Хипоксията на мозъка е кислородно гладуване на неговите тъкани. Широко разнообразие от фактори, както външни, така и вътрешни, могат да провокират церебрална хипоксия при възрастен. Кислородният глад може да бъде резултат от недостатъчно съдържание на кислород във въздуха или резултат от нарушение в системата за неговото подаване в мозъка.

Човешкото тяло не може да съществува без кислород. Неговият дефицит засяга всички органи без изключение. Най-чувствителен към липсата на кислород е мозъкът. Дори няколко секунди изразена хипоксия са достатъчни, за да започнат да отмират мозъчните клетки и след половин минута човек просто ще изпадне в кома. След още 4 минути ще настъпи мозъчна смърт. Следователно опасността от това патологично състояние не трябва да се подценява..

В зависимост от скоростта на поява и продължителността на хипоксичното състояние има три форми на кислороден глад в мозъка:

Мълниеносна хипоксия, която нараства само за няколко секунди, но не повече от една минута. В същото време състоянието на човека бързо се влошава, като често завършва със смърт. Мълниеносна хипоксия може да възникне, когато самолет, летящ на височина 11 000 m, е разхерметизиран или когато големи артерии в човешкото тяло се разкъсат.

Острата хипоксия се развива в рамките на няколко минути, но не повече от час. Причината за такова кислородно гладуване на мозъка може да се крие в остра дихателна недостатъчност или в резултат на значителна загуба на кръв.

Подострата хипоксия се натрупва в продължение на няколко часа, но не повече от един ден. В този случай хроничната сърдечна или белодробна недостатъчност, венозно кървене и др., Може да доведе до хипоксия..

Хроничната хипоксия на мозъка се развива в продължение на няколко дни или дори месеци. Това е следствие от различни заболявания, като хронична анемия.

Във всеки случай церебралната хипоксия е състояние, което изисква спешна медицинска помощ на пациента, тъй като рано или късно това ще доведе до смъртта му..

Причини за церебрална хипоксия

Приблизително 20% от общия обем на кръвта, циркулираща в тялото, влиза в мозъка. Заедно с кръвните клетки до органа се доставят кислород и други полезни вещества, които са необходими за поддържане на неговата работоспособност.

Разграничаване на ендогенния и екзогенния тип хипоксия. Причината за развитието на екзогенен кислороден глад в мозъка е намаляване на концентрацията на кислород в околната среда, а именно във вдишания въздух. Често подобна ситуация се наблюдава при изкачване на планините, поради което това състояние на тялото се нарича Надморска височина или Планинска болест. Рязкото спадане на барометричното налягане също може да доведе до екзогенен кислороден глад. В същото време те говорят за развитието на декомпресионна болест у човека..

Ендогенният кислороден глад е показан, когато нивото на кислород във въздуха е понижено и барометричното налягане остава нормално. Тази ситуация може да се случи, когато човек е в мини и кладенци, в подводница или по време на операция с грешки в работата на апарата, отговорен за доставяне на кислород на пациент под анестезия..

Също така, церебралната хипоксия може да се развие при патологични състояния на тялото. В тази връзка има:

Хипоксия на мозъка, която се развива на фона на нарушения в органите на дихателната система.

Следните причини могат да доведат до дихателна хипоксия на мозъка:

Алвеоларна хиповентилация. Това може да се наблюдава, когато дихателните пътища са запушени, например на фона на възпалителен процес в белите дробове, когато чуждо тяло навлезе в дихателните пътища, поради спазъм на дихателните пътища. Също така, хипоксията на мозъка може да доведе до: пневмония, белодробен оток, пневмоторакс, натрупване на ексудат в плевралната кухина. Умерената хипоксия на мозъка често се причинява от нарушения в подвижността на гръдния кош, парализа на дихателните мускули, както и нейния спазъм на фона на тетанус или миастения гравис. Алвеоларната хиповентилация може да доведе до кислородно гладуване на мозъка, когато процесите на регулиране на дишането са нарушени, когато патогенните фактори засягат дихателния център. Други причини включват: кръвоизливи в дихателните органи, наличие на тумори в тях, травма на продълговатия мозък, предозиране на наркотични или хипнотични лекарства, силна болка, която се появява при човек при извършване на дихателни движения.

Неизправността на вентилационно-перфузионните връзки се развива поради нарушена проходимост на дихателните пътища на фона на бронхоспазъм, белодробен емфизем, пневмосклероза.

Прекомерно шунтиране на венозна кръв, което се наблюдава при вродени аномалии на сърцето.

Трудна дифузия на кислород. Причината е белодробен емфизем, азбестоза, белодробна саркоидоза, интерстициален белодробен оток.

Хипоксия, която се развива на фона на определени нарушения на кръвообращението, което води до недостатъчно кръвоснабдяване на мозъчните тъкани. Причините са: масивна кръвозагуба, дехидратация на тялото с изгаряния или холера и др. Това включва и нарушения в работата на сърдечния мускул, например инфаркт на миокарда или кардиосклероза, сърдечна тампонада, сърдечно претоварване. Фактори често могат да бъдат намерени в различни комбинации. Циркулаторната хипоксия на мозъка се развива на фона на тежки инфекциозни заболявания, тежки алергични реакции, електролитен дисбаланс, при прием на глюкокортикоиди, с повишаване на вискозитета на кръвта, с остра и хронична сърдечна недостатъчност, с колапс и др..

Намаленият кислороден капацитет на кръвта, водещ до развитие на церебрална хипоксия, може да бъде резултат от такива фактори като: тежка анемия с рязък спад на нивото на хемоглобина в еритроцитите. Това често се наблюдава при заболявания като туберкулоза, пептична язва на стомаха и червата, в случай на отравяне с хемолитични отрови, с масивни изгаряния, с малария, когато тялото е изложено на йонизиращо лъчение, на фона на липса на витамини и желязо от храната.

Тъканната хипоксия на мозъка се развива, когато телесните тъкани загубят способността си да абсорбират кислород от кръвта. Подобна ситуация се развива на фона на отравяне с цианид, с предозиране на барбитурати, антибиотици и излагане на тялото на токсични вещества от различен произход. Също така, дефицитът на тиамин, рибофлавин и други витамини може да провокира тъканна хипоксия на мозъка..

Хипоксията на мозъка при смесен тип се развива, когато няколко фактора водят до него едновременно. Трябва да се отбележи, че всяка тежка хипоксия протича според смесен тип, например с различни видове травматичен шок или по време на кома.

Особености на хода на церебралната хипоксия и адаптивните реакции на тялото

Тежестта на хипоксията в различни органи и тъкани може да варира. Така че, когато възникне заплашителна ситуация, тялото независимо ще преразпредели кръвта по такъв начин, че мозъкът да бъде снабден с нея по-добре от други органи и тъкани. Този процес се нарича централизация на кръвообращението. Може да се включи, например, при остра загуба на кръв.

Резултатът от този механизъм е, че мозъкът страда от хипоксия по-малко от периферните органи, например черния дроб или бъбреците, където необратимите промени не се развиват с толкова висока скорост..

Как се проявява церебралната хипоксия?

В зависимост от тежестта на мозъчните нарушения по време на хипоксия, има:

Лесна степен. Това се проявява от такива симптоми като: летаргия, зашеметяване или, напротив, човек става свръхвъзбуден, има еуфория, повишава се кръвното налягане, сърдечният ритъм се увеличава. Очните прорези стават неравномерни по размер в резултат на пареза на лицевия нерв. Ако не премахнете патогенния фактор, който влияе на кислородния глад в мозъка, след няколко часа или дни той ще премине към следващия етап.

Средна степен. Пациентът запазва парезата на лицевия нерв, рефлексите на лигавиците и сухожилните рефлекси най-често се намаляват. От време на време могат да се появят гърчове, които започват от лицето и след това се разпространяват в багажника и крайниците. Тревожността и психомоторната възбуда са повишени. Жертвата трудно се ориентира в пространството, паметта и други когнитивни способности се влошават.

Тежка степен. Пациентът има дълбока депресия на съзнанието със загуба на доброволна активност, но рефлексите остават. Това състояние се нарича сопорозно. Понякога, вече на този етап, човек изпада в тежка кома. Развива гърчове на горните и долните крайници, появяват се рефлекси за хващане и смучене и мускулният тонус намалява. Възможна е постоянна треска, повишено изпотяване и сълзене.

Критична степен, която е животозастрашаваща. Това състояние се характеризира с дълбока кома, всички структури на мозъка са засегнати. Кожата на пациента е студена, изражението на лицето липсва, очните ябълки са неподвижни, зениците са разширени и не реагират на светлина. Устата остава полуотворена, клепачите са затворени, кожата е цианотична. Сърцето работи слабо, съдовият тонус е намален. С напредването на хипоксията функциите на мозъчната кора изчезват. Човек умира, ако животът му не се поддържа от изкуствен дихателен апарат и средства за тонизиране на сърдечно-съдовата дейност.

Отделно трябва да бъдат описани симптомите на хронична церебрална хипоксия, които включват:

Емоционално-волеви разстройства.

Влошаване на паметта и вниманието.

Най-често хората стават безразлични към всичко, което се случва, по-рядко са самодоволни и еуфорични.

Възможни периодични пристъпи на гадене.

Почивката през нощта е нарушена, а през деня човек изпитва пристъпи на сънливост. Заспива трудно, сънят е повърхностен, периодичен. Често пациентът сънува кошмари. След нощта човек се чувства уморен и не е отпочинал..

Хроничната хипоксия се характеризира с вегетативни нарушения, сред които: повишена пулсация в главата, поява на шум в ушите, чести епизоди на потъмняване в очите, чувство на прилив на топлина към главата. Сърдечният ритъм зачестява, възможни са болки в сърцето и задух. Не са изключени дори епизоди на загуба на съзнание..

Защо хипоксията на мозъка е опасна??

Дори леката хипоксия на мозъка е опасно за здравето състояние, което води до патологични промени, които засягат цялото тяло като цяло. Колкото по-силен е кислородният глад, толкова по-тежки са неговите последици. Прогнозата зависи от степента на увреждане на мозъчната тъкан и колко дълго е продължила хипоксията.

Ако човек изпадне в кома за кратък период от време, тогава шансовете за пълна рехабилитация са доста високи. Ако пациентът не е бил в кома, тогава той ще се възстанови още по-бързо (при условие че се осигурят адекватни и навременни медицински грижи).

Ако човек е бил в кома дълго време, но е излязъл от него, тогава такова състояние не може да остане без последствия. Продължителността на живота на такива пациенти най-често не надвишава една година. В същото време раните от рани се образуват при лежащо болни, те са по-податливи на инфекциозни заболявания, причинителите на които са болнични щамове на бактерии. Те се отличават с повишена устойчивост на терапия. Обездвижените пациенти имат повишен риск от образуване на кръвни съсиреци във вените.

След като претърпи клинична смърт, човек може да загуби редица неврологични функции..

Прогнозата може да бъде следната:

Пълното възстановяване на мозъчните функции и нормализиране на състоянието може да настъпи след няколко дни или месеци, ако мозъчната тъкан не е била разрушена. В този случай пациентът ще изпита астеничен синдром през целия период на рехабилитация. Понякога, след значително подобрение на благосъстоянието, може да настъпи неговото вторично влошаване, докато неврологичните разстройства ще бъдат постоянни.

Частично възстановяване на неврологичните функции се наблюдава, когато някои мозъчни клетки умират. Рехабилитацията и връщането на пациента към обичайния му живот става бавно. Някои функции може изобщо да не се възстановят.

Пълното възстановяване е рядко, но ако лечението се извърши правилно, може да се постигне трайна ремисия.

Мозъчните клетки не се възстановяват след хипоксия, но е възможно да се постигне нормализиране на състоянието на организма. Мозъкът има способността да поема функциите на съседните клетки, но само частично. Следователно помощта при хипоксия трябва да бъде незабавна. В противен случай усложненията и последиците от кислородния глад в мозъка ще бъдат критични..

Диагностика на мозъчната хипоксия

За да се диагностицира мозъчната хипоксия, е възможно да се използват следните инструментални и лабораторни методи:

Вземане на кръвни проби за общ и газов анализ.

Извършване на енцефалограма на главата.

Провеждане на реовазография, която предоставя информация за състоянието на съдовете на мозъка.

Обща или селективна ангиография, която измерва притока на кръв към мозъка.

ЯМР е един от най-информативните изследователски методи, който дава максимално количество информация за състоянието на мозъка.

Капнография, която ви позволява да определите количеството въглероден диоксид във въздуха, издишан от човек. Този метод изяснява ролята на белите дробове по отношение на развитието на церебрална хипоксия..

В допълнение, лекарят оценява състоянието на пациента, е необходимо да се установи наличието на задух и тахикардия. От не малко значение е прегледът на пациента, определянето на рефлекси и други симптоми, характеризиращи това състояние. За да се изяснят причините, които биха могли да провокират хипоксия, е необходимо да се установи дали пациентът има заболявания на вътрешните органи, дали е претърпял инсулт и т.н..

Лечение на церебрална хипоксия

Тъй като хипоксията на мозъка най-често се свързва с редица фактори, е необходимо да се проведе сложна терапия, която зависи от причината, довела до това патологично състояние..

Ако хипоксията е резултат от липса на кислород във вдишания въздух, тогава човек трябва да бъде прехвърлен на дишане с нормален въздух възможно най-скоро. При условие, че мозъчните клетки не са унищожени, възстановяването няма да отнеме много време и всички функционални нарушения ще бъдат премахнати. Понякога добавянето на 3-7% въглероден диоксид към обикновения кислород се показва на пациентите. Това ще разшири съдовете на мозъка, ще стимулира работата на дихателния център..

При наличие на чужд предмет или друга пречка в дихателните пътища може да се наложи интубация на трахеята и трахеотомия. На пациента се дава позиция, която улеснява облекчаването на дишането.

При тежка дихателна недостатъчност или при пълна липса на дишане е необходимо спомагателно или изкуствено дишане, както и изкуствена вентилация на белите дробове. Кислородната терапия трябва да бъде непрекъсната и непрекъсната, докато вече не е необходимо..

За циркулаторна хипоксия са необходими кръвопреливане, предписване на сърдечни и хипертонични лекарства. В този случай е важно да се нормализира кръвообращението. Ако пациентът има сърдечен арест, той изисква непряк масаж, използването на дефибрилатор. Лекарят може да прилага адреналин, атропин и да предприема други мерки за реанимация. Всички тези дейности трябва да бъдат възможно най-бързи, така че е възможно те да се извършват в линейка..

За лечение и профилактика на церебрална хипоксия могат да се използват лекарства с антихипоксичен ефект. Това са наркотични и невролептични лекарства, лекарства за намаляване на телесната температура и др. Понякога глюкокортикоидите могат да помогнат.

Наложително е да се възстанови киселинно-алкалния и електролитния баланс в организма, но това вече се отнася за симптоматично лечение. Seduxen, който се прилага интравенозно, ви позволява да облекчите конвулсиите. Ако това не помогне, тогава е показано приложението на мускулни релаксанти..

За да се премахнат последствията от церебрална хипоксия, е възможно да се използват лекарства като:

Хипоксия - какво е това, симптоми и признаци, степени и последици

Състоянието на тялото, в което клетките и тъканите не са наситени с кислород, се нарича хипоксия. Среща се при възрастни, деца и дори при дете в утробата. Това състояние се счита за патологично. Той причинява сериозни и понякога необратими промени в жизненоважни органи, включително сърцето, мозъка, централната нервна система, бъбреците и черния дроб. Специални фармакологични методи и средства помагат за предотвратяване на усложнения. Те са насочени към увеличаване на количеството кислород, доставено до тъканите и намаляване на нуждата им от него..

Какво е хипоксия

Медицината определя това понятие като патологично състояние, при което има недостиг на кислород в организма. Това се случва, когато има нарушение на използването на това вещество на клетъчно ниво или липса на вдишван въздух. Терминът произлиза от две гръцки думи - хипо и оксигений, които се превеждат като „малко“ и „кислород“. На ниво домакинство хипоксията е кислороден глад, тъй като всички клетки в тялото страдат от липса на кислород..

Причини

Честа причина за кислородния глад може да бъде липсата на кислород, постъпващ в тялото, или спирането на усвояването му от телесните тъкани. Това се улеснява или от неблагоприятни външни фактори, или от определени заболявания и състояния. Ако кислородният глад се развива в резултат на липса на кислород във вдишания въздух, тогава формата на патологията се нарича екзогенна. Причините му са:

 • престой в кладенци, мини, подводници или други затворени пространства, които нямат връзка с външната среда;
 • смог в града, силно замърсяване с газове;
 • лоша вентилация на помещенията;
 • неизправност на анестезията и дихателното оборудване;
 • да си в стая, където има много хора;
 • разредена атмосфера на височина (болест на пилотите, планинска и височинна болест).

Ако патологията е резултат от някакво заболяване или състояние на тялото, тогава тя се нарича ендогенна. Причините за този тип кислороден глад са:

 • заболявания на дихателната система, като азбестоза (отлагане на азбестов прах в белите дробове), пневмоторакс, хемоторакс (запълване на плевралната кухина с въздух или кръв), бронхоспазъм, бронхит, пневмония;
 • наличието на чужди тела в бронхите, например след случайно поглъщане;
 • придобити или вродени сърдечни дефекти;
 • фрактури и изместване на костите на гръдния кош;
 • заболявания или патологии на сърцето, като инфаркт, сърдечна недостатъчност, перикардна облитерация, кардиосклероза (заместване на сърдечния мускул със съединителна тъкан);
 • наранявания, тумори и други мозъчни заболявания, които са увредили дихателния център на централната нервна система;
 • венозна хиперемия (изобилие);
 • застой в горната или долната система на куха вена;
 • остра загуба на кръв;
 • асфиксия (задушаване) от всякакво естество;
 • рязко стесняване на кръвоносните съдове в различни органи.

Вътрематочна фетална хипоксия

За нероденото бебе лишаването от кислород е много опасно. Той причинява сериозни усложнения: на ранен етап от бременността - забавяне или патология на развитието на плода, на по-късен етап - увреждане на централната нервна система. Кислородният глад на дете се причинява от няколко системни заболявания на бременна жена, включително:

 • патологии на сърдечно-съдовата система, които водят до вазоспазъм и нарушаване на кръвоснабдяването на плода;
 • заболявания на вътрешните органи като пиелонефрит и възпаление на пикочната система;
 • желязодефицитна анемия, която нарушава доставката на кислород в тъканите;
 • хронични заболявания на дихателните органи, например бронхиална астма или астмоиден бронхит;
 • нарушения в ендокринната система.

Хипоксията по време на бременност често се свързва с лоши навици на жената. На бременна жена е строго забранено да пуши и да пие алкохол. Всички токсини попадат в кръвта на бебето и водят до сериозни усложнения. Феталната хипоксия е свързана и с други нарушения:

 • аномалии в развитието на плацентата или пъпната връв;
 • продължителна бременност;
 • повишен тонус на матката;
 • преждевременно отлепване на плацентата;
 • инфекция на плода;
 • несъвместимост на кръвта на плода с кръвта на майката според Rh фактора;
 • продължителна компресия на главата в родовия канал;
 • преплитане на пъпната връв около врата;
 • вдишване на слуз или околоплодна течност.

Признаци

Възможно е да се определи хипоксията при човек по определени критерии. Има симптоми, общи за всички видове лишаване от кислород. Те се появяват, когато мозъкът абсорбира по-малко кислород, отколкото би трябвало. При такова нарушение се наблюдават следните симптоми:

 1. Инхибиране на нервната система. Има подчертан характер. Пациентът се оплаква от гадене, главоболие и световъртеж. Понякога има зрителни увреждания и дори загуба на съзнание.
 2. Повишена възбудимост. Човек престава да контролира речта и движенията, чувства се в състояние на еуфория.
 3. Промяна в тонуса на кожата. Лицето на човека започва да пребледнява и след това посинява или се зачервява. Студената пот показва, че мозъкът се опитва сам да се справи със състоянието..
 4. Мозъчно увреждане. Развива се при тежко кислородно гладуване, може да доведе до мозъчен оток. Това състояние е придружено от загуба на всички рефлекси и нарушаване на работата и структурата на органите. Пациентът изпада в кома.
 • Признаци на туберкулоза при възрастни
 • Как да накиснете краката си у дома
 • Упражнения на Кегел за жени с уринарна инконтиненция

Остра хипоксия

Симптомите на недостиг на кислород са малко по-различни при остри и хронични форми. В случай на мълниеносно гладуване с кислород, нито един симптом няма време да се прояви, защото смъртта настъпва в рамките на 2-3 минути. Това състояние е много опасно и изисква спешна помощ. Острата форма на хипоксия се развива в рамките на 2-3 часа и се характеризира със следните симптоми:

 • намаляване на сърдечната честота;
 • спад на кръвното налягане;
 • промяна в общия обем на кръвта;
 • дишането става неправилно;
 • кома и агония с последваща смърт, ако хипоксията не е елиминирана в началния етап.

Хронична

Тази форма на хипоксия се проявява чрез хипоксичен синдром. В този случай се наблюдават симптоми от централната нервна система. Мозъкът е чувствителен към кислороден глад. В тъканите на органа се развиват огнища на кръвоизлив, некроза и други признаци на разрушаване на клетките. В ранен стадий тези промени предизвикват състояние на еуфория и двигателно безпокойство у човека..

С прогресирането на хипоксията мозъчната кора се инхибира. Симптомите наподобяват пиянство. Пациентът изпитва следните усещания:

 • конвулсии;
 • сънливост;
 • гадене, повръщане;
 • неволно отделяне на урина, изпражнения;
 • нарушение на съзнанието;
 • шум в ушите;
 • летаргия;
 • главоболие;
 • виене на свят;
 • нарушения на координацията на движенията;
 • летаргия.

При конвулсии е възможно развитието на опистотонус - състояние, при което човек се огъва в дъга, мускулите на врата и гърба му се огъват, главата му е отхвърлена назад, а ръцете са свити в лактите. Позата наподобява фигура "мост". В допълнение към признаци на потискане на мозъчната кора, с хипоксия, се наблюдават:

 • болка в областта на сърцето;
 • рязко намаляване на съдовия тонус;
 • тахикардия;
 • ниска телесна температура;
 • диспнея;
 • депресия;
 • спад на кръвното налягане;
 • цианоза - цианоза на кожата;
 • неравномерно дишане;
 • делириум - "делириум тременс";
 • Синдром на Корсаков - загуба на ориентация, амнезия, замяна на реални събития с измислени.

Видове хипоксия

Според вида на разпространението на кислородния глад хипоксията е обща или локална. Най-широката класификация разделя това състояние на видове в зависимост от етиологията, т.е. причини за възникване. И така, хипоксията се случва:

 1. Екзогенни. Нарича се още хипоксична хипоксия, която се причинява от фактори на околната среда. Патологията се развива поради недостатъчно снабдяване на тялото с кислород.
 2. Ендогенни. Свързан с болести или разстройства на трети страни.

Ендогенната хипоксия е разделена на още няколко подтипа, в зависимост от етиологията. Всеки от видовете има конкретна причина:

 1. Дихателни (белодробни, дихателни). Развива се поради препятствия в областта на белодробните алвеоли, което предотвратява незабавното свързване на хемоглобина с кислорода.
 2. Кръвоносна. Възниква поради нарушение на процесите на кръвообращение. Според механизма на развитие той се разделя на исхемичен и застоял.
 3. Хемичен. Наблюдава се при бързо намаляване на хемоглобина. Хемичната хипоксия е анемична или причинена от влошаване на качеството на хемоглобина.
 4. Тъкани. Свързано със спирането на абсорбцията на кислород поради потискане на ензимната активност. Тъканна хипоксия се наблюдава при радиация, отравяне с токсични вещества на микроби, въглероден окис или соли на тежки метали.
 5. Субстрат. На фона на нормалния транспорт на кислород има недостиг на хранителни вещества. По-често се наблюдава при захарен диабет или продължително гладуване.
 6. Презареждане. Възниква след тежки физически натоварвания.
 7. Смесени. Това е най-сериозният тип, наблюдаван при сериозни животозастрашаващи патологии, например при кома или отравяне.

Следващата класификация разделя хипоксията на видове, като се отчита скоростта на развитие на кислороден глад. Най-опасният е този, който се проявява много бързо, защото често е фатален. Като цяло съществуват следните видове хипоксия:

 • хронична - трае от няколко седмици до няколко години;
 • подостра - развива се в рамките на 5 часа;
 • остър - продължава не повече от 2 часа;
 • мълниеносно - трае 2-3 минути.

Градуси

Класификацията на хипоксията се различава в зависимост от тежестта на нейните симптоми и тежестта на кислородния дефицит. Като се вземат предвид тези фактори, дефицитът на кислород има следните степени:

 1. Критично. Хипоксичният синдром води до кома или шок, може да доведе до агония, смърт.
 2. Тежка. Липсата на кислород е силно изразена, рискът от развитие на кома е висок.
 3. Умерено. Клиничните признаци на хипоксия се появяват в покой.
 4. Лек. Кислороден глад се наблюдава само по време на физическо натоварване..

Ефекти

Недостигът на кислород засяга функционирането на всички органи и системи. Последиците зависят от периода, в който патологията е била елиминирана и колко дълго е продължила. Ако компенсаторните механизми все още не са изчерпани и недостигът на кислород е отстранен, тогава няма да възникнат отрицателни последици. Когато патологията се появи през периода на декомпенсация, усложненията се определят от продължителността на кислородния глад..

Мозъкът страда повече от това състояние, тъй като без кислород може да издържи само 3-4 минути. Тогава клетките могат да умрат. Черният дроб, бъбреците и сърцето се държат за около 30-40 минути. Основните последици от недостига на кислород:

 • изчерпване на резервите за адаптация;
 • отслабване на противотуморната защита;
 • намален имунитет;
 • влошаване на паметта и скоростта на реакциите;
 • невропсихичен синдром;
 • психоза;
 • деменция;
 • паркинсонизъм (парализа на тремор);
 • непоносимост към физическа активност;
 • мастна дегенерация на мускулни клетки, миокард, черен дроб.

Последици за детето

Дефицитът на кислород е една от честите причини не само за феталната смъртност, но и за появата на дефекти в развитието в него. Последиците зависят от тримесечието на бременността и степента на недостиг на кислород:

 1. Първо тримесечие. През този период се случва полагането на органи, поради което поради недостиг на кислород развитието на ембриона може да се забави, образуването на аномалии.
 2. Втори триместър. На този етап възникват проблеми с адаптацията на бебето и патологията на централната нервна система. При хроничната форма е възможна смъртта на детето.
 3. Трети триместър. Липсата на кислород провокира забавяне в развитието по отношение на бременността. Възможно е и сериозно увреждане на нервната система на детето. По време на раждането липсата на кислород причинява асфиксия.

Последиците от феталната хипоксия при дете след раждането

Лишаването от кислород след раждането на бебе сериозно засяга здравето му. Детето става неспокойно, лесно възбудимо, страда от висок мускулен тонус. Последното се изразява в чести потрепвания на краката или ръцете, спазми, треперене на брадичката. Други симптоми включват летаргия, честа регургитация и нежелание за кърмене. По-сериозните последици включват:

 • мъртво раждане;
 • смърт в ранния следродилен период;
 • нарушение или забавяне на психомоторното и интелектуалното развитие;
 • увреждане на съдовете и сърцето;
 • заболявания на нервната система;
 • проблеми с пикочните органи;
 • тежки очни заболявания.
 • Плазмолифтинг - какво е това: процедура и прегледи
 • Суха уста
 • Как да се лекува със сода за хляб

Как да определим фетална хипоксия

Можете да подозирате липса на кислород у бебето чрез висока физическа активност. Това е рефлекс, чрез който детето се опитва да възстанови нормалния кръвен поток и да увеличи кръвоснабдяването. Бременната жена изпитва следното:

 • насилствено движение на бебето;
 • остри силни сътресения, които причиняват болка и дискомфорт;
 • с увеличаване на дефицита на кислород - постепенно отслабване на шокове, които могат да изчезнат напълно.

При последния знак жената трябва да е нащрек. Като цяло, феталната активност в антенаталната клиника се наблюдава от 28-та седмица на срока. При определяне на вътрематочно недостиг на кислород лекарите използват следните методи:

 1. Слушане на сърдечни звуци. За това се използва стетоскоп - специално акушерско устройство. Тя ви позволява да оцените тона, ритъма и сърдечната честота, да забележите странични шумове.
 2. Кардиотокография. Това е запис на пулса на хартия с помощта на специален ултразвуков сензор.
 3. Доплер сонография. Състои се в изследване на отклоненията в кръвния поток между плода и жената. Методът помага да се определи тежестта на кислородния глад.

В допълнение към основните методи се използват лабораторни кръвни тестове за хормонални нива и биохимичен състав. За потвърждаване на хипоксия се предписва изследване на околоплодната течност за наличие на оригинални изпражнения в тях - меконий. Това показва отпускане на ректалните мускули на бебето, свързано с липса на кислород. Този диагностичен метод играе важна роля за растежа на труда. Целият процес на раждане ще зависи от него..

Лечение

В повечето случаи има смесена форма на недостиг на кислород. Поради тази причина подходът към лечението трябва да бъде изчерпателен. За да се поддържа доставката на кислород до клетките, се използва хипербарна оксигенация - процедура за инжектиране на този газ в белите дробове под налягане. Осигурява:

 • разтваряне на кислород директно в кръвта, без да се свързва с еритроцитите;
 • доставка на кислород до всички тъкани и органи;
 • вазодилатация на сърцето и мозъка;
 • органите работят с пълна сила.

За кръвоносната форма са показани лекарства за сърце и лекарства, които повишават кръвното налягане. В случай на загуба на кръв, несъвместима с живота, се изисква кръвопреливане. Хемичната хипоксия, в допълнение към хипербаричната оксигенация, се лекува със следните процедури:

 • преливане на кръв или червени кръвни клетки;
 • въвеждането на лекарства, които изпълняват функциите на ензимите;
 • плазмафереза ​​и хемосорбция (пречистване на кръвта);
 • прилагане на кислородни носители, глюкоза или стероидни хормони.

По време на бременност лечението на недостиг на кислород е насочено към нормализиране на кръвообращението в плацентата. Това помага да се осигури снабдяването на плода с хранителни вещества и кислород. Използвани лекарства и методи:

 • отпуснете миометриума;
 • подобряване на реологичните параметри на кръвта;
 • разширяване на маточно-плацентарните съдове;
 • стимулират метаболизма в плацентата и миометриума.

Всеки ден жената трябва да диша смес от кислород с въздух. Лекарствата се предписват само от лекар. Специалистът може да предпише следните лекарства:

 • Сигетин;
 • Трентал;
 • Метионин;
 • Хепарин;
 • Курантил;
 • Витамини Е и С;
 • глутаминова киселина;
 • Халоскарбин;
 • Липостабил.

В случай на кислороден глад на 28-32 седмици е необходимо спешно раждане. Същото се отнася за влошаване на биохимичните параметри на кръвта, появата на меконий в околоплодните води, ниско ниво на вода. Като подготовка за акушерско или хирургично раждане използвайте:

 • дишане с овлажнен кислород;
 • интравенозна глюкоза;
 • въвеждане на сигетин, кокарбоксилаза и аскорбинова киселина, еуфилин.

Ако при раждането бебето се подозира за недостиг на кислород, то веднага му се предоставя медицинска помощ. Слузта и течността се отстраняват от дихателните пътища, детето се затопля и при необходимост се предприемат мерки за реанимация, за да се премахне заплахата за живота. Когато състоянието на новороденото се стабилизира, то се поставя в барокамера. Там той получава хранителни разтвори. С напредването на възрастта възбудимостта, гърчовете, потрепването на ръцете и краката постепенно спират, но е възможен рецидив на патологията на 5-6 месеца.

Профилактика на хипоксия

Мерките за предотвратяване на кислороден глад са насочени към предотвратяване на състояния, които водят до това. Човек трябва да води активен начин на живот, да ходи по-често, да спортува и да се храни правилно. Хроничните заболявания трябва да се лекуват навреме. Когато се работи в задушни помещения, те трябва редовно да се проветряват. Профилактиката по време на бременност е както следва:

 • използването на кислородни коктейли;
 • плуване;
 • пеене (развива правилно дишане);
 • извършване на нормални домакински задължения (режим с ниска физическа активност снабдява мускулите с кислород);
 • осигуряване на спокойна обстановка;
 • разходки на открито;
 • пълноценен здрав сън;
 • балансирана диета с храни, богати на калий, желязо, йод;
 • проследяване на движенията на плода (обикновено бебето се движи около 10 пъти на ден);
 • редовни посещения на лекар.

Хипоксията е какво заболяване?

Липсата на кислород е много опасна за човешкото тяло. Само за няколко секунди кислороден глад може да настъпи летален изход. На първо място, мозъкът ни страда от липса на кислород. Клетките започват да умират много бързо, нарушавайки жизнените функции. Хипоксията е кислородно гладуване. В превод от латински терминът означава „малко кислород“. За да се избегне подобна патология, всеки трябва да знае повече за кислородното гладуване на мозъка, неговите симптоми и лечение..

Какво е хипоксия?

В медицината се различават няколко вида кислороден глад. Всеки вид се различава по причината за патологичния процес. Нека разгледаме по-отблизо:

 • Циркулаторна хипоксия. Липсата на кислород възниква поради нарушение на кръвоснабдяването на мозъка. Причината за този тип са съдови и сърдечни заболявания. Те включват сърдечна недостатъчност, наличие на кръвни съсиреци, емболия.
 • Респираторна хипоксия. От името може да се разбере, че липсата на кислород възниква поради нарушена дихателна функция. Патологичният процес се развива на фона на респираторни заболявания: пневмония, ХОББ, бронхиална астма. Също така, процесът на хипоксия може да се развие поради силна алергична реакция..
 • Екзогенна хипоксия. Патологията е свързана с липса на въздух в околната среда. Най-често се случва в затворени помещения без вентилация.
 • Кръвна хипоксия. Този тип кислороден глад възниква поради липсата на важни елементи в кръвта. Например с критично намаляване на нивата на хемоглобина. При анемия с критично ниво на показателя се нарушава кръвообращението в мозъка, в резултат на което се появява хипоксия.
 • Тъканна хипоксия. Патологичният процес се провокира от проникването на отрови или някои лекарства в тялото, които нарушават доставката на кислород в тъканите на органите.

Независимо от вида на хипоксичния процес, във всеки случай е необходимо да се лекуват и предприемат мерки за отстраняване на причините за появата.

Симптоми на недостиг на кислород

Церебралната хипоксия може да бъде остра, фулминантна или хронична. Ако говорим за мълниеносна форма, не се наблюдават симптоми на мозъчни патологии. В рамките на две минути здравословното състояние на пациента се влошава и настъпва рязка загуба на съзнание. Липсата на линейка в рамките на няколко минути след атаката е фатална. В острия и хроничен стадий се наблюдават някои фактори, които показват наличието на патологичен процес. Помислете за основните симптоми на хипоксия:

 • Намалена производителност.
 • Постоянна слабост.
 • Проблеми със съня (или постоянна сънливост, или развитие на хронично безсъние).
 • Чести световъртежи.
 • Бърз пулс.
 • Потъмняване в очите.
 • Замъглено зрение.
 • Редовен стрес и развитие на депресия.
 • Конвулсии.
 • Фокусиране върху една точка.
 • Гадене, понякога повръщане.
 • Бледост на кожата.

Церебралната хипоксия е сериозен патологичен процес. Ако се появят горните признаци, не забравяйте да се свържете с болницата за диагностика и ефективно лечение..

Хипоксия при бебе

Какво представлява кислородното гладуване на мозъка при възрастни, обсъдихме по-горе. В допълнение към патологичния процес в мозъка, плодът често се диагностицира с хипоксия по време на бременност. Феталната патология е опасна, тъй като може да доведе до сериозни последици, включително до смърт. Помислете какви фактори влияят на липсата на кислород в бебето в утробата:

 • Според статистиката в повечето случаи пушенето при майката води до фетална хипоксия..
 • Патологии на майката като сърдечна недостатъчност или интоксикация.
 • Патологични процеси по време на бременност. Те включват преждевременно отлепване на плацентата, плацентарна недостатъчност, заплитане на връвта.
 • Дренаж по време на бременност повече от 8 часа преди началото на раждането.

Ако говорим за ранните етапи на бременността, в този случай бъдещата майка се нуждае от постоянен прием на лекарства, които допринасят за доставката на кислород към плода в утробата. Ако се забележи хипоксия няколко седмици или дни преди очакваната дата на раждане, в този случай лекарят предлага да се извърши цезарово сечение, за да се предотвратят възможни необратими последици от хипоксичната патология.

Защо кислородният глад е опасен??

Усложненията на хипоксията зависят от няколко фактора. Тежестта на последиците зависи от вида на хипоксията, от това колко дълго пациентът е бил в критично състояние и колко бързо е била оказана помощ.

Колкото по-дълго човек страда от липса на кислород, толкова по-сериозни са последиците след патологичния процес. Хипоксията е опасна за мозъка, този орган е в състояние да остане без кислород в продължение на няколко минути, след което клетките, отговорни за определени функции, отмират..

Що се отнася до сърцето и други органи, сериозни здравословни проблеми възникват след 15-25 минути лишаване от кислород. Помислете за основните усложнения, които възникват поради хипоксия:

 • болестта на Паркинсон.
 • Деменция.
 • Психоза.
 • Критично разширяване на периферните съдове.
 • Нарушена мозъчна дейност.
 • Сърдечно заболяване.
 • Хроничен задух.
 • Развитие на тромбоза.

Диагностика

За да се избегнат възможни усложнения, лекарите препоръчват да се вслушвате в здравето и благосъстоянието си и да се свържете с лечебни заведения при първите признаци на патологичен процес. Достатъчно е опитен специалист да знае за симптомите, които притесняват пациента. Ако се подозира хипоксия, лекарят оценява състоянието и тежестта на хипоксията с помощта на пулсова оксиметрия. За да открие причината за патологичния процес, лекарят предписва следните видове диагностика:

 • Компютърно резонансно изображение.
 • Доплер ултрасонография на кръвния поток.
 • Общи изследвания на кръвта и урината.
 • Ангиография.

В зависимост от причината и тежестта може да са необходими допълнителни видове диагностика. Кислородното гладуване на мозъка от всякакъв вид изисква незабавна терапия.

Първа помощ

Липсата на кислород се доказва от неразумна, рязка загуба на съзнание. В този случай е необходимо да отворите прозорците (ако говорим за това, че сте в стаята), да свалите тесни дрехи от пациента и незабавно да се обадите на линейка.

Лечение на хипоксия

Терапията с кислороден глад трябва да бъде цялостна. Ако пациентът е приет в болница в състояние на припадък, се използва вентилатор. В зависимост от причината за хипоксията лекарите извършват необходимите манипулации с пациента.

Ако говорим за хронична форма на хипоксия, на пациента се препоръчва да приема лекарства през целия си живот, които нормализират процесите на хематопоеза в организма, както и антихипоксанти и бронходилататори като профилактика. Ако патологичният процес е причинен от анемия, желязото и витамин С се предписват непременно, за по-добро усвояване на микроелемента. Курсът на лечение и дозировката се предписват индивидуално..

Ако лечението с кислороден глад в мозъка започне навреме, в този случай лекарите уверяват, че е възможна положителна прогноза без последствия. За съжаление това се случва доста рядко, тъй като в ранните етапи хипоксията се проявява в латентна форма..

Алтернативно лечение на хипоксия

Традиционната медицина често се предписва като допълнителна терапия. Помислете за няколко ефективни рецепти:

Изсипете в чаша вряща вода, добавете 10-12 боровинки. Оставяме за 3 часа. След това плодовете трябва да бъдат омесени с лъжица. Позволено е да добавите малко захар на вкус, особено след като глюкозата помага за активиране на мозъка. Тази напитка трябва да се пие всеки ден, 2 чаши на ден..

Инфузията на лечебни билки ще помогне за нормализиране на процесите на хемопоеза в организма. Жълт кантарион и трева Бърнет се използват като лечебни суровини. Суровината се нарязва на ситно и се залива с вряща вода. Покрийте с капак и оставете поне 5 часа. Напитката трябва да се консумира поне 3 пъти на ден по една чаша. Курсът на лечение е най-малко 4 седмици.

Кислородното гладуване на мозъка се поддава добре на терапия с дъбова кора. Изсипете студена вода в тенджера и оставете да заври. След това постепенно поставете дъбова кора (няколко малки парчета) във водата. Варим около час. Вземете напитка със стайна температура, една чаша на ден.

Месете плодовете от глог (половин чаша) с лъжица, докато станат на каша. Поставете в отделен съд и налейте 1/3 чаша водка. Затваряме капака и го оставяме да се вари в продължение на седем дни. Всеки ден след обяд добавяйте тинктурата (10 капки) към малко количество вода. Курсът на лечение е 1 месец.

Предотвратяване на кислороден глад

На първо място, превантивните мерки включват премахване на фактори, които могат да причинят хипоксия. Лекарите препоръчват всеки да е на открито всеки ден. При работа в помещения е необходимо въздухът в помещението да се насища с кислород на всеки час посредством вентилация. Всеки трябва да има свежи цветя в дома си, които също допринасят за производството на допълнителен кислород. В допълнение към драстичните мерки има и допълнителни мерки, като правилно хранене и упражнения..

Ако говорим за профилактика на фетална хипоксия по време на бременност, бъдещата майка трябва да следва здравословен начин на живот. Бременната жена трябва да се откаже от пушенето и да избягва опушени стаи. Препоръчително е да бъдете на открито и да организирате разходки за бъдещи майки поне 2 часа на ден.

Мозъчна хипоксия

Защо хипоксията на мозъка е опасна?

Дори леката хипоксия на мозъка е опасно за здравето състояние, което води до патологични промени, които засягат цялото тяло като цяло. Колкото по-силен е кислородният глад, толкова по-тежки са неговите последици. Прогнозата зависи от степента на увреждане на мозъчната тъкан и колко дълго е продължила хипоксията.

Ако човек изпадне в кома за кратък период от време, тогава шансовете за пълна рехабилитация са доста високи. Ако пациентът не е бил в кома, тогава той ще се възстанови още по-бързо (при условие че се осигурят адекватни и навременни медицински грижи).

Ако човек е бил в кома дълго време, но е излязъл от него, тогава такова състояние не може да остане без последствия. Продължителността на живота на такива пациенти най-често не надвишава една година. В същото време раните от рани се образуват при лежащо болни, те са по-податливи на инфекциозни заболявания, причинителите на които са болнични щамове на бактерии. Те се отличават с повишена устойчивост на терапия. Обездвижените пациенти имат повишен риск от образуване на кръвни съсиреци във вените.

След като претърпи клинична смърт, човек може да загуби редица неврологични функции..

Прогнозата може да бъде следната:

Пълното възстановяване на мозъчните функции и нормализиране на състоянието може да настъпи след няколко дни или месеци, ако мозъчната тъкан не е била разрушена. В този случай пациентът ще изпита астеничен синдром през целия период на рехабилитация. Понякога, след значително подобрение на благосъстоянието, може да настъпи неговото вторично влошаване, докато неврологичните разстройства ще бъдат постоянни.

Частично възстановяване на неврологичните функции се наблюдава, когато някои мозъчни клетки умират. Рехабилитацията и връщането на пациента към обичайния му живот става бавно. Някои функции може изобщо да не се възстановят.

Пълното възстановяване е рядко, но ако лечението се извърши правилно, може да се постигне трайна ремисия.

Мозъчните клетки не се възстановяват след хипоксия, но е възможно да се постигне нормализиране на състоянието на организма. Мозъкът има способността да поема функциите на съседните клетки, но само частично. Следователно помощта при хипоксия трябва да бъде незабавна. В противен случай усложненията и последиците от кислородния глад в мозъка ще бъдат критични..

Лечение на кислороден глад в мозъка

Преди да започнете лечение с кислороден глад при възрастни, е необходимо да установите точната причина, която е провокирала това състояние.

Поради това е важно пациентът ясно да формулира факторите, които биха могли да доведат до това. Най-често при възрастен това е пушене, злоупотреба с алкохол, продължителен престой в лошо проветриво помещение

След като прецени тежестта на кислородния глад, лекарят ще препоръча лечение в болница или у дома. На пациента се предписват лекарства, които стабилизират нормалното функциониране на тялото. Също така е необходимо да се приемат лекарства, чието действие е насочено към възстановяване на нормалното кръвоснабдяване на мозъчните тъкани..

? Как да се отървете от болката прочетете в подробна статия.

Понякога за възрастен за облекчаване на симптомите на леко гладуване с кислород е достатъчно да проветри помещението, в което се намира, или да излезе навън. Ситуацията е различна, ако причината е някакъв вид заболяване или нарушение на организма.

Ако кислородният глад е провокирал заболяване на кръвта, сърдечно-съдовата или дихателната система, пациентът ще се нуждае от по-сериозни мерки за отстраняването му.

 1. За екзогенна хипоксия, кислородно оборудване (маски, възглавници и др.).
 2. За лечение на дихателна хипоксия се използват аналгетици, антихипоксани и лекарства, които разширяват бронхите. Понякога се извършва изкуствена белодробна вентилация.

Не забравяйте, че някои аналгетици са вредни и пристрастяващи. Важно е да можете да различавате кои от тях са наркотични и кои са ненаркотични

 1. Хемичната хипоксия изисква кръвопреливане, което спомага за нормализиране на кръвообращението.
 2. При кръгла форма на кислороден глад е необходима операция на сърцето или кръвоносните съдове.
 3. Антидотни лекарства се използват за лечение на хистоксична форма.

Ако пациентът се консултира с лекар навреме и се предпише ефективно лечение, прогнозата за възстановяване ще бъде благоприятна. Ако обаче липсата на кислород продължи за дълъг период от време, могат да се развият необратими последици, които не могат да бъдат елиминирани..

Можете да научите интересни факти за болестта от педиатър, семеен лекар Константин Борисович Заболотни:

Как се проявява церебралната хипоксия

В зависимост от тежестта на мозъчните нарушения по време на хипоксия, има:

Лесна степен. Това се проявява от такива симптоми като: летаргия, зашеметяване или, напротив, човек става свръхвъзбуден, има еуфория, повишава се кръвното налягане, сърдечният ритъм се увеличава. Очните прорези стават неравномерни по размер в резултат на пареза на лицевия нерв. Ако не премахнете патогенния фактор, който влияе на кислородния глад в мозъка, след няколко часа или дни той ще премине към следващия етап.

Средна степен. Пациентът запазва парезата на лицевия нерв, рефлексите на лигавиците и сухожилните рефлекси най-често се намаляват. От време на време могат да се появят гърчове, които започват от лицето и след това се разпространяват в багажника и крайниците. Тревожността и психомоторната възбуда са повишени. Жертвата трудно се ориентира в пространството, паметта и други когнитивни способности се влошават.

Тежка степен. Пациентът има дълбока депресия на съзнанието със загуба на доброволна активност, но рефлексите остават. Това състояние се нарича сопорозно. Понякога, вече на този етап, човек изпада в тежка кома. Развива гърчове на горните и долните крайници, появяват се рефлекси за хващане и смучене и мускулният тонус намалява. Възможна е постоянна треска, повишено изпотяване и сълзене.

Отделно трябва да бъдат описани симптомите на хронична церебрална хипоксия, които включват:

Емоционално-волеви разстройства.

Влошаване на паметта и вниманието.

Най-често хората стават безразлични към всичко, което се случва, по-рядко са самодоволни и еуфорични.

Често човек изпитва главоболие,.

Възможни периодични пристъпи на гадене.

Почивката през нощта е нарушена, а през деня човек изпитва пристъпи на сънливост. Заспива трудно, сънят е повърхностен, периодичен. Често пациентът сънува кошмари. След нощта човек се чувства уморен и не е отпочинал..

Хроничната хипоксия се характеризира с вегетативни нарушения, сред които: повишена пулсация в главата, поява на шум в ушите, чести епизоди на потъмняване в очите, чувство на прилив на топлина към главата. Сърдечният ритъм зачестява, възможни са болки в сърцето и задух. Не са изключени дори епизоди на загуба на съзнание..

Причини за кислороден глад

Причините за хипоксия могат да бъдат външни (механични) или вътрешни, провокирани от дисфункция на органи и системи, както и патологични процеси.

Дефицитът на кислород се причинява от интоксикация с вещества, които потискат стимулирането на хемоглобина.

Също така излагането на радиация или токсините, отделяни по време на процесите на разпадане на тъканите, имат отрицателен ефект..

Например поради силно изтощение на организма на фона на продължително гладуване или опасна инфекция. Глобалната загуба на кръв, стрес, прекомерно физическо претоварване, злоупотреба с алкохол, наркотици или тютюнопушене са фактори, които могат да причинят кислороден глад.
Нека се спрем на основните причини за хипоксията..

Отравяне и вдишване на въглероден окис

Въглеродният оксид е отрова в кръвта с общо токсично действие, безцветно вещество без мирис, което може да проникне през всяко препятствие..
До какво води отравянето с въглероден окис:

 • при вдишване транспортът на кислород до органите и тъканите се блокира, в резултат на което възниква дефицит на кислород;
 • функциите на сърдечния мускул също са нарушени.
 • вдишване на отработени газове от превозни средства, продължителен престой в затворен гараж или кола с работещ двигател;
 • битово отравяне - неизправност на отоплителните уреди (камини, печки, тръби), изтичане на пропан газ, сажди от керосинови лампи и др.;
 • вдишване на огън.

Резултатът от отравянето пряко зависи от концентрацията на въглероден окис, състоянието на пациента, физическата активност по време на вдишване, но най-важното - от продължителността на кислородното гладуване.

Силен натиск върху областта на гърлото

Хипоксията може да възникне както при механично въздействие върху трахеята, така и при развитие на вътрешни патологии.

Фактори за дефицит на кислород:

 • асфиксия (задушаване);
 • подуване на лигавицата на дихателните пътища;
 • алергична реакция към храна, химикали, миризми, цъфтеж или лекарства, придружена от ангиоедем;
 • възпаление в ларинкса, като възпаление на сливиците или аденоиди.

Болести, които нарушават функционирането на дихателните мускули

Дисфункцията на гръбначния мозък води до парализа на дихателните мускули. В това състояние мозъчните клетки не са в състояние да осигурят и регулират газообменните процеси в белите дробове..

Следните патологии допринасят за развитието на парализа на дихателните мускули:

 • увреждане на периферни нервни процеси или окончания;
 • разрушаване на мускулната тъкан;
 • автоимунни процеси;
 • отравяне с наркотици.

Дисфункциите от генетичен характер, свързани с мускулната дистрофия, водят до смърт на клетките и влакната. За пациент с тази патология е трудно да диша, което доста често причинява смърт дори при млади хора..

Ефекти

Недостигът на кислород засяга функционирането на всички органи и системи. Последиците зависят от периода, в който патологията е била елиминирана и колко дълго е продължила. Ако компенсаторните механизми все още не са изчерпани и недостигът на кислород е отстранен, тогава няма да възникнат отрицателни последици. Когато патологията се появи през периода на декомпенсация, усложненията се определят от продължителността на кислородния глад..

Мозъкът страда повече от това състояние, тъй като без кислород може да издържи само 3-4 минути. Тогава клетките могат да умрат. Черният дроб, бъбреците и сърцето се държат за около 30-40 минути. Основните последици от недостига на кислород:

 • изчерпване на резервите за адаптация;
 • отслабване на противотуморната защита;
 • намален имунитет;
 • влошаване на паметта и скоростта на реакциите;
 • невропсихичен синдром;
 • психоза;
 • деменция;
 • паркинсонизъм (парализа на тремор);
 • непоносимост към физическа активност;
 • мастна дегенерация на мускулни клетки, миокард, черен дроб.

Последици за детето

Дефицитът на кислород е една от честите причини не само за феталната смъртност, но и за появата на дефекти в развитието в него. Последиците зависят от тримесечието на бременността и степента на недостиг на кислород:

 1. Първо тримесечие. През този период се случва полагането на органи, поради което поради недостиг на кислород развитието на ембриона може да се забави, образуването на аномалии.
 2. Втори триместър. На този етап възникват проблеми с адаптацията на бебето и патологията на централната нервна система. При хроничната форма е възможна смъртта на детето.
 3. Трети триместър. Липсата на кислород провокира забавяне в развитието по отношение на бременността. Възможно е и сериозно увреждане на нервната система на детето. По време на раждането липсата на кислород причинява асфиксия.

Последиците от феталната хипоксия при дете след раждането

Лишаването от кислород след раждането на бебе сериозно засяга здравето му. Детето става неспокойно, лесно възбудимо, страда от висок мускулен тонус. Последното се изразява в чести потрепвания на краката или ръцете, спазми, треперене на брадичката. Други симптоми включват летаргия, честа регургитация и нежелание за кърмене. По-сериозните последици включват:

 • мъртво раждане;
 • смърт в ранния следродилен период;
 • нарушение или забавяне на психомоторното и интелектуалното развитие;
 • увреждане на съдовете и сърцето;
 • заболявания на нервната система;
 • проблеми с пикочните органи;
 • тежки очни заболявания.

Причини за кислороден глад

Има много причини за липсата на кислород. По-скоро условно те могат да бъдат разделени на две големи групи - външни и вътрешни. Външните причини включват всички фактори, които нарушават притока на кислород в човешкото тяло:

 1. Ниско насищане на въздуха с кислород - поради неблагоприятна екология (замърсяване с дим, бензинови пари и други химикали); дългосрочен престой в тясно или претъпкано и лошо проветриво помещение; пребиваване във високопланински райони (вдишване на разреден въздух); отравяне с въглероден окис.
 2. Неспособност или нарушен прием на въздух - с задушаване (задушаване) поради чуждо тяло в дихателните пътища; при удавяне; поради стесняване на лумена на дихателните пътища с алергичен оток (оток на Квинке), обрасъл тумор; парализа на дихателните мускули (в случай на отравяне с наркотични вещества, някои отрови и токсини).
 3. Остри и хронични заболявания (най-често от бронхопулмоналната система - обструктивен бронхит, пневмония, бронхиална астма), водещи до нарушаване на дихателния процес.

Сред вътрешните причини за хипоксия могат да се разграничат следните:

 1. Хронични заболявания на сърдечно-съдовата система, при които се нарушават както процесите на оксигенация на кръвта в белите дробове, така и процесите на доставка на кислород с кръв до органи и тъкани.
 2. Анемии, при които количеството хемоглобин, който е кислороден носител, намалява.
 3. Загуба на кръв поради травма и вътрешно кървене.
 4. Несъответствието между търсенето на кислород и неговия прием - например при значителна консумация на кислород по време на тежка физическа работа, при остро инфекциозно заболяване - клетките се нуждаят от много кислород за адекватна работа и възстановяване, но тялото не е в състояние да ги осигури.
 5. Тъканна хипоксия, която се развива в случаите, когато тъканите не могат да абсорбират подавания към тях кислород. Това се отбелязва в случай на нарушения в работата на тъканните и клетъчните ензими в случай на отравяне с някои отрови.

Тежката хипоксия е животозастрашаващо състояние. Като правило се появява остро на фона на сериозни наранявания и заболявания и е придружено от тежки клинични симптоми, така че е невъзможно да не го забележите. Леката и умерена хронична хипоксия, постепенно развиваща се с лека липса на кислород при много заболявания или престой в неблагоприятни условия, е не по-малко опасна. Това води до увреждане и постепенна смърт на мозъчните клетки, различни дисфункции на вътрешните органи.

Симптоми на кислороден глад

В началните етапи на недостиг на кислород при човек дишането рефлекторно се засилва и задълбочава, може да се появи усещане за лека еуфория или възбуда. Ако липсата на кислород не се компенсира, постепенно се появяват нови симптоми:

 • Замайване, слабост и сънливост, възможно леко гадене.
 • Главоболие, намалена умствена работоспособност, проблеми с паметта, нарушения на съня (безсъние, кошмари) - се отбелязват с хронична хипоксия.
 • Бледост или цианоза на кожата. Само определени части на тялото (носогубен триъгълник, устни, върхове на пръстите) могат да придобият синкав оттенък - това се нарича акроцианоза; бледността или цианозата могат да бъдат чести (дифузни).
 • Изпотяване, сърцебиене, задух.
 • Конвулсии.

Причини

Честа причина за кислородния глад може да бъде липсата на кислород, постъпващ в тялото, или спирането на усвояването му от телесните тъкани. Това се улеснява или от неблагоприятни външни фактори, или от определени заболявания и състояния. Ако кислородният глад се развива в резултат на липса на кислород във вдишания въздух, тогава формата на патологията се нарича екзогенна. Причините му са:

 • престой в кладенци, мини, подводници или други затворени пространства, които нямат връзка с външната среда;
 • смог в града, силно замърсяване с газове;
 • лоша вентилация на помещенията;
 • неизправност на анестезията и дихателното оборудване;
 • да си в стая, където има много хора;
 • разредена атмосфера на височина (болест на пилотите, планинска и височинна болест).

Ако патологията е резултат от някакво заболяване или състояние на тялото, тогава тя се нарича ендогенна. Причините за този тип кислороден глад са:

 • заболявания на дихателната система, като азбестоза (отлагане на азбестов прах в белите дробове), пневмоторакс, хемоторакс (запълване на плевралната кухина с въздух или кръв), бронхоспазъм, бронхит, пневмония;
 • наличието на чужди тела в бронхите, например след случайно поглъщане;
 • придобити или вродени сърдечни дефекти;
 • фрактури и изместване на костите на гръдния кош;
 • заболявания или патологии на сърцето, като инфаркт, сърдечна недостатъчност, перикардна облитерация, кардиосклероза (заместване на сърдечния мускул със съединителна тъкан);
 • наранявания, тумори и други мозъчни заболявания, които са увредили дихателния център на централната нервна система;
 • венозна хиперемия (изобилие);
 • застой в горната или долната система на куха вена;
 • остра загуба на кръв;
 • асфиксия (задушаване) от всякакво естество;
 • рязко стесняване на кръвоносните съдове в различни органи.

Вътрематочна фетална хипоксия

За нероденото бебе лишаването от кислород е много опасно. Той причинява сериозни усложнения: на ранен етап от бременността - забавяне или патология на развитието на плода, на по-късен етап - увреждане на централната нервна система. Кислородният глад на дете се причинява от няколко системни заболявания на бременна жена, включително:

 • патологии на сърдечно-съдовата система, които водят до вазоспазъм и нарушаване на кръвоснабдяването на плода;
 • заболявания на вътрешните органи като пиелонефрит и възпаление на пикочната система;
 • желязодефицитна анемия, която нарушава доставката на кислород в тъканите;
 • хронични заболявания на дихателните органи, например бронхиална астма или астмоиден бронхит;
 • нарушения в ендокринната система.

Хипоксията по време на бременност често се свързва с лоши навици на жената. На бременна жена е строго забранено да пуши и да пие алкохол. Всички токсини попадат в кръвта на бебето и водят до сериозни усложнения. Феталната хипоксия е свързана и с други нарушения:

 • аномалии в развитието на плацентата или пъпната връв;
 • продължителна бременност;
 • повишен тонус на матката;
 • преждевременно отлепване на плацентата;
 • инфекция на плода;
 • несъвместимост на кръвта на плода с кръвта на майката според Rh фактора;
 • продължителна компресия на главата в родовия канал;
 • преплитане на пъпната връв около врата;
 • вдишване на слуз или околоплодна течност.

Общи прояви на заболяването

При съставяне на клинична картина симптомите на кислородно гладуване на мозъка недвусмислено се определят от лекуващия лекар. Това състояние се характеризира с:

Етап на повишена възбудимост. При диагностицирането се наблюдават малки промени в структурите на мозъка, поради което възниква състояние на еуфория, неконтролирано поведение. Пациентът е неуморно развълнуван и не може да се контролира.

Етапът на външните промени. Кожата на пациента пребледнява, появява се цианотичен оток или силно зачервяване. На този етап мозъкът се опитва да възстанови кръвообращението, което води до пот по челото и студена пот по цялото тяло..

Инхибиране на нервната система. Кислородното гладуване на мозъка е придружено от тежки нарушения в работата на централната нервна система. На този етап мозъчните структури са значително увредени, което води до силно повръщане, световъртеж, гадене. Зрението се влошава, неговата яснота е нарушена, в някои случаи има пристъпи на потъмняване в очите, пациентите губят съзнание.

Перинатална лезия в тежък стадий. Развива се оток на мозъка, което води до вегетативно състояние: пациентът губи всички рефлекси, може да изпадне в кома. Нарушена е чувствителността на кожата и работата на всички вътрешни органи.

На всички етапи, с изключение на началния, пациентът е придружен от силна слабост и сънливост..

Хроничното кислородно гладуване на мозъка води до чести главоболия и шум в ушите

Пациентът се притеснява от умора, сутрешно гадене, проблеми с концентрацията и вниманието и увреждане на паметта. Диагнозата разкрива нарушения в работата на различни органи

Симптоми на хипоксичната форма

Хипоксичната хипоксия в областта на главата се развива при ниско снабдяване с кислород за дълго време без влияние на патологичните процеси.

Тази форма на патология се появява при хора, които прекарват много време в затворени пространства без достъп до естествен въздух (бункери, резервоари, подводници). Може да се наблюдава при тези, които дълго време са били във високи планини. Състоянието често се регистрира при хора, които често и бързо се катерят на самолети, космически кораби.

При липса на кислород концентрацията на хемоглобина намалява, възбудимостта на дихателните центрове се увеличава, което води до хипервентилация на белите дробове. При тази форма водно-солевият баланс често се променя и съдовият тонус се влошава..

За хипоксично заболяване при възрастни симптомите са характерни:

 • учестено дишане и задух дори в покой, както и при физическо натоварване;
 • необясним прилив на енергия, ускоряване на движенията, реч;
 • ниска ефективност;
 • проблеми с краткосрочната памет;
 • пареза, сънливост, инхибиране на реакциите по време на развитието на заболяването.

В последните етапи е възможна загуба на съзнание, конвулсии, неволно уриниране и кома. Ако активността е свързана с изкачване до височина 9-11 км над морското равнище, тогава има остри симптоми от страна на сърдечната система. В резултат на това могат да се развият проблеми с дишането, което да доведе до кома и смърт..

Коматозна форма

Коматозната хипоксия на мозъка започва 40-50 секунди след спирането на доставката на кислород. След 5 минути може да настъпи мозъчна смърт. Първите признаци на кома включват:

 • инхибиране на работата на кората - пациентът губи ориентация във времето и пространството, реакциите към всякакви стимули се влошават. Настъпва неконтролирано изпразване на пикочния мехур и червата. Сърцето на човек започва да бие силно, придружаващите рефлекси са инхибирани. Въпреки това дишането все още се поддържа, не се изисква изкуствена вентилация;
 • дисфункцията на предните части на мозъка се проявява с конвулсии, липса на реч, повишено или рязко понижено кръвно налягане, както и слаба реакция на зениците;
 • има вид отпусната кома, при която продълговатият мозък е засегнат. В този случай няма напълно реакция на външни фактори, мускулният тонус намалява, функционирането на дихателната система се влошава, налягането намалява и възникват конвулсии;
 • терминална кома - мозъкът напълно спира да работи. Температурата и налягането рязко падат, човек се нуждае от изкуствена вентилация на белите дробове, рефлексите изчезват и се появява атония.

Кома в етап 4 е свързана с висок риск от смърт - до 90% от всички случаи.

Симптоми на хипоксия

Признаците на кислороден глад се различават в зависимост от формата на патологията. При остра хипоксия пациентите изпитват двигателно и психоемоционално вълнение, пулсът и дишането се увеличават, кожата пребледнява, изпотяването се засилва, „мушици“ проблясват пред очите. Постепенно състоянието се променя, пациентът се успокоява, потиска се, приспива, очите му потъмняват, появява се шум в ушите.

На следващия етап човек губи съзнание, могат да се появят клонични конвулсии, хаотични мускулни контракции. Нарушенията на движението са придружени от спастична парализа, повишена и след това изчезване на мускулните рефлекси. Атаката се развива много бързо, кома може да настъпи в рамките на 1-2 минути, така че пациентът се нуждае от спешна медицинска помощ.

Хроничната церебрална хипоксия протича бавно. Характеризира се с постоянна умора, замаяност, апатия, депресия. Често слухът и зрението се влошават, работата намалява.

Депресията е характерна за мозъчната хипоксия

Неврологични признаци на хипоксия при възрастни:

 • При дифузно органично увреждане на мозъка се развива постхипоксична енцефалопатия, придружена от зрителни и говорни нарушения, нарушена координация на движенията, треперене на крайниците, потрепване на очните ябълки,.
 • При частично нарушение на съзнанието симптомите на хипоксия се проявяват чрез летаргия, изтръпване и зашеметяване. Човек е в депресивно състояние, от което може да бъде изведен с упорито лечение. Пациентите запазват защитни рефлекси.
 • Астенично състояние: повишена умора, изтощение, влошаване на интелектуалните способности, двигателно безпокойство, ниска работоспособност.

Хипоксията на мозъка може да бъде фулминантна, остра и хронична. В острия стадий признаците на липса на кислород се развиват бързо и хроничното заболяване протича постепенно, прогресирайки, с по-слабо изразени признаци на неразположение.

Острата хипоксия е придружена от мозъчен оток, дистрофични промени в невроните. Дори след нормализиране на доставката на кислород до мозъчните клетки дегенеративните процеси продължават и напредват, което води до образуването на омекотени огнища. Хроничната хипоксия на мозъчната тъкан не причинява изразени промени в нервните клетки, следователно, когато причините за патологията бъдат отстранени, пациентите са напълно възстановени.

Церебралната хипоксия е разделена на видове според етиологията, времето на развитие и локализацията.

По етиология

Ако вземем предвид външните фактори, тогава мозъчната хипоксия може да бъде разделена на следните видове:

 1. Хипоксичен, когато липсва кислород директно във въздуха. Най-често това се случва поради лоша вентилация на помещенията, липса на вентилация в напълно затворени помещения. Алпинистите изпитват симптоми на мозъчна хипоксия, защото колкото по-високи, толкова по-малко кислород във въздуха.
 2. Респираторна, когато има неизправност на дихателната система поради заболявания или дисфункции на дихателния център.
 3. Сърдечно-съдови, причинени от промени в състава на кръвта, което пречи на нормалния й ход: сърдечна недостатъчност, стеснени работни канали поради тромбоза, атеросклероза. Такава хипоксия може да доведе до исхемичен мозъчен инсулт..
 4. Хемичен, свързан с промени в състава на кръвта. Кислородът се пренася през тялото от молекулите на хемоглобина. И ако в него има дефицит, тогава кислородът ще остане несвързан и няма да може да влезе в клетките..
 5. Тъкани, когато тялото не може да използва въглеродния диоксид от клетките. Най-често се случва поради запушване на фрагмент от митохондриалната дихателна верига, провокиран от отрова или редица лекарства.
 6. Претоварване, което е временно явление с прекомерно натоварване на мускулите, нервната тъкан или самия орган.
 7. Техногенни, провокирани от опасни вещества в производството и други подобни.
 8. Смесена, всяка хипоксия, която е довела до тъканен тип патология.

По време на експозиция

Поради факта, че хипоксията не е болест, а състояние, скоростта на нейното развитие е изключително важна. Има 3 вида:

 1. Светкавично бързо, развиващо се бързо, например с нараняване или кръвоизлив в центъра на дишането. Няма значение дали се е случило с възрастен или с дете, пациентът ще умре без спешна медицинска помощ.
 2. Остра, когато са необходими няколко часа за нейното развитие, което често се случва при отравяне с цианид, което блокира ензимите на дихателната верига. Времето за предоставяне на спешна помощ трае минути, тъй като колкото по-бързо се случва, толкова по-голям е шансът да се запази здравето и живота на пациента..
 3. Хроничен, не представляващ заплаха за живота на пациента, но значително влошаващ качеството му. Тялото използва всички механизми за независимо насищане на мозъка с кислород, само за да поддържа жизнената му дейност, но няма да има пълно възстановяване на функциите.

По локализация

Лекарите разделят локализацията на мозъчната хипоксия на 4 основни типа:

 1. Отсъстващ, когато има обща липса на кислород в кръвта, което води до ниско до умерено увреждане. В същото време той има най-благоприятната прогноза за пациента..
 2. Централна, церебрална, исхемична атака, когато кръвоснабдяването на отделна част от мозъка е нарушено поради тромбоза поради по-обширна патология.
 3. Глобална, церебрална, исхемична атака, при която кръвта не навлиза напълно в мозъка.
 4. Исхемичен инсулт, причината за който е бързо стесняване и / или запушване на кръвния поток. С него няколко области ще бъдат засегнати наведнъж..