Колко хора не казват за раждането на бъдещите майки, но наистина малко, за да опишат се оказва. Например нещо толкова просто като натискането: какво е това? Как е, "бутане надолу, а не в главата"? Каквото и да четете, каквото и да чувате в курсовете за подготовка на раждането, вашите чувства вероятно ще се различават от това, което си представяте..

И все пак има някои общи точки, които, съвсем вероятно, ще ви помогнат в критичен момент да разберете същността на случващото се и да действате интелигентно и спокойно..

Контракции и опити: каква е разликата

Първото нещо, което всяка бъдеща майка трябва да знае, е, че не можете да контролирате матката си. Тренировката на Abs няма да повлияе по никакъв начин на честотата или представянето. контракции. Работата е там, че в човешкото тяло има няколко вида мускули. Някои от тях, скелетни или набраздени, „се подчиняват” на сигналите от мозъка. Можем да ги контролираме по собствена воля: станете, седнете, разходете се, бягайте, вдигнете ръка, отпуснете се или затегнете пресата. Матката обаче, подобно на стомаха, хранопровода, пикочния мехур и кръвоносните съдове, е съставена от съвсем различен тип мускулна тъкан - гладка. Той се подчинява на сигналите на вегетативната нервна система и ние не можем да „напрягаме“ стомаха или да „отпускаме“ матката с усилие на волята.

Аргументи като „а, коремът ми е слаб, поради което са имали цезарово сечение“ са фундаментално погрешни. Никой не може да стимулира контракциите, като просто се натоварва малко..

Малко преди раждането плацентата и самото бебе започват да произвеждат специфични вещества, по-специално хормона окситоцин. Той също така причинява периодични контракции на матката - контракции. Контракциите са неприятни и болезнени, включително поради тази причина - за жена те са неочаквани и неконтролируеми. Тяхната цел е да накарат шийката на матката да се разшири, точно тази, която акушерът традиционно измерва по доста странен начин, с пръсти: отваряне на един пръст, два, пет...

Отваряйки се в „четири-пет пръста“ (10 сантиметра) - максимум, шийката на матката под натиска на детето се разтяга до такова състояние, че главата (или таза) на бебето вече може да „прореже“ в дупката. И тогава започват опитите.

„По време на изтласкването не само мускулите на матката се свиват - сега пресата и най-важното са диафрагмата. И вече можем да контролираме тези мускули!

Дори жени, които не са в най-добрата си спортна форма, могат да се напрягат и да смучат корема си - но какво, всички ние автоматично правим това пред огледалото! Но не сме свикнали да обръщаме внимание на диафрагмата си, като междувременно работата с нея не е толкова трудна. Вдишайте, отпускайки корема си - и тази мускулна преграда между гърдите и коремните кухини се спуска надолу.

Напрегнати, мускулите на пресата и диафрагмата действат върху матката, „изцеждайки“ детето от там. Обаче акушер-гинеколозите имат не по-малко ярък термин за това - „изгонване“, така че по време на раждането, ние принуждаваме мускулите да „изхвърлят плода“.

Как да се справя с бутането

И така, вашата задача при следващия изгонващ пристъп е да натиснете: да стегнете коремните мускули и да „притиснете“ матката отгоре с куполна диафрагма. За да направите това, трябва да поемете дълбоко въздух и, напрягайки се, задръжте изпълнените с дъх бели дробове да спуснете диафрагмата. Или не пропускайте!

„Това е точно същият нюанс, за който акушерката ще ви разкаже:„ Бутате в грешна посока! “ Всъщност при дълбоко вдишване стомахът може да не е замесен - всички усилия ще бъдат насочени към разширяване на ребрата (не забравяйте как дишаха дамите в корсети, определено не със стомаха). Най-неблагоприятният вариант е изобщо да не пропускате въздух в белите дробове, но след като поемете въздух, напрегнете гърлото си и издуйте бузите си - това е същото „натискане в главата“. Това е не само безполезно, но и вредно: от такова напрежение малките капиляри могат да се спукат, например в очите.

Важно е не само да натискате в правилната посока, но и да дишате правилно! Бързото издишване по време на бутане моментално отслабва натиска върху матката и детето, изтласкано „до изхода“, рязко „се оттегля“. Такива дръпвания дори могат да наранят бебето! Така издишайте бавно и плавно.

„По време на една битка можете да успеете да направите три, понякога четири опита.

Можете ли да действате по-ефективно? Мога! Опитите се засилват при смяна на позата. Така че, при вертикално раждане (когато жената коленичи или кляка), гравитацията й помага. Обикновеното раждане на масата за раждане обаче също е доста физиологично: по време на тласъка е достатъчно да се повдигне горната част на тялото, да се притисне брадичката към гърдите, обикновено с помощта на акушерка или съпруг, а това също ще създаде допълнителен натиск върху матката.

Бутането възможно най-често и възможно най-силно не е най-добрата тактика по време на раждането; понякога детето се движи твърде бързо по родовия канал и шийката на матката и перинеума нямат време да се разтеглят, понякога акушерът се нуждае от допълнително време, за да коригира позицията на детето. Но, както си спомняте, усилията могат да бъдат контролирани! Не напрягайте коремните мускули, дишайте спокойно и плитко - и няма да има допълнителен натиск върху матката!

Важно е да дишате правилно не само по време на усилията, но и в паузите между тях. Когато задържате дъха си отново и отново, кислородът в кръвта пада и бебето може да страда от хипоксия. Така че в паузите се опитайте да се отпуснете максимално, дишайте равномерно и спокойно. Така не само ще си възвърнете силата, но и ще оставите детето да "диша".

Какво усещате докато бутате

За разлика от контракциите, които много жени възприемат като болезнени спазми, детето притиска тазовото дъно по време на тласкането. Съответно нервните окончания в тази област са раздразнени и... по-голямата част от родилките изпитват най-силно желание за дефекация. Понякога детето натиска пикочния мехур, тогава има желание за уриниране.

Тези усещания се появяват, дори ако червата и пикочният мехур са напълно празни и често объркват родилките. Те се страхуват, че изпражненията или урината ще попаднат върху новороденото и е неудобно пред лекарите...

Първо, най-вероятно няма да има изхвърляне - това е просто илюзия, създадена от преминаването на детето през родовия канал.

Второ, ако това се случи, няма да изненадате никой от лекарите с това, ситуацията е обикновена.

На трето място, лекарите бързо ще премахнат всички изхвърляния, детето няма да има време да влезе в контакт с тях. Просто не се тревожете за това!

„Много жени смятат, че се прави клизма преди раждането, за да се предотвратят подобни инциденти. Това не е напълно вярно: претъпканото черво отслабва тласъка..

Когато изпразваме червата, напрягаме същите мускулни групи, както при бутане, и дори дишаме по същия начин, така че не се обърквайте от подобни усещания. Не се разсейвайте от раждането, работата!

Понякога родилката не изпитва нищо подобно и това също е нормално. Много зависи от чувствителността на жената и позицията на детето. В този случай майката наистина може да не разпознае опита и ще трябва да се довери на инструкциите на лекаря.

Болка по време на бутане

По-голямата част от жените изпитват неприятни усещания по време на опити - напрежение и парене във влагалището, опънати от главата на детето. Изненадващо, повечето майки твърдят, че болката при раждането е по-малко болезнена по време на напъване, отколкото по време на раждането! Има няколко обяснения за това..

Първо, емоционалното повдигане от съзнанието за близостта на срещата с детето. Всъщност, след 10-12 часа раждане (обичайната продължителност на дилатация на шийката на матката по време на първото раждане), половин час натискане е чиста глупост!

Второ, способността да се контролира силата и продължителността на тласкането също има положително въздействие..

 • И накрая, натискът има изход - напълно отворена шийка.
 • Но въпреки това е невъзможно да се каже, че опитите са безболезнени. Много зависи от прага на болката при жената.

  Ако имате нисък праг на болка, тогава естествено възниква въпросът - защо лекарите не обезболяват опитите? Всъщност, с помощта на епидурална анестезия можете да постигнете такава степен на анестезия, че родилката да спи спокойно през цялото време на раждането. Ето защо е невъзможно да се анестезира - трябва точно да усетите тялото си, защото сте пряко замесени в опитите!

  Имали ли сте някога легнала ръка или крак? Спомнете си колко ловко и точно сте действали с изтръпнал крайник... Така е и с опитите: облекчаването на болката намалява ефективността на вашите действия.

  Въпреки това, фармацевтичните учени вече работят върху лекарства, които безопасно ще облекчат болката в периода на изпотяване, като същевременно запазят чувствителността непроменена. Кой знае, може би след няколко години нашите идеи за опити ще остареят.?

  Опити по време на раждане

  Опитите отнемат само няколко десетки минути в целия процес на раждане, но това е най-важната част от раждането. В зависимост от физиологичните характеристики на вашето тяло, представянето на бебето и неговия размер, интензивността на раждането, както и от това каква е дадената бременност, продължителността на опитите може да бъде различна. Статистиката показва, че средно при първородните жени вторият етап на раждането продължава до два часа, а при многородящите жени - не повече от час.

  Значението на опитите

  Периодът на напъване започва, когато шийката на матката вече е достатъчно отворена, за да може бебето да премине. Всъщност това е тяхната роля: да помогнат на детето да се роди. Изтласкването е свиване на коремните мускули и диафрагмата, което създава вътрекоремно налягане, за да помогне за изхвърлянето на плода от утробата. Опитите се присъединяват към контракциите на етап, когато последните зачестяват значително, стават по-продължителни и болезнени.

  Опитите по време на раждане се случват рефлекторно, независимо от желанията на родилката, което се дължи на нарастващия натиск на представящата част на плода върху шийката на матката. Но за разлика от контракциите, те могат да бъдат контролирани. И това е цялата същност на раждането: майката и детето полагат взаимни усилия, за да ускорят дългоочаквания момент.

  Повечето жени по време на бутане изпитват усещане, подобно на състоянието на дефекация: изглежда, сякаш червата се изпразва и поради това възниква неудържимо и неудържимо желание за бутане - не бива да се сдържа, ако акушер-гинеколозите не го забраняват. По този начин природата помага на жената да оцелее най-ефективно в опитите и да се справи перфектно с основната си задача.

  Жена с опити

  В първия етап от раждането, когато контракциите са насочени към отваряне на шийката на матката, жената е в състояние да облекчи благосъстоянието си само като заема удобни пози и използва правилната дихателна техника по време на раждането. Контракциите са напълно независими от родилката, както и от хода на раждането през този период. Но вече с началото на опитите, от пасивен участник в процеса на раждане, майката се превръща в доста активна.

  Усещането на болката при раждането е изключително важно, така че анестезията не се използва за облекчаване на болката при раждането. Въпреки това родилките отбелязват, че с началото на опитите болката при контракциите не се усеща толкова много: цялото съзнание преминава към ефективно напрежение.

  Преминавайки през родовия канал, тялото на бебето ще изстиска околните органи. С едновременното натоварване на родилката това води до факта, че пикочният мехур и червата могат неволно да се изпразнят по време на опити. Като правило жената не обръща специално внимание на това по време на раждането, но често се притеснява от вероятното „смущение” преди раждането. Абсолютно не е необходимо да се притеснявате за това: първо, такива явления са напълно физиологични, нормални и познати на медицинския персонал, и второ, всички нежелани изхвърляния от тялото на майката незабавно се отстраняват от акушерката, така че контактът им с детето е изключен.

  Единственото правилно нещо по време на периода на опитите ще бъде да се концентрирате върху собствените си чувства и инструкциите на лекаря, който приема доставката. Сега много ще зависи от вас. Колкото по-добре и по-правилно натискате, толкова по-лесно е да се роди бебето. Трябва обаче да се разбере, че бързото раждане на дете е голям стрес за него, следователно, от време на време, лекарят може да направи "прекъсване" на напрежението.

  Винаги помнете, че детето се опитва толкова, колкото и вие по време на опитите. В допълнение, сега той изпитва липса на кислород, така че трябва да се подчинявате на лекаря безспорно! Необходимо е да се ограничат опитите, ако силното напрежение може да се окаже небезопасно, и да се даде всичко най-добро при опит, ако лекарят е дал такава команда.

  Как да натискате правилно по време на раждане?

  Със сигурност ще почувствате, че опитите са започнали. Но може да е твърде рано да натискате - слушайте инструкциите на Вашия лекар. Ако е необходимо да ограничите или спрете тласкането (не може да бъде елиминирано, тъй като се появява рефлекторно, независимо от вашето желание), тогава трябва да се отпуснете възможно най-много и да правите кратки, чести плитки вдишвания (превключете на "кучешко дишане").

  По време на изтласкването използвайте правилната техника на дишане, акумулирайки всички сили за напрежение. Когато дойде време да помогнете на бебето си, изпълнете следните стъпки:

   В навечерието на опита направете спокойно максимално издишване, а след това също спокойно и дълбоко вдишайте в стомаха - точно колкото е възможно по-дълбоко и не толкова, колкото е възможно.

  Работна сила - какво е това? Бутане: как да бутате и дишате правилно

  Положителният резултат от раждането зависи от професионализма на акушер-гинеколога и усилията на родилката. Трудовите болки завършват процеса на раждане. Трябва да натискате правилно, за да елиминирате рисковете за детето и да улесните майката.

   Кога да започнете да бутате

  Видео: възможно ли е да натиснете

 • Как да спрем преждевременното напъване
 • Как да натискате правилно по време на раждане
   Видео: как да натискате правилно по време на доставката
 • Продължителност на опитите при първородни и многоплодни
 • Отрицателни последици от грешни опити
 • Прегледи на жени

  Опити за работа

  Изтласкването е процес на неволно свиване на мускулите на женската репродуктивна система в началото на раждането. Обикновено тласкането е придружено от контракции. Тя обаче може да възникне сама. Опитите стимулират женското тяло да се подготви за раждане, настройват го за максимална концентрация и хладнокръвие.

  Много бременни жени се страхуват да раждат за първи път. Те вярват, че не могат да произведат бебе сами. Всъщност това не е така. Опитите по време на раждането, както и контракциите, помагат на бебето да премине самостоятелно през родовия канал и да се роди. В този случай акушерките играят ролята на асистенти, насочвайки детето и му помагайки да завърши необходимия път..

  Чувства на родилка по време на опити

  Периодът на изпотяване се характеризира с наличието на незначителни болкови усещания. Щат, сякаш искате да отидете до тоалетната "за големи".

  По време на раждането контракциите са болезнени, тъй като шийката на матката се отваря, разтяга, матката се свива. По време на раждането контракциите преливат в опити.

  Болката може да се дължи на перинеални сълзи, ако детето е голямо или жената се държи неправилно.

  Появата на синдром на болката зависи от прага на болката на майката, колкото по-висока е тя, толкова по-болезнени са усещанията.

  Когато опитите започнат?

  Всяка бъдеща майка трябва да знае по кое време започват родилните болки. Те се появяват внезапно. Майката няма ефект върху външния им вид. Струва си да се помни, че изтласкването е неволно рефлекторно движение на мускулните тъкани на женската репродуктивна система..

  Те започват през периода на максимална дилатация на шийката на матката. С помощта на бутане се намаляват следните видове мускулна тъкан:

  • коремна;
  • мускули на диафрагмата;
  • гръдна кухина.

  Благодарение на редовните рефлекторни контракции, вътре в коремната кухина се създава работно налягане, което влияе върху процеса на раждане на бебето..

  Основната роля на опитите е да изтласкат ембриона по родовия канал към тазовите органи и да го изгонят от утробата на майката. Обикновено опитите са придружени от процеса на контракции. Това помага на бебето да се роди възможно най-много. Въпреки това, за разлика от родилните болки, жената може да контролира опитите. Това е основната природна концепция за естественото раждане: максимални усилия от страна на бебето и майката за независимото раждане на детето.

  Как да намалите болката сами

  На въпрос дали е много болезнено да раждат, различните жени отговарят по различен начин. Знаеш ли защо? Всичко е в настроението. От незапомнени времена бъдещата майка е била подготвена за раждане. Тя просто беше научена как да се държи и децата се родиха естествено с малко или никаква външна намеса. Имало е ужасни случаи, но като правило родилката има здравословни проблеми.

  Тогава хората бяха по-близо до природата и тя между другото се грижеше за тях, както и досега: когато види детето си, майката забравя за болката. Искате ли да се убедите в това? Отидете във форумите и прочетете съобщенията на родилките, където те пишат: „Питай за всичко сега, преди да забравя“..

  Прагът на болката също е важен, макар и не ключовият. Най-доброто потвърждение за това е посещението на същата жена при болезнена процедура за самообслужване, например кола маска. Ако тя е в добро настроение, всичко ще мине гладко. Уморена и изплашена жена ще усети всички манипулации на господаря с всеки от лука си..

  В същото време има естествени регулатори на болката, знаейки за кои, можете също да ги намалите. Какво се има предвид?

  • Релаксация. Учените са провели изследвания, по време на които са установили, че болката, която бъдещата майка изпитва в момента на раждането на бебето, е само 30% поради самия процес на раждане, тоест само една трета! Всичко останало е следствие от безпокойство и страх. Последният насърчава освобождаването на хормони на стреса в кръвта. Те причиняват спазъм на съдовете, още по-голямо мускулно напрежение и намаляване на прага на болката, но най-важното е, че тези вещества блокират действието на ендорфини и енкефалини - естествени болкоуспокояващи, които самата природа е осигурила за родилката. Страхът също може да направи корекции в процеса на раждане, създавайки реална заплаха за живота и здравето на майката и бебето. Не забравяйте да помислите за това и да не му се поддавате.!
  • Масаж. Повечето майки, които са присъствали на партньорско раждане, на въпрос дали е много болезнено да раждат, отговарят, че всичко е поносимо. Защо? Защото до тях има партньори, които ги масажират. Обикновените поглаждания и триене стимулират нервните окончания, които също изпращат импулси към мозъчната кора. Ако триенето е интензивно, импулсите достигат по-бързо от сигналите за болка и болката притъпява. Но не се разстройвайте, ако партньорският труд не е за вас. Просто трябва да масажирате лумбосакралната зона (трапчинки над задните части) с длани или юмруци, ефектът ще бъде същият. Алтернативно, масажирайте гърба на ръката в точката на сближаване на костите на палеца и показалеца. Казват, че помага.

 • Дъх. Какво да направя, за да направя раждането по-малко болезнено? В началото на контракцията издишайте продължително през устата и след това вдишайте през носа. Продължителността на вдишването и издишването трябва да бъде еднаква. Ако контракциите се влошават, опитайте с кучешко дишане често и с малка дълбочина на вдишване..
 • Водни процедури. Преди няколко години беше модерно да се ражда първото дете във вода. Казваше се, че това е по-малко болезнена процедура. Отчасти тези хора бяха прави. Днес някои лекари препоръчват да се вземе топъл душ или да се отиде до тоалетната на първия етап от раждането (когато контракциите продължават), но само ако водата все още не е отстъпила и жената няма противопоказания. Ако искате да изпробвате и тази опция, първо се консултирайте с Вашия лекар!
 • И накрая, удобната позиция помага, но ще трябва да я изберете сами..

  Честота на опити за раждане

  Обикновено родилките се притесняват от слабостта на опитите или, напротив, от честата им проява. Каква трябва да бъде средната им честота?

  Опитите се появяват постепенно. Първоначално рефлекторната мускулна контракция е рядка. Постепенно темпото се увеличава. По времето, когато се роди дете, честотата на опитите за раждане е 2 до 3 минути. В този случай продължителността на един опит е около 15 секунди.

  Много жени са загрижени за това колко дълго продължават опитите за първородени. Общо тяхната продължителност е около 2-3 часа. За жени, които вече са родили, продължителността на активността на тласкане се намалява до 15 минути. Не се плашете, че опитите отнемат твърде много време. Струва си да се помни, че появата им означава последния етап от родовия процес..

  Продължителност на първото раждане


  Многобройни фактори могат да повлияят на продължителността на първото раждане..

  • Възрастта на жената;
  • Индивидуални физиологични характеристики;
  • Здравна група;
  • Презентация;
  • Размер и тегло на плода;
  • Лекарства, приемани по време на бременност;
  • Психологическа нагласа.

  Като правило, за първи път всичко отнема много повече време и колкото повече опит има в миналото, толкова по-лесно става раждането на друго бебе. Понякога лекарите трябва да се справят с усложнения: сълзи, които са зашити; кървене, което трябва да бъде спряно навреме. Има и ситуации, когато трябва да предпишете спешно цезарово сечение и да прехвърлите родилката от родилната зала в операционната.

  Съществуват и понятия като бърз и продължителен труд. В първия случай продължителността е по-малка от четири часа, във втория - повече от осемнадесет, когато се използва метод на стимулация или се предписва CS. И двата случая са извън нормата и имат свои собствени недостатъци, водещи до възможни усложнения.

  Защо майките на първородни получават специално внимание? Тук има психологически и физиологични аспекти и важността на всеки от тях не може да бъде пренебрегната. Бъдещата майка все още не знае през какво трябва да премине и затова се страхува много. Историите на приятели и познати, представянето на режисьора на родовия процес във филмите - всичко това допринася за засилване на страха.

  Ето защо жената иска да знае колко дълго продължава раждането на първичните животни, за да може да се подготви за нещо. Но този процес е трудно да се опише, тъй като всеки организъм е индивидуален. И за да намалите страха си, трябва да знаете стъпка по стъпка какво ви очаква в трудно и отговорно приключение, наречено „раждане“.

  Физиологичният аспект е неподготвеността на родовия канал. За първи път отварянето на шията отнема много повече време, което придава на раждането допълнителен отрицателен цвят.

  Как да разпознаем опитите?

  Един от най-често срещаните страхове на бъдещите майки е ненавременното признаване на принудителна дейност. Как да определим тяхното начало? За да направите това, струва си да си спомните какви са опитите. Те представляват неволни контракции на мускулната тъкан, тоест известен подтик към действие. В много случаи началото на опитите може да се сравни с желанието за дефекация..

  По време на периода на опитите родилката може да изпита усещане за пълно изпразване на червата. В същото време призивът за дефекация я кара да натиска по-силно. Какво трябва да направи родилката в този случай? Известно е, че бутането е основният помощник на жената при раждането. Следователно, колкото по-силно се опитва родилката, толкова по-лесно бебето ще премине през родовия канал..

  Какво да правите за жена, ако се появят признаци на родилни болки:

  • Не задържайте естествения импулс. Много първородни жени се страхуват от изхождане, докато се отпускат. Не се сдържайте. Това се отразява негативно на процеса на доставка..
  • Ако опитите са започнали, когато бъдещата майка е у дома, е необходимо да се извика линейка за хоспитализация. По това време жената трябваше вече да е събрала пакет с необходимите неща в болницата..
  • В приемния отдел на родилката ще бъде предложена прочистваща клизма. Това ще ви позволи напълно да изпразните червата си. След това бъдещата майка може да не се страхува, че по време на опити е възникнала неприятна ситуация.

  Чувства при раждането на плацентата

  Плацентата се нарича плацента, феталната мембрана и пъпната връв, които излизат от родовия канал след бебето. Обикновено лекарите изчакват, докато пъпната връв спре да пулсира (обикновено спира след 5 минути) и я прерязват. Новороденото се прехвърля в гърдите на майката. И е добре, ако той веднага започне да смуче мляко, в кръвта ще се освободи окситоцин, което ще провокира маточните контракции и ранното раждане на плацентата.

  Подозрителните жени също се страхуват от този процес, особено под влиянието на истории отвън. Междувременно това не си струва да се прави. Плацентата е гъбест, мек орган, чийто размер директно зависи от размера на плода. По принцип има не повече от 15 - 23 см ширина и 2 см дебелина. Формата на плацентата е овална или полукръгла, но не е дете. Тя се стеснява перфектно, като приема формата на родовия канал и излиза без проблеми. Лекарят може да помоли младата майка да настоява, но всичко това няма да й донесе голям дискомфорт..

  По време на зашиване може да е болезнено, особено ако по някаква причина е било забавено. Това се обяснява с факта, че действието на хормоните, които имат способността да облекчават болката в кръвта, приключва много бързо, а след това болката се увеличава. Намалете го с разтвор на новокаин или други болкоуспокояващи. Когато перинеумът е зашит след въвеждането им, това не боли, просто неудобно.

  Опити и контракции

  Неопитните жени бъркат тези 2 понятия. За да ги разберете, трябва да проучите по-подробно как се различават..

  Опитите и контракциите имат едно общо нещо - те изхвърлят плода от утробата на майката. Те се допълват. Това прави раждането много по-лесно..

  Контракциите протичат на 2 етапа. В първата те допринасят за отварянето на шийката на матката. Една жена не може да ги контролира. Тя обаче е в състояние да облекчи състоянието си и да намали продължителността им. За това има специални дихателни упражнения..

  Вторият етап на раждането се характеризира с напредването на плода по родовия канал. Контракциите също играят ролята на асистент тук. През този период възникват първите опити. Благодарение на тях плодът се движи в необходимата посока. Тъй като тласкането е рефлекторно свиване на мускулната тъкан, родилката може да ги контролира сама. За да улесни много процеса на раждане, жената трябва да спазва основните правила на поведение, когато се опитва.

  Каква е разликата между опитите и контракциите? Контракциите възникват естествено. Родилката не може да ги контролира. Използването на специални упражнения само леко ще облекчи състоянието й. Опитите в повечето случаи подлежат на контрол. С правилните действия на родилката, с опити, раждането на бебе няма да отнеме много време.

  Появата на опити във втория етап на раждането винаги означава начало на последния етап. Бебето ще се роди много скоро. За да направи този процес по-бърз, жената трябва активно да помага на детето, спазвайки инструкциите на акушер-гинеколозите.

  Винаги ли е трудно да се роди за първи път?

  Примипарите са особено притеснени от продължителността на раждането и това не е изненадващо. Когато ражда за първи път, жената не знае как ще се държи тялото в стресова ситуация, какви усилия ще се изискват от нея и дали ще успее да преодолее този етап от живота си.

  Повярвайте ми, доколкото можете, защото раждането е естествен физиологичен процес, който се контролира от опитен акушер.

  Никой няма да може да каже точно колко болезнено ще бъде раждането и колко дълго ще продължи за вас, но има закономерност: всяко следващо раждане е по-бързо и лесно, макар че правилото не е абсолютно - практиката показва, че то се нарушава редовно.

  Случва се жена, която е родила първото си дете, да слезе с „лека уплаха“, а се случва и третото бебе да не иска да излезе на бял свят - не можете да познаете. Но винаги трябва да се настроите за благоприятен резултат и да следвате стриктно препоръките на акушер-гинеколога..

  Важно е да разберете, че трябва да преминете през няколко етапа - контракции, опити, раждане на плацентата - и всеки има индивидуална продължителност.

  Действия на жената по време на опити

  Ако бъдещата майка внезапно има силно желание за дефекация, това означава, че родилните болки са започнали. Жената не трябва да изпада в паника. При всяко състояние бременната жена трябва да запази спокойствие. Нейното настроение, чувства и страхове се предават на детето.

  И така, жената е сигурна, че опитите са започнали. Как да натискате правилно:

  1. На първо място, трябва да се свържете с Вашия лекар. Той ще проведе изследване на позицията на плода и ще даде разрешение за самостоятелно провеждане на опити.
  2. Можете да започнете да натискате едва след като бебето е преминало изцяло през родовия канал. Ако детето е в тазовата област, можете да натиснете. Ако не, струва си чакането. Местоположението на плода се определя от лекаря.
  3. За да могат опитите по време на раждането да преминат възможно най-безболезнено както за майката, така и за бебето, трябва да следвате и основните правила за дишане.
  4. Не бъдете твърде ревностни. Разбира се, бутането е благоприятно за бързо раждане. Но при прекомерно усилие, жената може да изпита преждевременна слабост, загуба на сила, изтощение. Това заплашва с последици като нарушена циркулация на кръвта и ограничаване на доставката на кислород за детето..

  Колко продължават първичните контракции?

  Този процес е силно индивидуален. Болковите усещания с тонизиращо напрежение на матката могат да продължат до 24 часа, докато с течение на времето те са склонни да се увеличават. Твърде дългите контракции могат да застрашат плода - по-специално може да започне остра хипоксия и поради това акушер-гинеколозите често раждат жени с продължителни контракции чрез операция, наречена цезарово сечение.

  Случва се изхвърлянето на плода да се постигне чрез по-консервативни методи, например чрез вливане на капкомери със специални лекарства за активно свиване на матката, пункция на феталния пикочен мехур и др. Трябва обаче да сте напълно подготвени за всяко развитие на събитията.

  Как можете да разберете, че раждането е започнало при първородни?

  • Тоничните напрежения се появяват периодично, с характерни паузи;
  • Болковите усещания прогресират с всяко ново свиване;
  • Продължителността на самата "атака" също се променя. Това става по следния начин: първата контракция продължава 40 секунди, последвана от „почивка“ от 20 минути, последвана от контракция от 40 секунди и „почивка“ от 15 минути. При този темп „времето за почивка непрекъснато намалява;
  • Матката е тонизирана, което може да се усети чрез просто поставяне на ръка върху долната част на корема (тя става твърда, почти каменна и рязко напрегната);
  • Болката при реални контракции има разпространяващ се, излъчващ, вълнообразен характер. На жената може да изглежда, че произхожда някъде в средата на кръстната кост, след това се разпространява до бедрата и, като че ли, обгръща корема.

  По това време е важно да се обадите на лекаря и да отидете в родилния дом. Докато чакате помощ, такси или съпругът ви в колата, важно е да не се задръствате или да изпадате в паника. Опитайте се да седнете на удобен стол, започнете да дишате дълбоко, помислете за най-доброто. Можете да започнете да пеете - правилните звуци на диафрагмата се преподават не само в музикалните училища, но и в курсове за бременни жени.

  Ако възнамерявате да раждате у дома, спешно се свържете с акушерката си, за да може да пристигне навреме..

  Методи на поведение по време на опити за работа

  В момента в съвременния свят е обичайно да се използват 2 основни типа поведение, когато се правят опити:

  1. Естествено.
  2. Контролиран.

  Естественият тип поведение предполага пълно доверие в природните сили на природата. Ходът на опитите за работа не се контролира от нищо отвън. Жената не задържа дърпащите импулси. Общоприето е, че самата женска природа ще помогне на детето да се роди..

  Контролираният тип предполага пълно подчинение на думите на акушер-гинеколога. Жената натиска само през период от време, строго регламентиран от лекар. Този метод ви позволява напълно да контролирате процеса на раждане. Лекарят постоянно следи местоположението и движението на ембриона.

  Кой от съществуващите видове принудителни действия да избере, родилката трябва да реши сама, след като преди това се е консултирала с лекуващия си акушер.

  Периоди и етапи

  Жената не може да контролира контракциите. Те започват и се развиват независимо от нейната воля..

  Първите маточни контракции се наричат ​​латентни (латентни). Можете да ги различите от фалшивите по честотата на повторение. Фалшивите контракции, които присъстваха в периода на „предвестници“, бяха редки и като цяло не бяха много болезнени. И ако те причиняваха неудобства, то по-психологически.

  Реални контракции от самото начало се случват на равни интервали. Първите контракции могат да бъдат доста кратки и редки. Една контракция обикновено се повтаря на всеки 30-40 минути и продължава не повече от 20 секунди. Ако това се случи, не може да има съмнение - раждането е започнало.

  Но не бива да се паникьосвате и да тичате из апартамента си в търсене на телефон, за да се обадите на линейка на този етап. Латентният период на контракциите е най-дълъг, жената има поне 4-6 часа, за да се събере спокойно и не по-малко спокойно да отиде в родилния дом, като не забравя документи и важни за хоспитализацията неща.

  Жената трябва да дойде в родилния дом, когато контракциите се повтарят на всеки 10 минути, а при второто или третото раждане малко по-рано, тъй като всеки етап от раждането с повторна бременност протича по-бързо.

  Продължаването е активната фаза на контракциите. Обикновено вече е под наблюдението на лекарите. Смята се, че започва след като шийката на матката се отвори три сантиметра. Контракциите се засилват, всяка с продължителност поне 40-50 секунди, те се повтарят на всеки 4-5 минути. След този период започва етапът на най-силните контракции..

  Контракциите на матката в преходния период преди изтласкване се повтарят на всеки 1-2 минути и продължават максимум 60-70 секунди. Шийката на матката е напълно отворена, дилатацията е 10-12 сантиметра.

  Съвети за облекчаване на родилката

  След като научи какви са опитите, всяка бъдеща майка иска да облекчи състоянието си възможно най-много, без да навреди на бебето. За да направите това, трябва да спазвате следните прости правила:

  • За да облекчите състоянието си, по-добре е да заемете клекнала позиция по време на раждането.
  • Когато лежите хоризонтално, дръпнете краката си възможно най-близо до брадичката и ги разтворете в страни.
  • Когато бутате, не можете да насочите основните усилия към главата. Необходимо е да се бута в областта на таза. Очите и тилът трябва да са възможно най-отпуснати. Когато очите са напрегнати, ще има спад на вътреочното налягане, което ще се отрази зле на остротата на зрението. Ако напрегнете задната част на главата си по време на бутане, впоследствие може да получите главоболие и периодични спадове на вътречерепното налягане.
  • Ако е възможно, опитайте се да ограничите плача. При плач се отделя адреналин, който блокира достъпа на кислород до тялото на детето. Това може да доведе до хипоксия..

  Какво е?

  Контракциите на маточните мускули, които се появяват периодично и постоянно динамично се увеличават, се наричат ​​„борба“ за естеството на болката. Тя „хваща“ гърба, кръста и корема на родилката и след това постепенно „пуска“. Нормалното раждане винаги започва с появата на такива усещания. Разбира се, може да има няколко опции. При някои водата първоначално излиза, при някои изливането на околоплодната течност и контракциите се случват едновременно. Но тези варианти се считат за усложнения и нямат нищо общо с нормата. Механизмът на контракциите е много сложен. Така че те могат да започнат само ако са изпълнени редица важни условия:

  • в тялото на бременната жена се произвеждат достатъчно релаксин и окситоцин, а нивото на прогестерон, който спомогна за поддържането на бременността, намаля;
  • достатъчно количество протеин - актомиозин се е натрупал в клетките на маточната тъкан, което осигурява контрактилитет на клетъчно ниво;
  • шийката на матката е доста "зряла", омекотена и еластична.

  Контракциите започват в една част от мускулната тъкан на матката и постепенно се разпространяват в съседни области, докато цялото тяло на матката, както и шийката на матката, не участват в контракцията.

  Този стегнат и кръгъл мускул е много силен и следователно отварянето му е дълъг въпрос. Влакната на шията с всяко свиване стават по-къси, самата шийка се отваря. Когато разгъването приключи, бебето ще може да напусне утробата..

  Опити. Дишаме правилно

  За да може процесът на раждането да премине не само бързо, но и ефективно както за майката, така и за бебето, трябва да се спазват основните правила на поведение. Те включват активно дишане по време на опити:

  1. Когато родилката усети началото на тласък, тя трябва да поеме дълбоко въздух и да задържи дъха си.
  2. Отпуснете напълно лицето, бедрата и задните части.
  3. Коремните мускули, напротив, трябва да бъдат напрегнати, доколкото е възможно..
  4. Докато стягате коремните мускули, постепенно намалявайте зоната на натиск надолу към перинеума.
  5. Не бъдете твърде ревностни. Отпуснете се напълно след 5 секунди.

  Правилното дишане по време на бутане помага на детето да премине родовия канал. Струва си да се помни, че неговото насърчаване се извършва при издишване на жена. Тя трябва да бъде гладка и никога остра..

  След като тласъкът отмине, трябва да възстановите спокойното дишане и да се опитате да се отпуснете възможно най-много. Така една жена ще набере сили да продължи раждането..

  Как да натискате правилно по време на раждане

  Родилката веднага ще усети, когато опитите започнат. Трябва да се съсредоточите върху препоръките на лекаря и да се опитате да ги следвате.

  Важно е да се прилагат съществуващите дихателни техники по време на бутане. Препоръчително е да се запознаете с тях предварително на специални курсове.

  Как да се държим по време на контракции и опити:

  1. На етапа на изчакване на следващата контракция вдишайте дълбоко, след това бавно и бавно освободете въздуха от белите дробове.
  2. В началото на контракцията задръжте дъха си и се наведете леко напред, притискайки брадичката си към областта на гърдите, разтворете краката си и ги дръпнете към себе си.
  3. След това постепенно можете да започнете да натискате. Правете това в „пика“ на физиологичния тласък, когато поривът се усеща най-много. Опитайте се да насочите усилията надолу, сякаш „изтласквате“ плода от утробата.
  4. Директни опити към центъра на изразени болкови усещания. Ако дискомфортът и усещането за парене в областта на влагалището и шийката на матката се увеличават с всеки нов опит за изтласкване на плода, тогава правите всичко както трябва.
  5. Трябва да натискате до момента, в който трябва да поемете отново въздух.
  6. Въздухът трябва да се издишва бавно, след което трябва да бъде набран в белите дробове, задръжте дъха си и повторете манипулацията отново.
  7. При всяко следващо тласкане се опитайте да избутате детето напред.


  Правилното напъване ще помогне за естественото изтласкване на плода от утробата

  При натискане е невъзможно да се напрягат очите и лицето; в процеса трябва да участват само диафрагмата и мускулите на долната част на тялото.

  Дишането трябва да бъде гладко, равномерно и ритмично. Дръпванията и значителните спадове са изключени. Те могат да върнат бебето обратно в утробата отново..

  По време на опити за изразяване на болка чрез крещи не е желателно. Те няма да помогнат, но ще отнемат много сили. Трябва да натискате в мълчание. Ако е трудно да издържите, по-добре е да замените писъците с мрънкане.

  Една битка трябва да има поне три поредни опита. Един дълъг, но непродуктивен тласък ще ограничи достъпа на бебето до кислород.

  Между силните контракции се опитайте напълно да се отпуснете, за да натрупате сили за следващото напрежение. Важно е родилката да се научи как правилно да разпределя силите.

  Полезен съвет: За да направят труда по-лесен и по-бърз, експертите препоръчват вертикален труд. Те допринасят за по-правилното напрежение по силата на закона за гравитацията. Удобството по време на раждане зависи от избора на позиция..


  За удобно и безопасно вертикално раждане се нуждаете от специален стол, попитайте предварително дали е наличен в избрания родилен дом

  Видео: как да натискате правилно по време на доставката

  Риск от усложнения

  Трудовата дейност не винаги следва класическия сценарий. За съжаление някои жени имат слаб труд. Включва:

  • слабо състояние на опитите;
  • слабост на родилните болки;
  • пълно спиране на контракциите.

  Слабото състояние на опитите се характеризира с участието в процеса само на мускулите на коремната кухина. Това често се случва при жени с наднормено тегло, при родилки, които вече са били майки повече от веднъж, при родилки с болести на коремната кухина.

  Ако по време на раждане има съмнение за слабо състояние на опити, трябва незабавно да се свържете с лекуващия акушер за преглед. Според състоянието и способността на жената да тласка, се предписва медикаментозно лечение.

  Родовите болки са неразделна част от процеса на раждане на бебето. Ако спазвате основните правила за дишане и поведение на жената, можете значително да ускорите срещата между майката и новороденото бебе..

  Ефект от натискането върху дете

  С всяко ново усилие детето все повече прониква в околната среда. Тоест при всяко тласкащо движение бебето постепенно преодолява родовия канал, за да се срещне с майката.

  В периода на стрес е важно да слушате лекаря, за да не навредите на детето..

  • Промоция на бебешка глава

  Чрез гениталния процеп главата на плода се нарязва при първото тласкане и когато изчезне, главата също се скрива. Опитите през този период са много важни, тъй като детето е в състояние на временна хипоксия..

  • Раждане на главата на бебето

  Вулварният пръстен става по-широк с всяко упражнение за бутане, а появяващото се чело не позволява пролуката да се затвори. Ражда се цялата глава (чело, нос, лице, брадичка). За 1-2 опита се ражда главата на бебето.

  • Раждане на торса и краката

  С правилното представяне на бебето, раждането протича доста бързо. След появата на главата се ражда тялото. Лекарите и акушер-гинеколозите помагат на бебето. Раменете се раждат на свой ред: първо едното, после второто. При раждането им е важно да не прекалявате отвън, тъй като можете да повредите брахиалните плексуси и шийните прешлени. След раждането на ръцете на плода те се поставят върху гърдите и детето се отстранява напълно. Бебето се ражда.

  Оценката на състоянието на детето се извършва по 10-степенна скала на Apgar, която отчита: мускулен тонус, сърдечен ритъм, наличие на рефлекси, цвят на кожата и дълбочина на дишането.

  Напреженият период оказва своето влияние върху роденото бебе. Дългото и трудно раждане оценява състоянието на бебето на 6-8 точки.

  При слаб труд, детето се отстранява от майката със специални акушерски форцепс. Ако не използвате форцепс, има голяма вероятност да имате все още дете или с нисък резултат по рейтинговата скала.

  Продължителност

  Основният въпрос е колко дълго продължават контракциите. Доста е трудно да се отговори еднозначно, защото много зависи от индивидуалните характеристики на женското тяло, от броя на ражданията, от възможни усложнения, които е доста трудно да се предвидят. Средно (това са много усреднени стойности), контракциите продължават толкова дълго във времето:

  Период на контракции

  Първо раждане

  Последващи раждания (второ, трето и т.н.)

  Раждането на дете е голяма радост за цялото семейство, но болезнените усещания по време на раждането, които съпътстват както контракции, така и опити, остават само за един човек - майка му.

  Естеството на болката и процесите, довели до нейното възникване, са много различни в различните периоди на раждането..

  Как да разберем, че контракциите са започнали?

  Определянето на началото на раждането не е толкова трудно, колкото изглежда на бременните жени. Истинските контракции на труда се различават от фалшивите контракции и предшественици по ритъм. От самото начало те се появяват с определена честота и периодичност. Достатъчно е за няколко часа да наблюдавате собственото си състояние с хронометър или часовник с втора ръка и ще стане ясно, че най-реалните контракции са започнали.

  При истински контракции няма да помогне нито промяна в позицията на тялото, нито топъл душ, нито чай с мащерка, нито каквото и да било, което е помогнало при фалшиви контракции. Невъзможно е да се забавят или спрат тези реални маточни контракции..