Фурмите са древен продукт с богата история. Той беше оценен в страните от Близкия изток и Африка, в Индия и Месопотамия в продължение на няколко хиляди години преди нашата ера. Плодовете са изобразени на стенописите на древен Вавилон, те са споменати в Библията и Корана. И всичко това, защото една малка среща е източник на голяма енергия и помощник за тези, които искат да останат здрави. Но бременните жени са предпазливи към тези плодове. Страхуват ли се бъдещите майки от разума и как правилно да приемат продукта, ще разкаже тази статия.

Ползи за бъдещи майки

Фурмите са плод на финиковата палма. Те се считат за изключително ценни. Такива палми растат изключително в страни с горещ климат и затова фурмите обикновено падат на трапезата на руснаците не пресни плодове, а сушени - под формата на сушени плодове.

Плодовете на други растения често се наричат ​​фурми, които от биологична гледна точка не са пряко свързани с финикови палми. Например плодовете на зизифус често се наричат ​​китайски фурми, но това е погрешна формулировка..

Говорейки за това дали е възможно бременните жени да ядат тези сушени плодове, отговорът винаги е положителен - да, датите са много полезни за жените при планиране на бременност и по време на раждане на бебе. Но използването им изисква известни грижи и спазване на определени условия..

Говорейки за това кои дати са от химическа гледна точка, трябва да се отбележи, че това е много калоричен продукт, повече от 200 kcal на 100 грама. Това означава, че жената трябва да бъде изключително внимателна - ако има много дати, тогава можете бързо да натрупате излишни килограми, което значително ще усложни хода на бременността, хода на раждането и следродилния период на възстановяване..

Фурмите са богати на витамини и минерали, което позволява на скитниците и героите на древните легенди да ядат само тях в продължение на седмици в пустините, само да ги пият с вода. Но в същото време датата е истински рекордьор по отношение на гликемичния индекс и следователно продуктът не е подходящ за диабетици..

Поради високото си съдържание на калории, фурмите бързо се насищат, задоволяват глада и възстановяват енергийния баланс. Това може да бъде от полза по време на бременност, когато жената иска да яде почти през цялото време, както и за бъдещи майки, които работят усилено, учат и често изпитват всички „наслади“ на хроничната умора и изтощение. Няколко срещи ще ви помогнат бързо да възстановите силите си и да се чувствате добре и весели..

Поради изобилието от глюкоза, плодовете от финикова палма предотвратяват развитието на ацетонемия и поддържат чернодробната функция.

Плодовете са богати на витамини от група В, особено на фолиева киселина. Необходимо е на етапа на планиране на бременността и на ранните етапи, тъй като той участва пряко в полагането на нервната система на бебето. Учените са доказали, че липсата на фолиева киселина може да доведе до образуване на дефекти на невралната тръба на плода - аненцефалия, микроцефалия, хидроцефалия, несрастване на гръбначния стълб. Много от тези вътрематочни аномалии са несъвместими с живота. Ето защо, фурмите са отлично лечение за бременни жени през първия триместър, ако няма противопоказания.

Аскорбиновата киселина в състава на плодовете ще помогне да се поддържа състоянието на имунитета и всички бъдещи майки се нуждаят от това, тъй като имунната им защита е намалена. Магнезият в датата ще поддържа нервната система на бъдещата майка, ще помогне за подобряване на съня и повишаване на устойчивостта на стрес. Калият е от съществено значение за осигуряване на правилния водно-солеви баланс в организма.

Смята се, че някои растителни вещества в състава на сушените плодове допринасят за производството на окситоцин и формирането на генерично доминиращо в по-късните етапи и поради това бъдещите майки се съветват тези плодове преди раждането, за да се предотврати закъснението на бебето..

Ядейки дати, жената изпитва удоволствие. Активно се произвежда серотонинът, хормонът на радостта и щастието. Настроението се подобрява и стресът започва да изглежда като нещо толкова незначително, че дори не искате да им обръщате внимание.

Ако жената страда от лека форма на прееклампсия с оток, тогава фурмите, поради съдържанието на калциеви соли, ще помогнат за справяне с леко подуване - уринирането се увеличава, количеството междуклетъчна течност намалява, отокът изчезва естествено.

Датите се препоръчват и при запек. Те стимулират чревните стени, тъй като растителните фибри, преминавайки през храносмилателния тракт, не се усвояват, нежно дразнят рецепторите, увеличавайки перисталтиката. Храненето с фурми разумно може да помогне за избягване на запек и хемороиди.

Поради съдържанието на желязо, фурмите се считат за вкусно лекарство при анемия по време на бременност. А фосфорът и калцият са необходими за правилното формиране на костната тъкан и мускулно-скелетната система на бебето..

При токсикоза жената може да облекчи пристъп на гадене само с една среща. Голям плюс на продукта е, че фурмите почти никога не причиняват алергии и следователно дори могат да влизат в диетата на жени с алергии в умерени количества..

Вреда и противопоказания

Има две основни опасности от яденето на фурми - високо съдържание на калории и висок гликемичен индекс. Следователно датите са или строго ограничени, или като цяло са забранени за жени, страдащи от диабет от всякакъв тип, както и бъдещи майки със гестационен захарен диабет. Останалите, които имат висок риск от нарушения на метаболизма на въглехидратите, но засега не са критични, трябва да вземат датите внимателно, като вземат предвид много вероятния скок в нивата на кръвната захар и само след консултация с лекаря си.

Високото съдържание на калории в продукта е причината плодовете на финиковата палма да не се препоръчват за жени със затлъстяване, наднормено тегло и патологично наддаване на тегло за текущия период на бременността.

Датите трябва да се използват с повишено внимание от бъдещите майки, които имат проблеми със състоянието на зъбите си. Високото съдържание на захар е повишен риск от кариес и те могат да бъдат намалени само чрез компетентно използване на фурми: след като жената ги е изяла, трябва да изплакнете устата си с чиста вода. В този случай нивото на киселинност ще се поддържа на стабилно ниво, а патогенните бактерии, така че "уважаващи" сладката среда, няма да получават храна за активно размножаване.

За да се избегне вреда, жена без диабет и затлъстяване трябва да яде не повече от 5-7 плода на ден. Превишаването на тази доза, препоръчана от експертите, може да доведе до нарушения във въглехидратния метаболизъм, диария, храносмилателни разстройства, ненужно наддаване на тегло, от които по-късно ще бъде много трудно да се отървете..

Как да приемате по различно време?

Бременността има три тримесечия. И всеки от тях има свои собствени характеристики, които жената трябва да знае, когато планира диетата си. Датите по различно време могат да повлияят на тялото по различен начин.

1 триместър

В ранните етапи е важно бременните жени да поддържат баланс, като избягват недостиг на витамини и излишък. По време на ембриогенезата и двете са опасни. Ето защо е много важно в началото на бременността стриктно да се придържате към препоръчаното количество от продукта, особено ако една жена приема едновременно мултивитамини. През първия триместър много диетолози обикновено съветват да не се ядат фурми, тъй като жените могат да наддават на тегло. А също така производството на окситоцин се счита за опасно по това време..

Но за да има спонтанен аборт поради преяждане на плодовете на финиковата палма, трябва да изядете 10 килограма от тях, не по-малко. И, естествено, никой не може да се справи с тази сума. Ето защо са приемливи 2-3 плода, например за облекчаване на токсикозата, ако една жена обича фурмите.

2 триместър

През втория триместър, при желание и при липса на противопоказания, броят на плодовете може да се увеличи до 7 на ден. По това време рисковете са минимални и една жена може да се наслади на позицията си и екстри..

3 триместър

Ако кога е най-доброто време за консумация на този продукт, това е третият триместър. В по-късните периоди, и особено преди раждането през последните седмици, фурмите са силно препоръчителен деликатес, който се счита за важно ястие за подготовка за раждане. Изглежда, че хормоналните ползи от продукта са донякъде преувеличени, но вредата при липса на диабет и наднормено тегло не е доказана от медицината..

Единственото нещо, на което не бива да се надяваме, е намаляване на времето за раждане, което специалистите по традиционна медицина обещават, ако жената яде фурми. Времето на раждането не зависи от пристрастяването към храната.

Как да изберем и използваме правилно?

Ориенталски деликатес на рафтовете на руските магазини получава след преработка в парафин и захарен сироп. Това помага да се удължи срокът им на годност, но ги прави дори по-сладки от пресните плодове от финикова палма..

Експертите са уверени, че правилният избор на сушени плодове ще помогне на бременната жена да получи повече ползи и по-малко вреда. Ето защо, когато избирате продукт, трябва внимателно да оцените кожата - ако има пукнатини, ако е лепкава или има странен блясък, такива плодове не са подходящи за хранене на бъдещи майки. Вземете продукта само от реномирани магазини, не купувайте дати на ръка на крайпътни щандове и съмнителни зелени пазари.

Добрите пресни фурми не показват признаци на мухъл, неприятна миризма или горчив вкус.

Плодовете могат да се използват като отделен деликатес, или могат да се използват при готвене, например за пълнене на ябълки или добавяне към гювеч с извара. Някои включват сладки фурми в комбинация с кисели плодове или плодове в компота, докато те не поставят захар в ястието, тъй като плодовете на финиковата палма щедро се споделят с по-кисели съседи в кулинарната общност.

За повече информация защо бременните жени трябва да ядат фурми, вижте следващото видео..

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Добре ли са датите за бременност?

Полезни и вредни свойства на фурмите по време на бременността по различно време

Не се препоръчва да се консумират фурми преди 12-та седмица от бременността. Това се дължи на факта, че те насърчават производството на окситоцин, което кара матката да се свива. Това може да доведе до ранен спонтанен аборт..

След 12 гестационна седмица ползите от фурми са неоспорими:

 1. Те насърчават производството на серотонин, който подобрява настроението и може ефективно да се бори с депресията.
 2. Фурмите съдържат голямо количество прости захари и растителни протеини, тези вещества лесно се усвояват от организма. Това е особено важно в ранните етапи на бременността, когато повечето бременни жени се притесняват от токсикоза и липса на апетит.
 3. Фолиевата киселина във фурмите е от съществено значение за предотвратяване на фетални малформации.

През втория триместър на бременността, когато признаците на ранна токсикоза изчезнат, общото здравословно състояние и настроението се подобряват, дати за жени в размер на 8-10 бр на ден са необходими по следните причини:

 • повишават защитните сили на организма, намаляват риска от заболявания;
 • нормализира работата на CVS на фона на увеличени натоварвания;
 • допринасят за нормалното развитие на скелета на плода;
 • поддържане на нормални нива на хемоглобин при бременна жена;
 • премахване на запек.

През третия триместър на бременността, когато тялото на бременната жена се подготвя за раждане, е особено полезно да се ядат фурми, тъй като те допринасят за производството на окситоцин, който стимулира матката, което ще съкрати продължителността на раждането. Също така сушените плодове премахват излишната течност от тялото..

Освен това яденето на фурми късно в бременността подготвя женското тяло за лактация и стимулира производството на мляко..

Въпреки очевидните ползи от фурмите по време на бременност, те могат да бъдат вредни, ако се консумират безразборно, пренебрегвайки следните противопоказания:

 1. Захарният диабет е пряко противопоказание за употребата на фурми. Простите захари в плодовете могат драстично да повишат нивата на кръвната захар, причинявайки значителна вреда на такива пациенти..
 2. Трябва да се внимава, когато се ядат фурми за затлъстели индивиди. Калоричното съдържание на продукта е доста високо и допринася за увеличаване на телесното тегло.
 3. Хората с увреден зъбен емайл трябва да са наясно, че консумирането на фурми без изплакване на устата може да доведе до бързото развитие на кариес..
 4. Болести на стомашно-чревния тракт, придружени от диария.

Разбира се, фурмите са полезен продукт. На въпрос дали е възможно да се ядат фурми по време на бременността, отговорът е недвусмислено положителен. Въпреки това, когато го използвате, е необходимо да спазвате умереност и ясно да знаете противопоказанията. В противен случай въвеждането на продукт в менюто на бременна жена може да доведе до нежелани последици..

Можете ли да ядете фурми по време на бременност??

Фурмите са не само вкусен ориенталски деликатес, но и много здравословни плодове, богати на уникални хранителни вещества. Ето защо в много страни фурмите са основният елемент на диетата и техният деликатен и сладък вкус не оставя безразлични нито децата, нито възрастните..

Обърнете внимание, че учените откриват все повече и повече нови характеристики на фурмите всяка година и са стигнали до заключението, че този плод е не само вкусен, но и много полезен, тъй като има лечебни свойства при редица заболявания и заболявания. Датите са особено посочени по време на бременност и за улесняване на раждането. Защо? Ще ви разкажем по-подробно в днешната публикация..

Възможно ли е да дати по време на бременност?

Не е тайна, че бременните жени са много внимателни към диетата си и използват различни екзотични плодове с изключителна предпазливост, за да не навредят на здравето на бъдещото бебе. Според лекарите обаче бъдещите майки не трябва да се съмняват в датите. Лекарите препоръчват тези сладки плодове да се консумират както по време на бременност, така и преди раждането. Факт е, че фурмите съдържат много хранителни вещества, които просто са необходими за развитието на бъдещото бебе. Например, фурмите съдържат фосфор и калций, който е строителен материал за костите на бъдещото бебе. Освен това можете също така да попълните недостига на калий в организма на бременна жена, просто като ядете няколко вкусни плода от фурми на ден..

Фурмите спомагат за поддържането на водния баланс в тялото на жената и поради високото си съдържание на фруктоза, те дават необходимата сила по време на раждането. Обърнете внимание също, че фруктозата, която се съдържа в фурмите, ускорява процеса на производство на мляко в млечните жлези, което е много важно за всяка жена, която очаква бебе..

И накрая, фурмите, изядени преди раждането, могат да увеличат трудовата активност чрез увеличаване на свиването на матката, което значително намалява времето за раждане. Е, по-подробно за полезните свойства на фурмите, ще ви разкажем допълнително..

Ползите и вредите от фурмите по време на ранна и късна бременност

Вече разбрахме, че лекарите единодушно потвърждават ползите от фурмите по време на бременност, но защо този плод е спечелил толкова висока оценка - ще ви разкажем по-подробно.

Нека започнем с факта, че фурмите съдържат около 65% захар, което е просто необходимо, за да се даде сила преди раждането. Освен това, фруктозата предизвиква редица химични реакции в тялото на родилката, тя допринася за производството на мляко, от което бебето се нуждае от първите минути от живота..

Не е тайна, че по време на раждането жената губи значително количество кръв, което от своя страна води до намаляване на нивата на кръвната захар. Така че фурмите вършат отлична работа с този проблем и помагат за запълване на захарния дефицит, за да се предотврати спадане на налягането. Също така, високата хранителна стойност на фурмите ви позволява бързо да възстановите енергията..

Дати по време на бременност: добра ли е тази сладост за вас??

По време на бременност жената трябва да бъде особено внимателна към диетата си. За да осигури на бебето всичко необходимо за растеж и в същото време да не качи излишни килограми, бъдещата майка трябва да състави меню, като вземе предвид не само предпочитанията си, но и хранителната стойност на продуктите. Датите по време на бременност изглеждат напълно безопасно лечение, но тази естествена сладост трябва да се консумира умерено..

Въпреки растителния произход, плодовете на финиковата палма в никакъв случай не са диетичен продукт и могат да се сравняват със сладкиши по съдържание на калории. Струва ли си да ядете фурми за бременни жени и колко можете да ядете, без да навредите на фигурата и здравето си? Нека се опитаме да отговорим на тези въпроси.

Ползите и вредите от фурмите по време на бременност

Изключителната хранителна стойност на фурмите се дължи на техния висок процент на прости захари (фруктоза) и растителен протеин в състава им. Освен това плодовете съдържат диетични фибри, които имат благоприятен ефект върху чревната функция..

Също фурмите са богати на витамини. Те съдържат: аскорбинова киселина, бета-каротин, витамини от група В, включително фолиева киселина (В9), необходими за бременни жени. В допълнение фурмите съдържат много микроелементи, а именно: магнезий, калий, желязо, калций, фосфор, мед.

Поради това плодовете на финиковата палма имат редица полезни свойства:

 1. Те бързо се насищат и дават енергия, което е важно за слабост и загуба на сила.
 2. Подобрява имунната система и устойчивостта на вируси.
 3. Укрепва костната и мускулната тъкан, предотвратява развитието на остеопороза.
 4. Помага за поддържане на нормално ниво на хемоглобин в кръвта, нормализира работата на сърдечно-съдовата система.
 5. Облекчава запека, стимулира храносмилането и нормалната функция на червата.
 6. Насърчава производството на серотонин (хормон на удоволствието), като по този начин помага за борба със стреса и депресията.
 7. Стимулира производството на окситоцин, така че може да се използва в края на бременността за подготовка на матката за раждане.
 8. Нормализирайте водния баланс, отстранете излишната течност от тялото.

Но някои от плюсовете на дати при определени обстоятелства могат да се превърнат в техните минуси. Например за жените с диабет този продукт, поради високото си съдържание на фруктоза, ще донесе повече вреда, отколкото полза, причинявайки рязко покачване на кръвната захар.

За бременни жени с наднормено тегло те също са нежелани, тъй като при редовна употреба те допринасят за увеличаване на теглото.


Тези, които са изправени пред прогресиращ кариес, трябва да знаят, че датите могат да влошат ситуацията. Сладката пулпа на плодовете образува плака върху зъбите, която служи като среда за размножаване на бактериите, в резултат на което емайлът бързо се разрушава.

Показания и противопоказания

Ползите от фурмите по време на бременност ще бъдат максимални, ако вземете предвид показанията и противопоказанията за тяхното използване. Тези плодове се препоръчват за бъдещи майки, които:

 • понижено ниво на хемоглобин;
 • отслабен имунитет;
 • налице е обща слабост;
 • проблеми със стомашно-чревния тракт (запек, гадене, киселини в стомаха);
 • хипертония;
 • подуване;
 • болки в ставите, крехкост на костите;
 • нарушения на съня, депресия;
 • история на лош труд.

Датите са полезни и за жени, които вече са родили и които кърмят. Те спомагат за увеличаване на количеството и хранителната стойност на кърмата. Но е по-добре да не използвате дати по време на бременност, ако една жена:

 • болни от диабет;
 • е с наднормено тегло;
 • страда от уролитиаза или язвена болест, кариес, мигрена;
 • има анамнеза за бронхиална астма.

Абсолютно противопоказание е алергията към фурмите, както и към парафина. Това вещество понякога се използва при предварителното пускане на пазара на плодове..

Как да използвам

В магазините и пазарите можете да купувате сушени фурми, продавани на тегло или в малки опаковки. Обикновено те се консумират без предварителна обработка, просто изплакване с вода.

Фурмите също могат да формират основата на вкусните и питателни ястия. От тях се правят желе, сироп, компоти и се прави пълнеж за печене. По-долу има няколко рецепти, които са полезни за бъдещите майки, използващи фурми..

Плодова закуска

За готвене ви трябват един портокал, джинджифил в сироп и няколко фурми. Първо трябва да подготвите плодовете. Портокалът се обелва, нарязва на пръстени или филийки и се излага в чиния. Фурмите се измиват, нарязват се с нож и се поставят върху цитрусовите плодове.

След това джинджифилът, нарязан на малки парченца, се поставя върху фурмите и закуската е готова. Това просто ястие укрепва имунната система и облекчава добре гаденето с токсикоза. Прочетете повече за това как да се отървете от гадене по време на бременност →

Фурми с мляко

От фурми и мляко се прави необичайна и здравословна напитка. За целта вземете 5-6 предварително измити фурми и 250 мл мляко, сложете съставките в тенджера и оставете да заври..

Бульонът се държи на слаб огън още 10 минути, след което се охлажда, филтрира и се изпива в топло състояние. Напитката е не само вкусна, но също така помага за облекчаване на гаденето, справяне със суха кашлица и запек. Плодовете, останали след готвене, могат да се ядат.

Отвара от фурми с ориз

При разстроен стомах отварата от фурми с ориз е полезна за бременни жени. Той ще подкрепи силата и ще подобри храносмилането.

Пригответе го по следния начин - залейте 5 фурми с чаша вода, оставете да заври и варете 15 минути. Полученият бульон се изсипва в купа, плодовете се освобождават от семената и се смачкват до кашаво състояние.

Бульонът от фурми се смесва с пулпа и една чаша варен ориз. Ястието се използва при необходимост или просто така, като десерт.

Предпазни мерки

За да могат датите да бъдат полезни само по време на бременност, трябва да можете да ги изберете и съхранявате правилно. Също толкова важно е да се съобразите с препоръчителния дневен прием на продукта. Нека разгледаме тези нюанси по-подробно.

Правила за избор и съхранение на плодове

Фурмите са екзотичен продукт, произведен в чужбина, което предполага дългосрочното му съхранение и транспортиране. Намирането им в прясно състояние у нас е почти невъзможно, затова нека поговорим за избора на сушени плодове.

По рафтовете често можете да намерите дати, които са били обработени със сироп или изсушени. Това се показва от неравномерния цвят на плодовете, обелването на кожата, наличието на захарни кристали на повърхността им и пукнатини. Такъв продукт няма да донесе ползи.

Зрелите, правилно обработени и съхранявани дати имат еднороден тъмнокафяв цвят, умерено твърд на допир, не лепкав. По кожата не трябва да има пукнатини, което показва, че продуктът изсъхва твърде бързо във фурната. Трябва да се предпочитат цели плодове със семена.

Веднъж закупени, датите се съхраняват в херметически затворен контейнер в хладилника. Преди хранене те трябва да се измият с вода и да се попарят с вряща вода..

Дневна норма на датите, разрешени за бременни жени

Фурмите са известни със своите изключителни хранителни свойства; 100 г изсушен продукт съдържа около 280 ккал. Следователно, за да се избегне рязко наддаване на тегло, те трябва да се консумират в разумни количества..

Препоръчителният дневен прием на фурми за възрастен е 5-6 бр. Злоупотребата с продукта може да причини тежест в стомаха и запек.

Броят дати, разрешени за бъдещи майки, зависи от продължителността на бременността. През първия триместър, особено ако жената е диагностицирана със заплаха от спонтанен аборт, е по-добре да се въздържат от този продукт или да ядат не повече от 2-3 дати на ден.

Ограничението е свързано със способността на тези плодове да стимулират маточните контракции. Започвайки от втория триместър, с нормалния ход на бременността и отсъствието на противопоказания при бъдещата майка, можете да увеличите порцията до 10 дати на ден. В навечерието на очакваната дата на пристигането на бебето те ще бъдат особено полезни, тъй като допълнителното стимулиране на матката ще намали вероятността от продължително раждане..

По този начин плодовете на финиковата палма са ценен продукт и не трябва да се отказвате от нея, докато чакате бебето. Но не забравяйте, че ползите от фурмите по време на бременност ще бъдат максимизирани само ако са узрели и правилно обработени. Също така е важно да не се превишава препоръчителното дневно количество плодове и да се вземат предвид противопоказанията за употребата им..

Автор: Яна Семич,
специално за Mama66.ru

Дати по време на бременност: ползи и вреди

Повечето жени, които носят дете, променят хранителните си навици. Много бъдещи майки отбелязват, че са започнали да теглят за сладкиши. Въпреки факта, че е възможно бременните жени да ядат сладкиши, силно се препоръчва да се злоупотребява с тях, тъй като това може да доведе до прекомерно наддаване на тегло. Препоръчително е да изключите продуктите от брашно и шоколада от вашата диета по време на бременност. Но много бъдещи майки не могат да си позволят да не консумират сладкиши през всичките девет месеца. Ако желанието да се насладите на нещо сладко е много голямо, препоръчително е да изберете естествени деликатеси.

Отлична вкусна и здравословна закуска за бременна жена ще бъде датата - уникален продукт, почитан от древни времена и дори носещ името "хляб на живота" на Изток. Дълго време хората вярваха, че плодът на финиковата палма насърчава здравето. Но трябва да се има предвид, че въпреки растителния произход, фурмите изобщо не могат да бъдат причислени към диетични продукти, тъй като те са с високо съдържание на калории.

В тази статия ще анализираме подробно дали е разрешено включването на плодовете на финиковата палма в диетата на бременна жена, колко те могат да се ядат, за да не навредят на здравето.

Защо датите са полезни?

Фурмите са плодовете на финиковата палма, култивирани в източните страни. Много хора обичат този деликатес заради страхотния му сладък вкус. Освен това фурмите са много полезни за здравето, тъй като съдържат много витамини, минерали, повече от двадесет аминокиселини, лесно смилаеми мазнини, фибри, диетични фибри и антиоксиданти. Плодовете имат доста високо съдържание на калории, почти не съдържат мазнини, те съдържат предимно въглехидрати и протеини.

Яденето на плодовете на финиковата палма е отлична превантивна мярка срещу много заболявания. Фурмите имат антимикробни ефекти и дори намаляват риска от рак. Само няколко плода на ден могат да ви помогнат да натрупате сила и енергия, както и да насърчите здравето.

Датите са много полезни за човешкото тяло:

 1. Оказват благоприятен ефект върху здравето на сърцето и кръвоносните съдове.
 2. Нормализира функционирането на черния дроб и бъбреците.
 3. Те са отлична профилактика на желязодефицитна анемия.
 4. Нормализиране на чревната микрофлора.
 5. Те могат да бъдат част от терапевтична диета по време на лечението на възпалителни и инфекциозни заболявания, поради наличието на специални вещества в състава.
 6. Помага за облекчаване на кашлицата, като насърчава отделянето на храчки.
 7. Помогнете на хората, страдащи от хипертония, тъй като полезните елементи в състава спомагат за понижаване на холестерола.
 8. Поради голямото количество витамини, включени в състава, те укрепват имунната система.
 9. Подобрява мозъчната функция и стимулира паметта благодарение на триптофана, открит в плодовете на финиковата палма.

За да увеличите максимално ползите от фурмите, трябва да ги включите правилно в диетата, без да прекалявате или надвишавате препоръчаното количество..

Можете ли да ядете фурми по време на бременност?

Плодовете на финиковата палма са здравословен продукт, който се препоръчва да се включи в диетата им за всички хора, които се грижат за собственото си здраве. По-долу ще анализираме отделно какви ползи дават датите на организма на бременна жена. В различните периоди на бременността плодовете на финиковата палма имат различно въздействие..

През първия триместър

Датите през първите гестационни седмици са от голяма полза, тъй като този продукт съдържа голямо количество фолиева киселина. Това вещество е от съществено значение за правилното развитие на плода. С ежедневното използване на плодовете на финиковата палма нуждите на организма от витамин В9 ще бъдат напълно задоволени. Освен това продуктът съдържа желязо, което е необходимо за нормализиране на нивото на хемоглобина в кръвта на бременна жена..

Също така, бъдещите майки в началото на бременността се съветват да включват фурми в диетата си поради причината, че те помагат за намаляване на неприятните прояви на токсикоза. Това се дължи на наличието на калий в състава - елемент, който премахва вредните вещества от тялото, нормализира налягането и допринася за доставянето на необходимото количество кислород в мозъка.

Въпреки факта, че плодовете носят много ползи за бъдещата майка, не трябва да ядете прекалено много от тях, тъй като това може да доведе до свиване на матката, в резултат на което може да настъпи аборт. До 12 седмици е позволено да се ядат 2-3 плода на ден.

През втория триместър

Плодовете на финиковата палма през втория триместър на бременността също ще бъдат от голяма полза, тъй като натоварването върху тялото на бъдещата майка се увеличава значително:

 1. Съдържащите се в фурмите калций и фосфор допринасят за правилното формиране на костната система на плода.
 2. Витамин А също е полезен за жени, които носят бебе, помага да се поддържа добро зрение и подобрява здравето на зъбите.
 3. Витамин В има благоприятен ефект върху нервната система, поради което бъдещата майка остава спокойна и уравновесена..
 4. Плодовете на финиковата палма съдържат и бета-каротин, който има укрепващ ефект върху имунитета и благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система, намалява риска от развитие на разширени вени - явление, което често придружава бременни жени.
 5. Освен това фурмите са с високо съдържание на протеини, за разлика от много плодове. Тази особеност на тази ориенталска сладост го прави уникален продукт, който има огромни ползи за здравето, особено докато носите бебе..

След 12-та седмица на бременността броят на датите може да се увеличи - през този период се допускат 5-6 плода на ден, но не повече от 10, за да се предотврати прекомерното наддаване на тегло.

През третия триместър

Третият триместър е идеалното време за ядене на много фурми. През последните седмици на бременността лекарите не само позволяват, но и силно препоръчват да включите тази полезна сладост във вашата диета, тъй като тя помага да се подготви тялото на бъдещата майка за предстоящото раждане. Съдържащият се в този продукт окситоцин допринася за появата на контракции и ускорява процеса на доставка. Плодът на финиковата палма съдържа здравословна захар, която дава енергия, липсата на която остро се изпитва от бъдещите майки през последните седмици на бременността.

Не разчитайте обаче на дати, за да съкратите труда. Колко продължават контракциите не зависи от пристрастяването към храната.

Как да използвате правилно датите

Източната сладост се доставя на гишетата, след като се преработи в захарен сироп и парафин. В резултат срокът на годност се увеличава, но плодовете са по-сладки от пресните фурми..

Според експерти, за да бъде продуктът полезен за бъдещата майка, трябва да го изберете правилно. Ето защо, когато избирате плодовете на финиковата палма, трябва внимателно да изследвате кожата им. Трябва да откажете да купувате дати при наличие на лепкавост, пукнатини и непонятен блясък, те няма да работят за бременна жена. Висококачествените плодове нямат признаци на мухъл, чужда миризма, горчив вкус.

Фурмите могат да се ядат като отделно лакомство или да се добавят към различни ястия, като гювеч с извара или пълнени ябълки. Много хора слагат тези плодове в компоти от плодове или горски плодове, като същевременно не подслаждат напитката, тъй като фурмите съдържат естествена захар.

По-долу са дадени рецепти за лакомства с използване на дати, които са подходящи за бъдещи майки:

 1. Използвайки плодовете на финиковата палма, можете да приготвите плодова закуска, която е от полза за вашата бременна жена. Тя перфектно се справя с неприятните прояви на токсикоза, помага за укрепване на имунитета през първия триместър на бременността. За приготвянето на плодова закуска нарежете портокала на малки парченца (след като го обелите), фурми и джинджифил. Смесете всички съставки и ги използвайте с признаци на токсикоза или като добавка към закуската.
 2. Въз основа на млякото и плодовете на финиковата палма бъдещата майка може да си приготви здравословен витаминен коктейл за себе си. Преди това загрейте 1/4 чаша мляко на котлона, сложете в него 5-6 фурми и сварете. След това прецедете бульона и изчакайте, докато се охлади до стайна температура. Такова лекарство перфектно се справя със запек, който страдат много бъдещи майки, а също така помага да се отървете от кашлицата..
 3. Ако жената, която носи бебе, е изправена пред стомашно разстройство, оризова вода с фурми ще й помогне. За приготвянето му зърнените култури и плодовете трябва да се варят в отделни съдове. След като заври, обелете фурмите и разбийте с пасатор до пюре. След това смесете бульона с пасирани фурми и варен ориз, след което ястието е готово за консумация. Въпреки не съвсем привлекателния външен вид, това лекарство е много полезно за бременна жена..

Препоръчва се плодовете на финиковата палма да се съхраняват в пластмасови съдове на рафт в хладилника. Това ще им осигури защита от плесен, която може да се появи на кожата..

Колко фурми можете да ядете на ден

Плодовете на финиковата палма са ценени заради уникалните си хранителни ползи. Приблизително 280 калории има на 100 г сушени фурми. Поради тази причина, за да се избегне прекомерно наддаване на тегло, продуктът трябва да бъде включен във вашата диета в малки количества..

Препоръчителната дневна доза за тези ориенталски сладки за възрастни е 5-6 броя. Ако се прекали с употребата, можете да се сблъскате с тежест в стомаха, запек и други храносмилателни проблеми..

Колко дати на ден жените могат да ядат, докато носят дете, зависи от тримесечието на бременността. През първите седмици, особено ако има риск от спонтанен аборт, препоръчително е да изключите този продукт напълно от вашата диета или да ядете не повече от 2-3 парчета на ден. Ограничаването на употребата на фурми в началото на бременността трябва да бъде поради причината, че те могат да причинят маточни контракции. След 12-та седмица, ако бременността протича без усложнения и жената няма противопоказания за употребата на плодове от финикова палма, броят им може да се увеличи до 10 броя на ден. Датите ще бъдат особено полезни, ако се консумират малко преди очаквания ден на раждането, тъй като допълнителното стимулиране на матката има благоприятен ефект върху хода на раждането.

Мога ли да ям през нощта или на гладно

Лекарите не препоръчват да ядете плодове от финикова палма през нощта. Фурмите, макар и да осигуряват големи ползи за здравето, са с високо съдържание на калории. Докато човек спи, енергията не се губи в същото количество, в което е получена. Поради тази причина плодът, изяден през нощта, ще се превърне в излишни килограми, което е изключително нежелателно за бъдещата майка..

За да направите фурмите по-полезни, по-добре е да ги консумирате на гладно, 1-2 пъти на ден преди хранене. Препоръчително е да правите това сутрин и през втората половина на деня, за да осигурите максимално усвояване от организма.

Плодовете на финиковата палма се съчетават добре с много напитки, като мляко, чай, кисело мляко. Чудесна закуска за бъдещата майка е чаша чай с шепа фурми. Той моментално ще даде сила и енергия.

Трябва ли да мия фурми преди ядене?

Дали е препоръчително да се измият плодовете на финиковата палма преди употреба, е въпрос, който предизвиква далеч не най-недвусмислената реакция у хората. Някои хора предпочитат да ги ядат направо от опаковката, без предварителна обработка. Но това не винаги е правилно и безопасно..

Ако фурмите се продават в отделна запечатана опаковка в малки количества, обикновено не е необходимо да се почистват и измиват. Те могат да се консумират веднага след отваряне на опаковката, ако, разбира се, има увереност в тяхната чистота. В същия случай, когато плодовете се купуват по тегло, те трябва да се измият във вода и изобщо няма значение къде са закупени датите - на пазара или в супермаркета. Помислете само колко ръце, не винаги чисти, докоснаха продукта, преди той да се появи на щанда на магазина..

Освен това плодовете на финиковата палма са сладки и доста лепкави. Поради тази причина е лесно да си представим колко от най-разнообразните микроорганизми биха могли да се прилепят към кожата на датата, докато тя следва от производител до потребител - частици прах и мръсотия, различни паразити, докато в повечето случаи е почти невъзможно да ги видим с невъоръжено око. Яденето на такъв продукт може да доведе до неприятни последици, включително хранително отравяне, което е много опасно за бременна жена. За да се предотврати това, все още се препоръчва да се изплакват обилно фурмите с вода преди употреба..

Разбира се, когато плодът се измие, вкусът му леко се променя. Не трябва обаче да се забравя, че най-важното е здравето и не бива да се излага на риск, особено когато става въпрос за бъдещата майка и нейното дете..

За да запазите качеството и структурата на плодовете при измиване, трябва да следвате някои насоки:

 1. На първо място, след закупуване и отваряне на чантата, сортирайте всички дати ръчно, тъй като дори запечатаната опаковка не гарантира, че продуктът не е развален.
 2. След това вземете малък съд и изсипете студена вода в него, изплакнете плодовете в него на малки порции, като обърнете специално внимание на тези, чиято кора блести, защото на тяхната повърхност може да има восък или ядлива мазнина.
 3. След като всички плодове са измити, прехвърлете ги в гевгир и ги изплакнете отново обилно с течаща вода..
 4. След измиване поставете плодовете върху хартиена кърпа и изчакайте, докато изсъхнат, след което могат да се ядат.

Само след внимателна обработка на датите бъдещата майка може да бъде сигурна, че яде чист, хранителен, полезен продукт, който няма да навреди нито на нея, нито на нейното бъдещо бебе..

Ползите от фурмите по време на бременност

Изключителните ползи от плодовете на финикова палма се дължат на факта, че те съдържат голямо количество прости захари и растителен протеин. Освен това фурмите съдържат много диетични фибри, които имат благоприятен ефект върху функцията на червата. Продуктът съдържа много други полезни вещества - витамини В и С, бета-каротин, фолиева киселина, фосфор, калий, желязо, калций и други микроелементи. Това обяснява факта, че фурмите са от голяма полза за тялото на бременна жена:

 1. Осигурете бързо ситост и енергия, което е много важно за бъдещите майки, които често се чувстват слаби и липсват сили.
 2. Укрепва имунитета, помага да се противопоставя на вирусни заболявания.
 3. Помага за укрепване на костите и мускулната тъкан, предотвратява развитието на остеопороза.
 4. Нормализира изпражненията, стимулира храносмилателната система, помага за установяване на чревната подвижност.
 5. Допринасят за поддържане на необходимото ниво на хемоглобин, нормализиране на функционирането на сърдечно-съдовата система.
 6. Активира производството на сератонин (хормона на радостта), като по този начин помага за борба със стреса и депресията.
 7. Насърчава производството на окситоцин, поради което те са от полза през последните седмици от бременността, подготвяйки матката за раждане.
 8. Помага за отстраняването на излишната течност от тялото, което е важно за бременни жени, които са склонни към отоци.

Могат ли датите да навредят на бъдеща майка

На въпроса "Могат ли бременните жени да включват фурми в диетата си?" невъзможно е да се отговори еднозначно положително, тъй като всеки, дори и най-полезният продукт, може да навреди на тялото. Датите могат да навредят на бъдещата майка в следните случаи:

 1. Ако бременна жена има някакви проблеми, свързани с работата на храносмилателната система, тогава тя трябва да изключи употребата на фурми, тъй като този продукт съдържа груби влакна, които могат да доведат до нарушения в чревната моторика.
 2. Лекарите препоръчват бременните жени с анамнеза за захарен диабет да отказват да използват тези плодове. Факт е, че този плод е способен да провокира увеличаване на количеството глюкоза в кръвта, което води до хипергликемия..
 3. Бъдещите майки, които са склонни към алергични реакции, трябва да внимават да включват фурми в диетата си, защото ако има индивидуална непоносимост, те могат да доведат до такива неприятни последици като хрема, кашлица, сърбеж и зачервяване на кожата, гадене и повръщане, анафилактичен шок.
 4. Бременните жени, които са склонни да качват излишни килограми, трябва да бъдат много внимателни да включват фурми в диетата си, тъй като съдържанието на калории в този продукт е много високо. Прекомерната употреба може да доведе до голямо наддаване на тегло, което е нежелателно за бъдещите майки.

Заключение
Фурмите са много полезен продукт, който може безопасно да бъде включен в диетата на бременна жена. Не трябва обаче да се забравя, че ползите от тези плодове по време на бременността ще бъдат максимални само ако са узрели и правилно обработени. Освен това не трябва да се превишава препоръчителното дневно количество фурми и не трябва да забравяте и за противопоказанията, при които не можете да използвате плодовете на финиковата палма..

„Важно: цялата информация на сайта се предоставя само с информационна цел. Преди да приложите някакви препоръки, консултирайте се със специализиран специалист. Нито редакционният съвет, нито авторите носят отговорност за евентуална вреда, причинена от материалите. "

Дати по време на бременност

Последните проучвания показват, че датите имат благоприятен ефект върху хода на бременността и процеса на раждането. За какво точно са толкова полезни и струва ли си да ядете фурми по време на бременност, ще обсъдим в тази статия.

Може ли датите да са бременни

Повечето бременни жени са много внимателни по отношение на екзотичните плодове по време на бременност и са прави: много от тях могат да причинят алергии и да създадат много неприятности на бъдещата майка..

Но не се притеснявайте за фурмите - според много лекари те са не само безопасни, но и полезни поради своя състав. Фурмите съдържат фосфор и калций, които са необходими за организма на бременна жена, особено по време на формирането на костната система на детето..

Също така, с помощта на дати, можете да поддържате водния баланс на тялото си, да презареждате батериите си. Фурмите са с високо съдържание на фруктоза, което допринася за производството на кърма. Ако фурмите се ядат непосредствено преди раждането, свиването на маточната мускулатура ще се увеличи и раждането ще стане по-бързо..

Ползите и вредите от фурмите по време на бременност

Фурмите помагат за попълване на недостига на кръвна захар и предотвратяват спада на кръвното налягане, което е особено важно при раждането. Поради високата си хранителна стойност те помагат за бързо възстановяване на енергията след продължително физическо натоварване и стрес. Също така датите съдържат окситоцин, той помага в процеса на раждането.

Освен това фурмите съдържат фолиева киселина, без която нормалното вътрематочно развитие на вашето бебе е невъзможно. Освен това фолиевата киселина предпазва детето от възможни вродени аномалии..

Много жени по време на бременност страдат от токсикоза, която води до липса на калий в организма. Фурмите съдържат достатъчно количество от този елемент, за да спасят бъдещата майка от гадене и да облекчат неприятните симптоми на токсикоза. Калият помага да се достави необходимото количество кислород до мозъка, помага да се отървете от токсините и токсините.

Желязото - друг полезен компонент на продукт като фурмите - е отговорно за нормализирането на нивото на хемоглобина в кръвта. Бъдещата майка се нуждае от желязо, за да предотврати възможната поява на анемия. В допълнение към гореспоменатите и други полезни вещества, които се съдържат в датата, екзотичният плод може да се похвали със завидно количество протеини, които практически не се срещат в плодовете..

Въпреки всички полезни свойства на фурмите, има противопоказания за тяхното използване, на първо място, това е захарен диабет и нарушения на храносмилателните процеси. В други случаи фурмите са доста безопасни и полезни за бъдещите майки..

Освен факта, че можете да ги използвате като хапка за чай, от фурмите може да се приготви питателен коктейл. За да направите това, плодовете трябва да бъдат добре измити и напълнени с горещо мляко. След кратък период от време коктейлът ще се влее и ще бъде готов за употреба..

Обърнете внимание на качеството на датите, които купувате. Те не трябва да са мухлясали, да имат остра миризма или съмнителен цвят. Най-добре е да купувате фурми на доказани места и опаковани в кутии.

Добре ли са датите за бременност?

Полезни и вредни свойства на фурмите по време на бременността по различно време

Не се препоръчва да се консумират фурми преди 12-та седмица от бременността. Това се дължи на факта, че те насърчават производството на окситоцин, което кара матката да се свива. Това може да доведе до ранен спонтанен аборт..

След 12 гестационна седмица ползите от фурми са неоспорими:

 1. Те насърчават производството на серотонин, който подобрява настроението и може ефективно да се бори с депресията.
 2. Фурмите съдържат голямо количество прости захари и растителни протеини, тези вещества лесно се усвояват от организма. Това е особено важно в ранните етапи на бременността, когато повечето бременни жени се притесняват от токсикоза и липса на апетит.
 3. Фолиевата киселина във фурмите е от съществено значение за предотвратяване на фетални малформации.

През втория триместър на бременността, когато признаците на ранна токсикоза изчезнат, общото здравословно състояние и настроението се подобряват, дати за жени в размер на 8-10 бр на ден са необходими по следните причини:

 • повишават защитните сили на организма, намаляват риска от заболявания;
 • нормализира работата на CVS на фона на увеличени натоварвания;
 • допринасят за нормалното развитие на скелета на плода;
 • поддържане на нормални нива на хемоглобин при бременна жена;
 • премахване на запек.

През третия триместър на бременността, когато тялото на бременната жена се подготвя за раждане, е особено полезно да се ядат фурми, тъй като те допринасят за производството на окситоцин, който стимулира матката, което ще съкрати продължителността на раждането. Също така сушените плодове премахват излишната течност от тялото..

Освен това яденето на фурми късно в бременността подготвя женското тяло за лактация и стимулира производството на мляко..

Въпреки очевидните ползи от фурмите по време на бременност, те могат да бъдат вредни, ако се консумират безразборно, пренебрегвайки следните противопоказания:

 1. Захарният диабет е пряко противопоказание за употребата на фурми. Простите захари в плодовете могат драстично да повишат нивата на кръвната захар, причинявайки значителна вреда на такива пациенти..
 2. Трябва да се внимава, когато се ядат фурми за затлъстели индивиди. Калоричното съдържание на продукта е доста високо и допринася за увеличаване на телесното тегло.
 3. Хората с увреден зъбен емайл трябва да са наясно, че консумирането на фурми без изплакване на устата може да доведе до бързото развитие на кариес..
 4. Болести на стомашно-чревния тракт, придружени от диария.

Разбира се, фурмите са полезен продукт. На въпрос дали е възможно да се ядат фурми по време на бременността, отговорът е недвусмислено положителен. Въпреки това, когато го използвате, е необходимо да спазвате умереност и ясно да знаете противопоказанията. В противен случай въвеждането на продукт в менюто на бременна жена може да доведе до нежелани последици..

Защо фурмите са полезни за бременни жени?

Състав на фурмите, ползите от фурмите за бременни жени

Ползите от фурмите за бременни жени са безценни. Този плод съдържа много висок процент захар - до 60-65%, а лекарите силно препоръчват на жените да ядат храни с фруктоза преди раждането. Фруктозата енергизира тялото на майката, отслабено от бременността, и предизвиква определени химични реакции, които допринасят за началото на производството на кърма. По време на раждането жената може да загуби много кръв и това води до намаляване на нивата на захар. И тогава датите ще дойдат на помощ, благодарение на високото си съдържание на калории, те много бързо ще възстановят енергията..

Желязото, което се намира в големи количества във фурмите, предотвратява развитието на анемия и осигурява нормалното развитие на плода.

Фурмите съдържат много витамини и минерали, които имат благоприятен ефект върху тялото на бременна жена. Те са много полезни за мозъчната дейност, тъй като съдържат 2,2% протеини, както и витамини А, В1, В2. Протеинът помага за укрепване на имунната система. Витамин А има положителен ефект върху костната тъкан, зъбите, очите. Витамин B1 има благоприятен ефект върху нервната система, а витамин B2 насърчава усвояването на протеини, мазнини и въглехидрати, осигурявайки енергия за тялото.

Фурмите съдържат много калий и по време на бременност трябва да увеличите употребата на този елемент. Калият помага за поддържане на водния баланс. Достатъчно количество от този микроелемент в организма предотвратява повишаването на кръвното налягане. Поради уникалния си състав фурмите се препоръчват и за мъже - за поддържане на сексуалността и мъжката сила.

Защо окситоцинът и фолиевата киселина са полезни за бременни жени

Датите съдържат химичното вещество окситоцин. Това вещество се използва в съвременната медицина като акушерска помощ. Окситоцинът се счита за средство за „бързо раждане“. Всъщност това е хормон, който се произвежда от хипофизната жлеза на мозъка. Той започва родилни болки, причинявайки свиване на тазобедрената и маточната мускулатура. Тъй като фурмите съдържат окситоцин, тези плодове са здравословна храна за бременни жени. Те трябва да се ядат преди и след раждането..

Фолиевата киселина участва в процеса на клетъчното делене и формирането на тяхната генетична структура, следователно, по време на развитието на детето, нуждата на майката от това вещество се увеличава.

Фолиевата киселина, която е богата на фурми, е много полезна за бременни и кърмещи жени. Това вещество участва в създаването на нови кръвни клетки и аминокиселини, които са основните градивни елементи. По време на бременността нуждата на организма от фолиева киселина се удвоява. С неговата липса еритроцитите в кръвта се увеличават и функционалната им активност намалява, докато се развиват симптоми на анемия. Включването на фурми във вашата диета ще попречи на този процес..