В пресата и по телевизията често можете да чуете за опасностите от палмовото масло, особено за тялото на детето. В същото време палмовото масло продължава да се добавя към повечето храни за кърмачета като източник на мазнини. Това е притеснение за родителите. Те се опитват да намерят смеси без палмово масло. Нека се опитаме да разберем дали си струва да се търси смес без палмово масло за дете, или няма смисъл.

Какво е палмово масло ?

Палмовото масло е растително масло, което се получава от пулпата на плодовете на маслената палма. По отношение на химическата структура, това е смес от триацилглицероли - съединения на глицерин и мастни киселини: палмитинова (44%), олеинова (39%), линолова (10%), стеаринова (4,5%), други мастни киселини се намират в палмовото масло в малки количества... Палмовото масло е шампионът сред растителните и животинските масла по съдържанието на палмитинова киселина, мастноразтворими витамини А и Е. В тялото на възрастен човек се усвоява с 96%, за сравнение: мазнините от краве мляко се усвояват с 90%.

Защо палмовото масло се добавя към храните за кърмачета ?

При производството на адаптирано мляко, за да се доближи съдържанието на суроватъчни протеини и казеин до тяхното съдържание в кърмата, се използва суроватка. Но в процеса на получаване на суроватка съдържанието на млечни мазнини намалява, за да се компенсира липсата на мазнини и да се приближи техният състав до състава на мазнините в човешкото мляко, към сместа се добавят растителни масла, вкл. Палма.

Палмовото масло в храните за кърмачета е източник на наситени мастни киселини и мастноразтворими витамини. Наситените мастни киселини са необходими на детското тяло като източник на енергия, както и за изграждането на хормони и клетъчни мембрани. В случай на липса на тези киселини, човешкото тяло може да ги синтезира от въглехидрати, но това изисква допълнителна консумация на енергия.

Вредата от палмовото масло

Пресата изследва вредата от палмовото масло за хората като цяло и конкретно за бебетата.

Вредата за всички е, че палмовото масло, също като животинските мазнини (масло, свинска мас и др.), Съдържа голямо количество наситени мастни киселини, холестеролът също присъства в него. При редовна излишна консумация на такива храни рискът от сърдечни заболявания се увеличава. -съдови заболявания и наднормено тегло.

В същото време за деца, включително за кърмачета, холестеролът и мастните киселини са необходими в определени количества, като източник на енергия, а също и като материал за изграждането на хормони и клетъчни мембрани..

Следователно от тази гледна точка консумацията на палмово масло от дете в приемливо за възрастта количество ще му носи полза, а не вреда..

Вреда за бебетата

Вредата за бебетата е, че палмовото масло намалява абсорбцията на калций от адаптираното мляко. Проведени са редица проучвания, за да се докаже, че калцият в организма на деца, хранени с адаптирано мляко с палмово масло, се абсорбира с 15-20% по-зле, отколкото при деца, хранени с формули без палмово масло..

Това се дължи на неблагоприятното странично положение на палмитиновата киселина в молекулата на мазнината. В това положение той лесно се отделя под въздействието на липазния ензим. Свободната палмитинова киселина в червата на детето се комбинира с калций, образува неразтворими комплекси, които не се абсорбират и екскретират от тялото. По този начин в смесите, съдържащи палмово масло, абсорбцията не само на калций, но и на мазнини намалява. Наличието на такива калциеви соли в червата влияе неблагоприятно на естеството на изпражненията и допринася за развитието на запек.

Такива ефекти на палмовото масло са нежелани за дете..

Защо палмовото масло продължава да се добавя към храните за кърмачета? ?

Палмитиновата киселина се съдържа в повечето растителни и животински мазнини; палмовото масло съдържа около 39-47%, свинската мас - 30%, маслото 25%, соевото масло 6,5%. Във всички тези продукти палмитиновата киселина се намира главно в неблагоприятното странично или алфа положение, а само в човешкото мляко е палмитиновата киселина в централното или бета положението. В това положение липазата не действа върху нея и калциевите соли не се образуват..

Невъзможно е да се направи продукт, абсолютно идентичен по състав с човешкото мляко. Децата, които са били хранени и хранени с адаптирано мляко, се развиват абсолютно нормално с палмово масло. Следователно палмовото масло в адаптирано мляко е одобрено от всички хранителни институции..

Но производителите на адаптирано мляко за кърмачета постоянно работят за подобряване на състава им..

Какво правят производителите на смеси, за да намалят нежеланите ефекти на палмовото масло ?

За производството на адаптирано мляко се използва палмов олеин - течна фракция на палмово масло, в което съдържанието на наситени мастни киселини е малко по-малко (40%). Съвременното палмово масло за кърмачета се добавя в много по-малко количество, отколкото преди изследванията (повечето изследвания в тази посока са проведени през 1994 г. -2000 г.) Някои производители добавят към сместа малко повече мазнини, отколкото се съдържат в кърмата. (Humana, Hipp, Nan, Nutrilak), Всички храни за кърмачета съдържат около 1,5 пъти повече калций от човешкото мляко, като се има предвид, че то се абсорбира по-малко от формулата, Витамин D се добавя към всички кърмачета за по-добро усвояване на калция За да се предотврати запек, към повечето храни за кърмачета се добавят пребиотици.

Съществуват смеси без палмово масло изобщо: Nanny и Similac. Но тези смеси имат своите недостатъци. Те не са суроватка, а казеин. Тези смеси са по-малко близки до човешкото мляко по отношение на протеиновия състав. Какво е по-добро за едно дете - вие избирайте, скъпи родители.

И накрая, най-скорошното постижение в тази област.

Някои производители са се научили изкуствено да променят позицията на палмитиновата киселина в палмовия олеин. Резултатът е структурирано палмово масло или бета палмитат. Палмитиновата киселина заема централно място в нея, точно както в човешкото мляко. От такива смеси калцият и мазнините се усвояват много по-добре и те не предизвикват запек..

Ако искате да закупите такава смес, потърсете бета палмитат в състава. Тази група включва смеси от Nutrilon, Heinz и Cabrita.

Палмово масло в адаптирано мляко за бебета: вредно ли е, списъци с най-добрите формули

Палмовото масло принадлежи към растителната група, произведена от плодовете на маслената палма. Към този момент той се произвежда в огромни количества, използва се в много хранителни продукти, но предизвиква много научни противоречия относно неговото полезно и вредно въздействие върху човешкото тяло.

По-специално, дебатът продължава за това, което прави палмовото масло в адаптираните храни, доколко оправдано е присъствието му в диетата за новородени и дали е безопасно за тяхното здраве. Много сериозни проблеми, които родителите трябва да разберат по-добре веднага, за да решат сами какви продукти да купуват за своите трохи - със или без него.

Информация за продукта

Маслената палма може да се намери в Африка, Индонезия, Малайзия. Маслото, което се произвежда от плодовете му, е един от водещите селскостопански продукти в света..

Той се използва активно не само в храната, но и в козметичната индустрия (например продукти от Dove). От 1 хектар земя това дърво може да произведе 8 пъти повече масло от обикновения слънчоглед. Ясно е защо добивът и производството му придобиват такива мащаби.

Според статистиката на WWF (Световния фонд за дивата природа), 50% от всички продукти в опаковки го съдържат. И всичко би било наред, но това състояние на нещата преди няколко години изплаши диетолозите и поддръжниците на здравословния начин на живот. Разпространи се информация, че е изключително вредно за здравето.

Но как тогава е позволено да се използва палмово масло в адаптирано мляко за новородени, което трябва да се подложи на много тестове, клинични изпитвания и да получи съответния сертификат? Всъщност първоначално им беше позволено да произвеждат, а след това се разкри само опасността?

Всъщност ползите и вредите от този продукт все още се поставят под въпрос. Въпреки продължаващите изследвания, няма точни резултати, научно обосновани и записани. Има наблюдения, предположения, хипотези, които ще бъдат описани подробно по-долу..

Но дори и сега родителите трябва да разберат истината за себе си: ако смеси с палмово масло са разрешени за производство, това означава, че това не носи пълна катастрофа за здравето на новороденото. В противен случай пускането на такива продукти би било забранено за дълго време. Освен това има известна степен на полезност за изкуствени деца.

Развенчаването на митове. Преди няколко години в интернет се разпространи ужасна история, че палмовото масло е доставено в Русия в петролни резервоари. Няма официално потвърждение дори за един такъв случай. Продуктът влиза в страната с морски танкери.

Полза

Преди да говорим за това колко вредно е палмовото масло в храните за кърмачета, струва си да помислим защо производителите като цяло излязоха с идеята да го използват при хранене за новородени. Но в това има смисъл - и то много, дори значителен. Каква е ползата от него?

 1. Той държи рекорда за токоферол, витамин Е, който се бори със свободните радикали и предотвратява рака.
 2. Съдържа 15 пъти повече ретинол (витамин А) от морковите.
 3. Смилаемостта на продукта е с 6% по-висока от тази на млечната мазнина, приблизително 96%.
 4. Благодарение на палмитиковото масло, адаптираните млека за бебета придобиват съдържание на мазнини възможно най-близо до консистенцията на кърмата. Никой друг продукт не може да го пресъздаде.

И така, полезните свойства на продукта лежат на повърхността, мотивите и желанието да се използва в хранителната индустрия са ясни. И така, откъде идват атаките? Защо родителите все още предпочитат да купуват адаптирано мляко за бебета без палмово масло, твърдейки за вредното му въздействие върху малко тяло?

Делът на опасността все още съществува, но не повече от този на други продукти - компоненти на бебешката храна.

Интересен факт. Палмовото масло не е забранено в никоя държава по света. И в Русия не се консумира повече. Напротив: вносът на този продукт в Руската федерация заема едва 8-ма позиция след Индия, Египет, Пакистан, САЩ и т.н..

В търсене на справедливост спрямо полезни свойства, ще ви разкажем за вредното въздействие на този естествен източник на мазнини върху малко тяло. И тогава ще стане ясно защо родителите купуват по-охотно адаптирано мляко за кърмачета без палмово масло..

Съществуват предположения, направени въз основа на наблюдения и изследвания и свидетелстващи за опасността, която този продукт представлява за здравето на бебетата. Ето ги и тях:

 • абсорбцията на калций от детския организъм намалява, което е необходимо за новородените на този етап за формиране на скелета и минерализация на костите;
 • калцият се свързва, оставя тялото в такава форма, което провокира втвърдяване на изпражненията при детето;
 • част от мазнините излизат с изпражненията;
 • палмовото масло може да доведе до запушване на кръвоносните съдове, повишаване на холестерола в кръвта, така че формулите на негова основа са противопоказани за новородени със сърдечно-съдови проблеми.

В същото време тази вреда за новородените се причинява главно от нискокачествено палмово масло. В повечето храни за кърмачета от него се използва само екстракт от палмитинова киселина - и тогава изобщо няма опасност.

Но някои недобросъвестни производители (но, за щастие, са много малко) вместо сместа добавят към сместа друг компонент на маслото - олеин, който провокира развитието на всички тези странични ефекти. Най-новите данни от изследвания могат да бъдат намерени в таблицата.

Вземайки предвид разкритите отрицателни свойства на палмовото масло, производителите са преразгледали формулата на продукта, получен за използване при кърмачета. Сега молекулите на палмитиновата киселина и олеина вече не могат да свързват калция - този страничен ефект е напълно изравнен.

Така че, когато видите фразата „модифицирано палмово масло“ на опаковката на храни за новородени, не се тревожете: това е точно същата модифицирана универсална формула, която няма да навреди на бебето.

След като анализирате всички тези факти и претеглите всички плюсове и минуси, е време да вземете решение: ще расте ли вашето новородено на адаптирано мляко с палмово масло?

Тъжни факти. За съжаление, поради увеличеното производство на палмово масло в тропиците, се изсичат огромни площи от гори за насаждения. Това нарушава екосистемата, някои видове животни в тази зона са на ръба на изчезване. Greenpeace удря най-голямата тревога за вредата от този продукт.

Между плюсовете и минусите

От една страна има много полезни свойства. От друга страна, има още повече критики и истории на ужасите. Всъщност въпросът за това дали палмовото масло е вредно за храните за кърмачета все още е отворен за дебат. Има негови поддръжници, има противници. Всеки е свободен да прави избор за себе си и децата си.

Основното тук е да бъдем обективни, да търсим средна позиция, да се вслушваме в мненията на експертите. И не забравяйте да вземете предвид два факта:

 1. Ако палмовото масло е толкова опасно за здравето на новороденото, то няма да бъде разрешено да се използва при производството на адаптирано мляко..
 2. Много известни марки на пазара за хранене на новородени, които са получили огромен брой положителни отзиви, произвеждат смеси от палмово масло.

Последният факт се потвърждава от съответните списъци с марки детски храни, в които този продукт присъства или липсва..

Забележка. Световната здравна организация никога не е забранявала палмово масло за употреба. Тя го включи само в списъка с храни, които трябва да бъдат ограничени в диетата си за хора със сърдечно-съдови заболявания. Сега, ако новороденото има подобни проблеми, не му купувайте смес с тези мазнини, които са посочени на опаковката като "зеленчукови".

Смесете списъци

Ако търсите смес без палмово масло, проучете етикетите, производителят ще посочи тази информация върху опаковката.

Ако се страхувате да рискувате здравето на бебето си и се плашите от истории за този необичаен продукт, ще ви е необходим списък с адаптирано мляко за бебета без палмово масло, за да можете да изберете правилния продукт. Така че съвестта ви няма да ви измъчва.

Ако искате да си вдъхнете увереност и да направите изводи, без да гледате общественото мнение, списъкът с бебешки храни, в които присъства тази растителна мазнина, ще ви убеди със славата и авторитета на марките, които се появяват в нея..

С палмово масло

Палмовото масло присъства в храните за кърмачета от следните производители:

 1. Нестоген. Швейцария.
 2. Bellakt. Белорусия.
 3. Хип (HiPP). Германия.
 4. Агуша. Русия.
 5. Хлапе. Русия.
 6. Нан. Холандия.
 7. Скъпа. Русия.

Съгласете се: много марки са твърде разпознаваеми. Биха ли рискували собствената си достоверност и да включат съмнителна съставка в своите продукти (и дори за деца)? Едва ли.

Без палмово масло

Имайте предвид, че храните за кърмачета без палмово масло имат своите недостатъци. Първо, високата цена. На второ място, не по-малко съмнителни компоненти също могат да бъдат намерени в техния състав. Например, соево масло, рапично масло, бета палмитат.

Прочетете за опасностите и ползите от тези съставки в бебешката храна, преди да ги закупите. Във всеки случай този списък ще ви помогне да се ориентирате в съвременния пазар..

 1. Similac. Испания / Ирландия / Дания (страната на произход се е променила няколко пъти). Палмовото масло замества кокосовото, слънчогледовото и соевото зърно.
 2. Нутрилон (Nutrilon). Холандия. Съдържа бета палмитат.
 3. Бавачка. Нова Зеландия. В състава можете да намерите кокосово, слънчогледово, канално (рапично) масло. Това са хипоалергенни формули за новородени без палмово масло, тъй като са на основата на козе мляко..
 4. Кабрита (Кабрита). Холандия. Използване на Beta Palmitate.
 5. Хайнц. Великобритания. Откриване на бета палмитат отново.

Това са най-добрата формула за новородени без палмово масло, съдейки по отзивите на младите майки и препоръките на педиатрите. Използвайте този списък, за да намерите нещо най-подходящо за вашето бебе.

И в същото време да можете да разбивате обществените стереотипи. Помислете отново върху факта, че изкуствените хора са лишени от майчиното мляко, което е толкова необходимо за тях на този етап. И само растителната мазнина от маслената палма може максимално да приближи сместа по консистенция и състав до вкусното майчино мляко. Всеки - светска родителска мъдрост.

Д-р Комаровски - за палмовото масло

Активното въвеждане на палмово масло във формулировката на бебешка храна се обяснява с факта, че съдържа палмитинова киселина в големи количества, както в майчиното мляко. И фактът, че продуктите с палмово масло запазват своите полезни свойства и не се влошават дълго време.

Ниската цена и приятните вкусови характеристики правят палмовото масло незаменим компонент на бебешката храна за много марки.

За да подобрят качествените характеристики на крайния продукт, производителите изкуствено правят промени в стационарното положение на палмитиновата киселина във формулата на палмовия олеин.

Вредата от палмовото масло в диетата на децата

Опасността от палмово масло, съдържащо се в кърмачета за бебета и други храни за бебета, е, че поради редовната му употреба:

- Калцият се абсорбира слабо, поради това здравината на костите намалява и растежът на скелета се забавя;

- под въздействието на допълнителни елементи от палмовото масло функционирането на храносмилателната система се влошава и възниква запек.

Въпреки очевидните недостатъци на палмовото масло, производителите не мислят за последиците и добавят палмово масло в различни фракции към адаптираното мляко за кърмачета..

Цялата отговорност за последиците от употребата на такива продукти е на родителите, затова преди да закупите и използвате формула за деца, си струва да претеглите всички възможни рискове.

Ползите от палмовото масло

Витамините А и Е, палмитиновата киселина, съдържащи се в палмовото масло, осигуряват активен растеж на бебетата от раждането в нормални граници. Коензим Q10 е отговорен за елиминирането на токсините и холестерола от тялото.

Поради многостранния си ефект върху детското тяло, палмовото масло е един от ключовите компоненти на бебешката храна..

Рецептата за висококачествено хранене за деца от популярни марки предвижда използването на модифицирано масло, което по своя състав и химична формула е най-близко до млякото на кърмачка, а усвояването на калция е на необходимото ниво.

Какво казва д-р Комаровски за палмовото масло

Мнението на известен педиатър дали палмовото масло в бебешката храна причинява значителна вреда на здравето на бебетата е еднозначно: всяка смес е за предпочитане пред непреработения чист млечен протеин, съдържащ се в кравето или козето мляко, който неопитни майки обичат да дават на децата..

Според Комаровски за родителите основните критерии за оценка на ползите или вредите от храната трябва да бъдат апетитът, здравето и поведението на детето..

Ако апетитът на бебето не се промени, той е активен и подвижен и храната се усвоява добре, значи храната е избрана правилно.

Вероятността за някакви отклонения от нормите винаги съществува и ярък пример за това е фактът, че не винаги дори майчиното мляко се абсорбира напълно от детското тяло, поради което е доста рядко да се избягват проблеми с подобряването на храносмилането през първите месеци след раждането на детето.

ГМО в бебешката храна

Тъй като версията за пълната безопасност на ГМО продукти няма потвърждение, не се препоръчва да ги въвеждате в диетата на детето. Освен това много специализирани експерти казват, че генетично модифицираните съставки, получени при преработката на ГМ организми, са изпълнени с различни опасности..

Например, появата на алергии се увеличава значително; има имунитет към антибиотици; честотата на хранителни отравяния и др..

Най-добрият източник на протеини, витамини и други хранителни вещества за бебетата е кърмата..

Но ако по някаква причина кърмата не е достатъчна или не е възможно да кърмите бебето, тогава е най-добре за тези цели да изберете адаптирани формули, предназначени за новородени (без включването на палмово масло).

Ако това не е възможно (не в магазин или аптека, висока цена и т.н.), тогава се спрете на тези продукти, при които маслото е в модифицирана форма (бета-палмитат).

Всеки производител е длъжен да посочи подробния състав на продукта на опаковката, до който всеки заинтересован купувач има достъп, за да разбере коя от формулите за кърмачета на различни цени не съдържа палмово масло.

Трябва ли да се страхувате от палмово масло в бебешката храна? Експертно мнение

Днес палмовото масло е една от най-често срещаните растителни мазнини, която се използва активно в хранително-вкусовата промишленост, и по-специално в храните за кърмачета. Противниците на палмовото масло твърдят, че производителите на бебешки храни се опитват да намалят производствените разходи, като добавят растителни суровини към формулата. Педиатърът Владимир Чикунов обаче е сигурен, че плодовият продукт с маслена палма не е опасен, тъй като се обработва внимателно. Нещо повече, добавянето на тази съставка към бебешката храна е медицински оправдано..

„За разлика от други индустрии, нашата бебешка храна използва високо рафинирано палмово масло. Той преминава през много етапи на обработка и контрол, което увеличава цената на палмовото масло в бебешката храна в сравнение с други продукти, но гарантира неговото качество и безопасност “, казва лекарят.

Кърмата е най-добрата храна за бебе и според експерта с помощта на палмово масло производителите се опитват да се доближат до профила на мастните киселини..

„Факт е, че една четвърт от мазнините в кърмата е палмитинова киселина, а палмовото масло е основният й източник“, обяснява лекарят..

Мазнините осигуряват от 30% до 50% от дневните нужди на детското тяло. Участват във формирането на мозъка, органите на зрението и в синтеза на хормони. Според наличните научни доказателства палмитиновата киселина представлява до 26% от общите мастни киселини в мастния профил на кърмата..

„Палмовото масло е богат естествен източник на мастни киселини (около 45%). Има и други източници, но съдържанието на палмитинова киселина в тези мазнини е по-ниско: млечна мазнина (

26%), памучно масло (

25%) ", - казва Чикунов.

Най-много палмово масло се произвежда в Индонезия и Малайзия. Получава се от плодовете на маслената палма, след което суровината се подлага на цялостно почистване (рафиниране). Въпреки многобройните статии за опасностите от билковата съставка, няма научни доказателства, че употребата на азиатски продукт е вредна за детския организъм..

„Няма забрана за използването на палмово масло в никоя държава по света - нито за възрастни, нито за бебешка храна. Изискванията за сигурността му в Русия и в Европа са еднакви. Индикаторите за качество и безопасност на палмовото масло, установени от руското законодателство, са в съответствие със стандарта Codex Alimentarius, приет от Международната комисия на ФАО / СЗО (Codex Stan 210) “, обяснява експертът..

В Русия употребата на палмово масло в бебешки храни се контролира от санитарните правила и разпоредби на Руската федерация 2.3.2.1940-05 "Организация на бебешките храни", както и статуса GRAS (обозначение за храни и лекарства, потвърждаваща абсолютната безопасност на вещество, използвано в производството на храни), определено от Службата Американската администрация по храните и лекарствата (FDA).

Един от основните аргументи срещу палмовото масло е неговата висока точка на топене. За разлика от маслината или слънчогледа, той остава твърд при стайна температура и става течен само при 42 градуса, докато постоянната телесна температура рядко надвишава 37. Температурата на топене не влияе на процеса на храносмилане.

„Палмовото масло се усвоява по същия начин, както другите храни. В крайна сметка трябва да запомните, че всеки продукт, попадащ в стомаха, не се топи, а се усвоява с помощта на ензими! " - опровергава често срещания мит за Чикунов.

Според лекаря храната навлиза в храносмилателния тракт вече под формата на емулсия и се усвоява лесно. Палмовото масло също помага на дебелото черво, като абсорбира големи количества вредни вещества като холестерол, жлъчни соли, мазнини, излишни въглехидрати и дори токсини.

Така експертът заключава, че палмовото масло е основният източник на мастни киселини, което позволява съставът на адаптираните млека да бъде максимално близък до златния стандарт на кърмата. Спазвайки строги изисквания за качество и безопасност, палмовото масло лесно се абсорбира от тялото на детето и насърчава неговия растеж и развитие..

Палмово масло в адаптирано мляко: списък със и без

Разбира се, няма нищо по-добро и здравословно от майчиното мляко за бебе..

Но по различни причини някои майки са принудени да се откажат от кърменето..

Как да храним бебета? Как да намерим заместители на кърмата?

Хранителната индустрия се притече на помощ с адаптираното си мляко.

Но когато бях принуден да прекъсна естествения процес на хранене, бебето ми категорично отказа да яде онези, които съдържаха „палмово масло“.

Ползи и вреди за детето

Преди да обвиня производителите в отравяне на нашите деца, проучих всички свойства на добавката. Палмовото масло е от естествен произход. То е толкова полезно, колкото царевицата, лененото семе, морски зърнастец, слънчоглед и други масла (подробности за това какво е палмово масло, какъв е неговият състав и точка на топене и как се различава от кокосовото и маслото можете да намерите тук и от тази статия ще разберете от какво е направен този сензационен продукт).

Съдържа голямо количество витамини А и Е. Има Омега 3, наситени и мастни киселини. Изглежда, че всичко е наред. Вярно е, че същите мастни киселини (поне някои от тях) повишават нивата на холестерола.

Има още един много важен момент: палмитиновата киселина се съдържа в кърмата. Също така е съставна част на маслото. Но нивото на усвояване на майчината киселина е в пъти по-добро..

Несмленият полезен компонент от палмово масло успешно напуска тялото на бебето по естествен начин, като взима със себе си калций.

Следователно новородените могат да имат остър дефицит на този минерал..

Сега за продуктите за по-големи деца.

Млечните лакомства за нашите синове и дъщери, както всяка друга храна за индустриално производство на бебешки храни, преминават през много взискателна процедура за контрол дори по време на производството (надявам се това да е така).

Палмовото масло, добавено към кисели млека, млечни шейкове и извара, е с много високо качество и отговаря на ГОСТ. Следователно, пречистен, неутрализиран, той се усвоява напълно от стомашно-чревния тракт на децата и всички негови полезни компоненти се абсорбират..

Причини

Защо, защо или за какво се добавя? Отговорът на тези въпроси се крие в свойствата на палмовото масло. Олеиновата киселина е маслена съставка, която е устойчива на окислителни процеси. Това значително удължава срока на годност на адаптираните млека и млечни продукти.

Къде да намерим смеси без него?

Има ли смеси без него и кои? Намирането на бебешка храна, включително адаптирано мляко, без палмово масло е много лесно - изучете състава. Съвестните производители винаги посочват всички входящи компоненти изцяло и на руски език.

Вземете храна в специализирани магазини за детски стоки или големи търговски вериги. Има по-малък шанс за закупуване на фалшификат.

Прочетете повече за това какви храни съдържат палмово масло и как то може да ви навреди, прочетете тук.

Сравнение

Формулите трябва да помагат на бебетата да се развиват, растат и да останат здрави.

Следователно те трябва да съдържат:

 • йод;
 • нуклеотиди;
 • полиненаситени мастни киселини;
 • аминокиселини, по-специално таурин.

Коя формула не съдържа структурирано палмово масло и кои го съдържат?

Смеси от палмово масло:

 1. Bellakt. Освен растително масло, съдържа и мляко на прах. Поради това не е подходящ за всички деца и може да причини алергии. Но той съдържа всички важни за бебето компоненти.
 2. Хип. Картофеното нишесте съдържа много малко количество йод. Новороденото бебе няма нужда от него.
 3. Агуша. Богат на таурин и нуклеотиди, но с ниско съдържание на йод и съдържа мляко.
 4. Хлапе. Съставните компоненти включват соя - дете под една година няма нужда от нея. Но съдържанието на хранителни вещества е много високо.
 5. Нан. Яжте соя и витамин D, за да предотвратите рахит.
 6. Нутрилон. Високо съдържание на хранителни вещества.
 7. Скъпа. Има соя, но останалите съставки са много полезни.

Без смеси, палмово и кокосово масло:

 1. Семилак. Съдържа соя и мляко на прах, но много високо съдържание на йод.
 2. Неподписано. Малко йод, соя и мляко на прах. Но има и пребиотици, които имат прекрасен ефект върху храносмилането..
 3. Бавачка. Ниско съдържание на йод и таурин, но витамин D, лактоза и пребиотици.

Имате ли нужда от алтернатива?

Ако жената умишлено отказва кърменето от раждането си, това е глупаво.

И ако този тип хранене за бебето е невъзможно и майката е противник на изкуствените смеси, тогава, разбира се, можете да замените сместа.

Въпросът е различен; ако е необходимо?

Нашите баби и майки ни готвиха каши с краве или козе мляко със зърнени храни, като грис или ориз.

Децата са израснали здрави и без забавяне в развитието. Въпреки че на родителите не им беше позволено да спят спокойно - може би боли коремите им.

Съвременните педиатри единодушно протестират срещу този тип хранене - тялото на детето може спокойно да усвоява животинско мляко само след една година.

Според мен е по-добре да изберете смес. Изборът им е много широк: неалергичен (хипоалергенен), обогатен с витамини, минерали или желязо, млечни продукти, без млечни продукти... Ако сместа стане твърда и бебето страда от корем, тогава има смисъл да му помогнете с лекарства. Например, дайте "smecta". Единственото предупреждение: избирайте храна само заедно с педиатъра.

Моят собствен опит ме превръща в пламенен противник на въвеждането на палмово масло в диетата на новородените. Но децата в предучилищна и училищна възраст усвояват перфектно храни, съдържащи го. Изборът на определена храна за децата им пада върху плещите на родителите. Трябва да е с високо качество.

Говорихме подробно за обхвата на приложение на червеното AC багрило (E129) и неговия ефект върху организма тук, а от тази статия ще научите как да разпознаете естествените и химични подобрители на вкуса и аромата.

И когато откриете "Палмово масло" в списъка с компоненти, ръководете се от знания: растителните мазнини могат да имат вредно въздействие върху организма, а може и положително, в зависимост от възрастта на човека.

HelperLife

 • Готвене

Палмовото масло е често срещано в адаптираното мляко за кърмачета. Колко вреден е този компонент, не всеки знае.

Специалистите са разделени на два вида. Някои от тях са против тази суровина, други са неутрални по отношение на нея.
Има мнение за ползите от използването му. Кой вариант е по-правдителен? За да отговорите на този въпрос, трябва да разберете няколко аспекта на продукта..

Защо палмовото масло е забранено в някои страни

Палмовото масло е забранено в европейските страни. Това мнение е погрешно. Освен това се консумира в чужбина 4 пъти повече, отколкото в Русия..
Липсата на масло се обяснява с факта, че в чужбина не е имало закон за задължителното посочване на всички мастни киселини в състава на продуктите. Следователно на етикетите може да се видят „растителни масла“ и не повече. Но в края на 2014 г. законодателството се промени. След влизането в сила на новия закон производителите трябва да посочат на етикета пълния състав на продукта.
В Европа съставът на бебешката храна е подобен на този на местния производител. Палмовото масло се съдържа в повечето храни за кърмачета. Има изключения, те са описани по-долу..

Палмово масло за деца - абсолютно не

Важно! Индустриалното палмово масло е опасно при поглъщане. Това може да причини непоправима вреда на здравето на детето..

Но тази съставка има и полезни свойства. Това ще бъде обсъдено допълнително..

Полезни употреби на палмово масло

Използването на палмово масло е известно в много продукти. Има подобно масло. Само че е червено. Този сорт е най-полезен за хората..
Положителни свойства на този компонент в продуктите:

 • Понижаване на кръвното налягане. За пациентите с хипертония този момент е много важен.
 • Метаболизъм. Той се нормализира, което позволява на организма да усвои напълно всички полезни вещества
 • Активно производство на хемоглобин. За хората, които страдат от анемия, това свойство е много полезно.
 • Повишаване на имунната система. Това е много важно за едно дете.
 • Нормализиране на изпражненията. Бебето ще се чувства най-комфортно при редовно изхождане
Ползите от палмовото масло в бебешката храна са минимални. Но има смеси без добавяне на този компонент..

Има ли разлика между кокосовото и палмовото масло

Някои храни не съдържат палмово масло. Но в състава ще има кокосово масло. Каква е разликата между палмово и кокосово масло?
Произходът на маслата идва от палмовия род. Дърветата, от които се получава съставката, обаче са различни. Маслата са много различни помежду си. Както вкусът, така и външният вид, както и техните свойства абсолютно не си приличат..
Смята се, че кокосовото масло е най-полезното. Съдържа киселини, подобни на тези, открити в майчиното мляко. Съществуват и киселини, които имат антивирусен ефект върху тялото на бебето. Поради това той често се добавя към адаптираното мляко за кърмачета..
Смесите от кокосово масло съдържат бързо смилаеми мазнини. Те започват да се разпадат в устата. Съответно натоварването на стомаха е минимално и усвояването на веществата е добро. Палмовата мазнина не може да се похвали с такива качества..
Кокосовото масло е по-малко алергенно. Има положителен ефект върху състоянието на кожата. Този факт е много важен за бебета, склонни към алергични кожни обриви..

Как да определим съдържанието на палмово масло в храните

Съвет! Мнението за горчивината на продукт, съдържащ палмови мазнини, е погрешно. Не бива да му вярвате. Много храни могат да имат горчив вкус по други причини..

Надеждно определяне на състава се извършва само в лаборатории.

Най-добрата формула за кърмачета без палмово масло

Съвет! Преди да купите определена смес, трябва да се консултирате с педиатър.

При избора на бебешка храна е необходимо да се вземе предвид здравето на детето. Тази или онази смес може да предизвика алергични реакции.

Производство на палмово масло: видео

Производството на палмово масло е интересно. Можете да научите повече за това в това видео..

Процесът на приготвяне на палмово масло отнема много време. Той не е подозрителен. Напротив, можете да сте сигурни, че маслото се създава само от избрани образци. А естествеността на продукта гарантира неговата безопасност.

AnnaMama

От особено значение за родителите е наличието на палмово масло в сместа. Всяка смес трябва да бъде адаптирана по отношение на мастната съставка и да съдържа достатъчно количество полиненаситени мастни киселини, които са източници на енергия и холестерол и са необходими на детето да синтезира редица важни вещества, включително хормони. Кърмата също съдържа палмитинова киселина.

 • Един от начините да осигурите адекватни нива на мастни киселини и редица витамини е чрез добавяне на палмово масло. Палмовото масло се добавя към повечето формули, за да доближи формулата до майчиното мляко, като му осигурява достатъчно нива на мастни киселини и мастноразтворими витамини (около 1/4 от цялата мазнина в кърмата е палмитинова киселина, която не се съдържа в кравето или козето мляко).
 • Вредата от палмовото масло във формула за деца може да се крие във факта, че палмитиновата киселина в червата може да се комбинира с калций, образува неразтворими комплекси, което намалява абсорбцията на калций (с 15-20%) и мазнини.
 • Съществуват формули без палмово масло (Nanny, Similak), но те също имат недостатъци: те са казеин (съотношението на суроватъчен протеин и казеин е 50:50) и са по-малко близки до състава на кърмата по отношение на протеиновия състав (вместо палмово масло, те съдържат слънчоглед, кокос и соево масло)
 • Обаче отрицателният ефект на палмитиновата киселина е възможен само в определена позиция в палмовото масло (странично или алфа положение), а палмитиновата киселина в кърмата се намира в различна, централна или бета позиция).
 • Производителите на формули вземат предвид най-лошото усвояване на калций от формулата, следователно, за да осигурят на детето нормално ниво на калций, всички храни съдържат повишено количество калций (около 1,5 пъти повече, отколкото в майчиното мляко, обикновено 47-53 mg 100 g) и към тях се добавя витамин D.
 • Днес има смеси, при които палмитиновата киселина се намира в бета позиция (както в майчиното мляко) и абсорбцията на калций не се нарушава (на опаковката трябва да пише „бета палмитат“; например смеси Нутрилон, Кабрита и Хайнц).
 • Смесите от палмово масло са одобрени от всички хранителни институции, тяхната безопасност е потвърдена от различни проучвания и децата, получаващи тези смеси, се развиват нормално.

Освен това палмовото масло се добавя към много хранителни продукти, включително бебешки бисквитки, готови бебешки зърнени храни, сладкиши, както и майонеза, маргарин, извара и сладкарски изделия. Това масло замества млечната мазнина, какаовото масло и други мазнини, като по този начин намалява цената на продукта и удължава срока му на годност.

 • Има няколко вида палмово масло и те не са еквивалентни по състав; най-питателното е червеното палмово масло, най-евтиното е техническото палмово масло (използва се за производството на козметика и сапун); Палмовият олеин (течната фракция на палмово масло) се добавя към адаптираното мляко за бебета, той е безопасен за деца. Червеното масло е доста скъпо и поради това обикновено не се добавя към храната..
 • Червеното палмово масло съдържа антиоксиданти: каротеноиди (източници на витамин А), витамин Е, токофероли, токотриени), триглицериди и ненаситени мазнини (олеинова и ланолинова киселини). Използването на червено палмово масло не увеличава риска от атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания, а според някои доклади дори намалява концентрацията на ендогенен холестерол.
 • Някои проучвания наистина предполагат отрицателни ефекти на палмовото масло върху нивата на холестерола, честотата на сърдечно-съдовите заболявания и канцерогенните ефекти на палмовото масло. Към днешна дата (последният научен преглед е написан на 18 септември 2015 г.) няма достатъчно доказателства в подкрепа на вредата от палмовото масло. Много е трудно да се установи връзката между горните заболявания и присъствието на палмово масло в храната и твърде много фактори влияят върху честотата, заключенията на изследователите са противоречиви. Всички връзки към проведени изследвания са изброени по-долу.
 • Ако се притеснявате за съдържанието на палмово масло, внимателно прочетете етикетите (няма палмово масло, например в кашите Spelenok и Heinz), не купувайте маргарини, майонези и извара, намазки.

Смеси без палмово масло

Използването на палмово масло при производството на храни и адаптирано мляко за бебета постоянно се обсъжда от лекари и диетолози. Медиите спекулират по тази тема по всякакъв възможен начин, сплашвайки гражданите за вредата от палмовото масло за здравето. Но ако продуктът е вреден, тогава защо използването му не е забранено? В допълнение, той се добавя активно към състава на адаптирано мляко, предназначено за хранене на бебета от първия ден от живота им. Учените твърдят, че самото палмово масло не е канцероген и присъствието му в определени количества в храните за кърмачета е оправдано. Нека разгледаме по-отблизо в тази статия възможните плюсове и минуси на наличието на палмово масло в млечните формули, както и какви формули съществуват без палмово масло..

Какво е палмово масло

Палмовото масло е растително масло, което се извлича от пулпата на маслените палмови плодове. Палмовото масло има полутвърда консистенция, оранжев цвят и приятен сладникав вкус и мирис. Но след рафиниране (пречистване) то става без мирис, вкус и цвят, това е точно този вид палмово масло, използвано в хранителната индустрия.

Как се прави палмово масло

Палмовото масло се получава чрез пресоване на пулпата от плодовете на маслената палма, която расте в Малайзия и Индонезия. Освен това, за да се получи палмово масло с желаните свойства, то се подлага на фракциониране. В този процес се получава разделяне
палмово масло на фракции: палмов олеин (течен) и палмов стеарин (твърд).
Ако повторно фракционирате палмовия олеин, получавате "супер" олеин.

Олеинът и "супер" олеинът от палмово масло химически съдържат по-малко палмитинова киселина, но в същото време се увеличава съдържанието на ненаситени мастни киселини (олеинова, линолова и линоленова), което води до намаляване на точката им на топене.
В допълнение, в химичния състав на палмовия олеин, делът на молекулите, в които палмитиновата киселина заема странични позиции 1, 3, намалява и делът на триглицеридите с палмитинова киселина в централната позиция 2 се увеличава, а позициите на палмитиновата киселина са обяснени по-подробно по-долу..

Състав на палмово масло

Химичният състав на палмовото масло е смес от триацилглицероли, които се състоят от:

2. Мастни киселини:

- лауринова - 0,2% и други.

Също така съдържа витамини А и Е (мастноразтворими).

Палмовото масло се усвоява много добре в тялото на възрастен човек с 96%, а кравето мляко само с 90%.

По отношение на съдържанието на палмитинова киселина, палмовото масло е близко до майчиното мляко и значително надвишава съдържанието му в растителни масла и мазнини:

- палмово масло - 40-47%;
- свинска мас - 30%;
- масло - 25%;
- соево масло - 6,5%.

Структурата на триглицеридните молекули в палмовото масло

Местоположението на палмитиновата киселина в немодифицираните естествени растителни масла, включително палмовото масло, се характеризира с отрицателна позиция 1, 3 (странично, алфа) в молекулата на триглицеридите. Тази ситуация води до факта, че тя лесно се отделя от действието на ензима липаза, а след това свободната палмитинова киселина се комбинира с калций и образува неразтворими съединения. Тези неразтворими комплекси не се абсорбират в червата и се екскретират от тялото непроменени. Това води до липса на усвояване на мазнини и калций, а също така до развитие на запек при детето. В майчиното мляко на жената палмитиновата киселина е предимно в благоприятно положение (бета или централна), което я предпазва от действието на липазата и образуването на калциеви соли. В този случай мастните киселини се освобождават от страничните позиции на глицерола, които нямат афинитет към калция, а палмитиновата киселина под формата на 2-моноацилглицерид образува мицели с жлъчни соли и се абсорбира добре, осигурявайки на детето необходимите хранителни вещества и енергия.

Структурата на молекулите на триглицеридите в палмовото масло и кърмата

Интересен факт! Съдържанието на палмитинова киселина в кърмата се повишава през зимата и намалява през лятото..

Защо палмовото масло се добавя към храните за кърмачета

Млечната смес трябва напълно да задоволява нуждите на бебето от мазнини и освен това съставът на тези мазнини трябва да бъде възможно най-близо до майчиното мляко както по химичен състав, така и по пространствено положение. В момента няма нито една формула, която би могла да замести напълно кърмата, но хранителната индустрия не стои неподвижна и всяка година адаптираните храни за деца се подобряват и се доближават по всички характеристики към кърмата.

Мазнините от краве или козе мляко се добавят към обикновените хранителни добавки за кърмачета, те са много различни от мазнините в майчината кърма и за да ги балансират и за да доближат формулата по хранителни вещества до майчиното мляко, към нея се добавят растителни мазнини, включително палмово, или техните фракции, както и рибено масло.

Има редица причини, поради които производителите добавят палмово масло към храните за кърмачета:

1. Насърчава максималното сближаване на мастния състав на сместа с човешкото кърма, нейния състав, тъй като от всички растителни мазнини, разрешени за бебешка храна, палмовото масло съдържа най-много палмитинова киселина.

2. Съдържа наситени мастни киселини и мастноразтворими витамини. Здравето на бебето зависи от тези елементи. Те влияят върху полагането на клетъчни мембрани и хормони, насищат тялото на детето с енергията, необходима за растежа му.

Естествено, никакви формули не могат напълно да заместят майчиното мляко, но производителите се опитват да ги приближат възможно най-близо до него. Бебетата, хранени с формула, съдържаща палмово масло, се развиват според приетите норми и не се различават от връстниците си, които са кърмени. Институтите по хранене издадоха официално заключение, в което е разрешено използването на палмово масло в състава на бебешка храна.

Палмово масло в адаптирано мляко: ползи и вреди

Нека разгледаме въздействието на палмовото масло върху тялото на възрастни и бебета, как е полезно и вредно за децата палмовото масло.

Вреда от палмово масло за възрастни

Медиите информират гражданите за отрицателното въздействие на палмовото масло не само върху бебетата, но и върху възрастните. На какво се основават техните претенции??

Неблагоприятен ефект върху възрастното население:

Наситените мастни киселини, открити във всички растителни масла и животински мазнини, могат да причинят при хората:

- висок ("лош") холестерол;

- появата на заболявания на сърдечно-съдовата система;

- качване на тегло.

Изброените негативни последици са възможни само при неконтролиран прием на съответните продукти. Струва си да се отбележи, че приемът на необходимите количества наситени мастни киселини в тялото на детето и образуването на холестерол са необходими на бебето за изграждане на хормони и клетъчни мембрани, както и като източник на енергия. Затова палмовото масло от тази страна е полезно за бебета..

Вреда от палмово масло за деца

Неблагоприятни ефекти върху бебетата:

1. Палмовото масло, съдържащо се в смесите, влияе отрицателно върху процеса на усвояване на калция от бебето. В сравнение с малките деца, използващи обикновената формула, смилаемостта на сместа от палмово масло е с 20% по-ниска. Причината за това е нещастното странично положение на палмитиновата киселина в молекулата на мазнината, което допринася за лесното й разцепване. За него беше писано по-горе.

2. Нивото на усвояване на мазнините се намалява по същата причина, тъй като се образуват не усвоими комплекси.

3. Палмовото масло влияе върху характера на изпражненията, което го прави по-силно, което води до задържане на изпражнения при бебе..

Съществуващите неблагоприятни ефекти на палмовото масло карат родителите да бъдат внимателни при избора на смес от палмово масло.

Как да намалим нежеланите ефекти на палмовото масло в смеси

През периода от 1994 до 2000 г. са проведени научни изследвания за количеството палмово масло, добавено към бебешката храна. Въз основа на направените заключения беше решено да се намали количеството му в смеси. В допълнение, съставът на адаптираните храни за кърмачета непрекъснато се подобрява. Производителите на бебешка храна се опитват да минимизират риска от нежелани последици за бебето при хранене с адаптирано мляко, съдържащо палмово масло. А именно:

1. Сместа не съдържа палмово масло в чист вид, а фракцията му в течна форма (палмов олеин или "супер" олеин). Наситените мастни киселини в него са 40%, което е значително по-ниско, отколкото в оригиналния продукт.

2. Количеството мазнини в някои продукти, например Hipp, Nutrilak, Humana, NAS, надвишава количеството мазнини в кърмата.

3. Съдържанието на калций в смесите е един и половина пъти по-високо от съдържанието му в кърмата. А витамин D, съдържащ се в смесите, допринася за неговото усвояване.

4. За да се намали рискът от запек при бебе, почти всички смеси съдържат пребиотици.

Смеси без палмово масло

Не всички храни за кърмачета съдържат палмово масло, тези храни се предлагат на пазара като формули без палмово масло, което е написано с големи букви на етикета като реклама. Но те имат и редица недостатъци..

Казеинови смеси без палмово масло

Основният недостатък на тези смеси е, че по отношение на съдържанието на протеини те са най-малко близки до майчиното мляко на жената. Най-известните представители на казеиновите смеси са Similak и Nanny.

Смеси от суроватка без палмово масло

Суроватъчните смеси са най-близо до майчиното мляко, за разлика от казеиновите. Такива смеси включват например Nestogen, който от 2015 г. съдържа кокосово масло вместо палмово масло, и сместа NAS, която се произвежда без палмово масло от 2016 г. Съдържа кокосови и рапични масла. Също така без палмово масло смеси Mamex от International Nutrition Co, Дания.

Ферментирали млечни смеси без палмово масло

Ферментиралите млечни смеси се усвояват лесно и не дразнят стомашно-чревния тракт на бебето, съдържат бифидобактерии и лактобацили, пребиотици и пробиотици. Ферментиралите млечни смеси без палмово масло включват: Nutrilak KM, Nutrilak Premium ферментирало мляко, Nutrilon ферментирало мляко.

Изборът на формула за хранене на бебе е отговорен процес. Преди да решите да закупите продукт, трябва да се консултирате с местния педиатър.

Бета палмитатни смеси

Водещи производители на адаптирано мляко непрекъснато работят за подобряване на качеството на своите продукти. В тази дейност участват учени, които провеждат необходимите изследвания и са ангажирани с най-новите разработки..
Едно от последните нововъведения е въвеждането на бета-палмитат в смесите. Какво представлява този елемент и как е получен? Тези въпроси често се задават от родители на бебета..

И така, бета-палмитатът е структурирано палмово масло, получено по специален начин. Състои се в изкуствена промяна на позицията на палмитиновата киселина в палмовия олеин в централна позиция.

Тази промяна позволява:

- постигнете максимално сближаване на състава на сместа със състава на кърмата на жената;

- по-добре се абсорбира от мазнини и калций;

- избягвайте запек при бебето.

Продуктите от тази линия са в голямо търсене сред клиентите..

Списък на бебешките формули за бета палмитат

- Нутрилон Комфорт 1;

- Хайнц Инфанта 1;

При избора на смес е необходимо внимателно да се проучи нейният състав, където трябва да се посочи съдържанието на бета-палмитат в нея.

Най-добрата формула за бебета без палмово масло

Най-добрата смес без палмово масло е тази, която иначе е подходяща за вашето дете. Освен това смесите с бета-палмитат са безопасни и най-близки по състав до майчиното мляко. Недостатъкът на тези смеси е тяхната висока цена. Когато избирате смес, трябва да вземете предвид препоръките на педиатър.

Заключение

Въпреки широката гама формули за хранене на кърмачета, няма нито една сред тях, която да замести напълно майчиното мляко. Той съдържа в състава си всички необходими вещества за благоприятното развитие и растеж на детето. Ето защо, ако няма сериозни причини за прехвърляне на бебето на изкуствено хранене, трябва да го кърмите. Кърменето трябва да носи удоволствие на жената, но кърмещата майка определено трябва да спазва диета, за да не създава дискомфорт на бебето си..