Бременните жени винаги следят промените в телата си с особено внимание. Някои започват да се притесняват, че стомахът е спаднал, други се притесняват, че това все още не се е случило на 38-39 седмица от бременността.

Като правило коремният пролапс е един от предвестниците на раждането. Във връзка с това възниква въпросът, колко дни или седмици преди раждането коремът потъва? Терминът е индивидуален за всяка жена.

Има много причини, поради които това не се случва. Но това не означава, че тялото на жената не се подготвя за раждане. За акушер-гинеколозите понятието „коремен пролапс“ е не само предвестник на раждането, но и показател за пропорционалността на тазовия пръстен към параметрите на главата на бебето.

Когато коремът падне по време на бременност: малко физиология

След 37 седмици от бременността в мозъчната кора на жената започва да се образува „доминанта на раждането“. От този момент започва подготовката на тялото за процеса на раждане..

Произвежда се хормонът релаксин, който помага за отпускане на съединителната тъкан и сухожилията. Под въздействието на този хормон ставните стави на тазовия пръстен на жената започват малко да се "разминават", особено този процес се изразява в срамната артикулация. Благодарение на тези процеси тазът на жената се адаптира към предстоящото раждане..

Много жени, които вече са на 35-36 седмици, се интересуват колко време преди раждането коремът потъва..

В началото на 37 седмици настъпва образуването на долния сегмент на матката. Тази област анатомично съответства на провлака на матката, но през последните седмици от бременността започва да се увеличава значително по размер. Поради това долната част на матката се увеличава, в резултат на което главата на плода свободно се спуска и е фиксирана към костите на малкия таз.

Такава промяна в положението на плода води и до промени в положението на матката: дъното й пада значително.

След спускане на главата до входа на малкия таз, положението на центъра на тежестта на жената се променя. Жената развива походка, която акушерите наричат ​​„горда походка“. Тъй като основният товар пада върху долната част на гърба, една жена ходи с изправен гръб, леко повдигайки главата си, тя често държи долната част на гърба си с ръка.

Какви са признаците, че можете да разберете, че стомахът е спаднал?

Жената не винаги може да забележи разликата във височината на очното дъно на матката, тъй като това разстояние може да бъде незначително (няколко см) и не винаги да се различава от окото. Съществуват обаче и редица други признаци, по които е възможно надеждно да се определи, че стомахът е спаднал.

Субективни знаци

 • Изчезването на киселини.

Не е тайна, че повечето бременни жени, особено през третия триместър на бременността, страдат от киселини..

Това се дължи на растежа на матката и нейния натиск върху всички органи на коремната кухина, по-специално върху стомаха.

В резултат на такъв натиск съдържанието на стомаха все повече се изхвърля в хранопровода, което причинява чувство на киселини..

 • Намаляване на задуха.

Намаляването на задуха се случва по следната причина: увисналата матка престава да притиска толкова силно диафрагмата. Благодарение на това дишането се извършва без усилие и задухът престава да безпокои.

 • Повишено уриниране.

Поради факта, че главата на детето се спуска в малкия таз, възниква прекомерен натиск върху пикочния мехур, който се намира в анатомична близост до матката. Бременната жена отбелязва, че е станала много по-вероятно да изпитва желание за уриниране.

Това се дължи на увеличеното натоварване на тази част на гърба през този период..

Обективни признаци

 • Намаляване на дихателната честота.

Свързва се с по-лесно дишане и по-малко задух.

 • Намаляване на сърдечната честота.

Белите дробове и сърцето са органи, чиято работа силно си влияе. Следователно, с изчезването на задух, натоварването на сърцето също намалява, което се проявява с леко намаляване на пулса.

 • Промени във височината на дъното на матката.

Ако измервате разстоянието от срамната артикулация до най-високата точка на матката (дъното), тогава можете да определите, че това разстояние е намаляло с 3-4 cm.

 • Главата на плода е плътно притисната към входа на малкия таз.

Този знак се определя само от акушер-гинеколог, той поставя ръката си върху главата на плода и определя, че тя е фиксирана към тазовите кости.

 • Преместване на центъра на тежестта, което променя походката на жената.

Колко време да ражда, ако коремът е спаднал?

Не може да има точен отговор на този въпрос, тъй като процесите на подготовка за раждане са индивидуални за всички жени и отнемат различно време. Но като цяло има някои особености:

 • При първородните, от момента, в който коремът е потънал, и началото на раждането, обикновено отнема повече време, отколкото при многоплодните.

Това се дължи на факта, че прекурсорите, които се развиват при първични бременни жени, продължават по-дълго, тъй като настъпва формирането на родова доминанта. Обикновено, след понижаване на корема, жените започват раждане след 2 седмици..

 • Предшествениците на раждането при многородени жени могат да се появят само няколко дни преди раждането, поради което след понижаване на корема може да мине по-малко време преди началото на раждането (около 1 седмица).

Тези числа са много относителни, тъй като зависят от много фактори..

В какви случаи коремът не се спуска преди раждането?

Някои жени нямат пролапс на корема преди раждането поради редица причини:

 1. Ненормално положение на плода (наклонено или странично).

При тази патология няма фиксиране на главата на плода към тазовите кости, следователно няма признаци на коремен пролапс. Коремът на такива бременни жени има специална форма: той е изпънат отстрани..

Значително увеличаване на количеството на околоплодните води пречи на маточното дъно да се спуска надолу. Главата на детето в такива случаи често не е фиксирана към тазовия пръстен. Амниотичната течност с тази патология не е разделена на предна и задна.

Ако главата на детето надвишава размера на таза на жената, тогава няма плътно фиксиране към костите, в резултат на което главата е, като че ли, разположена над таза, което предотвратява коремния пролапс.

 1. Някои фетални заболявания.

Увеличението на главата на плода с хидроцефалия също пречи на плътното му фиксиране към тазовите кости.

 1. Грешна позиция на главата на плода.

Акушерите наричат ​​тази категория патологии „асинклитично вмъкване“, което означава промяна в позицията на главата на плода.

Това се случва при следните условия:

 • Позиции на удължаване на главата (фронтална, фронтопариетална).

Обикновено главата на детето е огъната, но с увеличаване на ъгъла между шията и брадичката на плода възникват екстензорни състояния. В краен случай, поставянето на лицето е, когато бебето е обърнато към тазовите кости..

 • Антеропариеталната и задната теменна асинклитизъм е патология, при която главата на детето се вкарва при накланяне към една от страните (надясно или наляво).

заключения

Пролапсът на корема преди раждането е важен признак за готовността на жената за раждане. Но акушерите придават голямо значение на тази функция по друга причина: коремът пада, ако размерите на главата на плода и тазовия пръстен са сравними.

По този начин тази характеристика трябва да се третира с повишено внимание, тъй като тя отразява много физиологични процеси преди раждането: образуването на долния сегмент на матката, фиксиране на главата към тазовите кости, адаптация на тазовия пръстен, правилно положение на главата.

Кога да раждате, ако коремът ви е надолу

Започвайки от 36-та седмица на бременността, бъдещите майки забелязват определени промени в телата си. Появяват се първите предшественици, показващи скорошното стартиране на процеса. Мнозина се страхуват да пропуснат момента на започване на раждането или да потърсят помощ, когато стане късно. За да избегнете излишни нерви и притеснения, по-добре е да обърнете внимание на симптомите, един от които е коремен пролапс.

Колко дни преди раждането коремът потъва

Първият е стомахът преди раждането. Мнозина се интересуват от това колко време отнема. Всяка жена и нейното тяло са индивидуални. Дори второродено дете може да забележи отличителните черти през периода на носене на бебета. Ето защо е невъзможно да се каже еднозначно колко седмици преди раждането коремът на бременната жена ще слезе..

Независимо от това, специалистите разполагат с определени статистически данни и норми. По време на бременност коремният пролапс, започващ от 36 седмици, е нормален. Ако коремът спадне с 33 седмици, това е предвестник на преждевременно раждане. В този случай е по-добре да се консултирате с вашия акушер-гинеколог и, ако е необходимо, да отидете в болницата.

Мнозина все още се интересуват колко време остава преди раждането, ако стомахът е спаднал на 36 седмици. Примипарас може спокойно да ходи с този знак две или повече седмици преди доставката..

Пролапс на корема при многороден, този предвестник може да се появи след една седмица или дори няколко дни. Ако коремът на жена, която вече има опит, е спаднал, това означава, че остава още седмица преди раждането (понякога няколко дни)

Има и случаи, когато спускането на корема преди раждането настъпва в последния момент. Тоест, плодът се обръща вече в процеса на настъпване на контракциите и раждането. Най-често този процес се следи отблизо от лекарите. В случай на неправилно положение на плода (не с главата, а с краката напред), специалистите решават да извършат операция (цезарово сечение).

Пролапс на корема преди раждането, какво е това?

Около месец преди дългоочаквания процес, хормонът релаксин се произвежда активно в тялото на жената. Помага за отпускане на сухожилията и съединителните тъкани. Поради ефекта на хормона, тазът на бременната жена се разширява леко, което улеснява по-лесното раждане.

През този период се появяват симптомите. Пролапсът на корема преди раждането настъпва преди всичко и сигнализира за готовността на организма да възпроизведе бебе.

Причината за пролапса на корема е свързана с готовността на матката за "X часа". Долната му част се увеличава, така че най-често коремът спада бързо на 38 седмици.

Птозата се характеризира с промяна в положението на плода - и това е напълно естествено явление. Тоест, той е обърнат с главата надолу. Когато матката е достатъчно увеличена, главата на трохите може да се спусне безпрепятствено. Тазовите кости фиксират този процес и задържат плода до началото на раждането и раждането..

След пролапс на корема раждането настъпва в рамките на 10-14 дни. Разбира се, тези цифри са средни и има изключения..

Нежният пол, носещ бебе под сърцето, на 39 седмици започва да се притеснява, че стомахът все още не е спаднал. Някои просто не знаят как да определят, че стомахът е спаднал преди раждането или нямат представа как изглежда този симптом..

Признаци на коремен пролапс преди раждането

Понякога е трудно за първородна жена да усети момента и дори да забележи увиснал корем. Може да има различни причини - това са:

 • невежество и липса на опит;
 • наднормено тегло;
 • прекомерно подуване на краката, ръцете и цялото тяло.

Можете да определите кога коремът е започнал да пада, като използвате маркировките на стената. Всичко, което трябва да направите, е да поставите марка на нивото на пъпа си. По-добре е да правите това в продължение на 33 седмици. В този случай можете не само да уловите момента, в който коремът спадне преди раждането при първородни, но и да избегнете преждевременен симптом. В края на краищата, ако този предвестник е настъпил на 33 седмици и се появят и допълнителни симптоми, е вероятно да дойде преждевременно раждане..

Чрез проверка на този знак можете лесно да разберете дали коремът е спаднал и дали си струва да се подготвите за раждането. Обикновено пъпа става малко по-висок и започва да се издува напред..

За да не се тревожите напразно и спокойно да прехвърлите бременността, струва си да запомните няколко характерни признака, които ще помогнат да се определи пролапса на корема преди раждането.

Много е лесно да се провери дали коремът е спаднал преди раждането. Достатъчно е просто да се погледнете отвън. Дори околните забелязват как изглежда походката на бременна жена след отпадане. През този период жената започва да се движи по-бавно, изпъквайки корема си напред. „Гордата походка“ облекчава натоварването на гърба.

Ако периодът на бременност е 38 седмици и момичето започне да диша много по-лесно, киселини изчезват и дланта започва да се побира между гърдите и стомаха - най-вероятно пропускът вече е настъпил.

Много хора забелязват, че 39 седмици от бременността се характеризират с чести посещения на тоалетната. Именно спуснатият корем упражнява натиск върху пикочния мехур - това е поредното потвърждение на пренаталния, завършен знак.

В допълнение към честото уриниране, едно момиче може да страда от запек. В този случай срещата предписва специална диета с много пресни плодове и слабителни зеленчуци (цвекло, сливи, банани и др.).

Понякога може да има болезнени усещания, тежест в долната част на гърба и долната част на корема.
Трохата рита по-малко. Тъй като той набра необходимата маса, просто му става неудобно да бъде активен. Освен това бебето пести енергия за предстоящото събитие..

В случай на намаляване на броя движения с понижен стомах, трябва да бъдете изключително внимателни. Поне бебето трябва да ви удря по 10 пъти на ден. Ако броят на движенията не достигне десет, побързайте да се обърнете към специалист, направете тест и преглед. Липсата активно показва липса на кислород за плода и това е изпълнено с негативни последици по време на раждането и патологии в бъдеще.

Колко трябва да падне стомахът преди раждането?

Важен е и такъв фактор като: „точно колко коремът е потънал“. Позицията в долната част на корема може да е очевидна не само при бременност, но и за околните. Колко сантиметра стомаха се спуска директно зависи от положението на матката. Ако стане 4-6 см по-ниско, тогава разстоянието между гърдите и спуснатия корем може да бъде измерено с помощта на женска длан..

Най-често, ако коремът на момичето е спаднал на 38 седмица от бременността, струва си да започнете да събирате чантата в болницата. Това показва, че дългоочакваното събитие ще започне много скоро. Също така си струва да се отбележи, че жените практически не изпитват болка, когато коремът падне преди раждането..

Кога ще започне раждането, ако коремът е спаднал при второто дете?

Жените с опит трябва да бъдат по-внимателни към този знак. Всъщност, доста често периодът, когато коремът трябва да слезе надолу, директно се пресича с началото на раждането. Това се дължи на наличието на опит и по-голяма подготвеност на тялото..

Тренировъчните контракции, започнали след пролапса на корема, отделянето на лигавицата, изпускането на коластра от гърдите, може да показват близкото начало на труда.

Тренировъчните контракции от реалните могат да бъдат разграничени чрез преброяване на интервала между тях и болезнените усещания. Ако стомахът потъне, лигавицата излиза веднага с околоплодната течност и започват реални контракции (интервалите постепенно намаляват, болката не намалява дори след топъл душ или смяна на положението) - бременната жена трябва да се обади на линейка и да отиде в родилния дом възможно най-скоро. „Време X“ вече дойде.

Ако изведнъж забележите кървави отделяния по бельото си, не трябва да мислите колко преди раждането спада. Трябва незабавно да посетите специалист, който ще предприеме подходящи мерки.

Има ситуации, когато не всеки има долна част на стомаха. В този случай не трябва да оставяте всичко да върви от само себе си. Ако сроковете вече наближават (38-39 седмици), трябва да се консултирате с професионалист. Естественото състояние на нещата е задължително спускане на корема преди раждането..

Причини, поради които стомахът не е спаднал преди раждането

Плодът не променя позицията си, матката и коремът не се спускат в няколко случая, а именно:

 1. Ако многоплодна бременност, бебетата просто нямат време да заемат позицията - дори на 38 седмици.
 2. Причината, поради която стомахът не потъва, е и много вода..
 3. Ако теглото на плода е голямо, тогава главата просто не може да бъде фиксирана от тазовите кости. Тоест бебето се обърна, но пропускът така и не се случи.
 4. Плодовете могат да бъдат разположени неправилно - наклонено или напречно. В този случай коремът не стърчи, а е по-удължен отстрани..

Момичетата започват забележимо да се изнервят и да се чудят: "Възможно ли е да се роди, ако коремът не е спаднал?" Лекарите се стремят да помогнат на пациентите си да раждат активно и пълноценно бебе сами (избягвайки операция).

Ето защо те препоръчват да се правят някои манипулации за насърчаване на пролапса на корема и нормалното раждане. Най-ефективно е увеличаването на физическата активност..

Бременната жена трябва да ходи повече, да се занимава с домакински задължения (прах, почистване, гладене, готвене на вечеря).

Колко седмици преди раждането матката пролабира и какво е усещането за жената: рискове, процесът на пролапс и кога да отидете в болницата

С наближаването на рождения ден на бебето в тялото на майката настъпват огромен брой промени. Пролапсът на корема е един от тях. Как правилно да разпознаем този знак и какво да направим за бъдещата майка?

 1. Пролапс на корема преди раждането: признаци и чувства на жената
 2. Защо се появява пролапс на корема преди раждането??
 3. Когато настъпи пролапс на корема
 4. Коя седмица за първи път се случва пропускът
 5. Когато се появи пролапс на корема при многородна жена
 6. Може ли стомахът да не слезе преди раждането??
 7. Как се получава пропуск
 8. Какво се случва с матката?
 9. Промяна в тазовите кости
 10. Промени в позицията при спускане на корема на бебето
 11. Усеща ли се абдоминална птоза?
 12. Ако стомахът е спаднал, колко време да чакате раждането
 13. При първородни
 14. В многороден
 15. При многоплодна бременност
 16. С патологии на матката
 17. Отпада ли тапата от цервикалния канал, когато коремът падне
 18. Кога да отида в болницата
 19. Полезно видео

Пролапс на корема преди раждането: признаци и чувства на жената

Пролапсът на корема говори за подготовка на бебето за раждане. Този процес е свързан с физиологичния пролапс на матката и постепенното формиране на детето в желаното положение. Най-често коремът спада на 36-38 седмица от бременността. Има редица признаци, които показват този процес. Много е важно да ги разпознаете правилно и навреме, тогава за жената ще бъде по-лесно да се подготви психически и физически за раждането..

Защо се появява пролапс на корема преди раждането??

Този процес показва пълната готовност на детето да се роди. Когато дъното на матката се измести надолу, главата на плода заема правилната позиция на раждане в областта на таза и е насочена надолу. Така при появата на родилни болки той започва да се движи към изхода в удобна за себе си позиция и в правилната анатомична посока..

Когато настъпи пролапс на корема

Терминът зависи на първо място от това какво дете ще има жената и характеристиките на нейната анатомична структура на тялото. При първичните животни този процес може да се случи много преди очакваната дата на раждане..

Коя седмица за първи път се случва пропускът

Според статистиката при жените, които очакват първото си дете, пролапсът на маточното дъно настъпва 2-4 седмици преди раждането..

Средният срок е 38 седмици от бременността. Трябва да се има предвид, че тези данни са осреднени и всяко женско тяло е индивидуално. Например при пациенти с тесни тазови кости пролапсът може да не се случи изобщо..

Когато се появи пролапс на корема при многородна жена

При жените, които очакват второто и следващите си деца, стомахът може да потъне след няколко дни или в деня на самото раждане. Това се дължи на намаляване на мускулния тонус на предните стени на перитонеума. Матката не може да бъде задържана напълно от тях, както се случва при първородни жени..

Може ли стомахът да не слезе преди раждането??

Това се случва сред жени, които очакват близнаци или с многократна бременност. Също така, неспаднал корем се наблюдава при жени с големи плодове или с тесни тазови кости. В този случай лекарите често прибягват до цезарово сечение..

Как се получава пропуск

Матката започва да се спуска постепенно, това се дължи на големия размер на плода, както и на времето, необходимо за заемане на удобна позиция в тазовата област и подготовка за раждане.

Стените му омекват, а шията постепенно се скъсява и разширява.

Какво се случва с матката?

Няколко седмици преди раждането дъното на матката започва постепенно да се спуска в областта на таза. Невъзможно е визуално да се определи това; само гинеколог може да запише този процес по време на следващия преглед на бременна жена. Обикновено преди раждането дъното на матката трябва да е на височина 5 см от влагалището. Тогава шийката на матката започва да се разширява постепенно, като по този начин се подготвя за по-нататъшното преминаване на детето.

Промяна в тазовите кости

По време на бременността матката на жената расте с плода, оказвайки по-голям натиск върху гърдите. Когато се спусне, тазовите кости се разширяват, като по този начин поставят матката в себе си. Разширяването на тазовите кости е нормален физиологичен процес, при жени с тесни бедра може да не е толкова очевиден. В последния случай неопуснатата матка е често срещана преди раждането..

Промени в позицията при спускане на корема на бебето

В началото на този процес детето заема удобна поза (най-често „с главата надолу“) за по-нататъшно движение по родовия канал. Често лекарите са изправени пред нарушение на нормалното положение на детето (стъпало или напречно предлежание). Ако бебето е разположено през матката, тогава органът се увеличава по ширина, а не по дължина, пропуск не се случва преди раждането. В този случай жената се подлага на спешно цезарово сечение..

Усеща ли се абдоминална птоза?

Всяка жена може да усети този процес. Поради постоянно нарастващата матка през последните месеци, бременните жени често се сблъскват с киселини, затруднено дишане и т.н..

След като коремът падне, за жената става по-лесно да диша. В този случай възникват редица други неприятни признаци:

 • поради натиска на матката върху тазовите органи желанието за уриниране може да зачести;
 • поради натиск върху ректума, запекът е често срещан;
 • киселини преминават;
 • жената може леко да отслабне;
 • при ходене може да се почувства силен натиск в перинеума;
 • седенето става трудно поради силен натиск в срамната област.

Трябва да се отбележи, че при много жени процесът на изместване на матката с плода надолу протича без видими симптоми. Хората около нея или лекарят могат да забележат това при следващия преглед..

Ако стомахът е спаднал, колко време да чакате раждането

Процесът на раждане е индивидуален, поради което няма консенсус относно това колко дълго след пролапса ще започне трудовата дейност.

При първородни

При жените, които очакват първото си дете, този процес обикновено се случва 2-3 седмици преди раждането. Това се дължи на факта, че мускулите на перитонеума все още са достатъчно силни и могат да задържат голямата матка. Ако коремът не падне до 38-та седмица, тогава на жената се препоръчва да прекарва повече време в изправено положение, да прави леки физически упражнения, които ще помогнат да се вземе бебето в удобна поза и да се подготви за раждане..

В многороден

При втората и следващата бременност пролапсът на порасналата матка настъпва директно в деня на раждането или няколко дни преди тях. Както е описано по-горе, това се дължи на отслабване на мускулните мускули на перитонеума (детето не може да заеме удобна и правилна пренатална позиция, поради което изместването става много кратко преди раждането). Детето ще може да се спусне и да се прикрепи към стените на малкия таз още в началото на раждането (с първите активни контракции). Има случаи, когато при жените по време на втората бременност коремът потъва седмица или няколко дни преди раждането. Това предполага, че след предишния труд, мускулите все още са в добър тонус и могат да държат главата на бебето.

При многоплодна бременност

Пролапсът при многоплодна бременност също се случва няколко седмици преди очакваната дата на падежа. В същото време процесът на изместване на корема надолу не е много очевиден поради факта, че органът вече е доста впечатляващ по размер, следователно изместването му не дава голямо облекчение за жената. В повечето случаи тези бременни жени се подлагат на цезарово сечение..

С патологии на матката

В зависимост от степента и вида на патологията може да настъпи пролапс на корема или не.

Ако аномалиите не са сериозни (ерозия и др.), Тогава се появява подготовка за раждане, както при здрави родилки..

В случай на сериозни патологии, времето може да бъде определено само от лекуващия лекар по време на редовни прегледи.

Отпада ли тапата от цервикалния канал, когато коремът падне

Преминаването на лигавичната запушалка е друг предвестник на началото на раждането. Този процес обаче не винаги може да протича паралелно с понижаването на очното дъно на матката. Съсирекът от слуз плътно запушва шията и я предпазва от проникването на патогенна микрофлора. Тя може да напусне няколко седмици преди раждането и по време на тях. Често лекарите го получават самостоятелно в самото начало на раждането.

Кога да отида в болницата

Ако жената е забелязала признаци на увиснал корем в себе си, не се паникьосвайте. Просто трябва да подготвите всички неща за болницата и да наблюдавате появата на следните признаци. Други признаци за започване на раждането са:

 • изтичане на околоплодна течност;
 • по-чести контракции (много е важно да не ги бъркате с тренировъчни).

Също така, следните признаци са причината за посещение в болницата:

 • отделяне на съсирек от слуз с кървави изхвърляния;
 • дърпащи болки в долната част на корема и кръста;
 • влошаване на състоянието на бременна жена.

Когато коремът се движи надолу, е много важно да информирате лекаря, който наблюдава жената през цялата бременност. Той ще проведе преглед и ще определи степента на дилатация на шийката на матката и готовността й за раждане.

В някои случаи, ако срокът все още е много малък, на жената може да се даде специална лигавица на шийката на матката, която ще предотврати преждевременно раждане. Много е лесно да определите потънал корем в себе си: достатъчно е да поставите ръката си в областта между гърдите и горната част на корема, ако дланта е напълно поставена в тази празнина, тогава процесът наистина се е случил.

Ако пролапсът е придружен от силна болка или повишаване на мускулния тонус на матката, това е причината за извънредно посещение на лекар.

Пролапсът на корема е един от признаците за началото на раждането. За всяка жена този процес протича индивидуално. Средно се смята, че матката трябва да бъде спусната няколко седмици преди раждането; при многородени сроковете се намаляват. Благодарение на този процес детето заема правилната и удобна поза, като по този начин се подготвя за по-нататъшно раждане..

Колко време преди раждането коремът потъва?

Никое високочувствително оборудване не може да определи точния момент на доставка, грешката в изчисленията може да бъде 7 или повече дни. Много по-безопасно е жената да се вслушва в „сигналите“ на тялото и да се доверява на тялото си. Един от сигурните симптоми на предстоящото раждане е пролапсът на корема. Този процес протича при бъдещите майки по различни начини. И за да разберете колко дълго преди раждането коремът потъва, трябва да разберете как точно протича този процес, естествен за организма на бъдещата майка.

Как стомаха пада преди раждането?

Ако бременната жена започне да усеща, че стомахът й се дърпа и той потъва надолу, това може да означава, че скоро ще започне раждането. Веднага след като плодът започне да се „подготвя“ за раждане и заеме удобна позиция за себе си, което ще му помогне бързо да напусне тялото на майката, стомахът на бъдещата майка започва да потъва и да се втвърдява. Жената може визуално да забележи промените, които се случват в нея: ако коремът й е изглеждал като "ябълка", след подходящи промени формата му ще прилича на "круша".

Косвените признаци също показват физиологични промени преди раждането:

 • има редовно усещане за натиск в областта на таза;
 • от време на време има пукаща болка в срамната област;
 • киселини и оригване изчезват;
 • промяна на походката (наподобява "патица");
 • позивите за уриниране зачестяват;
 • феталните движения и активността намаляват.

Първородните жени може да не обръщат внимание на настъпващите промени. За многородните майки този процес показва, че бебето им скоро ще се роди. Ако не се получи пролапс на корема, тогава има смисъл да се свържете с гинеколог.

Как да разберете дали коремът ви е паднал?

Един прост тест ще помогне да се определят промените, настъпващи в тялото на бременна жена..

 • В период от 35 седмици трябва да направите първото измерване: изправете се до корема на вратата със стомаха, маркирайте върху джамата мястото, противоположно на мястото на пъпа.
 • Правете такива измервания на всеки 2-3 дни.
 • Веднага след като марката е 10-15 см (от първоначалната марка), тогава стомахът потъва.

Колко време преди раждането коремът потъва?

Не е възможно да се определи кога ще настъпи пролапс на корема. Този период е различен за всеки организъм. Обикновено процесът започва след 36 седмици. Ако коремът е потънал и е станал твърд на допир, това не означава, че раждането ще започне утре или вдругиден..

Няколко фактора влияят върху физиологичните промени:

 • Теглото на бременната жена и бебето (колкото повече теглото на плода, толкова по-рано коремът ще слезе).
 • Физиологично състояние на жената (възраст, физическа годност).
 • Анатомична структура на таза на бременна жена.
 • Бебешка позиция.

Най-важният фактор, който определя времето за коремен пролапс, е редът на раждането. При първородните коремът започва да потъва по-рано. Този симптом може да се появи при тях на 36-38 седмица. При многородовите промени настъпват по-късно, често този процес се случва няколко дни преди раждането.

Обикновено промените настъпват на 36-38 седмици (за многоплодни - 38-40 седмици). При първичните пациенти този симптом показва, че раждането може да започне след 2-4 седмици. Ако се наблюдава признак на скорошно раждане по-рано от 36 седмици, тогава жената трябва да се хеджира и да потърси съвет от гинеколог. Необходимо е спешно да се консултирате със специалист, ако заедно с понижаването на корема бременната жена започне да изпитва силна болка, световъртеж и др. Изброените симптоми могат да показват преждевременно раждане, в който случай жената трябва да бъде хоспитализирана.

Ако коремът не се спуска преди раждането, това не е отклонение. Тази ситуация може да възникне по няколко причини:

 • напречно предлежание на бебето;
 • големи плодове;
 • многоплодна бременност;
 • процес на многократна доставка;
 • анатомично тесен таз или коремна мускулна слабост при бременна жена.

И все пак, ако терминът наближава и коремът не потъне, жената се съветва да отиде на лекар. Само специалист ще може да определи дали дадено физиологично състояние на жената е нормално (или отклонение).

Периодът, когато стомахът намалява, е предвестник на наближаващото раждане. От този момент нататък жената трябва да е готова да отиде в болницата..

автор-експерт: Наталия Сергеевна Коптева,
лекар-хематолог, специалист по подготовка за раждане

Какво мислите за понижаване на корема преди раждането, скъпи читатели? Напишете вашите мисли и мнения в коментарите!

Кога ще дойде раждането, ако коремът е спаднал?

Наближаващото раждане има различни признаци и един от тях е коремната птоза. Периодът, когато това се случва, е индивидуален за всички. Повечето жени, след като забелязват симптом, се притесняват и очакват предстоящите събития от ден на ден. Кога ще трябва да раждате, ако стомахът ви е спаднал, има ли още време или може да започнат контракции по всяко време? Тези въпроси са загрижени за бременните жени и ние ще се опитаме да отговорим на тях възможно най-пълно..

Колко време се случва пролапс на корема??

Няма абсолютно точна статистика по този въпрос. При някои бъдещи майки коремът потъва на 36 седмици, при други може да се случи на 39 седмици. Средно понижаването на плода се случва в период от 37-38 седмици. Малките отклонения в една или друга посока не се считат за патология. Най-важното е жената и детето да се чувстват добре.

Коремът спада на 36-37 гестационна седмица.

Защо коремът потъва?

От около 36-37 седмици в тялото на бременна жена започват промени. В клетките на плацентата нивото на хормона релаксин се увеличава. Под неговото действие има постепенно отпускане на сухожилията, мускулите, съединителните тъкани.

Тазовите кости на жената започват постепенно да се разминават, шийката на матката се омекотява и съкращава. Коремната преса, която активно поддържаше корема през целия период, се отпуска. Долната маточна кухина се разширява, така че главата на бебето се движи леко надолу и прилепва по-плътно към дъното. Млечните жлези се подготвят за производство на мляко, набъбват още повече. От зърната при натискане коластрата вече се отделя. Всички тези процеси водят до пролапс на корема и някои промени в благосъстоянието на жената..

Външни и вътрешни знаци

Много бременни жени постоянно следят тялото и усещанията си. Пролапсът на корема е придружен не само от външни признаци, но и от промяна в благосъстоянието.

Външни знаци

Визуално бременната жена не винаги може веднага да забележи промяна в положението на корема. Обикновено през третия триместър коремът става толкова голям, че започва от самата гърда. Когато настъпи пролапс, е възможно спокойно да се постави длан между гърдите и стомаха - това е характерен признак на пренатални промени.

Можете също така да забележите, че коремът се спуска надолу до нивото на пъпа - той постепенно се „плъзга“ надолу. Също така, някои промени могат да се наблюдават в походката, тя става по-тежка, а гърбът се обляга повече назад. В този момент много бременни жени започват да поддържат кръста с ръце, докато ходят, тъй като основното натоварване е върху него..

Процесът на спускане на корема може да се види визуално.

Вътрешни знаци

Отпуснатата матка престава да притиска гърдите, стомаха. Бременната жена чувства, че й е станало по-лесно да диша, задухът й е намалял. Апетитът може да се увеличи, процесът на храносмилане се подобрява, честите оригвания, киселини изчезват.

Подуването на краката може да се влоши преди раждането.

Заедно с положителните промени идват и тези, които причиняват дискомфорт. Плодът, натискайки по-силно към долната стена на матката, също притиска пикочния мехур: желанието да отидете до тоалетната „по малко“ е забележимо по-често.

Ако коремът отпусне, подуването на краката може да се увеличи. Промененото положение на детето понякога оказва натиск върху нервните окончания, кръвоносните съдове, поради което жената може периодично да изпитва внезапна болка, стрелба в долната част на гърба и краката, крампи на долните крайници, изтръпване, изтръпване. В долната част на корема има силен натиск, разтягане. В това няма нищо опасно, неприятните симптоми напълно изчезват след раждането.

Важно е да знаете! При пролапс на плода някои бременни жени могат да получат фалшиви контракции (синдром на Бракстън Хикс). Те са почти безболезнени, появяват се рядко и нередовно, продължават 1-2 минути. По време на такова свиване се усеща силно напрежение на матката, последвано от отпускане, стомахът сякаш е вкаменен, след което отново става мек. Фалшивите контракции не са опасни и изчезват сами.

Друг важен признак, който може да изплаши много бъдещи майки, е изчезването на активността на бебето. Жената забелязва, че детето е започнало да се движи по-малко, почти не рита, а при ултразвуково изследване е забележимо, че сърцето на плода е започнало да бие малко по-тихо. Но това е напълно нормален ход на пренаталния период - бебето чувства, че скоро ще има труден „път“ и се подготвя за събитието.

По време на пренаталния период детето става по-малко активно.

Коремът спадна - кога е време за раждане?

Сега нека разгледаме най-важния въпрос - колко остава преди раждането, когато стомахът започна да се понижава?

Всъщност е невъзможно да се даде точен отговор, след колко време трябва да започне раждането..

На бележка! Жените, които очакват първото си дете, обикновено ходят по-дълго с увиснал корем. При повторно бременни жени раждането може да започне по-рано. Но това не винаги се случва, тялото на всеки човек е много индивидуално.

Естествено раждане при бременна жена трябва да настъпи между 37 и 41 седмици. Средно от момента на спускане на матката процесът на раждането започва след 2-3 седмици. Има случаи, когато жената започва да ражда след няколко дни, както е отбелязано пролапса, а има и такива, които продължават още месец. Така че е абсолютно невъзможно да се изчисли точно колко време отнема бебето да се роди. Но има признаци, които показват, че раждането е на път да започне..

Може да минат 2-3 седмици от момента на спускане на корема до раждането..

Симптоми на наближаващ труд:

 • От влагалището се отделя голямо количество слуз, вероятно с ихор (отделяне на лигавица от шийката на матката).
 • Амниотичната течност се оттегля.
 • Истинските контракции започват с постепенно намаляващи интервали и нарастваща болка.
 • Хлапето спира да се движи.
 • Има рязко желание за изпразване на червата.

Колко време да се чака след появата на горепосочените симптоми до момента на раждането на бебето също е субективен въпрос. Някои родилки имат контракции с продължителност 18-20 часа или дори повече, други раждат в рамките на 3-4 часа.

Ако се открие някакъв признак, бременната жена не трябва да стои у дома. Необходима е спешна хоспитализация, тъй като процесът на раждане вече е започнал.

Изпратете водите - време е да отидете в болницата.

Ако коремът не е спаднал, нормата или патологията?

В медицинската практика има случаи, когато коремът на бременна жена не спада, но раждането започва според очакванията, навреме и с всички естествени симптоми..

Поради неправилното положение на плода, коремът може да не слезе навреме.

Причините, поради които няма навременна промяна в позицията на корема:

 • Детето е твърде голямо.
 • Бременната жена има обилно натрупване на околоплодна течност.
 • Неправилно разположение.
 • Някои заболявания на детето, свързани с деформация на черепа и костите.

Всички тези фактори крият определена опасност и често родовият процес завършва с цезарово сечение. По този начин можем да кажем, че ако коремът не е спаднал, това е „алармен звънец“ и съществува риск от сложен труд..

Съвет! Ако очаквате бебе, датата на падежа на изчисления срок е вече много близо и коремът не променя позицията си, препоръчително е да се консултирате с Вашия лекар. В някои случаи е по-безопасно да имате планирано цезарово сечение..

Какво да правите, когато стомахът ви е надолу?

Много бъдещи майки, след като са открили важен симптом, започват да се притесняват и прекарват всеки ден в очакване на раждането. Но не трябва да се спирате на този знак, а напротив, трябва да се отпуснете и да си починете повече, защото скоро ще ви е необходим голям запас от сила.

Какво да правите, ако стомахът е спаднал:

 1. Препоръчително е да намалите физическата активност, да не правите резки движения, в никакъв случай да не вдигате тежести.
 2. Спокойното ходене на чист въздух помага за насищането на кръвта с кислород, така че не трябва да се отказвате от тях дори след като матката е пролабирала.
 3. Трябва да подготвите всичко необходимо, за да останете в болницата и да държите необходимите телефонни номера под ръка.
 4. Ще бъде добре, ако някой близък винаги може да бъде наблизо..
 5. Няма нужда да бъдете нервни и да се страхувате, генеричният процес се контролира от самата природа и всичко е перфектно в него. Практиката показва, че колкото по-спокойно е психоемоционалното състояние на жената, толкова по-лесно е раждането и бебето се ражда по-спокойно..

След спускане на корема не остава много време преди бебето да се роди. Ако болницата е далеч от дома, тогава е по-безопасно да отидете в нея предварително. Най-важното е да запазите спокойствие и да се доверите на природата и лекарите.

Коремът потъна: кога да роди и има ли причини за паника?


Когато всички приготовления за появата на бебето са направени: нещата от списъка за чантата в родилния дом се събират, закупуват се пелени и памперси, бъдещата майка е нетърпелива. Дългото чакане е уморително, особено ако в състояние на „чакане на чудо“ жената вече е прекарала девет месеца или цели 38 седмици от бременността, а желаната среща не е далеч.

Би било хубаво да знаете предварително датата и часа на раждане, тогава ще има по-малко вълнение, но такава точност е по-скоро изключение. Обикновено бебетата не са особено точни и бъдещите майки трябва да се задоволят с неясен период от „плюс-минус две седмици“.

Въпреки че бременната жена не може да знае със сигурност предварително датата на раждане, тя може, по косвени признаци, да усети нейния подход. Такива признаци или предшественици преди раждането, както се наричат ​​още, сигнализират за готовността на плода и тялото на жената за раждане. Първият сигнал за скорошна доставка - "коремът" пада надолу. И така, стомахът потъна: колко време да се роди?

Как става това

Бебето се подготвя за раждане и подобно на спортист заема "изходната" позиция преди "състезанието" - външния вид. Главата на плода се придвижва надолу към тазовата област на майката. Фиксирането на главата на бебето в костния пръстен на малкия таз му пречи да се обърне и гарантира правилното положение по време на раждането. В същото време матката също променя позицията си, падайки 5 см отдолу.

Обикновено жената веднага забелязва промени в тялото, някои от тях са приятни, докато други причиняват някои неудобства..

Положителни промени:

 • Става по-лесно да се диша, задухът изчезва;
 • Стомашните киселини и оригването спират, храносмилането се подобрява;
 • Движенията на бебето вече не са болезнени.

Отрицателни промени:

 • Натоварването на таза и краката се увеличава, става по-трудно да се ходи;
 • Натискът на главата на плода върху пикочния мехур ви кара да бягате по-често до тоалетната, а притискането в ректалната област причинява запек;
 • В областта на таза и перинеума е възможно "лумбаго" - остри болезнени усещания поради натиска на главата на бебето върху връзките и нервните окончания.

Как да разбера, че стомахът е спаднал?

Обикновено за жената е трудно да пропусне момента, когато бебето, подготвяйки се за раждане, потъва в малкия таз. Но за да сте сигурни, има два начина да проверите положението на корема:

 • На около 35 седмици направете маркировка на рамката на вратата, срещу пъпа. Когато коремът падне, марката ще бъде с 5-10 см по-висока от пъпа;
 • Поставете дланта си в пространството между стомаха и гърдите. Ако дланта се побира удобно, тогава най-вероятно стомахът вече е спаднал.

Кога ще стане?

Обикновено бременният корем потъва през последния месец на бременността. Според статистиката в повечето случаи това се случва:

 • При първородни - на 36 седмици;
 • При многоплодни - на 38 седмици.

Но тук има само осреднени данни, но в действителност бебето може да бъде групирано за раждане в самото начало на третия триместър и на 40 седмици.

И в двата случая няма причина за паника, така че не трябва да се обаждате на Вашия лекар всеки ден и да питате кога да раждате, ако стомахът Ви е започнал да потъва. Ако е необходимо и според указанията на вашия медицински специалист, можете да вземете предродилно успокоително, ако нетърпението е тежко..

За всеки случай отбелязваме, че предшествениците на раждането при многородните хора са същите като при тези, които ще открият радостите на майчинството за първи път..

Раждане скоро

Резултатите от наблюденията на бременни жени и медицинската статистика показват, че минават 2-3 седмици от момента, в който плодът слезе в малкия таз до раждането. Тук, както и при въпроса за времето, обхватът на нормата е широк.

Никой не може да гарантира, че контракциите няма да започнат след няколко дни или дори часове след момента, в който стомахът е потънал. Случва се и обратно, че стомахът потъва рано и до важна дата се изчаква още един месец.

Вашите действия

Ако бременността ви е на повече от 35 седмици, тогава не е нужно да се притеснявате: всичко върви според плана, замислен от природата. Трябва да проверите дали всичко е готово за пътуването до болницата, да си починете обилно и да спите добре преди трудна и отговорна работа при раждането.

При по-кратък период на бременност си струва да се консултирате с лекар относно увисналия корем. Гинекологът ще разгледа шийката на матката, за да изключи риска от преждевременно раждане. Най-вероятно, ако няма други предшественици, също няма причина за безпокойство, но винаги е по-добре да се хеджира.

Във всеки случай е строго забранено да изпадате в паника на мама. Дори ако лекарят постави очакваната дата на раждане на много по-късна дата, тогава, както писахме по-рано, дори 41 седмица от бременността не трябва да ви плаши! Пожелаваме ви безболезнена доставка!

Видео за бъдещи майки

Този сюжет ще разкаже на жените кога да раждат, ако коремът е спаднал по време на бременност и какво трябва да се сложи в чанта, която ще вземете със себе си в болницата.

И в това видео бъдещата мама демонстрира как коремчето й е потънало.