба..

Какво да правя? Е, ако наистина искате да ядете за двама, яжте за здраве, но само правилната храна, тоест здравословна. Със сигурност вашето мъниче ще хареса (и е полезно!) Плодове и зеленчуци повече от пушени меса и сладкиши. Да кажем повече: учените са доказали, че вкусовите предпочитания се залагат в периода на матката. И не искате синът или дъщеря ви да страдат от затлъстяване скоро (и точно това ще се случи, ако го научите да яде сладкиши в утробата).

Заключение: трябва да отслабнете след раждане по време на бременност. За целта следим какво ядем и колко ядем, претегляме се редовно, ходим на чист въздух, правим гимнастика и чакаме да се появи чудо..

Отслабнете след раждането: митове и реалност

Има най-много загадки и недоразумения около темата за отслабването след раждането. Какво казват майките, които трябваше да върнат предишните си форми след раждането. Някои твърдят: лесно и просто. Други казват: нереално. На кого да повярвам? Оказва се, само за себе си.

Как да отслабнете след раждането

Почти всяка млада майка, дори по време на бременност, се интересува от това как да отслабнете след раждането. По време на кърменето това е относително труден процес, тъй като хормоналните нива са силно променени, домакинските задължения се намесват и има силна липса на време. Необходимо е да се грижите за детето, да го храните с мляко и да правите всичко, за да расте здраво. В тази връзка не всеки може да намери време да се отърве от тези излишни килограми. Въпреки всичко това обаче е възможно да се възстанови общото състояние на организма и да се премахне излишното тегло. Това изисква обучение, трябва да изпълнявате специални упражнения, упражнения и диети. Във всеки случай майката спазва диета по време на кърмене, но тя може да бъде коригирана за специални условия.

Колко можете да отслабнете след раждането

Това е един от най-належащите въпроси - колко дълго те отслабват след раждането. Трудно е да се каже еднозначно, това зависи от индивидуалните условия. Някои майки могат да наддават по няколко килограма по време на бременност, други качват десетина килограма. Колкото по-малко тегло поставите през тези девет месеца, толкова по-лесно ще се отървете от тях..

Не се препоръчва драстично отслабване веднага след раждането.

Периодът, когато жената започва да отслабва след раждането, зависи само от нея. Трябва да започнете да се храните правилно, като същевременно спазвате специална диета за кърмене. Това често е дълга история, но ако тренирате, изпълнявате всички посочени упражнения и изисквания, тогава можете да отслабнете относително бързо..

Забележка! С правилния подход реални резултати могат да бъдат получени след няколко седмици..

Как да отслабнете за една седмица след раждането

Изглежда невъзможно да започнете да отслабвате една седмица след раждането. Но това не е трудно, ако са изпълнени всички условия. Важно е да запомните, че много хора отслабват след раждането. Те се напълняват много само по време на бременност и след това определено ще започне изхвърлянето на излишни килограми. Просто трябва да имате търпение и да следвате всички препоръки.

Важно! Ако раждането е станало чрез цезарово сечение, тогава не се препоръчва да се ангажирате в период от около три месеца след това. Трябва да започнете само с разрешението на Вашия лекар..

В момента можете да отслабнете за относително бързо време, като използвате голям брой различни методи. Разработени са специални упражнения и програми за обучение, които могат да се изпълняват дори у дома. Това няма да отнеме много време. Те трябва да се извършват в щадящ режим, като същевременно се постига добър резултат за една седмица.

Стомахът е най-трудната област за отслабване след раждането.

Както знаете, стомахът е най-трудното място за отслабване. Мазнините го оставят последен. Затова търпението и постоянството са важни. Отначало раменете, ръцете и краката ще започнат да отслабват, а след това ще стигне до корема.

Забележка! Много момичета могат да наддават на голям брой килограми за девет месеца. Колкото повече са, толкова по-малко ефективен ще започне процесът на отслабване..

Самият процес на раждане отнема огромно количество сила и енергия от майката, което е трудно бързо да се възстанови по-късно. В тази връзка не се страхувайте, че в началото на тренировката няма да имате достатъчно издръжливост. Ще дойде с времето. Процесът на отслабване след раждане често е много уморителен, за да добавите сила, можете да изпиете курс от специални витаминни препарати за кърмачки.

Как да отслабнете след раждането

Преди да започнете процеса на отслабване е важно да прочетете информацията и да се запознаете с всички възможни начини и методи за отслабване след раждането. Основните могат да бъдат разграничени:

 • Правилното хранене е най-важната препоръка, с която трябва да започнете процеса на борба с излишните килограми. Ако се наблюдава, процесът на метаболизъм в организма се ускорява значително, мастните натрупвания започват да се разграждат и общото физическо състояние се нормализира.
 • Силови и кардио упражнения. Невъзможно е да отслабнете, без да спазвате тази точка. Като спортувате редовно поне у дома, в комбинация с джогинг, можете да ускорите метаболизма си и да започнете процеса на изгаряне на мазнини. Упражненията развиват мускулна маса, която измества мазнините..
 • Специализирани продукти за отслабване. Това са химически и билкови препарати, които са насочени към подобряване на състоянието на кожата и премахване на стрии, които неизбежно се образуват след отслабване. Важно е да запомните, че само като използвате тези средства, няма да можете да отслабнете. Състоянието на кожата може да се подобри, но не повече.
 • Хирургическа интервенция. Това е най-радикалният, драматичен и скъп начин. Ако няма специални индикации за изпълнението му, можете да го направите без него..
 • Специализирани масажи. Добър начин за премахване на целулит и подкожни мазнини. Масажът тонизира и отпуска добре тялото, позволява ви да се възстановите от тренировки.

Важно! Препоръчително е да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате какъвто и да е козметичен продукт, докато кърмите..

Преди да започнете процеса на справяне с наднорменото тегло, важно е да проучите добре какво ще трябва да направите. Някои ефективни програми и комплекси може да не са подходящи за жени след раждането. Ето защо е важно да изберете конкретни програми специално за начинаещи майки. Има много от тях, те са ефективни и са създадени специално за възстановяване след раждането..

Не всички програми са подходящи за новородени майки

Не забравяйте за водния баланс в тялото. Диетолозите и водещите експерти за отслабване се съветват да консумират най-малко един и половина литра чиста вода на ден. Особено след тренировка е много важно да възстановите количеството загубена течност. Не забравяйте, че водата помага за разграждането на мазнините и премахването на токсините от тялото..

Необходимо е да се подчертаят такива причини, които имат голямо влияние върху загубата на тегло след раждането. Те са много важни и трябва да ги знаете, преди да започнете процеса на отслабване:

 • Тегло преди и след раждането. Това е важен момент, тъй като някои могат да качат пет килограма, а други петнадесет. Съответно от това ще зависи скоростта на постигане на първите резултати..
 • Общо физическо състояние преди и след раждането. Зависи от това колко труден е бил процесът на бременност и количеството енергия и сила, изразходвани от жената.
 • Тип хранене. Колкото и странно да звучи, при кърмене процесът на изгаряне на мазнини е много по-лесен, тъй като много от тях изчезват с мляко.
 • Структура на тялото. Ефективността зависи от това.
 • Тенденцията към напълняване. За тези жени, които са склонни към наднормено тегло, процесът ще бъде по-труден. В този случай много важен момент ще бъде нормализирането на правилното хранене..
 • Възраст. Жените, които не са навършили 30-годишна възраст, ще отслабнат много по-лесно и бързо от по-възрастните жени.
 • Такъв фактор оказва голямо влияние върху това какъв вид раждане има жената. След първата е много по-лесно да се възстановите и да възвърнете предишното тегло..

По-трудно ли е да отслабнете след второто раждане?

Процесът на отслабване след второто раждане е много по-труден поради някои фактори:

 • Възраст. Тъй като в повечето случаи второто раждане се извършва в по-късна възраст. С течение на времето метаболитният процес на тялото се забавя и отслабването става все по-трудно.
 • Те не могат да отслабнат след второто раждане и поради факта, че е по-трудно да се разпредели време за занимания и упражнения дори у дома, тъй като вече има две деца и трябва да им обърнете повече внимание.

Важно! В този случай се изисква максимално нормализиране на захранването. Това ще помогне на метаболитните процеси да се ускорят и да изгорят мазнините дори след второто и третото раждане..

Причини за наднорменото тегло след раждането

Дългият процес на бременност отнема огромно количество сила и енергия от момичетата. Процесите, протичащи по това време, силно влияят на моралното и физическото състояние.

Хормоналните промени, които се случват в организма, също имат пряко влияние върху метаболитните процеси.

Недостатъчната физическа активност е основната причина за наднорменото тегло

Недостатъчната физическа активност по време на бременност има ефект, тъй като по това време майките излизат в отпуск по майчинство и прекарват все по-малко време в движение и за активни упражнения. Те не се препоръчват от лекарите през този период..

Спортни дейности

Препоръчително е да се правят основни упражнения за отслабване у дома след раждането. В този случай е препоръчително да ги комбинирате с кардио тренировки, сред които можете да изберете редовен джогинг на чист въздух..

Най-ефективните упражнения за силова тренировка, които експертите препоръчват да правите у дома, са:

 • Стандартни основни тренировки: лицеви опори, коремни тренировки и претеглени клекове.
 • Упражнения на Кегел, които са създадени и проектирани специално за млади майки.
 • Програмата на Синди Крауфорд, която се състои от три комплекса.

За правилното изпълнение на упражненията, за да получите най-добър резултат, се препоръчва да се запознаете с видео уроците. Правилното изпълнение на тренировъчните сесии е от съществено значение в процеса на борба с наднорменото тегло.

Важно! Загрейте преди да започнете всяка тренировка. Това ще помогне да се избегнат навяхвания и наранявания, които могат да възникнат по време на тренировка. Необходимо е да се изясни в конкретен случай колко дълго след раждането можете да се занимавате със спорт, за да отслабнете. Може да има определени противопоказания, ако процесът на раждане е бил твърде труден или нередовен.

Как да възстановим хормоните

Неизбежно след бременност жените изпитват хормонални смущения. Той влияе силно на много процеси в тялото, включително теглото. За да нормализирате хормоните и метаболитните процеси, е достатъчно да следвате тези прости стъпки:

 • Упражнявай се редовно.
 • Възползвайте се максимално от витамин D от храна или специални добавки.
 • Намалете до минимум появата на стресови ситуации.
 • Трябва да се откажете от брашно и сладко.
 • Не приемайте лекарства.

Отслабването след раждането често се затруднява от липсата на време и липсата на енергия при младите майки. Можете обаче да отслабнете за относително кратко време, ако следвате всички методи и програми, които са насочени към отслабване след бременност..

Как правилно да отслабнете след раждането

По време на бременност жената наддава: това е необходимо за безопасното раждане на бебето и раждането му. Средно всеки трябва да наддава от 19 до 12 кг по време на бременност, ако е била много слаба преди зачеването - допустимо е до 15-17 кг, ако е била с наднормено тегло - не повече от 7-9 кг. Тук писахме за опасността от наднормено тегло по време на бременност..

След раждането по-голямата част от теглото се губи в болницата - това е теглото на самото бебе, плюс плацентата, околоплодните течности, течността от тъканите, загубата на кръв и малко мазнини, докато диетата бъде коригирана. Но все пак излишните килограми остават и трябва постепенно да влезете във форма. Как да отслабнете ефективно и възможно най-естествено? Ще съберем най-полезните и ефективни начини.

Тегло след раждане: защо остава?

Учените са изчислили, че в рамките на една година след раждането жените запазват 3-5 кг наднормено тегло. Също така има голяма вероятност наддаването на тегло да остане до следващата бременност, независимо от разликата между децата. Често събраните с първото бебе мазнини дълго се „залепват“ отстрани, отдолу и ханша, а вината са женските хормони, чийто баланс се променя, както и промените в апетита и липсата на време за себе си.

Според Американския колеж по акушерство и гинекология, около 65% от жените в репродуктивна възраст (преди менопаузата) са с наднормено тегло или затлъстяване. По-конкретно, проблемът продължава по време на бременност и също се влошава, създавайки условия за поддържане на тегло след раждане и развитие на затлъстяване. Отслабването след бременност е важно не само за красотата на фигурата, но и за здравето на цялото тяло. Често младите майки просто не знаят как да започнат да отслабват правилно и как да постигнат целта си за отслабване..

Значението на отслабването след раждането

Отслабването след бременност е изключително важно поради следните причини:
Запазването на наднорменото тегло в следродилния период или дори увеличаването му може да е основната причина за затлъстяването. В резултат на това затлъстяването значително увеличава риска за майката от други заболявания, като хипертония и диабет..

Сърцето страда не по-малко, при което натоварването се увеличава, то е принудено да изпомпва кръвта по-активно.
Наднорменото тегло оказва ненужен натиск върху ставите ви, като по този начин увеличава риска от проблеми като артрит. Колените и тазобедрените стави са особено повредени.
Някои проучвания показват, че наддаването на тегло по време на бременност може да увеличи риска от следродилна депресия.
Така че, загубата на тегло след бременността и постигането на здравословно телесно тегло са важни за всяка жена, но трябва да знаете кога и как да започнете да отслабвате..

Как да определим точното време за отслабване след бременност?

Специалистите в областта на диетологията, акушерството и гинекологията, както и здравето на жените предлагат на младите майки да не бързат направо от болницата към фитнеса или веднага да отидат на диета. Изчакайте бебето да навърши поне два месеца и нормализирайте кърменето, преди да намалите калориите за отслабване. Средно повечето майки влизат в неща, които са бременни преди около 8-10 месеца от датата на раждане. Следователно, няма нужда да бързате с процеса на отслабване. По-рязкото и активно отслабване за кратко време може да повлияе неблагоприятно на вашето здраве и лактация..

Повечето жени след раждането естествено губят 50% от теглото си в рамките на шест седмици след раждането. Ако искате да отслабнете сами, консултирайте се с Вашия лекар, преди да започнете да упражнявате или да променяте режима на хранене. Загубата на тегло може да бъде уникална за всяка жена и зависи от фактори като здравето и нуждите на майката, както и здравето на нейното дете..

Полезни съвети за отслабване след раждане

Изберете храна от различни групи

Здравословната и балансирана диета е яденето на храни от всичките пет основни групи (плодове, зърнени храни, зеленчуци, животински протеини и млечни продукти). Здравословната и разнообразна диета ви помага да получите всички хранителни вещества, от които се нуждаете, докато отслабвате (особено ако сте кърмачка).

Заменяйте често някои видове храни с други, за да не станат скучни, а вие получавате всичко необходимо от храната. Две хранителни продукти могат да бъдат еднакви по отношение на тяхното приготвяне, но имат много различни хранителни профили. Фокусирането върху една група храни за отслабване може да доведе до липса на основни хранителни вещества от други групи храни. Затова не се фокусирайте само върху калориите, а избирайте здравословни храни..

Изберете за себе си здравословни закуски

Изследванията показват, че разпределянето на енергийния прием на четири до пет малки хранения на ден може да има благоприятни ефекти върху здравето и теглото. Като такива може да помислите да ядете здравословни закуски като несолени ядки, пресни плодове, кисело мляко, извара или парченца сирене между отделните хранения..

Регулирайте размера на порциите по време на основните хранения. Можете да започнете да водите дневник за храна или да изтеглите приложение на телефона си, за да следите размерите на порциите си. Това ще ви помогне да контролирате приема на храна през целия ден. И в случай, че кърмите и бебето ви има признаци на алергии, дневникът ви ще ви помогне да изчислите алергена.

Контролирайте глада си за нездравословни храни

Практикувайте внимателно хранене

Въпреки че не винаги е лесно да направите това с бебе на ръце, яжте внимателно, концентрирайки се върху съдържанието на чинията, а не върху телевизора, смартфона или домакинските задължения. Този подход принуждава човека да фокусира всичките си сетива върху самата храна, докато яде и по този начин дъвче храната бавно, наслаждавайки се на всяка хапка. Дъвченето на храна добре може да намали общия ви прием на калории, което може да ви помогне да отслабнете.

Избягвайте да пропускате хранене или да спазвате твърда или екстремна диета
Пропускането на хранене или спазването на някаква новомодна диета не трябва да е начин за жената да отслабне след раждането. Това може да причини промени в начина, по който тялото ви се справя с калориите от храната и следователно нарушава метаболизма и загубата на тегло. Това е още по-важно за кърмещата майка, тъй като пропускането на хранене може да повлияе на цялостното следродилно възстановяване и кърмене..

Пийте много

Хидратацията е от съществено значение по време на кърмене и е пряко свързана с производството на кърма. Адекватният прием на течности насърчава правилното производство на кърма, което помага за изгарянето на калории.

Избягвайте храни с високо съдържание на мазнини, захар и преработени храни
Както и сладки сокове и газирани напитки. Различни проучвания показват, че излишната захар, мазнини и натрий могат да допринесат за увеличаване на теглото, като саботират опитите ви да отслабнете по време на бременност. Всичко най-полезно ще отиде в кърмата и за бебето, оставяйки ви най-вредните компоненти..

Предпочитайте домашна храна. Направен е с качествени съставки и можете да регулирате количеството сол, захар или мазнина в готовите си ястия. Можете също така да приготвите храна според вашите предпочитания. Купените в магазина удобни храни понякога имат твърде много скрити мазнини и празни калории..

Избягвайте да пиете алкохол

Следете порциите си извън дома

Водете активен начин на живот

Умно упражнение

Кърмене

Сън и стрес

Най-честите въпроси на младите майки

Отслабването след раждането е от съществено значение, но нещо, което трябва да постигнете постепенно.


Колко време отнема отслабването след раждането?

Това може да отнеме от шест до 12 месеца. Но терминът може да се различава за всяка жена и зависи от няколко фактора - възраст, общо излишни килограми и начин на живот. Не се притеснявайте, ако имате нужда от повече от година, за да се върнете към теглото преди бременността. Продължете да се храните правилно и останете активни.

Трудно ли е да отслабнете след цезарово сечение??
Няма доказателства, че цезаровото сечение може да затрудни отслабването. Проучването не установява връзка между раждането на бебе чрез цезарово сечение и поддържането на теглото на майката.

Загубата на тегло след бременност се постига чрез продължителни усилия. Поставяйте си реалистични краткосрочни цели и променяйте живота си бавно, но сигурно.

Прочетете също на връзката нашия материал за това защо се променят вкусовите предпочитания по време на бременност.

Излишните килограми след раждането. Как да отслабнете след раждането?

Появата след раждането често разстройва жените. Бих искал бързо да се подредя, да се върна към предишната си форма, на първо място, за да отслабна. В желанието да се намерят параметрите на Пепеляшка е важно да не се забравя за детето, за възможността за кърмене на бебето. Нека да поговорим за тънкостите при отслабване след раждане, значението на спазването на правилната диета и нормирането на физическата активност.

Трябва ли да се боря с излишните килограми веднага след раждането??

По време на бременност жената качва 10-15 кг. Това е нормално. Бебето тежи 4-5 кг, още 600-800 грама - плацентата, плюс околоплодната течност. Останалите килограми са уголемени млечни жлези, тазобедрен колан, необходим за поддържане на телесната температура на стомаха.

По този начин увеличаването на теглото по време на раждането на бебе е необходим процес. Килограмите, останали след раждането, се считат за „допълнителни“ условно, ако теглото се е увеличило до 14 кг. Месец или два след раждането на бебето, теглото на жената ще се нормализира от само себе си (+ 2-3 кг за мляко в гърдите). Не е нужно да се притеснявате за отслабване. Важно е да не ядете много, докато кърмите.!

Увеличаването на тези стойности (10-15 кг) изисква анализ на храненето на жената и използването на методи за отслабване. Поничките трудно понасят, раждат бебе и се грижат за него, така че отпадането на излишни килограми е двойно полезно.

Ако не правите нищо, но не преяждате, ходете 2-3 пъти с количка, спите поне 6-8 часа на ден, приемайте витамини, тогава теглото ще се нормализира 1,5-2 години след раждането. Това е мнението на гинеколозите и акушерите.

Кога да започнете да отслабвате след раждането?

Отпуснете се за 1-2 месеца, оставете тялото да свикне с новото състояние, коригирайте хормоналните нива. Помислете за правилното хранене през това време. Не диета за отслабване, а балансирана диета, която ще спомогне за поддържане на силата без постоянен глад, бъдете активна и любяща майка.

8-10 седмици след раждането на бебето се препоръчва да се види гинеколог, да се направи ултразвук на женските органи, да се провери състоянието на вътрешните и външните шевове в перинеума. Ако всичко е наред, физическото състояние позволява някои експерименти върху тялото, тогава можете да започнете да създавате красиви форми чрез диети и тренировки..

Начини за отслабване след раждане

Методите за сваляне на излишни килограми, които жените използват в нормални ситуации, не са подходящи за родилките. Твърдите диети, тежката физическа активност изтощават майките, нарушават производството на мляко за новородено.

За отслабване след раждане са подходящи следните методи:

 • Правилното хранене

Менюто на кърмачка е пълно с задръжки и без диета за отслабване. Не можете да ядете сладкиши, алергени, да пиете алкохол, препоръчително е да изключите пържени, пикантни, пушени храни. Диетата за кърмене насърчава загубата на тегло, натрупаните мазнини са полезни за новороденото, превръщайки се в хранителна основа за мляко.

Яжте частично, отделно. Не забравяйте за плодове, зеленчуци, постно месо, млечни продукти, зърнени храни.

Интересно! Тялото на жената харчи до 500 Kcal на ден за производството на мляко!

 • Физически упражнения

Можете да започнете интензивни тренировки във фитнеса 10 седмици след раждането. Ако има време и сили за това. Грижата за деца може да замени уредите за упражнения. Разходете се с дъщерите и малките си синове, носете ги на ръце, измийте и закачете мокри памперси - ще има достатъчно натоварвания по тялото.

Ако има възможност да оставите бебето на бабите, натоварете таткото с отговорности, а след това тренирайте тялото си с прости упражнения. Това са натоварвания върху пресата, клекове, ходене по бягащата пътека, завъртане на тялото. Идеалният вариант е плувен басейн, водна аеробика. Можете да използвате силови натоварвания 6-8 месеца след раждането, когато мускулите на таза и матката ще се възстановят напълно.

Важно! Сексът също принадлежи към физическата активност. За 20 минути любовни радости се изгарят 80 Kcal.

Какво не може да се направи категорично?

Не изпадайте в крайности, това не добавя положителни емоции и здраве нито на мама, нито на бебе. Кърменето и наскоро ражданите жени са строго забранени:

Кърменето ще приключи бързо. Бебето ще остане без естествено естествено хранене.

 1. Не отслабвайте веднага след раждането.

Тялото не е готово за следващия стрес. Възстановява се известно време след раждането на бебето..

 1. Не отслабвайте без упражнения.

Лошото хранене няма да даде добри резултати, а опитите за намаляване на калоричното съдържание на храната ще доведат до намаляване на съдържанието на мазнини в кърмата.

 1. Не отслабвайте бързо.

Кожата губи своята еластичност след раждането. Ако загубите няколко килограма на седмица, кожата ви ще отпусне. Това не е най-добрият начин да подобрите външния си вид..

 1. Не се претоварвайте с упражнения.

Енергията е необходима за грижата за вашето бебе. Истерична, уморена, но слаба майка е по-лоша от пълничка, но любяща и щастлива от живота.

 1. Не използвайте хапчета, инжекции, лепенки или други методи на лекарства за отслабване.

Хранителните добавки пълнят кръвта, плазмата с неизвестни, евентуално токсични вещества. Опасно е за майки и бебета. Компонентите на хапчетата за отслабване преминават в кърмата, което може да бъде опасно за бебето.

 1. Не се закачайте на тегло.

Ако излишните килограми не изчезнат, теглото не се променя, не се обезсърчавайте. Нямате нужда от стрес, нервност. Оптимизирайте храненето си, натоварванията, обичайте себе си. Резултатът не може да бъде бърз.

След раждането жените трябва да бъдат търпеливи, да се потопят стремглаво в грижите за семейството, децата и съпруга си. Периодът на ранна детска възраст преминава много бързо, радвайте се на майчинството и красотата на тялото ще се върне по-бързо и по-лесно, отколкото си мислите.

Внимание! Използването на каквито и да е лекарства и хранителни добавки, както и използването на каквито и да е терапевтични техники, е възможно само с разрешение на лекар.

Отслабнете след раждането - 10 златни правила

Всяка втора жена печели излишни килограми по време на бременност. Това се дължи не само на факта, че докато носите дете искате да ядете за двама, но и генетично. Тялото разчита не само на себе си, но и на втория човечец, следователно запасите в случай на глад се изискват двойно повече. Освен това женското тяло е проектирано по такъв начин, че на корема и бедрата да има мастен слой, който ще предпазва плода..

След раждането теглото се нормализира, мускулите на корема и бедрата се стягат, кожата се връща към размера си. И жената отново цъфти и става още по-красива, отколкото преди бременността. Това е идеалната картина! Което, за съжаление, няма много общо с реалността. Рядко една жена, след раждането на деца, може да се похвали с красива фигура. Бременност, раждане, кърмене, следродилна депресия и безкрайна умора си вършат работата: от 3-4 до 20 или дори повече излишни килограми се придържат към жената. И един ден идва денят, в който искате да свалите оковите на наднорменото тегло, да излезете на разходка с количка в нова форма: годна, тънка и, разбира се, красива.

Оттук започва търсенето на перфектната диета, която е едновременно вкусна и здравословна (това важи особено за кърмачките) и бърза! В края на краищата е пролет или лято, или ваканциите са на път и затова искате дългоочакваното отслабване! Познавате ли се? Сигурен! В края на краищата почти всяка жена е преминала или преживява това.

Започнете да отслабвате с почивка

Първата стъпка е да се успокоите и да не изпадате в паника. И още повече да не бързаме с всичко лошо. Първите шест месеца след раждането на дете, дори ако това е било неусложнено раждане, не се измъчвайте. Просто се опитайте да се възстановите. Яжте здравословна храна, разхождайте се на чист въздух, опитайте се да спите достатъчно, за което търсите помощници: съпруг, родители, сестри, леля и други. Дори и да сте горещ привърженик на идеята, че само родителите трябва да отглеждат дете, през първите месеци след раждането не се колебайте да помолите за помощ. Ако някой ходи 2-3 часа с детето ви или играе с него или ви пусне да пазарувате, това ще ви свърши работа. Колкото повече почивате през първите седмици и месеци след раждането, толкова по-бързо ще се възстанови тялото ви и толкова по-скоро ще се върнете към предишната си форма..

Наспи се. Сънят е пламенен помощник при отслабване. Ако сте изпратили мъжа си на разходка с бебето през деня, захвърлете всичко и си лягайте! Нещата няма да отидат никъде, но силите на тялото могат да бъдат напълно изчерпани. Не забравяйте, че умореното измъчено тяло няма намерение да отслабва! Той би оцелял, но вие мечтаете за някаква тънка талия. Затова обяснете на верния си съпруг, че вашата хармония лежи в съня и почивката. Позволете му да ви помогне с това. Повтарям: не отказвайте никаква помощ. Не се опитвайте да бъдете конят, който дърпа всичко, дори ако имате сили. В крайна сметка има жени, които след раждането усещат енергичен подем. Има ли покачване? - Перфектно! Насочете го не само към детето, но и към себе си, възлюбени.

Важно е да подобрите функцията на червата

Всички жени знаят, че след раждането чревната функция е нарушена. Разтегнатите коремни мускули, болката след раждането и хормоналните промени играят роля тук. Ето защо е толкова важно да се подобри функцията на червата след раждането на дете. От най-ефективните начини можете да посъветвате следното:

 1. Обърнете внимание на полиненаситените мазнини, а именно тези, които съдържат омега-3 мастни киселини. По този начин лененото масло или лененото семе е лидер в съдържанието на такива киселини. Използването на семена или масло облекчава запека, подобрява състоянието на косата, кожата и ноктите и помага в борбата със затлъстяването. Лененото масло е идеална хранителна добавка.
 2. Обърнете внимание на фибрите. Ако не храните бебето си, тогава можете да ядете всякакви зеленчуци и техните комбинации. Опитайте се да имате на масата си пресни зеленчуци всеки ден. Ако сте кърмачка, изберете какво можете. Яжте сложни въглехидрати сутрин: пълнозърнести храни. Ако хляб, то с трици, ако тестени изделия, то от твърди сортове.
 3. Практикувайте дихателни упражнения за червата. Повече подробности тук: https: //eshsmelo.ru/prostoy-sposob-izbavitsya-ot-zaporov-navsegda/
 4. Яжте пълнозърнести овесени ядки на закуска.
 5. Пийте много чиста вода.
 6. Ход. Движението около къщата не се брои. Разхождайте се повече на чист въздух.

Как да отслабнем след раждане - започваме след шест месеца

Когато сте свикнали с новия статус на майката или майката на второто, третото дете (всяко има своя собствена ситуация), е време да се заемете със себе си. Тук трябва да изхождате от това дали сте кърмачка или не. Ако не, тогава здравословна диета, която може да сте спазвали преди бременността, ще ви подхожда. И ако не сте, тогава можете да го опознаете тук. Правилното хранене е първата стъпка към красивата фигура..

Ако хранете дете, тогава трябва да продължите от това колко възприемчиво е бебето към това, което яде майката. Като правило към 3-4 месеца всички кърмачки знаят какво могат да ядат и какво не. И след шест месеца започва активно хранене, което улеснява храненето на жената. Детето вече се храни не само с млякото си, но и с други продукти и следователно храносмилателната му система узрява и майката може да си позволи повече в ежедневната си диета..

Как да се храним след раждане

Следните точки ще ви помогнат да намерите сладкото място в ежедневното си меню:

 1. Яжте идеални протеини всеки ден: яйца, млечни продукти.
 2. Отстранете всички видими мазнини от месото. Опитайте се да печете месо във фурната или да го готвите, като по този начин се отървете максимално от месната храна от вътрешните мазнини. Гответе месо без растителни масла.
 3. Яжте тлъста и полумазна риба 3 пъти седмично. Имайте предвид, че мазните сортове включват не само пъстърва и сьомга, към които някои хора са алергични, но и скумрия, херинга (херингата се продава прясна, не е необходимо да се яде осолена, може да се задушава и пече), камбала и дори най-простата риба синьо бяло.
 4. Опитайте се да ядете ядки и семена, но строго дозирани: не повече от 1 път на ден и малка шепа.
 5. Изключете сладкишите и шоколадите от вашата диета. Нито вие, нито бебето се нуждаят от тях. Ако има желание за сладко, тогава можете да замените бонбоните с по-полезни: захаросани плодове. Но можете да ги ядете само сутрин и не повече от 1 път на два дни. Ако жадувате да отслабнете, тогава премахнете изобщо сладките. Можете да пиете сладък чай веднъж на ден, ако сте свикнали много..
 6. Изключете от диетата печени продукти и всякакви сладкиши: бисквитки, меденки, кифлички и др. Това е основната причина за наднорменото тегло. Заменете ги със зеленчуци, които не ферментират в червата (за кърмачки): краставици, домати, маруля или плодове, които можете..

Опитайте се да не ядете за двама. Това е основното правило!

След като сте родили дете, вече няма нужда да ядете за двама! Запомни това! Дори ако активно храните бебето си, не е нужно да ядете за двама. По-скоро трябва да пиете повече течности. Така че намалете порциите си с една трета..

 • Ако периодът на кърмене приключи, вземете курс на витамини. Имате нужда от тях.
 • Шест месеца след раждането на детето, ако няма медицински противопоказания, започнете да спортувате. Всичко, което е по-близо до вас. Ако имате възможност да отидете на фитнес, това е идеално, ако не, принудете се да тренирате ежедневно у дома. Необходимо е да се включат активни движения: ходене на място, бягане на място, клекове, активно загряване и т.н. Плюс упражнения за изтегляне на мускулите на гърба, корема, бедрата и седалището. Няма нужда да давате всичко най-добро! И още повече да се ангажирате с болки в мускулите. Започнете от малко и след това постепенно добавете количеството упражнения. Ако времето позволява, опитайте се да ходите повече. Вземете количка с бебето си и се разхождайте по улиците, вместо да стоите на куп с други майки.
 • Не яжте тежки храни преди лягане. Ако хранете бебе, тогава преди лягане в случай на глад, можете да ядете нещо млечно или протеини от варени яйца. Ако не храните, тогава 4 часа преди лягане затворете устата си с ключалка - това е най-сигурният начин да отслабнете!
 • Мотивацията е важен път към това да бъдеш слаб

  С мотивация започва всеки бизнес в живота ни. Дори ходим на лекар, зареждайки се с мислите, че искаме да сме здрави. При отслабване определете сами защо искате да сте слаби. Пишете в тетрадка или тетрадка директно върху точките, които ще Ви ДАВАТ отслабване. Запишете всичко до най-малкия детайл, до нови дрехи, опишете го подробно. Напишете какво ще ви кажат вашите роднини и приятели, когато отслабнете, напишете това, което искате да чуете. Напишете как ще се чувствате вие ​​до най-малките подробности.

  Методът за предаване на мисли на хартия е един от най-древните и ефективни в съвременната психология. Просто трябва да пишете на красива тетрадка или тетрадка и не забравяйте да препрочитате бележките си поне веднъж седмично. Вярвайте в написаното. И се учудвайте колко е ефективен.!

  Как да отслабнете по-лесно

  Много жени, желаещи да отслабнат, търсят съратници, но както показва практиката, по-лесно е да отслабнете сами, дори е по-лесно, ако има опит или помощ, на които можете да разчитате. И ако личните съвети от диетолозите не винаги са достъпни, тогава има по-достъпни методи. Редакторите Eish Boldly подготвиха поредица от книги специално за своите читатели, които са доста евтини (цената на книгите идва само от цената на оформлението), но много ефективно помагат на тези, които отслабват. Първата книга „Знам как да отслабна“ е дневник, където са описани всички точки на отслабване от сутрин до вечер. Втората книга "30 закуски от диетолог" е рецепта за закуска за всеки вкус: въглехидрати, протеини и смесени. Ако се интересувате, тогава подробностите са тук: https: //eshsmelo.ru/nashi-knigi-o-pokhudenii/

  Винаги можете да зададете въпроса си на диетолог и да получите отговор абсолютно безплатно. Успех, мили жени! Бъдете здрави и красиви.

  Авторът на статията: Александра Петровичева (диетолог психолог). Помагам на хората да придобият хармония, уча как да се хранят правилно, да се отърват от пристрастяването към сладкото, преяждането и психологическата зависимост от храната.