Ами зависи от каква цел го приемате..

За да забременее, моята приятелка пиеше само фолиева киселина, но това не й помогна. причината беше съпругът. (по тази тема въпросът Как да подобрим качеството на спермата, за да увеличим шансовете за зачеване?)

Ако понякога се предписват рак или тумори, понякога се предписва метотрексат, но това е по преценка на онколога.

По принцип аскофолът и листът се считат за негови аналози. Повече препарати на базата на аскорбинова киселина. Но тук трябва да се консултирате с лекар, а не по друг начин..

Витамин В9 или фолиевата киселина е лекарство, което е необходимо за образуването на ДНК и нормалното развитие на нероденото дете.Експертите смятат, че ако започнете да приемате фолиева киселина месец преди бременността и продължите да я приемате през първите 3 месеца от бременността,

тогава рискът от бебе с необичайни явления на мозъка и гръбначния мозък намалява повече

повече от 50%. Препоръчително е да приемате поне 400 mcg фолиева киселина на ден.

Натуралните продукти съдържат фолиева киселина в: леща, спанак, бяло зеле,

броколи, цитрусови плодове, ягоди, киви.

Сред лекарствата има заместител на фолиевата киселина Това е метотрексат.

Фолиева киселина. (запазено за себе си) може би някой също ще дойде по-удобен

Фолиевата киселина (витамин В9) е жизненоважен витамин. Той участва в метаболитните процеси, включително синтеза на ДНК, отговаря за образуването на кръвни клетки, необходим е за формирането на имунитет и подобрява функционирането на стомашно-чревния тракт. Витаминът е особено важен за бременни жени, тъй като участва в образуването на нервната тръба на плода, предотвратявайки неговите дефекти в развитието. Освен това фолиевата киселина играе важна роля за формирането на плацентата.

Дефицитът на фолиева киселина не винаги се проявява с видими симптоми. Но в същото време проучванията показват, че дефицитът на витамин В9 се наблюдава при 20-100% от населението, в зависимост от региона. Това е един от най-честите дефицити на витамини. Нещо повече, дори при липса на каквито и да е клинични прояви, рискът от инфаркти и инсулти се увеличава, имунитетът намалява..

На първо място, при дефицит на фолиева киселина се появява анемия. При този тип анемия не само броят на червените кръвни клетки намалява, но и тяхната функция е нарушена, тъй като повечето от тях оставят костния мозък незрял. Ако този дефицит не бъде коригиран, се появяват симптоми като загуба на апетит, раздразнителност, умора, последвани от повръщане, диария и косопад. Кожни промени, могат да се появят болезнени рани в устата и гърлото.

Дефицитът на фолиева киселина по време на бременност засяга преди всичко нервната система на плода, увеличава се рискът от хидроцефалия, аненцефалия (отсъствие на мозъка), церебрални хернии и забавяне на психическото и физическото развитие на нероденото дете. Съществува висок риск от дефекти в гръбначния стълб, например незатваряне („отворен гръб“). В допълнение, дефицитът на този витамин може да причини преждевременно прекъсване на бременността, плацентарна недостатъчност.

Нуждата от витамин при възрастен е 200 mcg на ден, при бременни жени - 400 mcg на ден.

Какви храни съдържат фолиева киселина:

Основният източник на витамин е пълнозърнестото брашно. Освен това има много този витамин в спанак, магданоз, салата, зелен грах, боб. Относително големи количества фолат се съдържат в цитрусовите плодове и техните сокове, аспержи и авокадо. От животинските продукти черният дроб е най-богат на него. Той присъства в много по-малки количества в риба, месо, сирена..

Дефицитът на фолиева киселина обикновено не се наблюдава при вегетарианците, тъй като те ядат много растителна храна, включително зелени. Но ако не ги използвате постоянно в големи количества, тогава трябва допълнително да приемате фолиева киселина под формата на таблетки и като част от витамини, тъй като в този случай е доста трудно да се задоволи нуждата на организма от фолиева киселина само чрез храна, особено през студения сезон.

При нормален състав на чревната микрофлора, малко количество фолиева киселина може да се синтезира от организма самостоятелно.

Силният чай ускорява отделянето на лекарството от организма. В допълнение, необходимостта от фолиева киселина се увеличава от някои лекарства: орални контрацептиви, антиациди (Multi-tabs perinatal 400 mcg, в Pregnavit - 750 mcg. Тоест всички лекарства имат достатъчна профилактична доза, така че дозата на фолиевата киселина трябва да бъде избрана, като се вземе предвид нейното лекарство в мултивитаминен комплекс.При липса на дефицит на фолиева киселина не се изисква допълнителен прием, ако приемате някакви витамини за бременни жени.

Кога да приемате лекарството?

Лекарството е от най-голямо значение по време на бременност.Необходимостта от бременност е 400 mcg (според някои източници 800 mcg) на ден, но ако има недостиг на витамини в организма, се изисква голяма доза, за да се компенсира този дефицит. Невронната тръба започва да се формира 16-28 дни след зачеването. В тези дни една жена може да не знае за бременността си и да не започне да приема фолиева киселина навреме. Следователно лекарството се предписва на етапа на планиране на бременността. Най-важно е да приемате лекарството през първите 12 седмици от бременността..

Някои жени се страхуват от предозиране на наркотици. Предозирането на лекарства е изключително рядко, само ако приемате лекарството в дози, стотици пъти по-високи от нуждите на организма (20-30 таблетки на ден). В други случаи излишъкът от лекарството просто се екскретира от тялото (по време на бременност, екскрецията на лекарството от тялото се ускорява), без да има отрицателен ефект върху него. Въпреки това, както при всички лекарства, могат да се появят алергични реакции..

Лекарството трябва да се приема с кърмене в доза от 300 mcg на ден (може да бъде включено в мултивитамини). Това предотвратява развитието на дефицит както при майката, така и при бебето. Ако приемате лекарството в големи дози (например една таблетка фолиева киселина, т.е. 1000 mcg), тогава излишъкът просто ще се отдели от тялото на майката, без да се отрази неблагоприятно нито върху нея, нито върху детето.

Лекарството трябва да се приема в доза, превишаваща профилактичната, първо, ако има симптоми на дефицит на този витамин (в този случай дозата се избира индивидуално, необходима е допълнителна консултация с терапевт), и второ, ако има фактори, които увеличават приема на фолиева киселина или ускоряват нейното отделяне. Това е прием на орални контрацептиви преди бременност, прием на алмагел или фосфалугел, антиконвулсанти на етапа на планиране и по време на бременност, протеинова диета преди бременност, дефицит на растителна храна в диетата, проблеми със стомашно-чревния тракт, повръщане при бременни жени. Ако имате някой от горните фактори, тогава при планиране на бременност и през първите 12 седмици лекарството трябва да се приема по 2-3 таблетки на ден. В допълнение, дозата на фолиевата киселина трябва да се увеличи, ако има висок риск от дефекти на нервната тръба. Този риск се увеличава при жени с епилепсия, захарен диабет и ако има дефекти в развитието на роднините.

Фолиевата киселина е единственият витамин, чиято стойност по време на бременност не се отрича дори от пламенните противници на изкуствените витамини и лекарства като цяло. Ето защо, дори и да не искате да приемате каквито и да било "допълнителни" лекарства по време на бременност, не отказвайте приема на фолиева киселина поне в превантивни дози и това ще спаси вас и вашето бебе от много проблеми. Въпреки че понякога не пречи да сравните дозата, която ще ви бъде предписана, с нуждите на организма от този витамин.

Как да приемате фолиева киселина по време на бременност?

От 20 до 100% от населението имат недостиг на фолат. В същото време те може дори да не предполагат, че имат подобен проблем и дори да не знаят с какво им е натоварено това. Витамин В9 (известен още като фолиева киселина) е един от най-важните за човешкото тяло. Освен това е жизненоважен витамин. Но именно той най-често липсва. Особено при деца и бременни жени.

Дефицитът на фолиева киселина може да остане незабелязан. Но с течение на времето човек губи апетита си, става раздразнителен, бързо се уморява, след това започва диария, повръщане и в крайна сметка раните се появяват в устата и косата пада. Метаболитни процеси, образуването на еритроцити, работата на стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдовата, имунната и нервната системи - витамин В9 участва в много процеси. Тежкият дефицит на витамин В9 неизбежно завършва с мегалобластна анемия, която може да бъде фатална.

Защо бебето се нуждае от фолиева киселина?

Всеки организъм в нормално състояние на чревната микрофлора може да произвежда малки количества фолиева киселина. Той обаче не покрива нуждите от този витамин. Така че всички ние трябва да гарантираме, че той идва заедно с хранителни и витаминни комплекси..

По време на бременност нуждата от фолиева киселина се увеличава значително. Точно както важността му. Този витамин участва активно в образуването на плацентата, поради което дефицитът му може да причини плацентарна недостатъчност и да причини преждевременно прекъсване на бременността. Заедно с витамин В12 фолиевата киселина е необходима за клетъчното делене, което е особено важно за тъканите, които се делят активно - тоест по време на формирането и растежа на ембриона. Той участва в хематопоезата (при образуването на еритроцити, левкоцити, тромбоцити) и е необходим за образуването на нуклеинови киселини (РНК и ДНК), участващи в предаването на наследствени признаци.

Фолиевата киселина играе много важна роля за формирането на феталната нервна тръба. Недостигът на витамин В9 е изпълнен с развитието на много тежки дефекти на плода. Рисковете за него с липса на фолиева киселина по време на вътрематочното развитие (особено в ранните етапи) са много високи:

 • хидроцефалия;
 • аненцефалия (отсъствие на мозъка);
 • церебрална херния;
 • забавяне на умственото и физическото развитие;
 • вродени деформации;
 • дефекти на гръбначния стълб;
 • преждевременно прекъсване на бременността;
 • мъртво раждане.

Самата бременна жена страда от липса на фолиева киселина. Недостигът на витамин В9 причинява токсикоза, депресия, болки в краката, анемия.

Когато имате нужда от фолиева киселина по време на бременност?

Фолиевата киселина е абсолютно необходима за всяка бременна жена. Това е единственият витамин, чието значение и необходимостта от допълнителен прием по време на бременност не се отричат ​​дори от най-запалените противници на изкуствените витамини..

Всички процеси, които протичат с участието на фолиева киселина по време на формирането на плода, полагането на неговите органи, физическото и психическото здраве, се случват в най-ранните етапи на бременността - когато жената все още дори не знае за нея. На 16-ия ден след зачеването нервната тръба започва да се формира. Този процес е особено важен и, както вече казахме, за нормалното му преминаване е необходимо достатъчно количество витамин В9. Най-важното е, че той влиза в тялото на бъдещата майка през първите 12 седмици от бременността. Ето защо е идеално да приемате фолиева киселина дори на етапа на планиране на зачеването..

Но дори и да сте разбрали за бременността много по-късно, отколкото бихте искали, все още не е късно и наистина трябва да приемате фолиева киселина. Невронната тръба претърпява различни промени през първия триместър.

Как да заменим фолиевата киселина по време на бременност

Железни препарати, фолиева киселина и нейните производни, които се наричат ​​витамин “В”девет”Наричат ​​се едни от основните вещества, които могат да подобрят хода на бременността и нейния резултат. Недостигът на фолатни съединения може да доведе до патологични промени в състава на кръвта на майката и плода, до нарушения във формирането на плацентата и новата васкулатура в матката, до недоносеност и раждане на деца с тежка патология на развитието..

p, блок цитат 1,0,0,0,0 ->

p, блок цитат 2,0,0,0,0 ->

Необходимо ли е да се пие фолиева киселина по време на бременност??

p, блок цитат 3,0,0,0,0 ->

Витамин „Вдевет”Намира се в хранителни продукти - листни градински зеленчуци, соя, броколи, цитрусови плодове, зелен грах, моркови, банани, мая, черен дроб, хлебни изделия, сирена, извара, месо, яйца и др. Значително количество от него се произвежда от чревната микрофлора на човека. Въпреки това, дори при правилно хранене и употребата на голямо количество от тези продукти, дефицитът на витамини в организма е напълно възможен..

p, блок цитат 4,0,0,0,0 ->

Това се дължи на бързото му унищожаване (от 50 до 90%) по време на съхранението на зеленината и термичната обработка на храната, с използването в земеделието на агенти, които ускоряват растежа на животните, отглеждането на зеленчуци и зеленчуци в оранжерии и заболявания на стомашно-чревния тракт при хората. Трябва също да се има предвид, че нуждата от витамин „Вдевет”След зачеването се увеличава значително. В същото време се смята, че поради различни причини 60% от населението има недостиг на витамини, а дневният му прием по време на бременност се покрива с храна само с малко повече от 50%..

p, блок цитат 5,0,0,0,0 ->

Основните причини за развитието на такъв дефицит на биологично активно вещество са следните:

p, блок цитат 6,0,0,0,0 ->

 • липса на прием с храна;
 • хронични заболявания на стомаха и / или червата, водещи до нарушена абсорбция на витамина;
 • генетични нарушения, при които в организма липсват ензими, които влияят на превръщането и усвояването на фолатите;
 • прием на някои лекарства, основните от които са някои антиконвулсанти, сулфонамиди, орални контрацептиви, антиациди, барбитурати, салицилати във високи дози, противотуберкулозни лекарства и някои други;
 • пиене на алкохолни напитки.

Защо се предписва фолиева киселина по време на бременност??

p, блок цитат 7,0,1,0,0 ->

В момента дефицитът на витимин „Вдевет”Това е най-честата хиповитаминоза сред бременните жени. Може да се прояви като обща слабост, замаяност и главоболие, умора, загуба на тегло, анемия, склонност към тромбоза, намалена резистентност към респираторни вирусни инфекции, нарушена функция на централната нервна система, раздразнителност, депресия, неврози, увреждане на паметта, известна агресивност, припадък състояния, неврит.

p, блок цитат 8,0,0,0,0 ->

Фолиевата киселина е от голямо значение за синтеза на протеини и нуклеинови киселини (ДНК и РНК), което обяснява изключителната й роля в процесите на регенерация на клетките, поддържане на нормалната структура на всички тъкани и органи, медиирано блокиране на трансформациите в злокачествени клетки.

p, блок цитат 9,0,0,0,0 ->

Фолиева киселина в комбинация с други витамини

Той играе специална роля за осигуряване на растежа и развитието на плода. Нормалното му съдържание в женското тяло е най-необходимо през първия триместър, когато настъпва интензивно клетъчно делене, тъканите и органите на нероденото дете се полагат и ембрионалната нервна тъкан, както и плацентарните съдове, се формират особено бързо.

p, цитат 10,0,0,0,0 ->

Витаминният дефицит се характеризира и с висок риск от нарушено формиране на невралната тръба на плода, чието полагане започва 2,5-4 седмици след зачеването, образуване на малформации на централната нервна система (хидроцефалия, аненцефалия, мозъчни хернии, дебилност, незатваряне на сводовете на прешлените), устни "и" цепнатина на небцето ".

p, цитат 11,0,0,0,0 ->

В допълнение, недостигът на витамини също се придружава от:

p, блок цитат 12,0,0,0,0 ->

 • развитието на гестоза;
 • преждевременно отлепване на плацентата;
 • спонтанен аборт;
 • спонтанен аборт;
 • вътрематочна фетална смърт и други усложнения.

Колко и за колко време по време на бременност трябва да пиете фолиева киселина, за да избегнете възможните усложнения.

p, блок цитат 13,0,0,0,0 ->

p, цитат 14,0,0,0,0 ->

Инструкции за употреба на фолиева киселина по време на бременност

Предлага се в таблетки в чист вид или в комбинация с аскорбинова киселина или цианокобаламин (витамин „В12”) В дози от 400-1000 mcg в препарати под различни имена - Foliber, Askofol, Folacin, Mamifol и други. Освен това се произвеждат витаминни комплекси и биологични добавки, съдържащи този витамин. Таблетките могат да се приемат без дъвчене със или без храна. Те трябва да се измият с обикновена вода..

p, блок цитат 15,1,0,0,0 ->

Кога да започнете да пиете витамин Вдевет"?

p, блок цитат 16,0,0,0,0 ->

Приемът на фолиева киселина в ранните етапи на бременността и по-добре дори на етапа на планиране ви позволява да предотвратите появата на всички усложнения, изброени по-горе. Бионаличност на синтетични производни на витамин „Вдевет”По-висока в сравнение с естествената фолиева киселина.

p, блок цитат 17,0,0,0,0 ->

Световната здравна организация препоръчва приема на желязо и витаминни препарати „Бдевет”На всички бременни жени. В зависимост от акушерската история на бременната жена, наличието на определени заболявания, акушер-гинекологът определя дозировката на фолиевата киселина. Например беше установено, че приемането му през първия триместър със 70% предотвратява фетални малформации на нервната система.

p, блок цитат 18,0,0,0,0 ->

До кога да приемате фолиева киселина по време на бременност?

p, блок цитат 19,0,0,0,0 ->

Приемът се препоръчва като задължителна профилактика от момента на бременността и след това в продължение на 12 седмици (първи триместър). След този период лекарството може да бъде отменено, ако няма признаци на неговия дефицит и при условие, че жената не иска да продължи да го приема през втория триместър на бременността и по-нататък, докато бебето се роди. Желателно е да започнете да го приемате дори на етапа на планиране на бременността (1-3 месеца преди зачеването), продължете да го приемате до раждането на детето и дори до края на кърменето.

p, блок цитат 20,0,0,0,0 ->

Дозировка

p, блок цитат 21,0,0,0,0 ->

 • По време на периода на планиране на бременността се препоръчва прием на 400 mg от лекарството дневно.
 • Дневната доза фолиева киселина през първия триместър трябва да бъде между 600 и 800 mcg.
 • От седмица 13 до раждането, препоръчителната дневна доза е 800 mcg.
 • По време на кърмене - от 400 до 600 mcg.

Ако е необходимо, от гинеколог дневните дози на лекарството могат да бъдат увеличени няколко пъти:

p, блок цитат 22,0,0,1,0 ->

 • Ако бременна жена има захарен диабет или конвулсивен синдром (епилепсия), дозата се увеличава до 1000 mcg (1 mg).
 • В случай на анамнеза за спонтанни аборти с дефекти в развитието, които са изброени по-горе (дефекти в развитието на нервната тръба), или раждане на деца със същите дефекти, умствена изостаналост, невропсихични разстройства - дневната доза се увеличава до 4000 mcg (4 mg).

По преценка на лекаря дозите също могат да бъдат увеличени до 0,8 - 4 mg, ако бременната приема лекарства, които намаляват абсорбцията на витамина в кръвта - цитостатични, антиконвулсантни, противотуберкулозни, антималарийни и сулфаниламидни (бисептол) лекарства, алкохолни тинктури от лекарства. Освен това се вземат предвид и приемът на орални контрацептиви и кортикостероиди, високи дози салицилати, употребата на алкохолни напитки, силно сварен чай и кафе..

p, блок цитат 23,0,0,0,0 ->

p, блок цитат 24,0,0,0,0 ->

Противопоказания и предозиране

p, блок цитат 25,0,0,0,0 ->

Употребата на лекарството е противопоказана, ако има:

p, блок цитат 26,0,0,0,0 ->

 • алергия към фолиева киселина;
 • бронхиална астма;
 • анамнеза за злокачествени новообразувания в близкото семейство;
 • дефицит на витамин В12”;
 • злокачествена анемия;
 • хроничен пиелонефрит.

Проявява се излишък на фолиева киселина:

p, блок цитат 27,0,0,0,0 ->

 • горчивина и метален вкус в устата;
 • диспептични симптоми под формата на намален апетит, гадене, повръщане, дискомфорт и подуване на корема, диария и др.;
 • немотивирана раздразнителност и тежка възбудимост;
 • нарушение на заспиването;
 • нарушена бъбречна функция, недостиг на цинк и витамин В12”В кръвни изследвания.

Предозирането на фолиева киселина по време на бременност е малко вероятно, тъй като е водоразтворимо вещество и се усвоява от организма само в необходимото количество. Излишъкът му се отлага частично от черния дроб, а останалата част от излишното количество се екскретира от тялото през бъбреците.

p, блок цитат 28,0,0,0,0 ->

Като правило е възможно предозиране на лекарството с неговия токсичен ефект върху тялото на жената и / и плода, вероятно с дневни дози над 15 mg, както и в случаите, когато има тежки бъбречно-чернодробни нарушения. В почти всички случаи приемът на лекарства от въпросния витамин се характеризира с липсата на сериозни странични ефекти..

p, блок цитат 29,0,0,0,0 -> p, блок цитат 30,0,0,0,1 ->

Абсорбцията на желязо също се намалява от чая и кафето; при нисък хемоглобин те не трябва да се пият по време и след хранене. Но витамин С е вашият съюзник за повишаване на хемоглобина в кръвта. Пийте сок от портокал или домат, добавете пресен лимонов сок, кисела киселина, чушки, лук и билки към храната си.

Пшеницата и другите зърнени култури свързват желязото в червата и предотвратяват абсорбцията му, тоест при нисък хемоглобин е по-добре да се яде месо без хляб, тестени изделия и каша и като гарнитура да се избират картофи, зелен грах, зеле, боб и други зеленчуци.

Йодомарин по време на бременност - инструкции за бъдещи майки

Бременните жени почти удвояват нуждата си от йод. Следователно, за да се избегне йоден дефицит по време на бременност, е необходимо да се приемат йодсъдържащи лекарства, например Йодомарин, но само по препоръка на лекар.Помислете в какви дози и кога трябва да се приема това лекарство, за да носи ползи, а не вреда.

Йодомарин и бременност: инструкции за употреба

Това лекарство се предписва на повечето жени, които очакват бебе. Това се дължи на голямото значение на йода за правилното формиране и развитие на ембриона. Липсата на този микроелемент по време на бременност може да доведе до необратими последици за плода, които не могат да бъдат коригирани по никакъв начин след раждането на бебето и с течение на времето те също няма да изчезнат.!

При умерен йоден дефицит се наблюдава късно развитие на речта, умствена и физическа активност на детето, а при значителен йоден дефицит - непоправимо изоставане в развитието.

Рязкото намаляване на нивото на този микроелемент в организма може да провокира спонтанен аборт, особено в ранните етапи.

От втория триместър на бременността щитовидната жлеза на бебето се полага и нейното по-нататъшно функциониране, а това изисква йод. С липсата си в тялото на майката, бебето страда от вроден хипотиреоидизъм, който се проявява след раждането под формата на запек, изоставане във физическото развитие и намаляване на интелектуалните способности.

Това лекарство се предлага в две форми: доза от 100 и 200 mcg. Като правило Йодомарин 100 се предписва за предотвратяване на йоден дефицит при планиране на зачеването. Но по време на бременност, най-често лекарят препоръчва прием на доза от 200 милиграма, особено през първия триместър на бременността, когато плодът има голяма нужда от g

Прием на бременни жени с фолиева киселина

Един от най-важните хранителни вещества за бременни жени е витамин В9 (фолиева киселина). Не напразно в практиката на планиране и управление на бременността е фиксирано задължителното предписване на фолиева киселина за всички жени..

Показания

Препарати с витамин В9 се предписват за предотвратяване и отстраняване на неговия дефицит. А по време на бременност рискът от дефицит се увеличава значително. Липсата на фолиева киселина води не само до влошаване на състоянието на жената, но също така причинява малформации на плода и може да доведе до аборт.

Ето защо като превантивна мярка се препоръчва да се пие витамин за всички бременни жени. И непременно фолиевата киселина се предписва на бременни жени:

Противопоказания

Бременните жени не трябва да приемат препарати с фолиева киселина, ако имат алергии. Симптомите на последното са кожен обрив и сърбеж, зачервяване на кожата, бронхоспазъм, повишена телесна температура.

Дозировка и характеристики на приложение

Препарати с фолиева киселина трябва да се приемат при планиране на бременност, или по-скоро 2-3 месеца преди зачеването, и да се пие до раждането. Задължително е приемането на витамин В9 през първите 12-14 седмици, когато всички органи на плода се формират активно.

За жените без усложнения дневната доза фолиева киселина по време на планирането и по време на бременността (или поне през 1 триместър) варира от 400 μg (0,4 mg или 0,0004 g) до 800 μg (0,8 mg или 0,0008 д). Това е така наречената профилактична доза..

В случай на усложнения дозата на лекарството за бременни жени се увеличава от 1 на 6 mg на ден (терапевтична доза). Така че, при многоплодна бременност от 16-20 седмици и през следващите 3 месеца, дозата на киселина трябва да бъде 1 mg на ден. А с фосфолипидния синдром може да достигне 6 mg, в зависимост от състоянието на жената.

Фолиева киселина и бременност

Фолиевата киселина е родова доза интагра, жизненоважен витамин, който помага за предотвратяване на дефекти на невралната тръба при нероденото дете, като спина бифида, когато гръбначният канал на новороденото остава отворен, с изложен гръбначен мозък и нерви или аненцефалия ( вродено отсъствие на мозъка и гръбначния мозък), хидроцефалия, церебрална херния.

Невронната тръба се развива много бързо след зачеването и оформя гръбначния мозък на бебето. Онлайн проучванията на cialis купуват, че увеличаването на количеството фолиева киселина, приемано от бременни жени, дава възможност в 70% от случаите да се избегнат фрактури на гръбначния мозък.

При липса на фолиева киселина, образуването на плацентата може да бъде нарушено, вероятността от спонтанен аборт се увеличава.

Фолиевата киселина е от съществено значение за клетъчното делене, растежа и развитието на всички органи и тъкани на плода, нормалното развитие на ембриона и хематопоезата. Участва в образуването на кръвни елементи: еритроцити, левкоцити и тромбоцити, участва в синтеза на РНК (рибонуклеинова киселина), аминокиселини, насърчава по-доброто усвояване на желязото.

Такива дефекти в развитието на бебето могат да бъдат предотвратени чрез прием на фолиева киселина или лекарства, които я съдържат още преди бременността..

Естествен източник на фолиева киселина са зеленчуци с тъмнозелени листа (спанак, броколи, магданоз, зеле, зелен лук, зелен грах, боб, леща, аспержи, соя, цвекло, моркови, домати), орехи, моркови, някои плодове (особено цитрусови плодове, диня, праскови), пшеничен зародиш, пълнозърнесто брашно и хлебни изделия, направени от това брашно, мая, елда, овесени и оризови зърнени храни, просо, доматен сок, мляко на прах, сметана,

Фолиева киселина преди и по време на бременност

Фолиевата киселина или витамин В9 е вещество, което е необходимо за образуването на ДНК и нормалното развитие на нервната система на вашето неродено дете. Приемът на фолиева киселина месец преди бременността и през първите 12 седмици от бременността може да намали риска от раждане на бебе с аномалии на мозъка и гръбначния мозък с 50-70%. На всички бременни жени, както и на тези, които тепърва планират бременност, се препоръчва да приемат редовно фолиева киселина.

Експертите препоръчват прием на минимум 400 mcg фолиева киселина на ден 1-3 месеца преди зачеването и първите 12 седмици от бременността.

В някои източници можете да намерите информация, че бременната жена трябва да приема 600-800 мкг фолиева киселина на ден. Мненията на специалистите могат да се различават, поради което е по-добре да обсъдите дозировката на фолиева киселина с Вашия лекар..

Фолиевата киселина се съдържа в леща, спанак, зеле, броколи, цитрусови плодове, цитрусови сокове, ягоди, киви и някои други храни.

Изследванията показват, че таблетките с изкуствена фолиева киселина се усвояват много по-добре от фолиевата киселина, която се съдържа в храните. Ето защо, дори ако ядете много храни, богати на фолиева киселина, това не е причина да спрете приема на витаминни хапчета..

Случайното предозиране на фолиева киселина (по погрешка) е практически невъзможно. Това се дължи на факта, че фолиевата киселина е водоразтворим витамин, който, ако е в излишък в организма, просто ще се отдели с урината..

Има обаче случаи, при които дългосрочният прием (в продължение на няколко месеца) на фолиева киселина в доза над 15 000 mcg (37 пъти дневната нужда на бременна жена) води до увреждане на нервната система.

Алергия към фолиева киселина, симптоми, лечение

Витаминният дисбаланс в човешкото тяло се открива доста често и това състояние не оказва най-добър ефект върху здравето.

За да нормализира функционирането на всички вътрешни органи, лекарят след преглед избира витаминни комплекси за определен период.

На жените често се предписва в определен период на живот такъв витамин като В9, в противен случай той се обозначава с термина фолиева киселина.

Алергията към фолиева киселина не е често срещана, но изисква прекратяване на лечението, тъй като симптомите на непоносимост могат значително да влошат благосъстоянието и да причинят най-сериозните усложнения.

За какво е фолиевата киселина?

С нормалното функциониране на целия организъм и с правилно организирано хранене, всеки човек трябва да получава и усвоява целия комплекс от витамини без допълнителното им приложение под формата на лекарства.

За съжаление повечето хора нямат този процес. Липсата на витамини възниква, когато храносмилателните органи и имунната система не работят правилно, с диети и небалансирано хранене. Тоест има много причини за недостиг на микроелементи..

Фолиевата киселина не се абсорбира от продуктите, постъпващи в храносмилателния тракт, главно поради нарушение на микрофлората, а липсата на този витамин се отразява главно от следните симптоми:

Витамин В9 участва активно във всички метаболитни реакции и особено този микроелемент е необходим през периода на засилен растеж.

Ако използвате този витамин по това време, тогава тялото на майката ще създаде най-благоприятните условия за безпроблемно носене и пълно развитие на всички органи на бебето.

Тъй като този витамин подпомага клетъчното делене и метаболизма, неговият дефицит засяга особено детския организъм през периода на интензивното му развитие..

Естествено, няма нужда да се назначава самостоятелно

Може ли фолиева киселина бременност

Съвет 1: необходимо ли е да се пие фолиева киселина по време на бременност

Фолиевата киселина е витамин, който е от съществено значение за нормалното развитие на плода. Недостигът му може да доведе до появата на различни видове нарушения. Ако планирате бременност, посетете специалист 2-3 месеца преди планираното зачеване. Най-вероятно специалист ще Ви предпише дневен прием на фолиева киселина, за да се предотврати липсата на такава..

Не забравяйте, че приемането на този витамин на етапа на планиране на бременността допринася за успешното зачеване. Това важи особено за тези, които имат определени проблеми с това. Фолиевата киселина подобрява качеството на сперматозоидите при мъжете.

Ако бременността ви изненада, потърсете Вашия лекар възможно най-скоро. По време на уговорката не забравяйте да обсъдите със специалист необходимостта от прием на фолиева киселина. Този витамин се съдържа в някои храни. Има много в рибата, говеждото, спанака, сиренето, ферментиралите млечни продукти. Ако сте сигурни, че се храните правилно и пълноценно, може би допълнителният прием на витамини ще ви стане излишен, но това е много рядко..

Съвременните лекари предписват фолиева киселина на почти всички бременни жени, тъй като в ранните етапи нуждата от нея значително се увеличава и е много трудно да се компенсира дефицитът й в организма чрез хранене. Ако Вашият лекар Ви е предписал да приемате витамин, не пренебрегвайте тази среща. Липсата на фолиева киселина води до нарушено развитие на органите и тъканите на плода и може да провокира спонтанен аборт.

Вземете витамин 1 таблетка 2 пъти на ден или 1 таблетка дневно. Лекарят ще Ви предпише по-точна дозировка въз основа на това колко добре се храните. Ако в миналото сте имали проблеми със спонтанен аборт

Някога в детството чух, че на бременните жени трябва да се предписва фолиева киселина за здравето на нероденото дете. Спомням си, че тогава си мислех: "Е, уау! Значи фолиевата киселина е най-важният витамин!".

И години по-късно се оказа, че фолиевата киселина е един от най-опасните витамини. И той е опасен с привидната си безвредност.

Уикито пише: „Фолиевата киселина (витамин В9; латински acidum folicum от латински folium - лист) е водоразтворим витамин, необходим за растежа и развитието на кръвоносната и имунната системи“.

Би било много по-правилно да се каже, че витамин В9 е фолат, или по-скоро фолат (група водоразтворими витамини). Те включват фолиева киселина, която е окислено синтетично съединение (птероил моноглутамат).

Когато фолиевата киселина навлезе в човешкото тяло, е необходимо да се подложи на процес на възстановяване и метилиране в черния дроб, за да се превърне в THF (тетрахидрофолат) - съединение, което се среща в природата и е активната коензимна форма на B9.

За да се превърне фолат в THF, е необходим ензимът дихидрофолат редуктаза. В случай на ниска активност на този ензим (например при прием на EGCg и други инхибитори на ензима DHFR, както и с възрастта) или постъпване на голямо количество фолиева киселина в организма, фолиевата киселина остава неметаболизирана. Можем да изпитаме излишен прием на фолиева киселина, когато приемаме добавки и ядем храни, обогатени с него. Някои храни съдържат пълната дневна доза на порция, особено храни за деца. Има и мутации в MTHFR гена, които пречат на превръщането на 5,10-MTHF в L-метилфолат. Мутация в гена MTHFR, според различни източници, се среща при 10-40% от хората. В няколко статии съм срещал препратки към 50% от хората с един или друг вариант на мутацията..

Как да заменим фолиевата киселина по време на бременност

Някога в детството чух, че на бременните жени трябва да се предписва фолиева киселина за здравето на нероденото дете. Спомням си, че тогава си мислех: "Е, уау! Значи фолиевата киселина е най-важният витамин!".

И години по-късно се оказа, че фолиевата киселина е един от най-опасните витамини. И той е опасен заради привидната си безвредност.

Какво е "фолиева киселина"?
Уикито пише: „Фолиевата киселина (витамин В9; латински acidum folicum от латински folium - лист) е водоразтворим витамин, необходим за растежа и развитието на кръвоносната и имунната системи“.
Би било много по-правилно да се каже, че витамин В9 е фолат, или по-скоро фолат (група водоразтворими витамини). Те включват фолиева киселина, която е окислено синтетично съединение (птероил моноглутамат).

Когато фолиевата киселина навлезе в човешкото тяло, тя трябва да претърпи процес на възстановяване и метилиране в черния дроб, за да се превърне в THF (тетрахидрофолат) - съединение, което се среща в природата и е активната коензимна форма на B9.

За да се превърне фолиевата киселина в THF, е необходим ензимът дихидрофолат редуктаза. В случай на ниска активност на този ензим (например с приема на EGCg и други инхибитори на ензима DHFR, както и с възрастта) или голямо количество фолиева киселина, постъпваща в организма, фолиевата киселина остава неметаболизирана. Можем да изпитаме излишен прием на фолиева киселина, когато приемаме добавки и ядем храни, обогатени с него. Някои храни съдържат пълната дневна доза на порция, особено храни за деца. Има и мутации в MTHFR гена, които пречат на превръщането на 5,10-MTHF в L-метилфолат. Мутация в гена MTHFR, според различни източници, се среща при 10-40% от хората. В няколко статии съм виждал споменавания на 50% от хората с един или друг вариант на мутацията..

Повече за MTHFR мутация
Генът MTHFR кодира протеина MTHFR. MTHFR (метилентетрахидрофолат редуктаза) е вътреклетъчен ензим, който играе ключова роля в метаболизма на фолат и метионин. Необратимо превръща 5,10-метилентетрахидрофолат в 5-метилтетрахидрофолат.

Аминокиселината метионин се метаболизира в аминокиселината хомоцистеин. Под въздействието на В9 и В12 хомоцистеинът може да се превърне обратно в метионин или цистотионин в случай на витамин В6.

Повишаването на нивата на хомоцистеин води до повишен риск от атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания, деменция, невродегенеративни заболявания, болест на Паркинсон и Алцхаймер, рак.

Струва си да се разгледа възможността за тази мутация в себе си в следните случаи:

Резултатите от генетичния анализ ще ви разкажат за отсъствието или наличието на мутация, както и за нейния тип и възможните рискове от определена мутация. Ако сте открили мутация, съветвам ви да посетите сайта mthfr.net.

Заплахи за повишени нива на неметаболизирана фолиева киселина?
Първо, високият серумен фолат може да маскира дефицита на витамин В12, особено при възрастни хора. Изследователите също така откриха връзка между излишния прием на фолиева киселина и повишения риск от развитие на рак, както и развитието на аутизъм при деца..

И защо се предписва фолиева киселина, ако има шанс тя да навреди?
На първо място, фолиевата киселина се предписва по време на бременност, за да се избегнат вродени малформации на детето, като: дефекти на нервната тръба, вродени сърдечни дефекти, дефекти в развитието на долните крайници и много други. И първата грешка е, че фолиевата киселина трябва да се предписва преди бременността, тъй като повечето бременности са непланирани и дефектите на нервната тръба се развиват през първите седмици след зачеването. Нормалните нива на фолиева киселина предотвратяват спонтанни аборти, риск от преждевременно раждане и други усложнения, както и забавяне на растежа на плода и като цяло подобрява плодовитостта. Ето защо фолиевата киселина се препоръчва за всички жени в детеродна възраст, които се интересуват от здравословна бременност. Не само жените обаче, защото Доказано е, че фолиевата киселина повишава мъжката плодовитост и качеството на сперматозоидите.

С нормални количества и правилен метаболизъм фолиевата киселина понижава нивата на хомоцистеин и следователно намалява рисковете, свързани с него, като инсулт. Фолиевата киселина е от съществено значение за нормалното функциониране на бързо делящите се клетки. От една страна, това е плюс, от друга, минус. Клетките, които се делят бързо, са клетки на червата, костния мозък, други органи и системи, както и рак.

Възможно е при предписване на фолиева киселина да не се вземат предвид мутации и странични ефекти. Някои експерти обаче смятат, че фолиевата киселина не трябва да се консумира дори при липса на мутации, особено по време на бременност..

Какво да приемаме вместо фолиева киселина?

Метилфолатът е най-активната форма на фолат и е предпочитан за хора с MTHFR мутации. В същото време има хора с непоносимост към метилирани форми на витамини. Най-доброто решение в този случай би било да се използва хидроксикобаламин като заместител на метилкобаламин (активна форма В12) и фолинова киселина за заместване на метилфолати.

Фолиновата киселина е друг вид фолат, който не изисква намаляване и участие на дихидрофолат редуктазата. В някои случаи е необходимо да се комбинират фолинова киселина и метилфолат, особено ако има дефицит на В12. Превръщането му в L-метилфолат може също да бъде предотвратено чрез мутация в гена MTHFR. Но за разлика от фолиевата киселина, фолиевата киселина не повишава нивата на хомоцистеин и не маскира дефицит на В12. Освен това фолиновата киселина е от съществено значение за клетъчното делене при бозайниците, тъй като подпомага производството на ДНК гръбнак.

Възможните странични ефекти на двете форми са приблизително еднакви: обрив, раздразнителност, проблеми със съня. Метил фолатът изисква специално наблюдение от лекуващия лекар за биполярно разстройство и може също да причини мускулна болка, докато фолиновата киселина е много по-малко вероятно да причини влошаване и има вид леко успокояващо и антидепресивно действие.

Освен това, при липса на странични ефекти, лекарите съветват едновременно комбиниране на добавки с естествен произход фолат, метилфолат и фолинова киселина. А при наличие на странични ефекти можете да изберете индивидуална схема за облекчаване на състоянието чрез добавяне на различни аминокиселини и други витамини..

Дозировка
В повечето случаи се смята, че дневната доза за възрастни е 400 mcg, за подготвящите се за бременност и бременни жени - от 800 до 1200 mcg. Например 400 mcg фолат може да се получи, ако се изядат около 190 грама броколи. Зеленчуците и плодовете са леснодостъпни източници на фолиева киселина за повечето хора и можете също да увеличите количеството странични продукти, които ядете. Струва си да се помни, че готвенето значително намалява количеството фолати в храната..

С мутации, повишени нива на хомоцистеин, различни заболявания и прием на определени лекарства, дневната доза фолати може да се увеличи няколко пъти и добавянето става необходимо. Максималната дневна доза не е установена. Но въпреки това, разтворимостта на B9 във вода и следователно бързото елиминиране от организма, струва си да се консултирате със специалист, ако искате да вземете повече от 1000 mcg на фолиева киселина.

Научете повече за Source Naturals, Фолик Фолинова киселина MegaFolinic, 800 mcg, 120 таблетки
Фолиновата киселина в добавката е калциев фолинат. Една малка таблетка съдържа 800 mcg, което е 200% от дневната стойност. Когато се комбинира с други добавки, е разумно да разделите таблетката наполовина. Таблетките са малки, гладки, лесни за преглъщане, почти без мирис.
Бурканът се предлага със защитен филм около врата и капака, мембрана под капака и дебел слой памучна вата под мембраната.
Транспортно тегло 0,05 кг, а добавката спестява при доставка.

Лични впечатления
Доста е трудно да се пише за промени на фона на приема на витамини, особено водоразтворими. Няма странични ефекти. Експериментално, отменяйки някои добавки, установих, че фолиновата киселина ми помага да заспивам много по-лесно. Състоянието на стомашно-чревния тракт се е подобрило донякъде, особено ускореното възстановяване на нормалната работа след грехове в храненето..

Препоръчвам да обърнете внимание на тази добавка:

Всички връзки без регионални настройки и вече съдържат кода FTK183, давайки 5% отстъпка на всички за всички поръчки

Може да се интересувате от другите ми отзиви за добавки:

L-лизин - много информация за тази основна аминокиселина и моята история за лечение на Chalazion

Витамини K2 и D3 - подробности за два витамина, които обикновено са с дефицит, плюс информация за ползите от мазнините и опасностите от храни с ниско съдържание на мазнини

Най-полезният инозитол е чудесно средство за лечение на ОКР и пристъпи на паника, синдром на поликистозните яйчници и други проблеми

Астаксантинът е най-мощният антиоксидант, който съм приемал повече от 12 години: част I и част II

MSM означава органична сяра. Прекрасен помощник при проблеми със ставите, кожата и зъбите

Фолиева киселина за бременни жени - инструкции и добавки

За жените лекарите често препоръчват прием на фолиева киселина по време на бременност през първия триместър и по медицински причини през следващите месеци. Това вещество предотвратява хиповитаминозата, която влияе отрицателно върху хода на бременността, растежа и развитието на плода..

 1. Ползи от фолиевата киселина за бременни жени
 2. Нуждата и нормата на тялото
 3. Фактори, влияещи върху метаболизма
 4. Последиците от дефицита
 5. Хранителни източници
 6. Инструкции за прием на бременни жени
 7. Показания за употреба при бременни жени
 8. Продължителност на приема
 9. Възможни вреди и противопоказания за прием
 10. Дозировка
 11. Предозиране
 12. Странични ефекти и алергии
 13. Как да изберем най-добрия витамин В9 за бременни жени
 14. Състав
 15. Дозировка и обем на опаковката
 16. Ценови аспект
 17. Моно добавки с фолат за бременни жени: ТОП-3
 18. # 3 Удължаване на живота, оптимизиран фолат
 19. # 2 Now Foods, метил фолат
 20. No1 Най-добрият, активен фолат 800
 21. Мултивитаминни комплекси с фолат: ТОП-3
 22. No3 Градина на живота, витаминен кодекс, сурови пренатални
 23. # 2 Thorne Research, Basic Prenata
 24. # 1 Rainbow Light, Пренатална
 25. Къде да купя витамини

Ползи от фолиевата киселина за бременни жени

Фолиева киселина, известна като FA, витамин Вдевет, фолацин, фолатът е водоразтворимо съединение. Нашето тяло - а именно червата - е в състояние да го синтезира самостоятелно, но в малки количества. Следователно по-голямата част от хранителните вещества в тялото трябва да идват от храна или под формата на хранителна добавка..

Бременните жени се нуждаят от фолиева киселина, за да регулират много процеси на клетъчно и атомно-молекулярно ниво. Тя проявява следните свойства:

 • отговаря за правилното хематопоеза, растежа, запазването на нови клетки, обновяването на ДНК, нормалното функциониране на имунната и нервната система, синтеза на аминокиселини;
 • предотвратява развитието на анемия, кръвни съсиреци;
 • предпазва от влиянието на тератогенни (нарушаващи процеса на ембриогенеза) фактори.

Внимание! При бременна жена с дефицит на Вдевет увеличава се рискът от спонтанен аборт, както и преждевременно раждане.

След перорално приложение фолиевата киселина се абсорбира бързо в горния сегмент на дванадесетопръстника, преминава през плацентата и кръвно-мозъчната бариера. Малко количество от веществото влиза и в кърмата. Метаболитният процес протича в черния дроб. Максималната концентрация на фолат в тъканите се наблюдава 30-60 минути след поглъщане. След това молекулите му влизат в бъбреците и се екскретират с урината..

За ползите от фолацин за бременни жени вижте видеото:

Нуждата и нормата на тялото

Инструкции за витамин Вдевет по време на бременност е разработен през 1998г. Според нея жената, която носи дете, трябва да получава 400-600 мкг хранително вещество дневно. Но ако бъдещата майка страда от дефицит на вещество, дозата може да се увеличи..

Лекарят също има право да определи различна норма на прием на фолиева киселина за жена по време на бременност, ако тя има предишно дете с дефект на нервната тръба или сериозно заболяване. Това е посочено в препоръките на СЗО от 2016 г..

Таблица 1 - Дневна доза фолиева киселина по време на бременност за жени с патологии

Състояния и заболяванияНорма на веществото, mg / ден
Относително с Bдевет хиповитаминоза0,8-5
Епилепсия0,6-5
Захарен диабет тип 11-5
Наличие на дефицит на фолиева киселина при предишна бременност0,4-4

Разработва се и индивидуална доза за бременни жени, които имат следните заболявания или състояния:

 • стомашно-чревни заболявания;
 • хипертония;
 • бъбречна недостатъчност;
 • тежка токсикоза;
 • многоплодна бременност;
 • почивка между раждането по-малко от 24 месеца;
 • заплаха от ранен спонтанен аборт и др..

Решението за предписване на повишена доза витамин Вдевет лекарят взема.

Фактори, влияещи върху метаболизма

Фолиевата киселина трябва да се приема под лекарско наблюдение по време на бременност. Той е този, който ще ви каже с какво може да се комбинира и как да извлечете максимума от лекарството..

Скоростта на абсорбция и елиминиране на фолацин от организма зависи от различни фактори. Те са особено изразени при бременни жени. Така че резервите на веществото бързо се изчерпват с редовен прием на алкохол, тютюнопушене, наднормено тегло, използване на някои антиконвулсанти и висока температура. Горещото време, честите бани и сауни, горещите бани също могат да ускорят разграждането на фолиевата киселина..

Абсорбцията на фолиева киселина се нарушава от употребата на антиепилептични лекарства: Дифенин, Фенобарбитал, Бисептол, Метотрексат, Бактрим. Тези лекарства образуват неразтворими съединения с фолат, не му позволяват да проникне през стомашно-чревната лигавица.

Екскреция на витамин Вдевет ускорено при прием на антиацидни лекарства (Фосфалугел, Алмагел), както и при спазване на протеинова диета преди зачеване или продължителна употреба на контрацептивни лекарства. Намаляват ефективността на веществото и допринасят за отстраняването му от тялото аналгетици, сулфонамиди, антимикробни агенти, холестирамин.

Последиците от дефицита

Проучвания, проведени през 1980-1990. показа, че липсата на витамин в организма на бременни жени може да причини невропсихиатрични и физиологични нарушения на плода, отлепване на плацентата, мъртво раждане. Фолиевата киселина предпазва ембриона от развитието на дефекти на пикочната, сърдечно-съдовата и нервната система, деформации (отворен гръб, аненцефалия) и др..

При деца с аненцефалия липсва част от мозъчните полукълба. Те се раждат мъртви или умират веднага след раждането. Бебетата с отворен гръб (spina bifida) имат дефекти в образуването на гръбначния стълб, парализа и уринарна и фекална инконтиненция. С добри грижи човек с такива пороци може да доживее до дълбока старост, но ще бъде умствено изостанал.

Открийте недостиг на витамин Вдевет в тялото на бременна жена е възможно съгласно следните признаци:

 • бледност на кожата;
 • намалена производителност;
 • влошаване на апетита, паметта, вниманието, загуба на тегло;
 • появата на пигментация, акне;
 • червен възпален език;
 • бърза умора, летаргия, сънливост;
 • неразумна нервност, агресивност, плачливост.

Липса на витамин Вдевет може също да доведе до мегалобластна анемия при недоносени бебета, загуба на тегло, влошаване на активността на костния мозък, забавени психомоторни функции.

Внимание! Последиците от дефицита на фолиева киселина по време на вътрематочното развитие могат да се проявят много години по-късно и да доведат до появата на тежки невропсихиатрични разстройства, деменция.

Хранителни източници

Нуждата на бременна жена от витамин Вдевет дори не осигурява балансирана диета. Причината е, че фолатите са нестабилни и при продължително съхранение на изходните продукти концентрацията им намалява.

При пържене той се разпада до 95%, а при готвене, както и задушаване, до 70-90% от фолиевата киселина. Ето защо лекарите препоръчват не само да консумирате богати на хранителни вещества храни всеки ден, но и редовно да използвате добавки на базата на това вещество..

Таблица 2 - ТОП 10 храни, които повишават нивото на фолиева киселина в организма

Име на продуктаСъдържание на витамин Вдевет, mg / 100 g
Пресни аспержи262
Пилешки и телешки черен дроб240
Фъстък240
Леща за готвене180
Боб160
Магданоз117
Черен дроб на треска110
Спанак80
орех77
Елда55

По време на бременността много жени изпитват токсикоза или алергична реакция към храната. Следователно бифидобактериите, които присъстват във ферментиралите млечни продукти, ще спомогнат за увеличаване на синтеза на фолиева киселина в червата..

Инструкции за прием на бременни жени

По време на бременността женското тяло е чувствително към лекарства и външни влияния. Ето защо не трябва да започвате да приемате фолиева киселина без препоръка на лекар. Лекарят ще ви каже защо и за колко време трябва да пиете фолати, предписва лекарство, избира оптималната дозировка за конкретен случай.

Показания за употреба при бременни жени

Лекарите трябва да предписват фолиева киселина по време на бременност, ако жената има едно или повече от следните състояния и заболявания:

 • фолиево-дефицитна анемия;
 • заболявания на черния дроб и стомашно-чревния тракт, дисбиоза;
 • чести настинки, инфекциозни заболявания;
 • намаляване на нивото на фолиева киселина в централната нервна система;
 • наличието на фактори, които стимулират отделянето на витамин Вдевет от тялото или нарушавайки усвояването му.

Фолиевата киселина по време на бременност се предписва и при тежка токсикоза, с гестация преди 18 или след 35 години, различни неврологични и психични разстройства, стрес.

Продължителност на приема

За да предотвратите недостиг на фолиева киселина, по-добре е да започнете да приемате витамин 3-4 месеца преди очакваното зачеване. Ако бременността настъпи неочаквано, началото на употребата на фолацин трябва да бъде денят, в който жената е осъзнала положението си. Невралната тръба на плода се формира от 21-ия ден на бременността, така че е важно да посетите лекаря преди този момент.

Колко фолиева киселина да се пие по време на бременност се определя от гинеколога. В стандартни ситуации се препоръчва да продължите да приемате фолацин до 14 седмици. След този период всичко зависи от състоянието на жената. Ако има дефицит на вещество или има фактори, които могат да провокират дефицит, лекарят може да удължи курса, както и да предпише лекарството през втория и третия триместър.

Възможни вреди и противопоказания за прием

Фолиевата киселина в ранните и късните етапи на бременността е забранена да се използва в случай на индивидуална непоносимост към веществото, анемия, причинена от липса на витамин В12. Фолатът също не се предписва по време на лечението на нормоцитна или апластична анемия, тъй като може да причини повече вреда, отколкото полза.

Дозировка

Приемът на фолиева киселина, започнат без да се отчита моментът на бременността, може да доведе до излишъка му в организма и да причини развитието на неприятни симптоми при бременна жена, а ако има противопоказания, може да представлява заплаха за здравето на нея и детето.

Препоръчителната доза фолиева киселина по време на бременност по седмици:

 • първите 13 - 400-800 mcg;
 • от 14 до 27 - 600 mcg;
 • от 27 до 40 - 800 мкг.

Ако ултразвукът показва висок риск от развитие на патологии в плода, тогава дневната порция витамин Вдевет трябва да се определя от лекаря индивидуално. Големите количества фолат през първия триместър на бременността могат да бъдат вредни.

Предозиране

Фолацинът е полезен за бременни жени, но както всяко лекарство, ако правилата за употреба бъдат нарушени, това може да доведе до предозиране. Той е придружен от следните симптоми:

 • повишена възбудимост;
 • безсъние;
 • сърбеж или обрив по кожата;
 • нарушение на изпражненията;
 • метален вкус в устата;
 • лошо храносмилане;
 • раздразнителност.

Внимание! Излишъкът от фолиева киселина, присъстващ до последната седмица на бременността, също може да навреди на плода: провокира прекомерно наддаване на тегло, води до развитие на затлъстяване, астма, алергии, захарен диабет.

Когато избирате лекарство, трябва да обърнете внимание на дозировката и да не го приемате твърде дълго без препоръка на лекар. Излишъкът от вещество е не по-малко опасен от липсата.

Вижте видеото на д-р Елена Березовская за предозиране с фолиева киселина:

Странични ефекти и алергии

Фолиевата киселина се понася добре по време на бременност, но в редки случаи може да причини алергии, затруднено дишане и подуване на лигавиците. Такива симптоми не са опасни и се елиминират чрез намаляване на дозата или прием на антихистамин..

Ако дискомфортът продължава, трябва да се консултирате с лекар, той ще вземе друго лекарство. Най-близкият аналог в действие е Epoetin alfa или beta, Fitomenadion. Тези лекарства имат различно активно вещество, но по същия начин като витамин Вдевет, стимулират хемопоезата (кръвообразуване).

Как да изберем най-добрия витамин Вдевет за бременни

Ефективни и висококачествени лекарства рядко се срещат в аптеките. Съставихме няколко насоки, които да ви помогнат да получите най-добрата фолиева киселина за бременност..

Състав

Когато избирате лекарства с фолацин, трябва да обърнете внимание на формата на активното вещество. Съществуват две съединения на витамин Вдевет - фолат (естествено вещество), което е посочено като фолат на етикета, и фолиева киселина (синтетично хранително вещество). Той е вторият, който се въвежда в състава на лекарствата или хранителните добавки. Веществото не е метаболитно активно и се проявява само в процеса на ензимна редукция с участието на тетрахидрофолат.

Внимание! Синтетичната форма на фолиева киселина (фолиева киселина) не винаги се усвоява добре и при редица жени с мутации на фолатен цикъл може да провокира сериозни заболявания. Ето защо е по-добре да закупите добавки под формата на фолат или неговите съединения: метилфолат и фолинова киселина.

Метилфолат (5-MTHF) - най-активната форма на витамин Вдевет. За разлика от синтезираната по химичен път фолиева киселина, веществото се абсорбира по-бързо, но предизвиква странични ефекти и освен това има много противопоказания. Фолиновата киселина почти не причинява неприятни симптоми и има лек антидепресивен ефект.

За максимална терапевтична полза лекарите препоръчват комбиниране на източници на фолиева киселина с хранителни добавки. При небалансирано хранене или през есенно-зимния период е полезно да се приемат мултивитаминни комплекси, които напълно осигуряват на тялото на бременната жена необходимите вещества. Те са по-скъпи, но по-добре усвоени.

Дозировка и обем на опаковката

Колко витамин В да се пиедевет за всеки триместър на бременността е написано в инструкциите. Ако лекарят препоръчва прием на фолиева киселина преди 14-та седмица от бременността, тогава е по-добре да си купите опаковка с обем от 90 дневни дози. За по-дълъг курс ще трябва да закупите повече лекарства.

Ценови аспект

Когато избирате добавка, препоръчваме да се обърне внимание не на разходите за опаковане, а на цената на 1 доза. Повечето домашно приготвени хранителни добавки съдържат ниска концентрация на активни вещества и синтетична фолиева киселина. Трябва да ги пиете по-често, както и в по-големи количества..

Моно добавки с фолат за бременни жени: ТОП-3

Моно добавките се предлагат под формата на чист фолат или неговите метаболити. По-долу е даден списък с най-добрите лекарства, сортирани по цена..