Не всеки знае защо е необходима коластра от говеда, какви ползи и вреди носи на хората. Не е трудно да се разбере този въпрос, като се знаят свойствата на продукта и неговите характеристики. Стойността на състава за човешкото тяло е доказана.

Състав

Говедата коластра е естествен уникален концентрат, съдържащ ендорфини, аминокиселини, нуклеотиди, всеки от които подмладява тялото, възстановява естествената чревна микрофлора. Счита се за напълно безопасен за човешкото здраве..

Лечебните свойства на коластрата са известни отдавна. Събира се през първите два дни след отелването и се съхранява в затворена кана. Когато окислението приключи, течността се разслои. Въпреки неприятната миризма белите люспи бяха събрани и използвани като лекарство..

Състав на говежди коластра:

 • таурин;
 • пролин;
 • интерферон;
 • лактоферин;
 • цитокин;
 • имуноглобулини;
 • пребиотици;
 • лизозими;
 • протеини, витамини, мазнини.

Този състав показва, че всички вещества са жизненоважни за нормалния растеж и развитие на тялото на възрастни и деца. С тяхна помощ те предпазват от инфекции, повишават имунитета, а възможността за добавяне към различни ястия предполага увеличаване на хранителната стойност на диетата..

По отношение на химичния състав, висококалоричният продукт, за разлика от млякото, се отличава с високо съдържание на протеини, каротин и витамин А, аскорбинова киселина и соли. Естественият биологичен стимулант, поради съдържащите се в състава вещества, се счита за най-добрата храна и защита на тялото.

Полза и вреда

Полезните свойства на коластрата включват превантивни характеристики за укрепване на имунитета, настинки, облекчаване на ставни заболявания, диабет, сърдечно-съдова система.

Приемането на говежди коластра под формата на хранителни добавки и лекарства се препоръчва поради неговите лечебни свойства:

 1. възрастни хора поради остаряване;
 2. ако имате наднормено тегло;
 3. алергични реакции и астма;
 4. проблеми с червата;
 5. ракови заболявания.

С възрастта количеството хормон на растежа намалява, необходимо е за регенерацията и поддържането на клетките. С помощта на коластра от крава можете да подобрите костната и ставната тъкан, надбъбречните жлези, да увеличите еластичността на кожата.

Защо коластрата от говеда е полезна за хората:

 • помага да се отървете от затлъстяването;
 • възстановява здравата чревна микрофлора;
 • облекчава симптомите на алергия.

Наднорменото тегло е следствие от неправилното хранене. Води до диабет, заболявания на жлъчния мехур. Съдържащите се в продукта инсулиноподобни вещества изгарят мазнините, увеличавайки мускулната маса, храната бързо се преработва.

Здравите черва означават стабилно здраве. През тънките му стени навлизат токсини и вируси, които се пренасят през кръвта по цялото тяло. Коластрата на кравата ще подобри състоянието на органа, ще предотврати патогенно унищожаване, ще възстанови увредените клетки и ще даде енергия.

Предимствата на продукта са очевидни. Помага за неутрализиране на ефекта от вредните фактори, укрепване на имунитета и инхибиране растежа на раковите клетки. Когато астмата пламва, облекчава симптомите, намалява податливостта.

Вредата от употребата на продукта не е доказана. Коластрата от крава не причинява алергии, тя се понася лесно от тялото на детето, поради което се препоръчва да се използва в диетата поне всеки ден.

Използвайки

Химичният състав на коластрата от крава позволява да се използва за козметични цели. Той ще успокои раздразнението на кожата, ще облекчи подуването, зачервяването, възпалението, ще увеличи еластичността на кожата, ще предпази от инфекции и гъбички и ще предотврати появата на бръчки. Продуктът лекува рани като подхранва кожата. Препоръчително е да се прилага в чист вид като маски. Наличието на глутатион може да помогне за справяне с болката, артрита.

Ползите от коластрата за деца са доказани чрез повишен имунитет и правилно развитие. Кравешкият продукт съчетава няколко важни функции. Това е биологичен стимулант, универсална ваксина и пълноценен протеинов продукт. Често се използва от спортисти.

Пиенето на коластра от крава се препоръчва за хора при различни заболявания, включително еритематозна хрониосепсис, бактериологична инфекция. Той е отлично профилактично средство за пациенти със СПИН..

Могат ли бременните жени да ядат краве коластра? Да. Той е напълно безопасен, има тонизиращи и противостареещи свойства. Помага за поддържане на теглото по време на бременността.

Колко калории има в говедата коластра в зависимост от съдържанието на мазнини? Експертите отбелязват, че първоначално съдържанието на калории в продукта е 130–160 kcal. Въпреки това, всеки ден има процес на преминаването му към мляко, така че показателят намалява. Цифрата се намалява с 30%, а на третия ден тя ще бъде половината от първоначалната цифра.

Приготвяне и съхранение

Знанието как да съхранявате коластрата от говеда е важно за пълноценното получаване на хранителните вещества. Част от продукта се използва веднага, останалата част се замразява. Проучванията показват, че дори след като съставът е бил във фризера за една година, това не е довело до намаляване на важните компоненти.

Как да консумираме коластра от говеда:

 • на деца под една година се дават не повече от 10 g на ден за около 3 месеца;
 • от една до три - 15 g до шест седмици;
 • деца под 6-годишна възраст могат да ядат 30 g на два пъти в продължение на три седмици;
 • възрастни и бременни жени имат право да използват коластра от крава два пъти дневно в продължение на три седмици.

Препоръчва се съставът да се разрежда с вода и да се добавя към храна и напитки за деца. Продуктът може да бъде намерен на базара. Коластрата при кравите е мляко с жълта мазнина, ако се събира при хранене на потомството, или с бял оттенък, когато денят на отелването отмине.

Състав на коластрата от крава, основни предимства и правила за използване на продукта

Редовната консумация на млечни продукти подобрява имунната защита на човешкото тяло. Днес хранителните магазини предлагат богат избор от млечни продукти. Продуктите се различават по консистенция и състав. Друг вид млечни продукти е коластрата от говеда. Много хора твърдят, че пиенето на малко количество от тази течност може да компенсира липсата на витамини и минерали..

Напитката се използва широко в източните страни. Според легендата за предците тя е източник на жизненост и е в състояние да лекува от много сериозни заболявания. Този продукт не е произведен за промишлена употреба. Можете да го купите във ферми. Помислете за ползите и вредите от коластрата за хората.

Какво е коластра от говеда

Тази течност е посочена като специфична тайна. Започва да се откроява веднага след края на раждането от каналите на млечната жлеза. Производството му през периода на бременността вероятно е забелязано от много жени. Външно прилича на полупрозрачна течност..

При кравите подобен процес се повтаря в същата последователност, както при хората. В края на раждането тази тайна се счита за основен източник на храна за новородено животно..

Съдържа огромно количество хранителни вещества, които са необходими за новороденото тяло. Постепенно се превръща в мляко. Подобно прераждане се случва вече на 5-ия или 6-ия ден..

Важно! Коластрата съдържа повече от 150 полезни микро- и макросъединения. Именно те позволяват на телето да се нормализира през първите месеци от живота си. Получената течност е много по-мазна от кравето мляко. Има светложълт оттенък и солен вкус..

Със сигурност доячките, след изстискване на секрета, забелязаха тъмножълт съсирек на повърхността на течността. По консистенция наподобява сметана. Тялото на кравата го произвежда с резерв. Новороденото теле се нуждае от ¼ от произведения обем.

За да се предотврати стагнацията в каналите на млечните жлези, останалата течност се използва за хранене на други видове животни. За да направите това, използвайте доилни машини, които ви позволяват напълно да декантирате получения секрет. След 3 часа вимето на кравата се напълва отново с коластра.

Някои фермери обаче предпочитат да го използват в диетата си. Говедата коластра има най-полезните качества през 7-ия период на лактация.

Млечните продукти могат да се консумират от хора на различни възрасти. Многобройни проучвания не са открили странични ефекти за организма.

Хората с непоносимост към лактоза нямат право да консумират тази напитка. Ако пренебрегнете това изискване, рискът от тежка алергична реакция и проблеми със стомашно-чревния тракт се увеличава..

Състав на продуктите

Образуването на лечебна напитка се случва вече през последните месеци на бременността. През това време той е наситен с полезни витамини и минерали..

Производството на полезна течност настъпва 2-5 дни от момента на раждането. В първите дни коластрата е с високо съдържание на калории. Съдържа повече от сто полезни съединения. На 5-7 дни коластрата съдържа голямо количество протеини и въглехидрати. Тези компоненти се считат за най-добрата среда за размножаване на телето..

Говедата коластра съдържа голямо количество животински мазнини и протеинови съединения. Именно тези компоненти осигуряват липсата на хранителни вещества в новороденото тяло..

Хората, които консумират течността по време на сериозно заболяване, могат по-лесно да понасят страничните ефекти на патогенната микрофлора. Пребиотиците в коластрата осигуряват нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт. Благодарение на това микрофлората бързо се възстановява след излагане на антимикробни компоненти. В този случай е достатъчно да пиете 200 мл от напитката в продължение на 4 дни. Тази доза е достатъчна за нормализиране на състоянието на пациента..

Какви са полезните компоненти, присъстващи в коластрата

Опитни експерти идентифицират следния списък с хранителни вещества:

 • Интерферон. Този компонент осигурява допълнителна защита. Веществото има антивирусни и антибактериални ефекти. Редовната консумация на течности помага за укрепване на имунната система срещу атака от патогенни микроорганизми. В източните страни казват, че децата, които редовно използват тази смес, са много по-малко склонни да се разболеят от вируси и чревни разстройства.
 • Лизозим. Счита се за естествен антибиотик. Ако пиете напитката в чист вид, тогава лизозимът е в състояние да унищожи до 50% от вредните бактерии в устната кухина. Ето защо някои хора предпочитат да го използват в периода на тонзилит и хроничен тонзилит..
 • Стимулатори на растежа на мускулите и костите. Огромното количество протеини и въглехидрати осигурява бързия растеж на мускулите и костите на скелета. Благодарение на тях костната маса става по-плътна. В резултат на това се избягват възможни фрактури и навяхвания.
 • Лактоферин. Счита се за мощен антивирусен протеин, който предотвратява активно размножаване на патогенна микрофлора..
 • Пребиотици. Тези вещества подобряват функционирането на стомашно-чревния тракт.
 • Цитокини. Те са отговорни за формирането на имунната защита на организма.
 • Витамини. Тази течност съдържа повече от 20 елемента..
 • Аминокиселини. Те влияят върху образуването на хормонални нива и са отговорни за нормалната дейност на животното и човешкото тяло..

Коластрата съдържа над сто микро- и макросъединения. Те се считат за ефективни стимулатори на естествения растеж. Средно коластрата от говеда съдържа до 16% протеинови молекули. В обикновеното мляко те са не повече от 14%.

На първия ден след раждането калоричността на течността е 160 kcal на 100 ml. На 5-ия ден след началото на пълната лактация тя намалява до 50 килокалории на 100 mg. За разлика от съдържанието на мазнини, количеството хранителни вещества се увеличава няколко пъти..

За кого е полезна коластрата?

Както беше отбелязано по-горе, коластрата има мощен имуностимулиращ процес. Редовната консумация на тази течност позволява на човешкото тяло да се възстанови. Например, жените, които често пият течност на първия ден след производството на секрет, твърдят за нейния ефект против стареене.

Какви са ползите от коластрата за хората

Опитни специалисти идентифицират редица положителни качества на течността за човешкото тяло:

 • Активира и нормализира работата на стомашно-чревния тракт.
 • Стимулира имунната защита на организма. Напитката съдържа голям брой имуномодулатори. При поглъщане те допринасят за трайна защита.
 • Предотвратява растежа на раковите клетки.
 • Предотвратява развитието на алергична реакция.
 • Предотвратява развитието на астма, бронхит.
 • Малък обем течност има регенериращ и антивирусен ефект.
 • Къпането в топла вода с добавяне на малко количество коластра предотвратява развитието на дерматологични патологии.
 • Насърчава елиминирането на токсините и токсините.
 • Премахва главоболието.
 • Предотвратява появата на депресивни разстройства.
 • Бори се с хроничните патологии.
 • Насърчава активен растеж на ноктите и косата.
 • Благоприятно повлиява функционирането на нервната система.

Важно! Многобройни проучвания не са разкрили отрицателни фактори по отношение на човешкото тяло. Прясна напитка трябва да се консумира веднага след нейното производство. Забранено е да се съхранява повече от 3 дни. През това време хранителните вещества се самоунищожават.

Къде да закупите продукти

Коластрата може да бъде закупена във фермата. Въпреки това, преди да започнете да ядете продукт, трябва да го изследвате за наличие на патогенна микрофлора. За това животното се изследва от ветеринарните служби..

Говедата коластра е подложена предварително на многоетапно пречистване. За да направите това, той се филтрира през специален филтър. Помага за намаляване на количеството чужди отломки.

Как да ядем продукти

Коластрата от крава има отчетлив вкус. Ето защо не всеки може да го използва в прясно състояние. Соленият вкус и специфичната миризма не винаги стимулират апетита.

Течността се използва за приготвяне на гювечи, пайове и хранителни добавки. За целта използвайте доказани рецепти. По време на процеса на готвене е важно да се спазват пропорциите на съставките..

Как да приготвим коластра

Предлагаме на вашето внимание необичайна рецепта, която успява да създаде истински кулинарен шедьовър. За това ще ви трябва:

 • Говежди коластра - 2 л.
 • Гранулирана захар - 1 чаша (200 г).
 • Пилешки яйца - 6 бр.
 • Стафиди от бяло грозде - 1 опаковка (50 гр);
 • Ванилова захар - 1 щипка;
 • Грис - 30 гр. Използва се за прахообразна форма.
 • Захар на прах (за прах).

За да приготвите ястие, трябва да загреете фурната до 200 градуса.

Нека да преминем към комбиниране на съставките помежду си. За да направите това, трябва да следвате определена последователност от действия:

 • Смелете старателно яйцата с гранулирана захар до хомогенна смес от жълт нюанс.
 • След това го комбинираме с коластра. Внимателно добавете бели стафиди и щипка ванилова захар.
 • Изсипете в стъклен съд, чието дъно е предварително поръсено с грис. Този компонент ще действа като връзка между дъното и коластрата.
 • Печем 30 минути.
 • В края на готвенето го оставете да се охлади във фурната..

Извадете готовото ястие от фурната и го нарежете на големи квадратчета. Отгоре се поръсва с малко количество пудра захар и се сервира.

Защо коластрата от говеда е полезна за хората

Днес медицината вече знае всички ползи и вреди от коластрата на говедата. Поради наличието на голям брой ценни свойства, той се добавя към храната за укрепване на защитните сили на организма и подобряване на цялостното благосъстояние, както и за удължаване на младостта. Във фармацевтичните продукти капсулите се правят от концентрирани вещества.

Какво представлява коластрата от говеда и по какво се различава от млякото

Млякото от бозайници се нарича коластра (коластра) през първите три дни след раждането на бебето. Това важи и за говедата. Външният вид на говеждия продукт прилича на вискозна жълта течност. Тази консистенция и цвят се образува от албумина, съдържащ се в серума..

Съставът се различава от обикновеното мляко по наличието на имунни фактори и други вещества с полезни свойства за хората.

Коластрата е създадена от природата, за да помогне на новороденото да придобие имунната си устойчивост на неблагоприятни фактори и да напълни тялото си с предимствата на елементи, необходими за живота и растежа. Поради това продуктът е силно показан за добавяне към храна за отслабени деца и често болни възрастни. За възрастни хора продуктът се възползва под формата на укрепване на организма, поддържане на функционирането на органите. Свойствата на коластрата също са насочени срещу появата на възпаление на ставите..

Състав на говежди коластра

Ползите от кравешкия продукт се дължат на наличието на много вещества, полезни за човешкия организъм..

Това са ендорфини, нуклеотиди и аминокиселини. Коластрата съдържа и много витамини и минерали..

В допълнение към тях, съставът съдържа следните компоненти:

 • интерферон;
 • лактоферин;
 • цитокин;
 • таурин;
 • прополин;
 • имуноглобулини;
 • лимфоцити;
 • лизозими;
 • пребиотици.

Наличието на всички тези компоненти обяснява здравословността на напитката като истински биостимулант, способен да осигури на човешкото тяло хранителни вещества и да укрепи имунната му система.

Хранителна стойност и съдържание на калории в говежди коластра

Коластрата е предназначена за употреба от новородени веднага след раждането, тъй като съдържа всички елементи, необходими на тялото. Сто грама коластра съдържа до 20 хиляди единици имуноглобулин.

Напитката не принадлежи към висококалорични храни, нейното калорично съдържание е нестабилно. Хранителната стойност и ползите зависят от времето, изминало след отелването - през първия ден коластрата е най-калорична (до 100 kcal присъства в 100 g от продукта). След това индикаторът постепенно намалява: на втория ден е 110 kcal, на третия ден - 80 kcal.

Съотношението на протеини, мазнини и въглехидрати:

Уникалността на свойствата на говедата коластра е, че съставът й е богат на суроватъчни протеини, които лесно и бързо се усвояват..

Тъй като продуктът може да се яде без консервиране само за няколко дни, фармацевтичната индустрия го капсулира. Коластрата на новозеландските крави, които се пасат целогодишно на сочни пасища, се използва за приготвяне на хранителна добавка..

Способността да приемате готови препарати ви позволява дълъг курс на възстановяване, тъй като техните свойства не се губят. Наличието на такова полезно вещество в диетата има благоприятен ефект върху благосъстоянието на хората..

Ползи от говежди коластра

Коластрата е биологично активно вещество, което има способността да предотвратява автоимунни заболявания и алергии, да регенерира клетките на органите. Липсата на повечето от компонентите му в други продукти прави това вещество уникално. Коластрата се дое в малки количества, което допълнително добавя стойност..

Отделни компоненти имат благоприятен ефект върху човешкото тяло:

 1. Цитокините и имуноглобулините предотвратяват развитието на новообразувания и възпалителни процеси.
 2. Лактоферини интерферонът предпазва от влиянието на патогенната микрофлора и вирусите.
 3. Лизозимите ви позволяват да излекувате стомашни патологии, причинени от бактерията Helicobacterpylori, без използването на антибактериални средства. А пребиотиците нормализират работата на червата.
 4. Тауринът помага на мозъчната функция.
 5. Трансферният фактор е геномът на паметта на имунната система.

Коластрата помага на децата да имат добър имунитет и правилно развитие. Също така е необходимо бременните жени да попълват организма с ценни вещества и спортисти.

При какви заболявания помага коластрата на кравата

Здравословната напитка е биоактивна добавка, която е ефективна при повечето заболявания. Освен това е показан при повишен психически и физически стрес..

Възрастните хора също ще оценят ползите от приема на коластра. Най-ценното за тях е наличието на трансферни фактори в веществото. Това са носители на имунната памет - протеини, които помагат да се премахнат всички патологични промени в ДНК веригите. Резултатите от приемането изненадват дори лекарите: настъпва изцеление от вредата от много сериозни заболявания.

Хората с медицински състояния също се възползват от яденето на говежди коластра:

 • отит;
 • депресия;
 • пневмония, бронхит;
 • дисбиоза;
 • кандидоза;
 • диабет;
 • остеопороза;
 • множествена склероза;
 • ревматоиден артрит;
 • астма;
 • Болест на Алцхаймер.

Напитката подобрява състоянието, дава облекчение. Симптомите на патологиите стават по-редки и по-слабо изразени.

Говежди коластра за лице и тяло

Коластрата е полезна не само за вътрешна употреба на веществото, но и за външна употреба. Ефективно се използва за козметични цели. Маски против стареене и антиоксиданти се приготвят от говежди коластра. Полезните свойства на веществото помагат на застаряващата кожа да изглади бръчките, да стане по-еластична и свежа. Коластрата в състава на маските подобрява тена, лекува рани.

Увреждане на коластрата и противопоказания

Кравето мляко и коластрата са показани за възрастни и деца. Но в редки случаи вредата може да се крие в индивидуалната непоносимост на продуктите. Също така си струва да се внимава да не се злоупотребява с добавянето на продукта към храната, тъй като нарушаването на абсорбцията на имуноглобулини може да доведе до увреждане на алергичните реакции..

Тайните на готвенето на говежди коластра

Коластрата е идеален продукт за приготвяне на десерти. При подготовката трябва да се спазва рецептата. Сладките ястия се пекат във фурната или в бавна печка. Първият вариант се различава от втория по наличието на златистокафява кора. И в двата случая деликатният вкус на десерта и порестата му структура са запазени..

За да се наслаждавате на предимствата на коластрата по-дълго, продуктът се съхранява във фризера. Замразяването е в състояние напълно да запази всичките си ценни вещества и оригиналния вкус.

Рецепта за пудинг на коластра

За да приготвите пудинг от краве коластра във фурната, вземете следните продукти:

 • коластра - 2 литра;
 • пилешки яйца - 3 броя;
 • ванилин - на върха на ножа;
 • гранулирана захар - 1 чаша.

Комбинирайте яйцата със захарта и разбийте, като постепенно изсипвате коластра в същия съд. След разтваряне на сладките зърна течността се излива в подготвена форма за печене. Поставете в гореща (до 200 ° C) фурна за 45 минути.

Готовността се определя с помощта на кибрит, с който ястието се пробива: ако течността не изтече от отвора, тогава пудингът е готов. Десертът се оставя в изключената фурна за половин час, след което се изважда.

Заключение

Ползите и вредите от коластрата от говеда го правят все по-популярен сред хората, които искат да подобрят здравето си. Коластрата е един от онези продукти, които можете да ядете и да подобрите здравето си. А за тези, които искат да увеличат периода на приемане на този полезен продукт на пазара на хранителни добавки, има предложения за лекарството Коластра, направено от концентрирана коластра.

Ползите от коластрата за новороденото

От администратор · Публикувано на 27.04.2017 · Актуализирано на 16.01.2018

Коластрата е първата храна в живота на новороденото, която млечните жлези на майката започват да произвеждат по време на бременност. Първата коластра е жълтеникава тайна, гъста консистенция, със специфичен вкус и мирис. Какви са ползите от коластрата?

Коластрата е надеждна защита за бебето през периода на адаптация към външния свят. Той служи като източник на протеин, който помага на хранителните вещества да се усвоят добре в тялото на новороденото. Коластрата произвежда защитни антитела, като IgA, IgG, IgM, IgD, които предотвратяват проникването на различни бактерии и инфекции в тялото на бебето. IgA е добра защита за лигавиците на вътрешните органи на бебето, а IgM помага за бърза борба с болестотворните вируси. Тези антитела са разработени в тялото на майката и някои са предадени на детето през плацентата, докато други ще влязат през коластрата. Интересното е, че съдържанието на хранителни вещества в коластрата е по-високо от това на млякото.

Коластрата след раждането идва, макар и в малки количества, но е в състояние да задоволи нуждата от храна. За вътрешните органи на малко дете, които са силно податливи на инфекция, коластрата е добър защитен фактор. Стомахът на новороденото бързо усвоява първата коластра, което допринася за хармоничната работа на храносмилателната система на бебето. Също така коластрата е добра помощ за червата на бебето, защото именно този орган е най-податлив на бактерии и инфекции. Още в утробата плодът в червата образува меконий - първите изпражнения. Коластрата ще помогне за бързото пречистване на червата от меконий, което ще помогне за предотвратяване на физиологична жълтеница при новородени, тъй като има излишно количество билирубин в първото изпражнение на бебето.

Храненето с коластра е надежден начин да предпазите бебето си от ненужни рискове през първите часове от живота. Важно е да давате на бебето по-често гърда, тъй като това насърчава производството на мляко, което обикновено идва на третия ден след раждането, замествайки първата коластра. Той има течна консистенция, така че времето на бебето при гърдите ще се увеличи, тъй като насищането няма да бъде толкова бързо. Честото хранене ще помогне да се предотврати преливането на гърдите, тъй като постъпва повече мляко, отколкото коластрата, а също така ще гарантира, че бебето получава необходимите витамини и елементи, съдържащи се в майчиното мляко..

Никоя форма на адаптирано мляко не може да замени майчиното мляко, което съдържа максимално количество основни витамини и хранителни вещества за бебето. Кърменето е ключът към здравето и имунитета на вашето бебе! И ползите от коластрата по този въпрос са безценни.!

Защо коластрата от говеда е полезна за хората

Днес медицината вече знае всички ползи и вреди от коластрата на говедата. Поради наличието на голям брой ценни свойства, той се добавя към храната за укрепване на защитните сили на организма и подобряване на цялостното благосъстояние, както и за удължаване на младостта. Във фармацевтичните продукти капсулите се правят от концентрирани вещества.

Какво представлява коластрата от говеда и по какво се различава от млякото

Млякото от бозайници се нарича коластра (коластра) през първите три дни след раждането на бебето. Това важи и за говедата. Външният вид на говеждия продукт прилича на вискозна жълта течност. Тази консистенция и цвят се образува от албумина, съдържащ се в серума..

Съставът се различава от обикновеното мляко по наличието на имунни фактори и други вещества с полезни свойства за хората.

Коластрата е създадена от природата, за да помогне на новороденото да придобие имунната си устойчивост на неблагоприятни фактори и да напълни тялото си с предимствата на елементи, необходими за живота и растежа. Поради това продуктът е силно показан за добавяне към храна за отслабени деца и често болни възрастни. За възрастни хора продуктът се възползва под формата на укрепване на организма, поддържане на функционирането на органите. Свойствата на коластрата също са насочени срещу появата на възпаление на ставите..

Важно! Ако човек очаква да извлече максимума от коластрата, тогава кравата трябва да бъде доена веднага след отелването. Нивата на суроватъчен протеин се намаляват наполовина след 6-7 часа.

Състав на говежди коластра

Ползите от кравешкия продукт се дължат на наличието на много вещества, полезни за човешкия организъм..

Това са ендорфини, нуклеотиди и аминокиселини. Коластрата съдържа и много витамини и минерали..

В допълнение към тях, съставът съдържа следните компоненти:

 • интерферон,
 • лактоферин,
 • цитокин,
 • таурин,
 • прополин,
 • имуноглобулини,
 • лимфоцити,
 • лизозими,
 • пребиотици.

Наличието на всички тези компоненти обяснява здравословността на напитката като истински биостимулант, способен да осигури на човешкото тяло хранителни вещества и да укрепи имунната му система.

Хранителна стойност и съдържание на калории в говежди коластра

Коластрата е предназначена за употреба от новородени веднага след раждането, тъй като съдържа всички елементи, необходими на тялото. Сто грама коластра съдържа до 20 хиляди единици имуноглобулин.

Напитката не принадлежи към висококалорични храни, нейното калорично съдържание е нестабилно. Хранителната стойност и ползите зависят от времето, изминало след отелването - през първия ден коластрата е най-калорична (до 100 kcal присъства в 100 g от продукта). След това индикаторът постепенно намалява: на втория ден е 110 kcal, на третия ден - 80 kcal.

Съотношението на протеини, мазнини и въглехидрати:

Уникалността на свойствата на говедата коластра е, че съставът й е богат на суроватъчни протеини, които лесно и бързо се усвояват..

Тъй като продуктът може да се яде без консервиране само за няколко дни, фармацевтичната индустрия го капсулира. Коластрата на новозеландските крави, които се пасат целогодишно на сочни пасища, се използва за приготвяне на хранителна добавка..

Способността да приемате готови препарати ви позволява дълъг курс на възстановяване, тъй като техните свойства не се губят. Наличието на такова полезно вещество в диетата има благоприятен ефект върху благосъстоянието на хората..

Ползи от говежди коластра

Коластрата е биологично активно вещество, което има способността да предотвратява автоимунни заболявания и алергии, да регенерира клетките на органите. Липсата на повечето от компонентите му в други продукти прави това вещество уникално. Коластрата се дое в малки количества, което допълнително добавя стойност..

Отделни компоненти имат благоприятен ефект върху човешкото тяло:

 1. Цитокините и имуноглобулините предотвратяват развитието на новообразувания и възпалителни процеси.
 2. Лактоферини интерферонът предпазва от влиянието на патогенната микрофлора и вирусите.
 3. Лизозимите ви позволяват да излекувате стомашни патологии, причинени от бактерията Helicobacterpylori, без използването на антибактериални средства. А пребиотиците нормализират работата на червата.
 4. Тауринът помага на мозъчната функция.
 5. Трансферният фактор е геномът на паметта на имунната система.

Важно! Полезните свойства на коластрата, след като се използват в продължение на три седмици, допринасят за намаляване на телесното тегло при затлъстяване, облекчават алергичните атаки, подобряват функционирането на стомашно-чревния тракт, облекчават тялото от вредата от токсини, дават прилив на енергия

Коластрата помага на децата да имат добър имунитет и правилно развитие. Също така е необходимо бременните жени да попълват организма с ценни вещества и спортисти.

При какви заболявания помага коластрата на кравата

Здравословната напитка е биоактивна добавка, която е ефективна при повечето заболявания. Освен това е показан при повишен психически и физически стрес..

Възрастните хора също ще оценят ползите от приема на коластра. Най-ценното за тях е наличието на трансферни фактори в веществото. Това са носители на имунната памет - протеини, които помагат да се премахнат всички патологични промени в ДНК веригите. Резултатите от приемането изненадват дори лекарите: настъпва изцеление от вредата от много сериозни заболявания.

Хората с медицински състояния също се възползват от яденето на говежди коластра:

 • отит,
 • депресия,
 • пневмония, бронхит,
 • дисбиоза,
 • кандидоза,
 • диабет,
 • остеопороза,
 • множествена склероза,
 • ревматоиден артрит,
 • астма,
 • Болест на Алцхаймер.

Напитката подобрява състоянието, дава облекчение. Симптомите на патологиите стават по-редки и по-слабо изразени.

Говежди коластра за лице и тяло

Коластрата е полезна не само за вътрешна употреба на веществото, но и за външна употреба. Ефективно се използва за козметични цели. Маски против стареене и антиоксиданти се приготвят от говежди коластра. Полезните свойства на веществото помагат на застаряващата кожа да изглади бръчките, да стане по-еластична и свежа. Коластрата в състава на маските подобрява тена, лекува рани.

Важно! Коластрата в състава на маските се комбинира с естествен мед, ягодови плодове, банан. Продуктът може да се събира за бъдеща употреба и да се съхранява във фризера.

Увреждане на коластрата и противопоказания

Кравето мляко и коластрата са показани за възрастни и деца. Но в редки случаи вредата може да се крие в индивидуалната непоносимост на продуктите. Също така си струва да се внимава да не се злоупотребява с добавянето на продукта към храната, тъй като нарушаването на абсорбцията на имуноглобулини може да доведе до увреждане на алергичните реакции..

Тайните на готвенето на говежди коластра

Коластрата е идеален продукт за приготвяне на десерти. При подготовката трябва да се спазва рецептата. Сладките ястия се пекат във фурната или в бавна печка. Първият вариант се различава от втория по наличието на златистокафява кора. И в двата случая деликатният вкус на десерта и порестата му структура са запазени..

За да се наслаждавате на предимствата на коластрата по-дълго, продуктът се съхранява във фризера. Замразяването е в състояние напълно да запази всичките си ценни вещества и оригиналния вкус.

Рецепта за пудинг на коластра

За да приготвите пудинг от краве коластра във фурната, вземете следните продукти:

 • коластра - 2 литра,
 • пилешки яйца - 3 броя,
 • ванилин - на върха на ножа,
 • гранулирана захар - 1 чаша.

Комбинирайте яйцата със захарта и разбийте, като постепенно изсипвате коластра в същия съд. След разтваряне на сладките зърна течността се излива в подготвена форма за печене. Поставете в гореща (до 200 ° C) фурна за 45 минути.

Готовността се определя с помощта на кибрит, с който ястието се пробива: ако течността не изтече от отвора, тогава пудингът е готов. Десертът се оставя в изключената фурна за половин час, след което се изважда.

Заключение

Ползите и вредите от коластрата от говеда го правят все по-популярен сред хората, които искат да подобрят здравето си. Коластрата е един от онези продукти, които можете да ядете и да подобрите здравето си. А за тези, които искат да увеличат периода на приемане на този полезен продукт на пазара на хранителни добавки, има предложения за лекарството Коластра, направено от концентрирана коластра.

Говежди коластра: ползи и вреди

Почти всички са чували за съществуването на коластра, но малцина знаят със сигурност какво е то. Междувременно този продукт е забележителен със своя уникален състав, който не може да бъде намерен в нито един друг. Ползите от този продукт, възможните противопоказания и начините за използването му ще бъдат разгледани в статията.

 • Какво е коластрата
 • Колко време се екскретира при крава
 • Съдържание на калории и химичен състав
 • Ползи и вреди за хората
 • Как да пием коластра от крава за хора
 • Как се прави гювеч
  • Видео: Гювеч с коластра от крава

Какво е коластрата

Коластрата е вид „предмляко“, което се появява при женските на всички бозайници непосредствено преди раждането на малкото и непосредствено след него. При кравите това е кремообразна или жълтеникава течност с гъста консистенция и солен вкус, предшестваща появата на самото мляко във вимето. Въпреки това, като предшественик на млякото, коластрата се различава значително от нея не само по това как изглежда, но и по състав, като е уникален продукт. Това обстоятелство, както и фактът, че кравите го отделят, в сравнение с млякото, в много по-малки количества, придават на продукта специална стойност..

Колко време се екскретира при крава

Разпределението на „премилк“ в крава е краткотрайно и завършва средно на петия ден след отелването. В някои случаи при кравите коластрата се появява няколко дни преди раждането на теле, докато в други може да се отдели до десет дни. Но във всеки случай след три дни съдържанието на протеини и мазнини в продукта, заедно с други ценни елементи, рязко намалява.

Съдържание на калории и химичен състав

Поради тази променливост в състава на коластрата, в зависимост от това колко време е минало от деня на отелването, е невъзможно да се каже със сигурност колко висококалоричен е този продукт. Например през първия ден калоричността му може да достигне 150 kcal на 100 ml, а на петия ден спада до 70 kcal.

През първия ден след отелването 100 ml от продукта съдържа:

 • протеини - 27,63 g;
 • мазнини - 1,7 g;
 • въглехидрати - 13 g.
Протеините очевидно преобладават и са лесно смилаеми, но мазнините в коластрата са много по-малко, отколкото в млякото. Освен това в този продукт често има десеткратно преобладаване на каротин и витамин А по отношение на млякото и трикратно преобладаване на аскорбинова киселина. Той е изобилно наситен с „премилк“ с имуноглобулин, който активно стимулира дейността на имунната система в тялото на новородено теле. В говежди продукт можете да намерите и в разумни количества:

 • витамини Е;
 • витамини D;
 • Витамини от група В;
 • магнезий;
 • калций;
 • интерферони;
 • 18 аминокиселини;
 • естествени антибиотици;
 • пребиотици;
 • лактоферин;
 • цитокини.

Ползи и вреди за хората

Основната задача на „предварително млякото“, освен бързото и ефективно насищане, е всестранното укрепване на имунитета на новороденото теле. В тази връзка имуномодулиращото свойство на този продукт е много полезно за хората. Освен това ви позволява да:

 • нормализира стомашната микрофлора;
 • укрепват нервната система;
 • повишаване на тонуса на тялото;
 • укрепване на костната система;
 • прочистват тялото от отрови и токсини;
 • подобряват състоянието на косата и ноктите;
 • активират регенерацията на кожните клетки;
 • предпазват тялото от въздействието на алергени;
 • борба с хроничното възпаление;
 • улесняват протичането на диабетно заболяване;
 • премахване на главоболие;
 • борба с депресията;
 • спрете астматичните пристъпи.

Единственото сериозно противопоказание за консумация от човека на краве "премилк" е свързано с индивидуална непоносимост към този продукт. Във всички останали случаи трябва да се помни, че прекомерната консумация на този хранителен продукт може да доведе до претоварване на организма с имуноглобулини, които нямат време да бъдат преработени от храносмилателната система и в крайна сметка могат да причинят алергични реакции.

Как да пием коластра от крава за хора

"Предварително мляко", притежаващо специфична миризма и вкус, в естествената си форма не е по вкуса на всеки, който би могъл да бъде полезен, поради което от него най-често се приготвят апетитни ястия или се консумират под формата на лекарството "Коластра", което се обработва от краве коластра. запазвайки целия си ценен състав без изключения, но в концентрирана форма. Консумира се разредена с гореща вода (но не и с вряща вода) в размер на 15 g два пъти дневно. Тази добавка може да се използва и с повечето храни и напитки..

Как се прави гювеч

Едно от най-популярните ястия на основата на говежди коластра е гювеч, който се приготвя, както следва. Състав:

 • смес от коластра и мляко в съотношение 1: 3 - 3 литра;
 • гранулирана захар - 1 чаша;
 • пилешки яйца - 10 бр.;
 • готварска сол - на вкус.
Подготовка:

 1. Отделете 1 чаша от сместа, а останалото изсипете в тенджера и сложете на котлона на слаб огън.
 2. Хвърлете щипка сол в купа с яйчените черупки.
 3. Разбъркайте добре съдържанието на купата.
 4. Изсипете чаша смес от мляко и коластра в получената маса и разбъркайте всичко отново.
 5. След това добавете чаша гранулирана захар и разбъркайте, докато захарта се разтвори напълно.
 6. След това изсипете получената маса в топла коластра на котлона и разбъркайте всичко в тенджера..
 7. Покрийте тавата с капак и поставете във фурна, загрята до +180 ° C.
 8. След час и половина гювечът е готов за консумация.

Коластрата е. Говежди коластра. Как да приготвим коластра

Млякото е любим продукт както на възрастни, така и на деца, тъй като може да се използва за приготвяне на много различни ястия. Само отделна категория гастрономи знае какво е коластра. Не се продава в магазини и супермаркети, така че не е толкова популярен сред потребителите. И така, какво е коластра? Ползите и вредите от този продукт ще бъдат разгледани в нашата статия. Ще говорим и за това как да го готвим правилно и дали си струва да го включим в диетата..

Какво е коластрата

Коластрата е млякото, което се отделя от млечните жлези на крава веднага след раждането на теле. Разпределението му приключва приблизително на петия ден. Коластрата е кремообразна или жълта гъста течност, която има уникален състав и общи тонизиращи свойства. Продуктът има леко солен вкус, откроява се в малки количества, поради което има толкова висока стойност. В природата няма продукт, който да има подобен състав като коластрата.

Какво е включено в коластрата

Както беше посочено по-горе, говедата коластра има уникален състав и съдържа жизненоважни вещества. Съдържа:

 • Имуноглобулини, сред които процентът на IgA имуноглобулин е 90%.
 • Лактоферинът е свързан с желязо протеин, който инхибира растежа на микроорганизмите и има мощен антивирусен ефект.
 • Вещества, които стимулират растежа на тъканите.
 • Цитокини - вещества, които укрепват имунната система, които насърчават повече производството на имуноглобулин.
 • Пребиотици - специални вещества, които нормализират работата на стомашно-чревния тракт.
 • Лизозими - антибиотици от естествен произход.
 • Интерферон - вещество, което предпазва клетките от действието на вируса.

Коластра: калории

Коластрата обаче не се счита за висококалоричен продукт, при условие че по време на приготвянето му не е използвана захар. Съдържанието на калории в говедата коластра зависи от деня след раждането на телето, което е било събрано. На първия ден след раждането коластрата е най-калорична, 100 мл съдържа 150 ккал. На втория ден коластрата има калорично съдържание от 110 kcal на 100 ml. На третия - 80 kcal, на четвъртия - 75 kcal, на петия - 70 kcal. Съотношението на протеини, мазнини и въглехидрати в 100 ml коластра от говеда е както следва: 27,63 g протеин, 1,70 g мазнини и 13 g въглехидрати. В продукта има много протеини. Предимството им е, че те са лесно смилаеми, тъй като са суроватка и се абсорбират в организма за няколко часа..

Как коластрата се различава от млякото

При сравняване на два млечни продукта първо трябва да се сравнява съдържанието на калории. Коластрата е по-калорична (150 kcal) от млякото (46 kcal) и съдържа повече протеини. Освен това коластрата съдържа още:

 • Витамин А и каротин - 2-10 пъти.
 • Витамин С - 2-3 пъти.
 • Соли - 1,5 пъти.

Имуноглобулинът в коластрата се намира в големи количества, именно той спасява телето от различни дерматологични и имунни заболявания.

Коластрата съдържа много по-малко мазнини и лактоза от млякото.

Ползите от коластрата

Коластрата е млечен продукт, който има ревитализиращ, подмладяващ и регенериращ ефект. Поради тази причина трябва да се яде както от деца за укрепване на имунната система, така и от възрастни, тъй като продуктът има благоприятен ефект върху работата на всички вътрешни органи без изключение. За телето коластрата има голяма хранителна стойност, тъй като развива силен имунитет у животното. Всички антитела срещу инфекции, които кравата е имала по време на бременност, се прехвърлят в коластрата. Говедата коластра има благоприятен ефект върху храносмилателния процес, освен това продуктът подпомага функцията на растеж и стимулира имунната система. Това е особено вярно с възрастта, когато имунната система започва да отслабва и тялото става по-податливо на действието на бактерии, хелминти, вируси и гъбички..

Тъй като говедата коластра съдържа имуноглобулини, редовното й използване предотвратява развитието на злокачествени тумори и други негативни процеси.

За какви заболявания трябва да се консумира коластра

Съществуват редица състояния, при които е посочена употребата на говежди коластра. Това са заболявания като:

 • Респираторни заболявания: астма, бронхит и пневмония.
 • Болести на стомашно-чревния тракт: болест на Crohn и улцерозен колит, диария, дисбиоза.
 • Вирусни заболявания: отит на средното ухо, фарингит, синузит.
 • Болести на централната нервна система: депресия, болест на Алцхаймер, синдром на хронична умора, чести главоболия, множествена склероза.
 • Дерматологични заболявания: дразнене на кожата, алергии.

Освен това коластрата от говеда се препоръчва за употреба при диабет, кандидоза, остеопороза и ревматоиден артрит. Млечният продукт се препоръчва да се консумира при голям физически и психически стрес, автоимунни заболявания и в случай на преждевременно стареене, тъй като коластрата има подчертан подмладяващ ефект.

Увреждане на коластрата

Преди да говорим за това как да приготвим коластра, нека помислим дали тя има противопоказания. Въпреки факта, че продуктът има много полезни свойства, използването му може да навреди на тялото. Така че, с индивидуална непоносимост към продукта или неговите компоненти, коластрата не трябва да се консумира в никакъв случай. Също така си струва да се има предвид, че ако консумирате този млечен продукт постоянно, храносмилателната система може да не се справи с усвояването на имуноглобулините и в този случай може да се появи алергия. Следователно, както всяка храна, първичното мляко трябва да се консумира умерено..

Също така, хората с наднормено тегло трябва да помнят, че продуктът има високо съдържание на калории, поради което прекомерната му употреба, особено като сладък пудинг, е силно обезкуражена..

Тайни за приготвяне на коластра

Коластрата е продукт, от който се получават вкусни десерти, изключително полезни за малки деца, тъй като съдържат много полезни вещества. Пекат го или във фурната, или във фурната, или в бавна печка. Как да приготвим коластра? Много е важно да следвате рецептата за готвене и да не слагате сода и много яйца (три са достатъчни), в противен случай ще се окаже твърде трудно.

Когато наливате коластра в съд, е много важно да се уверите, че поне два пръста остават до ръба на контейнера, тъй като продуктът започва леко да се повишава под въздействието на температурата. Преди да получите готовия пудинг, трябва да го оставите да престои, след като изключите фурната поне още половин час. Ако се уталожи малко, не е страшно - трябва да е така.

Можете също така да готвите коластра в мултикукър, единственото нещо е, че няма да получи такава златисто-кафява кора като тази, която се пече във фурната. Десертът обаче ще запази деликатния си вкус и пореста структура. Ако задържате коластра в мултикукър за повече от 40-50 минути, получавате деликатна бисквита, 40 минути често са достатъчни, за да направите суфле.

Рецепта за коластра на фурната

Говежди коластра може да направи невероятно вкусен млечен пудинг, който е много подобен на суфле и има деликатен кремообразен цвят. Рецептата за коластра във фурната е съвсем проста. За да го приготвите, са ви необходими 200 г захар, половин лъжица ванилин, два литра коластра и 3 яйца. Изсипете коластра в тенджера и разбийте отделно яйцата и захарта. След като захарта се разтвори напълно, трябва да смесите коластрата и яйчно-захарната смес. След това получената основа за пудинг трябва да се излее в съд за печене и да се постави в предварително загрята фурна за 40-50 минути. Трябва да печете коластра, докато млякото не изтече от нея. Това е много лесно да се провери, просто пробийте пудинга с кибрит. Пудингът от коластра се оказва много нежен и вкусен, с красива златистокафява кора..

Времето за печене зависи изцяло от това колко е дебел пудингът и каква е температурата във фурната. Оптималната температура на печене е не повече от 200 градуса.

Можете да добавите още захар към пудинга, ако желаете. Ако искате домашна коластра да получи нежен наситен млечен вкус, трябва да добавите малко масло. добър апетит!

Пийте коластра от крава - винаги ще бъдете здрави!

През последните години класическата медицина най-накрая се насочи към органични храни, богати на хранителни вещества и ценни биостимуланти, които могат да заместят химическите лекарства. Един такъв естествен активатор е говежди коластра. Концентратът отдавна се използва за формиране на силен имунитет, поддържане здравето на целия организъм и отдалечаване на старостта. За съжаление нашата практика за консумация на млечен продукт не е добре развита. Нека се опитаме да поправим ситуацията.

Говежди коластра - какво е това?

Говедата коластра (коластра) е основното мляко, произвеждано от млечната жлеза на бозайниците през първите дни след отелването. Това е лепкава гъста жълта течност с високо съдържание на серумен албумин, поради което тялото на новородено теле развива пасивен имунитет към всякакви вируси и инфекции.

Коластрата от крава има подобен ефект върху човешкото тяло, защитавайки и обучавайки имунната си система да разпознава патогените..

Мога ли да пия коластра от крава??

Коластрата е създадена от природата, за да помогне на тялото на новороденото да формира собствена имунна система и да му осигури необходимите за оцеляване вещества..

Кравешкият продукт е особено полезен за включване в диетата на отслабени и често болни деца. Високото съдържание на пълноценни протеини и близостта им до телесните тъкани позволява на разбивача на чипове да се абсорбира лесно и бързо.

Интересно е. Според изследване на медицинския център Immuno-Dynamix, първо доената коластра в САЩ е най-полезна. 6-7 часа след отелването съставът му започва да се променя - количеството на суроватъчните протеини намалява с 50% в сравнение с първоначалното.

Могат ли възрастните да пият коластра? Разбира се, да. Освен това млечният продукт е изключително полезен за възрастни и възрастни хора, тъй като съдържа вещества, които укрепват организма и предотвратяват развитието на възпалителни процеси в ставите..

Ползите и вредите от коластрата за хората

Ползите и вредите от коластрата за хората се определят от богатия й състав. В допълнение към имуноглобулините и суроватъчните протеини, млечният продукт съдържа много други ценни вещества:

 • витамини А, Е и група В;
 • микроелементи - фосфор, желязо, селен, цинк, мед и магнезий;
 • ензими;
 • фактори на растежа;
 • незаменими аминокиселини;
 • мазнини;
 • лактоза;
 • живи левкоцити-макрофаги, лактоферин, неутрофили и лимфоцити;
 • полизахариди и олигозахариди;
 • пероксидазни ензими.

Прозрачната част от коластрата на кравата е отговорна за транспорта на ценни вещества до стомаха на новороденото и активното усвояване.

Как е полезна коластрата? Продуктът има благоприятен ефект върху всички системи и структури на тялото, насища храносмилателния тракт със здравословна микрофлора, предпазва от стрес и въздействието на свободните радикали.

Внимание. Коластрата от крави, лекувани с антибиотици, може да предизвика негативни реакции при хора, чувствителни към тези лекарства.

Първичното мляко ще бъде полезно при следните патологични състояния на тялото;

 • чести респираторни инфекции;
 • различни нарушения на имунодефицита, включително астма и алергии;
 • артритно възпаление на ставите;
 • стомашно-чревни заболявания (язва, гастрит, колит);
 • нарушения на пикочната система;
 • загуба на сила, загуба на работоспособност, обща слабост на тялото;
 • нервни разстройства, стрес, депресия.

Клинични проучвания са доказали ефективността на говежди коластра срещу Escherichia coli, Staphylococcus aureus, херпесни вируси, полиомиелит и Coxsackie, Candida.

Коластра за лице и тяло

Млечните продукти отдавна се използват широко за запазване на красотата и младостта. И ако обичайното мляко се използва за избелване и овлажняване на кожата, тогава от коластрата се приготвят активни маски против стареене и антиоксиданти..

Коластрата от крава може да се смесва с други съставки, които усилват ефекта й върху дермата. Съчетава се добре с мед, ягоди, бананова каша. Маските, направени от тези съставки, перфектно омекотяват и освежават кожата, изглаждат бръчките, подобряват тена и тургора на тъканите..

Съвет. Кравешката коластра за грижа за кожата може да бъде подготвена за бъдеща употреба чрез събиране на първото доене в чист съд и замразяване при температура от -20... -23 ° C.

Коластрата се използва широко в козметичната индустрия. На негова основа се правят много кремове за лице и тяло, различни серуми и шампоани..

Говедата коластра е ценен източник на биологично значими компоненти с антивирусна и антибактериална активност. Продуктът, добит през първите 6 часа след отелването, се счита за особено полезен. Тази точка трябва да се вземе предвид, когато се използва коластра за поддържане на здравето и красотата..

Автор: Елена Медведева

Всички материали на уебсайта Priroda-Znaet.ru са представени единствено с информационна цел. Преди да използвате каквито и да било средства, консултацията с лекар е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА!

Олга Королева

Публикувано: 20-05-2018

Актуализирано: 08-11-2019

Олга е отговорна за избора на автори и качеството на публикуваните материали на нашия уебсайт.