Жената не винаги може да роди дете сама. Причините могат да бъдат много: твърде голям плод, пълна предлежание на плацентата, висока степен на късогледство, други заболявания и особености, при които е посочена само хирургическа интервенция. Но никой не премахва отговорностите за грижа за бебето от раменете на жените, така че въпросът как бързо да се върнете към нормалното и да се възстановите след операцията тревожи всички пациенти.

Първите дни след цезарово сечение:

РЕФЕРЕНЦИЯ! Цезаровото сечение е основна хирургична процедура, по време на която се изрязват тъканите на бременна жена, за да се извлече плода навън. Извършва се както под обща, така и под гръбначна упойка.

- кога да ставате след операция?

Пациентът прекарва първия ден след операцията в интензивното отделение. Първите 12 часа не й е позволено да става, но също не се препоръчва да лежи в леглото. За да могат кръвните съсиреци да излязат и процесът на адхезия да не започне вътре, една жена определено трябва да се движи - да се обръща от едната страна на другата, да движи краката си. Опитайте се да отпуснете краката си на леглото и леко да повдигнете бедрата си, да ги люлеете напред-назад и след това да ги спуснете. След това завъртете гръдния кош първо наляво, след това надясно. Правете всичко плавно и спретнато!

Вашият лекар ще наблюдава постоянно вашето здраве: проверява налягането и пулса, количеството секрети, контрактилитета на матката. Зависи от тези показатели - кога ви е позволено да ставате и сядате.

Първият път ще имате право да ставате само в присъствието на медицинска сестра. Ако ви се завие свят, не се притеснявайте, това е нормално. Седнете няколко минути, дишайки дълбоко. Няма да можете да се изправите веднага, така че не се напрягайте. Ще трябва да вървите през първите дни, като се наведете малко напред, за да не нарушите шева още веднъж.

ВНИМАНИЕ! Веднага след като жената и бебето бъдат прехвърлени в следродилния период и оставени сами, майката вече трябва сама да се грижи за бебето. Следователно няма да се получи. Трябва да ходите повече по коридора (поне за къси разстояния) - по този начин матката ще се свива по-бързо.

- колко не можете да натискате след цезарово сечение?

Всяка втора жена се сблъсква с такава неприятност като запек след раждане. Често се появяват хемороиди (особено в последните етапи, когато плодът притиска ректума с цялата си маса). Невъзможно е да се натисне в тези случаи! Първо, възможно е да се провокира появата на пукнатини в лигавицата, кървене и дори пролапс на ректума. И второ, поради силното напрежение на мускулите на перитонеума и матката, нов шев може да започне да кърви.

ВАЖНО! Шевовете след цезаровото сечение обикновено са добре зашити и не могат да се разпръснат толкова лесно, но усилията ще имат отрицателен ефект върху заздравяването.

Следното помага да се избегне запек:

 • Спазване на специална диета с много пресни зеленчуци и зърнени храни, ферментирали млечни продукти, хляб с трици, много течност.
 • Прием на лекарства: Duphalac, Normase, Portalak (ако майката кърми); Guttalax, Bisacodyl, Regulax (ако бебето е изкуствено хранено). Разрешено е да се използват свещи - Calciolax, Ferrolax, Glycelax, свещи с масло от морски зърнастец.
 • Народни рецепти: отвара на основата на смокини, билкови отвари и отвари от плодове (коприва, корени от валериана, копър, анасон, кимион).

- Колко време отнема премахването на катетъра?

Катетър за отклоняване на урина е задължителен: съществува голям риск от увреждане на пикочния мехур по време на операция. Следователно, като наблюдавате обема и цвета на урината и по-конкретно дали кръвта е попаднала в урината, можете да намалите този риск.

След процедурата катетърът остава в пикочния мехур за ден-два и като цяло не причинява неприятни усещания. И отстраняването е бързо и безболезнено: при дълбоко вдишване.

Правила за възстановяване след цезарово сечение:

Жената трябва да бъде подготвена за факта, че възстановяването след цезарово сечение ще продължи по-дълго, отколкото след естествено раждане..

- нормализиране на менструалния цикъл след цезарово сечение

Обратният процес на вътрешно преструктуриране започва от самия ден, когато бебето се роди, но ако по време на естественото раждане продължи около шест месеца, тогава пълното възстановяване на тялото след цезарово сечение ще настъпи в рамките на 3 години. Менструацията ще дойде много по-рано - нормалният цикъл се възстановява за 3-4 месеца.

Не бъркайте петна след раждането - лохии - с менструация. Те не са толкова изобилни, но размазващи се, ден след ден сменят цвета си от кафяв на прозрачен, след което изчезват съвсем. Появата на лохии е естествен процес, показващ заздравяването на лигавицата на матката.

РЕФЕРЕНЦИЯ! Кърменето ускорява възстановяването на тялото и матката. Установено е, че кърмата съдържа 20 хормона, един от които е пролактин. Действа потискащо върху производството на прогестерон, който е отговорен за узряването на яйцеклетката и нейното фиксиране в матката. Колкото по-често жената слага бебето на гърдата си, толкова повече се произвежда пролактин, съответно, толкова по-дълъг е периодът на отсъствие на менструация. Понякога не идват за 8-10 месеца.

- нормализиране на кърменето след операция

Жените, които са претърпели цезарово сечение, първоначално имат редица трудности при кърменето. Ранното привързване (непосредствено след раждането) не може да се извърши, тъй като майката доста често е в реанимация на ден. Те не носят трохите там, т.е. няма хранене в продължение на 24 часа. Следователно млякото не пристига веднага, а след 4-5 дни. В днешно време на бебето се дава специална смес от шише. Тъй като механизмът на смучене на зърното и гърдата е малко по-различен, детето трябва да се адаптира към променените условия. Физическото състояние на майката и хормоналните промени в тялото, които са започнали, също влияят. Освен това капкомерите често причиняват подуване, а в гърдите също - той се подува, става твърд и реагира болезнено на допир..

Затова запомнете няколко важни правила:

 • Не забравяйте да масажирате гърдите си и да изцеждате мляко, ако пристигне. Достатъчно е да правите това на всеки 3-4 часа в продължение на 15 минути за всяка жлеза. Направете всичко спретнато и внимателно, без да стискате или дръпнете.
 • Поставете бебето си на гърдата си, така че не само той, но и да се чувствате комфортно. Можете да направите това, докато лежите настрани, или като поставите детето по корем и плътно натискате.
 • Не трябва да изпитвате болка, докато суче! Ако устата на бебето е широко отворена, брадичката е притисната към гърдите ви, а долната устна е обърната навън - правите всичко както трябва.
 • Трябва да храните бебето при поискване, но ако спи повече от 4 часа през нощта, трябва да се събудите и да нахраните.

- възстановяване на тялото

Не забравяйте - периодът на възстановяване продължава за всяка жена по различен начин. Това зависи от няколко фактора:

 • Индивидуални характеристики на организма. Как беше операцията, дали имаше някакви усложнения (нагряване на конци или остатъци от плацентата в маточната кухина) - всичко това не добавя положителни емоции и забавя лечебния процес. Заслужава да се спомене и прагът на болката. Този индикатор е различен за всеки човек: някой забравя за болката след няколко дни или не й обръща внимание, а някой не е в състояние да спи напълно и да се грижи за себе си, да не говорим за детето.
 • Психологическо състояние. Това зависи не само от характера на жената и нейното морално състояние, но и от климата в семейството, отношенията със съпруга / та и други близки роднини и отношението към новороденото.

Колкото по-активна е майката, толкова по-бързо ще се възстанови от операцията. Важно е обаче да не навредите и да правите само това, което лекарят ще позволи! Умереността е основното условие. Големият корем влияе на стойката и походката. Коремните мускули губят тонуса си, походката става патешка. С всичко това може да се справи, но не веднага, а постепенно. Леката атлетика е разрешена 10 седмици след операцията. Йога и плуване са разрешени. Ходете колкото е възможно повече, носете корсет и ниски токчета. Добър релаксиращ ефект дава масажът на гърба и шията.

- спортуване след цезарово сечение

Вече няколко часа след операцията можете да правите самомасаж - поглаждайте корема с кръгови движения отляво надясно и отгоре надолу. Вземете топка за тенис - напишете кръгове с нея, започвайки от пъпа, по посока на часовниковата стрелка.

6-8 месеца след цезаровото сечение можете да правите упражнения за укрепване на мускулите на бедрата, корема и талията, като започнете с най-леките. Разрешени са пилатес, водна аеробика, танци, бягане.

ВНИМАНИЕ! Забранено е използването на гири и други тежести след операция в продължение на една година! Отложете за известно време колоездене, волейбол и вдигане на тежести. Ако по време на упражнението усетите виене на свят, разминаване на шева, отделяне от него или влагалището, болка в корема - незабавно спрете да практикувате и изберете друг метод в бъдеще.

- хигиена след цезарово сечение

В родилния дом медицинските сестри ще се занимават с лечението на шевовете. Кога ще бъдат премахнати (след 5-8 дни - ще трябва да го направите сами. Болката на мястото на разреза през първите 3-4 дни е нормална. Важно е да носите превръзка след раждането и да отидете до тоалетната навреме. Понякога може да се наложи обезболяващи, това също не е отклонение.

Какво да правите у дома:

 1. Измийте ръцете си преди всяко третиране.
 2. Шевът се измива по време на вземане на душ със специален гел и се попива с хартиена кърпа за еднократна употреба. По-добре е да не използвате хавлиена кърпа - микробите могат да се натрупват в гънките му.
 3. След къпане увреденото място се третира с хлорхексидин, разредена салицилова киселина или друг дезинфектант.
 4. Носете памучно бельо с подходящ размер. Не трябва да дърпа кожата, да натиска и да търка.
 5. 2-3 седмици след цезаровия шев можете да започнете да мажете с регенериращ гел - това ще помогне на кожата да се нормализира по-бързо.

ВАЖНО! Първо къпане - не по-рано от седмица след операцията!

Какво да не се прави през първия път след цезарово сечение?

 • Носете тежести
 • Максимумът, който можете да вдигнете, е дете. Без тежки чанти и кутии, особено от пода.
 • Напрегнете пресата и правете резки движения (накланяния, завои).
 • Разтрийте шева с кърпа.
 • Яжте мазни, сладки и пържени храни. Забранени са бобови растения, зеле, консерви и бял хляб.
 • Правейки секс.
  Забраната се налага за 1,5-2 месеца, но при наличие на усложнения (вътрешно възпаление, ендометриоза, нагряване на конци и др.) - до разрешението на гинеколога.

РЕФЕРЕНЦИЯ! Планирайте следващото си зачеване не по-рано от 3 години след цезарово сечение. Оставете шева да се излекува напълно и тялото да се възстанови.

Заключение

Бъдете подготвени за определени трудности след цезарово сечение, но не се разклащайте от страх, а ги посрещнете напълно въоръжени. Следвайки всички препоръки, можете да отскочите доста бързо, както и да избегнете неприятни усложнения. Необходими са усилия, но резултатът си заслужава..

Кога можете да забременеете след цезарово сечение??

Много жени се притесняват от бременността след цезарово сечение, защото не всички знаят колко време да чакат преди зачеването на дете. Жената може да иска да забременее отново. Ето защо е полезно да знаете колко дълго можете да забременеете след цезарово сечение, колко време трябва да чакате. Важно е да запомните, че при планирането на бъдеща бременност трябва да се вземат предвид няколко важни фактора, тъй като това трябва да е безопасно не само за здравето на жената, но и за бъдещото бебе. Струва си да се вземе предвид фактът, че по време на първата бременност тялото е изпитвало силен стрес, докато тялото се подлага на цялостно преструктуриране и за да се върне в предишната си форма, е необходимо да му се даде известно време. Ето защо, когато планирате да забременеете, се препоръчва да планирате след 3 месеца, след ново раждане, тъй като тялото все още не е готово за такива тестове.

Няма абсолютни противопоказания за нова бременност след цезарово сечение и около 30% от жените планират да имат повече деца в бъдеще. Смята се, че по-благоприятен период за настъпване на бременност и раждане е след 2 - 3 години, тъй като през това време мускулната тъкан се възстановява в областта на белега на матката. По това време е необходима много надеждна контрацепция, тъй като с ранна бременност слабият белег може да се разпръсне и да причини разкъсване на маточната стена. Абортът през този период също не може да се направи, всяко механично разтягане или въздействие върху маточната стена може да я отслаби и да провокира разкъсване или възпаление.

Естествено раждане след цезарово сечение

Правилото „едно цезарово сечение - винаги цезарово сечение“ отдавна е загубило своята валидност. Само по себе си наличието на белег на матката не е индикация за операция. Освен това експертни организации в Европа и САЩ твърдят, че естественото раждане е желателно за жени, претърпели цезарово сечение. По правило естественото раждане е възможно след едно цезарово сечение. След две цезарови сечения лекарят ще настоява за операция.

Вероятността за успешно естествено раждане след цезарово сечение е около 60 - 70%. Това до голяма степен зависи от причината за предишната операция. Струва си да се опита, ако причините за цезарово сечение са били свързани само с хода на предишната бременност и не са се повтаряли в следващата:

седалищно представяне на детето;

токсикоза от втората половина;

патологично състояние на плода;

активен стадий на генитален херпес.

В случай на "клинично тесен таз" при предишна бременност също е възможно да се роди без помощта на хирург. Тази диагноза често крие просто слабост в раждането, така че има шанс тя да не се повтори.

Най-важното е да се придържате към едно важно правило, от момента на цезаровото сечение до следващата бременност, трябва да минат поне 18 месеца. Освен това се препоръчва да се изчака този период от време, дори ако раждането е станало по естествен път..

Ходът на раждането след цезарово сечение

В Русия лекарите все още не са склонни да извършват раждане по естествен път след цезарово сечение. Особено, ако не е спазен минималният период след цезарово сечение.

Често има редица строги изисквания за бременност:

Времето между първото цезарово сечение и втората бременност трябва да бъде поне 3 и не повече от 10 години;

Разрезът в матката е за предпочитане хоризонтален (напречен);

Плацентата трябва да бъде разположена достатъчно високо, за предпочитане по протежение на задната стена;

Плодът трябва да е в главна форма;

Състоянието на шева според ехографските данни трябва да е добро.

Ако всички тези условия са изпълнени и няма противопоказания, тогава най-вероятно ще ви бъде позволено да раждате по естествен път. По време на естествено раждане след цезарово сечение не трябва да се прави стимулация и облекчаване на болката. Може да засили маточните контракции и да увеличи вероятността от разкъсване.

Има моменти, когато жената просто не може да чака препоръчаните 18 месеца и иска да роди отново. Ето защо, преди бременност, първо трябва да се консултирате с гинеколог, тъй като тялото може просто да не е готово за нов тест.

Заслужава ли си да се опитате да раждате сами?

Струва ли си труда да се опитате да раждате втори път след COP, ако в крайна сметка все пак трябва да намалите? На този въпрос може да се отговори по следния начин: бебето ви би казало благодаря за вашите усилия. Първо, за да се получи всичко, винаги трябва да се настроите за най-доброто. На второ място, децата, родени чрез цезарово сечение, но след началото на контракциите, по-лесно се адаптират към околната среда, отколкото техните връстници, родени преди раждането. Те имат много по-добро дишане след раждане и по-добри хормонални нива..

Бременност 6 месеца след цезарово сечение

След като бъде направено цезарово сечение, на матката ще остане характерен белег, който може да се разпръсне по време на нова бременност и това е истинско бедствие, което в резултат води до неизбежната смърт на плода, а в най-тежките случаи и жената. Ето защо се препоръчва да се въздържате от втората бременност за известно време (за предпочитане две години, тъй като точно през това време настъпва образуването на пълноценна белезна тъкан). След цезаровото сечение е необходимо втората бременност да бъде планирана и, разбира се, да протече правилно, за да могат да се избегнат нежелани последици. Още преди да настъпи втората бременност, жената трябва да бъде консултирана от специализиран специалист, който може да извърши обективна оценка на образувания белег. Днес могат да се използват изследователски методи като хистероскопия и хистерография..

Хистероскопия - е визуален преглед, по време на който се извършва изследване на белега, образуван върху матката. За тази процедура се използва ендоскоп, който се вкарва директно в маточната кухина след около 8 или 12 месеца, след последната операция..

Хистерографията е процедура за създаване на рентгенови лъчи, както странична, така и фронтална проекция. За това в матката се инжектира специално контрастно вещество. Това проучване обаче може да се извърши не по-рано от шест месеца след последната операция, а в някои случаи дори на по-късна дата..

Препоръчително е да се подложите на такава процедура не по-рано от шест месеца след последната операция, докато тези две изследвания са важни. След една година белегът няма да се промени. Важно е да запомните, че преди да планирате нова бременност, е задължително да се подложите на хистероскопия, веднага след като стане възможно да се установи възможно най-точно благоприятното време за бременност, или си струва да изчакате още малко..

Благоприятното време идва в момент, когато на матката практически няма да има белег, което е основният признак за възстановяване на организма. Ще бъдат оценени и други показатели, например тъканта, от която е образуван самият белег. Желателно е тук да не преобладава смесена или съединителна тъкан, а мускулна тъкан.

Бременност една година след цезарово сечение

Раждането е напълно естествен процес, но в същото време има ситуации, когато просто не можете да направите без цезарово сечение. Не се притеснявайте обаче, защото дори след такъв нетрадиционен метод на раждане, в бъдеще ще бъде възможно да се роди бебе отново, но за това си струва да изчакате малко.

Неуспешно, след втората бременност, трябва да планирате нова и да се консултирате с Вашия лекар. В случай, че детето е родено чрез цезарово сечение, препоръчително е да се планира втора бременност не по-рано от две години по-късно, но в някои случаи това е възможно дори по-рано.

Това се дължи преди всичко на факта, че след цезарово сечение се образува белег, който трябва да бъде напълно оформен. Струва си да се помни, че ако бременността настъпи около година по-късно, след първата бременност, когато мускулната тъкан не е излекувана напълно, тогава съществува заплаха от разкъсване на белег. Тази ситуация е опасна не само за нероденото бебе, но и за самата бременна жена. След цезарово сечение планирането на бременността трябва да започне с пътуване до лекар, който може да изследва състоянието на белега на матката. Това изследване се извършва около шест месеца по-късно или една година след операцията..

Лекарят може да даде разрешение за втора бременност, след цезарово сечение, само ако самият белег е напълно оформен от мускулна тъкан и е станал почти невидим. Ситуацията може да е малко по-лоша, когато белегът е образуван директно от смесени влакна. В случая, когато именно съединителната тъкан преобладава значително в белега, той се счита за неплатежоспособен, поради което втората бременност е строго забранена, тъй като рискът от отслабване на белези значително се увеличава.

Разкъсана матка

Основната причина за отказ от естествено раждане след цезарово сечение е страхът от руптура на матката. В Русия само 30% от жените раждат след цезарово сечение по естествен път (за сравнение, в някои клиники на запад броят на тези жени е близо 70%). Този риск обаче е до голяма степен преувеличен. Има случаи, когато жените са раждали естествено дори след две операции на матката. Факт е, че преди много години беше направен разрез в матката надлъжно в горната й част, тоест там, където вероятността от разкъсване по време на раждането е най-голяма. Сега почти винаги се прави напречно в долната част и почти не може да причини разкъсване.

Според официалните данни рискът от руптура на матката в случай на напречен разрез е само 0,2%, съответно вероятността за успешен изход от раждането е 99,8%! В допълнение, нито една жена или дете в наше време не умира с руптура на матката, независимо какъв е бил разрезът. За щастие заплахата от начално разкъсване може лесно да бъде открита чрез ултразвук и CTG, състоянието му се определя на 36 - 38 седмици и преди раждането..

Колко пъти можете да направите второ цезарово сечение??

Обикновено лекарите се задължават да правят цезарово сечение не повече от три пъти, но понякога жените могат да бъдат намерени с четвърти. Колко години по-късно можете да раждате отново? Няма точен отговор. Всяка операция отслабва и изтънява стената на матката. Ако планирате трето цезарово сечение, тогава си струва да говорите с Вашия лекар за възможността за хирургическа контрацепция с лигатура на тръбите точно по време на операцията. Този метод надеждно ще предпази от последваща бременност и възможна операция на матката.

Секс след цезарово сечение

Преди да говорим за това колко дълго можете да правите секс след цезарово сечение, нека разберем защо гинеколозите съветват родилките временно да се въздържат от полов акт. Струва си да се отбележи, че сексът след цезарово сечение рядко е забранен, но жената, която сама се е подложила на операция в началото, няма да може да се радва на сексуален живот поради болка в областта на раната и не само. Дори ако операцията е била успешна и шевът на корема заздравява бързо, тогава вътрешният шев, който се поставя върху матката, се затяга много по-късно. Ето защо много жени изпитват дискомфорт по време на секс, дори след като раната по кожата на корема вече не притеснява. Втората възможна причина, поради която трябва да отложите секса, са усложненията след операцията. В такива случаи лекарите няма да могат да кажат на родилката кога точно да правят секс след цезарово сечение и полов акт е „забранен“. Всичко тук ще зависи от резултатите от контролните прегледи..

Гинеколозите на въпроса "Колко дълго можете да правите секс след цезарово сечение", отговорете на това поне месец. И тогава сексът месец след цезарово сечение е възможен само за тези, които бързо излекуват раната на матката, което е по-често при младите майки. За зрели родилки, тези над 30 години, половите сношения са разрешени не по-рано от месец и половина след операцията. Както всички майки знаят, след раждането жените имат кървене, което се нарича "лохии". Така че всички лекари единодушно препоръчват на жените да се въздържат от полово сношение за известно време, докато напълно приключат. Освен това, ако раната на матката все още не е зараснала, тогава по време на полов акт тя може да се зарази. За да разберете за състоянието на белега, е необходимо да се преглеждате рутинно в кабинета на узист, който ще може да разбере кога вече е възможно да правите секс след цезарово сечение. Мислейки колко дълго може да правите секс след цезарово сечение, жената трябва да разбере, че в тялото й са настъпили хормонални промени по време на бременност и раждане и тялото трябва да бъде възстановено. Първият секс след цезарово сечение за жена може да бъде болезнен не само поради рана на матката. Хормоналните нарушения могат да причинят вагинална сухота и поради това първо трябва да се внимава по време на полов акт.

Възстановяване след цезарово сечение

След цезарово сечение първите дни са най-трудни. Малки неща като преобръщане настрани, кашлица, дълбоко вдишване или посягане към леглото не са лесни..

ПЪРВИ ДНИ

Първият ден след операцията новосформираната майка е в реанимацията, където медицинска сестра и анестезиолог наблюдават нейното състояние. Те измерват кръвното й налягане, пулса, температурата, оценяват степента на свиване на матката и интензивността на вагиналното течение, уриниране. Сестрата сменя превръзките около разреза. След прилагане на епидурална или спинална анестезия, жената трябва да остане в леглото от 3 до 12 часа. Трябва да ставате постепенно, без бързане, без резки движения и винаги в присъствието на някой от медицинския персонал или роднини. Можете да седнете на 2-рия или 3-ия ден след операцията.

За да се чувствате по-комфортно след операцията, просто следвайте тези съвети:

Обърнете отстрани

1. За да е по-лесно да се преобърнете от гръб на страна, на първо място, сгънете коленете така, че краката ви да лежат в равнината, на която лежите.
2. Отпуснете краката си и повдигнете бедрата си, така че тялото да е изправено от раменете до коленете.
3. Завъртете бедрата встрани и ги спуснете. След това обърнете горната част на тялото на същата страна.

И така, вие лежите на една страна. Този метод спестява шевовете ви от повреда и облекчава лактите от болезнено триене по чаршафите..

Кашлица

Ако по време на цезарово сечение е била използвана обща анестезия, е необходима кашлица, за да се отърве слузът, натрупан в белите дробове.

За да изчистите гърлото си, без да се страхувате от неприятни или болезнени усещания, използвайте проста техника, наречена „лай“. Въпреки ироничното си име, той е наистина ефективен и се препоръчва от експерти.

1. Необходимо е да подсилите шевовете с ръце, малка възглавница или вратовръзка с кърпа.
2. Сега вдишайте дълбоко, изпълвайки напълно белите си дробове.
3. Следващото действие е пълно издишване, рязко, но внимателно - вкарване в стомаха, а не надуване.
4. Издайте звук като "woof".
5. Повтаряйте няколко пъти в продължение на един час, особено ако чувствате буболене или ридание в гърдите си. Ако гърдите ви са чисти и редовно ставате от леглото, не е нужно да го правите често..

Ако "необичайното раждане" е планирано поради специални индикации, които вече подробно описахме в статията "Безценна помощ при раждане", ще бъде изключително полезно да се практикува правилно кашлица.

Ставане и ходене

Медицинска сестра ще ви помогне да станете от леглото за първи път след разрешението на Вашия лекар. Въпреки това може да се почувствате припаднали и замаяни. Не се тревожете! Това е естествено, защото току-що сте претърпели коремна операция! Независимо дали е била използвана обща анестезия или епидурална анестезия, усещането за отпадналост при първите изкачвания е неизбежно..

Сега, след като сте се издигнали за първи път, първо помислете за това, че най-трудното е свършило и първото ви издигане вече означава, че сте тръгнали здраво по пътя на възстановяването.!

Раждането на дете е огромно събитие, истински подвиг, независимо от това как се е случило - през естествения родов канал или с помощта на „цезарово сечение“. Помислете сериозно, че в определен момент, точно в този момент на необятната Земя, този подвиг е извършен от ВАС! И много скоро вашето дългоочаквано бебе ще бъде у дома с вас и вие ще се насладите напълно на щастието на майчинството, безценни моменти на общуване с най-милото, любимо, най-скъпо същество на света.

Ако стриктно спазвате препоръките на лекаря, осъзнавайки, че вашето здравословно състояние директно зависи от тяхното спазване, тогава периодът на възстановяване ще премине гладко и бързо..

За да станете от леглото, направете следното:

1. Обръщайки се настрани, оставете краката си да висят над ръба на леглото и се преместете в седнало положение.
2. Поседете известно време и упражнявайте краката си.
3. Когато сте готови, спуснете краката си на пода и се изправете (винаги с помощ). Застанете възможно най-изправени. Това няма да повреди шевовете ви, дори ако изглежда, че теглят.
4. След като свикнете да стоите, направете малка крачка..

Всеки път, когато ставате от леглото, ще забелязвате, че става по-лесно и по-лесно да правите това..

Сега се опитайте постепенно да увеличавате продължителността на разходките си. Само не забравяйте да помислите:

- Добре съм приятел! Ставам по-силен с всяка стъпка. Всяко движение ме приближава до дома ми на изписване, тъй като всеки клапан на крилата му носи птицата все по-близо до нейното заветно гнездо.

Чревни газове

Те, рождените белези, ви карат да привличате вниманието след всяка операция на коремната кухина. Казано по-просто, това е ситуация, грубо озвучена с думите „надувам се“. Причината за този проблем е забавянето на чревната дейност в резултат на операцията..

Ще ви бъде помогнато да се справите с газовете:
- дълбоко дишане;
- люлеене на стола (ако газовете ще ви безпокоят вече у дома);
- изключване от следоперативната диета на храни и напитки, от които се отделят газове

Уриниране

Друг деликатен момент са възможните затруднения с уринирането. Те могат да се появят след катетър в уретера, анестезия и коремна операция.

Не се притеснявайте, пийте много течности, опитайте да уринирате под душа или ваната. Ако не можете да се уринирате, все още се нуждаете от катетър за изпразване на пикочния мехур.

ПРАВИЛНАТА ДИЕТА

Ден 1.

На жената е позволено да пие вода без газ, подкиселена с лимонов сок. Като се има предвид, че обикновено след операцията се поставят капкомери, през първия ден всички хранителни вещества, които мама получава директно в кръвта.

Ден 2.

На втория ден след цезаровото сечение жената се прехвърля от интензивното отделение в следродилното отделение. Диетата след цезарово сечение е подобна на диетата след всяка коремна операция. Плътната храна е изключена - по това време трябва да щадите органите на храносмилателния тракт, доколкото е възможно.

Ден 3 и след това.

Диетата се разширява постепенно. На 3-ия ден след операцията в менюто се въвежда нискомаслен пилешки бульон, варено месо, извара или месно пюре или суфле, каша. Цялата диета е разделена на 5-6 хранения. Позволено е да се пие не много сладък чай, тънко желе, компоти, бульон от шипка. Обичайното количество храна при всяко хранене е 70-100 ml.

Първият независим стол трябва да бъде на 3-5-ия ден след операцията. След това можете да се върнете към продукти, използвани по време на бременност, но при спазване на ограниченията, препоръчани за кърмачките. В крайна сметка млякото обикновено идва по това време.

Нормализирането на изпражненията и предотвратяването на запек е много полезно:

- умерена физическа активност,
- също достатъчно количество зеленчуци и сушени плодове (особено сини сливи) в диетата. През този период вече няма хранителни характеристики за жените, които са родили чрез цезарово сечение..

КРЕМЛЕНЕ "от А до Я"

Има възможност за първо хранене, докато все още е в операционната, при условие, че операцията е извършена под местна упойка и болничните наредби позволяват такова хранене. Но ще трябва да изчакате малко с храненето, ако операцията е била извършена под обща анестезия или ако детето ви се нуждае от медицинска помощ..

Опитайте се да вземете детето си от детската стая веднага щом се опомните. Трябва да се помни, че определени физически фактори затрудняват прихващането на бебето върху гърдата..

Дори страхът може да причини първите неуспешни хранения. В допълнение, млякото може да дойде по-късно (5-9 дни) поради използването на обща анестезия и ограничението на употребата на лекарства, които намаляват матката, липсата на необходимите хормони, освободени по време на естественото раждане. Вашето бебе обаче се нуждае толкова много от кърма!

Не забравяйте следните правила

Изисквайте бебето да се закачи за гърдата веднага след раждането или след като се оттеглите от упойка. Но не очаквайте истинско кърмене от първото ви резе, тъй като и двамата трябва да научите много..

Попитайте Вашия лекар за подкрепа, ако сте изправени пред забрана от лекари или болнични сестри да хранят бебето Ви в следродилното отделение, особено ако раждането е било нормално. Трябва да имате бебе за хранене.

Най-често в родилните болници след цезарово сечение се използват лекарства, съвместими с кърменето, но сестрите все още плашат майките с вредни лекарства, особено антибиотици. Попитайте Вашия лекар какви лекарства Ви се предписват и дали са съвместими с храненето. Запишете имената на тези лекарства.

Може да се случи бебето ви да спи по време на хранене. Събудете го, въпреки че не изглежда етично. Когато се събуди, започнете да се храните веднага. Ключът е вашето желание да започнете и да продължите да се храните. Производството на мляко силно зависи от две неща: вашата увереност, че можете да нахраните бебето си и сукателната активност на бебето..

Винаги, когато бебето бъде докарано за хранене, не забравяйте да го прикрепите към гърдата, дори ако то спи: бебетата могат да сучат наполовина заспали.

Бъди търпелив. Не се притеснявайте, бебето няма да е гладно, тъй като нуждата от храна при новородени е малка. На първо място, детето ви се нуждае от любов и обич. Дръжте го близо до себе си. Той ще „запомни“ пулса ви и ще ви „разпознае“.

Ако детето е било с вас не по-рано от 3-ия ден и се води отделно:

Докато сте в отделението отделно от бебето, изцедете и двете гърди - по-добре правете 8 - 10 кратки опита за 5 минути, на всеки 2 часа, с изключение на нощната почивка от 24.00 до 6.00. Вашето бебе току-що се е родило и досега се произвежда малко коластра - според естествените му нужди. Следователно, изразени 5-10 грама не е малко. И е невъзможно да се изрази „до последната капка“. Не се измъчвайте. Коластрата се събира в бутилка, може да се съхранява 8 часа без хладилник, при стайна температура. Дайте коластра на бебето си възможно най-скоро, за предпочитане от лъжица, като поставите бебето на лакътя си, така че да е върху него полу-вертикално.

Ако бебето ви е донесено на час, продължете да изпомпвате още 6-8 пъти, с изключение на нощната пауза. Обикновено всяко второ хранене е неефективно поради факта, че бебето се храни и е свикнало да суче от шише. Ако бебето активно суче в правилната позиция, докато се храни, считайте тази дата за изпомпване. Ако бебето суче вяло, изцедете гърдата след хранене.

На всяка среща с вашето бебе трябва да се фокусирате не върху това колко суче, а върху това как поема гърдата..

Не забравяйте да прикрепите бебето си към двете гърди с една и съща храна за по-добра стимулация на лактацията. Правете това, докато има значителен приток на мляко, който може да започне от 2 до 5 дни след редовното привеждане на бебето за хранене..

Хранете бебето си само когато е спокойно. В противен случай той няма да може да намери и улови зърното. Ако детето крещи бурно, гушнете го, разклатете го и го успокойте. След това дайте сандъка. За да намалите следоперативния дискомфорт, подложете възглавница под бебето, докато се храните настрани. С течение на времето болката от шева ще изчезне и вие ще изпитвате радост само когато хранете бебето си.

Вие и вашето бебе сте у дома!

Не се изнервяйте, ако имате нещастия, докато хранете бебето си. Храненето трябва да започне възможно най-спокойно и спокойно. Научете се да не мислите за нищо, което може да ви разстрои, разстрои.

Освен това психическият стрес може да намали производството на мляко..

- Поканете консултант по кърмене да преподава практиката и техниката на кърмене (трябва да се научите как да прилагате, да отнемате правилно, да се удобно, да се храните от различни позиции, да се храните в легнало положение и да спите с бебето си, да изразите правилно, ако е необходимо),

- Преди консултация за кърмене, прихващайте бебето към гърдата на всеки 2 часа, независимо дали спи или е будно, с изключение на нощната пауза от 22-24 сутринта до 4 часа сутринта..

- Вземете детето си със себе си веднага щом си легнете и спите до него цяла нощ.

Вашето хранене при хранене

При кърмене дневната диета трябва да включва поне 500 ml мляко, кефир или кисело мляко, 50-100 g извара, около 200 g месо, 600 g зеленчуци (на свой ред трябва да се въвеждат различни зеленчуци), 1 яйце, 300-500 g плодове ( количеството трябва да се увеличава постепенно), 35 г масло и 20 г растително масло.

Трябва да се изключат алкохолът и храните, които причиняват алергии: мед, цитрусови плодове, ягоди, шоколад, консерви, колбаси. Пийте много течности. Също така се препоръчва да се възобнови приема на витаминни и минерални комплекси за бременни и кърмещи жени, тъй като нуждата от витамини и минерали остава толкова висока, колкото по време на бременност..

Препоръчително е някой да ви помага в къщата, за да можете да отделите време както за възстановяване на собствените си сили, така и за установяване на кърменето. След два до три месеца вече можете да започнете да се занимавате със специални упражнения за придобиване на еластичност на корема, тънки крака, красота на гърдите.

Колко дълго след цезарово сечение можете да забременеете и да родите отново, как протичат бременността и раждането?

Колко време след цезарово сечение можете да забременеете отново?

След нормално раждане гинеколозите съветват жените да се откажат от планирането на нова бременност поне шест месеца, ако майката не кърми бебето. В случай, че детето е кърмено, не можете да забременеете отново поне една година. Това време е необходимо, за да може тялото на майката да попълни необходимите елементи след предишна бременност.

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: Колко дълго след естественото раждане можете да забременеете отново?

Въпреки това, в случаите, когато раждането е настъпило с използване на цезарово сечение, се препоръчва раждането на следващото бебе да се отложи за по-дълъг период. Такива препоръки се дължат на факта, че отнема известно време, докато маточната тъкан придобие пренатален вид и белегът се изглади максимално..

Нормалният период за повторно зачеване е 2-3 години след операцията. Минималният срок е една година и половина. През този период матката възвръща своята еластичност. Има обаче патологии, при които лекарите не препоръчват да се раждат деца отново след операцията. Не е разрешено да забременеете отново, ако майката има следните патологии:

 • тежки нелечими заболявания на бъбреците и сърдечно-съдовата система;
 • затруднено дишане (напр. астма);
 • вродени патологии на пикочно-половата система;
 • диабет;
 • дисфункция на щитовидната жлеза.

Специално внимание се обръща и на жени, които са претърпели надлъжен разрез на матката. По време на операцията съвременните лекари режат перитонеума и матката напречно в долната част. С този разрез белегът зараства по-бързо. При телесната хирургия матката се уврежда повече, тъй като се увреждат повече мускулни влакна.

В тази връзка способността на гениталния орган да се свива и разтяга се възстановява по-дълго. В случай на надлъжна операция, възможността за нова бременност се обсъжда индивидуално с гинеколога. Не бива обаче да се случва по-рано от 2 години по-късно. Показания за телесен разрез на матката:

 • невъзможност да се премине през стандартна процедура (например, много сраствания);
 • кратка бременност;
 • разширени вени в долната перитонеума;
 • лошо състояние на надлъжния белег от предишна операция;
 • напречно разположение на плода.

Провеждане на гестационен процес

Подготовката за бременност трябва да започне с посещение на гинеколог. Лекарят ще изследва състоянието на следоперативния белег и ще провери нивата на хормоните. Едва тогава е позволено да започне планирането. След появата на положителни тестове, жената трябва незабавно да информира специалист за това. Управлението на втора бременност след операция не се различава много от първата. По време на бременността пациентът трябва често да посещава лекаря. Изследването на плода също е по-задълбочено. Ултразвукова диагностика по време на втората бременност се извършва до 6 пъти. Всякакви необичайни за тялото усещания трябва да предизвикат безпокойство. Ако има болезненост в лумбалната част на гръбначния стълб или в долната част на корема, потърсете лекар.

По-ранното настъпване на втората бременност трябва да се наблюдава по-внимателно. На пациента се назначават чести тестове. За всяко леко намаляване на положителния ход на бременността, жената се поставя на подкрепа.

Трябва да знаете и особеностите на физическата активност. По време на втората бременност след операцията, жената трябва да ограничи физическата активност. Отказът от носене на тежести и дългите разходки има благоприятен ефект върху процеса. Ето защо след цезарово сечение можете да забременеете след три години. Първото дете придобива частична независимост, носенето се извършва според правилата.

Опасността от ранна бременност след операция?

Много жени вярват, че белезите на тъканите на корема и вътрешните органи се появяват едновременно, така че те започват да планират второ бебе веднага, когато външната рана заздравее. Всъщност обаче белезите на вътрешните тъкани отнемат повече време поради липсата на достъп на въздух до тях..

Матката расте заедно за около 1,5 месеца, а силен белег, който може да издържи на стрес и разтягане, отнема две години. За някои жени регенерацията е по-бърза. Тъй като обаче със сигурност е невъзможно да се знае скоростта на възстановяване, трябва да се придържате към препоръчаните времеви рамки..

Бременността след цезарово сечение за кратко време е опасна не само за плода, но и за майката. Възможни последици от втора бременност преди 1,5 години след операцията:

 • Спонтанен аборт. Процесът на раждане по неестествен начин е много стресиращ за организма. Необходим е определен период от време, за да се възстанови и да натрупа достатъчно сила за нова бременност. Ако бременността настъпи скоро след предишната, има голяма вероятност от спонтанен аборт..
 • Неправилно формиране на плацентата (в резултат - спонтанен аборт, отлепване, необичайно развитие или смърт на плода).
 • Разкъсана матка. Слаб белег може да се спука при издърпване. В резултат на разкъсването веднага се отваря интензивно кървене. Кървенето в матката е много опасно, защото жената губи много кръв за кратък период от време. При това състояние често умира дете до 36 седмици. Въпреки това вероятността за смърт на самата майка също е висока. В случай на разкъсвания могат да се появят и усложнения, водещи до отстраняване на матката, което ще направи невъзможно забременяването в бъдеще.

Бременността една година след цезарово сечение все още е опасна, но вероятността от положителен резултат от бременността е доста висока (препоръчваме да прочетете: колко седмици след цезарово сечение можете да се изкъпете пълноценно?). За да се провери консистенцията на матката, на жената се предписват допълнителни изследвания. Ако белегът е достатъчно силен, тогава бременността остава.

ИНТЕРЕСНО: колко време след цезарово сечение можете да родите отново?

При оплождането 6 месеца след оперативното раждане има голям риск от увреждане на матката до края на гестационния период. Възможно е да се носи бебето, но по време на бременност след цезарово сечение лекарите ще предписват многобройни ултразвукови изследвания за изследване на маточния белег. В средата на 3-ия триместър бременната жена е хоспитализирана преди началото на раждането.

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: интимен живот след цезарово сечение: когато можете да започнете да правите секс и да забременеете отново?

Какво да направите, ако бременността настъпи през втория или третия месец след цезарово сечение? Това явление е безусловна индикация за отстраняване на ембриона. Разрезът няма време да заздравее, разкъсване може да се случи по всяко време, дори през първия триместър. Оплождането през този период има пагубен ефект не само върху бременността, но също така носи опасност за жените, които решат да спрат бременността..

Абортът може да доведе до нарушаване на целостта на матката и обширно кървене. За да се запази здравето, на жената се препоръчва да бъде сигурна да се предпазва. Контрацептивните методи могат да се използват същите като преди раждането.

Забрани за повторна бременност

Понякога гинеколозите след медицинско прекъсване на раждането на бебето или цезарово сечение категорично забраняват планирането на повторно оплождане. По правило това се дължи на здравето на момичето. Ако има някакви проблеми и тялото може да не понася бъдеща бременност, лекарят не препоръчва планиране на второ дете..

Повторното оплождане не е разрешено, ако жените, които са родили с цезарово сечение, имат:

 • сърдечни патологии - хипертония, сърдечни дефекти, ревматизъм (болестите могат да доведат до забавяне на развитието на ембриона, отлепване на плацентата, замразена бременност, преждевременно раждане);
 • заболявания на пикочно-половата система - пиелонефрит, камъни в пикочния мехур, цистит (водещ до гестоза, спонтанен аборт, смърт на плода);
 • респираторна патология - бронхит, астма (води до кислородно гладуване на плода);
 • диабет тип 1-2 (провокира забавяне на развитието и малформации);
 • заболявания на щитовидната жлеза (преждевременно раждане, синдром на Даун, малформации).

Ако операцията е била предписана поради тези показания, тогава гинекологът е длъжен да предупреди жената, че е най-добре да не планира следващото дете, тъй като това може да бъде опасно за живота й..

Освен това, когато се поставят такива диагнози, не е необичайно болницата да предлага стерилизация, за да се предпази от възможни последици. Ако жената се съгласи на радикален метод, тогава по време на операцията нейните тръби се режат и завързват. В резултат на това тя вече няма да може да има деца.

Усложнения след цезарово сечение, които могат да повлияят на следващата бременност

Според статистиката усложненията след операцията се откриват при повече родилки, отколкото когато жената ражда без външна намеса. Например, възпаление на вътрешната обвивка на матката се наблюдава след операция при 10-15% от жените.

В естествения ход на раждането това се случва по-рядко. Таблицата описва възможните негативни последици от операцията и очакваните усложнения за следващата бременност..

УсложнениеОписаниеВъздействие върху плодовитостта
ЕндометритВъзпаление на вътрешната повърхност на матката поради проникване на бактериална инфекция по време на операция. Проявява се с болка в долната част на корема, треска, неспецифично влагалищно отделяне.Невъзможност да забременеете поради образуването на сраствания в яйчниците и матката, недоразвитие на плацентата, спонтанен аборт, безплодие.
АдхезииВ процеса на образуване на белези филмите от зоната, които са в областта на разреза (черва, яйчници, фалопиеви тръби), могат да растат заедно.Затруднено зачеване в резултат на запушени фалопиеви тръби.
ЕндометриозаРазпространението и прирастването на клетки от вътрешния слой на матката в мускулния слой.Загуба на еластичност на маточното тяло, заплаха от преждевременно раждане и спонтанен аборт.
Образуване на дефектен белегМоже да възникне поради надлъжен разрез. Налице е бавно сливане на матката поради факта, че на мястото на разреза мускулните влакна се заменят с по-малко еластични тъкани.Висок риск от увреждане на матката по време на ранна бременност през първите 24 месеца след операцията.
Загуба на кръвПо време на разреза на перитонеума може да настъпи прекомерно кървене, ако съдовете на жената са близо до разреза или ако има сраствания от предишна операция.Следродилният период на възстановяване се удължава. Ако родилката има нарушено съсирване и е невъзможно бързо да се елиминира кървенето, матката може да бъде отстранена.

Възможни усложнения

Най-голямата опасност е разкъсването на шева в началото на бременността след цезарово сечение. Това представлява заплаха както за плода, така и за здравето на самата бременна жена. За пълното излекуване на шева се препоръчва да се наблюдава доста дълъг период на възстановяване на тялото.

Освен това при вертикален разрез или няколко операции с кратък период между тях възниква възможността за херния.

Голямо количество съединителна тъкан на мястото на шева заплашва с трудности по време на многократна бременност. За разлика от мускулите, той е по-малко еластичен, което създава допълнителни затруднения, включително по време на раждане. Друг, по-малко критичен минус - стомахът придобива неестетичен вид.


Заздравяването на шева след цезарово сечение определя колко скоро ще бъдат възможни повторни раждания

Курсът на раждането след оперативно раждане

Ако следващата бременност настъпи в рамките на 2 години от датата на операцията и след повече от 10 години, по време на предишната операция е направен надлъжен разрез, има съмнения относно надеждността на шева, очаква се раждането на две или повече бебета, тогава раждането след цезарово сечение се извършва само с помощта на нова операция... Бъдещата майка се изпраща в болницата от 36 до 38 седмици.

Операцията е планирана за определен ден. Необходимите тестове се правят предварително. В навечерието на операцията на родилката се дава ултразвук, за да се провери готовността на бебето за раждане и състоянието на маточния шев. Много експерти препоръчват да се извърши операцията от момента на началото на раждането, вярвайки, че в този случай детето ще подобри дишането по-бързо..

Ако обаче съществува риск от разкъсване на матката, операцията се прави преди началото на раждането. Жената се обезболява и се прави напречен разрез в долната част на корема. Когато матката се отвори, бебето се отстранява. След това плацентата се отстранява с помощта на специален инструмент под формата на лъжица, матката се закрепва с конци и коремната кухина се зашива. Коремът се зашива със специални резорбируеми конци.

Възможно ли е естествено раждане?

Възможно ли е да се роди без операция след цезарово сечение? Широко разпространено е схващането, че ако една жена веднъж е имала цезарово сечение, тогава тя няма да може да роди следващото дете по естествен път..

Съвременните акушер-гинеколози обаче вярват, че след цезарово сечение жената е напълно способна на последващо естествено раждане. За да може бъдещата майка да може да роди сама, трябва да са изпълнени следните условия:

 • спазване на интервала от време (повече от 2 и по-малко от 10 години от операцията);
 • няма противопоказания под формата на различни хронични заболявания;
 • правилно местоположение на плода;
 • предишната операция е направена по напречен метод;
 • няма множество сраствания на матката;
 • шевът е нараснал добре;
 • жена под 35 години;
 • едноплодна бременност.

Способността за раждане без помощта на хирургически скалпел се определя на 25-30 седмица от бременността. Важен аспект - защо операцията е извършена последния път.

За класическо раждане след цезарово сечение е характерно, че при многократно спонтанно раждане е невъзможно да се стимулира раждането със специални лекарства и да се използват лекарствени методи на анестезия. Лекарствата могат да доведат до повишена контрактилна активност на матката и увреждане на белега.

Раждането след цезарово сечение не се различава много от подобен процес при родилките, които са родили без операция. Жената преминава през всички етапи на раждането. Въпреки това, акушер-гинеколозите са много по-склонни да проверяват състоянието на жената и плода. Ако се подозира руптура и започне кървене, се извършва спешна операция.

Характеристики на управлението на бременността

Ако сте бременна и сте имали предишно цезарово сечение, значи сте в група с повишен риск. Във ваши интереси е да посещавате по-често акушер-гинеколога и ехографския кабинет. През първата половина на бременността посещавайте Вашия лекар веднъж на 2 седмици, през последния триместър - всяка седмица. След 32 седмици ултразвукът се извършва веднъж на 7-10 дни. С растежа на плода белегът изтънява, нормалните показатели на 33 гестационна седмица са 3,3-3,5 мм, на 38 седмици-2 мм.

Внимание! Ако по време на ултразвуковото изследване има бързо изтъняване на шева, трябва да бъдете хоспитализирани и под постоянен надзор, т.к. съществува риск от руптура на матката.

На жените с белег на матката е забранено всякакво физическо натоварване, вдигане на тежести, всичко това може да провокира разминаване на шевовете. Когато плацентата е прикрепена към белега или долната част на матката, бъдещата майка периодично се подлага на доплер ултрасонография, която контролира маточно-плацентарния кръвен поток. Ако се наруши, на детето ще му липсват кислород и хранителни вещества, ще започне да изостава в развитието..