Жената не винаги може да роди дете сама. Причините могат да бъдат много: твърде голям плод, пълна предлежание на плацентата, висока степен на късогледство, други заболявания и особености, при които е посочена само хирургическа интервенция. Но никой не премахва отговорностите за грижа за бебето от раменете на жените, така че въпросът как бързо да се върнете към нормалното и да се възстановите след операцията тревожи всички пациенти.

Първите дни след цезарово сечение:

РЕФЕРЕНЦИЯ! Цезаровото сечение е основна хирургична процедура, по време на която се изрязват тъканите на бременна жена, за да се извлече плода навън. Извършва се както под обща, така и под гръбначна упойка.

- кога да ставате след операция?

Пациентът прекарва първия ден след операцията в интензивното отделение. Първите 12 часа не й е позволено да става, но също не се препоръчва да лежи в леглото. За да могат кръвните съсиреци да излязат и процесът на адхезия да не започне вътре, една жена определено трябва да се движи - да се обръща от едната страна на другата, да движи краката си. Опитайте се да отпуснете краката си на леглото и леко да повдигнете бедрата си, да ги люлеете напред-назад и след това да ги спуснете. След това завъртете гръдния кош първо наляво, след това надясно. Правете всичко плавно и спретнато!

Вашият лекар ще наблюдава постоянно вашето здраве: проверява налягането и пулса, количеството секрети, контрактилитета на матката. Зависи от тези показатели - кога ви е позволено да ставате и сядате.

Първият път ще имате право да ставате само в присъствието на медицинска сестра. Ако ви се завие свят, не се притеснявайте, това е нормално. Седнете няколко минути, дишайки дълбоко. Няма да можете да се изправите веднага, така че не се напрягайте. Ще трябва да вървите през първите дни, като се наведете малко напред, за да не нарушите шева още веднъж.

ВНИМАНИЕ! Веднага след като жената и бебето бъдат прехвърлени в следродилния период и оставени сами, майката вече трябва сама да се грижи за бебето. Следователно няма да се получи. Трябва да ходите повече по коридора (поне за къси разстояния) - по този начин матката ще се свива по-бързо.

- колко не можете да натискате след цезарово сечение?

Всяка втора жена се сблъсква с такава неприятност като запек след раждане. Често се появяват хемороиди (особено в последните етапи, когато плодът притиска ректума с цялата си маса). Невъзможно е да се натисне в тези случаи! Първо, възможно е да се провокира появата на пукнатини в лигавицата, кървене и дори пролапс на ректума. И второ, поради силното напрежение на мускулите на перитонеума и матката, нов шев може да започне да кърви.

ВАЖНО! Шевовете след цезаровото сечение обикновено са добре зашити и не могат да се разпръснат толкова лесно, но усилията ще имат отрицателен ефект върху заздравяването.

Следното помага да се избегне запек:

 • Спазване на специална диета с много пресни зеленчуци и зърнени храни, ферментирали млечни продукти, хляб с трици, много течност.
 • Прием на лекарства: Duphalac, Normase, Portalak (ако майката кърми); Guttalax, Bisacodyl, Regulax (ако бебето е изкуствено хранено). Разрешено е да се използват свещи - Calciolax, Ferrolax, Glycelax, свещи с масло от морски зърнастец.
 • Народни рецепти: отвара на основата на смокини, билкови отвари и отвари от плодове (коприва, корени от валериана, копър, анасон, кимион).

- Колко време отнема премахването на катетъра?

Катетър за отклоняване на урина е задължителен: съществува голям риск от увреждане на пикочния мехур по време на операция. Следователно, като наблюдавате обема и цвета на урината и по-конкретно дали кръвта е попаднала в урината, можете да намалите този риск.

След процедурата катетърът остава в пикочния мехур за ден-два и като цяло не причинява неприятни усещания. И отстраняването е бързо и безболезнено: при дълбоко вдишване.

Правила за възстановяване след цезарово сечение:

Жената трябва да бъде подготвена за факта, че възстановяването след цезарово сечение ще продължи по-дълго, отколкото след естествено раждане..

- нормализиране на менструалния цикъл след цезарово сечение

Обратният процес на вътрешно преструктуриране започва от самия ден, когато бебето се роди, но ако по време на естественото раждане продължи около шест месеца, тогава пълното възстановяване на тялото след цезарово сечение ще настъпи в рамките на 3 години. Менструацията ще дойде много по-рано - нормалният цикъл се възстановява за 3-4 месеца.

Не бъркайте петна след раждането - лохии - с менструация. Те не са толкова изобилни, но размазващи се, ден след ден сменят цвета си от кафяв на прозрачен, след което изчезват съвсем. Появата на лохии е естествен процес, показващ заздравяването на лигавицата на матката.

РЕФЕРЕНЦИЯ! Кърменето ускорява възстановяването на тялото и матката. Установено е, че кърмата съдържа 20 хормона, един от които е пролактин. Действа потискащо върху производството на прогестерон, който е отговорен за узряването на яйцеклетката и нейното фиксиране в матката. Колкото по-често жената слага бебето на гърдата си, толкова повече се произвежда пролактин, съответно, толкова по-дълъг е периодът на отсъствие на менструация. Понякога не идват за 8-10 месеца.

- нормализиране на кърменето след операция

Жените, които са претърпели цезарово сечение, първоначално имат редица трудности при кърменето. Ранното привързване (непосредствено след раждането) не може да се извърши, тъй като майката доста често е в реанимация на ден. Те не носят трохите там, т.е. няма хранене в продължение на 24 часа. Следователно млякото не пристига веднага, а след 4-5 дни. В днешно време на бебето се дава специална смес от шише. Тъй като механизмът на смучене на зърното и гърдата е малко по-различен, детето трябва да се адаптира към променените условия. Физическото състояние на майката и хормоналните промени в тялото, които са започнали, също влияят. Освен това капкомерите често причиняват подуване, а в гърдите също - той се подува, става твърд и реагира болезнено на допир..

Затова запомнете няколко важни правила:

 • Не забравяйте да масажирате гърдите си и да изцеждате мляко, ако пристигне. Достатъчно е да правите това на всеки 3-4 часа в продължение на 15 минути за всяка жлеза. Направете всичко спретнато и внимателно, без да стискате или дръпнете.
 • Поставете бебето си на гърдата си, така че не само той, но и да се чувствате комфортно. Можете да направите това, докато лежите настрани, или като поставите детето по корем и плътно натискате.
 • Не трябва да изпитвате болка, докато суче! Ако устата на бебето е широко отворена, брадичката е притисната към гърдите ви, а долната устна е обърната навън - правите всичко както трябва.
 • Трябва да храните бебето при поискване, но ако спи повече от 4 часа през нощта, трябва да се събудите и да нахраните.

- възстановяване на тялото

Не забравяйте - периодът на възстановяване продължава за всяка жена по различен начин. Това зависи от няколко фактора:

 • Индивидуални характеристики на организма. Как беше операцията, дали имаше някакви усложнения (нагряване на конци или остатъци от плацентата в маточната кухина) - всичко това не добавя положителни емоции и забавя лечебния процес. Заслужава да се спомене и прагът на болката. Този индикатор е различен за всеки човек: някой забравя за болката след няколко дни или не й обръща внимание, а някой не е в състояние да спи напълно и да се грижи за себе си, да не говорим за детето.
 • Психологическо състояние. Това зависи не само от характера на жената и нейното морално състояние, но и от климата в семейството, отношенията със съпруга / та и други близки роднини и отношението към новороденото.

Колкото по-активна е майката, толкова по-бързо ще се възстанови от операцията. Важно е обаче да не навредите и да правите само това, което лекарят ще позволи! Умереността е основното условие. Големият корем влияе на стойката и походката. Коремните мускули губят тонуса си, походката става патешка. С всичко това може да се справи, но не веднага, а постепенно. Леката атлетика е разрешена 10 седмици след операцията. Йога и плуване са разрешени. Ходете колкото е възможно повече, носете корсет и ниски токчета. Добър релаксиращ ефект дава масажът на гърба и шията.

- спортуване след цезарово сечение

Вече няколко часа след операцията можете да правите самомасаж - поглаждайте корема с кръгови движения отляво надясно и отгоре надолу. Вземете топка за тенис - напишете кръгове с нея, започвайки от пъпа, по посока на часовниковата стрелка.

6-8 месеца след цезаровото сечение можете да правите упражнения за укрепване на мускулите на бедрата, корема и талията, като започнете с най-леките. Разрешени са пилатес, водна аеробика, танци, бягане.

ВНИМАНИЕ! Забранено е използването на гири и други тежести след операция в продължение на една година! Отложете за известно време колоездене, волейбол и вдигане на тежести. Ако по време на упражнението усетите виене на свят, разминаване на шева, отделяне от него или влагалището, болка в корема - незабавно спрете да практикувате и изберете друг метод в бъдеще.

- хигиена след цезарово сечение

В родилния дом медицинските сестри ще се занимават с лечението на шевовете. Кога ще бъдат премахнати (след 5-8 дни - ще трябва да го направите сами. Болката на мястото на разреза през първите 3-4 дни е нормална. Важно е да носите превръзка след раждането и да отидете до тоалетната навреме. Понякога може да се наложи обезболяващи, това също не е отклонение.

Какво да правите у дома:

 1. Измийте ръцете си преди всяко третиране.
 2. Шевът се измива по време на вземане на душ със специален гел и се попива с хартиена кърпа за еднократна употреба. По-добре е да не използвате хавлиена кърпа - микробите могат да се натрупват в гънките му.
 3. След къпане увреденото място се третира с хлорхексидин, разредена салицилова киселина или друг дезинфектант.
 4. Носете памучно бельо с подходящ размер. Не трябва да дърпа кожата, да натиска и да търка.
 5. 2-3 седмици след цезаровия шев можете да започнете да мажете с регенериращ гел - това ще помогне на кожата да се нормализира по-бързо.

ВАЖНО! Първо къпане - не по-рано от седмица след операцията!

Какво да не се прави през първия път след цезарово сечение?

 • Носете тежести
 • Максимумът, който можете да вдигнете, е дете. Без тежки чанти и кутии, особено от пода.
 • Напрегнете пресата и правете резки движения (накланяния, завои).
 • Разтрийте шева с кърпа.
 • Яжте мазни, сладки и пържени храни. Забранени са бобови растения, зеле, консерви и бял хляб.
 • Правейки секс.
  Забраната се налага за 1,5-2 месеца, но при наличие на усложнения (вътрешно възпаление, ендометриоза, нагряване на конци и др.) - до разрешението на гинеколога.

РЕФЕРЕНЦИЯ! Планирайте следващото си зачеване не по-рано от 3 години след цезарово сечение. Оставете шева да се излекува напълно и тялото да се възстанови.

Заключение

Бъдете подготвени за определени трудности след цезарово сечение, но не се разклащайте от страх, а ги посрещнете напълно въоръжени. Следвайки всички препоръки, можете да отскочите доста бързо, както и да избегнете неприятни усложнения. Необходими са усилия, но резултатът си заслужава..

Възстановяване след цезарово сечение

Как да влезете във форма по-бързо след цезарово сечение

Елена Несяева кандидат на медицинските науки, акушер-гинеколог

Поздравления, стана майка! По някаква причина не успяхте да родите сами и вашето бебе се роди благодарение на цезарово сечение. Препоръките, които ще получите от лекарите, когато бъдете изписани от болницата, до голяма степен ще съвпадат с тези, които ще получат жените, родили през естествен родов канал. Но ще има някои разлики - ще научите за тях от тази статия..

Цезарово сечение

Цезарово сечение е коремна операция и се извършва или под обща анестезия (обща анестезия), или под епидурална анестезия 1. Предната коремна стена се отваря на слоеве: първо, хирургът разрязва кожата - напречно, по линията на растежа на космите на пубиса или по протежение, от пубиса до пъпа. Какъв ще бъде разрезът зависи от избора на операционния лекар и от текущата ситуация. След това се дисектира подкожната мастна тъкан, отваря се апоневрозата 2, мускулите и перитонеума; в матката се прави разрез - през нея се отстранява бебето, а след това и плацентата. След това раната се зашива слой по слой в обратен ред. Върху кожата се нанася конец - абсорбиращ се или не абсорбиращ се (последният се отстранява 6-7 дни след операцията) - или метални скоби. Изборът на конци също зависи от предпочитанията на хирурга и от наличието на този или онзи конци.

Възможни усложнения по време на цезарово сечение

Както всяка друга операция, по време на която тъканта се реже и съответно кръвоносните съдове, цезаровото сечение е свързано с определена загуба на кръв. Нормалната загуба на кръв по време на спонтанно раждане е приблизително 200-250 ml; такъв обем кръв лесно се възстановява от тялото на жената, подготвено за това. Цезарово сечение предполага много повече физиологична загуба на кръв: средният му обем е от 500 до 1000 ml. Естествено, тялото на пациента не може да се справи самостоятелно с този проблем. Следователно, по време на операцията и в следоперативния период се извършва интравенозно приложение на разтвори, заместващи кръвта, а понякога и кръвна плазма, еритроцитна маса или цяла кръв - това зависи от количеството загубена кръв по време на операцията и от възможностите на тялото на пациента.

По време на операцията се нарушава целостта на перитонеума - капакът, който позволява на червата да се перистализират свободно - да се движат, движейки храна. След операцията, като правило, възникват сраствания - сраствания между чревните бримки и други вътрешни органи. Ако адхезивният процес не е силно изразен, пациентът по никакъв начин няма да го усети; ако характеристиките на тялото предполагат развитие на обширен адхезивен процес, могат да възникнат проблеми с изпражненията, да се появят болки в корема, особено в долните части. Лечението в този случай зависи от тежестта на адхезивния процес. В леки случаи физиотерапията е достатъчна, а в тежки случаи може да се повдигне въпросът за хирургично лечение (например лапароскопска операция с термокоагулация ("обгаряне") на срастванията).

От усложненията на цезарово сечение може да се отбележи ендомиометрит, възпаление на матката. Естествено, в този случай това се случва по-често, отколкото след спонтанно раждане. Ясно е, че по време на операцията има директен контакт на маточната кухина с въздух, чиято пълна стерилност не може да бъде постигната. За предотвратяване на ендомиометрит се предписват антибиотици след операция. Дали ще е кратък или дълъг, зависи от съпътстващите заболявания на жената и травмата на тази операция. След цезарово сечение матката се свива по-лошо, отколкото след раждането през вагиналния родов канал, тъй като по време на операцията маточният мускул се пресича. В тази връзка често възниква субинволюция (нарушение на свиването) на матката, което налага назначаването на допълнителна терапия, насочена към подобряване на контрактилитета на матката. Тази терапия се провежда в родилния дом в продължение на 2-5 дни.

След цезарово сечение

След оперативното раждане жената след раждането е в специално следродилно отделение (или отделение за интензивно лечение) през първия ден. Тя е постоянно под наблюдение от анестезиолог (медицинска сестра от интензивното отделение) и анестезиолог. През това време жената се адаптира към следоперативното съществуване: коригира се за загуба на кръв, започва антибиотична терапия за предотвратяване на следоперативни инфекциозни усложнения и се стимулират червата.

През първия ден след цезаровото сечение е разрешено само да се пие вода с лимонов сок. На втория ден можете да се поглезите с пилешки бульон, варено месо, претъркалено през месомелачка, нискомаслена извара, кисело мляко без плодови пълнители, плодова напитка без захар. Можете напълно да се върнете към нормална диета след първия независим стол (за 4-5 дни). Но вече на 2-рия ден щастливата майка е преместена в следродилния отдел, където веднага започва да води активен начин на живот - става и ходи, храни бебето си. На мама е позволено да седне 2-3 дни след операцията. В продължение на 7 дни след цезаровото сечение (преди да се премахнат конците) процедурната медицинска сестра ежедневно обработва следоперативния шев с антисептични разтвори (например „брилянтно зелено“) и сменя превръзката. Ако раната е била зашита с резорбируем шев, тогава раната се третира в същия режим, но конците не се отстраняват (такива конци се разтварят самостоятелно 65-80 дни след операцията).

Кожен белег се образува приблизително 7 дни след операцията; следователно в рамките на една седмица след цезаровото сечение можете да вземете душ напълно спокойно. Просто не търкайте шева с кърпа - това може да стане след друга седмица.

Изписан от родилния дом при липса на усложнения в продължение на 7-10 дни след оперативното раждане.

Кърмене след цезарово сечение

Ако след спонтанно раждане млякото идва за 3-4 дни, а след цезарово сечение - с 4-5. Това се дължи на факта, че когато жената независимо влезе в раждането, тя освобождава определени хормони в кръвта, които освен всичко друго стимулират производството на кърма. Ако цезарово сечение се извършва рутинно, т.е. преди развитието на раждането, хормонът, който стимулира лактацията, започва да навлиза в кръвта забавено, след раждането. Но това на практика не влияе върху теглото и състоянието на бебето, тъй като, ако е необходимо, то се храни със специални адаптирани смеси.

Изискват се ограничения след цезарово сечение

Често пациентите и техните роднини питат дали е възможно след операцията да се вдигат тежести, да се занимават със спорт и като цяло какво може и какво не може да се прави през този период. Отговорът на първия въпрос не е ясен. Хирурзите, например, след коремни операции, не позволяват на пациентите си да вдигат повече от 2 кг в продължение на 2 месеца. Но как да кажете това на жена, която трябва да се грижи за бебе? Ето защо не препоръчваме родилките след цезарово сечение през първия път (2-3 месеца) да вдигат повече от 3-4 кг, тоест повече тегло на детето.

Жените след спонтанно раждане могат веднага да работят върху всички мускули на тялото си (в идеалния случай, ако бъдещата майка е направила това по време на бременност). Пациентите, претърпели цезарово сечение, могат да работят върху коремната преса не по-рано от месец след раждането.

Що се отнася до възобновяването на половите отношения след оперативно раждане, този период е един и същ за оперирани пациенти и за жени, които са родили през вагиналния родов канал. След раждането матката представлява обширна повърхност на раната (на мястото на закрепване на плацентата и феталните мембрани). И както знаете, инфекцията лесно „седи“ върху всяка рана. Процесът на зарастване на раневата повърхност е придружен от секрети, така наречените лохии. Първо са кървави, после кървави и лигави. Lochia се отделя в рамките на 6-8 седмици след доставката. Пълното възстановяване на лигавицата на маточната кухина се характеризира с прекратяване на тези секрети. След това можете да възобновите половия акт, но не забравяйте за контрацептивите, за да не настъпи непланирана бременност.

По отношение на брекетите след раждането можем да кажем, че не е нужно да злоупотребявате с носенето им: мускулите на корема трябва да работят сами..

Трябва да се помни, че след цезарово сечение на матката остава белег, който може да повлияе на хода на следващите бременности. Доказано е, че белегът достига оптималното състояние за носене на бременност 2-3 години след операцията. По това време тялото на жената се възстановява от предишната бременност. Затова е по-добре да помислите за брат или сестра за първото си дете след това време..

Акушерите все още не стигат до консенсус относно възможността за спонтанно раждане при пациенти, които преди това са били подложени на цезарово сечение и имат белег на матката. По правило белегът на самата матка е индикация за второ цезарово сечение. Но понякога има и изключения. Във всеки случай, ако бихте искали да раждате сами, този проблем се решава индивидуално, в зависимост от състоянието на вашето здраве, от състоянието на белега (оценява се чрез ултразвук), от хода на следоперативния период и много други обстоятелства..

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Как да се възстановите от цезарово сечение: бърза бавно

Когато естественото раждане е невъзможно, жената се подлага на коремна операция - цезарово сечение; лекарите предупреждават младата майка, че след операцията не са изключени усложнения и тялото ще трябва да се възстановява по-дълго, отколкото по време на нормалното раждане. Жената ще трябва внимателно да следи здравето си и да следва инструкциите на лекарите. Нека да проследим как протича животът след цезарово сечение.

Как действа цезаровото сечение, което влияе на периода на възстановяване

Цезарово сечение е операция, при която се ражда новородено, заобикаляйки родовия канал, чрез разрез в долната част на корема. Правете цезарово сечение под обща или местна упойка; като последното по-често се използва епидурална анестезия (анестетикът се инжектира между определени лумбални прешлени, след което пациентът не усеща болка в тазовите органи).

Процедурата за извличане на деца от телата на починали майки е била известна в древна Гърция; За първи път френският придворен лекар Амброаз Паре започва да прави цезарово сечение на живи жени през 16 век, но дори тогава животът на родилката не може да бъде спасен. Едва през XIX век първите оцелели се появяват след цезарово сечение; днес средно всяка пета родилка се подлага на операция.

Когато се прави цезарово сечение под обща анестезия, жената идва в съзнание половин час или час след раждането: тя често боли и е замаяна, гади. Правилно направената епидурална поносимост е по-лесна.

От операционната маса родилката се транспортира до интензивното отделение; мама е под зоркото око на медицинския персонал, който периодично проверява:

 • показатели за кръвно налягане;
 • телесна температура;
 • как се свива матката;
 • кървенето се е отворило или не;
 • как работят пикочните органи; ако е необходимо, поставете катетър.
Интензивното отделение е оборудвано с всичко необходимо за постоянно наблюдение на състоянието на майката

Сестрите обработват шевовете с антисептици. Следните лекарства се прилагат на пациента:

 • лекарства, които стимулират свиването на мускулите на гениталния орган;
 • антибиотици - за да се избегне инфекция на тялото; заплахата от инфекция е десет пъти по-висока, отколкото след естествено раждане;
 • разтвори на глюкоза и натриев хлорид - за възстановяване на свойствата на кръвта;
 • аналгетици, одобрени за кърмещи майки - за облекчаване на следоперативната болка.

Загубата на кръв изисква кръвопреливане.

Когато здравето на родилката е нормално, на втория ден след операцията жената се прехвърля в следродилното отделение - вече с бебето. След пет до шест дни се прави ултразвуково сканиране, като се проверява състоянието на тазовите органи; ако няма проблеми, шевовете се отстраняват за жената. Седмица по-късно пациентът е изписан от болницата. При липса на здравословни проблеми, вече на втория ден след цезарово сечение за новороденото пада върху майката

Рехабилитацията на тялото след цезарово сечение продължава от три месеца до шест месеца. По това време животът на мама е пълен със забрани и ограничения, но те постепенно се премахват.

Времето за пълно възстановяване зависи от следните фактори:

 • дали операцията е дала усложнения;
 • колко бързо се регенерират тъканите;
 • каква е възрастта на жената (младо тяло се възстановява по-рано);
 • Страда ли мама от хронични заболявания;
 • Спазва ли жената препоръките на лекарите;
 • как се храни пациентът, какъв начин на живот води;
 • често е нервен, стресиран.
След пълно възстановяване шевът от цезаровото сечение не е твърде забележим

Какво да не правим след операция

За да се предотврати цезаровото сечение да се превърне в здравословни проблеми, една млада майка ще трябва да спазва следните условия:

 • първия ден - не яжте нищо и не ставайте от леглото без разрешението на лекаря; гинеколозите позволяват на някои жени да стават, ако операцията е протекла без усложнения и пациентът се чувства добре, но е невъзможно да седне, в противен случай шевовете ще се разпръснат;
 • първите два или три дни е противопоказано да се яде твърда храна, за да не се усложнява храносмилането;
 • през първите десет дни не се навеждайте, не клякайте; не се къпете в продължение на една седмица (така че шевовете да не се намокрит, в противен случай те ще се възпалят);
 • триенето на шева с кърпа е противопоказано за две седмици;
 • въздържайте се от натоварване на коремните мускули за около месец и половина;
 • сексът е противопоказан за два месеца; не можете да се къпете;
 • първите два до три месеца - забранено е вдигането на товар с тегло над 3-4 килограма, както и извършване на тежки домакински работи, спорт и пълно физическо натоварване; Не е забранено да взимате детето на ръце, но не можете дълго да ходите с него из апартамента или по улицата; Собственото ви бебе е „товар“, с който може да се справи майка, претърпяла цезарово сечение, но нищо по-тежко от трохи не може да бъде вдигнато
 • в продължение на шест месеца трябва да се откажете от упражнения и спорт, които включват сериозен стрес върху мускулите;
 • не се препоръчва да планирате нова бременност в продължение на две години след операцията.

Какво да ядем след цезарово сечение

Една от опасностите, които очакват жената след цезарово сечение, е нарушение на храносмилателните органи; така че при запек мускулите се напрягат и шевовете могат да се разделят. Следователно родилката се прехвърля на специална диета..

Първият ден след раждането майката не яде нищо, тя пие само чиста негазирана вода - на малки глътки, на интервали; можете да добавите малко лимонов сок. Хранителните вещества се инжектират в тялото с помощта на капкомер. По принцип рядко някой след операцията има апетит - пациентката се отдалечава от упойката, притеснява се от болка в областта на шева.

Меню за втория ден

Няма твърда храна. На мама е позволено да яде течни ястия, без сол и захар. Тази диета е предвидена за всички пациенти, претърпели коремна операция..

Жената обаче все още е в болница, а медицинският персонал следи диетата; не всеки ще хареса постната храна без подобрители на вкуса, но само това няма да навреди на здравето. Какво можете:

 • пуешки или телешки бульон (не яжте само месо);
 • нискомаслено извара, нарязано в блендер;
 • кефир с ниско съдържание на мазнини.

По принцип домашното кисело мляко също е подходящо, само че се приготвя у дома и не е факт, че според правилата; за да не се отровите е по-добре да изчакате с такова ястие.

Какво да ядем на третия ден

На следващия ден менюто е много по-богато; майка се поддържа от варени или пюрета храни, но тези, които провокират образуването на газове в червата, трябва да се избягват, например:

 • бобови растения;
 • продукти от тесто;
 • зеле;
 • грозде;
 • тлъсти меса (агнешко, свинско).

Позволен:

 • овесени ядки, варени във вода;
 • суфле от постно месо (пуйка, заек);
 • суфле от морска риба с ниско съдържание на мазнини (мерлуза, треска);
 • течен черен чай, желе, плодова напитка.

На третия ден след цезарово сечение жената вече трябва сама да изпразни червата си; когато не работи, сестрата прави клизма.

Диета през първата седмица

Ден след ден менюто е все по-разнообразно, което подобрява настроението на жената. И така, на масата може да се появи:

 • каша на вода (с изключение на ориза, който укрепва);
 • супа с нарязани парчета зеленчуци;
 • котлети на пара, кюфтета - от постно месо;
 • варени зеленчуци, зеленчукови гювечи;
 • сирене;
 • печени ябълки;
 • леко застоял хляб или бисквити;
 • компот от сушени плодове.

На петия или шестия ден вече е разрешено включването на варено постно месо в менюто, както и пресни плодове, които педиатърът ще одобри за кърмачка (за предпазване на новороденото от алергии).

Все още са забранени мазните, пържени, пикантни, мариновани ястия, както и пушени меса и сладкиши.

Фотогалерия: ястия през първата седмица след цезарово сечение

Принципите на хранене през първия месец

Ако жената кърми бебето си, диетата след завръщането си у дома от болницата не се различава от диетата на други кърмачки; много ограничения върху храната, броят на които обаче намалява всеки месец. Когато бебето се храни на шише, менюто на майката, разбира се, е по-богато..

Претърпелите цезарово сечение трябва да обърнат повишено внимание както на диетата, така и на изяденото количество. Ето правилата:

 • яжте често, но поставяйте малки порции на масата;
 • не преяждайте;
 • не яжте топли ястия, само топли;
 • не яжте вчерашната храна - само прясно приготвена;
 • откажете се от твърдата храна през първия месец;
 • без пушени меса, консерви, полуфабрикати;
 • продължете да избягвате всичко, което провокира газове.

Физическа активност след цезарово сечение

Физическата активност ускорява рехабилитацията на пациента и намалява заплахата от негативни последици. Колкото повече време минава след раждането, толкова по-голямо е натоварването, но те трябва да се увеличават постепенно, а някои да се изоставят за дълго време.

Когато жената е умерено подвижна, производството на кърма се подобрява по-бързо - лактацията.

Как да се движим през първата седмица

Няколко часа след операцията, която се проведе без усложнения, жената започва да движи крайниците си; препоръчително:

 • издърпайте пръстите на краката си;
 • внимателно завъртете ръцете и краката в различни посоки;
 • леко притиснете и отпуснете мускулите на седалището.

По-късно, с разрешение на лекаря, можете да сгъвате и разгъвате краката, ръцете, да въртите главата си.

Пациентът прекарва първия ден легнал по гръб или настрани; трябва периодично да се преобръщате от едната страна на другата - движенията са неприбързани, плавни, така че шевът да не боли. Ако лежите неподвижно, червата ще работят вяло; запек не е изключен, рискът от образуване на сраствания - зони на адхезия на съединителната тъкан, които понякога издърпват репродуктивните органи, нарушавайки техните функции.

Лекарите по правило не заповядват да стават след операция в продължение на 12-24 часа; за някои се правят изключения - ако една жена е претърпяла операцията без проблеми и се чувства като А, й е позволено да става 8 часа след цезаровото сечение. Първото изкачване обаче се извършва под наблюдението на медицинска сестра, която гарантира, че пациентът:

 1. Легнала настрани, първо пуснете краката й от леглото.
 2. Бавно зае вертикално положение, облегнато на таблата.
 3. Бавно стана на крака, внимателно направи първите стъпки, облегнала се на ръката на медицинската сестра.

С всяко ново изкачване броят на стъпалата се увеличава. На следващия ден родилката вече ходи без подкрепа; време е да се грижим за бебето.

На втория ден жената се опитва да лежи по корем - това допринася за по-добро свиване на матката; но поради болка в областта на шева, това положение е неприемливо за някои пациенти. Също така на мама е позволено да седне.

От третия ден също е позволено внимателно да се правят упражнения на Кегел - да се притискат и разкопчават мускулите на влагалището; това ще укрепи мускулите на тазовото дъно, няма да има затруднения с уринирането.

Преди да напусне болницата, лекарят проверява състоянието на шева и в зависимост от степента на зарастване дава на жената препоръки относно физическата активност у дома.

Физическа активност през първите два месеца

Основната грижа на млада майка е кой вместо нея ще поеме домакинската работа и ще помогне в грижите за бебето; но като правило подкрепата идва от близки.

Къпане, обличане, поставяне на дете в леглото - обикновено жената може да свърши такава работа; Домакинските задължения без усилие също са добре дошли, като прах на рафтовете, подреждане на предмети, поливане на цветя и т.н. Ако мама няма усложнения след цезарово сечение, тя се справя с грижите за бебето

За да не се разпръснат следоперативните шевове, в рамките на осем седмици след цезаровото сечение не можете:

 • вдигайте тежести, носете детето на ръце дълго време;
 • правете внезапни движения;
 • дайте товар на пресата;
 • вършете работа, която изисква клякане или навеждане (почистване на подове, миене на ръце, прах от ниски мебели);
 • спортувайте или правете пълно физическо упражнение; така че посещението на фитнес или басейна ще трябва да бъде отложено.

Комплекс от леки упражнения обаче няма да навреди; например, направете това:

 • докато стоите, правете кръгови люлки с ръце - от детството това упражнение е известно като „мелницата“;
 • облегнете гръб на стената, изправете раменете си; главата, раменете, задните части и петите докосват стената; така че изчакайте 2-3 минути;
 • марш на място;
 • легнал по гръб с ръце по шевовете, разтворете ръцете си отстрани при вдишване, спуснете ги при издишване; в същото положение сгънете и разгънете ръцете си в лактите;
 • в легнало положение се завъртайте с ръце и крака;
 • докато вдишвате, сгънете коленете, докато издишвате - надолу;
 • легнал по гръб с ръце зад главата, докато вдишвате, повдигнете главата (лактите са разтворени, коленете не са свити), докато издишвате, заемете изходната позиция.

Най-добрата физическа активност за жена, която е претърпяла цезарово сечение, е ходенето. Ежедневните разходки с дете в количка ще подобрят здравето по-ефективно от наркотиците. Просто не ходете, докато не сте напълно изтощени - само докато има желание и сила. Става навик да разхождате бебето всеки ден, благодарение на ходенето майка укрепва здравето

Има обаче пейки за почивка и за да намалите натоварването на шева, купете превръзка; такова устройство след раждането ще позволи на майката да се движи по-лесно и да избегне болезнени усещания в областта на шева. Не носете превръзка през целия ден; слагат го за 3-4 часа, след което правят почивка - в противен случай шевът се заразява. Бандажът е добра помощ за жената при разходки, но не трябва да се носи през целия ден

Полезно за мама и дихателни упражнения, които се правят след завръщане от болницата; правилното дишане ще помогне за оксигениране на клетките, подобряване на здравето и предотвратяване на следродилна депресия. Ето упражненията:

 • легнал или седнал, сложете ръце на корема си, дръжте го неподвижен; направете десет дълбоки вдишвания и издишвания с гърдите си;
 • като държите шева с ръце, вдишвайте и издишвайте внимателно с корем десет пъти;
 • вдишвайте за броене до пет и леко стърчете корема си; задръжте дъха си за пет секунди, издишайте бавно, като отново броите до пет и всмуквате стомаха си.

Натоварвания през първите шест месеца

На третия месец след раждането жената почти не се притеснява от болка, но това не означава, че възстановяването на тялото е завършено. Позволено е да се увеличава физическата активност; на мама е позволено да прави:

 • гимнастика сутрин; Лесни упражнения могат да се правят два месеца след оперативното раждане
 • плуване, водна аеробика (само ако е одобрено от лекаря);
 • йога;
 • редица упражнения с фитбол - гимнастическа топка.
Fitball е модерен и полезен уред за спортуване; за тези, които са претърпели цезарово сечение, са подходящи само прости упражнения с топка

Преди уроци е препоръчително да говорите с опитни обучители, така че те да съветват набор от движения, като се вземе предвид състоянието на жената; в съвременните фитнес центрове често се набират групи от новородени бебета. Има дори бебешки фитнес, където майките, които искат да влязат във форма, се занимават с децата - те също се развиват физически.

През първите шест месеца след оперативно раждане жената категорично не е подходяща:

 • люлеене на пресата и други упражнения, които тренират коремните мускули;
 • остри завои, остри завои надясно и наляво;
 • натоварване на долната част на гърба;
 • клекове;
 • въже за скачане;
 • упражнения с дъмбели и други тежести.

През годината след цезарово сечение е забранено да се занимавате с такива спортове:

 • вдигане на тежести;
 • Атлетика;
 • волейбол, баскетбол;
 • футбол;
 • голям тенис;
 • Колоездене;
 • бягане;
 • скачане с парашут.

Когато цикълът и репродуктивните органи ще бъдат възстановени

От 6 до 10 седмици след раждането, така наречените лохии - кървави отделяния от влагалището на жената; това се случва с тези, които са преминали през естествено раждане, и с тези, които са родили чрез цезарово сечение. Lochia е знак за възстановяване на матката; нямат нищо общо с менструацията.

Времето за връщане на менструалния цикъл не зависи от начина на раждане, а от други фактори, включително:

 • възрастта на жената, здрава ли е, какъв начин на живот води;
 • как протича бременността, придружена ли е от усложнения;
 • кърми ли мама.

Именно лактацията засяга преди всичко възстановяването на менструацията. Когато бебето е кърмено, менструацията идва шест месеца или една година след раждането; при майките, които не кърмят, периодите им се връщат след 2-3 месеца.

Ако няма период от повече от година, нещо се е объркало в организма и се изисква медицинска помощ.

След цезарово сечение на матката се образува белег; състоянието на белега се влияе от качеството на работата на хирурга и хода на рехабилитационния период. Ако белегът се изтъни, проблемите са неизбежни по време на следващата бременност: висок риск от руптура на матката.

Подновяване на интимния живот

След цезарово сечение гениталният орган е ранен, отнема време за излекуването му - от един и половина до два месеца. В наши дни сексуалните контакти са изключени за жените..

След два месеца лохиите престават да се открояват - по това време е възможно да се възобнови сексът; само първо жената посещава гинеколога, който изследва стола с помощта на огледала. Също така, майка ми прави тестове и прави ултразвук. Ако изследването не разкрие възпаление или инфекция на гениталиите, както се казва, продължете.

Мускулният слой на матката се възстановява напълно само след две до три години, на мястото на шева се образува белег; докато репродуктивният орган „се опомни”, нова бременност е противопоказана. Също така е невъзможно да се направи аборт: процедурата е травматична, заплашва с изтъняване на маточния белег. Следователно съпрузите ще трябва да използват контрацепция; трябва да се отбележи, че вътрематочното устройство е инсталирано не по-рано от шест месеца след цезаровото сечение.

Жената може да забременее, докато кърми; по-рано се смяташе, че лактацията пречи на зачеването.

Важна подробност: когато една жена отново е на позиция две години по-късно, тя най-вероятно ще трябва да роди отново с помощта на цезарово сечение. И ако забавите зачеването до три години, естественото раждане ще стане възможно..

Когато кърменето се подобрява

След физиологично раждане жената получава мляко на третия ден - под въздействието на хормони, стимулиращи производството на храна за бебето (пролактин, окситоцин). И след цезарово сечение, процесът се забавя, млякото се появява приблизително на петия ден. Причина: хирургичното раждане, като правило, се предписва предварително, без да се отчита пълната готовност на женското тяло за раждане; хормоните влизат в кръвта по-късно, след операция.

Някои майки се притесняват, че бебето гладува; няма причина за това - в родилните домове новородените, които все още не са кърмени, се допълват с адаптирано мляко.

Временната липса на мляко не изключва ползите от стимулацията на гърдите. Още на втория ден след операцията, ако една жена се чувства добре, те й носят бебе. Опитайте се да дадете на бебето гърда - оставете го да суче, това е стимулация, в резултат на което хранителната течност запълва гърдата по-бързо.

За да сте сигурни, че процедурата не създава неудобства, направете следното:

 1. Легнете настрани, сложете възглавница под коленете си, тогава няма да се плъзнете надолу.
 2. Покрийте стомаха си с друга възглавница - изведнъж бебето случайно ви рита, ще боли.
 3. Дръжте главата на бебето.
 4. Уверете се, че тялото и главата са в една и съща равнина.

Когато се храните, докато седите, позиционирайте се така, че бебето да не притиска корема ви. Използвайте възглавница, за да повдигнете бебето до гърдите. Тази позиция се нарича „В люлката“, тя е подходяща за кърмачки, претърпели цезарово сечение

Как да се грижим за шев

В родилния дом следоперативният шев редовно се лекува с антисептици от медицинския персонал. У дома една жена ще трябва сама да се погрижи за зарастващата рана, но компетентният лекар определено ще посочи в изписването как да се направи това.

За да не се загнои белегът на корема и да се разтвори по-бързо, напоявайте го (ако лекарят разреши) с разтвор на Мирамистин; смазвайте със специални гелове, мехлеми (например Levomekol), които насърчават регенерацията на тъканите и се борят с възпалението. Лекарят ще Ви каже схемата на лечение. Когато шевът заздравее, лечението с гел Contractubex ще помогне за подобряване на козметичния вид на белега..

Някои жени, опитвайки се да стегнат увисналия корем, използват овлажняващи кремове; основното нещо е да не позволявате на крема да попадне върху белега.

На 7-8-ия ден след операцията можете да вземете душ - ако лекарят, след като е изследвал шева, прецени, че той лекува нормално. Преди това е противопоказано да се мокри раната, за да не се провокира нагнояване. Ето правилата за лечение на вода след цезарово сечение:

 • вземайте душ всеки ден, но не търкайте белега с кърпа;
 • водата трябва да е топла, а не гореща;
 • след къпане лекувайте шева с антисептици, предписани от лекаря;
 • не се къпете два месеца - докато раната на корема заздравее и лохиите спрат.

Възможни усложнения след цезарово сечение

Отрицателни последици настъпват в случай на неуспешно хирургично раждане, както и при неправилен начин на живот на жената и небрежна грижа за шева. Сред тези усложнения:

 • въвеждане на инфекция в раната, в резултат - нагнояване, херния; щателната дезинфекция на шева ще помогне да се избегне проблемът;
 • стагнация на притока на кръв във вените на долните крайници (разширени вени, тромбоза); основната причина е липсата на подвижност на жената; най-добрият начин за предотвратяване на подобни патологии е ходенето, леката домакинска работа, прости упражнения;
 • маточно кървене - те са много по-обилни от лохиите; една от причините са неправилно поставените от лекаря конци, които в крайна сметка се разделиха; понякога фрагменти от плацентата остават в маточната кухина, което също причинява кървене; в такава ситуация пациентът е хоспитализиран, кюретаж под анестезия, антибиотично лечение (което е нежелателно за кърмачките);
 • ендометрит - възпаление на вътрешния слой на матката (ендометриум); често причината за патологията са същите медицински грешки - непълно отстраняване на плацентата, натрупване на кръвни съсиреци в органа; ендометритът влияе отрицателно върху способността за носене на плод; жената се нуждае от навременна и адекватна терапия;
 • аднексит - възпаление на придатъците (яйчниците и фалопиевите тръби); придружено от нарушение на менструалния цикъл, причинено от патогенни микроби; може да е резултат от некачествено следоперативно лечение на шевове или пренебрегване на хигиената от страна на жената; се лекува с антибиотици и те проникват в кърмата и увреждат здравето на бебето, така че най-вероятно ще трябва да спрете кърменето.

Често пациентът е неблагоприятно повлиян от анестезия. След общо гадене, понякога идват пристъпи на повръщане, сънливостта се преодолява; след локално, ако анестезиологът е повредил корените на гръбначния мозък, крайниците треперят, чувствителността на определени части на тялото изчезва, боли кръста и гърба.

Отзиви

Имаше спешно цезарово сечение. Тя замина за много дълго време, 4 месеца до пълно възстановяване. 1 месец ужасно здраве. 5 дни супер-ужасно благополучие. Белег. Гънка над белега. По-добре би било тя самата да е родила 5 пъти.

Катя

https://www.baby.ru/blogs/post/131873841–80259606/

Цезаровото сечение беше планирано, тъй като бебето седеше на свещеника, беше направено точно на 38 седмици. Имаше усложнение след епидуралната, по-добре би било да избера общото. От лопатките до шията всичко беше вцепенено, чувствителността на този участък изчезна, главата ме болеше адски, изобщо не можех да стана...

MEDYZA

https://www.baby.ru/blogs/post/131873841–80259606/

Имах спешно цезарово сечение след ден на мъчения с контракции (бебето не слязло), изминаха 9 месеца и последиците от цезаровото сечение нарастват: чревно възпаление, увеличен черен дроб и уголемяване на таза на десния бъбрек. Лекарите ми казаха, че бременността и раждането с помощта на цезарово сечение не преминават, без да оставят следа. Но това не се случва често, очевидно имах такъв късмет. Така че сега трябва да се лекувам сериозно, но едно нещо ме радва, че все пак стигнах до GV до 9 месеца, така че да не засегне бебето.

Елена

https://www.9months.ru/oslojneniaposlerodov/3325/kesarevo-sechenie/comments/2

Цезарово ми заради проблеми със зрението, тоест нямаше усложнения от детето. Направиха ми епидурална, първо я отрязаха и изпомпваха всяка бяка от стомаха, извадиха дъщеря ми, показаха ми, докоснаха ме, попитаха как да се обадя и я заведоха да се измие. Отне около 15 минути, след това истината беше зашита за около 30 мин. Накрая вече бях накуцнал, уморен. И лекарите ми казват: Адски уморен съм, но как понякога страдат другите в битки в продължение на 16 часа. След това доведоха дъщеря ми, облечена и чиста. С радост съобщиха, че детето е здраво и ме заведоха в реанимацията. И на следващата сутрин - шевът боли, искам да спя. Стража. Но на третия ден изглеждаше така, сякаш не са ме отрязали. Обиколих отделението. Останах с впечатлението, че щом започнете да се ангажирате напълно с детето си, всичко заздравява в един момент, просто няма време да мислите за вашите рани. Във вторник се погрижиха, а в неделя ме изпратиха у дома. И ето още нещо: кърмя от самото начало и до днес. И ме зашиха много внимателно, сега белегът е дълъг 5 сантиметра.

компагна

http://forum.mosmama.ru/index.php?showtopic=3867

Възстановяването след цезарово сечение е дълго; диета, ограничение на упражненията, грижа за шева усложняват живота, но помагат за рехабилитация. Следете внимателно здравето си, ако се чувствате зле, посетете Вашия лекар. При грижите за бебето времето ще отлети, а след това последиците от операцията ще изчезнат. Занимавайте се със спорт, върнете се към предишната си форма, усетете напълно радостите от живота - и само едва различим белег на корема ще ви напомни за операцията.