Ако бъдещата майка има симптоми на застрашен аборт, тогава най-често ще й бъде предписано едно от хормоналните лекарства, които поддържат нивата на прогестерона. Най-популярните лекарства с такъв ефект са Dyufaston и Utrozhestan. Те са търсени в ранните етапи, както и в случай на проблеми със зачеването. Тези лекарства имат сходни лечебни ефекти, но има и много разлики..

Как лекарствата са подобни??

И двете лекарства са предназначени да попълнят нивото на прогестерон в тялото на бременна жена, ако по някаква причина е намаляло. Този хормон е много важен за носене на бебе, тъй като подготвя лигавицата за имплантиране и помага на ембриона да се прикрепи към стената на матката, намалявайки тонуса на мускулната мембрана. При липсата му може да се появи хипертоничност и да се отвори кървене, което ще доведе до аборт в ранните етапи. Ако предпишете навреме "Duphaston" или "Utrozhestan", тогава опасните симптоми могат да бъдат премахнати, което ще ви позволи успешно да носите бебето.

Лекарствата са безопасни за плода и могат да се използват на всеки етап от бременността. Освен това и двете лекарства могат да бъдат предписани преди зачеването, ако ниските нива на прогестерон пречат на жената да забременее..

Както Dyufaston, така и Utrozhestan също се използват по време на IVF протокола, за да се увеличат шансовете за успешен трансфер на ембриони. Тактиката на отнемане е обща и за двете лекарства - те се спират постепенно и внимателно, следящи състоянието на бъдещата майка.

Разлики

Състав

Ключовата разлика между лекарствата е тяхното активно вещество. В Утрожестан това е микронизиран прогестерон в доза от 100 или 200 mg, а в Duphaston, неговият синтетичен аналог, наречен дидрогестерон, в доза от 10 mg. Ефектът на прогестерона се счита за по-силен, но на дидрогестерона липсва андрогенна активност и такова вещество се абсорбира по-добре.

Спомагателните компоненти на лекарствата също са различни. Utrozhestan съдържа глицерин, соев лецитин, титанов диоксид, слънчогледово масло и желатин, а неактивните съставки на Dufaston са лактоза, магнезиев стеарат, силициев диоксид, царевично нишесте, черупка и хипромелоза.

Формуляр за освобождаване

"Duphaston" се представя под формата на таблетки, които имат бяла обвивка и кръгла форма. Те имат скосени ръбове и риск в средата, опаковат се в блистери от 14 или 20 броя и се продават в картонени кутии от 20, 28, 84 и 112 таблетки. Лекарството е лекарство с рецепта и струва около 500-600 рубли на опаковка с 20 таблетки.

Лекарствената форма "Utrozhestan" е жълтеникави лъскави капсули, вътре в които има хомогенна маслена течност с бял цвят. Капсулите с по-ниска доза са кръгли, поставят се в блистери от 14 броя и се продават в опаковка от 2 блистера. Формата на капсулите с по-висока доза е овална, един блистер съдържа 7 такива капсули, а една опаковка съдържа 14 броя. Средната цена на една кутия "Utrozhestan" е 400 рубли. Подобно на Duphaston, това лекарство се отпуска и с рецепта..

Начин на приложение

Таблетките "Duphaston" се поглъщат и се измиват с вода. Ако е необходимо, лекарството се разделя на половинки или дори на четвъртинки. Обикновено такова смилане е необходимо, когато лекарството е отменено, тъй като е невъзможно рязкото намаляване на дозата на хормона. Схемата за приемане се избира индивидуално. Някои жени трябва да пият лекарството два пъти на ден, други - 3 пъти на ден. Продължителността на лечението също варира за различните пациенти, но най-често лекарството се спира от 16-20 акушерска седмица, когато прогестеронът започва да се произвежда от плацентата.

"Utrozhestan" може да се приема и през устата, като се поглъща вечер, а понякога и сутрин. Обикновено се препоръчва лекарството да се приема на 200 mg през нощта и, ако е необходимо, на 100 mg сутрин. Инструкциите обаче споменават и втория метод на употреба - поставяне на капсулата дълбоко във влагалището на бременна жена.

Лекарството се предписва както през първия триместър, така и на по-късна дата, ако е необходимо за предотвратяване на преждевременно раждане.

Противопоказания

Причината да откажете да използвате "Дюфастон" може да бъде свръхчувствителност или нарушена чернодробна функция. В допълнение, таблетките са противопоказани за жени с проблеми с усвояването на въглехидратите, тъй като те включват млечна захар. Но списъкът с противопоказания за назначаването на "Utrozhestan" е много по-голям. В допълнение към свръхчувствителност и тежки чернодробни патологии, той включва:

 • тромбофлебит, тромбоемболия и тромбоза;
 • порфирия;
 • злокачествени тумори на гениталиите или гърдите;
 • вагинално кървене, причината за което все още не е установена.

В допълнение, инструкциите за капсулите включват и доста голям списък от заболявания, при които лекарството се предписва с повишено внимание, например артериална хипертония, бронхиална астма, депресия, захарен диабет и епилепсия.

Странични ефекти

По време на лечението с Dufaston могат да се появят различни странични симптоми, сред които са чести:

 • главоболие;
 • повишена чувствителност на гърдите;
 • гадене.

При някои жени приемът на хапчета провокира алергична кожна реакция, повръщане, замаяност и наддаване на тегло. Понякога лекарството става причина за чернодробни дисфункции, хемолитична анемия, оток на Квинке, сънливост и оток. Въпреки това, съдейки по отзивите, повечето пациенти понасят Dufaston нормално..

Що се отнася до страничните ефекти на "Utrozhestan", такива капсули често провокират подуване на корема и главоболие. В допълнение, пероралното приложение често се придружава от сънливост, диария, замаяност и повръщане. За да се елиминират такива негативни реакции, лекарят или намалява дозата, или препоръчва лекарството да се прилага вагинално.

Сред другите нежелани реакции, които се появяват по време на лечението с Utrozhestan, жените наричат ​​алергична реакция, безсъние, болки в ставите, изпотяване през нощта, промени в либидото и телесното тегло, повишаване на телесната температура и кръвното налягане. Интравагиналната употреба на капсули може да провокира парене, сърбеж, зачервяване на лигавицата, мазно отделяне.

Независимо дали се прилага едновременно?

В някои случаи лекарят може да предпише "Duphaston" заедно с "Utrozhestan", например, ако се открие значителна липса на прогестерон или има проблеми с поносимостта. Комбинацията от тези лекарства обаче е възможна само по предписание на специалист, който ще определи целесъобразността и ще избере правилните дози за всяко от лекарствата..

Например сутрешната употреба на "Duphaston" ще премахне отрицателния ефект на микронизирания прогестерон върху жената през деня, а употребата на "Utrozhestan" през нощта ще осигури допълнителен седативен ефект.

Възможно ли е да се замени едно лекарство с друго?

Тъй като и двете лекарства действат по сходен начин и се предписват за едни и същи патологии, те могат да бъдат заменени един с друг, ако е необходимо, например, ако жената има тежки странични ефекти.

В същото време преходът към друго лекарство, например замяната на "Duphaston" с "Utrozhestan", се извършва само под наблюдението на лекар, който ще ви каже как да отмените едно лекарство и да увеличите дозата на второто. Но в повечето случаи можете да преминете към друго лекарство достатъчно бързо - за 1-2 дни.

Евтини аналози и заместители на лекарството дюфастон: списък с цени

Duphaston е известно лекарство в гинекологичната област на болестите. Проблемът със зачеването и раждането на дете е познат на много жени днес..

В този случай специални лекарства, които изпълняват част от репродуктивната функция на тялото, се превръщат в успешно решение. Истинската находка беше наркотикът дуфастон, който се произвежда в Германия, Холандия, а също и в САЩ..

Активната съставка на лекарството е дидрогестерон, който е аналог на естествения хормон прогестерон. Именно този хормон подобрява здравето на жените, е отговорен за настъпването на бременността, както и за успешния му ход..

Показанията за употребата на дуфастон комбинират състояния, свързани с дефицит на прогестерон:

 • Менструални нередности, със забавена менструация.
 • Маточно кървене.
 • Безплодие. Заплашен или обикновен спонтанен аборт.
 • Ендометриоза.
 • Хормонална терапия.

Дюфастон е истинско спасение, когато е започнал спонтанен аборт, защото ако успеете да приемете необходимото количество от лекарството, можете да спрете необратимия процес. Огромният брой щастливи майки по света имат възможност да вземат детето си на ръце именно благодарение на дюфастон или неговите близки заместители.

Аналози на руското производство

Синонимите на дюфастон от местен производител са много търсени.

НаркотикСредна цена в аптекитеОписание
ПрогестеронОт 578 рублиПрогестеронът е хормон на жълтото тяло, принадлежи към групата на гестагените.

Основната му функция е да нормализира фазите на маточната дейност, да създава условия за развитието на оплодена яйцеклетка..

Произведеното в Русия лекарство се произвежда под формата на разтвор за интрамускулно приложение..ПрегнинОт 450 рублиВлияе върху промените в ендометриума, подготвяйки го за имплантиране на яйцеклетка, намалява свиваемостта на бременната матка, има положителен ефект върху развитието на млекообразуващите части на млечните жлези.

Форма за освобождаване - таблетки. Е синтетичен аналог на прогестерон.ДидрогестеронОт 470 рублиСинтетичен аналог на естествен прогестерон. Той е включен в основния състав на лекарството, разгледано в статията.

Няма контрацептивен ефект, което прави възможно приемането на лекарството по време на бременност.

Украински заместители

Списък на лекарствата от украински произход, които са аналози на дюфастон или неговите близки заместители:

  Ingesta. Фармакологична група - гестагени. Активната съставка е прогестерон. Произвежда се под формата на инжекционен разтвор. Използва се при аменорея, маточно кървене, безплодие, недостатъчност на жълтото тяло, спонтанен аборт.

Най-евтиният аналог на дюфастон. Цена - от 95 рубли. Оксипрогестерон капронат. Отнася се за гестагени, предлага се под формата на инжекционен разтвор. Изкуствен аналог на хормона на жълтото тяло.

Действието на лекарството е по-бавно от това на прогестерона, но гестагенният ефект е по-дълъг - от 8 до 14 дни. Цена от 550 рубли. Фоликулин. Не съвсем аналог на диуфастона, той принадлежи към естрогенните лекарства. Има стимулиращ ефект върху матката, регулира нормалния ход на женската репродуктивна система.

Участва в нормализирането на менструалния цикъл и функцията на раждането заедно с прогестерона. Инжектиране. Ефективно евтино лекарство. Цена - от 150 рубли.

Белоруски генерици

Сред лекарствата на белоруския фармацевтичен пазар няма съвременни лекарства от групата на гестагените. Беларуските генерици също не включват лекарства, които са синтетични или естествени аналози на прогестерон. Когато избирате как да замените дюфастон, е по-целесъобразно да обърнете внимание на таблицата, в която са изброени синоними за импортиране.

Други чужди аналози

НаркотикСредна цена в аптекитеОписание
УтрожестанОт 330Страна на произход - Франция. Най-добрият, най-пълен аналог на дюфастон, но по-евтин.

Активната съставка е прогестерон от естествен произход, което е основната разлика между лекарството и дуфастона.

Форма на освобождаване - супозиториите под формата на капсули се прилагат инвагинално и през устата.

Лекарството отстъпва по популярност на дуфастона поради значителен списък от странични ефекти: умора, сънливост, замаяност, общо неразположение.

ИпрожинОт 381гСтрани производители - Италия, Франция. Капсули от групата на гестагените.

Ефективен при ПМС, фиброкистозна мастопатия, състояния на дефицит на погестерон, по време на подготовка за IVF, ендометриоза.

КринънОт 2565гСтрани производителки - Великобритания, Германия.

Вагинален гел, който при контакт с вагиналната лигавица осигурява постепенно освобождаване на прогестерон.

Поддържа лутеалната фаза при използване на методи за асистирана репродукция.

ПражисанОт 325гСтрана на произход - Индия. Отличен заместител на евтиното лекарство. Хормонални лекарства.

Съставът на лекарството включва прогестерон, фъстъчено масло и соев лецитин. Капсули за вагинално или перорално приложение.

ПрогестогелОт 790гСтрани производителки - Белгия, Франция. Гел за външна употреба, увеличава концентрацията на прогестерон в млечната жлеза.

Показан за мастодиния, фиброкистозна мастопатия.

АлилестренолОт 590гСтрана на произход - Унгария. Таблетките се приемат с обичайния или заплашващ аборт, както и с риск от преждевременно раждане.

В заключение трябва да се отбележи, че няма пълни структурни аналози на Duphaston. Това е абсолютно уникално лекарство, което практически няма странични ефекти. Единственият му недостатък е високата цена, но повечето от близките му заместители също не са с ниска цена..

Днес е напълно възможно да се победи безплодието. Съвременната медицина е предвидила всички възможни негативни сценарии и е предприела ответни действия. Наслаждавайте се на бременността и лесното раждане!

Какво може да замести Duphaston

Повечето пациенти с необходимост от продължителна употреба на лекарството понякога не могат да си позволят да закупят лекарството в достатъчно количество, за да завършат пълния курс, което ги принуждава да търсят евтини аналози на Duphaston. Но има ли такива? И ако да, колко отговарят на предписаното лекарство??

 • Критерии по избор
 • Идентични лекарства
 • Означава с подобно действие
 • Това, което имаме

Duphaston е често срещано в гинекологичната практика лекарство, съдържащо синтетичен аналог на прогестерон (хормон, отговорен за нормалния ход на бременността) и се използва за:

 • ендометриоза;
 • нарушения на менструалния цикъл (дисменорея, вторична аменорея);
 • безплодие в резултат на лутеална недостатъчност;
 • маточно кървене;
 • менопауза или подобни нарушения на женската репродуктивна система като средство за заместителна терапия;
 • предменструален синдром.

Сега ще се опитаме да отговорим на тези и някои други въпроси и в същото време да намерим достоен заместител, който отговаря на всички необходими изисквания и осигурява терапевтични резултати, които не се различават от оригинала..

Критерии по избор

Аналозите на лекарството Duphaston трябва не само да се различават от него по цена (надолу), но също така да имат същия спектър на терапевтична активност (лечение на същите или повечето заболявания, посочени в инструкциите за неговото използване). Освен това те може да не са абсолютно идентични и да не съдържат подобна активна съставка. Затова при прегледа на лекарствата ще ги разделим на две условни групи.

Необходимо предупреждение: всички изброени по-долу „заместители на Дюфастон“, въпреки факта, че при тяхното търсене са използвани данни от надеждни източници, по никакъв начин не заместват препоръките на лекуващия лекар и не отменят назначенията му. И следователно, ако е необходимо да смените лекарството с едно от предвидените в тази статия (с изключение на посочените случаи), силно препоръчваме да уведомите специалист и да се подложите на допълнителна консултация, за да предотвратите появата на възможни усложнения.

Идентични лекарства

Пълните аналози на Duphaston са:

 • Дюфастън;
 • Дидрогестерон.

И двете лекарства се различават от оригинала само по име и съдържат една и съща активна съставка - дидрогестерон, което означава, че тяхното действие, показания и противопоказания са напълно идентични. Тези лекарства са това, с което можете да замените Dufaston без никаква опасност за здравето. Но дори и въпреки тези качества, всеки от тях има свои собствени характеристики, които са важни за потенциалните купувачи..

Dufaston: най-вероятно това лекарство е пуснато малко по-късно от друга фармацевтична компания. Единствената възможна разлика от ДМА е в цената, която може да бъде или по-ниска, или по-висока (в зависимост от мястото на продажба). Възможни разлики: малка разлика в допълнителните компоненти.

Дидрогестерон: активната съставка на основния продукт в чиста форма. Най-пълният и надежден аналог на таблетките, а цената му е няколко пъти по-ниска от тази на Dufaston. Не бързайте обаче да се радвате: в аптеките е толкова рядко, че е почти невъзможно да го намерите. Това важи особено за малките градове в отдалечените региони. Що се отнася до допълнителните компоненти, техният списък е минимален и най-вероятно те служат само за образуване на лекарствена форма.

Означава с подобно действие

Тази група включва препарати, съдържащи активни съставки, подобни на прогестерона. Всички те могат да се използват за лечение на болестите, изброени в показанията за Duphaston.

Утрогестан е аналог на Duphaston от Тайланд, който съдържа естествен микронизиран прогестерон, получен от доброволци или животни като активна съставка. Следователно - по-висока ефективност и относително ниска вероятност от възможност за алергични реакции (хормоните не съдържат антигенна структура и действат еднакво добре при различни видове животни). Но в същото време лекарството е противопоказано за кървене от родовия канал на жена с неизвестен произход и може да причини сънливост, поради което е противопоказано за тези, които се занимават с активни дейности или шофират превозни средства.

Прогестерон (прогестерон) - руският аналог на Дюфастон, съдържащ в състава на гестагена - хормона на жълтото тяло. Въпреки ясната разлика в активната съставка, тя се използва в същите случаи като основното лекарство. Значителна разлика е, че последният се произвежда изключително в дозирана форма за инжектиране, което до известна степен усложнява независимото му използване, което прави възможно използването му в болница. Но от друга страна, това води до постигане на терапевтичен ефект много по-бързо от формата на таблетките и в резултат на това може да се превърне в лекарството по избор при особено тежки форми на спонтанен аборт..

Аналозите на Дюфастън

Duphaston е оригинално хормонално лекарство, включено в стандартите за грижи за бременни жени с проблем на спонтанен аборт, многоплодна бременност и новообразувания. Други показания са ендометриоза, нередовни менструални периоди, безплодие и спонтанен аборт.

Лекарството Duphaston се отпуска строго по лекарско предписание и се прилага в определени дни от цикъла. Цената зависи от броя на таблетките в опаковката (20 или 28 броя), надценката на аптечната организация. Средно цената на пакета варира от 530 до 870 рубли.

Изборът на евтини аналози на Dufaston е изключително важно да се координира с гинеколога поради странични ефекти, тежестта на действието на групата лекарства, нюансите на назначаването.

фармакологичен ефект

Производител: Abbott, Холандия или Veropharm, Русия

Форма на освобождаване: таблетки

Активно вещество: дидрогестерон

Лекарството принадлежи към групата на гестагените, синтетичен произход, действа като естествения хормон прогестерон. Свойства на лекарството:

 • попълва ендогенния дефицит на прогестерон;
 • осигурява началото на фазата на секреция в ендометриума.

Лекарството не потиска овулацията и не може да се използва като контрацептив. Също така за Duphaston глюкокортикоидните, анаболните, андрогенните и естрогенните ефекти не са характерни..

Duphaston е хормонално лекарство или не?

Лекарството съдържа хормон - дидрогестерон, синтезиран аналог на естествения прогестерон.

Duphaston хормонални таблетки не могат да се използват самостоятелно, без лекарско предписание. Те са показани за хормонозаместителна терапия, ако се установи дефицит на прогестерон.

Показания за употребата на Duphaston

Duphaston е аналог на естествения прогестерон, който е отговорен за формирането на външния вид и сексуалните характеристики на жената, хода на менструацията и овулацията и осигурява настъпването на бременността.

Лекарството е показано за попълване на естествения дефицит на хормони в следните случаи:

 • безплодие;
 • бременност - заплаха от спонтанен аборт, заплаха от преждевременно раждане, многоплодна бременност;
 • аменорея и дисменорея;
 • ендометриоза;
 • маточно кървене.

Dufaston се предписва от лекар при планиране на бременност за тези жени, които имат анамнеза за аборт или спонтанни аборти.

Duphaston - инструкции за употреба

Лекарството се приема 2-3 пъти на ден в дозата, предписана от лекаря. Характеристиките на лечението се определят от гинеколога в зависимост от показанията, състоянието и тежестта на патологията при пациента.

Има риск от хапчето. Той е създаден, за да улесни поглъщането на лекарството, ако имате затруднения с преглъщането.

Дюфастон продава ли се по рецепта или не? За да закупите лекарство, се нуждаете от рецепта, издадена от гинеколог. Също така в някои области лекарството е включено в списъка на лекарствата, отпускани по лекарско предписание.

Вземете Duphaston преди или след хранене

Лекарството се приема 2-3 пъти на ден, сутрин и вечер. Как да приемате хапче - със или след хранене, не влияе върху ефективността на Duphaston.

Ако пациентът пропусне лекарство, това трябва да се направи възможно най-скоро. Ако обаче са изминали повече от 12 часа, не е необходимо да изпивате пропуснатата доза..

Аналозите на Дюфастън

Заместителите на Duphaston се отличават със своите входни компоненти, осигурени от лечебните свойства, индикациите и противопоказанията. За да ги закупите, ви е необходима рецепта от лекар.

Тъй като аналозите на Dufaston са хормонални лекарства, те не трябва да се предписват самостоятелно поради възможни странични ефекти.

Списък на заместителите на Dufaston

АналоговЦена, в рублиСтраната производител
Дюфастон530-870Холандия или Русия
Ипрожин310-440Франция
Фемостон940-1270Франция
Прогестерон440-770Русия
Циклодинон540-720Германия
Визан3300-11380Германия
Пражисан230-420Индия
Норколут130-180Унгария
Ярина980-1390Германия
Прогинова490-720Франция
Жанин920-2940Германия
Tranexam240-2340Русия
Утрожестан390-520Тайланд

Фемостон

Производител: Abbott, Холандия

Форма на освобождаване: таблетки

Активна съставка: дидрогестерон, естрадиол

Аналог на таблетките Dufaston е Femoston, лекарство, произведено от същата фармацевтична компания в Холандия, Abbott. Лекарството е оригинално, използвайки патентована технология на производство и изследвания. На тяхна основа са съставени инструкции за употреба, идентифицирани са ограничения, нежелани реакции и честотата им на поява..

Аналогът се използва като комбиниран антиклимактеричен агент, съдържащ прогестоген и естроген. Предписва се за намаляване на симптомите на менопаузата, предотвратяване на остеопороза. Отпуска се по лекарско предписание.

Прогестерон

Производител: Dalkhimpharm, Русия

Форма за освобождаване: ампули

Активно вещество: прогестерон

Аналог на Duphaston Progesterone в инжекции се използва като противозачатъчна мярка, с аменорея, обичайни спонтанни аборти, маточно кървене. Инжектира се интрамускулно по схемата. Това е маслено решение, преди употреба трябва да се затопли.

Циклодинон

Производител: Rottendorf Pharma или Bionorica, Германия

Форма на освобождаване: таблетки, капки

Активна съставка: екстракт от обикновена пръчка

В някои случаи гинекологът може да замени Дюфастон с Циклодинон - таблетки или алкохолни капки. В основата на действието е екстракт от бастун, който нормализира концентрацията на половите хормони. Аналогови лечебни свойства:

 • намаляване на производството на пролактин;
 • лечение на патологични процеси в млечните жлези и намаляване на синдрома на болката;
 • нормализиране на втората фаза на менструалния цикъл.

Аналог Циклодинон се използва съгласно схемата за менструални нарушения (аменорея, дисменорея, нередовна менструация), мастодиния и ПМС. Курсът на терапия е дълъг - от 3 месеца.

Ярина

Производител: Bayer, Германия

Форма на освобождаване: таблетки

Активна съставка: дроспиренон, етинилестрадиол

Аналог на Duphaston Yarin е комбинирано контрацептивно лекарство на базата на естроген и гестаген. Основният механизъм е потискане на овулацията и увеличаване на вискозитета на цервикалния секрет, в резултат на което сперматозоидите не могат да се прикрепят, а оплождането не настъпва.

В медицинската практика аналогът на Duphaston Yarin се използва за контрацепция от жени над 35 години. За млади пациенти лекарството Jess се предписва с по-ниско съдържание на хормони и Janine.

Прогинова

Производител: Delpharm Lille S.A.S., Франция

Формуляр за издаване: драже

Активно вещество: естрадиол

Proginova е аналог на Duphaston с друг активен компонент от естрогенната група. Компенсира липсата на полови хормони и се използва по време на менопаузата за намаляване и облекчаване на симптомите:

 • горещи вълни;
 • главоболие;
 • депресивни състояния, нервност;
 • нарушение на съня;
 • виене на свят;
 • остеопороза.

Лекарството се предписва от лекар след преминаване на анализ за хормони.

Tranexam

Производител: Обнинск HFK, Русия

Форма на освобождаване: таблетки, ампули

Активна съставка: транексамова киселина

Лекарството Tranexam се използва в таблетки или ампули за спиране на кървене по време на бременност, обилна менструация. Не се използва едновременно с орални контрацептиви поради риск от тромбоза и други усложнения.

Дюфастон или Утрожестан - което е по-добре

Производител: Olik Limited, Тайланд

Форма на освобождаване: капсули

Активно вещество: прогестерон

Синоними: Ипрожин, Пражисан, Крайнон

Dyufaston и Utrozhestan са лекарства от естрогенната група, предписани по време на бременност или планиране на бременност, с анамнеза за спонтанни аборти или аборти. И двете лекарства се внасят.

Duphaston - орални таблетки на основата на синтетичен естроген. Аналог на Duphaston по време на бременност Utrozhestan - капсули за перорално приложение и интравагинално приложение, съдържащи естествен прогестерон. Когато аналогът на Duphaston се инжектира във влагалището в супозитории, има бърз ефект и по-ниска честота на странични ефекти.

И двете лекарства се отпускат по рецепта, кой от аналозите да избере зависи от пациента заедно с лекаря. Определящите критерии са продължителността на бременността, наличието на съпътстващи заболявания (тромбоза, бъбречни заболявания), тютюнопушене, възраст и др..

Дюфастон или Норколут - което е по-добре

Производител: Gedeon Richter, Унгария

Форма на освобождаване: таблетки

Активна съставка: норетистерон

Duphaston е аналог на естествения прогестерон, който насърчава прехода на ендометриума към фазата на секреция. Използва се при нарушения на менструалния цикъл, безплодие, ендометриоза, проблеми с раждането на плода по време на бременност.

Norkolut е внесен аналог на Dufaston, използван за забавена менструация, ендометриоза, ендометриална хиперплазия, менопауза, мастодиния. Може да се използва като контрацептив за предотвратяване на бременност. Пийте 1-2 таблетки веднъж дневно в определени дни от цикъла.

И двете лекарства - Duphaston и Norkolut аналог принадлежат към групата на гестагените. При менструални нарушения, менопауза и ендометриоза могат да се използват и двете лекарства. По време на бременност се използва Duphaston.

По-евтин заместител на Duphaston Norkolut се използва за спиране на лактацията и за контрацепция.

Duphaston или Prajisan

Производител: San Pharmaceutical Industries, Индия

Форма на освобождаване: капсули

Активно вещество: прогестерон

Как да замените Duphaston по време на бременност трябва да се обсъди с Вашия лекар. Избраното лекарство е капсули Prajisan, които могат да се пият през устата или да се прилагат интравагинално. Вторият метод на употреба е по-малко вероятно да предизвика странични ефекти.

Лекарствата се различават по активното вещество - аналогът съдържа прогестерон, Duphaston е източник на синтетичното вещество дидрогестерон.

Duphaston или Visanne с ендометриоза

Производител: Bayer, Германия

Форма на освобождаване: таблетки

Активно вещество: диеногест

При ендометриозата ключовата връзка в терапията е приемът на хормонални лекарства, например Visanne или Duphaston. Първото лекарство е скъпо немско лекарство от групата на гестагените. Използва се дълго време веднъж дневно. Можете да започнете аналогово лечение във всеки ден от менструалния цикъл..

Duphaston е друго внесено лекарство, използвано за ендометриоза 2-3 пъти на ден.

Какво да изберете се определя от лекуващия гинеколог. Пациентът трябва да бъде информиран дали лекарствата се предлагат на цена, има ли аптеки в града.

Според изследванията Visanne има редица предимства при ендометриозата:

 • намалява тазовата болка, свързана със заболяването;
 • води до атрофия на огнища с обрасъл ендометриум и такива области могат да бъдат в цялото тяло (в бъбреците, стомашно-чревния тракт);
 • ефикасност срещу други симптоми на ендометриоза - дисменорея и диспареуния.

Какво може да замести Duphaston - въпрос, който може да бъде разрешен само с гинеколог. Хормоните имат редица странични ефекти (промени в настроението, главоболие, сънливост, раздразнителност, въздействие върху костния апарат, риск от рак). Изборът на аналог се влияе от наличието на бременност и кърмене, други приети лекарства, възрастта на пациента, съпътстващи заболявания.

Отговори на въпроси

 1. Възстановяват ли се от Дюфастън или не?

Според клинични проучвания лекарството рядко влияе върху теглото, пациентите, ако не спазват диетата, напълняват, напълняват. За да поддържате тегло, докато приемате лекарства, трябва да се придържате към калориен дефицит.

Необходима ви е рецепта от лекар, за да купите лекарство.

Лекарството не потиска овулацията, няма свойствата на контрацептивните хапчета.

Когато се приема в определени дни от цикъла, лекарството стимулира началото на фазата на секреция и спомага за нормализиране на менструалния цикъл..

Не, това е хормонално синтетично лекарство, аналог на прогестерон.

Най-добрият аналог на "Duphaston"

Не е тайна, че всяка година състоянието на околната среда се влошава значително, което има пагубен ефект върху здравето на хората. Без помощта на лекарства много жени не могат да заченат и да раждат дете. Но науката не стои на едно място: има много лекарства, които не само увеличават вероятността от желана бременност, но и нормализират здравето на жените. Един от тези лечебни "помощници" за нежния пол е лекарството "Duphaston". Но не само това лекарство помага за възстановяване на хормоналния баланс на женското тяло и ви позволява да сбъднете мечтата на бебето. Лекарят може също да предпише аналог на "Duphaston", повече от един. Но кой е по-добър - нека се опитаме да го разберем.

Какво е толкова доброто за лекарството "Duphaston"?

Преди да обмислите кое лекарство може да бъде достойна алтернатива на това лекарство, трябва да разберете какви свойства има и как влияе на тялото на жената.

Така че, дидрогестеронът, който е в основата на лекарството, е близък до естествения прогестерон по молекулярна структура, фармакологични и химични свойства. Дефицитът на този хормон може да лиши жената от радостта от майчинството. Въпреки факта, че е производно на тестостерона, хормонът няма странични ефекти. Трябва да се отбележи, че тази характеристика е огромно предимство на лекарството. Същото не може да се каже за много синтетични прогестагени, които са основни компоненти на хормонозаместителната терапия. Наред с други неща, лекарството не засяга метаболизма на въглехидратите и функционирането на черния дроб, ефектът му не засяга процесите на овулация и метаболизма..

Фармакокинетика

Характеристика на лекарството "Duphaston" е, че той бързо попада от стомашно-чревния тракт в кръвта. Максималната концентрация в кръвта след приема на таблетките се наблюдава след 2 часа. Освен това 97% от дидрогестерона се свързва с протеините и се хидроксилира в чернодробните клетки.

Резултатите от клинични проучвания потвърждават, че около 64% ​​от дозата на дидрогестерон се екскретира по естествен път с урината. Това прави възможно определянето на ендогенното ниво на прогестерон. Инструкцията ще помогне да се получи по-конкретна информация за фармакокинетиката на лекарството "Duphaston".

Аналозите на лекарствата нямат свойствата, споменати по-горе.

Показания за употреба

Преди да обмислите лекарствата, които могат да заместят лекарството "Duphaston", трябва да разберете какви женски проблеми е предписано.

Най-често лекарите препоръчват приема на лекарството "Duphaston" на жени, които са диагностицирани с дефицит на прогестерон. Ниското ниво на този конкретен хормон в тялото на жената е причина за много неприятности, като заплаха от загуба на плода, менструални нарушения, дисменорея, предменструален синдром, безплодие, вторична аменорея, дисфункционално маточно кървене.

При всички горепосочени заболявания и състояния лекарите не забраняват приемането на аналог на таблетките Dufaston, но ако бюджетът позволява, тогава препоръчват използването на оригиналното лекарство.

Как да заменим средствата "Duphaston"?

Днес най-известното и най-често използвано лекарство, което може напълно да замести лекарството "Duphaston", е "Utrozhestan". Но за щастие учените не се спряха да разработят точно това лекарство. Следователно, днес една жена, която иска да зачене и безопасно да роди бебе, може да закупи най-подходящия вариант от широка гама лекарства. Разбира се, струва си да се отбележи, че този избор трябва да бъде направен изцяло от лекаря, като се вземат предвид индивидуалните характеристики на пациента. Но ситуациите в живота са различни, следователно, след консултация с фармацевт, можете самостоятелно да закупите достоен аналог на "Duphaston".

Лекарството "Урожестан"

Лекарството "Utrozhestan" е направено на базата на билкови суровини диогенин - мексиканско растение, по-известно като див ямс. Има антиандрогенен ефект и неутрализира ефекта на окситоцин, който причинява хипертоничност на матката. Също така, този руски аналог на "Duphaston" има благоприятен седативен ефект за бременни жени, като същевременно не предразполага към увеличаване на телесното тегло и не влияе върху отделянето на течност от тялото.

Предимства и недостатъци на лекарството "Utrozhestan"

Отличителна отрицателна характеристика на това лекарство е значителен брой странични ефекти, които не се наблюдават при използване на таблетки Duphaston. Това може да бъде повишена умора, замаяност, сънливост, общо неразположение, разсейване и други реакции..

Но си струва да се отбележи, че горните странични ефекти напълно компенсират изгодните характеристики на лекарството. Така че лекарството "Utrozhestan" може да се използва както орално, така и интравагинално. Това позволява предписването на лекарството не само на бременни жени с ранна токсикоза, но и за постигане на максимален терапевтичен резултат с развитието на други патологии при бъдещи майки.

Цената му също може да се отдаде на предимствата на лекарството. В края на краищата този аналог на "Duphaston" е много по-евтин от оригинала. Но си струва да припомним, че е строго забранено да замествате предписаните лекарства сами. Ето защо, преди да купите това по-достъпно лекарство, трябва да се консултирате с Вашия лекар, особено когато става въпрос за поддържане на желаната бременност..

Означава "Дидрогестерон"

Подобно на лекарството "Duphaston", неговите аналози компенсират дефицита на прогестерон в тялото на жената. По-специално, лекарството "Дидрогестерон" помага да се поддържа полезният ефект на естрогените върху липидния профил на кръвта. Активната съставка на лекарството не влияе върху коагулационните параметри, както и върху метаболизма на въглехидратите и чернодробната функция. Освен това предимствата на лекарството включват липса на андрогенна, естрогенна, термогенна, кортикоидна или анаболна активност..

Към днешна дата лекарството Dydrogesterone е добър и достъпен руски аналог на Dyufaston. Този синтетичен прогестоген е показан за ендогенен дефицит на прогестерон.

Означава "Пражисан"

Този модерен аналог на "Duphaston" е хормонален агент с прогестерон. Използва се при лечение на продължително безплодие и недостатъчност на лутеалната фаза. Ефективен при различни нарушения на менструалния цикъл, пременопауза, фиброзно-кистозна болест на гърдата и други заболявания.

Тъй като лекарството има по-широк спектър на действие от лекарството "Duphaston", то се използва само преди бременност. Изключение правят случаите, когато ползите за тялото на майката надвишават възможния риск от негативни ефекти върху плода..

Кой аналог е по-добър?

Само лекарите имат право да говорят за това какъв вид лекарство може да замести лекарството "Duphaston". Аналозите на лекарствата се избират от професионалист, като се вземат предвид всички индивидуални характеристики на пациента и сложността на нейното заболяване. Самостоятелното приложение на лекарства от тази група може да навреди на здравето както на майката, така и на бебето и понякога да причини спонтанен аборт (с рязко оттегляне на лекарството).

Употребата на Duphaston по време на бременност

"Duphaston" (Duphaston) е известен като лекарство, предназначено за началото и поддържането на бременността. Произвежда се отдавна, но в света употребата му е различна: от пълна забрана до активна употреба..

Може би такова двусмислено отношение към Duphaston кара жените да се съмняват дали се нуждаят от това лекарство и дали то ще бъде безопасно. Помислете в кои конкретни случаи се използва Duphaston по време на бременност, дали е потвърдена неговата ефективност и безопасност, както и какво да замените с противопоказания.

Показания за употреба от бременни жени

Активното вещество на Duphaston, дидрогестерон, е синтетичен хормон, който при поглъщане действа подобно на прогестерона. Подготвя матката за прикрепване на яйцеклетката и след прикрепването допринася за нейното запазване. Следователно Duphaston се предписва с липса на прогестерон, с така наречения дефицит на прогестерон.

Показан е за бременни жени в един от случаите:

 • зачеване по време на прием на прогестерон поради ниското му кръвно съдържание;
 • IVF бременност;
 • обичайни спонтанни аборти поради липса на прогестерон;
 • заплашен спонтанен аборт поради дефицит на прогестерон.

Duphaston се предписва след кръвен тест на бременна жена, който потвърждава ниско ниво на прогестерон.

Ефект върху бременната жена и плода

Съгласно инструкциите, лекарството може да се използва по време на бременност, ако е посочено. Няма доказателства, че лекарството има отрицателен ефект върху ембриона (плода).

Поддръжниците на употребата на Duphaston по време на бременност се позовават на положителния дългосрочен клиничен опит от употребата му и данни от клинични проучвания (Van Amsterdam P.H. et al. Eur Drug Metab Pharmacokin, 1980; 5 (3): 173-184).

Противниците на употребата смятат, че тези данни не потвърждават в достатъчна степен безопасността на лекарството и са необходими повече изследвания..

В момента продължава работата по оптимизиране на употребата на Duphaston от бременни жени, оценяват се неговата безопасност и ефикасност. Клиничният опит с употребата на Duphaston в различни страни показва, че той е ефективен в случаи на дефицит на прогестерон: повтарящи се спонтанни аборти или IVF бременности.

Противопоказания и странични ефекти

Dyufaston е противопоказан в случай на алергия към дидрогестерон и (или) други компоненти на лекарството. Може да се появи със сърбеж по кожата, копривна треска или периферни отоци..

Също така, когато приемате, са възможни следните нежелани реакции:

 • хемолитична анемия;
 • главоболие (мигрена);
 • чернодробна дисфункция, проявяваща се с жълтеница, болка в корема, слабост, неразположение;
 • пробивно маточно кървене;
 • повишена чувствителност на млечните жлези.

Ако жената има новообразувания на млечните жлези и гениталиите, въпросът за предписването на Duphaston се разглежда индивидуално.

Дозировка и характеристики на приложение

Дозировката на Duphaston се определя от лекаря за всяка жена. Приблизителните режими на лечение са определени в инструкциите. Те са както следва:

 • настъпването на бременност при прием на Duphaston за лечение на безплодие или анамнеза за обичайни аборти - 10 mg (1 таблица) 2 пъти дневно до 20-та седмица на бременността, а след това постепенно намаляване на дозата;
 • заплашващ аборт - 40 mg (таблица 4) 1 път, след това 10 mg (таблица 1) на всеки 8 часа, докато състоянието се нормализира. Ефективна доза се приема още 1 седмица и след това постепенно се намалява, докато не се отмени напълно..

Ако необходимостта от употребата на Duphaston изчезне, приемането му постепенно се отменя. С всеки следващ ден дозата се намалява с 0,5-1 таблетка. Лекарят също ще определи схемата за отнемане. Внезапното оттегляне на лекарството може да доведе до маточно кървене и / или спонтанен аборт.

Случаи на предозиране на наркотици не са регистрирани. Ако дозата се приема значително по-висока от предписаната, се препоръчва стомашна промивка.

Какво да заменим

Duphaston може да бъде заменен само с друго лекарство. Аналозите на Дуфастон по състав и ефект - Дуфастон и Дидрогестерон.

Ако бременната жена е алергична към компонентите на Dufaston, тя може да бъде заменена с лекарства, подобни по действие, но различни по състав.

По същия начин те действат:

 • препарати от естествен прогестерон - Utrozhestan, Prajisan, Iprozhin, Susten, Krainon, Proluteks;
 • Прогестерон (активното вещество е синтетичен прогестерон);
 • Ingesta (инжектиране на синтетичен прогестерон);
 • Оксипрогестерон капронат (разтвор за интрамускулно приложение от аналог на прогестерон).

Тези лекарства имат противопоказания и странични ефекти и някои от тях се използват с повишено внимание по време на бременност..

Отзиви

Има много отзиви за употребата на Duphaston по време на бременност. Сред тях има както положителни, така и отрицателни.

При една група жени, докато приемали лекарството, бременността била запазена и се раждали здрави деца. В друга група бременността е прекъсната. В третата група бременността продължава, но се забелязват странични ефекти - неразположение, сънливост, наддаване на тегло.

Някои жени, които са приемали Дюфастон по време на бременност, препоръчват да пият лекарството само според указанията на лекар, а не за профилактика („когато стомахът е дръпнал“), както и когато заплахата изчезне, за да го отмените постепенно, а не в даден момент.

Цената на лекарството

Цената на Dufaston е над средната. Освен това в опаковката има само 20 таблетки, което обикновено не е достатъчно за пълния курс на лечение..

Приемали ли сте (приемате ли) Duphaston по време на бременност? Споделете вашите резултати.

Предписан дифастон по време на бременност с какво да се замени?

Добър ден, бременност 4 седмици, предписан диуфастон 2 пъти на ден, веднага щом започнах да го приемам, гадене и повръщане, как мога да го заменя и как? И започна диария, апетитът ми също изчезна, няма нищо, което не мога да направя

В услугата „Попитайте лекар“ се предлага консултация с гинеколог по всеки проблем, който ви засяга. Медицински експерти предоставят консултации денонощно и безплатно. Задайте въпроса си и веднага получете отговор!

Ако имате подобен или подобен въпрос, но не сте намерили отговора на него, потърсете вашата онлайн лекарска консултация.

Ако искате да получите по-подробна медицинска консултация и да разрешите проблема бързо и индивидуално - задайте платен въпрос в лично лично съобщение. бъдете здрави!

Как да заменим Duphaston: има ли по-евтини аналози в Русия

Duphaston е лекарство, заместител на естествения прогестерон (основната активна съставка е дидрогестерон).

Лекарството се предписва с дефицит на посочения женски хормон (независимо от причината за проблема). Дюфастон въздейства селективно на ендометриума, не засяга метаболизма, не засяга функцията на черния дроб.

Показания за употребата на лекарството

 • ендометриоза (необичайно разпространение на епителна тъкан, покриваща вътрешната повърхност на матката);
 • безплодие, причинено от дефицит на прогестерон в организма;
 • ПМС;
 • нестабилен менструален цикъл;
 • маточно кървене.

Формата на освобождаване на Duphaston е таблетки (10 mg). Цената на инструмента варира от 491 до 671 рубли. Прием на лекарството през устата в доза, избрана от лекаря.

Приемът на лекарството е свързан с редица странични ефекти - мигрена, незначителни неизправности в работата на храносмилателния тракт, повишена чувствителност на млечните жлези, общо неразположение, пожълтяване на кожата, системни и локални алергични реакции.

Въпреки това, Duphaston е основателно признат за едно от най-безопасните и достъпни (макар и не евтини) лекарства в своята фармакологична група..

Моля, обърнете внимание: в случай на индивидуална непоносимост към отделните компоненти на Duphaston от страна на пациентите, е необходимо да се избере лекарство - аналог със сходни клинични свойства.

Как да заменим лекарството

По-евтините лекарства се продават в аптеките - аналози на Dufaston от руско и чуждестранно производство.

Домашни аналози

Помислете за ефективни вътрешни лекарства.

Прогестерон

Средната цена е 578 рубли. Хормонален препарат, чиято основна задача е да създаде най-удобните условия за узряване на оплодената яйцеклетка.

Форма за освобождаване - разтвор в ампули, предназначен за интрамускулно инжектиране.

Прегнин

Цена от 450 рубли. Синтетичен заместител на женския хормон прогестерон, има положителен ефект върху структурата на ендометриума, намалява тонуса на матката по време на бременност. Предлага се в таблетки.

Ingesta

Най-евтиният аналог на Dufaston, цената му в аптека е от 95 рубли. Основният компонент е прогестеронът. Лекарството се предписва на пациенти с аменорея, с маточно кървене, безплодие.

Ingesta "помага" за запазване на плода по време на бременност, бори се срещу недостатъчността на жълтото тяло. Употребата на лекарството е свързана с минимум противопоказания и странични ефекти..

Чуждестранни заместители

Чужди аналози на Dufaston.

Утрожестан

От 300 рубли / пакет. Най-точното, по-евтино "копие" на изследваното лекарство, произведено в Белгия. Произвежда се под формата на капсули, супозитории, използвани през устата и интравагинално.

Въпреки умерената цена, Utrozhestan отстъпва по популярност на Dufaston поради широк спектър от странични ефекти.

Така че, при редовна употреба на лекарството, пациентът може да почувства замайване, повишена умора, слабост, сънливост, общо неразположение.

Отзивите за лекарството са както следва.

Ипрожин

Цената в аптеката е от 381 рубли / опаковка. Лекарството е произведено съвместно от Франция и Италия. Отнася се до лекарствената група гестагени. Той демонстрира добър клиничен ефект при лечението на ендометриоза, в борбата с ПМС, мастопатия. Iprozhin се предписва на пациенти, които трябва да се подложат на IVF процедура (за подготовка на матката за носене на плод).

Кринън

От 2565 рубли. Ефективен гел от британско и немско производство. Използва се интравагинално, осигурява допълнително "освобождаване" на вагиналната лигавица на хормона прогестерон.

Пражисан

От 325 рубли. Индийски капсули на базата на прогестерон, соев лецитин и фъстъчено масло. Ефективен и безопасен аналог на Dufaston.

Мегаце

Скъп американски аналог на Duphaston (от 2700 рубли) на базата на мегестрол, наличен в таблетки. Принадлежи към лекарствената група гестагени, демонстрира добър клиничен ефект в борбата с рака на ендометриума и анорексията.

Критерии по избор

Няма фармацевтични препарати, абсолютно идентични по състав и свойства на Duphaston..

Сред лекарствата с подобен клиничен ефект, показания за употреба, но с различен състав, Utrozhestan и Progesterone са най-ефективни..

Недостатъци на Utrozhestan - причинява повишена сънливост, е противопоказан при кървене от родовия канал с неясна етиология. Наред с това се смята, че Utrozhestan има по-висока ефективност и за разлика от Duphaston по-рядко води до развитие на алергични реакции.

Що се отнася до прогестерона, той е предназначен изключително за инжекции, използва се главно за болнично лечение. Това лекарство се предпочита, когато има голяма заплаха от спонтанен аборт..

При избора на лекарство - аналог на Duphaston със сходни клинични свойства, е необходимо да се вземе предвид списъкът на страничните ефекти. По този начин, въпреки високата си цена, изследваното лекарство е възможно най-безопасно. По-евтините му „братя“ прогестерон и дидгогестерон също могат да се „похвалят“ с това.

Injesta демонстрира минималния риск от негативни последици за организма сред местните аналози на Dufaston и Prajisan сред чуждестранните заместители..

Само лекуващият лекар трябва да избере лекарството и дозировката му..