Първият прототип на заместител на кърмата е създаден през 1867 г. от швейцарския концерн Nestle. Оттогава изкуственото мляко на прах за кърмене е подобрено и замества майчиното мляко за бебета. Следователно, формулата за нано мляко е успешен лидер на пазара на бебешки храни. Формулата NAN за бебета е възможно най-близка до кърмата. Ако жената няма кърма, тя винаги може да разчита на Nestle NAN.

Относно видовете NAN смеси за здрави деца

В различни периоди от живота нуждата на бебето от определен състав на сместа ще се различава. Възрастовият фактор в развитието на смесите не може да бъде пренебрегнат. Имайки това предвид, специалистите на Nestle създадоха скала за бебешка храна за бебета от раждането до 2-годишна възраст..

От раждането до шест месеца живот на бебетата се препоръчва да дават NAN 1 адаптирано мляко в суха форма. От половин година от живота е показана вече суха млечна формула NAN 2. От 12 месеца вече се използва бебешко мляко NAN 3. От 18 месеца бебешкото мляко NAN 4 може да бъде въведено в диетата на детето. Млечната формула и бебешкото мляко трябва да се дават на деца изключително според възрастовия критерий. Трябва да се спазва всичко, което е посочено на буркана със сместа по отношение на възрастта на детето. В крайна сметка тялото на бебето просто не може да възприеме състава на сместа, предназначена за по-голямо дете. Сега освен сухи смеси NAN 1 и NAN 2 има и течни смеси за деца на тази възраст. Обем на опаковката - 200 мл. Няма разлика в състава между течна смес и суха. С нея е по-лесно, защото не е нужно да се готви, тя просто се налива в шише за хранене.

Малко за състава на nan формула за здрави бебета

Протеин

Nan 1 и nan 2 са смеси, а nan 3 и nan 4 са мляко на прах за хранене на деца. Сместа, за разлика от млякото, се характеризира с намалено съдържание на протеин поради наличието на деминерализирана млечна суроватка в нея. В млечната напитка nan 3 или nan 4 се постига балансиране на протеините поради съдържанието на обезмаслено мляко и суроватъчен протеин в продукта. NAN 1 обикновено има идеални съотношения на суроватка и казеин (70:30). Това е много близо до съответното съотношение в кърмата - 80:20.

Просто няма други смеси с подобно съотношение. Съотношението на суроватъчните протеини за NAN групи 2, 3, 4 е 60:40. Това съотношение е същото като при зрялото кърма при жена, която кърми по-голямо дете. Името на този суроватъчен протеин е OPTIPRO. В протеините OPTIPRO производителят успя да постигне необходимия баланс на аминокиселините и правилното съотношение на протеините. Сместа NAN 1 съдържа незаменими аминокиселини, които не се съдържат в кравето мляко. Това са таурин, хистидин и фенилаланин.

Мазнините в продуктите на NAN са представени от смес от естествени масла и рибено масло, която е незаменима по всички параметри. Това са оптимални мазнини за малки деца..

Въглехидрати

Въглехидратният компонент на NAN смесите е естествена лактоза, която, когато се комбинира с малтодекстрин, придава на продуктите на Nestlé сладък вкус. Правилната комбинация от въглехидрати дава на детето желаното състояние на ситост.

Други компоненти от състава на NAN смеси

Живи култури на лечебни бифидобактерии BL (пребиотици) присъстват в адаптираното мляко за кърмачета nan. Те са предназначени да формират полезна микрофлора в дебелото черво. Прибиотиците също помагат за укрепване на имунната система на бебето. В смеси от nan група 2,3,4 присъстват лактобацили, които през цялото време трябва да бъдат в храносмилателния тракт на човека, допринасяйки за потока на правилния метаболизъм в тялото на детето. Също така лактобацилите, попадайки в устата на човек, допринасят за предотвратяването на кариес.

Каква е разликата между nan и optipro?

Наскоро сместа от NAN групи 1,2,3,4 изчезна от магазините. На рафтовете вместо него можете да видите NAN OPTIPRO за съответните групи. Различен ли е този продукт? По принцип не, но все пак има някои разлики. Те могат да бъдат посочени въз основа на проучването на продуктите.

Опаковка. Дизайнът на кутията NAN OPTIPRO е леко променен. Появи се закачливата дума OPTIPRO. Преди това беше написано с дребен шрифт долу вдясно. Сега тази дума беше подчертана с едър шрифт и поставена в центъра на буркана под думата NAN.

По отношение на състава това е един и същ продукт, но е претърпял трансформации по отношение на съдържанието на конкретни елементи..

Процентът на някои позиции на микроелементи се е променил. Сега NAN OPTIPRO съдържа повече калций, фосфор, витамин А, витамин Е и пантенова киселина. Съдържанието на желязо, напротив, е станало по-малко.

Палмовият олеин (един от сортовете палмово масло) вече не се използва в смесите NAN OPTIPRO. Концернът Nestle отказа да използва палмово масло за производството на своите продукти във връзка с разгръщащата се компания за "антиреклама" на този компонент.

Няколко думи в заключение

Какво да правя, ако едно дете е яло NAN? Мога ли да премина към OPTIPRO. Несъмнено да, и то веднага и изцяло. NAN сместа от всички групи се преустановява. Но пускането на OPTIPRO, подобрено във всички отношения от NAN, е в разгара си. Така че, не е нужно да търсите нано на рафтовете на магазините, но можете спокойно да закупите optipro.

Nan Optipro 1,2,3,4: описание, сравнение на състава, характеристики

Световноизвестната компания Nestlé произвежда бебешки храни както за здрави деца, така и за деца с хранителни алергии, ниско тегло и недоносени бебета.

"Nan Optipro" за новородени - широка гама от адаптирано мляко за деца от раждането до една година и половина. Тези смеси са предназначени за здрави деца, съставът им е балансиран точно за нуждите на "средното" бебе.

Специална разлика в състава на смесите "Nan Optipro" в протеиновия комплекс.

"Optipro" е комплекс от протеини, чийто състав е разработен от специалистите на компанията специално за адаптирано мляко с кърма. Не само разглежданата хранителна линия съдържа тези протеини, някои други смеси от Nestlé (Ферментирало мляко, Triple comfort, Antireflux, Pre) също го съдържат.

Протеинът е може би най-важният компонент в храненето на новородено бебе, поради което е във всички формули и се обръща много внимание на неговия състав. По-нататъшното правилно развитие на детето, както психическо, така и физическо, зависи от правилния качествен и количествен прием на протеин в ранна възраст..

Всяка формула за кърмачета "Nan Optipro" е предназначена за различна възраст, поради което количеството протеин (и неговият състав) е различно.

Понякога майките се измъчват от въпроса - може ли да има алергия към "Nan Optipro"?

Отговорът е да. Ако детето е диагностицирано с алергия към кравешки протеин или дефицит на лактаза, тогава тази смес няма да работи за него, ще предизвика алергични реакции, свързани с наличието на краве мляко в протеина.

NAN ® 1 OPTIPRO

За бебета от раждането до шест месеца. Не може напълно да замести кърмата и се използва само в случаите, когато по някаква причина новороденото не може да яде майчиното мляко.

Млечната смес "Nan Optipro" съдържа 1,24 грама протеин на 100 грама храна. В същото време съотношението на протеини и суроватка тук е 30 към 70, тоест суроватъчна смес.

За разлика от останалите, тази смес съдържа максимално количество мазнини (3,6 g) и лактоза (7,5 g).

Има и нещо, което го няма в следващите смеси - карнитин (1 g) и таурин (5,1 g).

Лека и ронлива смес "Nan Optipro 1" може лесно да се разреди, без да се образуват бучки.

Рибната миризма не трябва да притеснява мама - в диетата има рибено масло.

Осмоларност на храненето "Nan Optipro 1" - 296 mOsm / kg.

NAN ® 2 OPTIPRO

За бебета над шест месеца, но под една година. Не е подходящ за деца на възраст под шест месеца поради естеството на състава.

Вече няма карнитин и таурин, по-малко мазнини (3,2 g), лактоза (5,1 g), линолова (0,47 g срещу 0,53 g) и алфалинолова киселина (54,2 g срещу 64,5 g).

Но повече въглехидрати - 8,3 грама и протеини - 1,3 грама.

Осмоларност на храненето "Nan Optipro 2" - 238 mOsm / kg.

NAN ® 3 OPTIPRO

За деца над една година. Напълва бебето с енергия, когато има особено нужда от него, защото след една година бебетата стават толкова активни!

Експертите не препоръчват въвеждането на краве мляко в допълващи храни за деца на възраст под три години, то може да претовари незрелия храносмилателен тракт на детето и следователно се появяват такива смеси - тук има достатъчно протеин, така че да е полезно и да не вреди на бебето.

Съставът на "Nan 3 Optipro" съдържа максимално количество протеин в сравнение с предишните смеси - 2 g на 100 g храна.

Има повече лактоза, отколкото в "Nan 2", но по-малко, отколкото в "Nan 1" - 5,7 g.

Няма арахидонова киселина и съдържанието на алфалинолова киселина е намалено. Без таурин и холин.

Сместа съдържа максимално количество биотин - 2,7 μg на 100 g от сместа.

Осмоларност на храненето "Nan Optipro 3" - 255 mOsm / kg.

NAN® 4 OPTIPRO

За напълно "възрастни" - за деца над една година и половина.

За разлика от Nan 3, това хранене съдържа повече мазнини, киселини, протеини и въглехидрати..

Има и много лактоза - 5,98 g.

Осмоларност на храненето "Nan Optipro 4" - 255 mOsm / kg.

Сравнение на смеси "NAN OPTIPRO"

Вече сравнихме някои показатели, сега ще говорим за останалите, къде са повече, къде са по-малко и колко важни са за детето. За целта показваме състава на смесите "Nan Optipro" в таблицата.

Омега-3 и Омега-6 - киселини, необходими и незаменими за живота и развитието на малък организъм, са в състава на въпросната диета. Максималният им брой, разбира се, е в сместа от първия етап..

Пробиотиците (полезни бифидобактерии) са компонент, който не се среща във всяка кърма за кърмачета.

Bifidobacteria Longum, които са част от "Nan Optipro", са пробиотични бактерии, които едни от първите започват да колонизират червата на човек (новородено). Основната им функция е да подпомагат храносмилането на въглехидратите. Но именно въглехидратите са толкова важни за трохите в ранните етапи от живота. Те също така са в състояние да намалят скоростта на растеж и разпространение на вредни бактерии в червата..

Тези бактерии имат противовъзпалителни и имуномодулиращи свойства..

Lactobacillus rhamnosus също е част от пробиотичния хранителен комплекс Nan Optipro. Основната им функция е да разграждат лактозата, тоест млечната захар..

Лактозата е много важна за новородените бебета, когато се усвояват и разграждат от лактоза, се получават глюкоза и галактоза, които изпълват тялото с енергия.

Бактерията Rhamnosus може да предотврати диария, инфекции на пикочните пътища и да облекчи симптомите на раздразнените черва.

Съставът "Nan Optipro" за всяка възраст съдържа горните пробиотици.

Малтодекстринът е сгъстител, често използван в детската храна. Не е полезно, но няма никаква вреда в него, въпреки това, много майки се противопоставят на присъствието му в кърмата.

Следователно смесите "Nan Optipro" не го съдържат, с изключение на сместа от четвъртия етап за трохи, по-стари от година и половина.

В състава на всички разглеждани смеси няма палмово масло и нуклеотиди.

Всички смеси съдържат пълна гама витамини и минерали, особено важни:

Калций - участва в много жизнени процеси в организма, особено важен е за правилната структура на костите на скелета. Най-много калций съдържа млечна смес "Nan Optipro 4" - 98,3 mg. Минималното му съдържание в сместа от първи етап е 44,5 mg.

Желязото - важно за правилното функциониране на сърцето, кръвоносната система, играе важна роля в кръвообразуването. Съдържанието на желязо във всяка смес не е особено различно - от 0,6 до 1,1 mg.

Цинкът е важен елемент за работата на мозъка на бебето, функционирането на имунната система. Недостигът на цинк може да повлияе неблагоприятно върху развитието на бебето. В "Nan Optipro 1" и "2" цинкът е 0,7 mg. В последната разглеждана смес максималното й количество е 0,84 mg.

Йодът е важен за почти всеки жизнен процес, недостигът на йод може да доведе до психични разстройства. Най-малко йод в Nan Optipro 1 е 12 μg, в Nan 2 - 16,9 μg, в Nan 3 - 20,1 μg и в Nan 4 - 21,7 μg.

Всичко е свързано с Nan Optipro за бебета от раждането до година и половина.

PS: За да разберете как да развъждате Nan Optipro, трябва да потърсите тази информация на опаковката на храните. В зависимост от възрастта на детето се изисква различно количество вода и сух прах.

Формула за бебешко мляко Nestle NAN organic 3 - ревю

Детето ми израсна в Nan Optipro, защо избрахме биологично? Сравнение

 • Получено с условието да напишете рецензия (безплатно или с отстъпка)

Здравейте!
Като начало купувам мляко Nan вече повече от две години, тъй като съм майка на малки деца. Тогава за второто бебе започнах да купувам доказано!
Когато органичното мляко Nan се появи в магазините, то естествено ме привлече като майка, но изплаши цената!

Ако беше възможно да закупите мляко Optipro с отстъпка за 400-500 рубли, тогава органичното мляко струва 1149 рубли за 400 грама, нищо не е толкова широко! Но любопитството се възползва!
Първо го купих с отстъпка за 869 рубли в лодка.

И ще кажа, че вкусът им е много различен! Био, не е захарно, нежно и е чудесно да давате такова мляко на бебе, за да не прекъсне желанието за хранене от гърдата.
Каква е основната разлика между това мляко от Optipro?

Направено с органично обезмаслено краве мляко.
Тоест, кравите произвеждат мляко, като консумират трева от пасища, които не се обработват с торове или химикали, а се отглеждат само в естествената им среда в съответствие със сертифицираните органични стандарти.

Това е международна система за сертифициране, при която етапите на производство се проверяват постоянно, не е достатъчно да се получи този сертификат, необходимо е да се спазват стандартите на всеки етап, или той ще бъде оттеглен.
Какво точно казва този международен сертифициран органичен сертификат.
Критерии за сертифициране.

 • навременна и минимална обработка на почвата
 • постоянен мониторинг на почвата за наличие на хранителни вещества в нея
 • за борба с вредителите могат да се използват само растителни продукти
 • забрана за използване на ГМО
 • съоръженията за съхранение на събраната реколта трябва да бъдат сертифицирани
 • списъкът на съставките е посочен съгласно INCI
 • забранено е използването на нефтохимични съставки, силикони, синтетични аромати, синтетични багрила,
 • етоксилирани съставки, бензен хексан, пропилей гликол, бутилен гликол
 • тестовете върху животни са забранени
 • разрешено е използването на консерванти, получени от естествени източници

Цялото мляко Nestlé е произведено в Швейцария.

Опаковката е херметически затворена. Първо трябва да премахнете защитата под формата на сбруя. Под капака, още един зашит фолио филм!

Тук съпругът ми предпочита да съхранява лъжица върху него, много е удобно.

Дъщеря ми не обича сладки вкусове, а това мляко е божи дар! Но това е биологичното мляко, което ме привлича към него! В крайна сметка вие искате най-доброто за вашето бебе!

Млякото се разрежда перфектно във вода, няма нито една бучка, дори и да се разрежда с каша. На вкус е като мляко на прах, но по-меко и меко, без мирис.

Ние сме на година и половина и ядем каши само сутрин и вечер и е поносимо да купуваме мляко на такава цена, Когато не е за запаса купувам Optipro, но е по-сладко и млякото в него не е био. Тъй като цената хапе, бях много щастлива, че ми донесоха 400 грама буркан за тестване, защото успях да го харесам.

Млякото не съдържа палмово масло, консерванти и ГМО. Съдържа комплекс от витамини и минерали, необходими за развитието на детето.

Нека всички деца да бъдат здрави и да се хранят с апетит.

Отзиви за NAS Premium Optipro

Премиум смес.

Отзиви за лекар на NAS Premium Optipro

Всички лекари са експерти в нашата служба. Документите на лекарите са проверени.

NAS Premium Optipro

Тъй като нуждите на детето от хранителни вещества и биологично активни вещества не са еднакви в различните периоди от живота му, Nestle създаде линия от млечни формули и бебешко мляко NAS.

NAS 1 Смес от мляко на прах от раждането.

NAS 2 Смес от мляко на прах от шест месеца.

NAS 3 Бебешко мляко от дванадесет месеца.

NAS 4 Бебешко мляко от осемнадесет месеца.

Трябва да се спазва възрастта, посочена на опаковката с формулата, тъй като тялото на малко дете все още не е приспособено към възприемането на сместа, предназначена за по-големи деца.

В допълнение към сухите, има течни смеси от NAS 1 и 2 в опаковки от 200 ml, които не се различават по състав от сухите и единственото нещо, което трябва да се направи, преди да ги дадете на дете, е да се налее в бутилка и да се загрее.

По-долу ще намерите повече информация за основните хранителни вещества на млечната формула NAS Premium Optipro.

NAS без палмово масло!

NAN1 и NAN2 са адаптирани храни за кърмачета, а NAN 3 и NAN 4 са сухи млечни напитки за хранене на деца.

Основната разлика между тях е намаленото съдържание на протеин в адаптирани смеси поради значителното количество деминерализирана суроватка.

В млечните напитки необходимият протеинов баланс се постига чрез обезмаслено мляко и суроватъчен протеин.

Благодарение на това в NAS 1 оптималното съотношение на суроватъчните протеини и казеина е 70:30 близо до същото съотношение в кърмата, равно на 80:20.

Може би никоя друга смес не може да се похвали със същите почти идеални стойности..

За NAN 2, NAN 3 и NAN 4 съотношението на суроватъчните протеини и казеина е 60:40, както при зрялото кърма на жена. Този протеин се нарича OPTIPRO (Optipro).

Тя ви позволява да намалите метаболитното натоварване и да осигурите намален риск от затлъстяване в бъдеще поради правилното съотношение на протеини и поддържане на необходимия баланс на аминокиселините.

Продължителният ефект на храненето в ранна детска възраст върху характеристиките на метаболизма в зряла възраст придобива все по-голямо потвърждение днес и в тази светлина протеинът OPTIPRO изглежда много убедителен. Тъй като майчиното мляко се различава по аминокиселинен състав от кравето, в сместа NAS 1 се въвеждат незаменими аминокиселини, които са особено необходими за бебетата: таурин, фенилаланин и хистидин..

Естественият въглехидратен компонент на продуктите на NAS за здрави деца е лактозата, която в комбинация с малтодекстрин осигурява сладък вкус, дава на детето необходимата енергия, допринася за дълго чувство на ситост и прави сместа по-плътна.

В NAS 3 и NAS 4 няма захароза, което ги отличава благоприятно от някои подобни продукти от други производители.

Мастният компонент е смес от масла и рибено масло, които осигуряват на тялото незаменими мастни киселини..

Доскоро палмовият олеин, една от фракциите на палмовото масло, се използваше в смесите на NAS.

Поради широко разпространената „антиреклама“ на палмово масло, Nestlé отказа да го използва. Сега в храни за бебета NAS 1,2,3,4, в зависимост от разделението на възрастта на бебето, от растителни масла можете да намерите само слънчоглед, високоолеинов слънчоглед, рапица с нисък ерук и кокос.

Комплексът от полиненаситени мастни киселини в смесите на NAS се нарича „интелигентни липиди“, най-важните от които са докозахексаеновата: омега-6 (DHA) и арахидоновата: омега-3 (ARA) киселини, които помагат за укрепване на имунната система и са необходими за правилното развитие на зрението и мозъка.

Детската формула на NAS е една от малкото пресни смеси, които съдържат пробиотици - живи култури от бифидобактерии BL, които допринасят за формирането на полезна микрофлора на дебелото черво и укрепват имунитета.

Съставът на NAS 2,3 и 4 допълнително включва лактобацили DENTA PRO (Denta Pro), които обитават целия храносмилателен тракт на здрав човек и обитават устната кухина, допринасят за предотвратяване на кариес.

Всички формули на NAS съдържат необходимия комплекс от витамини и минерали, които отговарят на възрастовите нужди на бебето.

Сравняване на Nan и Nestogen | Определяне на най-добрата смес

Балансираното хранене е важна част от живота на бебето, тъй като има значително влияние върху неговото физическо и интелектуално развитие. Често преходът към изкуствено хранене е принудителна мярка за майката, така че изборът на подходяща формула трябва да бъде много внимателен. Днес ще говорим за два продукта на световно известната компания - NAN и Nestogen. Каква е особеността на всеки и кой вариант е по-добър? Повече за това по-късно.

NAN смеси: характеристики, сортове, правила за приложение

Формулата NAS за бебета е не само един от най-известните, но и един от най-популярните продукти на пазара за бебешки храни. Създателят на хранителни формулировки за новородени е известната марка Nestle, която пусна първата серия продукти под търговската марка Nan през 1962 г..

NAN формула за бебета съдържа комплекс от вещества, от които бебето се нуждае за пълноценно развитие и бърз растеж: минерали, лактоза, рибено масло, таурин, нуклеотиди, желязо и др. Суроватъчният протеин, млякото и суроватката са основните компоненти. Тъй като някои бебета са алергични към протеина, присъстващ в млякото, компанията е разработила цяла гама продукти за бебета с различни нужди. За да бъде по-лесно да вземете NAN микса, са създадени няколко категории според възрастта на детето:

"1" - за бебета до 6 месеца - основната задача е формирането на имунитет при незряло дете;

"2" - за бебета от 6 месеца до 12 месеца - съставът е подобен на смес No1, но съдържанието на калории е повишено;

"3" - създаден за трохи на възраст от 1 до 1, 5 години - съдържа вещества, които стимулират храносмилателната система и предотвратяват кариеса;

"4" - за деца от 1,5 години - използва се като добавка към основната диета.

Ферментиралите млечни серии могат да бъдат разграничени поотделно, което също е разделено на няколко вида, в зависимост от възрастта на трохите. В някои случаи децата се нуждаят от специално хранене и NAS се опита да създаде продукт, който напълно да задоволи младите потребители:

Prenan - специален минерално-витаминен комплекс в състава е предназначен за деца, които са родени предсрочно, и им позволява да растат пълноценно, развивайки мускулно-скелетната тъкан;

Alfare - благодарение на специалните аминокиселини, червата на децата се възстановяват активно, като ги освобождават от диария. Тъй като последното е опасно за новородените поради дехидратация, Alfare от NAS предотвратява неприятни последици за здравето на бебето;

Antireflux - продуктът е създаден за онези случаи, когато бебетата имат нарушение на храносмилателния процес и настъпва честа регургитация;

Премиум - продуктът има разширен състав и е подходящ за най-взискателните трохи;

Nan-1 / Nan-2 - Хипоалергенният състав на тези два продукта ги прави идеални за новородени, които трудно се адаптират към нова диета.

Смеси от Nestogen: характеристики, сортове

Смесите Nestogen, създадени специално за бебета, са разработени от швейцарската марка Nestle. Продуктът е разработен като основен / допълнителен източник на хранене, както и ценен „доставчик“ на витаминно-минерален комплекс, който би помогнал за развитието на бебето. Формулата за бебета Nestogen се основава на суроватъчен протеин, малтодекстрин (меласа със сладникав вкус), пребиотици (нормализират процеса на храносмилане, стимулират храносмилателния тракт като цяло).

НА ЗАБЕЛЕЖКА. Експертите отбелязват, че голямо количество малтодекстрин влияе отрицателно върху здравето на бебето. В допълнение, съставът на Nestogen не съдържа DHA и ARA вещества, които допринасят за развитието на слуха и зрението на бебето..

Нестогенните млечни смеси са разделени на няколко вида, в зависимост от възрастта на бебето:

Нестоген 1 - за новородени от 0 до 6 месечна възраст. Сместа съдържа голямо количество желязо, цинк, таурин, лактоза, киселини и т. Н. Това е отличен „стартов” вариант, който ще помогне на бебето да се адаптира към нов тип хранене, стимулира развитието на нервната система, нормализира изпражненията на бебето.

Нестоген 2 - подходящ за бебета от 6 до 12 месеца. Ключовият компонент са смлените зърнени култури (ориз), както и млечните протеини, лактозата, мастните киселини и др. Страхотни за хранене вечер / нощ, тъй като осигуряват интензивно насищане.

Nestogen 3 - предназначен за бебета от 12 до 18 месеца. Съставът е наситен с пребиотици, витамини, мастни киселини, диетични фибри. Последните, по-специално, помагат за нормализиране на изпражненията. Продуктът перфектно стимулира процеса на храносмилане и е подходящ като допълваща храна. При редовна употреба бебето ще спи добре през нощта, ще стане по-спокойно.

Nestogen 4 - предназначен за възрастовата група от 1,5 до 2 години. Той се различава от предишния вид продукт в увеличено количество пребиотици, микроелементи и витамини.

Правила за използване на хранителни смеси

За да може бебето да расте силно и здраво на изкуствено хранене, е необходимо да се подходи с пълна отговорност към избора на подходяща смес и нейното използване. Как да подготвим, съхраняваме и храним вашето бебе? Запомнете тези прости правила:

При избора на подходяща смес, на първо място, се ръководете от възрастовата категория на бебето (на опаковката с продукта производителят винаги поставя маркировката от 1 до 4, в зависимост от възрастта на децата, за които е предназначена);

Преди да разреждате състава с вода, внимателно прочетете инструкциите с препоръка за необходимото количество;

Преди да приготвите храна за бебето, измийте старателно ръцете си, не забравяйте да стерилизирате съдовете;

Използвайте само преварена вода с комфортна температура (около 35-45 0 С);

Преди да използвате разредената смес, разклатете я добре, така че да няма бучки;

Една порция от сместа не може да се използва повторно (в никакъв случай не оставяйте сместа, разредена с вода "за по-късно").

Сравнителни характеристики

Традиционно обобщаваме всичко по-горе. Нашите експерти направиха сравнителен анализ и това получиха.

Голямо количество лактоза (може да повлияе отрицателно на процеса на храносмилане), аминокиселини, оптимално съотношение на казеин, протеини и суроватка (възможно най-близо до майчиното мляко)

Съдържа пребиотици / пробиотици (включително GOS и FOS), достатъчно фосфор и калций, но само една аминокиселина (таурин)

Съдържание на калории

Наличието както на нискокалорични, така и на висококалорични разновидности на продукта

Наличието както на нискокалорични, така и на висококалорични разновидности на продукта

Наличието на диетични фибри

Гамата от смеси съдържа опции с диетични фибри

В линията смеси има опции с диетични фибри

Преглед на NAS Optipro смеси за новородени: състав на бебешка храна, видове и таблица с инструкции

Смесите "NAN" са търсени сред младите майки, чиито бебета получават изкуствено или смесено хранене. Отзивите за тях са доста противоречиви, но повечето родители се доверяват само на този производител. Продуктовата линия включва смеси за различни цели, включително за недоносени бебета. Разбирането на какво да се даде предпочитание ще позволи изучаването на техните характеристики.

NAN формулата е популярна на пазара на храни за бебета, хранени с адаптирано мляко, но какво е нейното предимство?

Относно производителя

Продуктите NAN се произвеждат от 1962 г. от концерна Nestle. Първата серия формули са предназначени за здрави бебета с добър апетит. Асортиментът обаче постепенно се усложнява и разширява. От 2004 г. към продуктите се добавят бифидобактерии за нормализиране на храносмилането. През 2010 г. на потребителите беше предложено мляко Dentapro за профилактика на зъбни заболявания.

Гама от NAN базови смеси за здрави бебета

Хранителните нужди на деца на различна възраст не са еднакви. Имайки предвид това, специалистите на Nestlé са създали следните продукти:

 1. "NAN 1" е продукт за новородени (0-6 месеца). Съдържа минерални и витаминни добавки за повишаване на имунитета.
 2. "NAS 2" е продукт от шест месеца до една година. Съставът е подобен на "един", но се вземат предвид нарастващите нужди от хранителни вещества.
 3. "NAS 3" - мляко от годината. Продуктът съдържа полезни бактерии и липиди, които са полезни за храносмилателната система и се превръщат в добра профилактика на кариеса.
 4. "NAS 4" - мляко от 18 месеца. Съставът е подобен на "трите", като се вземат предвид възрастовите нужди на бебето.
 5. Готово мляко в опаковка от 200 мл. Те трябва да бъдат затоплени и поднесени в чаша, бутилка.
NAN смеси се произвеждат за различни възрасти на детето

Основните компоненти на базовите смеси NAN

NAN балансирани млечни формули осигуряват на децата хранителните вещества, необходими за възрастта им. Съставът на продуктите се отличава със следните характеристики:

 • Bifidobacterium BL. Нормализирайте и поддържайте здравословна микрофлора, укрепвайте имунната система.
 • Оптимизиран Optipro протеин. Осигурява лесна смилаемост на млякото, пълноценно израстване на детето.
 • Мастни киселини - омега-3 и омега-6. Укрепват имунитета, насърчават развитието на нервната система и мускулите.
 • Липса на аромати, багрила. Продуктът има естествен вкус, формира правилните хранителни навици.

Протеинов състав

"NAN" 1 и 2 - млечни смеси, и NAN 3 и 4 - сухи млечни напитки за пиене и готвене. Разликата между продуктите е важна - намаленото съдържание на протеин в смесите поради деминерализацията на суроватката. Съотношението на суроватъчните протеини към казеина е както следва:

 1. в No 1 - 70 до 30 (близо до майчиното мляко, в което съотношението е 80 до 20);
 2. в "NAN 2, 3" - 60 до 40 (като зряло майчино мляко).

Протеинът в NAN формула и бебешко мляко се нарича Optipro. Неговото присъствие намалява риска от затлъстяване, като намалява метаболитното натоварване на тялото. Това се улеснява от ценни аминокиселини: таурин, гестидин, други.

Съставът на NAS смесите включва всичко необходимо за развитието на дете

Състав на мазнините

Мастният компонент на сухите смеси е представен от рибено масло и растителни масла. Преди това беше добавен палмов олеин, но поради разпространението на негативна информация и палмово масло, Nestlé го изостави и намери друго решение. Основната храна на производителя сега съдържа следните масла:

 • слънчоглед;
 • кокосов орех;
 • рапица с нисък ерук.

Също така в диетата има полиненаситени мастни киселини, наречени „интелигентни липиди“. Най-ценните от тях са DHA и ARA (докозахексаенова и арахидонова киселини), които са важни за имунитета, очите и мозъка..

Въглехидратен състав

Лактозата е важен въглехидратен компонент на храната. Когато се комбинира с малтодекстирин (бърз въглехидрат), той произвежда сладкия вкус, който бебетата обичат. Въглехидратните компоненти осигуряват на тялото на бебето необходимата енергия, дават дългосрочно насищане, влияят върху дебелината на сместа (правят я по-плътна). Млякото на производителя не съдържа захароза (тръстикова захар), което положително отличава продуктите от аналозите.

Други компоненти

Продуктите съдържат живи култури от BL бифидобактерии. Това са пробиотици, които са отговорни за образуването на нормална микрофлора в стените на дебелото черво, укрепвайки имунитета. Смесите "NAN 2" съдържат и бактериите Denta Pro, които са отговорни за профилактиката на кариеса. Те предотвратяват развитието на бактерии, които унищожават зъбния емайл и колонизират храносмилателния тракт.

NAN терапевтични и профилактични смеси и техният състав

За целите на терапевтичната диетична терапия се използват ферментирало мляко и други смеси с оригиналния състав. Педиатрите ги назначават за точно определено време, за да коригират състоянието на детето. За терапевтични и профилактични продукти подобен състав е характерен за цялата гама храни. Съществуват обаче съществени разлики, свързани с видовете възлагане..

Ферментирало мляко "NAN"

Популярната ферментирала млечна смес "NAN" подобрява храносмилането, нормализира чревната микрофлора, укрепва имунната система. По състав той се различава в присъствието на ферментирал млечен компонент и включва:

 • живи култури BL - укрепват имунитета на бебето;
 • млечнокисели бактерии, получени чрез технология за биоферментация - укрепват организма и предотвратяват развитието на инфекции.

Адаптираните ферментирали млечни смеси NAN 1, 2 и 3 предотвратяват запек, колики и осигуряват здравословен здрав сън. Те имат достатъчно желязо, за да предотвратят анемия в ранна детска възраст.

Както знаете, при проблеми с храносмилането сънят на детето става лош. Този проблем може да бъде решен със смес от NAS

"NAS" хипоалергичен

"NAN 1 хипоалергичен" - профилактични смеси, включително частично хидролизирани суроватъчни протеини. Степента на разграждане на протеините е много по-висока от тази на други продукти на Nestlé, които също съдържат частично хидролизиран протеин. Предписва се при алергии към протеини от краве мляко или като междинна храна при преминаване към конвенционални лекарствени продукти. Благодарение на живите култури, хипоалергенните смеси "NAN" 1, 2 и 3 са удобни за храносмилане (за повече подробности в статията: какви са хипоалергенните смеси за новородени?).

"NAS" антиколики

Старото име на смесите е "NAS Comfort". Благодарение на частично хидролизирания протеин, продуктът намалява риска от алергии и хранителен дискомфорт. Ниското съдържание на лактоза на практика елиминира ферментацията и коликите. Пробиотиците L. reuteri помагат за повторното заселване на червата с положителна микрофлора.

Комплексът "Optipro", разработен по специална технология, осигурява лесно усвояване на готовото мляко от тялото на бебето. Продуктът също така съдържа ARA и DHA липиди, витаминен комплекс и важни микроелементи. Хранителните храни могат да служат като единствен източник на хранене за новородени от 0 до 6 месеца.

"NAN" без лактоза

Продуктът без лактоза е създаден за хранене на бебета с дефицит на лактаза в ситуация, в която тялото от раждането не може да абсорбира млечни продукти. Те помагат за възстановяване от чревни инфекции, гастроентерит, диария, нямат възрастови ограничения (дори могат да се използват за хранене на новородени). Често те се предписват при чести колики и регургитация..

Продуктът без лактоза не е хипоалергенен, различава се от продукт № 1 в процента на протеин и казеин (60 до 40). Производителят замени лактозата с лактозен сироп, който е по-лесно смилаем. Lactobacillus L. reuteri беше добавен като пребиотици. Сместа съдържа пълен витаминно-минерален комплекс, линолова киселина, растителни масла, пълномаслени млечни протеини.

"NAS" троен комфорт

„Тройният комфорт“ от NAN е адаптиран продукт за премахване на функционални храносмилателни разстройства при деца от раждането. Специалната формула помага да се премахнат запекът, коликите и да се намали честотата на регургитация. Сместа Toy Comfort нормализира честотата на изпражненията, насърчава формирането на правилната чревна микрофлора.

Сместа "NAN Comfort" включва лактобацили L. reuteri, "интелигентни" липиди, хидролизиран протеин "Optipro", пребиотици. Допълнително са включени минерално-витаминен комплекс, олигозахариди, картофено нишесте. Палмовото масло е сред съставките на Triple Comfort.

NAS тройният комфорт се препоръчва за деца от раждането

"NAS" антирефлукс

Смесите "NAN" AR 1 се предписват от педиатри на новородени и кърмачета до 6-месечна възраст, когато родителите се оплакват от честа регургитация. Те са посочени като медицинска храна, която не се използва като основна храна за бебето. Неговият рефлукс се използва заедно с кърменето и други видове смеси. Сред компонентите на сухия "Antireflux":

 • хидролизиран суроватъчен протеин;
 • култури от L. reuteri пребиотици, които образуват нормална микрофлора и спомагат за намаляване на честотата на регургитация с 3 пъти;
 • оптимизиран хипоалергичен комплекс Optipro - минимизира риска от негативна реакция към протеините на кравето мляко;
 • нишесте - увеличава вискозитета на продукта, което намалява вероятността от регургитация.

Балансираната формула на сместа NAN "Antireflux" включва също растителни масла, лактоза, микроелементи и други полезни вещества. Майките се оплакват от дебелината и неприятния му вкус, но отбелязват положителен ефект върху храносмилането на бебетата. Поради дебелината на храната, зърното за бутилката трябва да бъде съчетано. Обикновено майките използват сменяеми биберони. Приготвената смес трябва да се разбърква дълго време, да се разклаща.

"NAS" за недоносени бебета

Продуктът е важен за недоносени бебета, недоносени бебета и бебета с поднормено тегло. Съдържа най-висок процент суроватъчен протеин (около 70%), което значително го отличава от аналозите. Протеините на сместа са частично хидролизирани, което увеличава скоростта на тяхното усвояване.

За недоносени бебета има и собствена смес от NAS, но преди употреба трябва да проверите бебето за алергии (препоръчваме да прочетете: какви са смесите за недоносени бебета?)

Предимства на продукта за недоносени бебета: бебето бързо наддава на тегло, обожава вкуса на готовото мляко. Продуктът се храни на бебета, докато достигнат тегло от 1800 грама, след което се прехвърлят в обичайната смес. Сред противопоказанията: галактоземия, непоносимост към лактоза, глюкоза, алергия към протеини от краве мляко. Сред съставките се вижда палмово масло.

Инструкции за приготвяне на сместа

Преди да закупите ферментирало мляко и млечни смеси "NAN", трябва да се консултирате с педиатър. Лекарят ще препоръча подходящ продукт въз основа на възрастта, теглото, здравословното състояние и оплакванията на родителите на детето.

Когато приготвяте сместа, трябва да използвате храна с достатъчен срок на годност, която е отворена не по-късно от месец. За да бъде сместа полезна и да не създава здравословни проблеми на бебето, е важно да се поддържа стерилност при приготвянето й. За да се запознаете с това как правилно да дозирате и разреждате праха, инструкциите на опаковката, която прилича на маса, ще позволят:

Бебешка възрастНа 1 храненеБрой хранения на ден
Обем преварена вода, мл.Брой мерителни лъжици смесСмесДруги видове храни
1-2 седмици9036-
2-4 седмици1204пет-
2 месеца150петпет-
3-4 месеца.1806пет-
5-6 месеца.21074-
7 месеца и повече21074-31-2

При приготвяне на смеси "NAN" вземете необходимия брой мерителни лъжици без пързалка. Пропорциите не могат да се променят без съвет от медицински специалист. В противен случай можете да прехраните детето или да го доведете до дехидратация. От 7 месеца, паралелно с хипоалергенни, обикновени, ферментирали млечни смеси NAN, трябва да се въвеждат допълнителни храни - зърнени храни, зеленчукови пюрета, извара, ферментирали млечни продукти.

Важно е да приготвите сместа преди хранене, като охладите преварената вода до комфортна температура, 37 градуса (полезните бактерии ще умрат в гореща вода). Първоначално трябва да стерилизирате контейнера и зърното, да охладите, да налеете подготвена вода и да добавите необходимия брой лъжици прах. След това съберете бутилката, покрийте с капак и разклатете добре. Важно е да проверите температурата, като капете върху китката (храната трябва да е малко по-топла от ръката).

Признаци, че сместа "NAN" е подхождала на бебето - наддаване на тегло, спокоен сън, липса на колики, запек, добра кожа. Ако поне един от тези показатели не е изпълнен, трябва да се консултирате с Вашия лекар. Може да се наложи да смените бебешката храна на друг тип (например течно ферментирало мляко) от широка гама Nestlé.

Смес "Nan OptiPro 1": отзиви на педиатри

За новородено бебе идеалната храна е майчиното мляко, което съдържа всичко необходимо за пълноценно развитие и растеж. Лекарите препоръчват кърменето на бебето изключително до 6 месеца и ако е възможно, продължете да кърмите дори след въвеждането на допълващи храни. Ако поради определени обстоятелства майчиното мляко отсъства или бебето не му достига, на помощ идват сухи адаптирани формули. Един от тях е смес от "Nan OptiPro 1", отзивите за които са доста благоприятни.

Храна за новородени

Основната задача на сместа е да замести качествено естественото хранене, като го направи максимално близък по състав и ползи до майчиното мляко. Докато бебето расте, качествените компоненти на майчиното мляко се променят, същото се отнася и за сместа. Цифрата "1" на опаковката на "Nan OptiPro" означава, че тя може да се използва за хранене на бебета още на първия етап от живота им, тоест от 0 до 6 месеца. Тази препоръка трябва да се спазва, тъй като храносмилателната система на малко дете не е адаптирана към възприемането на формула, разработена за по-големи деца.

От многобройните отзиви за сместа Nan OptiPro 1 става ясно, че въпреки че не замества кърмата със 100%, тя е много близка до нея по своя състав.

Малко за производителя и марката

От около 150 години Nestlé се занимава с иновативни разработки в областта на бебешката храна. Преди повече от половин век тя успя да създаде марката NAS, под която се произвеждаха първите продукти за бебешка храна, които по-късно станаха толкова обичани от много клиенти..

В резултат на лабораторни изследвания и научни експерименти през 2000 г. е създадена уникална иновативна технология OPTIPRO. Тя се основава на намаляване на количеството протеин в сместа, без да се губи аминокиселинния баланс, необходим за растежа на бебето. Развитието на OPTIPRO се превърна в основната характеристика на сместа Nan 1 OptiPro и други продукти от тази линия..

Външен вид

Сместа "Nan 1 OptiPro", според рецензии на редовни клиенти, е претърпяла промени в дизайна. Сега върху кутиите от 400 или 800 грама има ярък и ясно видим надпис "OPTIPRO". Преди това в центъра на опаковката беше посочено само името на марката - NAN, а в долния ъгъл едва се виждаше „OPTIPRO“. Обложката също се е променила. Тя стана прозрачна. Сега през него можете да видите мерителната лъжица, която е отделена от сместа чрез преграда от фолио. Следователно няма нужда да го търсите вътре в буркана, нарушавайки стерилността на продукта..

Отзиви за състава

В допълнение към външния вид, съставът на сместа "Nan 1 OptiPro" също се е променил. Отзивите казват, че протеиновият комплекс на млякото е станал малко по-различен, някои полезни вещества са променили своя процент. В новата смес се увеличи количеството на фосфор, калций, витамини А, Е, пантотенова киселина, но имаше по-малко желязо. Родителите, които първоначално са дали на бебето "Nan 1", могат незабавно и напълно да преминат към сместа "Nan 1 OptiPro".

Отзиви за състава и отзиви, за използването на мляко "Nan" казват, че е богато на витамини и минерали, които помагат за укрепване на имунната система. Свързаните с възрастта хранителни нужди на бебето се осигуряват от компоненти на продукта като:

 • OPTIPRO е качествено и количествено балансиран протеинов комплекс. Неговата задача е да достави толкова протеини, колкото са необходими за пълноценния растеж и развитие на бебето, без да претоварва тялото му. С негова помощ сместа се усвоява лесно.
 • Жива бифидобактерия BL - укрепва имунната система, полезна е за чревната микрофлора.
 • Мастни киселини DHA, ARA - те също присъстват в кърмата. Насочена към развитието на централната нервна система, мозъка, зрението и мускулите.
 • Витамини и минерали.

Мастният състав на млякото включва рибено масло и растителни масла - кокосово, соево, слънчогледово. Въглехидратните компоненти на сместа са представени от лактоза, малтодекстрин. Те дават на детето дълготрайна ситост, осигуряват необходимата енергия, добавят плътност и сладост към продукта..

Липсата на захароза в сместа положително я отличава от подобни продукти.

Ролята на протеините в развитието на детето

През първите две години от живота детето расте бързо и се развива както физически, така и интелектуално. За да протича хармонично този процес, тялото трябва да получи точното количество протеин. Излишъкът му води до метаболитни нарушения, твърде бърз растеж. Липса на протеини - до лош растеж и забавяне на развитието.

Експертите на Nestlé са разработили уникална формула OPTIPRO, която е максимално близка до майчиното мляко по отношение на количеството протеин и съотношението на неговите суроватъчни и казеинови части..

Педиатрите съветват

От отзивите на педиатрите за сместа "Nan OptiPro 1" става ясно, че тя е предназначена за здрави деца. Неговата иновативна формула осигурява лесно смилане и усвояване на протеини, добър метаболизъм, развитие и растеж на детето, а също така предотвратява затлъстяването.

Някои лекари съветват да го давате вече в болницата (разбира се, ако няма кърма). Въпреки това, някои млади майки отбелязват в своите рецензии, че тази смес силно укрепва изпражненията на новородените (неонаталният период завършва на 28-ия ден от деня на раждането). Тук можем само да кажем, че тялото на всяко бебе е индивидуално, което трябва да се има предвид при избора на храна.

Като цяло адаптираната формула за новородени "Nan 1 OptiPro", според педиатрите, е достоен заместител на кърмата. Той съдържа всичко, което е толкова необходимо за хармоничното физическо и психическо развитие на бебето..

Какво казват родителите?

Майките харесват удобни, икономични опаковки, висококачествен състав, приятна миризма, добър вкус. Млякото на прах се разтваря лесно, без да образува бучки, децата го пият с удоволствие. В повечето случаи не причинява алергии, не стяга и не подува корема. Всичко това са предимствата на новата разработка на Nestlé.

Някои родители обаче съобщават, че Nan 1 OptiPro микс причинява запек. Няма много отзиви за това, но са. В тази връзка консултантите, работещи по линията за подкрепа на Nestlé, обясняват, че през първата година от живота запекът при бебета не е свързан с някакви специфични хранителни продукти, а се дължи на факта, че новородените все още не са стабилизирали храносмилането.

Всички деца са индивидуални, следователно сухата смес може да подхожда на някого в идеалния случай и някой ще причини запек или алергии. Ако родителите знаят, че детето му е предразположено към подобни проблеми, тогава трябва да му се даде специализирано мляко, например хипоалергенно.

Плюсове и минуси на сместа

Съдейки по отзивите, сместа "Nan 1 OptiPro" има следните предимства:

 • Не съдържа палмово масло.
 • Единствената формула за кърмачета с уникален протеинов комплекс, подобен на кърмата.
 • "Nan 1 OptiPro" съдържа всички необходими микроелементи, витамини и полезни компоненти за добрия растеж на детето в точното количество..

Недостатъците на тази смес включват следното:

 • Не съдържа пребиотици.
 • Той има по-голямо количество лактоза, за разлика от майчиното мляко.
 • Има по-голямо натоварване от отделителната система от кърмата.
 • Има доста висока цена.

Разказали сме ви за всички характеристики на сместа "Nan 1 OptiPro". Купете го за бебето си или не - изборът е ваш.