През цялата бременност съм загрижен за опасностите от кафето, от което не мога да се принудя да откажа! Но след като прочетох тази статия, реших да премина към цикория! Прочетете го, IMHO съвсем разумно обяснява защо си струва да се откажете от тази напитка по време на бременност!

Черно и горчиво, но вкусно и ароматно! Кафето завладя сърцата на много хора по цялата планета. Той представлява не само гастрономически, но и научен интерес. Учени от цял ​​свят се опитват от много години да разкрият всички тайни на тази мистериозна напитка, но напразно. Всеки път, когато откриете нещо ново за себе си, кафето оставя много загадки неразгадани..

Дори въпросът за ползите и опасностите от тази напитка все още остава без категоричен отговор. Надеждно е установено, че кафето е едновременно здравословно и вредно. Но все пак кой мащаб надвишава - трудно е да се каже. Едва ли обаче някой ще се заеме да твърди, че всяка вреда по време на бременност е изключително нежелана, дори толкова вкусна и понякога полезна като кафето..

Ако сте свикнали да се събуждате с чаша ароматно кафе и никоя от вашите срещи - независимо дали са делови или лични - не минава без пиене на кафе, тогава тази новина е разочароваща за вас. От момента на бременността трябва значително да намалите количеството кафе, което пиете на ден, и честно казано, по-добре е изобщо да го изключите, докато носите и хранете дете. И ето защо.

Всички знаят, че кафето има стимулиращ ефект върху централната нервна система. Прекомерната възбудимост може да повлияе зле на съня, настроението на бъдещата майка, както и на работата на вътрешните органи и системи. Пиенето на кафе води до повишено отделяне на урина поради ускорената работа на бъбреците (и следователно до дехидратация), пет пъти увеличава стомашната секреция на солна киселина и удвоява секрецията на слюнчените жлези, дразни лигавицата на стомашно-чревния тракт, увеличава дишането и сърдечната честота, повишава кръвното налягане. Кафето премахва от тялото калций и други необходими микроелементи (желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий) и не само го отстранява, но предотвратява неговото усвояване. Несъмнено бременната жена изобщо не се нуждае от такова влияние. Но това, което ви прави още по-внимателни, е способността на кафето да влияе на репродукцията. Доказано е, че консумацията на тази напитка в големи количества е пряко свързана с трудности при зачеването. Повече от три чаши кафе на ден могат да действат като „контрол на раждаемостта“. Ето защо на двойките, планиращи бременност, се препоръчва да изключат консумацията на кафе. За тези, които вече са забременели, това важи в смисъл, че редовната консумация на кафе провокира тонуса на матката и следователно увеличава риска от спонтанен аборт.

Бързаме да ви уверим, че този ефект се упражнява от 2-3 или повече 150-грамови чаши кафе дневно. Ето защо, ако пиете по няколко глътки веднъж седмично за удоволствие, не се притеснявайте твърде много. Ако обаче можете да устоите, лекарите настоятелно препоръчват, тогава е по-добре да не го пиете изобщо. И е трудно да се отделят най-нежеланите седмици или месеци от бременността. Някои учени твърдят, че е категорично невъзможно да се пие кафе през първия триместър, други след 20 седмици и след това. И има изследвания, доказващи, че третият триместър е особено опасен в този смисъл, когато нервната система на детето стане много чувствителна към кофеина. Във всеки случай не забравяйте това: като всяка друга течност, попаднала вътре в бременна жена, кафето прониква през плацентата към бебето. В същото време плацентарните съдове са стеснени, кислородът се доставя на плода по-трудно (както всички хранителни вещества като цяло), а оттам и хипоксия. Освен това има доказателства, че консумацията на кафе по време на бременност може да причини диабет при неродено дете..

Друго не толкова опасно, но все пак нежелано свойство на кафето по време на бременност е потискането на апетита. Това е доста задоволително (особено със сметана и захар), но абсолютно не питателна напитка, поради което жената може да откаже необходимото "нормално" хранене.

Така че кафето има отрицателен ефект върху здравето на жената и развиващия се плод, провокира усложнения по време на бременност и раждане и влияе върху състоянието на новородените деца. Тъй като метаболизмът на кафето се забавя по време на бременност, той циркулира в кръвта по-дълго и отнема повече време, за да действа. Интересното е, че не всичко по-горе е причинено от кофеин. Някои изследвания доказват, че консумацията на чай например в същия кофеинов еквивалент не причинява редица усложнения. Това предполага, че други вещества, съдържащи кафе, все още не са изследвали вредното въздействие върху хората. Въпреки че трябва също така да се има предвид, че много от жените пият кафе непременно с цигара и това значително увеличава рисковете.

Така че можете да пиете кафе по време на бременност. Въпросът е различен: необходимо ли е? И струва ли си риска за чаша от тази спорна напитка?

 • Алкалоидът кофеин (1,3,7 триметилксантин) е растително вещество, което има стимулиращ ефект върху нервната система.
 • Кофеинът се съдържа в чая, кафето, колата, както и в шоколада и какаото.
 • Ако бременна жена пие 4 до 7 чаши кафе на ден, рискът от смърт на плода е 33%.
 • Британски учени са изчислили, че консумацията на 100 милиграма кофеин на ден по време на всеки триместър на бременността, което е еквивалентно на една чаша кафе, води до средна загуба на тегло от 50 грама при новороденото, а консумацията на повече от 300 милиграма кофеин води до загуба на тегло от 70 грама. Такова "поднормено тегло" в теглото може да повлияе на здравето на бебетата през първите дни от живота.
 • Ако все още е трудно да се откаже, тогава количеството консумиран кофеин не трябва да надвишава 200 милиграма на ден, което съответства на 283 грама кафе или 700 грама чай. Тоест, две чаши кафе на ден е границата..

Могат ли бременните жени да пият кафе в ранните и късните етапи

Тази статия разглежда кафето по време на бременност. Ще ви кажем дали можете да го пиете през 1-ви, 2-ри и 3-ти триместър, как влияе на плода. Ще научите за ползите и опасностите от продукта, отзиви на лекари и тези, които са пили кафе, докато носят дете, и как можете да го замените.

Ефектът на кафето върху женското тяло

Кафето е тонизираща напитка, която може бързо да прогони съня и да ви зареди с енергия. Съдържа голямо количество ароматни вещества, които придават на напитката уникален аромат..

Можете да пиете кафе не повече от 4 чаши на ден

Съставът съдържа и алкалоиди - тонизиращи съединения, които осигуряват прилив на енергия след всяка чаша кафе. Важно място сред тях заема кофеинът, чиято концентрация зависи от вида на кафето. Средно в една кафена лъжица смляно кафе има около 0,2 г кофеин..

Също така ароматният продукт съдържа много витамини, минерални соли и въглехидрати. Трябва да се отбележи, че химическият състав на кафе на зърна не е напълно изяснен, поради което повечето компоненти все още не са идентифицирани..

Интересен факт: 100 г кафе могат да осигурят 50% от дневната нужда на човек от рибофлавин, фосфор, желязо и витамин D; до 20% - въглехидрати, аминокиселини, калций и натрий; до 132% от дневната стойност на ниацин.

Такъв богат химичен състав има както ползи, така и вреди за човешкото тяло. Ефектът му върху жената директно зависи от обема на изпитата напитка и личните характеристики на тялото..

Ползите от кафето в случай на умерена консумация (не повече от 3 чаши на ден) се дължат на факта, че продуктът:

 • подобрява настроението;
 • зарежда с положителна енергия;
 • повишава концентрацията и работоспособността;
 • предотвратява развитието на кариес;
 • активира червата;
 • нормализира състоянието с вегето-съдова дистония, хипотония;
 • проявява антиоксидантни ефекти;
 • свежда до минимум вероятността от образуване на злокачествени тумори, сърдечно-съдови патологии;
 • подобрява състоянието по време на обостряне на бронхиална астма.

Понякога кафето става най-безопасният продукт при ниско кръвно налягане, особено в ранните етапи на раждането на дете.

Полза и вреда

При липса на здравословни проблеми и умерена консумация на напитката, тя не вреди на здравето, а само носи ползи. Бъдещите майки, страдащи от хипотония и вегето-съдова дистония, могат да пият слабо кафе и само сутрин след закуска.

Полезно е да пиете напитка през 2-ри триместър, особено ако бременната жена има оток. Кафените зърна имат добър диуретичен ефект, поради което извеждат излишната течност от тялото, премахвайки подпухналостта. Подобна техника е приемлива при липса на гестоза, анемия и протеини в урината..

Тук свършват полезните качества на кафето за бременни жени. Вредата от напитката може да се прояви на всеки етап от бременността, включително 3-ти триместър, и се изразява в следното:

 1. Поради диуретичния ефект калцият, фосфорът и калият се измиват от тялото. Това е изпълнено с проблеми с развитието на скелета при плода и остеопороза при бременната жена..
 2. Ако пиете повече от 4 чаши кафе на ден през втория триместър, това застрашава ниското тегло на бебето при раждане.
 3. Кофеинът повишава кръвното налягане, което стеснява кръвоносните съдове и съдовите клетки на плацентата. Всичко това води до фетална хипоксия и фетоплацентарна недостатъчност..
 4. Всички вещества, съдържащи се в кафето, са в състояние да проникнат през плацентарната бариера, което кара детето да промени сърдечната честота.
 5. Ако пиете кафе с хипертония, това може да доведе до спонтанен аборт..
 6. Предозирането на кофеин провокира нервно пренапрежение при бременна жена, както и нарушения на съня, агресивност, тревожност и раздразнителност.

Защо бременните жени се отнасят към кафето по различен начин

В случая, когато една жена е била безразлична към кафето преди зачеването, тогава, като правило, нищо не се променя по време на раждането на дете. А в някои случаи може да се наблюдава дори неговата непоносимост, особено по време на токсикоза. Миризмата на кафе може да причини затъмнения, лек дискомфорт и дори повръщане.

Германски учени са провели проучване, според което жените любители на кафе често имат проблеми със зачеването. Поради тази причина на етапа на планиране на бременността е по-добре да премахнете тази напитка от вашата диета..

Но защо някои жени не могат да си откажат кафето, консумирайки го в големи количества? Това се дължи на няколко причини:

 1. Желание редовно да получавате енергийно „презареждане“. Може да не ви се струва вярно, че кафето води до пристрастяване заедно с цигарите и енергийните напитки. След като кофеинът навлезе в тялото, той се абсорбира в кръвта и достига мозъка, стимулирайки синтеза на допамин, невротрансмитер, който предизвиква чувство на радост и бодрост. Този ефект трае само няколко часа, след което тялото се нуждае от допълнителна порция кофеин..
 2. Липса на желязо в организма - това състояние провокира хипоксия при бременната жена и плода, загуба на сила и влошаване на благосъстоянието. В такъв случай трябва да се консултирате с лекар, след потвърждаване на диагнозата, да се подложите на необходимото лечение и да не подобрявате благосъстоянието си с кафе напитка.

Кафето е ободряваща напитка, която има противопоказания

Колко кафе можете

Бременността е период, в който трябва да внимавате за диетата и здравето си. Ако преди зачеването една жена можеше да си позволи да води грешен начин на живот и да се храни зле, сега това не може да се направи. Експертите препоръчват да се въздържате от кафе по време на бременност, тъй като това се отразява негативно на тялото на бременната жена и състоянието на плода.

Според проучвания прекомерната консумация на ароматна напитка в ранните етапи на бременността може да доведе до спонтанен аборт, а в края на бременността може да причини преждевременно раждане. Но такива последици възникват само когато бременна жена наистина пие много кафе. Например, чаша кафе, изпито от ниско кръвно налягане, няма да доведе до такива усложнения..

За да отговорят на въпроса дали кафето е възможно за бременни жени, учени от Дания проведоха експеримент. Според получените резултати, жената в положение може да пие до 150 mg кафе, без да навреди на здравето си. Такъв обем на продукта ще подобри благосъстоянието, ще даде сила, ще повиши кръвното налягане и няма ефект върху бебето в утробата..

Подобни изследвания бяха проведени с съвместното участие на европейски, американски и австралийски учени. Въз основа на резултатите, през 2010 г. те направиха препоръки, според които можете да консумирате до 200 г кофеин на ден, което се равнява на 2 чаши кафе..

Трябва да се отбележи, че тази доза е приложима само за жени, при които бременността протича без усложнения. При наличие на бъбречни и чернодробни патологии, както и анемия, е по-добре изобщо да не се пие кафе. Напитката е особено опасна през 3 триместър при наличие на силно прогресираща гестоза.

Как се пие кафе

Има определени правила за пиене на кафе на зърна по време на раждането на дете. Ето ги и тях:

 1. Пийте напитката само след хранене, тъй като яденето на гладно дразни лигавицата на стомаха, което води до гадене, киселини и болка в този орган.
 2. Препоръчително е кафето да се разрежда с натурална сметана или мляко. Тази процедура ще намали силата на напитката и ще попълни запаса от калций..
 3. Ако пиете кафе, помислете за съдържанието на кофеин в други храни, които консумирате..
 4. Поради факта, че кафето се дехидратира, след всяка чаша напитка трябва да изпиете 3 чаши минерална вода, за да нормализирате водния баланс.

Видове кафе

Тъй като магазините предлагат широка гама кафе, трябва да разберете кой сорт е най-добре да използвате по време на бременност. Експертите съветват да се пият само натурални кафе на зърна поради факта, че в тях няма добавки..

По-долу ще разгледаме основните видове кафе, за да разберем какво можете и какво не можете да пиете..

Естествено кафе

В продажба се предлагат кафе на зърна или смлени, с различна степен на смилане, като смес или определен вид. Можете да изберете този, който ви харесва най-много. В същото време вземете предвид факта, че степента на печене на зърната влияе върху силата на напитката..

Продължителното пържене увеличава обема на алкалоидите. Поради тази причина кафето трябва да бъде леко изпечено. Също така трябва да вземете предвид факта, че колкото по-малък е смилането, толкова по-богат е вкусът на напитката..

Всички кафета имат няколко вида: робуста и арабика. Робуста е с високо съдържание на кофеин и не вкусва добре. Арабиката има по-ниска якост, докато има деликатен вкус и аромат.

Безкофеиново кафе

В продажба можете да намерите кафе с етикет "без кофеин", но това е чиста измама. Въпреки че зърната се преработват до по-ниски нива на кофеин, невъзможно е да се премахне напълно..

В допълнение, повечето експерти са единодушни в мнението, че подобен продукт представлява опасност за хората, тъй като различни разтворители се използват за елиминиране на кофеина. Въз основа на проведените проучвания, ако пиете кафе, което е било подложено на процедурата за безкофеинизация, това води до образуване на атеросклероза.

Такъв продукт е с лош вкус, безвкусен и без мирис. Поради тази причина е по-добре да не консумирате такъв продукт, а да обърнете внимание на естествените сортове, които съдържат малко кофеин..

Разтворимо кафе

Някои хора смятат, че разтворимото кафе е безвредна напитка, тъй като съдържа малко кофеин. Това е фундаментално погрешно, тъй като този тип кафе се прави от сортирани зърна робуста. В същото време концентрацията на кофеин може да надвиши тази на редовно свареното кафе..

Също така недостатъците на този тип продукти включват неопределен състав. Според специалистите този вид кафе съдържа не повече от 25% от кафения екстракт, останалото е химическа добавка. Такъв продукт не може със сигурност да се нарече естествен..

Същото се отнася и за любимите на всички напитки „3 в 1“, които съдържат ароматизанти, консерванти и растителни мазнини.

Ако има противопоказания за пиене на кафе, можете да го замените с аналог

Какво да заменим

Ако по някаква причина ви е забранено да пиете кафе, но се поглезите с нещо ароматно и ободряващо желанието за ядене, тогава трябва да обърнете внимание на растителните кафе напитки. Те могат да бъдат направени като смлени суровини или разтворим прах.

"Курземе"

Продуктът съдържа нарязана и печена цикория, както и овес, ръж и ечемик. Този продукт често се използва в родилните болници и перинаталните центрове като общоукрепващо средство, което защитава сърдечно-съдовата система, подобрява апетита и бъбречната функция..

Напитката се съчетава добре с мляко, сок, горещ шоколад и какао.

Напитка от ечемик

Този продукт не съдържа кофеин, но е богат на витамини и минерали. Да, няма вкус на кафе, но е доста приятен, както и ароматът. В същото време няма противопоказания за употребата му..

Напитката от ечемик се приготвя по същите принципи като кафето. Може да бъде чист или комбиниран (с горски плодове, цикория, шипка и лечебни билки).

Цикория

Най-простият, но не и най-лошият заместител на кафето е коренът от цикория. След приготвяне подобна напитка по свойства е подобна на кафето. Цикория е разрешена по време на бременност, а също така има следните полезни свойства:

 • нормализира количеството захар в кръвта;
 • повишава хемоглобина и апетита;
 • има диуретичен ефект;
 • има седативен ефект;
 • има прочистващ ефект.

Можете да пиете не повече от 4 чаши от напитката на ден. Продуктът трябва да се приготви съгласно инструкциите на опаковката. Обикновено се предлага под формата на прах, който трябва да се смеси със захар и да се вари. По желание можете да добавите мляко, сметана или кондензирано мляко към напитката.

Забранено е приемането на цикория при разширени вени и стомашни патологии.

Противопоказания

Забранено е да се пие кафе при наличие на такива патологии:

 • гестоза;
 • хипертония;
 • липса на апетит;
 • безсъние;
 • тахикардия;
 • заболявания на храносмилателните органи;
 • анемия;
 • токсикоза;
 • фетоплацентарна недостатъчност.

Във всички останали случаи е необходима консултация с лекар. Не забравяйте, че при наличието на изброените заболявания дори не силно кафе може да причини силно влошаване на благосъстоянието.

Ефекти

Ако прекалявате с кафето, това може да доведе до редица усложнения, включително:

 • хипокалиемия;
 • хипертония;
 • обостряне на пристъпите на мигрена;
 • уролитиазна болест;
 • дехидратация;
 • хиперхолестеролемия.

Кофеинът принадлежи към класа леки наркотични съединения. Това се дължи на факта, че повечето любители на ароматизирана напитка са пристрастени към нея както физически, така и психологически.

Отзиви

По-долу са прегледите на специалисти и жени, пили кафе по време на бременността.

Кафето е отлична ободряваща напитка, която има някои ограничения за употребата му. Не бих го препоръчал на бъдещите майки да го пият, особено през първия и третия триместър, тъй като е изпълнен с различни усложнения. Да, може да се консумира при понижено кръвно налягане, но често не трябва..

Наскоро имах бременна жена на рецепция, която злоупотребяваше с кафе през втория триместър. Всичко това доведе до проблеми със съня и високо кръвно налягане. Бъдещите майки трябва да са наясно, че пиенето на тази напитка по време на бременност е нежелателно..

Серафима, на 22 години

Пих кафе през 1-ви триместър, след което направих спонтанен аборт. Не знам дали това се дължи на питие или други причини, но сега вече не го пия.

Много обичам кафе лате, не мога да си го откажа. Пиех го дори в края на бременността, по 4 халби на ден. Хлапето се роди силно.

Не забравяйте, че докато спазвате препоръчаната доза, кафето няма да ви навреди. Ако го надвишите, това ще се отрази негативно на вашето здраве и плода..

Кафе по време на бременност: можете или не?

Черно и горчиво, но вкусно и ароматно! Кафето завладя сърцата на много хора по цялата планета. Той представлява не само гастрономически, но и научен интерес. Учени от цял ​​свят се опитват от много години да разкрият всички тайни на тази мистериозна напитка, но напразно. Всеки път, когато откриете нещо ново за себе си, кафето оставя много загадки неразгадани..

Дори въпросът за ползите и опасностите от тази напитка все още остава без категоричен отговор. Надеждно е установено, че кафето е едновременно здравословно и вредно. Но все пак кой мащаб надвишава - трудно е да се каже. Едва ли обаче някой ще се заеме да твърди, че всяка вреда по време на бременност е изключително нежелана, дори толкова вкусна и понякога полезна като кафето..

Ако сте свикнали да се събуждате с чаша ароматно кафе и никоя от вашите срещи - независимо дали са делови или лични - не минава без пиене на кафе, тогава тази новина е разочароваща за вас. От момента на бременността трябва значително да намалите количеството кафе, което пиете на ден, и честно казано, по-добре е изобщо да го изключите, докато носите и хранете дете. И ето защо.

Как кафето влияе на бременността?

Всички знаят, че кафето има стимулиращ ефект върху централната нервна система. Прекомерната възбудимост може да повлияе зле на съня, настроението на бъдещата майка, както и на работата на вътрешните органи и системи. Пиенето на кафе води до повишено отделяне на урина поради ускорената работа на бъбреците (и следователно до дехидратация), пет пъти увеличава стомашната секреция на солна киселина и удвоява секрецията на слюнчените жлези, дразни лигавицата на стомашно-чревния тракт, увеличава дишането и сърдечната честота, повишава кръвното налягане. Кафето премахва от тялото калций и други микроелементи, от които се нуждае (желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий), и не само премахва, но предотвратява неговото усвояване.

Несъмнено бременната жена изобщо не се нуждае от такова влияние. Но това, което ви прави още по-внимателни, е способността на кафето да влияе на репродукцията. Доказано е, че консумацията на тази напитка в големи количества е пряко свързана с трудности при зачеването. Повече от три чаши кафе на ден могат да действат като „контрол на раждаемостта“. Ето защо на двойките, планиращи бременност, се препоръчва да изключат консумацията на кафе. За тези, които вече са забременели, това важи в смисъл, че редовната консумация на кафе провокира тонуса на матката и следователно увеличава риска от спонтанен аборт.

Бързаме да ви уверим, че този ефект се упражнява от 2-3 или повече 150-грамови чаши кафе дневно. Ето защо, ако пиете по няколко глътки веднъж седмично за удоволствие, не се притеснявайте твърде много. Ако обаче можете да устоите, лекарите настоятелно препоръчват, тогава е по-добре да не го пиете изобщо. И е трудно да се отделят най-нежеланите седмици или месеци от бременността. Някои учени твърдят, че е категорично невъзможно да се пие кафе през първия триместър, други след 20 седмици и след това. И има изследвания, доказващи, че третият триместър е особено опасен в този смисъл, когато нервната система на детето стане много чувствителна към кофеина. Във всеки случай не забравяйте това: като всяка друга течност, попаднала вътре в бременна жена, кафето прониква през плацентата към бебето. В същото време плацентарните съдове са стеснени, кислородът се доставя на плода по-трудно (както всички хранителни вещества като цяло), а оттам и хипоксия. Освен това има доказателства, че консумацията на кафе по време на бременност може да причини диабет при неродено дете..

Друго не толкова опасно, но все пак нежелано свойство на кафето по време на бременност е потискането на апетита. Това е доста задоволително (особено със сметана и захар), но абсолютно не питателна напитка, поради което жената може да откаже необходимото "нормално" хранене.

Кафе по време на бременност

По време на периода на раждане на дете, жената трябва да бъде внимателна към здравето си и често трябва да се ограничава. Мнозина не знаят какво да правят с кафе по време на бременност, отказват или използват. Всичко е описано по-подробно в статията..

 1. Влияние
 2. Положително
 3. Отрицателни
 4. Показания
 5. Противопоказания
 6. Коя да избера
 7. Черните
 8. С мляко
 9. Кафеин безплатно
 10. Норми
 11. Алтернатива

Влияние

Има различни гледни точки дали кафето е разрешено за бременни жени или не. Някои смятат, че прекомерната му употреба забавя растежа на плода, може да доведе до развитие на вродени дефекти и също така да увеличи риска от спонтанен аборт..

От друга страна, ако няма противопоказания, употребата е дори полезна. Например с ниско кръвно налягане. Няма категоричен отговор на въпроса дали е вредно или не по време на бременност..

За да разберете дали кафето е възможно за бременни жени, трябва да разберете как то влияе на вашето благосъстояние, опасно ли е и как да го пиете правилно..

Положително

Така че тази ободряваща напитка да не навреди на здравето на жената и бебето, препоръчително е да се придържате към прости правила.

 1. Пийте само след хранене, защото ако попадне в празен стомах, лигавиците могат да бъдат раздразнени и да започне гадене, киселини и болки в стомаха.
 2. Препоръчително е да се разрежда с мляко или сметана. Намалява силата и помага за възстановяване на запасите от калций.
 3. Тъй като кофеинът допринася за дехидратацията и водния дисбаланс, след това трябва да изпиете поне 3 чаши вода, за предпочитане минерална.
 4. Помислете за съдържанието на кофеин в други течности, консумирани през деня.

Умереният прием на продукта има положителен ефект върху тялото на здрава бременна жена. Подобрява настроението и енергизира, подобрява концентрацията. Чрез активиране на функциите на стомашно-чревния тракт, той нормализира състоянието с ниско кръвно налягане.

Отрицателни

Кафето може да повлияе негативно на благосъстоянието на жената в положение и да предизвика последствия в следните случаи.

 1. Диуретичният ефект води до излужването на важни вещества - калций, фосфор и калий. Това се отразява негативно на развитието на скелета на плода и причинява остеопороза при майката..
 2. Злоупотребата, особено през втория триместър, води до недостиг на плод.
 3. Той провокира повишаване на кръвното налягане, което често провокира стесняване на кръвоносните съдове на плацентата. Развива се кислородно гладуване на плода и фетоплацентарна недостатъчност.
 4. Влияе на сърдечната честота на бебето.

Прекомерната консумация води до нервно пренапрежение, което причинява безсъние, раздразнителност, безпокойство, агресивно поведение.

Показания

Кафената напитка се счита за универсална, съдържаща различни вещества в състава си, препоръчва се за:

 • ниско кръвно налягане;
 • главоболие и мигрена;
 • хронична умора за подобряване на настроението, увеличаване на силата и енергията;
 • като стимулация на стомаха;
 • като профилактика на болестта на Паркинсон и Алцхаймер.

Тези препоръки са подходящи за жени, които нямат усложнения на бременността и хронични заболявания, в други случаи е необходима консултация с лекар.

Противопоказания

По време на бременност се препоръчва да се консултирате с лекар относно наличието на противопоказания за употреба.

Не е разрешено да се пие при наличие на следните патологии:

 • хипертония;
 • заболявания на храносмилателната система;
 • аритмии и тахикардии;
 • токсикоза и гестоза;
 • чернодробни и бъбречни заболявания;
 • проблеми със съня;
 • анемия;
 • нарушен апетит;
 • наличие на плацентарна недостатъчност.

В случай на тези заболявания ефектът на кофеина може да усложни хода на бременността. Влошаване на благосъстоянието на майката и плода - ето защо бременните жени не трябва да пият кафе.

Неограничената употреба през 2 и 3 триместър може да повлияе на развитието на плода и да доведе до следните негативни последици:

 • вътрематочно забавяне на растежа;
 • ниско тегло на бебето при раждането;
 • до повишена нервна възбудимост на новороденото;
 • анемия при бебето;
 • липса на калций.

Жената може дори да има непоносимост към аромата, особено по време на токсикоза.

Коя да избера

Ако лекарите имат право да пият кафе по време на бременност, възниква въпросът - кой да избере, тъй като асортиментът е разнообразен. Препоръчва се да се приема в естествена форма в зърнени храни без неизвестни добавки.

Черните

Асортиментът е представен в зърнени храни или във вече натрошен вид, с различна степен на смилане. Силата се влияе от степента на печене на зърната.

Погрешното схващане, че разтворимото кафе по време на бременност е по-малко опасно поради най-ниското съдържание на кофеин. Концентрацията обаче може да бъде по-висока от версията с крем. Освен това неговият неопределен състав е вреден поради наличието на химически добавки..

С мляко

Можете да намалите ефекта от напитката, като добавите млечен продукт. Млякото съдържа елементи, необходими за формирането на плода.

Продуктът намалява ефекта върху нервната система, кръвоносните съдове, сърцето и дразнещ ефект върху стомаха. Освен това допринася за пълното формиране на костната тъкан на нероденото бебе. Ето защо е по-добре да изберете опцията с мляко..

Недостатъкът е повишеното съдържание на калории в получената напитка..

Кафеин безплатно

Сред предлаганите продукти е продукт с етикет „без кофеин“. Трябва обаче да се има предвид, че е невъзможно напълно да се премахне кофеинът..

За да се премахне, се използват различни разтворители, които могат да навредят на здравето. Напитката е с нежен вкус и няма очевиден познат аромат..

Тази напитка не се препоръчва за бременни жени, но за да се даде предимство на естествените сортове..

Норми

Една или две малки чашки на ден по време на бременност няма да навредят на майката или развитието на плода. При условие, че стомахът е пълен и няма противопоказания. Тогава веществата постепенно се абсорбират в кръвта, без да влияят негативно на органите на храносмилателния тракт..

Алтернатива

Ако кофеинът е противопоказан по здравословни причини, но наистина го искате, варенето на зеленчукови основи ще бъде решението..

Един от заместващите варианти е коренът от цикория, който наподобява вкуса и аромата на разтворима напитка..

Цикория с полезни свойства:

 • нормализира нивата на глюкозата в кръвта;
 • спомага за повишаване нивото на хемоглобина;
 • подобрява апетита;
 • има седативен ефект.

Трябва да се има предвид, че цикорията има диуретичен ефект, така че пиенето в големи количества през деня не се препоръчва. Не е разрешено да се консумира цикория при заболявания на стомашно-чревния тракт и разширени вени.

Алтернатива е напитката от ечемик, която има приятен вкус и аромат, съдържа полезни вещества и витамини. Представен като самостоятелен вид или като част от различни смеси, например с цирк, шипки или билки.

Версията с ечемик няма очевидни противопоказания, поради което е разрешена за употреба във всеки случай.

Има мнения, че кофеинът е неприемлив за жени в положение и се препоръчва да се въздържате от пиене до раждането.

Постоянното използване на кафе от бременни жени в ранните етапи може да доведе до спонтанен аборт, а през последния триместър да провокира преждевременно раждане. Но такива последици не заплашват жените, които си позволяват не повече от чаша слаба версия. Те са опасни, когато се използват няколко пъти на ден..

Жените, които нямат противопоказания, могат да го ползват по време на бременност, най-важното е да не го злоупотребяват и да обръщат внимание на здравословното състояние след прием.

Кафе по време на бременност - вредно или не?

Съществува общ консенсус сред много изследователи, че бременните жени и опитващите се да забременеят трябва да избягват да консумират големи количества кафе. Но след десетилетия противоречия и противоречиви доказателства, все още няма консенсус относно вредата или безопасността на кафето по време на бременност и колко кофеин е безопасен през този период..

Кафе по време на бременност - през устата на учените

През 2008 г. беше проведено проучване, което по-късно стана широко известно. Той включва бременни жени, които консумират 200 mg или повече кофеин на ден. В резултат на това проучване стана известно, че тези, които пият големи количества кафе, имат удвоен риск от спонтанен аборт в сравнение с жените, които не пият кафе. Не всички проучвания обаче показват връзка между високата консумация на кафе и повишения риск от спонтанен аборт..

В Дания беше проведено проучване, което установи, че рискът от мъртво раждане се е увеличил повече от два пъти при жените в положението, които пият повече от 8 чаши кафе дневно.

Съществуват и проучвания, които показват, че бебетата, родени от майки, които са пили големи количества кафе по време на бременност (над 500 mg кофеин на ден), са имали повишен пулс и дихателна честота, а времето на будност през първите няколко дни от живота след раждането е било значително по-голямо нормата.

Някои проучвания показват връзка между високия прием на кофеин и умереното намаляване на теглото при раждане, въпреки че други проучвания не показват връзка. При умерена консумация на кафе от бременни жени няма заплаха от преждевременно раждане, увеличаване на риска от гестационна хипертония или прееклампсия, което не може да се каже за прекомерната му консумация.

Оказва се, че кафето по време на бременност е вредно?!

Определено можем да кажем, че ако не консумирате много кафе по време на бременност, здравето ви ще бъде много по-добро във всички отношения. Кофеинът е вид стимулант, който повишава сърдечната честота. Той е в състояние да провокира появата на безсъние и нервност, допринася за появата на киселини и стимулира секрецията на стомашен сок. Вредността на кафето е научно доказана, можете да прочетете за това в тази статия - Вреди на кафето - 7 странични ефекти.

Тези отрицателни ефекти на кафето могат да се засилят в края на бременността, тъй като разграждането и елиминирането на кофеина от тялото се забавя, което в крайна сметка води до повишаване на нивото му в кръвта. През втория триместър на бременността отнема почти два пъти повече време, за да изчистите кофеина от тялото си в сравнение с небременното състояние. През третия триместър на бременността елиминирането на кофеина вече отнема три пъти повече време..

Плодът просто няма да може да се справи с прекомерното количество кофеин, което преминава през плацентата. Освен това е много вредно за новородените и ако хранете кърмата от първите дни на бебето, тогава трябва значително да намалите количеството кафе, което пиете или дори да спрете да го пиете поне през първите няколко месеца..

В допълнение към вредното въздействие на кофеина в кафето, той съдържа и феноли, които затрудняват тялото ви да усвоява желязото. Ето защо дори пиенето на кафе без кофеин по време на бременност е доста вредно. Това е особено важно, защото много бременни жени имат недостиг на желязо в тялото си. Ако все пак пиете кафе, трябва да го пиете между храненията. Това ще позволи на тялото ви да усвоява повече желязо..

Какви храни и напитки съдържат кофеин?

Кафето е безспорен лидер в съдържанието на кофеин. Количеството кофеин в сервирането на кафе е силно променливо. Всичко зависи от вида на кафето, от това колко силно се пекат кафените зърна, от вида на приготвянето на кафе и, естествено, от обема на чашата за кафе.

Кофеинът се съдържа и в черния чай, безалкохолните напитки (кола), енергийните напитки, шоколада и сладоледа от кафе. Кофеинът може да се намери и в някои билкови лекарства и лекарства, продавани в аптеките, като болкоуспокояващи, настинки и алергии. Преди употреба проучете внимателно състава на лекарството..

Лекарите съветват да пиете кафе с повишено внимание по време на бременност и да ограничите приема на кофеин до 200 грама на ден, не повече. Това количество кофеин се съдържа в една чаша смляно кафе, но ако приемате разтворимо кафе, то съдържа много по-малко кофеин..

Полезна ли ви беше тази статия? Споделете го с други!

Чаша кафе за бъдещата майка: да пиеш или да не пиеш - това е въпросът

Кафето е наистина уникална напитка, която има не само изискан вкус и аромат, но и много полезни свойства. Кафените зърна се отглеждат в много европейски страни, както и в други части на света с мек и умерен климат. Възможно ли е да се пие кафе по време на бременност е труден въпрос и все още няма категоричен отговор на него. Но има нещо, което трябва да знае бъдещата майка, която е свикнала да среща нов ден всяка сутрин с чаша тази тръпчива ароматна напитка..

Възможно ли е или не

Повечето хора вярват, че този продукт категорично не се препоръчва за употреба от бъдещи майки. Но в действителност всичко зависи от конкретната ситуация. Ето защо бременната жена трябва да се консултира с лекаря си в ранните етапи и да прецени плюсовете и минусите.

Как кафето влияе на бременността: мнението на д-р Комаровски и други лекари

Датски учени (Danish National Birth Cohort) от 1996 до 2002 г. проведоха проучване, в което участваха над 88 хиляди бременни жени. Резултати от изследванията:

 1. Пиенето на 1,5-3 чаши кафе на ден - фетална смърт в 3% от случаите.
 2. Пиенето на 3-4 чаши кафе - фетална смърт в 13% от случаите.
 3. Пиенето на 4-7 чаши кафе - смърт на плода в 33% от случаите.
 4. Пиенето на 8 или повече чаши кафе - смърт на плода в 59% от случаите.

Датски учени също твърдят, че кофеинът може да повлияе на умственото развитие на плода и може да забави растежа му в утробата..

Популярният лекар и телевизионен водещ О. Е. Комаровски не препоръчва на бременна жена да включва в диетата всякакви „отвъдморски“ продукти, които не са били на масите на нашите прабаби. А за кафето не става въпрос само за кофеин. Чуждите протеини, съдържащи се в такива храни, не се усвояват от нашето тяло. Това, първо, увеличава натоварването на черния дроб, а по време на бременност вече се увеличава. И второ, белтъците, непознати на тялото, стигат до плода и карат бебето да развие алергии в утробата..

Въпреки това в екипа на д-р Комаровски има различно медицинско мнение. То се отнася точно до ефекта на кофеина върху организма на бъдещата майка:

Последните препоръки на Американския колеж по акушерство и гинекология, които ръководят лекарите не само в Северна Америка, но и в Европа и Австралия, бяха приети през юли 2010 г. и в тях се посочва, че 200 mg кофеин на ден не увеличава процента на спонтанните аборти и преждевременното раждане. Това количество кофеин е еквивалентно на 2 чаши силно черно кафе или 5 кутии кофеинови напитки. Въпросът е, колко струва една чаша кафе, според изследванията? Еквивалентът на 1 чаша кафе се приема като 8 унции или приблизително 226 ml от напитката (малко под чаша), която съдържа 137 mg кофеин, ако кафето се вари, или 78 mg кофеин, ако кафето е разтворимо.

Е. П. Березовская, лекар, автор на книгата "Енциклопедия на бременността"

http://www.komarovskiy.net/faq/beremennost-i-kofe.html

Лекарите настоятелно препоръчват да се изключи кафето от диетата на бременна жена, например при токсикоза или хипертония

Ползите от натуралното кафе

Кафето може да повлияе на тялото на жената по време на бременност както положително, така и отрицателно. Сред предимствата на кафето са:

 1. Способността да стимулира сърцето. Тонизиращият ефект помага да се отървете от умора и сънливост. Често по време на бременност жените си позволяват да се отпуснат и да водят пасивен начин на живот. Това се отразява неблагоприятно на бебето, тъй като умерената физическа активност на майката е необходима за нормалното развитие на детето..
 2. Диуретичен ефект. Докато носи дете, женското тяло задържа течност, тъй като бъбреците не винаги се справят с увеличения обем работа. Поради това често се появяват отоци. Кафето помага за отстраняването на част от излишната течност.
 3. Намаляване на риска от диабет тип 2.

Максималната доза кофеин на ден за бременна жена е 150-200 mg.

Ако консумирате кафе умерено, то няма да може да причини вреда на здравето. Най-добре е да изпиете по една чаша кафе сутрин, но никога преди лягане..

Видео: какво е доброто за кафето

Потенциална вреда за бременна жена

Кафето обаче има и редица негативни аспекти, за които бъдещата майка трябва да знае..

 1. Повишаването на кръвното налягане над нормата може да причини задух, тахикардия, нарушена координация и да доведе до развитие на сърдечно-съдови заболявания. С други думи, можете да "засадите" сърцето, което по време на бременност вече работи "за двама".
 2. Увеличението на холестерола в кръвта поради съдържанието в кафе на вещество, наречено кафеестол, заплашва сърдечни и съдови заболявания при бебето. Ако пиете 5 чаши френско кафе на ден, нивото на холестерола ви ще се увеличи с 6-8% за един месец. Най-високото съдържание на кафеестол е типично за еспресо, скандинавско кафе и кафе, приготвено във френска преса..
 3. Злоупотребата с кафе има отрицателен ефект върху нервната система. Пиейки повече от 3-4 чаши напитка на ден, ще доведете тялото до стресова ситуация и впоследствие до невроза, нарушения на съня, раздразнителност, меланхолия и, вероятно, дори временни нарушения на мозъка.

И друго важно отрицателно качество на кафето е способността му да предизвиква зависимост. Човек, който е пристрастен към кафето, вече не може да работи нормално, ако не изпие няколко чаши от тази напитка сутрин и една след друга.

На които дори лекарите препоръчват от време на време чаша кафе

Има ситуации, когато бременна жена, която пие кафе, не само не е противопоказана, но дори се препоръчва. Ако преди бременността сте имали хронична хипотония, тоест ниско кръвно налягане, тогава, разбира се, докато носите дете, тя, разбира се, няма да отиде никъде. Но това не означава, че можете да пиете кафе неконтролируемо. Без консултация с лекар няма да можете сами да изчислите дневната доза кофеин, което ще ви помогне да се справите с хипотонията, без по този начин да навредите на здравето и вътрематочното развитие на бебето..

Противопоказания

Разбира се, необходимо е да се каже за преки противопоказания. Не можете да пиете кафе, ако имате следните заболявания:

 1. Хипертония. Ако кръвното ви налягане редовно се повишава, тогава е много опасно за вас да пиете кафе, защото хипертонията често се развива в инсулти и инфаркти. Пиенето на кафе с хипертония е строго забранено.
 2. Хронично безсъние. Кофеинът в тази напитка има силен ефект върху нервната система и в резултат влошава безсънието..
 3. Синдром на хронична умора. Редовната консумация на кафе в състояние на изтощение провокира стрес в организма.
 4. Заболяване на бъбреците. Това важи особено в случаите на често уриниране, защото кафето засилва извеждането на течности от тялото.
 5. Специфични проблеми с бременността:
  • хипертоничност на матката,
  • проблеми със сърцето и кръвоносните съдове,
  • повишена възбудимост и емоционална нестабилност,
  • липса на калций в организма,
  • анемия,
  • токсикоза и повръщане,
  • аномалии на плацентата,
  • гестоза (късна токсикоза) с всякаква тежест.

В тези случаи Вашият лекар вероятно ще Ви посъветва да изключите кафето от диетата си и да го замените с други напитки..

Последиците от твърде честото пиене на кафе през различните тримесечия

Последствия за протичането на бременността през различните тримесечия:

През първия триместър:

 • работата на бъбреците се увеличава, в резултат на което уринирането става по-често,
 • повишено слюноотделяне поради повишена стомашна секреция,
 • кофеинът допринася за появата на гадене, токсикоза,
 • ускорено отделяне на калций и желязо,
 • повишен тонус на матката и риск от спонтанен аборт.

През втория триместър основната опасност е активното отделяне на калций от тялото на жената. Ако консумирате големи количества кафе през втория триместър (2-3 чаши на ден), можете да провокирате развитието на костни аномалии при бебето.

Някои лекари строго забраняват пиенето на кафе в края на бременността поради риск от прекомерно повишаване на кръвното налягане. Уголемената матка притиска кръвоносните съдове и кафето влошава ситуацията.

През третия триместър пиенето на кафе представлява най-голяма опасност за детето, тъй като провокира стесняване на плацентарните съдове. В резултат на това на бебето се доставя много по-малко кислород, което може да причини хипоксия (липса на кислород и задушаване). Освен това нервната система на бебето е много чувствителна към кофеина. Детето е в състояние на възбуда, пулсът му се увеличава: съществува риск от развитие на сърдечни заболявания.

Деца под две години не се препоръчва да пият тази напитка, но вашето бебе все още е много мъничко, вътрешните му органи и кръвоносни съдове все още не са напълно оформени и всяко отрицателно въздействие отвън може да бъде опасно и в някои случаи разрушително.

Защо някои хора искат кафе по цял ден, докато на други им е зле от рано

Без видима причина бременна жена може да бъде привлечена от кафе по необичайна причина. Това няма нищо общо с пристрастяването към кафето: най-вероятно бъдещата майка просто е развила анемия - липса на някои микроелементи в организма. Най-често това е желязодефицитна анемия и един от нейните симптоми е изкривяване на вкусовите предпочитания: жената иска тебешир, сурови зърнени храни, дори земя.

Преди се смяташе, че бременните жени искат тебешир и други подобни с липса на калций, но съвременните лекари доказаха, че това не е така..

Таблица: съдържанието на микроелементи в храните

Какъв микроелемент липсваКакво да включите в диетата
СяраМорски дарове, броколи, боровинки.
ЖелязоЧерен дроб, леща, морско зеле, череши, пресни билки.
ФосфорЯдки, яйца, млечни продукти, риба, говеждо месо, бобови растения (включително бобови растения).
НатрийМорска сол.

Затова не забравяйте да информирате Вашия лекар за Вашето състояние и да вземете кръвен тест за хемоглобин. Анемията е опасно заболяване, не се опитвайте да я излекувате с кафе, това само ще се влоши. В този случай можете да поискате помощ не само от лекаря, водещ бременността, но и от хематолог или терапевт..

Кафето не само няма да помогне за възстановяване на нивото на желязо в кръвта, но и ще изхвърли калция от тялото, което е изключително необходимо за развитието на бебето по време на бременност..

Понякога бременните жени забелязват, че след като изпият една чаша кафе, започват да се чувстват зле и замаяни. На първо място, този симптом може да бъде свързан с рязко повишаване на кръвното налягане. Също така, съдържащият се в напитката кофеин може да провокира гадене като влошаване на симптомите на токсикоза, особено в ранните етапи..

Не пренебрегвайте сигналите, които тялото ви подава. Всяка необичайна или тревожна реакция на кафе показва, че трябва спешно да спрете да го използвате и да се консултирате с лекар, за да разберете диагнозата и да предпише подходящата терапия.

Кое кафе да изберете: може би без кофеин?

Има няколко класификации на напитката и бъдещата майка трябва да ги знае..

В зависимост от технологията на производство:

 1. Зелено (непечено). Има специфичен вкус и аромат и съдържа по-малко кофеин от черното кафе. Изследванията на неговия ефект върху раждането на дете не са дали еднозначни резултати, затова лекарите препоръчват да се въздържат от него.
 2. Печено кафе, смляно или в зърна. Колкото по-трудно се пекат зърната, толкова по-висока е силата на кафето.
  • Леко пържени. Има светлокафяв цвят. Леко печено кафе се препоръчва за бременни жени, тъй като има минимално съдържание на кофеин.
  • Средно печени.
  • Тъмно печено. Не се препоръчва за бременни жени, тъй като съдържанието на кофеин е максимално.
 3. Моментално или лиофилизирано кафе на прах или гранули. Приготвя се по най-лесния и бърз начин, но точно този вид кафе е забранен за бременни жени, тъй като по време на производството му могат да се използват химикали, които остават в крайния продукт..

Разнообразието от кафе на зърна също е важно за бременната жена. Най-често срещаните в света са два вида - арабика и робуста. Арабика съдържа относително малко количество кофеин (0,6-1,5%). Робуста е евтино, но по-силно кафе (1,8-3% кофеин), така че не се препоръчва за бременни жени.

Комбинацията от арабика и робуста определя сортовете кафе:

 1. Най-висок, а също и премиум клас. В тази категория е включена само арабика. Бременните жени са по-добре да използват първокласно кафе.
 2. Първият. Комбинация от два вида: арабика и робуста.
 3. Второ. Само робуста.

Кафето също се произвежда с различни добавки, както ароматизиращи, така и ароматни, например кафе "ирландска сметана". Това включва обичайните торбички за разтворимо кафе 3 в 1. Бременните жени не трябва да съдържат нискокачествени растителни мазнини, оцветители, ароматизанти, емулгатори, стабилизатори. Кафето без изкуствени добавки е най-добрият вариант за жени в позиция. И млякото може да се добавя към напитката и настоящето.

Има кафе и без кофеин. Но дали е толкова безобидно? Общо има около сто начина за приготвяне на напитка без кофеин. Най-често кофеинът се премахва по "европейски" начин. Зърната се заливат с гореща вода и се накисват. Кафето дава част от кофеина във водата. Разтворителят се излива в отворените, приготвени на пара зърна, който отстранява останалата част от кофеина. Разтворителят е етилацетат, разяждаща, летлива течност. Етилацетатът е токсичен и уврежда човешкия черен дроб. Не е напълно измит. Освен това преработеното кафе все още задържа кофеин (само 20–30 пъти по-малко). Следователно пиенето на безкофеиново кафе по време на бременност е опасно..

Фото галерия: смляно, разтворимо и други видове кафе

Раздор между чашите и чашите

Как да готвя

Количеството кофеин в напитката се влияе не само от избора на първоначалния продукт, но и от приготвянето му. Има два важни момента, които трябва да имате предвид:

 1. Време за приготвяне на напитката. Силата на кафето също зависи от това колко дълго водата и кафето са били в контакт, преди да влезете в чашата си. По време на бременност контактът с вода и кафе трябва да бъде краткотраен - до 1 минута. През този период смлените зърна отдават кофеина си в течност..
  • Силното кафе се получава чрез трикратното му кипене в турчин (турско кафе). Тук водата и кафето са в контакт за около 6 минути.
  • Филтърното кафе ще бъде по-малко силно. Приготвя се в кафемашини за капене, обикновено чаша от 250 ml се запарва за около 3 минути. Но малка чаша (70 ml), когато се приготвя в такова устройство, ще съдържа най-малко кофеин, тъй като контактът на зърното с вода ще бъде не повече от 20-30 секунди.
  • Слабо кафе ще се получи и с просто варене във френска преса или тенджера за кафе, ако намалите времето за варене до 1 минута.
 2. Метод за готвене. Кафемашините за рожков и кафеварките приготвят кафе под налягане и в зависимост от устройството то може да бъде различно. Колкото по-високо е работното налягане на такова устройство, толкова повече кофеин ще има във вашата чаша. И между другото, по-малко аромат.

Порции и пропорции

Така че, лекарите препоръчват бременните жени да пият слабо кафе и ние вече сме измислили как да намалим силата на етапа на закупуване на боб и приготвяне на напитка. Сега е последният момент. Трябва да разберете, че в малка чаша еспресо ще има точно същото количество кофеин, както в голяма халба американска или капучино. Те ще вкусят по-малко тръпчиво, защото се разреждат с вода или мляко, но ако изпиете цялата халба, няма да има разлика с еспресото..

Най-стягащата напитка е еспресо, най-слабата е лате.

Ето защо, ако е необходимо, за да намалите дозата кофеин, не разреждайте кафето, а намалете количеството на напитката, която пиете..

Лекарят, при липса на каквито и да е противопоказания за бъдещата майка, може да й разреши максимална безопасна доза от 200 mg кофеин на ден. В други случаи, т.е. ако има рискове и ограничения, дозата ще бъде по-ниска.

Кофеинът се съдържа и в чая, какаото и някои напитки (Pepsi, Cola). Ето защо, ако пиете кафе, елиминирайте ги от диетата си..

За да разберете колко кофеин вече сте изпили днес, използвайте информацията на опаковката на вашето кафе (обикновено показва колко мг кофеин има в една чаша от готовата напитка), както и следната таблица.

Таблица: колко кофеин в напитките

НапиткиСъдържание на кофеин в една порция напитка, мг Обем на порция, мл
Еспресо50-6825–35
Американо50-70
Капучино140-180
Черно кафе38-65100
Разтворимо кафе62–98200
Черен чай80-100
Зелен чай40-60
Кока Кола20.8
Пепси кола9.8

С какво да пием

За да неутрализира ефекта на кофеина, тялото освобождава калций, който след това бързо се екскретира. Една чаша кафе на ден е свързана със загуба на приблизително 40 mg калций. Можете да компенсирате този отрицателен ефект с мляко. Той осигурява 120 mg калций (на 100 грама). Още по-добре е да пиете кафе със сирене (съдържа 700-800 mg калций) или със сушени кайсии (170 mg).

Какво да заменим

Напитка от ечемик

Най-честите заместители на кафето са напитката от ечемик и прахът от печен смлян корен от цикория..

Можете да пиете напитка от ечемик с мляко или сметана

Напитката от ечемик има следните полезни свойства:

 • има положителен ефект върху храносмилането, разрешено е при гастрит;
 • не повишава кръвното налягане, а, напротив, стимулира кръвообращението и подобрява функционирането на кръвоносните съдове;
 • подобрява усвояването на хранителните вещества;
 • утолява глада за няколко часа, което е важно за онези бременни жени, които напълняват твърде много.

По време на бременност, с разрешение на лекар, можете да пиете до 2-3 чаши от тази напитка на ден.

Цикория

Полезните свойства на цикорията не отстъпват на ечемика, има благоприятен ефект върху работата на сърцето, така че ако усещате болка в областта на сърцето или имате задух по време на ходене, тогава лекарят може да ви препоръча напитка, направена от смлян корен от цикория.

Цикорията също върви добре с мляко и сметана, има приятен, мек аромат на кафе с подправки

Цикорията е полезна по различни други причини:

 • съдържа витамини от група В;
 • спомага за регулиране нивата на кръвната захар;
 • съдържа калий, калций, магнезий;
 • подобрява функционирането на стомашно-чревния тракт;
 • насърчава елиминирането на токсините, подобрява функционирането на черния дроб и бъбреците;
 • помага в борбата с анемията.

Цикорията обаче има и противопоказания за употреба, това са:

 • бронхиална астма;
 • чернодробно заболяване;
 • гастрит;
 • проблеми с централната нервна система;
 • сърдечно заболяване;
 • уролитиазна болест;
 • заболяване на бъбреците.

При бременни жени прекомерната употреба на цикория може да причини:

 • силен апетит (ако жената активно набира тегло, това ще я нарани);
 • проблеми със съня;
 • алергични реакции.

Напитката стимулира работата на сърцето, поради което не се препоръчва за силно възбудими жени.

Цикорията се продава в два вкуса: незабавна и печена, смляна или хапки. За 1 чаша гореща вода са необходими 1-2 чаени лъжички. Бременните жени могат да пият кафе от цикория всеки ден за 1-2 чаши, ако няма противопоказания.

Рецепти за кафе за бъдещи майки

Има много интересни начини за приготвяне на кафе и изобщо не е нужно да ходите на кафе, можете да правите всичко в кухнята си.

Капучино

За най-популярното кафе-лакомство се нуждаете от 1 ч.л. натурално смляно кафе, 100 мл мляко, 50-70 мл вода, захар и турска.

 1. Млякото трябва да е много горещо, но не го оставяйте да заври, разбийте с потапящ пасатор или френска преса, докато се появи силна пяна.
 2. Приготвяйте кафе в турчин: загрявайте смес от кафе и вода до пенливост, но не варете.
 3. Изсипете напитката в чаша. Добавете захар на вкус.
 4. Изсипете разпененото мляко в чаша. Изсипете точно в средата, тогава течното мляко ще бъде в центъра, а пяната е отгоре.

Италианците са изобретили капучино

Ню Орлиънс кафе - с цикория

Ще ви трябват: 200 мл вода, 1/2 ч.ч. прясно смляно кафе, 1/2 ч.ч. смляна цикория, 30 мл мляко. Подготовка:

 1. Смесете кафе и цикория в турчин и покрийте със студена вода, сложете на слаб огън.
 2. Щом се появи пенливата капачка, свалете напитката от котлона, оставете да престои 1 минута, добавете предварително загрятото мляко.

Според тази рецепта кафето може да се вари в турчин или да се приготви чрез разлив, тоест, постепенно да се залива с вряща вода в хартиен филтър

Ниско съдържание на кофеин, високо мляко - лате

Състав: 1 чаена лъжичка смляно кафе, 50 мл вода, 150 мл мляко, захар.

 1. Загрейте млякото до 70 градуса (не кипете!), Добавете захар, разбийте с потопяем блендер или френска преса и изсипете във висока чаша.
 2. Пригответе кафе в чаша, оставете за 2 минути.
 3. Внимателно изсипете кафето в млякото отстрани на чашата, така че слоевете да не се смесват.
 4. По-добре е да добавяте захар директно към млякото, когато разбивате..
 5. На най-горния слой можете да сложите млечна пяна и да поръсите с канела. Кафето е готово!

Видео: приготвяне на лате без кафе машина

Прегледи на жени

По време на трите бременности лекарите категорично ми казваха да не пия кафе. Защо се сетих - имах ужасна токсикоза заради миризмата на кафе и предупрежденията на лекаря „кафето никога не се разрешава“ звучаха като подигравка. Не бих могъл да го пия, дори ако това беше необходимо за мен и предписано от лекар :)

гост

http://www.woman.ru/health/Pregnancy/thread/4157060/1/#m33328994

Докторът ми разреши една халба на ден, поради ниското налягане, което видях.

Лира

http://www.woman.ru/health/Pregnancy/thread/4157060/1/#m33334251

Първата бременност пих кафе и много... дъщеря ми беше много неспокойна до шест месеца.. и сега напълно се изключи от диетата... чакам втората си дъщеря.. не искам да стъпвам на същата гребла.

ICQ

https://deti.mail.ru/forum/v_ozhidanii_chuda/beremennost/kofe_vo_vremja_beremennosti_by_kandyba_i_d_list_ru/?page=2

Пих много преди бременността, но сега намалих дозата до 2-3 пъти седмично! В началото беше трудно, но сега дори не изпитвам спешна нужда.

Мария Идалго

https://deti.mail.ru/forum/v_ozhidanii_chuda/beremennost/kofe_vo_vremja_beremennosti_by_kandyba_i_d_list_ru/?page=2

Не отказах. Разбира се, лек и кремообразен. И само 1-2 чаши на ден. В тази Б. по някаква причина искам още кафе. И по-рано по време на Б. можеше само чай.

Лера

http://forum.forumok.ru/index.php?showtopic=9507

Пиенето на кафе по време на бременност не е забранено. По-добре е една жена в позиция да приготвя самостоятелно слабо кафе от прясно смлени първокласни зърна. Най-безопасно е да запарите напитката за около 1 минута. Лекарят може да позволи на бъдещата майка да консумира не повече от 1-2 чаши кафе на ден сутрин и обяд. Ако по някаква причина не можете да пиете кафе, не се обезсърчавайте, но се опитайте да намерите продукт за себе си, който да го замени..