Феталната хипоксия е полиорганен синдром, свързан с кислородното гладуване на плода по време на вътрематочно развитие, характеризиращ се с комплекс от патологични промени от страна на много органи и системи.

 1. Причини
 2. Класификация
  1. Скала на Апгар
 3. Симптоми
 4. Диагностика
 5. Лечение

Феталната хипоксия се регистрира на различни етапи от вътрематочното развитие и се диагностицира при всеки десети случай на бременност. Развитието на плода като цяло и процесът на формиране на отделни органи и системи зависят от степента и продължителността на кислородния дефицит. Тежката и продължителна хипоксия може да доведе до вътрематочна смърт на плода или до образуване на различни тежки вродени аномалии. На първо място, мозъкът, централната нервна система и адаптивните способности на новороденото са засегнати, но промените могат да засегнат всички други органи.

До момента на раждането плодът няма спонтанно дишане, белите дробове се пълнят с течност до раждането. Единственият източник на хранене и дишане за плода е плацентата, която получава хранителни вещества и кислород от майчината кръв. Ако транспортът на кислород е нарушен на всеки етап, настъпва кислородно гладуване на плода, развива се хипоксия.

Феталната хипоксия е опасно състояние, което изисква незабавна медицинска намеса и корекция на здравето на бременната жена, за да се предотврати развитието на усложнения и да се запази живота и здравето на плода.

Причини

Развитието на хипоксия се провокира от много фактори, поради което не винаги е възможно ясно да се посочи причината и да се изключи предварително. Има фактори и рискове за развитието на хипоксия, относителни причини, които се идентифицират преди настъпването на опасно състояние. Именно в борбата срещу тях е насочена превантивната работа на акушер-гинеколога и самата бременна жена.

Феталната хипоксия се развива с появата на редица фактори, свързани със здравословното състояние на майката, плода или увреждането на плацентата.

Най-честите причини за хипоксия:

 • анемия;
 • артериална хипертония;
 • сърдечни заболявания, сърдечна недостатъчност и други заболявания на сърдечно-съдовата система;
 • бъбречно заболяване, хронична бъбречна недостатъчност;
 • респираторни заболявания - бронхит, туберкулоза, белодробен емфизем, онкология и др.;
 • бронхиална астма;
 • заболявания на имунната система, имунодефицит;
 • диабет;
 • ендокринни заболявания;
 • многоплодна бременност;
 • ППИ;
 • токсикоза;
 • алиментарна дистрофия, изтощение поради липса на хранене на майката и др..

Недостатъчното снабдяване на плода с кислород се провокира от хронична интоксикация, включително индустриална интоксикация (следователно е изключително нежелателно бременните жени да работят в производство с високи емисии на вредни вещества в атмосферата, в производството на бои и лакове, в много предприятия, където има контакт с голямо количество вредни вещества). Други източници на хронична интоксикация на тялото на майката и в резултат на плода - злоупотреба с алкохол, никотин и наркомания.

От страна на здравето на плода, причините за хипоксия могат да бъдат:

 • вродени генетично обусловени аномалии;
 • хемолитична болест;
 • вътрематочна инфекция;
 • заплитане на пъпната връв;
 • фетоплацентарна недостатъчност;
 • компресия на главата;
 • вътрематочна травма.

Rh-конфликт с различен Rh фактор при майката и нероденото дете обикновено се открива при втората и следващите бременности, ако майката и първото дете вече са имали различни Rh фактори. Ако Rh факторите на майката и първото дете съвпадат, тогава вероятността от Rh конфликт по време на втората бременност не е толкова голяма.

След 6-11 седмици от бременността хипоксията провокира нарушения във формирането на мозъка и централната нервна система, нарушения в структурата на кръвоносните съдове и кръвно-мозъчната бариера. Проблемите с узряването и формирането могат да засегнат бъбреците, скелета, сърцето, белите дробове, червата и други органи.

Хипоксията не винаги води до сериозни проблеми. Краткосрочното и незначително гладуване с кислород се компенсира успешно през следващите седмици, но ако хипоксията стане хронична или продължителна, рискът от усложнения се увеличава многократно.

Класификация

Според продължителността на курса и скоростта на развитие, хипоксията обикновено се разделя на остра и хронична.

Острата хипоксия се наблюдава по-често при усложнен тежък труд и е свързана с продължителен или, обратно, бърз труд, пролапс или натискане на пъпната връв, продължително фиксиране и притискане на главата. Остра хипоксия се развива с отлепване на плацентата и руптура на матката.

Хроничната хипоксия е свързана с дългосрочно увреждане на снабдяването на плода с кислород. Всеки от тези фактори провокира нарушение на кръвоснабдяването на плода чрез плацентата или изчерпване на кислорода в кръвта, нарушена абсорбция на кислород от плода. Всичко това води до развитие на хронична хипоксия и нейните усложнения..

Скала на Апгар

През 1952 г. американският лекар Вирджиния Апгар предлага скала за оценка на състоянието на новороденото в първите минути след раждането.

Ниските резултати по скалата на Апгар не винаги се дължат на хипоксията на плода или новороденото, но много често лошото състояние на новороденото се дължи на кислородния глад.

Според скалата на Apgar пет обективни критерия подлежат на оценка от 1 до 3 точки:

 1. Оцветяване на кожата.
 2. Сърдечен ритъм.
 3. Рефлекторна дейност.
 4. Мускулен тонус.
 5. Дъх.

Резултат от 8-10 точки се счита за отличен, това е норма, когато не е нужно да се притеснявате за здравето на бебето си. Резултат от 4–7 точки изисква внимание от акушер-гинеколога. Преоценката се извършва пет минути след раждането. Обикновено се повишава до 8-10 точки, ако не, тогава се изисква внимателен преглед на бебето от неонатолог и решение за допълнителни мерки. Това е умерена хипоксия, която се нуждае от компенсация, но обикновено не води до сериозни последици. 0-3 точки - асфиксия, тежка хипоксия, изискващи спешни мерки, реанимация.

Симптоми

През първите седмици е много трудно да се разпознае хипоксията, тя практически не се проявява по никакъв начин. Наличието на рискови фактори принуждава жена и акушер-гинеколог с повишено внимание да следят здравето на бъдещата майка, да направят индиректна оценка на състоянието на плода. Необходимо е да се компенсира възможната анемия, да се осигури адекватно хранене, почивка и престой на чист въздух.

След 20-та седмица вече узряващият плод започва активен живот, според тежестта и интензивността на който може да се прецени състоянието му. Ако плодът внезапно стане по-малко активен, движи се по-малко и "рита", тогава това може да означава началото на развитието на кислороден глад, трябва незабавно да се консултирате с лекар за пълна диагноза.

Началните етапи от развитието на хипоксия се проявяват с тахикардия - увеличаване на сърдечната честота. Прогресията на кислородния глад се доказва от брадикардия (намаляване на пулса) и намалена активност, сърдечните тонове се заглушават. В амниотичната течност могат да се появят примеси от оригинални изпражнения, меконий. Това показва тежка фетална хипоксия и изисква спешни мерки за спасяване на живота на нероденото дете..

Диагностика

При първите признаци на хипоксия лекарят извършва аускултация на сърдечни тонове и сърдечна честота на плода. При тежки симптоми на тахикардия или брадикардия е необходимо допълнително целенасочено изследване.

Кардиотокографията и фонокардиографията могат да определят сърдечната честота на плода, неговата активност. Използвайки доплерометрия на утероплацентарния кръвен поток, е възможно да се оцени състоянието на кръвоснабдяването на плода поради скоростта и характеристиките на кръвния поток в пъпната връв и плацента съдовото легло. Ултразвуковото изследване разкрива забавяне в развитието и растежа на плода, инхибиране на двигателната активност. Високото или ниското ниво на водата са косвени доказателства и предразполагащи фактори за развитието на кислороден глад..

Благодарение на амниоскопията и амниоцентезата е възможно да се оцени околоплодната течност, нейният цвят, прозрачност, наличието на примеси и да се направят биохимични тестове.

Лечение

Когато диагностицира фетална хипоксия, жената се нуждае от хоспитализация. Борбата с акушерско-гинекологичните и соматичните патологии на бременна жена и корекция на фетоплацентарното кръвообращение се извършва на стационарен принцип. Изисква се пълноценна почивка, добро хранене, изключване на всякакви външни дразнители.

За коригиране на хипертоничност на матката се предписват папаверин, аминофилин, дротаверин и други спазмолитични лекарства. За намаляване на съдовото съсирване на кръвта - дипиридамол, пентоксифилин и др..

Лекарства, които спомагат за нормализирането на вътреклетъчната пропускливост - витамини Е, С, В6, глюкоза, глутаминова киселина, антиоксиданти, невропротектори.

Като допълнителен метод на лечение и с цел профилактика се предписват НЛО, дихателна гимнастика, индуктотермия.

След раждането всички деца подлежат на постоянен надзор от невролог, педиатър, по показания - от ортопед, детски кардиолог, детски гинеколог, логопед, детски психиатър.

Правилната и навременна профилактика на феталната хипоксия се състои в предварителния подбор на акушерството и правилното управление на раждането, постоянен мониторинг на състоянието на бременната жена и предотвратяване на раждания и вътрематочни инфекции, но на първо място е необходимо да се обърне дължимото внимание на събирането на анамнезата на жената и нейното изследване.

Фетална хипоксия: последици за детето

Нормалният ход на бременността може значително да усложни диагнозата, което звучи заплашително за бъдещата майка - „фетална хипоксия“. Според статистиката всяка трета бременна жена се сблъсква с такъв проблем в една или друга степен. Защо детето започва да страда от липса на кислород и как е опасно за здравето му, ще разкажем в тази статия.

Какво е?

Феталната хипоксия е състояние на липса на кислород, при което детето страда доста. Повечето бъдещи майки имат хронична хипоксия, при която липсата на кислород при бебето продължава дълго време. Понякога състоянието е остро и това е много опасно за плода, тъй като може да доведе до смърт на детето вътреутробно от задушаване.

При недостатъчно ниво на кислород, който бебето получава през кръвта през всичките 9 месеца, в тялото му настъпват сериозни промени - метаболизъм се променя, патологични изменения се наблюдават в нервната система на трохите.

Ако хипоксията е незначителна, бебето е напълно способно да се справи с това състояние без практически никакви последствия за себе си, тъй като компенсаторните механизми дори при нероденото бебе са невероятно големи. И така, бебето „съхранява“ кислорода предварително, тъй като броят на молекулите О2 в кръвта му е много по-голям, отколкото в кръвта на възрастен, следователно, когато започне гладуването, то ще може да консумира собствените си резерви за известно време. В допълнение, при бебето надбъбречните жлези реагират своевременно на липсата на кислород във всички, които незабавно в отговор произвеждат хормони, които позволяват да се повиши кръвното налягане за известно време, нормализира сърдечната честота.

Въпреки всичко това, тези механизми, за съжаление, не са в състояние да компенсират продължителна хипоксия или остра фетална хипоксия. Когато гинекологът, който наблюдава бъдещата майка, говори за наличието на фетална хипоксия, той трябва да посочи степента на въпросния проблем. 1 степен - незначителна, втората и третата могат да бъдат основата за хоспитализация на бременна жена или преждевременно раждане, ако състоянието на бебето е заплашително.

Липсата на кислород по време на бременност обикновено е хронична.

Острата хипоксия най-често се развива по време на раждане и се провокира от неправилни действия на медицинския персонал - стимулиране на контракциите със силни лекарства, агресивно ускоряване на трудовия процес.

Лекарите могат да предвидят възможните последици за детето още в родилната зала, тъй като състоянието на бебето веднага след раждането говори много. В зависимост от него му се дават първите оценки в живота - точки по скалата на Апгар, тази система за оценка задължително включва оценка на постхипоксичното състояние. Колкото по-нисък е резултатът, толкова по-сериозни могат да бъдат бъдещите проблеми. За дете, родено с остра хипоксия, ниските резултати са характерни през първите 10 минути след раждането, но след час детето може спокойно да постави 7-8 точки според Апгар. В този случай прогнозите са положителни. Ако състоянието на бебето не се подобри или започне да се влошава, прогнозите не са толкова розови.

Причини

Хроничната хипоксия може да се появи по редица причини:

 • захарен диабет при майката;
 • вирусна инфекция през първия триместър на бременността;
 • бременност с близнаци или тризнаци;
 • продължително състояние на заплаха от прекъсване на бременността, заплашващо спонтанен аборт;
 • частично отлепване на плацентата, зацапване;
 • следсрочна бременност (повече от 40 седмици);
 • анемия на бременна жена;
 • нарушение на маточно-плацентарния кръвен поток;
 • лоши навици - пушене по време на бременност, пиене на алкохол, наркотици.

Остра хипоксия възниква в случаи на усложнения по време на раждане с:

 • оплитане на бебето с пъпна връв със затягане на пръстена на пъпната връв;
 • многоводие;
 • бременност с близнаци и тризнаци;
 • преждевременно отлепване на плацентата, което често се случва при бързо, бързо раждане или раждане, което се стимулира чрез пробиване на феталния пикочен мехур или лекарства;
 • първична или вторична слабост на работната сила.

Диагностика

Диагнозата на феталната хипоксия не е лесна, тъй като бебетата се държат по различен начин в утробата. Единият е мързелив поради темперамента и рядко се движи, другият е активен и честите му движения често се възприемат от жени и лекари като проява на хипоксия. Някои симптоми трябва да ви предупреждават:

 • промяна в характера на двигателната активност на плода, при която първоначално бебето се движи хаотично и често със силни болезнени удари, а след това, с развитието на кислородния глад, движенията стават все по-редки;
 • височината на дъното на матката е много по-ниска от нормалната;
 • детето се развива със забележимо изоставане (фетометричните показатели са под долната граница на нормата);
 • бременна жена има липса на вода.

В края на бременността лекарите съветват особено внимателно да проследяват движенията на бебето, броят на движенията трябва да се записва в дневник.

Обикновено будното бебе трябва да извършва до 10 движения на час. Това могат да бъдат превратни, лесно забележими и забележими и едва забележими движения. Препоръчително е да се регистрират движения от 20-22 седмици на бременността до нейния край.

Ако лекарят подозира хипоксия въз основа на гореописаните отклонения от нормите, той определено ще предпише CTG на бременната жена. В хода на кардиотокографията сензорите, прикрепени към корема, ще записват всички движения на бебето, промени в сърдечната честота и дори хълцане. Допълнителните методи за изследване включват доплерометрия, ЕКГ на плода и ултразвук (това се различава от стандартната ехографска процедура по това, че лекарят няма да гледа частите на тялото на детето, а скоростта на кръвния поток в маточните артерии, в пъпната връв). Удълженият кръвен тест от вената на майката, в допълнение към изброените методи, ви позволява да определите дали има достатъчно хемоглобин в кръвта и да изясните други биохимични фактори.

Острата родова хипоксия не се нуждае от разширена диагностика, тъй като фетален монитор, работещ в реално време, незабавно регистрира патологичното състояние на лишаване от кислород при дете веднага щом се появи.

Най-надеждният признак е брадикардия - намаляване на сърдечната честота при трохи, които все още не са имали време да се родят. Ако нормалната сърдечна честота на плода е от 120 до 170 удара в минута, тогава при бебе, което страда от кислороден глад, сърдечната честота ще бъде на нивото от 80-90 удара в минута. Говорете за липса на кислород и тахикардия, ако сърдечната честота на детето е над 180-190 удара в минута.

Амниотичната течност, в която се е намирало дете с хронична хипоксия, понякога е тъмно или тъмнозелена на цвят, с неприятна миризма на меконий (оригиналните изпражнения на новородено). След раждането самото бебе ще бъде по-слабо от другите бебета, ще има намален или повишен мускулен тонус, неврологични нарушения с различна тежест.

Възможни последици

Най-страховитата, но, уви, съвсем реална последица от кислородния глад е церебралната хипоксия. Мозъкът страда от хипоксия по-често и по-силно от другите органи. Дори и най-опитният лекар няма да се заеме да прогнозира какви нарушения ще бъдат причинени от дисфункция на една или друга част от мозъка в перинаталния период. Напълно възможно е обаче да се оцени травматичното въздействие след раждането. И ако някои нарушения, като проблеми с развитието на речта, станат очевидни по-късно, тогава грубите хипоксично-исхемични лезии на централната нервна система в повечето случаи могат да бъдат диагностицирани дори в родилния дом, в екстремни случаи - в първите месеци от живота на бебето.

Последиците за нервната система поради мозъчните клетки, умиращи при недостиг на кислород, могат да бъдат различни - от умерена хиперактивност на детето в бъдеще до тежки лезии, които включват церебрална парализа, парези на различни дислокации. При сложно раждане в състояние на остра хипоксия често се появяват мозъчен кръвоизлив, исхемия и мозъчен оток. Лезиите, които възникват при такива нарушения, могат да бъдат тотални и необратими..

Както острият, така и хроничният дефицит на кислород могат да доведат до голямо разнообразие от заболявания, главно неврологичен характер. Така че, проблемите със зрението или слуха са доста често срещано последствие след хипоксия. Ако хипоксията е била продължителна, тогава детето може да има недоразвитие или необичайно развитие на някои вътрешни органи, сърдечни дефекти, бъбреци и т.н. Незначителни неврологични разстройства в повечето случаи детето успява да „надрасне“ 6-7 годишна възраст, естествено, с постоянен надзор от невролог и следвайки всички негови препоръки.

Като цяло прогнозата относно възможните последици директно зависи от това колко рано е била открита хипоксия и колко бързо е било осигурено лечението. Ето защо на жените не се препоръчва да пропуснат следващата си среща на консултация, а жените с хронични заболявания трябва да посещават акушер два до три пъти по-често..

Лечение на бременност

Установеният факт на хипоксия по време на бременност в никакъв случай не трябва да се пренебрегва; необходима е бърза и ефективна терапия, за да се сведат до минимум възможните последици за бебето. Лекарите настояват бъдещите майки преди всичко да се успокоят, тъй като прекомерните нервни преживявания само влошават и без това доста трудното състояние на детето.

В по-късните етапи тежката хипоксия може да се превърне в индикация за спешно раждане чрез цезарово сечение. В по-ранните етапи, когато бебето е още много рано за раждане, лекарите ще се опитат да направят всичко възможно, за да направят бебето по-добро. Лечението може да се проведе у дома, но при условие, че тежестта на хипоксията не надвишава 1 градус. Останалите случаи подлежат на спешна хоспитализация и постоянно наблюдение на бременната жена и бебето в болницата.

Лекарите предписват на майките почивка в леглото, именно с нея се увеличава кръвоснабдяването на плацентата и леката хипоксия може да бъде излекувана за възможно най-кратко време. Основният подход към медикаментозната терапия е да се използват лекарства, които подобряват маточно-плацентарния кръвен поток, като "Curantil", "Actovegin". При тежка хипоксия тези лекарства се прилагат интравенозно чрез капково вливане. В други ситуации е позволено да се пият хапчета. На жената се предписват витамини, железни препарати, магнезий. Курсовете за лечение се повтарят.

Ако жената има основно заболяване, което вероятно е причина за недостиг на кислород, тогава лечението трябва да включва терапия за това заболяване..

В това участват двама специалисти - акушер-гинеколог, който знае какво може и какво не може да се направи на пациента му в „интересна“ позиция и лекар специалист, който отговаря за заболяването. Те трябва да предписват лекарства и манипулации заедно, лечението, както е било преди началото на бременността, като правило се променя.

Дете, което е преживяло остра раждателна хипоксия, още в първите часове след раждането, ще бъде снабдено с мощна съдова терапия и ще му бъдат инжектирани успокоителни, витамини, особено група В. Неврологът ще наблюдава бебето от първите часове на неговия независим живот.

Лечение след раждане

Без изключение на всички деца, които са преживели хипоксия по време на вътрематочното си съществуване, се показва специално наблюдение от детски невролог. Почти винаги такива бебета, независимо от последиците, се поставят на диспансерна регистрация. На тях, в преобладаващото мнозинство от случаите, се препоръчва терапевтичен масаж още от първите дни, прием на витамини, водни процедури с използване на успокояващи отвари от лечебни билки. Много бебета, след 3-4 годишна възраст, се нуждаят от класове с логопед, за да преодолеят възможни проблеми с развитието на говора и произношението.

Останалото лечение зависи само от това каква е била установена постхипоксичната диагноза, тъй като при церебралната парализа се изисква един подход и изборът на лекарства, а при патологична загуба на слуха или зрението е съвсем различно. Детската церебрална парализа се счита за най-трудната в лечението и повишеният мускулен тонус без други неврологични симптоми може да бъде коригиран най-лесно. Родителите трябва да се подготвят за доста продължително лечение, тъй като постхипоксичните последици, които подлежат на корекция, трябва да се елиминират с години.

Можете да разберете малко повече информация за феталната хипоксия в следващото видео..

Как да избегнем тежките последици от феталната хипоксия

Когато плодът се развива в матката, той е напълно зависим от майката, тъй като не може нито да се храни, нито да диша сам. Леките трохи през този период не се отварят, те се пълнят с течност, така че въздухът не може да циркулира в тях и бебето се нуждае от кислород, тъй като клетките трябва да бъдат наситени с тях.

Осигуряването на развиващия се плод с кислород е поверено на плацентата и ако има нарушения в работата му, бебето може да изпитва дефицит на кислород в различна степен. Това състояние се нарича фетална хипоксия и последиците от него могат да бъдат различни..

Причини, симптоми и опасности от хипоксия

Всъщност хипоксията е кислородно гладуване на тялото на бебето, а не болест. Това състояние се случва в случаите, когато нивото на кислород, постъпващ през плацентата, стане недостатъчно или спира напълно..

Вътрематочната фетална хипоксия може да има различни причини, както и последици, тъй като кислородът е необходим на всички тъкани за нормалното им формиране и функциониране, тъй като именно от него зависят енергийните клетъчни процеси в човешкото тяло.

Недостигът на кислород може да причини много проблеми, а острата фетална хипоксия може да има сериозни последици.

Всички органи на развиващото се бебе страдат от липса на кислород, предимно мозъкът. Нарушеното развитие на мозъка, често в резултат на вътрематочна фетална хипоксия, може да доведе до много проблеми в бъдеще, от тежка умствена изостаналост до смърт.

Причините за появата на това състояние са много, най-често те са пряко свързани с общото здравословно състояние на бременната жена или с определено събитие, настъпило по време на бременността или по време на процеса на раждане..

Редица рискови фактори за появата на вътрематочна фетална хипоксия, включително хронични и свързани с това последици от страна на бъдещата майка, като:

 • наличието на нарушения в работата на сърдечно-съдовата система, хипертония или хипотония, дефекти, вегето-съдова дистония;
 • наличието на сериозна заплаха от прекъсване на настоящата бременност; Прочетете повече за заплахата от прекъсване на бременността →
 • токсикоза в началото на бременността;
 • хронични бронхопулмонални заболявания;
 • анемия;
 • наличието на различни заболявания на ендокринната система, например, проблеми с щитовидната жлеза, както и захарен диабет;
 • твърде млада възраст на бъдещата майка;
 • възрастта на бъдещата майка е над 40;
 • наличието на несъвместимост между плода и бъдещата майка за Rh фактор или кръвна група;
 • употребата на алкохол или транквиланти по време на бременност;
 • пушене на бъдещата майка;
 • наличието на инфекции на репродуктивната система;
 • неспазване на режима, предписан от лекаря, например, нередовно и неправилно хранене, редки и кратки разходки, стрес.

Освен това е възможно да се идентифицират фактори, които могат да възникнат по време на бременност или по време на раждане и да доведат до появата на фетална хипоксия и свързаните с това последици, например:

 • преждевременно или забавено раждане;
 • многоплодна бременност (колкото повече плодове се развиват едновременно в матката, толкова по-голям е шансът за хипоксия);
 • липса на вода или многоводие;
 • наличието на вътрематочни малформации при бебе;
 • въвеждането на лекарства за болка или анестезия по време на раждане;
 • спешно цезарово сечение;
 • слаба трудова активност;
 • продължителен труд;
 • използването на различни помощни средства по време на раждане, по-специално форцепс;
 • родова травма на бебе.

Опасности и последици от хипоксията при новородени

Недостатъчното снабдяване с кислород води до нарушаване на много функции и естествени метаболитни процеси. Феталната хипоксия на различни етапи от вътрематочното развитие ще има различни последици за детето..

В самото начало на бременността появата на кислороден дефицит може да причини аномалии в развитието на феталните органи или общо забавяне на формирането на ембриона. Ако дефицитът настъпи през втората половина на бременността, това води до общо забавяне в растежа на бебето, намалява способността му да се адаптира след раждането, засяга нервната система и мозъка.

Тялото на развиващото се бебе има високи компенсаторни способности, насочени към поддържане на необходимото ниво на притока на кръв дори при екстремни условия за него чрез увеличаване на сърдечната честота (понякога достигаща 160 удара в минута). Прочетете повече: сърдечен ритъм на плода по време на бременност →

В допълнение, феталният хемоглобин има специална структура, която е много различна от клетките на възрастен по способността не само да улавя кислородните молекули, но и да ги задържа..

Ако насищането на кръвта с кислород е недостатъчно, това може да доведе до нарушаване на естествените метаболитни процеси в развиващото се бебе и да доведе до повишаване на активността на всички негови системи и органи..

Липсата на кислород принуждава тялото на трохите да осигури необходимия кръвен обем на жизненоважни органи - сърце, мозък, бъбреци, като същевременно причинява тежка чревна хипоксия, което води до освобождаване на меконий (оригинален стол) в околоплодната течност.

Разбира се, феталните компенсаторни способности имат своите граници. При продължителен дефицит на кислород, защитните реакции на развиващия се организъм започват да отслабват, поради което централната нервна система страда на първо място..

Феталната хипоксия в началото на бременността може да има много сериозни последици за детето в бъдеще, тъй като това състояние причинява забавяне в развитието на мозъчните структури в развиващия се ембрион вече на 6-11 седмици.

Освен това се нарушава образуването на кръвоносни съдове, появяват се патологии в тяхната структура и функциониране и узряването на естествената кръвно-мозъчна бариера, която е защитен механизъм на централната нервна система, започва да се забавя..

Забавянето или спирането на развитието на капилярите на мозъка допълнително застрашава нормалното функциониране на органа и умствените способности на детето.

Ако феталната хипоксия се наблюдава в незначителна степен, тогава по правило това няма да причини сериозни последици за детето след раждането..

Тежките форми на хипоксия могат да провокират появата на некроза и исхемия на тъканите на различни вътрешни органи, което винаги води до появата на сериозни необратими последици, които в бъдеще ще доведат до функционални нарушения, които се проявяват след раждането на бебето, но и при тежки умствени отклонения в развитието.

Последиците от хроничната фетална хипоксия за детето

Най-често хроничният вариант на хипоксия се открива в случаите, когато жената е безотговорна за бременността си и се регистрира на по-късна дата.

В този случай лекарят не е в състояние своевременно да открие заплаха за развиващия се плод в ранните етапи и да предприеме необходимите мерки, в резултат на което бебето страда от липса на кислород за дълго време.

Това състояние причинява много нарушения, включително тежко забавяне на развитието, чието ниво зависи от момента на настъпване на хипоксия..

Ако кислородният глад в хронична форма се появи почти преди раждането от около 28 седмици, детето след раждането може да изпита изоставане във физическото развитие, липса на телесно тегло и ръст, както и проблеми с нервната система.

Хроничната фетална хипоксия може да причини последици под формата на неспособност на бебето да се адаптира към новите условия на живот веднага след раждането, което причинява много различни заболявания почти веднага след раждането, сред които често се наблюдават всякакви вегетативни нарушения.

Могат да бъдат идентифицирани определени рискови фактори за появата на хронична хипоксия, като:

 • олигохидрамнион или полихидрамнион е симптом на определени усложнения на бременността, които могат да причинят липса на снабдяване на плода с кислород;
 • прееклампсия;
 • нарушение и забавяне на развитието на плода;
 • еклампсия;
 • многоплодна бременност, при която ресурсите на тялото на майката не винаги са достатъчни, за да осигурят всички необходими елементи, включително кислород, за всички развиващи се бебета;
 • гестационен диабет.

Такова състояние изисква спешна корекция, която може да се извърши по различни начини, а изборът на конкретен винаги зависи от състоянието на бременната жена и развиващия се плод, както и от степента на съществуваща хипоксия.

Последиците от острата хипоксия

В повечето случаи острата фетална хипоксия възниква по време на раждане, когато процесът е силно забавен и последствията могат да бъдат сериозни.

В някои случаи остър дефицит на кислород може да възникне и в началния етап на бременността, което, ако не се осигури бърза квалифицирана помощ, може да доведе до вътрематочна смърт на плода (затихване на бременността).

Ако състоянието на остра фетална хипоксия по време на процеса на раждане не бъде елиминирано навреме, това може да доведе до смъртта на бебето от задушаване.

Сред факторите, които могат да причинят появата на остра форма на хипоксия, са:

 1. Липса на кислород в тялото на самата майка, което се случва в случаите, когато жената не диша правилно, рядко или плитко.
 2. Въвеждане на анестезия.
 3. Повишен тонус на матката по време на бременност. Повече за хипертоничността на матката →
 4. Ниско кръвно налягане при бъдещата майка.
 5. Пъпна връв, оплетена около врата на бебето.
 6. Отслабване на плацентата.
 7. Намалена функционалност на плацентата, наблюдавана при следсрочна бременност.

Откриването на остра хипоксия по време на бременност по всяко време изисква спешна хоспитализация на жената и предоставяне на квалифицирана помощ чрез въвеждане на някои лекарства и допълнителен кислород.

Появата на такова състояние по време на раждане може да изисква спешна хирургическа интервенция за спасяване на живота на бебето. При наличие на заплитане на пъпна връв се препоръчва цезарово сечение.

Възможни последици за детето в бъдеще

Ако през първата година от живота на бебето е било осигурено необходимото лечение, тогава здравето му в много случаи се нормализира. Въпреки това, при сериозни форми на недостиг на кислород по време на бременност или по време на раждане, последствията могат да се появят в бъдеще, след доста значителен период от време..

Детето може да има забавено развитие на говора, нарушена концентрация, чести главоболия, безпокойство, лоша способност за учене или липса на такова.

При наличие на прогресивни лезии на нервната система, възникнали по време на вътрематочно развитие на фона на недостатъчно кислород, бебето може да има проблеми със слуха, вниманието, паметта, както и различни заболявания на нервната система, например енцефалопатия или епилепсия. В някои случаи може да има нарушена циркулация на кръвта в мозъка, мозъчна венозна тромбоза, исхемичен инсулт.

Профилактика на хипоксия

Като превантивна мярка се препоръчва на бременните жени да спазват дневния режим. Честите разходки на чист въздух, правилното балансирано хранене, отсъствието на стресови ситуации са от голямо значение..

В мегаполисите и големите градове поради лошата екология количеството кислород в атмосферата е намалено. В този случай има смисъл да се използват специални кислородни коктейли..

Важно е да запомните, че по време на периода на раждане на бебе, жената не трябва да се притеснява от нищо, не трябва да възникват стресови ситуации. По време на бременността основното внимание на жената трябва да бъде насочено към нейното здраве и състоянието на нероденото бебе..

Ако имате притеснения относно здравето на трохите, трябва незабавно да се консултирате с лекар за преглед и да предоставите квалифицирана помощ, ако е необходимо..

Всяко нарушение е много по-лесно да се премахне, ако бъде открито в началния етап..

Автор: Ирина Ваганова, лекар
специално за Mama66.ru

Последици от феталната хипоксия

Бъдещите майки се сблъскват с това доста често заболяване както в процеса на раждане на дете, така и по време на раждането. Ето защо бременните жени трябва да знаят за какъв вид болест става въпрос, какви са причините, последствията, има ли методи за превенция.

Накратко за феталната хипоксия

Феталната хипоксия обикновено се нарича липса на кислород по време на развитието и раждането на дете. Недостигът му в клетки, тъкани, органи възниква по ред причини. Трябва да се припомни, че тялото на майката и детето е едно цяло. И ако мама е лоша, значи детето е лошо. И обратно. Следователно, феталната хипоксия е сложен процес, който се основава на патологии в тялото на бъдещата майка..

Какви са причините за възникващия дефицит на кислород при плода? Има много, но най-честата причина е анемия при бременна жена. Това се дължи на дефицит на кръвни клетки в кръвта, което води до намаляване на нормалното ниво на хемоглобин и невъзможност за транспортиране на кислород в кръвта. Друга доста значима причина за фетална хипоксия са сърдечно-съдовите заболявания на майката. Това е естествено: ако има неизправности в системата, отговорна за кръвоснабдяването, те също влияят върху транспорта на кислород от кръвта. Болестите и аномалиите на бронхо-белодробната система също са сериозна заплаха за бъдещата майка и нейното дете..

Също така е важно да се обърне внимание на инфекцията на плода, която може да е резултат от циркулацията на инфекцията в тялото на бременната жена. Той причинява аномалии в развитието на плода, включително хипоксия.

Ултразвуковото сканиране може да открие недостиг на кислород в плода. Като правило докладът ще показва преждевременното узряване на плацентата. Също така, хипоксията се диагностицира според резултатите от доплер ултразвук и кардиотокография..

Фетална хипоксия: последици за детето

Феталната хипоксия е остра или хронична липса на кислород в резултат на неправилно функциониране на плацентата (мястото на детето). Плацентата е основният орган, който свързва развиващия се плод с тялото на майката. Кръвта, наситена с кислород и хранителни вещества, тече през кръвоносните съдове на плацентата. Белите дробове на детето по време на вътрематочното развитие са пълни с течност, така че плодът не може да диша сам и получава кислорода, необходим за растежа и живота чрез общия кръвен поток.

Ако има патологии в работата или структурата на плацентата, движението на кръвта през нейните съдове се нарушава и настъпва кислороден глад, който в медицината се нарича "хипоксия". Хипоксията е опасна за своите последици, които могат да включват заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, неврологични патологии и заболявания на хемопоетичната система. Най-опасната последица от острата хипоксия е вътрематочната смърт на плода, поради което е важно да се подложите навреме на прегледи и тестове, предписани от лекаря, които ще помогнат за идентифициране на признаците и симптомите на съществуващата патология.

Фетална хипоксия: последици за детето

Защо възниква хипоксия??

Има много причини, които могат да причинят вътрематочна фетална хипоксия. Те могат да бъдат разделени на две групи:

 • необратими причини, свързани с нарушения в работата на вътрешните органи, необичаен ход на бременността и усложнения, възникнали по време на бременността;
 • обратими причини (неправилен начин на живот и неспазване на препоръките на лекаря, водещ бременността), които могат да бъдат елиминирани сами.

1 група причини за фетална хипоксия

Почти 30% от случаите на хронична фетална хипоксия се появяват в резултат на недостатъчно внимание към режима, начина на живот и препоръките на лекаря. Редки, кратки разходки, небалансирана диета, злоупотреба с нездравословни храни, стрес - всичко това може да провокира кислороден глад. Лесно е да се елиминират тези фактори, но бъдещата майка трябва да разбере, че тялото на детето продължава да се формира до 36-та седмица от бременността, поради което неспазването на режима по всяко време може да причини началото на необратими процеси.

Например, сърдечно-съдовата система на плода се полага за период от 5-6 седмици и ако през този период жената ходи малко, пуши или се храни зле, последицата може да бъде вродени сърдечни дефекти и съдови заболявания.

2 група причини за фетална хипоксия

2 група причини за фетална хипоксия

2 група причини за фетална хипоксия

Сред другите негативни фактори, които жените могат да контролират сами, лекарите разграничават:

 • използването на мощни лекарства без назначаването на специалист;
 • пиене на алкохолни напитки и пушене на тютюн;
 • неспазване на режима на труд и почивка;
 • полов акт (в случаите, когато са били забранени от лекаря).

Инфекциозните заболявания, пренасяни по време на бременност (особено в ранните стадии), също могат да повлияят на функционирането на съдовата система на плацентата и транспорта на кислород до тъканите на плода. Инфекциозните заболявания включват не само заболявания на дихателната система, заболявания на пикочно-половата система, но и инфекциозен гастрит, както и генитални инфекции.

3 група причини за фетална хипоксия

Други причини за хипоксия са изброени в таблицата по-долу..

Патологични причини (заболявания или нарушения в работата на органите)Необратими причини от физиологичен характер

Хипертония, хипотония (включително изолирани форми) и други патологии на сърцето и кръвоносните съдове

Ендокринни заболявания

Тежка токсикоза с чести пристъпи на повръщане и гадене

Хронични патологии на бронхопулмоналната система

Многоводие
Риск от спонтанен аборт

Различни форми на анемия

Затлъстяване
Rh-конфликт между майка и плод (в редки случаи причината за хипоксия може да е несъответствие на кръвната група)История на замразена бременност

Възраст на майката под 18 или над 40

Последиците от хроничната хипоксия за дете

Хроничният кислороден глад се диагностицира по-рядко от острата форма, тъй като в повечето случаи постоянна липса на кислород се развива само в случай на безотговорно отношение на жената към бременността. Ако жената ходи много, храни се добре, следи здравето си и спазва всички препоръки на специалист, хипоксията обикновено не се развива. Дори ако бъдещата майка има здравословни проблеми, лекарят ще предпише лекарствена корекция, включително лекарства за подобряване на кръвообращението в плацентата и подобряване на метаболитните процеси в тъканите на плода.

Последиците от хроничната фетална хипоксия обикновено се откриват веднага след раждането. Бебето може да е с по-малко тегло и ръст в сравнение с други бебета, родени по това време. Масовият дефицит може да варира от 10% до 30%. Децата, които изпитват постоянна липса на кислород по време на вътрематочния растеж, не се адаптират добре към условията на околната среда, имат слабо развити жизнени рефлекси (хващане, смучене и др.). Терморегулацията при такива деца често е нарушена, така че крайниците на бебето могат да останат студени, дори ако чорапите са поставени на краката и детето е увито в топло одеяло.

От болестите най-често се диагностицира анемия. С тази патология детето изглежда бледо, може да се появи синьо в областта на носогубния триъгълник. Други симптоми на патология в кърмаческия период включват:

 • слаб апетит;
 • капризност;
 • чести пристъпи на плач;
 • нарушения на съня.

Лошият апетит на фона на ниско тегло при раждане може да доведе до изоставане във физическото и интелектуалното развитие, както и до заболявания, които се развиват с липса на определени хранителни вещества. Например, дефицитът на магнезий може да причини сърдечни проблеми, конвулсивен синдром и други неврологични патологии. Недостатъчният прием на калций и витамин D увеличава риска от рахит, а липсата на аскорбинова киселина може да доведе до заболявания на хемопоетичната система.

Защо възниква хипоксия?

Важно! Хроничната фетална хипоксия по време на бременност се отразява отрицателно на имунната система на детето: неговата устойчивост към инфекциозни заболявания намалява и респираторните инфекции са по-тежки, отколкото при обикновените деца.

Защо острата хипоксия е опасна?

Остра липса на кислород се появява най-често по време на раждането. Причината може да бъде налагането на акушерски форцепс, продължителен период от опити, несъответствието между размера на таза на майката и главата на плода. Ако по време на бременност е била диагностицирана остра хипоксия, жената незабавно е хоспитализирана в отделението по патология на бременността, тъй като амбулаторно не е възможно непрекъснато да се наблюдава състоянието и сърдечната честота на плода.

Едно от най-сериозните и опасни последици от острата липса на кислород е затихването на бременността (спиране на растежа и развитието). Патологията може да възникне по всяко време, но най-опасен е периодът от 4 до 6 седмици и от 8 до 12. Не винаги е възможно да се открие избледняване веднага - случва се една жена да носи мъртво дете в продължение на няколко седмици.

Какво е хипоксия

Избледняването може да се подозира при назначение на гинеколог, който трябва да слуша сърдечния ритъм с акушерски стетоскоп. Ако контракциите на сърцето не се чуят, лекарят ще изпрати жената за ултразвуково сканиране, което ще може да разкрие несъответствието между размера на плода и гестационната възраст. След това на жената ще бъде назначено изкуствено прекъсване на бременността (кюретаж или изкуствено раждане - в зависимост от продължителността на бременността).

Вътрематочна пневмония

Пневмонията в плода може да се развие от вдишване на меконий, оригиналните изпражнения. Ако това се случи непосредствено преди раждането, шансовете за спасяване на новороденото ще бъдат максимизирани. Веднага след раждането бебето ще бъде прието в интензивното отделение или отделението за интензивно лечение за новородени. В някои случаи може да се наложи изкуствена вентилация на белите дробове с вентилатор. След спиране на острия процес детето ще бъде прехвърлено в детската болница.

Какво означава хипоксия

Важно! Пневмонията на новородените е изключително опасна патология с висок процент смъртни случаи, така че бъдещата майка трябва да вземе всички мерки, за да осигури адекватно снабдяване с кислород и да намали рисковете от навлизане на меконий в белите дробове на плода.

Чревна некроза

Много опасна патология, която изисква спешна хирургическа намеса. Чревната некроза е смърт на тъкан в определен участък от дебелото или тънкото черво в резултат на недостатъчно снабдяване с кислород в клетките на органа. Дори ако лекарите успеят да спасят живота на детето, има голяма вероятност стома и колостомна торба да трябва да бъдат инсталирани, за да преминат изпражненията.

Важно! Смъртността на новородените от тази патология достига 71%. В повечето случаи тоталната некроза започва да се развива след мезентериален инфаркт - лигамент, който свързва задната стена на перитонеума с чревната тръба. Ако патологията е започнала да се развива преди 28 седмици от бременността, практически няма шанс да се спаси бебето.

Патологии на нервната система

Най-честата последица от острата липса на кислород, която се проявява след раждането на дете, е хидроцефалията (мозъчен оток). В повечето случаи последиците от заболяването са церебрална парализа (детска церебрална парализа) и спастична тетрапареза - ограничаване на подвижността на мускулните структури поради постоянна спастичност.

При изразено увреждане на нервната система кома може да се превърне в последица от хипоксия. Прогнозата за живота в този случай е изключително неблагоприятна, тъй като почти 90% от случаите на коматозни лезии в ранна детска възраст завършват със смъртта на детето..

Управление на бременността

Преждевременно раждане

Ако детето е диагностицирано с остра хипоксия, лекарят може да реши дали е необходимо спешно раждане, въпреки гестационната възраст. Ако гестационната възраст на плода е повече от 30 седмици, рисковете не са толкова сериозни, но не може да се изключи възможността за опасни патологии и тежки форми на забавяне на развитието. Ако се извърши спешно цезарово сечение за период по-малък от 28-30 седмици, детето ще се роди с дълбока недоносеност, което е изпълнено със следните патологии:

 • нарушение на интелектуалното развитие;
 • малформации на сърдечния мускул;
 • неврологични заболявания (включително церебрална парализа);
 • слепота и загуба на слуха.

Важно! Само 20% от бебетата, родени преди 28 седмици, оцеляват и повечето от тях имат тежки вродени заболявания, които засягат качеството на живот на детето.

Видео - Фетална хипоксия: причини и последици

Последици в бъдещето

Експертите смятат, че ако детето е оцеляло през първия месец (неонаталния период) и то не е открило никакви последици от хипоксията, вероятността от тяхното развитие в бъдеще е доста малка. Това обаче не означава, че патологичните симптоми няма да се появят в бъдеще. Най-често последиците се отнасят до поведенческите характеристики. Такива деца обикновено са хиперактивни, раздразнителни, могат да проявяват неразумна агресия към връстници, учители, учители в детска градина.

Възможно е да имат проблеми със съня. Много от тези деца страдат от нощно напикаване преди юношеството. Лечението на патологията, като правило, дава незначителни подобрения, но е възможно да се постигне пълно възстановяване само до 12-15-годишна възраст, а при някои деца това разстройство в лека форма се запазва за цял живот.

Профилактика на хипоксия

Последиците от недостатъчното снабдяване с кислород по време на вътрематочния растеж и развитие могат да бъдат много сериозни (до смърт и увреждане), така че жената трябва да бъде много отговорна за бременността си. Дългите разходки на чист въздух са задължителни по всяко време. Те ще помогнат не само за предотвратяване на кислородното гладуване на плода, но също така ще подобрят кръвообращението, състоянието на нервната система на майката и също така ще облекчат проявите на токсикоза. Ако здравето ви не позволява да отидете на дълга разходка, можете просто да седнете на пейка в парк или на брега на езеро, ако условията позволяват.

Диетата трябва да съдържа достатъчно количество зеленчуци, билки, плодове и сезонни плодове. Месото, рибата, ядките, млечните продукти трябва да формират основата на диетата. На трапезата задължително трябва да присъстват прясно изцедени сокове от зеленчуци и плодове, компоти, плодови напитки, билкови чайове, отвари от дива роза и други плодове. По-добре е да намалите консумацията на чай и да се откажете напълно от кафето..

Алкохолът и цигарите са строго забранени. Употребата на каквито и да е лекарства трябва да бъде съгласувана с лекуващия лекар, тъй като дори безвредни билкови препарати могат да откажат да повлияят на плода.

Феталната хипоксия е сериозно състояние, което може да доведе до необратими последици и смърт на бебето. Дори ако детето не покаже никакви отклонения след раждането, не забравяйте, че претърпената остра хипоксия увеличава риска от внезапна детска смърт (до 4-6 месеца), поради което е важно детето да бъде постоянно наблюдавано, особено по време на нощен сън... Много често при такива деца се диагностицира перинатална лезия на централната нервна система, поради което до тригодишна възраст прегледът от специализирани специалисти (невролог) ще се предписва по-често от здрави деца. Ако на детето е предписано лечение с хопатенова киселина (Pantogam), не си струва да се отказвате: последиците от отказ от лечение могат да бъдат по-сериозни от възможните странични ефекти на терапията. Кървене с хемороиди как да се лекува, научете от връзката.

Статията ми хареса?
Запазете, за да не загубите!