Един от основните показатели за здравето на новосформираната майка е нейната температура след раждането. През този период всяка жена трябва да контролира здравето си. В противен случай съществува риск от развитие на сериозни усложнения, което може да се докаже и от промяна в показателите.

Следродилният период продължава около 1-2 месеца. През това време тялото се възстановява, така че повишаването на температурата след раждането и в продължение на няколко седмици е съвсем нормално. Отначало една жена е в болницата, където температурата й се променя два пъти на ден. Консултирайте се с Вашия лекар какви трябва да са показателите след раждането и не се притеснявайте, защото наблизо има специалисти, които ще Ви помогнат всеки момент.

Температурата след раждането през първите 2-3 часа варира от 35 до 38 °, което е свързано с голямо отделяне на хормони. Понякога жените забелязват мускулни тремори. По този начин мускулите отделят топлинна енергия, така че производителността се увеличава. Температурата след раждането обаче може да бъде ниска. Има и няколко обяснения за това явление..

Защо има проблем

За да не се притеснявате за пореден път, трябва да знаете защо след раждането температурата на жената започва да се повишава. Това е напълно нормално, тъй като женското тяло преминава през два важни процеса:

 • раната в матката заздравява;
 • установява се лактация.

Обикновено температурата след раждането веднага се повишава до 37,5 ° C, тъй като плацентата напуска тялото. Освен това започва потокът на млякото, така че млечните жлези се подуват и температурните показатели се увеличават до 38 ° C. Веднага след като жената нахрани детето, състоянието й ще се нормализира..

Центърът за терморегулация на тялото контролира увеличаването или намаляването на показателите, а също така реагира на ефектите на биологично активните вещества. Те са причинени от вируси и микроби или хормонални нарушения. Следователно, след раждането, тялото първо повишава температурата, а след това я понижава. Ако случаят е такъв, не бива да се притеснявате..

Грижовните лекари обикновено казват на мама защо температурата след раждането може да спадне. Има няколко обяснения за това:

 • ниски нива на хемоглобин;
 • намален имунитет;
 • нарушение на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм).

Ако показанията внезапно спаднат, лекарите обикновено вземат кръв и правят общ анализ, както и тест за TSH. Последващи действия се предприемат въз основа на резултатите. Доста често тялото реагира по подобен начин на преживения стрес..

По-сериозни причини

В същото време, когато при жената се диагностицира треска след раждане, причината могат да бъдат различни възпалителни процеси. Повишената честота може да сигнализира за следните заболявания.

 1. Лактостаза. Образува се, когато млякото застоява в млечната жлеза. Поради това гърдите са много напрегнати, тежки. За болестта свидетелстват температурата, която внезапно се е повишила след последното раждане, и чувството за болка.
 2. Ендометрит. Това заболяване често причинява увеличаване на процентите. Възпалението на ендометриума обикновено започва от остатъците от плацентата или части от мембраните, които не са имали време да напуснат матката.
 3. Мастит. Патологията може да се прояви, ако по време на лактостаза вредните бактерии попаднат в раните на зърната. Индикаторите скачат рязко до 40 ° C, жената изпитва силно главоболие, студени тръпки. Антибиотиците често се използват за лечение на заболяването и трябва да се избират само от опитен лекар.
 4. ARVI. Това е много често срещана причина, поради която дори месец след последното раждане температурата може да се повиши..
 5. Метроендометрит. Болестта се характеризира с възпаление на вътрешната повърхност на матката и се развива под въздействието на следните фактори: попадане в органната кухина на инфекции от влагалището, обостряне на хронични заболявания на матката, задържане в органа на част от плацентата или феталната мембрана, натрупване на кръвен секрет след раждане. Метроендометритът причинява повишаване на показателите до 38,5-39 ° приблизително 4 дни след раждането на бебето. Жената усеща студени тръпки, апетитът й рязко изчезва и се появява безсъние. В този случай матката не се свива и отделянето става зловонно, мътно и броят им се увеличава значително. Ако се наблюдават маточни спазми, отделянето може да намалее поради нарушение на техния отток.
 6. Следродилна язва. Проявява се 2-3 седмици след раждането и причинява силна треска. Също така, гнойна язва се образува върху гениталиите на жената..
 7. Пелвиоперитонит. Обикновено се проявява 3 седмици след раждането на детето. Температурата на тялото на мама рязко се повишава, втрисане, загуба на сила и остра болка в долната част на корема.

Трябва да внимавате за вашето благосъстояние

След раждането повишаването на телесната температура до 38-39 ° C не може да бъде пренебрегнато. По този начин тялото се опитва да даде да се разбере, че нещо не е наред с него и се нуждае от помощ. Дори да има много неща за правене, опитайте се да намерите време и се консултирайте с Вашия лекар. Може да се наложи пълен физически преглед. Напълно неприемливо е да си предписвате лекарства, след като се вслушате в препоръките на вашите приятели. Само компетентното лечение от професионалисти ще избегне усложнения.

Лечение с народни средства

Лекарствата с антипиретичен ефект могат ефективно да се борят с температури от 39 ° C и повече. След раждането обаче приемът на много лекарства е забранен, ако жената кърми. Освен това те могат да причинят странични ефекти, а женското тяло вече е много слабо след бременността. Можете да намалите показателя, като използвате народни методи. Те не вредят, докато са доста ефективни..

Суровите картофи вършат добре работата. Ще имаш нужда:

 • един суров картоф;
 • супена лъжица оцет.

Инструментът се използва няколко пъти на ден. Компресът трябва да се прилага върху китките, сгъванията на лактите, челото, слепоочията.

 1. Настържете картофа на ситно ренде.
 2. Налейте оцет.
 3. Получената маса се смесва старателно, поставя се върху влажна кърпа и се навива на руло.

Друга рецепта ще се справи с нещастието. Ще имаш нужда:

 • половин чаша мед;
 • половин чаша лук и настъргани ябълки.

Лекарството трябва да се приема през устата с втрисане и треска. Трябва да ядете една супена лъжица от лекарството поне два пъти на ден..

 1. Смесете ябълково-лучената маса.
 2. Налейте мед.
 3. Смесвайте.

Терапия с народни средства

Когато след раждането се диагностицира повишаване на температурата до 37 ° C, можете да облекчите температурата с помощта на инфузия на лук. Задължително:

 • една глава лук;
 • две чаши вряща вода.

Инфузията трябва да се консумира на всеки час. За една доза са достатъчни около 50 ml от лекарството..

 1. Обелете средно голям лук;
 2. Смелете до каша;
 3. Изсипете във вряща вода, разбъркайте.
 4. Увийте контейнера с топло одеяло или кърпичка, оставете до сутринта.

За автора: Боровикова Олга

Температура след раждане: нормална или алармена?

Всички жени знаят, че трябва да следят състоянието си през цялата бременност, но периодът след раждането е не по-малко важен..

Олга Николаева
Лекар, кардиолог, Москва

В продължение на девет месеца тялото функционираше в специален режим и всички сили бяха насочени към носенето на плода, но сега задачата е изпълнена, тялото отново претърпява мащабно преструктуриране - съотношението на хормоните се променя, режимът на работа на много системи и органи. Разбира се, в този момент една млада майка иска да се съсредоточи изцяло върху новороденото, но също толкова важно е да обърне внимание на собственото си благосъстояние и да продължи да следи отблизо здравето си. Един от най-важните показатели, че тялото работи без прекъсвания, е температурата след раждането. След раждането се измерва редовно, за да се забележи навреме развитието на следродилни усложнения..

Свикнали сме с факта, че най-често треската след раждането сигнализира за настинка, но след раждането тя се повишава по други причини - поради възпалителни процеси, протичащи вътре, или може да показва наличието на различни инфекциозни агенти и вируси. Между другото, проблеми от този вид могат да възникнат при младите майки дори при успешен ход на раждането. Всъщност в този момент тялото е отслабено и съществува голям риск от заразяване с бактериална, гъбична или вирусна инфекция, която при намален имунитет може да доведе до доста сериозни последици..

Поради което има повишаване на температурата след раждането?

Обикновено процесите на терморегулация се случват автоматично - тялото постоянно поддържа оптималната температура, необходима за най-доброто преминаване на всички жизненоважни процеси.

Кога температурата се повишава и защо е необходимо? Всъщност това е реакция на специални вещества, те се наричат ​​пирогени, тоест причиняващи топлина (от лат. Pyr - топлина, огън). Те могат да бъдат произведени от самия организъм в отговор на различни стимули, най-често инфекция, възпаление или алергична реакция. Пирогените могат да попаднат в тялото отвън - в този случай те обикновено са представени от микроорганизми, техните токсични отпадъчни продукти и гниене. С различни промени в хормоналния фон дори техните собствени хормони могат да се възприемат като пирогени. Във всеки случай това са силни увреждащи агенти и тяхната активност в организма предизвиква реакция на стрес..

Пирогенните вещества навлизат в кръвния поток и с кръвния поток достигат до мозъка. Центровете за терморегулация са разположени в хипоталамуса - така наречените натрупвания на нервни клетки, които формират и променят температурния режим в тялото. След контакта на пирогена с центъра за терморегулация, тялото получава заповед за повишаване на температурата и я изпълнява, използвайки механизмите на физическата и химическата терморегулация. "Загряването" възниква поради малки мускулни контракции, паралелно поради спазма на кръвоносните съдове, скоростта на отделяне на топлина от телесната повърхност намалява. Между другото, подобна последователност от реакции се задейства, когато трябва да възстановите температурата след хипотермия.

Каква трябва да бъде нормалната температура?

Телесната температура се счита за нормална в диапазона от 36,4 до 36,9 ° C. Температура от 37 до 38 ° C се нарича субфебрилна, ако продължи продължително време, това показва, че в организма протича определен възпалителен процес. Фебрилна се нарича температура от 38 до 39 ° C, температура от 39 до 41 ° C се счита за висока, прекомерна или хиперпиретична - над 41 ° C. Телесната температура от 38 ° C и по-висока е придружена от влошаване на общото състояние на тялото и изисква спешно лечение, по-специално антипиретична терапия.

Обикновено с повишаване на телесната температура пулсът се увеличава от 90 удара в минута, дишането става по-бързо и по-плитко, появява се сухота в устата и апетитът намалява.

Възможни причини за треска след раждане

Повишената телесна температура е напълно приемлива през първите няколко дни след раждането на дете. Раждането е естествен, но доста травматичен процес, придружен от значителен стрес, нарушаване на целостта на тъканите, тежка загуба на кръв и дехидратация. Всичко това отнема много физически сили, в тялото има едновременно активиране на много процеси и хормонални промени. Тези фактори могат да причинят краткотрайна треска след раждането..

Често повишаването на температурните показатели е свързано с появата на мляко. Съществува и риск от лактостаза, когато движението на млякото по каналите е нарушено и се образува така наречената млечна тапа. Това се случва, ако се произвежда твърде много мляко или бебето няма време да го консумира. В този случай температурата може рязко да се повиши до 38–39 ° С. За да предотвратите стагнацията на млякото, трябва по-често да прилагате новородено бебе към гърдите и да го храните при поискване..

При какви заболявания се повишава температурата след раждането??

За съжаление, в допълнение към изброените временни и доста безобидни проблеми, сериозни заболявания от следродилния период могат да станат причина за повишаването на температурата. Нека разгледаме някои от тях.

Метроендометритът е възпаление на вътрешната повърхност на матката. Това усложнение възниква, ако следродилна кървава секреция се натрупва в маточната кухина, с нагнояване на съсирек, задържащ се в маточната кухина, със забавяне в маточната кухина на плацентата или мембраната, с инфекция, постъпваща в маточната кухина от влагалището, с обостряне на хроничен метроендометрит. Температурата след раждането се повишава до 38,0-39,0 ° C на 3-4-ия ден, докато обикновено се появяват студени тръпки, апетитът намалява и сънят се нарушава. Матката не се свива, болезнена е при преглед от лекар. Изписването след раждането придобива неприятна миризма, замъглява се. С такова усложнение младата майка ще трябва да отиде в болницата: тя се нуждае от почивка в леглото, лекарят ще предпише антибиотици, витаминна терапия, лекарства, които стимулират маточната контракция. Ако е необходимо, измийте матката, за да премахнете натрупаните секрети и съсиреци.

Параметрит - възпаление на околоматочната тъкан. Характеризира се с появата на висока температура (до 38,0–41,0 ° C) на 10–12-ия ден след раждането, болки в долната част на корема, втрисане, уриниране и дефекация могат да станат болезнени. На мястото на възпалението може да се образува абсцес. Лечението на параметрит е подобно на лечението на метроендометрит. Извършва се и в болница и при необходимост се извършва хирургично отваряне на абсцеса..

Маститът е възпаление на млечните жлези. Температурата след раждането може да бъде много висока (до 40 ° C), има чувство на слабост, болка в гърдите, кожата на млечните жлези се зачервява и става гореща, усещат се бучки в гърдите и изцеждането на мляко не помага. Ако усетите тези симптоми, трябва незабавно да се консултирате с лекар. При мастит се предписват антибиотици и, ако е необходимо (при гноен мастит), хирургично лечение.

Пелвиоперитонитът е възпаление на тазовия перитонеум. Характеризира се с рязко и силно повишаване на температурата (до 42,0 ° C) 2-3 седмици след раждането. Придружен е от силни студени тръпки, спазми в долната част на корема, гадене, повръщане, загуба на сила. Състоянието се влошава. Ако подозирате това усложнение, трябва спешно да се обадите на линейка за незабавна хоспитализация. Лечението включва строг режим на легло, антибиотици, витамини, имуностимулиращи лекарства.

Следродилната язва е заразена рана, пукнатина в шийката на матката или вагиналната стена. Може да се появи 2-3 седмици след раждането, придружено от повишаване на температурата до 37-38,0 ° C. В областта на гениталиите има болка и усещане за парене, а на мястото на лезията има гнойна плака, оток, зачервяване, освен това раните могат да кървят. С това усложнение трябва да се консултирате с лекар. Лечението включва антибиотична терапия, почивка в леглото, лечение на рани.

Пиелонефритът е възпалително заболяване на бъбреците. Често се проявява по време на бременност и в следродилния период, което се дължи на намаляване на тонуса на пикочните пътища в резултат на хормонални промени, както и общо отслабване на организма. Тези фактори създават благоприятни условия за появата на остър и обостряне на хроничния пиелонефрит. Температурата се повишава до 38–40 ° С, появяват се отдръпващи болки, често и обилно уриниране (особено през нощта). За поставяне на диагноза се извършват редица лабораторни изследвания на кръв и урина. При бременни жени причинителят на пиелонефрит е най-често Е. coli, при родилите - ентерококи. За ефективно лечение се определя чувствителността на патогена към няколко вида антибиотици. Това е необходимо, за да се предпише оптимално средство, което може да се справи с патологичния процес..

Какво да направите, ако температурата се повиши след раждането?

Ако след раждането е изминало известно време и все още се наблюдава температура над 37 ° C, това е тревожен симптом, причина да бъдете предпазливи и да потърсите медицинска помощ. След преглед и необходимите изследвания той ще може да определи причините за повишаването на температурата, да предпише необходимия курс на лечение и да предпише лекарства, съвместими с кърменето.

Как правилно да се измери температурата след раждането?

За да получите надеждни данни, трябва правилно да измерите температурата. Има и някои нюанси, които трябва да се помнят: скоро след раждането на бебето, образуването на кърма започва в тялото на майката под въздействието на хормоните пролактин и окситоцин, активира се работата на млечните жлези, в това отношение те се подуват и леко се възпаляват, гърдата се излива и става гореща. Подмишниците са наблизо и ако температурата на това място се измерва както обикновено, резултатът вероятно ще бъде не много точен. Ето защо лекарите препоръчват на кърмещите майки да прилагат термометър върху огъването на лакътя, като максимално отдалечават лакътя от гърдите. Можете също да измервате в устата, но не забравяйте, че там температурата е с около половин градус по-висока от тази под мишницата. Освен това показанията може да са неправилни, ако сте яли или пили нещо горещо в рамките на половин час преди това. Можете да използвате и ректалния метод, но имайте предвид, че температурата в ректума е с около градус по-висока от аксиларната. Електронният термометър е по-малко опасен от живачния и е по-удобен за използване - отнема по-малко време за отчитане. Въпреки че се смята, че е по-малко точен от живака.

Температура след раждане: рискови фактори

Има няколко фактора, поради които рискът от развитие на следродилни усложнения се увеличава значително:

 • наличието при жена на възпалителни заболявания на репродуктивната система преди или по време на бременност. Те включват: колпит (възпаление на влагалището), ендоцервицит (възпаление на цервикалния канал), ендометрит (възпаление на маточната лигавица), салпингоофорит (възпаление на придатъците) и други подобни заболявания;
 • усложнения, възникнали при раждането: труден предварителен период (продължителни контракции на предшественика), преждевременно разкъсване на околоплодната течност, дълъг безводен интервал (повече от 12 часа), нарушена регулация и слабост на раждането;
 • наранявания по време на раждане: разкъсвания на шийката на матката, вагиналните стени и перинеума;
 • нарушение на отделянето на плацентата и мембраните в последния етап на раждането;
 • помощни методи на раждане: разрез в перинеума (епизиотомия), прилагане на акушерски форцепс, цезарово сечение.

Защо има висока температура след раждането, как да я сваля?

Бременността и раждането изисква инвестиция на сила и енергия от жената. Появата на бебе в семейството е изпълнена с липса на нощен сън, стрес, притеснения. Това се случва и не толкова рядко, температурата след раждането се повишава до 38 градуса и повече. Какво може да причини такива числа, какво да правя? Когато можете самостоятелно да се справите със ситуацията и в какви случаи да се обърнете към лекаря?

Защо температурата се повишава

Отклонението от нормалните температурни показатели при всяко лице е защитна реакция, като правило, към възникнала инфекция. Бактериите и вирусите, попадайки в тялото и започвайки да се размножават активно, отделят биологично активни вещества, токсини. Реагирайки на тази "инвазия", клетките на тялото започват да стимулират повишаването на температурата, като същевременно засилват метаболизма и имунния отговор. Следователно, ако термометърът не е 36,6, а от 37,0 до 38,0, това не винаги е лошо. Това е пряко доказателство, че тялото реагира активно на патогени..

След раждането температурата може да се повиши по различни причини. Еднократното му покачване без значително влошаване на общото състояние и при липса на други оплаквания не бива да тревожи жената. В противен случай трябва незабавно да се консултирате с лекар. Дори естественото неусложнено раждане не е гаранция, че всичко ще се оправи в следродилния период (и то продължава 42 дни от момента на появата на бебето).

Фактори, предразполагащи към появата на температура в този момент:

 • Поднормено тегло.
 • Имунен дефицит от всякаква етиология - наследствен, придобит (например ХИВ или туберкулоза, както и кръвни заболявания и др.).
 • Инфекциозни заболявания на репродуктивната система, особено през третия триместър на бременността. Това са цервицит, колпит и т.н..
 • Трудно раждане с множество генитални травми.
 • Продължителността на безводния период от повече от 12 часа увеличава риска от възпалителни усложнения няколко пъти.
 • Патология на раждането във всеки период, например пълно или частично плътно закрепване на плацентата (мястото на детето), когато е необходимо да се направи сериозна намеса за отстраняването му.
 • Всички хирургични интервенции в процеса, включително цезарово сечение.

Също така трябва да се обърне специално внимание на това как правилно да се измерва телесната температура след раждането, докато кърмите. Факт е, че през целия период на лактация, когато се прилага термометър върху подмишницата, индикаторът винаги ще бъде по-висок от действителния. Това се дължи на факта, че локално тук температурата винаги ще бъде по-висока поради притока на мляко, особено ако гърдите са препълнени. Въз основа на тези позиции се препоръчва да го измерите в огъването на лакътя, можете да използвате и безконтактен термометър.

Проблеми с гърдите

Една от често срещаните причини, поради които температурата се повишава една седмица след раждането, е развитието на конгестивни проблеми с гърдите. Особено често подобен въпрос възниква на 3 - 7-ия ден след раждането, тъй като по това време настъпва максималното пристигане на мляко. С прекомерното му производство, ако бебето суче малко или изобщо не, настъпва лактостаза, през която температурата се повишава. Като правило той поддържа около 37 - 38 градуса. При по-значително увеличение трябва да се консултирате с лекар, тъй като лактостазата може неусетно да се превърне в мастит - възпаление на млечната жлеза. В този случай можете да забележите остра болезненост в гърдите, да палпирате лобула, препълнен с мляко. Често кожата над нея е хиперемирана (яркочервена с подчертан съдов модел). Много е болезнено да изцеждате мляко сами, рядко някой може да го направи без външна помощ - по-добре е да се обади на акушерка или поне да попита някой от близки роднини.

Лактостаза след раждане

Маститът трябва да се лекува при първите му прояви, в противен случай тази форма на възпаление бързо преминава в следващия етап - образуване на абсцес. В същото време телесната температура се поддържа на около 39 - 40 градуса, жената се притеснява от пулсиращата болка в млечната жлеза и всички горепосочени симптоми от предишните етапи остават.

Тазово възпаление

Често след раждане, както след извършване на цезарово сечение, така и след естествено възниква възпаление. Той може да бъде локализиран в тазовата кухина, в матката и цервикалния канал, както и във влагалището. Клиничната картина също ще зависи от интензивността на възпалението..

Ако температурата се повиши след раждането, тогава по-често патологичният процес се появява в маточната кухина. По-трудно и по-опасно е, ако има възпаление в малкия таз, последиците от такава инфекция могат да бъдат пагубни - понякога е необходимо да се отстрани матката при млади жени.

Ако възпалителният процес е локализиран в маточната кухина, тогава той може да бъде ограничен до ендометриума (ендометрит) или да обхване мускулите на органа (метроендометрит). В допълнение към температурата, която обикновено се повишава до 38 - 39 градуса, жената се притеснява от дърпащи болки в долната част на корема. Също така, освобождаването от отговорност (в рамките на 42 дни от момента на раждането, те се наричат ​​лохии), придобиват неприятна, понякога гнилостна миризма. Лечението на тази патология включва антибактериална терапия, облекчаване на болката, както и локално противовъзпалително.

Понякога, няколко дни и седмици след раждането, възпалението в маточната кухина може да се дължи на забавяне на плацентарните лобули или мембрани. Симптомите на патологията са същите като при ендометрит. Но за разлика от предишния, тук, като етап от лечението, се извършва кюретаж на маточната кухина с отстраняване на всички патологични области.

Пелвиоперитонитът е възпаление в тазовата кухина (около матката). Придружен е от много висока температура, остри коремни болки и понякога нарушено съзнание. Изразява се слабост, общо неразположение, намалява чревната перисталтика, в резултат на което се появява запек. Потокът на урина също може да бъде нарушен. В повечето случаи пелвиоперитонитът се появява след цезарово сечение..

Параметрит - възпаление на пространството близо до тялото на матката, клиничната картина е подобна на ендометрит и неекспресиран пелвиоперитонит. Диагностиката може да се извърши само след допълнителен преглед.

Препоръчваме да прочетете статията за възпаление на матката след раждане. От него ще научите за причините за следродилно възпаление на органи, симптоми и признаци на проблем при млада майка, методи за диагностика и лечение.

Патология на вените на долните крайници

Понякога след раждането може да възникне възпаление на повърхностните или дълбоки вени на краката. По-често патологията се появява при онези жени, които са имали този проблем преди бременността. Клиничната картина на тромбофлебита може да бъде изразена или не. Температурата се повишава до 37 - 37,5 градуса. Засегнатият крайник се подува, боли. Ако се появи тромбофлебит на повърхностни съдове, тогава вената се подува, палпацията й е болезнена.

Тромбофлебит след раждане като причина за треска

Външно възпаление на гениталиите

По-често има възпаление на местата, където е имало тъканни шевове след раждането. Няма значение дали е имало спонтанна руптура или е направен разрез. Понякога възпалението е свързано с алергична реакция към шевния материал. Също така, патологията може да възникне при лошо съвпадение на тъканите, с големи наранявания и в случай, че хигиенните процедури след раждането не са напълно спазени. В такива ситуации понякога говорим за следродилна язва на мястото на нараняване. Клиничната картина се развива средно след 2 до 3 седмици след раждането. Мястото на възпаление набъбва, зачервява се, покрива се със сив гноен разцвет, боли.

Други инфекциозни заболявания

Следродилният период при всяка жена е придружен от имунодефицит. Това е следствие от пренапрежение, загуба на кръв, стрес и т.н. Тялото на новосформираната майка може да даде свръхреакция дори на банален възпалителен процес. След като изключихме всички горепосочени фактори, често остава въпросът защо температурата се е повишила след раждането.

Случва се няколко дни преди появата на херпесни изригвания по устните или други лигавици, жените забелязват повишаване на телесната температура дори до 39 градуса. Трябва също да разгледате по-отблизо, може би има и други симптоми на остра респираторна вирусна инфекция - болки в ставите и мускулите, слабост, летаргия, дискомфорт в гърлото, сълзене на очите и други признаци. В този случай покачването е разбираемо.

Също така, жените, които са имали хронично бъбречно заболяване преди или по време на бременност, трябва да бъдат нащрек, когато телесната им температура се повиши. Най-честите епизоди на хроничен пиелонефрит. В този случай температурата се повишава до 38 - 40 градуса, изразяват се симптоми на интоксикация (слабост, летаргия, главоболие) и се появяват болки в гърба. Елементарният преглед - общ анализ на урината - веднага ще разкрие тази патология.

Колко време е това норма?

Във всяка ситуация на повишаване на температурата подходът трябваше да бъде индивидуален. Ако има леко увеличение - до 37 - 38, и това продължава не повече от два дни, при липса на други оплаквания е възможно наблюдение и независимо лечение по известни методи - антипиретични лекарства, ако е необходимо - противовъзпалително.

Също така, не забравяйте, че туберкулозата, ХИВ и други имунодефицити на състоянието, особено изразени след раждането, могат да се проявят с висока температура, слабост и летаргия..

Възможно ли е и необходимо ли е да се сваля

Според класическите концепции в медицината се смята, че не е необходимо да се събарят температури до 37,5 градуса с каквито и да било лекарства. Това се обяснява с факта, че чрез понижаването му защитните сили на организма и имунния отговор се намаляват изкуствено. Но отново всичко е индивидуално. И ако при 37,2 - 37,3 жената се чувства много зле, трепери, притеснява се от главоболие и т.н., тогава трябва да пиете антипиретични хапчета.

Ако здравословното състояние е поносимо, тогава увеличаване до 38,0 градуса може да се остави на мира.

Какви лекарства можете да приемате

Ако жената не поддържа лактацията, всякакви лекарства могат да се използват за противовъзпалителни, аналгетични и антипиретични цели..

В случай, че новосформираната майка кърми бебето си, към избора трябва да се подходи по-внимателно. Одобрен за употреба по време на кърмене, ако е необходимо, ибупрофен, парацетамол. По-добре е да избягвате приема на аспирин и аналгин, тъй като, прониквайки в млякото, те могат да причинят условия, опасни за бебето.

Всички антипиретични прахове трябва да се третират с повишено внимание, в повечето случаи те съдържат багрила, които могат да допринесат за алергична реакция при кърмаче.

Можете да използвате народни методи, но те помагат повече при високи температури. Например, отворените области на тялото, където кръвоносните съдове са близо (лакти, слабинни зони и т.н.), могат да бъдат смазани с алкохол или разтвор на оцет. Изпаряването на течност от кожата ще намали общата телесна температура.

Кога да посетите лекар

И все пак е по-добре да не експериментирате със собственото си здраве и ако телесната температура се повиши, потърсете медицинска помощ, така че специалист да разбере причината и да предпише необходимото лечение.

Ситуации, когато трябва незабавно да посетите лекар, ако имате температура след раждане, причините за които са неизвестни:

 • когато се повиши над 38 градуса;
 • когато се появи патологично отделяне от гениталния тракт с неприятна миризма;
 • с остри болки в корема на всяка локализация;
 • с тежки симптоми на интоксикация;
 • когато се открият признаци на мастит и лактостаза.

Повишаването на температурата в следродилния период в повечето случаи показва развитието на патология. Приписването на повишаването му на стреса, умората и липсата на сън е изпълнено с влошаване на съществуващата патология и появата на опасни усложнения. Самолечението също е опасно. Ето защо при всички подобни ситуации трябва незабавно да се консултирате с лекар..

По принцип възпалението на матката след раждането има следните симптоми. Предполагам, че не върви добре, може да се предполага, че са неразумни скокове на температурата.

И основният симптом е болка в млечната жлеза и треска. Как да се предпазите от патология и как да предотвратите мастит след раждане през.

Но това се случва, ако гърдите болят и температурата след раждането се повиши над 37. Преди това може да настъпи лактостаза - стагнация на млякото.

Например, при съмнение за ARVI, с повишаване на телесната температура, с. В края на краищата всеки знае ползите от млякото в първите часове и дни след раждането..

Температура седмица след раждането: защо се е повишила и какви са причините за студени тръпки?

Бременността и раждането изисква инвестиция на сила и енергия от жената. Появата на бебе в семейството е изпълнена с липса на нощен сън, стрес, притеснения. Това се случва и не толкова рядко, температурата след раждането се повишава до 38 градуса и повече. Какво може да причини такива числа, какво да правя? Когато можете самостоятелно да се справите със ситуацията и в какви случаи да се обърнете към лекаря?

Защо температурата се повишава седмица след раждането?

Хипертермията, която се появява 5-10 дни след раждането, има причини, които изискват вниманието на специалистите:

 • Стагнация на кърмата в каналите на жлезите (лактостаза) поради рядко хранене или експресия. Жената трябва да установи кърмене и да следи състоянието на зърната, за да не влоши състоянието си с мастит - възпаление на млечната жлеза, при което инфекцията прониква в каналите на жлезата, гърдата става твърда, усещат се бучки.
 • Развитието на тромбофлебит или тромбоза - патологичен процес в стените на маточните вени, проявяващ се с оток на мястото на образуване на тромби и повишаване на температурата до 39 градуса след раждането. Тази патология се появява след няколко дни..
 • Възпалителен процес (язва) поради внасянето на патогенни бактерии и развитието на инфекция в пукнатини и разкъсвания на гениталните органи, придружени от отделяне на гной, подуване и зачервяване. Температурата след доставката в този случай се повишава до 37-38 градуса.
 • Параметритът е патологичен процес в мастната тъкан на матката от страната, където е проникнала инфекцията. Симптомите на това заболяване започват да се проявяват след раждането на дете под формата на силна болка в долната част на корема, дискомфорт по време на уриниране, студени тръпки и треска след раждане на десетия ден.
 • Метроендометрит или нагнояване на повърхността на матката поради кръвни съсиреци, останали в нея, парчета от плацентата или обостряне на предишни хронични заболявания на репродуктивната система. Това заболяване е придружено от повишаване на температурата до 38-40 градуса, студени тръпки, нарушение на съня, спазъм на матката, облачно отделяне с неприятна миризма.
 • Пелвиоперитонит в тазовата област. Това тежко възпаление се появява на 14-ия ден. По време на заболяването се появява хипертермия на тялото до 42 градуса след раждането, както и треперене (треперене), пристъпи на повръщане, гадене, схващащи болки в долната част на корема, объркване и общо неразположение.
 • Пиелонефрит може да възникне по време на бременност и да се влоши след раждането поради отслабването на имунната защита на организма. Жената страда от често и болезнено уриниране, хипертермия до 40 градуса, болка в лумбалната част на гърба.
 • Алергична реакция на тялото към материала, използван за вагинален шев и епизиотомия.
 • Респираторна вирусна инфекция.

Метроендометрит

Усложненията след раждането при жените също могат да причинят възпаление на маточната лигавица. Това се случва в случай на натрупване на секрети в тялото на родилка, запушване на шийката на матката с кръвен съсирек, задържане на частица от плацентата, с обостряне на старо заболяване. В този случай температурата настъпва приблизително 2-4 дни след раждането, тя се задържа около 39 ° C..

В този случай жената също изпитва студени тръпки, настъпва загуба на апетит и се наблюдават нарушения на съня. При палпация се усеща болка в долната част на корема. Характерът на изхвърлянето се променя: те стават мътни, миришат неприятно и количеството им може да се увеличи или намали значително. Проблемът може да бъде решен с антибиотици. Понякога трябва да промиете маточната кухина.

Какви са причините за студени тръпки?

Майката може да изпита състояние на спазъм на кожните кръвоносни съдове и мускулни тремори - студени тръпки. Жената чувства, че се тресе и се повишава изпотяването в подмишниците и на челото, появява се изпотяване. Най-често втрисането след цезарово сечение или раждане не е придружено от значително повишаване на телесната температура и се предизвиква от следните причини:

 • рязка промяна в баланса на хормоните в тялото;
 • производство на пролактин;
 • пренапрежение на мускулите на коремната кухина;
 • остатъчният ефект на лекарствата, използвани за стимулиране на раждането;
 • скокове на кръвното налягане на фона на общо изчерпване на тялото;
 • масивна загуба на кръв (последица от цезарово сечение или раждане, усложнено от множество разкъсвания);
 • дехидратация.

Каква трябва да бъде нормалната температура?

След раждането тялото на жената претърпява много процеси, свързани с възстановяване на тялото и адаптиране към нуждите на бебето - подуване и активно производство на мляко от жлезите на гърдата, заздравяване на увредения родов канал и връщане на матката в нормални размери.

При жените, които са родили за първи път, възникват въпроси: каква може да бъде температурата веднага след раждането и защо изведнъж се е повишила? За по-надеждно измерване, термометърът трябва да се постави в огъването на лакътя, за да не се отчита температурата на гърдите.

В продължение на два месеца температурата може да се задържи на 37 градуса, а експертите също така идентифицират няколко ситуации, при които хипертермията (до 38 ° C) няма да бъде проява на сериозни усложнения, които изискват медицинска намеса:

 • през първите няколко часа;
 • за 2-3 дни във връзка с установяване на лактация;
 • през деня по време на периоди на изтичане на мляко.

заключения

Както вече разбрахте, наложително е да контролирате температурата след раждането, тъй като отклонението й от нормата може да бъде причинено от опасни усложнения след раждането. В родилния дом температурата се измерва ежедневно и ако се повиши, лекарите бързо ще установят причините и ще окажат необходимата помощ. Когато вие и детето ви бъдете изписани у дома, ще трябва да измервате температурата си поне няколко седмици..

Ако се покачи рязко, както и в случаите, когато температурата не е много висока, в рамките на 37,5 º, но продължава повече от един ден, незабавно се консултирайте с лекар. Правилното лечение, предписано от него навреме, ще помогне за бързото възстановяване. А здравето на новороденото бебе до голяма степен зависи от здравето на майката..

Свързани статии

Какво да направите, ако температурата е висока?

Жената трябва да е наясно, че сега не само нейният собствен живот, но и благосъстоянието на новороденото бебе зависи от нея, поради което е необходимо незабавно да се свърже с медицинско заведение, ако се наблюдават тревожни симптоми. Състояние, при което температурата се е повишила рязко до високи цифри (39-40 градуса) и продължава през целия ден, трябва да бъде сигнал за извикване на лекар. Само специалист ще може точно да определи диагнозата и да предпише адекватна терапия.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОДРОБНО: какво да правите, ако кърмачката има температура?

Медикаментозна терапия

Употребата на антипиретични лекарства, антибиотици и други лекарства може да бъде ограничена, ако жената кърми бебето си. Лекарят може да препоръча да спрете храненето за известно време, ако майката се нуждае от интензивна терапия с лекарства, които могат да навредят на здравето на бебето..

За да намалите температурата, можете да използвате парацетамол и лекарства на основата на ибупрофен: Nurofen, Next, Ibuklin, Mig. Докато поддържат лактацията, експертите предписват антипиретик под формата на ректални супозитории и забраняват употребата на аспирин, антипиретични прахове с оцветители и аромати.

Народни рецепти

Внимателно трябва да използвате традиционни методи за понижаване на температурата (плодове и билкови отвари), за да не провокирате развитието на алергична реакция при бебето. През този период трябва да се създадат най-удобните условия за една жена: няма домакински задължения, хладна температура, необходими продукти за грижа за тялото, благоприятна емоционална атмосфера. Трябва да се помни, че те не отстраняват причината, а само временно облекчават състоянието:

 • триене с алкохолни или оцетни разтвори (нанесете върху лактите, шията, подколенните кухини);
 • компрес от настъргани картофи с оцет;
 • топъл чай с малиново сладко (не повече от три чаши на ден);
 • пиене с лимонов сок и мед;
 • сок от червена боровинка.

Кога да посетите лекар?

Ако една жена е отбелязала поне един от изброените патологични симптоми, описани по-горе, тогава тя се нуждае от помощта на специалист възможно най-скоро, самолечението тук не е допустимо. Ако температурата на жената след раждането продължи повече от 2-3 дни, докато не са идентифицирани други симптоми, възможно е да са включени и други хронични заболявания. В този случай е необходимо също да посетите лекар, който ще постави правилната диагноза и ще определи причините за температурата. Младата майка винаги трябва да бъде здрава и пълна със сили, тъй като здравето на детето зависи от нея.

По този начин повишаването или намаляването на телесната температура не трябва да се пренебрегва, тъй като следродилният период се счита за доста опасен за жената, през който могат да се появят много сериозни заболявания. Ето защо се препоръчва да се грижите и да се отнасяте много внимателно към себе си..

Възможни усложнения

Температурата след раждането и липсата на необходима помощ могат да предизвикат развитие на сериозни усложнения, които изискват продължително лечение в болница или хирургическа интервенция с отстраняване на органи, отговорни за възможността за последващо раждане. Освен това жената за дълго време ще бъде отделена от новороденото си дете..

Повечето от патологичните причини за повишаване на температурата седмица след раждането показват развитието на възпалителни процеси в организма. Тромбофлебитът без назначаването на адекватна терапия може да причини тромбоемболия, да причини общо отравяне на кръвта (сепсис), изтръпване на крайниците, загуба на усещане и смърт. Нараняванията на външните полови органи и недостатъчната грижа за тях провокират появата на груби белези и микропукнатини, които причиняват дискомфорт по време на полов акт и изискват хирургична корекция (пластика).

Застойът на млякото се усложнява от мастит, изискващ отваряне на абсцеси, продължителна антибиотична терапия и прекратяване на кърменето. Стартиралият пиелонефрит може да бъде предвестник на бъбречна недостатъчност, бактериотоксичен или септичен шок, доброкачествени тумори в пикочно-половата система и хипертония. Ако се появят някакви тревожни симптоми, по-добре отидете на консултация със специалист, за да се предпазите от тежките последици.

Споделете с приятелите си!


Основните симптоми на ARVI са сходни, както и пътищата на предаване (по въздух, контакт). Треската налага прием на антипиретични лекарства, а в случай на бактериални усложнения са необходими антимикробни средства. Това поражда загриженост относно продължаването на кърменето..

 • слабост;
 • треска;
 • хрема;
 • главоболие;
 • възпалено гърло;
 • болка в мускулите;
 • намален апетит.

В момента се смята, че кърменето не трябва да се спира, ако ARVI протича без тежка интоксикация.

Нестероидните противовъзпалителни лекарства (парацетамол, ибупрофен), използвани за понижаване на телесната температура, са безопасни, когато се използват в умерени дози за кратко време. Решението за възможността за запазване на кърменето, ако е необходимо да се предписват антибактериални лекарства, се взема от лекуващия лекар.

Защо температурата се повишава след раждането след седмица или две?

Раждането на дете е труден период в живота на всяка майка. Но мнозина грешат, мислейки, че след него няма нищо по-трудно. Всъщност процесът на възстановяване е много по-сложен. Случва се, че трае 2 седмици и преминава лесно, или може да се проточи 2 месеца и да премине с усложнения.

Едно от най-честите усложнения е високата температура след раждането. То може да бъде причинено само от стрес, което е нормално, или може да е признак на инфекция, с която трябва да се борим. Ами ако тя стана? Трябва ли да расте? Какво трябва да бъде без патологии? Какви са причините и последиците? От какво, напротив, намалява? Тази статия ще ви помогне да разберете..

Причини

Лекарите споделят два вида причини, поради които родилката може да има подобни заболявания: патологични и физиологични.

Физиологични

Нормално е да имате треска след раждане. В крайна сметка това е стрес за всяка майка. Ето основните причини за треска:

 • Загуба на големи количества течности (до 8 литра за кръв, пот и околоплодни води). Дисбалансът във водното налягане спада и това причинява треска.
 • Промени в хормоналните нива поради загуба на плацентата, която отделя хормони по време на бременност.
 • Драматична загуба на тегло след бременност.
 • Имунен дефицит (ХИВ, туберкулоза и дори грип).
 • Неразположение в последния триместър на бременността.
 • Усложнения в процеса, много наранявания и счупвания.
 • Цезарово сечение и други хирургични процедури.
 • Мускулни треперения (мускулите се свиват неволно и се генерира топлина).

Ако температурата е 37, тогава няма от какво да се страхувате. Тук работят два фактора: плацентата излиза и млякото идва. Това е активната работа на жлезите с вътрешна и външна секреция. Това обикновено изчезва след първото подаване..

Ако няма усложнения и тялото ви просто изразходва голямо количество ресурси за възстановяване, тогава термометърът трябва да показва до 37-38 ° C за не повече от 2-3 дни. Ако треската не отшуми дори след една седмица, трябва да посетите лекар и да бъдете проверени за инфекция или усложнения.

Патологични

Това са заболявания и инфекции, които могат да бъдат веднага след раждането..

 1. Язвата на мястото на разкъсването е опасна инфекция, която възниква, ако вирусът навлезе в разкъсване, пукнатина или шев (те се прилагат върху перинеума, шийката на матката или вагиналната стена). Често се освобождава гной, пациентът изпитва дискомфорт и усещане за парене върху гениталиите и температурата може да се повиши до 38 ° C..
 2. Метроендометрит - подуване вътре в матката. Ако част от плацентата остава там или се натрупа много кръв, тогава най-често бактериите, които попадат там, се развиват бързо. Ако сте изправени пред това заболяване, тогава за 3-4 дни температурният фон се повишава до 39 ° C, пациентът е в треска, мляко, апетитът изчезва, тя практически не спи. Болката се усеща в матката, тя не се свива и отделянето става обилно и мирише много неприятно.
 3. Параметрит - нагряване на мастната тъкан в околоочния регион. Това се случва едностранно и двустранно (по-рядко). На 10-ия ден, максимум две седмици след раждането на детето, може да има повишена температура до 38-40 ° C. Пациентът трепери, боли я долната част на корема, често я боли да отиде до тоалетната и да натовари таза. На мястото на инфекцията се появява гной.
 4. Пелвеоперитонитът е възпаление в тазовия перитонеум. Температурата месец след раждането (по-рядко от 2 до 3 седмици) се повишава до 42 °, младата майка има температура, боли долната част на корема, появяват се гадене и повръщане.
 5. Тромбофлебитът е общото наименование за стесняване на вените и кръвни съсиреци. Кръвта не идва добре, здравословното състояние на пациента се влошава. При младите майки, две седмици след облекчаване на тежестта, се развива тромбофлебит на маточните вени. Има риск той да отиде по-далеч и да засегне вените на краката и таза. Топлината се наблюдава от 37-38 ° С до 40-41 ° С. Краката се подуват, нараняват и зачервяват.
 6. Лактостаза - застой на мляко в млечната жлеза. Ако млада майка пропусне повече от едно хранене, не изцежда правилно мляко или преохлажда или прегрява гърдите си. Това е една от най-честите причини, поради които температурата след раждането се повишава до 38-39 ° C. Но след като гърдите се изпразнят, те се нормализират. Ако пропуснете храненето и изцеждането, болестта преминава в мастит..
 7. Маститът е възпаление на млечните жлези. Вирусът пътува до жлезите през пукнатини в зърната. Телесната температура на момичето веднага се повишава след раждането до 38 ° C и по-висока. Гърдите много болят и се подуват, главата се чупи, жената се тресе. Понякога от гърдите излиза гной.

Да сваля или да не сваля?

Лекарите казват, че до 37,5 ° C не е необходимо лекарство. Ако вземете антипиретик с такива показания на термометър, тогава намалявате имунитета и изкуствено отслабвате тялото си. Но има ситуации, когато при 37 ° C жената има температура, главата й се счупва и зъбите я болят. В този случай си струва да приемате антипиретични лекарства..

Ако се чувствате нормално, тогава е по-добре да не събаряте до 38 ° C.

Също така не забравяйте да не изпадате в паника преди време и да спрете да храните бебето си. Ако това не е мастит (гной не идва от гърдите), тогава детето не е в опасност.

Каква напитка?

Ако няма кърмене или жената не кърми по някаква друга причина, тогава, за да се отървете от неразположението, можете да пиете всякакви обичайни средства, различни от антибиотици, тъй като такива силни лекарства трябва да се предписват само от сертифициран специалист. Съществува класическа и доказана комбинация от аналгин с парацетамол.

Въпросът за хапчетата по време на кърмене е много сериозен, защото само терапевт или гинеколог може да предпише силни лекарства. Можете да използвате лекарства, които са били разрешени по време на бременност: Ибупрофен, Парацетамол.

Аспиринът и аналгинът трябва да бъдат изключени, тъй като с млякото могат да навредят на бебето. Същото важи и за пакетираните прахове, има багрила, които причиняват алергии при бебето.

етнонаука

Ако не искате да пиете лекарства без лекарско предписание, но се чувствате зле, можете да опитате някои от „бабините“ методи за справяне с такова заболяване.

Компресите помагат добре. Вземете суров картоф, настържете го и добавете чаена лъжичка оцет. Прилагайте този компрес 2-3 пъти на ден по 10 минути на коленете и лактите. Сменяйте периодично компреса на студен. Можете също да го прикрепите към главата си.

Тинктурата от лук не е най-приятното лекарство, но укрепва имунната система, помага за справяне с неразположението и повишава тонуса. Настържете голяма глава на ситно ренде, залейте 2 чаши вряща вода и пийте по 100 мл на топло на всеки час. Ще се почувствате по-добре през деня на това лечение..

Отлично доказано лекарство е медът и лукът. Настържете 200 грама ябълки (червени, сладки) и лук на ренде. Налейте 2 супени лъжици течен мед и яжте чаена лъжичка след хранене.

Не използвайте алкохол или водка за втриване, ако кърмите, тъй като някои от парите се абсорбират през кожата в кръвта и увреждат новороденото.

Кога да тичам в болницата?

Не изпадайте в паника през първата седмица, но ако здравето ви не се подобри, тогава не е нужно да експериментирате върху издръжливостта и да застрашавате здравето си, защото сега принадлежите не само на себе си, но и на бебето си.

В кои случаи е просто опасно да се самолекувате:

 • Ако причината за треската е неизвестна и е продължила повече от 10 дни.
 • Ако термометърът е над 38 ° С.
 • Ако има неприятно отделяне с остра миризма от влагалището.
 • Със силна коремна болка.
 • При гадене и други симптоми на интоксикация.
 • Ако има признаци на мастит и лактостаза.

Намаляване

Не винаги след раждането температурата е 37 ° C. Лекарите също така отбелязват случаи на понижаване до 35 ° C. Той е безвреден и не включва замърсяване. Спадът е свързан с фактори като:

 1. Ниски нива на желязо в кръвта (хемоглобин) поради загуба на кръв, продължително гладуване и общ стрес. Хемоглобинът пада, ръцете на жената изстиват и потъмняват в очите. Този проблем се решава с няколко инжекции и обилно хранене с червено месо или черен дроб. При правилно хранене, след 2-3 седмици след раждането, хемоглобинът се възстановява до нормалното.
 2. Спадът в нивата на имунитета след бременност също е често срещано заболяване. Ако други усложнения не преминат, имунната система ще се възстанови след 2-3 месеца сама.
 3. Лоша функция на щитовидната жлеза. След бременността не само калций, но и йод напуска тялото на момичето. Поради това термометърът показва 35 ° C и по-ниско. Необходимо е да се ядат йодсъдържащи вещества и балансът ще бъде възстановен.

И не забравяйте, че при съвременната медицина усложненията след бременността, макар и не рядко, са съвсем поносими и ако не пренебрегвате съветите на терапевта и акушер-лекаря, периодът на възстановяване ще отмине бързо и можете да се наслаждавате на радостите от майчинството без постоянни притеснения за здравето си.