Малко преди раждането, бъдещата майка може да бъде обезпокоена от тренировъчни контракции - ритмични контракции на мускулите на матката, които бързо преминават и се появяват спорадично.

За първи път явленията на временни или, както ги наричат, фалшиви контракции, бяха описани от английския лекар Джон Бракстън Хикс, поради което те се наричат ​​контракции на Бракстън Хикс (други имена също са често срещани: тренировъчни контракции, фалшиви, прекурсорни контракции).

За какво са фалшивите контракции??

Матката е мускулен орган. И като всеки мускул, който трябва да свърши възложената му работа в тялото, той се нуждае от обучение. Оказва се, че тренировъчните контракции са вид подготовка на матката и шийката на матката за предстоящото раждане..

Джон Бракстън Хикс в своята научна работа от 1872 г. твърди, че фалшивите контракции са краткосрочни - от половин минута до 2 минути - контракции на маточните мускули, които се усещат от бременна жена като повишаване на тонуса на матката. Те се появяват най-често след 20-та седмица на бременността и с увеличаване на периода стават по-очевидни..

Лично аз бях преследван от тренировки от точно 20 седмици до раждането и то редовно, много и често и никога не бях заплашван през целия период на бременността. И стомахът ми не спадна, тъй като бях малка и цялата бременност сякаш спадна, дори и на ултразвук, лекарите попитаха дали усещам контракции и дали планирам да раждам преди време.
Ако забележите появата на предшественици, това изобщо не означава, че раждането е на път да започне: тренировъчни контракции или, например, понижаване на корема могат да настъпят както няколко часа, така и две до три седмици преди раждането..

Болезнени ли са фалшивите контракции?

По правило контракциите на предшествениците са безболезнени, но с увеличаване на продължителността те стават по-забележими и рано или късно започват да причиняват дискомфорт. При повечето жени обаче те се проявяват по различен начин: някой изобщо не ги усеща, а някой не спи през нощта, мята се и се опитва да намери удобно място за спане..

Има моменти, когато бъдещата майка е усещала мускулния тонус само през нощта, но не защото през деня не е имало контракции, просто контракциите са толкова незначителни, че е напълно възможно да не им се обръща внимание.

Всичко зависи от прага на чувствителност към болка. Основното в тази ситуация е да спрете да бъдете нервни и да се успокоите с мисълта, че подобно обучение е необходимо за най-важното събитие - раждането на вашето бебе. И за да продължите да спите достатъчно, помолете Вашия лекар да Ви предпише успокоително. Освен това можете да закупите възглавница за бременни и кърмещи майки: тя улеснява заспиването с нея (не е нужно да „изграждате гнездо“ от много възглавници и подложки), а след раждането тя може да ви бъде много полезна за хранене.

Как да разграничим фалшивите тренировъчни контракции от реалните?

Първото нещо, което можете да направите с всяка контракция, е да вземете лист хартия и химикал, на които трябва да запишете времето и продължителността на първата и всички останали контракции. Тези записи след известно време ще ви помогнат да разберете дали са започнали реални контракции или са фалшиви.

Фалшивите контракции са много по-безболезнени от контракциите на труда, така че може да не ви е трудно да разграничите истинските предшественици на раждането от фалшивите контракции, контракциите на Бракстън Хикс. Тези контракции може да изчезнат, когато промените позицията си или при ходене. Лек масаж или чаша вода, сок, билкова инфузия могат да помогнат.

Основната разлика между контракциите на труда и фалшивите контракции е, че те са редовни.!
Контракциите започват в долната част на гърба, като се простират до предната част на корема и се появяват на всеки 10 минути (или повече от 5 контракции на час). С течение на времето интервалите между контракциите се намаляват и достигат интервал от 30-70 секунди.
Родовите болки, за разлика от фалшивите, продължават след смяна на положението и при ходене. Освен това те непрекъснато се увеличават..

Ако контракциите са фалшиви, периодът между тях не намалява, а напротив, може да се увеличи и самите контракции не придобиват интензивност, оставайки леко забележими и не болезнени. И след известно време изобщо преминават, без лекарства или друга намеса.

Ако има изливане на околоплодна течност, тогава детето трябва да се роди не повече от 12 часа по-късно, в противен случай различни инфекции ще проникнат в маточната кухина, това не е добре нито за детето, нито за родилката.

Също така, ако жената има кървави или други отделяния, това може да означава начало на реални контракции и е необходимо да отидете в болницата за квалифицирана помощ и преглед. Те знаят как да различават контракциите от предвестниците..

По време на тренировъчните контракции не може да има кръв или други секрети.


Няма и не може да има стереотипно описание на усещанията по време на родилни болки - всяка жена има свои собствени: някой ги описва като силна менструална болка; някой казва, че контракциите са подобни на... диария, когато болката се търкаля на вълни.
За мен, когато контракциите започнаха в деня на раждането, изобщо не разбрах защо девойките толкова много крещят в съседните родилни отделения)) Не боли, тоест периодите ми например винаги се отличаваха със силна болка, това бяха същите болки. мен и при раждане, което ми беше познато и не толкова страшно. Продължавах да чакам да се влоши, но не чаках, а родих по-рано.

Във всеки случай, дори и да имате съмнения, не се колебайте да „притеснявате“ още веднъж лекарите: лекарят ще проведе преглед; ще зададе няколко въпроса и лесно ще определи вида на контракциите ви, премахвайки съмненията и безпокойството.
Пожелавам на всички, всички, скъпи бъдещи майки, лесно и щастливо раждане!

Какви са предвестниците на раждането и как да различим тренировъчните контракции от реалните?

Колкото по-близо е очакваната дата на раждане, толкова повече бъдещата майка слуша промените, които се случват в нейното тяло. Как ни предупреждават предвестниците на раждането, че основното събитие ще се случи съвсем скоро?

Елена Трифонова
Акушер-гинеколог, Москва

През последните седмици на бременността се наблюдава плавна промяна в хормоналния фон на бъдещата майка. С постепенното стареене на плацентата количеството произведен от него прогестерон (основният хормон, който поддържа бременността) намалява, но нивото на естроген, напротив, се увеличава. Под въздействието на последния родилният канал се подготвя за предстоящото раждане и в мозъка се формира родова доминанта - настъпва преструктуриране на нервните центрове и тяхната чувствителност към импулси от матката се увеличава. Освен това, колкото повече естроген, толкова по-еластични и разтегливи са тъканите - шийката на матката, вагиналните стени и перинеума. Ето защо тялото започва интензивно да ги произвежда преди раждането..

Освен това шийката на матката се съкращава, омекотява и леко се разширява, а слузта, натрупана в нейния канал, се освобождава. Главата на плода трябва да се спуска възможно най-ниско и да притиска плътно към входа на малкия таз. Всичко това в тялото на жената се проявява чрез специфични промени, които се наричат ​​предвестници на раждането..

Трябва да се помни, че предшествениците на раждането могат да се появят както няколко часа, така и няколко седмици преди развитието на редовен труд. Следователно е невъзможно да се определи точното време на началото на раждането, като се фокусира върху прекурсорите. Те не изискват хоспитализация или лечение и са нормална реакция на организма към промени в хормоналните нива..

При някои жени подготовката на тялото за раждане се случва неусетно, без появата на предупредителни знаци и това също е абсолютно нормално. Най-често това се отнася за бъдещи майки, които очакват първото си бебе. При жените, раждащи за втори път, предшествениците на раждането често са по-изразени и започват на по-ранна дата. Това се дължи на факта, че маточната шийка на такива майки реагира по-бързо на хормонални стимули, омекотява се и се отваря по-рано.

Тренировъчните контракции по време на втората бременност започват да нарушават по-рано, но най-вероятно това се дължи на факта, че жената вече знае как се проявяват и ги разпознава по-рано. Какви са признаците, приписвани на предвестниците на раждането?

Предвестници на раждането: пролапс на корема

Изместването на дъното на матката (т.е. горната част, разположена под ребрата) надолу се случва приблизително 10-14 дни преди раждането. Бъдещата майка забелязва, че коремът й е паднал по-ниско. Това се дължи на факта, че представящата част на бебето (т.е. частта, която ще се роди първа, най-често главата) е притисната към входа на малкия таз. Плодът е в най-удобната поза за раждане.

Придвижвайки се надолу, матката спира да оказва натиск върху диафрагмата и стомаха. Следователно, след като стомахът намалее, за бъдещата майка става по-лесно да диша. Ако през последния месец тя се тревожеше за оригване, киселини, чувство на тежест в стомаха, което се появява след хранене, след пролапса на матката, тези явления често изчезват безследно. Въпреки това, придвижвайки се по-ниско, матката ще оказва по-голям натиск върху пикочния мехур и ректума. В тази връзка уринирането и изпражненията стават забележимо по-чести. Ето защо бъдещите майки често започват да бягат до тоалетната по-често няколко дни преди раждането..

Предвестници на раждането: загуба на тегло и разхлабени изпражнения

Както вече споменахме, хормонът прогестерон доминира по време на бременност. Едно от действията му е задържането на течности в телесните тъкани (което може да се прояви с отоци). В навечерието на раждането, с намаляване на концентрацията на прогестерон и увеличаване на количеството естроген в кръвта на бременна жена, излишната течност се отстранява активно от тялото. Това обяснява намаляването на телесното тегло 7–10 дни преди раждането. В зависимост от тежестта на отока, теглото може да намалее от 300–500 g на 2–2,5 kg. В същото време жената обръща внимание на факта, че сега е по-лесно да обуете, следите от чорапи и чорапогащи стават по-слабо изразени, пръстените се отстраняват по-свободно.

Освен това загубата на тегло в навечерието на раждането може да бъде свързана с повишена честота и изтъняване на изпражненията. Последното се случва и поради повишаване на концентрацията на женските полови хормони и повишено отделяне на течност от тялото. Тъй като разхлабването на изпражненията се случва най-често, когато се достигнат достатъчно високи концентрации на естроген, този предшественик е доста надежден и обикновено се появява 1-2 дни преди началото на редовното раждане. Ако обаче в края на бременността се появят разхлабени изпражнения, особено ако в тях има слуз, кръвни ивици или неприятна миризма, е необходимо да се консултирате с лекар, тъй като такива промени могат да бъдат признак на хранително отравяне.

Предвестници на раждането: дискомфорт в долната част на гърба и корема

Около 1-2 седмици преди раждането може да почувствате дискомфорт в долната част на гърба (в областта на сакрума) и в долната част на корема. Такива промени в благосъстоянието на бъдещата майка са причинени от разтягането на тазовите връзки и увеличения приток на кръв към тазовите органи. Тези усещания са по-често дърпащи или болезнени и в никакъв случай не трябва да са остри и интензивни..

Предвестници на раждането: промяна в апетита

Някои бъдещи майки забелязват, че апетитът им се е променил 5-7 дни преди раждането. Най-често намалява. Това се дължи на промени в автономната нервна система и хормонални нива..

Предвестници на раждането: емоционална нестабилност

Хормоналните промени в тялото на бременна жена преди раждането могат да доведат до емоционална нестабилност, която се проявява с чести промени в настроението без никакви външни причини. Състоянието на умора и инерция може внезапно да отстъпи място на насилствената дейност. Можете да забележите подобни прояви приблизително 7-10 дни преди доставката..

Предвестници на раждането: "инстинкт за гнездене"

Често преди раждането „инстинктът за гнездене“ е силно изразен, когато бъдещата майка започва да шие, пере, почиства, подготвя неща за бебето и т.н. В същото време трябва да се помни, че не можете да стоите на крака твърде дълго, да вдигате тежки неща, за да не излагате себе си и детето на опасност.

Предвестници на раждането: промени в двигателната активност на плода

Двигателната активност на плода обикновено се променя 3-5 дни преди раждането. Най-често бебето се успокоява. Нарастващото дете вече е тесно в матката, а освен това преди раждането количеството на околоплодните води намалява леко, което прави още по-трудно движението.

Предвестници на раждането: отделяне на лигавицата

Един от важните предвестници на раждането е изхвърлянето на лигавицата, което често предизвиква безпокойство за бъдещите майки, принуждавайки ги спешно да потърсят медицинска помощ. Всъщност няма причина за притеснение. Слизестата запушалка е голямо количество плътна слуз, обикновено бистра или жълтеникава на цвят, понякога изпъстрена с кръв, което й придава розов цвят. Може да бъде разпределен наведнъж или на няколко порции. Изхвърлянето на лигавичната запушалка може да настъпи както няколко часа, така и няколко дни преди началото на раждането и е благоприятен признак за подготовка на шийката на матката за раждане, нейното омекотяване и "узряване". По време на бременност жлезите на лигавичния канал на шийката на матката (цервикален канал) отделят специална тайна. Това е гъста, лепкава, подобна на желе маса, която образува вид корк. Слизестата запушалка напълно запълва цервикалния канал, предотвратявайки проникването на бактерии от влагалището в маточната кухина. По този начин той предпазва плода от инфекция. Преди раждането, когато под въздействието на естроген, шийката на матката започне да се омекотява, нейният канал се отваря леко и лигавицата, която я запълва, може да изпъкне..

След изхвърляне на лигавицата не се препоръчва да посещавате басейна, да плувате в езера и във вана, тъй като рискът от инфекция на плода и мембраните на мембраните през отворената шийка се увеличава. През този период трябва да се ограничите до душ..

Предвестници или тренировъчни контракции

От 37-та до 38-та седмица се появяват т. Нар. Тренировъчни контракции (те също се наричат ​​фалшиви, предшественици или контракции на Бракстън-Хикс). Появата им се обяснява с повишаване нивото на естроген в тялото на майката, в резултат на което матката става по-възбудима и започва да се свива. Така тя „тренира“, подготвяйки се за предстоящата голяма работа, а врата й омеква и се скъсява. Тренировъчните контракции са нередовни, с продължителност от 30 секунди до 2 минути. Отличителна черта са различните интервали от време между тях: например, в рамките на един час може да има няколко кратки контракции на матката, след това следващото след един час, след това след 20 минути. В повечето случаи тренировъчните контракции са слаби, безболезнени и характерът им се променя в зависимост от положението на тялото и физическата активност..

Тези контракции изчезват след прием на спазмолитик и топъл душ също може да ги облекчи. Те нито ще се увеличат, нито ще се удължат и празнините между тях ще останат неравномерни. Основната им разлика от "истинските" контракции е, че те не водят до отваряне на шийката на матката..

Как да различаваме тренировъчните контракции от реалните?

Истинските трудови болки имат определени характеристики. Те са редовни, повтарят се на равни интервали, например на всеки 20 минути и продължават 20 секунди. Силата, продължителността и честотата на родилните болки постепенно се увеличават. В този случай интервалите между тях постепенно се намаляват. Контракциите, които отварят шийката на матката, обикновено са по-болезнени от тренировъчните, не изчезват от промяна в позицията на тялото или топъл душ, приемане на спазмолитик, нарушават нормалния ритъм на живота на бременната жена и не позволяват сън.

В момента на контракцията бъдещата майка усеща постепенно нарастващо и след това постепенно намаляващо напрежение в корема. Ако в този момент сложите ръка върху него, можете да забележите, че стомахът става много твърд - „като камък“, но след свиването той напълно се отпуска и отново става мек.

Когато се нуждаете от медицинска помощ за предвестниците на раждането?

Предвестниците на раждането могат да се появят през последните 2 седмици от бременността, не изискват медицинска помощ и не трябва да причиняват безпокойство на жената. Има обаче ситуации, които изискват незабавна медицинска помощ. Тези промени включват:

 • силна болка в корема;
 • ярко алено отделяне от гениталния тракт, независимо дали те са обилни или оскъдни;
 • повишаване на кръвното налягане до 140/90 mm Hg. Изкуство. и по-висока;
 • силно главоболие, гадене, повръщане, зрително увреждане, гърчове;
 • отсъствие на движения на плода в продължение на 6 часа, рязко намаляване или рязко увеличаване на движенията, болезнени движения на бебето;
 • изливане на околоплодна течност или съмнение за изтичане;
 • редовни контракции с продължителност 10-15 минути, с продължителност 20-30 секунди.

Как да различа истинските битки от тренировките

Тренировъчни контракции

Тренировъчните контракции или както ги наричат ​​още фалшиви или контракции на Бракстън-Хикс са нередовни контракции, които нямат нарастваща интензивност. Матката може да стане тонизирана, но обикновено тя трябва да премине бързо. Например, тонът се появява веднъж на половин час и матката се отпуска доста бързо. Тогава тонът се появи отново само след 2:00 и отново изчезна. Това са тренировъчни контракции, те не увеличават интензивността си и не зачестяват..

Тренировъчните контракции се осигуряват физиологично от нашето тяло. Така матката се подготвя да върши тежката работа по време на раждането. Обикновено тренировъчните контракции се появяват в етапите на бременността близо до раждането - от 37-та седмица на бременността.

Появата на тренировъчни контракции в началото на бременността не е норма. Матката може да се тонизира с активен начин на живот, физическо натоварване, с промяна в положението на тялото, но този тон трябва да премине бързо. Обикновено матката не трябва да се тонизира често. И още повече, контракциите, като такива, преди 37-та седмица от бременността не трябва да бъдат.

Ранните контракции на Брекстън Хикс са заплаха от преждевременно раждане. Ако жената периодично повтаря контракции през деня: след час, след 2, след това отново след час (дори и да не са редовни), за периоди до 37 седмици - такъв тон трябва да предупреждава бъдещата майка. Защото това не е норма, а заплахата от преждевременно раждане. Това е причина да се консултирате със специалист и да промените ритъма на живот, да поставите превръзка. Причините за преждевременно раждане най-често са вътрешни, причинени от хормонален дисбаланс и нарушения на физическото здраве на жената. Но значителната физическа активност и стресът също могат да причинят преждевременно раждане..

Болки при раждане

За разлика от тренировъчните контракции, трудовите контракции са редовни. Матката влиза в тонус отначало веднъж на всеки 15 минути, а след известно време - веднъж на 7-10 минути. Контракциите постепенно стават по-чести, по-дълги и по-силни. И вече има на всеки 5 минути, след това 3 и, накрая, на всеки 2 минути.

Истинските родилни болки са контракции на всеки 2 минути и 40 секунди. Ако в рамките на час или два контракциите се засилят - болки, които започват в долната част на корема или в долната част на гърба и се разпространяват в корема - най-вероятно това са истински трудови болки.

Тренировъчните контракции не са толкова болезнени, колкото необичайни за жената. Когато бъдещата майка види как тонизира корема, формата му се променя и той става плътен, като напомпана топка. Може да я плаши малко. Но жената трябва да разбере, че при реални трудови болки трябва да има ясна честота, увеличаване и увеличаване на честотата за определен период от време. Истинските битки никога не спират, но тренировъчните. Матката е тонизирана, след това се отпуска.

Често жените бъркат контракциите с тонуса, който се причинява от други физиологични процеси в тялото. Например, повишена чревна перисталтика, чревни инфекции, колики и др..

Какво друго трябва да предупреди жената?! Ако в рамките на час или два матката периодично идва в тон и се появява лигавица, кървави (изпъстрени с кръв или кафяви) отделяния, тогава най-вероятно има структурни промени в шийката на матката - тя се отваря. Също така, важен признак, че да се потърси помощ, е преминаването на лигавичната запушалка много преди раждането. Изписването й по време на раждането, седмица или две преди раждането е нормално.

Проследяване на родилните болки

Има няколко метода за определяне на видовете контракции. Една жена може да направи това сама, записвайки честотата и продължителността на контракциите на хартия, или да ги проследява с помощта на специални програми за компютър и телефон, или да използва нашия онлайн брояч на контракциите. Или той може да се консултира с лекар в предродилна клиника или родилно заведение, където специалист ще проведе фетално наблюдение (CTG на плода). С помощта на 2 сензора се наблюдава сърдечния ритъм на плода, свиването на матката и се определя дали това са тренировъчни контракции или раждане.

Кога да отида в болницата

Ако в рамките на час или два има нарастване и увеличаване на болката, интензивността й се увеличава, честотата на контракциите е ясна и може да се проследи редовността, можете да отидете в болница. Жената може да сгреши, но е по-добре да дойде и да се увери със сигурност дали това са контракции на труда или обучение.

Ако околоплодната течност си тръгне, можете бавно да си съберете багажа и да отидете в болницата. Тъй като обикновено след това трябва да започне раждането.

Основното е, че жената не трябва да изпада в паника. Латентната фаза на раждането може да продължи 8-10 часа, докато шийката на матката се разшири напълно. Трудовата дейност не продължава за 30 секунди. В процеса на раждането шийката на матката при жени, които раждат за първи път, се отваря около 1 см за час. Трябва да се отвори 10 см, тоест жената има около 10:00 до раждането на бебето..

Как да разграничим фалшивите контракции от реалните

Разликата между фалшивите контракции и реалните

Фалшиви контракции на Бракстън Хикс - как да разберем, че това са те и да се успокоим? Някои жени усещат този тип контракция на матката още от 20 седмица на бременността. И повечето руски лекари, чувайки за подобни симптоми, наричат ​​този проблем хипертоничност на матката. Как да разграничим фалшивите контракции от реалния труд, които могат да доведат до преждевременно или спешно раждане?

Като начало фалшивите или тренировъчните контракции на матката са просто малко неприятни, но не болезнени и безопасни за шийката на матката. Въпреки това е страшно, ако бременността е по-малка от 36-38 седмици. Ако усещате фалшиви контракции или хипертоничност на матката и това се случва доста често, а преди раждането още 2 или повече месеца, препоръчително е да направите ултразвук на шийката на матката. Лекарят ще разгледа колко време е, дали вътрешният фаринкс е затворен, така че може да се предположи вероятността от преждевременно раждане. Въпреки че разликата между фалшивите контракции от реалните е, че първите са практически безвредни за бременността, но в случай на „слаба“ маточна шийка, лекарите вероятно ще предписват токолитици, така че матката да е отпусната за максимален период от време и не настъпва по-нататъшно отваряне или намаляване на дължината на маточната шийка. Едно от най-често срещаните средства за това е "Utrozhestan" под формата на капсули, които се използват вагинално. Също така, на жена може да се предпише "Ginipral" под формата на таблетки за перорално приложение. И ако периодът на бременност е 30 седмици или по-малко, инсталирайте песарен пръстен на врата, който ще го разтовари и ще предотврати преждевременно раждане..

Лекарят може да определи дали е фалшив или реален. За дълги периоди от време обикновено е достатъчен гинекологичен преглед. Лекарят преценява колко плътна е шийката на матката, дали е изгладена, дали има вътрешен отвор. За кратки периоди фалшивите контракции на предшественици се определят чрез ултразвук на шийката на матката. Ако не се свие, хипертоничността на матката се счита за абсолютно нормална. В крайна сметка матката е мускулен орган и може да реагира на всяко въздействие - палпация или активни движения в рамките на плода.

Също така жените са в състояние да различават тренировките и контракциите при раждане. Първите са нередовни, не са интензивни и завършват бързо. Не всички жени ги имат, но обикновено бързо свикват с тях и спират да се притесняват. Но матката в добра форма преди раждането, малко или след очакваната дата на раждане на детето, може да е предвестник на началото на раждането. По-точно това може да се определи на CTG. Тренировъчните контракции по време на бременност за дълго време често се превръщат в истински. Появява се редовност, интензивността и болезнеността им се увеличават. Обикновено жените разпознават родилните болки почти веднага, дори и никога преди да не са раждали..

Има и признаци, които различават фалшивите от реалните контракции. Ако матката ви внезапно се вкамени, докато лежите, опитайте се да станете и да ходите, със сигурност болката веднага ще изчезне. Ако седите и имате мускулни крампи от време на време, опитайте да се изкъпете. Абсолютно безопасно е, ако водата в нея е топла, не гореща и нямате кървави, лигавични вагинални секрети или съмнение за околоплодна течност.
Можете също така значително да подобрите благосъстоянието си, ако просто вземете "No-shpa" или вмъкнете ректално супозитория "Папаверин хидрохлорид". След 40 минути матката ви ще се отпусне.
Фалшивите контракции никога не пречат на съня. Ако се притеснявате, можете просто да вземете 1-2 таблетки валериана и това ще е достатъчно.
Трябва да се има предвид, че с всяка седмица на бременността подготвителните контракции стават все по-чести и интензивни. Ако ви притесняват, кажете на Вашия лекар за тях. Той може да предпише лекарство с магнезий, което може леко да облекчи спазмите..

Как да разберем, че контракциите са реални, а не тренировъчни?

С наближаването на планирания срок всяка жена реагира треперено на всяко усещане в стомаха. За да бъда честен, много от тях имаха „фалшиви аларми“ и дори спешни такси за родилното отделение. Дори това да не е първото, а второто раждане, изглежда има опит, но в този случай се получават „прекъсвания“. MedAboutMe ще ви каже как да разберете, че контракциите са започнали.

Какво трябва да знаете за контракциите?

Истинските родилни болки следват специфичен модел, докато фалшивите, наричани още контракции на Бракстън Хикс, се различават по продължителност и честота. Освен това контракциите на Бракстън Хикс са по-малко болезнени и засягат само предната част на корема.

Контракциите на Бракстън-Хикс обаче имитират реални, защото това е подготовката на тялото за раждане, поради което те често се наричат ​​тренировки. Но тяхното присъствие не показва началото на раждането, поради което няма нужда да ходите в болница. Как да нарисувате фина граница, да разберете собствените си чувства, как да разберете, че контракциите са започнали и трябва да се подготвите за родилното отделение?

Как да разберем, че родилните болки са започнали

Истинските контракции са ясен знак за началото на раждането. Това са болезнени контракции на матката, които с времето само се влошават. Местоположението на болката може да варира, но обикновено е придружено от тъпа болка около корема и излъчва в долната част на гърба. При някои жени болката се простира до бедрата и отстрани..

Началото на раждането обикновено започва с редовни, постоянни контракции, което кара шийката на матката да се отвори в подготовка за раждането.

Контракции на Бракстън Хикс: какво е това

Това са фалшиви, тренировъчни контракции, тоест това не показва началото на раждането. Така организмът се подготвя за предстоящото раждане, въпреки че точната причина за появата им не е ясна. Интересното е, че подобни контракции могат да се появят в началото на бременността, около 6 седмици след зачеването. Но през първия и втория триместър те са невидими и практически не се усещат..

Проучванията показват, че контракциите се стимулират от окситоцин. Концентрацията му в кръвта постепенно се увеличава през цялата бременност, особено по време на раждането. Известно е, че този хормон регулира и поведението на родилката по време на раждане. Поради това често се използва за стимулиране и ускоряване на раждането..

Тренировките или фалшивите контракции могат да варират по честота, продължителност и интензивност, но са по-осезаеми и забележими по-късно през бременността. Притеснените жени казват, че стомахът е напрегнат, схванат. Тези усещания могат да се повтарят и да изчезват от време на време..

Как да различавате контракциите?

В съзнанието на мнозина контракциите са свързани със силна и изразена болка в корема, която излъчва в долната част на гърба и краката. С развитието на подобни усещания мнозина нямат въпрос - това са истински контракции и е време да се приготвите за родилното отделение. Раждането обаче не започва и след преглед лекарите казват, че контракциите са били тренировъчни..

И така, как да разберете кога са започнали контракциите и да не сгрешите? Анализът на ситуацията ще помогне да се отговори на въпроса, има някои ключови разлики между реалните и тренировъчните битки:

 • Последователност

Последователността на контракциите и техните усещания е един от основните критерии, който се оценява, преди да се осъзнае, че контракциите са започнали. Родовите болки продължават около 30-70 секунди и се повтарят през равни, постепенно намаляващи интервали. Ако говорим за тренировъчни битки, те нямат никаква последователна схема..

 • Честота на свиване

С наближаването на труда честотата на контракциите се увеличава. Ако говорим за тренировъчни битки, техният алгоритъм не се променя с времето. В гинекологията се е формирало правилото "5-1-1", което ще помогне да се отговори на основния въпрос - как да се разбере, че контракциите са започнали? Можете да говорите за реални контракции, ако се появят на всеки 5 минути, продължителността е 1 минута и всичко това продължава поне час.

 • Болка и нейната интензивност

Една от основните разлики е болката. Обикновено тренировъчните битки причиняват различни чувства: коремът се втвърдява, замръзва, появява се дискомфорт, но няма изразена болка. Истинските родилни болки са доста осезаема болка, която се влошава с времето..

 • Разпространение на болка

По време на родилни болки болката, усещанията за свиване се простират по целия корем, отдават се в долната част на гърба, краката, страните. При тренировъчните контракции на Бракстън Хикс дискомфорт обикновено се появява в предната част на корема..

 • Възможно ли е да се спре състоянието

Има трик, който ще ви помогне да осъществите истинска диференциална диагноза - когато смените позицията, движението, тренировките намаляват. Но ако контракциите са реални, тогава нито промяна в положението на тялото, нито движението не помага да се отървете от усещанията и това подсказва, че е време да отидете в родилното - най-дългоочакваната среща е точно зад ъгъла..

Кога да отида в болницата?

Разбирането на разликата между контракциите на труда и обучението помага да се установи необходимостта от медицинска помощ и насочване към отделението по труда. Ако обаче се съмнявате, консултирайте се с Вашия лекар..

Контракциите ще бъдат реални, ако се появяват редовно, интензивността и честотата им се увеличават и са изключително болезнени. Друг признак, показващ, че раждането започва, е преминаването на лигавицата и водата.

Особено важно е да се обърне внимание на подобни симптоми, ако контракциите, всякакви контракции, независимо дали са трудови или тренировъчни, започват преди началото на третия триместър и продължават дълго време според алгоритъма на реалните контракции. Тези признаци могат да показват преждевременно раждане..

Четете много и ние го оценяваме!

Оставете имейла си, за да получавате винаги важна информация и услуги, за да запазите здравето си

Как да различаваме тренировъчните контракции от реалните?

 • Основните разлики
 • Как да разберем усещанията?
 • Какво да правя?
 • Относно родилната болка

Въпросът как да различим тренировъчните контракции от истинските тревожи всички бременни жени, особено тези, които очакват раждането на първото си дете. Страхът да не пропуснете момента, да не забележите началото на раждането е страшен и страшен. Как да направите това, ще ви разкажем в този материал..

Основните разлики

Опитните акушерки казват на шега, че ако жената има съмнения относно естеството на контракциите, това означава, че раждането не е започнало, тъй като е почти невъзможно да се объркат реалните контракции с контракциите при обучение. Във всяка шега има малко истина, а в този случай е така..

 • Тренировъчните контракции започват рано, около 20 гестационни седмици. Някои - по-рано, други - по-късно, други изобщо ги нямат. През последния месец на бременността тренировъчната хипертоничност на матката може да стане по-изразена, но ще остане фалшива. Това означава, че подобни контракции не водят до отваряне на шийката на матката, не влияят на началото на раждането, не влияят по никакъв начин на състоянието на бебето..
 • Истинските контракции са процесът на скъсяване на влакната на шийката на матката, тя се изглажда, отваря. Подобни контракции неизбежно водят до началото на раждането. Не е възможно да се спре този процес..

Между тренировките и редовните битки има период на така наречените предварителни битки. Те са истинско обучение, подготвяйки шийката на матката за последващо отваряне. Този период обикновено започва няколко дни преди доставката..

Задачата за обучение на контракциите не е очевидна за медицината, смята се, че те помагат на матката да се подготви за предстоящия процес на раждане. Но някои експерти поставят под съмнение това твърдение, тъй като телата на жените, които не са преживели нито един тренировъчен бой по време на бременност, също се подготвят за раждане. Въпреки това фалшиви контракции или контракции на Бракстън-Хикс се срещат при много бъдещи майки. Те се характеризират с непостоянство, спонтанност, кратка продължителност и относителна безболезненост..

Задачата на истинските контракции е да изгонят плода навън, когато дойде време бебето да се роди. Те придружават отварянето на шийката на матката, оказват натиск върху феталния пикочен мехур, водят до неговото разкъсване и изливане на околоплодната течност и постепенно се превръщат в пълноценни опити. Те се отличават с увеличаване на интензивността и честотата, повишена болка, необратимост.

Трудовите болки се различават от предшествениците по същите основни качества. Те непрекъснато растат, стават все по-чести и продължителни, по-болезнени. Обобщената таблица по-долу ще помогне да не ги объркате, което ясно и подробно ще покаже разликата между контракциите на матката от различни видове.

Как да разберем усещанията?

Ако една жена усети напрежение в долната част на корема, тя става твърда, като камък, за дълго време дъното на матката започва лесно да се усеща, появяват се съпътстващи дърпащи болки, говорим за бой. Болките имат дърпащ характер и са свързани с напрежение на връзките в момента на напрежение на гладката мускулатура на матката. Обикновено жените отбелязват счупващи и дърпащи болки по време на напрежение на матката в долната част на корема отдясно и отляво, както и в долната част на гърба.

Първата стъпка е да се оцени гестационната възраст. Ако все още е далеч от раждането, най-вероятно е въпрос на тренировъчни битки. Ако очакваната дата на раждане не е далеч, трябва да се изслушате по-внимателно..

Заемете хоризонтално положение на тялото, най-добре е да легнете настрани. Оборудвайте се с хронометър или часовник и наблюдавайте контракциите си. Ако те се повтарят на равни интервали, не отслабват, тогава раждането ще започне с висока степен на вероятност..

Можете да различите реалните контракции от фалшивите, като използвате тази таблица..

Знак, усещания

Тренировъчни пристъпи, предвестници

Болки при раждане

Нередовен, може да бъде спорадичен. Обикновено не повече от 6-8 на час.

Изключително редовно, от появата на напрежение до релаксация, минава определено равно време, между епизодите на повишен тонус - също равни интервали от време.

Повишена болка и интензивност

Не укрепвайте, не увеличавайте болката. По-често чувствата отшумяват..

Постоянно те стават по-силни, по-дълги, болката се увеличава. Пропуските между спазмите се съкращават.

Секунди до минути, непоследователни.

15-30 секунди в началото с постоянно нарастване с течение на времето.

Долна част на корема, слабинна област, рядко кръст.

Почти навсякъде. Покриване на болката, опасване от гърба към долната част на корема, от долната част на корема до диафрагмата, влошаващо се с увеличаване на продължителността на контракцията.

Възможно ли е да се облекчи състоянието?

Ако ходите, седите, ставате на четири крака, взимате душ или спазмолитично хапче, усещанията изчезват.

Промяната в положението на тялото, спазмолитиците, душовете и други мерки не променят естеството и честотата на епизодите на тонуса.

Те не се различават от обикновените, не увеличават, намаляват или променят характера си.

Те се засилват, могат да бъдат воднисти, когато амниотичната течност се оттича или изтича, може да се отдели лигавичен съсирек - запушалка. Възможна е появата на розово и кърваво отделяне..

Легнете и спете

Ще се получи, може би не веднага, но определено ще се получи.

Колкото и да се стараете, една жена няма да може да заспи.

Днес съвременните технологии и разработки идват на помощ на жената. Всяка бременна жена, която има смартфон на платформата за Android, има възможност да инсталира програма за контра брояч предварително безплатно. Приложението ще може самостоятелно да определи момента на преход на прекурсори или контракции на обучение в пълноценни, трудови, за което незабавно ще информира собственика си.

В допълнение, приложението ще води самостоятелно статистика за вашите фалшиви контракции и ако е необходимо, можете да го покажете на лекаря при следващата среща. Разграничаването на нормалния тонус на матката, което всъщност е тренировъчна контракция от контракцията на труда, не е толкова трудно по този начин. Дори първородната жена може да определи разликата. За многородените жени въпросът как се различават тези и други контракции обикновено не си заслужава. Чувствата са живи, запомнящи се, които ще бъдат много лесни за запомняне и бързо разпознаване по време на следващата бременност.

За притеснените бъдещи татковци и баби има функция за дистанционно излъчване, те ще могат да видят динамиката на нарастването на контракциите, ако са далеч от бъдещата майка. Прегледите обаче показват, че понякога приложението предупреждава кога е твърде късно за родилния дом и в резултат на това раждането започва у дома. Това се дължи на индивидуалните характеристики на жените, които не са обект на никаква интелигентна технология. Следователно внимателното отношение към собствените ви чувства няма да е излишно..

Обикновено на жената са необходими около час или два, за да разбере естеството на контракциите на матката. Щом е възможно да се различат всички усещания, е време за съзнателни и спокойни действия. Какви трябва да бъдат във всеки отделен случай, ще разкажем по-подробно.

Какво да правя?

Начинът на действие зависи от вида на контракцията.

Невярно

Ако контракциите се оказаха тренировъчни, но притесняват жената, доставят неприятни усещания, трябва да заемете удобна позиция на тялото. Най-добре е да се разхождате, да се разхождате, да дишате чист въздух. Походката трябва да бъде небързана, премерена.

Ако една жена вече прекарва много време на крака, напротив, трябва да си дадете възможност да си починете, да легнете. Можете да четете или гледате филм, отлагайки всичко. Обикновено, ако жената се разсейва от нещо, фалшивите контракции стават слаби, фини и изчезват в рамките на един час..

Много ефективна помощ е позицията на коляно-лакът, която е полезна за бъдещите майки. Вземете го и дишайте така, както са ви учили в курсовете за бъдещи майки. Ако такива курсове не са посещавани, тогава можете просто да направите поредица от спокойни, премерени вдишвания и издишвания, след това малка поредица от кратки плитки вдишвания-издишвания и отново да преминете към дълбоко и спокойно дишане.

За да се отървете бързо от усещането за теглене на хипертоничност на маточните мускули помагат водните процедури - топъл душ, плуване в басейна. Полезни са дихателните упражнения, йога за бременни жени. При изразен дискомфорт жената може да вкара свещ с папаверин в ректума или да вземе хапче No-shpy, но употребата на лекарства, дори такива, безвредни, изброени по-горе, трябва да бъде съгласувана с лекуващия лекар.

За някои жени чаша вода или мляко може да помогне при чести тренировъчни контракции. Също така трябва да отидете до тоалетната и да изпразните пикочния мехур, пълненето му доста често провокира хипертоничност на матката. Разбира се, спокойствието, липсата на стрес, физическата активност ще бъдат полезни. Няма нужда да се навеждате, да вдигате тежести, да клякате.

И най-важното, не е нужно да ескалирате ситуацията, да се притеснявате, да се изнервяте. Когато раждането започне, това бързо ще стане ясно. Междувременно ще бъде по-полезно както за бебето, така и за майката, ако няма причини за безпокойство.

Вярно

Планът за действие в случай на настъпване на истински контракции зависи от допълнителни симптоми. Ако лигавичната запушалка се е отделила, това е нормално явление, което показва разширяване на шийката на матката. Трябва да продължим да наблюдаваме контракциите. Ако водите са се оттеглили, не можете да чакате, трябва незабавно да се обадите на линейка и да отидете в болницата. Раждането на фона на безводен период има свои собствени характеристики и не се счита за норма и следователно жената, дори и с леко и непълно изтичане на вода (изтичане), трябва да бъде в болницата възможно най-скоро под наблюдението на специалисти.

Ако водата не е отстъпила, но са се появили истински контракции, можете веднага да отидете в болницата или да изчакате, докато контракциите се повтарят на всеки 10-15 минути. Ако една жена е раждала преди, тогава е по-добре да отидете в акушерската институция по-рано, тъй като етапът на отваряне на вътрешния фаринкс при многоплодни се случва по-бързо.

Не е необходимо да се паникьосвате и да вярвате, че раждането вече е започнало с началото на раждането. Теоретично те, разбира се, започнаха, но латентният период може да продължи до 10 часа или дори повече и следователно е напълно възможно да стигнете до болницата. Трябва да бъдете по-внимателни при жени, които имат патологии на бременността, например, многоводие или олигохидрамнион, необичайно представяне на плода.

За тях, както и за многоплодни, бременни близнаци или тризнаци, най-добре е да отидат в родилния дом предварително. В идеалния случай легнете няколко дни преди очаквания срок, както препоръчва Вашият лекар. В краен случай - обадете се на линейка веднага след откриване на редовно нарастващи контракции, без да чакате да се повтарят веднъж на всеки 10 минути.

Ако е време да отидете да раждате, обадете се на линейка, докато чакате лекари, проверете отново дали сте събрали всички необходими документи и неща. Облечете се и очаквайте, като не забравяте да контролирате честотата и продължителността на всяка контракция и дължината на интервалите между тях. Дишайте спокойно, премерено.

Не приемайте никакви лекарства, опитайте се да не пиете течности и да не ядете нищо. Възможно е да се наложи спешна операция. Дотогава стомахът трябва да е празен.

Относно родилната болка

Доказано е, че безпокойството от предстоящото раждане увеличава болката по време на раждането. На психосоматично ниво една жена, която се страхува ужасно от болка при раждането и която мисли за това през всичките 9 месеца, „включва” аварийния режим в собственото си тяло. Контракциите започнаха, станаха редовни - идва разбирането, че „то“ е започнало и почти веднага родилката започва да чувства силна болка, писък и стенания.

Ако третирате болката в спазмите малко по-различно, много неприятни болезнени усещания могат успешно да бъдат избегнати. Психотерапевтите, психолозите и акушерите са напълно съгласни, че няма нужда да се страхувате. Не се случва „извънредна“ ситуация, а раждането - напълно естествен процес. Ако една жена от първите контракции започне да си представя как шията се отваря, правейки място за нов малък мъж, болките ще станат по-поносими. Тази техника се използва широко от японските акушер-гинеколози..

В допълнение, те препоръчват на жената, при всяка контракция, мислено да отбележи, че бебето е станало още една минута по-близо до майката и този свят. Това отношение помага не само на жената да издържи раждането по по-организиран и лесен начин, но и на бебетата, тъй като раждането е стресиращо и за тях. Колкото по-малко майката изпада в паника, толкова по-малко хормони на стреса ще влязат в кръвта на бебето, толкова по-спокойно ще бъде в първите часове след раждането.

Свободното и равномерно дишане, дълбоките вдишвания на майката през периода на раждането ще помогнат на бебето да получи достатъчно кислород, а нейното спокойно и съсредоточено отношение към протичащия процес ще даде частица увереност на бебето. Светът ще го срещне по-добродушно и благосклонно, ако мама просто се научи да се отпуска, дори по време на раждането..

За информация как да различите реалните контракции от фалшивите вижте следващото видео..

 • Контракции
 • Обучение
 • Реални контракции: признаци
 • Как да оцелеем
 • Дъх
 • Пози за облекчение
 • Отиваме в болницата
 • Разлика от бутане

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Симптоми на фалшиви контракции по време на бременност през последните седмици

Срокът на падежа наближава и все повече въпроси възникват от бъдещата майка. Сред многото вълнуващи теми за бременни жени звучат следните звуци: какви са фалшивите контракции по време на бременност? За съжаление, не всеки акушер смята, че е необходимо да се обясни същността на фалшивите контракции, как те се различават от реалните и дали това е нормално. Повечето бременни жени изпитват фалшиви контракции и по правило малко преди раждането. В допълнение към подобни битки, редица други предшественици свидетелстват за наближаващото раждане, които е трудно да се пропуснат..

Предвестници на раждането

Периодът на бременност при жените продължава средно 280 дни или 40 акушерски седмици. В края на този период, след около 2 седмици, се появяват предшествениците на раждането, които информират за тяхното непосредствено начало. Благодарение на предвестниците, жената разбира, че скоро ще дойде дългоочакваната среща с бебето. Тези признаци се появяват при всички жени, при някои те са добре изразени, докато други изобщо не ги забелязват. Но раждането рядко започва внезапно, „без предупреждение“, а периодът на предвестниците е определен от природата за това, така че жената да има време да се подготви и настрои за раждането. Появата на всички предшественици на раждането се счита изобщо ненужна; появата на един или двама вече трябва да предупреди жената.

Фалшиви контракции

Понятието фалшиви контракции е въведено от английския лекар Бракстън Хикс в края на 19 век, поради което другото им име е контракции или обучение на Бракстън Хикс. Фалшивите контракции се наричат ​​периодични, спонтанно възникващи мускулни контракции на матката. Появата им се записва вече от 6 гестационна седмица, но при повечето бременни жени те се усещат едва след 20 седмици. До края на бременността, на около 38 седмици, фалшиви или тренировъчни контракции се усещат от бъдещите майки в 70% от случаите. Такива контракции се наричат ​​фалшиви, тъй като те не водят до започване на раждането и спират сами..

Пролапс на корема

Коремът потъва при бъдещи майки няколко седмици преди раждането при първородни и няколко часа при многоплодни. Това се дължи на факта, че представящата част на бебето, като правило, главата, е притисната към входа на малкия таз, издърпвайки матката. В същото време горната му част (дъното) също се спуска надолу, което облекчава натиска на матката върху гръдния кош и коремните кухини. От момента на пролапса на матката жената отбелязва облекчение на дишането, задухът изчезва с малко физическо натоварване, но е в седнало положение или става по-трудно за ходене. Тъй като матката вече не повдига стомаха, киселини и оригване изчезват. Но преместването на матката надолу увеличава натиска върху пикочния мехур, което се проявява с повишено уриниране..

С пролапса на матката може да се появи усещане за тежест в долната част на корема и дискомфорт в областта на ингвиналните връзки. Също така е възможно изтръпване в краката и кръста. Тези симптоми са свързани с дразнене на нервните окончания, разположени в малкия таз, когато главата се вкара във входа му.

Слизестата тапа се отделя

Тази характеристика се счита за най-характерната, трудно е да не я забележите. От ранните етапи на бременността цервикалните жлези започват да произвеждат плътен секрет, който запълва цервикалния канал и предотвратява проникването на патогенни микроорганизми в маточната кухина, като по този начин предпазва плода и околоплодните течности от инфекция. В навечерието на раждането производството на естрогени в тялото на жената се увеличава, поради което шийката на матката започва леко да се омекотява и отваря, което допринася за изхвърлянето на лигавицата. Характерните признаци за изхвърлянето му са желеобразни лигавични съсиреци, които се виждат върху бельото. Цветът на лигавицата е различен: от бял или прозрачен до жълтеникав или розов. Често в тапата се виждат ивици кръв, което се счита за норма и показва близкото начало на раждането (в рамките на един ден). Лигавицата се разпределя или изцяло и незабавно, или на части през целия ден. Отстраняването на тапата е безболезнено, но може да се появят отпиващи болки в долната част на корема. Времето, необходимо на тапата да отмине, варира. Може да напусне както 2 седмици преди началото на раждането, така и веднага с началото на контракциите.

Отслабване

Една до две седмици преди началото на контракциите теглото на бременната се намалява (с около 500 грама - 2 кг). Ефектът на прогестерона, който задържа течност в тялото, намалява и естрогените са включени в работата. В резултат на това излишната течност се отстранява от тялото, подуването намалява, много по-лесно е да обуете обувките и да дръпнете ръкавици с халки.

Уринирането и дефекацията се променят

Повечето бременни жени отбелязват появата на запек преди раждането, който е свързан с компресия на ректума от представящата част на детето. Но е възможна и обратната ситуация - появата на диария. Също така уринирането става по-често, тъй като главата на плода притиска пикочния мехур, провокирайки чести позиви за уриниране. Възможно уринарна инконтиненция, особено по време на тренировка.

Промяна в движението на плода

До края на бременността бъдещата майка отбелязва намаляване на двигателната активност на детето. Това се дължи на бързия растеж и увеличаване на теглото на плода. Детето се стяга в матката, което се отразява в движенията му, има по-малко от тях.

Чести промени в настроението

В навечерието на раждането бременната жена се характеризира с чести промени в настроението. Активността и ефективността изведнъж се заменят със сълзи, което се дължи на невроендокринните процеси и умората на жената. Често бъдещите майки изпадат в апатия, сънливи и търсят уединение. Всички тези признаци показват натрупването на енергия преди предстоящия акт на раждане..

Причини и характеристики на фалшивите контракции

За какво са фалшивите контракции? На първо място те поддържат матката в добра форма, „тренират“ я преди раждането и създават условия за „узряване“ на шийката на матката. На второ място, благодарение на тренировъчните гънки, притокът на кръв към детето се увеличава, което допринася за по-добрата му оксигенация и насищане с хранителни вещества. Става ясно, че фалшивите контракции са абсолютно нормални прояви, от които не трябва да се страхувате. Има редица фактори, които могат да доведат до фалшиви контракции..

Провокиращи фактори

Тренировъчните контракции се случват при следните условия:

 • прекомерна физическа активност (домакинска работа, спорт, продължително стоене и др.);
 • вземане на горещ душ / вана;
 • повишена двигателна активност на плода;
 • често пиене на кафе и силни напитки (те възбуждат нервната система и повишават тонуса на матката);
 • емоционален стрес, стрес;
 • активен секс и оргазъм (освобождаване на окситоцин, който насърчава маточните контракции);
 • пушене и пиене на алкохол;
 • умора, нарушение на съня;
 • пълен пикочен мехур (натискане върху матката, принуждавайки я да се свие);
 • дехидратация на тялото (обемът на циркулиращата кръв намалява, кръвоснабдяването на матката се влошава, което провокира нейното свиване);
 • неправилно или недостатъчно хранене;
 • многоплодни раждания или голям плод (твърде тясно пространство за детето / децата, всяко движение от тях дразни стените на матката);
 • преяждане или чувство на глад, консумация на „сода“ (кара стомаха да се свие, дразненето на което се предава на матката);
 • докосвайки корема на непознат.

Характеристики на фалшивите контракции

Както е посочено, фалшивите контракции се случват през втората половина на бременността, но обикновено в навечерието на раждането (на 38 - 39 гестационна седмица). По правило тренировъчните контракции се появяват вечер, когато жената си почива. Тези контракции не причиняват болка, случват се нередовно и рядко. Освен това фалшивите контракции само подготвят шийката на матката за разкриване, но не я причиняват. Някои бъдещи майки може да не усещат фалшиви контракции, но това не показва отклонения..

Симптоми и усещания

Тъй като всеки организъм е индивидуален, симптомите на фалшиви контракции могат да варират. Някой ги чувства добре поради значителната интензивност и тежест на неприятните усещания, докато за някой те преминават почти неусетно. Характерните характеристики на тренировъчните битки включват:

 • контракциите са нередовни, невъзможно е да се улови ритъмът на възникването им (те могат да се появят на всеки 5 - 6 часа (но по-рядко от 6 пъти на час) и след 1 - 2 дни;
 • продължителността на фалшивите контракции е кратка, няколко секунди, не повече от минута;
 • напрежение (компресия) на матката;
 • живи усещания по време на контракции, не причиняват болка, но носят дискомфорт;
 • обикновено се случват вечер или през нощта, когато жената си почива (през деня бъдещите майки често не се фокусират върху тях);
 • интензивността на контракциите бързо намалява с промяна в положението на тялото.

Какви са усещанията при фалшиви контракции? В много случаи тренировъчните контракции са безболезнени и бъдещите майки ги понасят доста лесно. Но в случай на нисък праг на чувствителност към болка, фалшивите контракции са много неприятни и дори изискват помощ. Чувствата с фалшиви контракции наподобяват менструални болки: придърпващи по природа и възникващи в долната част на корема. Също така, самата жена може да усети втвърдяването на матката, като постави ръката си върху корема си..

Разлики между реалните и фалшивите контракции

Как да различа фалшивите контракции от реалните? Признаците на тренировка и истински битки са показани в таблицата:

Знакобучениевярно
Значителни болкови усещания, които се усилват с времето-+
Продължителността на свиването се увеличава-+
Изхвърляне на околоплодната течност-+
Няма ясен ритъм на маточните контракции, неправилните контракции+-
Интензивността на контракцията се увеличава, маточните контракции продължават минута или повече-+
Изчезването на контракциите при смяна на положението на тялото или физическа активност+-
Вратът постепенно се отваря и изглажда-+
Има натиск или във влагалището, или в таза-+
Продължава по-малко от 2 часа и по-малко от 4 маточни контракции се случват за един час+-

Как да се справим с фалшиви контракции

За да премахнете дискомфорта, причинен от тренировъчните контракции, спазването на някои препоръки ще ви помогне:

разходка

Спокойната разходка в парк или площад ще помогне не само да премахне дискомфорта, но и да обогати кръвта на майката с кислород, което е полезно за бебето.

Променете позицията на тялото

Понякога е достатъчно да смените позицията на тялото, да заемете най-удобната позиция. Ако бременната жена лъже, можете да станете и да направите няколко крачки или да седнете, докато стоите дълго време.

Разсейвайте се

Гледането на любимия филм, слушането на спокойна музика или четенето на книга може да ви помогне да разсеете вниманието и да се отпуснете..

Топла вода

Приемането на топъл душ или вана с ароматно масло може да помогне за облекчаване на контракциите на Бракстън Хикс..

Правилно дишане

Появата на фалшиви контракции е отличен момент за обучение на правилно дишане в труда, което се преподава в класната стая в училище за майки. Поемете дълбоко въздух през носа, опитвайки се да издишате бавно и плавно през устата си и да свиете устните си заедно. Можете да опитате кучешко дишане - периодично и често, но не се увличайте, иначе главата ви ще се върти.

Пийте вода или лека закуска

Ако фалшивите контракции се дължат на дехидратация, пиенето на чаша обикновена вода е достатъчно, за да ги облекчи. В случай на глад, дори бял дроб, провокирал маточните контракции, трябва да закусите, но лесно смилаем и хранителен (например банан).

Кога да се обадите на линейка

Понякога възникват ситуации, когато трябва спешно да се обадите на линейка или да се свържете с Вашия лекар:

 • гестационната възраст, при която се появиха маточните контракции, е по-малка от 36 седмици (не е изключена заплахата от преждевременно раждане);
 • появата на умерено или обилно кървене (подозрение за отлепване на плацентата);
 • появата на воднисто течение (възможно разкъсване на околоплодната течност);
 • изхвърляне на лигавицата преди 36 седмици;
 • притискаща болка в сакралната и лумбалната област;
 • усещане за натиск в перинеума;
 • прекомерна физическа активност на детето или рязкото му намаляване;
 • честотата на контракциите е 3 или повече за 10 минути (началото на раждането).

Патологичен предварителен период

Предварителен период - какво означава това? Подготвителният период се нарича период от време, през който тялото на жената е подготвено за раждане. Тоест предварителният период може да се нарече подготвителен период, през който се появяват предшествениците на раждането. Нормалният предварителен период се регистрира при 30 - 33% от жените в края на бременността (38 - 40 седмици). Физиологичният предварителен период се характеризира с:

 • контракции, които се появяват с различна честота, продължителност и интензивност, но продължават не повече от 6 - 8 часа;
 • може би спонтанното изчезване на контракциите и повторната им поява след 24 часа;
 • сънят и общото благосъстояние на бременната жена е задоволително;
 • отбелязва се пълна готовност на бъдещата майка за раждане („зряла“ шийка, млечните и окситоциновите тестове са положителни и др.);
 • матката е в нормотонус, плодът не страда вътреутробно;
 • при 70% нормалният предварителен период се развива в адекватен труд.

Патологичен предварителен период

Казва се, че патологичният предварителен период е, когато подготвителният период се забави, характеризиращ се с нередовни, но болезнени контракции, които не допринасят за структурни промени в шията. Диагностицира се при 10 - 17% от бременните жени и като правило се превръща в аномалии на раждането (слабост на контракциите или нарушаване на координацията на контракциите). В чуждестранната литература такава патология се нарича "фалшива доставка".

Причини

Патологичният характер на предварителния период може да бъде провокиран от:

 • емоционална лабилност и неврози;
 • ендокринна патология (затлъстяване или поднормено тегло, менструални нарушения, генитален инфантилизъм и др.);
 • соматична патология (сърдечни дефекти, аритмии, хипертония, бъбречни и чернодробни заболявания);
 • хронични възпалителни процеси на матката и шийката на матката;
 • гестоза;
 • големи плодове;
 • многобройни аборти (дистрофични процеси);
 • страх от раждане, нежелана бременност;
 • първо раждане при жени под 17 и над 30 години;
 • малко и многоводие;
 • неправилно положение на плода и плацентата;
 • тесен таз и други.

Как се проявява

Клиничната картина на патологичния предварителен период се характеризира с болезнени контракции, които се случват не само през нощта, но и през деня. Контракциите са нередовни и дълго време не се превръщат в истински. Патологичният предварителен период може да продължи от един до десет дни, което нарушава съня на бременната жена и допринася за нейната умора.

Шийката на матката не претърпява структурни промени, тоест не „узрява“. Той е дълъг, разположен отпред или отзад, плътен, а външният и вътрешният фаринкс са затворени. Също така, долният сегмент на матката не се разгъва, а самата матка е лесно възбудима и има повишен тонус.

Представящата част на детето не притиска дълго време входа на малкия таз, въпреки липсата на каквото и да е несъответствие между размера на бебето и таза на майката. Наличието на хипертоничност на матката затруднява палпирането на главата и малките части на детето.

Маточните контракции са еднообразни за дълго време, интервалите между тях не се съкращават и интензивността на контракциите не се увеличава. Психоемоционалният статус на бъдещата майка също страда. Тя е раздразнителна и хленчива, агресивна и се страхува от раждането, се съмнява в успешното им завършване.

Дългият ход на патологичния предварителен период често се усложнява от преждевременно изливане на вода и вътрематочна фетална хипоксия. Поради консумацията на енергия, тази патология често се превръща в слабост на раждащите сили..

Често се отбелязват вегетативни нарушения (невроциркулаторна дистония, повишено изпотяване), жената се оплаква от болка в лумбалната и сакралната области, сърцебиене и задух, болезнено движение на бебето.

Въпрос отговор

Много първородни жени се страхуват да пропуснат реални контракции, като ги сбъркват с фалшиви. Лекарите препоръчват: в случай на съмнение за фалшиви контракции, особено ако са болезнени и продължават минута или повече, трябва да отидете в болница. Акушерът ще извърши вътрешен вагинален преглед и ще оцени зрелостта и дилатацията на маточната шийка. Ако алармата е фалшива, на жената ще бъде позволено да се прибере вкъщи с препоръка да дойде в антенаталната клиника след 2 - 3 дни.

При първото раждане сте имали патологичен предварителен период. Вероятността да се развие при второто раждане зависи от много причини, но преди всичко от настроението за успешното завършване на раждането. Посещавайте училище за майки, занимавайте се с самохипноза и дихателни упражнения, опитайте се да се отървете от страха от раждането и следвайте препоръките на лекаря. Компетентната психо-превантивна подготовка за раждане значително ще намали шансовете за патологичен ход на подготвителния период.

Може да имате наднормено тегло. Използвайте естествени методи за стимулиране на раждането (дълги разходки, секс, определени храни и др.).

Тактиката на управление на жената зависи от продължителността на патологичния подготвителен период, състоянието на шията, интензивността на болката, състоянието на майката и детето. При „зряла“ шия и продължителността на тази патология по-малка от 6 часа, феталният мехур се отваря, за да стимулира контракциите. Ако шийката на матката е "незряла", но този период продължава 6 или по-малко часа, се предписват успокоителни (Relanium) и се приготвя шийката на матката (интрацервикален препидил-гел). В случай на продължителен ход (повече от 10 часа) от патологичния подготвителен период се предписва медикаментозен сън-почивка, след което бременната жена се събужда в активната фаза на контракциите.