Каква е разликата между сместа, която се продава в картонени кутии от същата смес, но в калай? Прочетох състава, изглежда същото.

Потребителски коментари

бурканът е по-скъп и удобен за опаковане, освен това е херметически затворен, за разлика от кутията, в която сместа всъщност е на открито. Има смисъл да купите първия буркан и след това да го вземете в кутии и да го излеете в буркана за лесно съхранение.

тоест изобщо не се перат?

За каква смес говорите? какво изглеждаш?

И каква смес?

като правило в желязната кутия всички смеси, наречени злато, са наситени.

опаковане! добре, и цената. за тенекия те искат повече пари.

повече микроелементи (желязо, калций, магнезий и др.) в сравнение с Frisolakbox и Frisolac Gold в млякото

Каква е разликата между формула за кърмачета Frisolak Gold и Frisolak в картонени опаковки.

Посветен на всички майки, които се интересуват от този въпрос :) Много продавачи дори не знаят това, но Frisolak (картон) не е аналог на сместа Frisolak Gold.

Посветен на всички внимателни майки. Отговор от официалния представител на смесите Friso в Украйна.

"Смесва Frisolak 1 и 2 Gold

създадени въз основа на най-новите европейски научни разработки и се считат за първокласни продукти. Съставът на смесите Frisolak 1 и 2 Gold

включва иновативни компоненти, подобни на майчиното мляко, като специални мастни киселини (докозахексаенова и арахидонова), пребиотици - галактоолигозахариди и 5 основни нуклеотида. Съставът на смесите Frisolac 1 и 2 в картонена опаковка отговаря на всички европейски и вътрешни стандарти, смесите са изработени от висококачествени компоненти, произведени във фабрика в Холандия (като Frisolac 1 и 2 Gold) и съдържат всички необходими вещества за хранене на бебе през първата година от живота. Но от иновативните компоненти на сместа Frisolac 1 и 2 в картонена опаковка, те съдържат само 5 нуклеотида, които допринасят както за формирането на имунитета на детето, така и влияят положително върху развитието на полезна чревна микрофлора.

Преглед на храните за кърмачета Friso

Бебешката храна Friso се произвежда от холандската компания FrieslandCampina, която започва през 1871 г., когато отделни фермери решават да работят заедно в регионални асоциации. Първоначално имаше две отделни компании - Friesland (регион в северната част на Холандия) и Campina (регион в южната част на Холандия). Сливането им през 2008 г. доведе до FrieslandCampina, която днес е международна кооперация за млечно животновъдство. Компанията произвежда широка гама от продукти и една от водещите й марки е детската храна Friso, която от 25 години е сред най-популярните в Русия..

 1. Видове смеси Friso за здрави деца
 2. Съставът на смесите "Friso"
 3. Каква е разликата между смесите "Friso Gold" от другите смеси "Friso" за здрави деца
 4. Плюсове минуси на смеси Friso

Видове смеси Friso за здрави деца

Подразделени на "Friso Gold", "Frisolac Gold", "Friso Junior" и "Frisolac". Първите две се произвеждат в метални кутии с нетно тегло 400 и 800 g, вторите две - в хартиени кутии с нетно тегло 400 g.

Всички формули на Friso за здрави деца, в зависимост от възрастта на детето, имат т. Нар. Номер на формула на адаптираното мляко, който е обозначен с цифри: 1,2,3,4. Всяка стая има свой собствен състав, избран в зависимост от нуждите на бебето от хранителни вещества и енергия в определен период от време.

Асортиментът от формули за бебешко мляко в метални буркани с надпис "Злато" включва продукти като:

 • суха адаптирана първоначална формула "Frisolac Gold New beginnings 1" за бебета от раждането до 6 месеца;
 • суха адаптирана последваща млечна формула "Friso Gold Първи стъпки 2" за деца от 6 до 12 месеца;
 • суха млечна напитка "Friso Gold Young Explorer 3" за деца от една до три години;
 • суха напитка на млечна основа "Friso Gold Bright Star 4" за деца от три години и повече.

В хартиените кутии има само три смеси:

 • суха адаптирана млечна формула "Frisolac 1" за бебета от раждането до 6 месеца;
 • суха последваща млечна формула "Frisolac 2" за деца от 6 до 12 месеца;
 • бебешко мляко "Friso Junior 3" за деца от една до три години.

Дизайнът на опаковките на смеси с надпис "Злато" през 2016 г. е претърпял значителни промени.

 1. В допълнение към външния вид, капакът на буркана се е променил - той е станал шарнирно с резе.
 2. Вътре има специално пластмасово ниво, като държите лъжица със сместа, лесно можете да премахнете излишното.
 3. След употреба, мерителната лъжица се поставя върху държача вътре в буркана, така че в бъдеще лесно да се вземе от там, без да се замърсяват ръцете ви в сместа, което несъмнено е плюс по отношение на хигиената на процеса на готвене.
 4. Опаковката на смесите е станала по-ярка, по-красива и забележима.

Сега всяка формула на сместа се различава не само по брой, но и по цвят:

 • синьо - формула на смес 1;
 • зелено - формула на смес 2;
 • портокал - формула на смес 3;
 • лилаво - смес формула 4.

Съставът на смесите "Friso"

Тези продукти имат добър състав, който е подбран в съответствие със съвременните представи за състава на човешкото мляко. Смесите се основават на продукти, получени от краве мляко (деминерализирана суроватка, обезмаслено мляко, концентрат от суроватъчен протеин).

Протеин

Първоначално адаптираните сухи млечни формули "Frisolac Gold New beginnings 1" и "Frisolac 1" имат оптимално съотношение на суроватъчни протеини и казеин за зряло човешко мляко 60:40, в следващите млечни формули "Friso Gold Първи стъпки 2" и "Frisolac 2" това съотношение е 50:50.

Продуктите за по-големи деца "Friso" вече не са заместители на млякото, така че съотношението на суроватъчен протеин и казеин като в майчиното мляко вече не се поддържа и е същото като в кравето мляко 20:80 и в "Friso Gold Bright Star 4" изобщо не е посочено.

Аминокиселинният състав на протеина на всички смеси Friso е обогатен с аминокиселината таурин.

Не всички бебета са в състояние да понасят добре протеина в кравето мляко, който е различен от този в човешкото мляко. За такива деца са разработени специални смеси "Friso" с хидролизиран протеин или на основата на соев протеин.

Въглехидрати

Въглехидратният състав на смесите Friso за деца под една година е представен от лактоза (млечна захар), малтодекстрин и олигозахариди. Лактозата и малтодекстринът осигуряват основно на тялото на бебето енергия, а олигозахаридите (пребиотици) са необходими за стимулиране на растежа и увеличаване на активността на полезните чревни лакто и бифидобактерии.

Единствената неестествена съставка в човешкото мляко тук е малтодекстрин. Получава се чрез хидролиза на нишесте. Малтодекстринът е безопасен въглехидрат, който се използва в детската храна, правейки формулата по-плътна и по-удовлетворяваща. Ако бебето често повръща, тогава линията "Friso" има смес срещу регургитация.

След една година продуктите Friso съдържат лактоза, глюкоза и захароза сред въглехидратите. Захарозата е вещество, което може да засили ефекта на хранителните алергени. В тази връзка, ако детето е предразположено към алергии, струва си да помислите за последиците от закупуването на тези продукти..

Важно! Пребиотиците се предлагат само в смеси Friso, маркирани със "Злато".

Мазнини

Мазнината от краве мляко има различен състав в сравнение с майчиното мляко, поради което за приготвянето на адаптирано мляко повечето производители я отстраняват, заменяйки я с мазнини и масла, които съдържат незаменими мастни киселини. Съществуват обаче смеси, при които умишлено се оставя млечна мазнина, например смеси Nutrilak.

Всички смеси Friso съдържат растителни масла и следи от млечна мазнина. Такъв важен компонент като рибено масло, богато на полиненаситени мастни киселини, както и маслото от едноклетъчни гъби (Mortierella alpina), богато на арахидонова киселина, присъства само в смеси с надпис "Злато".

Важно! Всички смеси Friso, маркирани със злато, имат добавка на рибено масло и масло от едноклетъчни гъби (Mortierella alpina).

Растителните масла в смесите са представени от палмово, нискоерукови рапично семе, слънчогледово масло, а смесите "Злато" са допълнени с масло от палмови ядки. По този начин, всички смеси Friso съдържат палмово масло, което според последните проучвания може да намали абсорбцията на калций и да причини запек. Прочетете повече за смесите без палмово масло тук.

Маслото от палмови ядки е богато на лауринова киселина, която също е доста богата на кокосово масло, така че можете да добавите едно от тези масла по избор на производителя.

Много родители често се притесняват от наличието на рапично масло в сместа, уплашени от такъв компонент като ерукова киселина (за която е известно, че има токсични ефекти върху сърдечния мускул). Смесите Friso съдържат само рапично масло с ниско съдържание на ерука, в което концентрацията на ерукова киселина е минимална и не е в състояние да причини вреда на бебето.

Други компоненти

Всички необходими витамини и минерали са подбрани в смеси Friso, така че да отговорят на нуждите на децата от тяхната възрастова група. Независимо дали сте избрали формула с надпис "Злато" или без нея, бъдете сигурни, че вашето новородено ще получи основните минерали и витамини.

Всички млечни формули на Friso, с изключение на Friso Junior 3, са подсилени с добавянето на пет основни нуклеотида в кърмата. Изискванията към нуклеотидите в ранна детска възраст са високи и тялото не може да ги синтезира в достатъчни количества самостоятелно, поради което е необходимо допълнително снабдяване отвън. Тези съединения участват в много биохимични процеси в организма, като имат благоприятен ефект върху имунитета и полезната микрофлора.

Сред гамата от смеси Friso, само смеси след една година съдържат аромат, идентичен с естествения ванилин и соев лецитин (E476). По този начин първоначалните и следващите адаптирани смеси Friso не съдържат този аромат и хранителна добавка. Смеси без марка "Злато" съдържат регулатор на киселинността - лимонена киселина (E330).

Полезна добавка в смесите "Friso Gold Bright Star 4" и "Friso Gold Young Explorer 3" са пробиотици - полезни лактобацили и бифидобактерии (Lactobacillus paracasei, съдържат 1x105 KOE / g, Bifidobacterium BB12, съдържат 1x105KOE / g).

Първоначалната и следващите смеси Friso имат доста висока осмолалност - 310 mOsm / kg, а в сместа Friso Gold Bright Star 4 тази цифра достига 442 mOsm / kg. Осмоларността е сумата от разтворими компоненти, които влияят на осмотичното налягане. Високата осмоларност причинява задържане на натрий в организма поради намалената способност на бъбреците на детето да го транспортират до края на първата година от живота.

Прочетете също:

Каква е разликата между смесите "Friso Gold" от другите смеси "Friso" за здрави деца

Така че, за да обобщим, основните разлики между тези смеси. За целта нека отбележим кои компоненти отсъстват в смесите Friso без златната марка..

 1. Пребиотици.
 2. Рибена мазнина.
 3. Едноклетъчно гъбно масло (Mortierella alpina).
 4. Масло от палмови ядки.
 5. Пробиотици.

Можете ли да се справите без тези компоненти? Настоящият TR CU 033/2013 „За безопасността на млякото и млечните продукти“ се отнася до незадължителното обогатяване на млечни смеси с дълговерижни мастни киселини. Тоест добавянето на рибено масло към адаптирани млечни формули остава по преценка на производителя. Същото се отнася и за добавянето на едноклетъчно гъбено масло (Mortierella alpina), пробиотици и пребиотици..

Доказано е обаче, че тялото на децата през първите седмици от живота поради своите характеристики не може да синтезира ейкозапентаенова и докозахексаенова киселини от линоленова киселина, чийто източник е рибеното масло. Тоест, присъствието на тези киселини е фундаментално важно при формулите за деца под шест месеца..

Що се отнася до маслото от палмови ядки (да не се бърка с палмовото масло), богато на лауринова киселина, производителят също официално не нарушава нищо. Регулира се само нивото на лауринова киселина в количеството на миристиновата киселина - не повече от 20% от общото съдържание на мазнини. Всъщност съставът на маслата, посочен на опаковката, не може да пресъздаде същата картина на количествения състав на мастните киселини, както в майчиното мляко. Рапичното, слънчогледовото и палмовото масло не съдържат или не съдържат лауринова киселина.

Какви, може би, изводи за това дали да дадете на дете смес от "Frisolac 1", "Frisolac 2" и "Friso Junior 3" или не, направете го сами.

Плюсове минуси на смеси Friso

От предимствата това е доста модерна бебешка храна, при която производителят се опитва да следва съвременните идеи за състава на кърмата и те не са най-лошият вариант..

Минуси

 1. Без добавена триптофанова аминокиселина, която е с недостиг в кравето мляко и продуктите на млечна основа.
 2. Съдържа палмово масло.
 3. Няма ейкозапентаенова киселина във формула за бебета под 6 месеца.
 4. В смеси след една година има добавяне на захароза.
 5. Пребиотиците, ако присъстват в смес, са представени само от един вид - галактоолигозахариди.
 6. Относително висока осмоларност.
 7. Цената на сместа (около 430 рубли за кутия с нетно тегло 400 g) е малко надценена в сравнение с аналози, които имат по-малко недостатъци.

Прочетете също статии за други храни за кърмачета:

Friso Gold и Frisolak - каква е разликата?

Посветен на всички внимателни майки. Отговор от официалния представител на смесите Friso в Украйна.

"Смесите Frisolac 1 и 2 Gold са базирани на най-новите европейски научни разработки и принадлежат към първокласни продукти. Смесите Frisolac 1 и 2 Gold съдържат иновативни компоненти, подобни на майчиното мляко, като специални мастни киселини (докозахексаенова и арахидонова), пребиотици - галактоолигозахариди и 5 основни нуклеотида Съставът на смесите Frisolac 1 и 2 в картонена опаковка отговаря на всички европейски и вътрешни стандарти, смесите са изработени от висококачествени компоненти, произведени в завод в Холандия (като Frisolac 1 и 2 Gold), съдържат всички необходими вещества за храненето на детето от първата година от живота. Но от иновативните компоненти на смесите Frisolac 1 и 2 в картонена опаковка съдържат само 5 нуклеотида, които допринасят както за формирането на имунитета на детето, така и влияят положително върху развитието на полезна чревна микрофлора. "

Как да изберем допълващи храни за вашето бебе, като избираме от широка гама продукти под марката Friso

Сухата смес, давана в болницата, не е най-доброто решение за бебе с изкуствено хранене. Състрадателните родители са принудени да избират най-добрия вариант за дълго време, прибягвайки до помощта на специалисти. Много потребители, след дълго хвърляне и търсене на правилния състав, предпочитат сместа Friso. Продуктите на марката заемат значително място на вътрешния и световния пазар за суха бебешка храна.

Формулата за кърмачета Friso се абсорбира идеално от тялото на новороденото, практически не провокира алергични реакции, лесно ще попълни хранителната диета на всяко малко дете без затруднения. Продуктовата линия е представена от широка гама продукти, сред които има класически версии, хипоалергенни, терапевтични и профилактични, за недоносени бебета или в случай на недостатъчно наддаване на тегло.

Продуцент Friso

Смесите от фризо се произвеждат от холандския млечен концерн FrieslandCampina, чиято история датира от края на 19 век (1871 г.), след което фермерите се обединяват, за да работят заедно.

Продуктовата гама на концерна включва линията формули за сухо мляко Friso. Тези хранителни продукти за деца заемат една от водещите позиции на вътрешния пазар от четвърт век. Изключителният дистрибутор на храни под марката Friso на територията на Руската федерация е едноименната компания. Което ви позволява да внасяте от Холандия висококачествена бебешка млечна храна, фокусирана върху бебета от раждането до тригодишна възраст.

Концернът FrieslandCampina произвежда хранителни продукти, използвайки изключително естествени суровини от частни ферми, използвайки уникална технология в производството. Качеството на произвеждания продукт е специален показател, производителят го поставя сред приоритетните въпроси. Специалистите на концерна внимателно следят цялата производствена верига, те контролират всеки етап - от фуражите, които кравите ядат, до крайния продукт.

По време на производството на продукти се използва деликатна температурна обработка на протеини, което опростява възприемането му от развиващото се детско тяло, намалява вероятността от алергична реакция към храната и появата на патологии на храносмилателната система (нарушаване на честотата и фракционния състав на изпражненията, колики). Този подход към производството съпътства най-доброто възприемане на бебешката храна, опростява въвеждането им в хранителната диета на малкото дете.

Всички продукти с марка съдържат пълен набор от жизненоважни хранителни вещества, те участват в образуването и развитието на мозъка, защитни функции на тялото на бебето:

 • пребиотици под формата на галактоолигозахариди;
 • нуклеотиди - 5 жизненоважни елемента;
 • DHA / ARA.

Предимства и недостатъци

Положителни страни:

 • производителят успя да създаде висококачествена естествена бебешка храна, направена с най-новото оборудване и най-новите технологии;
 • удобна опаковка;
 • използва се за смесено хранене, за приготвяне на допълващи храни;
 • за отглеждане на храна е необходима само четиридесет градусова температура;
 • вкусът на разредената смес е близък до майчиното мляко, това обяснява приемането на хранене от бебето;
 • продуктът е произведен съгласно международните стандарти за качество;
 • местните потребители говорят положително за допълващите храни, педиатрите го препоръчват за употреба;
 • разредените допълващи храни не съдържат генетично модифицирани организми;
 • Ефективна услуга за поддръжка работи денонощно, готова да съдейства за разрешаване на всякакви проблеми.

Отрицателни страни:

 • липсва жизненоважната аминокиселина триптофан, кравето мляко го съдържа в малки количества;
 • наличието на палмово масло;
 • съдържа пребиотици - галактоолигозахариди;
 • има повишена осмолалност;
 • храната, насочена към бебета до шест месеца, не съдържа ейкозапентаенова киселина, за деца след една година тя включва захароза;
 • цената (приблизително 440 рубли за контейнер с тегло 400 грама) е по-висока в сравнение с подобни продукти с по-малко недостатъци.

Концернът произвежда линия за хранене за новородени от раждането до тригодишна възраст, както и за деца с патологии (отхвърляне на един или друг компонент, податливост към алергии).

Нека анализираме допълващи храни по групи:

 1. Frisolak Gold 1; "Frisolak 1, 2"; "Friso Gold 2, 3 Junior" - тази група допълнителни храни е фокусирана върху храненето на бебета без патологии.
 2. Frisovom 1, 2 с пребиотици е допълваща храна, предназначена за бебета с проблем с прекомерната регургитация. Продуктът има вискозна консистенция, която предотвратява случайна регургитация на храната.
 3. "Frisolac Gold PEP" - за деца с отказ от изключително кравешки протеин, тази диетична храна се предписва изключително от специалист.
 4. "Frisolac Gold PEP AS" - допълнителни храни се дават на бебета с алергична реакция към кравешки протеин и соя. Тази диетична храна се предписва изключително от педиатър..
 5. "Frisolak хипоалергичен 1, 2" - допълващите храни са обогатени с уникални съставки, които предотвратяват и неутрализират алергиите.

Когато избирате един или друг вид продукт, е задължително да се консултирате с педиатър, който знае характеристиките на конкретно малко дете.

Компоненти на заместители

Линията детска храна Friso включва добри съставки, те са балансирани според най-новите изисквания за композиция. Храненето се основава на използването на компоненти от кравето мляко - деминерализирана суроватка, мляко на прах, концентриран суроватъчен протеин.

Протеинов компонент

Формулите за новородени (Frisolac Gold 1, Frisolac 1) имат оптимално съотношение на суроватъчните протеини към казеина (60/40). Следващите сухи храни имат съотношение 50/50 на суроватъчните протеини към казеина. Допълнителните храни за зрели бебета са млечното хранене, което не е заместител на майчиното мляко. Съответно, задачата е да се запази пропорцията, няма суроватъчни протеини към казеин. Той е идентичен с обикновеното мляко - 20/80, а във Friso Gold пропорцията изобщо не е посочена.

Протеиновият компонент включва таурин, жизненоважна аминокиселина. Някои бебета не приемат добре кравешки протеин, тъй като значително се различава от протеиновия компонент на майчиното мляко. Специално за тези бебета са разработени специални сухи заместители, включително частично или напълно хидролизиран протеин или протеин от соев произход.

Въглехидратен компонент

Храната, която се дава на бебета на възраст до 12 месеца, включва лактоза (млечна захар), малтодекстрин и олигозахариди. Задачата на лактозата и малтодекстрин е да достави на растящото тяло на малкото дете достатъчно количество енергия, а пребиотиците под формата на олигозахариди стимулират нормалния растеж и активират полезните лакто- и бифидобактерии на лигавиците на храносмилателната система.

Само един от компонентите не е съставна част на естественото кърма, говорим за малтодекстрин. Образува се чрез хидролиза на нишесте и е безвреден въглехидрат, често използван в бебешката храна, така че допълващите храни стават много по-дебели и по-удовлетворяващи..

С тенденция на новороденото към прекомерна регургитация се използва специална диета за предотвратяване на патология. Допълнителната храна за бебета след 12 месеца съдържа лактоза, глюкоза, захароза като въглехидратни компоненти. Последният компонент често увеличава хранителните алергени, помислете за това, когато купувате допълнителни храни за деца, склонни към хранителни алергични реакции.

Само продукти с етикет "Злато" имат пребиотици.

Мастни компоненти

Мазнините от краве мляко имат различен състав от майчиното мляко, поради което много производители го изключват от допълнителните храни. Компонентът се заменя с мазнини и масло, които съдържат необходимите мастни вещества. Но има допълваща храна, в която компонентите на млечната мазнина присъстват, в малки количества - някои видове "Nutrilak".

Мастният компонент на всички видове от тази марка включва растителни масла, малко количество млечни мазнини. Рибените масла са важен компонент на допълващите храни; те съдържат много полиненаситени мастни киселини. Друга полезна съставка е гъбеният концентрат, богат е на арахидонова киселина, но този компонент се съдържа само в допълващи храни, обозначени със злато.

Цялата линия продукти с надпис "Злато" съдържа рибено масло, гъбено масло.

Растителните масла присъстват в допълващите храни под прикритието на палма, ниско ерудирана рапица, слънчогледови масла и сухи смеси със златна маркировка допълнително включват масло от палмови ядки. Всички продукти на Friso включват палмово масло, компонентът намалява способността да абсорбира калций, провокира нарушение на честотата и фракционния състав на изпражненията.

Палмовото масло съдържа голямо количество лауринова киселина, кокосовото масло също е богато на вещества, производителят може да избере всеки от изброените компоненти по свое усмотрение. Често неопитните родители са предпазливи към продукти, съдържащи рапично масло, по-специално - ерукова киселина (установено е, че компонентът е токсичен за сърдечния мускул). Допълнителната храна съдържа известна част от маслото от рапично масло с ниско съдържание на ерук, но общото съдържание на ерукова киселина е незначително, то не е в състояние да има отрицателен ефект върху малкото дете.

Други вещества

Линията суха бебешка храна на Friso съдържа комплекс от най-важните витамини, минерали и хранителни вещества в количество, което отговаря на нуждите на определена възрастова група деца. Независимо дали сте избрали заместители със златен етикет или без, знайте, че новороденото ще бъде снабдено с всички жизненоважни компоненти..

Всички формули на мляко на прах от Friso (с изключение на Junior 3) включват пет жизненоважни нуклеотидни добавки от естествено кърма. В началния етап от живота необходимостта от нуклеотиди е особено важна, тъй като все още не е формиран организъм на малко дете не може да произвежда достатъчно количество такива вещества сам. Тези вещества могат да идват само от външния свят. Нуклеотидите участват в различни биохимични процеси, имат положителен ефект върху защитната система, образуват полезна микрофлора на лигавиците на храносмилателната система.

От цялата линия бебешки храни, само допълващи храни, насочени към бебета след 12 месеца, включват ароматни вещества, които са идентични с естествените съставки - ванилин, соев лецитин. Това означава, че нито първоначалните, нито следващите опции включват ароматизанти, хранителни добавки. Лимонената киселина е включена в допълващите храни, маркирани със злато. Допълнителните храни Friso Gold 3, 4 са обогатени с пробиотици - полезни лакто- и бифидобактерии. Първоначалните и следващите заместители имат повишена осмолалност, а във Friso Gold 4 тази цифра е още по-висока.

За справка: осмоларността е общото количество разтворими вещества, те директно регулират налягането. Повишената осмоларност причинява натрупване на натрий в резултат на неправилно функциониране на бъбреците на децата и нарушени транспортни функции през първите 12 месеца от живота.

За здрави деца

Въз основа на хранителния статус, тези заместители на кърмата са предназначени за бебета от раждането до тригодишна възраст. Задачата на класическите видове допълващи храни е да насърчат пълния растеж, навременното развитие на бебето.

За всяка възраст, дори при липса на здравословни проблеми, са характерни определени нужди от полезни компоненти и енергия, съответно хранителният продукт трябва да бъде балансиран по състав:

 • от раждането до 6 месеца - 1;
 • от 6-месечна възраст - 2;
 • от 12 месеца - 3;
 • от тригодишна възраст - 4.

Тази група включва суроватъчни протеини, обезмаслено мляко, минерали, необходими за развиващото се детско тяло. Производителят щедро обогати всички видове продукти със значителен комплекс от витамини.

Най-популярните видове от тази група:

 • Frisolak Gold 1 (400 грама от 485 рубли);
 • "Friso Gold 2, 3" (по 400 грама - съответно от 495 и 530 рубли);
 • "Frisolak 1, 2" (по 400 грама - съответно от 340 и 310 рубли);
 • "Friso 3 Junior" (за 400 грама - от 300 рубли).

Смес Frisolak от 0 до 6 месеца, отбелязана със Gold, Friso Gold 2, 3 млечна смес се произвежда в метални съдове с тегло 400 или 800 грама. Frisolac смес за новородени (1) и следващи (2), както и бебешко мляко Junior 3 - се произвеждат в картонени опаковки с тегло 400 грама.

Дизайнът на контейнери за сухи смеси на млечна основа Frisolak, Friso със златна маркировка се е променил значително от 2016 г. насам. В допълнение към подобрената форма на контейнера, върху кутията се появи шарнирен капак с надеждна ключалка. Във вътрешната част се появи удобно ниво от пластмаса, което ви позволява лесно да премахнете излишъка от лъжица. Веднага след като мерителната лъжица не е необходима, тя се поставя върху специален държач във вътрешната част на контейнера, който позволява, ако е необходимо, да се извади от там без особени затруднения. В същото време сместа не влиза в пряк контакт с ръцете, което е положително - това ви позволява да спазвате изцяло правилата за приготвяне на сместа по отношение на хигиенните изисквания.

Освен това всеки вид по възрастова група вече може да се различава по цвят:

 • син - съответства на маркировка 1;
 • зелено - възрастова група номер 2;
 • оранжево - корелира с числото 3;
 • лилаво - храна с етикет 4.

За деца в риск от алергии

Днес различни алергични реакции стават все по-чести, както при зрели хора, така и при бебета. Млечните заместители на кърмата могат да провокират алергична реакция.

Фокусирайки се специално върху тази категория деца, Friso произвежда специални видове смеси - хипоалергенни млечни заместители на кърмата:

 • бебешка суха смес Frisolak 1, 2 хипоалергенна;
 • млечна смес Frisolak Gold PEP и PEP AS.

Нека разгледаме по-отблизо всеки от типовете.

Friso HA 1, 2 (Frisolak 1, 2 HA)

Алергичната реакция към кравешки протеин е най-честата патология при бебетата през първите 12 месеца от живота. В допълнение, педиатрите различават специална категория от общата маса - бебетата са най-податливи на алергии (вероятността от тяхната патология е много по-висока).

Тази категория включва бебета, чиито родители или членове на семейството са страдали от храна или други алергични реакции. За тях педиатрите препоръчват при липса или недостатъчно количество кърма изкуствено хранене с помощта на специални хипоалергенни смеси. За тях производителят произвежда хипоалергенни продукти с превантивен ефект..

Специфичността на този вид е частична протеинова хидролиза, това включва Frisolac 1, 2 HA.

Поради частично разцепения кравешки протеин, вероятността от алергии от Frisolac 1, 2 е 1000 пъти по-ниска от тази на класическите видове. По време на употребата на Frisolac 1, 2 HA организмът на малкото дете е "присаден", след което можете да дадете класическата форма на хранене.

Експертите препоръчват да се използват превантивни хипоалергенни опции за бебета с голяма вероятност от развитие на хранителна алергична реакция през първите месеци от живота на малкото дете.

От 0 до 6 месеца - Frisolac 1 е хипоалергенен, след 6 месеца до една година - Frisolac 2 е хипоалергенен.

Когато по някаква причина не е било възможно да се използва хипоалергенна форма през първите 12 месеца, трябва да се положат всички усилия да се нахрани бебето с този вид поне първите 6 месеца от живота - този период се характеризира с висока податливост към хранителни алергични реакции, поради незряла храносмилателна система тялото на малкото дете.

Frisolac 1, 2 са хипоалергенни - пълноценни смеси за продължителна употреба, допълващите храни съдържат най-важните компоненти, необходими за нормалния растеж и развитие на бебето. Frisolac 1, 2 са хипоалергенни и имат приятни вкусови характеристики - подобни смеси имат осезаем вкус на горчивина.

Полезни компоненти:

 • осигурява се превантивно действие поради частична хидролиза на суроватъчен протеин;
 • нуклеотидите допринасят за укрепването на защитните механизми;
 • пребиотиците допринасят за подобряване на микрофлората на лигавицата на храносмилателната система, улеснявайки храносмилането;
 • специалните мастни киселини са отговорни за активиране на функциите на мозъка и зрението;
 • съдържа хармоничен комплекс от витамини и минерали, съответстващи на определена възрастова група.
 1. Възрастова категория: Frisolak 1 - от 0 до 6 месеца; Frisolac 2 - от 6 до 12 месеца.
 2. Контейнер - метална кутия.
 3. Вид храна - терапевтична и профилактична.
 4. Тегло - 400 грама всяка.
 5. Цена - 845 рубли.

Frisolac Gold Pep

Frisolac Gold PEP е мляко на прах на основата на напълно хидролизиран суроватъчен протеин. Насочена е към бебета с алергична реакция към протеини от краве мляко, соя. Прилагано от раждането, с алергична реакция към обикновена храна за дълго време, това осигурява нормалното развитие на бебето.

Поради малкото количество свободна аминокиселина и много ди- и трипептиди, продуктът има отлични вкусови характеристики, поради което бебетата са предразположени към него. Frisolac Gold PEP съдържа жизненоважни хранителни вещества, това е пълноценно хранене за трохи с алергична реакция към храна. Храната се използва при алергични реакции към краве и соев протеин, както и при патологии на храносмилателната система.

Насочена е към бебета с леки, умерени, умерени симптоми на алергична реакция при пълно или частично отсъствие на кърма..

Характеристика - дълбока хидролиза на суроватъчен протеин. Frisolac Gold PEP е цялостен продукт за дългосрочна употреба, има всички жизненоважни компоненти, отговорни за нормалния растеж и развитие на бебето. Важен нюанс - всички видове продукти, базирани на частична или пълна хидролиза, имат лош вкус и горчив вкус. Frisolac Gold PEP има отличен вкус в сравнение с аналозите, но все още има лека горчивина.

Най-важният момент е правилното използване на тази бебешка храна. Непосредствено преди да въведете допълващи храни, трябва да се консултирате с педиатър, който знае характеристиките на определено малко дете. Можете също да използвате горещата линия на компанията. Само ако се спазват всички правила за приемане на Frisolac Gold PEP, той показва лечебни свойства.

Има характеристики, които трябва да се спазват:

 • необходимо е да се въвеждат допълнителни храни на етапи;
 • видимият ефект се забелязва в рамките на един месец, след окончателното въвеждане на Frisolac Gold PEP в хранителната диета на трохите;
 • общият период на лечение е шест месеца;
 • всяка друга храна, съдържаща млечен протеин, е напълно изключена от хранителната диета на бебето;
 • по време на курса на лечение е вероятна промяна в изпражненията (фракционен състав, цвят, мирис, честота), тези симптоми не са опасни, не е необходимо да спрете употребата на лекарството.

Полезни компоненти:

 • хидролизиран суроватъчен млечен протеин;
 • растителни масла;
 • глюкозен сироп;
 • комплекс от витамини;
 • минерални соли, микроелементи;
 • съединения на карнитин, холин, лактоза, таурин.
 1. Възрастова категория: 0 до 12 месеца.
 2. Контейнер - метална кутия.
 3. Вид храна - лечебна смес.
 4. Тегло - 400 грама всяка.
 5. Цена - от 1110 рубли.

Frisolac Gold Pep AC

Frisolac Gold PEP AS е медицински заместител за бебета, склонни към алергични реакции към среден и тежък протеин от краве мляко, с липса или пълно отсъствие на кърма. Почти пълната хидролиза на млечния протеин елиминира почти всяка детерминанта на протеина на кравето мляко. Този заместител е в основата на диета без мляко, с принудителен преход към хипоалергенна форма.

Frisolac Gold PEP AS, подобно на много други заместители, базирани на пълна хидролиза на суроватъчен протеин, има подчертан горчив вкус.

Най-важният момент е правилното използване на тази бебешка храна. Непосредствено преди да влезете, е необходимо да се консултирате с педиатър, който знае характеристиките на определено прохождащо дете. Можете също да използвате горещата линия на компанията. Само ако се спазват всички правила за прием на Frisolac Gold PEP AS, той показва лечебни свойства.

Има характеристики, които трябва да се спазват:

 • необходимо е да се въвеждат допълнителни храни на етапи;
 • видимият ефект се забелязва в рамките на един месец, след окончателното въвеждане на Frisolac Gold PEP AS в хранителната диета на бебето;
 • общият период на лечение е шест месеца;
 • всяка друга храна, съдържаща млечен протеин, е напълно изключена от хранителната диета на бебето;
 • по време на курса на лечение е вероятна промяна в изпражненията (фракционен състав, цвят, мирис, честота), тези симптоми не са опасни, не е необходимо да спрете употребата на лекарството.

Полезни компоненти:

 • протеин от краве мляко, заменен с дълбок казеинов хидролизат;
 • укрепването на имунната система се насърчава от нуклеотидите;
 • нормалното функциониране на мозъка и зрението е възможно поради набор от мастни киселини, таурин;
 • удобно храносмилане с предразположение към хранителни алергични реакции е възможно поради липсата на лактоза;
 • най-добре разпределените пептиди допринасят за елиминирането на възможната антигенност;
 • ниското количество свободна аминокиселина допринася за поддържането на нормална чревна абсорбция;
 • включва желязо, балансирано по отношение на витамин С / желязо;
 • наличието на калций, фосфор, витамин D допринася за нормалното развитие на зъбите, костната тъкан;
 • включва всички възможни антиоксиданти.
 1. Възрастова категория: от раждането.
 2. Контейнер - метална кутия.
 3. Вид храна - лечебна смес.
 4. Тегло - 400 грама всяка.
 5. Цена - от 1250 рубли.

За деца с храносмилателен дискомфорт

Частично или пълно изкуствено хранене понякога води до появата на патологии във функционирането на храносмилателната система. Изразява се в следните симптоми - колики, запек или диария, чести рефлекси. Специално за тези случаи са разработени терапевтични и профилактични и терапевтични сухи заместители, които се използват за определено време, само след консултация със специалист. Основната задача е превантивна или лечебна диета. Тези заместители на кърмата имат същия компонентен състав като класическите видове, но има специални компоненти, които осигуряват лечебни свойства.

Friso VOM 1, 2 (Frisovom 1, 2) с пребиотици

Тези заместители са насочени към бебета, страдащи от аномалии в честотата и дробния състав на изпражненията, с проблема с прекомерен рефлекс.

Храненето Frisov 1 се използва от раждането до шестмесечна възраст, Frisov 2 - от 6 месеца до една година.

Допълнителната храна се основава на съставния състав на Frisolak 1, 2. Продуктът обаче е допълнително обогатен с пребиотици от естествен произход, те имат положителен ефект върху тялото на трохите, неутрализират негативните симптоми.

Храната може да се консумира толкова, колкото е необходимо, за да се премахнат негативните симптоми. Според потребителските отзиви децата бързо преминават алергична реакция, връщат се към нормалната честота, фракционен състав на изпражненията.

Положителни страни:

 • има пребиотици;
 • имат мастни киселини;
 • има всички жизненоважни нуклеотиди;
 • концентрат от рожков ефективно предотвратява прекомерен рефлекс;
 • нормализира честотата на изпражненията и фракционния състав.

Отрицателни страни:

 • висока температура на готвене;
 • дълго време за охлаждане.
 1. Контейнер - метална кутия.
 2. Вид храна - лечебна смес.
 3. Тегло - 400 грама всяка.
 4. Разходи - съответно от 800 и 830 рубли.

Как правилно да се разрежда адаптираното мляко за кърмачета

За да улесни използването на смеси от сухо мляко Friso на практика, производителят е създал всички необходими условия. Всяка опаковка е снабдена с подробни инструкции за приготвяне на заместителя, която съдържа и нормите за съотношението на вода и смес за различните възрасти. Комплектът с продукта включва специална мерителна лъжичка за събиране на необходимото количество суха смес.

Трябва стриктно да спазвате правилата и съветите относно таблицата-инструкции от производителя. Младите майки трябва да вземат предвид факта, че консистенцията на готовата храна се различава в зависимост от съставните компоненти, целта. Средното време, необходимо за приготвяне на ястия, е три минути.

Нека анализираме правилната последователност от действия:

 1. Най-важният нюанс в готвенето са правилата за лична хигиена. Ръцете трябва да се измият старателно с топла вода и сапун. Напенете дланите си, почистете пространството под ноктите - там се натрупват мръсотия, патогенни микроорганизми.
 2. Дезинфекцирайте добре бебешката бутилка с биберони. Препоръчително е да направите това, като използвате специално стерилизиращо устройство..
 3. Сварете количеството вода, необходимо за заместителя на кърмата, съгласно таблицата. Специализираните търговски обекти продават широка гама от специална бебешка вода.
 4. Охладете вряща вода до 40 градуса, за тези цели не можете да използвате студена вода.
 5. Налейте охладена вода в шише за бебешка храна. Следете внимателно дозировката.
 6. Експертите препоръчват да се налива строго подходящо количество сух прах в бутилка с охладена вода. Нормата е дадена в таблицата-инструкции от производителя. Дозировката се изчислява според възрастовата група и теглото на новороденото.
 7. Затворете бутилката за бебешка храна. Разклатете бутилката с цялото съдържание, докато сухият продукт се смеси напълно с водата. Не се притеснявайте, ако разтворът се разпенва едновременно, това е нормално и не представлява заплаха за бебето.
 8. Необходимо е да започнете да храните детето, когато храната има температура на човешкото тяло 37 градуса. Обърнете специално внимание на контрола на температурата на готовата храна, не позволявайте тя да се повиши.

По време на развъждането на заместител на мляко на прах, има нюанси, с които младите родители и детегледачки трябва да бъдат запознати:

 • не използвайте сурова чешмяна вода за разреждане, не смесвайте преварена вода със сурова вода;
 • приготвянето на прахообразен заместител на кърмата трябва да се извърши преди директното му използване;
 • не можете да запазите приготвените допълнителни храни, останали след пълното новородено - остатъците трябва да се излеят;
 • веднага след края на употребата е необходимо да държите бебето изправено, това ви позволява да се отървете от въздуха, попаднал в храносмилателните органи с храна;
 • не нарушавайте дозировката на вода и сух продукт според таблицата на производителя;
 • за отглеждане на допълващи храни, експертите категорично не препоръчват използването на микровълнова фурна, тъй като готовата храна се оказва на бучки, потенциално опасна за бебето;
 • стриктно спазвайте условията за съхранение на разопакованите контейнери със сух заместител на млякото на майчиното мляко;
 • при хранене на бебе е важно да се поддържа визуален, физически контакт с бебето;
 • преди въвеждането се консултирайте с педиатър, който знае характеристиките на конкретно бебе;
 • купувайте стоки в специализирани търговски обекти;
 • обърнете специално внимание на целостта на контейнера, препоръчителния срок на годност;
 • в края на храненето е необходимо внимателно да се проследи реакцията на тялото на мъника.

Спазването на правилата, изложени по-горе, ви позволява да предотвратите хранително отравяне, алергични реакции при бебето.

Педиатрите съветват да се използва специална вода за бебета за приготвяне на заместител на кърмата, ориентирана специално за тези цели. Водата за деца се продава в почти всички специализирани магазини и аптеки. Обикновената вода, дори след кипене, има много отрицателни компоненти, които представляват опасност за развиващото се детско тяло.

Използването на специална вода за отглеждане на бебешка храна има значителни предимства:

 • производителят контролира изцяло всеки технологичен етап, отговаря за качеството на продуктите;
 • водата се пречиства от вредни компоненти на различни етапи;
 • по този начин те запазват полезни компоненти, важни за развиващия се организъм на бебето.

ЧЗВ

Неопитността на някои млади родители често води до често срещани грешки. Нека анализираме популярни въпроси, свързани със заместителите на Friso.

Каква е разликата между сместа Frisolac и Frisolac Gold?

Нека видим какви са разликите между смесите Frisolac и Frisolac Gold:

 1. Frisolak 1 - адаптирано мляко за бебета е предназначено за хранене на бебета от 0 до 6 месеца. Тази допълнителна храна е отлична за смесено или напълно изкуствено хранене. Заместителят съдържа нуклеотиди - пет жизненоважни компонента. Допълнителните храни са насочени към бебета, които не се нуждаят от допълнителни специални компоненти. Контейнерът за сухата смес е картонена опаковка.
 2. Сухата млечна смес Frisolac Gold 1, базирана на обратната връзка с потребителите, има по-пълен компонентен състав:
 • пребиотици;
 • мастни киселини;
 • гъбен концентрат масло;
 • пробиотици;
 • концентрат от палмови ядки.

Важно е да се разбере, че тези компоненти са особено важни за бебета на възраст под 12 месеца. Те формират по-силна имунна система на тялото на бебето, влияят на нормалното функциониране на мозъка, което допринася за пълното развитие на детето. Тази група заместители е най-близка по съставни компоненти до кърмата, което оправдава високата им цена. Сместа от мляко на прах се произвежда в метална кутия. Експертите казват, че допълващите храни Frisolac Gold 1 са приоритетна опция в сравнение с аналозите.

Когато избирате заместител на майчиното мляко за новородено, е необходимо да се съсредоточите предимно върху приемането на тази или онази допълващи храни. Всички продукти под марката Friso са произведени от висококачествено, екологично чисто, прясно, натурално мляко. Производителят контролира внимателно качеството, безвредността на сместа на всеки етап от производството.

Формула за бебета Friso Gold 1 - преглед

Сега не можем да живеем без Friso VOM. (+ по какво се различава от Frisolac в картон)

След като бебето започна да има запек и рядко (1 път на 4-5 дни) изпражнения, беше решено смената да се смени. Спряхме се на компанията Friso. Съпругът искаше солидна тенекиена кутия, а не картонена кутия (въпреки че по-късно я пробваха в картон).

Frisolac Gold ОПИСАНИЕ

Frisolac Gold 1 Milk с пребиотици (Frisolac Gold 1 с пребиотици) е предназначен за смесено и изкуствено хранене на бебета и съдържа важни хранителни вещества за здравословния растеж и развитие на вашето бебе:

 • Докозахексаеновата (DHA) и арахидоновата (ARA) киселини са основни градивни елементи за развитието на мозъка
 • Пребиотици (GOS) - естествени диетични фибри за удобно храносмилане
 • Нуклеотидите са хранителни вещества, които спомагат за укрепването на имунната система.

Опаковка: тежък, дизайнът е направен в синьо и светлосиньо, златно покритие. Неергономична кутия: трябва да държите настрани.

Нето тегло 800 g.

Производител:

FrislandCampina (FrieslandCampina), Холандия (Холандия).

Официален сайт производител в Русия: щракнете.

Продукт на място: плачи.

Производителят подчертава:

ВАЖНА ЗАБЕЛЕЖКА: Кърменето е предпочитано за малки деца.

Неподходящата подготовка, съхранение и използване на формулата Frisolc Gold 1 може да има неблагоприятни ефекти върху здравето на вашето бебе..

Използвайте съдържанието на отворена кутия в рамките на 4 седмици след отваряне.

Не рискувам да пренебрегна последното правило, затова пиша датата на отваряне на дъното на консервата с постоянен маркер.

Цена: 400 g - 13,31 беларуски рубли или около 7 $; 800 - 23,20 белоруски рубли или около 12 долара.

Място за покупка: Магазин "Помощ за майките", хипермаркет "Хипопотам", супермаркет "Грийн", магазин "Буслик". Беларус.

Миризма: мляко, кремообразно.

Последователност: ронлив, кремав цвят.

Frisolac Gold СЪСТАВ:

Обезмаслено мляко, деминерализирана млечна суроватка, растителни масла (палмово, нискоерукова рапица, палмови ядки, слънчоглед), лактоза, галакто-олигозахариди, малтодекстрин, суроватъчен протеинов концентрат, рибено масло, холин битартрат, едноклетъчно масло () Mortierella alum Калиев цитрат, магнезиев хлорид, натриев цитрат, калциев фосфат, натриев хлорид, калиев хлорид, железен сулфат, калциев хидроксид, цинков сулфат, меден сулфат, манганов сулфат, калиев йодид, натриев селенит), витамини (L-натриев аскорбат, L-аскорбил палмитат, DL-α-токоферилацетат, никотинамид, D-калциев пантотенат, тиамин хидрохлорид, ретинол ацетат, пиридоксин хидрохлорид, фолиева киселина, фитоменадион, D-биотин, холекалциферол), нуклеотиди (цитидин-5-аденофосфорна киселина монофосфорна киселина, динатриев гуанозин-5-монофосфат, динатриев инозин-5-монофосфат, динатриев уридин 5-монофосфат).

Сравнение с Frisolac в картон:

Всяка марка смеси има както стандартна линия, така и премиум линия. Така че Frisolak в картон принадлежи към първата категория, а златото - към втората.

Композиции и двете смеси подобен, количеството витамини и минерали варира леко, и двете имат нуклеотиди. Златното предимство е присъствието докозахексаенова и арахидонова киселини (намира се в майчиното мляко, необходимо за развитието на мозъка и зрението) и пребиотик - GOS (галактоолигозахариди). Всеки сам решава какво да избере. Детето ми яде и двете смеси еднакво добре.

Хранителна таблица с факти:

Условия за съхранение:

Препоръчително е да се съхранява неотворен буркан при температури от 0 до + 25 ° С и относителна влажност не повече от 75%. Избягвайте пряка слънчева светлина върху буркана.

Frisolac Gold COOKING

Производителят дори ви показва как да отворите консервната кутия за първи път! Както и различни полезни бележки.

Схема на хранене:

1 лъжичка = 4,3 g сух прах. 100 ml готова за употреба смес = 13 g прах (3 лъжички) + 90 ml вода.

Не се придържам към тази схема, но гледам детето: то яде по-често, но по-малко за да не разлее наводнения.

Инструкции за готвене:

Разклатете бутилката с кръгови хоризонтални движения (както е показано на снимка 6), без бучки не се формира и не се пени.

Моите впечатления:

При преминаване от Nestozhen към Frisolac Gold, столът става по-често, жълт, мек. Но след известно време тя стана по-рядко срещана, въпреки че остана същата консистенция.

Тогава ни застигна регургитация, защото детето не яде достатъчно и поиска да яде повече. Купува Friso VOM, който фиксира редки изпражнения и намалява регургитацията.

С течение на времето се опитах да анулирам Friso VOM и. бебето има запек. Столът беше зелен пластилин веднъж на всеки 3 дни, беше невъзможно да погледнете детето без сълзи: то толкова силно натискаше.

 • разтваря се добре без бучки и пяна;
 • няма алергии;
 • добър състав;
 • детето се храни с удоволствие.
 • причинени запек (под формата на пластилин) и зелени изпражнения;
 • детето не се храни достатъчно;
 • в състава няма лутеин;
 • не се продават навсякъде;
 • неудобна кутия (въпреки че малките кутии от 400 g са много удобни за държане в ръка).

Обобщете:

 1. Поради появата на запек и зелени изпражнения при бебето;
 2. Някои смеси също съдържат лутеин, който го няма тук.

И все пак сместа препоръчвам. Не причинява алергични реакции, повечето имат много добри отзиви за него. Първоначално без Friso VOM, сместа работи добре за нас, столът беше жълт и мек.