Списанието е създадено с цел да ви помогне в трудни моменти, когато вие или вашите близки сте изправени пред някакъв здравословен проблем!
Allegology.ru може да стане вашият основен асистент по пътя към здравето и доброто настроение! Полезни статии ще ви помогнат да разрешите кожни проблеми, затлъстяване, настинки, ще ви кажат какво да правите, ако имате проблеми със ставите, вените и зрението. В статиите ще намерите тайните как да запазите красотата и младостта на всяка възраст! Но и мъжете не останаха незабелязани! За тях има цял раздел, в който могат да намерят много полезни препоръки и съвети за мъжката част и не само!
Цялата информация на сайта е актуална и е достъпна 24/7. Статиите постоянно се актуализират и преглеждат от експерти в медицинската област. Но във всеки случай винаги помнете, никога не трябва да се самолекувате, по-добре е да се свържете с Вашия лекар!

колко време отслабна след раждането?

Потребителски коментари

Преди бременността тежах 52, сега 30 седмици, теглото ми е 62, страшно, теглото нараства скокообразно. Никой не знае какво ще бъде за раждането и какво ще се случи с моята фигура по-късно също няма да се знае!

Здравейте! Забременях с тегло 78, качих 20 кг за бременност, веднага след раждането отне 5 килограма, кърмя 1,5 месеца, сега теглото е 79 кг, продължавам да отслабвам, планът е 65 кг, детето ще бъде 4 месеца след седмица

Как да отслабнете след раждането

Почти всяка млада майка, дори по време на бременност, се интересува от това как да отслабнете след раждането. По време на кърменето това е относително труден процес, тъй като хормоналните нива са силно променени, домакинските задължения се намесват и има силна липса на време. Необходимо е да се грижите за детето, да го храните с мляко и да правите всичко, за да расте здраво. В тази връзка не всеки може да намери време да се отърве от тези излишни килограми. Въпреки всичко това обаче е възможно да се възстанови общото състояние на организма и да се премахне излишното тегло. Това изисква обучение, трябва да изпълнявате специални упражнения, упражнения и диети. Във всеки случай майката спазва диета по време на кърмене, но тя може да бъде коригирана за специални условия.

Колко можете да отслабнете след раждането

Това е един от най-належащите въпроси - колко дълго те отслабват след раждането. Трудно е да се каже еднозначно, това зависи от индивидуалните условия. Някои майки могат да наддават по няколко килограма по време на бременност, други качват десетина килограма. Колкото по-малко тегло поставите през тези девет месеца, толкова по-лесно ще се отървете от тях..

Не се препоръчва драстично отслабване веднага след раждането.

Периодът, когато жената започва да отслабва след раждането, зависи само от нея. Трябва да започнете да се храните правилно, като същевременно спазвате специална диета за кърмене. Това често е дълга история, но ако тренирате, изпълнявате всички посочени упражнения и изисквания, тогава можете да отслабнете относително бързо..

Забележка! С правилния подход реални резултати могат да бъдат получени след няколко седмици..

Как да отслабнете за една седмица след раждането

Изглежда невъзможно да започнете да отслабвате една седмица след раждането. Но това не е трудно, ако са изпълнени всички условия. Важно е да запомните, че много хора отслабват след раждането. Те се напълняват много само по време на бременност и след това определено ще започне изхвърлянето на излишни килограми. Просто трябва да имате търпение и да следвате всички препоръки.

Важно! Ако раждането е станало чрез цезарово сечение, тогава не се препоръчва да се ангажирате в период от около три месеца след това. Трябва да започнете само с разрешението на Вашия лекар..

В момента можете да отслабнете за относително бързо време, като използвате голям брой различни методи. Разработени са специални упражнения и програми за обучение, които могат да се изпълняват дори у дома. Това няма да отнеме много време. Те трябва да се извършват в щадящ режим, като същевременно се постига добър резултат за една седмица.

Стомахът е най-трудната област за отслабване след раждането.

Както знаете, стомахът е най-трудното място за отслабване. Мазнините го оставят последен. Затова търпението и постоянството са важни. Отначало раменете, ръцете и краката ще започнат да отслабват, а след това ще стигне до корема.

Забележка! Много момичета могат да наддават на голям брой килограми за девет месеца. Колкото повече са, толкова по-малко ефективен ще започне процесът на отслабване..

Самият процес на раждане отнема огромно количество сила и енергия от майката, което е трудно бързо да се възстанови по-късно. В тази връзка не се страхувайте, че в началото на тренировката няма да имате достатъчно издръжливост. Ще дойде с времето. Процесът на отслабване след раждане често е много уморителен, за да добавите сила, можете да изпиете курс от специални витаминни препарати за кърмачки.

Как да отслабнете след раждането

Преди да започнете процеса на отслабване е важно да прочетете информацията и да се запознаете с всички възможни начини и методи за отслабване след раждането. Основните могат да бъдат разграничени:

 • Правилното хранене е най-важната препоръка, с която трябва да започнете процеса на борба с излишните килограми. Ако се наблюдава, процесът на метаболизъм в организма се ускорява значително, мастните натрупвания започват да се разграждат и общото физическо състояние се нормализира.
 • Силови и кардио упражнения. Невъзможно е да отслабнете, без да спазвате тази точка. Като спортувате редовно поне у дома, в комбинация с джогинг, можете да ускорите метаболизма си и да започнете процеса на изгаряне на мазнини. Упражненията развиват мускулна маса, която измества мазнините..
 • Специализирани продукти за отслабване. Това са химически и билкови препарати, които са насочени към подобряване на състоянието на кожата и премахване на стрии, които неизбежно се образуват след отслабване. Важно е да запомните, че само като използвате тези средства, няма да можете да отслабнете. Състоянието на кожата може да се подобри, но не повече.
 • Хирургическа интервенция. Това е най-радикалният, драматичен и скъп начин. Ако няма специални индикации за изпълнението му, можете да го направите без него..
 • Специализирани масажи. Добър начин за премахване на целулит и подкожни мазнини. Масажът тонизира и отпуска добре тялото, позволява ви да се възстановите от тренировки.

Важно! Препоръчително е да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате какъвто и да е козметичен продукт, докато кърмите..

Преди да започнете процеса на справяне с наднорменото тегло, важно е да проучите добре какво ще трябва да направите. Някои ефективни програми и комплекси може да не са подходящи за жени след раждането. Ето защо е важно да изберете конкретни програми специално за начинаещи майки. Има много от тях, те са ефективни и са създадени специално за възстановяване след раждането..

Не всички програми са подходящи за новородени майки

Не забравяйте за водния баланс в тялото. Диетолозите и водещите експерти за отслабване се съветват да консумират най-малко един и половина литра чиста вода на ден. Особено след тренировка е много важно да възстановите количеството загубена течност. Не забравяйте, че водата помага за разграждането на мазнините и премахването на токсините от тялото..

Необходимо е да се подчертаят такива причини, които имат голямо влияние върху загубата на тегло след раждането. Те са много важни и трябва да ги знаете, преди да започнете процеса на отслабване:

 • Тегло преди и след раждането. Това е важен момент, тъй като някои могат да качат пет килограма, а други петнадесет. Съответно от това ще зависи скоростта на постигане на първите резултати..
 • Общо физическо състояние преди и след раждането. Зависи от това колко труден е бил процесът на бременност и количеството енергия и сила, изразходвани от жената.
 • Тип хранене. Колкото и странно да звучи, при кърмене процесът на изгаряне на мазнини е много по-лесен, тъй като много от тях изчезват с мляко.
 • Структура на тялото. Ефективността зависи от това.
 • Тенденцията към напълняване. За тези жени, които са склонни към наднормено тегло, процесът ще бъде по-труден. В този случай много важен момент ще бъде нормализирането на правилното хранене..
 • Възраст. Жените, които не са навършили 30-годишна възраст, ще отслабнат много по-лесно и бързо от по-възрастните жени.
 • Такъв фактор оказва голямо влияние върху това какъв вид раждане има жената. След първата е много по-лесно да се възстановите и да възвърнете предишното тегло..

По-трудно ли е да отслабнете след второто раждане?

Процесът на отслабване след второто раждане е много по-труден поради някои фактори:

 • Възраст. Тъй като в повечето случаи второто раждане се извършва в по-късна възраст. С течение на времето метаболитният процес на тялото се забавя и отслабването става все по-трудно.
 • Те не могат да отслабнат след второто раждане и поради факта, че е по-трудно да се разпредели време за занимания и упражнения дори у дома, тъй като вече има две деца и трябва да им обърнете повече внимание.

Важно! В този случай се изисква максимално нормализиране на захранването. Това ще помогне на метаболитните процеси да се ускорят и да изгорят мазнините дори след второто и третото раждане..

Причини за наднорменото тегло след раждането

Дългият процес на бременност отнема огромно количество сила и енергия от момичетата. Процесите, протичащи по това време, силно влияят на моралното и физическото състояние.

Хормоналните промени, които се случват в организма, също имат пряко влияние върху метаболитните процеси.

Недостатъчната физическа активност е основната причина за наднорменото тегло

Недостатъчната физическа активност по време на бременност има ефект, тъй като по това време майките излизат в отпуск по майчинство и прекарват все по-малко време в движение и за активни упражнения. Те не се препоръчват от лекарите през този период..

Спортни дейности

Препоръчително е да се правят основни упражнения за отслабване у дома след раждането. В този случай е препоръчително да ги комбинирате с кардио тренировки, сред които можете да изберете редовен джогинг на чист въздух..

Най-ефективните упражнения за силова тренировка, които експертите препоръчват да правите у дома, са:

 • Стандартни основни тренировки: лицеви опори, коремни тренировки и претеглени клекове.
 • Упражнения на Кегел, които са създадени и проектирани специално за млади майки.
 • Програмата на Синди Крауфорд, която се състои от три комплекса.

За правилното изпълнение на упражненията, за да получите най-добър резултат, се препоръчва да се запознаете с видео уроците. Правилното изпълнение на тренировъчните сесии е от съществено значение в процеса на борба с наднорменото тегло.

Важно! Загрейте преди да започнете всяка тренировка. Това ще помогне да се избегнат навяхвания и наранявания, които могат да възникнат по време на тренировка. Необходимо е да се изясни в конкретен случай колко дълго след раждането можете да се занимавате със спорт, за да отслабнете. Може да има определени противопоказания, ако процесът на раждане е бил твърде труден или нередовен.

Как да възстановим хормоните

Неизбежно след бременност жените изпитват хормонални смущения. Той влияе силно на много процеси в тялото, включително теглото. За да нормализирате хормоните и метаболитните процеси, е достатъчно да следвате тези прости стъпки:

 • Упражнявай се редовно.
 • Възползвайте се максимално от витамин D от храна или специални добавки.
 • Намалете до минимум появата на стресови ситуации.
 • Трябва да се откажете от брашно и сладко.
 • Не приемайте лекарства.

Отслабването след раждането често се затруднява от липсата на време и липсата на енергия при младите майки. Можете обаче да отслабнете за относително кратко време, ако следвате всички методи и програми, които са насочени към отслабване след бременност..

Излишните килограми след раждането. Как да отслабнете след раждането?

Появата след раждането често разстройва жените. Бих искал бързо да се подредя, да се върна към предишната си форма, на първо място, за да отслабна. В желанието да се намерят параметрите на Пепеляшка е важно да не се забравя за детето, за възможността за кърмене на бебето. Нека да поговорим за тънкостите при отслабване след раждане, значението на спазването на правилната диета и нормирането на физическата активност.

Трябва ли да се боря с излишните килограми веднага след раждането??

По време на бременност жената качва 10-15 кг. Това е нормално. Бебето тежи 4-5 кг, още 600-800 грама - плацентата, плюс околоплодната течност. Останалите килограми са уголемени млечни жлези, тазобедрен колан, необходим за поддържане на телесната температура на стомаха.

По този начин увеличаването на теглото по време на раждането на бебе е необходим процес. Килограмите, останали след раждането, се считат за „допълнителни“ условно, ако теглото се е увеличило до 14 кг. Месец или два след раждането на бебето, теглото на жената ще се нормализира от само себе си (+ 2-3 кг за мляко в гърдите). Не е нужно да се притеснявате за отслабване. Важно е да не ядете много, докато кърмите.!

Увеличаването на тези стойности (10-15 кг) изисква анализ на храненето на жената и използването на методи за отслабване. Поничките трудно понасят, раждат бебе и се грижат за него, така че отпадането на излишни килограми е двойно полезно.

Ако не правите нищо, но не преяждате, ходете 2-3 пъти с количка, спите поне 6-8 часа на ден, приемайте витамини, тогава теглото ще се нормализира 1,5-2 години след раждането. Това е мнението на гинеколозите и акушерите.

Кога да започнете да отслабвате след раждането?

Отпуснете се за 1-2 месеца, оставете тялото да свикне с новото състояние, коригирайте хормоналните нива. Помислете за правилното хранене през това време. Не диета за отслабване, а балансирана диета, която ще спомогне за поддържане на силата без постоянен глад, бъдете активна и любяща майка.

8-10 седмици след раждането на бебето се препоръчва да се види гинеколог, да се направи ултразвук на женските органи, да се провери състоянието на вътрешните и външните шевове в перинеума. Ако всичко е наред, физическото състояние позволява някои експерименти върху тялото, тогава можете да започнете да създавате красиви форми чрез диети и тренировки..

Начини за отслабване след раждане

Методите за сваляне на излишни килограми, които жените използват в нормални ситуации, не са подходящи за родилките. Твърдите диети, тежката физическа активност изтощават майките, нарушават производството на мляко за новородено.

За отслабване след раждане са подходящи следните методи:

 • Правилното хранене

Менюто на кърмачка е пълно с задръжки и без диета за отслабване. Не можете да ядете сладкиши, алергени, да пиете алкохол, препоръчително е да изключите пържени, пикантни, пушени храни. Диетата за кърмене насърчава загубата на тегло, натрупаните мазнини са полезни за новороденото, превръщайки се в хранителна основа за мляко.

Яжте частично, отделно. Не забравяйте за плодове, зеленчуци, постно месо, млечни продукти, зърнени храни.

Интересно! Тялото на жената харчи до 500 Kcal на ден за производството на мляко!

 • Физически упражнения

Можете да започнете интензивни тренировки във фитнеса 10 седмици след раждането. Ако има време и сили за това. Грижата за деца може да замени уредите за упражнения. Разходете се с дъщерите и малките си синове, носете ги на ръце, измийте и закачете мокри памперси - ще има достатъчно натоварвания по тялото.

Ако има възможност да оставите бебето на бабите, натоварете таткото с отговорности, а след това тренирайте тялото си с прости упражнения. Това са натоварвания върху пресата, клекове, ходене по бягащата пътека, завъртане на тялото. Идеалният вариант е плувен басейн, водна аеробика. Можете да използвате силови натоварвания 6-8 месеца след раждането, когато мускулите на таза и матката ще се възстановят напълно.

Важно! Сексът също принадлежи към физическата активност. За 20 минути любовни радости се изгарят 80 Kcal.

Какво не може да се направи категорично?

Не изпадайте в крайности, това не добавя положителни емоции и здраве нито на мама, нито на бебе. Кърменето и наскоро ражданите жени са строго забранени:

Кърменето ще приключи бързо. Бебето ще остане без естествено естествено хранене.

 1. Не отслабвайте веднага след раждането.

Тялото не е готово за следващия стрес. Възстановява се известно време след раждането на бебето..

 1. Не отслабвайте без упражнения.

Лошото хранене няма да даде добри резултати, а опитите за намаляване на калоричното съдържание на храната ще доведат до намаляване на съдържанието на мазнини в кърмата.

 1. Не отслабвайте бързо.

Кожата губи своята еластичност след раждането. Ако загубите няколко килограма на седмица, кожата ви ще отпусне. Това не е най-добрият начин да подобрите външния си вид..

 1. Не се претоварвайте с упражнения.

Енергията е необходима за грижата за вашето бебе. Истерична, уморена, но слаба майка е по-лоша от пълничка, но любяща и щастлива от живота.

 1. Не използвайте хапчета, инжекции, лепенки или други методи на лекарства за отслабване.

Хранителните добавки пълнят кръвта, плазмата с неизвестни, евентуално токсични вещества. Опасно е за майки и бебета. Компонентите на хапчетата за отслабване преминават в кърмата, което може да бъде опасно за бебето.

 1. Не се закачайте на тегло.

Ако излишните килограми не изчезнат, теглото не се променя, не се обезсърчавайте. Нямате нужда от стрес, нервност. Оптимизирайте храненето си, натоварванията, обичайте себе си. Резултатът не може да бъде бърз.

След раждането жените трябва да бъдат търпеливи, да се потопят стремглаво в грижите за семейството, децата и съпруга си. Периодът на ранна детска възраст преминава много бързо, радвайте се на майчинството и красотата на тялото ще се върне по-бързо и по-лесно, отколкото си мислите.

Внимание! Използването на каквито и да е лекарства и хранителни добавки, както и използването на каквито и да е терапевтични техники, е възможно само с разрешение на лекар.

Как правилно да отслабнете след раждането

По време на бременност жената наддава: това е необходимо за безопасното раждане на бебето и раждането му. Средно всеки трябва да наддава от 19 до 12 кг по време на бременност, ако е била много слаба преди зачеването - допустимо е до 15-17 кг, ако е била с наднормено тегло - не повече от 7-9 кг. Тук писахме за опасността от наднормено тегло по време на бременност..

След раждането по-голямата част от теглото се губи в болницата - това е теглото на самото бебе, плюс плацентата, околоплодните течности, течността от тъканите, загубата на кръв и малко мазнини, докато диетата бъде коригирана. Но все пак излишните килограми остават и трябва постепенно да влезете във форма. Как да отслабнете ефективно и възможно най-естествено? Ще съберем най-полезните и ефективни начини.

Тегло след раждане: защо остава?

Учените са изчислили, че в рамките на една година след раждането жените запазват 3-5 кг наднормено тегло. Също така има голяма вероятност наддаването на тегло да остане до следващата бременност, независимо от разликата между децата. Често събраните с първото бебе мазнини дълго се „залепват“ отстрани, отдолу и ханша, а вината са женските хормони, чийто баланс се променя, както и промените в апетита и липсата на време за себе си.

Според Американския колеж по акушерство и гинекология, около 65% от жените в репродуктивна възраст (преди менопаузата) са с наднормено тегло или затлъстяване. По-конкретно, проблемът продължава по време на бременност и също се влошава, създавайки условия за поддържане на тегло след раждане и развитие на затлъстяване. Отслабването след бременност е важно не само за красотата на фигурата, но и за здравето на цялото тяло. Често младите майки просто не знаят как да започнат да отслабват правилно и как да постигнат целта си за отслабване..

Значението на отслабването след раждането

Отслабването след бременност е изключително важно поради следните причини:
Запазването на наднорменото тегло в следродилния период или дори увеличаването му може да е основната причина за затлъстяването. В резултат на това затлъстяването значително увеличава риска за майката от други заболявания, като хипертония и диабет..

Сърцето страда не по-малко, при което натоварването се увеличава, то е принудено да изпомпва кръвта по-активно.
Наднорменото тегло оказва ненужен натиск върху ставите ви, като по този начин увеличава риска от проблеми като артрит. Колените и тазобедрените стави са особено повредени.
Някои проучвания показват, че наддаването на тегло по време на бременност може да увеличи риска от следродилна депресия.
Така че, загубата на тегло след бременността и постигането на здравословно телесно тегло са важни за всяка жена, но трябва да знаете кога и как да започнете да отслабвате..

Как да определим точното време за отслабване след бременност?

Специалистите в областта на диетологията, акушерството и гинекологията, както и здравето на жените предлагат на младите майки да не бързат направо от болницата към фитнеса или веднага да отидат на диета. Изчакайте бебето да навърши поне два месеца и нормализирайте кърменето, преди да намалите калориите за отслабване. Средно повечето майки влизат в неща, които са бременни преди около 8-10 месеца от датата на раждане. Следователно, няма нужда да бързате с процеса на отслабване. По-рязкото и активно отслабване за кратко време може да повлияе неблагоприятно на вашето здраве и лактация..

Повечето жени след раждането естествено губят 50% от теглото си в рамките на шест седмици след раждането. Ако искате да отслабнете сами, консултирайте се с Вашия лекар, преди да започнете да упражнявате или да променяте режима на хранене. Загубата на тегло може да бъде уникална за всяка жена и зависи от фактори като здравето и нуждите на майката, както и здравето на нейното дете..

Полезни съвети за отслабване след раждане

Изберете храна от различни групи

Здравословната и балансирана диета е яденето на храни от всичките пет основни групи (плодове, зърнени храни, зеленчуци, животински протеини и млечни продукти). Здравословната и разнообразна диета ви помага да получите всички хранителни вещества, от които се нуждаете, докато отслабвате (особено ако сте кърмачка).

Заменяйте често някои видове храни с други, за да не станат скучни, а вие получавате всичко необходимо от храната. Две хранителни продукти могат да бъдат еднакви по отношение на тяхното приготвяне, но имат много различни хранителни профили. Фокусирането върху една група храни за отслабване може да доведе до липса на основни хранителни вещества от други групи храни. Затова не се фокусирайте само върху калориите, а избирайте здравословни храни..

Изберете за себе си здравословни закуски

Изследванията показват, че разпределянето на енергийния прием на четири до пет малки хранения на ден може да има благоприятни ефекти върху здравето и теглото. Като такива може да помислите да ядете здравословни закуски като несолени ядки, пресни плодове, кисело мляко, извара или парченца сирене между отделните хранения..

Регулирайте размера на порциите по време на основните хранения. Можете да започнете да водите дневник за храна или да изтеглите приложение на телефона си, за да следите размерите на порциите си. Това ще ви помогне да контролирате приема на храна през целия ден. И в случай, че кърмите и бебето ви има признаци на алергии, дневникът ви ще ви помогне да изчислите алергена.

Контролирайте глада си за нездравословни храни

Практикувайте внимателно хранене

Въпреки че не винаги е лесно да направите това с бебе на ръце, яжте внимателно, концентрирайки се върху съдържанието на чинията, а не върху телевизора, смартфона или домакинските задължения. Този подход принуждава човека да фокусира всичките си сетива върху самата храна, докато яде и по този начин дъвче храната бавно, наслаждавайки се на всяка хапка. Дъвченето на храна добре може да намали общия ви прием на калории, което може да ви помогне да отслабнете.

Избягвайте да пропускате хранене или да спазвате твърда или екстремна диета
Пропускането на хранене или спазването на някаква новомодна диета не трябва да е начин за жената да отслабне след раждането. Това може да причини промени в начина, по който тялото ви се справя с калориите от храната и следователно нарушава метаболизма и загубата на тегло. Това е още по-важно за кърмещата майка, тъй като пропускането на хранене може да повлияе на цялостното следродилно възстановяване и кърмене..

Пийте много

Хидратацията е от съществено значение по време на кърмене и е пряко свързана с производството на кърма. Адекватният прием на течности насърчава правилното производство на кърма, което помага за изгарянето на калории.

Избягвайте храни с високо съдържание на мазнини, захар и преработени храни
Както и сладки сокове и газирани напитки. Различни проучвания показват, че излишната захар, мазнини и натрий могат да допринесат за увеличаване на теглото, като саботират опитите ви да отслабнете по време на бременност. Всичко най-полезно ще отиде в кърмата и за бебето, оставяйки ви най-вредните компоненти..

Предпочитайте домашна храна. Направен е с качествени съставки и можете да регулирате количеството сол, захар или мазнина в готовите си ястия. Можете също така да приготвите храна според вашите предпочитания. Купените в магазина удобни храни понякога имат твърде много скрити мазнини и празни калории..

Избягвайте да пиете алкохол

Следете порциите си извън дома

Водете активен начин на живот

Умно упражнение

Кърмене

Сън и стрес

Най-честите въпроси на младите майки

Отслабването след раждането е от съществено значение, но нещо, което трябва да постигнете постепенно.


Колко време отнема отслабването след раждането?

Това може да отнеме от шест до 12 месеца. Но терминът може да се различава за всяка жена и зависи от няколко фактора - възраст, общо излишни килограми и начин на живот. Не се притеснявайте, ако имате нужда от повече от година, за да се върнете към теглото преди бременността. Продължете да се храните правилно и останете активни.

Трудно ли е да отслабнете след цезарово сечение??
Няма доказателства, че цезаровото сечение може да затрудни отслабването. Проучването не установява връзка между раждането на бебе чрез цезарово сечение и поддържането на теглото на майката.

Загубата на тегло след бременност се постига чрез продължителни усилия. Поставяйте си реалистични краткосрочни цели и променяйте живота си бавно, но сигурно.

Прочетете също на връзката нашия материал за това защо се променят вкусовите предпочитания по време на бременност.

Как да отслабнете бързо след раждането? 6 оригинални и безопасни начина

Отслабнете правилно след раждането!

Веднага след раждането младите майки мечтаят да се върнат към първоначалния си размер дрехи възможно най-скоро. Но това не е толкова лесно, колкото изглежда на пръв поглед. Грижите за детето не оставят време за упражнения, нито за басейна, нито за посещение на фитнес. Следователно повечето жени не само не отслабват след раждането, а напротив, през първата година от живота на бебето продължават да напълняват..

За младите майки този проблем е един от най-належащите. На детската площадка темата за „тежестта“ се повдига почти ежедневно. Оказа се, че всяка мама има свои тайни. Ако комбинирате всичките им препоръки заедно, можете да различите шест доста оригинални, прости и доказани начини за отслабване след раждането..

Дневен режим за новородено

Грешното ежедневие е най-честата грешка на младите майки. Докато бебето е будно, те са напълно погълнати от него и на практика забравят за себе си. И щом малкото заспи, те се втурват към хладилника и се опитват да ядат за в бъдеще. Това всъщност е много вредно. Отказвайки се от обяда, ние стресираме тялото и го принуждаваме да се натрупва под формата на телесни мазнини. С неправилната диета не само натрупваме излишни килограми, но и страдаме от постоянна умора. Много по-полезно е да се храните често с бебето, поне 4-5 пъти на ден, но на малки порции. Дори и с най-неспокойното дете винаги можете да намерите десет минути, за да вземете лека закуска. И, най-важното, опитайте се никога да не довършвате храненето след дете, дори ако кашата е много вкусна и е жалко да я изхвърлите.

Маша на 33 години, дъщери на 1.4 години
По време на бременност качих 16 килограма. След раждането теглото, разбира се, малко намаля, но аз бях някаква мека и буйна. Няколко пъти се опитах да се грижа за себе си, но винаги нямаше свободно време. Цял ден не оставих дъщеря си нито на крачка. И когато тя заспа, изтичах до кухнята и изпразних хладилника. Естествено, при такъв режим е просто невъзможно да се мисли за диета и правилно хранене. Напротив, опитах се да ям колкото се може повече за бъдеща употреба. И когато дъщеря ми беше на шест месеца, си взех домашна работа (аз съм счетоводител). Сега, по време на нейния сън, се опитах да не се занимавам с външни въпроси, а да седя пред компютъра. Затова започнах да ям с дъщеря си. Оказа се много удобно. Между другото, благодарение на редовния прием на храна, станах много по-малко уморен и сега тежа само 1,5 килограма повече, отколкото преди раждането..

Кърмене

Диетолозите казват, че жените, които сами хранят бебето, се връщат в предишната си форма много по-бързо. Това се дължи на факта, че кърменето насърчава по-бързото свиване на матката и връщането й в пренаталното състояние. Въпреки че много жени, докато кърмят, напротив, напълняват. Това се дължи на факта, че те абсорбират млечни продукти в огромни количества и дори избират кой е по-тлъст, вярвайки, че по този начин ще подобрят кърмата. Всъщност не е нужно да ядете двойно повече храна, следвайки известния израз „Ям за двама“. Храната обаче трябва да е два пъти по-здравословна и богата на витамини. В крайна сметка бебето не се нуждае от допълнителни калории, а от специфични елементи и витамини.

Яна на 25 години, дъщеря на 2 години
Кърмех дъщеря си почти 10 месеца. По време на бременността качих 14 килограма и си мислех, че сега едва ли ще се върна към първоначалната форма. Не спазвах някаква специална диета и просто нямаше време за спорт. Пуснах го. Естествено, опитах се да ям най-здравословната и разнообразна храна. Хранейки се по същия начин, както преди раждането, дадох част от калориите заедно с кърмата на дъщеря си. Баба ми дори каза, че „бебето изсмука всички сокове от мен“. Сега съм абсолютно доволна от фигурата си, тежа с 3 килограма по-малко, отколкото преди раждането, и изглеждам десет пъти по-добре.

Правилното хранене след раждането

Не се опитвайте да правите диети веднага след раждането. Първо, сега е абсолютно безполезно. И второ, имате нужда от добро хранене, докато кърмите. Достатъчно е само да следите диетата си. Храната трябва да бъде не само вкусна, но и максимално здравословна и разнообразна. Не е тайна, че раждането е огромен стрес за цялото тяло. И по време на критични периоди тялото изпитва силен дефицит на три основни елемента - протеини, желязо и калций. Те трябва да присъстват във вашата диета всеки ден. Най-богати на калций са млечните продукти, сиренето и рибата. И протеините са необходими - както растителни (ядки, соя, бобови растения), така и животни (месо, риба, птици, сирене).

Освен това тялото губи доста голямо количество желязо по време на обилно следродилно кървене. Между другото, при дефицит на желязо е почти невъзможно да отслабнете, тъй като насърчава производството на специален ензим, който влияе върху изгарянето на мазнините. Затова всеки ден трябва да ядете храни, богати на желязо (морски дарове, постно месо, черен дроб, яйца, бобови растения, ядки и пълнозърнест хляб).

Марина на 27 години, дъщеря на 3 години
Много обичам да ям вкусна храна. По време на бременността реших да не си отказвам нищо и качих 18 килограма. Дълбоко в себе си наистина исках да отслабна. Но тя разбираше, че е почти невъзможно и дори не полагаше никакви усилия. Когато дъщеря ми беше на четири месеца, съпругът ми и аз решихме да се оженим. Много исках да облека красив бял костюм за сватбата. И твърдо реших да отслабна. Първо, намалих количеството на консумираната храна точно наполовина. И тогава се опитах да заменя всички "вредни" продукти с по-малко калорични и по-полезни. Между другото, някои от тях са много по-вкусни. За една година свалих 11 килограма и изглеждах просто страхотно на сватбата. И сега тежа точно толкова, колкото преди раждането. Но няма да се връщам към старата си диета..

Туризъм

Много майки са мързеливи и се ограничават до разходки на балкона. Между другото, това е една от най-честите причини за детски настинки. Мислете за ходене с количка не като задължение, а като допълнителна възможност да упражнявате фигурата си. Всички знаят състезателно ходене. Средната скорост на човек е 4-5 километра в час. Препоръчително е да ходите с бебето два пъти на ден по 2-3 часа. И за един час интензивно ходене се изгарят приблизително същите калории, както при три часа упражнения на симулатори. Така че изчислете каква полза можете да получите, като ходите с количка. Вярно е, че за това трябва да ходите с бързо темпо, в удобни обувки и с прав гръб..

Оксана е на 21 години, синът е на 2 години
Принадлежа към жени с наднормено тегло. Преди бременността постоянно следих теглото си, седях на нискокалорични диети и редовно ходех на фитнес. Що се отнася до злото - по време на бременност непрекъснато исках кифлички, сладкиши и шоколад. Естествено, не можех да си отрека тази слабост. За девет месеца качих 26 килограма и бях отчаян. Невъзможно беше веднага да се подложим на диета, тъй като кърмех. И просто нямаше време за фитнеса. Затова реших да се възползвам от ежедневните си разходки. През годината излизах по 3 часа всеки ден, при почти всяко време. Поставих си норма - 10 километра на ден. Но след три месеца се удвои. Между другото, докато вървите бързо, се уморявате много по-малко, отколкото от неразумното залитане с количка, опитвайки се да убиете времето. Сега тежа само с 4 килограма повече, отколкото преди раждането. За съжаление синът израсна бързо и му стана много по-интересно да седи в пясъчника, отколкото да се вози в инвалидна количка..

Зареждане за двама след раждане

Основната причина за наднорменото тегло е липсата на необходимата физическа активност или, както казват експертите, физическо бездействие. Дори да консумира минимум мазнини и да яде само зеленчуци и плодове, при липса на движение човек се напълнява. Факт е, че по време на мускулна работа се консумират мазнини. И когато лежите на дивана, всеки бонбон се отлага отстрани. Разбира се, малкото дете не е благоприятно за заседнал начин на живот. Но докато си правите домашното и си правите домашното, опитайте се да натоварите всички мускулни групи.

Освен това носенето на бебето в кенгуру е добро упражнение за майката. Това упражнение насърчава добра стойка, както и укрепване на мускулите на гърба и корема. Сменяйки периодично положението на бебето (отпред или отзад), ще осигурите натоварване на различни мускулни групи. Освен това бебето непрекъснато напълнява и следователно натоварването за вас не се увеличава рязко, а постепенно. Когато детето ми беше на шест месеца, аз, без никакви диети, загубих точно толкова килограми, колкото той наддаде през това време.

Алина на 22 години, син на 11 месеца
По време на бременност качих само 9 килограма. Всички казваха, че след раждането бързо ще възвърна предишната си форма. За съжаление това не се случи. Практически не отслабнах. Изглеждаше, че стомахът просто пълзи по страните и бедрата. Опитах няколко пъти да започна да правя упражнения, но винаги нямаше свободно време. Когато синът ми започна да се учи да пълзи, аз със завист погледнах мускулестите му крака и дупето. И тогава реших да се опитам да повторя всички движения зад него. Вероятно отвън изглеждаше много смешно. Легнахме заедно на пода и пълзехме един след друг по 2-3 часа на ден. Опитах се да копирам всички движения на сина си. Ние пълзим така всеки ден от три месеца. Първо, синът е просто възхитен. И второ, целулитът ми на практика изчезна, а краката и бедрата ми станаха изненадващо еластични, без излишни мазнини. Сега мисля, че е време да започнем да изпомпваме корема.

Психологическа нагласа

Също така, не забравяйте за психологическия фактор. В периода след раждането жената може да изпита депресия, промени в настроението, плач и самосъжаление. В такива моменти изглежда, че само нещо сладко може да ви развесели. Толкова много жени прибягват до храна, когато са изправени пред неразрешими психологически проблеми.

Просто изглежда по-лесно. Всъщност, щом приключите с дъвченето, вече ще съжалявате за това, което сте направили. Стресът не може да бъде преодолян с шоколад. Или поне опитайте да замените шоколадите с круши или ябълки и ще видите, че не само настроението ви, но и благосъстоянието ви ще се подобрят значително.

Ирина на 20 години, син на 8 месеца
След раждането се върнах в предишната си форма след почти няколко седмици. И тогава изведнъж тя започна да се възстановява. През първите два месеца бях ужасно депресиран. Не можех по никакъв начин да се влюбя в детето си, то ми беше напълно чуждо и аз се смятах за лоша майка. Струваше ми се също, че съпругът ми е загубил всякакъв интерес към мен и не вярва на нито една от думите му. Просто не знаех какво да правя. И постоянно хващаше мъката ми със сладолед и сладкиши. Свекърва ми ме спаси. Когато дойдох на себе си, приличах повече на Карлсън, отколкото на жена. Сега бавно, но сигурно се опитвам да отслабна. И когато съм в лошо настроение и искам да хапна нещо вкусно, вместо сладолед и сладкиши, си купувам пресни плодове. Той е едновременно вкусен и здравословен и по никакъв начин не се отразява на фигурата.

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Как да отслабнете след раждането?

Децата са страхотни. Но бременността води женското тяло до плачевно състояние. Как да отслабнете след раждането? Прочетете нашето супер ръководство - и успех!

ОТ КАКВО ИДВА ОТ?

Наднорменото тегло по време на бременност може да се появи по няколко причини:

 • задържане на течности в тялото ("гестоза")
 • Наследственост. Разпределението на телесните мазнини по време на бременност и непосредствено след раждането се определя изключително генетично.
 • По време на бременността бъдещите майки се движат по-малко - от страх да не навредят на плода.
 • Бременността е стресираща за организма. Той се стреми да предпази бебето от механичен стрес, като създава мастен слой върху корема, талията, бедрата на носителя, за да го защити.
 • Предразсъдъкът, че по време на бременност можете да ядете "за двама", води до дисбаланс в диетата и наддаването на тегло.

Ако по време на бременност сте наддали над 13 килограма или не сте успели да отслабнете в рамките на 6 месеца след раждането, рискувате да бъдете изложени на затлъстяване. След 10 години теглото може да нарасне и това вече е изпълнено с ендокринни нарушения на тялото.

АНАТОМИЯ

Оксана Самойлова (instagram @samoylovaoxana). Снимка 1 месец преди доставката - и 1,5 месеца след.

Естествено, по време на бременност матката се увеличава значително. Към края на третия триместър, дъното на матката е на разстояние 38-40 см от горния ръб на срамната артикулация. Това е основният обем на увеличения корем. Веднага след раждането матката се свива, но не напълно. След раждането, дъното на матката е на разстояние 18-20 см от горния ръб на срамната става и целият орган тежи около 1000 г. Приблизително същият обем на матката се случва на 16-та седмица от бременността, когато коремът вече е забележим. Така че коремът ще бъде забележим след раждането и няма нужда да се срамувате от него. През следващата седмица след раждането матката вече тежи 500 g, до края на втората седмица - около 350 g, до края на третата - 250 g. Само 5-6 седмици след раждането матката придобива нормалното си състояние и тежи около 50 g.

За да се ускори по някакъв начин намаляването на матката, най-добрият начин е да кърмите бебето по негова първа молба. По време на хранене се произвежда хормонът окситоцин, който ускорява свиването на матката. Нанесете лед върху стомаха си за 7-10 минути, по-често лежете по корем. В родилния дом се предписва електрофореза за бързо свиване на матката, което също е много ефективно..

Правите мускули на корема са разположени в предната част на коремната стена. Те са две, те са свързани с вертикална линия, наречена бяла линия на корема. Те започват от гръдната кост и долните ребра и завършват близо до срамната кост. Мускулните снопове на ректусните коремни мускули се прекъсват от 3-4 сухожилни моста. Точно това са известните „кубчета“ на пресата при атлетични хора с ниско съдържание на мазнини в тялото..

По време на бременност мускулите на правия коремен мускул се разтягат - процес, наречен "диастаза". Ето как да определите дали има диастаза: легнете по гръб и повдигнете краката си 5-10 см. Ако над ореолните мускули се образува осезаем гребен, тогава има диастаза. Диастазата обикновено присъства по време на бременност и продължава 2 месеца след раждането, като постепенно намалява. Ако след 2 месеца диастазата не е преминала, ще помогнат физически упражнения (до този момент не трябва да правите упражнения, да размахвате пресата, да носите тежести, по-тежки от теглото на детето, тъй като интраабдоминалното налягане се увеличава, което само допринася за диастазата. До този момент трябва да се правят дихателни упражнения за корема)... Разстоянието между мускулите не трябва да надвишава 4-5 cm.

При цезарово сечение са засегнати всички слоеве на предната коремна стена и стената на матката. Съединителната тъкан се дисектира по средната линия на корема. След отстраняване на плода и плацентата, разчленената тъкан се възстановява. Но след цезарово сечение, свиването на мускулите на матката естествено протича по-бавно, отколкото след естествено раждане. Носете скоба след раждането и ограничете физическата активност до 3 месеца след операцията. Можете да започнете упражнения само след ултразвуково сканиране, което ще покаже, че шевът на матката е обрасъл.

Най-добре е да започнете да носите специална пренатална лента преди операцията. Превръзка с гащи може да се носи 1-2 седмици след раждането, тъй като дамската превръзка в перинеума може да предотврати свободното протичане на отделянето след раждането. Брекетите след раждането не само помагат за възстановяването на вашата фигура, но и намаляват риска от болки в гърба, което често е притеснително за младите майки.

Но ако разстоянието между ректусните коремни мускули е твърде голямо, само пластичната хирургия може да помогне. Не забравяйте, че можете да го направите само след края на периода на кърмене и само ако вече не планирате да раждате.

В тялото на бременна жена настъпват хормонални промени, поради които се увеличава подкожният мастен слой. В корема, гърдите, бедрата, подкожната мастна тъкан става повече. Балансираната диета и упражненията могат да ви помогнат да управлявате телесните мазнини след раждането. И това трябва да бъде само здравословна диета и в никакъв случай диета. Фитнес заниманията могат да бъдат възобновени 2 месеца след раждането (естествено).

По време на бременността кожата на корема също се разтяга. Ако беше възможно да се предотвратят стриите, тогава кожата ще се върне в първоначалното си състояние до момента на изписване от болницата. Кожата се състои от два слоя: горен (епидермис) и долен (дерма). Дермата съдържа колагенови и еластинови влакна, а стриите са местата, където тези влакна се чупят..

По-добре е да предотвратите появата на стрии. След 16 гестационна седмица е по-добре да втриете специален крем за стрии в кожата и да масажирате с ръце или душ. Кремовете съдържат витамини А и Е, които укрепват влакната и масажът подобрява проникването. След появата е трудно да се отървете от стриите. По време на бременност стриите са с червено-лилав цвят, след раждането - белезникави. Кожата на тези места е отпусната и увиснала. Необходимо е да се направи кръгов масаж, да се използва Contractubex и пилинг. Лазерната шлифовка и абдоминопластика ще помогнат.

С годините еластичността на кожата и мускулите намалява, подкожните мазнини се увеличават по-бързо и по-трудно се напускат. В случай на многократна бременност, не забравяйте да следвате всички превантивни препоръки, за да се върнете бързо във формата след раждането..

ДЕТСКИ РЕЖИМ НА ДЕНЯ

Децата променят сериозно ежедневието на новите майки. Обикновено денят им изглежда така: докато детето е будно, майката е изключително заета с него. Когато той заспи, тя се втурва към хладилника, за да яде за бъдеща употреба, а след това до леглото, за да грабне поне малко сън.

Колкото и да е трудно, диетата трябва да се нормализира. Поради небалансиран режим, тялото ви съхранява мастните натрупвания самостоятелно - то е под постоянен стрес и не знае кога ще може да получи храна следващия път. А умората, която изпитвате, до голяма степен се определя от грешната диета..

Какво да правя? Опитайте се да ядете на малко хранене с бебето си 4-6 пъти на ден. Дори и при най-неспокойното дете винаги могат да се отделят 5-10 минути за хранене. И още един закон на млада майка: не довършвайте след дете, дори ако кашата е много вкусна и е невероятно съжаляващо да я изхвърлите!

ХРАНЕНЕ

Младата майка трябва да формира диетата си от мляко, извара, млечни продукти, постно месо, птици, риба. Не си струва да пиете мазно мляко и мазна заквасена сметана за качествено кърмене, както съветват "знаещите" жени. Съдържанието на мазнини в млякото не е толкова важно за детето, колкото витамините и минералите, които то съдържа.

Включете във вашата диета храни, богати на желязо и йод. Това са яйца, морски дарове, черен дроб, ядки. Заменете обикновените яйца с пъдпъдъчи яйца, за да прекъснете точно възможността от алергии при детето. Пъдпъдъчите яйца са лесно смилаеми. Диетата трябва да съдържа много протеини - в размер на 1,5 g на 1 kg телесно тегло. Нежелателно е да се увеличава - детето може да развие алергии. Протеиновите продукти се комбинират най-добре със зеленчуци и зърнени култури - така че фибрите влизат в тялото с протеини. И разбира се, откажете се от рафинирани сладкиши, полуфабрикати, мазни храни, готови сосове, пържени и пушени.

ПРОБНО МЕНЮ ЗА 1 СЕДМИЦА

Това меню за отслабване се основава на принципите на разделното и разделно хранене, което е показано на кърмачките и същевременно отслабващите майки. Ако производството на газ на детето в резултат на такава диета се увеличи, заменете суровите зеленчуци и плодове с термично обработени (задушено зеле вместо пресни, печени ябълки вместо обикновени). Диетата е предназначена за 1 седмица, съдържа достатъчно количество протеини и 25 до 40 г фибри.

Понеделник

Закуска: овесени ядки с обезмаслено мляко и 1 ч.л. мед, половин ябълка, 1 чаша зелен чай.

Втора закуска: сандвич от ръжен хляб, моцарела, пъдпъдъче яйце и маруля.

Обяд: зеленчукова салата, зеленчукова супа, 150 г пуешко филе, пълнозърнест тост, чай без захар.

Следобедна закуска: шепа ядки със стафиди.

Вечеря: зеленчукова яхния, приготвена от тиквички, картофи и карфиол, 150 г обезмаслена извара, чай.

Вторник

Закуска: каша от елда, половин ябълка, банан, зелен чай.

Втора закуска: натурално кисело мляко със стафиди.

Обяд: салата от краставици и домати с растително масло, супа със зърнени храни, половин пилешки гърди без кожа, чай.

Следобедна закуска: чаша зеленчуков сок, шепа сушени кайсии, шепа ядки.

Вечеря: зеленчуков гювеч с нискомаслено сирене, пълнозърнест тост, чай.

Сряда

Закуска: оризова каша, половин ябълка, 100 г нискомаслена извара със стафиди.

Втора закуска: натурално кисело мляко с пресни плодове

Обяд: зеленчукова салата с растително масло и моцарела, зеленчукова супа, 2 пълнозърнести препечени филийки, половин пилешки гърди или пуешки гърди без кожа.

Следобедна закуска: ябълка или половин банан, чаша вода или натурален компот.

Вечеря: елда каша, зеленчукова яхния, зелен чай.

Четвъртък

Закуска: мюсли с обезмаслено мляко и банан, ябълка или грейпфрут, зелен чай.

Втора закуска: пъдпъдъче яйце, хляб, нискомаслен кефир - 1 чаша.

Обяд: борш, риба и картофи, запечени във фолио, компот.

Следобедна закуска: 200 г всякакви плодове

Вечеря: зеленчукова салата, 2 питки, 150 г извара, чай.

Петък

Закуска: овесени ядки с обезмаслено мляко, нарязан банан, зелен чай.

Втора закуска: нискомаслена извара с шепа стафиди.

Обяд: салата със зеленчуци и моцарела, юфка от твърда пшеница с бульон и крутони.

Следобедна закуска: 1 ябълка, зеленчуков сок или минерална вода.

Вечеря: филе от печена риба с лимон и броколи, ментов чай.

Събота:

Закуска: мюсли с мляко, шепа ядки и стафиди, зелен чай.

Втора закуска: сандвич с хляб, маруля, моцарела.

Обяд: супа със зеленчуци и кафяв ориз, твърдо сварено пъдпъдъче яйце, чай.

Следобедна закуска: круша или банан.

Вечеря: Яхния от моркови, аспержи, бобови кълнове, пълнозърнест тост, кефир или билков чай.

Неделя:

Закуска: елда каша, 1 банан, половин грейпфрут, зелен чай.

Втора закуска: ябълка, шепа стафиди.

Обяд: салата от авокадо и пилешки гърди, парче черен хляб, зеленчукова супа, кефир или компот.

Следобедна закуска: нискомаслено кисело мляко със сушени плодове.

Вечеря: зеленчукова салата, риба, запечена във фолио с лимон и сирене, чай с мента и маточина.

Ако детето ви не е алергично, понякога заменете зеленчукова яхния с яхния от боб. Намалете количеството сол в ястието си, като увеличите количеството на подправките: червен пипер, риган, чесън, майорана, кардамон и др. За порция витамин D добавете ленени или чиа семена, кедрови ядки към вашата салата.

След въвеждането на допълващи храни, можете да организирате за себе си 1 гладен ден - например на печени ябълки, кефир и чай. По време на бременност могат да се практикуват гладни дни - те няма да навредят на тялото, но леко ще разтоварят храносмилателния тракт.

Жените, които са спортували преди и по време на бременността, влизат във форма много по-бързо. Пилатес е много подходящ за новоотсечени майки - помага за укрепване на мускулната рамка на тялото, мускулите на пресата и гърба. Тъй като пилатесът е бавно упражнение, можете да тренирате сърдечно-съдовата си система и да я подготвите за по-интензивно кардио в последствие..

След 2-3 седмици пилатес можете да добавите кардио дейности като плуване, колоездене, ходене и джогинг. След още две седмици можете да включите упражнения с тежести в програмата..

Поставете специален акцент върху гърба и корема. След бременността най-лошата загуба на мазнини е отстрани и от кръста. Обратите са ти приятел!

ЗАВИВАНЕ: КАК ДА ИЗПЪЛНИТЕ

Хрущенията са най-добрите упражнения за корем. Идеално е да правите преси под наблюдението на треньор, но ако това не е възможно, следвайте тези правила:

 • темпо - бавно, без дръпвания;
 • упражнения - само основни;
 • не задържайте дъха си, издишването съвпада с усилието;
 • упражнявайте преди хранене на бебето или час и половина след това.

Не забравяйте да се загреете преди тренировка. Като начало броят на повторенията в подхода трябва да бъде не повече от 8.

Примери за усукване:

1) Изходна позиция - легнал по гръб, крака свити в коленете, ръце зад главата. Докато издишвате, изпънете лакътя до противоположното коляно, докато вдишвате, се върнете в изходна позиция.

2) Изходно положение - на гърба, краката, свити в коленете, на тежест, облегнете се на пода с лакти. Докато издишвате, изправете краката си, докато вдишвате, се навеждайте, връщайки се в изходна позиция.

КОЗМЕТИКА

По време на кърменето си струва да се откажете от пластичната хирургия с помощта на лазер или мезотерапия. Антицелулитен масаж ще бъде полезен. Не трябва да използвате продукти и масла с остра миризма - това може да развали апетита на бебето.

ВЗЕМЕТЕ ПРИМЕР

Известната Арина Варская, съпруга на културиста Андрей Скоромни, само 4 месеца след раждането. Комбинирано обучение и кърмене.