Бременността и раждането не са лесен тест за женското тяло. Налице е радикално преструктуриране на хормоналния фон. След раждането на бебето промените започват отново. Менструацията след кърмене често се забавя и има няколко обяснения за това.

Следродилен период

Веднага след раждането има обилно отделяне, наречено лохии. Те не принадлежат към менструацията и възникват в резултат на образуването на обширна ранева повърхност на вътрешната област на матката. По време на бременност се появяват много нови кръвоносни съдове и след отделянето на плацентата отнема много време за възстановяване на нормалния ендометриум. Средната продължителност на лохиите е около 1 месец. За някои те продължават по-дълго, в зависимост от хода на бременността и раждането..

Докато кърмите, матката постепенно се свива. Почти всички жени в следродилния период изпитват силна схващаща болка след прихващане на бебето към гърдата. По това време се отделя особено голямо количество от хормона окситоцин. Под негово влияние мускулите на разтегнатата матка започват да изпитват силно напрежение, както по време на раждането. Процесът на намаляване намалява до два месеца. Силните болки обикновено притесняват само първата седмица след раждането, след което интензивността им постепенно намалява.

Кърмене

По самата природа е замислено да даде на родилката време да се възстанови. Липсата на менструация предотвратява настъпването на нова бременност. Менструациите обикновено се връщат след спиране на кърменето.

По време на кърменето пролактинът е основният хормон, който регулира лактацията. Той ефективно потиска овулацията, която е необходима за зачеването на бебето. Той се освобождава в отговор на кърменето от бебето по време на хранене. Секрецията на необходимия обем мляко пряко зависи от количеството му..

При пълно кърмене овулацията е рядка и кърмещата майка не трябва да се тревожи за контрацепция. Въпреки това, няколко месеца след раждането, шансовете за забременяване се увеличават. Време е да намерим правилния начин за предотвратяване на нежелана бременност.

Много майки избират хормонални хапчета, които са одобрени за кърмене. Този метод надеждно потиска овулацията. В резултат на това може да възникне хиперинхибиране на яйчниците и менструацията след спиране на лактацията и отнемане на лекарството може да бъде сериозно забавена..

Някои жени с проблеми с безплодието имат излишък от хормона пролактин. В този случай само лекарствата ще помогнат. Често, след завършване на лактацията, количеството пролактин остава дълго време на високо ниво, поради което менструацията се отлага за неопределен период..

Не се закачайте за възстановяване на менструалния цикъл. Проблемът може да възникне при онези жени, които планират нова бременност. Тогава само обжалване до гинеколог ще помогне. Той ще избере необходимите лекарства за потискане на секрецията на излишните хормони и ще изпрати на ултразвукова процедура.

Провокиращи фактори

След завършване на лактацията менструацията може да изчезне поради редица допълнителни причини:

 1. Наднормено или поднормено тегло. Често жените качват много излишни килограми и веднага след хранене започват интензивно да отслабват и да спортуват. За организма подобни драстични промени са голям стрес, който силно уврежда менструалния цикъл. При особено слаби жени менструацията изчезва напълно и за да ги възобновите, трябва да се оправите.
 2. Лоши навици. Пушенето и пиенето на алкохол все още не са направили никой по-здрав. Такива фактори нарушават работата на всички системи и също могат да потиснат овулацията. След раждането шансът за случайно зачеване се увеличава. Ето защо си струва да се отнасяме към това със специално внимание..
 3. Болести на репродуктивните органи. Някои здравословни проблеми преди бременността изчезват по време на кърмене. Но след края на кърменето те отново могат да се почувстват. Те включват ендометриоза, миома на матката. Ако вашият период вече е започнал и след това отново е изчезнал, непременно трябва да се консултирате с лекар.
 4. Хормонален дисбаланс. Всички процеси в тялото се регулират от специални вещества, секретирани от различни части на мозъка. Съзряването на яйцеклетката се влияе от различни хормони на всеки етап от менструалния цикъл..
 • фоликулостимулиращи и лутеинизиращи хормони: секретират се в първия период на цикъла и действат по двойки. Стимулира растежа и развитието на фоликула в яйчника;
 • естрогени: количеството постепенно се увеличава всеки ден и достига връх в средата на цикъла. Под тяхно влияние настъпва овулация - освобождаване на яйцеклетката от яйчника;
 • Прогестерон: Производството се увеличава веднага след овулацията. Нивото на естроген намалява и има много прогестерон до края на цикъла. Той се произвежда от жълтото тяло, образувано след освобождаването на яйцето. Изчезва до началото на менструацията ви..

Бременност

Много често можете да се сблъскате с непланирано зачеване. Овулацията, въпреки кърменето, може да се случи по всяко време. За жена, която наскоро е родила, състоянието на бременността е най-естественото. При добра функция на яйчниците дори високата секреция на пролактин не пречи на повторното узряване на яйцеклетката. Особено внимание трябва да се обърне на контрацепцията при смесено хранене, когато производството на хормони намалява в резултат на намаляване на броя на храненията..

Началото на бременността при кърмачка обикновено не влияе на вкуса и количеството мляко. Ако подозирате, трябва незабавно да направите тест или да посетите лекар.

Индивидуални характеристики

Преди това на почти всички майки беше възстановен менструалният цикъл приблизително по едно и също време - една година след раждането. Сега ситуацията се е променила. При някои жени, дори при активно кърмене, менструацията може да дойде още на тримесечна възраст. Други ще започнат само след няколко години.

Обикновено причината за отсъствието е ненормален хормонален фон. Менструалният цикъл се регулира от масата на хормоните, произвеждани от различни части на тялото. Промяна в баланса дори на един от тях може да повлияе негативно на процеса на узряване на фоликулите и овулация..

Ако се желае бременност, трябва да се консултирате с лекар. След преминаване на тестовете ще бъде предписано лечение с лекарства. Този подход ефективно ще стимулира менструацията и ще приближи времето на зачеването..

Когато менструацията започне след раждането, тяхната продължителност и интензивност могат да се променят както нагоре, така и надолу. Преди да раждат, много от тях страдат от менструални болки. След раждането на бебето ситуацията се променя и тялото започва да функционира по-хармонично..

Всяка жена зависи от това кога да спре да кърми. Не трябва обаче да намалявате бдителността си и да забравяте за контрацепцията. Началото на втората бременност много често настъпва непосредствено след първата. Ето защо има толкова много случаи, когато младите родители отглеждат две или повече метеорологични условия.

Лямусик

Блог за бременност и родителство

 • Планиране на бременността
 • Бременност
 • Хранене
 • Здраве на детето
 • Почивка и развитие на детето
 • Ползи

Кога започва менструацията след раждането и как да възстановите цикъла?

След раждането на дългоочаквано дете, една жена се потапя в свят, изпълнен с щастие, вълнение и тревожни грижи. Малкият мъж отнема цялото й време и мисли и много често майката мисли за собственото си здраве последно. Междувременно в периода след раждането тялото й започва процеса на връщане в обичайното си състояние. По това време е много важно да се наблюдават всякакви отклонения. Един от важните въпроси е кога започва менструацията след раждането??

Изписване и лохии след раждане

На последния етап от раждането - освобождаването на плацентата - в матката се появява отворена рана. Образува се поради отделянето на плацентата. Кръвта от него се смесва с естествена слуз и напуска влагалището. Това отделяне се нарича лохии и не принадлежи към менструацията. В първите часове след раждането те са в изобилие, освобождаването им се стимулира от активно свиваща се матка. Започвайки от 3 дни, обемът на лохиите намалява и цветът им постепенно се променя от яркочервен до жълтеникав. След 30-40 дни отделянето след раждането спира, като през това време матката е напълно излекувана.

Първата истинска менструация след раждането

При кърмене тялото на жената има повишено ниво на пролактин. Този хормон е от съществено значение за ефективната лактация, но също така е естествен блокер на функцията на яйчниците. Следователно жената може да няма периоди през целия период на кърмене. Но по-често, по-близо до годината, тялото й намалява производството на пролактин поради факта, че детето се нуждае от по-малко мляко. И постепенно менструалният цикъл се нормализира.

Ако по някаква причина една жена от раждането храни бебето си с изкуствени смеси, тогава първата й менструация ще започне след 3 месеца. При смесеното хранене тези периоди ще бъдат в рамките на 4-5 месеца..

Възстановяване на цикъла след раждане

Когато първата менструация настъпи след раждането, жената забелязва необичаен тип менструация. Тя може да бъде оскъдна или, обратно, изобилна, трае по-малко или повече дни и не причинява болезнени усещания. Последващият менструален поток може да се появи не след 28-30 дни, но да отсъства 2-3 месеца или дори шест месеца. Всички тези прояви се вписват в нормата и не показват никакви нарушения. Тялото се нуждае от време, за да стабилизира репродуктивната функция.

Възможно ли е да забременеете при липса на менструация след раждане?

Много млади майки са сигурни, че докато кърмят дете, е невъзможно да заченат второ. Всъщност това е голяма грешка. Всеки организъм е индивидуален и липсата на менструация не дава 100% защита срещу нежелана бременност. В крайна сметка овулацията, т.е. Готовността на яйцеклетките за оплождане настъпва преди появата на кървене и може да настъпи 6-8 седмици след раждането. И дори активната лактация понякога не се превръща в пречка за нейното начало. Следователно се срещат семейства с деца на същата възраст. Родителите им не са се защитили след раждането на първото им дете поради увереността в безопасността на полов акт.

С какви опасности може да се изправи жената след раждането?

Процесът на възстановяване след раждането протича индивидуално за всяка жена. Но може да има признаци, които трябва да предупредят млада майка и да я подканят да отиде на лекар. Основните са:

 • продължителност на менструацията повече от 10 дни;
 • обилно изхвърляне (изисква честа смяна на подложката);
 • остра неприятна миризма;
 • силна болка в долната част на корема;
 • тяхното отсъствие в продължение на 2-3 месеца след края на гвардията.

Всички тези прояви могат да показват възпаление на матката, хормонален дисбаланс и патологии в репродуктивната система..

В заключение трябва да се отбележи, че след цезарово сечение, стабилизирането на менструалния цикъл настъпва по същия начин, както при естественото раждане. Този процес зависи само от лактацията и характеристиките на тялото на жената..

Когато менструацията започне след спиране на кърменето?

Времето, когато започва менструацията след кърменето, зависи от много фактори. Трябва да се помни, че възстановяването на менструацията е възможно при запазване на лактацията. Важен фактор, който определя колко дълго да се чака възобновяването на критичните дни, е периодът, изминал след естествено раждане или цезарово сечение (CS). Най-често първата менструация след хепатит В или на фона на продължаваща лактация идва в следните периоди след раждането на детето:

 • след 3–6 месеца - по-малко от 10% от жените;
 • след 7-12 месеца - при 30-40% от жените;
 • след 1–1,5 години - при 50% от жените;
 • след 1,5–2 години - по-малко от 10% от жените.

Какво влияе върху времето за възстановяване на менструалния цикъл

Честота на подаване. Колкото по-рядко жената слага бебе на гърдата си, толкова по-ниска е концентрацията на пролактин, който потиска овулацията. Нивото му спада бързо, когато кърменето приключи и менструацията често започва в рамките на няколко седмици. Тези термини обаче могат да бъдат доста различни за различните жени. Не е патология, когато менструацията след кърмене идва през 30-60 дни след края на GV.

Индивидуални характеристики на организма. Колко време отнема на менструацията да се възстанови в края на кърменето зависи от хормоналните нива. Той е индивидуален за всяка жена, така че времето, когато трябва да започне менструацията след отмяна на хепатит В, не може да се предскаже точно.

С нова бременност. Ако се притеснявате от липса на менструация, говорете с Вашия лекар и направете тест за бременност. Ако не използвате контрацепция, това може да се случи, докато се поддържа лактацията. И при завършването му рискът се увеличава.

Наличието на гинекологични заболявания. Инфекциозните и възпалителни патологии на репродуктивните органи, наличието на усложнения по време на естествено раждане или CS също влияят върху времето на възстановяване на цикъла след прекратяване на лактацията. Когато менструацията след кърмене отсъства дълго време, това може да се дължи на латентния ход на различни заболявания. Ако менструацията не започне по никакъв начин, трябва да се свържете с вашия гинеколог.

Когато менструацията идва след завършване на GV

След раждането на дете женското тяло трябва да свърши много работа за възстановяване на вътрешните органи и системи. Наред с други, менструалният цикъл се възстановява с течение на времето. Първата менструация след ХС показва, че женското тяло е готово за нова бременност. Цикълът обаче може да се възстанови по-рано и по-късно. Основното нещо е да знаете какво е нормално и кога да подадете аларма.

Лактационна аменорея

Първият месец след раждането, докато трае следродилната „менструация“ (лохии), една жена се счита за напълно стерилна и не може да забременее. По това време матката се свива, почиства и регенерира (повърхността й е огромна кървяща рана).

В женското тяло по това време хормонът пролактин управлява. Той е този, който е отговорен за производството на мляко и косвено допринася за свиването на матката. Освен това потиска производството на хормони, които са отговорни за нормалния менструален цикъл. Следователно яйчниците временно се „деактивират“ - фоликулите не узряват, овулацията не настъпва, менструацията не идва.

Ако след раждането жената не кърми, пролактинът постепенно изчезва и цикълът се възстановява, така че менструацията може да дойде доста рано - 2-3 месеца след раждането. Ако бебето е на природосъобразно кърмене, тогава жената изпитва така наречената лактационна аменорея - периодът, когато не може да забременее поради хранене.

Храненето при поискване, без добавки, допълващи храни и използване на зърна, със задължителното запазване на нощното хранене се нарича екологично.

Периодът на лактационна аменорея продължава около шест месеца, но това не е 100% метод за контрацепция, тъй като тялото на всяка жена е индивидуално и тялото се възстановява по всички различни начини.

Независимо от това, докато жената кърми бебето си, хранейки се при поискване, а не според режима, под въздействието на хормона пролактин тялото й забавя възстановяването на цикъла. Ако се спазват всички правила на Eco-GV, тогава менструацията идва след прекратяване на кърменето.

Когато настъпи периодът ви след кърмене

След кърмене периодът ви може да се възстанови по различни начини. Понякога те идват веднага след като жената е завършила кърменето, понякога само след 1-2 месеца. Това се дължи на факта, че за известно време хормонът пролактин може да се произвежда в достатъчно голямо количество, така да се каже, по инерция.

Ако бебето се е отказало от гърдата самостоятелно, периодът ще започне по-рано, както обикновено се случва постепенно - бебето яде все по-малко и накрая не иска повече гърди. Тялото е чувствително към това и количеството на пролактин и мляко също постепенно намалява, което означава, че възстановяването на цикъла не се забавя.

Ако детето е трябвало да бъде отбито по външни причини, тогава след премахването на хепатит В в този случай периодът може да се забави. Отнема време на тялото да разбере, че млякото вече не е необходимо. Обикновено това забавяне трае месец или два..

Случва се и обратното - кърменето продължава, а цикълът вече се е възстановил. Това обикновено се свързва с въвеждането на допълващи храни и отказ от нощни храни. Детето яде по-малко мляко през деня и не стимулира пролактина през нощта, така че цикълът се възстановява по-рано. Прочетете подробната статия за вашия период по време на кърмене..

Много жени вярват, че не могат да забременеят преди първата си менструация. Но трябва да се разбере, че преди менструация, като правило, настъпва овулация - и ако "звездите се сближат", тогава е напълно достатъчно да забременеете и да не чакате менструация. И станете майка на очарователното време.

Процесът на възстановяване обаче не свършва дотук. След лактация периодите за известно време могат да се различават значително от обичайната картина..

Дали менструацията ще бъде редовна веднага?

Първият период след кърмене често е нередовен и нестабилен. При някои жени те са в изобилие, при други, напротив, могат да бъдат оскъдни. Между тях може да има доста дълги интервали. Това е особено характерно за онези случаи, когато бебето, което почти се е отказало от гърдата, изведнъж започва да се прикрепва отново към нея по-често.

Хормоналният фон след хранене обикновено се възстановява в рамките на 2-4 цикъла. По това време менструалният цикъл постепенно се възстановява. Този процес може да се сравни с опит за стартиране на автомобил - двигателят стартира и спира, спира отново и отново и така до пълното му стартиране. Така че женското тяло, в процеса на хранене и след завършване на хепатит В, многократно се опитва да възстанови цикъла, докато успее - докато естрогенът и други хормони надвишат пролактина.

След прекратяване на лактацията трябва внимателно да наблюдавате тялото си, да забележите кога идва менструацията, колко редовни са те, колко обилни и т.н., за да не пропуснете алармения звънец за възможни „проблеми“ в организма.

Кога да посетите лекар

Ако храненето е станало при поискване и е приключило по молба на бебето, тогава менструацията след приключване на лактацията ще дойде рано и веднага ще стане доста редовна. В същото време след раждането характерът на менструацията често се променя - те могат да станат по-обилни от преди или по-кратки / по-дълги. Те често стават по-малко болезнени, отколкото преди раждането..

В случай, че след кърмене менструацията отнема твърде много време, трябва да се консултирате с лекар. Причината за търсене на помощ може да бъде:

 • твърде дълги почивки между менструацията (при липса на причини под формата на продължително или засилено хранене);
 • твърде обилно отделяне;
 • ако два месеца след края на хепатит В няма периоди.

Лекарят ще може да установи причината за нарушението и да ви каже как да го премахнете, за да установите цикъл. Това най-вероятно ще изисква ултразвук на матката и яйчниците, както и кръвен тест за хормони. Излишъкът от пролактин след края на хепатит В може да е признак за образуване на доброкачествен тумор - пролактинома.

Обилните периоди след края на храненето могат да бъдат признак на миома на матката или ендометриоза. По време на лактацията те практически не се появяват, но след края му могат да се декларират.

Възстановяването на цикъла и на целия организъм като цяло е деликатен и продължителен процес. Необходимо е максимално да улесните тази работа за тялото си, като внимателно следите диетата, позволявайки си да си починете и поддържайки добро настроение.

Възстановяване на менструалния цикъл след раждане. Отговори на въпроси

Жана Ходирева, акушер-гинеколог от най-висока категория.

Защита по време на кърмене

Въпрос. (JenaJeny) Родих преди малко повече от 6 месеца, менструацията все още не е възобновена, бебето е кърмено изключително до 6 месеца. Трябва ли да се притеснявам или всичко е все още в рамките на нормалното? Кога да започне да се подава аларма?
Отговор. До 6 месеца след раждането, когато кърмите 6-8 пъти на ден, не можете да се предпазите от бременност (т.нар. Метод на лактационна аменорея). В следващия период е необходима контрацепция - това може да бъде гестагенно контрацептивно лекарство (например еклутон) или вътрематочно устройство.

Въпрос. (Бет) Имам дъщеря на 7 месеца, изцяло на HB, броят на заявленията е повече от 10 на ден, все още няма месечни. Какъв е шансът да забременеете по това време? Какви контрацептиви могат да се използват освен бариерни методи? И трябва ли да ги използвам?
Отговор. Методът на лактационна аменорея като надеждна контрацепция е приложим до 6 месеца след раждането, след което трябва да се застраховате с гестаген-съдържащи контрацептиви (например еклутон) или IUD.

Въпрос. (poya) Кърмах първото си дете точно една година. До осем месеца те бяха само на GV. Тя не беше защитена (нямаше мензис). Резултат: бременност. Трябваше да направя мини аборт и да сложа спирала. Детето беше на точно шест месеца. Възниква въпросът: заслужава ли си наистина да се доверите на тялото по време на периода на хепатит В или е по-добре да се осигурите?
Отговор. Разбира се, има изключения от всяко правило. Шест месеца лактационна аменорея са признати за безопасни от гинеколозите по целия свят, а вие забременявате малко след 6 месеца.

"Размазване" по време на менструация

Въпрос. (Рита) След раждането цикълът ми забележимо намаля, вместо 28 дни, сега - 25, и започва с две посещения, на 25-ия ден от мазилото, след това 2 дни изобщо нищо и след това започва нормалната менструация. Каква може да е причината?
Отговор. Може да има много причини за подобно "мазане" (ендометриоза, възпаление, полип и т.н.). Невъзможно е да се говори за някаква конкретна причина без проверка. Колкото по-скоро се осмелите да отидете на гинеколог, толкова по-добре..

Въпрос. (Gossamer) Имам въпрос. Бях на прием при гинеколога, имам спирала. Не ходих една година, стана така, че след 2 дни нещо не беше удобно, сложих свещи с ихтиол по съвет на лекаря. На следващия ден боли долната част на корема и мазнина, но не ихтиол! След 2 дни цитонамазката спря. Кърмехме, нямаше менструация след раждане. Преди бременността периодите са били 5-7 дни, много обилни. Какво би могло да бъде?
Отговор. За съжаление не посочвате колко време е минало от раждането. Може би това беше менструална реакция. Повярвайте ми, много ми е трудно да отговоря на подобни въпроси без проверка..

Въпрос. (Travelmate) Родих преди три седмици. Lochia все още не е приключила, последната седмица на изписване е розова, около 2 супени лъжици на ден. Вчера, когато рязко станах от дивана, имаше леко кървене (около лъжица кръв), излезе кръвен съсирек и коремът ме заболя като по време на менструация. Днес лохиите отново са розови, стомахът не боли. Какво може да бъде? Трябва ли спешно да посетя лекар? Планирах да отида само след една седмица.
Отговор. Кървенето може да бъде от шийката на матката или от влагалището, ако има рани по време на раждане, след вдигане на тежести или напрежение по време на акта на дефекация. В случай на рецидив на кървене е необходимо спешно да посетите лекар, ако всичко върви добре, посетете гинеколога след една седмица, както е планирано.

Липса на менструация след раждане и по време на кърмене

Въпрос. (OksanaS) Ражда преди година и два месеца, но няма менструация. Може би защото все още кърмя?
Въпрос. (Сюзън) Бебето вече е на 4 месеца. Тя суче активно. Нормално е все още да няма месечен период или все още е време да отидете на лекар за среща?
Отговор. Разбира се, по време на кърмене, менструацията може да отсъства до 1,5-2 години, не позволявайте това да ви плаши. Освен това, с честотата на кърмене най-малко 6-8 пъти на ден до шест месеца след раждането, може да не бъдете защитени от нищо от бременност (т.нар. Метод на лактационна аменорея).

Въпрос. (Инна Клюева) Родих на 1 ноември. Кърмя само дъщеря си, не храня нищо. Менструацията започна на 2 февруари. Когато хранех голямата си дъщеря до 1,5-годишна възраст, през цялото време нямаше период. Това е нормално? Нормални периоди по продължителност и изобилие.
Отговор. Като правило, при честота на кърмене поне 6-8 пъти на ден, няма менструация, въпреки че има изключения. Все още е необходимо да посетите гинеколог, за да се изключи органичното естество на кървенето.

Въпрос. (Мел) Тя спря да кърми напълно на 6 месеца, тоест преди 5 месеца, и все още няма менструация. Какво означава?
Отговор. Просто трябва да посетите гинеколог, защото има много причини за аменорея в следродилния период и сред тях далеч не са безобидни.

Въпрос. (Марго) Бебето е на 1 година 6 месеца, все още кърмя предимно, суче постоянно, през целия ден, през нощта (спя заедно) и все още нямам менструация. Можете ли да ми кажете дали това е нормално или вече си струва да отидете на гинеколог?
Въпрос. (Софина) Дъщеря ми е на почти 1,4 години, на HB, чести заявления денем и нощем. Първата менструация след раждането се появи в края на февруари 2008 г., а след това нищо. Тестът за бременност е отрицателен. Това нормално ли е? Ура!! Дойде вторият. само истината е върната до края. април
Въпрос. (Matyoma) Бебето е на 1 година и месец, кърми и няма менструация. Отидохме с първото дете, когато синът ни беше на около 6 месеца.
Отговор. Липсата на менструация с 6-8 пъти кърмене е нормално.

Въпрос. (ENECHKA) Дете на 1 година и 2 месеца. За една година тя отби от гърдите, но все още няма месечен период. По време на GW пих "Charosetta", сега пия "Lindinet". Месец и половина след отбиването боли долната част на корема, но менструацията не се появи. Тестът за бременност е отрицателен. Какво може да причини такова забавяне?
Отговор. Ако надеждно се предпазвате от бременност, тогава не е нужно да се притеснявате. Липсата на менструация по време на кърмене е норма, само и само да не пропускате бременността.

Обилна менструация след раждане

Въпрос. (Simfonia) След раждането критичните дни започнаха след 6 месеца. Веднага отиде много в изобилие. Сега е в ход третият цикъл. Дори по-изобилни от предишните. Кажете ми с какво може да се свърже и как може да се коригира. Можете да пиете коприва и воден пипер по време на GW?

Въпрос. (Алида) Мензисът дойде след 4 месеца. Много в изобилие, възпалено, дълготрайно (повече от седмица) и веднага идват в изобилие, без да се размазват. Въпреки че преди B бяха доста оскъдни и кратки (3 дни). Веднъж беше така: сутринта нямаше никакви признаци (нямаше болка, нямаше мазила), а вечерта си легнах, веднага станах и много неща се отплеснаха от мен, едва го държах с ръка. След това, истината, почти всичко се срина и останалите дни просто се размазаха.
Отговор. Ако вашите менструации са обилни, със съсиреци, бих препоръчал да се подложите на преглед при гинеколог и ултразвуково сканиране, без да се провалите. Приемът на тези фитолекарства не е противопоказание за кърмене.

Възстановяване на менструалния цикъл след раждане. Заключителни бележки

Възстановителният период на менструалния цикъл за всяка жена настъпва индивидуално. Не се паникьосвайте, ако менструацията не започне веднага след раждането. Също така младите майки са подведени от кървави отделяния след раждане, които нямат нищо общо с менструацията - лохии. Lochia е физиологично следродилно отделяне от матката, състоящо се от кръв, слуз и отхвърлена, нежизнеспособна тъкан. Обикновено продължителността на освобождаването на лохии е 3-6 седмици след раждането (понякога до 8 седмици).
Младите майки трябва да помнят, че кърменето може да бъде един от методите за контрацепция само в няколко случая:

 • ако бебето ви е кърмено изключително
 • ако детето ви е под шест месеца
 • ако не е имало менструация след раждане
 • ако кърменето се случва поне 6-8 пъти на ден (метод на лактационна аменорея).

Когато менструацията започва след кърмене

По време на бременността настъпва сериозно преструктуриране на тялото на жената. В резултат на този процес хормоналният фон се променя и се появяват промени в работата на много системи. Организмът обаче не се възстановява от кърменето толкова бързо, колкото често иска млада майка. Кога и как започва менструацията ви след кърмене??

Менструацията след периода на кърмене започва по различен начин за всички. Това често се случва, когато жената завърши кърменето и напълно превключи бебето към нормално хранене. Активната лактация засяга функционирането на яйчниците и възстановяването на менструалния цикъл се забавя.

В тази връзка кърмещите майки имат много въпроси относно връщането на менструацията след раждането. Кога започва менструацията ви след спиране на кърменето? Свързано ли е с лактацията или не? Как да подготвим тялото си за менструалния цикъл?

Какво се случва с тялото на жената след раждането

 1. Изписването след раждането - лохия - не е ежемесечно, продължава 5-7 седмици. По този начин матката се освобождава от остатъците от плацентата, свива се и се връща в първоначалната си форма, която е имала преди зачеването.
 2. Лактацията започва. Това също влияе на процеса на възстановяване на организма..
 3. Теглото на жената може да се промени, докато цялата система като цяло се нормализира и свикне с нов начин на живот.
 4. Следродилният период продължава 6 до 8 седмици. Това е времето, когато се извършва колосално преструктуриране на целия организъм. Коремните мускули постепенно се стягат, фигурата на жената приема формите, които е имала преди бременността. Упражненията са от съществено значение през този период от време, тъй като тялото се нуждае от помощ.

Фактори, влияещи върху възстановяването на менструалния цикъл на жената

 • Хранене. Ако млада майка спазва ежедневието, ако диетата й е разнообразна и включва витамини и микроелементи, необходими за възстановяване, менструацията при липса на кърмене може да започне още 3 месеца след раждането.
 • Благополучие. Здравето на жената е много важен аспект. При липса на каквито и да било възпалителни процеси и вирусни инфекции по време на кърмене, както и хронични заболявания, тялото на млада майка се възстановява доста активно.
 • Психологическо състояние. Липсата на стрес, спокойна атмосфера и здравословен начин на живот - всичко това допринася за бързото връщане на жената към обичайния й начин на живот. Тялото се адаптира многократно по-бързо, всички функции (включително менструация) се нормализират.
 • Имайки лоши навици. Въздействието върху здравето на млада майка на алкохол и пристрастяване към тютюнопушенето може да повлияе на процеса на следродилна адаптация на тялото.

Как НВ влияе на кърмачка

Експертите смятат, че кърменето има благоприятен ефект върху здравето на млада майка..

 • Благодарение на кърменето матката се свива по-интензивно, почиства се по-бързо и се връща в първоначалната си форма.
 • Кърменето и кърменето са отлична профилактика на различни заболявания на женските органи и млечните жлези.
 • За кърмещата майка е по-лесно да поддържа фигура и да се предпазва от натрупване на излишни килограми.
 • Хормоналният фон се възстановява в пъти по-бързо, функционирането на женските органи се подобрява с по-голяма активност и интензивност.

Менструация в края на лактацията

Менструалният цикъл е пряко зависим от промените в хормоналните нива. Когато процесът на възстановяване на тялото след раждането завърши, матката започва да работи както обикновено. Менструацията може да започне както по време на периода на кърмене, така и след прекратяване на лактацията.

Ако жената храни бебето си в системата, включително през нощта, тогава най-вероятно трябва да очаквате възобновяване на менструацията след края на кърменето. Не се притеснявайте, че вашият период все още не се е обявил. Често при интензивно кърмене в продължение на 1,5-2 години жената няма менструация. Въпреки това не е изключена възможността за по-ранно възобновяване на цикъла..

При изкуствено хранене на бебе, възможността за възобновяване на цикъла ще зависи изцяло от процеса на възстановяване на тялото на жената след раждането..

Когато дойде менструацията: видео

Особености на менструалния цикъл след завършване на лактацията

 • Като правило, след прекратяване на кърменето, след 1,5 месеца, жената отново започва менструално кървене. Този процес не винаги е лесен или безболезнен. Трябва да се отбележи, че при първата менструация може да наподобява оскъдно кърваво отделяне. Редовността също не се установява веднага.
 • Забавянето на времето или, обратно, ранното пристигане на менструацията през първите месеци от установяването на цикъла след прекратяване на кърменето е нормално. Не трябва да се притеснявате за това, тъй като хормоналният фон не се нормализира веднага. Това зависи от действието на хормона пролактин, който влияе върху лактацията и интензивността на функцията на яйчниците..
 • Човек не трябва да вярва в мита, че след възобновяване на менструацията при жените вкусът на кърмата се променя. Това не е вярно. Детето няма да усети разликата, ще се радва да се храни с млякото на майка си. Вкусът обикновено може да бъде повлиян от ядените храни и лекарствата, приемани от кърмещата майка.

Кога трябва да се свържете със специалист

 • Когато менструалният цикъл не се възстановява дълго време след кърмене. Мензисът трябва да се установи 6 месеца след спиране на кърменето.
 • Когато редовността на цикъла е нарушена за дълго време. Специалист може да посъветва лекарства, които ще помогнат за нормализиране на менструалния цикъл.
 • Когато имате нужда от съвет за контрацепция по време на кърмене. По време на следродилна аменорея - останалата част от родовите органи - жената не се нуждае от контрацептиви. Трябва обаче да се помни, че хормоналният фон на всяка жена е различен. Ето защо непланираната бременност толкова често се случва много бързо след раждането на бебето..
 • Когато в началото на следродилната поява на менструация има дискомфорт, болка и друг дискомфорт за дълго време.

Всякакви промени в работата на родовите органи на млада майка изобщо не са причина за отказ от кърмене. Това е много важен период за бебето. Полага се основата на здравето на бебето. Докато майката продължава да кърми бебето, има тясна връзка между двете, която не може да бъде прекалено подчертана..

Менструацията и лактацията са частично зависими една от друга. Възобновяването на менструалния цикъл може да повлияе на дейността на млечните жлези. Количеството мляко намалява, но това не е причина за тревога. Просто трябва да систематизирате храненето на бебето и лактацията ще се нормализира.

Следродилният период и времето след края на кърменето - времето за възстановяване на организма и адаптирането му към новия режим на деня, диета и начин на живот.

Нередовни периоди при кърмачка: нормални или не?

Възстановяването на менструалния цикъл след раждането става постепенно. Следователно, нередовните периоди по време на кърмене са вариант на нормата. Неуспехът на цикъла е свързан с промяна в хормоналния баланс на фона на промени, настъпващи в организма. Периодът на възстановяване на репродуктивната система зависи от много параметри..

Може ли менструацията да започне, докато кърмите?

Пролактинът е отговорен за производството на мляко. Рецепторите за зърната са отговорни за поддържането на нивото на този хормон. Колкото по-често бебето е в гърдата, толкова повече пролактин се произвежда от хипофизната жлеза..

Естрогенът и прогестеронът са отговорни за нормализирането на менструалния график. Това са женски хормони, концентрацията и нивото на които се променя систематично. Те контролират цикъла, влияят на неговата стабилност. Пролактинът инхибира производството на тези хормони. Поради тази причина менструацията по време на кърмене настъпва, когато броят на приложенията намалява. Това обикновено се случва след въвеждането на допълващи храни..

Ако бебето е на смесено хранене, се получава малко пролактин. Яйчниците започват да работят и менструацията идва.

В случаите, когато кърмачка успява да установи GW, за да изключи сместа, цикълът се проваля. Пролактинът отново инхибира работата на естрогена и прогестерона.

Възстановяване на менструалния цикъл

Честотата на менструация при кърмещи жени зависи от личните характеристики, външните фактори. Няма единна норма. Ако жената кърми, графикът на менструацията се влияе от:

 • хормонална активност;
 • генетика;
 • възраст;
 • контрактилитет на матката.

Възстановяването на цикъла се дължи на броя на децата, състоянието на репродуктивната система и здравето като цяло.

Кога започва първият период след естественото раждане?

Отнема време за пълно излекуване след раждането. Родовият канал е опънат, наранен. Съдовете, повредени от изхвърлянето на плацентата, кървят. След раждането тялото насочва ресурси към възстановяване на мускулната тъкан и лигавиците. Матката започва активно да се свива. Този процес продължава, докато достигне първоначалната си форма..

Основната част от съкратителните движения възниква по време на прикрепването на бебето към гърдата. По това време се произвежда хормонът окситоцин, който стимулира матката. Кърменето ускорява възстановяването на организма, тъй като това е естествен процес.

Изписването след раждането (лохии) няма нищо общо с менструацията. Те са причинени от увреждане на ендометриума, съдовете, към които е била прикрепена плацентата. Веднага след раждането отделянето е кафяво. След около седмица те се озаряват. Интензивността им намалява всеки ден..

Менструацията обикновено започва 2-4 седмици след намаляване на храненията. Първото кървене настъпва на 6-7 месеца лактация. През този период детето вече получава допълнителна храна. Освен това бебето е по-малко вероятно да иска гърди през нощта. Производството на пролактин е намалено. Мозъкът получава сигнал, че тялото има достатъчно ресурси за нова концепция. Яйчниците подновяват работата си.

Ситуацията, когато менструацията идва само след края на лактацията, също се счита за норма. Това се случва, когато жената продължава да кърми често след допълнително хранене. Нощните приложения играят важна роля. В крайна сметка именно на тъмно се произвежда основното количество пролактин..

Нередовни периоди по време на кърмене

При хепатит В менструацията рядко е периодична. Това се дължи на факта, че пролактинът инхибира образуването на яйцеклетка. Кърменето обаче не е безопасен метод за предотвратяване на нежелана бременност. Овулацията може да възникне по всяко време.

Цикълът на кърмене продължава от 2 до 8 седмици. Вашите периоди може да са нередовни. Продължителността на освобождаването от отговорност също се променя..

Най-често графикът се възстановява 4-6 месеца след първата менструация. Ако след този период от време не се наблюдава стабилност, трябва да посетите гинеколог, да се изследвате.

По време на периода на хепатит В жените често са разтревожени от оскъдни (намазващи) периоди. Това състояние се нарича физиологична хипоменорея. Слабата менструация по време на лактация е резултат от нестабилни нива на пролактин в кръвта. Индикаторът му се променя периодично, като се приспособява към нуждите на детето. Поради тази причина кърмещата жена може да забележи оскъдно отделяне, което продължава 1-3 дни..

Причини за нередовни периоди

Възстановяването на цикъла не зависи от начина на доставка. Основната причина за нередовни менструации са хормоналните промени. Това е нормално състояние за лактация. В някои случаи нестабилността на менструацията възниква на фона на:

 • гинекологични заболявания - ендометриоза, миома, цервикална дисплазия, различни новообразувания;
 • възпаление;
 • инфекции;
 • следродилна депресия;
 • авитаминоза;
 • преумора;
 • непоносимо физическо натоварване.

Тези фактори могат да се комбинират. Хормоналните дисбаланси понякога са свързани със заболявания на щитовидната жлеза, тъй като ендокринната и репродуктивната системи са свързани.

Забавяне на менструацията след раждане

Кърмещите жени често се сблъскват с такава ситуация. На първо място, със забавяне на менструацията, бременността трябва да бъде изключена. За да направите това, направете тест.

Редовните закъснения в допълнение към естествените хормонални промени могат да бъдат причинени от:

 • усложнения след раждането;
 • стрес;
 • липса на сън;
 • преумора;
 • нездравословна диета (включително строга диета).

Тревогите трябва да бъдат повдигнати, ако менструацията не е започнала в рамките на 1-2 месеца след спиране на кърменето. Дългото забавяне показва хормонални аномалии. Те могат да бъдат причинени от липса на женски хормони, заболявания на гениталните органи, инфекция, намален имунитет, недостиг на тегло.

Възстановяването на менструалния цикъл след раждането за всички жени има различни условия. Всеки организъм има свои собствени ресурси. За да нормализирате репродуктивната система, трябва да се храните добре, да ходите на чист въздух, да правите каквото можете, да правите лека гимнастика.

Менструация след края на GV

Присъединявам се към въпроса на автора.
По време на хранене също пиех Charosetta.
Завършихме GW преди 10 дни. Дете сега 2g 2m.

Вчера започнах да пия други хапчета (към Ярина). След като взех първото хапче, вечер, гърдите ми се напълниха до невъзможност от%) (а преди това не се пълнеха 5 дни), започна да боли много. Изцедих млякото. Но гърдите все още ме болят. Но изглежда, че това е "нормален" страничен ефект при смяна на хапчета..

И сега също се чудя кога ще е менструацията :) Нямам търпение: gy: