В някои случаи гестационен захарен диабет (GDM) се среща при бременни жени. Тази форма на заболяването може да се появи изключително по време на бременност и да изчезне известно време след раждането. Но ако не се проведе своевременно лечение, болестта може да се развие в диабет тип II, което има сложни последици..

Когато настъпи бременност, всяка жена трябва да се регистрира, където под наблюдението на специалисти ще се осъществява контрол върху благосъстоянието на бъдещата майка и развитието на плода.

Всяка бременна жена трябва редовно да контролира захарта, като преминава изследвания на урина и кръв. Отделни случаи на повишаване на нивата на глюкоза в анализите не трябва да потъват в паника, тъй като подобни скокове се считат за нормален физиологичен процес. Но ако при вземане на тестове се забелязва повишена захар в два или повече случая, това вече сигнализира за наличие на гестационен захарен диабет по време на бременност. Забележително е, че се открива повишено ниво, когато материалът се приема на празен стомах (повишаването на кръвната захар след хранене е норма).

Причини за патология

Рисковата група включва жени, към които могат да се приложат следните параметри:

 • наднормено тегло или затлъстяване;
 • ако предишното раждане протича с гестозен диабет;
 • наследствен фактор (предава се генетично);
 • патология на яйчниците (поликистоза);
 • бременност след 30-годишна възраст.

Според статистиката усложненията при носене на дете се срещат при 10% от жените. Причината за гестационен диабет може да се нарече, както при диабет тип 2, загубата на чувствителност на клетките към инсулин. В същото време има висока скорост на глюкоза в кръвта поради високата концентрация на хормони на бременността..

Инсулиновата резистентност се проявява най-често на 28-38 гестационна седмица и е придружена от наддаване на тегло. Смята се, че намаляването на физическата активност през този период също влияе върху появата на GDM..

Симптоми

Симптомите на GDM не се различават много от тези при диабет тип 2:

 • постоянно чувство на жажда, докато пиенето не носи облекчение;
 • Често уриниране, причиняващо дискомфорт
 • може да има намаляване на апетита или чувство на постоянен глад;
 • има скокове на кръвното налягане;
 • зрението страда, появяват се замъглени очи.

Диагностика

Ако има поне един от горните признаци, тогава е необходимо задължително посещение на гинеколог и изследване на кръвната захар. Този тест се нарича тест за толерантност към глюкозата (GTT). Тестът помага да се определи асимилацията на глюкоза от клетките на тялото на бременната жена и възможни нарушения на този процес.

За теста се взема венозна кръв от пациента (на гладно). Ако резултатът показва повишено съдържание на захар, тогава се поставя диагноза гестационен диабет. С подценени показатели се извършва GTT. За това глюкозата в количество от 75 g се разрежда в чаша (250 ml) леко затоплена вода и жената получава напитка. Един час по-късно отново се взема кръв от вената. Ако показателите са нормални, тогава за контрол тестът може да се повтори след 2 часа.

Опасност от GDM за плода

Каква е заплахата от хистологичен диабет за развиващия се плод? Тъй като тази патология не представлява пряка опасност за живота на бъдещата майка и може да бъде опасна само за бебето, лечението е насочено към предотвратяване на перинатални усложнения, както и усложнения по време на раждане.

Последиците за детето в случай на бременност при диабет се изразяват в негативното му въздействие върху микроциркулацията на кръвта в тъканите на бременната жена. Всички сложни процеси, причинени от нарушена микроциркулация, в крайна сметка водят до хипоксичен ефект върху плода..

Също така приемът на голямо количество глюкоза на бебето не може да се нарече безвреден. В крайна сметка, инсулинът, произведен от майката, не може да проникне през плацентарната бариера и панкреасът на бебето все още не е в състояние да произведе необходимото количество хормон.

В резултат на въздействието на захарен диабет, метаболитните процеси в плода се нарушават и той започва да набира тегло поради растежа на мастната тъкан. Освен това бебето претърпява следните промени:

 • има увеличение на раменния пояс;
 • коремът се увеличава значително;
 • черният дроб и сърцето се увеличават по размер;

Всички тези промени се случват на фона на факта, че главата и крайниците остават с еднакви (нормални) размери. Всичко това може да повлияе на развитието на ситуацията в бъдеще и да причини следните последствия:

 • поради увеличаването на раменния пояс на плода е трудно да се премине през родовия канал по време на раждане;
 • по време на раждане са възможни наранявания на бебето и органите на майката;
 • може да започне преждевременно раждане, поради голямата маса на плода, който все още не е напълно развит;
 • в белите дробове на бебе в утробата, производството на повърхностноактивно вещество е намалено, което им пречи да се слепват. В резултат на това след раждането бебето може да развие проблеми с дишането. В този случай детето се спасява с помощта на апарат за изкуствено дишане и след това се поставя в специален инкубатор (кувес), където ще бъде известно време под строг надзор на лекарите..

Също така, не може да не се споменат последствията от гестационен захарен диабет: децата, родени от майка с GDM, могат да имат вродени дефекти на органи, а някои могат да развият диабет втора степен в зряла възраст..

Плацентата също има тенденция да се увеличава с GDM, започва да изпълнява недостатъчно функциите си и може да стане оточна. В резултат на това плодът не получава необходимото количество кислород, настъпва хипоксия. А именно, в края на бременността (трети триместър) съществува опасност от смърт на плода.

Лечение

Тъй като заболяването се причинява от повишено съдържание на захар, логично е да се приеме, че за лечение и профилактика на патология е необходимо да се контролира, така че този показател да е в нормалните граници..

Основният фактор, влияещ върху хода на лечението на диабета по време на бременност, е стриктното спазване на диетичните правила:

 • печени изделия и сладкарски изделия се изключват от диетата, което може да повлияе на повишаване нивата на захар. Но не бива да се отказвате напълно от въглехидратите, защото те служат като източник на енергия. Необходимо е само да се ограничи броят им през целия ден;
 • Ограничете консумацията на много сладки плодове с високо съдържание на въглехидрати;
 • изключете юфка, картофено пюре и незабавни зърнени храни, както и различни полуфабрикати;
 • премахнете пушените меса и мазнини (масло, маргарин, майонеза, свинска мас) от диетата;
 • необходимо е да се ядат протеинови храни, важно е за организма на майката и детето;
 • за готвене се препоръчва да се използват: задушаване, варене, пара, печене във фурната;
 • храната трябва да се приема на всеки 3 часа, но на малки порции.

Освен това е доказан положителен ефект върху здравето на бъдещата майка:

 • набор от физически упражнения, предназначени за бременни жени. По време на физическа активност концентрацията на захар в кръвта намалява, метаболитните процеси в организма и общото благосъстояние на бременната се подобряват;
 • редовни разходки далеч от магистрали.

В тежки случаи на заболяването инсулиновите препарати могат да бъдат предписани от лекаря. Други лекарства, които намаляват захарта, са забранени.

Съдържащите инсулин лекарства са разделени на 2 категории, съгласно препоръките на FDA:

 1. Б - категория. Той включва средства, в описанието на които е записано, че по време на изследвания върху животни не са забелязани вредни ефекти върху плода. Ефектът на лекарството върху бременността - не е тестван.
 2. С - категория. Включени са лекарства, които са тествани да имат ефект върху развитието на плода при животните. При бременни жени, също не са тествани.

Следователно всички лекарства трябва да се предписват само от квалифициран лекар, със задължителното посочване на търговското наименование на лекарството..

Хоспитализацията за GDM е от значение само ако има съмнение за сложни акушерски усложнения.

GDM не е причина за предизвикване на преждевременно раждане или цезарово сечение.

Следродилен период

След раждането жената трябва редовно да проверява нивата на захар, да наблюдава наличието на симптоми и тяхната честота (жажда, уриниране и т.н.), докато те изчезнат напълно. Обикновено контролът се назначава от лекарите 6 и 12 седмици след раждането. По това време кръвната захар на жената трябва да се нормализира..

Но според статистиката 5-10% от родилите жени не нормализират нивата на захарта си. В този случай се изисква медицинска помощ, която не бива да се пренебрегва, в противен случай обикновено хормонално разстройство може да се превърне в сериозно нелечимо заболяване.

Как възниква гестационен захарен диабет по време на бременност: последици, рискове за плода

Как възниква гестационният диабет

Няма еднозначни мнения защо се развива захарният диабет по време на раждането на дете. Смята се, че основната роля за това играе преструктурирането на тялото на жената, свързано с необходимостта от поддържане на живота и развитието на плода..

Храненето на детето през този период се извършва с помощта на плацентата. Този орган произвежда хормони, които насърчават растежа и развитието на плода, както и блокират действието на инсулина при бъдещата майка. В резултат не всички захари от храната се разграждат. Панкреасът не е в състояние да произвежда повече инсулин. Това води до развитие на хипергликемия, характерна за захарен диабет..

Рисковете от GDM се определят от фактори:

 • повишено телесно тегло;
 • наддаване на тегло в периода на бременност, надвишаващо нормалните стойности;
 • възраст над 25 години;
 • наличието на GDM по време на предишни бременности;
 • захарен диабет при близки роднини.

Вероятността от развитие на дефицит на инсулин се определя не само от тези състояния. Има и други фактори, допринасящи за появата на GDM.

Как се проявява гестационният диабет?

Симптомите на GDM не се различават от тези при диабет тип 1 или тип 2. Наличието на това състояние може да се подозира от следните признаци:

 • бързо наддаване на тегло без видима причина;
 • постоянна жажда;
 • увеличаване на количеството отделена урина;
 • намален апетит;
 • общо влошаване на благосъстоянието.

Ако се появят тези симптоми, бременна жена трябва да се свърже с медицинския си специалист възможно най-скоро..

Диагностика на захарен диабет при бременни жени

Жените по време на раждането на дете трябва редовно да се подлагат на преглед, който включва определяне на нивата на кръвната глюкоза. Резултатите от този анализ са особено важни за период от 24-28 седмици. За пациенти, които имат предразположение към развитие на GDM, лекарите предписват допълнителни непланирани нива на кръвната захар.

Вземането на кръв се извършва на гладно, след което на жената се дава чаша захарна вода. Вторият път се взема кръв след час. Ако нивото на глюкоза в кръвта при тези два теста надвиши приемливите стойности, на пациента се поставя диагноза гестационен захарен диабет.

Потенциални последици от GDM

Когато се открие това състояние, е необходимо да се предприемат мерки, насочени към борба с хипергликемията възможно най-скоро. В противен случай некоригираният захарен диабет при бременна жена може да доведе до последствия:

 1. Раждането на дете с тегло над 4 кг - макрозомия. Поради това раждането е много по-трудно, има голям риск от нараняване, което може да изисква цезарово сечение.
 2. Преждевременно раждане, развитие на синдром на дихателен дистрес при дете, свързано с недостатъчно развитие на дихателната система по време на недоносеност.
 3. Хипогликемия след раждане при бебе.
 4. Повишена вероятност от развитие на прееклампсия и други усложнения при жена по време на бременност. Тези състояния също са опасни за плода..

Диагнозата на гестационен захарен диабет се основава на изследване на кръвна захар на гладно и след хранене..

Изброените усложнения могат да бъдат предотвратени само следвайки инструкциите на лекуващия лекар.

Лечение на гестационен диабет

Корекцията на хипергликемия при бременна жена започва с немедикаментозни методи:

 • диета;
 • физически упражнения;
 • контрол на кръвната захар.

Диетичната терапия е основната в лечението на гестационен диабет. Това означава:

 1. Пълно изключване на лесно смилаемите въглехидрати от диетата - сладкиши, захар, сокове, мед, хлебни изделия.
 2. Отказ от заместители на захарта, включително продукти, съдържащи фруктоза, тъй като те са забранени по време на бременност и кърмене.
 3. Жените с наднормено тегло - ограничаване приема на мазнини, пълно отхвърляне на полуфабрикати, майонеза, колбаси.
 4. Дробни ястия - Препоръчително е да се яде на малки хранения 4 до 6 пъти на ден. Не трябва да се допуска гладуване.

Физическата активност е разрешена за тези пациенти, които нямат противопоказания. За нормализиране на нивата на кръвната захар е достатъчно да ходите на чист въздух в продължение на 30 минути всеки ден, да правите водна гимнастика. Забранени са упражненията, които повишават кръвното налягане, тъй като могат да провокират хипертоничност на матката.

В същото време се препоръчва да водите ежедневен дневник, където да посочите:

 1. Ниво на кръвната захар преди хранене, един час след хранене през деня. Необходимо е също да се регистрира този показател преди лягане..
 2. Ястия и консумирани храни.
 3. Ако са налични специални тест ленти, нивата на кетон в урината се измерват сутрин.
 4. Кръвно налягане сутрин и вечер - тази цифра не трябва да надвишава 130/80 mm Hg. ул.
 5. Двигателна активност на плода.
 6. Тегло на жената.

Воденето на такъв дневник ще помогне да се проследят възможните отклонения в здравословното състояние дори преди появата на симптомите. Също така е необходимо лекарят да контролира по-добре хода на бременността..

Ако ефективността на немедикаментозното лечение е недостатъчна, жената трябва да бъде насочена за консултация с ендокринолог. Ако високите нива на глюкоза в кръвта продължават, се показват инсулинови лекарства. Правилната дозировка на лекарството е безопасна за жените. Инсулинът не преминава през плацентата, така че не вреди на плода.

Доставка с GDM

След диагностицирането на гестационен захарен диабет за всяка жена се избира най-подходящият метод за раждане. Окончателният преглед се извършва не по-късно от 38 седмици, според резултатите му лекарят определя възможните перспективи за раждане.

При GDM не се препоръчва удължаване на бременността за повече от 40 седмици. Това значително увеличава вероятността от усложнения за детето, тъй като по това време резервите на плацентата се намаляват и нейното разкъсване може да настъпи при раждането на плода. Поради тази причина най-благоприятният период за доставка се счита от 38 до 40 седмици..

Препоръки след доставка

След раждането на дете, жените с GDM трябва:

 1. Ако е проведена инсулинова терапия, отменете я.
 2. Спазвайте диетата още месец и половина.
 3. Наблюдавайте кръвната захар в продължение на три дни след раждането.
 4. В периода 6-12 седмици след раждането - консултирайте се с ендокринолог, проведете допълнителен преглед за оценка на въглехидратния метаболизъм.

За жени, при които е диагностициран гестационен захарен диабет, при планиране на последващи бременности трябва да се вземат мерки за намаляване на вероятността от повторение на това патологично състояние..

За да се предотвратят тежки последици от GDM, жената трябва редовно да следи нивата на кръвната си глюкоза..

Децата, родени от майки с GDM, са по-склонни да развият диабет тип 2. Ето защо, през целия живот те трябва да се придържат към диета с ниско съдържание на захар, да се спазват от ендокринолог.

Профилактика на захарен диабет при бременни жени

Знаейки за наличието на фактори, допринасящи за развитието на дефицит на инсулин, можете да намалите вероятността от това патологично състояние..

За да се предотврати развитието на GDM, на всички жени по време на раждането на дете се препоръчва да следват превантивни мерки:

 1. Диета, която изключва лесно смилаеми въглехидрати, ограничава употребата на мазнини и сол.
 2. Нормализиране на телесното тегло - препоръчително е да направите това преди бременност.
 3. Редовна физическа активност, разходки на чист въздух.
 4. При наличие на роднини със захарен диабет - веднъж годишно, контрол на кръвната захар на гладно и след хранене.

Гестационният захарен диабет е заболяване, което може да се развие само през периода на бременността. Хипергликемията е опасна от развитието на много усложнения както за майката, така и за плода. Ето защо е важно да се вземат мерки, насочени към нормализиране на нивата на кръвната захар. Ако диетата и другите нелекарствени методи са неефективни, инсулинът е показан в зависимост от количеството консумирани въглехидрати.

С прости думи за диагнозата гестационен захарен диабет по време на бременност

Гестационният захарен диабет по време на бременност (HD) е вид диабет, който се появява при жените поради хормонален дисбаланс през третия триместър. В резултат на това кръвната захар се повишава след хранене и намалява на гладно..

Патологията представлява заплаха за детето, тъй като може да провокира появата на вродени заболявания.

За да се предотврати това, на 24-28 седмици на жената се препоръчва да се изследва за гестационен диабет, а в случай на диагностициране на заболяване, да се придържа към определени правила за хранене и начин на живот. В някои случаи се изисква лекарствена терапия, която може да бъде предписана само от лекар.

Гестационен диабет, присвоен ICD код 10 - O 24.

Причини

Причините за гестационен диабет при бременни жени не са установени. Все повече и повече специалисти са склонни към версията, че патологията се развива на фона на хормонални смущения. В резултат на това хормоните блокират производството на инсулин. Тялото обаче не може да допусне подобна ситуация, тъй като майката и бебето се нуждаят от глюкоза за нормалното функциониране на органите и системите. В резултат на това има компенсаторно увеличение на синтеза на инсулин. Така се развива гестационният диабет..

Автоимунните патологии са една от възможните причини за HD. Такива заболявания влияят негативно на състоянието на панкреаса. Резултатът е намаляване на синтеза на инсулин..

Рискови групи

Има фактори, които увеличават риска от HD:

 • Затлъстяване.
 • Националност. Учените са доказали, че някои националности страдат от гестационен диабет по-често от други. Те включват чернокожи, азиатци, испанци и индианци..
 • Повишена концентрация на глюкоза в урината.
 • Нарушен глюкозен толеранс.
 • Генетично разположение. Ако някой от семейството е страдал от тази патология, тогава има вероятност такова заболяване да бъде диагностицирано и при жена.
 • Предишно раждане, ако теглото на бебето надвишава 4 кг.
 • Предишната бременност е била придружена от гестационен диабет.
 • Голямо количество околоплодни води.

Симптоми

Има някои признаци, които косвено показват появата на гестационен диабет:

 • рязко наддаване на тегло;
 • чести позиви за уриниране и поява на миризма на ацетон от урината;
 • бърза умора дори след продължителна почивка и липса на физическа активност;
 • постоянна нужда от пиене;
 • загуба на апетит.
 • Ако тези симптоми се игнорират и не се консултирате с лекар, болестта ще прогресира и ще се появят следните симптоми:

  • объркване на съзнанието;
  • припадък;
  • повишено кръвно налягане;
  • болка в сърдечната област, която в крайна сметка може да доведе до инсулт;
  • проблеми с бъбречната функция;
  • влошаване на зрението;
  • бавно зарастване на рани върху епидермиса;
  • изтръпване на долните крайници.

  За да се предотврати това, се препоръчва редовно да посещавате специалисти.

  Диагностика

  Дава се кръвен тест за диагностициране на гестационен диабет. За да бъде резултатът надежден, се препоръчва да се следват правилата за подаване на биоматериали:

  • три дни преди проучването не се препоръчва да правите корекции в хранителната система и трябва да се придържате към обичайната физическа активност;
  • кръв се дарява на празен стомах, следователно след вечеря и сутрин не можете да ядете, както и да пиете чай и други напитки, с изключение на чиста вода без газ.

  Анализът се извършва, както следва:

  • биоматериал се взема от пациента;
  • жена пие вода с глюкоза;
  • след два часа биоматериалът се събира отново.

  Индикатори за анализ

  Норма на кръвната захар:

  • от пръст - 4,8-6 mmol / l;
  • от вена - 5,3-6,9 mmol / l.

  Съответно гестационният диабет се диагностицира със следните тестови показатели:

  • от пръст на гладно - над 6,1 mmol / l;
  • от вена на гладно - над 7 mmol / l;
  • след пиене на вода с глюкоза - над 7,8 mmol / l.

  Ако изследването показа нормални или ниски нива на глюкоза, тогава се предписва втори тест на 24-28 седмици от бременността. Това се дължи на факта, че на ранен етап анализът може да покаже ненадежден резултат..

  Диабетът по време на бременност има няколко вида, в зависимост от времето на поява:

   праисторически диабет - този тип диабет е диагностициран преди бременността (този тип от своя страна е разделен на диабет тип 1 и тип 2);

  гестационен диабет или диабет по време на бременност.

  Гестационният диабет от своя страна има своя собствена класификация, в зависимост от предписаната терапия:

  • компенсирано от диетична терапия;
  • компенсиран от диетична терапия и инсулин.

  Терапията се предписва в зависимост от вида на диабета и тежестта на патологията.

  Лечение

  Как се лекува гестационният диабет? Има два основни начина - диетична терапия и инсулинова терапия. Само лекар може да определи дали пациентът се нуждае от клинични насоки.

  Инсулинова терапия

  Инсулиновата терапия се предписва, ако диетата не е довела до желания резултат и нивото на глюкозата в кръвта дълго време не се нормализира.

  В този случай въвеждането на инсулин е необходима мярка, която предотвратява появата на фетопатия..

  Лекарят предписва и този вид лечение с нормална концентрация на захар, но с голямо тегло на бебето, с голямо количество околоплодни води или подуване на меките тъкани.

  Препоръчва се лекарството да се прилага на празен стомах и преди нощна почивка. Точната доза и схема на инжектиране обаче се определят от лекаря въз основа на тежестта на патологията и индивидуалните характеристики на пациента..
  Инжекционните инжекции се правят със специална спринцовка. Лекарството се прилага подкожно. Обикновено жената прави инжекции самостоятелно след консултация със специалист..

  Ако се изисква по-висока дневна доза инсулин, Вашият лекар може да постави подкожна инсулинова помпа.

  Диета

  Основният компонент на успешната терапия на патологията е спазването на определени хранителни правила. Помага за нормализиране на концентрацията на кръвната захар. Ето принципите на хранене, които се препоръчва да се спазват при този тип патология:

 • пушените меса, колбаси, мазни сосове, ядки, семена, масло, маргарин и тлъсто месо трябва да бъдат изключени от диетата;
 • препоръчва се в менюто да се въведе постно месо, птици и нискомаслена риба;
 • не можете да пържите храна, когато готвите, трябва да дадете предпочитание на пара, варене и печене;
 • препоръчително е да се консумира мляко и продукти от него с минимална масова част от маслеността;
 • в диетата е необходимо да се въведат пресни зеленчуци, билки и гъби;
 • трябва да преминете към частично хранене, тоест да ядете храна 5-6 пъти на ден на малки порции;
 • можете да консумирате не повече от 1800 kcal на ден.
 • Ефект върху плода

  Защо диагнозата е опасна за нероденото дете? Нека да разберем.

  Гестационният диабет по време на бременност влияе отрицателно върху развитието на бебето.

  Ако патологията се диагностицира през първите седмици, тогава съществува риск от спонтанен аборт. Болестта може да доведе и до вродени заболявания при кърмачето..

  Най-често заболяването засяга мозъка и сърцето..

  Ако патологията е възникнала през втория или третия триместър, това води до прекомерен растеж на бебето и увеличаване на теглото му. В резултат на това след раждането захарта на бебето ще падне под нормата, което може да провокира здравословни проблеми..

  Ако бременна жена развие гестационен диабет, но няма адекватна терапия, има голяма вероятност за фетална фетопатия..
  Такава патология заплашва детето със следните последствия:

  • тегло на бебето над 4 кг;
  • телесни дисбаланси;
  • прекомерно отлагане на мазнини в подкожното пространство;
  • подуване на меките тъкани;
  • проблеми с дишането;
  • жълтеница;
  • проблеми с кръвообращението и вискозитета на кръвта.

  Ако бременна жена е била диагностицирана със захарен диабет, тогава за нормалния ход на раждането жената трябва да следва препоръките на лекаря. С тази патология жената е хоспитализирана на 37-38 седмици..

  Дори и да не се появи раждане, то се предизвиква изкуствено, но само ако детето се счита за доносено. По този начин се избягват родови травми.

  Естествената доставка не винаги е възможна. Ако детето е твърде голямо, тогава лекарите предписват цезарово сечение.

  Прогноза и превенция

  Спазването на препоръките на лекаря за гестационен диабет дава благоприятна прогноза за бременната жена и бебето. Ако е възможно да се поддържа нивото на захарта на нормална стойност, това ще позволи на жената да роди и роди здраво дете..
  Не винаги е възможно да се избегне появата на гестационен диабет, но все пак е възможно да се намали рискът от заболяването..
  Следните превантивни мерки ще помогнат за това:

  • намаляване на теглото до приемливо ниво;
  • преход към принципите на правилното хранене;
  • отказ от така наречения заседнал начин на живот и повишена физическа активност, ако това не застрашава бременността;
  • хоспитализация по препоръка на лекар.

  Полезно видео

  На бъдещите майки с HD много често се задават редица въпроси: коя седмица раждат с тази диагноза, какво да се прави след раждането и какво трябва да бъде проследяването след раждането, както и последиците за детето.
  Подбрахме за вас видео с коментари на специалисти и видео дневник на бъдеща майка с диагноза HD:

  Заключение

  Ако гестационният диабет се диагностицира през периода на бременността, това не е причина за паника или прекъсване на бременността. При спазване на определени принципи на хранене и спазване на предписанията на лекаря, жената има всички шансове да издържи и да роди здраво бебе без заплаха за собственото си здраве.

  Захарен диабет и бременност: опасност и последици

  Захарният диабет днес е едно от най-страховитите заболявания, с които човечеството е трябвало да се справи. Стотици учени са провели хиляди експериментални изследвания, за да намерят лек за това заболяване. В момента има много митове за това заболяване. В тази статия ще говорим за възможността да забременеете и как да постъпите, ако бременността е настъпила.

  Какво е захарен диабет?

  Захарният диабет е заболяване на ендокринната система, което е придружено от абсолютна или относителна недостатъчност на инсулин - хормон на панкреаса, водещ до повишаване нивата на кръвната глюкоза - хипергликемия. Просто казано, горната жлеза или просто престава да отделя инсулин, който използва входящата глюкоза, или се произвежда инсулин, но тъканите просто отказват да го приемат. Има няколко подвида на това заболяване: захарен диабет тип 1 или инсулинозависим захарен диабет, тип 2 - и неинсулинозависим захарен диабет, както и гестационен захарен диабет.

  Захарен диабет тип 1

  Захарният диабет тип 1, наречен инсулинозависим, се развива в резултат на унищожаването на специализирани островчета - островчета на Лангерханс, които произвеждат инсулин, в резултат на което се развива абсолютен дефицит на инсулин, водещ до хипергликемия и налагащ въвеждането на хормона отвън с помощта на специални „инсулинови“ спринцовки.

  Захарен диабет тип 2

  Захарният диабет тип 2 или независим от инсулина не е придружен от структурни промени в панкреаса, тоест хормонът инсулин продължава да се синтезира, но на етапа на взаимодействие с тъканите възниква „неизправност“, тоест тъканите не виждат инсулин и поради това глюкозата не се използва. Всички тези събития водят до хипергликемия, която изисква прием на хапчета за понижаване на нивата на глюкоза..

  Захарен диабет и бременност

  При жените с диабет често възниква въпросът за това как ще протече бременността в комбинация с тяхното заболяване. Управлението на бременността при бъдещи майки с диагноза захарен диабет се свежда до внимателна подготовка на бременността и спазване на всички лекарски предписания през всичките й тримесечия: навременни скринингови тестове, прием на лекарства, които понижават нивата на кръвната захар, спазване на специални диети с ниско съдържание на въглехидрати. При захарен диабет тип 1 е необходимо да се контролира доставката на инсулин отвън. Разликата в дозировката му варира в зависимост от тримесечието на бременността..

  През първия триместър нуждата от инсулин намалява, тъй като се образува плацентата, която синтезира стероидни хормони и е своеобразен аналог на панкреаса. Също така, глюкозата е основният източник на енергия за плода, така че нейните стойности в тялото на майката намаляват. През втория триместър нуждата от инсулин се увеличава. Третият триместър е белязан от тенденция към намаляване на нуждите от инсулин поради фетална хиперинсулинемия, която може да доведе до хипогликемия на майката. Захарният диабет тип 2 с настъпването на бременността изисква премахването на таблетираните лекарства за намаляване на захарта и назначаването на инсулинова терапия. Необходими са корекции на диетата с ниско съдържание на въглехидрати.

  Гестационен захарен диабет

  По време на живота си жената може да не бъде обезпокоявана от нарушения на въглехидратния метаболизъм, показателите в тестовете могат да бъдат в нормалните граници, но при вземане на тестове в антенаталната клиника може да се открие заболяване като гестационен захарен диабет - състояние, при което за първи път се установява повишаване на кръвната захар по време на бременност и преминаване след раждане. Развива се поради хормонален дисбаланс, който съпътства развитието на плода в тялото на жената на фона на съществуващата латентна инсулинова резистентност, например поради затлъстяването.

  Причините за гестационен захарен диабет могат да бъдат:

  • наличието на захарен диабет при роднини;
  • вирусни инфекции, които засягат и нарушават функцията на панкреаса;
  • жени с поликистоза на яйчниците;
  • жени, страдащи от хипертония;
  • жени на възраст над 45 години;
  • пушещи жени;
  • жени, които злоупотребяват с алкохол;
  • жени с анамнеза за гестационен захарен диабет;
  • многоводие;
  • големи плодове. Всички тези фактори са включени в рисковата зона за развитието на тази патология..

  Инсулиновата резистентност възниква в резултат на действието на фактори като:

  • увеличаване на образуването на контраинсуларен хормон кортизол в кората на надбъбречната жлеза;
  • синтез на плацентарни стероидни хормони: естрогени, плацентарен лактоген, пролактин;
  • активиране на плацентарния ензим, който разгражда инсулина - инсулиназа.

  Симптоматологията на това заболяване е неспецифична: до 20-та седмица и точно това е периодът, от който е възможна диагнозата гестационен захарен диабет, жената не се притеснява. След 20-та седмица основният признак е повишаване на кръвната глюкоза, което преди това не е наблюдавано. Може да се определи с помощта на специален тест, който открива глюкозен толеранс. Първо се взема кръв от вена на празен стомах, след това жената приема 75g глюкоза, разредена във вода, и кръв отново се взема от вената.

  Диагнозата гестационен захарен диабет се установява, ако първите показатели са не по-малко от 7 mmol / l, а вторите не по-малко от 7,8 mmol / l. В допълнение към хипергликемията могат да се присъединят симптоми като жажда, повишено уриниране, умора, неравномерно наддаване на тегло.

  Явен захарен диабет

  Друг тип захарен диабет, който за разлика от гестационния диабет се среща предимно през първия триместър на бременността и съответства на стандартния ход и механизма на развитие на захарен диабет от първия и втория тип.

  Важна разлика между явен и гестационен захарен диабет е гликозилираният хемоглобинов индекс, който отразява количеството хемоглобин, свързано с глюкозата - при явен диабет този показател надвишава 6,5%, а при гестационен хемоглобин под 6,5%.

  Възможни усложнения от диабет

  Ако диагнозата все пак се потвърди, тогава веднага възниква въпросът - как ще се отрази на детето? За съжаление, тази патология има огромен отрицателен ефект върху плода, тъй като захарният диабет при майката води до нарушаване на микроциркулацията в малки съдове, което води до фотоплацентарна недостатъчност и хронична фетална хипоксия. Това от своя страна води до ужасни последици, нарушен растеж и развитие на детето..

  Хипергликемията на майката води до ранно изчерпване на клетките на гореспоменатите островчета Лангерханс, което води до тежки нарушения на въглехидратния метаболизъм. Дете може да развие патологии като макрозомия (увеличаване на размера и теглото на плода), дисфункция на сърдечно-съдовата, храносмилателната, дихателната, нервната и други телесни системи.

  Но, за съжаление, усложнения могат да възникнат не само при плода, но и при самата майка. Гестационният захарен диабет може да причини развитието на късна гестоза, която може да се прояви под формата на синдроми като прееклампсия и еклампсия (повишено кръвно налягане, нарушена бъбречна функция, конвулсивен синдром, зрително увреждане и др.), Нефропатия на бременни жени, воднянка на бременни жени, диабетна ретинопатия.

  Този тип захарен диабет може да „изчезне“ след раждането, но да остави след себе си диабет тип II. Следователно е необходим гликемичен контрол, който се извършва веднъж на всеки 3 години при нормални нива на глюкоза, веднъж годишно, ако се установи нарушение на глюкозния толеранс.

  Профилактика на диабета по време на бременност

  За да се намали рискът от развитие на гестационен захарен диабет, е необходима достатъчна физическа активност - правенето на йога или посещението на басейна е отлично решение за жени в риск. Особено внимание трябва да се обърне на диетата. Необходимо е да се изключат от диетата пържени, мазни и брашнени продукти, които са „бързи“ въглехидрати - тези продукти бързо се усвояват и допринасят за рязко и значително повишаване на нивата на глюкозата в кръвта, като имат малко запаси от хранителни вещества и голям брой калории, които имат лош ефект върху тялото.

  Солените храни трябва да бъдат елиминирани от вашата диета, тъй като солта задържа течности, което може да доведе до подуване и повишено кръвно налягане. Богатите на фибри храни са съществена част от диетата на „диабетиците“, особено жените с гестационен диабет. Факт е, че фибрите, освен че имат голям запас от витамини и минерали, стимулират работата на стомашно-чревния тракт, забавят абсорбцията на въглехидрати и липиди в кръвта.

  Включете във вашата диета плодове, зеленчуци, млечни продукти, яйца. Трябва да се храните на малки порции, правилно балансираната диета играе една от основните роли в превенцията на диабета. Също така, не забравяйте за глюкомера. Това е чудесен инструмент за ежедневно измерване и мониторинг на кръвната глюкоза.

  Вагинално раждане или цезарово сечение?

  Този проблем почти винаги се сблъсква с лекарите, когато се изправят пред бременна жена с диабет. Тактиката на управление на труда зависи от много фактори: очакваното тегло на плода, параметрите на таза на майката, степента на компенсация на заболяването. Гестационният диабет сам по себе си не е индикация за цезарово сечение или естествено раждане преди 38 седмици. След 38 седмици вероятността от развитие на усложнения не само от майката, но и от плода е висока.

  Самостоятелна доставка. Ако раждането настъпи по естествен път, тогава е необходимо да се контролира кръвната глюкоза на всеки 2 часа с интравенозен инсулин с кратко действие, ако по време на бременност е имало нужда от него.

  Цезарово сечение. Откриването на ултразвук на значителна фетална макрозомия при диагностицирането на клинично тесен таз при майката, декомпенсация на гестационен захарен диабет са индикации за цезарово сечение. Също така е необходимо да се вземе предвид степента на компенсация за захарен диабет, зрелостта на шийката на матката, състоянието и размера на плода. Контролът на глюкозата трябва да се извършва преди операция, преди отстраняване на плода, както и след отделяне на плацентата и след това на всеки 2 часа при достигане на целевите нива и на час, ако може да се развие хипо- и хипергликемия.

  Има спешни индикации за цезарово сечение при пациенти със захарен диабет:

  • тежко зрително увреждане под формата на увеличаване на диабетната ретинопатия с възможно отлепване на ретината;
  • увеличаване на симптомите на диабетна нефропатия;
  • кървене, което може да бъде причинено от отлепване на плацентата;
  • тежка опасност за плода.

  Ако раждането се случи в период по-малък от 38 седмици, е необходимо да се оцени състоянието на феталната дихателна система, а именно степента на зрялост на белите дробове, тъй като в тези периоди белодробната система все още не е напълно оформена и ако плодът не бъде отстранен навреме, е възможно да се предизвика дистрес синдром при новородени. В този случай се предписват кортикостероиди, които ускоряват узряването на белите дробове, но жените с диабет трябва да приемат тези лекарства с повишено внимание и в изключителни случаи, тъй като те повишават нивото на глюкоза в кръвта, повишават устойчивостта на тъканите към инсулин.

  Заключения от статията

  По този начин захарният диабет под каквато и да е форма не е „табу“ за жената. Спазването на диета, ангажирането с активна физическа активност за бременни жени, приемането на специализирани лекарства ще намали риска от усложнения, ще подобри вашето благосъстояние и ще намали вероятността от развитие на фетални патологии.

  С правилния подход, внимателно планиране, съвместни усилия на акушер-гинеколози, ендокринолози-диабетолози, офталмолози и други специалисти, бременността ще протече по безопасен начин както за бъдещата майка, така и за детето.

  Бременност и диабет. Защо захарният диабет е опасен по време на бременност

  Преди няколко десетилетия жените с високи гликемични нива бяха защитени, за да не забременеят, тъй като бременността и диабетът се смятаха за несъвместими неща. И в онези случаи, когато една жена, въпреки всичко, забременява, тя завършва трагично: спонтанен аборт, смърт на плод в майката, раждане на бебе с увреждания в развитието, многобройни усложнения за родилката.

  По това време не се предлагаше самоконтрол на нивата на кръвната захар, жените бяха слабо образовани и не получиха необходимото лечение навреме. В резултат на това повечето лекари смятат, че раждането и бременността с диабет не са приемливи. Жените с това заболяване бяха завинаги лишени от радостта от майчинството..

  В днешно време съвременните методи за управление на бременността ви позволяват безопасно да носите и раждате здраво бебе, но трябва да бъдете постоянно наблюдавани от ендокринолог и гинеколог и поне три пъти да отидете в болницата за задълбочен преглед. Нека разгледаме по-отблизо как да се държим правилно за жена със захарен диабет по време на бременност.

  Видове диабет

  Инсулинозависимият диабет се счита за най-непредсказуем, тъй като бременните жени изпитват вълнообразен ход на заболяването. Има ранно развитие на ангиопатии (увреждане на големи и малки съдове) и възможност за кетоацидоза (нарушения на метаболизма на мастните киселини, метаболизма на въглехидратите, което може да доведе до диабетна кома).

  Вторият тип е независим от инсулина. Среща се при жени след 30 години и не е толкова трудно. По принцип той е придружен от наличието на наднормено тегло. Когато планирате бременност, първо трябва да се съсредоточите върху отслабването и стабилизирането на теглото. Това е важен момент, който не само намалява натоварването на организма, но и гарантира провеждането на естествено раждане, без да се стигне до цезарово сечение..

  Третият тип е гестационният диабет. Това е изключително рядко и се случва през втория триместър на бременността в резултат на преходно нарушение на усвояването на глюкозата. Ако бъде открита по-рано, тогава майката вероятно е боледувала преди бременността. По принцип гестационният диабет изчезва, след като плодът се изчисти, но има случаи на преход към нормален диабет тип 1 или 2.

  Промени в заболяването по различно време

  Бременността със захарен диабет тип 1 преминава с периодично преминаване на симптомите на заболяването. През първия триместър лекарите често наблюдават подобрение на благосъстоянието, намаляване на нивата на глюкоза, благодарение на естрогените, които стимулират секрецията на инсулин от панкреаса. Дозата на инсулина през този период се намалява с една трета.

  През второто тримесечие се повишава активността на контраинсуларните хормони, повишава се нивото на глюкозата в кръвта, което увеличава оплакванията на бременната жена. За да не доведете до кома, трябва да увеличите дозата инсулин през този период..

  От 32 седмици до самото раждане състоянието може отново да се подобри, тъй като нивото на хормоните намалява, а толерантността към въглехидратите се увеличава. Кръвната захар намалява. Дозата на инжектирания инсулин също се коригира от лекаря, намалявайки с около 20-30%.

  По време на раждането се усеща голям стрес за тялото на жената. Страхът и силната болка причиняват ярки емоционални изблици, което води до рязко увеличаване на количеството глюкоза в кръвта, а веднага след раждането настъпва обратната реакция. Силната физическа умора води до спад в нивата на гликемия. На 4-5-ия ден след раждането състоянието се стабилизира и се нормализира. Дозата инсулин става привична за тялото на жената.

  По време на лактацията жената губи много енергийни ресурси и може да се наблюдава силно намаляване на захарта. Препоръчително е да се ядат храни, съдържащи въглехидрати между фуражите, за да се компенсират загубите.

  Необходими хоспитализации

  По време на бременност е задължително да бъдете под постоянен надзор както на гинеколог, така и на лекуващ ендокринолог. В ранните етапи на бременността е възможна хоспитализация за пълен преглед. През този период важен момент ще бъде решението на специалистите по въпроса за поддържане на бременността. Те също така извършват превантивни мерки за намаляване на нивата на кръвната захар, събират данни от лабораторни изследвания на кръв и урина. Това помага за коригиране на дозите инсулин..

  Втората хоспитализация е задължителна, тъй като състоянието се влошава през втория триместър. През този период могат да възникнат различни акушерски усложнения, които изискват незабавно лечение. Предписва се и по-висока доза инсулин.

  На 34-35 седмица ефектът от диабета върху бременността може да доведе до усложнения, както акушерски, така и диабетни. В допълнение към коригирането на дозата инсулин, лекарите повдигат въпроса за времето и начина на доставка..

  Подготвителен етап

  Жена с диабет тип 1 трябва да се подготви за бъдеща бременност след почти една година. През този период трябва стриктно да спазвате диабетната диета, да се опитате да постигнете нормогликемия през целия период на подготовка. Шест месеца преди очакваната бременност трябва да доведете здравословното състояние до пълна компенсация за заболяването. Колкото по-дълго трае, толкова по-голяма е вероятността за успешна бременност и раждането на здраво бебе. През този период трябва да използвате глюкомера всеки ден, като постоянно следите нивото на кръвната захар..

  При жени с диабет тип 2 е необходимо да се проверява нивото на гликемия не само чрез урина, но и да се извършват други методи за изследване. Преди зачеването трябва да се консултирате с редица специалисти, да лекувате съпътстващи заболявания и пикочно-полови инфекции. Ако една жена е пила хапчета за намаляване на захарта, то по време на бременност това може да навреди на плода. В крайна сметка пероралните лекарства перфектно проникват през плацентата и засягат нероденото бебе..

  Вашият лекар може да Ви посъветва да преминете към инжекции с инсулин. Това може да бъде комбинация от удължен и къс инсулин. Също така е необходимо жена с бременност с диабет тип 2 да премине към диетична храна, за да намали теглото си.

  Трябва да разберете, че дори успешната бременност е голям стрес за организма на родилката и ако имате диабет по време на бременност, трябва да бъдете два пъти по-внимателни. В крайна сметка успешният ход на бременността и раждането на здраво бебе зависи само от организацията и целенасочеността на жената..

  Бременността с диабет тип 2 протича по-гладко, ако жената внимателно се е подготвила за новото си състояние и е постигнала значителна загуба на тегло. Също така, по време на бременността е необходимо да се извърши самоконтрол на гликемията..

  Проучвания за проверка

  Тази диагноза не е забрана за раждането на дете, но колкото по-сериозно подхождате към подготовката на бременността, толкова повече шансове целият процес ще премине без усложнения. Необходимо е не само да се опитате да нормализирате нивата на глюкозата, но и да преминете през редица специалисти. Офталмологът трябва да изследва очното дъно за ретинопатия. Ако е необходимо, каутеризирайте засегнатите съдове на ретината, за да избегнете допълнителни възможни разкъсвания или кръвоизливи.

  Тъй като има значителна тежест върху бъбреците по време на бременност, е необходимо посещение при нефролог. Кръвното налягане на жената е от голямо значение. При повишено ниво лекарят ще избере антихипертензивна терапия.

  За да изключите пикочно-половите инфекции, които често придружават жени с диабет, трябва да преминете всички тестове от гинеколог. Ако има заболяване в тази област, проведете подходящо лечение. Препоръчително е също да посетите невролог и кардиолог.

  Разбира се, постоянно трябва да се консултирате с ендокринолог. Също така не трябва да забравяме: колкото по-дълъг е опитът с диабета и възрастта на жената, толкова по-трудно ще й се роди дете и съществува реална заплаха от усложнения в следродилния период..

  Само след като се отървете от съпътстващи заболявания, нормализирате промените в гликемията и стабилизирате кръвното налягане, можете да започнете да зачевате дете.

  Противопоказания за зачеване

  Захарният диабет при бременни жени може значително да влоши здравето. Поради повишената заплаха от тежки усложнения за здравето на жената и способността за безопасно носене на плода, прехвърляне на тежестта на раждането, бременността е категорично противопоказана:

  1. С микроангиопатии на съдове на различни органи;
  2. В случаите, когато дори инжекциите с инсулин не нормализират състоянието;
  3. Когато заболяването присъства както при майката, така и при бащата (в този случай рискът от предаване на болестта чрез наследяване на детето е висок);
  4. Ако майката, в допълнение към диабета, има и отрицателен Rh фактор в кръвта (в този случай феталните еритроцити ще бъдат унищожени от антителата на майката);
  5. Ако майката едновременно с диабет има белодробна туберкулоза (по време на бременността ходът на заболяването може значително да се влоши);
  6. В случай, че при минали бременности е имало мъртвородени деца или деца с различни малформации.

  Особености на носенето на плода

  Съвременните изследователски методи доказаха, че благоприятното протичане на бременността и захарния диабет са напълно съвместими понятия. В действителност, зараждащият се плод се влияе негативно не от самата болест, а от повишено ниво на гликемия. През първите месеци детето има почти пълно формиране на всички органи. Оформят се зачатъците на мозъка и гръбначния стълб, появяват се белите дробове и червата. През този период майката започва да усеща сърдечния ритъм на бебето и сърцето е това, което изпомпва общата кръв на майката и детето.

  Ето защо е толкова важно да се поддържат нормални нива на кръвната захар преди зачеването, тъй като скоковете в нивата на глюкозата могат да имат отрицателно въздействие върху развитието на феталните органи в началото на развитието на бебето. Хипергликемията на майката причинява метаболитни нарушения в узряващия организъм и това заплашва с нарушения при полагане на органите на ембриона.

  През първата половина на бременността спонтанният аборт е най-голямата заплаха с скок в нивата на кръвната захар. На по-късна дата може да настъпи късна гестоза (появява се оток, повишава се налягането, придружено от конвулсии). Полихидрамнионът се проявява, което води до фетална хипоксия и в резултат до преждевременно раждане. Чести случаи на инфекции на пикочните пътища и бъбречна недостатъчност.

  Има диабет по време на бременност и последици за бебето. Поради засиленото развитие на мастната тъкан, детето в утробата расте много голямо, има маса над 4,5 кг и височина 55-60 см. Поради това често е необходимо да се прави операция чрез цезарово сечение.

  Гестационен захарен диабет

  Тази патология се наблюдава при около 5% от жените, които носят дете. Болестта може да се прояви през втория триместър на бременността. Много жени не обръщат веднага внимание на наличието на симптоми, тъй като преди това не са се сблъсквали с подобни проблеми. По време на бременността плацентата и плодът се нуждаят от глюкоза.

  И поради хормоналните промени в тялото на жената се развива инсулинова резистентност, което влияе негативно на процеса на хомеостаза. Панкреасът започва енергично да произвежда инсулин, опитвайки се да компенсира липсата на глюкоза в кръвта. В резултат на това нивата на захар се повишават. След раждането този процес спира, но често има случаи, когато гестационният диабет се развива в нормален тип 1 или 2.

  Опасността от GDM е, че няма особени промени в състоянието на жената. Бременните жени приписват промени в благосъстоянието на своето положение и не обръщат веднага внимание на симптомите. Какви са признаците на диабет по време на бременност?

  1. Усеща сухота в устата и постоянна жажда.
  2. Пикочният мехур се чувства пълен и често и обилно уринира.
  3. Намалено зрение.
  4. Жената изпитва постоянна умора, чувство на умора.
  5. Апетитът се увеличава, жената се чувства гладна.
  6. Наблюдава се високо кръвно налягане.
  7. Има възможност бременна жена да носи голям плод..

  Защо се развива GDM по време на бременност?

  Има много причини за появата на диабет при бременни жени. На първо място, това е наличието на наднормено тегло, което има признаци на метаболизъм, и късна бременност (над 30 години). Ако близкото семейство има диабет тип 2, тогава вероятността от GDM е висока. Различни сърдечно-съдови заболявания, както и хистози и тежка токсикоза по време на предходна бременност, допринасят за развитието на диабет. Ако една жена преди това е родила неподвижно дете, хронично не е имала плод или детето е родено с голямо тегло (хидрамнион). Висока вероятност да се разболеят при жени, подложени на хормонална терапия за безплодие, а именно стимулиране на овулацията.

  По време на регистрацията добрият гинеколог прави пълна история и дори поема развитието на GDM. Бъдещата майка може да бъде идентифицирана в рисковата група след задължителното изследване за захарен диабет по време на бременност. Кръв в лабораторията се дава на гладно от пръст. Нормалните нива на глюкоза трябва да бъдат 4,8 - 6,0 mmol / L.

  При наличие на рискови фактори се прави допълнителен тест за латентен захарен диабет по време на бременност. Такъв анализ се извършва с товар от един до три часа. Трябва да имате бутилка сладка вода със себе си. Концентрацията на захар на 0,3 l обикновена негазирана вода е: за час тест - 50 g, за тест 2 часа - 75 g, за тест 3 часа - 100 г. Ако се появи повръщане при пиене на такава сладка течност, препоръчително е да добавите двойка капки лимонов сок.

  Преди анализа не можете да ядете мазно, сладко и пикантно в продължение на 3 дни. В деня на теста се изпиват 300 мл сладка вода на гладно. Състоянието на бременната жена по време на теста трябва да бъде спокойно, тъй като нервното напрежение може да повлияе на резултатите и това е важно за здравето както на майката, така и на плода.

  Предотвратяване на GDM

  За да избегнете появата на усложнения при бременност със захарен диабет, трябва стриктно да се придържате към препоръките на специалистите. Не трябва да се консумират бързи въглехидрати като захар, мармалад, бисквити, сладкиши и други сладкиши. Препоръчително е да се откажете от газираните напитки и сладките сокове. Необходимо е да се ограничи употребата на каша от елда и ориз, тестени изделия и картофи. Трябва да ядете плодове, без да надвишавате дневната норма.

  Също така, важен момент при бременност и диабет е стабилизирането на теглото, избавянето от излишните килограми. За да направите това, трябва да водите активен начин на живот, да се занимавате с превантивна терапевтична гимнастика, да извършвате физически упражнения, препоръчани за жени по време на бременност.

  Активност, докато носите дете

  Много жени, бременни, смятат състоянието си за почти болезнено. Опитват се да лежат повече, да се движат по-малко, да не се напрягат. Това разбира се е погрешно. Активният начин на живот допринася за по-доброто благосъстояние както на майката, така и на нероденото дете. Пътуването на чист въздух, изпълнението на специален набор от упражнения за бременни жени ще бъде само от полза, особено ако имате диабет.

  Преди да започнете уроци, по-добре е да се консултирате с гинеколог и да следвате правилата за безопасност. Ако няма усложнения и противопоказания, тогава лекарят може да препоръча терапевтични или дихателни упражнения. Трябва да се помни, че с развитието на плода и увеличаването на размера на корема се променя и наборът от упражнения..

  По-добре е, когато класовете се водят от опитни обучители. Но дори когато прави гимнастика сама, жената трябва да бъде внимателна и да се вслушва в сигналите на тялото си. Упражненията със скокове, на пресата са строго забранени, повдигането на тежести и силовите товари е изключено.

  Ако бременна жена почувства болка в кръста или усещане за дърпане в корема, тогава урокът трябва незабавно да бъде прекъснат. Трябва също да слушате пулса. Твърде бързият ритъм служи като сигнал за спиране. Движенията по време на класове не могат да бъдат резки. Всичко трябва да се прави плавно и бавно.

  Дихателната гимнастика подрежда нервната система, насърчава по-доброто снабдяване с кислород в тялото и това е от полза за плацентата и развитието на бебето. Дихателните упражнения на Стрелникова са популярни сред фитнес треньорите. В процеса на позиционна гимнастика се тренират тазовите мускули, участващи в раждането. Фитбол често се използва, но тук трябва да бъдете внимателни, когато боравите с топката, защото има възможност да слезете от топката и да паднете по корем на пода, а това е опасно.

  Необходима диета

  Активен начин на живот, инжекциите на инсулин допринасят за благосъстоянието и нормализирането на захарта. Но най-важният компонент за подобряване на благосъстоянието е диетата за диабет по време на бременност. Менюто трябва да включва храни с ниско съдържание на въглехидрати. Диета # 9 препоръчва да се консумират повече витамини и храни с високо съдържание на фибри. Това са нискомаслени извара, морска риба, зеленчуци, плодове (с изключение на банани и круши). Хлябът трябва да се прави само от пълнозърнесто брашно.

  Не можете да ядете ориз, тестени изделия, царевица, плодове, особено грозде и стафиди. В допълнение към сладките е забранено да се консумират пушени меса и мазнини, алкохол и сладолед. Не бива да се ядат и пикантни, солени и пикантни храни. Използвайте добре растителни масла.

  Сварете постно птиче и телешко месо. Могат да се използват само зеленчукови бульони. Зелето от различни видове е много полезно. Млечни продукти, картофи, зърнени храни могат да се консумират, но в ограничени количества.

  Много хора смятат, че ако захарта не е разрешена, тогава е разрешен медът. Това не е вярно, също не бива да се яде. По време на бременност и захарен диабет дори не можете да използвате заместители на захарта, а само фруктоза.

  Защо захарният диабет е опасен по време на бременност?

  Най-честата последица от заболяването по време на бременност е натрупването на околоплодна течност. Това заплашва както бебето, така и майката, причинявайки подуване. Последиците от този процес са трудни за предвиждане. Това е разкъсването на пикочния мехур, което води до преждевременно раждане. Бебето може да е в грешна позиция, което да доведе до цезарово сечение. При естественото раждане пъпната връв пада и контракциите отслабват.

  След раждането има заплаха от кървене при родилката. Голямо количество течност в тъканите допринася за развитието на пиелонефрит. Инфекциите на пикочните пътища са чести. При захарен диабет плодът често има голямо телесно тегло и при наличие на оток на плацентата съществува заплаха от нарушаване на доставката на кислород към плода, което ще доведе до смърт. И също така е опасно за живота на майката..

  За да избегнете опасните последици от болестта, трябва внимателно да спазвате диета на всички етапи на бременността, да се борите за стабилността на нивата на кръвната захар. Тогава има голяма вероятност процесът да протече без излишъци..