Раждането на дете малко по-рано или по-късно от датата на падежа не е опасно за здравето или живота му. Ако обаче бебето се роди преди 37 седмици, то според препоръките на СЗО то се счита за недоносено. В началото на трудовата дейност много по-рано от срока експертите се опитват да я спрат, но това не винаги е възможно. Колко седмици трябва да се роди бебе, за да могат лекарите да го спасят и как се изправя пред ранно раждане?

Условия на труд

Физиологичен (оптимален за здравето на бебето)

Идеалното време за раждане на бебе е 40 седмици. Формирането на всички органи, системи и натрупването на оптималния обем подкожни мазнини за висококачествена терморегулация тъкмо приключват. Според статистиката обаче само една жена на всеки десет ражда бебе на 40 седмици.

Клиничните проучвания показват, че незначителните отклонения от нормата не оказват влияние върху състоянието на бебето. В съвременната педиатрия доносеното новородено се счита за родено между 37 и 42 седмици. На 41 и 42 седмица обаче бебето вече се счита за доносено, така че експертите използват лекарства за стимулиране на раждането или извършват цезарово сечение.

Преждевременно раждане

Преждевременното раждане е раждане, извършено от 22 до 37 седмици от бременността. Ако плодът напусне утробата преди 22 седмици, това е спонтанен аборт. Медицинска помощ се предоставя на всички бебета, които са се родили жизнеспособни, с тегло най-малко 500 грама и дължина на тялото от 25 см.

Има три вида преждевременно раждане:

 • много рано - теглото на плода е 0,5-1 кг, ражда се на 22-27 седмица;
 • рано - телесно тегло в рамките на 1-2 кг, раждането се случва на 28-33 седмици;
 • недоносено - теглото на новороденото е около 2,5 кг, то се ражда на 34 -37 седмици.

Степента на недоносеност на бебето

При деца, родени предсрочно, тялото не е добре развито. Те изостават от другите бебета по отношение на ръст, тегло и дори се различават на външен вид. Степента на недоносеност на новородените е представена в таблицата.

МощностПериод на бременност в седмициВисочина на детето в смТегло на детето в кгВъншен вид и общо състояниеХарактеристика:
Аз36-3740-482-2,5Мускулният тонус е леко намален, но бебето е активно. Кожата е розова, има велусна коса, пъпа е малко под средата на корема. Ноктите се спускат до върха на пръстите. Наблюдава се обща слабост.Хлапето е доста зряло, жизнените показатели са в норма.
II32-3537-401,5-2Кърмачето се нуждае от медицинска помощ и специален режим на хранене.
III28-3235-371-1,5Намален мускулен тонус, сънливост. Кожата е тънка, оточна, зачервена, с много бръчки. Много нисък пъп, къси нокти. Голяма глава в сравнение с тялото.Новороденото се нуждае от дълъг период на рехабилитация под наблюдението на няколко специалисти.
IVПо-малко от 28По-малко от 35По-малко от 1Тялото на бебето не е достигнало зрялост. Само 20% от децата се раждат живи.

Жизнеността и активността на бебето зависи от това коя седмица се е родило. Няма ясна граница между градусите, тъй като жизнените показатели на детето зависят от характеристиките на развитието на тялото му на този етап..

От колко време може да се спаси недоносеното бебе??

За колко време може да съществува плод извън утробата на майката, ако изведнъж започне преждевременно раждане? Бебето с тегло 500 g и повече има шансове за оцеляване - по правило бебетата се раждат с това телесно тегло на 22 гестационна седмица. Статистиката за недоносеността включва само деца, които са достигнали тегло от 1 кг, ръст от 35 см и 28 гестационни седмици. Когато детето се роди от 22 до 27 седмици, лекарите се опитват да спасят живота на бебето - ако то живее повече от седмица, то ще бъде регистрирано живо.

Най-новото медицинско оборудване осигурява помощ при кърмене на новородени, но то не присъства във всички клиники. От 100 бебета, родени с недоносени 4 клас, само 20 оцеляват и повечето от тях, за съжаление, умират през първия месец от живота поради недоразвитие на вътрешните органи.

На 28-32 седмици се раждат 30% от недоносените бебета. През този период на бременност можете да родите жизнеспособно дете, но шансовете да го спасите са 50-60% - недоразвитите бели дробове могат да станат причина за смъртта. Ако лекарите успеят да подготвят органа преди раждането, новороденото ще оцелее.

Каква е опасността от преждевременно раждане на бебе?

Дете, родено преждевременно, може да оцелее, но са възможни различни усложнения:

 • липса на смучещ рефлекс;
 • твърде дълбоко дишане, спиране или апнея поради недостатъчно оформен дихателен център на мозъка (след 1-3 месеца дишането се нормализира);
 • отворен артериален канал в сърцето, поради което се увеличава натоварването на сърдечния мускул и белите дробове (необходими са лекарства или операция);
 • дефицит на хемоглобин;
 • проблеми с усвояването на минерали и витамини;
 • ретинопатия, водеща до слепота без навременно лечение;
 • недостатъчно развитие на централната нервна система или стомашно-чревния тракт;
 • недоразвитие на ставите и костната система;
 • незрялост на имунната система и в резултат на това уязвимост към инфекции.

Децата, родени преждевременно, са по-склонни да настинат и процесът на оздравяване продължава по-дълго. Освен това са по-склонни към бронхит, пневмония и астма. Много хора, дори като възрастни, страдат от астматични пристъпи.

Може ли да се предотврати преждевременно раждане??

Преждевременният труд започва по различни причини и не всички от тях могат да бъдат контролирани или предотвратени. Бъдещата майка обаче може да спазва няколко правила, за да предотврати преждевременно раждане:

 • планирайте бременност и в подготовка за лечение на всякакви хронични заболявания и инфекции;
 • регистрирайте се навреме при гинеколог;
 • опитайте се да не се свързвате с болни хора по време на бременност, за да предпазите плода от инфекция;
 • избягвайте стреса;
 • своевременно лечение на усложнения на бременността (гестоза, плацентарна недостатъчност и др.);
 • спортувайте умерено и не вдигайте тежести;
 • наблюдавайте храненето;
 • направете ултразвук навреме.

Как започва и протича първото раждане

Признаци за предстоящ труд

Първата бременност винаги е придружена от вълнение. За да се следи развитието на плода, е важно да се регистрирате своевременно, редовно да посещавате гинеколог и да се подлагате на прегледи. Процесът на раждане до голяма степен зависи от хода на бременността..

Първото раждане започва на 38-42 седмици

Фактът, че една жена скоро ще стане майка, се показва от характерни признаци:

 • Няколко седмици преди раждането коремът пада. Внимателните жени забелязват визуални промени. Почти всички бъдещи майки усещат как се променя състоянието им. Когато коремът падне, плодът се измества в тазовата кухина. В същото време налягането върху храносмилателния тракт и диафрагмата намалява. Бременната жена отбелязва, че й е станало по-лесно да диша, тя е престанала да страда от киселини, усещането за дискомфорт по време на хранене е изчезнало.
 • Средно коркът тръгва за една седмица. Тази формация се намира в шийката на матката и през цялата бременност предпазва плода от инфекция. Визуално коркът прилича на бучка слуз и общият му обем може да достигне 50 ml. Цветът на бучката може да бъде от прозрачен до кафяв и отделянето се случва на части.
 • Телесното тегло намалява за 1-3 дни. Малко преди да роди, бъдещата майка може да забележи намаляване на теглото. Свързано е с промяна в хормоналните нива, поради което излишната течност напуска тялото. В допълнение към люспите, това може да се посочи от изчезването на отока и увеличаване на желанието за уриниране..

Времето на появата на предшествениците на раждането може да се различава в отделни случаи. Някои хора може да не забележат, че щепселът се сваля, тъй като това ще се случи по време на първия етап на доставката. Други също могат да забележат болка в тазовите кости, причинена от отделянето им. Много хора изпитват дискомфорт в долната част на корема, който се причинява от засилени движения на плода.

Как да разпознаем тренировъчните контракции

Всички бъдещи майки са чували за фалшиви контракции. Когато носите първо дете, може да бъде трудно да ги разпознаете. Много жени, изпитвайки болезнени усещания и дискомфорт на 20-25 седмици, се плашат. Необходимо е да сте подготвени за появата на т. Нар. „Потници“ или контракции на Бракстън-Хикс по това време..

Отличителна черта на това състояние от периода на активен труд е липсата на стабилност. Тренировъчните контракции на мускулния слой на матката възникват спонтанно и изчезват също толкова бързо. Бъдещата майка усеща как стомаха й се свива. Много хора сравняват това с вкаменяване. В същото време в малкия таз има пукнатини, но те не трябва да бъдат придружени от болка или течно отделяне.

Бременността с първото дете е по-малко вероятно да завърши с преждевременно раждане..

Тренировъчните контракции често се случват в отговор на стимул - по време на физическа активност, шофиране на кола, по време на домакинска работа. С наближаването на раждането бъдещата майка все по-често ще усеща фалшиви контракции на матката..

Колко дълго и как започва първото раждане

Раждането се счита за спешно - настъпващо навреме - ако започне между 37 и 42 седмици. Средната майка, чиято бременност е протекла без усложнения, ражда на 39-40 седмици. Можете да определите датата на важно събитие приблизително по датата на последната менструация..

Спешният труд без усложнения обикновено започва с продуктивни контракции на матката или отделяне на околоплодна течност. На този етап трябва незабавно да се свържете с болницата или да се обадите на линейка.

Ако една жена отиде в родилна клиника преди 37 седмици с продуктивни контракции, тогава медицинският персонал действа според ситуацията. Когато ви позволява да спрете процеса и да забавите доставката, тази възможност се използва. Преждевременното раждане се определя като раждане, което започва между 22 и 37 седмици.

Случва се, че нищо не се случва дори на 42 седмици. В този случай се извършва стимулация, чиято техника зависи от състоянието на пациента..

Колко трае

Бъдещите майки са особено загрижени за това как протича раждането. Никой специалист няма да може да каже предварително колко време ще е необходимо, за да се появи дете. Средната нормална продължителност на първо раждане е 9 до 12 часа.

Бързото раждане се характеризира с по-кратка продължителност. В този случай бъдещата майка ще роди след 4-6 часа. С този резултат на жената се обръща специално внимание при последващо раждане, тъй като те могат да бъдат още по-бързи.

Процесът на доставка може да бъде забавен. Когато се появи първото дете, това се случва доста често..

В тази ситуация раждането продължава повече от 12 часа и често изисква използването на стимулиращи вещества. При продължителен процес е важно да се следи състоянието на плода, тъй като той може рязко да се влоши.

Процедурата за доставка включва периоди, всеки от които има средна продължителност. Трябва да се разбере, че стандартните времена са приблизителни и могат да се различават за всяка родилка..

Как да разберем, че трудът е започнал

Началото на раждането може да се докаже от 2 събития: изливането на околоплодна течност и началото на редовни контракции. Обикновено няма проблеми с изливането на вода, тъй като е доста трудно да объркате това събитие с нещо. Друго нещо е, когато става въпрос за така нареченото изтичане на околоплодната течност. Това е ситуация, при която целостта на феталния пикочен мехур е леко нарушена и околоплодната течност се освобождава на малки порции. Ето защо една жена, която е насочила вниманието към постоянните обилни воднисти отделяния, трябва спешно да се консултира с гинеколог. Има амниотичен тест, който може да различи околоплодните води от други секрети. Такъв тест се продава и във аптечната верига, но е по-добре незабавно да се свържете със специалист.

Разликата между редовните контракции и тренировъчните е, че истинските контракции се появяват след определени равни периоди от време, като постепенно се увеличават честотата и продължителността. Те не избледняват при потапяне в топла вана или при приемане на болкоуспокояващи. Жена в такава ситуация трябва да запише времето на настъпване на контракцията и нейната продължителност. Ако интервалът между тях е 5 минути или по-малко, значи е време да отидете в болницата.

Все още има такъв страшен симптом като кървене, което също е причина за незабавно извикване на линейка и спешна хоспитализация, но това вече е вариант на патология и няма да се спираме на него.

Първият период е процесът на отваряне на шийката на матката

Отварянето на шийката на матката е необходимо, за да се осигури безпроблемното преминаване на бебето през родовия канал. Контракцията е нарастващо свиване на мускулните влакна в слоевете на гениталния орган. Тонът се появява в един от сегментите на матката и постепенно се разпространява по цялата повърхност. По това време шията е компресирана, последвана от леко отваряне..

Раждането на първото дете често отнема повече време от следващото

В началото на продуктивните контракции отворът на шията е отворен 1–2 см. В рамките на няколко часа продължителността на епизодите на хипертоничност се увеличава и интервалът между тях намалява. Първият етап на труда е разделен на два етапа:

 • латентен етап - разкриване до 4 см;
 • активен етап - отваряне до пълно

Първоначалната част от труда е най-дългата. Завършва, когато шийката на матката вече не се осезае.

Вторият период - напъване - раждането на първото дете

Бъдещите майки се страхуват най-вече от втория етап на раждането, но обикновено той продължава не повече от 30 минути. Когато носят първото дете, повечето жени не разбират как детето може да премине през родовия канал. Физиологичната структура, хормоналните промени, мускулните рефлекси и работата на акушерите помагат в това.

Във втория период родилката изпитва опити. Обикновено в този момент пациентът се прехвърля в родилната зала. Някои клиники практикуват водно или вертикално раждане. Този момент е договорен предварително.

Изхвърлянето на плода става по време на напрежение и свиване на мускулния слой на гениталния орган. Първородният обикновено се ражда на 2–4 опита. В случай на усложнения акушерите използват инструментална интервенция по показания - епизиотомия или вакуумна екстракция.

Третият период - раждането на детско място

Няколко минути след отстраняването на бебето, родилката отново има неволни контракции на матката. Те са необходими за изхвърляне на плацентата с мембраните. Обикновено това трябва да се случи от само себе си, но някои случаи изискват ръчно отделяне на детската седалка.

Важно е лекарите да се уверят, че всички елементи са излезли цели. Ако целостта на плацентата бъде нарушена, има голям риск част от мястото на детето да остане в маточната кухина. Това заплашва с кървене, инфекция и изисква последваща хирургическа интервенция. Раждането завършва с обработката на вътрешните и външните полови органи.

Състояние след раждане: особености на следродилния период

В първите минути след завършване на жената се предоставя необходимото съдействие. Ако ситуацията го налага, се прилагат шевове, антибиотици, хормонални средства за свиване на матката, лекарства за предотвратяване на следродилен кръвоизлив.

Пациентът е под наблюдението на медицински работници в продължение на 2-3 часа. През този период се прилага студ върху корема, за да се спре кървенето. При липса на усложнения след 2-3 часа пациентът се прехвърля в отделението.

Освен това се организира отделен престой на новороденото или заедно с майката, в зависимост от състоянието и на двете.

Препоръчва се бебето да се поставя по-често на гърдата, тъй като стимулирането на зърната провокира свиване на матката. Статистиката показва, че кърмещите жени се възстановяват по-бързо. През седмицата след раждането на бебето, новородената майка може да усеща движения в корема, подобни на движенията на плода. Те са причинени от движение на червата. В следродилния период е необходимо да се следи редовността на уринирането, тъй като изразеното желание обикновено отсъства.

След първото раждане, което не е било придружено от усложнения, те се изписват за 4 - 5 дни. Преди това пациентът се преглежда на стол и се извършва ултразвук на таза. Индивидуално лекарят дава препоръки за възстановяване и при необходимост предписва лекарства.

Първото раждане е вълнуваща процедура. Важно е да имате добро отношение и да се подчинявате на акушер-гинеколозите. Изключително важно е предварително да изберете акушерско заведение. След изписването от акушерското заведение жената трябва да посети местен гинеколог не по-късно от 2 месеца по-късно.

Каква седмица раждат

Този въпрос се задава най-често от жени, които наближават датата на раждане на бебе. В крайна сметка, всяка бъдеща майка иска да знае точно датата на това заветно време. Но, за съжаление, никой няма да ви каже конкретната и точна дата на вашето раждане. Да, разбира се, лекарят ще определи и ще запише прогнозната дата на важното събитие. По този въпрос обаче има много нюанси. Нека се опитаме да ги разберем.

Първо, нека се задълбочим в събитията, които се случват с бъдещата майка и нейното дете в последните етапи на бременността, и се опитаме да определим предстоящата дата на раждане.

Като правило раждането на бебе продължава 40 седмици или 280 дни от последната менструация на жената. От тази дата можете да извадите три месеца и да добавите още седем дни. Това ще бъде прогнозната дата на раждане на вашето бебе..

За по-точно определяне на този период трябва да запомните датата на първото движение на плода. Обикновено първородните бъдещи майки усещат тези движения на 20 гестационна седмица, а второродени - някъде около 18 седмици от бременността.

Датата на раждането също може да бъде определена от лекаря въз основа на резултатите от ултразвук на плода. Бременността се счита за изцяло след 37 седмици, т.е. след 259 дни и до 42 седмици (294 дни).

Традиционно раждането преди 37 седмици в медицината се счита за ранно, а след 42 седмици - за късно. С края на физиологичната бременност детето в утробата на майката става по-силно и се ражда здраво, с напълно оформени тъкани и органи. Ако говорим за бременност след термина, тогава трябва да вземете предвид рисковете от нараняване на момиче или момче по време на раждане. Възможно е също да се роди мъртво бебе, ако то се отложи за десет дни или две седмици. Ето защо лекарите решават да стимулират труда на бременна жена, чиито контракции не започват в точното време. Традиционно след бременността бременността е по-лесна за предотвратяване, отколкото за спиране на процеса на преждевременно раждане..

Колко седмици раждат - първо, второ раждане

Новороденото се счита за доносено от 38 седмици, така че пренаталният период започва по това време. Продължава до развитието на труда. Ако жената очаква първото си дете, тогава раждането се счита за нормално на 38 до 42 седмици..

Предварителната дата за това колко седмици може да започне раждането се определя от лекаря. Най-често по време на първата бременност този период е 40 акушерски седмици. Ако детето се роди по-късно, те говорят за следсрочно раждане..

Разпространението, когато е възможно да се роди първото дете, е голямо - 4 седмици. През целия този период бъдещите майки се интересуват много от въпроса коя седмица се ражда здраво бебе и кога ще се роди. Отговорът се търси не в книгите, а в здравето на жената, състоянието на тялото ѝ..

В зависимост от това колко седмици раждат, тялото на всяка жена я предупреждава 2 дни преди началото на раждането.

Каква седмица да родим - нормално време

Когато първородните раждат, нормалният срок е 37 седем дни. Ако датата на раждане на първото дете е по-ранна, това зависи от деня на последната менструация. Статистиката показва, че раждането обикновено се случва на 39-40 седмици. Около 70% от бебетата се раждат на този етап от раждането.

Невъзможно е да се каже точната дата на колко седмици на доставка. Според статистиката при първородните този период идва по-късно от останалите. Това се дължи на късното разпознаване на признаци на бременност и предшественици на раждането, както и на развитието на труда..

Дълго чакане

Първата бременност трае дълго, шийката на матката се отваря бавно. Тялото тепърва опознава този процес, така че не се притеснявайте колко седмици ще започне раждането. Първородните раждат по-късно.

Ние гледаме теглото на бебето

Отбелязвайки колко седмици се ражда първото дете, лекарите говорят за 37 седмици. През този период бебето е готово за раждане. Всички жизненоважни системи и органи са оформени и готови за раждането на бебе.

Ако раждането започне по това време, бебето се счита за доносено. Средната височина е около 48 см, а телесното тегло е 3 кг. Теглото на бебето се увеличава всеки ден поради подкожните мазнини, които бебето е натрупало в утробата..

Зависи от продължителността на менструалния цикъл

При изчисляване на периода, през който седмица от бременността жената може да роди, гинеколозите използват формулата на Негеле. Изчислявайки датата на раждане на бебето върху него, трябва да извадите 3 месеца от началото на последния менструален цикъл и да добавите 7 дни.

Този метод за определяне от коя седмица жената започва раждането обаче не е точен. Използва се за приблизителната дата, когато можете да родите здраво бебе, ако менструалният цикъл на бъдещата майка е 28 дни. Ако е по-дълъг, тогава периодът, в който можете да родите, ще дойде по-късно..

При нередовен цикъл е трудно да се установи датата на овулация, поради което този метод за определяне през коя седмица ще дойде раждането се счита за неподходящ.

Засяга наследствеността

Ако близките роднини имат първото си раждане по-рано или по-късно от определената дата, може да имате такава ситуация. Попитайте колко седмици са родили мама и баба. Наследственият фактор играе важна роля, можете да повторите тяхната история.

Ходът на бременността е друг фактор

Периодът, през която седмица раждат, зависи от характеристиките на този период. По време на войни и опустошения децата не бързаха да се раждат. И двамата чувстваха, че топло легло и пълноценно хранене не ги очакват, затова останаха по-дълго в стомаха на майка си.

Когато детето се чувства неудобно в утробата: плацентата не изпълнява функцията си, майката е претърпяла стрес, продължително заболяване - вероятността от преждевременно раждане се увеличава. Същите последици се наблюдават при преразтягане на матката, високо тегло на плода, многоводие или многоплодна бременност..

Независимо от това колко дълго раждат първородните жени, бебетата могат да изглеждат здрави и доносени. Следователно времето за това колко седмици започва нормалното раждане не се ограничава до точния брой..

Колко седмици обикновено раждате първото си дете??

Ако за първи път ставате майка, тогава има около 70% от вероятността раждането да дойде навреме - около 40 седмици от бременността. Това е така, защото тялото на жената все още не е преминало през процесите, които се случват вътре и отнема време, за да изгони плода.

Бременната жена не знае как започва раждането и коя седмица ражда първото си дете, така че може да пропусне началото на този момент. Трудовата дейност през първите години трае дълго, тя е слаба и продължителна, контракциите могат да продължат до 7 часа.

Но и тук се случват изключения. Ако не вземете предвид причините за преждевременно раждане (до 36 седмици), когато има нарушения в организма на бъдещата майка, тогава има и бременност след термина. В този случай бебето се освобождава с кратък интервал - след 42 седмици..

Статистика за второ раждане

Като се отбелязва в коя седмица обикновено се ражда второто дете, се споменава период от 36 седмици. Вторият труд започва внезапно и изчезва по-бързо и по-лесно.

Шийката на матката, както и родовия канал, се отваря бързо, така че жените, които вече са родили, често нямат време да стигнат до болницата. Преражданията идват около 38 седмици, но има и изключения.

Трета бременност

Подготвяйки се да стане майка за трети път, една жена се интересува от въпроса коя седмица ражда по-често третото си дете. Трудовата дейност обикновено започва по-рано. Ако по време на първата бременност раждането настъпва, започвайки от 38 седмици, тогава третата бременност е свързана с период от 36 седмици.

Датите за момче и момиче са различни

Обикновено момичетата искат да видят света преди момчетата, които не бързат да напускат корема на майка си. Ако лекарите отбелязват статистика коя седмица раждат момчета по-често, тогава те говорят за условията от 40-41 седмици. Понякога има рекордьори, които остават до 42 седмици. Момичетата са готови да публикуват първия вик на по-ранна дата - 38 седмици.

Важно е да не забравяте за цикъла на бъдещата майка. Ако цикълът е стандартен или кратък, когато овулацията настъпи на 14-ия ден след началото на менструацията, бебето се ражда в предписаните 40 седмици.

Има няколко причини, поради които момичетата се раждат първи:

 1. Необходимо е време, за да се роди момче, готово за съществуване. Момичетата узряват по-бързо поради своята биологична роля в живота: размножаване.
 2. Коя седмица обикновено раждат момичетата, зависи от здравословното състояние на майката, но първоначално момичетата се раждат по-силни от момчетата. Те бързат да растат и да се раждат, а през живота се развиват по-бързо..

От коя седмица можете да раждате близнаци

За човек многоплодната бременност не е норма, следователно ранното раждане е следствие от усложнения. Матката расте два пъти по-бързо от децата в обем и преразтягането причинява контракции.
Имайки предвид колко акушерски седмици раждат второто бебе, говорихме за периода от 37 седмици. Когато се говори за многоплодна бременност, се споменават 34-35 седмици. Независимо от факта, че близнаците могат да се родят по-рано, те имат много голям шанс за оцеляване.

Най-доброто време за раждане на здраво бебе

Ако разгледаме от коя седмица е възможно да се роди 1 момиче или момче без хронични заболявания при бъдещата майка, тогава лекарите настояват за 38-42 седмици. С този период се появяват добри, здрави, пълноценни деца.

Лекарите се ръководят от 40 седмици - този период е записан в медицинския картон и болнични като дата на началото на раждането. Но дори на 38 или 42 седмици се раждат здрави, зрели бебета.

Друг въпрос е многоплодната бременност. В този случай е по-добре да се роди 4 седмици по-рано, което е свързано с натоварването на тялото, което жената изпитва. Ако цезарово сечение не е планирано, трябва да се подготвите за раждане на 35 седмици.

Симптоми и причини за преждевременно раждане

Неочаквано началото на раждането причинява безпокойство и стрес у жената. Нека помислим защо възниква тази ситуация:

Тази причина е една от най-честите сред бременните жени, което води до ранно раждане. Бъдещата майка се чувства зле и страданието на бебето в утробата е спусъкът за началото на раждането. Ето защо е необходимо да се подложите на преглед, така че бременността да е безопасна..

Лекарите оценяват състоянието на плацентата въз основа на резултатите от ултразвук и CTG. Най-важното е редовно да посещавате гинеколог и да се подлагате на всички прегледи. Ако лекарят установи стареенето на плацентата или нейното отслабване, се предписва лечение, което подобрява притока на кръв и храненето на плода..

В напреднали случаи се предписват лекарства, които ускоряват узряването на дихателната система на бебето. Тогава дори недоносените бебета на месец оцеляват и се кърмят.

В сезона на инфекциозните заболявания страдат не само дихателните пътища, възможно е да се зарази околоплодната течност и да се наруши целостта на мембраната им. При ранно изливане или изтичане на вода настъпва преждевременно раждане.

От усложненията се отбелязва, че ако целостта на пикочния мехур е нарушена и шията не е изгладена, родовият канал все още не е готов и лигавицата не е отдалечена - необходимо е спешно цезарово сечение.

В този случай натискът върху вътрешния фаринкс се увеличава, шийката на матката бързо се изглажда. Придържайки се към препоръките на гинеколога и спазвайки почивка в леглото, можете да предотвратите преждевременно раждане.

Патология на шийката на матката.

Съкратените дисфункции на врата и обтуратора са вродени или са резултат от травма от предишно раждане или аборт. Това води до преждевременно раждане..

Понякога ранното раждане не идва спонтанно, но лекарят предписва спешно цезарово сечение, за да запази здравето на майката и детето. Причините са съдови, сърдечни или ендокринологични заболявания.

Ранният труд настъпва на 28-36 седмица. Ако жената изпитва тревожни симптоми, спешно трябва да посетите лекар:

 • разтягане в долната част на корема, което прилича на менструация;
 • усещане, че нещо притиска пикочния мехур;
 • малко отделяне на кръв от влагалището;
 • схващащи болки с продължителност над 30 секунди. Само не се бъркайте с тренировъчните контракции;
 • изтичане на околоплодна течност;
 • няма фетални движения.

Гинекологът ще прецени състоянието и ще предложи хоспитализация, ако е необходимо. Не се паникьосвайте, не е страшно. Винаги можете да забавите раждането със специални лекарства и процедури.

Защо може да има късно раждане?

Бременността след раждането е не по-малко опасна от преждевременната бременност, затова попитайте Вашия лекар колко дълго е третото раждане. Те идват преди останалите и рискът от раждането на детето е по-голям.
Помислете за причините за късното раждане:

  Хормонални нарушения при майката.

Промените в хормоналната система сигнализират на организма за началото на раждането. Ако нивата на хормоните и метаболизма на бъдещата майка са нарушени, сигналът няма да дойде и контракциите няма да започнат.

По това време, ако една жена е имала редовно менструация, но цикълът е бил 30-35 дни, детето ще се роди по-късно от определената дата. Те говорят за естествен физиологичен процес, а не за патология. Тази бременност се нарича продължителна.

Тази причина е физиологична. Наследствеността засяга ранно и късно раждане. Знаейки колко дълго са родени майката и бабата, можете предварително да се подготвите за труда си.

Когато приемате лекарства за намаляване на тонуса на матката, промените се отнасят и за раждането. Лекарствата за хронични заболявания засягат и раждането. Затова информирайте гинеколога за вашата ситуация, така че той да коригира срещата..

Кога да се страхуваш?

Всеки дискомфорт в корема е причина да посетите лекар. Причините може да са различни, но ако не разпознаете навреме опасността, детето ще умре. При дърпаща болка в долната част на корема е възможен аборт. За да се предотврати това, е необходимо своевременно лечение..

Ако се появи болка, която наподобява възпаление на пикочния мехур или апендицит, съществува заплаха от преждевременно раждане. Не разчитайте само на чувствата си, особено на многородните, а винаги разберете точната причина от гинеколога.

В никакъв случай кървенето по време на бременност не е нормално. Промените в цвета са подозрителни: кафяво, алено, тъмно жълто или бордо. Ако това се наблюдава, незабавно се обадете на линейка или бързайте с колата си до болницата. Информирайте вашия гинеколог за този симптом.

Коремът промени формата си.

Този случай не се отнася за моментите на активно движение на бебето. Ако в спокойно състояние коремът е асиметричен, твърд и напрегнат повече от 30 минути, увисне или промени формата си след падане, незабавно отидете в болницата.

Изтичане или изтичане на вода.

Невъзможно е да пропуснете такъв момент. Ако водите са останали през нощта - леглото ще бъде мокро, ако през деня - те ще потекат по краката. Течът е по-труден за установяване: наблюдава се навлажняване на бельото, което е опасно в случай на преждевременна бременност. Ако се получи изливане - феталният мехур е повреден, трябва да започне раждането.

Не се усещат движения на детето.

Жената усеща първите движения на бебето от 20-та седмица, по време на втората бременност - от 16-та. Ако изчезнат, трябва да внимавате. Липсата на движение за повече от 12 часа е тревожен знак, за който трябва да се съобщи на лекаря.

Ако това се е случило веднъж, след което бебето отново е активно, това е норма. Редовната липса на движение или слаба активност е тревожен знак..

Водете си дневник със записи и контрол на времето на дейността на детето и след това го представете на лекаря.

За автора: Боровикова Олга

Коя седмица от бременността раждат най-често и от какво зависи??

Всяка бъдеща майка иска да знае кога ще се роди нейното раждане. И точен отговор на този въпрос е възможен само ако се планира цезарово сечение по медицински причини и вече е определена дата за него. Във всички останали случаи този въпрос остава отворен..

Средна статистика

Раждането започва, когато и жената, и бебето са готови за това. Тази подготовка е много старателна, протича на различни нива - от хормонално до мускулно. Следователно никой не може да даде еднозначен отговор на въпроса кога да се роди, тъй като темпът на подготовка на женските и детските организми за раждане е различен при различните жени.

Съществуват медицински статистически данни, които ви позволяват да направите само приблизителна картина на случващото се и да разберете коя седмица раждат най-често. Ако вземем предвид, че бременността продължава 40 акушерски седмици (броейки от първия ден на последната до зачеването на менструацията), тогава доносената бременност се счита от 37 до 42 седмици. Точно в края на 40-та седмица има същия PDR (предполагаемият ден на раждане), на който много майки имат толкова големи надежди.

Не си струва да се надявате на PDD със сигурност, защото тя съществува само като приблизително „сигнално знаме“, което позволява на жената и лекарите да се ориентират по-добре в гестационния период.

На този ден, който гордо парадира в обменната карта на всяка бъдеща майка от момента на регистрацията в консултацията, раждането се случва, според СЗО, само в 5% от случаите.

Първото раждане по-често се случва на 39-40 седмици и 40-41 седмици (до 75% от тези две седмици) от ражданията на първородни. Преражданията най-често се случват на 38-39 седмици и 39-40 седмици (съответно 30% и 50%). Около 4% от жените носят бебета до 41-42 седмици.

Ако разгледаме преждевременно раждане, което настъпва от 22 гестационна седмица до 37 седмици, тогава най-честият период, в който се случва раждането, е от 32 до 34 седмици. Много рядко се ражда на 24-26 седмица. Плодът от 22-та седмица на бременността се счита за жизнеспособен, но процентът на преживяемост през този период е много нисък, а рискът от инвалидност при оцелелите е противоположен..

С увеличаване на продължителността на бременността прогнозата за оцеляване става по-благоприятна. Родените на 23 седмици оцеляват в 16% от случаите, а родените на 29 седмици - в 90% от случаите рискът от необратими последици от преждевременно раждане също намалява с узряването на бебето.

Планирано цезарово сечение се извършва, съгласно клиничните препоръки на руското министерство на здравеопазването, за период от 39 пълни акушерски седмици. Спешно цезарово сечение за спешни индикации може да се извърши по всяко време, когато се наложи.

Какво може да повлияе?

Продължителността на раждането на бебето зависи от здравето на жената и от здравето на бебето, както и от характеристиките на настоящата бременност. Всички фактори са твърде многобройни, за да ги изброим и затова ще засегнем само най-често срещаните.

 • Генетично предразположение. За да разберете дали една жена има шанс да роди преждевременно или да прехвърли детето си, трябва да разберете по кое време раждането е станало при собствената й майка, баба. Ако жените в семейството са родили предсрочно, има всички основания да вярваме, че в този случай природата ще повтори генетичната програма.
 • Възрастов фактор. Твърде младите бременни жени (под 20 години) и по-възрастните майки над 36 години са по-склонни от другите да се отклоняват значително от деня, отбелязан като PDD в една или друга посока.
 • Редът на раждане. Първородните жени се подготвят за раждане по-дълго - мускулната тъкан е по-малко разтегната, шийката на матката е по-стегната и следователно те са склонни към забавено раждане. Колкото повече раждания в личната история, толкова по-голяма е вероятността раждането да се случи преди PDD..
 • Здраве. Хроничните заболявания на бъдещата майка винаги увеличават вероятността от преждевременно раждане, а ендокринните патологии, напротив, често водят до зрелост..
 • Отрицателни външни условия. Тютюнопушенето, алкохолът по време на бременност, както и продължителният стрес, който изпитва бъдещата майка, увеличават вероятността за ранно раждане. Ниската физическа активност, затлъстяването допринасят за удължаване.
 • Емоционално нежелание на жената да ражда. Страхът от раждане често води до факта, че шийката на матката не узрява навреме, раждането не започва дълго време. Желанието за бързо раждане, ако е силно, може да доведе до ранно раждане.
 • Многоплодна бременност. Близнаците и тризнаците упражняват по-голям натиск върху вътрешния фаринкс на матката - един вид заключващ пръстен. Колкото по-силен е този натиск, толкова по-бързо започва раждането. Следователно близнаци и тризнаци обикновено се раждат преди 39 седмици..
 • Индивидуални биологични ритми. Жените с кратък менструален цикъл (по-малко от 28 дни) обикновено раждат по-рано от PDE с 1-2 седмици, а жените с дълъг менструален цикъл носят бебета до 41 седмици или повече..

В повечето случаи причината за раждането преди термина или удължаването на бременността не може да бъде надеждно установена. И следователно гестационният период, измерен от природата за конкретна жена, просто се приема за даденост.

Преждевременно раждане

Говорейки за преждевременно раждане, не бива да се мисли, че такива ситуации могат да се считат за ситуации, когато дете се роди 2-3 седмици по-рано от ПТД. Говорим конкретно за раждане, при което плодът е функционално и физически незрял - от 22 до 37 седмици.

За лекарите все още не всичко е ясно за причините и механизмите за развитие на такива раждания. Нито детето, нито майката са явно готови за раждане на 22 седмици и малко по-късно, но нещо в тялото на бременната жена задейства много общата доминанта, която започва процеса на изгонване на плода. Обикновено не е възможно да се установи точната причина за раждането, което се е случило преди датата на падежа. Следователно има само фактори, които се считат за предразполагащи:

 • от страна на майката - операция на матката, спонтанни аборти и аборти в историята, преждевременно раждане по-рано;
 • от страна на детето - аномалии в развитието, резус-конфликт, седалищно представяне;
 • особености на бременността - полихидрамнион и олигохидрамнион, ICI, новообразувания в матката, шийката на матката, генитални инфекции, ранни вирусни инфекции.

Но трябва да вземете предвид и средата, в която живее бъдещата майка. Ако жената се храни зле, често е нервна, липсват важни витамини, тогава вероятността да роди по-рано се увеличава.

Плодът от 22 седмици е само условно жизнеспособен, всичко зависи от това доколко тялото му е готово за извънматочен живот. Жизнеността се увеличава с възрастта. Забелязано е, че момчетата са по-склонни да се родят преждевременно, отколкото момичетата.

Доставка след PDR

Ситуацията, когато очакваният ден на раждане вече е преминал, а жената дори не наблюдава предшествениците на предстоящия труд, също е доста широко разпространена. Основното е да поддържате самоконтрол и спокойствие и да не се опитвате сами да стимулирате и провокирате раждането. Бременността до 42 седмици не е следсрочна, а продължителна и това са две различни неща.

Помислете какви причини могат да доведат до удължаване на гестационния период.

 • Неправилно зададени срокове. Това обикновено е рядко. За да сгрешите с изчисленията, трябва да не знаете или да забравите напълно кога е била последната менструация, да не помните не само деня, но и месеца. Това се случва след продължително хормонално лечение, продължителна употреба на орални контрацептиви, неуспех на яйчниците. Тогава гестационната възраст и PDD ще бъдат установени въз основа на резултатите от ултразвуково сканиране през първия триместър. Отклонение от 2 седмици от нормите на фетометрия не се счита за забавяне на развитието и по този начин една жена има 2 допълнителни седмици по време на бременност.
 • Големи и гигантски деца. Теглото при раждане от 4 килограма дава основание да наречем плода голям, а тегло от 5 килограма - гигантско. Такива бебета обикновено предпочитат да седят в утробата на майка си до последно.
 • Хормонални нарушения Малко количество окситоцин, естроген и повишено съдържание на прогестерон създават не най-благоприятния фон за началото на раждането. Докато прогестеронът остава висок, генеричният доминант на хормонално ниво не се добавя.
 • Заседнал и неактивен начин на живот. Мускулите са отслабени, техният тонус е намален, това се отнася за всички мускули, включително мускулите на матката, шийката на матката.
 • Заплахи от спонтанен аборт по време на бременност. Често жените казват, че „са били толкова успешно задържани, че по-късно не са могли да убедят бебето да се роди“. Въпросът не е в това, че за поддържане на бременността са били използвани медикаменти, а в това, че психологически жената е била толкова настроена да продължи бременността, че сега, на психогенно ниво, е много трудно да я убедим да пусне детето, което е успяла да задържи с такава трудност..

Как да се отървем от тежестта навреме?

Както можете да видите, понятието „навреме“ е доста широко и една жена не може да повлияе на много фактори. Но това, което зависи от него, трябва да се прави в строго съответствие с препоръките на лекаря. Това ще помогне да се поддържа бременността и да се предотврати преждевременно раждане и да не се удължава бременността..

Простите съвети ще помогнат за това:

 • не крийте акушерската си история от лекаря (дори ако наистина искате да скриете факта на аборта);
 • не пропускайте следващите планирани посещения в антенаталната клиника;
 • поддържайте здравословен и активен начин на живот през цялата бременност;
 • не пренебрегвайте прегледите и скринингите с цел своевременно идентифициране на патологии, усложнения и рискови фактори.

За това колко дълго продължава бременността, специалистът разказва във видеото по-долу..

Каква седмица раждат първото си дете - момичета и момчета

Колкото по-бързо се приближава времето на раждането, толкова повече бъдещата майка се притеснява от въпроса коя седмица се ражда първото дете. Никой специалист не може да определи точната дата, тъй като датата зависи от много фактори, включително индивидуалните характеристики на организма, наследствеността и т.н. Тази статия ще отговори кога се случват първото и второто раждане, през коя седмица те обикновено раждат момчета и момичета, което влияе на срока, какви са причините за преждевременно или късно раждане..

Бременността е много важен и решаващ период в живота на всяка жена.

Какво влияе върху термина

Както показват наблюденията на американски изследователи, изучавали този въпрос на примера на 125 бременни жени, само 4% от бъдещите майки са родили навреме. По-голямата част (около 70%) са родили 10 дни след датата, която е предварително определена с помощта на ултразвук. В други случаи бременността е продължила 37-42 седмици. Експертите, провели това наблюдение, са идентифицирали няколко фактора, които влияят върху продължителността на бременността и раждането:

 • Теглото на жената (например, ако нормата е надвишена със 100 грама, тогава 1 ден се добавя към периода на бременност);
 • Възрастта на бъдещата майка (всяка година гестационният период се увеличава с 1 ден);
 • Дата на раждане на първото дете (подходящо за многоплодни). Ако първото раждане е станало по-късно от 38 седмици, тогава всяко следващо бебе ще се роди по-рано.

Други фактори, които определят колко месеца и седмици се ражда бебе, включват:

 • Наследственост (ако близки роднини на бременна жена раждат по-късно или по-рано от установената дата, тогава вероятността от повторение на такава ситуация се увеличава значително);
 • Начин на живот и хранене на майката по време на бременност. Например, честият стрес може да причини преждевременно раждане;
 • Наличието на определени патологии;
 • Прием на лекарства;
 • Тегло на плодовете;
 • Многоплодна бременност.

Важно е да знаете! В акушерската практика гестационната възраст се изчислява в седмици (не месеци или дни).

Нормите за срока на раждане на първото дете

При нормалното протичане на бременността и отсъствието на отрицателни фактори, които водят до късно или преждевременно раждане, срокът за раждане на първото бебе е 40 седмици. В този случай се допуска и по-ранен период - от 37 седмици. Често жените раждат по-късно от срока, а именно на 41 или 42 седмици, което също не е сериозно отклонение от медицинските стандарти..

На бележка. Специалистите могат да преценят само датата на раждане. В много отношения конкретният период зависи от готовността на женското тяло за този процес, както и от самото дете да се роди.

Индикатори, които бебето в доносен период трябва да изпълни

Каква седмица раждат първото си дете?

В повечето случаи първородните майки отнемат до 39-40 седмици. Не рядко обаче бременните жени ходят през предписания период..

Толкова голяма продължителност, както и превишение на нормата, се обясняват с факта, че тялото на жена, която ражда за първи път, все още не е преминало през тези процеси. Той се нуждае от повече време, за да се подготви за предстоящото раждане..

Интересно. Процесът на изгонване на плода при първородния е бавен, поради което в повечето случаи продължава дълго (около 7 часа или повече).

За да се разбере колко седмици се ражда бебе в конкретен случай, е необходимо да се изчисли гестационната възраст. В ранните етапи се използват няколко метода:

 1. Най-често срещаният метод е да зададете началната дата на последния си период. След това е необходимо към него да се добави броят на седмиците и дните, изминали от отброяването. Често се случва една жена да не си спомня първия ден от последната си менструация. Също така надеждността на изчисленията може да се окаже съмнителна поради причината, че при някои жени цикълът не е редовен (или кръвта при бременна жена се е появила поради проблеми, свързани с раждането на дете). В допълнение, бъдещите майки често бъркат имплантационното кървене с менструация, което се случва 6-10 дни след зачеването..
 2. За да се изключат възможни грешки, гестационната възраст се установява според ултразвукови данни, която се извършва на 10-14 седмици. Лекарят определя размера на плода и ги сравнява с медицинските стандарти.
 3. Можете да разберете кога бебето трябва да се роди до датата на оплождането на детето (по времето, когато жената е имала овулация). Получената стойност ще бъде с 2 седмици по-малка от периода, който се изчислява от началната дата на последната менструация.
 4. Опитен специалист може приблизително да определи гестационната възраст на 4-5 гестационна седмица, като се фокусира върху размера на матката. Факт е, че 2 седмици след зачеването матката по размер наподобява пилешко яйце. По това време той придобива синкав оттенък. Месец по-късно обемите достигат гъше яйце.

В по-късните етапи на бременността периодът се установява до момента, в който бебето започне да се движи в утробата. Други критерии в този случай са обемът на корема и височината на матката. За да бъде резултатът възможно най-точен, се препоръчва да се сравняват данните от изчисленията, направени по различни начини..

Статистика за раждането на момичета

Според статистиката момичетата се раждат по-рано от момчетата. Наблюденията показват, че първите са готови да напуснат корема на майка си на 38 седмици..

Статистика за раждането на момчетата

В сравнение с момичетата, момчетата не бързат да се раждат. И така, колко време първородните раждат момчета? Според експерти най-често бебетата се раждат на 40-41 седмица, в някои случаи остават до 42 седмици.

Причини за нарушаване на срокове

Съществуват редица негативни фактори, които могат да доведат до забавено раждане или, обратно, да провокират преждевременното раждане на дете.

Преждевременно раждане

Ражданията, настъпили преди 37 седмици, се считат за ранни, а бебетата са недоносени. Най-опасните периоди, независимо от пола на детето, са:

 • 22-27 седмици;
 • 28-33 седмици;
 • 34-37 седмица.

Причините за преждевременното раждане на дете могат да бъдат:

 1. Инфекциозни заболявания на гениталните органи. Един от най-често срещаните фактори. Ако амниотичната течност се зарази, съществува риск от нарушаване на тяхната цялост. Ранното изливане на вода провокира преждевременно раждане. Ситуацията се усложнява от факта, че родовият канал все още не е готов за процеса на изгонване на плода, шийката на матката не е изгладена и лигавицата не се е отдалечила. В такива случаи се извършва спешно цезарово сечение..
 2. Многоплодна бременност.
 3. Постоянен стрес.
 4. Многоводие.
 5. Голямо тегло на плода.
 6. Дефекти на матката. Това включва някои патологии на шийката на матката. Това може да бъде скъсена шия или нарушение на функцията на обтуратор. Такива отклонения могат да бъдат вродени или придобити (например поради аборт).
 7. Голяма физическа активност.
 8. Лошо хранене, липса на витамини.
 9. Отслабване на плацентата или предлежание. Състоянието й се оценява въз основа на резултатите от ултразвук и CTG. Ако лекарят установи стареенето на плацентата или установи вероятността от нейното отлепване, на жената се предписва подходящо лечение. Терапията е насочена към подобряване на кръвообращението и храненето на бебето. В по-трудни ситуации се предписват лекарства, които ускоряват узряването на дихателната система на плода..
 10. Водният мехур се разкъсва преждевременно.
 11. Необходимостта да се нарече преждевременно раждане. Причините са заболявания на ендокринната или сърдечно-съдовата система на бременна жена. За да поддържа здравето на децата, както и здравето на бъдещата майка, лекарят в такива случаи предписва спешно цезарово сечение.

Вероятността за преждевременно раждане се увеличава, ако бъдещата майка е направила аборт или е имала спонтанен аборт.

Важно! Дете, родено в периода от 27 до 36 седмици, трябва да тежи повече от 1,5 кг. Бебетата, чието тегло при раждане е по-малко от 1 кг, не могат да бъдат спасени.

Ако една жена е забелязала признаци на преждевременно раждане при нея, тя спешно трябва да отиде на лекар. Сред тревожните симптоми са:

 • Усещане за разтягане в долната част на корема (както при менструация);
 • Усещане за тежест, което притиска пикочния мехур;
 • Наличието на кървави отделяния от матката (в малки количества);
 • Болезнени усещания, подобни на контракциите (продължават повече от половин час);
 • Изтичане на околоплодна течност;
 • Няма движения на плода.

По време на прегледа лекарят ще прецени състоянието на жената и детето и при необходимост ще предложи стационарно наблюдение.

На бележка. Не изпадайте в паника - процесът на раждане може да бъде изкуствено преустановен с помощта на специални процедури и лекарства.

Преждевременното раждане може да убие бебето, затова е важно да посещавате редовно Вашия лекар

Продължителен труд

Продължителната бременност, която продължава повече от 42 седмици, също не е нормална. По-късно е необходима хирургическа интервенция, тъй като в процеса на естественото раждане съществува сериозен риск от нараняване както на бебето, така и на майката.

Фактори, под влиянието на които може да се забави гестационният период:

 1. Ендокринни нарушения при бременна жена. Факт е, че процесът на раждане се регулира от хормони. Следователно отрицателните промени от ендокринен характер (метаболитни нарушения, намаляване на нивото на някои хормони) водят до факта, че не се получава сигнал за предстоящото раждане. В резултат на това контракциите не започват навреме.
 2. Повишен менструален цикъл. Ако менструациите на жената са били редовни, но продължителността на цикъла е била 30-35 дни, бебето ще се роди по-късно от определената дата. В този случай говорим за естествен процес, а не за патология, а бременността, която се удължава поради тази причина, се нарича удължена.
 3. Наследственост. Генетичният фактор може да причини както ранно, така и късно раждане, ако майката или бабата на бременна жена имат същите физиологични характеристики. С тези знания можете да се подготвите предварително за собствения си труд..
 4. Прием на лекарства. Това могат да бъдат лекарства, насочени към борба с хроничните заболявания или предназначени да намалят тонуса на матката. Ето защо, преди да започнете да приемате лекарства, трябва да се консултирате с гинеколог.

За да разберете, че бременността се е проточила, трябва да обърнете внимание на следните признаци:

 • Рисуване на болка в корема;
 • Изхвърляне на кръв от влагалището, промяна в сянката на съсиреци;
 • Промяна във формата на корема (с изключение на случаите на активно движение на детето). Трябва незабавно да отидете в болницата, ако коремът е асиметричен, стегнат на допир и запазва този вид повече от половин час. Пролапсът на корема също е тревожен симптом;
 • Теч, изливане на вода. Този знак е трудно да се пропусне. Изливането на вода означава, че целостта на феталния пикочен мехур е нарушена и е време да започнете раждането;
 • Няма движение на детето. Първата активност на плода се наблюдава вече на 20 гестационна седмица (с втората бременност - на 16). Ако подобни прояви изчезнат, трябва да внимавате. Трябва да се потърси лекар, ако движенията не се върнат за повече от 12 часа. Единственият такъв случай, след който активността на бебето е подновена, е нормата. Редовната липса на движение е причина спешно да отидете в болницата.

Продължителният труд е не по-малко опасен от преждевременния труд

Условия за първо и второ раждане

Според статистиката бебетата при многородени бебета се раждат малко по-рано от графика - на около 37-38 седмици. Това се обяснява с факта, че женското тяло вече се подготвя по-бързо за раждането.

правила

За да се роди навреме, е важно да не се допуска влиянието на негативни фактори върху женското тяло по време на бременност (чести стрес, упражнения, нездравословна диета и др.). Също така е необходимо редовно да посещавате гинеколога, да правите тестове и да се подлагате на прегледи..

Знаейки колко седмици се раждат първото и второто дете, ще помогне на жената психологически да се подготви за този труден процес. По време на бременността е много важно да наблюдавате здравето си, да следвате препоръките на лекаря и да отваряте подробности за здравето си на лекаря по време на консултацията. Само ако тези правила се спазват, вероятността да имате здраво дете навреме ще се увеличи многократно.