Знам какво препоръчват DOs. Но бебето ми е откачено на гладно. Ако се храня преди това, тогава може да се изплюе и е нежелателно да се притеснявате след хранене... Как да направя къпането възможно най-приятно и без последствия?

Потребителски коментари

можете да се храните. след това изчакайте малко (оригване и т.н.). децата ще бъдат толкова по-спокойни.

Днес ще опитам тази опция, защото след събуждане тя веднага плаче, ако се извършват някакви манипулации.
Мариш, как тренираш креватче? Моят манипулатор ми подуши ръцете, не иска да слезе от тях или спи, когато съм наблизо. Това започна от тази вечер. Преди това спах нормално в креватчето. Днес, както е променен!

Не преподавам по никакъв начин))
моята спи с мен почти цяла нощ. възможно е да го прехвърлите от леглото в люлката или от ръцете към количката само два пъти на ден и дори тогава не винаги е спокойно. моите през първия месец също обичаха да спят в ръцете ми. сега той наистина не заспива в ръцете си. само преди разходката се храня с дръжки. и там обикновено лежим заедно.
Засега съм се успокоил. прочетете форума AKEV. Е, реших да тръгна по течението. както при по-големите деца. във всеки случай това време не е дълго. Наистина ми липсваше, когато дъщеря ми изтича до креватчето си и сама заспа там)))

преди да си легне, изглеждаше логично... след това яде и спи
небе, разбира се последното нещо

Хапваме и след 20-30 минути отиваме да плуваме. Всичко наред ли е ?? ъ-ъ-ъ

Яжте добре или продължете да се храните след къпане?

Колко време след хранене можете да къпете детето?

Бебето през първите седмици от живота изглежда толкова крехко и незащитено. Как да изберем подходящото време за къпане, трябва ли бебето да е сито или гладно преди водните процедури? Педиатърът ще отговори на тези въпроси. В нашия онлайн магазин "Дъщери-синове" ще намерите всичко необходимо за комфортно къпане: вани, пързалки, пелени и термометри за измерване на температурата на водата.

Избор на време за плуване

Педиатрите препоръчват да се къпе бебето преди вечерно хранене. Децата реагират на тези процедури по различен начин. Повечето бебета обичат да се плискат, но гладното дете може да мрази банята. Ако не можете да плувате на празен стомах, нахранете бебето си, след това изчакайте 30 минути и се изкъпете.

Бебетата трябва да се измиват:

 • всеки ден е не само хигиена, но и меко втвърдяване;
 • по-добре вечер - водните процедури отпускат, облекчават напрежението, повишават апетита. Някои бебета са превъзбудени, докато се къпят и спят лошо. Такива бебета трябва да се къпят през деня, между храненията;
 • преди хранене, тъй като активните движения карат бебето да се оригне. На твърде гладно дете, което не иска да издържи, изкъпете се след 30-45 минути след хранене;
 • водата не трябва да е прекалено гореща.

Електронният термометър Chicco "Rybka" ще ви помогне да разберете точно дали температурата на водата във ваната е подходяща за вашето бебе. Устройството е безопасно, прилича на ярка забавна играчка.

Важно!

Педиатрите нямат консенсус за това в коя вода (преварена или течаща) да къпят бебето. Докато пъпната рана заздравее, грижете се за бебето и добавете леко розов разтвор на калиев перманганат към преварена вода. От шест месеца можете да пълните ваната от крана.

Таблица 1. Съвети за родители относно бебешкото къпане
ВъпросиОтговори
ВремеПреди хранене. Ако бебето е гладно и плаче, нахранете, изчакайте 30-45 минути, след което продължете с обработката с вода.
Температура на въздуха22-24˚С
Температура на водата36-37˚С
Продължителност на процедурата2 до 10 минути.
Мога ли да се мия със сапун?Около 2 пъти седмично.
Мога ли да използвам шампоан?Не по-рано от 3-4 месеца.

заключения

Лекарите съветват да не се къпят малки деца добре хранени. Но бебетата имат различен темперамент и ритъм на живот. Ако бебето плаче и не иска да се мие, когато е гладно, изкупете го между храненията. След хранене, преди започване на водните процедури, направете пауза за поне 30 минути.

Къпане след хранене

Ние сме безплатно хранене. Ако се занимавам с масаж, гимнастика, тогава преди плуване вече сме толкова уморени и гладни, което е просто ужас. Всички плуващи орех. Опитах масаж и гимнастика през деня, само къпане вечер, но ако го събудите час след ядене, тогава по това време той ще иска да яде, тоест докато се къпе, той започва да крещи от глад. Не искам детето да свързва къпането с негативни емоции, така че го къпя сега веднага след ядене, той разтърсва краката и ръцете си в добро настроение, след това след къпане отново яде и заспива здраво за три часа и половина. Знам, че не можете да се къпете веднага след хранене, но какво да правите? Може би можете да помогнете със съвет?

публикувано на 28.11.2006 г. 13:54
актуализиран 12.12.2016
- Къпане

Комаровски Е. О отговори.

Можете също така да се къпете след хранене. Във всеки случай трябва да се къпете тогава и при такива условия, че всеки би го харесал. Ако се чувствате добре и детето е добре - това означава, че всички тези уж „не трябва“ не се отнасят за вас.

Кога да се къпе новородено преди или след хранене

Къпането е важен ритуал, който трябва да се повтаря ежедневно. Тази задължителна процедура помага за премахване на натрупаните през целия ден мръсотия и пот, както и добре отпуска мускулите и успокоява нервната система на бебето. След водните процедури децата, като правило, се хранят добре и заспиват бързо. Родителите трябва да се погрижат за правилната подготовка на зоната за къпане и спазването на правилата за безопасност.

Новородено бебе във вана

Характеристики на къпане на новородени

Водните процедури са много полезна дейност за всички бебета, започвайки от първия ден след раждането. Водната среда е позната и позната на бебето, тъй като е прекарал девет месеца в нея, докато е бил в утробата на майка си. Новородените се чувстват много комфортно във водата. Къпането е хигиенна процедура, която има за цел да прочисти кожата и косата на бебето от натрупаната мръсотия.

Ежедневното къпане допринася за правилното физическо развитие на бебето, носи елемент на игра, следователно има благоприятен ефект върху психическото и психо-емоционалното развитие на детето.

Дали да се къпете с незараснал пъп

Няма еднозначен отговор на този въпрос. Някои педиатри препоръчват започването на къпане на новородено, дори ако то има щипка на пъпа, други казват, че е по-добре да се въздържате от водни процедури до момента, в който пъпната връв е напълно суха. Известният педиатър и автор на книги за здравето и възпитанието на децата, Евгений Комаровски, казва, че родителите ще решат дали да къпят новородено или не в първите дни..

Обмисли! Ако едно дете е в добри условия за живот, не се поти много и не прегрява, не се замърсява, тогава нищо такова ужасно нещо няма да му се случи, ако не бъде изкъпано в банята една или две седмици. Това няма да го притесни по никакъв начин. Ако родителите се притесняват, че бебето се чувства неудобно, тогава винаги можете да избършете проблемните зони и гънки с мокри кърпички.

Ако родителите решат да започнат да къпят новороденото бебе веднага след изписването от болницата, тогава докато пъпната рана заздравее, това трябва да се направи с преварена вода, без да се използва сапун.

Важно! Комаровски не препоръчва добавянето на калиев перманганат към водата, тъй като е напълно безполезен в малки дози и в големи количества е опасен. По-добре е да го замените с инфузия от серия.

Къпане на дете с незараснал пъп

Възможно ли е да се къпе дете с хрема

Ако хремата е единственият симптом, забраната за водни процедури не е оправдана. Напротив, топлата баня ще помогне за облекчаване на състоянието на детето, просто трябва да се придържате към някои важни правила:

 • Уверете се, че температурата на водата във ваната не пада под + 37-38 ° С;
 • Избягвайте течение, въздухът в стаята трябва да се нагрява леко преди къпане (за това във ваната може да се изтегли малко количество гореща вода);
 • Ако бебето е във ваната, тогава всички части на тялото му, които не са потопени във вода, трябва да се поливат от време на време от кофа. Това е необходимо, за да се изглади разликата между горната и долната температура, действащи върху тялото;
 • Непосредствено след къпане, за да се предотврати хипотермия, детето трябва да бъде облечено в топла пижама или друго подходящо облекло;
 • За предпочитане е бебето да отиде до креватчето веднага след къпане;
 • Без излишна нужда от измиване на главата на бебето, не е нужно да се миете, защото мократа коса може да доведе до влошаване на хрема;
 • Много често не си струва да провеждате водни процедури, ще бъде достатъчно веднъж на всеки два дни;
 • Оптималната продължителност на къпане с ринит е 7-10 минути.

Забележка! Когато бебето е в банята, дихателните му пътища са добре овлажнени и топли, както по време на вдишване. Това ще намали подуването на лигавицата и ще засили местния имунитет. Ако бебето изглежда вяло, държи се капризно или има висока телесна температура, тогава е по-добре да отложите къпането за известно време.

Къпане на дете в запарка от билки

Кога е по-добре да се къпе бебе

Кога е по-добре да се къпе новородено? Най-подходящото време за водни процедури е от 20 до 21 часа. След банята бебето ще се умори, ще се отпусне, ще се храни добре и бързо ще заспи до сутринта. Ако едно дете не може да чака толкова дълго и като правило заспива много по-рано, тогава тук родителите трябва да се приспособят към биологичния часовник на бебето и да следят поведението му. Може да се наложи да промените ритуала си за къпане сутрин или следобед. След като бъде определено подходящото време, е необходимо да го поправите и да го направите постоянен.

Кога да се къпе новородено: преди хранене или след хранене? Някои бебета обичат да се къпят преди хранене, други на пълен стомах. За да разберете кой вариант е по-подходящ за бебе и кога е най-добре да го нахраните, може да се опита само. Само няколко процедури са достатъчни, за да разберете предпочитанията на детето си и да вземете правилното решение. Родителите не трябва да пренебрегват детския плач, винаги трябва да помните, че за бебето това е единственият начин да се изрази недоволство.

Важно! Хигиенните процедури, извършвани вечер, могат да помогнат за освобождаване на напрежението, отпускане и сън. Ако бебето е много развълнувано след къпане и не заспива добре, по-добре е да го миете през деня, между храненията..

Вечерното къпане ще успокои и отпусне вашето бебе

Колко време да се къпе след хранене

Родителите, които не знаят колко дълго е възможно да се къпе детето след хранене, трябва да знаят, че веднага след като бебето е яло, то не може да се измие - това може да провокира обилна регургитация и поява на чревни колики. Педиатрите заявяват, че минималното време, което трябва да изтече след хранене, е 30-40 минути. Колко време след хранене можете да къпете бебето си? В идеалния случай между процеса на хранене и хигиенните процедури трябва да мине около час (това време ще бъде достатъчно, за да може част от храната да бъде напълно усвоена).

Възможно ли е да се къпете преди хранене

Къпането на новороденото е за предпочитане преди нощно хранене. Но децата са различни: едното ще се радва да плува, преди да яде, а другото, само след добро хранене. Родителите трябва да вземат предвид чувствата и настроението на детето. Не можете да къпете бебето си, ако е много гладно и се нуждае от храна.

В повечето случаи провеждането на водни процедури преди хранене е най-доброто решение. Къпейки се, детето не само ще стане чисто, но и ще изпълни определено упражнение, което е доста скъпо от гледна точка на приложените физически усилия. Поради тази причина е по-логично първо да оставите бебето да се умори наистина, едва след това да го нахраните и да го поставите на дълга и силна нощна почивка.

Д-р Комаровски препоръчва да се придържате към тази схема: къпане, последно хранене и нощен сън. Той подчертава, че този подход има очевидни предимства: щадящо отношение към храносмилателните органи на детето (физическата активност не се извършва на пълен стомах), лекотата на заспиване на детето, дълъг и висококачествен нощен сън.

Как правилно да се къпе новородено

За да може процедурата да донесе максимална полза и комфорт за детето, родителите трябва да вземат предвид някои от нюансите:

 • За къпане е по-добре да използвате не голяма вана за възрастни, а детска, с дължина 70 см. Можете да закупите специална анатомична вана, по-удобна за използване, тъй като равнината й ще бъде под ъгъл, така че главата на бебето да е доста над водата;
 • Преди употреба е необходимо банята да се измие добре с бебешки сапун и да се изплакне с вряща вода;
 • За да не се притеснявате за избраната температура на водата, можете да закупите термометър за вода. Температурата на водата трябва да бъде 37-38 градуса;
 • Ако има нужда да се използват отвари от билки за къпане, струва си предварително да се знае какви лечебни свойства има всяка от тях. Бульонът трябва да се приготви предварително (един час преди къпане) и да се добави към ваната, като се прецежда непосредствено преди къпане;
 • През първия месец от живота на бебето не трябва да използвате гъба или кърпа за къпане, по-добре е да вземете мека кърпа, памучен тампон или леко да измиете кожата на новороденото с ръка;
 • В процеса на спускане на бебето във водата трябва да държите главата и гърба с лявата ръка, а краката и дупето с дясната;
 • Спуснете детето внимателно във водата, задръжте го така, че главата и раменете да са над водната повърхност. Изплакнете дланите и ръцете на бебето, след това краката и краката.

Допълнителна информация. След къпане пъпът трябва да се третира, като се остави да изсъхне. За това е по-добре да използвате 3% водороден прекис, хлорхексидин и мирамистин. Капнете в пъпната рана с пипета. Отстранете мокрите кори, но само ако се отделят добре. Не е необходимо да се обработва пъпа със Зеленка. Все още не можете да покриете пъпа с гипс или превръзка, тъй като това може да причини появата на патогени и допълнителна инфекция.

Къпане на новородено в пелена

Как да се къпе бебе на месец

Как да се къпе бебе на месец:

 1. Спуснете детето във водата с гръб надолу.
 2. Важно е главата и шията на трохите да лежат в дланта на мама или татко, а лопатките и раменете да са във водата.
 3. За по-голямо удобство можете да използвате пързалка или хамак, така че две ръце да са свободни за къпане на бебето.
 4. Напенете цялото тяло на детето с нежни движения, преминавайки от врата към краката. Обърнете специално внимание на кожните гънки, шията, дланите, лакътната и подколенната ямка, гениталиите, ануса.
 5. След това изпенете главата на новороденото, измийте сапуна.
 6. В края на къпането излейте бебето с вода, чиято температура трябва да бъде с един градус по-ниска от тази в банята.

Забележка! До месец и половина от живота на детето е по-добре да не използвате бебешки хигиенни продукти (шампоан, пяна, гел). Ако е необходимо, по-добре е да използвате бебешки сапун, но не по-често от веднъж седмично.

Едномесечно бебе плува в банята

Процес на къпане

Как да измием бебе в бебешка баня:

 • Поставете банята така, че мама или татко да могат удобно да поддържат гърба ви изправен за 7-10 минути. Можете удобно да поставите бебешката вана в голяма вана, като използвате специални рамки. Също така е удобно да се използва анатомична вана, в която единият връх е леко повдигнат. Това ще позволи добра опора за главата на бебето, за да не потъне във водата. Ако банята е обикновена, можете просто да поставите памперс, сгънат два или три пъти под главата на детето;
 • Пригответе водата, като я доведете до температура 37-38 градуса. Ако е необходимо, можете да добавите към него предварително приготвена отвара от лечебни билки;
 • В първите седмици от живота на детето е по-добре да се къпе не голо, а увито в тънка пелена - по този начин то ще се чувства много по-комфортно;
 • Потопете тялото на детето изцяло във ваната заедно с раменете и внимателно поставете главата над повърхността на водата, като я поставите на навита пелена;
 • Можете да оставите трохите във водата за няколко минути или веднага да започнете да изливате вода от черпак върху нея. Трябва да правите, както бебето харесва, и постоянно да следите комфортната температура на водата;
 • Ако бебето се къпе с памперс, е необходимо постепенно да освободи краката и ръцете и леко да ги измие;
 • След къпане изплакнете детето с чиста вода, особено ако е използван сапун за баня.

Допълнителна информация. Детето трябва да се къпе всеки ден, тъй като това е не само важна хигиенна процедура, но и леко закаляване.

Бебе в шийния кръг

Какво да правим след плуване

Действия след къпане:

 1. Увийте бебето с кърпа, която ще абсорбира добре влагата. По-добре е да си купите бебешка кърпа с качулка, така че бебето да е топло и косъмчетата на главата му да изсъхнат по-бързо.
 2. Обработвайте пъпа през първите седмици.
 3. Добре е да попиете всички гънки по тялото на бебето, да изсушите кожата с нежни попиващи движения, опитайте се да не я търкате с кърпа.
 4. Провеждайте хигиенни процедури: почиствайте ушите, третирайте кожата с прах или овлажнител.
 5. Слагане на бебето с памперс и дрехи (или повиване с пелена).

Къпането на бебе е специална процедура, която освен някои дребни неприятности ще достави на родителите и на детето огромно количество радост и несъмнена полза, при условие че родителите правят всичко както трябва.

Как да се къпе новородено бебе: първите бани на бебето

Обикновено ли родителите се притесняват как да изкъпят новороденото си бебе за първи път? Как да направим водата удобна? Как обикновено бебето ще възприеме първия си контакт с вода? Трябва ли да храните бебето си преди къпане?

Ще се опитаме да дадем отговори на тези и много други въпроси..

Кога да се прави първото къпане на новородено?

На първия или третия ден след раждането (по това време майката и бебето обикновено са в болница), новороденото не се къпе. Достатъчно е да измиете хлапето и внимателно да избършете тялото му в областта на всички гънки с влажен тампон или салфетка. Първото къпане на новородено може да се направи, когато се приберете с бебето си..

Защо водните процедури са важни?

На въпроса на младите родители дали е възможно да се къпе новородено, всеки педиатър ще отговори положително. В крайна сметка, къпането е свързано не само с хигиената, но и с други необходими аспекти на живота - подкрепа на имунната система и емоционално състояние. Новороденото бебе трябва да се къпе всеки ден и да се измива след всяко изхождане..

Когато организирате правилно къпането си, се случва следното:

 • кожата на детето преминава през необходимия процес на почистване;
 • детето идва в състояние на спокойствие и хармония;
 • тялото на бебето получава първите уроци по втвърдяване;
 • новороденото научава важна част от околния свят, свързана с усещането за вода;
 • детето и родителите му получават положителни емоции.

Кога е по-добре да се къпете: сутрин или вечер?

Обикновено къпането се препоръчва да бъде свързано с вечерно хранене, релаксация и лягане, тъй като топлата вода има не само общ успокояващ ефект, но и добре облекчава болката, свързана с коремни колики.

Ако забележите, че къпането няма успокояващ ефект върху вашето бебе, а ободряващо, просто отложете времето за къпане за сутринта или следобеда. Пуснете шаблоните и просто наблюдавайте: как вашето бебе реагира на процеса на къпане, колко приятно смята, че е това, какви ползи има детето от къпането. Ще можете да отговорите на тези въпроси още през първата седмица на „водните експерименти“ и в резултат на това ще можете да създадете режим на баня, който е най-удобен за детето..

Но в същото време не забравяйте да вземете предвид времето на водните процедури: ако бебето се къпе сутрин и то го ободрява, в процеса можете да включите забавна музика, да запознаете бебето с водни играчки, да общувате с него. Ако вечер, трябва да създадете атмосфера на максимално спокойствие и тишина, не използвайте твърде ярки лампи в стаята.

Важни подробности за къпане

Как да се къпе новородено, така че процедурата да донесе максимална полза и комфорт? Опитайте се да обмислите важните малки неща:

 • За къпане използвайте не обща баня за възрастни, а специална детска баня - от 65 см дължина; има специални анатомични вани, които са по-удобни за използване, тъй като равнината им е поставена под ъгъл, така че главата на детето да се държи над водната повърхност.
 • Преди употреба изплакнете добре банята със специален бебешки продукт и я залейте с преварена вода.
 • Как да се измие новородено, докато пъпната рана все още не е заздравяла? За да ускорите процеса на оздравяване, използвайте само варена вода за банята (сварете я предварително и я охладете до необходимата температура).
 • За да не се съмнявате в правилната температура на водата, купете си термометър за вода или „вкусете“ водата с лакът; къпете бебето при температура 37-38 градуса: това съответства на температурата на околоплодните води, в която бебето е свикнало да се "къпе" в корема на майката.
 • Ако искате да използвате билкови чайове за къпане, предварително попитайте какви свойства притежава всеки от тях (общоукрепващо, успокояващо, антисептично, антиалергично и др.); пригответе бульона предварително (около час преди къпане) и добавете прецеден във ваната, точно преди къпане.
 • През първия месец от живота на бебето педиатрите не препоръчват използването на хигиенни продукти (шампоан, сапун, пяна и др.), Защото все още има достатъчно вода за чувствителна бебешка кожа; ако е необходимо, можете да използвате бебешки сапун, но не по-често от веднъж седмично.
 • В първите дни от живота не трябва да вземате гъби и кърпи за къпане на бебето, по-добре е да използвате много мека кърпа, памучен тампон или просто леко да измиете кожата на бебето с ръка.
 • След като сте изкъпали бебето във ваната, повдигнете бебето над повърхността му и изплакнете тялото му от черпака с чиста вода (пригответе черпака предварително и го поставете до ваната).
 • За максимално удобство и ако пространството в банята ви позволява, поставете маса за повиване до нея и поставете суха кърпа за бебе (за предпочитане специална с качулка) върху нея, така че веднага след изплакване тялото на бебето да се намокри, увийте го и го занесете в стаята.
 • Подгответе предварително дрехи и продукти за грижа в стаята: тампони, памучни тампони, лечение на пъпна рана, пелена, прах. Не използвайте мазни кремове след баня (особено в гънките на кожата), за да избегнете обрив от пелена.

Вана преди или след хранене?

Всичко зависи от това какъв тип хранене е вашето бебе. Ако е на гърда - може да се храни както преди къпане, така и след. Ако детето яде изкуствена смес, препоръчително е да се спазва почивка между къпане и хранене..

Как правилно да се къпе новородено

Как да се измие бебе:

 • Поставете ваната така, че да можете да държите гърба си изправен за 7-10 минути; има специални рамки за удобно поставяне на бебешка вана в голяма вана, те ще ви помогнат да се чувствате комфортно; в анатомичната баня, главичният край е леко повдигнат: това е много удобно и ви позволява да поддържате главата на бебето, така че да не се потапя във вода.
 • Ако банята на бебето не е анатомична, просто поставете памперс, сгънат няколко пъти под главата му.
 • Подгответе водата във ваната, като доведете температурата й до 37-38 градуса; ако е необходимо, добавете прецедена билкова отвара към водата.
 • В първите дни от живота на бебето можете да се къпете не голо, а увито в тънка пелена - това ще го направи по-удобно.
 • Потопете тялото на бебето изцяло във ваната със закачалките и внимателно поставете главата над водата, върху "възглавницата" на навита пелена.
 • Можете да оставите бебето за известно време в спокойна вода или можете веднага да започнете да го обливате с вода от малък черпак: правете това, което детето харесва, и постоянно наблюдавайте комфортната температура на водата.
 • Ако бебето се къпе с памперс, постепенно разхлабете краката и ръцете му и леко ги измийте с ръце или кърпа.
 • Не забравяйте да изплакнете новороденото с чиста вода, особено ако сте използвали сапун за баня.
 • Температурата на водата от 37-38 градуса се счита за стандартна за къпане на бебе, но с течение на времето ще забележите в коя вода предпочита детето ви да се къпе - в по-топла или по-хладна.

Промяна на правилата: как да се къпе растящото бебе

 • до два месеца къпете бебето си всеки ден (за предпочитане с тънка пелена, не голо); продължителността на къпането през първите месеци от живота е приблизително 5-8 минути;
 • от 2 до 3 месеца продължете да къпете бебето в бебешката баня, но постепенно намалявайте обема на водата; ако детето обича да се къпе, тогава времето за къпане може да бъде удължено до 15 минути, но не забравяйте да поддържате оптималната температура на водата, като постепенно добавяте топла вода към ваната;
 • от 3 до 6 месеца, мобилността и вниманието на детето стават по-високи, така че постепенно може да бъде научено да плува в голяма баня, удължете времето до 20 минути;
 • 6-месечно бебе вече може да седи и да играе; следователно, докато се къпете, можете да предложите на детето си специални играчки за вода и книги; ако бебето е готово, можете да използвате голяма баня; игрите и къпането на тази възраст могат да продължат до половин час.

Какво да правите след къпане на новородено

 • след къпане увийте новороденото с кърпа, която добре абсорбира влагата: по-добре е да си купите бебешка кърпа с качулка, за да поддържате бебето топло и така косъмчетата на главата му да изсъхнат бързо;
 • попийте добре всички гънки по тялото на детето, изсушете кожата с нежни попиващи движения, опитайте се да не я търкате с кърпа;
 • провеждайте хигиенни процедури: ако е необходимо, почиствайте ушите си, третирайте кожата с прах или овлажнители;
 • облечете пелена и дрехи за бебето (или завийте по удобен начин);
 • Експерт
 • Последни статии
 • Обратна връзка

Относно експерта: + MAMA

Ние сме най-приятелският сайт за майките и вашите бебета. Въпроси и отговори към тях, уникални статии от лекари и писатели - имаме всичко това :)

Кога можете да къпете бебето си след хранене?

Първото къпане на бебето е едновременно радост и стрес за родителите, защото те се страхуват да направят нещо нередно. Важно е, след като преди това сте прочели отговорите на въпросите, които ви интересуват, да отхвърлите всички съмнения и да започнете водни процедури: те трябва да носят радост и на вас, и на вашето бебе. Къпането с правилния температурен режим само е от полза за детето, така че е по-добре да ги започнете възможно най-рано. Подготвяйки се за предстоящите процедури, много родители се чудят дали е възможно да се къпе новородено бебе в голяма баня веднага, когато все още не е свикнало с банята, или е по-добре да се ограничи пространството. Педиатрите препоръчват да изберат голяма вана, тъй като тук бебето може да се движи, като по този начин развива мускулите и дихателната си система.

Кога да започнете да къпете новороденото си

Разберете кога можете да къпете новороденото си бебе при вашия педиатър и след болницата следвайте неговите препоръки.

Обикновено, ако няма патологии, тогава лекарите съветват да се къпе новородено бебе веднага след изписването и кога да започне, майката решава сама. Много жени се нуждаят от време, за да свикнат с бебето, да преодолеят страха да го вдигнат. В допълнение, незараснала пъпна рана предизвиква безпокойство. Докато решавате в кой ден ще къпете новороденото си бебе, хигиената за бебето не е отменена, можете да използвате триене с кърпа, напоена с вода, мокри бебешки кърпички и т.н. Хигиената включва също измиване на гениталиите и седалището, грижа за ушите и носните проходи..

Ще ви бъде интересно да обсъдите:

Ако решите да започнете да къпете новородено, когато пъпната рана все още не е заздравяла, тогава трябва да дезинфекцирате водата с билкови инфузии или морска сол. За пречистване на водата тя може да бъде преварена, но това е свързано с определени неудобства, включително по-нататъшно измерване на температурата. Къпането на новородено с незараснал пъп трябва да бъде много внимателно, когато раната заздравее, водните процедури могат да се увеличат във времето.

Често майките задават въпроса дали е възможно да се къпе новородено дете, ако в пъпната рана има отделяне или пъпът кърви. Водните процедури в този случай са противопоказани до консултация с лекар.

В кой ден се препоръчва да се къпе новороденото, така че пъпната рана да заздравее окончателно? Отнемането на раната ще отнеме средно 20 дни. Необходимо е да се изследва пъпа, когато върху него вече се е образувала кора, можете да започнете да къпете новороденото. Въпреки че много лекари са съгласни, че не трябва да отлагате къпането поради пъпна рана, но ако се страхувате да не навредите на детето, по-добре е наистина да изчакате този период, особено след като не е дълъг.

Ако новороденото вече може да се къпе, тогава може ли да се направи във вана?

Банята е полезна за деца, но е по-добре да не завеждате там твърде малко дете, тъй като температурните спадове могат да повлияят неблагоприятно на неговото благосъстояние. На въпрос кога новородено може да се къпе във вана, педиатрите отговарят по следния начин: след шест до осем месеца.

Възможно ли е да се къпе новородено бебе с настинка?

В този случай водните процедури не се препоръчват. Ако детето е болно, тогава трябва да попитате лекаря колко дни след заболяването може да се къпе новороденото..

Ще се интересувате от консултации по следните теми:

Възможно ли е да се къпе новородено след хранене

За много майки въпросът е дали е възможно да се къпе новородено бебе след хранене или е по-добре да се направи преди хранене. Кога да се къпе новородено бебе (преди или след хранене), самите родители трябва да решат, като се фокусират върху характеристиките на своето дете. По този въпрос е важен само комфортът на бебето. Някои деца обичат да плуват след хранене, други предпочитат водните процедури изключително на пълен стомах. Изборът какво да направите първо - да се храни или къпе - е необходимо само като се вземе предвид „мнението“ на новороденото. Някои родители смятат това прищявка за "мнение", но това се дължи на физиологията на бебето. Бебето вече е индивид и това, което подхожда на едно, може изобщо да не отговаря на друго.

Независимо дали ще къпете новороденото си бебе преди хранене или след хранене, водните процедури не се препоръчват, когато бебето е гладно и иска храна. Ако пренебрегнете този съвет, тогава водните процедури могат да се превърнат от приятно забавление в истински тест: бебето ще крещи, а майката ще е нервна.

Може ли новородено да се къпе веднага след хранене? Не, това не може да се направи. На въпрос колко минути след хранене се препоръчва да се провеждат водни процедури, педиатрите се съгласяват, че е възможно да се къпе новородено не по-рано от половин час по-късно. Ако избирате най-добрия вариант за себе си и бебето, колко време след хранене да се къпете, тогава си струва да потопите новороденото във вода след хранене възможно най-късно. В идеалния случай трябва да мине час между водните процедури и храненията. Веднага след хранене къпането може да причини дискомфорт при новороденото бебе. Ако не спазвате интервала от време между храненето и къпането, тогава бебето може да се оригне по време на процеса на къпане, след което обикновено има атака на колики, което по принцип не е много приятно и се влошава от факта, че бебето е във водата. Ще трябва да вземете детето и да спрете процедурата.

Водни процедури без сълзи. Кога е по-добре да се къпе новородено - преди или след хранене?

След изписване от болницата и до шест месеца новороденото бебе се къпе всеки ден. Изключение се прави само ако детето е болно или му е предписана ваксинация.

Тъй като къпането се извършва всеки ден, то постепенно се превръща в най-важния ритуал в живота на бебето, в крайъгълния камък на неговия режим. Правилно организираното къпане е едновременно упражнение и втвърдяване и релаксираща сесия за малък човек..

В допълнение, навременната сесия на водните процедури най-благоприятно влияе на нощния сън на детето, а добрият сън по правило е заветната мечта на младите родители..

Как грешният режим ще повлияе на детето?

Обикновено бебетата обичат да плуват. Първите месеци от живота за тях са непрекъснат стрес, а в един напълно нов и непознат свят баня с топла вода се превръща в своеобразен изход, а къпането е връщане към познатия елемент, в който е удобно и безопасно.

Педиатрите съветват сеанса за къпане да се извършва по едно и също време преди лягане. Новоизградените родители обаче неизменно имат въпрос: възможно ли е и колко след хранене на бебето е позволено да започне да го къпе и като цяло, как правилно да провеждат водни процедури - преди или след хранене?

Кога е най-доброто време да измиете бебето си?

Няма еднозначно верен отговор на този въпрос: всички бебета са различни, имат различен характер, здравословно състояние и начин на хранене (кърмене, изкуствено или смесено).

Следователно всяка майка ще трябва да избере времето на водните процедури, което е оптимално за нейното мъниче.

Това ще помогне на бебето да развие специфичен модел на къпане, хранене и сън..

Възможно ли е преди хранене?

Разбира се, в повечето случаи къпането преди хранене е оптимално. Теоретично, когато плува, бебето не само става чисто, но и изпълнява един вид упражнение, което е доста скъпо по отношение на физическите усилия. И затова е логично първо да оставите бебето да се умори и едва след това да го нахраните и да го легнете за дълъг и здрав нощен сън..

Именно тази схема (къпане - последно хранене - нощен сън) препоръчва д-р Комаровски, като подчертава очевидните предимства на този подход:

 • Щадящо отношение към храносмилането на бебето (физическа активност не на пълен стомах).
 • Лесно заспиване на детето.
 • Дълъг и висококачествен нощен сън.

Възможно ли е да навреди на бебето?

Уви, но често схеми, които работят добре на теория, на практика разбиват за особеностите на определен малък човек. Много млади майки, опитвайки се буквално да следват съвета на Комаровски, отбелязват с ужас, че децата им по някаква причина не искат да бъдат последователни. И ако ги изкъпете преди хранене, тогава цялото семейство ще има водопад от сълзи и истинска истерия в изпълнение на малък художник.

Ако детето ви плаче при всяко къпане, тогава такова къпане е вредно за него. Не е нужно да търпите бебешки истерици със седмици, само защото детето уж дължи нещо на някого „според Комаровски“.

В какви случаи е невъзможно?

Истериките са буквално противопоказани за такива деца, така че ние помним: целта на родителите е да плуват без сълзи и ако за това първо трябва да нахраните детето, тогава ние храним и не изпитваме никакви угризения на съвестта.

Как да проведем процедурата?

Ако къпете детето си преди хранене, тогава свободно избирайте всеки метод за водни процедури: душ, миене в бебешка вана или плуване в голяма баня.

Възможно ли е след хранене?

И така, повтаряме: след хранене къпем детето само ако къпането преди хранене му причинява постоянен и бурен протест. И в този случай ние се опитваме да не храним бебето, защото, като се е хранило „от корема“, бебето може просто да заспи, поставяйки родителите пред труден избор: да откаже да плува (което не е добре от гледна точка на хигиенните правила и спазване на режима) или да го събуди (нокаутира го през нощта детето му и рискувайки да се сблъска с нова порция сълзи).

Колко време след хранене можете да започнете да миете бебето си? Храним бебето леко, изчакваме 5-10 минути - стига да можем да чакаме, без да плачем (не забравяйте да го носите в колона, за да оптимизирате храносмилателния тракт), и доставяме бебето в банята.

Педиатрите препоръчват да се изчака един час между храненето и къпането, като изключение - поне половин час. Ето защо ние все още се опитваме да носим детето не веднага от гърдата до банята, но все пак издържаме на максимално възможната пауза във вашата ситуация..

Полза и вреда

Такава „печалба“ обаче е другата страна на медала: в идеалния случай къпането трябва да се превърне във важна част от физическата активност на бебето, а измиването на спящо пасивно малко дете дава нулев ефект по отношение на двигателното развитие.

Освен това, ако къпете бебето си след хранене, бъдете подготвени за редица последици:

 1. Регургитация. Къпането с пълен стомах почти сигурно ще доведе до обилна регургитация направо във ваната. След това може да започне хълцане или дори пристъп на колики, което означава, че сълзите не могат да бъдат избегнати. Затова не забравяйте за умереността на храненията в навечерието на къпането..
 2. Дефекация. Известно е, че новородените много често ходят до тоалетната в голяма степен и като правило го правят веднага след хранене. Ще трябва бързо да сменим водата и някак да „забавляваме“ бебето по време на принудителна пауза. Определено не можете да се справите без помощта на втори родител..

Как да проведем процедурата?

Както знаете, преди да се къпят, майките се съветват да правят гимнастика за бебето. Така че, ако все още можете да храните дете преди да отидете до тоалетната, тогава е строго забранено преди гимнастика. Затова планирайте добре вечерта си: хранене - поне половин час (или за предпочитане един час) почивка - упражнение - хранене - носене в колона - къпане - хранене - сън.

Когато къпете добре хранено бебе, по-добре е да се въздържате от плуване в голяма вана със специален кръг около врата. Разбира се, гмуркането също ще трябва да бъде изоставено. Вашата възможност е чист душ или измиване на бебето в бебешка вана.

Ние действаме възможно най-внимателно, опитвайки се да не „разлеем“ бебето и да избегнем обилно отслабване на храната.

Съвети за родителите

 1. Гледайте бебето си. Коригирайте режима за детето, а не детето за режима.

Къпането на малкото дете трябва да носи само положителни емоции не само за него, но и за всички участници в процеса. Чувствайте се свободни да коригирате режима на деня на бебето, докато къпането е на мястото си.

Ще разберете за това от радостната усмивка на вашето бебе, с която тя ще ви гледа от банята, както и от собственото ви спокойствие и чувство за спокойствие, което ще започне да ви носи всяка вечер водни процедури.

Полезно видео

Предлагаме да разгледате мнението на педиатър за това кога да къпете дете преди или след хранене:

Оптималното време за водни процедури или кога е по-добре да се къпе новородено бебе

Къпането на вашето бебе е радостен и вълнуващ процес, който всички родители очакват с нетърпение. За да не навредите на тялото на детето, трябва да изберете подходящото време за хигиенни процедури.

Основният въпрос, на който трябва да се отговори, е колко дълго след хранене е възможно да се къпе новородено.

Кога е най-доброто време да започнете да къпете новородено бебе?

Мненията на лекарите за това кога да започнат водни процедури са различни. Някои твърдят, че трябва да изчакате пъпната рана да заздравее, други - че можете да измиете бебето си веднага след излизане от болницата. Всички те са прави по свой начин. При липса на противопоказания можете да къпете бебето си в първите дни от живота му..

Водните процедури са само полезни:

 • подобряване на апетита;
 • закалено;
 • успокоява;
 • подобряване на качеството на съня.

Преди да се затегне пъпната рана (1-2 седмици след изписването), струва си да се откаже от използването на централизирано водоснабдяване без предварителна подготовка.

Това се дължи на факта, че водата директно от чешмата съдържа много хлор и примеси. При варене течността се пречиства и омекотява. Следователно, докато пъпната рана не заздравее, се препоръчва да се къпе новороденото във вода, която предварително е кипнала.

Ако няма време за това, в изключителни случаи можете да използвате чешмяна вода. Основното нещо е да го дезинфекцирате със слаб разтвор на калиев перманганат. Когато използвате калиев перманганат, трябва да се уверите, че лекарството е напълно разтворено (ако влезе в контакт с кожата, кристалите причиняват дълбоки сухи изгаряния).

Къпане в разтвор на калиев перманганат

След хигиенни процедури пъпа се третира с водороден прекис и брилянтно зелено, за да се избегне развитието на усложнения. От момента, в който пъпната рана заздравява, детето може да се къпе в централизирана вода (но само ако няма усложнения).

Противопоказания за хигиенни процедури са:

 • настинки;
 • плачливи рани по тялото;
 • гнойни кожни заболявания;
 • повишена телесна температура.

Родителите, които не знаят как да процедират, трябва да се консултират с педиатър и да се придържат към неговите препоръки. Трябва да наблюдавате хигиената на детето от първите дни от живота му. Също така, не забравяйте за измиване на седалището и гениталиите, грижа за носа и ушите..

Мога ли да измия бебето си преди и след хранене?

Някои деца обичат да се къпят преди хранене, други на пълен стомах. Възможно е да се определи кой вариант новороденото харесва само емпирично.

Няколко процедури са достатъчни, за да разберете предпочитанията на детето си и да вземете правилното решение. Някои родители игнорират крясъците на децата, като ги смятат за капризи. Струва си обаче да си припомним, че за бебето те са единственият начин да изразят своето недоволство. И все пак е по-добре да измиете бебе преди хранене..

Къпането с пълен стомах може да бъде по-лошо за детето и водните процедури престават да бъдат приятно забавление и се превръщат в истински тест: новороденото плаче, а родителите са нервни. Необходимо е да се брои, така че детето да не е гладно преди къпане..

Оптимално време за къпане след хранене

Веднага след хранене детето не трябва да се мие, тъй като това може да доведе до регургитация и поява на чревни колики.

В тази връзка възниква въпросът колко време след хранене на новороденото може да се къпе. Педиатрите казват: минималното време, което трябва да мине след хранене, е 30-40 минути (повече е по-добре).

В идеалния случай трябва да мине 1 час между храненето и хигиенните процедури (това време е достатъчно, за да може част от млякото да бъде напълно усвоено).

Съвети за родителите

Повечето родители къпят бебетата си преди вечерно хранене. Д-р Комаровски обаче твърди, че можете да направите това преди всяко хранене..

Единственото нещо, което лекарят не съветва, е да се къпе бебето след кърмене (тъй като добре храненото бебе започва да дреме). Когато бебето порасне и спре да заспива веднага след вечеря, ще бъде възможно да го изкъпете преди нощната почивка.

Когато миете, следвайте тези указания:

 1. преди да добавите лечебни билки във вода, трябва да се уверите, че са безопасни. Някои растения (отровни и условно отровни) нямат право да ги използват, тъй като активните компоненти преминават през кожата и се абсорбират в кръвта, причинявайки тежко отравяне. Списъкът на забранените билки включва жълтурчета, птичи череши, момина сълза, беладона, люляк, личинка, лисица, адонис, сапун, пролетен адонис и др.;
 2. сапуните и козметиката трябва да са хипоалергенни и предназначени за деца. Същото важи и за други продукти, добавени към ваната. Когато се къпете, трябва да наблюдавате състоянието на кожата на детето и неговото благосъстояние. Ако се появят някакви нежелани реакции, бебето се изплаква с чиста вода и се изважда от ваната. Не се допуска многократно използване на агенти, които са причинили развитието на алергии;
 3. детето в банята трябва да бъде постоянно наблюдавано. Всички действия на родителите трябва да бъдат точни и проверени;
 4. всички деца реагират на температурата на течността по различен начин. Температура, която е удобна за едно дете, може да доведе до прегряване при друго. Докато се къпете, трябва внимателно да наблюдавате благосъстоянието на бебето. Ако се появят тревожни симптоми (умора, безпокойство, зачервяване на кожата, изпотяване, бланширане на носогубния триъгълник), процедурата трябва да се спре;
 5. след заздравяване на пъпната рана, новороденото трябва да се измива ежедневно. Можете да направите това по всяко време на деня, но следобедът е по-добър за това..

Подобни видеа

Кога е по-добре да се къпе новородено - преди или след хранене? Отговорът във видеото:

Ако хигиенните процедури се извършват правилно, новороденото ще се чувства максимално комфортно и вече няма да се страхува от водата. Веднага щом това се случи, къпането ще донесе удоволствие не само на бебето, но и на родителите му..

От мама и татко зависи дали да къпят бебето си. Важно е да се обърне внимание на поведението на бебето и биоритмите. Ако имате някакви съмнения, трябва да се консултирате с педиатър.

BabyMother

Бебето през първите седмици от живота изглежда толкова крехко и незащитено. Как да изберем подходящото време за къпане, трябва ли бебето да е сито или гладно преди водните процедури? Педиатърът ще отговори на тези въпроси. В нашия онлайн магазин "Дъщери-синове" ще намерите всичко необходимо за комфортно къпане: вани, пързалки, пелени и термометри за измерване на температурата на водата.

Избор на време за плуване

Педиатрите препоръчват да се къпе бебето преди вечерно хранене. Децата реагират на тези процедури по различен начин. Повечето бебета обичат да се плискат, но гладното дете може да мрази банята. Ако не можете да плувате на празен стомах, нахранете бебето си, след това изчакайте 30 минути и се изкъпете.

Бебетата трябва да се измиват:

 • всеки ден е не само хигиена, но и меко втвърдяване;
 • по-добре вечер - водните процедури отпускат, облекчават напрежението, повишават апетита. Някои бебета са превъзбудени, докато се къпят и спят лошо. Такива бебета трябва да се къпят през деня, между храненията;
 • преди хранене, тъй като активните движения карат бебето да се оригне. На твърде гладно дете, което не иска да издържи, изкъпете се след 30-45 минути след хранене;
 • водата не трябва да е прекалено гореща.

Електронният термометър Chicco "Rybka" ще ви помогне да разберете точно дали температурата на водата във ваната е подходяща за вашето бебе. Устройството е безопасно, прилича на ярка забавна играчка.

Важно!

Педиатрите нямат консенсус за това в коя вода (преварена или течаща) да къпят бебето. Докато пъпната рана заздравее, грижете се за бебето и добавете леко розов разтвор на калиев перманганат към преварена вода. От шест месеца можете да пълните ваната от крана.

заключения

Лекарите съветват да не се къпят малки деца добре хранени. Но бебетата имат различен темперамент и ритъм на живот. Ако бебето плаче и не иска да се мие, когато е гладно, изкупете го между храненията. След хранене, преди започване на водните процедури, направете пауза за поне 30 минути.

Понякога можете да чуете озадачения въпрос на млада майка за това каква е целта на къпането на новородено, ако то почти не се изцапа. Водните процедури за бебето имат малко по-различно значение - те допринасят за физическото и психологическото развитие, носят ползи и добро настроение. Къпането във ваната преди лягане помага на бебето да се отпусне и да се успокои, въпреки краткото време, прекарано във водата.

Нормалната хигиена няма нищо общо с къпането на новородено, освен наличието на вода и при двете процедури. Хигиената включва:

 • отмиване;
 • измиване;
 • миещо бебе.

Всичко това е необходимо, за да бъде бебето по-чисто. Родителите ще трябва:

 • мокри кърпички или вода;
 • бебешки сапун.

Къпането на бебе е не само процедура за прочистване, но и релаксираща, която повишава тонуса на цялото тяло.

Процесът отнема само 5 минути сутрин и е необходимо много повече време за къпане на новородено бебе. Трябва да изкъпете малкото си по няколко причини:

 1. В миниатюрна вана или голяма вана бебето има усещане за спокойствие и комфорт, защото плуването му напомня за собственото му скорошно съществуване в корема на майка му.
 2. Поради ниското налягане на водата при къпане, детето получава необходимата физическа активност.
 3. Развиват се нови умения на новороденото: емоционални, тактилни, комуникативни.
 4. Подобрява метаболизма и апетита.
 5. Къпането на вашето бебе може да се превърне в процедура за втвърдяване, ако зададете правилно температурата.

Редовните водни процедури са отлична профилактика на настинки. Именно това отличава къпането от ежедневното миене..

Възможно е и е необходимо да се измие дете от първите дни след раждането му. Важно е да се следи състоянието на очите, ушите и носа, а също и да се предотврати обрив на пелена под пелената. Забранено е къпането на бебето в течаща вода и голяма вана до пълното зарастване на пъпната рана.

Обикновено заздравява 2 седмици след раждането на бебето. До този момент родителите трябва да се придържат към алтернативите:

 1. Къпане на новородено в специална баня с охладена преварена вода (изберете вана за новородени).
 2. Не е нужно да къпете малкото, но избършете мръсните места всеки ден с нежни мокри кърпички..

Препоръчително е водата да се вари много преди да се къпе бебето, за да има време да се охлади. По-добре е да измервате температурата не с лакътя, а със специален термометър, тъй като кожата на бебето е тънка и чувствителна.

Съвети за бебета на 1 месец и повече

След като пъпната рана излекува напълно, къпането на новороденото може да се извърши както обикновено. Не бъркайте понятията „измиване“ и „баня“. Водните процедури могат да бъдат забавна и полезна дейност, ако спазвате правилата:

 1. Известният педиатър Комаровски препоръчва незабавно да оставите детето да плува в просторната баня. За него това ще се превърне в истинско приключение, защото там можете да се разхождате от сърце, да грабвате играчки и да ги гледате. Водата в голяма баня се охлажда дълго време, така че къпането на дете може да отнеме до половин час. Похарчената енергия и физическа активност ще позволят на бебето да заспи бързо и здраво, без да пречи на родителите през нощта. Колкото повече пространство, толкова по-интензивно е стимулирането на работата на вътрешните органи и различни мускули.
 2. Варената охладена вода вече не е необходима за къпане на вашето бебе, тъй като след определените 2 седмици тя се счита за неразумна и непрактична. Водата във ваната обаче трябва да е чиста и без видими примеси. В случай на лошо качество на водата е препоръчително да инсталирате филтри.
 3. Ако направите очарователен процес от обичайното къпане на новородено, бебето с удоволствие ще изчака момента, в който се появи възможността да плува. Не е лесно да задържите главата на бебето без почивка за 30 минути, така че специалните кръгове за плуване и шапки ще станат прекрасни помощници за родителите. Кръгът е прикрепен около врата, предотвратявайки падането на главата и устата от случайно поглъщане на вода. По целия периметър на капачката се поставят парчета пяна, които държат главата на детето много над водната повърхност.

По-големите бебета обичат да плуват с играчки. Родителите на такива деца могат да комбинират къпането с полезни дейности за развитие.

Не трябва да се страхувате от свободно плуване, въпреки предупреждението на по-старото поколение за риска водата да попадне в ушите на детето. Структурата на ушната мида не позволява на водата да прониква твърде дълбоко; тя тече свободно назад, без да причинява абсолютно никаква вреда. След водната процедура е достатъчно внимателно да попиете ушите.

Температурният режим трябва да се променя постепенно, в зависимост от това колко време бебето вече се е изкъпало. При първото „плуване“ най-подходящата температура се счита за 33-34 С. Трябва да се има предвид, че данните са посочени за голямо пространство, в което бебето може да плува, да се пипа и да бъде активно.

Ако ежедневното къпане на новородено се извършва в бебешка баня, тогава термометърът на термометъра трябва да показва 36-37 C и не повече. Нежелателно е да се организира парна баня за бебе..

Удобно време за водни процедури

Необходимо е да се въведе традицията да се къпе бебето преди вечерното хранене, което предхожда съня. За възрастни къпането на дете е забавно, но за участника е истински спорт. Изгорените калории и упражненията предизвикват две основни желания: да се яде и почива..

За деца под една година е съвсем нормално от 4-месечна възраст да спят спокойно през цялата нощ, без да безпокоят майката с молба за хранене. Продължителността на къпането на бебето в този случай трябва да бъде най-малко половин час, а вечер малкото трябва да се храни плътно. Времето за водни процедури се определя от самите родители, въз основа на техния собствен график.

Няма нищо лошо в къпането на новородено, дори ако случайно отиде под вода за няколко секунди. Децата от първите месеци от живота имат уникален рефлекс: веднага щом водата навлезе в дихателните пътища, произтичащият от това спазъм не позволява да отиде по-нататък. Няма абсолютно никакъв шанс да се задави. Достъпът до важни органи на дихателната система е блокиран, така че бебето физически не може да грабне вода. При продължителен престой под вода, бебето е заплашено от липса на кислород, а не изобилие от вода.

Бебето задържа дъха си рефлекторно, когато е потопено, така че няма нужда да се страхувате да го потопите във водата с главата си. Попадайки в обичайната стихия, бебето е щастливо и плува с удоволствие

Научаването на свободно плуване по време на къпане на дете помага за укрепване на имунната система и предотвратява развитието на страх от вода. При липса на редовно гмуркане вроденият рефлекс на задържане на дъха изчезва след 2-2,5 месеца от момента на раждането на бебето.

Обикновената чиста вода е подходяща за къпане на новородено, но ако искате да разнообразите процеса, трябва да добавите билкова отвара:

 1. Измерете суха последователност с чаша, изсипете в чист стъклен литров съд.
 2. Изсипете изцяло вряла вода и оставете до вечерта. Водата трябва да е в горната част на кутията.
 3. Преди да изкъпете бебето, прецедете бульона през тензух и добавете във ваната.

Билковите препарати за релаксация и калиев перманганат нямат особен лечебен ефект. Кристалите на калиев перманганат могат да причинят изгаряния на кожата, така че трябва да се разреждат до леко розов оттенък, но такова решение не е противовъзпалително. Съставът с по-наситен цвят може да изгори лигавицата на окото, така че е нежелателно да се рискува.

Успокояващите такси, които педиатрите често предписват, имат благоприятен ефект изключително върху майките. Детският лекар Комаровски искрено не разбира защо се прави това. Ефектът на плацебо все още не е отменен, следователно, след къпане на новородено в такава отвара, много майки искрено смятат децата си за по-спокойни.

Важно е да имате план и да се придържате към него. Бебето може да не хареса промените и режимът ще настрои благоприятно настроение:

 1. Необходимо е да се подготвят всички необходими предмети и средства за къпане на детето, докато е в креватчето - това е много по-добре, отколкото тогава да се бързате из апартамента с малкото на ръце в търсене на липсващия компонент.
 2. Преди да изкъпете бебето, препоръчително е да го измиете и едва след това да го потопите във ваната.
 3. Ако бебето е тръгнало на голямо пътешествие, достатъчно е леко да задържите главата му, като държите брадичката и тила си. Ушите могат да бъдат във водата, а на повърхността остава само лицето. Няма нищо опасно в къпането на дете, защото в тялото на бебето има много мазнини, откъдето идва и повишената „плаваемост“. Бебетата плават много добре във водата, така че е достатъчна малка опора.
 4. Когато къпете дете в бебешка баня, е необходимо да го държите така, че главата му да лежи върху предмишницата на възрастния. За удобство е препоръчително да използвате плат или пластмасова пързалка.
 5. Първо трябва да изкъпете бебето и след това да се измиете, започвайки от горната част на тялото, като се придвижвате към краката. Главата също се измива последна..

Сред правилата за къпане на новородено е прекрасно упражнение, което стимулира развитието:

 1. Придържайки бебето за тила и брадичката, возете водата в "осмици".
 2. Оставете го да бута краката си отстрани, когато се опира на тях.
 3. Обърнете корема си и плувайте в обратна посока.

Такива упражнения могат да се видят в популярни видеоклипове, публикувани в интернет от млади родители. Препоръчително е да се къпете няколко пъти седмично, като не забравяте да провеждате хигиенни ритуали всеки ден. Не се препоръчва организирането на водни процедури веднага след ядене, тъй като малкото ще бъде капризно, освен това е вредно за здравето и храносмилателната система.

След къпане детето трябва да се извади от водата, да се увие в топла кърпа и внимателно да се попие с тялото. Не носете шапка и не изсушавайте рядката си коса със сешоар. Достатъчно е да нахраните бебето и да го сложите в леглото.

Кога и колко дълго след хранене можете да къпете новородено бебе

След завръщането си у дома от болницата, новородената майка има много въпроси. Повечето от тях касаят къпането на детето. Кога мога да започна да къпя новороденото си бебе? В какви случаи водните процедури трябва да се ограничат до триене? Мога ли да къпя бебето си след хранене? Нека да се справим заедно с тези и много други въпроси..

Първото къпане на бебето е едновременно радост и стрес за родителите, защото те се страхуват да направят нещо нередно. Важно е, след като преди това сте прочели отговорите на въпросите, които ви интересуват, да отхвърлите всички съмнения и да започнете водни процедури: те трябва да носят радост и на вас, и на вашето бебе. Къпането с правилния температурен режим само е от полза за детето, така че е по-добре да ги започнете възможно най-рано. Подготвяйки се за предстоящите процедури, много родители се чудят дали е възможно да се къпе новородено бебе в голяма баня веднага, когато все още не е свикнало с банята, или е по-добре да се ограничи пространството. Педиатрите препоръчват да изберат голяма вана, тъй като тук бебето може да се движи, като по този начин развива мускулите и дихателната си система.

Организираме първите водни процедури за трохи

Всичко за полезните билки за къпане на вашето бебе

Какво да правите, ако детето се страхува да плува във ваната

Колко време отнема къпането на бебе на 2 месеца?

В кой ден след раждането на бебе можете да го къпете, в кой период е по-добре да започнете запознаване на новородено дете с баня? Мненията на педиатрите за това кога да започнат да се запознават с водните процедури се различават: някои казват, че си струва да се къпе новородено бебе само след заздравяване на пъпната рана, други препоръчват да се започне къпане в деня след изписването от болницата. На въпроса кога е по-добре да се къпе бебето, няма категоричен отговор, тъй като във всеки конкретен случай е необходимо да се оцени състоянието на новороденото, за да се види дали има противопоказания за контакт с вода.

Разберете кога можете да къпете новороденото си бебе при вашия педиатър и след болницата следвайте неговите препоръки.

Обикновено, ако няма патологии, тогава лекарите съветват да се къпе новородено бебе веднага след изписването и кога да започне, майката решава сама. Много жени се нуждаят от време, за да свикнат с бебето, да преодолеят страха да го вдигнат. В допълнение, незараснала пъпна рана предизвиква безпокойство. Докато решавате в кой ден ще къпете новороденото си бебе, хигиената за бебето не е отменена, можете да използвате триене с кърпа, напоена с вода, мокри бебешки кърпички и т.н. Хигиената включва също измиване на гениталиите и седалището, грижа за ушите и носните проходи..

Харесва ли вашето бебе да плува?

Удобно ли е да се къпе дете на висок стол?

Ако решите да започнете да къпете новородено, когато пъпната рана все още не е заздравяла, тогава трябва да дезинфекцирате водата с билкови инфузии или морска сол. За пречистване на водата тя може да бъде преварена, но това е свързано с определени неудобства, включително по-нататъшно измерване на температурата. Къпането на новородено с незараснал пъп трябва да бъде много внимателно, когато раната заздравее, водните процедури могат да се увеличат във времето.

Често майките задават въпроса дали е възможно да се къпе новородено дете, ако в пъпната рана има отделяне или пъпът кърви. Водните процедури в този случай са противопоказани до консултация с лекар.

В кой ден се препоръчва да се къпе новороденото, така че пъпната рана да заздравее окончателно? Отнемането на раната ще отнеме средно 20 дни. Необходимо е да се изследва пъпа, когато върху него вече се е образувала кора, можете да започнете да къпете новороденото. Въпреки че много лекари са съгласни, че не трябва да отлагате къпането поради пъпна рана, но ако се страхувате да не навредите на детето, по-добре е наистина да изчакате този период, особено след като не е дълъг.

Банята е полезна за деца, но е по-добре да не завеждате там твърде малко дете, тъй като температурните спадове могат да повлияят неблагоприятно на неговото благосъстояние. На въпрос кога новородено може да се къпе във вана, педиатрите отговарят по следния начин: след шест до осем месеца.

В този случай водните процедури не се препоръчват. Ако детето е болно, тогава трябва да попитате лекаря колко дни след заболяването може да се къпе новороденото..

Кога мога да къпя бебето си по време на грип??

Безопасно ли е да използвате меден сулфат в басейна, където се къпе детето??

За много майки въпросът е дали е възможно да се къпе новородено бебе след хранене или е по-добре да се направи преди хранене. Кога да се къпе новородено бебе (преди или след хранене), самите родители трябва да решат, като се фокусират върху характеристиките на своето дете. По този въпрос е важен само комфортът на бебето. Някои деца обичат да плуват след хранене, други предпочитат водните процедури изключително на пълен стомах. Изборът какво да направите първо - да се храни или къпе - е необходимо само като се вземе предвид „мнението“ на новороденото. Някои родители смятат това прищявка за "мнение", но това се дължи на физиологията на бебето. Бебето вече е индивид и това, което подхожда на едно, може изобщо да не отговаря на друго.

Независимо дали ще къпете новороденото си бебе преди хранене или след хранене, водните процедури не се препоръчват, когато бебето е гладно и иска храна. Ако пренебрегнете този съвет, тогава водните процедури могат да се превърнат от приятно забавление в истински тест: бебето ще крещи, а майката ще е нервна.

Може ли новородено да се къпе веднага след хранене? Не, това не може да се направи. На въпрос колко минути след хранене се препоръчва да се провеждат водни процедури, педиатрите се съгласяват, че е възможно да се къпе новородено не по-рано от половин час по-късно. Ако избирате най-добрия вариант за себе си и бебето, колко време след хранене да се къпете, тогава си струва да потопите новороденото във вода след хранене възможно най-късно. В идеалния случай трябва да мине час между водните процедури и храненията. Веднага след хранене къпането може да причини дискомфорт при новороденото бебе. Ако не спазвате интервала от време между храненето и къпането, тогава бебето може да се оригне по време на процеса на къпане, след което обикновено има атака на колики, което по принцип не е много приятно и се влошава от факта, че бебето е във водата. Ще трябва да вземете детето и да спрете процедурата.

Много често младите и неопитни майки имат един и същ въпрос: кога да къпят новородено, преди или след хранене? Не всеки се подготвя внимателно, за да стане майка или татко. Но едно дете в семейството е не само голяма радост, но и голяма отговорност. В крайна сметка сега вие сте отговорни не само за живота си, но и за живота на вашето малко чудо..

Една от много важните процедури, които всяка майка трябва да може да извърши правилно, е къпането на бебето.

Нека се опитаме да изясним най-важните моменти в процеса на къпане на бебе, въз основа на препоръките на лекарите.

Този въпрос смущава не само първородените майки. Много жени, дори имащи трето дете, понякога извършват неправилно тази процедура, което може да повлияе на цялостното физическо и психическо състояние на новороденото..

Така че, къпете новородено, особено до 6-месечна възраст, за предпочитане след два часа след края на храненето. Можете също така да изкъпете бебето точно преди да му дадете гърда или адаптирано мляко. Но има известен риск..

В края на краищата, ако бебето е гладно, то ще започне да се нервира и капризничи, докато се къпе, а в най-лошия случай с времето няма да му хареса тази необходима и всъщност приятна процедура..

Най-добре е бебето да се изкъпе (ако става въпрос за къпане, а не за обичайното измиване на бебето) преди хранене и лягане. Това време ще помогне да се гарантира, че къпането на новороденото ще се справи без внезапните му капризи. След банята бебето ще усвоява добре храната. В края на краищата процесът на измиване отнема толкова усилия от него, колкото е необходимо на възрастен човек да върши час работа във всякакъв вид спорт..

Следователно бебето ще има само две желания: да се храни добре и да си ляга. Къпането преди лягане и преди хранене ще помогне на детето ви да заспи здраво и здраво, напълно отпуснато. Това ще улесни живота не само на бебето, но и на родителите..

Лекарите съветват храненето на бебето няколко минути след къпане (след около 20-30 минути).

Това се дължи на факта, че по време на процеса на къпане детето може да погълне малко количество вода и да го повърне скоро, като по този начин освободи стомаха от вече дадената му храна. Ако позволите на уморено и гладно бебе да изчака малко с храна, след като то получи дългоочакваното си хранене, бебето ще заспи спокойно и доволно за няколко часа. Това ще позволи на родителите да спят с детето си и да не стават толкова често през нощта..

Винаги се опитвайте да установите режим за вашето дете, провеждайте класове с хигиенни процедури едновременно. След това бебето бързо ще свикне с къпането и няма да бъде капризно..

Не се препоръчва да се храни бебето непосредствено преди къпане, защото това е изпълнено с изхвърляне на изпражнения директно в приготвената вода.

Обратно към съдържанието

Детето трябва да се къпе в преварена вода и само когато раната в пъпа заздравее (около 18-22 дни от живота на бебето). Препоръчва се водата да се вари предварително, така че да има време да се охлади до 37-38 ° C. Стаята, в която ще къпете бебето, трябва да е топла, без течение, за да не настине бебето.

Налейте достатъчно вода във ваната, така че главата, ушите и раменете на бебето да са над водата. В противен случай бебето може да се изплаши. Също така има възможност водата да изтече в ушите, устата или носа на новороденото. Това ще провокира неприятни усещания у него. Преди да се къпете, трябва предварително да подготвите дрехите, в които ще завиете бебето си след измиване. Използвайте бебешки сапун и шампоан. Преди да започнете процедурата, пригответе кана за изливане, мека кърпа, специално овлажняващо бебешко олио и прах. Препоръчително е също да се използват билки (отвара от лайка, жълт кантарион и други).

Ако пъпната рана на вашето бебе все още не е зараснала, тогава трябва да я лекувате след къпане. За да направите това, имате нужда от водороден прекис, брилянтно зелено и пипета. Съберете пероксид с пипета и капнете 2-3 пъти директно в раната. Отстранете останалата течност с памучен тампон. След това със същата пипета капваме още една капка брилянтно зелено в пъпа. Обличаме бебето само когато брилянтното зелено изсъхне.

Освен това се препоръчва нежен и релаксиращ масаж след къпане. Това ще позволи на бебето да заспи спокойно.

Докато се грижите за детето си и пораствате, скоро ще забележите какво му подхожда най-добре. В крайна сметка децата имат свои собствени характеристики и е невъзможно да се приравнят всички под една и съща лента. Тогава ще бъде възможно леко да промените процеса на къпане в съответствие с индивидуалните желания и характеристики на вашето бебе. Дотогава бъдете търпеливи и спокойни! Трябва да сте добре. Със сигурност ще станете най-добрите мама и татко! Щастие и здраве за вас и вашето бебе!

Веднага след завръщането си от болницата младите родители се сблъскват с много въпроси относно грижите за децата. Бебето трябва да бъде нахранено, поставено в леглото, облечено и, разбира се, изкъпано. Последното, за тези, които държат мъничко мъж в ръцете си за първи път, създава много трудности и дори страхове..

Всъщност къпането на новородено бебе е отговорен бизнес. След колко дни можете да преминете към водни процедури? Как правилно да държим бебето, така че и той, и родителите да са удобни и в безопасност? Каква трябва да бъде температурата на водата? Трябва ли да къпя бебето си всеки ден?

Колко можете да държите във вода? Различни ли са къпанията на момче и момиче? Както виждате, има много въпроси - и трябва да получите отговори на всичко. Това ще направим сега, така че първото къпане на бебето да донесе радост на всички членове на семейството..

Тъй като първия месец след завръщането си от болницата, бебето все още ще бъде същото крехко същество, което се страхува да навреди, родителите определено трябва да слушат всички препоръки на специалистите.

За по-голяма увереност няма да е излишно да поканите баба или някой добре запознат с въпроса на първото къпане на новородено. Това обаче не трябва да се прави всеки път, нека приемането на водни процедури се превърне във вашето любимо семейно занимание поне през следващите две до три години..

Първото къпане на новородено може да се осъществи на първия ден след завръщането от болницата. Естествено, всеки случай е дълбоко индивидуален, така че не забравяйте да обсъдите този въпрос с педиатър при изписване.

Някои родители смятат, че няма нужда да рискуват и незабавно да преминат към водни процедури, тъй като за първи път детето е било извън относително стерилна среда, дори е посещавало улицата за известно време, макар и кратко.

Независимо как решите, все пак трябва да лекувате пъпа на бебето си. Е, и, разбира се, не можете да изчакате месец, преди да решите да плувате - дръпнете се, ще бъде много интересно!

Запомнете важни правила:

 • никога не трябва да къпете бебето си веднага след хранене. Необходимо е да мине достатъчно дълго време - след два часа ще бъде съвсем нормално;
 • детето трябва да е в добро настроение. Не е нужно да държите плачещо или палаво бебе във водата - това е вредно за него и за вас самите.

Колко често трябва да къпя новороденото си? Първият път, когато бебето се къпе всеки ден. Това е необходимо за пълноценна грижа за кожата на бебето, важен елемент е втвърдяването, което се случва едновременно. Ще отнеме повече от един месец, преди да е възможно да се премине към плуване през ден - обикновено това се случва след около шест месеца.

Ако е необходимо, къпането във ваната може да бъде заменено с разтриване с влажна пелена или гъба. В този случай е важно внимателно да се обработят всички гънки. Обикновено това се случва през първия месец, ако пъпът не зараства добре..

Също така, неуреденият график на живота може да направи свои собствени корекции във водните процедури. Във всеки случай винаги правете най-доброто за бебето..

Разбира се, всичко по-горе се отнася за случаите, когато детето е напълно здраво..

На първо място, всички разбират, че е погрешно да се къпе новородено дете в обща баня, то трябва да направи първите си водни процедури в специална бебешка баня, която никой освен него няма да използва. Това се изисква не само от хигиенни причини, но и от вашето собствено удобство..

Първият месец къпане няма да продължи дълго, но бебето ще трябва да бъде подкрепено. Можете да закупите специален плъзгач, който го държи в правилната позиция. По-добре е обаче да започнете да го използвате след около месец, когато бебето стане по-силно. А в голяма баня е най-добре да се "движите" след една година.

Ваната трябва да се внимава внимателно, да се измива след и преди къпане, да се облива с вряща вода.

Какво друго ни трябва? Разбира се, този сапун и шампоан са за деца. През първия месец вече е много важно да изплакнете главата на бебето добре. Шампоанът не трябва да дразни очите - изберете опции „без сълзи“.

Кърпичка за дете под една година трябва да е много мека. Някои изобщо се справят без него, а бебето през първия месец може да се измие с парче плат или дори с памук.

За да не се превърне първото къпане на новородено у дома в непрекъснато бързане след това, което сте забравили да вземете със себе си, подгответе се за него предварително, обмислете всички моменти.

Много родители къпят бебето в слаб разтвор на калиев перманганат през целия начален месец от живота на бебето. Това има свое собствено значение, защото така се дезинфекцира водата. Необходимо е обаче да се следи състоянието на кожата - тя може да изсъхне. Също така е много важно водата с калиев перманганат да не попада в устата..

Тук можете да мислите за билки. Например, инфузии от лайка, невен, майка-и-мащеха са добавени във ваната за новородени. Всичко това са естествени антисептици и успокоителни едновременно. Не забравяйте за билките, ако бебето ви е твърде неспокойно, не спи добре.

Друг важен елемент е термометър за вода. Температурата му трябва да се поддържа на определено ниво, което трябва непрекъснато да се следи. За този момент ще говорим малко по-късно..

Не забравяйте да вземете със себе си удобен черпак, с който ще поливате бебето си и голяма топла кърпа за баня.

И така, груб списък е както следва:

 • баня;
 • козметични продукти за измиване;
 • кърпа за пране;
 • термометър;
 • калиев перманганат, билкови инфузии;
 • черпак;
 • кърпа за баня.

След болницата ще трябва да обработите пъпчето на бебето известно време, докато то заздравее напълно и всички корички се отлепят. Винаги трябва да държите всичко необходимо за това. Необходими са ви също бебешки крем, пудра и пелени с дрехи. Не забравяйте да изберете всичко това предварително, за да не замръзне бебето, докато вие трескаво се ровите в килера.

Както бе споменато по-горе, правилната температура е много важна. На закрито тя трябва да е не по-висока от 23, но не по-малка от 20 градуса. Това състояние трябва да се спазва не само за бебета, но и за деца след една година..

Температурата на водата в началото е около 37 градуса. След това може постепенно да се намалява, довеждайки го до 30-33.

В каква вода да къпя новородено? Първоначално само варено. Предварително го охладете до желаната температура. След като пъпната рана заздравее, можете да започнете да използвате вода от чешмата. Билковите инфузии ще ви помогнат да го направите по-мек, дезинфекциращ.

Нека да поговорим директно за това как правилно да се къпе новородено бебе.

Като начало бебето трябва да бъде напълно съблечено. Оставете го да лежи малко по този начин, говорете с него, играйте, направете му лек масаж. Това са един вид въздушни бани, които всяко дете много обича. Освен това те са изключително полезни и помагат за втвърдяване.

След това вземете бебето на ръце и постепенно го спускайте във водата. В този случай главата не трябва да потъва. Препоръчително е да го държите на лакътя..

Това обаче не е много удобно - оказва се труден тест за всеки гръб и кръст. Затова всяка майка се адаптира по свой начин. Повечето поддържат главата с лявата си ръка и измиват детето с дясната.

Момчето и момичето се къпят по един и същи начин, като обръщат голямо внимание на гениталиите и задните части. Всъщност това са единствените места, които първоначално редовно се замърсяват, останалата част от тялото просто се изпотява. И момчето, и момичето обаче не трябва да злоупотребяват със сапун и шампоан..

Достатъчно е да миете косата си веднъж седмично, а понякога и по-рядко. Сапунът също не е за ежедневна употреба, най-добре е да се редува - веднъж с него, веднъж или два пъти без него..

Не забравяйте да следите състоянието на кожата, докато правите това. Момичето трябва да изплакне добре перинеума. За това най-добре е да използвате памучни тампони. Момчето трябва да почисти гънката под препуциума.

Използвайте гъба или ръка, за да почистите всички гънки на кожата - в тях се натрупва пот, може да се появи дразнене. И за момичето, и за момчето, почистете зад ушите, под мишниците, в слабините.

Температурата на водата е индикатор, който трябва да се следи постоянно. Веднага след като започне да намалява, добавете топла или завършете водните процедури.

След като извадите бебето от ваната, изсушете старателно цялата кожа, за да няма никъде влага. В същото време стайната температура също трябва да остане подходяща, за да бъде детето удобно. Новородените трябва да лекуват пъпа, всички бебета до една година - лекувайте правилните места с крем, ако е необходимо.

В същото време не си струва да държите детето дълго време гол, облечете го веднага, дори ако температурата остане висока, той все още може да замръзне.

Времето след къпане е най-подходящото време за хранене. Хлапето е щастливо и спокойно, получава вечерята си и заспива спокойно. Ако е над една година, ще бъде гарантирано да спи цяла нощ..

Първата баня след болницата трае около 5 минути. Това време е достатъчно, за да изплакнете бебето и температурата на водата няма да има време да се промени. След това всеки път времето може постепенно да се увеличава. След месец децата се греят във вода вече 20 минути и за около година, когато уверено седят и стоят - повече от половин час.

Отговорихме на въпроса на младите родители кога да къпят новороденото си. След известно време майките и татковците овладяват перфектно процедурата и започват да правят корекции сами, което ще направи процеса по-удобен и приятен..

Колко да се къпе порасналото дете също е избор на родителите, защото те познават детето си по-добре. Основното нещо е да правите това преди хранене и да сте сигурни, че сте в добро настроение, защото задачата на родителите е да зарадват своето момче или момиче..

През първата седмица след срещата с бебето родителите са обхванати не само от вдъхновяващо щастие, но и от тръпка, вълнение, страх. Този коктейл от противоречиви чувства поражда море от въпроси, дори най-елементарни и прости.

Ще разгледаме основните въпроси относно къпането на новородено. В крайна сметка, вторият по важност и важност след хранене е процесът на къпане. Отговорите на най-спорните и обсъждани точки са съставени според съветите на специалисти по педиатрия и те ще отговорят как правилно да се къпе новородено.

Преди да започнете да къпете новороденото си за първи път, трябва да сте добре подготвени..

Кое е най-доброто време за къпане на новородено бебе?

20: 00-21: 00 е идеалното време за плуване. След къпане бебето ще се умори, ще се отпусне, ще се храни добре и ще спи спокойно 6-8 часа. Ако бебето не иска да чака толкова дълго и заспи по-рано, тогава трябва да наблюдавате поведението на бебето и биологичния часовник. Може би този ритуал ще бъде отложен за сутринта или обяда. След като определите точното време за къпане, фиксирайте го и го направете постоянен.

Мога ли да къпя бебето си след хранене?

Къпането на бебето е най-добре преди нощно хранене. Но децата са различни: едното дете се къпе с удоволствие преди хранене, а другото само когато е хранено. Помислете за чувствата и настроението на бебето. Никога не къпете детето си, ако е гладно и иска храна..

Колко дълго след хранене може да се къпе бебе??

Педиатрите препоръчват да се въздържате от плуване в продължение на 30 минути след хранене, за да избегнете регургитация по време на плуване. В идеалния случай 1 час.

Закупете предварително всичко необходимо за плуване:

 1. Вана за къпане. Често възниква въпросът: кой е най-добрият начин за къпане на новородено бебе и необходима ли е отделна баня? Мненията на педиатрите тук се различаваха. Те са обединени само във факта, че преди заздравяването на пъпа в голяма баня, не трябва да се извършват водни процедури. В защита на голяма баня се дават аргументи като: развитие на мускулите, прочистване на белите дробове и дихателната система с воден натиск върху гърдите и гмуркане, водата се охлажда много по-бавно и процедурата може да се проведе по-дълго. Ще се изисква малка баня през първите дни на къпане на новородено, когато го запознаем с тази процедура. Можете да започнете да се къпете с памперс, така че бебето да не се дърпа рязко с ръце и крака. Ври вода, докато пъпът заздравее..
 2. Пързалка и хамак за плуване.Това са модерни и полезни уреди, но те не са толкова често полезни и ако винаги ви се помага, тогава няма смисъл да купувате. Е, за тези, които се справят сами с къпането на бебето, те ще бъдат много полезни.
 3. Плувен кръг - Необходим за плуване в голяма баня. За да се предотврати стоенето на родителя в неудобно положение, докато поддържа главата на детето, на врата му се поставя кръг. Ето как цялото семейство се радва на къпане..
 4. Термометър за къпане.Продават се специални детски термометри. Те са допълнително защитени от здрав корпус.

Педиатрите препоръчват да се въздържат през първия месец или да намалят употребата на бебешки сапун и шампоан до веднъж седмично или дори 10 дни.

Температурният режим изглежда така:

 • Ако къпете бебето си в бебешка баня, тогава - 36-38 градуса.
 • За голяма баня оптималната температура е 32-34 градуса.

Стандартната процедура за първите месеци е понижаването на температурата с един градус всяка седмица..

Ако няма филтри за вода и пъпната рана все още не е заздравяла. Сварете, охладете и изкъпете. По-късно няма нужда от това.

Ако по външни признаци кожата на бебето е в добро състояние, тогава нищо не трябва да се добавя към водата. Ако искате да добавите билки към водата, имайте предвид следното:

 • Лайка - има лечебни свойства. Използвайте само пресен бульон или запарка. Препоръчва се да се използва веднъж седмично.
 • Низът е отлично антимикробно средство, но изсушава кожата. Не използвайте често.
 • Мечо грозде - ще помогне да се отървете от колики.
 • Валериан - ще успокои бебето.

В 21:00 часа бебето беше хранено преди час, на сутринта се приготвяше отвара, водата се кипваше и охлаждаше до желаната температура. Сега подгответе елементи като този:

 • бебешки сапун или шампоан
 • мека кърпа, памучна вата или специална кърпа за новородени
 • воден термометър
 • кофа с вода за изплакване
 • пелена, кърпа за сушене бебе
 • дрехи

Как правилно да държите новородено, докато се къпете?

Поставете главата на бебето на лявата ръка. Задната част на главата ви трябва да е над ръката ви. Ръката ви държи подмишницата на новороденото. Дясната ръка поддържа бедрото. Гмуркайте се плавно, но уверено, спокойно.

Как да се измие новородено?

Не бързайте да сапунирате и търкате веднага. Нека бебето да се чувства удобно и да се отпусне. След това започнете с главата, след това трябва внимателно да масажирате и избършете тялото, фокусирайте се върху гънките.

Колко минути да се къпе новородено?

Започнете с 5 минути, като постепенно увеличавате времето. Така до 2 месеца бебето може спокойно да плува в голяма баня и с кръг повече от половин час.

Защо трябва да къпете новороденото си всеки ден?

За едно дете това е не само хигиенна процедура, но и ритуал за втвърдяване, който укрепва имунната система и развива мускулната система. Ето защо педиатрите препоръчват да се къпят бебета всеки ден по едно и също време..

Детето отпи глътка вода, докато плуваше.

Ако водата попадне в устата, ушите, тогава няма нищо лошо в това. Той със сигурност ще плюе вода и за ушите използвайте памучна вата след къпане, завъртете я и я поставете в ушите, докато изсъхне напълно. Шапката също не боли.

Как се маже новородено след къпане?

След като извадите бебето си от ваната, увийте го с кърпа или голяма пелена. Намажете внимателно, но не избърсвайте, за да не навредите на нежната кожа на бебето. Обърнете специално внимание на гънките. След това прегледайте кожата, ако откриете пукнатини или обрив на пелена, използвайте прах.

С постепенно закаляване и водни процедури, бебето ви няма да има проблеми с настинки.

В заключение бих искал да отбележа, че има много противоречиви съвети и въпроси при къпането, но всички педиатри се съгласиха в едно: за да може тази процедура да донесе желания ефект, настройте се на положителна вълна.

Подробно видео по темата:

Къпане на новородено

За първи път можете да изкъпете бебето в деня на пристигане от болницата, ако ваксинацията срещу туберкулоза е направена предния ден.

Ако ваксината е била приложена непосредствено преди изписването, водните процедури трябва да се отложат за един ден..

Първо, трябва да сте сигурни, че всичко необходимо за къпане е под ръка: това ще избегне разсейването и ще ви помогне да се чувствате уверени във вашите способности..

Основното, което се изисква, е баня. Разбира се, можете да използвате обичайната, но все пак е препоръчително да закупите специална бебешка вана.

Първо, по време на масовите прекъсвания на горещата вода необходимото количество течност може да се нагрее по-бързо..

На второ място, бебетата понякога имат кожни проблеми - алергии, диатеза, еритем, при които е посочено използването на лечебни билки.

По-лесно е да се постигне необходимата концентрация на вода и бульон в малка баня. Трето, много по-лесно е да поддържате такъв контейнер чист. Бебешките бани се предлагат в различни ширини и дълбочини.

Сред тях има много удобни - с широки страни, които се придържат към страните на голяма вана, което позволява на този, който къпе бебето, да не се навежда прекалено. Пързалки за къпане също се продават отделно - много удобно изобретение, което освобождава ръцете на родителите, за да издържат дете.

В допълнение към банята има много други малки неща, за които трябва да се погрижите предварително. Така че, определено ще ви трябва термометър за баня: в края на краищата температурата на водата е индивидуална за всяко бебе и при избора му трябва да се ръководите от реакцията на детето. При първото къпане 36,6 градуса (нормална температура на човешкото тяло) се считат за стандартни. И тогава трябва да гледате бебето. Някои деца предпочитат по-топла вода, докато други предпочитат по-студена вода. А "неподходящата" температура може да предизвика капризи и горчив плач, докато приемате водни процедури.

Най-добре е да си купите хавлиена кърпа, с ъгъл на качулка, който се поставя на главата: по този начин е по-лесно напълно да увиете бебето след баня.

Що се отнася до детергента, подходящи са както класически, така и течни бебешки сапуни, които са по-удобни за използване..

Категорично е забранено измиването на трохите с антибактериални средства - те могат да нарушат естествената микрофлора на кожата.

За измиване на косата е идеален бебешкият шампоан, който не само нежно почиства и подхранва косата, но и не предизвиква сълзи, когато попадне в очите. Може да се наложи да смените няколко марки, докато детето „избере“ това, което му харесва. Същото може да се каже и за козметиката - бебешки крем или масло..

Парче хавлиена кърпа или специална хавлиена ръкавица може да се използва като кърпа при къпане на новородено.

Мнозина обаче се справят без него, предпочитайки да сапунисват бебето само с ръка. По-удобно е тялото да се изплаква с малка кофа.

А за хигиенно третиране на очите и ушите след къпане ще ви трябват памучни тампони или бичури..

Докато пъпната рана заздравее, за предпочитане е детето да се къпе в калиев перманганат или билки - връв или лайка.

Добре е първо да се консултирате с педиатър. Струва си само да се има предвид, че калиев перманганат и поредица изсушават нежната бебешка кожа твърде много. Следователно, след водната процедура, трябва да използвате бебешко овлажняващо масло..

Докато детето расте, съставът на билковата баня може да се променя и усложнява..

Така че, при алергии те помагат добре

бодлив глог (цветя и листа),

обикновен хедър (трева),

птица високопланинска (трева),

царевица (стигми от плодници),

репей голям (корени),

лечебен белодроб (корени и билки),

глухарче лечебно (корени),

майчинка с пет остриета (трева),

пълзяща метличина (коренище),

лайка (цветя),

планинска пепел (плодове),

обикновена цикория (корени),

последователност от три части (трева),

Ехинацея пурпурна (корени).

При сърбеж и обрив от пелена могат да се използват листа и пъпки от бреза и трепетлика.

Като успокоителни са подходящи корен от валериана, шишарки от хмел, клони от хвойна, борови и смърчови иглички, листа от майчинка петлистни, цветя трева и лайка, билка лечебен градински чай, пелин, жълт кантарион, мента.

Въпреки че вечерта се счита за традиционно време за плуване, това време в никакъв случай не е задължително. Има деца, които са превъзбудени от къпане, след което трудно заспиват и не спят добре. Такива бебета могат да се мият сутрин. Някои бебета предпочитат да се къпят преди хранене, други само на пълен стомах. Някои заспиват веднага след къпане, други ще играят за няколко часа. И това не са капризи: подобни „молби“ са тясно свързани с физиологията на детето, характеристиките на неговата нервна система. Така че, когато избирате време за къпане, трябва да се вслушате в „мнението“ на бебето.

Плуване по правилата

Сега, когато всичко е готово, можете да започнете основното. По-добре е да провеждате водни процедури в банята, като поддържате температурата в нея на 26-27 ° C и изключвате възможността за течение. Първо, трябва да събирате вода във ваната с температура 37-3 7.2 ° C (докато бебето се появи, течността просто ще се охлади до желаните стойности). Можете да добавите няколко капки разреден калиев перманганат или билкова отвара. Поставете дебела пелена върху пързалката или дъното на ваната, сгъната няколко пъти, за да предотвратите подхлъзване на бебето. Ако размерът на банята ви позволява да поставите маса за повиване, тогава събличането на бебето преди къпане е по-добре там. Преди потапяне във вода, новороденото трябва да се увие в тънка пелена, така че да не се страхува от непознати усещания от контакт с вода; след това разгънете пелената.

Има два начина за измиване на бебето: пяна преди потапяне и пяна във ваната. Вторият метод се използва най-често и се препоръчва от педиатрите. Много е важно да потопите правилно бебето във ваната. С лявата ръка трябва да хванете лявата подмишница на детето, задната част на главата и главата на която лежат на рамото на къпещия се. Глутеусите се поддържат с дясната ръка. След гмуркане можете да оставите краката на бебето свободни, но главата и тялото трябва да се поддържат с лявата ръка и предмишницата. След като сте спуснали трохите във вода, трябва да му дадете време да свикне. По-добре е да използвате сапун не повече от два пъти седмично. Измийте главата, врата, подмишниците, ръцете, гърдите, корема и краката с нежни кръгови движения. Изплакнете незабавно сапунените зони. Зоната на чатала се измива последна..

Продължителността на престоя във водата зависи от възрастта на детето. През първите месеци са достатъчни 5-7 минути. След това трябва да извадите бебето от водата и да го изплакнете с топла вода от черпака..

Измитото бебе трябва да се увие с кърпа и да се постави върху пелена. Деликатната кожа на новороденото не се изтрива в обичайния смисъл на думата. Достатъчно е да накиснете правилно бебето с кърпа, като обърнете специално внимание на гънките, при които обривът от пелена може да се образува от излишната влага. Сега кожата трябва да се смазва със специална козметика. Прахът може да се използва в зони с плачещ обрив от пелена, крем - където кожата е суха. Не можете да нанасяте прах върху крема: той ще се превърне на бучки и може да разтрие кожата.

Сега трябва да избършете очите със стерилни памучни или памучни тампони. Това се прави от външния ръб до вътрешния, за да не се зарази. Усукани от едни и същи памучни бичури трябва да се почистват носа и ушите, като се отстранява останалата вода. Може да се почисти само видимата част на ухото. Остава само да срешете косата на бебето с четка за коса, като внимателно разресвате люспите на главата. Везните се свалят добре, ако намажете главата си с бебешко олио преди къпане. Сега бебето може да бъде повито или облечено.

Въпреки привидните трудности, къпането всъщност е доста проста процедура. Всеки път родителите ще се чувстват все по-уверени, а бебето ще получава все повече удоволствие и положителни емоции..

- Вани за къпане на бебета се предлагат за всеки вкус и цвят: анатомично оформени, с пързалка, на която можете да поставите бебето си, на специални стойки, вградени в пелената

- Преди да използвате билкови вани, трябва да се консултирате с педиатър, който ще посъветва отвари, подходящи за бебешката кожа.

- Никога не оставяйте бебето си само във ваната - това е много опасно!

- Ако кожата на бебето е здрава, не е пресушена, няма дразнене, обрив от пелени, тогава няма да е необходима бебешка козметика след къпане

По статията на С. Петина, педиатър

Къпане на новородено

Къпането на новородено е отговорно събитие, което е важно не само по отношение на хигиената, но и за развитието на бебето. Дълго време лекарите не можеха да стигнат до консенсус относно това кога да започнат бебешкото къпане. Някои твърдят, че колкото по-скоро, толкова по-добре, други препоръчват да се въздържат от водни процедури през първата седмица от живота на бебето..

По препоръка на Световната здравна организация децата могат да се къпят от първите дни на живота си. Кожата на новороденото бебе е много нежна и през първата или втората седмица след раждането се адаптира към нашата среда. Ето защо в наши дни бебетата често изпитват дразнене на кожата и зачервяване. Ежедневното къпане за деца ви позволява да преживеете този период на адаптация възможно най-безболезнено. Във водата новороденото се чувства по-спокойно, тъй като през деветте месеца на вътрематочния живот водата е била естественото му местообитание.

Първите дни от живота на бебето за повечето родители са време на безпокойство и тревоги. Особено ако детето е първородното. Новоизградените мама и татко всъщност не знаят как да се държат с такова бебе. Ето защо, преди първото къпане на новородено дете, те имат много въпроси. Ще научите за това, което е необходимо за първото къпане на дете, каква вода трябва да бъде и как да държите детето при къпане, ще научите в тази статия..

Какво е необходимо за къпане на дете?

Бебето трябва да се къпе със специални продукти за бебешко къпане - бебешки сапун и шампоан. След къпане на новороденото, то трябва да се избърше на сухо с кърпа. В този случай кожата трябва внимателно да се попие и в никакъв случай да не се втрива. След къпане нежната бебешка кожа може да бъде смазана със специално бебешко олио..

Време за бебешко къпане

Педиатрите казват, че новородено бебе може да се къпе по всяко време на деня. С течение на времето всички родители избират най-оптималното време за къпане на детето си..