Често се раждат недоносени бебета. Раждането на 8-ия месец от бременността е твърде опасно както за майката, така и за детето поради риск от разкъсвания с неправилно предлежание, хипоксия и неразвита фетална система. Важно е да се избягва преждевременното раждане.

Възможни усложнения

Жените започват да изпитват контракции на 8-ия месец от бременността. За някои това са тренировъчни спазми, докато за други те се превръщат в знак за началото на раждането. Препоръчително е в този момент бъдещата майка да е била в болница, тъй като съществува риск от бързо раждане на бебе.

Мога ли да раждам на 8 месец бременност? По това време раждането се счита за преждевременно, тялото на детето все още не е напълно оформено. Нежелателно е да се ражда дете преди време, това ще доведе до усложнения.

Защо не можете да раждате на 8-ия месец от бременността:

 1. дихателната система не е напълно оформена;
 2. слаби съдове и меки кости на плода;
 3. неправилно представяне;
 4. риск от хипоксия.

През последните седмици дихателната система завършва формирането си. Ако бебето се роди на 8-ия месец от бременността, сурфактанът все още не се произвежда в алвеолите, което кара белите дробове да узреят. Следователно бебето ще се нуждае от вентилатор..

Тялото на новороденото започва да заема правилната позиция по-близо до датата, определена от природата, поради което на 8 месеца плодът все още е в седалищно или напречно предлежание. Ако раждането е започнало преждевременно, то то ще бъде много болезнено и ще завърши със смъртта на плода. Цезарово сечение в такива случаи не винаги има време да направи.

Дори детето да влезе първо в главата на родовия канал, нараняванията не могат да бъдат избегнати. Шийката на матката все още е затворена и това ще провокира деформации на черепа и други части на скелета. Съществува възможност за мозъчен кръвоизлив от спукани кръвоносни съдове. Поради активните контракции на матката, доставката на кислород спира, което причинява хипоксия. Тези проблеми с раждането на осеммесечно бебе ще повлияят отрицателно на последващото развитие. За да се избегне това, болницата предприема мерки за внимателно доставяне на труда..

Раждането през осмия месец от бременността не е без последствия за майката. Жената има сълзи в родовия канал и перинеума.

След преждевременно раждане хормоналният фон се губи, има вероятност от кървене от матката и последващи менструални нарушения. Изхвърлянето на околоплодната течност води до проникване на инфекция в матката, което причинява развитието на ендометрит.

Причини за преждевременно раждане

Раждането на дете на 8 месеца е провокирано от фактори, свързани с физиологията и здравето. Гинекологичните инфекции, вътрематочните интервенции правят шийката на матката некомпетентна за носене на голям плод. Аномалията се причинява и от такива дефекти като двурога или вътрематочна преграда.

Причини за ранно раждане

 • некомпетентност на шийката на матката;
 • малформации на гениталните органи;
 • миома;
 • заболявания;
 • гестоза;
 • Rh фактор;
 • многоплодна бременност;
 • патология в развитието на плода.

Ако една жена е развила миома преди бременността, това ще доведе до неправилно фиксиране на плацентата, което също ще доведе до преждевременно раждане. Неврологията, ендокринологията, хипертонията, сърдечните дефекти са рискови фактори за раждането на бебе.

Капването през последния триместър на бременността е тревожен симптом, водещ до прееклампсия. Бъбречната функция е нарушена, поради което се наблюдава рязък скок на налягането и започва преждевременно раждане. Най-често това се проявява при многоплодна бременност..

Rh-конфликт, хромозомни аномалии при плода, инфекция в утробата и патологии на развитието не само провокират появата на бебето преди време, но са и причина за прекъсване на бременността. Тук рискът от мъртво раждане е много голям..

Как да предизвикате преждевременно раждане на 8 месеца:

 1. предписват простагландин;
 2. направете медицински аборт с Мифегин;
 3. физиологичен разтвор се излива в околоплодните води;
 4. отворете феталния пикочен мехур.

Последният начин за организиране на изкуствено раждане на 8 месеца се използва в екстремни случаи, когато има противопоказания за други методи. Медицинският аборт и употребата на хормонални лекарства убиват плода, но след изливането на сол съществува риск да се роди жизнеспособно бебе с увреждания в развитието.

Мерки за превенция

Лошо е да раждате на 8 месеца, така че всеки акушер се опитва да доведе бременната жена до определеното време. С помощта на успокоителни се премахва възбудимостта на матката и се прекратява съкратителната активност. Действайки върху рецепторите с токолитици, се извършва отпускането на матката. За да се изключат инфекциозните усложнения, се използва антибиотична терапия.

Ако водата е заминала на 8-ия месец от бременността, раждането все още може да бъде спряно, но за това жената е настанена в болница. На мама се възлага почивка в леглото и денонощно наблюдение на плода.

Препоръчва се основната профилактика да започне преди бременността. Жената се подлага на пълен преглед за идентифициране на патологии в развитието на гениталните органи, изучава хормоналния профил, лекува соматични заболявания.

Ако бъдещата майка има отрицателен Rh фактор, тогава през последния триместър на бременността е по-добре да се откаже от домашния режим и да отиде в болницата за съхранение, за да се изключи заплахата от преждевременно раждане. Това важи и за жени, които забременяват с IVF. В този случай съществува риск от развитие на многоплодна бременност..

В случай на цервикална некомпетентност се използва профилактичен серклаж (налагането на задържащи конци). Ако ултразвукът показва проблем, процедурата се извършва трансвагинално. Шевовете се премахват преди бебето да се появи.

Вторият начин за забавяне на раждането е използването на песарий. Продуктът затваря шийката на матката, което води до преразпределение на натиска, упражняван от яйцеклетката.

Нормалният ход на бременността зависи от самата жена. Грешният начин на живот, лошите навици, депресията и негативните изблици на емоции могат да провокират заплахата от ранно раждане.
Бременната жена не трябва да вдига тежести, а също така да сведе до минимум пътуванията в обществения транспорт. С ясна предразположеност към ранно раждане от осмия месец е по-добре да се изключи интимността със сексуален партньор.

Поведение по време на раждане

Ако въпреки всички предпазни мерки раждането е започнало на 8-ия месец, не трябва да изпадате в паника, а незабавно да извикате линейка. Препоръчва се да легнете настрани, като приемате успокоително (майчинство или валериана), както и 2-3 таблетки No-shpa.

Веднага след като заплашена бременна жена влезе в пренаталния център, се определя на какъв етап е процесът. Ако симптомите показват, че вече не е реалистично да се спре раждането, жената се изпраща в родилната зала..

На бременна жена се дава капкомер с лекарствени разтвори за нормализиране на кръвообращението в плацентата. Ако е необходимо, дайте таблетки и таблетки. Дексаметазон е показан за успокояване на белодробната система на бебето.

Акушерите действат своевременно, тъй като преждевременните раждания са по-бързи от планираните поради по-малкия размер на плода. Бъдещата майка трябва да помага на медицинския персонал с поведението си. Ако жената много паникьосва, матката ще се тонизира и ще усложни раждането..

Акушерката ще се опита да гарантира, че бебето се ражда по жив и естествен начин. Предпоставка е разрязването на перинеума, за да се намали количеството натиск върху костите на новороденото бебе. Цезаровото сечение се счита за най-екстремния метод, когато животът на майката и бебето е изложен на риск.

Първите дни след раждането

Недоносените бебета се вземат с топли памперси и незабавно се вземат мерки за реанимация. За такива бебета в родилния дом има специализиран отдел, оборудван с оборудване. Детето е свързано с устройства за поддържане на живота.

През първите дни (а понякога и седмици) недоносеното новородено се държи в кувьоз, което е имитация на майчината утроба. Ако бебето е средно недоносено, използвайте отопляема маса.

В инкубатора се създават режими на влажност и температура. Индикатори за измерване на индикатори са свързани с бебето, което осигурява денонощен контрол върху благосъстоянието на новороденото.

Всички манипулации с лекарства, както и храненето, се извършват през прозорец в инкубатор. Къпането на този етап е изключено, тялото на бебето се избърсва ежедневно с мокри тампони за дезинфекция.

Децата се извеждат от затвора, когато теглото стане повече от един и половина килограма. Помещението продължава да поддържа оптималната температура на въздуха. Периодично новороденото се оставя да диша овлажнен кислород.

За да се изключат пристъпите на асфиксия и дихателен дистрес, те систематично променят положението на бебето в креватчето. В този случай таблата трябва да е леко повдигната.

Недоносеното бебе се изписва от болницата, ако е здраво, не по-рано от 2 седмици след раждането. Показанието за това е теглото на бебето, то трябва да бъде най-малко 2200 g с тенденция към увеличаване. У дома майката стриктно следи наддаването на тегло на детето, за да изключи развитието на анемия..
Децата, родени на 8 месеца, имат увреждания в развитието. Бебетата показват признаци на недоразвитие на централната нервна система, кръвоносните съдове и храносмилането. Дихателната система е несъвършена, придружена от периодична апнея, което води до пневмония.

Повишеният поглед върху съдовите стени води до нарушено кръвообращение. Понякога се наблюдава мозъчен кръвоизлив. Недоносените бебета нямат рефлекси на преглъщане и смучене и намалена издръжливост към храната. Имунната система не е достатъчно силна, съпротивлението на организма е намалено. Новороденото трудно понася инфекциозни заболявания, склонно е към рахит.

Ако бебето е родено на 8 месеца и има последствия с усложнения, родителите ще трябва да се настроят за упоритата работа по отглеждането на бебето. На такова бебе се отделя повече време, тъй като физическото и психическото му развитие се забавя.

Когато една жена не може да достигне целия период на бременност и бебето се роди на осем месеца, не бива да се притеснявате преди време. Ако раждането е станало в съответствие с правилата и не е дало усложнения, новороденото е доста жизнеспособно, но то ще бъде по-слабо от другите деца и е по-вероятно да бъде податливо на заболявания.

Защо е по-добре да раждате на 7 месеца, отколкото на 8? Отговор на лекаря

Вярно ли е, че раждането в седмия месец на бременността е по-безопасно за бебето, отколкото в осмия? Или е просто съветски мотор?

Съществува мнение (по-често сред представителите на по-старото поколение), че ако се роди недоносено бебе, тогава е по-добре то да се роди на седем месеца, отколкото на осем месеца. Сякаш новородено бебе на седем месеца има по-голям шанс да оцелее или да бъде здраво. Предполагаемо седеммесечно дете е по-вероятно да диша самостоятелно, отколкото осеммесечно.

Веднага ще кажа - това е абсолютен, най-чист мит за водата! Не е обаче напълно ясно как е възникнала тази вяра. Дали това е суеверие или заключение, основано на някакъв вид псевдоизследвания, не е ясно.

Акушерството е точна наука

Като начало в такъв клон на медицината като акушерството не е обичайно гестационната възраст да се разглежда по месеци. Тридесет дни е твърде дълъг период от време, през който бъдещото бебе придобива нови части на тялото, органи и дори умения. Например: на 15-та седмица от бременността теглото на плода е около 70 грама, а на 17-та седмица вече е 2 пъти повече - 140 грама. Лекарите разделят 9 месеца на бременността на тримесечия (и броят започва от първия ден на последната менструация, а не от датата на зачеването):

 • 1-ви триместър - от 1 ден до 13 седмици;
 • 2-ри триместър - от 12 седмици до 27 седмици;
 • 3 триместър - от 28 седмица до самото раждане.

Спешният (т.е. навреме) труд трябва да започне между 38 и 42 гестационна седмица. Но ако на 37 седмици теглото на плода е 2800-3000 грама и повече, тогава това не се счита за патология и жената, която е родила по това време в историята на раждането, ще напише "Спешен труд". 40 седмици е среден показател, но както доказва практиката, по това време се раждат повечето деца. И 40 седмици са, ако броите в месеци, десет месеца, а не девет.

Железният принцип "колкото по-късно, толкова по-добре"

Е, сега най-накрая да разсеем мита за осеммесечните бебета. Недоносеното бебе се счита за родено преждевременно - 37-38 седмици. Лекарите се борят за живота на бебето, ако то е родено от 22-ра седмица на бременността и в същото време телесното му тегло е поне 500 грама. Освен това новороденото трябва активно да показва признаци на живот, тоест трябва да има:

 • мускулен тонус;
 • сърцебиене;
 • дихателни движения;
 • пулсация на пъпната връв.

Лекарите обаче винаги се опитват по всякакъв начин да приближат раждането до отметката „37 седмици“. Това е така, защото колкото по-младо е недоносеното бебе, толкова по-голям е рискът от тежки патологии и смърт. Има дори специална „Скала за оцеляване“. Тя показва например, че шансът за оцеляване на бебе на 24 седмици е само 40-70%, а на 34 седмици повече от 98%.

Фактът остава фактът, че недоносеността в повечето случаи води до заболявания, увреждания в развитието и увреждания. Но факт е, че осеммесечно бебе има повече шансове да бъде здраво от седеммесечно - например, белите му дробове вече са покрити отвътре със специално вещество, което им пречи да се слепват, така че е в състояние да диша повече или по-малко независимо. Отново някои медицински статистики: дете, родено преди 30-та седмица, има почти 50 (!) Процента по-голям риск да остане трайно сляпо, частично парализирано или умствено изостанало.

По този начин, що се отнася до живота на недоносено новородено, съществуващият мит „по-добре е да се родиш на седем месеца, отколкото на осем“ е изключително абсурден. Броят не е за месеци, а за седмици или дори дни. Така че колкото по-късно се роди бебето, толкова по-добре.

раждане през осмия месец от бременността...

Потребителски коментари

Всичко ще бъде наред. Прогонвайте подобни мисли от себе си.

Родих моите осем месеца! всичко е нормално, всичко е супер! карайте, моля!

Роден съм на 8 месеца, със сигурност имаше някои проблеми поради недоносеност, например дисплазия на тазобедрената става, но като цяло нищо ужасно. след това след 4 години брат ми се роди също на 8 месеца, така че всичко беше наред с него.

Родих осеммесец. Момче. 3200, 53 - вж. Така че дори не ни беше дадена недоносеност. Той веднага започна да крещи, не ни инжектираха нищо.

Познавате ме като акушерка - изглежда просто човешка подозрителност. Сами мислите кой е по-вероятно да оцелее с бебе на 28-29 седмици или 36 седмици? Брат ми се роди на 36 седмици - сега такова прасе ходи с размери 43 крака, вече е на 17 години. Роден на 3600.

Ето го нашият недоносен))))

Самата тя не е родила по това време, но чух, че това зависи от пола на детето... Това е свързано с особеностите на развитието на вътрешните органи.

И като цяло не исках да казвам това))) Поддадох се на вашия риторичен въпрос)))

Изгонете тези мисли. И се насладете на вниманието, корема и възможността да мрънкате, без да поглеждате назад)))

Да, и да се наспиш добре))), за да можеш да се възхищаваш на Лялка дни наред, когато се роди))) поне през първата половина на годината със сигурност)))

Лесна доставка))) И всичко е наред с вашето бебе. И като цяло почти 80% от момчетата се отлагат с почти седмица!

Недоносено бебе

Родителите на бебета, родени преждевременно, са принудени да се сблъскат с различни проблеми, включително трудностите при кърменето на трохи в родилния дом и създаването на необходимите условия у дома, установяване на кърменето или избор на подходяща формула, редовни посещения при лекар и притеснения за бъдещото здраве на бебето. Винаги обаче трябва да помнят, че с повишено внимание към бебето и правилни грижи, те ще могат да помогнат на бебето бързо да „настигне“ връстниците си и да расте като здраво и весело бебе, което се потвърждава от популярните снимки „Преди и след“..

Можете да видите още подобни снимки в галерията със снимки в края на статията..

Кое бебе се счита за недоносено?

Официалната медицина класифицира бебетата като недоносени, ако са родени на гестационна възраст под 37 седмици. Такива деца имат по-ниски показатели за растеж и тегло, а органите са незрели.

Причини

Фактори, причиняващи преждевременно раждане, са:

 • Пренебрегване на медицинската помощ за бременност.
 • Наличието на лоши навици при бременна жена.
 • Недостатъчно или небалансирано хранене на жената по време на бременността.
 • Възрастта на бъдещата майка или бъдещ баща е под 18 и над 35 години.
 • Работа на бременна жена при вредни условия.
 • Бременни с ниско тегло (под 48 кг).
 • Живот на бъдещата майка в лоши условия на живот.
 • Пренасяне в неблагоприятна психологическа среда.
 • Аборт в миналото.
 • Многоплодна бременност.
 • Началото на гестоза по време на бременност.
 • Преждевременно отлепване на плацентата.
 • Кратък интервал на раждане (по-малко от две години са изминали от предишното раждане).
 • Несъвместимост на кръвта на бебето и майката за Rh фактор.
 • Гинекологични възпалителни заболявания при майката.
 • Малформации на женските полови органи.
 • Екстрагенитални заболявания при бременна жена, като хипертония, пиелонефрит или захарен диабет.
 • Операции и наранявания при бъдещата майка.
 • Остри инфекции по време на бременност.
 • Генетични или хромозомни заболявания на плода.
 • Детска инфекция по време на вътрематочно развитие.
 • Тежки малформации на бебето.

Класификация на недоносените

Разделянето на степента на недоносеност се основава на гестационната възраст, в която е родено бебето, както и на такива физически параметри на малкото дете като тегло и дължина на тялото. Има такива степени на недоносеност:

 • Първият - дете се ражда на 36-37 седмица от бременността с телесно тегло от 2 до 2,5 кг и дължина на тялото от 41 до 45 см.
 • Второто - бебето се появява в период от 32 до 35 седмици, телесното му тегло е по-малко от 2 кг, но повече от 1,5 кг, а дължината на тялото е от 36 до 40 см.
 • Третото - бебето се ражда на 28-31 гестационна седмица с тегло от 1 до 1,5 кг и дължина на тялото от 30 до 35 см.
 • Четвърто - бебе се ражда преди 28 седмици от бременността с тегло по-малко от един килограм и дължина на тялото по-малко от 30 cm.

Най-необичайните и наистина вълшебни истории за оцеляването на недоносени бебета са тук:

Признаци

Външен вид

В сравнение с бебетата, родени в срок, недоносените бебета се различават:

 • По-тънка кожа.
 • По-малко или никаква подкожна мазнина.
 • Голям размер на главата спрямо тялото.
 • Голям корем и нисък пъп.
 • Незатворена малка фонтанела.
 • Много меки ушни миди.
 • Тънки нокти, които може да не покриват напълно фалангите на пръстите.
 • Отворена генитална цепка при бебета.
 • Тестисите, които не са имали време да се спуснат в скротума при момчетата.
 • По-късно отпадане на пъпната връв.

Тези признаци са колкото по-изразени, толкова по-висока е степента на недоносеност и при кърмачета с първа или втора степен много от тях може да отсъстват..

Анатомични и физиологични особености

Функционирането на органовите системи на недоносеното бебе се влияе от степента на недоносеност, тъй като колкото по-малък е бил плодът в утробата на майката, толкова повече органите му не са имали време да се оформят до състояние, което им позволява бързо да се адаптират към живота след раждането.

 • Дишането е по-често при недоносени бебета, отколкото при бебета, родени навреме, което е свързано с тесни горни дихателни пътища, по-гъвкава гръдна клетка и по-високо разположение на диафрагмата. Освен това белите дробове на малкото дете не са достатъчно зрели, което води до честата поява на пневмония и пристъпи на апнея..
 • Поради преждевременно раждане, кръвоносната система на бебето може да не е напълно оформена. Резултатът е различни сърдечни патологии, които влошават състоянието на трохите. И тъй като съдовите стени са по-крехки и пропускливи, бебето често има кръвоизливи..
 • Мозъкът, дори и с дълбока недоносеност, е напълно оформен, но пътищата в последните етапи на бременността все още се развиват, поради което при бебета, родени преждевременно, нервните импулси са лошо проведени до различни тъкани. Ако е засегната нервната система на бебето, двигателната му активност ще бъде намалена, както и мускулният тонус. Рефлексите при такова дете могат да бъдат депресирани или изобщо да липсват, често се наблюдават треперене.
 • Механизмите, които регулират производството и загубата на топлина в тялото, са слабо развити при недоносеното бебе. Преждевременно родените бебета губят топлина по-бързо и тя се произвежда в тялото им с големи трудности. Също така бебетата могат лесно да прегреят поради недоразвити и нефункциониращи потни жлези..
 • Храносмилателният тракт на недоносеното дете също работи по-зле от този на бебетата, родени на термина. Това се дължи преди всичко на недостатъчно производство на ензими и стомашен сок, както и на дисбиоза на чревната микрофлора. Освен това двигателната функция на стомашно-чревния тракт страда от нарушена проводимост на нервните импулси, което води до забавяне на движението на храната през червата..
 • Процесите на минерализация продължават в костите на недоносени бебета след раждането, което е причината за допълнителното приложение на калций на бебета. Тези бебета са по-склонни към развитие на рахит и тазова дисплазия..
 • Поради незряла бъбречна функция, недоносеното бебе бързо показва признаци на дехидратация или подуване, ако грижите за бебето са недостатъчни.
 • Ендокринната система в случай на недоносеност не работи правилно, поради което хормоните се освобождават в недостатъчно количество и жлезите бързо се изчерпват.

Последици от недоносеността и жизнеността

Степента на оцеляване на недоносените бебета зависи от продължителността на бременността и причините, които са провокирали раждането. Ако родените в период от 23 седмици оцеляват само в 20-40% от случаите, то бебетата с гестационна възраст 24-26 седмици оцеляват в 50-70% от случаите, а степента на оцеляване на бебетата, чийто период на развитие е повече от 27 седмици, надвишава 90%.

Бебетата, чието раждане е настъпило по-рано от очакваната дата, наддават на тегло и растат на дължина много интензивно. Много от тях догонват своите доносени връстници по тези показатели с 1-2 години, но има бебета, разликата между които с връстниците им се изглажда едва на 5-6-годишна възраст.

Недоносената анемия се развива по-бързо. Повишен е рискът от сепсис и гнойни инфекции на костите, червата или менингите при недоносени бебета. В по-напреднала възраст децата, родени преждевременно, са по-склонни да имат неврологични патологии, проблеми със зрението или слуха, чести ARVI и проблеми с гениталиите.

Жълтеницата при деца, родени преждевременно, е по-изразена и продължава по-дълго. Това физиологично състояние, резултат от разграждането на феталния хемоглобин, обикновено отзвучава до 3-седмична възраст, но при много недоносени бебета се изисква лечение, за което се използва предимно фототерапия.

Екстремна недоносеност

Това е името на състоянието на бебетата с тегло под 1 килограм. Те се раждат в по-малко от 5% от недоносените случаи, често не могат да дишат сами и се нуждаят от изкуствена и медицинска подкрепа. Дори такива бебета да се кърмят, процентът на увреждане и появата на различни усложнения при тези деца е много висок..

Дълбока недоносеност

Това състояние се отбелязва при кърмачета, чието телесно тегло по време на преждевременно раждане е 1-1,5 кг. За да оставите такива бебета, е необходимо да използвате механична вентилация, да им давате кислород, да инжектирате храна във вената и през тръба. За да може бебето да расте и да се развива по-бързо, му се прилагат аминокиселини, глюкоза, хормонални агенти и други вещества.

7 месеца

На този етап от бременността се раждат бебета с тегло 1,5-2 кг, но повечето от тях не могат да функционират самостоятелно. Малките се настаняват в кувьози с необходимата температура и влажност, извършват необходимите прегледи и осигуряват лекарствена подкрепа. След наддаване на тегло до 1,7 кг, бебето се прехвърля в креватчето, което се загрява. Когато детето напълнее до 2 кг, то вече не се нуждае от термична подкрепа.

Осем месеца

Бебетата, родени по това време, обикновено тежат 2-2,5 кг, могат да сучат и да дишат сами. Те имат повишен риск от пристъпи на апнея, така че бебетата се наблюдават известно време в болницата, но при липса на усложнения и бързо натрупване на тегло до нормалното, бебето се изпраща вкъщи с новоизградени родители..

Как живеят и се развиват недоносени бебета след раждането в съвременните перинатални центрове е описано във видеото:

Клиничен преглед

Недоносените бебета, изписани вкъщи, трябва да бъдат постоянно наблюдавани от педиатър..

Измерванията и изследванията през първия месец след изписването се извършват веднъж седмично, след това до 6-месечна възраст - веднъж на всеки две седмици и от 6 месеца до една година - ежемесечно. На малчугана се предписват прегледи от хирург, невролог, кардиолог, ортопед и офталмолог, а на възраст над една година - от психиатър, както и логопед.

С каква тежест изписват?

По правило майката се завръща у дома с новороденото бебе, след като теглото на бебето се увеличи до поне 2 кг. За изписването също е важно бебето да няма усложнения, да се установи терморегулация и бебето да не се нуждае от подкрепа за сърцето и дишането.

Характеристики на грижите

Бебетата, които са родени преждевременно, се нуждаят от специални грижи. Те постепенно се кърмят с помощта на новородени и педиатри, първо в родилния дом, след това в болницата и след това у дома под наблюдението на специалисти. Най-важните компоненти на грижата за бебето:

 • Осигурете оптимална стайна температура и влажност.
 • Осигурете рационално лечение.
 • Осигурете адекватно хранене.
 • Установете контакт с майката, като използвате метода на кенгуру.
 • Ограничете контакта с непознати след изписване.
 • Къпане и разходки с бебето след разрешението на лекаря.
 • Правете гимнастика с бебето и провеждайте курсове за масаж след разрешение на педиатър.

Няколко съвета как да избегнете проблеми в развитието на бебета, родени преждевременно, са описани във видеото:

Какво да направите, ако има обезпокоителни симптоми?

Ако мама се притеснява от нещо, определено трябва да потърси медицинска помощ. Ще е необходим специалист, когато:

 • Нежелание на бебето да суче или да яде от шише.
 • Пристъпи на повръщане.
 • Продължителна жълтеница.
 • Постоянен силен плач.
 • Спрете да дишате.
 • Силна бледност.
 • Болезнена реакция на дете на звуци, външен вид или докосване на възраст над 1,5 месеца.
 • Липса на взаимен поглед на възраст над 2 месеца.

Ваксинация: кога да се ваксинирате?

Допустимо е да се ваксинира недоносено бебе само когато бебето е достатъчно силно и телесното му тегло се увеличава.

BCG ваксинация в болница за деца с тегло под 2 кг не се прави. Показан е при наддаване на тегло до 2500 g, а ако има противопоказания, може да се отложи за 6-12 месеца. Времето за въвеждане на други ваксини трябва да се определя от педиатър, като се вземат предвид здравето и развитието на малкото дете.

Мнението на Е. Комаровски

Както знаете, популярен педиатър препоръчва отглеждането на деца през първата година от живота, така че бебетата да не прегряват. Комаровски винаги се фокусира върху честа вентилация, овлажняване на въздуха до 50-70% в детската стая и поддържане на температурата в помещението не по-висока от + 22 ° С.

За недоносените бебета обаче препоръките му се променят значително. Комаровски подкрепя колегите в мнението, че терморегулацията при такива бебета е слабо развита, следователно, по-високата температура на въздуха в помещението веднага след изписването (не по-ниска от + 25 ° C), е според него необходимост.

Докато бебето наддаде на тегло до 3000 g и възрастта му не е 9 месеца след зачеването, всички екстремни експерименти (в този случай понижаване на температурата на въздуха до препоръчителните индикатори на Комаровски за доносени бебета) са забранени.

Защо раждането на 8-месечно бебе е опасно?

След първото раждане в отделението с мен лежеше момиче, което роди седеммесечно бебе. Спомням си как тя твърди, че е много по-добре от раждането на 8 месеца, тъй като плодът е по-готов за раждане. Честно казано, малко ме обърка, защото колкото повече време прекарва детето в утробата, толкова по-развито е, нали?

Споделям информацията, която успях да намеря по темата защо раждането на 8 месеца е опасно.

Защо раждането на 8 месеца е опасно в сравнение със седем месеца?

Мнението, че седеммесечните бебета са по-приспособени към самостоятелен живот, отколкото родените на 8 месеца, се основава на физиологичните характеристики на развитието на дихателната система. Според една от възможните причини количеството повърхностноактивно вещество при седеммесечно дете е по-голямо, отколкото по време на раждане на 8 месеца и следователно шансовете бебето да диша самостоятелно са по-високи при бебета, родени два месеца по-рано.

На практика обаче всичко се оказва точно обратното - колкото по-дълго е детето в утробата, толкова по-добре за дихателната му система..

Защо раждането на 8 месеца е опасно за бебето?

Преждевременното раждане е опасно от развитието на синдром на дихателен дистрес при новородено - нарушена дихателна функция на фона на незрялост на белите дробове.

От 38 седмици бебето се счита за доносено, а раждането е спешно. Бебетата, родени на 32-35 гестационна седмица, тоест на около 8 месеца, са функционално незрели.

На първо място, това се отнася до готовността на белите дробове - не всички новородени са в състояние да поемат самостоятелно дъх по това време, поради което се нуждаят от медицинска помощ. Това е пряко свързано с производството на повърхностноактивно вещество - специално вещество, което покрива алвеолите на белите дробове отвътре и предотвратява слепването им по време на дишането. Повърхностноактивното вещество започва да се произвежда още през 20-24 гестационна седмица, но дихателната система става функционално зряла едва на 36 гестационна седмица..

ВАЖНО! Преждевременното раждане се счита за 34-37 гестационна седмица с тегло на плода от 2000 до 2500 грама. Съществува и концепцията за ранно раждане, когато бебето се ражда на 28-33 седмици, и много ранно раждане, с гестационна възраст от 22 до 27 седмици. Въпреки доста благоприятната прогноза, децата, родени на 8 месеца, трябва да бъдат под наблюдението на медицински персонал през първия ден..

Защо раждането на 8 месеца е опасно за мама?

Преждевременното раждане най-често се дължи на патологичния ход на бременността или наличието на сериозни проблеми със здравето на майката.

Началото на раждането през осмия месец от бременността най-често се случва на фона:

 • урогенитална инфекция;
 • хормонални нарушения
 • многоплодна бременност;
 • коремна травма;
 • аномалии в развитието на матката;
 • истмично-цервикална недостатъчност;
 • желязодефицитна анемия;
 • прекомерен физически стрес;
 • наличие на лоши навици, недохранване и др..

Опасността от раждане преди време за една жена е вероятността от развитие на много усложнения, които може да изискват бързо раждане възможно най-скоро. Например, нараняване на корема може да предизвика извънредна ситуация като отлепване на плацентата с вътрешно кървене. При наличие на урогенитална инфекция има чести случаи на преждевременно разкъсване на околоплодната течност на фона на незрялостта на родовия канал и липсата на активен труд.

Защо раждането на 8 месеца е опасно и защо си струва да удължите бременността?

Мнението, че раждането на дете преди време не води до никакви последици, е погрешно. Несъмнено в сравнение с дълбоко недоносените бебета, родени преди 30 седмици, едно осеммесечно бебе се адаптира по-бързо към заобикалящия го свят и има по-малко здравословни проблеми. Не забравяйте обаче за дългосрочните последици от преждевременното раждане, например неврологични разстройства под формата на лош сън или повишена възбудимост, както и респираторни заболявания, които най-често се развиват при бебета, след като са били на изкуствена белодробна вентилация..

Трябва да се разбере, че всеки ден от вътрематочния живот е важен за развитието на плода, следователно, ако има заплаха от преждевременно раждане, трябва незабавно да посетите лекар.

Сега чакаме второто бебе, срокът е 34 седмици, аз съм в консервация и се страхувам да не докладвам. Инжекциите на дексаметазон за отваряне на белите дробове на детето вече са пробити, тъй като матката е в добра форма през цялото време. Кой е родил на 8 месеца, споделете информация за това как се чувстват бебетата след това, кога сте били изписани и т.н..

Защо е опасно да раждате на 8 месеца?

Обикновено нормалната бременност трябва да бъде девет месеца или 38 седмици. Това е гаранция, че ще имате нормално и здраво бебе. Преждевременното раждане обикновено не е желателно, тъй като в този случай бебето се ражда преждевременно, което може да доведе до развитие на синдром на дихателен дистрес. Най-просто казано, поради недоразвитие на белите дробове, бебето просто не може да диша. Тоест, осеммесечно бебе се ражда функционално незряло..

Работата е там, че осеммесечно бебе често не е в състояние да поеме първото си вдишване самостоятелно без помощта на лекарите. Лекарите казват, че на тази възраст той все още не е произвел повърхностноактивното вещество, което покрива повърхността на белите дробове на границата въздух-течност. Без него белите дробове просто се слепват, предотвратявайки дишането на детето. Повърхностноактивното вещество започва да се произвежда на 24-та седмица от бременността, но в този момент дихателната система на детето още не е узряла и става такава едва в началото на 36-та седмица.

От гледна точка на лекарите раждането, което настъпва на 34-37 седмица от бременността, с плод с тегло до 2,5 килограма, се счита за преждевременно. Бебето може да се роди на 28 седмици. В този случай раждането се нарича рано. Днес лекарите са се научили да се грижат както за седеммесечни, така и за осеммесечни бебета, като използват специално оборудване за това. Но такова раждане все още е опасно и на първо място за майката на бебето..

Всъщност преждевременното раждане е почти винаги свързано със здравословни проблеми на майката. Те могат да бъдат причинени от следните причини: инфекциозни заболявания на урогениталния тракт, многоплодна бременност, хормонални нарушения, наранявания, аномалии на вътрешните органи, анемия, умора, прекомерно физическо натоварване, лоши навици, глад и др. Всички тези причини могат да доведат до преждевременно раждане и тук човек не може без хирургическа намеса на медицински персонал. В крайна сметка същата травма на корема може да завърши не само с вътрешно кървене, но и със смъртта на плода. В този случай в никакъв случай не трябва да се колебае. Не по-малко опасна е урогениталната инфекция, която може да причини преждевременно отделяне на околоплодната течност. Така че недоносеното бебе винаги е опасно и най-вече за майката.

Хлапето, в повечето случаи, не е в опасност. Благодарение на усилията на лекарите, той бързо се адаптира към променената среда и расте доста здрав. Само понякога при такива деца може да има определени отклонения, които включват нервна възбудимост и проблеми с дишането, в резултат на дълъг престой на механична вентилация..

Особености на развитието на недоносено осеммесечно бебе

Здравейте, радваме се да Ви видим на страниците на блога. Случва се раждането да се случи предсрочно. Всички знаем, че сега преждевременното раждане не е рядък случай и бебетата, родени на 8 месеца, са абсолютно същите като тези, родени навреме. Но все пак развитието на осеммесечно бебе през първата година от живота е малко по-различно от доносените връстници. Прочетете статията до края и можете да разберете как расте недоносеното бебе.

 • Характеристика:
 • Развитие до една година по месеци

Характеристика:

Бебе, родено на 8 месец от бременността, е на 34 - 37 седмица от бременността, отнася се за 1-ва степен на недоносеност (има 4 от тях). Теглото на такава бебешка кукла трябва да бъде повече от 2 килограма..

Външно недоносеното бебе се различава от връстниците си по цвета на кожата, на практика няма подкожни мазнини. Вътрешните органи, макар и формирани, все още не са напълно готови за пълноценна работа.

Случва се така, че при 8-месечни бебета:

 • няма смучещ рефлекс (рядко)
 • Белодробни проблеми, които все още не са готови за първия дъх: в такива случаи лекарят може да помогне на бебетата
 • Проблеми с изпражненията. Храносмилателната система не е готова за ядене, така че бебетата, родени преди датата на падежа, страдат от дисбиоза
 • Вероятността от развитие на рахит е няколко пъти по-висока от тази на кукли за бебета с доносени срокове

Горните характеристики са редки при 8-месечни бебета, те са по-склонни да се отнасят до 3-4 степен на недоносеност.

0 до 12 месеца

Сега нека разгледаме отблизо как се развива 8-месечно бебе. И въпреки че всяко дете е индивидуално и всяко има свой собствен темп на развитие, все още има някои норми, от които лекарите започват, когато произнасят присъда правилно или не, образуването на бебето продължава. Всяка майка трябва да знае тези норми, за да може да забележи отклонения навреме и да потърси помощ, защото понякога изгубеното време е много скъпо.

1 месец

Първият месец от живота е много отговорен и не е лесен както за мама, така и за бебето. Хлапето е много летаргично, спи много, яде зле и следователно наддава много зле. Ако бебето е родено преди 34 седмици, тогава най-вероятно ще бъде на изкуствена вентилация и ще се храни с сонда, тъй като все още не може да диша или да яде.

2 месеца

Процесът на напълняване започва да тече по-забавно. Не е необичайно, когато бебетата добавят повече от предписаната норма и повече от своите връстници в доносена възраст. Но въпреки това той все още е много слаб и се уморява много бързо, дори обикновеното хранене отнема много сили от бебешката кукла. А бебето се храни често и в големи количества и най-добре е млякото на майка му да е негова храна. Ако мама забележи нещо зад малката, което й се струва подозрително, определено трябва да се свържете с лекар, особено ако е:

 • Писък от докосване
 • Конвулсии

Първото постижение на бебето, слаби опити за повдигане на главата от позицията, легнало на корема.

3 месеца

Обикновено до 3 месеца теглото на бебето се удвоява. Появяват се изражения на лицето, погледът е фиксиран. Мама често трябва да се разхожда с бебето на чист въздух, да го облича според времето, много внимателно да избира облекло за бебешка кукла, защото прегряването или хипотермията са много опасни за крехкото тяло (като цяло това важи за всички деца). По време на сън майката трябва постоянно да се обръща бебе, не му позволявай да спи на една страна.

4 месеца

Време е да започнете масажа. Детето знае как да държи главата си, усмихва се, разглежда обекта на интерес. Ако това не се случи, майката просто е длъжна да оборудва малкото дете и ще отиде за консултация с педиатър.

Между другото: Гимнастика за бебета и масаж се правят от майката всеки ден, но е по-добре, ако специалист провежда 1 сесия на месец.Масажът е много важен през първата година от живота..

5 месеца

Малупасик активно движи малките си крака и ръце и дори се опитва да хване ярка дрънкалка, усмихва се весело (вече по-селективно), от устата му все по-често се чува "ага".

6 месеца

Теглото се е увеличило с около 3 пъти. Детето се смее весело и силно, дрънка нещо, което е разбираемо само за него, добре, може би и за майка му. Реагира на звуци и разбира от коя страна се излъчват. Бебетата, родени на 8 месеца, вече са способни на физическо развитие, сравними с техните връстници, родени на 9 месеца.

7 месеца
Тихите дни за майката свършиха, тъй като бебето започна да овладява преврата. Оставянето на бебешката кукла сама е строго забранено, дори за секунда. Психоемоционалното формиране на малкото дете влиза в активната фаза и започва да протича по-бързо. Детето разпознава лицата на познати хора, радостно ги поздравява с весело чуруликане и смях. Възможни са първите опити за пълзене.

Осем месеца

Опитва се да седне, движи се много. Опитва се да вземе играчка, пълзи до нея или по корем. Мама може да се опита с лъжица да нахрани домашния любимец, защото толкова дълго мечтае за това.

9 месеца

Дете, което вече е достатъчно силно, може да седне, опитва се да застане на крака. Майката трябва постоянно да е близо до малкото, за да го хване..

10 месеца

Сега вашето дете не само стои уверено, държейки се за диван или друга опора, но и прави първите несигурни стъпки. Обича да играе с играчки. Той реагира на името си, може да произнася звуци, много подобни на думите мама, дай, да. Мама може да започне да развива речта, за това време е достатъчно да пее, да говори, да чете приказки и рими.

11 месеца

Неспокойството пълзи доста уверено, сяда, вече поддържа баланса много по-добре, което означава, че пада по-малко. Някои малки хора вече правят първите стъпки. Детето отлично разбира кога възрастните се обръщат към него, може да изпълнява прости молби, да дава топка, да пълзи, когато се казва.

12 месеца

Всички граници са изтрити, вашето бебе, с правилното навременно развитие, абсолютно не се различава от другите деца.

Много бих искал да знам историите на майки, които са родили преди време, как са развивали бебетата си. Очакваме вашите коментари.

Надяваме се, че не сте загубили времето за четене и в знак на благодарност не бъдете мързеливи да споделите публикацията.

Благодаря ви за вниманието!

Препоръка

Безплатният уеб семинар на Лена Данилова
"Физическо развитие на децата от раждането до 3 години."
ПОВЕЧЕ >>>

8 месец бременност: развитие на плода, усещания за бременна жена, ултразвук

Наближава предпоследният 8-ми месец от бременността. През това време се случиха много промени в тялото на бременната жена, поради което майката изпитва всички най-трудни "странични ефекти" на бременността: киселини, стомашно-чревни проблеми, безсъние, отоци, болки в гърба, задух, разширени вени и т.н..д. Издържайте още няколко седмици, всички прояви на бременност ще приключат само след раждането. Сега ви предлагаме да се запознаете с информацията, необходима за бременна жена на 8 месеца.

8 месеца, колко седмици е? 8-месечната бременност включва 32-35 седмици. Последният трети триместър на бременността продължава.

Развитие на плода на 8-ия месец от бременността

Остава един месец преди бебето да се роди, през това време той трябва да има време да „узрее“, да натрупа необходимото количество подкожна мазнина и да подобри всичките си органи и системи. Сега повече за всяка седмица от бременността.

32 акушерска седмица на бременността

На 32 гестационна седмица растежът на нероденото бебе е приблизително 42-43 см, а теглото е 1800 г.

На 32 гестационна седмица основните процеси на развитие на вътрешните органи са завършени, но бебето все още не е напълно готово за раждане. През следващите 6-8 седмици тялото му ще узрее, ще се научи да работи в синхрон. Сега плодът се подготвя активно за освобождаване. Имунната му система започва да се активира.

Важна промяна в 32 гестационна седмица се случва и в дихателната система. По това време формирането на белите дробове е завършено. Необходимият брой алвеоли вече се е образувал. Те ще се образуват в по-малки количества преди раждането и след това, през целия период на израстване..

На 32 гестационна седмица се подобрява и ендокринната система, а именно се произвеждат различни хормони, необходими на плода за раждането и живота извън утробата на майката. Детето вече се учи да поема въздух, поглъщайки околоплодна течност, понякога в този процес се получава „провал“ и бебето започва да хълца.

33 акушерска седмица на бременността

На 33 гестационна седмица растежът на нероденото бебе е приблизително 44 cm, а теглото е 1900-2000 g.

На 33 акушерска седмица плодът продължава активно да се развива и да натрупва подкожни мазнини. Неговите части на тялото стават пропорционални, но детето все още не е в състояние да задържа топлина, тъй като все още има много малко мастна тъкан.

По това време се извършва активирането на белите дробове, като всеки ден повърхностноактивното вещество се натрупва в алвеолите. Това специално вещество предотвратява „залепването“ на белодробните везикули по време на дишане. Поради това бебе, родено на 33 седмици, вече е жизнеспособно. Бебетата обаче, родени по това време, често имат проблеми с първия дъх, така че се нуждаят от специални медицински грижи..

На 33 седмици малкото сърце има почти същата структура като при възрастните. Мозъкът вече е напълно оформен, бъбреците и белите дробове изпълняват своята функция. Тонусът на кръвоносните съдове се увеличава, стените им се укрепват и удебеляват.

Костната и хрущялната тъкан продължават да се минерализират поради калций, доставян отвън с храна, костите на черепа не се вкостяват до края, за да може главата да се движи по-лесно по родовия канал.

34 акушерска седмица на бременността

При 34 гестационна седмица теглото на плода е средно 2100-2300 грама, а дължината на тялото е 45-46 см..

На 34 гестационна седмица кожата на бебето става розова и изгладена от мастната тъкан, което е приблизително 7% от телесното тегло. Косата на главата на детето активно расте, ембрионалният пух изчезва и тялото е покрито с оригинален лубрикант.

На този етап мозъчната тъкан бързо узрява и се установяват невронни връзки между всички телесни системи и органи. Храносмилателният тракт функционира добре, околоплодната течност се смила в стомаха и червата и се произвеждат оригиналните изпражнения - меконий.

Бъбреците отделят урина. Ендокринната система произвежда всички необходими хормони. На 34 гестационна седмица бебето има отлични сетива..

Панкреасът на плода произвежда инсулин, както и други ензими, които ще са необходими за смилане на храната след раждането.

35 акушерска седмица на бременността

При 35 гестационна седмица теглото на плода е средно 2600 g, а дължината на тялото е 46-47 cm.

Сега тялото му вече е напълно готово да функционира извън утробата на майката. Работата на вътрешните органи на 35 седмици започва да се рационализира. Нервната и пикочно-половата система приключват. Тялото и кожата на плода се променят. Пухът (тънки косми), който е покрил кожата, постепенно изчезва. Но космите по главата стават все повече и повече.

Мастният слой се увеличава, така че ръцете, краката и багажника стават обемни, появяват се гънки, характерни за всички бебета. Количеството лубрикант постепенно намалява, кожата става розовееща. Ноктите растат активно и вече могат да излизат извън фалангите на пръстите.

Сега плодът вече трябва да заеме позиция с главата надолу, тъй като седалищното предлежание в 35 гестационна седмица, подобно на напречното, не е норма и е причина за цезарово сечение. За да избегнете това, изправяйте се по-често в коляно-лакътна позиция и правете други упражнения, за да обърнете бебето.

Чувство за бременност на 8 месеца

По това време мама, както вече споменахме, се чувства трудно. Нарастващата матка оказва все по-голям натиск върху белите дробове, сърцето, бъбреците и пикочния мехур. Поради това дишането става по-трудно и задухът е тежък. Киселини и болки под ребрата са пряк резултат от натиск от матката. Освен това болката под ребрата възниква поради силни сътресения от бебето..

Честото уриниране продължава да измъчва, което дразни особено през нощта. Връзките стават по-еластични, това обяснява възможната промяна в походката на жената. Поради обема на корема и изместването в центъра на тежестта, болките в гърба са чест спътник на майките, които са бременни в 8-ия месец. Бременната жена може също да изпита подуване на ръцете, лицето и краката. Те също могат да имат съдови мрежи и разширени вени. Все по-често се проявяват проблеми със стомашно-чревния тракт: метеоризъм, запек, подуване на корема, липса на изпражнения, хемороиди и евентуално уринарна инконтиненция. По това време бъдещата майка, в допълнение към други дискомфортни усещания, мама често се поти.

Очното дъно на матката на 8-ми месец се издига 32-35 см над срамната става, съответно, в продължение на седмици. През следващия месец височината на очното дъно на матката ще се повиши до своя връх, след което ще започне да пада. Вярно, това ще донесе допълнителен дискомфорт в областта на таза, но ще бъде много по-лесно да се диша..

Понякога бъдещата майка забелязва контракциите на Бракстън-Хикс, с помощта на тях матката тренира преди предстоящото раждане. Говорихме подробно за контракциите на Бракстън-Хикс в статията 7 месеца от бременността. Ако контракциите са редовни и са придружени от секрети с кръвни съсиреци, трябва да се обадите на линейка, вероятно е започнало преждевременно раждане.

Една жена продължава да наддава средно по 300 грама на седмица. Обикновено от началото на бременността жената може да напълнее от 10 до 13 кг.

Ултразвук от третия триместър (32-34 седмици)

На 8-ия месец от бременността мама чака последния ултразвук от третия триместър, който оценява готовността на майката и плода за раждане. В допълнение, на ултразвук:

 • определя се размерът на матката;
 • измерва се приблизителното тегло на плода;
 • оценява се състоянието на шийката на матката и нейната готовност за раждане;
 • определя се състоянието и количеството на околоплодните води;
 • оценява се състоянието на вътрешните органи на детето, за да се изключат възможни дефекти в неговото развитие;
 • наличието на заплитане на пъпна връв;
 • определя се положението на плода в матката;
 • местоположението и състоянието на плацентата се определя, за да се изключи възможността за нейното преждевременно стареене. Проучването ви позволява да проверите дали плодът получава необходимите вещества и не страда от липса на кислород. Обикновено за период от 32 до 35 седмици трябва да има I или II степен на зрялост на плацентата.

В зависимост от получените резултати гинекологът избира начина на раждане. Така че, с помощта на ултразвук могат да се определят следните показания за цезарово сечение: хронична плацентарна недостатъчност; несъответствие между таза на майката и голямата глава на плода; непълна или пълна предлежание на плацентата; тазово или напречно предлежание на плода; преждевременно отлепване на плацентата с кървене; заплашващо или начално разкъсване на матката; многократно и плътно заплитане на шийката на плода с пъпната връв; многоплодна бременност; тумори на тазовите органи; дефектен белег на матката след операция и др..

Анализи и прегледи от лекар на 8 месеца

На 8-ия месец от бременността бъдещата майка трябва да посещава своя гинеколог веднъж на всеки 10 дни и при наличието на някои усложнения, ежеседмично. По време на прегледа лекарят, както и през предходните месеци:

 • измерва теглото на бременната жена;
 • определят височината на дъното на матката и обиколката на корема;
 • слушайте сърдечния ритъм на плода;
 • проверете кръвното налягане на бременната жена;
 • ще направи анализ на урината на бременната жена (не забравяйте да дарите урина 2-3 дни преди посещение на лекар);
 • проверете състоянието на краката за оток;
 • вземете тест за цитонамазка за флора и проверете състоянието на шийката на матката (за период от 32 седмици);
 • ще даде препоръка за общ кръвен тест. Отдава се под наем веднъж на няколко седмици, с цел своевременно идентифициране и предотвратяване появата на възпалителни процеси в кръвта и избягване на анемия.

От 32 седмици бременната жена чака допълнителен преглед - кардиотокография (CTG). Това проучване се провежда, за да се провери работата на сърдечно-съдовата система на ембриона и неговата двигателна активност. Този метод може да се използва за определяне на това колко добре се справя детето..

Движения на плода на 8 месеца

 • двадесетминутен интервал между първото и 10 смущения - те сигнализират за правилното развитие на бебето и доброто му здраве;
 • продължителността на проучването от 30-40 минути също се счита за норма - може би бебето си почива или спи;
 • когато мине час или повече от началото на броенето до 10-то движение, майката трябва да се консултира с лекар!

Освен това е важно бъдещата майка да знае, че прекомерната активност, пасивността или продължителното отсъствие на движение в продължение на 8-10 часа трябва да предупреждават! В крайна сметка силното движение на плода показва хипоксия. При продължителна хипоксия прекомерната активност се заменя с бавни безизразни движения. Определено трябва да посетите лекар, той определено ще изслуша сърдечния ритъм на плода, ще изпрати за ултразвук и CTG (кардиотокография).

Преждевременно раждане на 8 месеца: симптоми и причини

Раждането, което е настъпило от 28-ата до 37-ата седмица на бременността, се нарича преждевременно, а роденото дете се нарича преждевременно. Въпреки това преждевременното раждане по това време вече не е толкова страшно, както през предходните месеци. Те обаче могат да продължат с някои усложнения. Раждането по това време, най-често се случва бързо, така че има голям риск от нараняване по време на раждането, както за майката, така и за плода.

Преждевременното раждане е придружено от следните симптоми:

 • Силна болка в долната част на корема, гърба или кръста.
 • Кървене.
 • Изпускане на вода. Ситуацията е особено опасна, когато пъпната връв отпадне (това се случва при седалищно предлежание).
 • Коремна тежест, "вкаменяване" на матката.
 • Контракции на матката с нарастващ ритъм. Те се влошават или остават непроменени и продължават повече от час.
 • Усещане за натиск в гениталиите на бременна жена.
 • Висока фетална активност.
 • Чести позиви за дефекация и уриниране.

Причини за преждевременно раждане:

 • Инфекциозни заболявания на гениталните органи или отделителната система;
 • Хормонални нарушения;
 • Многоплодна бременност;
 • Травма на корема;
 • Истмично-цервикална недостатъчност;
 • Желязодефицитна анемия;
 • Прекомерна физическа активност;
 • Силен стрес или емоционален дистрес;
 • Многоводие;
 • Обостряне на хронични заболявания на майката (захарен диабет, хипертония или хипотония, сърдечни заболявания и др.);
 • Разминаване на несъстоятелен белег след предишни операции на матката;
 • Гестоза;
 • Конфликт на Rh фактори на майката и плода и др..

Какво е опасно за ранното раждане на дете?

 • Белите дробове са недоразвити за първия дъх.
 • Детето е с поднормено тегло.
 • Формирането на повечето системи не завърши. Не всички органи функционират добре.
 • Много слаб имунитет. Има висок риск от усложнения дори при леки инфекции.
 • Възможно е да се появят някои аномалии и заболявания - смущения в слуха или зрителния апарат, проблеми с нервната система, церебрална парализа, психични увреждания. Процентът на подобни усложнения е малък и голяма роля играе това колко правилно лекарите ще действат директно по време на раждането и какъв вид терапия ще изберат в бъдеще.

Защо преждевременното раждане е опасно за жената?

Жената има сълзи в родовия канал и перинеума. След такова раждане хормоналният фон се губи, има вероятност от маточно кървене и впоследствие менструални нарушения. Изхвърлянето на околоплодната течност води до проникване на инфекция в матката, което причинява развитието на ендометрит.

Секс на 8-ия месец бременност

Що се отнася до секса на 8 месеца, препоръките остават същите. По това време сексът не е противопоказан, ако: няма заплаха от преждевременно раждане, повишен тонус на матката, заболявания на гениталните органи на съпрузите, ниска плацентация, зацапване, несъответствие или отваряне на шийката на матката, частично отлепване на плацентата, руптура на феталния пикочен мехур и пряка забрана от вашия гинеколог.

Въпреки това, някои гинеколози препоръчват бременните жени, започващи от 36-та седмица на бременността, да не правят секс, тъй като от този момент тялото започва да се подготвя за раждане. Матката активно тонизира, периодично се свива (тренировъчни контракции), омекотява и отваря цервикалния канал, представящата част на плода се спуска надолу. Сексът през това време може да провокира преждевременно раждане. Сега, ако здравословното състояние позволява и желанието на съпрузите, най-добре е да изберете удобна поза за бременната жена, така че да няма силен натиск върху стомаха. Освен това. трябва да се избягват активни движения и дълбоко проникване.

Бременни съвети и трикове

 • Започнете да стягате багажа си в болницата! Сега е моментът да пазарувате, перете и гладите дрехите на вашето и бебето. Между другото, в тази статия говорихме за това кой детски прах за пране е най-добрият според Roskachestvo..
 • Към този период е препоръчително да вземете решение за родилния дом, в който ще се проведе вашето раждане. Ако има някои отклонения във вашето здраве, не забравяйте да уведомите Вашия лекар за това, той ще Ви насочи към специализиран родилен дом или перинатален център.
 • Опитайте се да не напускате дълго време и твърде далеч от дома, раждането може да започне преждевременно. Винаги носете вашата обменна карта и документи със себе си.
 • Ходете на уроци, за да се подготвите за раждане и майчинство и да научите информация за грижите за новороденото. Когато бебето се роди, може да имате много въпроси относно грижите му..
 • Не вдигайте нищо по-тежко от 1-1,5 кг.
 • Продължавайте да се храните правилно.Препоръчително е да намалите количеството консумирана течност до 1,5 литра (включително супи, чайове, плодови напитки и сокове). Също така е по-добре да откажете да приемате сол или да намалите нейното количество, доколкото е възможно. Не забравяйте, че пиенето на твърде много вода ще доведе до подуване. Яжте храни с високо съдържание на желязо (черен дроб, агнешко, телешко, елда, ябълка, спанак, касис, ориз и др.) И не комбинирайте консумацията им с храни, които забавят усвояването на желязото (мляко, млечни продукти, кафе, чай, консерви).
 • Правете разходки на чист въздух. Ако ви е трудно да ходите дълго време, просто бъдете на открито и не забравяйте да проветрите стаята.
 • Опитайте се да заспите достатъчно, лягайте си рано, не забравяйте, че сънят трябва да е от лявата страна.
 • Вземете възглавница за бременност, тя може да се използва и след раждане за хранене на вашето бебе.
 • Не забравяйте да планирате посещение при гинеколог и доставка на тестове в навечерието на посещение при него.
 • Когато седите или лежите, не кръстосвайте краката си, тъй като това ще блокира кръвообращението и ще повиши кръвното налягане.