Независимо от начина на раждане и благосъстоянието на процеса на раждане, жената винаги има зацапване след раждането. Плацентата или, както се нарича още по друг начин, мястото на бебето е прикрепено към матката с помощта на вили и е свързано с плода чрез пъпната връв. Отхвърлянето на плода и плацентата по време на раждането е естествено придружено от разкъсване на капилярите и кръвоносните съдове. Но в някои случаи по време на следродилния период може да се появи кървене поради патологични причини..

Причини за кървене след раждане

В последния стадий на раждането плацентата се отхвърля от матката и на повърхността на ендометриума се образува рана. Кърви до пълно излекуване и лекарите наричат ​​това зацапване лохии. Често жените приемат лохии за първата менструация след раждането, но това отделяне има различна причина и характер..

Lochia не изисква никакво лечение, но през този период трябва да се обърне специално внимание на интимната хигиена. Но патологичното кървене трябва да е причина за незабавна медицинска помощ..

"Добро" кървене след раждане

Lochia е физиологично, нормално кървене, което придружава следродилния период. Въпреки това, патологични състояния, опасни за здравето и дори живота на жената, могат да се появят и когато загубата на кръв надвишава допустимите норми. За да ги предотвратят, лекарите, които са приели раждането, трябва да приложат ледена подгряваща подложка върху коремната кухина на родилката веднага след раждането, а също и да предприемат други мерки, ако е необходимо (направете външен масаж на матката, въведете хемостатични лекарства).

Докато раневата повърхност на матката на мястото на предишното закрепване на плацентата не се излекува напълно, лохиите ще продължат. През първия ден след раждането те могат да бъдат много изобилни, но постепенно техният брой, характер и цвят ще се променят. Скоро те ще станат кървави, след това жълти и в крайна сметка пренаталното ви отделяне ще се върне..

"Лошо" кървене след раждане

Въпреки това, в някои случаи е необходимо незабавно да се консултирате с лекар. Следните признаци трябва да ви предупреждават:

 • * Lochia не променя ярко аления цвят повече от 4 дни след доставката;
 • * трябва да сменяте дамски превръзки на всеки час;
 • * кървавото отделяне има неприятна миризма;

Какви трябва да бъдат отделянията след 2-4 месеца след раждането при кърмене - кръвни, кафяви, кървави?

Възстановяването на женското тяло след раждането отнема време. Това важи особено за основния генитален орган - матката. Постепенно се свива, приема същия размер, ендометриалният слой, който го облицова отвътре, се възстановява.

След раждането за известно време се отделя течност с цвета на кръвта - лохии. Те постепенно потъмняват и изчезват за 6-8 седмици. Какво се случва след това и какво трябва да бъде нормалното женско изписване няколко месеца след раждането? Това зависи от характеристиките на тялото на майката.

Изписване след раждането: какво трябва да бъде нормално?

Преди изписването от родилния дом на жената се дава контролен ултразвук, за да се установи дали в матката има останали кръвни съсиреци и частици след раждането (препоръчваме да прочетете: какво да правите, ако има кръвни съсиреци в матката след раждането?). Когато бъдат открити, се извършва изстъргване. В противен случай майката е изписана у дома. След раждането се наблюдава зацапване в продължение на 4-7 седмици. Това са лохии, които се състоят от лигавичен ексудат, кръв и фрагменти от децидуалната мембрана, загубили жизнеспособността си.

При раждане чрез цезарово сечение възстановяването на матката отнема повече време, кървенето може да продължи повече от 2 месеца (препоръчваме да прочетете: кога идва първата менструация след цезарово сечение?). Това се дължи на факта, че матката е наранена и върху нея е поставен шев, което намалява нейната контрактилна активност. Важно е да си водите дневник и да записвате ежедневно количеството и естеството на изписването. След 4–6 дни те трябва да преминат от алено в кафяво и да се свият. Естествена помощ при това е кърменето, което стимулира съкратителната активност на матката..

Видове нормални изхвърляния в следродилния период:

 1. Кървави. Лохиите първоначално имат алено оцветяване и миризма на кръв, което се дължи на наличието на голям брой червени кръвни клетки.
 2. Серозна. Появява се до края на първата седмица. Имат лоша миризма, включват много левкоцити.
 3. Жълтеникаво бяло. Наблюдавани от 1,5 седмици след раждането, имат течна консистенция, не миришат. На 6-та седмица те на практика изчезват, стават безцветни и съдържат само слуз.

Колко траят лохиите?

Продължителността на лохиите се влияе от:

 • съсирване на кръв на жена;
 • особености на бременността и хода на раждането (естествено, цезарово сечение);
 • размера и теглото на плода (след многоплодна бременност репродуктивният орган се възстановява по-дълго);
 • начин на хранене (издънките спират по-бързо, ако жената кърми бебе).

Колкото по-активно се свива матката, толкова по-скоро ще завърши лохията (препоръчваме да прочетете: какво да правите, ако матката се свие лошо след цезарово сечение?). Средно те спират в рамките на 6 седмици, след цезарово сечение, периодът може да се проточи още 3 седмици (за повече подробности вижте статията: колко дълго трае лохията след цезарово сечение?). След три месеца матката трябва да бъде напълно почистена. Сигналът трябва да бъде непрекъснато обилно отделяне на алено цвят. Пълното отсъствие на лохии също е признак на патология (хематометри). В този случай изхвърлянето се натрупва в матката и няма изход. Важно е да се потърси спешна медицинска помощ.

Как кърменето влияе на лохиите??

При кърмене се произвежда окситоцин, хормон, който има положителен ефект върху контрактилната активност на матката. Допринася за бързото свиване на мускулния орган и връщането към първоначалния му размер. В същото време обемът на лохиите намалява всеки ден. За да намалите бързо количеството отделяне, трябва да прилагате бебето към гърдите възможно най-често..

Веднага след като матката се възстанови (обикновено три месеца след раждането), може да започне менструация. Случва се обаче цикълът да се възстанови по-рано. Първият цикъл по правило е ановулаторен, но се случва и яйцеклетката да е готова за оплождане. Поради тази причина не е изключена бременност по време на кърмене..

Норма или патология?

Признак за усложнения в следродилния период се разпознава:

 • Жълт секрет с неприятна миризма. Доказателства за нагнояване и начало на ендометрит или застой на лохии в матката. Патологиите индиректно потвърждават болки в долната част на корема и повишаване на телесната температура.
 • Повишено отделяне, внезапно маточно кървене два месеца след раждането. Понякога може да се обърка с първата менструация. За разлика от това, кървенето продължава повече от 10 дни, придружено от отделяне на кръвни съсиреци.
 • По време на прием на антибиотици може да се наблюдава отделяне на сирене. Те могат да провокират дефицит на лактобацили във влагалището, който е придружен от млечница, неприятно усещане за парене и сърбеж.

Кърваво отделяне след 2-4 месеца

Кървавото отделяне след края на лохиите може да има размазващ характер, да се появи под формата на петна или да бъде обилно. Те могат да бъдат провокирани от гинекологичен преглед, полов акт, повишена физическа активност, вдигане на тежести.

Всеки случай е индивидуален, така че човек не може без консултация с гинеколог. Възможно е първата менструация да е дошла от момента на раждането. В този случай е важно също да посетите лекар, който ще прегледа жената и ще избере метод за контрацепция..

Кафяво отделяне след 2-4 месеца

Кафявото отделяне след раждане не е необичайно (вж. Също: следродилно кървене). Подобен цвят показва наличието на съсирена кръв в тях. Появата на такова отделяне 3 месеца след раждането е доказателство за началото на възстановяването на цикъла. Те могат да идват на интервали от 21–34 дни. След няколко такива периода изхвърлянето ще стане червено..

Когато кафявото отделяне продължава повече от месец, това не се чувства като менструация. Най-вероятно е настъпил хормонален дисбаланс, който трябва да бъде коригиран. За тази цел са показани ултразвук и анализи, въз основа на които лекарят избира лечението. Често такова отделяне се наблюдава при ендометрит, ерозия на шийката на матката, което също изисква внимание и корекция..

Яркочервен секрет един месец или повече по-късно

Ако яркочервено отделяне е било отбелязано месец след раждането и е минало след четири дни, можем да говорим за възобновяване на менструацията (за повече подробности вижте статията: менструация след раждане и цезарово сечение с кърмене). Това се случва при майки, които не кърмят. В същото време не трябва да се изключват патологични процеси в тазовите органи, особено ако кръвта тече или маже в продължение на 2 седмици или повече. Такова ранно начало на менструацията е причина за консултация с гинеколог. След преглед той ще може да определи точната причина за яркочервения разряд..

Аленият цвят може да показва такива аномалии:

 • рани на шийката на матката;
 • проблеми със съсирването;
 • разкъсване на вътрешната страна на маточния мускул.

Кръвоизлив след 2-4 месеца

Изтичането на кръв след 2-4 месеца е един от вариантите на нормата. Много жени се оплакват, че подобно отделяне изчезва и се появява отново. В същото време няма болезнени усещания, повишаване на температурата и други тревожни симптоми. За самодоволство е по-добре да се консултирате с лекар, който ще оцени следродилните промени в тялото и ще разреши интимността.

Как да разграничим патологичното отделяне от началото на менструацията?

При тежка загуба на кръв, когато една нощна подложка се напълни за 1-3 часа и това трае повече от един ден, спешно трябва да отидете на лекар. Подобно явление заплашва с бърза загуба на сила и намаляване на хемоглобина до критично ниво (60 g / l). В този случай ще бъде показано не само почистване, но и приемът на железни препарати, плазмено преливане.

Възможно е патологично кървене при ендометрит, полипи, аденомиоза, изчезване на шевовете на матката, миома, възпалителни процеси в тазовите органи. Те се различават от обикновената менструация по продължителност, изобилие, могат да имат неприятна миризма или необичаен нюанс..

Изписването след раждането, което причинява дискомфорт и се различава от нормата, трябва да бъде причина за непланирано посещение при гинеколог. Съвременните диагностични методи ще ви позволят бързо да откриете причината за усложненията и да спрете изписването, да започнете лечение на патологията, която ги е причинила.

Какво освобождаване от отговорност 2 месеца след раждането може да бъде и в този случай трябва да посетите лекар

В идеалния случай, когато кърмите, моделът на изписване 2 месеца след раждането трябва да бъде нормален, почистването на матката е завършено и менструацията все още не е дошла. Но индивидуалните характеристики и заболявания водят до появата на всякакви вариации на вагинален секрет през този период..

8 седмици след раждането процесът на рехабилитация приключва. По това време матката се възстановява напълно, изчиства се и приема обичайните си размери. Жената може да има полов акт.

Когато се използва кърмене, тялото произвежда повишено количество пролактин. Този хормон регулира производството на мляко. В същото време потиска менструацията, така че много жени нямат периоди от една и половина до две години..

Бавното възстановяване води до застой на кръв в матката. Жената има оскъдни кафяви секрети. Коремът остава увеличен. Тази ситуация е опасна, защото старата кръв може да се зарази и да доведе до сепсис. В този случай в долната част на корема има гнила миризма, треска и спазми..

Причината за лошо възстановяване са неадекватни нива на окситоцин, отслабени маточни мускули след многократна или 3-4 бременности.

В този случай лактацията помага да се стимулира свиването на миометриума. Ако жената не кърми, тогава тя трябва да дразни зърната няколко пъти на ден, като ги изстисква и трие. В трудни ситуации се предписва лекарствена терапия.

Основната част от кръвта от матката след раждането напуска през първите 14 дни, след което отделянето става жълто или бежово. Следователно след 2 месеца никоя кръв в резултат на прочистване не може да бъде нормална. Такъв симптом дори до 4 седмици е причина да се консултирате с лекар.

През този период, дори и при лактация, може да започне менструация. Отначало те понякога са неправилни, с оскъдно кафяво отделяне. За някои цикълът започва както обикновено и веднага се стабилизира..

Ако има продължително зацапване, тогава може да се е образувала патология:

 1. Шевът се разминава след цезарово сечение.
 2. Голям съд се спука в матката.
 3. Ендометрит.
 4. Ендометриоза.
 5. Аденомиоза.
 6. Полип.
 7. Ерозия.

Първите 2 състояния са много опасни, те са придружени от обилно нарастващо алено кървене и болка в корема. Жената се нуждае от спешна медицинска помощ.

При ендометрит отделянето е тъмно, мажещо с неприятна миризма, придружено от режещи болки и треска. След раждането процесът се развива бързо и може да доведе до отравяне на кръвта..

Ендометриозата и аденомиозата са проблеми, дължащи се на хормонални нарушения. Те се характеризират със секрети със съсиреци, докато стомахът може да боли под формата на спазми и долната част на гърба може да боли. Те не могат да бъдат лекувани, можете само да вкарате патологията в стадия на ремисия с помощта на хормонални лекарства, които са противопоказани по време на кърмене.

При полипи, слузното отделяне с розови и червени ивици се появява след секс или друго излагане и може също да намаже при вдигане на тежести в резултат на продължително ходене.

Ерозията се диагностицира при половината от раждащите жени. Основният симптом е контактното оскъдно отделяне след преглед или полов акт розово или кафяво.

В края на рехабилитацията жената може да изпитва не само кървави, но и други видове течности, както физиологично нормални, така и патологични.

Полупрозрачните кремообразни вещества са абсолютно здравословна тайна, както преди раждането в междуменструалния период.

Но ако отделянето е сирене или с бучки с млечен цвят и на техния фон сърби силно в перинеума, тогава трябва да бъдете проверени за кандидозен колпит. Тази гъбична инфекция дразни много бременни жени, но не са изключени рецидиви след раждането. За лечение се използват свещи, които са безопасни за бебето през периода на хранене, например Пимафуцин или Тержинан.

Внимание! Чрез ръцете си жената може да зарази дете с кандидоза. В устата му ще се появят бели филми, които пречат на храненето и причиняват болка..

Бледата сянка е вариант на нормата, ако няма сърбеж или мирис. В противен случай може да подозирате ППИ. Когато плътно жълто-зелено гнойно отделяне е придружено от треска и болка в страната и корема, възпалението се локализира не във влагалището, а в матката или придатъците.

Кремообразната лигавична левкорея със светло зелен цвят може да означава не само ППИ, но и вагинална дисбиоза. След това, в допълнение към сърбежа, се отбелязва ароматът на риба. Лекувайте заболяването с антибиотични супозитории и след това възстановете микрофлората с пробиотици.

Обилно лигавично отделяне, което се появява периодично, е признак на овулация. Понякога се случва, когато започне менструалният цикъл, което означава, че менструацията скоро ще дойде..

Ако има стъклен секрет с лека гнила миризма и лек сърбеж, тогава трябва да проверите за хламидия.

Водниста, безцветна или сива левкорея се отбелязва с възпаление на придатъците, цервикална дисплазия, хидросалпинкс и други патологии.

При ендометриоза се появяват големи тъмни съсиреци. Но ако тази бучка излъчва силна миризма на гнило месо, това означава развитие на тежък некротичен или онкологичен процес в матката.

Ако симптомът е отбелязан само веднъж, тогава голям фрагмент от ендометриума може да се ексфолирал. Случва се поради физическо натоварване или в резултат на стрес, който присъства изцяло след раждането.

Внимание! Дори когато няма период, трябва да се предпазите от бременност. Има много случаи на внезапно зачеване по време на кърмене.

Гинеколозите предупреждават, че игнорирането на проблемите след раждането поради желанието да се отдадете на детето може да доведе до обратен резултат. Ако жената развие опасно заболяване, то ще попадне в хоспитализация. Тогава ще трябва да се разделите с бебето и да откажете да кърмите..

Ето защо, при наличието на следните признаци, е нежелателно да се отложи посещението при лекар:

 • Стомашни болки;
 • Температура от 37 и повече;
 • Нехарактерна миризма;
 • Дразнене на лигавиците;
 • Сърбеж;
 • Обилно алено отделяне;
 • Наличието на парчета, съсиреци;
 • Общо неразположение;
 • Слабост и световъртеж;
 • Дълга кафява мазилка.

Внимание! Временните проблеми, дължащи се на хормонални нарушения, трябва да преминат за 2-3 дни, а сериозните патологии се появяват периодично или се влошават.

Според жените много мензиси са се завърнали 1,5-2 месеца след раждането. Те изглеждат обикновени през първите дни, а след това се превръщат в омазващи и бързо приключват.

Вторият цикъл може да започне през обичайните 24-35 дни или след няколко месеца. Всичко тук е индивидуално. След първата менструация се препоръчва да посетите гинеколог, за да проверите как цикълът се възстановява..

Различни обстоятелства могат да провокират кървене от матката или шийката на матката след раждане, когато рехабилитацията вече е приключила:

 • Прием на лекарства;
 • Треска
 • Травма на корема;
 • Спортни дейности;
 • Вдигане на тежести;
 • Ранно начало на интимния живот;
 • Шевове след цезарово сечение или наранявания при раждане.

През този период матката вече е заздравяла и се е възстановила, но все още не се е укрепила до обичайното си състояние, така че трябва да се грижите за себе си.

За да продължи успешно да кърми и да се грижи за бебето, след раждането жената трябва да бъде много по-бдителна за здравето си. При патологично отделяне е по-добре да оставите детето за един час, за да отиде в антенаталната клиника и да се проверите, отколкото да отидете в гинекологията за един месец.

Кърваво отделяне след раждане

Изхвърлянето на кръв след раждането е нормално, само ако протича без патологии. Като цяло това са кръвни клетки и епител от стените на матката. Кървенето след раждане при жената се обяснява с факта, че това е много труден физиологичен процес, при който много често се получават разкъсвания и множество микротравми. След излизането на плацентата в матката остава огромно количество ненужен епител и кръвоносни съдове. Именно те напускат тялото на жената в следродилния период..

Някой понася това кървене след бременност спокойно, безболезнено, а някой понякога се нуждае от квалифицирана помощ. Съвсем естествено е, че след раждането през първите часове има обилно отделяне на кръв, могат да излязат до 500 g кръв. Но жената трябва да бъде постоянно наблюдавана. След определено време силното кървене отшумява. След месец това почти трябва да се развали..

Причини

Много жени се притесняват колко дълго трябва да продължи кървенето след раждането. Нормата за продължителността на притока на кръв след раждането продължава до 60 дни. Има случаи, при които кървенето при жената отшумява след две седмици след раждането..

Промени в тялото след раждането

През първите 2 часа след раждането обилното кървене може да се дължи на:

 • Нарушение на съсирването на кръвта - тя е течна и буквално „се лее като поток“, без дори да се опитва да се навие;
 • Бързото раждане също е причина за тежка загуба на кръв;
 • Ако плацентата е нараснала и пречи на инволюцията.

Ако кръвта не спира да излиза след 2 месеца, това е сериозна причина да се консултирате с лекар за диагностика и лечение..

И причините за това кървене могат да бъдат следните:

 • Дисфункция на матката, при която тя се свива малко. Или изобщо не се опитва да се отърве от ненужния органичен материал;
 • Миома и миома също причиняват тежко кървене;
 • Тялото на матката е силно опънато по време на многоплодна бременност;
 • Голямо бебе;
 • Продължителен труд, по време на който са използвани стимуланти;
 • Това може да бъде и небрежност на акушерката или лекаря;
 • Не всички последици излязоха и предизвикаха възпалителен процес;
 • Ендометрит;
 • Ако е имало преждевременно изхвърляне на плацентата, или плътно закрепване на съдовете на пъпната връв и т.н..

Какви процеси се случват в тялото на матката

След като жената роди дете, тялото й трябва да се очисти от всичко ненужно. Тоест частици от лигавицата на матката излизат с кръв и ако в началото те излизат обилно, гъста кръв, това е чудесно - тогава процесът на самопочистване е в ход.

През целия период това е приблизително 6-8 седмици, жената губи средно от 500 до 1500 g кръв.

Жените след раждането изпитват болезнена болка в долната част на корема - този процес, протичащ в тялото на матката, се нарича инволюция - свиване на матката.

Болки в долната част на корема

По времето, когато родилката поставя бебето на гърдата, хормонът окситоцин се произвежда в нея и след това прави матката контракт. Следователно при жени, които кърмят, инволюцията преминава по-бързо, отколкото при жените, които не кърмят. И ако инволюцията е бавна, това означава, че младата майка може да има хормонални или имунни нарушения. Може би парченца от плацентата остават в матката и това провокира забавяне на маточната контракция.

Някои майки при раждане твърдят, че първите дни е трудно дори да станете от леглото, тъй като изтичането на кръв след бременността буквално „тече на поток“. Това предполага, че когато ставате от леглото, мускулите се напрягат и в резултат на това изтласквам всичко от матката. Поради това не се препоръчва да се движите много и да натискате стомаха, така че кървенето на жената да не се увеличава. Вярно, лекарите съветват да спите по корем за първи път след раждането, но в никакъв случай не трябва да го влачите.

Норма

Човек може дълго да спори за нормите на отделяне на кръв, но трябва да се има предвид, че всяка жена поотделно е индивидуална. Повечето лекари казват, че обилното кървене след раждането трябва да продължи не повече от пет дни. Ако кървенето ви е продължително и не намалява в изобилие, тогава трябва да се консултирате с лекар.

Някои жени смятат обилното си отделяне за съвсем нормално дори след две седмици, едно условие - следят нивото на хемоглобина и червените кръвни клетки - като правят кръвен тест. Има моменти, когато отделянето на кръв става кафяво. Това означава, че има малко червени кръвни клетки, като цяло не е опасно за организма..

Проверка на нивата на хемоглобина

Ако в продължение на много дълъг период от време кръвта излиза от вас яркочервена, това е камбана, че нещо не е наред. Счита се за норма за кървене след раждане, ако първите дни от изписването ви са ярки и плътни, а в бъдеще то става кафяво и просто се „размазва“. След това изхвърлянето може да промени цвета си до жълтеникав. Това също е нормално и не представлява опасност за здравето. Обяснява се с факта, че обемът на червените кръвни клетки става все по-малък и "мазилката" намалява.

Ако кървенето се е възобновило след определен период, трябва да използвате специални лекарства.

Тъй като поради голямата загуба на кръв, пациентът може да изпита хипотония, сърдечна тахикардия и бледа кожа. Кървенето след бременност на бебето може да бъде спряно както с лекарства, можете да направите външен мускулен масаж и да поставите ледена загряваща подложка, или по оперативен начин - зашиване на перинеалните сълзи и отстраняване на остатъците от плацентата с ръцете си.

Ако разкъсванията на матката са значителни, това може дори да доведе до пълно отстраняване на матката. Каквито и да са оперативните действия, те винаги са придружени от въвеждането на специални лекарства, които възстановяват загубата на кръв, или се инжектира донорска плазма или кръв.

Сексуални отношения след раждане

След раждането лекарите препоръчват да не живеете сексуален живот един и половина два месеца, така че жената да се възстанови. Всъщност, по време на полов акт, можете лесно да внесете инфекция в отслабено и изтощено тяло на жена, тъй като матката в момента е непрекъсната незарастваща рана и инфекцията може да доведе до възпалителни усложнения и ендометрит, а това вече е опасно за здравето на родилката.

Следващият факт е, че ранният полов акт боли жената, поради бавно зарастващи сълзи и физиологична сухота на влагалището. Природата е предвидила жената да не иска интимност за първи път след раждането. За да не започне усложнението и да не настъпи следващата, нежелана бременност.

Ако бързате да започнете полов акт, можете да провокирате увеличаване или връщане на кървенето. Нелекуваната ерозия на шийката на матката също може да допринесе за това..

Кога да посетите гинеколог

Трябва да отидете на гинеколог, ако:

 • Изписването продължава повече от два месеца;
 • Ако те са се засилили;
 • Ако има болка;
 • Ако кървенето започне отново след кратък период от време.

Причината да отидете на лекар може да бъде неприятна миризма от изписването. По принцип не трябва да има миризма по време на кървене след раждане, ако е налице, това означава, че може да има някакъв вид инфекция в матката. Това може да бъде причинено от разкъсвания по време на раждането и по-точно неправилна обработка.

След като изминат 30 дни след раждането, трябва да дойдете за съвет при гинеколога. Не се разхождайте около магьосниците и не се излекувайте, в противен случай това може да доведе до тъжни последици.

Предотвратяване

За да не заразите инфекция, трябва да спазвате правилата за профилактика и лична хигиена:

 • Вземете душ всеки ден с топла вода, като използвате сапун или гел за интимна хигиена;
 • Първият път след раждането използвайте стерилни пелени като подложки;
 • Ако кървенето е обилно, тогава често сменяйте подложките (до 8 пъти);
 • Не на последно място, не използвайте тампони, дори в края на този период..

Кървене след раждане

Кървенето след раждане е нормален физиологичен процес, който е заложен от природата. По този начин тялото на жената се отървава от плацентата, лохиите и остатъците от плацентата. Това се случва в ранния следродилен период и може да продължи и в по-късния. Тежестта му се определя от акушер-гинеколозите по естеството на отделянето и обема на кръвозагубата..

PPH обаче не винаги е нормален физиологичен процес. В някои случаи може дори да представлява заплаха за живота на жената. Обикновено загубите възлизат на 0,5% от общото телесно тегло на родилката.

Ранният следродилен кръвоизлив е този, който се появява през първите два часа, а късното кървене може да продължи до 1,5 месеца.

Кървене един месец след раждането

Обикновено през първата седмица след раждането на дете жената продължава да има изписване. Постепенно те сменят цвета си, стават по-бледи, съсиреците престават да присъстват в тях, всеки ден стават все по-малко.

Има случаи, при които жените дори след месец продължават да наблюдават отделяне от родовия канал. В малки количества те са норма, тъй като това е естествен процес за възстановяване на матката. Това важи особено за жени, които не са кърмили. Ако няма съсиреци и неприятна миризма, тогава не трябва да се притеснявате. В близко бъдеще такова отделяне ще престане да притеснява жената и ще спре..

Струва си да се свържете с лекар, ако незначителното кървене се превърне в обилно.

Особено опасна ситуация е, когато отделянето придобива гнилостна миризма и става жълто или зелено. Най-често това е признак, че се развива възпалителен процес в матката или във влагалищната кухина. Може да е свързано с натрупване на лохии поради извиване на фалопиевите тръби..

Една жена може да започне да развива ендометрит след раждането. Той има различна степен на тежест и може да бъде придружен от значително повишаване на телесната температура. Най-трудният случай се разглежда, когато жената има болка в долната част на корема, придружена от треска и кървави гнойни отделяния. Ако лекарят потвърди такава диагноза, тогава жената механично изстъргва остатъците и се предписва курс на антибиотици.

Друг вариант за поява на обилно кървене месец след раждането е възстановяването на менструалния цикъл. Ако жената не кърми, тогава тя не произвежда специален хормон - пролактин, който инхибира овулацията. Следователно след месец може да се наблюдава първата менструация. Това показва нормализиране на маточната функция и възстановяване на хормоналните нива..

Половият акт, започнат твърде рано, може да провокира кървене месец след раждането. Лекарите препоръчват да се въздържате от интимност в продължение на 2 месеца, след като жената има дете. Това се дължи на факта, че матката трябва да се възстанови, да вземе предишния си размер, да се върне в нормалното си състояние.

Понякога кървенето 30 дни след раждането може да се дължи на не напълно излекувани ерозивни процеси в цервикалната област. В този случай е необходимо да се потърси съвет от гинеколог и да се премине курс на подходяща терапия. Сексуалните отношения в този случай не трябва да започват.

Трябва да се консултирате с лекар, ако:

Месец след раждането настъпва обилна загуба на кръв, с внезапно начало и изразено увеличение.

Ако зацапването промени цвета или миризмата.

Когато в отделянето има кръвни съсиреци.

Ако общото здравословно състояние се влоши рязко, телесната температура се повиши, има признаци на интоксикация на тялото.

Ако се появи болка в долната част на корема, придружена от обилна загуба на кръв.

Колко кървене след раждане?

Нормалният период, през който се наблюдават зацапвания след раждане, се счита до 6 седмици. През това време жената може да загуби до 1,5 литра кръв. Не трябва обаче да се страхувате от такива цифри, тъй като тялото предварително се е подготвило за такива разходи. Всъщност по време на бременност при жените общият обем на циркулиращата кръв се увеличава значително.

Кърменето е друг фактор, влияещ върху продължителността на кървенето след раждането. Ако това се случи, матката се свива и възстановява много по-бързо, което допринася за по-ранен процес на спиране на секрецията..

Ако жената е претърпяла цезарово сечение, тогава кървенето може да продължи малко по-дълго. Това се дължи на факта, че матката е била ранена и върху нея е поставен шев. В този случай той се възстановява малко по-бавно в сравнение с естественото раждане..

Жените, които изпитват повишена физическа активност и стрес в следродилния период, също могат да наблюдават процеса на притока на кръв от родовия канал за по-дълго време. Ето защо, ако е възможно, си струва да си почивате повече и да избягвате вълнението.

Следните фактори също могат да повлияят на времето на кървене след раждането:

Многоплодна бременност, поради което матката се е увеличила значително по размер.

Голямо дете с голямо тегло.

Части от плацентата, останали в родовия канал и възпалителния процес, започнал във връзка с това.

Слаба контрактилитет на матката.

Прием на някои лекарства, като аспирин.

Нараняване на родовия канал, вътрешни конци.

Нарушения на кръвосъсирването.

За да намалите времето за кървене след раждането, е полезно да спите по корем или просто да лежите върху него, докато си почивате. Също така не трябва да избягвате да ходите до тоалетната, за да изпразните пикочния мехур, когато се появи първото желание. Важно е да се избягват тежки физически натоварвания и да се вдигат тежки предмети. Всичко това ще помогне да се намали времето на кървене след раждането и да се избегнат усложнения..

Авторът на статията: Лапикова Валентина Владимировна | Гинеколог, репродуктолог

Образование: Диплома по акушерство и гинекология е получена от Руския държавен медицински университет на Федералната агенция за здравеопазване и социално развитие (2010 г.). През 2013 г. завърши следдипломно обучение в N.N. Н. И. Пирогова.

Кръв или зацапване 2 месеца след раждането

Много хора задават тревожния въпрос дали приемът на кръв след раждане е приемлив след 2 месеца.?

Бременността насърчава преструктурирането на целия организъм. Идва адаптация към новите условия и концентрация на всички сили за това как да се роди и роди дете. На последния етап започват опити, по време на които коремната кухина с диафрагмата е максимално напрегната и се повишава интраабдоминалното налягане. Чрез напъване детето се движи по пътеките, създавайки натиск върху всички вътрешни органи на майката.

Такъв шок е естествено нов за тялото. Ще отнеме време, докато хормоналната система възобнови работата си, както и изчакайте, докато матката напълно се намали до нормалните си размери. В този момент жените забелязват кървене след раждане, отделянето, което лекарите наричат ​​лохии. Вече 10 дни след раждането на бебето те стават по-бедни, променят структурата си, но не изчезват напълно.

Норма или патология?

Възобновяване на работата на всички вътрешни системи поотделно. В първите дни и седмици след раждането на дете преминава значителен период, през който матката се отървава от излишната кръв, слуз и кръвни съсиреци. Понякога младите майки се плашат от осемседмичния период, когато зацапването продължава.

Това явление се счита за нормално както веднага, така и два месеца след края на бременността..

Нека да разберем кой от сигналите може да се счита за „добър“ и кои означават опасност.

Кога да не се притеснявате:

 • 1-4 дни - активен, със съсиреци. След като плацентата излезе, тя наруши целостта на ендометриума, с други думи, възникна рана, която ще зараства постепенно. Такова кървене може да се толерира, при условие че продължителността не надвишава четири дни. Много жени ги приемат за менструация, тъй като изобилието и цветът са много сходни..
 • До тридесет дни могат да се появят бели, жълтеникави и светли лохии без съсиреци. Прекомерното кървене спира, протичат процеси на обновяване и регенерация. Изобилието е все по-малко.
 • Когато след раждането заминават 2 месеца, настъпва последният етап, когато жената се нормализира. Всичко завършва с връщането на матката до предишното й тегло и размер.

Може да се наблюдават розови отделяния 2 месеца след раждането, но в никакъв случай не са слаби и обилни.

Какво трябва да е тревожно:

 • Ако кръвта остава алена за дълго време.
 • Изобилието е твърде голямо и на всеки 30-60 минути трябва да сменяте дамската превръзка.
 • Когато лохията има неприятна миризма. В този случай съществува риск от кървене от матката..
 • Наличието на болезнени усещания в долната част на корема.
 • Треска и треска.

Ако са минали 8 седмици или повече след раждането и кръвта е започнала да тече отново, тогава трябва да посетите лекар и да разберете какво е това. Или върнат менструален цикъл, или опасен сигнал, в този случай е необходима медицинска помощ. Характерен показател за "добро и лошо" отделяне е техният цвят, а именно:

 1. Кафяво - започва на 6-ия ден. Те са безболезнени, свидетелстват за прочистването и отделянето на мъртвите клетки, слуз, съсиреци. Не трябва да има силна миризма. Миризмата служи като предупредителен знак за инфекция..
 2. Жълтите могат да дойдат на 10-ия ден, като потвърждение за нормален и стабилен етап на възстановяване. Това е добър знак, основното е да кърмите, като по този начин допринасяте за бързо прочистване..
 3. Гнойно, зеленикаво не предвещава нищо добро и най-вероятно се причинява от ендометрит, който пречи на матката да се свие. Покажете наличието на възпалителен процес, провокирайте свързани заболявания, които са опасни за майката и новороденото.

Не можете да бъдете безотговорни към такива лохии. Трябва незабавно да се консултирате с лекар за диагностика и предписване на компетентно лечение.

Въздействие върху възстановяването

Има обстоятелства, благоприятни за бързото връщане към нормалното. Редица фактори помагат на тялото да се регенерира по-бързо. Трябва да:

 • Колкото е възможно по-често, бебето трябва да се прилага върху гърдата. Храненето причинява усещане, което е отдалечено подобно на контракциите, провокиращо свиване и следователно по-бързо прочистване на матката и намаляването й по размер.
 • Отидете навреме до тоалетната, за да не претоварите пикочния мехур. Поносимостта в този случай е много вредна.
 • Легнете по-често по корем, тъй като това положение се подобрява и предизвиква свиване.
 • Носете специални еластични бинтове, за да подпомогнете поддържането на органите. Превръзките имат благоприятен ефект върху нормализирането на състоянието.

Матката се увеличава 500 пъти по време на бременност. Теглото на последните дати варира от килограм до един и половина. Отнема време, за да се свие до първоначалния си размер. При добри условия този орган ще достигне нормалното си състояние след 60 дни..

Какво да правя?

Когато са минали няколко дни след раждането, майката трябва да разбере: сега трябва да се грижите за себе си два пъти по-внимателно. Хигиената става първостепенна.

Ето няколко прости насоки, които ще ви помогнат да преминете добре през периода на възстановяване:

 1. Всеки път след като използвате тоалетната, измийте се старателно навън, но не и вътре, след като измиете ръцете си със сапун и вода. Използвайте топла, удобна вода.
 2. Можете да използвате хипоалергенни продукти за интимна хигиена, които имат добър състав без аромати.
 3. Не забравяйте, че след раждане в продължение на 2-3 месеца, къпането е противопоказано.
 4. Използвайте хигиенни памперси през първите 5-7 дни след изписването.
 5. Сменяйте дамските превръзки възможно най-често. Това ще предотврати образуването и развитието на бактерии във влагалището..
 6. Що се отнася до тампоните, те пречат на почистването, което може да ви накара да се почувствате по-зле и да предизвика кървене. Друга причина да не ги използвате е, че не ви позволяват да проследявате точно количеството кръв, което излиза на ден. Така че, можете да пропуснете опасни симптоми.

Установихме, че кървенето е напълно нормално и не е патологично. Необходимо е да се наблюдава състоянието, без да се пропускат никакви симптоми. Ако забележите отклонение от нормата или плашещи симптоми навреме, това ще предотврати развитието на неприятни заболявания..

Кърваво отделяне след раждане, един месец след раждането

В резултат на бременност и раждане настъпват сериозни промени в тялото на жената. Ще отнеме време, за да се върне към нормалното. В резултат на включването на възстановителните механизми след раждането започват да се появяват отделяния - лохии. Те могат да бъдат физиологични или патологични..

Кърваво отделяне след раждане

По време на бременността обемът на кръвта, циркулираща в тялото на жената, може значително да се увеличи. Статистиката показва, че количеството му може да се увеличи с 30-50%. Това е да се гарантира, че детето получава адекватно хранене и снабдяване. Освен това по този начин се създава резерв от кръв, за да се улесни процесът на самото раждане и следродилното възстановяване. Има разширяване на съдовете на матката. По времето, когато бебето се роди, кръвоснабдяването му достига своя максимум.

Lochia се появява поради факта, че по време на раждането настъпва увреждане на лигавицата и съдовете на матката. Това явление се наблюдава особено на мястото на прикрепване на плацентата. След раждането на бебето матката започва да се прочиства. Тя трябва да се отърве от остатъците от феталния пикочен мехур, кръвни съсиреци и ексфолиран епител. Изхвърлянето съдържа и смес, която се произвежда в цервикалния канал..

Лохията се наблюдава, докато всички рани в маточната кухина заздравеят и тя не може да се върне в нормалното си състояние. По време на възстановяването размерът на органа се нормализира и епителът се обновява. Ако процесът на прочистване протича без усложнения, лохиите спират след 5-8 седмици. Точната продължителност на разреждането зависи от следните фактори:

 • физическа активност на жена;
 • способността на матката да се свива;
 • кърмене;
 • възрастта на жената;
 • съсирване на кръвта;
 • състоянието на тъканите на матката;
 • състоянието на хемопоетичната система.

Първите три дни лохии наподобяват класическа менструация. Обемът им постепенно намалява. Първоначално те могат да бъдат до 500 ml на ден. С течение на времето количеството на изхвърлянето намалява до 100 милилитра на ден..

Има няколко вида изписване след раждането. Експертите включват в списъка следните видове лохии:

 1. Кървави. Това е първото изписване след раждането. Обикновено са с яркочервен цвят. Миришат на прясна кръв. Изхвърлянето се състои от кървави съсиреци и частици мъртви тъкани. Те съдържат голям брой червени кръвни клетки, което определя цвета на лохиите.
 2. Серозна лохия. Появяват се около 4 дни след раждането. Те са по-светли на цвят от зацапването. Серозните лохии са кафеникаво розови. Броят на червените кръвни клетки в тях пада. В този случай се наблюдава увеличаване на броя на левкоцитите. Изпускането има зацапнала миризма.
 3. Бяла лохия. Появяват се на 10-ия ден след раждането. Разрядът най-накрая се озарява и става жълтеникав. Те имат течна консистенция. Те не миришат. Постепенно количеството на отделянето намалява. Те стават по-слаби и по-анонимни. 5-6 седмици след раждането изписването съдържа само слуз от цервикалния канал на шийката на матката.

За да изтласка мъртвите тъкани, слузта и други продукти, останали в тялото след раждането, матката се свива. Това води до болка в долната част на корема. Те приличат на контракции. След многократно раждане болката се увеличава.

Понякога след 3 седмици могат да се появят черни лохии. Ако няма болезнени симптоми и неприятна миризма, такова отделяне се счита за патология. Те могат да възникнат в резултат на хормонални процеси в организма, както и промени в състава на слузта.

Късно изписване след раждането

Кървенето може да се появи и месец след раждането. По-късно лохиите могат да бъдат предизвикани от различни фактори. В нормална ситуация матката продължава да се свива за определен период след раждането. Те се засилват, когато жената постави бебе в гърдите си. Това помага на матката да се изчисти от кръвни частици и съсиреци в нея. Ако жената не кърми, хормонът пролактин, който стимулира свиването на матката, не се появява. Това става причина за бавното прочистване на органа. Ако в изхвърлянето няма кръвни съсиреци и лохиите нямат неприятна миризма, няма причина за притеснение. Постепенно изпускането ще спре.

Има редица други причини, които удължават периода на прочистване на матката след раждането. Списъкът включва:

 1. Нарушение на кръвосъсирването. Ако проблемът е известен предварително, е необходимо да информирате лекаря за него на етапа на планиране на бременността. Жената трябва да бъде подготвена за естественото кървене, което да продължи много по-дълго..
 2. Големи плодове. Това кара матката да се разтяга повече по време на бременност. Подобно явление се наблюдава, ако има няколко плода. Силното разтягане увеличава времето, необходимо на органа да се върне към предишния си размер.
 3. Раждането е извършено чрез цезарово сечение. В резултат на матката се образува шев. Пречи й да се свие правилно. В резултат на това процесът на възстановяване се забавя. Подобно явление се наблюдава, ако по време на раждането са получени наранявания и разкъсвания, както и отворено тежко кървене, което изисква хирургическа намеса и конци.
 4. Матката съдържа полипи, миома и миома, които й пречат да се свива нормално. Всичко това води до увеличаване на продължителността на освобождаването от отговорност..

Жената обикновено няма менструален цикъл в рамките на 2 месеца след раждането. Правилото обаче важи само за пациенти, които кърмят. В този случай се освобождава пролактин, който инхибира производството на естроген, който е отговорен за узряването на фоликула и възстановяването на менструалния цикъл. При жени, които по една или друга причина не са прикрепили бебе към гърдата, менструацията може да се възстанови в рамките на 1-1,5 месеца след раждането. Такива явления се считат за положителен знак. Появата на менструация показва бързо възстановяване на матката и хормоналните нива. По време на менструация отделянето става обилно и с ярък цвят. Жена в следродилния период трябва да се увери, че това наистина е менструация. Трябва да се помни, че съществува риск от кървене от матката, което изисква спешна помощ..

Патологично отделяне след раждане и причините за появата им

Ако лохиите започнаха да намаляват, но след това обемът им се увеличи рязко, това е повод за безпокойство. Този симптом може да показва отваряне на маточно кървене. Ако стандартна подложка е напоена с кръв за 40-60 минути, това е вътрешно кървене.

Ако отделянето придобива гнилостна миризма или стане жълтеникаво зелено, това може да означава развитие на възпалителен процес във вътрешните полови органи. Причините за появата му могат да бъдат огъването на маточната тръба и натрупването на лохии там. Възпалителен процес, който се е развил в матката, може да причини ендометрит. Това явление е придружено от силна болка, локализирана в долната част на корема. Освен това се наблюдава повишаване на телесната температура и поява на гнойно отделяне. За борба с патологията лекарят ще предпише курс на антибактериални лекарства и кюретаж на матката.

Следните симптоми също могат да показват наличие на патологии:

 • жената има повишаване на телесната температура;
 • в отделянето се появяват слуз и съсиреци;
 • има общо влошаване на благосъстоянието;
 • присъства слабост;
 • болка в долната част на корема.

Причините за постоянното кървене в първите часове след раждането могат да бъдат разкъсване на шийката на матката, ако те са били лошо зашити или са останали незабелязани. В този случай има локален кръвоизлив в тъканите на влагалището и перинеума. След щателен преглед лекарят ще отвори хематома и ще зашие отново сълзите. Последицата от маточното кървене може да бъде развитието на анемия. Това име е дадено на липса на хемоглобин и в резултат на това нарушение на доставката на кислород в тъканите на тялото. Ако жената в това състояние кърми бебе, то също не може да се развие в него. Списъкът с други причини, водещи до появата на кървави отделяния месец след раждането, може да включва:

 1. Части от плацентата и мембраните останаха в матката. Това значително забавя лечебния процес и може да провокира развитието на тежко кървене, което се развива внезапно. Характерната му характеристика е липсата на болка..
 2. Има атония или хипотония на матката. Патологията е свързана с прекомерното й разтягане, отпуснатост или отслабване. Ако се наблюдава слаба съкратителна активност, кръвта от влагалището изтича или на непрекъснат поток, или на отделни порции. Състоянието е опасно за живота на жената и изисква спешна медицинска помощ.
 3. Прекомерно упражнение след раждане. Подобно явление се наблюдава в резултат на твърде ранен полов акт..
 4. Малка менструация. Това име е дадено на постепенното връщане на женската репродуктивна система към менструалната функция. При някои групи родилки на 21-28 дни започва да се отбелязва рецидив на кървави отделяния.

Диагностични тестове

Ако жената има склонност към кървене, ще бъде извършена пълна диагностика. Лекарят ще провери пациента за патологии, свързани с хронични и генетични заболявания. Размерът на матката и съсирването на кръвта ще бъдат взети под внимание. При късно изписване с кръв след раждане, изследването включва следните изследвания:

 • измерване на телесна температура, кръвно налягане и пулс;
 • проверка на дъното на матката;
 • извършване на обща диагностика;
 • изследване на гениталиите;
 • общи анализи и ултразвук.

Ако една жена има яркочервени секрети месец след раждането, изследването започва с проверка на очното дъно на матката и пикочния мехур. След това се оценява качеството и количеството на лохиите. За целта претеглете уплътнението 15 минути след пълненето..

Нараняванията често водят до развитие на кървене, поради което матката не може да се свие и да се върне в предишната си форма. Ако не се открият аномалии при проверка на органа, се вземат предвид наличието на болка при жената и резултатът от изследването на влагалището. Общото състояние на пациента се следи. Лекарят измерва пулса, телесната температура и кръвното налягане. Обикновено кожата на пациента трябва да е със светъл цвят, а устните да са розови. Лигавиците не трябва да са сухи.

При вътрешно кървене се наблюдава силна болка. Влагалището е подуто. Кожата придобива тъмносин оттенък. Тогава може да се появи черно течение. Ако всички горепосочени симптоми са налице, това показва наличието на разранена рана отвътре или отвън.

Патологично лечение

Лечението на маточно кървене зависи от състоянието на жената. Процесът се извършва на етапи. Първоначално се извършва диагностика и преглед, по време на които се установяват причините за патологията. През цялото това време се следи налягането и пулса.

Работата на матката се възстановява чрез употребата на лекарства. Лекарствата се избират индивидуално. Студът се прилага върху долната част на корема за облекчаване на спазмите и спиране на кървенето. Ако се появи месец след раждането, на пациента може да бъде предписан окситоцин. Лекарството се използва за стимулиране на мускулната контракция. Прилага се като капкомер по време на раждане или след раждането на бебето. Освен това се използва метилергометрин. Агентът се прилага интрамускулно. Използва се само в следродилния период. Лекарството ускорява свиването на мускулите на матката.

Специалистът ще изследва матката и ще постави тампон, съдържащ помощно средство за свиване. Ако части от плацентата останат вътре, прочистването на органи се извършва под обща анестезия..

Ако кървенето не може да бъде спряно, проблемът се решава чрез операция. Лекарят може да направи:

 • изстискване в увредени съдове;
 • зашиване на разранени рани и наранявания в органите;
 • отстраняване на матката.

Операцията се извършва само в краен случай. Всички хирургични процедури се извършват под обща анестезия. Ако има тежка загуба на кръв, е възможно кръвопреливане.