Тялото на новороденото през първите месеци от живота функционира по специален начин. Поради тази причина въвеждането на равномерна вода в диетата на детето трябва да бъде внимателно..

Количеството вода, което бебето може да пие, зависи от вида на храненето. Струва си да се обмисли здравословното състояние на новороденото. Специално внимание трябва да се обърне и на качеството на водата, давана на малкото дете..

Трябва ли да давам вода на новородено при кърмене и изкуствено хранене, какво, колко? Отговори на въпроси - в статията.

Възможно ли е бебето да пие?

Новородените бебета се нуждаят от вода. През първите месеци от живота те имат много бърз метаболизъм. Поради това тялото на детето бързо губи влага, което води до дехидратация..

Пиенето помага за възстановяване на баланса на течностите. В същото време през първите три месеца на бебето се препоръчва да се пие в разумни количества..

Ако е здрав, тогава можете да му дадете вода, ако е необходимо. Обикновено само кърмата му е достатъчна. Но в горещо време бебето може да се нуждае от допълнителни напитки. Тогава той се нуждае от малко вода, за да утоли жаждата си..

На новородените може да се дава вода за пиене, но не в големи количества и при нужда. Това се отнася за първите три месеца от живота на бебетата. От четвъртия месец децата могат да се поливат по всяко време.

Необходимо ли е да се добавя вода на бебе по време на хранене?

Нуждата от вода е пряко свързана с вида на храненето на кърмачетата. Обикновено кърменето осигурява на новороденото всички необходими хранителни вещества. Той може да не се нуждае от допълнителни добавки.

При кърмене

Количеството вода в кърмата е около 90%. Той включва всички микроелементи, необходими за бебето..

Следователно при кърмене новороденото получава необходимото количество течност. Той може да не се нуждае от обикновена вода. Може да се дава само между храненията..

През първите няколко месеца от живота на бебетата може да се предлага чиста вода. Не можете да ги принудите да го пият. Достатъчно е да дадете на бебето две големи супени лъжици вода да пие, ако поиска питие. Това обикновено се случва в горещо време..

С изкуствени

Смесите на прах се различават по състав от майчиното мляко. Те са богати на протеини. Когато използва изкуствени смеси, бебето по-често ще изпитва нужда от пиене. Ако детето яде сухи смеси, тогава е необходимо да въведе вода в диетата си от първите дни на живота..

Нещо повече, количеството му трябва да е малко по-голямо, отколкото по време на кърмене. Ако бебето яде суха адаптирано мляко, тогава между храненията могат да се дават няколко супени лъжици вода..

През деня той може да изпие до 200 мл. Това е особено вярно в топлия сезон, когато тялото губи много влага..

Плюсове и минуси на приема на течности за бебе

Водата за новородено може да бъде както полезна, така и вредна. Неговите предимства за бебета са както следва:

 1. Предотвратяване на дехидратация на тялото на детето в жегата.
 2. Отстраняване на бактерии и вируси от тялото на бебето.
 3. Успокояване на дете под стрес.
 4. Елиминиране на сухота в устата и очите при новородено.
 5. Ускорено разтваряне на лекарства в организма и бързото им усвояване.

Пиенето може да навреди на тялото на бебето. Недостатъците му са:

 1. Силен стрес върху бъбреците.
 2. Висок риск от развитие на дисбиоза.
 3. Провокира недохранване.
 4. Бързо отхвърляне на бебето от здравословно кърма.

В последния случай новороденото свиква със зърното и спира да суче гърдите на майката. Самата майка в крайна сметка намалява производството на мляко. Бебето трябва да се премине към по-малко полезни сухи смеси.

Кога да започнем: оптимална възраст за въвеждане в диетата

Ако бебето яде майчино мляко, тогава водата може да бъде въведена в диетата през четвъртия месец от живота. Ако майката няма проблеми с храненето, тогава вода може да се дава на бебето дори шест месеца след раждането..

Ако бебето яде както кърма, така и сухи смеси, тогава водата може да бъде въведена в диетата от втория или третия месец от живота..

Ако изкуствените смеси преобладават в смесеното хранене, тогава пиенето може да започне още през първия месец от живота. Оптималната възраст за въвеждане на вода в диетата на бебето е четвъртият месец от живота..

Какво е позволено?

На новородените не трябва да се пие изворна вода. Съдържа много бактерии и примеси. Те могат да провокират отравяне на бебето..

Не е подходящ за деца и преварена чешмяна вода. Дори след обработката, той съдържа хлорни съединения. Те също са вредни за здравето на бебето..

Всяка минерална вода е противопоказана за бебета. Лекарствените напитки са забранени. Също така не можете да им давате газирани напитки..

Домакинската вода от чешмата не е подходяща за деца. Възрастните могат да го пият, но при малки деца често провокира чревни разстройства..

Специална бутилирана вода е подходяща за новородени. Той трябва да съдържа необходимите елементи, но в определено количество. Такава вода не трябва да съдържа твърде много минерали..

Бутилираната бебешка вода може да се съхранява само в хладилника и не повече от 24 часа след отварянето му. Тази вода не е необходимо да се вари. Можете да го закупите в аптеката.

На новородено може да се даде еднократно преварена чешмяна вода, ако в апартамента има специален филтър.

Как се пие?

Съдът, от който новороденото пие вода, играе роля. Това може да играе роля при формирането на правилните навици. Също така е важно да се придържате към честотата на приема на вода и нейното количество. Понякога детето се нуждае от добавки, надвишаващи нормата. Един такъв случай също е хълцане..

Какъв контейнер?

Препоръчително е да предлагате вода на бебета от лъжица. Пиейки вода от лъжица, бебето ще свикне по-бързо с това устройство.

Ако го изпие от шише със зърно, то ще влезе неконтролируемо в тялото му. Това ще постави повече стрес върху бъбреците..

Ако пиете бебе от шише, препоръчително е да използвате контейнери от стъкло или висококачествена пластмаса.

Колко и колко често?

През първите три месеца на бебето не трябва да се дава прекалено много. Ако той се храни с кърма, тогава е достатъчно да даде от 50 до 100 мл. При хранене с изкуствена формула нуждата от вода е по-голяма. Бебето може да се нуждае от 100-200 ml на ден.

Можете да правите това 4 пъти на ден. В горещо време е позволено да се полива бебето по-често.

Когато се изисква над нормата?

Необходимо е да се добави бебето в следните случаи:

 • наличие на диария;
 • появата на повръщане;
 • висока температура с инфекция;
 • появата на запек;
 • стомашно-чревни колики;
 • силно изпотяване.

Последният случай се случва в горещо време. Детето често е дехидратирано.

Ако се появи на фона на инфекция, тогава тя се проявява под формата на повишаване на температурата, летаргия. Урината на бебето става концентрирана, фонтанелата потъва. При тази симптоматика се изисква да се пие по-често..

С хълцане

Дава ли се вода на дете с хълцане? При това състояние е необходимо да го дадете на новородено.

Елиминира рязките контракции на диафрагмата и спазмите в ларинкса. С хълцане можете да дадете на бебето малко вода малко повече от нормалното.

В този случай е необходимо да се премахне причината за хълцането. Ако бебето е студено, тогава трябва да загрее краката си. Също така се препоръчва да го държите изправен.

Ако хълцането се появи на фона на превъзбуждане и плач, тогава по пътя трябва да успокоите новороденото.

Какво да правите, ако бебето откаже?

Ако новороденото откаже да пие, тогава не трябва да се опитвате да го насилвате. Трябва да го заинтересувате.

Можете да добавите компот от сушени плодове към него. Такава напитка ще бъде по-вкусна за новородено от обикновената вода..

Прочетете за това как и колко да пиете вода за дете тук, за правилното използване на вода от човек - тук.

Цялата най-важна и полезна информация за това как се пие вода за деца е представена в този раздел..

Подобни видеа

Възможно ли е да се даде на детето вода през първата година от живота или не, видео препоръки на педиатър:

Заключение

Новородените могат да получават вода от самото начало на живота си. Те ще имат по-малка нужда от него, ако се хранят с майчиното мляко..

При изкуствено хранене нуждата от течности при кърмачетата е по-голяма. Трябва да им се дава от раждането. Оптималното време за въвеждане на вода в диетата на детето е от третия до четвъртия месец от живота..

Трябва ли да добавям вода към бебето?

Възрастният трябва да пие до два литра течност на ден, но колко трябва да изпие едно дете? Този въпрос най-често си задават младите майки, тъй като те трябва да коригират храненето на бебето, въпреки факта, че то кърми или изкуствено е хранено. Много се говори за кърмата. Достатъчно ли е за дете? Трябва ли да давам вода на изключително кърмени бебета??

Кърма и вода: препоръки на СЗО

Веднага щом се роди бебе, представители на по-старото поколение се притичват на помощ със съвети, предлагащи да не се храни бебето през нощта, а да се дава вода. Но според съвременните препоръки на СЗО, новороденото трябва да бъде хранено при поискване и водата трябва да се въвежда в диетата на бебето само от 4-6 месеца. Факт е, че кърмата има уникален състав, който замества храната и напитките за дете. В допълнение към основните хранителни вещества, той се състои от до 88% вода. Женското тяло е така проектирано, че произвежда толкова мляко, колкото е необходимо на бебето. Тоест, ако детето иска да пие, то по-често ще иска гърди, следователно обемът на млякото, произведено от майката, е все повече и повече. Същата ситуация може да се проследи и при състава на кърмата - той се променя с израстването на детето, както и по негова воля. Ако бебето често кърми за кратко, тогава консумира повече предно мляко, то е по-малко мазнини, 88% се състои от вода. Само по състав, такава напитка е много по-полезна за новородено, отколкото обикновената питейна вода с hw. Съдържа много хранителни вещества, млечна захар, соли и поддържа електролитния баланс на тялото на детето непокътнат. Ето защо здравото дете има достатъчно кърма и е необходимо допълнително да пие само според медицинско заключение..

Но с въвеждането на първите допълващи храни, постепенно трябва да се въвежда вода в диетата на бебето, тъй като плодовите пюрета, които детето опитва първо, съдържат по-малко вода от майчиното мляко.

Как да се уверите, че бебето ви приема достатъчно течности

Някои майки дават на бебето да пие повече от своето невежество, отколкото поради нужда, вярвайки, че бебето не получава достатъчно течност. Всъщност, ако едно дете наддаде над 600 g на тегло за един месец и пикае до 12 пъти на ден, тогава всички жизнени показатели на бебето са нормални, няма нужда да се допълва бебето. И още повече, ако майката храни новороденото при поискване, без да чака 3-4 часа, тогава детето ще изсмуче толкова мляко, колкото му е необходимо. Струва си да давате на бебето вода по време на заболяване и с въвеждането на допълнителни храни. В същото време е по-добре да давате вода от халба или специална бутилка, която не се разлива. След време е по-добре да напоите новороденото за около 10 минути. преди основното хранене, така че бебето се напива и подготвя стомаха за по-трудно смилаемото мляко.

Медицински показания за добавки

Докато бебето не е пораснало напълно и не е станало по-силно, съмненията ще измъчват младата майка постоянно. Но има случаи, когато си струва да дадете напитка на новородено, докато кърмите по медицински причини. Основни причини:

 • треска, настинки, треска - допълнителният прием на течности през този период ще помогне за намаляване на сухата кожа, възстановяване на водно-солевия баланс в организма и облекчаване на общото състояние на заболяването;
 • диария, повръщане премахват течността от тялото, така че допълнителното пиене ще помогне за попълването му;
 • запек - излишната течност прави изпражненията по-тънки, което помага за изпразването;
 • жълтеница - ако дадете на бебето малко питие по време на кърмене, болестта преминава по-бързо. И така, от тялото на бебето частиците излишно желязо се отделят с урината и симптомите на болестта изчезват;
 • силно изпотяване;
 • висока температура, ниска влажност на въздуха - силната топлина навън не е причина за пиене, обилна напитка по това време е необходима на майката, а на бебето трябва да се осигурят комфортни условия (сянка, съответстваща на топлинния режим на облеклото), ако е възможно, дайте гърда. За да предотвратите дехидратация на тялото, трябва да поддържате оптималната температура в стаята, където се намира детето - 20 градуса, влажност - не повече от 70%, а по време на разходки на чист въздух можете да пиете малко вода;
 • лекарят може да даде индикации за допълнително пиене на новородено в случай на чревна инфекция и нарушение на стомаха. В този случай, ако храносмилателният тракт е нарушен, трябва да следвате инструкциите на педиатъра колко, кога да давате вода на бебето, да давате карминативни лекарства за колики (закупена или копър вода);
 • няколко глътки топла течност ще ви помогнат да се справите с хълцане.

Струва си да добавите вода към бебето, ако има ясни признаци на дехидратация:

 • топлина;
 • общо неразположение, сухота в устните, очите;
 • промяна на цвета на урината до по-тъмен, твърде концентриран и уриниране не повече от 7 пъти на ден;
 • прибиране на фонтанела.

В някои случаи последиците могат да бъдат толкова тежки, че се налага медицинска намеса и хоспитализация.

Какъв вид вода е най-подходящ за новородено

Не е съвсем правилно да вярваме, че децата трябва да използват преварена вода. При кипене някои от бактериите се убиват, а освен това такава вода съдържа много хлор, който е твърде вреден за младото здраве. Водата за новородени не трябва да се взема от отворени източници, които съдържат ненужни нитрати и вредни примеси и не трябва да давате на бебета минерална или търговска газирана вода. Водата, преминала през обикновен филтър у дома, също няма да работи..

Можете да си купите правилната напитка в магазин за хранителни стоки или аптека. Това е бутилирана вода за бебета, която задължително съдържа информация за проверката на RAMS. Изискванията за такава течност са по-строги, отколкото за обикновената вода за възрастни. Вещества, съдържащи се в него:

 • калций - по-малко от 60 mg на литър;
 • калий - до 20 mg;
 • натрий - по-малко от 20 mg;
 • магнезий по-малко от 30 mg / l.

Общото количество съдържащи се минерали трябва да бъде не повече от 300 mg на 1 литър.

Има специални изисквания за доставката на такава вода - не е необходимо да се преварява, но е по-добре да съхранявате отворена бутилка в хладилника само 1 ден след отварянето й. По-добре е да купувате вода в стъклен съд или направен от поликарбонат - можете да различите такъв контейнер по числото 7, посочено на дъното на бутилката.

Някои родители купуват специализиран детски филтър - доста удобно и изгодно устройство. Филтър за кана почиства добре водата, издържа средно 150 литра. След почистване водата е полезна не само за пиене за новородено, но и за приготвяне на детски ястия.

Температурата трябва да бъде до 30 градуса за новородени и през първите месеци от живота, по-късно температурата може да бъде понижена до 20 градуса. Струва си да се избягва твърде студената вода, която ще доведе до болки в гърлото, както и много гореща - детето може да получи изгаряне на лигавицата или запек.

Колко вода е разрешено да се дава на новородено

Ако не спазвате дозировката за пиене за новородени, можете да направите сериозна грешка - бебето ще свикне да пие вода, а не мляко. Ще напълни стомаха си с него или ще откаже да яде. Ето защо младите родители определено трябва да изяснят препоръчителния обем течност за всяка възраст. За бебето нормата е не повече от 60 ml на ден, струва си да се пие от лъжица, давайки не повече от 20 ml наведнъж, тогава бъбреците на бебето ще работят правилно и родителите могат лесно да контролират количеството консумирана вода.

Необходимо ли е да се дава вода на кърмачета на изкуствено и смесено хранене

Когато се хранят с адаптирано мляко, бебетата консумират големи количества протеин от формулата. Това означава, че още от първите дни на прием е необходимо да се въведе вода в диетата. Трябва да се дава между храненията, докато обемът на течността не трябва да влияе по никакъв начин върху обема на храната. Пийте вода от бутилка, чаша или лъжица, ако е необходимо.
При смесено хранене - водата трябва да се дава в много по-малки количества от изкуствените. Средната норма за новородено е от 100 до 200 ml на ден.

Ако бебето се е родило здраво, веднага е било кърмено, не разпознава бутилката, тогава не се нуждае от допълнителна напитка. По-голям, обилен прием на течности е необходим на майката, за да увеличи лактацията. Детето ще получи всички необходими микроелементи от майчиното мляко; през първите месеци от живота си не различава силно желанието за пиене от глада. И по-късно, на възраст от 3 месеца, самото бебе ще покаже на майка си, че иска да пие, но в този случай напитката трябва да се предлага само на бебето, няма нужда да го инжектирате насила или да го принуждавате да пие. Също така, струва си да пиете бебета в случай на дискомфортни физиологични състояния, по медицински причини, както и деца, които са хранени от шише.

Трябва ли да поливам бебето (Комаровски)

Потребителски коментари

Не давах вода на децата си. напълно за gv месеци до 4. нямаше проблеми

Детето ми, ако не иска да пие, го изплюва и се мръщи, ако, напротив, иска, пие, то е само на месец.

в горещината е необходимо да се предложи малко вода, че на GW, че на IV... предлагам на бебето, когато плаче, ако иска да пие ще смуче, не, ще изплюе.

Погледнах Комаровски, Той съветва Новороденото да не пие вода! Ако няма патологична загуба на течности и бебето е кърмено. Съмнявам се, че това е статията на Комаровски.

Новородено до 28 дни, да, той го каза в няколко източника

О, съгласен съм, че всеки случай е индивидуален - имах тлъсто мляко и родих малко преди лятото, след това те също страдаха, докато педиатърът не ме посъветва да добавя вода (особено след като устата и устните ми винаги бяха сухи - това вече е по-лошо, научих, че това е един от признаците на дехидратация). Разбира се, тя е взела само бебешка вода, ние имаме специална вода в Украйна, тя е била на пазара Малятко от много години и е пила това, което не е допила, защото докато се е хранила, тя самата се е опитвала да пие бебешка вода, за да не имаше разногласие с малко. Да, не е толкова евтино, колкото от чешмата :) Но това е нашата безопасност, татко не ни спести пари за вода за нас

Не ми е съвсем ясно, да речем, че реших да добавя вода (напълно сме на IV). Те пишат, че преварената вода е безполезна и дори в детската вода е записано, че ако водата е в отворена форма, тогава не можете просто да я варите повече от един ден! Детето кипи 20-30 мл вода на ден. Купувам ли нова бутилка вода всеки ден? а останалото е да се изпият и най-малките 200 мл и поради факта, че е "детски" и като правило с "нипелен клапан" струва нормално. Така че можете да се счупите на една вода!

Също така използваме IR и смеси с детска вода от магазина, така че добавяме вода към нея след банята. Имаме бутилка от 1,5 литра за повече от един ден и не остава.

Ще бъде ли по-лесно да си купите филтър? на стойност 2500

и пригответе смеси с тази вкусна вода

Трябва ли да поливам бебето в жегата?

Дебатът за това дали е необходимо да се пие бебета в жегата (все пак възрастните са жадни!) Не стихвайте. Аргументите по-долу доказват безполезността, ако не и вредата, на водата за бебета. Но всяка майка трябва сама да реши: да пие или да не пие..

Нашите лекари вярват, че от 4 месеца на детето може да му се предложи малко вода и да не настоява, ако откаже. СЗО препоръчва този период да се премести на 6 месеца.

Когато Международната лига за млечни продукти (публична организация, която насърчава кърменето) тъкмо започва своята работа, беше проведен зашеметяващ експеримент с яснота. Европейските деца бяха отведени в Африка, в 50-градусова жега и живееха там един месец с майките си. Сред тях са били изкуствени деца, деца, които са яли майчиното мляко и са се хранили с вода и деца, които са се хранили изключително с майчино мляко. Групата включва мобилна лаборатория и няколко педиатрични лекари. Лекарите преглеждали децата и редовно им вземали изследвания на кръв и урина. Оказа се, че дори в този горещ и сух климат децата, които се хранят изключително с кърма, най-малко страдат от жегата. Нито едно от тези деца не страда от дехидратация, за разлика от децата от другите две групи. Нещо повече, анализите на бебетата бяха много по-добри от анализите на децата, които освен гърдите си получават и вода. Тоест течността от майчиното мляко се абсорбира по-добре от всяка друга течност и напълно отговаря на нуждите на бебето от вода.!

Аргументи срещу ":

- "Възрастен е жаден!" - възрастен човек живее по различен начин, яде по различен начин, има различен метаболизъм. Определено е жаден в горещо време. Начинът на живот на бебето е напълно различен..

- Кърмата е 87% вода. Той напълно отговаря на нуждите от прием на течности за бебето. Мама трябва да знае, че тази вода е биологично активна, следователно тя се усвоява от детето по най-добрия начин. Намерете начин да кърмите бебето си на открито, ако ходите дълго време.

- Понякога майките казват: какво ще стане от две лъжици вода! Бебето няма да откаже да кърми заради тях! Майките „пият“ себе си с прословутите лъжици, а не детето. Бебето изобщо не се нуждае от добавки, но майката ще изпълни този ритуал за своето спокойствие. За да не мисли. Не вземайте парна баня. Как могат да навредят „само“ две лъжици? За бебе на възраст 0-3 месеца 2 чаени лъжички са голяма доза. Като половин чаша вода за възрастен. Следователно всички "минуси" започват с нея..

- Водата (както всяка друга течност, с изключение на майчиното мляко) натоварва още не оформените бъбреци на бебето и в резултат просто ги „засажда“. Човешкият бъбрек е много трудолюбив орган. Почиства, филтрира всички течности, които попадат в кръвта. Формирането на бъбрек на детето приключва едва на 12-годишна възраст и затова е много важно през първите години да не се излага на излишен стрес. Това важи особено за първата половина от живота..

- Друг много важен факт по темата за две лъжици: след като детето е изсмукало мляко, по стените на стомаха се образува смазка от ензими, съдържащи се в млякото. Те остават в стомаха, за да участват в храносмилането на следващата порция мляко, което ще дадете на детето след час-два-три. И ако даваме вода между храненията, тези ензими се измиват от стомаха, в резултат на което следващата порция мляко не се усвоява толкова добре, колкото и без вода..

- Дете на възраст под три месеца вече изпитва периодични колики. Той няма нужда да влошава дисбаланса в червата, разяждайки микрофлората с вода.

- Най-лошото дори не е фактът на пиенето. И допълване с преварена вода. Варена вода не се пие от никое живо същество на планетата, с изключение на хората. Всички останали смятат, че тази вода е мъртва. Съдържа разложени молекулярни структури. Нашето тяло е в състояние да усвоява само структурирана вода, така че бъбреците трябва да работят в засилен режим. Ако вече сте решили да добавяте вода към бебето, не му давайте преварена вода! Това е незначително натоварване на тялото. Хлапето не пие толкова много: купете специална бебешка вода за тази цел. "Детската" пречистена вода се подлага на най-строг контрол на качеството, кипене, ако имате доверие на производителя - няма нужда.

- Децата на изкуствено хранене могат да се хранят с вода, но в рамките на разумното.

- Дете, изпитващо дискомфорт, никога няма да мълчи. Ако страда от жажда, ще изкрещи. Спокойно спящо или весело играещо бебе без признаци на дехидратация (суха кожа, устни със сухи корички, летаргия) не иска да пие. И по някаква причина хиляди деца не се разболяват от дехидратация, на която „по новата мода“ не се дава вода до 6-8 месеца (докато здравословните хранителни добавки се въведат здраво в живота).

В горещо време не въвеждайте нови допълващи храни и не започвайте да отбивате, оставете всичко за по-хладно време.

Топлината е стрес за тялото, новите допълващи храни също са стрес, за тялото ще бъде трудно да възприеме адекватно новия продукт. Нещо повече, в жегата апетитът на децата вече намалява.

През лятото не трябва да прехвърляте бебето на храна за възрастни, тъй като при промяна на диетата той рискува да хване чревна инфекция: поради жегата чревните микроби се размножават много активно. Като всички микроби, по принцип те обожават горещата и влажна среда. Е, отлъчването е отново много стрес, по-добре е да го оставите за пролетта или есента..

Как да дадете на бебето да пие: 6 здравословни напитки

Как да дам на бебето да пие - трябва ли бебето да се пие допълнително? Родителите често си задават този въпрос и то не само в горещо време..

Много майки и татковци често се притесняват, ако бебето им страда от жажда. И нуждае ли се детето дори от допълнително питие?

Ние отговаряме: този въпрос няма категоричен отговор. Всичко зависи от възрастта на бебето, дали кърми, или го храните с изкуствена формула или твърда храна..

Също така трябва да запомните, че напълно здравите деца и децата, които имат диария, изискват различни порции течност..

Нуждата от вода се увеличава, когато стаята е гореща и суха, или детето ви се изпотява обилно (по време на температури или игри на открито) или бебето има повишено слюноотделяне по време на никнене на зъби.

 1. Как да дам на бебето да пие - кърмено
 2. Как да дам на бебето да пие - изкуствено хранено
 3. Как да дадете на бебето да пие - без захар
 4. Как се пие бебе - какво ще кажете за чай?
 5. Как да дам на бебето да пие - кризисна ситуация
 6. Как да дадете на бебето да пие - вода

Как да дам на бебето да пие - кърмено

Здравите новородени бебета до 6-месечна възраст не се нуждаят от допълнителни напитки (освен ако педиатърът не реши друго).

Малкият организъм получава цялата животворна влага заедно с майчиното мляко, което в началото на всяко хранене има водниста консистенция и утолява жаждата.

В горещите дни бебетата особено често се нуждаят от гърди и ядат малки порции - трябва да им позволите да правят това, защото по този начин те задоволяват нуждата от течност.

През шестия до седмия месец от живота детето започва да яде зеленчуци, плодове и зърнени храни. Първоначално ги получава в течна или полутечна форма и такава храна перфектно утолява жаждата му..

Когато времето е горещо, можем да предложим на бебето охладена преварена изворна вода или естествена минерална вода с ниско съдържание на сол (за предпочитане специална вода, одобрена за деца).

Как да дам на бебето да пие - изкуствено хранено

Новородените и малките деца, които се хранят с адаптирано мляко, не се нуждаят от допълнителна вода при нормални обстоятелства..

Бебетата на възраст над 6 месеца обаче трябва да се дават от време на време в бутилка или отворена чаша..

Ако детето не желае или не може да пие от чаша, можете да му давате течност с чаена лъжичка. По-големите деца трябва да се научат да пият със сламка.

Как да дадете на бебето да пие - без захар

По-големите деца, които вече ядат твърда храна, трябва да продължат да пият редовно вода (изворна или минерална вода с ниско съдържание на натрий и сулфити).

Освен вода, можете да давате на детето да пие неподсладени чайове. От време на време приготвяйте сокове за детето си, но при условие, че това са плътни пюрета без добавена захар.

Защо? Соковете от пюрета са с високо съдържание на фибри, витамини и микроелементи.

Давайте на детето си една порция сок, не повече от 150 ml на ден (като по този начин замествате някои от плодовете, препоръчани в диетата на децата).

Не забравяйте да изплакнете зъбите на бебето, след като изпиете тази напитка. Някои хора се застъпват за разреждането на сока с вода.

Но това не е най-доброто решение, защото ако детето дълго време пие разреден сок, то ще свикне да пие сладки напитки. Освен това тази напитка увеличава риска от кариес..

Как се пие бебе - какво ще кажете за чай?

Много майки, които се борят с чревни колики, предпочитат да дават на бебето си чай от копър. Можете също да опитате този метод, въпреки че няма убедителни доказателства за неговата ефективност..

Ако бебето ви постоянно страда от колики, най-добре е да се консултирате с лекар, който може да предпише правилното лекарство. Консултирайте се и с акушерката си - може да кърмите неправилно, което причинява колики.

Често коригирането на ежедневието помага за преодоляване на коликите. Избягвайте всичко, което може да наруши спокойствието на детето (посещения на гости, разходки на претъпкани и шумни места). Също така редовно масажирайте корема на бебето..

Как да дам на бебето да пие - кризисна ситуация

Когато детето ви е изложено на риск от дехидратация (повръщане или диария), адекватната хидратация е от съществено значение. Обикновената вода в такава ситуация може да не е достатъчна..

Може да се наложи да давате на детето си специални течности, обогатени с електролити. Тези течности се продават в аптеката.

Как да дадете на бебето да пие - вода

Ако по-голямо дете откаже да пие вода, но памперсите му често са мокри, той изглежда утолява жаждата си с други течности, като зеленчукова супа.

Как се пие новородено: 8 здравословни напитки

С настъпването на летните горещини много майки започват да мислят как да напояват бебето. Ето списък на здравословните напитки, които да помогнат на вашето бебе да утоли жаждата си..

1. Кърмата

Съвременните педиатри уверяват родителите, че през първите месеци от живота бебето не се нуждае от нищо повече от майчиното мляко. Изключение правят необходимостта от разреждане на лекарството (въпреки че няколко капки изцедена кърма са идеални за разреждане на прахообразната таблетка) и медицински показания. Говорим за здравословни проблеми - за висока температура, физиологична "жълтеница" на новороденото, диария, дехидратация. Майчиното мляко е 87,5% вода, така че е отлично средство за утоляване на жаждата. Въпреки това, децата, които се хранят на шише, все още трябва да бъдат допълвани между храненията..

2. Вода

От шестмесечна възраст, когато вече се въвеждат допълнителни храни, детето трябва да се пие вода. По-добре е да не му давате варена чешмяна вода: кипенето убива бактериите, но солите на тежки метали остават. Безопасно е да давате на трохите бутилирана вода от магазина, но не забравяйте да изберете негазирана вода. Уверете се, че бутилката е с етикет „детска“ и името на организацията, контролирала производството. Сега в Русия има 3 от тях: Министерството на здравеопазването на Руската федерация, Институтът по хранене на Руската академия на медицинските науки и Държавният санитарен и епидемиологичен надзор на Министерството на здравеопазването на Руската федерация.

Въпреки че само кърмата е достатъчна за бебетата през първите месеци от живота, можете също така да им давате малко вода при екстремни горещини..

3. Морс

Приготвянето на тази напитка е много лесно, дори не се изисква топлинна обработка. Просто залейте плодове и плодове с вряла вода и след това оставете плодовата напитка да се влива малко. Можете да ги пиете за дете от една година.

4. Сок

Тази напитка е подходяща за бебета, които вече са на 4 месеца. Въпреки това, сокове с пулп се препоръчват за деца от шест месеца. Препоръки за това дали вече си струва да се въведе такава напитка в диетата на трохите обикновено се дава от областния педиатър.

Ако купувате сок от магазин, изберете от раздела за детска храна. Винаги четете внимателно датите на годност и съхранение. Често индустриалните сокове за бебета са обогатени с витамини и микроелементи - можете да разберете всичко това, като прочетете етикета..

Дайте първо на детето си няколко капки еднопосочен сок, за да намалите риска от алергична реакция. Постепенно увеличавайте количеството на напитката, като я довеждате до възрастовата норма.

5. Компот

Ако детето вече е на 6 месеца, вече може да му се правят домашни компоти. Когато приготвяте напитка, заменете захарта с фруктоза - тя се продава в аптеките, но често се среща в супермаркетите. Факт е, че захарта натоварва панкреаса, но храносмилателната система на бебето все още е слаба. Не добавяйте прясно грозде към компота, както и стафиди, ако правите напитка от сушени плодове. Тези плодове под всякаква форма провокират образуването на газове и процесите на ферментация в червата..

6. Кисел

Желето съдържа нишесте, така че не трябва да се дава на деца под 6-месечна възраст. Да, и от шестмесечна възраст трябва да давате тази напитка на детето внимателно - след консултация с педиатър и при спазване на няколко правила. На бебето не трябва да се предлага плътно желе, но то трябва да се вари непосредствено преди употреба. За да избегнете алергии, използвайте само храни, които бебето ви вече яде и не експериментирайте с екзотични плодове..

7. Чай

Това е една от популярните напитки, които всички семейства обичат. За децата се произвеждат специални чайове с билки и растения - с мента, маточина, лайка, шипки и жълт кантарион. Те са не само вкусни, но и лечение. Например, има напитки, които подобряват храносмилането, успокояват, стимулират отделянето на храчки при кашляне.

Гранулираните чайове се продават в аптеките. Ако изберете тези, не забравяйте да следвате препоръчаната доза. Независимо от това, преди да купите чай за трохи, консултирайте се с Вашия лекар, защото трябва да внимавате с билките. На изкуствено бебе може да се дава чай на 3-4 месеца, на бебе - от шест месеца.

8. Кефир

Необходимо е тази ферментирала млечна напитка да се въведе в диетата на трохите не по-рано от 8-месечна възраст. Освен това за детето това е повече храна, отколкото напитка. Опитайте се да купувате ферментирали млечни продукти от известни производители с добра репутация и само в надеждни магазини.

Наблюдавайте детето си, не го насилвайте да пие в жегата, ако не иска. Това означава, че за бебе е достатъчно майчиното мляко, а за изкуствено бебе - течността, в която сместа се разрежда.

Колко вода трябва да пие едно дете?

Как да дадете на детето да пие. Част 2

Какво е по-добре да се даде на бебе? Обмислете варианти за слабо сварен чай, плодов или зеленчуков бульон. По тази тема разговаряме в блока на Ирина Зайцева с педиатърката София Николаевна.

Искате ли да прочетете първите нашите материали? Абонирайте се за нашия телеграм канал, Facebook страница или група VKontakte.

Ние сме в Yandex.Zen - присъединете се!

Възможно ли е да се пие бебе на вода: индикации, предупреждения и препоръки

Лекарите продължават да спорят дали може да се дава вода на новородени. Има много плюсове и минуси. Повечето педиатри забраняват храненето на бебета с вода. Но какво трябва да правите в горещо време? На каква възраст е разрешено да се дава вода на деца? Отговаряйки на тези въпроси, родителите трябва да разчитат на собствената си интуиция и желанието на бебето..

Не е лесно да се даде еднозначен съвет - дали да се дава вода на бебе. През 1989 г. Световната здравна организация приема декларацията „10 принципа за успешно кърмене“, шестият принцип на която гласи: „Не давайте на новородени бебета никаква храна или напитки, различни от майчиното мляко, освен ако няма медицински показания“. Във връзка със стандартите на СЗО, новородено се счита за дете на възраст до 28 дни. СЗО също така заявява: „През първите 6 месеца от живота, изключително кърмене осигурява на детето всички необходими хранителни вещества и няма нужда да я допълвате с вода, чайове и др.“; „Майчиното мляко е идеалната храна за хармоничното развитие на бебето. Децата през първите 6 месеца от живота трябва да бъдат кърмени изключително ".

Министерството на здравеопазването предупреждава за последици

Ако родителите са в загуба, когато новороденото може да получи вода, те трябва да са наясно с последиците от добавянето на вода към бебето. Възможните смущения в работата на организмите на майките и децата са основните аргументи, изложени от СЗО.

 • Опасността от развитие на дисбиоза. До 6 месеца стерилните черва на бебето се инокулират с полезна микрофлора с помощта на кърма. Той поддържа естествения баланс на бактериите в храносмилателната система. Систематичното добавяне с вода по време на кърмене нарушава баланса на микрофлората и води до развитие на дисбиоза. Проучванията на СЗО показват, че децата, които са получавали само майчино мляко до шест месеца, са по-малко склонни да страдат от стомашно-чревни разстройства.
 • Водата е допълнителна тежест за бъбреците. До 3 месеца бъбреците на бебето продължават да се формират. Допълването води до допълнително натоварване на органа, тъй като основната задача на бъбреците е да премахва излишните соли в тялото. В майчиното мляко има малко соли и не е необходимо да ги отделяте.
 • Недохранване. Стомахът на новороденото е в състояние да обработи 1/6 от телесното тегло за едно хранене. Поради естеството на нервната система на бебето, водата предизвиква фалшиво усещане за пълнота. В същото време бебето не получава достатъчно кърма, от която се нуждае за пълноценно развитие..
 • Намаляване на количеството произведено мляко. Смукането е стимул за производството на мляко в гърдите на майката. Ако дадете на новородено да пие вода, то ще консумира по-малко мляко. Особено опасно е да давате на детето си вода през нощта. Храненето през това време увеличава хормона пролактин, който насърчава ежедневното производство на мляко. Ако бебето суче през нощта, то през деня си осигурява необходимия обем мляко.
 • Отказ на гърдата. Много майки дават на бебетата си вода в шише. Течността излиза от него по-лесно и по-бързо. Смукането на майчината гърда изисква много усилия. "Мързеливо" бебе може да се откаже от гърдата в полза на шише.

Новороденото се нуждае от вода

Противниците на принципите на СЗО излагат свои собствени твърдения на каква възраст на детето може да се дава вода. Смята се, че бебето се нуждае от вода от първия месец от живота. Доказателствата на привържениците на тази теория обаче трудно могат да издържат на критика..

 • Млякото е храна. Жаждата трябва да се утоли с вода. Според неговата консистенция и качествен състав е прието млякото да се разделя на „предно“ и „задно“. Млякото отпред може да напои бебето, тъй като е 90% вода.
 • Водата е от съществено значение при горещо време и сух въздух. Изследвания, проведени от СЗО, говорят против този аргумент. Няколко групи жени с бебета бяха поставени в пустинята Сахара при температура от +50 градуса. На първата група беше разрешено да дава на кърмачета само кърма. Втората група деца е изкуствено хранена и пие вода. Третата група също пиеше кърма, но майките имаха право да допълват бебетата си с вода. В резултат на това само първата група достигна края на експеримента. Останалите участници са имали стомашно разстройство и инфекциозни заболявания. Млякото може напълно да утоли жаждата ви. Той вече има необходимото количество течност, тъй като млякото е 85-90% вода. Ако температурата на околния въздух се повиши, тя става по-водна. Бебето почти не усеща разликата между глада и жаждата, тъй като центровете, отговорни за тези усещания в мозъка, са разположени близо един до друг. За да пие новородено, е достатъчно да го прикрепите към гърдите на майката.
 • Опасност от дехидратация. Възстановяването на водния баланс при възрастен човек става с помощта на вода с добавяне на соли. Новороденото не е изключение. Кърмата е отличен заместител на солевия разтвор: съдържа оптималния състав на соли и минерали за бебето.
 • По време на заболяване водата премахва вирусите от тялото, лесно се разтварят лекарствата в него. Майчиното мляко също върши чудесна работа с тези функции. Разтвореното в него лекарство се усвоява по-добре и се пие по-лесно от кърмачетата.
 • Бутилка вода е успокояваща. В този случай процесът на смучене става ключов. Алтернатива на успокояващата бутилка е зърното, чисто измитият палец на майката или болестта на движението..
 • Водата елиминира детската жълтеница. Билирубинът, който причинява жълтеница, се разтваря в мазнини, а не във вода. Следователно, по-добре се отделя от тялото с мляко, което съдържа оптималния състав на мазнините за детето..

По този начин аргументите „за“ и „против“ допълването на бебето с вода са противоречиви и могат да предизвикат съмнения сред родителите. Известният лекар Комаровски предлага да се спазва правилото "златна среда". Единственото противопоказание за добавяне на бебе е до 1-месечна възраст. 28 дни след раждането на бебето, родителите могат да му предлагат вода в лъжица или в бутилка с дозатор (не със зърно!). Детето ще реши за себе си дали трябва да пие. Ако бебето се чувства добре и отказва вода, не го насилвайте. След въвеждането на допълнителни храни и деца, които се хранят от шише, водата е необходима на всяка възраст.

Медицински показания за добавки

Въпреки разногласията по въпроса кога да се дава вода на бебе, има случаи, когато бебето се нуждае от вода:

 • топлина;
 • диария, повръщане, диария;
 • запек;
 • обилно изпотяване.

В този случай може да има изразени признаци на дехидратация, които понякога изискват стационарно лечение:

 • висока температура;
 • летаргия, сухота в очите и устните;
 • тъмна урина, концентрирана, не повече от 6-7 пъти на ден;
 • увиснала фонтанела.

Каква вода да се дава на бебета

Когато обмислят какъв вид вода да дават на бебето си, повечето родители избират бутилирана вода за своите бебета. Те са прави, защото е здравословно и здравословно. Количеството соли и минерали в него е минимално и балансирано, особено за деца.

Можете да използвате преварена вода от чешмата само в краен случай, когато няма алтернатива. Голямо количество соли, вредни вещества и микроорганизми в него могат да повлияят отрицателно на здравето, включително да предизвикат алергия на детето към водата. Единственото изключение е системата за високо пречистване, инсталирана в къщата. Не можете да кипвате вода два пъти. Можете да съхранявате преварена вода за не повече от един ден..

 1. Не насилвайте бебето си да пие. Предлагайте периодично вода на бебето си, но то взема окончателното решение. Кърменото бебе може да не пие до 9-10 месеца.
 2. Дайте вода от лъжица или бутилка с дозатор. Бутилка със зърно води до неконтролиран прием на течности. Излишъкът, натрупан в бъбреците, може да провокира образуването на пясък. Спрете да пиете веднага щом бебето утоли жаждата си..
 3. Привлечете вниманието на детето. Ако бебето не пие вода по време на изкуствено хранене или по време на въвеждането на допълнителни храни, опитайте се да го заинтересувате. Можете да предложите компот от стафиди или сушени плодове. Водата е необходима, когато бебето премине към храна за възрастни.
 4. Дайте на бебето си добра вода. Когато използва необработена вода, бебето може да получи алергична реакция под формата на обрив, кашлица, зачервяване и сухота в очите, разстроен стомашно-чревен тракт и задух. В този случай трябва незабавно да се откажете от некачественото пиене и да се консултирате с лекар. Лекарят ще вземе тестове за алергени и ще предпише лекарства за облекчаване на симптомите на алергия.
 5. Не поливайте трохите преди хранене. Водата задоволява глада.
 6. В случай на топлина, не бързайте да давате вода. Проветрете стаята, избършете бебето с вода, овлажнете въздуха с пулверизатор.
 7. Не се увличайте от минерална вода. Излишъкът от сол може да повлияе отрицателно на бъбречната функция.
 8. При запек използвайте стафидена вода. Съдържа много калий, който стимулира чревната перисталтика. За готвене залейте лъжица стафиди с чаша вряща вода и оставете за 5-10 минути.

Решението дали да добавяте вода към бебето винаги зависи от родителите. Те обаче трябва да го приемат напълно наясно с последиците. Дайте на детето си да пие, когато сам посегне към водата. Хлапето знае най-добре какво му трябва, за да се чувства добре..

Трябва ли да давам вода на новородено?

Раждането на бебе винаги включва много въпроси от родителите. Някои от тях, разбира се, са свързани с правилното хранене. И почти винаги първото нещо, което майките питат, е дали да дават вода, докато кърмят. Ще навреди ли на храносмилането и изпражненията? И ако добавите вода, тогава с каква вода, колко често и от какво? Нека да разберем по ред с всички нюанси.

Съдържание:

Когато детето има нужда от вода

Много педиатри твърдят, че бебе на възраст под два месеца, ако е кърмено, с нормално усвояване на кърмата и редовно наддаване на тегло, не се нуждае от вода. Майчиното мляко утолява жаждата и предпазва от дехидратация. Има обаче лекари, които изразяват различно мнение. И така, кога да се допълва новородено?

• С изкуствено и смесено хранене. Смесите, дори възможно най-близки по състав до майчиното мляко, се усвояват по-дълго и малко вода помага за тяхното усвояване. Следователно използването на вода в този случай е задължително..

• При кърмене с недостатъчна лактация. За съжаление се случва майчиното мляко да не е достатъчно за бебето. Ако бебето плаче често, не наддава, добавете вода към бебето и незабавно се свържете с педиатър за смесено хранене или пълен преход към адаптирано мляко.

• При горещо време. В случай на топлина, течността от тялото напуска тялото много по-бързо и храненето на дете с мляко постоянно означава да го накарате да преяде. Водата в този случай е вашето спасение.

• С хълцане. Както знаете, водата помага да се справите с хълцане. Това важи не само за възрастен, но и за бебе..

• С повръщане и диария. Те измиват течността от тялото на детето, което застрашава дехидратацията. Ако срещнете подобни проблеми, дайте на бебето си колкото се може повече вода..

• За сваляне на високи температури. Ако бебето е болно, температурата му е скочила, тогава първият съвет, даден от всички лекари, без изключение, е да пиете колкото се може повече. Млякото при високи температури е противопоказано, разрешени са само ферментирали млечни продукти. Следователно оптималният изход за мама ще бъде да даде на детето малко вода..

• Когато детето е на възраст над два месеца. Ако новороденото може да се справя само с майчиното мляко, тогава малко по-голямо бебе вече не е. Тялото расте, както и нуждите му. Много педиатри от 2,5 месеца вече препоръчват да се пие бебето не само с вода, но и с компоти от сушени плодове.

Ирина Вострикова, педиатър в клиниката MEDSI, смята, че бебетата не се нуждаят от добавки, тъй като кърмата вече е 90% вода. Това обаче може да се наложи, ако самата майка не пие достатъчно течности. И така, кърмещата майка трябва да пие поне 2 литра обикновена тиха вода на ден. В жегата на детето може да му се предлагат 10-15 мл вода между храненията: ако бебето откаже, тогава то не чувства нужда от допълнителна течност. Същите препоръки са валидни и за изкуствено хранене. По-добре е да давате вода на дете с лъжица, а не от бутилка. Тъй като при хранене от шише, бебето има „смучещо смучене“ и то започва да кърми неправилно - поради това ефективността на стимулиране на производството на мляко намалява, а зърната се нараняват.

Какви опасности може да крие ранният прием на вода

Много майки, когато чуят за забраната да добавят вода към бебето, са изненадани. До какви проблеми при новороденото може да доведе честото приемане на вода??

• Недохранване. Ако пиете бебе малко преди хранене, тогава течността ще се появи в стомаха на бебето и то ще яде по-малко мляко. В резултат на това бебето ще остане гладно, тялото му ще получи по-малко хранителни вещества и майката няма да изпразни млечните жлези, което заплашва стагнацията на млякото и намаляването на лактацията.

• Нарушаване на чревната микрофлора. Пиенето на вода води до появата на първите бактерии в тялото на новороденото, които не винаги са полезни. Това е натоварване на червата, вероятността от развитие на дисбиоза.

• Натоварване върху бъбреците. Въвеждането на вода в диетата кара бъбреците да работят по-интензивно и тялото на новородено бебе може да не е готово за това.

Елена Шмакова, консултант по кърмене и грижи за бебето в Центъра „Лада“, преподавател в курса на СЗО / УНИСЕФ „Консултиране по кърмене“ добавя, че съществува риск от самото кърмене с добавки. Факт е, че млякото се произвежда в отговор на смученето и количеството му директно зависи от честотата на стимулиране на гърдите. Ако давате на бебето си вода за пиене, то ще суче все по-рядко, което означава, че стимулацията на млечните жлези ще намалее..

Тя е сигурна, че бебето трябва да бъде добавяно само когато кърменето не помага при дехидратация на бебето поради неразположение. Дехидратация може да бъде открита, например, когато броят на уриниранията е по-малък от 6 на ден, докато урината е концентрирана, тъмна, по-малко от обикновено.

Общи препоръки за довършване

Ако решите да добавите бебето или трябва да направите това, тъй като бебето е изкуствено или смесено хранене, тогава трябва да се придържате към определени правила, за да не навредите на бебето.

• Да се ​​дава само пречистена вода. Най-добрият вариант би бил закупуването на бутилирана вода. Днес в магазините можете да намерите бутилки с вода, предназначени за деца: тя е преминала през всички възможни почиствания и е лишена от вредни бактерии. Възможно е също така да използвате кладенческа вода у дома, която е преминала през специални детски филтри. Избягвайте да използвате чешмяна вода, дори филтрирана.

• Използвайте само преварена вода. Това значително намалява риска от навлизане на трохи от вредни бактерии (почти всички те умират при варене).

• Ако е възможно, използвайте сребърни прибори. Днес можете да намерите детски лъжици и сребърни чаши на достъпни цени. Този метал има невероятни свойства да унищожава патогени. Налейте вода в сребърна чаша и я оставете да се влива. Като алтернатива можете да използвате йонизатори със сребърна вода. Този избор ще бъде по-икономичен.

.• Ако бебето пие кърма, дайте вода от лъжица. За него ще бъде много лесно да пие от шише и в резултат на това може да откаже да кърми.

.• Ако бебето е здраво и наддава добре, не е нужно да настоявате и да му давате насилствено малко вода. Така че той има достатъчно кърма.

• Водата трябва да се дава 10-15 минути след хранене и между храненията. В никакъв случай не пийте преди ядене: трохите ще имат усещане за фалшива ситост..

• Следете отблизо състоянието на бебето и не отказвайте да се консултирате с педиатър за пореден път. Все пак говорим за здравето на вашето дете.