Л. В. БУРЕНКОВА,
Кандидат на медицинските науки

Rh факторът е специално свойство на червените кръвни клетки, присъщо на повечето хора. Тяхната кръв се нарича Rh положителна.

Останалите еритроцити нямат това свойство - те имат Rh-отрицателна кръв.

Наличието или отсъствието на Rh фактор не оказва влияние върху здравословното състояние. Но има ситуации, когато тези свойства на кръвта стават от голямо значение..

За бременната жена с резус отрицателна кръв е много важно каква кръв ще има нейното бебе. Ако се окаже Rh-положителен, е възможно развитието на Rh-конфликт, което е опасно за новороденото.

Rh факторът се наследява и според общите закони за наследствеността детето получава една черта от майката, другата от бащата и следователно груповите свойства на кръвта му, включително Rh принадлежността, изглежда са съставени от две "половинки".

Какво се случва, ако съпругът има Rh-положителна кръв и следователно тези "половинки" са различни?

Оказа се, че положителният Rh фактор е способен да потисне проявите на Rh отрицателен, което го прави неразпознаваем. И това може да има много важни последици..

Представете си, че мъж с Rh-положителна кръв, който има маскиран Rh-отрицателен знак, е влязъл в брак с жена, която има Rh-отрицателна кръв.

Детето им може по същия начин да наследи от бащата както явен, положителен, така и скрит, отрицателен фактор. В последния случай, в комбинация с отрицателната майчина, тя ще се прояви в детето: кръвта му ще бъде, подобно на майката, Rh-отрицателна.

Законите за наследствеността също обясняват изненадващия факт, че родителите с Rh положителна кръв раждат дете с Rh отрицателна кръв. В крайна сметка кръвта и на майката, и на бащата може да има скрит Rh-отрицателен знак..

И двамата са в състояние да предадат своите очевидни Rh-положителни свойства на детето и тогава, естествено, кръвта на детето ще бъде същата.

НА ТЕЗИ, КОИТО ЩЕ СТАВАТ МАЙКА
Rh положителен отрицателен

В. Л. ИЖЕВСКАЯ, кандидат на медицинските науки

Нека започнем с факта, че Rh факторът е един от кръвните протеини (някои от тях - А и В - са описани в статията „Родна кръв“ в „Здраве“ No 5 за 1991 г.). И беше открит през 1940 г. от същия Карл Ландщайнер, който четири десетилетия по-рано успя да раздели брилянтно кръвта на цялото човечество на четири основни групи.

Експериментирайки с кръвта на маймуни резус, Ландщайнер и неговият колега д-р Вайнер откриват неизвестен досега аглутиноген в червените кръвни клетки и го наричат ​​Rh фактор. Така че дължи името си на маймуни.

Но, както се оказа по-късно, този фактор "маймуна" присъства в еритроцитите на приблизително 85% от хората; кръвта им се нарича Rh положителна. 15% нямат фактор, съответно и кръвта им е Rh-отрицателна. Повече подробности >>>

Бременност

Систематично, от първите седмици на бременността, наблюдението на лекаря в предродилната клиника ви позволява да установите подходящ режим за всяка жена, като се вземат предвид характеристиките на състоянието на нейния ортнизъм.

Бременността продължава средно 40 седмици или 280 дни; този период може да се колебае в една или друга посока.

По време на бременността плодът получава (чрез мястото на детето - плацентата) от тялото на майката необходимите за него хранителни вещества; през плацентата вещества, секретирани от плода, попадат в кръвта на майката.

Сложните процеси, протичащи в тялото на бременна жена, причиняват значителни промени в него. Здравата жена, спазвайки правилния режим (хранене нормално, използване на достатъчно чист въздух), понася бременността добре.

Ако не се спазва правилният режим, бременността може неусетно да се промени от нормално физиологично състояние в болезнено. Повече подробности >>>

Бременност след 30 години

Н. М. Дидина,
кандидат
медицински
науки

Когато виждам жени над 30 години, които са решили да станат майка за първи път, често чувам от тях страхове от изхода на бременността. По някаква причина мнозина вярват, че на тази възраст протича неблагоприятно, с усложнения.

Трябва да положите много усилия, за да ги разубедите и успокоите, да вдъхнете увереност в успешното завършване на бременността. И за това има основателни причини.

Въз основа на медицинския опит мога да заявя с пълна отговорност: ако една жена е здрава, тогава на 30 и 35 години и дори малко по-късно тя може безопасно да роди здраво дете. Повече подробности >>>

Но е възможно и двете да предадат на детето своите прикрити Rh-отрицателни признаци, които в комбинация стават очевидни и се създава ситуация: бащата и майката имат Rh-положителна кръв, а синът или дъщеря им имат Rh-отрицателна кръв..

Ясно е, че кръвта на детето ще бъде Rh-отрицателна, ако я имат и двамата съпрузи. Това е най-идеалният вариант, напълно гарантиращ срещу Rh-конфликт..

Но такова щастливо съвпадение, за съжаление, е рядкост, тъй като има малко хора с Rh отрицателна кръв изобщо - около 15 процента сред коренното европейско население и не повече от 5 процента сред коренното население на Азия..

Но ако съпругът има Rh-положителна кръв, това не означава, че детето неизбежно е в опасност. И с тази комбинация повечето деца се раждат здрави. Става въпрос само за риска, за вероятността от Rh-конфликт.

По време на бременността организмите на майката и плода съставляват една единствена биологична система, но плацентата, която ги обединява, едновременно служи като вид граничен пост между тях. Той предпазва плода от вредни за него фактори, които могат да идват от майчиното тяло, а майката от неблагоприятни ефекти от плода..

Плацентарна бариера и осигурява успешното протичане на повечето Rh-несъвместими бременности.

Въпреки това, в някои случаи се оказва дефектен и тогава еритроцитите на плода могат да проникнат през плацентата в тялото на майката..

Ако кръвта на майката и детето е Rh-съвместима, в това няма никакви проблеми - еритроцитите на плода циркулират безпрепятствено в майчиния кръвен поток, тъй като са свързани, те са почти „свои“.

Но ако жената има Rh-отрицателна кръв и детето е наследило Rh-положителна кръв от баща си, тогава неговите еритроцити са чужди на майката и тялото е защитено от всичко чуждо.

В отговор на проникването на тези червени кръвни клетки той е в състояние да създаде оръжие за борба с тях - Rh антитела. Те започват да унищожават Rh-положителни, тоест несъвместими еритроцити и то не само в кръвта на майката.

След като са проникнали в кръвния поток на плода, те продължават разрушителната си работа там. Ето как възникват вътрематочни фетални лезии, които могат да доведат до спонтанен аборт, преждевременно раждане или сериозно заболяване на новороденото..

Някога последиците от Rh-конфликта бяха неизбежни. Сега в повечето случаи са разработени мерки за спасяване на дете. Помощта трябва да бъде спешна и знаейки, че жената има Rh-отрицателна кръв, лекарите се подготвят предварително, за да се борят за живота и здравето на детето.

На теория образуването на антитела трябва винаги да се случва, когато дори капка от Rh-несъвместимата кръв на детето попадне в кръвта на майката. Но практиката показва, че за повечето жени с Rh-отрицателна кръв раждането завършва доста добре..

Може би тяхната плацентарна бариера е била по-трайна или тялото не е реагирало на инвазията на чужди червени кръвни клетки.

Състоянието на детето до голяма степен зависи от това колко висока е била активността на антителата в кръвта на майката..

По време на първата бременност те все още може да не се формират или да имат малка активност. Това обяснява факта, че първото дете най-често се ражда здраво..

С всяка следваща бременност, независимо дали е завършила с раждане или е била изкуствено прекъсната, активността на антителата се увеличава. И следователно, например, за второ дете, родено от втора бременност, вероятността за отклонение от нормалното развитие е по-малка, отколкото за дете, родено от трета бременност, което е предшествано от аборт..

Въз основа на тези модели, жена с Rh отрицателна кръв ще даде първия ни съвет:

СЛЕД БРАКА, НАМЕРЕТЕ РЕЗУСА-ПРИЛОЖИМОСТТА НА КРЪВТА НА МЪЖА И АКО КРЪВТА МУ Е РЕЗУС-ПОЛОЖИТЕЛНА, ЗАЕДНО С НЕГО ПЛАНИРАЙТЕ ЖЕЛАНИЯ БРОЙ ДЕЦА И ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТТА НА РАЖДАНЕТО СИ.

Имайте предвид, че трябва да поддържате толкова бременности подред, колкото искате да имате деца! Ако трябва да се роди само едно дете, то трябва да се роди от първата бременност..

Тук следва вторият ни съвет:

НЕЖЕЛАНА БРЕМЕННОСТ ВИНАГИ ОПИТАЙТЕ ДА ПРЕВЕНТИРАТЕ.

Деструктивните операции на плода, свързани с изкуствено прекъсване на бременността, увеличават риска от прояви на Rh-конфликт при следващите бременности.

Всяка жена може, по съвет на лекар, да избере най-ефективния за себе си контрацептив..

Ако въпреки това бременността трябваше да бъде прекъсната по някаква сериозна причина, опасността, която заплашва следващите деца, може да бъде намалена чрез въвеждането веднага след аборта на специално лекарство - анти-резус гама глобулин.

Също така се предписва на жени с Rh-отрицателна кръв след раждане, ако бебето има Rh-положителна кръв. Това лекарство съдържа готови Rh антитела.

Въведени на жена, те бързо унищожават Rh-положителните еритроцити на плода, които са влезли в кръвта й и, освобождавайки тялото от необходимостта от самозащита, като че ли изключват механизма за производство на собствени антитела.

Следователно, по време на следващата бременност, Rh антитела, като правило, не се произвеждат..

И така, раждането завърши добре, новороденото е здраво. Трябва да помислим за бъдещето му. И ето ни третият съвет:

ЗНАЕТЕ И ПОМНЕТЕ РЕЗУСКОТО ПРИЕМАНЕ НА КРЪВТА НА ВАШИТЕ ДЕЦА.

Когато настъпи моментът, дъщеря, чиято кръв е Rh-отрицателна, трябва да предаде своя опит и да й каже за важността на Rh фактора за нея, че при планирането на бременност определено ще трябва да се консултира с лекар. Това ще осигури здравето на вашите внуци и правнуци..

Сега е твърдо установено, че само една и съща Rh отрицателна кръв може да бъде прелята на хора с Rh отрицателна кръв..

Децата с Rh-отрицателна кръв не са подходящи за преливане дори на кръвта на бащата, ако тя е Rh-положителна, въпреки факта, че е свързана.

Разбира се, лекарите винаги проверяват Rh съвместимостта на прелятата кръв. Но въпреки това, ако има спешна нужда от преливане, е полезно да ви напомня какъв вид кръв има детето ви.

И накрая, четвъртият съвет:

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ ДАНИТЕЛИТЕ, ТОВА ЩЕ ПОМОГНЕТЕ В ТЪРПЕНЕТО НА ХОРАТА СЪЩАТА СЪЩАТА КРЪВ, КАТО ИМАТЕ КРЪВ С РЕДКИ ГРУПОВИ ИМОТИ.

Резус положителен. Rh отрицателен

„Тестовете показаха, че имам Rh фактор в кръвта си. Кажете ми, опасно ли е за детето? " - безпокойството и очакването замръзнаха в очите на бременна жена.

Не, изобщо не е опасно. Напротив, прекрасно е! Защото в този случай никога, никога няма да има Rh-конфликт между майката и тази, която тя носи под сърцето си. Повече подробности >>>

Проблеми на генетиката - проблеми на живота

Струва си да се замислим над фактите, дадени в научни доклади, статии и дисертации:

АКО НЕ ДОЙДЕТЕ НА КОНСУЛТАЦИЯТА НА ВРЕМЕ

В групата жени, които са кандидатствали за първи път в антенатална клиника на гестационна възраст от 13 седмици или повече, преждевременното раждане е регистрирано един и половина пъти по-често, отколкото сред тези, които са се регистрирали в антенатална клиника по-рано от този период.

НАЙ-ОПАСНИТЕ ПРЕЗ АВГУСТ

Според данните на ленинградските епидемиолози, които са изследвали сезонни колебания в честотата на дизентерията, максималният й ръст настъпва през август. През този период се увеличава не само броят на заболяванията, но и честотата на случаите на асимптоматично пренасяне на причинителя на дизентерията..

КАКВО ПРОДВИЖА БОЛЕСТТА НА ПРЕДИЗВИКАТЕЛИТЕ

Сред хората със затлъстяване, жлъчнокаменната болест страда от 15 до 29 процента, а сред хората с нормално телесно тегло - само 6 процента: това съотношение е установено от специалисти от Института по хранене към Академията на медицинските науки на СССР, които са изследвали 38 хиляди мъже и жени в различни региони на страната..

Рисунки от В. ШКАРБАН

По материали на списание "Здраве" 08.1983.

 • Популярна медицинска енциклопедия
 • Домакинска енциклопедия
 • Пълната енциклопедия на женските занаяти
 • Кройка и шиене у дома
 • Елиминиране на дефекти на облеклото
 • Архив на списание "Здраве"
 • Архив на списание "Вашето здраве"
 • Цъфтяща козметика
 • Козметика, възраст и сезон
 • Грижа за кожата
 • Хранително ръководство
 • Фитоергономия
 • Зелена аптека Кузбас
 • Лечебни растения
 • добър апетит
 • Ястия от бобови и тестени изделия
 • Ястия от зеленчуци и плодове
 • Пастети и сандвичи
 • Готвене
 • Приложение към списание "Крестянка"
 • Приложение към списание "Работник"
 • Домакинство
 • Градина, цветя
 • Библия Новозаветни псалтир
 • Правописен речник на руския език
 • Кратки здравни съвети:
 • Ако сте започнали да наддавате
 • Пушенето има неблагоприятен ефект върху зрението
 • Можеш ли да се насилиш да заспиш
 • Не забравяйте да измиете плодовете си
 • Защо обездвижването е опасно
 • Продължителност на съня
 • Какви са болните пушачи
 • Какво е клептомания?
 • Относно други:
 • Поли - основни рисунки: Представени са поли от различни стилове
  Права пола с шест стрели
  Пола с два шева
 • Шевна технология
 • Покрития за дрехи и спално бельо
 • Как да гладите панталони: Вълнени панталони
  Памучен панталон
 • Как да избелваме прането: Използване на химикали
 • Фраза на деня
 • Малък
  тайни
 • Бебешка храна
 • Относно продуктите и културата на консумация Задавали ли сте си някога въпроса: какви са тъканите на човешкото тяло?
  Тъканите на човешкото тяло, да речем, с тегло 70 кг, се състоят от.

 1. Отстраняване на дефекти на дрехите:
 2. Дизайнерски дефекти в облеклото
 3. Технологични дефекти
 4. Опитване на проби от дрехи
 5. Изясняване на дизайна на дрехи за фигури с различна физикаЗа сътрудничество, моля, свържете се с нас по имейл, посочен в раздела "Информация за контакт". Благодаря.

само с разрешение на собственика на сайта

Проверка на плагиатство Copyscape - Софтуер за откриване на дублирано съдържание

Съвети за хора с отрицателен Rh фактор

Думата е предоставена на нашия експерт, трансфузиолог Андрей Звонков. По наше искане той отговори на най-интересните въпроси на нашите читатели, свързани с тази тема..

Минус или плюс?

Кажете ми колко често са хората с Rh отрицателни фактори и какво означава това?

- Rh факторът е специален вид протеин, който се намира на повърхността на червените кръвни клетки (еритроцити). Този протеин е в 80% от жителите на света. Такива хора се наричат ​​Rh-позитивни. Ако върху мембраната на еритроцитите няма протеин, той е Rh-отрицателен. Тези, съответно - 20%.

В същото време наличието на „отрицателна“ кръв не причинява особени неудобства на собственика му. Това не е болест или патология, а само един от вариантите на генетичното наследство.

Двоен риск

Преди година направих аборт, тогава не можех да си позволя да имам дете. Сега ситуацията се е променила и аз мечтая за бебе. Но имам отрицателен Rh фактор. Кажете ми, че абортът може да повлияе на бременността?

- За съжаление да. По време на аборт феталната кръв може да попадне в кръвта на майката. Антителата, произведени в отговор на това по време на последваща бременност, са в състояние да проникнат през плацентарната бариера в кръвния поток на нероденото дете, унищожавайки неговите червени кръвни клетки, заплашвайки живота му. Особено опасно е в това отношение да се прекъсне първата бременност, което може да доведе до безплодие..

Напоследък, за предотвратяване на Rh-конфликт, една жена е инжектирана с анти-Rh имуноглобулин след раждане или аборт. Ако такава профилактика не Ви е правена, това лекарство трябва да се прилага веднага след началото на бременността, последвала аборта. И редовно през цялата бременност трябва да вземате кръвен тест за наличие на анти-резус антитела.

Филтрирайте проблеми

Чух, че проблемът с Rh сенсибилизацията може да бъде решен с помощта на плазмафереза. Но могат ли бременните жени да правят това??

- Не само е възможно, но и е необходимо! Премахвайки антителата, разрушителни за плода, от кръвния поток или намалявайки тяхната концентрация, плазмаферезата (техника за пречистване на кръвта) е много ефективна профилактика на Rh-конфликт. Вярно е, че в случай че жената има така наречените пълни антитела в кръвта, които бавно се синтезират и по-трудно преминават през плацентарната бариера. Много по-трудно е да „извадите“ бременност с непълни антитела: те се синтезират за 10-14 часа и е невъзможно да се „прочиства кръвта“ всеки ден. Минимумът е за 1–1,5 дни. За да поддържат нормален титър на антителата, някои жени трябва да се подлагат на тази процедура през цялата бременност..

Плазмаферезата се превърна в истински спасител при лечението на токсикоза през първата и втората половина на бременността, както и при плацентарна недостатъчност, която е основната причина за вътрематочна хипоксия (кислородно гладуване) и забавяне на растежа на плода.

Анализирайте го!

В какви ситуации е необходимо да се определи Rh фактора на кръвта? И трябва ли да носите със себе си напомняне за това каква кръв имате за спешни случаи??

Евгения, област Воронеж.

- Този анализ трябва да се направи преди планирана операция, кръвопреливане и по време на планиране на бременност.

Но няма смисъл постоянно да носите със себе си напомняне за това каква кръв имате. Съгласно заповедта на Министерството на здравеопазването и социалното развитие, което работи във всички лечебни заведения у нас, преди всяко преливане на кръв, всеки човек, който дойде в болницата, задължително се преразглежда своята кръвна група и резус фактор, тъй като няма гаранция, че те са определени правилно.

Няма да има конфликт?

Имам отрицателен кръвен резус, а съпругът ми има положителен. Наскоро разбрах, че съм бременна. Казват, че с такава комбинация ме очакват големи проблеми. Вярно е?

- По време на първата бременност, специални проблеми при Rh-отрицателни жени (дори ако тя очаква раждането на Rh-положително бебе), като правило, не възникват, тъй като имунната система на майката за първи път се сблъсква с чужди за нея еритроцити и следователно фатални за плода в кръвта й все още се произвеждат малко антитела.

Всичко е много по-сериозно, когато такава жена забременее за втори път. В крайна сметка кръвта й сега съдържа защитни антитела („клетки на паметта“), останали от предишна бременност. Следователно, вероятността от Rh-конфликт (вид алергична реакция, когато тялото на майката започва да възприема плода като чужд елемент) се увеличава. Подобно развитие на събитията е изпълнено с много сериозни последици, до вътрематочна смърт на плода..

За щастие съвременните медицински технологии могат да решат този проблем. Въвеждането на специална ваксина - антирезус имуноглобулин помага за предотвратяването му, което потиска развитието и синтеза на антирезус антитела и помага на жената да издържи бременност и да роди здраво бебе.

Невероятен? Очевидното!

Детето ми има отрицателен Rh фактор в кръвта, докато аз и съпругът ми имаме положителна кръв. Съпругът ми все още ме дразни по този въпрос: те казват, от кого е тръгнала? Знам, че нищо не се случи. Но въпросът е преследван: как е могло да се случи това? В крайна сметка детето задължително ще наследи кръвта на родителите си. Не е ли?

- Не, не е така. Във вашата ситуация няма нищо свръхестествено. Обяснява се с факта, че човек с положителен резус фактор може да бъде носител на отрицателен резус ген, който се потиска от по-силен положителен ген..

Но когато този отрицателен ген присъства в кръвта на двамата родители, тогава, удвоявайки силата си, той може да бъде предаден на детето и да образува Rh със знак минус в него. Според статистиката при Rh-позитивните родители тази ситуация е възможна в 25% от случаите..

Не са необходими запаси?

Скоро ще имам голяма сърдечна операция. Но имам Rh отрицателна кръв. Казват, че в такива случаи трябва да отидете до станцията за кръвопреливане и да го дарите „в резерв“ - в случай на кървене. Заслужава ли си да го направите?

- Rh отрицателната кръв винаги е в недостиг. Но ако говорим за планирана операция, като вашата, лечебното заведение по правило предварително поръчва кръв за нея. Особено ако се очаква риск от кървене.

Трудна ситуация с Rh-отрицателна донорска кръв може да възникне в случай на спешна операция, когато човек е приет в болница след инцидент или друг инцидент. Тук не можете да мислите за това. Трябва да действаме. Как Свържете се със станции за кръвопреливане, разположени в големи (за предпочитане федерални) медицински центрове. Или потърсете подходящата кръв в медицинската мрежа на града. Ако не беше възможно да се реши този проблем по този начин, трябва да извикате за приятели и познати или да отидете до най-близката военна, пожарна и да потърсите доброволни донори с кръвния резус, от който се нуждаете.

Между другото, когато планирате операция, не забравяйте дали някога сте имали масивно кръвопреливане (кръвопреливане). В този случай трябва да бъдете особено внимателни при избора на донорска кръв. В противен случай при следващото кръвопреливане може да имате сериозни или дори животозастрашаващи проблеми, независимо от вашия Rh фактор.

Съвети за хора с отрицателен Rh фактор

20 февруари 2020, 19:49 [„Аргументи на седмицата“]

Човешката кръв е разделена на 4 групи и 2 вида Rh фактор. Най-често срещаната група е # 2 и Rh е положителна. Нещо повече, такава информация беше открита не толкова отдавна - преди 120 години. През 1900 г. австрийският лекар К. Ландщайнер научава за съществуването на различни видове кръв, за което през 1930 г. получава Нобелова награда. Сега това откритие спасява милиони животи всеки ден..

Да се ​​върнем към основната точка. Ако повечето хора все още имат поне някаква представа за кръвните групи, тогава не всеки знае за Rh фактора. Всъщност дори учените не можаха да разберат напълно защо е необходим този фактор. Но лекарите казват, че познаването на групата и Rh е жизненоважно. И има. Тъй като това знание позволява на лекарите да преливат кръв на пациенти, спасявайки живота им.

Предлагаме да разгледаме 4 основни въпроса, като използваме материала на нашата статия. Информацията ще бъде полезна за хора с отрицателен Rh фактор, тъй като в тялото им има определени характеристики, за които си струва да се знае.

Какво означава резус отрицателен??

Кой Rh фактор е по-добър?

 • Каква е опасността от отрицателен резус и какво трябва да знаят хората с този тип?
 • Особености на отрицателния резус при жените?
 • Интересни факти за Rh отрицателен кръвен фактор.

„Както показват статистическите данни: 40% от хората от бялата раса имат положителна кръвна група, докато азиатските нации са присъщи на отрицателните Rh. Само 27% от азиатците живеят с положителна кръвна група, а останалите 73% с отрицателна кръвна група. ".

„Първият тест за кръвопреливане е направен през 1600 г. Не успя. Не е изненадващо, че учените взеха течност от животни в опит да спасят своите пациенти. Но, както по-късно установява британският гинеколог Блъндел, подобно лечение е допустимо само с помощта на човешка кръв. Въпреки че четирима от 10-те му пациенти, получили кръвопреливане, оцеляха, той не спря и продължи да изследва..

Какво е Rh отрицателно?

Човешката кръв се състои от клетки: еритроцити, левкоцити, тромбоцити. На повърхността на еритроцитните клетки има протеин, той също е антиген - това е Rh. Но може и да не е така. Клетките, които имат протеин на повърхността си, са положителни, а тези, които нямат отрицателни.

80-85% от земното население живее с Rh положително, което значително опростява живота им. Защото, ако е необходимо кръвопреливане, то винаги ще бъде на разположение в центровете за лечение. Хората с отрицателна кръв трябва да бъдат по-предпазливи по отношение на здравето си, защото в света има само 15% от тях. Освен това има плашеща черта на пациентите с отрицателни показатели. Когато се прелива с положителна кръв, тялото може да предприеме атака срещу неизвестен протеин. Това ще доведе до смърт или сериозни усложнения. Също така, трябва да бъдете особено внимателни към бременните жени. Момичетата, които носят плод с противоположния Rh, излагат себе си и детето на смъртна опасност. Поради неправилната реакция на тялото към плода с други показатели. Много е важно да се регистрирате и да се подлагате на постоянни консултации с лекари.

Чрез докладване на точна кръвна картина при спешни случаи, Rh отрицателните хора имат шанс да оцелеят или да носят бебе. Незнанието - може да доведе пациента до смърт, ако лабораторията няма време да извърши анализа в критични ситуации. Призоваваме ви да планирате бременност, да бъдете бдителни в екстремни моменти от живота и да уведомите роднини за отрицателен резус.

Резус отрицателен и положителен, как да го разпознаем?

Всъщност резусът е свойство на кръвта и може да се анализира с помощта на цоликлон. За това се взема кръвта ви, смесва се със специален серум и се следи. Еритроцитите се слепват - кръвта е положителна, не - отрицателна. Невъзможно е да се правят грешки при подобни изследвания. Остриетата имат ново техническо оборудване, което означава, че точността на експеримента е гарантирана. Но се случи така, че биоматериалът загуби свойствата си или неопитни трениращи объркаха тапите. Също така, пациентите с бъбречни и чернодробни заболявания имат повишено ниво на протеин и това допринася за изкривяването на резултатите..

Във всеки случай наличието на положителен Rh е много по-хубаво и безопасно от отрицателното кръвно тегло.

Rh отрицателен кръвен фактор, какво трябва да знае пациентът?

Помня! Отрицателният фактор не е присъда или смърт. Това е характеристика на тялото ви, с която можете да живеете пълноценно като всички останали. Но ви предлагаме да се запознаете с 5 задължителни правила. Като се придържате към тях, ще защитите живота си и ще спасите живота на другите. Това е уникална информация, няма да намерите подобни съвети в други източници, тъй като се консултирахме с терапевта Данилов. Б. С.

„Всеки лекар може да предпише кръвопреливане, на първо място терапевт, а процедурата ще се извърши от реаниматор. Моля и съветвам хората с отрицателен резус да дойдат и да дадат кръв за дарение. Това е много важно за пациенти в беда с отрицателен фактор. Мнозина влизат в безсъзнание, най-често просто няма достатъчно време за установяване на кръвната група. Следователно не за първи път си мисля, че кръвната Ви група трябва да бъде посочена почти в паспорта, а ако не, тогава татуировките са актуални сега. ".

Специалистът сподели визията си да направи живота по-безопасен и да насочи лекаря към вашата група, ако сте в безсъзнание:

  Татуировки. Това е популярно явление върху телата на много млади хора. Ето защо, защо не украсите ръката, китката си с малка и ясна индикация, че имате рядка кръвна група и резус. Този метод стана широко разпространен в чужбина и ако победите татуировка, оставете я да донесе не само красота, но и полза..

Дарете кръв, ако нямате инфекциозни заболявания и свежи релефни рисунки по тялото. Кръвта на човек с отрицателна група няма да спаси живот. Имате възможност да направите такъв акт - направете.

Приятелите и семейството трябва да знаят рядкостта на вашия случай. Предупредете ги, тъй като това са първите хора, които могат да дадат точна информация на лекаря за жертвата..

Гривни, верижки, висулки с гравиране, те също могат да предупредят лекаря за уникалността на състава на вашата кръв. Вземете метална гривна и вземете гравиране.

Бдителност и предпазливост. Банален, но валиден съвет - бъдете внимателни и дайте ясен отчет на действията си, за да не изпаднете изобщо под хирургическия нож.

Защо отрицателният Rh фактор е лош при жените?

Отрицателната кръвна група при жените всъщност е труден случай и може да донесе редица неудобства и опасности при планирането на бременност. Ако в тялото й се срещнат два противоположни резуса, ще възникне резус конфликт. Този процес започва през 3-ия месец на бременността, когато ембрионът освобождава своите червени кръвни клетки в кръвта на майката. Възможна е смърт на плода или майката. Отрицателният резус при жените може да не повлияе на плода по време на първата бременност, тъй като тялото не произвежда достатъчно антитела, но в бъдеще трябва да бъдете внимателни и да се консултирате с лекар. Бременни жени от партньори с една и съща кръвна група (отрицателна) - няма от какво да се страхувате.

Освен това е възможно да се извърши профилактика и да се забрави за страха и притесненията. За целта лекарите предписват специални лекарства за кръвни фактори. Един от тях е имуноглобулинът. Лекарството ще унищожи антитела с положителен Rh и няма да им позволи да влязат в контакт с един еритроцит.

Предписвайте лекарство, като се фокусирате върху:

 • 27-28 седмици от бременността.
 • След раждането на бебе с положителен резус фактор.
 • След цезарово сечение.
 • За кръвопреливане на жени.
 • Ако стомахът е бил наранен по време на бременност.

Понякога жените отиват в болница и прекарват там от 3 месеца на бременността до 9 месеца под строг надзор. Това се прави с цел предпазване на майката и плода от сблъсъка на техните фактори. Или когато антителата на майката вече са се развили срещу червените кръвни клетки на бебето.

Rh отрицателна кръв, интересни факти:

 • Чешки учени проведоха изследвания и направиха заключение. Rh-отрицателните мъже често страдат от психични разстройства, алергии.
 • Американският изследовател Брад Щайгер откри резултатите от последните тестове на хематолози. Той имаше въпрос: „Човекът произлиза от маймуна, всички примати имат Rh положителен, защо има хора с отрицателен? Възможно ли е техните предци да са били неземни? ".

Независимо от кого идваме, е необходимо да познавате организма си и неговите характеристики. Ето защо, ако не познавате Rh, задайте въпрос на родителите си или направете клиничен анализ. Помогнете и дарете кръв за даряване, тъй като няма толкова много Rh-отрицателни здрави хора и търсенето на кръвта им е много голямо.

Коронавирусът е създаден с безвъзмездни средства от правителството на САЩ

Как Русия ще свали "супер ракетите" на Тръмп

Съвети за хора с отрицателен Rh фактор

Какво знаем за биографията на Найла Аскер-заде

Александър Новиков: След като осъди Ефремов, настоявам такива престъпления да бъдат разглеждани от управляващите и техните деца

Съвети за хора с отрицателен Rh фактор

Руският COVID-19 има странна странична реакция: лекарите падат от прозорци, а служителите докладват за успехи в борбата с коронавируса

Подкрепете ни - единственият източник на разум в този труден момент

Остани с нас. Добавете ни към своите източници и се абонирайте за нашите социални мрежи.

Аргументи на седмицата → Най-четени

Александър Новиков: След като осъди Ефремов, настоявам такива престъпления да бъдат разглеждани от управляващите и техните деца

Какво знаем за биографията на Найла Аскер-заде

Руският COVID-19 има странна странична реакция: лекарите падат от прозорци, а служителите докладват за успехи в борбата с коронавируса

Военноисторическият музей-резерват в Севастопол поднови работата си

Коронавирусът е създаден с безвъзмездни средства от правителството на САЩ

Как Русия ще свали "супер ракетите" на Тръмп

Каква е опасността от отрицателен Rh фактор при жените

Терминът „резус фактор“ е въведен по-късно, в средата на 20-ти век, когато вече е бил натрупан достатъчен запас от знания. Кръвта, с наличието на такъв протеин, се нарича Rh - положителна, ако липсва - Rh отрицателна. В по-голяма степен конфликтът на Rh протеина е присъщ на европейците, около 15% от жителите на светлата кожа нямат този протеин. Във всекидневния живот човек изобщо не страда от отсъствието си, изключение са екстремните ситуации, когато спешно се изисква кръвопреливане. На човек с отрицателен Rh фактор е позволено да прелива еднаква кръв, в противен случай може да се провокира появата на шок от кръвопреливане с фатален изход. Но вероятността от подобни събития не е голяма и например много мъже дори не знаят дали са собственици на този протеин или не. Но отрицателният Rh фактор на кръвта при жените предизвиква безпокойство.

Опасност за детето

Разбираемо е, че всяка жена е бъдеща майка и ако тя има отрицателна Rh кръв, а плодът, напротив, има конфликт между майчината кръв и Rh протеина на бебето. Възниква ситуация, когато имунитетът на бременна жена възприема Rh протеина на нероденото дете като враждебен агент, в кръвта се произвеждат антитела, които могат да преминат през плацентарната бариера и да убият кръвните му клетки. В резултат на това има Rh конфликт по време на бременност при жените..

Таблица на вероятността за Rh-конфликт

Какво влияе отрицателният Rh фактор при жената по време на бременност? Детето развива мозъчна хипоксия, възможна е патология на сърдечния мускул, разрушаването на еритроцитите и заедно с тях хемоглобин води до развитие на хемолитична болест и до повишаване на билирубина, което също влияе отрицателно върху развитието на плода.

С ненавременна помощ, резус-конфликтът по време на бременност води до спонтанни аборти, мъртво раждане, патология на развитието. Развитието на Rh-конфликта при жената е право пропорционално на броя на бременностите, важно е и кои гени е наследило бебето.

Благоприятни и отрицателни комбинации от протеини

Жена, регистрирана при гинеколог, се подлага на много тестове, задължително е да се определи кръвната група и Rh фактора, тъй като отрицателният Rh фактор при жената по време на бременност е пряка заплаха за нейното бебе.

Помислете за комбинациите и несъвместимостите между майката и бебето и вероятния резултат:

 • Най-често срещаната комбинация е, когато и майката, и нейното бебе показват Rh-положителна реакция.
 • Бременността е спокойна при майка с Rh отричане при липса на плод.
 • Жена с положителен резус фактор може лесно да понесе бебе с отрицателен.

Rh-конфликтът се проявява, когато майката няма протеин в кръвта, а детето, напротив, има положителен Rh. За първата бременност рискът от Rh-конфликт по време на бременност е само 1,5%, докато при втората бременност се увеличава до 70-75%.

Опасности за първа бременност

Rh-конфликт при бременна жена за първи път е възможен само когато кръвта на жената е влязла в контакт с Rh-положителна кръв, ако стане неподходяща за кръвния фактор, например по време на предишни медицински процедури, по време на някои инструментални изследвания на плода. В този случай женското тяло е алергично и то стартира системата антиген-антитела.

До края на бременността обаче количеството на антителата в кръвта не достига тревожна концентрация и дори да навлязат в тялото на детето, те не причиняват значителна вреда и бебето обикновено се ражда здраво.

Рискове за втора бременност

Второто бременно бебе е изложено на значителен риск, тъй като антителата, произведени по време на първата бременност, продължават да циркулират в кръвта на майката. Веднага след като имунните клетки на майката разпознаят чужд агент в зараждащия се организъм, системата антиген-антитяло веднага влиза в сила. Важното е, че жената не се притеснява от никакви симптоми, здравето й не претърпява промени.

Опасността от Rh конфликт по време на бременност

При плода на майката по време на ултразвуково сканиране се появяват живи симптоми:

 • воднянка на мозъка дава размити контури на главата
 • големи количества течност се събират в гърдите и корема
 • разширено сърце и черен дроб
 • стените на плацентата са удебелени, снабдяващите вени са подути.

Как се определя Rh фактора при плода?

Не толкова отдавна, за да се установи Rh фактора при дете и да се направи прогноза за Rh-конфликт, беше използван доста рисков и болезнен метод за вземане на кръв от пъпната връв. Понастоящем тази информация може да бъде получена чрез вземане на кръв от вена от майка.

Анализ за определяне на резус при дете се извършва чрез изследване на ДНК на детето, която циркулира в кръвта на майката и позволява да се определи наличието на резус антиген. Ако детето има положителен тест, броят на майчините антитела се проверява ежемесечно, като се наблюдава растежа им.

Профилактика и лечение

Ако кръвен тест за откриване на Rh протеин в плода дава положителен резултат, се предприемат превантивни мерки, които дават реална възможност детето да се развива нормално, а жената - да има здрави деца.

Важно е бременната жена да следва стриктно инструкциите на лекаря:

 • Тест за антитела се извършва два пъти по време на бременността, но ако е необходимо, много по-често.
 • Наблюдение на състоянието на детето чрез ултразвуков метод.
 • По решение на лекаря се предписва анитрезус имуноглобулинов препарат. Ваксинация се прави на жени без антитела на 28 гестационна седмица. Същата ваксинация се извършва, ако бременността завърши със спонтанен аборт или медицински аборт.
 • Ако се открият антитела в кръвта на бременна жена, безсмислено е да се ваксинира. И ако има заплаха за състоянието на детето, се повдига въпросът за преждевременното раждане.

Ако Rh-конфликтът при бременна жена вече се е развил, ваксинацията не е в състояние да помогне, по същия начин използваният някога метод за пречистване на кръвта сега се признава за неефективен. Единственото нещо, което може да спаси дете, е сложна процедура за кръвопреливане на плода, но ако времето позволява, най-доброто решение ще бъде разрешение от бременност.

Заключение

Отрицателният Rh фактор на кръвта на жените по време на първата бременност рядко води до появата на Rh-конфликт. Разликата в наличността на Rh протеин не засяга детето и завършва с успешна доставка.

За жена без Rh фактор първата бременност има решаваща роля..

Отрицателният Rh фактор при жената по време на втората й бременност, почти винаги, е значителна заплаха за здравето на бебето и не можете да направите без медицинска помощ.

Но с отговорно отношение на самата майка и компетентната работа на специалист, бебето ще се роди здраво и навреме. Надяваме се да разберете до какво може да доведе отрицателен резус фактор при жените по време на бременност за първи и втори път..

'' Кръвни врагове ''. Бременност и резус-конфликт

Отрицателен Rh фактор при бременна жена, Rh-конфликт

На повечето от нас едва ли се е налагало да се замислят какъв е Rh факторът. Това не е изненадващо: в края на краищата в обикновения живот неговото присъствие или отсъствие не води до никакви болезнени последици. Този въпрос става актуален само когато става въпрос за бременност..

Rh факторът е протеин (или Rh антиген), който се намира на повърхността на червените кръвни клетки - човешките червени кръвни клетки. За първи път е идентифициран при резус маймуни, откъдето е получил името си. Учените откриха Rh фактора преди около 70 години. Откритието им помогна да се определи, че някои хора имат същия този Rh фактор и съответно са Rh положителни. В друга част на човечеството Rh фактор не е открит; такива хора се считат за Rh отрицателни.

Rh факторът се наследява като силна, доминираща черта. Ето защо мнозинството (около 85%) от хората го имат. Кръвта на тези хора е Rh положителна. Останалите 15% нямат - имат Rh отрицателна кръв. По този начин Rh положителната кръв означава наличието на Rh протеин (или Rh фактор), а Rh отрицателната кръв означава липса на този фактор..

Отрицателният резус фактор не се усеща от човек по никакъв начин в ежедневието. По време на бременност обаче несъответствието между Rh-принадлежността на майката и плода може да причини така наречения Rh-конфликт..

Потенциален риск
Резус на бащатаРезус на майкатаРезус бебеВероятност за конфликт
плюсплюс75% плюс, 25% минусНе
плюсминус50% плюс или 50% минус50%
минусплюс50% плюс или 50% минусНе
минусминусминусНе

Конфликт: кой е виновен?

Rh сенсибилизация (Rh конфликт) е производството на антитела в тялото на Rh отрицателна майка към антигени на феталната Rh система, т.е. към протеин, разположен върху еритроцитите на детето.

Проблемът може да възникне само когато бъдещата майка е Rh-отрицателна, тоест няма Rh фактор в кръвта й, а бъдещият баща е Rh-положителен едновременно (Rh фактор се определя в кръвта му), тогава бебето може да наследи Rh от него - принадлежност. По този начин бебето, подобно на баща си, ще бъде Rh-положително (Rh фактор ще се образува в кръвта му). Формирането на Rh-принадлежността на бебето завършва до 8-та седмица от бременността.

Оказва се, че бъдещата майка носи бебето си, което се различава от нея по наличието на Rh фактор в кръвта, докато самата тя няма този Rh фактор. Имунната система на майката разпознава чужд протеин - Rh фактора на бебето - и започва да се бори с него. Борбата срещу "врага" се провежда по следния начин: тялото на майката отделя Rh антитела, които започват да атакуват еритроцитите на плода.

Резултатите от тази борба могат да бъдат много ужасни. Червените кръвни клетки (еритроцитите) в кръвта на плода се унищожават и убиват. В резултат на това общият брой на червените кръвни клетки на трохите намалява и той развива анемия (анемия). Унищожавайки, феталните еритроцити отделят билирубин - вещество, което е токсин за бебето. Циркулирайки в кръвта на бебето, билирубинът го отровява и парализира жизнените органи на тялото на детето. Това състояние се нарича фетална хемолитична болест. Без специфично и своевременно започнало лечение плодът може да умре, следователно подозрението за развитие на Rh-конфликт е индикация за хоспитализация в специализирана клиника.

Важно е да се разбере, че такива сериозни усложнения на бременността като Rh конфликт и хемолитична болест на бебето се появяват само в един случай - ако бъдещото бебе има Rh отрицателна майка и Rh положителен баща. Но дори и при Rh-позитивен баща е много възможно (до 50% вероятност) бебето да бъде Rh-отрицателно, подобно на майка си, и никакви усложнения не го заплашват!

Във всички останали случаи:

 • баща и майка са Rh положителни,
 • баща и майка са Rh отрицателни,
 • бащата е Rh-отрицателен, майката е Rh-положителен - развитието на Rh-конфликт и хемолитична болест на плода е невъзможно.

Трябва да се каже, че дори ако се развие Rh-положително дете, Rh-отрицателната майка не развива непременно Rh-конфликт, т.е. в този случай антителата към еритроцитите на плода не винаги ще се образуват в тялото на майката. При Rh-отрицателна жена, която забременява за първи път в живота си, рискът от развитие на Rh-конфликт е само 10%. При липса на усложнения (образуване на антитела) при първата бременност, същата степен на риск (10%) остава при следващата бременност..

Дори Rh антитела да бъдат открити в кръвта на бременна жена, това не означава 100% риск от фетални заболявания, защото бебето има толкова много защитници. Има специални биологични филтри в кръвта на бъдещата майка, във водите около бебето и, разбира се, в основния орган на бременността - плацентата. Тези филтри блокират Rh антитела, като ги улавят и не позволяват по-нататъшно до бебето. Ефективността на такава защита обаче до голяма степен зависи от общото здравословно състояние на бъдещата майка и хода на бременността. За съжаление, хроничните заболявания на бременна жена (предимно инфекции) и усложненията на бременността (заплаха от прекратяване, токсикоза, частично отлепване на плацентата) намаляват ефективността на защитата и увеличават риска от развитие на Rh-конфликт. Обикновено по време на бременност малко количество фетална кръв навлиза в кръвообращението на майката, което е недостатъчно за сенсибилизация, но при наличие на кръвоизлив, артериална хипертония, по време на акушерски манипулации и вътрематочни интервенции, обемът на феталната кръв, постъпващ в кръвта на жената, се увеличава. Така че провеждането на инвазивни проучвания по време на бременност (техники, включително микропункция на феталния пикочен мехур и събиране на фетални клетки, пъпна връв, плацента на фетални води) увеличава риска от развитие на Rh-конфликт и фетална хемолитична болест. Също така, голям обем кръв попада в кръвта на жената по време на изкуствен или спонтанен аборт и цезарово сечение.

Rh антитела при жена, чиято кръв не съдържа Rh фактор, могат да се образуват по време на аборт: спонтанен аборт (спонтанен аборт), медицински аборт и с развитието на извънматочна бременност. Честотата на антителата при различни видове аборти е около 3%. Тези антитела циркулират в кръвта на жената през целия й живот и могат да причинят Rh-конфликт по време на следващата бременност, дори след много години. В резултат на това следващата бременност може да доведе до фетална хемолитична болест или спонтанен аборт..

Всички бъдещи майки трябва да помнят колко е важно да поддържат първата си бременност с отрицателен резус фактор. Когато обмисляте дали да прекъснете първата бременност, помислете за възможните усложнения, тежестта на хемолитичната болест, сложността на нейното лечение, спонтанен аборт при следваща бременност и големия риск от бездетие! Може би това ще бъде сериозен аргумент в полза на запазването на бременността, ще помогне да запазите бъдещото бебе здраво и ще ви даде щастие..

Предотвратяване на Rh-конфликт

Когато планирате бременност, наред с други неща, трябва да установите вашата кръвна група и Rh принадлежност. В случай, че Rh фактор не е открит (т.е. бъдещата майка е Rh отрицателна), е необходимо да се установи Rh фактор на бъдещия баща. Във всеки случай трябва да се регистрирате не по-късно от 7-8 седмици от бременността - това ви позволява своевременно да започнете прегледа на бъдещата майка и да предотвратите развитието на много усложнения.

Веднага след регистрацията в предродилната клиника на Rh-отрицателна бъдеща майка ще бъде назначен специален кръвен тест. Това е анализ за откриване на Rh антитела в кръвта й и тяхното количество или титър на антителата. Ако не бъдат открити антитела, следващия път, когато кръвта се изследва за антитела на 18-20 седмици, след това ежемесечно. При липса на Rh антитела и успешното развитие на бременността на 28 седмици, жената се инжектира със специално лекарство, което предотвратява производството на антитела в кръвта на Rh-отрицателна майка. Това лекарство се нарича резус имуноглобулин. След инжектирането на лекарството кръвта вече не се тества за антитела.

Ако се открият антитела или бременността се повтори, след приключване на предходна бременност не е бил прилаган анти-Rh имуноглобулин, аборти или медицински аборти или са родени Rh-положителни деца - редовните антитела се определят ежемесечно до 32-та седмица на бременността. От 32-ра до 35-та седмица на бременността този анализ се извършва вече два пъти, а след 35-та седмица кръвта се проверява за антитела веднъж седмично - до самото раждане. Когато се появят антитела, се определя техният титър.

Ако Rh антитела бъдат открити на всеки етап от бременността, бъдещата майка се изпраща за изследване в клиника, специализирана в проблема с Rh-конфликта. Ако антитела не бъдат открити, бременната жена продължава да се наблюдава в обикновена предродилна клиника, като редовно повтаря теста за антитела.

След раждането на бебето и преминаването на пъпната връв, кръвта от пъпна връв се взема директно в родилната зала, за да се определи Rh фактора на бебето. Ако новороденото, подобно на майка си, се окаже Rh-отрицателно, няма риск от развитие на хемолитична болест. В случай, че бебето е наследило положителен резус от бащата, на родителя се прилага друга доза имуноглобулин. По този начин се гарантира предотвратяването на резус-конфликт при следващата бременност. Лекарството, необходимо за тази процедура, се прилага в рамките на 48 часа след раждането. Това лекарство трябва да бъде във всички родилни болници; дава се на всички Rh-отрицателни жени, които не са имали антитела по време на раждането. Но ако знаете, че вероятно ще ви е необходимо въвеждането на имуноглобулин, тогава е по-добре предварително да попитате дали има лекарство в болницата, където ще раждате. След раждането трябва да попитате какъв Rh фактор има вашето бебе и ако той е положителен, тогава дали сте инжектирани с имуноглобулин. По-добре е това да се направи в пръчката, през първите 2 часа след раждането.

Rh-отрицателна жена без явления на сенсибилизация (откриване на антитела, показващи появата на Rh-конфликт) може да роди в обикновен родилен дом, който няма специализация в управлението на бременност и раждане при Rh-конфликт.

Как да победим хемолитичната болест?

Ако се открие хемолитично заболяване на плода (увеличаване на броя на антителата в кръвта), бременната жена е хоспитализирана в патологичното отделение на специализирано майчинство. Допълнителен преглед се извършва в родилния дом. Състоянието на плода се оценява с помощта на ултразвук, доплер и кардиотокография. Тези изследвания също помагат при идентифицирането на първите признаци на Rh-конфликт. В резултат на началната атака на майчините антитела плацентата се сгъстява, количеството на феталната течност се увеличава, а черният дроб и далакът на бебето се увеличават. Такива прояви на Rh-конфликт се откриват лесно с помощта на ултразвук.

Две други проучвания - доплерометрия и CTG - позволяват функционална оценка на състоянието на бебето, с други думи, за проследяване на неговото благосъстояние. Доплер изследването е вид ултразвук, който определя нивото на притока на кръв в маточните артерии, плацентата и съдовете на пъпната връв. Неговият растеж и развитие зависи от кръвообращението между майката и бебето, тъй като с кръвта плодът получава кислород и хранителни вещества. С развитието на Rh-конфликт, плацентарният кръвен поток се влошава.

CTG или феталното кардиомониторинг е хардуерно проучване, което ви позволява да проследявате и записвате феталния сърдечен ритъм (HR) на специална лента. Сърдечните тонове на трохите са основният показател за неговото благосъстояние. Чрез увеличаване или намаляване на сърдечната честота може да се подозира общо влошаване на благосъстоянието на плода.

При наличие на индикации (бързо увеличаване на броя на антителата, значителни страдания на плода) се извършва кордоцентеза - въвеждане на игла в съдовете на пъпната връв на бебето и вътрематочна кръвопреливане на плода.

Процедурата се извършва по следния начин: под контрола на ултразвук, през предната коремна стена на майката с помощта на катетър те проникват във вената на пъпната връв и преливат плода от 20 до 50 ml от препарата на донорната Rh-отрицателна кръв от група I. Тази мярка помага за отслабване на имунния отговор на организма на бъдещата майка. Този ефект може да бъде постигнат поради намаляване на относителния брой Rh-положителни еритроцити. Благодарение на това състоянието на бебето се подобрява и бременността се развива безопасно. Вътрематочната трансфузия може да се извършва многократно до 34-та седмица от бременността. След този период плодът се счита за жизнеспособен и при необходимост се решава въпросът за ранно раждане.

За лечение на хемолитична болест на плода се използват и следните методи:

Плазмаферезата е техника за пречистване на кръвта. С плазмафереза ​​токсините и патологичните продукти се отстраняват от плазмата (течната част на кръвта). За целта първо се взема кръв и след това се връща през плазмен филтър..

Плазмена имуносорбция - методът се основава на заредените ™ молекули вредни продукти, съдържащи се в кръвта, които при преминаване през сорбента (активен въглен) се „залепват“ за него. Кръвта се прекарва през филтри за въглища и се връща в пречистен вид.

Имплантация на кожна присадка - парче от кожата на бъдещия татко се „имплантира“ на жена му през последните 3 месеца от бременността. Подобна е на пластичната хирургия (както при лечението на тежки изгаряния). Когато кожната клапа на бъдещия татко започне да „пуска корени“ на ново място, тялото на майката я разпознава като чужда тъкан. Това е един вид червена херинга: имунитетът на бременна жена хвърля цялата си сила в борбата срещу по-извънземен агент. В същото време производството на антитела към Rh на бебето е намалено, което прави възможно удължаването на бременността.

Антилимфоцитният имуноглобулин е лекарство, което причинява частично унищожаване на имунните клетки на майката. Имунитетът на бременната жена намалява, което води до намаляване на производството на антитела и подобряване на състоянието на бебето..

Изследването и лечението на резус-конфликт между майката и плода се извършва само в специализирана болница. Изборът на метода на лечение се определя от лекаря. С навременното започване на лечението прогнозата за мама и бебе е благоприятна.

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.