Бременност след отстраняване на полипи е възможно веднага след края на периода на възстановяване. Въпреки това много жени трябва да се подлагат на допълнителни прегледи, за да предотвратят усложнения по време на бременност..

Зачеване след отстраняване на маточни полипи: планиране на бременност

Ако полипът вече е диагностициран, тогава той няма да може да се разтвори по никакъв начин. Единственото адекватно лечение е операцията. Следоперативният период изисква задължително спазване на всички препоръки на лекаря за бързо възстановяване на женското тяло.

Съвременните техники позволяват на жени с нереализирано майчинство да раждат собствени деца скоро след операцията. Планирането на бременността обаче трябва да се извършва с изключително внимание..

Методи за отстраняване на полипи на матката

Премахването на полипи се извършва по няколко метода, които се избират въз основа на:

 • обща клинична история на жената,
 • данни от лабораторни и инструментални изследвания,
 • характер на полипозата,
 • рискове от злокачествени израстъци.

Единственото адекватно лечение на ендометриален полип е операцията.

Има следните видове интервенции:

 • Полипектомия. Премахването става чрез усукване на полипа, докато не се откъсне. След това раната се изгаря с електроди или течен азот. След това полипът се изпраща за хистологично изследване. Седмица след операцията се извършва контролен ултразвук.
 • Кюретаж. Хирургична процедура, известна като кюретаж, включва остъргване на ендометриалния полип в матката. Често процедурата се усложнява от следоперативна инфекция и рецидив на полипоза.
 • Аблация на маточната кухина. Аблация се използва при жени в зряла възраст с осъзнато майчинство или при жени с риск от дегенерация на полипи в злокачествен тумор.
  Отстраняването се извършва с лазер, радиочестотни вълни, течен азот, електрически токове. След аблация жената не може да носи детето сама.
 • Хистероскопия на маточния полип. Процедурата е от терапевтичен и диагностичен характер, отнася се до ендоскопски методи за отстраняване на полипи.
  Основното предимство е възможността за диагностика и едновременно отстраняване на полипи с помощта на мощно оптично оборудване. Освен това възстановяването след такава манипулация е много по-бързо..
 • Хистеректомия или висока ампутация. Радикален метод за лечение на полипоза със съмнение за онкогенна дегенерация на новообразувания и растеж на метастази. Матката се отстранява заедно с придатъците.

Най-често срещаният метод е полипектомия - органосъхраняваща хирургическа техника, която позволява на жената да реализира желаното майчинство в близко бъдеще..

Премахнат полип - фактори, влияещи върху забавянето на бременността

В преобладаващото мнозинство отстраняването на неусложнени полипи не води до сериозни последици и проблеми с последващото раждане на дете. Много жени успяват да забременеят безопасно в рамките на месец след операцията. Има обаче фактори, които могат да забавят дългоочаквана бременност..

Хормонални нарушения

Нестабилните нива на половите хормони са често срещана причина за забавено зачеване. Обикновено клиницистите са изправени пред значителен излишък в нивото на естроген - женските полови хормони. От една страна, в такава ситуация шансовете за зачеване се увеличават. От друга страна, нестабилността в съотношението на хормоналния баланс може да провокира отхвърляне на яйцеклетката.

Най-често срещаният метод за премахване на полипи е полипектомията - органосъхраняваща хирургическа техника, която позволява на жената да реализира желаното майчинство в близко бъдеще..

В случай на неуспешни опити на фона на хормонални нарушения, има рискове от рецидив на полипоза.

Инфекциозни заболявания

Следоперативното състояние на жените често се усложнява от инфекция. Ако инфекцията се е превърнала в спусък за образуването на полипи, тогава проникването на патогенни среди в следоперативната рана е доста голямо.

Инфекцията може да проникне при недостатъчна хигиена на оборудването и антисептично третиране на гениталиите след манипулации.

Инфекциите засягат възможността за забременяване, което се изразява в следните прояви:

 1. Повтаряща се полипоза;
 2. Вътрематочна инфекция на ембриона и растящия плод;
 3. Дефекти и аномалии в развитието на органи, системи на нероденото дете;
 4. Ранен и късен риск от спонтанен аборт.

За да се избегнат инфекциозни усложнения, бременността трябва да се планира след завършване на антибиотичната терапия..

Заедно с обичайните изследвания, кръвта трябва да бъде дарена за полимеразна верижна реакция, бактериологичен анализ за отсъствие на активна инфекция.

Процес на адхезия

Срастванията са възможни след кюретаж на матката. Кюретажът причинява тежка травма на матката, така че възстановяването отнема няколко месеца. Образуването на сраствания се дължи на образуването на нишки, които могат да се превърнат в пречка за успешното планиране на бременността. Адхезиите изискват повторно отстраняване.

За да предотвратите рисковете от сраствания, трябва:

 • спазвайте всички препоръки на лекаря;
 • посещават сесии на електрофореза, магнитотерапия, лазерна терапия, терапевтична гимнастика, сесии с ултразвукова терапия.

Анемично кървене

Вътрешно кървене е възможно след отстраняване на полипи.

Поради загуба на кръв:

 • образува се желязодефицитна анемия,
 • намалява нивото на хемоглобина и обема на червените кръвни клетки.

В такава ситуация зачеването и нормалната бременност са трудни..

Ако настъпи бременност, плодът развива хроничен хипоксичен синдром..

За да се предотврати анемия, се изискват следните препоръки:

 1. Медицинска рехабилитационна терапия с железни препарати;
 2. Елиминиране на кървене;
 3. Корекция на храненето.

Жените трябва да се подлагат на редовни медицински прегледи, ултразвукови изследвания, изследвания на кръв и урина за пълноценно реализиране на здравословно майчинство.

Общо неразположение, слабост

Умората и стресът могат да отслабят тялото на жената. Често се включват менструални нарушения и следователно проблеми с нормалното зачеване.

За решаване на проблема се препоръчва курс на витаминни и минерални комплекси и активен начин на живот. Важен аспект е балансираното хранене и изключването на лоши навици..

Образуването на сраствания се дължи на образуването на нишки, които могат да се превърнат в пречка за успешното планиране на бременността.

При липса на сериозни усложнения специалистите съветват да се планира бременност през следващите 2-3 месеца след отстраняване на полипи.

Първо, нежните техники изключват тежка травма на маточната кухина. На второ място, винаги има рискове от повторна поява на полипоза, след което ще се наложи нова процедура за отстраняване.

Възможно ли е да забременеете след изстъргване?

Струва си да се разбере едно - бременността след лечение на полипоза става по-реална, отколкото преди хирургично лечение.

Всяка операция изисква определен период на възстановяване и затова е важно за жената:

 • се подлагат на лекарства,
 • направете контролен ултразвук,
 • тествайте се за отсъствие на инфекция и започнете да се опитвате да забременеете.

Общата продължителност на следоперативния период варира между 7-12 седмици. Само ако няма усложнения и курсът на лекарствената корекция е завършен, можете да помислите за размножаване.

Колко дълго можете да забременеете след хистероскопия?

След хистероскопия шансовете за успешно зачеване и завършване на естествена бременност се увеличават значително, но е невъзможно да се посочи точния момент. Бременността може да настъпи веднага или след години.

При липса на бременност жената ще трябва да се подложи на допълнителна диагностика за:

 • инфекциозни заболявания,
 • състояния на ендометриума на матката,
 • особености на овулацията при жената.

Може да се наложи да се подложите на дълъг курс на хормонозаместителна терапия. Анализите на качеството на спермата при мъжете се считат за важни..

На практика жените в репродуктивна възраст имат възможност да забременеят в рамките на 4 седмици до шест месеца след хирургично лечение на полипоза при липса на усложнения.

Специалистът разказва повече за планирането на бременност след процедурата на кюретаж в това видео:

Шансовете за забременяване след отстраняване на полипи са много по-високи при жени в репродуктивна възраст. Точното време е невъзможно да се предвиди поради индивидуалността на всеки организъм. Репродуктивната активност на жените се определя от много различни фактори, включително травматичния ефект върху ендометриума в резултат на терапевтични и диагностични мерки.

Можете да си уговорите среща с лекар директно в нашия ресурс.

Кога можете да забременеете след отстраняване на полип в матката

По време на периода на планиране на бременността жените се сблъскват с различни трудности, за които дори не са знаели преди. В действителност, на етапа на подготовка трябва да се даде време за задълбочен преглед, за да се преминат необходимите тестове, но дори и след преминаване на всички необходими процедури, не винаги е възможно да се зачене дете.

Полипите на ендометриума са доста често срещано патологично състояние на матката. Повечето лекари са на мнение, че тази патология е най-честата причина за безплодие. Официални заключения за това обаче няма. Лекарите вярват, че бременността след отстраняване на полипа е възможна, освен това шансовете за пълна бременност са много големи.

Какво е полип

Ендометриумът е вътрешният маточен слой. Полипът на ендометриума засяга лигавицата на матката, представлявайки вид израстък, той се формира в една определена област, но има чести случаи на множество образувания. Открива се по време на редовни гинекологични прегледи, при условие че тази формация е голяма и вече е излязла извън границите на матката. Но формите, които са в такова пренебрегвано състояние, са доста редки, поради което е много трудно да се диагностицира болестта при рутинни прегледи.

Неговите признаци и лечения

Поради факта, че с помощта на ултразвук може да се открие само напреднала форма на патология, хистеросонографията може да помогне при откриването на новообразувание. В този случай може да се види много ясно. Такова ултразвуково изследване е следното - с помощта на специален кратер се инжектира физиологичен разтвор в маточната кухина, който трябва да е стерилен. По този начин можете подробно да разгледате полипа, ако има такъв. Но поради факта, че хистеросонографията се извършва само ако има съмнение за ендометриална болест, обаче при първия преглед методът на изследване не винаги разкрива патология. Полипът може да не отклонява, така че пациентите не се оплакват от дискомфорт. Не е необичайно такъв преглед да се предписва само след многобройни опити за зачеване на дете, които никога не са били успешни..

Когато жената не ходи на лекар, тя може дори да не знае за болестта. Понякога образуванията се разтварят сами, тогава жената никога няма да разбере за диагнозата си.

При такова заболяване човек не бива да разчита на хормонална терапия, това няма да даде необходимите резултати. Да се ​​отървете от него е възможно само с помощта на пълно отстраняване и всичко трябва да бъде премахнато, включително кракът. За да извършат тази процедура, те се обръщат към кюретаж на матката. Пациентите се отнасят с нея с доста голямо опасение, като се притесняват след нея и никога не заченат дете. Нека се опитаме да анализираме описания въпрос. Веднага след откриването на патологията е необходимо да се проведе хистологично изследване, с негова помощ се разкрива естеството на заболяването. Всеки етап от по-нататъшния процес на лечение ще зависи от резултатите, които показва. Важно е дали лезията е доброкачествена или злокачествена.

Както вече споменахме, полипът на ендометриума е излишен израстък на тъкан, който се появява във всяка маточна област; по негова вина жените често не могат да забременеят, тъй като плодът е прикрепен към ендометриума, гладкостта и здравето на слоя е много важно. Ако дори при такава диагноза пациентът успее да зачене дете, тогава рискът от ранен и късен спонтанен аборт е голям. По тази причина новообразуването трябва да бъде отстранено незабавно. Процедурата се извършва под ръководството на хистероскопия. В случай на кюретаж на матката без това проучване може да възникне голям брой рискове. Хистероскопията ще ви позволи да определите точната локализация на образуването и да извършите пълното му отстраняване, включително крака. След отстраняване израстъкът се изпраща за специални проучвания, където се определя неговият вид и настъпили промени в него. След предписване на лечението, най-често говорим за хормонални лекарства, които се избират индивидуално. Най-оптималният метод за избавяне от новообразувание е хистерорезектоскопията.

Възможност за бременност

Възможно е да забременеете след хистероскопия, но бременността няма да дойде веднага, трябва да мине определен период от време. Докато пациентът, след операцията, приема задължителните хормонални лекарства, бременността няма да настъпи, това е невъзможно. По това време жената е постоянно под наблюдението на лекар, взема всякакви изследвания и отива на прегледи. Това е необходимо условие за избягване на рецидив на болестта, така че образуването да не се появи отново. За тези цели се предписва хормонална терапия..

След завършване на курса на прием на лекарствата, зачеването настъпва бързо, буквално за месец и половина. Повечето лекари вярват, че само чрез премахване на образуването е възможно да се реши проблемът с безплодието, възникнал на фона на това заболяване. И практиката наистина показва, че подобна техника е ефективна. След консултация с лекар и преминаване на всички необходими прегледи, можете да разберете подробна информация за патологията. Гинекологът ще предостави подробна информация за формата на заболяването, за всички нюанси, които се отнасят до определен пациент, а също така ще може да посъветва ефективни методи, които могат да ускорят лечебния процес.

Поради факта, че ендометриалният полип е доста често срещано заболяване, често се случва приятели вече да са се сблъсквали с него, а някои дори са успели да се възстановят. Можете да им задавате въпроси от интерес, за да се ориентират по-добре в хода на по-нататъшните действия. Кюретажът на матката днес изобщо не е ужасна операция, рискът от поява на усложнения след нея е минимален. Ако желанието за дете е преди всичко, не трябва да се съмнявате и да правите, както казват лекарите..

Кога може да забременеете

Както може би се досещате, след приключване на операцията за отстраняване на полипа в матката, със сигурност не можете да "дърпате" със зачеване, тъй като в случая на това заболяване често се появяват рецидиви (говорим за образуването на нов полип, по-специално, когато "кракът" на предишния не е премахнати). Но бременността след отстраняване на полипа, която беше пълна и преминала по всички правила, идва много лесно, особено ако се спазва хормонална терапия. Отговаряйки на въпроса "Колко време протича бременността", историите на някои пациенти са доказателство, че дългоочакваното зачеване може да се случи в рамките на максимум 3 месеца след операцията.

Не е необичаен случай, когато периодът на нова бременност е придружен от нова формация. Съвременните лекари успокояват пациентите си, че подобен растеж изобщо не застрашава плода. А бременността може да премине спокойно, никакви усложнения или перипетии не я заплашват. Непосредствено след раждането новообразуването се отстранява и изпраща обратно за изследване. Да, възможно е да се наложи да преминете отново през всички етапи на лечението, но вторият път няма да има нищо ужасно и неочаквано за пациента.

Бременност след отстраняване на полип - реалност?

Потребителски коментари

Здравей Марина. Вярвате или не... Имам почти същата история... Имам дъщеря Лана от 12 години. Не мога да забременея от 10 години... буквално на 15 ноември ми направиха лапароскопия... полипът ми беше отстранен. Въпреки че лекарят каза, че проходимостта на тръбите е добра, яйчниците са нормални... матката също. Полипът беше вътре в матката... тук чакам следващия цикъл... лекарят ме увери, че има голяма вероятност да забременеете. Това е последната ми надежда... така че нагоре. Късмет

Чета коментарите и се радвам, че всички са бременни) Премахнах и полипа, така че искам да забременея

Премахнаха полипа на цервикалния канал за мен и изгориха ерозията с радиовълни един ден, през септември. Полипът беше жлезист, с възпаление, както ми обясниха. Репродуктивният специалист каза да не забременявате 3 месеца, тогава всичко трябва да се получи. Но не ми беше предписано лечение след отстраняване и обгаряне, с изключение на лечебни супозитории. След 2 месеца беше проверено, всичко е излекувано и всичко е чисто. През третия месец активно опитахме със съпруга ми, но уви, месечният един ден на ден, беше толкова обидно, че искам да видя 2 заветни ивици.

Зачеване и бременност след отстраняване на полип

Полипозните новообразувания изискват навременна диагноза и подходяща клинична картина на терапията. Препоръчително е да се планира бременност след отстраняване на полипа при липса на повторна поява на израстъка и според резултатите от изследванията, предписани от лекуващия лекар.

Зачеване и планиране на бременността, ако е отстранен полип

След операция за отстраняване на полип, жената се нуждае от време, за да възстанови целостта на тъканите. Продължителността на периода на рехабилитация зависи от степента на извършената операция и общото здравословно състояние на пациента..

Основните фактори, влияещи върху възможността за зачеване:

 • наличието на заболявания на репродуктивната система;
 • възстановяване и продължителност на менструалния цикъл;
 • състоянието на хормоналната система;
 • хронични патологии и съпътстващи заболявания.

Бременност след отстраняване на ендометриалния полип се планира индивидуално за всеки пациент.

При липса на противопоказания, оптималното време за зачеване се счита месец след началото на първата менструация след операцията..

През този период се възстановява целостта на ендометриума, тялото е морално и физически подготвено за оплождане. Лекуващият гинеколог препоръчва бременност със стабилна клинична картина и според следните показатели:

 • резултатите от ултразвукова диагностика (ултразвук) без отклонения от нормата;
 • отсъствие на инфекциозни процеси при кръвни тестове;
 • хормонални показатели в нормални граници;
 • липса на възпалителни промени в пикочно-половата система;
 • според резултатите от изследванията не са открити патологични процеси в организма.

Бременност след отстраняване на полипа на цервикалния канал за предпочитане трябва да се планира не по-късно от 4-5 месеца след операцията. Началото на зачеването е възможно, ако е извършена лапароскопия, отстранена е дясната или лявата фалопиева тръба.

Методи за премахване

След откриването полипът подлежи на наблюдение, докато пациентът претърпи менструация. Ако след менструация растежът остане, той трябва да бъде отстранен.

Изследванията, процедурите и операциите се избират от лекаря въз основа на следните показатели:

 • броят на полипите;
 • размер на образованието;
 • местоположение;
 • данни от лабораторни и инструментални изследвания;
 • съпътстващи заболявания;
 • симптоматични прояви;
 • предразположение към злокачествена трансформация.

Методите за отстраняване на полипи са представени в таблицата:

Оперативна намесаОписание
ПолипектомияУсукване и рязане на натрупването
КюретажОтстраняване на патологичния слой на лигавицата
ХистероскопияМинимално инвазивна хирургия под видеонаблюдение
КриодеструкцияИзлагане и замръзване на ниски температури
Лазерно отстраняванеНасочване с лазерен лъч
ДиатермокоагулацияМоксибуция с насочен токов удар
Премахване на радиовълниИзпаряване на засегнатата област с високочестотни радиовълни
ЛапароскопияОтстраняване чрез малки пробиви в коремната стена
ХистеректомияПремахване на матката и придатъците при злокачествено израждане на клетките

Фактори, влияещи върху забавянето на бременността

Кога можете да забременеете след отстраняване на полип и защо зачеването не се случва, трябва да разберете при преминаване на диагностика, за да определите причините и да проверите общото състояние на тялото.

Основните фактори, влияещи върху забавянето на оплождането:

 • хормонални нарушения;
 • инфекциозни заболявания;
 • адхезионни процеси;
 • анемично кървене.

Хормонални нарушения

Нестабилността и колебанията в нивата на хормоните предотвратяват оплождането и са опасни за повторна поява на полипоза. Когато настъпи бременност, хормоналните нарушения могат да провокират отхвърлянето на плода.

Периодът на лечение и възстановяване с назначаването на хормонална терапия продължава 3-6 месеца след операцията. По това време жената със сексуален партньор трябва да използва контрацепция и да избягва травматични влияния върху лигавицата.

Инфекциозни заболявания

Възможна причина за невъзникването на бременност и принудителното забавяне на зачеването са инфекциозни процеси в тялото на жената. Проникването на патогенна микрофлора може да бъде провокирано от недостатъчно придържане към стерилитет по време на манипулация, следоперативни усложнения поради инфекция на увредени тъкани.

Бременността на фона на нелекувано заболяване причинява следните възможни усложнения:

 • повторно образуване на полипи;
 • проникване на инфекция в амниотичната течност и в ембриона;
 • риск от спонтанен аборт на всеки етап от бременността.

Преди зачеването, след отстраняване на растежа, е необходимо да дарите кръв на инфекциозния панел - разширено проучване на инфекциозните заболявания в тялото. Когато бременността настъпи на фона на опасни инфекциозни заболявания, на пациента се препоръчва аборт според показанията, за да се предотвратят необратими последици за плода.

Процес на адхезия

След хирургична интервенция с увреждане на епитела, по време на лечебния процес се появяват уплътнения и свръхрастеж на тъкани. Адхезиите намаляват еластичността на органите на пикочно-половата система, възпрепятстват движението на сперматозоиди и яйцеклетки, предотвратяват навлизането и прикрепването на ембриона към матката след оплождането.

Начини за предотвратяване и премахване на усложнения:

 • внимателно спазване на всички медицински препоръки;
 • посещение на физиотерапевтични сесии: електрофореза, терапевтични упражнения, магнитотерапия, лазерна терапия, ултразвуково излагане;
 • спазване на терапевтична диета;
 • намаляване на физическия и психологическия стрес.

Премахването на срастванията може да се извърши под ръководството на хистероскопия, за да се сведе до минимум щетите.

Анемично кървене

Зацапването се счита за нормално, с тенденция към намаляване на яркостта и количеството в рамките на 3-10 дни след операцията. Непрекъснатото отделяне с добавяне на допълнителни симптоми изисква задължително посещение на гинеколог и прегледи.

Загубата на кръв провокира следните състояния:

 • намаляване и изчерпване на запасите от желязо в организма;
 • намаляване на обема на червените кръвни клетки;
 • намаляване на хемоглобина;
 • недохранване на клетките, хипоксия.

Бременността на фона на анемично кървене провокира хроничен кислороден глад на плода.

За да се предотврати и своевременно коригира това състояние, се извършва следното:

 • излагане на обогатени с желязо лекарства;
 • нормализиране на диетата;
 • редовно наблюдение на здравето на жената и извършване на необходимите прегледи.

Възможно ли е да забременеете след изстъргване

След прочистване женското тяло се нуждае от време, за да възстанови целостта на епителния слой и да излекува тъканите.

За настъпване на бременност без усложнения по време на рехабилитационния период след операцията трябва да се спазват следните правила:

 • въздържайте се от полов акт в продължение на 14-30 дни;
 • намаляване на физическата активност;
 • не вдигайте и не носете тежки предмети;
 • отказвайте да плувате в гореща вана, открита вода;
 • не използвайте тампони;
 • не се къпете.

Средното време за заздравяване е от 1 до 6 месеца. За да се потвърди готовността за забременяване, се извършват следните изследвания:

 • инфекциозен панел;
 • хормонални изследвания;
 • Ултразвук на тазовите органи;
 • хистологичен анализ на отстранената неоплазма;
 • кръвна химия.

След хистероскопия шансовете за успешно оплождане се увеличават. Ако се извърши операция лапароскопия или друга минимално инвазивна интервенция, възстановяването настъпва бързо и без да нарушава общото здравословно състояние.

Зачеване след отстраняване на маточни полипи: как да планирате бременност?

Момичетата, които са претърпели отстраняване на полипи, се страхуват от едно - че няма да могат да заченат или да родят дете. Има много лечения за ендометриални тумори в матката, след които е възможна бременност. Трябва обаче да знаете оптималното време за планиране на период. Само в края на рехабилитацията и обстоен преглед можете да мислите за носене на дете. След отстраняване на полипи бременността настъпва в почти всички случаи. Основното нещо е да следвате препоръките на лекаря, не бързайте и дайте време на тялото да се възстанови..

 1. Методи за отстраняване на полипи на матката
 2. Полипектомия
 3. Кюретаж
 4. Аблация на маточната кухина
 5. Хистероскопия на маточния полип
 6. Хистеректомия или висока ампутация
 7. Фактори, влияещи върху забавянето на бременността
 8. Хормонални нарушения
 9. Инфекциозни заболявания
 10. Процес на адхезия
 11. Анемично кървене
 12. Общо неразположение, слабост
 13. Възможно ли е да забременеете след изстъргване?
 14. Колко дълго можете да забременеете след хистероскопия?
 15. Рискови категории
 16. Прегледи на пациентите за бременност след хистероскопия
 17. заключения

Методи за отстраняване на полипи на матката

Когато се диагностицира тумор, често се извършва операция. Можете да намалите образованието по различни начини. Почти всички операции са безопасни и не нарушават репродуктивната функция. Но трябва внимателно да планирате бременността в края на периода на възстановяване..

Техниката за отстраняване се избира в зависимост от общото здравословно състояние на жената, естеството на полипозата, риска от злокачествено заболяване.

Полипектомия

Често лекарите, когато откриват тумори с доброкачествен характер, предписват този метод на терапия за патология. Състои се в усукване на формацията, докато тя се откъсне. След процедурата повърхността на раната се каутеризира с течен азот или електрод. След това материалът се прехвърля в лабораторията за хистология. Контролният ултразвук се извършва 7-10 дни след полипектомия. Техниката на терапия е безопасна, не лишава шансовете за зачеване на бебе, поради което след отстраняване на маточни полипи бременността не е необичайна..

Кюретаж

Хирургическата интервенция, която се състои в кюретаж на формацията, не се счита за безобидна. След разширяването на цервикалния канал стените се почистват с кюрета. Манипулацията често се усложнява от:

 • перфорация на матката или образуване на проходен отвор;
 • хематометър - натрупване на кръв в кухината на гениталния орган поради следоперативно кървене;
 • непълен аборт;
 • истмично-цервикална недостатъчност;
 • ектропион;
 • обостряния на заболяването;
 • усложнение на последваща бременност.

Аблация на маточната кухина

Този метод за отстраняване на полипи се използва рядко. Показания за интервенцията са висок риск от трансформация в рак, зряла възраст с реализирано майчинство. Отстраняването се извършва с помощта на лазер, радиочестотни вълни, течен азот. Операцията не се извършва при жени с остро възпаление, тежки соматични нарушения. Пациентите, претърпели аблация, не могат да носят бебето сами.

Хистероскопия на маточния полип

Манипулацията се счита за терапевтична и диагностична. Отнася се до ендоскопски техники. Предимството е възможността за незабавно изучаване и отстраняване на полипа. По време на операцията всичко, което се случва, се показва на монитора. Показана хистероскопия за:

 • неефективност на консервативната терапия;
 • големи тумори (от 5 мм);
 • често маточно кървене;
 • свръхрастеж на ендометриума.

За момичета, след неуспешни опити да забременеят в продължение на шест месеца или повече, процедурата също се предписва.

Хистеректомия или висока ампутация

Премахването на полипи заедно с матката и придатъците се отнася до радикални методи на терапия при полипоза. Провежда се със съмнение за злокачествено заболяване и метастази, тежка лигавична хиперплазия, силна коремна болка, вагинално кървене и развитие на анемия. Бременност след операция не е възможна.

Най-безопасният и често срещан хирургичен метод за лечение на заболяването е полипектомията. Това е метод за запазване на органите, който не изключва настъпването на бременност след отстраняване на полипа.

Фактори, влияещи върху забавянето на бременността

Често изрязването на образувания, ако са малки, единични, не е придружено от усложнения и не създава затруднения при носенето на плода. Много момичета, при които е отстранен тумор, успяват да избегнат проблеми със зачеването. Но има фактори, поради които бременността не настъпва дълго време..

Хормонални нарушения

Нестабилността на хормоналните нива, техният дисбаланс е една от причините за забавянето на зачеването. Обикновено лекарите диагностицират излишната концентрация на естроген. Това са женски полови хормони, които обикновено (ако момичето е здраво) увеличават шанса за пълна бременност. Неизправността на репродуктивната система, хормоналните дисбаланси, повишеното съдържание на естроген и дефицитът на прогестерон са изпълнени с отхвърляне на яйцеклетката. Неуспешните опити поради хормонален дисбаланс често водят до повторно образуване на тумори.

Инфекциозни заболявания

Патогените могат да проникнат в тялото както поради това, че жената не спазва препоръките на лекаря в следоперативния период, така и след медицински процедури. Инфекцията има отрицателно въздействие върху бременността и води до:

 • обостряне на полипоза;
 • дефекти и аномалии в развитието на органите на бебето;
 • вътрематочна инфекция на плода;
 • увеличете вероятността от спонтанни аборти.

За да се предотвратят подобни усложнения, лекарите съветват планиране на бременност след преминаване на курс на антибактериално лечение..

Процес на адхезия

Образуването на белези, сраствания се дължи на операции, по-специално за отстраняване на полипи (кюретаж). Кюретажът е изпълнен с тежко нараняване на гениталния орган. Възстановяването след такава интервенция е дълго (няколко месеца). За да настъпи бременност, срастванията се отстраняват. За да се предотврати рискът от появата им, се препоръчва:

 • спазване на всички лекарски предписания;
 • посещаване на сесии по медицинска гимнастика, електрофореза, магнитотерапия.

Анемично кървене

Премахването на полипи е свързано с вероятността от вътрешно кървене. На фона на загубата на голямо количество течност се отбелязва развитието на желязодефицитна анемия, намаляване на концентрацията на хемоглобин и обема на червените кръвни клетки. С такива последици оплождането и успешната бременност са трудни. Дори и да настъпи бременност, тя може да бъде усложнена от хроничен хипоксичен синдром.

Рехабилитационните лекарства с железни добавки, заедно с диетичните корекции и кървенето могат да помогнат за предотвратяване на анемия.

Общо неразположение, слабост

Стрес, хронична умора, намаляване на защитните сили на организма заедно с нарушение на менструалния цикъл - всичко това провокира проблеми с зачеването. За подобряване на здравето, укрепване на имунитета и ранното настъпване на дългоочаквана бременност, лекарите препоръчват прием на витаминни и минерални комплекси, водене на активен живот, коригиране на диетата и отказване от зависимости.

Ако няма усложнения, препоръчително е да планирате периода на раждане на детето 2 месеца след операцията. Поради риска от обостряне на заболяването и необходимостта от втора ексцизия, не си струва да се отлага зачеването.

Възможно ли е да забременеете след изстъргване?

Образуванията в лигавицата на матката са сериозна пречка за раждането на дете. Бременността след отстраняване на полипи в ендометриума е по-реална, отколкото преди интервенцията. Всяка радикална техника, включително кюретаж, изисква период на рехабилитация.

На всички, които искат да забременеят, се препоръчва:

 • подложени на медикаментозна терапия;
 • контролен ултразвук;
 • кръвен тест за определяне на инфекция.

Периодът на възстановяване продължава средно 2 месеца. В края на корекционния курс и при липса на усложнения се препоръчва да се планира зачеване.

Колко дълго можете да забременеете след хистероскопия?

Изрязването на тумора насърчава успешното оплождане. Но е невъзможно да се определи точното време на бременност след хистероскопия на ендометриалния полип. Това може да се случи при първия опит или след няколко години. Когато оплождането не се случи, момичето е назначено да се подложи на допълнителни методи за изследване, за да определи състоянието на репродуктивните органи, особеностите на овулацията, инфекциите.

Понякога се налага лечение (хормонозаместителна терапия). Здравите момичета в репродуктивна възраст успяват да забременеят след хистероскопия в рамките на 1 до 5 месеца.

Зачеването, което настъпи почти веднага, е опасно за плода и майката. Често се усложнява от замразена бременност, многоводие, бебешка хипоксия, предлежание на плацентата. За да се предотвратят последствията, лекарите препоръчват да не се бърза със зачеването. Трябва да минат няколко цикъла. Само след възстановяването на лигавицата е възможна успешна бременност..

Рискови категории

Нито едно момиче не е имунизирано от развитието на патология. Има много причини за появата на полипи. Болестта се причинява от инфекции на гениталиите, неуспешни манипулации, ендометриоза, травма след раждане с кървене. Жените с наднормено тегло, нарушен метаболизъм и диабет са по-изложени на риск от поява и рецидив на тумори. Болестта при 85% се диагностицира в зряла възраст и по време на менопаузата.

Прегледи на пациентите за бременност след хистероскопия

Въпреки опасността от полипоза, много от оперираните успяха да забременеят. Прегледите на момичетата показват, че патологията се поддава на терапия. Бременността, според пациентите, в по-голямата част настъпва 60 дни след изрязването на тумора и не се различава при тежко протичане.

заключения

Възможно е да забременеете след отстраняване на полипи, при условие че жената е здрава. Изрязването на образованието е шанс за момичетата да изпитат всички прелести на майчинството. Има много нетравматични методи, които не засягат репродуктивната функция и не включват риск от усложнения. Но е препоръчително да планирате внимателно и в никакъв случай веднага след операцията..

Кой когато забременя след отстраняване на полипа?

Препоръчани публикации

Присъединете се към нашите дискусии!

Трябва да сте потребител, за да публикувате коментар.

Създай профил

Регистрирайте се, за да получите акаунт. Просто е!

Да вляза

Вече е регистриран? Влезте тук.

В момента гледа 0 потребители

Няма потребители, които разглеждат тази страница..

Популярни теми

Автор: Adel77
Създаден преди 20 часа

Автор: iriroman
Създаден преди 6 часа

Автор: Кнатуся
Създаден преди 22 часа

Автор: АрияЯ
Създаден преди 21 часа

Автор: iriroman
Създаден преди 6 часа

Автор: Junchik28
Създаден преди 21 часа

Автор: AnyVova
Създаден преди 3 часа

Автор: karmen9080
Създаден преди 21 часа

Автор: Аринаааа
Създаден преди 5 часа

Прегледи на клиники

За сайта

Бързи връзки

 • За сайта
 • Нашите автори
 • Помощ за сайта
 • Реклама

Популярни секции

 • Форум за планиране на бременността
 • Графики на базалната температура
 • Библиотека за репродуктивно здраве
 • Отзиви за клиники за лекари
 • Комуникация в клубове за PDR

Материалите, публикувани на нашия уебсайт, са с информационна цел и са предназначени за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински съвет. Определянето на диагнозата и избора на метод на лечение остава изключителната прерогатива на лекуващия ви лекар!

Бременност след полип на цервикалния канал

Време за четене: мин.

Най-оптималният е фактът, че бъдещата майка първоначално трябва да се грижи за здравето си. И така, че по-нататъшната терапевтична терапия да не повлияе негативно на бебето. Всеки полип с различна локализация и размер трябва да бъде докиран и отстранен преди момента на зачеването..

Име на услугатаЦена
Първоначална консултация с гинеколог2 300 търкайте.
Ултразвуков гинекологичен експерт3080 рубли.
Вътрематочна контрацепция4 500 рубли.
Хистероскопия22 550 руб.
Повторна консултация с гинеколог1 900 търкайте.
Вземане на отпечатък от цитонамазка (остъргване) за цитологично изследване500 рубли.
Лапароскопия (1 категория на сложност)61 000 рубли.
Програма за здраве на жените след 40 години31 770 рубли.
Лечение на шийката на матката (медикаменти) за 1 процедура800 руб.
Диагностичен кюретаж12 000 рубли.

Ако това се случи, трябва да извършите обща анестезия и да резецирате полипа. В повечето случаи полипът влияе отрицателно върху оплождането на матката, тоест яйцеклетката не може да се прикрепи поради заболяването. Но в някои случаи бременността е тази, която може да предизвика появата на полипоза. Как да забременея след отстраняване на цервикален полип? Ще анализираме в тази статия по-долу.

По принцип наличието на полип не влияе негативно на общото състояние на майката и бъдещото бебе. Ако плодът е успял да се прилепи към стената на органа (матката), тогава тази неоплазма не се докосва, докато бебето не се роди. Има изключения, когато все пак трябва да използвате хирургическа интервенция. Показанието за такова решение е ефектът на полипа върху плода, когато потомството може да бъде загубено. Когато се диагностицира полип преди зачеването, беше възможно да се направи, след което той се отстранява. След спиране на полипа е необходимо допълнително да се извърши динамично наблюдение. Бременност след отстраняване на полипа на цервикалния канал - отзивите са абсолютно положителни. Жените раждаха деца, здрави и проспериращи, без никакви проблеми. Който е родил с цервикален полип, знае, че това е доста проблематично. Полипът постоянно се усеща, има някои симптоми, които влошават качеството на живот и влияят негативно на плода.

Що се отнася до точните и доказани факти за настъпване, няма преки доказателства. Полипите се появяват вероятно по няколко причини. Към днешна дата патогенезата и етиологията на тези новообразувания са слабо разбрани. Самите предположения са някои смущения в работата на хормоналния фон на женското тяло. Също така, втората значима причина е възникването на процеса на възпаление в областта на таза или пикочно-половата система на жената. Обикновено полипите възникват от хронично възпаление на женските полови органи. Имаше случаи, когато след аборт се появиха полипи с различна локализация на гениталните органи. И най-изненадващото е, че полипите се появяват при онези момичета, които преди това са раждали деца и са с наднормено тегло. Според статистическите данни полипите се наблюдават и по-често при тези пациенти, които имат метаболитни нарушения - захарен диабет. Жените с високо кръвно също са диагностицирани с полипи в цервикалния канал..

Планиране на бременност след отстраняване на цервикалния полип

Веднага след като отстраняването е направено, жената трябва да забременее възможно най-скоро. Бременността след хистероскопия на маточния полип е благоприятна. Такава спешност е необходима, така че тогава друг полип да не е пречка. В действителност, след отстраняване на полипи, съществува риск от нови новообразувания. Бременността забавя този процес. Ако след отстраняване на полипа е проведено прилично и цялостно лечение по консервативен начин, тогава шансовете за забременяване са много високи.

Бременността след отстраняване на цервикалния полип също преминава без особени усложнения. Но винаги трябва да помните и да имате предвид, че растежът на нов плод може да протече толкова безопасно, колкото и нов полип, възникнал по време на зачеването. Но като цяло такъв процес също няма да повлияе особено негативно на развитието на плода. Жените с такива израстъци понасят добре бременността и раждат здрави бебета, без да навредят на тялото си.

Бременността след отстранен полип на цервикалния канал е стабилна, ако сте постоянно под динамично наблюдение от Вашия лекар. Ако полипът все още е бил диагностициран по време на бременността, тогава той ще бъде отстранен отново, веднага щом раждате бебе..

Бременност след отстраняване на полипи

Полипите на ендометриума са доста често срещана патология на маточната кухина, която се счита за една от причините за безплодие, макар и да не е напълно доказана. Гинеколозите са единодушни в едно: след отстраняване на полипа вероятността от бременност се увеличава.

Какво е полип?

Към днешна дата причините за появата на полипи в маточната кухина не са напълно проучени. Те могат да се появят или поради хормонални смущения, или в резултат на хронични възпалителни процеси в тазовата кухина, или след хирургичен аборт. Най-често ендометриалните полипи се откриват при вече родили жени, както и при жени с нарушен метаболизъм, артериална хипертония и захарен диабет.

Полипът на ендометриума е своеобразен „растеж“ в маточната кухина. Най-често тя е с овална форма и достига от няколко милиметра до няколко сантиметра. Полипът има същата структура като ендометриума, тъй като е израстък на ендометриума. По своята същност полипите обикновено са доброкачествени и рядко причиняват сериозна вреда на здравето на жената, дори нямат специални симптоми и обикновено разкриват полип „случайно“ чрез провеждане на планирано ултразвуково сканиране или изследване на жена след неуспешни опити за ин витро оплождане или диагностициране на причините за безплодие.

Как се лекува полип??

Най-вероятно самият полип не е причина за безплодие, но причините за появата му са и причините за безплодие, следователно, след идентифициране на полипа, лекарите незабавно препоръчват да се премахне - така се лекува полипозата на матката.

Бременност след отстраняване на ендометриалния полип

Чрез внимателното планиране на бременността жената може да се сблъска с различни проблеми, за които дори не е знаела преди..

В крайна сметка, подготвяйки се за бременност, трябва да се подложите на задълбочен преглед, да преминете всички тестове, но дори и след всичко това, не винаги е възможно да заченете бебе.

След това трябва да отидете на втори преглед, за да откриете проблем, поради който бременността не настъпва..

Още на първия етап от изследването могат да бъдат разкрити напълно различни причини. Така например, при първия преглед може да се установи, че жената има различни възпалителни процеси, полово предавани инфекции и много други..

Като правило почти всичко се лекува, така че след курс на терапия можете да започнете процеса на зачеване.

Но ако дългоочакваната бременност все още не настъпи, трябва да потърсите помощ от лекар. И тук могат да излязат наяве напълно неочаквани заболявания и причини, поради които жената не може да забременее.

Тя може да бъде всичко: от индивидуална несъвместимост с партньор до хормонални промени в тялото. Доста често причината за безплодието е полип на ендометриума..

Какво е?

Ендометриумът е вътрешният слой на матката. Ендометриалният полип е такъв израстък върху лигавицата на матката, най-често на едно място, но има и множество образувания.

Те могат да бъдат открити по време на преглед от лекар, ако полипът е толкова голям, че се простира извън матката. Но такава пренебрегвана форма е рядка, така че е доста трудно да се диагностицира и открие болестта при рутинен преглед..

Хистеросонографията означава, че стерилен физиологичен разтвор се инжектира в маточната кухина чрез специален катетър. Това ви позволява ясно да видите полипа, ако има такъв..

Но тъй като това изследване се извършва само ако има съмнение за заболяване на ендометриума, тогава по време на първия преглед, когато жената е изследвана и планира бременност, може да не бъде открита.

Тъй като ендометриалният полип рядко дава някакви аномалии, болната жена може да не се оплаква.

Понякога само след множество неуспешни опити за забременяване, след дълго време, когато се свържете с лекар за безплодие или други подозрителни заболявания на матката, се предписва хистеросонография.

При липса на посещения при лекар, жената може да остане дълго време в неведение за наличието на заболяване. Понякога има случаи, когато полипът се решава сам и жената никога не разбира, че е имала ендометриален полип.

Ендометриалният полип не се лекува с хормонална терапия. Можете да се отървете от него по единствения начин - пълно отстраняване заедно с крака.

Това може да стане чрез остъргване на матката. Много жени се страхуват от тази процедура и се притесняват, че след това няма да могат да забременеят. Нека се опитаме да го разберем.

Тъй като ендометриалният полип е свръхрастеж на тъкан навсякъде в матката, именно поради него бременността често не настъпва. В края на краищата плодът е прикрепен точно към ендометриума и за това слоят трябва да е здрав и гладък.

Ако при наличие на полип в матката все пак настъпи бременност, тогава са възможни ранни и късни спонтанни аборти. Следователно, дори при IVF, полипът първо се отстранява.

Премахването на полипа се извършва най-добре под ръководството на хистероскопия. Ако направите кюретаж на матката, без да провеждате това изследване, "на сляпо", има много рискове.

Хистероскопията ви позволява да определите точното местоположение на полипа и да го премахнете заедно с крака. И тогава вече отстраненият израстък се изпраща за хистологично изследване, което определя не само вида на полипа, но и промените в него. След това се предписва лечение.

По принцип това е прием на хормонални лекарства, които се избират индивидуално.

Тук ще разберете дали можете да пиете мезим по време на бременност?

Причини за образование

Никой не може да посочи недвусмислената причина за това заболяване. Но е общоприето, че увреждането на ендометриума на матката играе най-голяма роля при появата на образувания, например по време на аборт.

Възможно е, разбира се, и елементарно възпаление на ендометриума, но честите аборти са причината за заболяването най-често.

Възможно ли е да забременеете след отстраняване на полип?

След отстраняване на полипа, бременността, разбира се, не настъпва веднага. Докато приемате курс на хормонални лекарства след операция, бременността е просто невъзможна..

През този период жената е в диспансера, непрекъснато прави изследвания и отива на ултразвуково сканиране. Лекарите внимателно следят, че няма рецидив - повторно образуване на полипа, поради което се предписва хормонална терапия.

След премахването на хормоналните лекарства бременността настъпва буквално след месец-два. Смята се, че премахването на полип е най-добрият начин за решаване на проблема с безплодието при наличие на това заболяване. Както показва практиката, този метод всъщност работи.

Тъй като ендометриалният полип е доста често срещано заболяване в наше време, със сигурност ще има приятели, които са се сблъсквали с него и може би вече са излекувани. Можете да ги помолите да си съставят лично мнение..

Кюретажът на матката в наши дни не е ужасна операция и практически не носи никакви усложнения. Освен това, ако това е единственият начин за лечение.

Ако желанието да забременеете е голямо, тогава трябва да оставите всички съмнения след себе си и да правите, както съветват лекарите.