Преди изобретяването на тестове за бременност човечеството прибягва до различни методи за отгатване началото на гестационния период. Извършени са своеобразни тестове за бременност чрез намокряне на зърно с женска урина, смесване на урина с вино, промяна на характеристиките на биологичната течност под въздействието на различни добавки и инжектиране в определен вид жаби. Така че се смяташе, че в началото на бременността зърната от пшеница или ечемик, напоени с урина, покълват по-бързо, което помага не само да се диагностицира успешно зачеване, но и да се предскаже пола на детето. Повторение на такъв тест през 70-те години на 20-ти век показа 70% ефективност на метода за определяне на бременността.

Съвременният тест за бременност дава възможност с голяма вероятност да се определи началото на появата на нов живот без продължителни експерименти с различни състави и зърнени култури. Разнообразието от тестове за бърза диагностика обаче предполага необходимостта да се знае кога да се прави тест за бременност, как да се тълкува резултатът и кои тестове е най-добре да се използват..

Как работят бързите тестове за домашно ползване

Въпреки модернизацията на диагностичните методи, материалът за тестване остава същият като през Средновековието. Урината съдържа човешки хорион гонадотропин, същия хормон, който се оценява чрез кръвни тестове за диагностициране на бременност.

Във венозната кръв хормонът на hCG започва да се определя 2-3 дни след началото на въвеждането на хорионни ворсинки по стените на матката. Хорион гонадотропин достига концентрация, достатъчна за повечето тестове в отделената урина, около седмица след началото на процеса на неговото производство в организма.

Ако в урината има достатъчно концентрация на hCG за нивото на чувствителност на теста, възниква реакция на химичен препарат на повърхността на теста и хормон. При липса на хормона или неговата недостатъчна концентрация реакцията не настъпва и резултатът е отрицателен.

Средната чувствителност на предлаганите на пазара тестове е 25 mUI, този показател за hCG обикновено достига две седмици след оплождането. Съществуващите тестове с по-висока чувствителност, отговарящи на по-малко количество хормон, диагностицират появата му 3-4 дни по-рано.

Кога да използвате теста на редовен цикъл?

Ако менструалният цикъл е редовен и постоянен брой дни между началото на кървенето, не е трудно да се изчисли периодът на овулация. В средата на цикъла (със стандартен менструален цикъл от 28 дни - на 14 ден), яйцеклетката се освобождава.
Оплождането на яйце е възможно в рамките на три дни от жизнения му цикъл. След процеса на сливане на яйцеклетката и сперматозоидите в продължение на 4-5 дни, зародишните клетки мигрират през матката до мястото на плацентацията, след което започва производството на hCG. Ако приемем оплождането в рамките на 2 дни, 4 дни от миграцията и времето, необходимо за постигане на желаното ниво на концентрация в урината на хормона, високочувствителните тестове могат да покажат началото на бременността 10 дни след овулацията, тоест със среден цикъл от 28 дни - на 24 ден от цикъла... За по-голяма увереност експертите препоръчват използването на силно чувствителен тест 12 дни след освобождаването на яйцеклетката от яйчника, нормални тестове за чувствителност - 15-16 дни.

Диагностика на бременност с нередовен цикъл

Ако менструалният цикъл е нередовен, продължителността на периодите между менструациите варира, тогава времето на използване на теста зависи от датата на овулация.
Овулацията може да се определи чрез субективни усещания (някои жени усещат характерни изтръпвания в областта на един от яйчниците, чувство за пълнота, подуване, чувствителност, промени в настроението), както и чрез измерване на ректалната температура и използване на тест за овулация. При определяне на настъпването на овулация и възможно оплождане се използва тест за бременност 15 дни след датата на падежа.

Сутринът е по-мъдър от вечерта: кога е най-доброто време да направите теста

Повечето съвременни тест ленти не ограничават диагностичния период по всяко време на деня: те могат да се използват сутрин, следобед, вечер. Експертите обаче, предвид възможността за естествено намаляване на концентрацията на hCG след пиене на голямо количество течност, препоръчват да се прибегне до диагноза сутрин, като се използва първата порция урина след нощен сън, особено с малък вероятен период на бременност.

През деня, когато течността попадне в тялото, концентрацията на хормона намалява. За периоди повече от 18 дни след овулацията този фактор не е определящ, но времето за овулация също не винаги съвпада с очакваното. За точни показатели е по-добре да се следват препоръките на специалистите и в ситуация, при която тестът трябва да се извърши следобед или вечер, тогава диагнозата ще бъде оптимална след четири часа въздържане от ходене до тоалетна и ограничаване на използването на течни продукти за поддържане на нивото на концентрацията на hCG.

Правила за използване на експресни тестове

 • Необходимо е да се спазват правилата за съхранение на тестовете, предоставени от производителя.
 • Използването на теста в повредена опаковка може да изкриви резултатите от диагностиката.
 • Пакетът се отваря непосредствено преди диагностика..
 • Използването на изтекъл тест води до неправилни резултати.
 • Оптималното време за тест е сутрин, веднага след нощен сън.
 • Ако тестът не е реактивен тест, събирането на урина изисква използването на чист съд.
 • Препоръчва се извършването на хигиенни процедури с измиване на външните полови органи преди тестване.
 • Спазвайте стриктно указанията на инструкциите за употреба.

Тест за бременност: инструкции за употреба

Има различни видове бързи тестове. Инструкции за всеки тип са приложени към теста, нарушаването на правилата за употреба най-често води до появата на неправилни индикатори.

Когато се диагностицира бременност, тестът се използва по време, посочено от производителя. Ако се препоръчва тестване от първите дни на закъснението, тогава има вероятност чувствителността на реагента или индивидуалните характеристики, времето на зачеване да разкрият бременност по-рано от определения период, но най-често точен резултат е възможен само в посочените дни от цикъла.

Цената на теста най-често пряко корелира с неговата надеждност: колкото по-ниска е цената, толкова по-ниска е производствената цена и съответно по-евтин е химическият реагент, толкова по-голям е броят на неверните резултати. На пазара днес най-честите тестове на четири модификации, всеки сорт има свои собствени характеристики и инструкции за употреба. Някои производители произвеждат различни видове тестове под една марка (Evitest или Evitest, Frautest и др.), Когато купувате, трябва да обърнете внимание на сорта.

Тест лента или тест лента

Тест с ленти (тест с ленти, тест с ленти) - един от първите варианти за диагностициране на бременност, тест за независимо използване и бърза интерпретация на резултатите. Най-често срещаният и най-евтиният вариант (например, Itest Plus се предлага на цена от 20 рубли.).
Лента от хартия и пластмаса с допълнителен вътрешен слой, импрегниран с реагенти, при контакт с урина, петна на едно или две места. Една лента потвърждава ефективността на теста, две показват наличието на достатъчна концентрация на хормона човешки хорион гонадотропин за потвърждаване на бременността.

Правила за употреба: съберете първата сутрешна урина в чист съд, спуснете теста до границата, посочена на лентата, задръжте го в течността за необходимото време (най-често 20-30 секунди), извадете го и го поставете на суха хоризонтална повърхност.

Диагностичните резултати се появяват в рамките на период от 1 до 10 минути, в зависимост от концентрацията на хормона. Някои тестове също могат да променят цвета на контролната лента - колкото по-блед е цветът, толкова по-кратка е бременността.

Тестове за тип таблетки

Тестовете на таблетки се основават на същия принцип на действие като тестовете с ленти: при контакт с урина на определена част от повърхността се получава химична реакция на реагента и хормона hCG. За да се намали вероятността от грешка, обемът на течността се дозира и точката на контакт е ограничена от специален прозорец.
Съгласно инструкциите, урината трябва да се събере в прикрепения чист контейнер, след което с помощта на пипетата от комплекта се разпределят 4 капки в малкия прозорец на тестовата таблетка. Резултатите се оценяват в следния прозорец: в зависимост от сорта се появяват една или две ивици или минус и плюс.

Мастилено-струйни тестове

Този сорт се счита за един от най-точните и чувствителни, а също така не изисква допълнителни устройства и манипулации. Тест лентата се поставя под струята урина за 10 секунди (ако е необходимо, можете да използвате контейнер и да потопите теста в урината).
Резултатите трябва да се оценяват на интервали от 1 до 10 минути, в зависимост от концентрацията на хормона. За разлика от горните опции, мастилено-струйните тестове могат да се прилагат до 5 дни преди очакваната дата на вашия период.

Дигитален тест за бременност

Електронна модификация на конвенционалните варианти. Тестът оценява концентрацията на hCG хормон и изисква потапяне в урината, но резултатът (в зависимост от вида на теста) се показва или на електронно мини табло, или се появява на екрана на компютъра, към който тестът е свързан чрез USB порт.
Тази опция се счита за най-оптимална поради невъзможността за изкривяване на интерпретацията на резултатите. Чувствителността на цифровите тестове обаче е същата като тази на мастиленоструйните тестове: те могат да се използват 3-4 дни преди очакваната дата на менструацията. Когато се тества 2 дни преди началото на менструацията, се гарантира точност от 99%.

Отрицателен резултат от теста при развитие на бременност

В повечето случаи тестовете показват отрицателен резултат при бременни жени, ако тестовете се използват твърде рано с ниска чувствителност, ако не се спазват инструкциите за употреба или съхранение. Отрицателен резултат е възможен и поради късна овулация и късно зачеване - в такива случаи хормоналният фон се променя по-бавно от очакваното в съответствие с менструалния цикъл.

Болестите на ендокринната система, хормоналните дисбаланси също водят до отрицателни резултати при диагностиката на теста. За заплахата от спонтанен аборт за гестационната възраст е характерно неподходящо повишаване на нивото на хормона на hCG, което съответно води до една лента на теста в момент, когато концентрацията на hCG трябва да е достатъчна за двама.

Струва си да се знае, че по време на бременността тестовете могат да се използват само през първия триместър. Концентрацията на hCG не се запазва по време на периода на изчакване на детето, което води до инциденти: ако тестовете се провеждат за период от повече от 2-3 месеца, резултатът ще бъде отрицателен.

Фалшиво положителни резултати

Положителните резултати от теста при небременни жени са много по-рядко срещани от обратната ситуация и в повечето случаи показват наличие на заболявания (дисфункция на яйчниците, образуване на туморна формация в репродуктивните органи, която произвежда хормони и др.). Фалшиво положителни резултати от диагностиката се отбелязват и през първите два месеца от следродилния период и при използване на изтекъл тест.

Тестване по време на менструация

При някои жени бременността е придружена от менструално отделяне, подобно по изобилие, време и прояви на нормалната менструация. Като правило освобождаването от отговорност приключва през първия триместър, но случаите на техните прояви са известни през целия гестационен период. В такива ситуации се препоръчва да се прибегне до кръвен тест, но е възможно и използването на тестове..
Всеки тест се основава на оценка на концентрацията на хормона в урината и навлизането на менструален поток в него не влияе върху ефективността на тестовете.

Ако резултатите от теста се съмняват

Понякога не е лесно да се интерпретират резултатите от експресната диагностика: втората индикаторна лента е леко очертана, прозира от вътрешната страна на теста. Понякога това се случва поради некачествено производство на евтини хартиени тест ленти: когато е мокър, реагентът става малко по-забележим, отколкото в суха форма.
Видима, но слаба втора лента най-често показва ниско ниво на hCG, недостатъчно за чувствителността на теста. В този случай е по-добре да отложите проверката за 1-2 дни или да използвате по-силно чувствителна опция..

Лента с недостатъчна степен на оцветяване може да се появи и в резултат на неправилно съхранение на теста, нарушение на инструкциите. Във всеки случай се препоръчва повторно тестване и / или кръвен тест за hCG.

Извънматочна или неразвиваща се бременност

Резултатите от теста за извънматочна и / или неразвиваща се бременност също са положителни: в дните на очакваната менструация най-често се отбелязва наличието на втора лента на теста. Но повишаване на нивото на хормона при такива условия не настъпва; при многократно тестване индикаторът за бременност може да избледнее или да не се появи, което изисква незабавна медицинска помощ.

Кога мога да направя тест за бременност

Главна информация

Поради факта, че тестовете за ранно откриване на бременност са измислени едновременно, жената може да получи положителен резултат много преди гинекологът да потвърди щастливата новина. Можете да сте сигурни, че сте бременна през първите седмици след зачеването. Ако използвате теста правилно, можете да получите най-точния резултат..

Но за това трябва да знаете как точно да направите теста, кой да купите, кога да го направите и кога можете да разберете за бременността. Всички характеристики на експресната диагностика на бременността, както и как да изберем най-добрия тест, кои от тях е по-добре да използваме в определен период и как да разберем резултата, са описани в тази статия..

Как работи?

Механизмът на всички тестове за бременност е един и същ: те определят дали урината на жената съдържа хормона хорион гонадотропин (hCG), който започва да се произвежда в организма, след като ембрионът е прикрепен към матката. Тоест, по време на теста резултатът се появява, когато hCG се появи в урината на жената след зачеването.

Положителен резултат "две ивици" на снимката

Жените винаги се интересуват кога тестът за бременност ще покаже точен резултат. Трябва да се отбележи, че количеството на hCG след зачеването се увеличава всеки ден, но веднага след оплождането само специалистите могат да определят, че жената е успяла да забременее, като проведе специално изследване на венозна кръв. По този начин можете да получите положителен резултат пет дни по-рано, отколкото който и да е от тестовете показва 2 ленти. Понякога в първите дни след зачеването 2-ра лента е едва видима - зависи от нивото на чувствителност.

Повечето бързи тестове имат ниво на чувствителност, започващо от 25 mUI hCG. Чувствителността е показана на някои като 10 mUI hCG, но няма доказателства за това. Според много фармацевти подобни чувствителни тестове са просто рекламен трик. Също така, могат да се считат за рекламни ходове, че експресният тест предполага, че има най-голяма вероятност за откриване на бременност дори преди закъснението с точност от 99%. Освен това цената им е доста висока.

Как се провежда?

Кога да се направи тест за бременност, всяка жена определя самостоятелно. Но в същото време е важно да знаете кога може да се направи тест за бременност, така че той правилно да показва точен резултат. Отговорът на въпроса кога е по-добре да се направи тест за бременност след зачеването зависи от това дали жената има редовен менструален цикъл. Съответният брой дни се брои след овулацията, така че зависи от това кога трябва да направите теста.

След закъснението

Ако трябва да определите дали има бременност след закъснение, тогава на кой ден се прави тестът няма значение, тъй като от първия ден на забавянето е възможно да се диагностицира наличието на hCG в урината. Във всеки случай, производителите на тестовете, отговаряйки на въпроса колко време е необходимо да се направи тест за бременност, казват това. Но всъщност експертите казват, че бременността трябва да се определя седмица след закъснението, тоест след очаквания ден от началото на менструацията. С какво закъснение тестът определя бременността точно зависи от нивото на нейната чувствителност.

Преди закъснението

Много жени обаче бързат да направят тест за бременност преди закъснението, като избират силно чувствителни проби, които имат добри отзиви. Трябва обаче да се отбележи, че дори най-чувствителният тест преди закъснението не винаги може да покаже правилния резултат. В крайна сметка е важно правилно да се определи кога може да се направи тестване преди закъснението, така че дори преди месечното закъснение, надеждността на резултата да е висока.

Например, ако жената има редовен цикъл от 28 дни, тогава ако процедурата се прави на 23-ия ден от цикъла, дори чувствителна струя няма да открие бременност до забавянето, тъй като няма да има достатъчно ниво на hCG в кръвта. Дали бременността ще се покаже на 26-ия ден от цикъла преди закъснението, зависи и от деня на оплождането и продължителността на цикъла и т.н..

С редовен менструален цикъл

Кога може да се направи hCG тест или тест за бременност??

Ако жената има редовен цикъл и няма закъснения в нейния период, тогава освобождаването на яйцеклетка, която е готова за оплождане, се случва в средата на цикъла. Тоест, менструацията започва на 30 ден от цикъла, това ще бъде ден 15, овулацията с 28 дневен цикъл настъпва на 14 ден. Оплождането й може да настъпи през следващите два дни. След като сперматозоидите се слеят с яйцеклетката, тя „пътува“ за още 4-5 дни до мястото на прикрепване в матката. По този начин, за тези, които се интересуват от това колко дълго ще покаже тестът, трябва да се отбележи, че на 22-ия ден от цикъла, след като е направен кръвен тест, вече е възможно да се определи увеличаването на нивото на hCG.

Ако говорим за това дали тестът за бременност ще покаже седмица преди менструацията, най-чувствителните и най-точните от тях могат да покажат две ленти 4 дни преди менструация, тоест когато нивото на урината е повече от 25 mUI. Тоест при 30-дневен цикъл може да се направи силно чувствителен тест на 26-ия ден от цикъла, въпреки че има вероятност тестът да бъде отрицателен на 26-ия ден от цикъла. Ако менструацията, като правило, започва на 28-ия ден от цикъла, тогава тестът се провежда на 24-ия ден от цикъла, въпреки че дори на 28-ия ден от цикъла, тестът може да бъде отрицателен.

С нередовен менструален цикъл

При условие, че цикълът на жената е нередовен, първоначално трябва да знаете времето на овулация. Всъщност в този случай е трудно да се определи кога е настъпила овулацията и съответно колко време след овулацията да се направи тестът. Можете да определите периода на овулация:

 • използване на тест за овулация;
 • от нивото на базалната температура (тя се повишава);
 • чрез проява на признаци на ПМС (дали този признак може да показва овулация зависи от индивидуалните характеристики на женското тяло).

След като определите по кое време на овулацията, трябва да добавите 12 дни към този ден, след което вече се открива увеличение на hCG в кръвта, предвид бременността. Тест за бременност с висока чувствителност може да се направи на 15 ден.

Но най-точните резултати ще бъдат получени след забавянето. Тоест, имайте предвид, че ако имате закъснение от 5 дни, вече има смисъл да направите теста.

По кое време на деня да се прави?

Когато може да се направи тестване, инструкциите за лентите, като правило, не се пишат. Тоест, независимо кога и как да го направите, тестът все пак ще покаже 2 ленти по време на бременност. Но гинеколозите често казват, че е най-добре да го използвате сутрин, когато се е събрала нощна урина. В най-ранните срокове точността в този случай ще бъде по-висока. През деня урината е по-слабо концентрирана и следователно са възможни грешки и тестът по време на бременност ще бъде отрицателен. Подобна ситуация може да се случи, ако тази процедура се извършва вечер. За да стане всичко по-точно през деня или вечерта, една жена трябва да се въздържа от уриниране за около четири часа преди това. Също така през този период трябва да пиете по-малко течност, за да може урината да е по-концентрирана..

Дали е възможно да се направи тест за бременност вечер също зависи от продължителността на планираната бременност. Обяснението защо трябва да го правите сутрин е ясно: по-високата концентрация на hCG е в нощната урина. Но ако периодът е вече няколко дни по-дълъг, правенето на тест сутрин или вечер няма толкова голямо значение. Следователно отговорът на въпроса дали е необходимо тестът да се прави сутрин е двусмислен..

Как правилно да се направи тест за бременност?

Жените имат много въпроси относно използването на тестове:

 • възможно ли е да се направи преди закъснението на менструацията?
 • как да се направи?
 • дали ще бъде положително, ако се извършва преди менструация и т.н..

На всички тези въпроси ще отговори гинеколог. Освен това можете да научите как да използвате теста за бременност, като гледате видеоклипа, а също така да помислите как да го използвате правилно в снимки.

В допълнение към препоръките дали може да се направи през деня, колко може да се направи след предвиденото зачеване и от кой ден тестът показва бременност, има и общи правила за използване на тестове.

Как да направите правилно тест за бременност, снимка

И така, трябва да вземете предвид следното:

 • трябва да съхранявате теста в условията, посочени на опаковката;
 • опаковката не трябва да се повреди;
 • не може да се използва продукт с изтекъл срок на годност;
 • на въпроса дали може да се използва повторно - отговорът е отрицателен;
 • трябва да го отворите непосредствено преди започване на процедурата;
 • по-добре е да се извършва на нощна урина;
 • трябва да се спазва стерилитет: измийте ръцете си преди извършване, използвайте чист съд за урина;
 • преди уриниране жената трябва да се измие и да избърше на сухо;
 • трябва да уринирате в чист съд;
 • използването се извършва стриктно в съответствие с инструкциите: потопете се в урината до предписаното ниво, поддържайте точно препоръчаното време, оценявайте резултата само когато е препоръчано от производителя.

Сортове

В момента има много различни опции за тестване. Цената на експресния тест може да варира. Но всички производители обещават висока надеждност на резултатите.

Всъщност дали тест лентата показва резултат, зависи от правилното й използване, както и от това колко силно чувствителен е тестът. Ето защо е важно ясно да се разбере кои от тестовете са свръхчувствителни и кога всеки от тях ще покаже точен резултат..

Сега най-популярните тестове с висока надеждност са Evitest и Frautest. Произвеждат се в Германия, имат средна цена и рядко показват фалшиви резултати. Тези популярни производители (Frau, Evitest) произвеждат различни видове тестове. Например, тестът за бременност Evitest има няколко вариации: таблетен мастиленоструен и лентов тест. Чувствителността на Evitest зависи от сорта. Ако обаче се използва някой от продуктите на Evitest, инструкциите за употреба трябва да се спазват много ясно. Освен тестове за бременност се прави и тест за овулация. Като цяло инструкциите за Evitest са доста прости и достъпни, следователно Evitest Plus, Evitest One може да се използва от всяка жена при всякакви условия и да получи най-точния резултат..

По принцип дали тестът ще покаже резултати преди закъснението зависи от това дали жената го използва правилно. От кой ден показва резултата зависи и от чувствителността и качеството на лентата. Най-вероятно ще получите надежден резултат при тестване през първите дни след закъснението.

Цената на теста за бременност също има значение. Най-евтиният от тях, съответно - с най-евтиния реагент.

Тест с ленти

Тези тестове са популярни и евтини и могат да се използват от първите дни на забавянето. Тестът прилича на хартиена лента, покрита със слой антитела в hCG.

Проверка на лентата Frautest Express

Именно при нея реакцията възниква, когато тестът за бременност покаже. Тоест, когато тестът за бременност покаже резултат, това се дължи на факта, че хормонът, съдържащ се в урината на жената, реагира на накисването на лентата. В резултат на теста бързо се появява втора лента..

Инструкции

Тестът е лесен за изпълнение: трябва да вземете чист съд, да съберете малко урина в него. Лентата се потапя в урината с върха й до маркировката, която е посочена върху нея, и се държи 10 секунди. Необходимо е да спуснете лентата с дясната страна. Оценка на резултата - в рамките на 1 до 10 минути. Дали ще покаже втората лента през първата минута зависи от нивото на hCG: колкото по-малко е, толкова по-късно се появява втората лента.

Кой ден показва?

От първия ден на забавяне.

професионалисти

Минуси

Не е много удобно за използване, може да е грешно, няма да се покаже до забавянето.

Съвременни лентови тестове

 • Evitest # 1
 • FRAUTEST Express
 • Ева (може да се определи от 1 ден закъснение)
 • Тайна
 • BBtest
 • Femitest Практика
 • Femitest Practic Ultra
 • Itest Plus

Тест за таблет

Произведено в специална кутия с два отвора за прозорци.

Таблет (касета) - Evitest Proof

Действа като тест с ленти. Включена е и пипета, контейнер за събиране на урина.

Инструкции

Първата стъпка е да поставите 4 капки урина в първия прозорец. След 1-10 минути. във втората се появяват 1 или 2 ивици.

Кой ден показва?

От първия ден на забавяне.

Положителен

Евтин, лесен за определяне.

Отрицателни

Има много стъпки, които трябва да направите.

Съвременни таблетни тестове

 • Evitest Proof
 • LadyTest-C
 • Експерт по измама
 • Сезам
 • Clearblue
 • KnowNow Optima
 • Femitest удобен

Мастилено-струен тест

Името вече определя принципа на действие: можете да го направите, като го поставите под струя урина.

Мастилено-струйни тестове - Frautest Exclusive

Важно е тези, които използват Frautest, да следват точно инструкциите за употреба. Въпреки че чувствителността на Frautest и други от същия тип е много висока, Frautest Exclusive може да покаже отрицателни резултати, ако се използва неправилно..

Инструкции

Поставете върха с филтър под струята урина или в контейнер с него за 10 секунди. След това 1 или 2 ивици се появяват в специална дупка след 1-10 минути.

Точност

Може да определи hCG в урината още 5 дни преди закъснението. На въпрос дали тестът може да не показва бременност, ако е настъпило зачеване, отговорът е отрицателен. Мастилено-струйният тест ще покаже бременност преди закъснението, както и в първите дни от закъснението.

Положителен

Удобно използване, прецизност.

Отрицателни

Цената на мастиленоструйния тест за бременност е висока.

Съвременни мастилено-струйни тестове

 • Комфортен комфорт
 • Evitest перфектен
 • Изключително ексклузивно
 • Femitest Jet Ultra
 • Clearblue
 • Ясен изглед
 • Дует

Електронен тест

Нарича се още цифров тест за бременност.

Метод за електронна проверка - Clearblue

Прегледите на експертите показват, че това е най-модерният експресен тест.

Инструкции

Необходимо е да спуснете теста с края с филтъра в урината, задръжте, докато се напои. Можете да го оцените за три минути. Ако резултатът е положителен, се появява думата "бременност" или знакът "+".

Точност

Показва бременност 4 дни преди закъснението. Благодарение на високата си точност, той показва 99% правилен резултат 2 дни преди датата на вашия период.

Положителен

Ако оценяваме чувствителността на тестовете за бременност, това е електронният тест с най-висока чувствителност. Няма нужда да питате кои са най-чувствителните електронни тестове, тъй като всички те имат висока чувствителност.

Отрицателни

Цената на електронен тест за бременност е много висока. Колко струва такъв тест зависи от производителя, но средната цена е около 400 рубли.

Тестът за бременност Clearblue (така нареченият "син" тест), въпреки високата си цена, е много популярен. Ако се използва електронна Clearblue, инструкциите се спазват, резултатът ще бъде възможно най-точен. Този тест за бременност, чиито инструкции за употреба свидетелства, че полученият надпис на Clea Blue изчезва след известно време, жената не може да остави като първото свидетелство за бременност. Clearblue обаче е популярен сега.

Цифрови тестове за многократна употреба

Най-новото изобретение е тест с USB съединител, който може да бъде свързан към компютър и да видите резултата.

P-Teq USB цифрово устройство

Комплектът включва 20 патрона, обработени с реагент, който реагира на наличието на hCG в урината. С този тест можете да проверите дали зачеването е настъпило 21 пъти.

Точност

Показва резултата 4 дни преди закъснението.

Положителен

Ако изберете такъв тест, можете да го използвате много пъти. Някои тестове също могат да проверят продължителността на вашата бременност. Но времето на зачеването може да бъде установено с 92% точност..

Отрицателни

Понастоящем е много трудно да закупите резервни касети.

Отрицателен тест за бременност

Уместен въпрос за много жени е, може ли тестът да бъде отрицателен по време на бременност? Дали експресният тест може да не покаже бременност, пациентите често питат лекари.

Всъщност това е възможно и защо показва отрицателен резултат по време на бременност се обяснява с някои особености на женското тяло. Факт е, че нивото на hCG на всяка бъдеща майка се увеличава по различни начини. През първите две седмици от закъснението е възможна отрицателна стойност по време на бременност, ако жената има ендокринна дисфункция и има опасност от спонтанен аборт.

Защо тестът не показва кога бременността се забавя може да се обясни с факта, че жената го използва много рано. Някои от тестовете не са толкова чувствителни..

В някои случаи жена, която иска да забременее, започва да проверява „ситуацията“ твърде рано, много преди очаквания период. Например, ако започнете да тествате на 25-ия ден от цикъла, тогава по това време hCG в кръвта все още не е достигнал желаното ниво. Дори ако жената има 25-дневен цикъл, кога можете да забременеете зависи от деня на овулацията, така че ако стойността е отрицателна, трябва да проверите резултата след известно време. Жената решава кой тест да избере. Но е важно да се има предвид, че е възможна отрицателна стойност, дори ако тя се използва неправилно..

По този начин причините за отрицателен тест по време на бременност могат да бъдат следните:

 • Тестване твърде рано.
 • Нарушения в тялото на жената.
 • Неправилно прилагане на теста.

Фалшиво положителни резултати

Възможна е появата на две ивици при липса на бременност:

 • През първите два месеца след раждането.
 • С развитието на дисфункция на яйчниците.
 • В случай на хормон-произвеждащ тумор.
 • Ако използвате тест с изтекъл срок на годност.

Надеждни ли са резултатите, ако се прави изследване по време на менструация?

Друг належащ въпрос - възможно ли е да се направи тест за бременност по време на менструация? Всъщност понякога периодите на жената продължават и след зачеването, така че такъв анализ е много уместен.

Менструалната кръв не влияе на тестването, така че доколко тестът за бременност ще покаже резултат не зависи от менструацията. Бъдете сигурни, че дори ако процедурата се извършва с оцветена в кръв урина, резултатът няма да бъде засегнат. Това означава, че по време на бременност ще се появят две ярки ивици..

Резултати с извънматочна бременност

Ако бременността е извънматочна, яйцеклетката е прикрепена извън матката. Въпреки това, тялото все още произвежда hCG. Но в този случай hCG расте бавно и понякога напълно липсва. Тоест, обичайният бърз тест за извънматочна бременност показва 2 ленти. В същото време втората лента може да бъде едва забележима, размазана в сравнение с тази, която се появява по време на нормална бременност. Необходимо е да се вземе предвид, когато се прави тест за бременност, на кой ден той ще покаже резултата с извънматочна бременност: втората лента се появява само след настъпването на закъснение. В кой ден ще покаже тестът за бременност зависи от деня на зачеването и индивидуалните характеристики на женското тяло.

Съществува специален Inexscreen тест, който няколко седмици след закъснението дава възможност да се подозира, че бременността е извънматочна. Действието му се основава на определянето на модифицираната изоформа, която е част от hCG. В случай на извънматочна бременност този показател е много по-висок от 10%, които се наблюдават по време на нормалния ход на бременността.

Резултати със замразена бременност

Положителни или отрицателни за замразена бременност ще бъдат резултатите от теста, в зависимост от времето, в което е проведено. Така че, ако първоначално се появиха две ясни ивици, по-късно, след няколко дни, една лента стана неясна и след няколко дни една лента напълно изчезна, може да се подозира, че бременността е замръзнала. В този случай е важно незабавно да посетите специалист, който ще определи как да провери резултата в тази ситуация..

Дали гинекологът може да определи бременността преди забавяне в този случай зависи от методите на изследване.

Какво да направите по-нататък, ако резултатът е съмнителен?

Независимо в кой ден от цикъла се прави тестът, в крайна сметка може да е под въпрос. Това често се доказва от рецензиите, които жените пишат на всеки тематичен форум..

Съмненията възникват, ако не е ясно колко ивици са се появили. Понякога втората лента е слабо видима, тя е някак размазана, неясна. Това се случва в следните случаи:

 • Ниски нива на hCG в организма, свързани със здравословни проблеми на жената.
 • Тест, който вече е неизползваем (може да не работи поради изтекъл срок, повреда).
 • Желание да видите точно две ивици („Страхувам се, че не съм бременна“). Често жената отбелязва непреки признаци - гадене, загуба на тегло - и се уверява, че е бременна.

Каква е вероятността жената да е бременна може да се потвърди само чрез кръвен тест. Може ли кръвен тест за hCG да е грешен - в този случай отговорът е отрицателен.

Но въпреки това можете да повторите теста, след като сте издържали 2-3-дневна почивка - направете го например на 31-ия ден от цикъла, ако обикновено менструацията започва на 28-ия ден. Втори или трети опит ще бъде успешен.

Кои тестове "изневеряват" най-често?

Без значение как производителите ни уверяват, че техните продукти са почти сто процента ефективни, някои тестове, които правим, все още показват ненадеждни резултати..

Според наблюденията на много жени, следните тестове показват най-честите фалшиво отрицателни и положителни резултати:

 • Тест Vera (чувствителността му е 25 mIU / ml);
 • Бебичек
 • Мон Ами
 • Bee-Sure
 • Бъдете спокойни

заключения

Какво да направите, ако една жена има положителен тест пред очите си, зависи само от нея. Много бъдещи майки, дори тези, за които бременността е дългоочаквана и планирана, не знаят, виждайки две ленти, какво да правят по-нататък. Всъщност трябва да се успокоите и да се зарадвате. Независимо коя седмица тестът, който сте избрали, показва бременност, предстои още много време. Сега е важно да не се изнервяте, да практикувате здравословна диета и правилен начин на живот. И също - посетете лекар, за да потвърдите добри новини и да получите важни препоръки.

Образование: Завършил е Ровенския държавен основен медицински колеж със специалност „Фармация“. Завършил Виннишкия държавен медицински университет на М. И. Пирогов и стаж в неговата база.

Трудов стаж: От 2003 до 2013 г. - работи като фармацевт и ръководител на аптечен павилион. Наградена е със сертификати и отличия за дълги години и добросъвестна работа. Статии по медицински теми бяха публикувани в местни издания (вестници) и в различни интернет портали.

Коментари

В първия ден на закъснението тичах до аптеката. В резултат на това най-измамникът издаде две ясни ивици, в болницата гинекологът потвърди бременността въз основа на резултатите от теста.

Защо тогава да се страхувате? Купете Frautest Double Control и го проверете веднага. И използвайте втората лента-лента утре сутрин върху прясна урина.

Използвах различни тестове, някои се провалиха, други не. Спрях се на Premium Diagnostics. Никога не съм ви разочаровал. Освен това, по време на бременност, бях посъветван да тествам ROP на вагината от същата марка. Това спестява нерви и време.!

Кажете ми, способни ли са така наречените онлайн тестове за бременност малко от истината? Или максимума, който могат да направят - да кажат дали да отидат в аптеката за тест или не? )

Е, Айгерим? Положително ?? ))

Опитвайки се да забременея за 6 години като, ето закъснението за 7 дни, много се страхувам да направя теста, сякаш ще взема изпит. Много се страхувам, че тестът ще се окаже отрицателен.

Кога мога да направя тест за бременност?

Жените, които мечтаят за дете, искат да видят заветните ленти на експресния тест възможно най-скоро и да изчакат момента, в който резултатите от диагностиката ще бъдат надеждни и информативни. Нещата обаче не са толкова прости, колкото изглеждат. След незащитен полов акт ще отнеме известно време, докато експресната лента се „съблече“. За да определите кога може да се направи тест за бременност, трябва да знаете датата на овулация или зачеване и да изчакате закъснение на менструацията, дори ако нямате търпение да разберете страхотната новина възможно най-скоро..

Колко дълго след полов акт може да се направи тест за бременност?

Ще отнеме един ден или повече, докато сперматозоидите влязат в матката и оплодят яйцеклетка. След това оплодената женска клетка продължава да се движи и само след една седмица е прикрепена към маточната стена. От този момент започва производството на hCG (хормон на бременността). Количеството хормон в урината директно зависи от това колко време е минало след интимност с партньор. Поради тази причина се препоръчва да се направи аптечен тест 2 седмици след полов акт..

Бързият тест е най-лесният и достъпен начин за диагностициране на ранна бременност. В аптеките се прилагат тестове с висока чувствителност, можете да закупите както удобно електронно устройство, така и обикновени ленти, които се отличават с ниска цена..

Възможни причини за ненадеждността на изследването:

 • използване на теста след изтичане срока на годност или повреден;
 • тест за ниска чувствителност;
 • диагнозата е извършена следобед;
 • преди теста се изпи много течност;
 • резултатът се оценява твърде късно, тестът е изсъхнал и върху него има следи от урина, които се бъркат с втората лента;
 • жената приема лекарства, които влияят върху състава на урината;
 • наличието на заболявания, при които в урината присъства кръв или протеин;
 • туморни образувания по яйчниците.

Кога и как може да се направи тест за бременност след пропуснат период?

Повечето производители на бързи тестове посочват в инструкциите, че изследването може да се проведе от първия ден на пропусната менструация. Това правило обаче е подходящо за жени с нормален менструален цикъл с продължителност 28 дни и овулация, която настъпва 10-14 дни. Менструацията често надхвърля нормата, така че зачеването може да се случи на 20-ия ден от цикъла, ако продължи например 35 дни.

Забавянето също показва патологични процеси. Женското тяло реагира рязко на стрес, климатични промени, различни заболявания, така че е важно да се изключат провокиращите фактори, преди да се пристъпи към диагнозата. Жените с нередовен цикъл, които са сексуално активни, е малко вероятно да предскажат дали е имало забавяне и в кой ден е настъпило зачеването..

Правилата, при които е вероятно надежден резултат след забавяне на менструацията по време на нормален цикъл:

 • Преди теста трябва да прочетете инструкциите за употреба и да направите написаното там. Стандартна лента се спуска вертикално в съд с урина до определената марка за определено време, след което резултатът може да бъде оценен. Има и други видове тестове (мастиленоструйни, касетни, електронни), които действат малко по-различно, но реагират по същия начин на присъствието на хормон на hCG в урината.
 • При спазване на всички разпоредби на инструкциите за употреба и отсъствието на патологични процеси, две ленти на теста с почти сто процента вероятност показват началото на бременността. Отрицателният резултат може да бъде фалшив до 7-10 дни след закъснението, така че ако се съмнявате, струва си да повторите диагнозата след една седмица.
 • По-добре е да закупите тестове с висока чувствителност към hCG (10-15 mIU / ml).
 • Тестването трябва да се извършва сутрин, а не следобед или вечер.
 • Не пийте поне час преди диагнозата.
 • При прием на лекарства, както и при наличие на треска или болка в долната част на корема, резултатите може да са ненадеждни, така че е по-добре да проверите за бременност по-късно..
 • Винаги е най-добре да проверите резултата няколко дни след първоначалната диагноза..
 • Препоръчително е да закупите тестове от същия производител. В противен случай може да възникнат несъответствия в резултатите и тогава само кръвен тест за hCG ще бъде информативен..
 • Положителният резултат не винаги показва дългоочаквано събитие. За съжаление, при извънматочна или замразена бременност, както и при някои заболявания, тестът може да покаже две ивици. Поради тази причина след тестването е важно да се свържете с антенатална клиника..

В кой ден след овулацията може да се направи тест за бременност?

Вече 8 дни след настъпването на овулацията (ако след незащитен секс женската яйцеклетка отговаря на мъжката сперма), бременността може да се определи с помощта на кръвен тест за нивата на hCG. Към този момент обаче аптечните експресни тестове е малко вероятно да покажат две ивици. По-добре е да изчакате няколко дни и да направите теста около 12-14 дни след овулацията.

Всеки организъм обаче е различен, така че бременността може да бъде потвърдена много по-рано или по-късно. Всичко зависи от кой ден от цикъла е настъпила овулацията. Може да бъде рано (до 10-14 дни от цикъла) или късно (след 14 дни или повече). В последния случай дори и най-чувствителният тест може да не регистрира факта на бременност дори след забавяне..

Тестовете за бременност с висока чувствителност са на рафтовете на магазините. Колкото и скъпи и качествени да са експресните ленти обаче, те няма да покажат положителен резултат, докато хормонът hCG в тялото на жената не достигне определена концентрация. Кръвният тест е по-информативен и ще показва наличието на бременност в рамките на 8 дни след зачеването, когато тестването с лентички с ленти е безполезно. Ако обаче няма възможност да посетите лабораторията, препоръчително е да изчакате и да направите аптечен експресен тест у дома след 4-7 дни..

автор-експерт: Светлана Фьодоровна Феоктистова,

Моля, обърнете внимание: Можете да оставите вашите въпроси, коментари и рецензии под статията в раздела "Коментари".