Не призовавам никого за нищо. Четем и правим изводи. Правилото за избор винаги е ваше.

Ефективността на интраназалния интерферон алфа 2b (имуномодулатор) е доказана и грипът е това, което е.
Слепи, плацебо контролирани проучвания, проведени в края на 80-те години, показват, че интраназалният интерферон в концентрация от 12,5 милиона IU / ml е ефективен за ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ на риновирусна инфекция, но има много странични ефекти (кървене от носа, сухота, кихане). По-ниските концентрации са по-малко склонни да причинят странични ефекти, но превантивният ефект не се различава от плацебо (физиологичен разтвор).
Нито 12,5 милиона IU / ml, нито дори 25 милиона IU / ml променят хода на остра респираторна вирусна инфекция, която вече е започнала, но (1) причиняват редица странични ефекти и (2) увеличават риска от усложнения като отит на средното ухо и синузит.
Тези опасности обаче по никакъв начин не касаят Grippferon, т.к. има само 10 хиляди IU / ml (това е плацебо в чиста форма).

(1) Grippferon е 1000 пъти по-малко активен от необходимото (и е доказано, че дози под 12,5 милиона IU / ml дори нямат значителен профилактичен ефект, дори при експериментална инфекция)
(2) Страничните ефекти са твърде тежки, за да дадат 12,5 милиона IU / ml на всички без рецепта
(3) 12,5 милиона IU / ml е много скъпо (повече от 8 хиляди рубли за 10 ml)

Но на практика имаме Grippferon, в който следи от интерферон (затова той не струва 8 хиляди, но все пак е по-скъп от Salin) и различни компоненти като поливинилпиролидон и (това е слух) дори нафтизин, които, може би, дават субективен ефект.

Какво всъщност се случва?-

Ако само нещо да се даде и капе на бедните деца.
От НСПВС (нестероидни противовъзпалителни лекарства), например, децата могат да използват само ибупрофен, останалите са опасни.
Домашните лекарства, като правило, не се изучават за безопасност или се изучават в контекста на очевидна корупция.

ТОРС е стара поговорка: ако лечението ще се проведе след седмица, ако НЕ се лекува, след 7 дни. Почувствай разликата?
От доказаните лекарства:
- обилни топли напитки,
- ремантадин и тамифлу.
Витамините и капки за нос вече не са най-доказаното лечение.

И какво можем да кажем за т.нар. "Имуномодулатори", лекарства с неизвестно действие върху непознати и неясни субстрати, с неизвестен състав и качество..

И никой не е объркан от наличието на псевдонаучни изявления за „стимулиране на имунитета“ в инструкциите за чудодейните хапчета?

Ефективен ли е "Grippferon" срещу коронавирус?

Grippferon е лекарство, което съдържа човешки интерферон алфа-2b. Лекарството има антивирусна активност, потиска възпалителния процес, развива устойчивост в организма към атаки на патогенна микрофлора.

Изброените свойства станаха причина за интерес към това дали Grippferon ще помогне за профилактика или лечение на коронавирус. Въпреки предишния опит с това лекарство, ако има признаци на инфекция с щама COVID-2019, е противопоказано да се провежда лечение без предварително съгласие с лекаря.

 1. Какво представлява Grippferon
 2. Защо Grippferon се счита за метод за елиминиране на коронавирус
 3. Може ли Grippferon да се използва за лечение и профилактика на коронавирус

Какво представлява Grippferon

Grippferon е лекарство под формата на назален спрей (предназначен е за напояване на носната лигавица). Лекарството се използва като част от общи медицински предписания, насочени към потискане на вирусна инфекция, или се използва като монотерапия.

Лекарството е предназначено за облекчаване на остри респираторни вирусни инфекции и грип, възникнали при деца и възрастни, или за профилактика на развитието на тези инфекциозни заболявания. Средната продължителност на терапевтичния курс е 5 дни.

Лекарството Grippferon е включено от правителството на Руската федерация в списъка на жизненоважни и основни лекарства, предназначени за медицинска употреба. Причината е терапевтичната ефикасност, която може да бъде постигната чрез схематично използване на лекарствен разтвор..

Защо Grippferon се счита за метод за елиминиране на коронавирус

Въпреки големия брой смъртни случаи, експертите подчертаха, че изобретяването на ваксината ще отнеме поне 1 година. Това се дължи на особеностите на разработването на високоефективно лекарство. През този период от време разпространението на коронавирус може да достигне широки граници.

За да осигурят на пациентите необходимото ниво на грижа, експертите са решили да извършат симптоматично лечение с акцент върху антивирусната терапия. Наличието на интерферон в състава на спрея се признава като благоприятно условие за спиране на активността на щама COVID-2019.

Има няколко причини, поради които експертите виждат перспективата в използването на Grippferon при заразяване с коронавирус:

 1. Бързо постигане на терапевтичен ефект.
 2. Добра поносимост (нежелани реакции рядко се появяват по време на лечение с Grippferon).
 3. Възможност за употреба по време на бременност (според наблюдението на специалисти, компонентът не прониква през плацентарната бариера).
 4. Малък брой противопоказания.
 5. Възможност за безопасна употреба за лечение на деца.
 6. Наличност. Спреят може да бъде закупен без лекарско предписание.

Фармакокинетиката на Grippferon е насочена към предотвратяване на размножаването на патогенна микрофлора в кръвта. Предвид характеристиките на лекарството, експертите решиха да го тестват във връзка с лечението на пациенти с коронавирус.

Инфекцията с щама COVID-2019 прогресира в 2 форми: първата има формата на тежък остър респираторен синдром (ТОРС), втората е под формата на ТОРС. Това е 2-ри тип коронавирус, който често води до смърт..

Внимание! Grippferon е изследван само във връзка с елиминирането на респираторния синдром, който се характеризира с щама COVID-2019.

Лекарството намалява вирусното натоварване на тялото, минимизира риска от вторично предаване на коронавирусна инфекция. Благодарение на интерферона, който съдържа лекарството, е възможно да се предотврати размножаването на патогенна микрофлора в кръвта на пациента. Това намалява тежестта на клиничните прояви на инфекция, подобрява цялостното здраве..

Може ли Grippferon да се използва за лечение и профилактика на коронавирус

Експертите проучиха активността на антивирусния спрей Grippferon във връзка с облекчаването на коронавируса и стигнаха до заключението, че лекарството може да се използва като част от общите медицински предписания.

Лекарството спира основния симптом на инфекция с щама COVID-2019 - обилно отделяне от носната кухина. Симптомът е придружен от нарушена дихателна функция, отслабване на обонянието и при редовно излагане на интерферон изброените симптоми бързо ще бъдат премахнати.

Внимание! Ефективността на спрея Grippferon се потвърждава само по отношение на релефа на 1 форма на коронавирус - ТОРС.

Проучванията показват, че когато се предотвратява развитието на ТОРС и се лекува това заболяване, използването на спрей не осигурява очакваната ефективност. Лекарството потиска активността на патогенната микрофлора, локализирана в горните дихателни пътища, но пневмонията се отнася до заболяване на долната дихателна система.

Използвайки Grippferon, можете да постигнете частично облекчение на благосъстоянието, но основният активен компонент на спрея не спира активността на коронавируса, който прогресира в кръвта. Умножава се достатъчно бързо и състоянието на пациента се влошава. Експертите препоръчват да се съсредоточи върху предотвратяването на развитието на коронавирусна инфекция:

 • Носете защитни маски за еднократна употреба, подменяйте ги на всеки 2 часа;
 • Въздържайте се от неоправдан престой на места с много хора;
 • Третирайте ръцете с антисептични средства;
 • Дезинфекцирайте стаята със специални разтвори;
 • Укрепване на имунитета чрез витаминна терапия.

Ние лекуваме черния дроб

Лечение, симптоми, лекарства

Каква е опасността от грип?

Grippferon е популярен в момента агент от интерфероновата група, използван за лечение и профилактика на остри респираторни инфекции и грип. Производителите позиционират лекарството като високоефективно противовъзпалително антивирусно и имуномодулиращо средство..

Колко ефективно е лекарството Grippferon и в кои случаи лекарството наистина помага и в кои случаи ще бъде безполезно?

От какво помага Grippferon

Инструкциите на Grippferon посочват следните области на употреба на наркотици:

 1. Профилактика на ARVI и грип;
 2. ARVI и лечение на грип.

Действието на лекарството се основава на вещество в неговия състав - интерферон, който блокира размножаването на вирусите и не им позволява да заразяват други клетки, но не унищожава самия вирус.

При хората клетките на носната лигавица сами по себе си отделят определено количество интерферон. Но този процес обикновено протича със закъснение (след проникване на вируса), тъй като болестта вече има време да се развие до известна степен.

Grippferon блокира размножаването на вируси и ги предпазва от заразяване на други клетки

Grippferon съдържа интерферон алфа-2b - това вещество действа локално, тоест не се абсорбира от носната кухина в кръвта и следователно е ефективно само на повърхността на носната лигавица и не унищожава вирусите, които вече са влезли в тялото.

Но това не означава, че лекарството не действа при настинки и грип. Терапевтичният ефект на Grippferon е, че прави невъзможно размножаването на вируси, като по този начин предотвратява разпространението на болестта.

Важно! Grippferon - безполезен при остри бактериални инфекции и не се използва за тяхното лечение.

Наистина ли Grippferon помага при ARVI и грип? Трябва да знаете характеристиките на употребата на лекарството:

 • Профилактика на грип и ARVI. За профилактика на грип Grippferon ще бъде полезен само ако вирусите се "заселят" директно върху епитела на носа. Но, както показва практиката, вирусите най-често преминават през носните канали в транзит, утаявайки се върху епитела на трахеята, което означава, че напояването на носа като защита срещу грип ще бъде неефективно.
 • Лечение на грип и ARVI. Grippferon ще бъде полезен в началните етапи на заболяването, когато току-що са се появили първите му симптоми. В този случай лекарството спира размножаването и проникването на вируси и болестта отстъпва.

Grippferon има много полезни предимства и надминава всички други лекарства с подобно действие:

 • Блокира възпроизвеждането на всички известни видове вируси;
 • Не води до пристрастяване, не е токсичен и безопасен;
 • Намалява количеството лекарства, използвани в случай на заболяване с 50-70%;
 • Одобрен за употреба при деца под една година (включително новородени);
 • Вирусите не придобиват резистентност към компонентите на лекарството (интерферонът не взаимодейства с вирусите, а само ги блокира);
 • Намалява риска от усложнения при пациенти с ARVI с 60-70%
 • Безопасен за бременни и кърмещи жени;
 • Няма противопоказания за съвместимост с други лекарства (включително антивирусни лекарства и противогрипни ваксини);
 • Намалява десетки пъти броя на секретираните от пациента вируси по време на дишането, което намалява заразността на пациента.

Grippferon предотвратява размножаването на вируси, но, противно на разпространението на легендата, не елиминира симптомите на заболяването (хрема, възпалено гърло). Използването му помага да се спре разпространението на инфекцията, като по този начин помага на тялото бързо да се справи с болестта..

Каква форма на лекарството да изберете

Grippferon се предлага в няколко форми: спрей, капки за нос и мехлем. Всички те не се различават по състав и съдържание на активното вещество и имат еднакъв ефект върху организма..

Забележка! В интернет можете да намерите информация, че се използват свещи и ампули Grippferon. Трябва да се помни, че такива форми на лекарството не съществуват..

Разлики между формите на Grippferon:

 • Капки за нос. Те се използват главно за лечение на деца под тригодишна възраст, тъй като капките се дозират лесно и за разлика от спрея, те не се пръскат далеч, което означава, че не могат да попаднат във вътрешното ухо на бебето. След като използва капчиците, детето се оправя в рамките на един час - проявите на болестта намаляват и след няколко дни бебето е на поправка..
 • Спрей за носа. Има своите положителни страни - лесно се вкарва в носната кухина, благодарение на спрея покрива голяма площ от носния епител.
 • Мехлем. Мехлемът Grippferon е в състояние да потисне подуването на носната лигавица и да намали концентрацията на натрупаната слуз в носните проходи. Има редица противопоказания - не е разрешено за употреба от бременни жени и малки деца, а също така, ако се използва неправилно, може да причини редица странични ефекти.

Лекарите са единодушни, че най-безопасните и ефективни форми на Grippferon са спрей и капки за нос, целесъобразността на използването им и режимът на дозиране трябва да бъдат предписани от лекаря.

Спреят и капки за нос са най-безопасните и ефективни форми на Grippferon

Правила за кандидатстване

Grippferon се предписва при първите признаци на остри респираторни вирусни инфекции: поява на обилни секрети от носа (сополи - бистър и прозрачен цвят), чувство на неразположение, болка и възпалено гърло, повишаване на телесната температура.

Схемата на употреба се определя от лекаря, но общите препоръки са следните:

 • По време на лечението - 3 капки във всеки носен проход за възрастни и деца (до 6 години) 4-5 пъти на ден в продължение на пет дни.
 • Grippferon за деца се предписва в следната доза: до една година - по 1 капка (5 дни подред), до 3 години - 2 капки три пъти до четири пъти на ден.
 • Спреят се използва главно от възрастни 5-6 пъти на ден за лечение на вирусни инфекции - до 5 дни.
 • За профилактика Grippferon се накапва в носа по 1-2 капки два пъти или три пъти дневно или се използва спрей два пъти дневно. Препоръчително е, ако има опасност от заразяване, в противен случай е по-добре да не използвате лекарството.

Забележка! Отнема около 4-5 часа от момента на приема на лекарството до началото на ефекта му върху организма, защото колкото по-рано започне лечението, толкова по-бързо ще дойде резултатът..

Как да използвате лекарството правилно:

 • Издуйте добре носа си и изчистете слузта преди вливане или пръскане..
 • По-добре е да погребете капки Grippferon в пациент, легнал по гръб. Спреят се напръсква изправен.
 • След прилагане на лекарството направете няколко масажиращи движения с пръсти по крилата на носа, така че лекарството да бъде равномерно разпределено върху лигавицата.
 • Grippferon може да се използва не повече от 5-6 дни по време на лечението и повече от 14 дни като профилактично средство. Това може да причини изсушаване на лигавицата..

Grippferon практически няма противопоказания и не предизвиква странични ефекти. Противопоказанията включват индивидуална непоносимост към лекарството, срещу която могат да се появят силни алергични реакции: обрив, сърбеж, уртикария.

Схемата и формата на прием на Grippferon се предписват от лекаря

В случай на предозиране на лекарството и продължителната му употреба могат да се появят световъртеж, безсъние, повишен сърдечен ритъм, загуба на сила, проблеми с изпражненията, кожни обриви.

Колко да се използва лекарството и каква единична доза се определя от лекаря, в зависимост от възрастта, тежестта на заболяването и състоянието на пациента.

Какво може да замени Grippferon

Според химичния състав можете да вземете аналози на Grippferon - това са Interferon, Viferon, Alfaferon и др. Но те нямат толкова бърз и мощен ефект при вирусни заболявания и имат много противопоказания и различни странични ефекти. Повечето от тях не са одобрени за употреба от бременни и кърмещи жени, малки деца.

Аналозите на Grippferon нямат толкова бърз ефект

Някои потребители отбелязват, че цената на Grippferon е висока и предпочитат да използват интерферон в ампули вместо капки за нос, което е 5-7 пъти по-евтино. Но евтиният аналог няма толкова бърз ефект, така че ще трябва да се използва по-често и по-дълго..

Цената на капки Grippferon е 250-400 рубли, спреят е 250-300 рубли. Това е доста достъпна цена, но въпреки това не се препоръчва употребата на лекарството за цялото семейство самостоятелно без лекарско предписание..

Прегледи на лекари и пациенти: струва ли си да използвате Grippferon

Пациентите отбелязват ефективността на Grippferon, ако започнат да използват лекарството при първите признаци на инфекция. Особено много положителни отзиви за употребата на лекарството оставят бременните жени, защото Grippferon по време на бременност е най-предписаното лекарство, тъй като той е относително безопасен за тялото на жената и плода, а също така осигурява защита срещу вируси.

Лекарите също така отбелязват положителния ефект на лекарството: той помага за спиране на симптомите на леки и умерени форми на остри респираторни вирусни инфекции за 1-2 дни, избягване на предписването на антибиотици и значително намаляване на продължителността на хода на заболяването.

Не трябва обаче да се увличате с приема на Grippferon и да го използвате без лекарско предписание. Ако постоянно неконтролируемо запълвате тялото с имуномодулиращи агенти, тялото рано или късно ще се провали и няма да иска да изпълнява защитна функция, което ще доведе до изчерпване на имунната система.

Grippferon се е доказал при лечението на вирусни инфекции при деца и бременни жени

Обобщавайки, отбелязваме, че Grippferon наистина е ефективно и силно антивирусно лекарство, но трябва да се използва в определени случаи, които са описани по-горе..

Лекарството се е доказало добре при лечението на вирусни инфекции при деца и бременни жени. За новородените бебета, които са кърмени, употребата на Grippferon е безсмислена, тъй като те получават мощна доза имунитет от майчиното мляко. Възрастните трябва да използват лекарството само в определени случаи - в началните етапи на ARVI и грип, както и за тяхната профилактика, ако има опасност от инфекция.

Употребата на Grippferon е безопасна и няма да навреди на организма, но няма да донесе осезаеми ползи, ако лекарството се използва за други цели.

Показания и ограничения при употребата на капки в носа Grippferon за деца и възрастни

През есенно-пролетния период особено популярни стават лекарствата срещу настинки и вирусни заболявания. Много хора купуват тези лекарства, без да се консултират с лекаря си. Често фармацевтите съветват купувачите на Grippferon - капки или спрей за нос. Помислете какъв вид лекарство е, какви свойства има, дали може да се използва за деца и какви противопоказания съществуват.

 • Състав и форми на производство
 • Механизъм на действие
 • Показания и ограничения
 • Противопоказания и странични ефекти
 • Начин на приложение
 • Дозировка

Описание на лекарството

Grippferon е имуномодулатор с антивирусни, дехидратиращи, антипаразитни свойства, разработен за интраназална употреба.

Притежава мощни антивирусни свойства и унищожава инфекции като аденовируси, риновируси, грипни вируси, парагрип. Основното предимство на лекарството е, че се счита за абсолютно безопасно, не причинява пристрастяване и не позволява образуването на резистентност към щамовете към неговото активно вещество..

Използвайки Grippferon за респираторни заболявания, пациентите намаляват наполовина острия период на патология, а също така значително намаляват вероятността от различни усложнения (отит на средното ухо, синузит, бронхит, тонзилит, пневмония и др.).

Тук е изключен проблемът с вирусното замърсяване, което е изключително важно по време на широкото разпространение на ХИВ, хепатит от различни видове и други сериозни патологии, предавани чрез кръв.

Състав и форми на производство

Имуномодулаторът Grippferon се произвежда в:

 • Полимерни бутилки от 5 и 10 ml с капачка за капкомер,
 • дозиран назален спрей, изчислен за 200 дози.

Лекарството се съхранява не повече от 2 години от датата на производство. Трябва да го държите не в килера, а на вратата на хладилника, където температурата ще бъде 2-8 C.

За локално лечение на патологии на назофаринкса, вируси и инфекции с Grippferon се изисква определено съдържание на активни вещества:

 • 1 ml капки, предназначени за интраназална употреба, съдържа интерферон човешки рекомбинантен алфа-2b най-малко 10 000 IU,
 • 1 ml спрей, предназначен за интраназално приложение, съдържа интерферон човешки рекомбинантен алфа-2b най-малко 10 000 IU.

Основната активна съставка е смес от различни подтипове естествен интерферон алфа, получен от бактериални клетки на щам Escherichia coli SG-20050 / pIF16, в генетичния апарат на който присъства човешкият рекомбинантен алфа-2b ген Interferon. Това е протеин, съдържащ огромно количество аминокиселини, което позволява на човек да се отърве от много сериозни заболявания..

Попадайки в кръвния поток, интерферонът се включва в метаболитните процеси на вирусните клетки, нарушава техните функции, като въвежда редица патологични промени в състава. В имунокомпетентните клетки той променя функционалната активност, качественото и количественото съдържание на определени цитокини, синтеза на вътреклетъчни протеини. В допълнение към основния компонент, спрей и капки Grippferon ще съдържат:

 • натриев хлорид - физиологичен разтвор за разтваряне на лекарства,
 • динатриев едетат - служи като комплексообразуващ агент,
 • натриев хидроген фосфат - предназначен да поддържа минерален баланс,
 • повидон 8000 - реагент и др..

Заедно тези компоненти помагат на интерферона да не губи лечебните си качества за дълъг период от време..

Механизъм на действие

Изразеният терапевтичен ефект от употребата на Grippferon се основава на блокиране на размножаването на различни вируси, които влизат в тялото през носните проходи и дихателните пътища. В рамките на 48 часа след началото на терапията пациентът започва да издишва много по-малко вируси, което намалява риска от инфекция на здрави хора, които са близо до него.

За разлика от други лекарства с подобно действие, Grippferon унищожава вирусни инфекции директно на мястото на тяхната локализация, т.е. на лигавицата, откъдето те попадат в тялото, причинявайки обща интоксикация и неприятни симптоми. Имуномодулаторът се характеризира със следните характеристики:

 • предотвратява размножаването на респираторните вируси,
 • засяга причината за патологията,
 • високоефективен като средство за спешни превантивни мерки,
 • не позволява развиване на съпротива,
 • разрешено за бременни, кърмещи деца, включително новородени,
 • намалява риска от усложнения с 60%,
 • практически няма противопоказания,
 • съвместими с други лекарствени продукти,
 • в комбинация с превантивна терапия, ваксинация,
 • значително намалява заразността на болните,
 • притежава мощно противоепидемично качество.

Показания и ограничения

Основната индикация за използване на интерферонов агент е развитието на респираторни заболявания и други вирусни патологии на горните дихателни пътища:

 • вирусен ринит,
 • грип,
 • ARVI.

В допълнение, това лекарство е подходящо за профилактика на всички изброени заболявания..

Симптоми на остри респираторни инфекции и грип

Съвременната медицина познава повече от 2000 щама на грипните вируси, всеки от които има десетки свои разновидности. Всеки от тях, срещайки се с „жертвата“, може да причини респираторно заболяване. В разгара на грипните епидемии една четвърт от заразените се разболяват, в останалата част имунитетът самостоятелно неутрализира патогените.

Последиците от прехвърлената болест могат да повлияят отрицателно на състоянието на тялото, което ще отнеме много време, за да се отървем, поради което се предписват имуномодулатори за укрепване на защитата на организма.

Grippferon унищожава не само грипните инфекции, но и други вируси. Лечението със спрей и капки на базата на интерферон също облекчава негативните симптоми:

 • ринит,
 • кашлица,
 • треска,
 • цефалалгия,
 • възпалено гърло и др..

Имуномодулаторът не се предписва при свръхчувствителност към активни съставки и при тежки форми на дихателни алергии.

Метод и особености на терапията при възрастни

Продължителността на терапевтичния курс и дозировката на лекарството се определят от лекаря. Дозировката на лекарството зависи от неговата лекарствена форма:

Оптималната доза за възрастни пациенти и деца над 14 години е 3 капки на ноздра три пъти на ден. Разрешено е да се лекува за не повече от пет дни. След въвеждането на капки в носните проходи, крилата на носа трябва леко да се разтриват, за да може лекарството да се разпредели равномерно върху лигавицата. За профилактика се препоръчва да се прилага стандартна доза веднъж дневно сутрин, преди да излезете навън..

Спрей Grippferon трябва да се приготви преди употреба. За да направите това, дозаторът се натиска няколко пъти, за да се постигне правилната доза. Преди напояване носната кухина трябва да се почисти с физиологичен разтвор и да се отстрани слузта. Дюзата леко се вкарва в ноздра и се натиска върху спрея.

Продължителността на курса на терапия и дозировката се определят от лекаря. Ако няма други препоръки, можете да използвате оптималната доза. За възрастни е 3 пръскания 5-6 пъти на ден. Курсът на лечение не трябва да надвишава пет дни. За профилактични цели носната кухина се напоява със спрей веднъж дневно, преди да излезе навън.

По време на бременност и кърмене можете също да използвате капки / спрей Grippferon. Но преди лечението трябва да се консултирате със специалист.

Когато решава да използва това лекарство, пациентът трябва да вземе предвид, че:

 • не можете да комбинирате Grippferon с вазоконстрикторни капки, тъй като интерферонът също така облекчава подуването на лигавицата,
 • след първото отваряне бутилката е валидна 30 дни,
 • с неусложнен ход на заболяването, лечението с Grippferon не изисква допълнителна употреба на противовъзпалителни системни лекарства,
 • когато температурата се повиши, лекарството се съчетава добре с антипиретични лекарства,
 • лечението с Grippferon не влияе върху скоростта на реакцията и вниманието.

Капки за нос Grippferon за деца

Grippferon е модерен и по-безопасен аналог на популярния досега човешки левкоцитен интерферон, който се продава в ампули. Ефективността му беше много по-ниска. Освен това той се съхранява не повече от един ден след отваряне, което значително усложнява лечението..

Днес лекарите и родителите разполагат с прекрасно средство, което помага да се борим не само с настинки, но и с рубеола, респираторни инфекции и вируси с неопределен генезис. Това е Grippferon в дозиран спрей или капки.

Локалното приложение му дава специално предимство пред интерфероните, инжектирани в тялото. В последния случай при пациентите често се наблюдават анафилактични реакции и други сериозни странични ефекти. Grippferon, действайки локално, неутрализира патогените и се абсорбира в кръвта в минимални количества, без да предизвиква нежелани телесни реакции.

Лекарството се предписва при вирусни инфекции и ARVI. Той е ефективен и като превантивна мярка. Това лекарство може да се използва за бебета под една година..

Противопоказания и странични ефекти

Лекарството не трябва да се използва при деца, които са свръхчувствителни към интерферон или към други компоненти, съставляващи лекарството. Също така не се разрешава лечение с капки / спрей при тежки форми на алергия (с цел предотвратяване влошаването на ситуацията и развитието на анафилактичен шок). Нежеланите реакции при прием на Grippferon, с изключение на алергични реакции, не са установени.

Преди да започнете лечението, трябва да се консултирате с лекар, който ще ви каже дали е препоръчително да използвате Grippferon, колко трябва да се капва и в какъв обем.

Въпреки относителната безвредност и минималния брой противопоказания, не можете да използвате спрея / капки неконтролируемо. В крайна сметка дори и най-безопасното лекарство в случай на предозиране може да причини сериозни усложнения, особено когато става въпрос за крехко детско тяло.

Възможните нежелани реакции са алергични прояви с различна интензивност:

 • усещане за сърбеж,
 • зачервяване на кожата,
 • подуване,
 • затруднено дишане,
 • обрив.

Начин на приложение

Специалистите в лечението на деца препоръчват да се спазват следните правила:

 • започнете да напоявате лигавицата или да капете Grippferon при първите признаци на заболяване,
 • лечението трябва да продължи не по-дълго от 5 дни и дозата трябва да бъде избрана в съответствие с възрастовата категория на пациента,
 • когато използвате спрей, устройството за пръскане се вкарва в ноздра и дозаторът се натиска докрай,
 • малки деца капват лекарството, като обръщат главата си настрани, в дъното на ноздра. В този случай носните проходи трябва предварително да се изчистят от слуз.,
 • след въвеждането на капки, носът трябва да се масажира, за да се разпредели равномерно лекарството върху лигавицата,
 • не загрявайте лекарството преди употреба. Той трябва да се съхранява в хладилник (дори още не е отворен) и да се използва студен.

Дозировка

За да постигнете желания ефект, трябва да заровите / напоите носа точно с препоръчаните дози:

 • терапевтичната доза за новородено до една година е 1 капка или 1 спрей във всяка ноздра 5 пъти на ден,
 • от 1 до 3 години се накапват две капки или се правят две пръскания във всяка ноздра до четири пъти на ден,
 • на възраст от 3 до 14 години, децата капят по 2 капки или правят две пръскания във всяка ноздра пет пъти на ден.

Профилактичната доза е употребата на агента веднъж дневно, една капка или пръскане сутрин преди излизане навън. Ако детето е било в контакт с пациента, лекарството се прилага по две капки или инжекции във всяка ноздра два пъти дневно.

Аналози

Такива антивирусни капки за нос са способни да заменят Grippferon:

 1. Капки интерферон в носа. Те имат дехидратиращ, имуномодулиращ, имуностимулиращ, антитуморен, бактериостатичен ефект. Те са особено ефективни, когато се използват в ранните стадии на заболяването. Не се предписва при патологии на сърцето и бъбреците, остри алергии, смущения в работата на щитовидната жлеза, тежки патологии на нервната и сърдечно-съдовата системи.
 2. Виферон маз. Ефективността на това лекарство значително намалява с напреднал стадий на заболяването. Лекарството се предписва на бебета при инфекциозни заболявания, включително инфекциозна жълтеница. Мехлемът има антивирусен, антипролиферативен и имуномодулиращ ефект.
 3. Genferon Light. Комбинираните капки имат локален и системен ефект. В допълнение към интерферона, те съдържат таурин. Помага за подобряване на метаболитните процеси в тъканите, има мембраностабилизиращ и имуномодулиращ ефект, счита се за мощен антиоксидант, засилва терапевтичния ефект на интерферона.
 4. Капки Laferobion. Предписва се за заболявания с вирусен генезис: грип, херпесвирус, хепатит. Използва се и при лечение на рак и множествена склероза. Те се комбинират с почти всички лекарства, с изключение на хормоналните. Страничните ефекти включват цефалалгия, сънливост, мускулни болки, промени в сърдечната честота.

Ако детето е диагностицирано с респираторно заболяване или грип, педиатърът може да предпише вместо Grippferon:

  Арбидол капсули - показан при грип и остри респираторни вирусни инфекции при възрастни и деца. Отлично и бързо се справя с ротавирусни инфекции, използва се в комплексната терапия на бронхит, пневмония, херпесна инфекция.

Amizon е антивирусно, имуномодулиращо лекарство, което повишава устойчивостта към вирусни бактерии. Предписва се в комплексната терапия на грип.

Осигурява надеждна профилактика и ефективно лечение както за възрастни, така и за педиатрични пациенти. Приема се при първите признаци на инфекция (хрема, цефалалгия, възпаление, повишена температура). Навременният прием на лекарството ви позволява да прекъснете инфекциозната интоксикация на тялото, което допринася за бързо възстановяване и предпазва пациента от усложнения.

 • Orvirem в сироп се предписва на възрастни пациенти и деца след една година. Използва се като превантивно лекарство и за ранно лечение на грип. Не се предписва при остри патологии на черния дроб и бъбреците, тиреотоксикоза, раждане на дете, кърмене, еписиндром, включително анамнеза.
 • Прегледи на пациенти

  Мария, 27-годишна: „Когато работех в склад и почти цял ден бях без работа на улицата, през цялото време страдах от хрема и грип. Бях посъветван да използвам инжекции с интерферон. Наистина, много мощно лекарство. Веднага щом почувствате, че започва настинка, болят ставите и костите, боли ви главата, запушен нос, инжектирате и на следващия ден се събуждате напълно здрави.

  Но лекар, когото познавах, каза, че е опасно. Той препоръча да се използват капки Grippferon. Ефектът им, разбира се, не е същият като при интрамускулните инжекции, но се възстановявате много по-бързо, отколкото ако просто се опитате сами да преодолеете болестта. Препоръчвам на всички мои приятели да капят това лекарство по време на грипна епидемия. Не получих отрицателна обратна връзка от тях, а само благодарни думи ".

  Наталия, 28-годишна: „Синът ми изведнъж вдигна температура на 3-месечна възраст. Веднага се обадих на лекар. Той изписа капки Grippferon. На следващата сутрин температурата се нормализира, бебето стана по-активно, започна да се храни по-добре и се възстанови. Не знам кое помогна повече - честото кърмене или това лекарство. Но следващия път със сигурност ще го използвам ".

  Алеся, 34-годишна: „Дори когато дъщеря ми беше съвсем малка, педиатърът ни предписа Грипферон. Капва се 5 пъти на ден, изплаква носа. Бебето е на поправка. Няколко години по-късно цялото семейство се разболя от грип. Първоначално те бяха интензивно лекувани с Grippferon, но симптомите не изчезнаха, а, напротив, се усилиха.

  След 3 дни температурата извика лекар и ни откараха в болницата за капене. На въпрос на лекарите как може да бъде това, те вдигнаха ръце, казаха, че всеки организъм е индивидуален и реагира на лекарството по свой начин. Повече няма да купувам тези капки, тъй като бях убеден, че са неефективни ".

  Анастасия, 32-годишна: „Дълго слушах за чудотворните капки Грипферон и реших да ги опитам, когато почувствах, че се разболявам. Обикновено се разболявам дълго време и хремата завършва със синузит. Нанесох капките както трябва в инструкциите, но не забелязах никакъв ефект. Симптомите не изчезнаха, не се почувствах по-добре. Тя се възстанови по същото време, както преди, когато не използва Grippferon. Може би той помага на някого, но не ми помогна ".

  Grippferon е ефективен антивирусен лекарствен продукт, който трябва да се използва при първите симптоми на заболяването. За да бъде резултатът от лечението положителен, трябва да прочетете инструкциите преди употреба и да не превишавате препоръчаната продължителност на лечението..

  Каква форма на имуномодулатор да избере зависи от самия пациент: някои обичат да използват спрей, други предпочитат да използват капки. В този случай и двете форми на лекарството съдържат еднакво количество активно вещество и едни и същи спомагателни елементи. Но трябва да се отбележи, че е по-добре за бебета на възраст под 3 години да използват капки.

  Средства за лечение на настинки и грип CJSC FIRN M Grippferon - преглед

  Защо използването на имуномодулатори и имуностимуланти е опасно? Защо те са доста коварни лекарства, но никой не мисли за това при закупуването им? Капките Grippferon за деца и бременни жени могат да бъдат изключително вредни. Показания и противопоказания

  Купих капки "Grippferon" за първи и може би последния път в живота си. Надявах се лекарството да е на пазара от дълго време и въпреки наличието на по-евтин аналог, дадох около 300 рубли за бутилка от 10 ml. Цената на "Grippferon" несъмнено е надценена и нараства още повече в периода на масивна заболеваемост от грип и ARVI.

  Антивирусните и имуностимулиращи лекарства не се прехвърлят у дома, тъй като присъствието на две малки деца, посещение на детска градина за възрастни задължават да бъдат подготвени за всякакви неприятности под формата на назален поток, треска, кашлица и други подобни..

  Какви лекарства не купих: свещи Viferon, капки Derinat, сироп Citovir-3 за деца, таблетки Ergoferon и Kagocel за възрастни. Наистина харесах някои лекарства и не помогна зле (можете да прочетете за всяко лекарство, историята на употребата му и инструкции в съответния преглед). Други категорично не го харесваха, но ще запомня "Гриппферон" дълго време.

  Всичко започна с факта, че през есента в детската градина, както обикновено се случва, децата започнаха да боледуват. Онези, които бяха изписани от болнични, продължиха само няколко дни и след това отново останаха вкъщи, след като попаднаха под друга вълна от инфекция. Майки, хванали се за главите, как би могло, тяхното малко, което никога преди това не е контактувало с връстници в пясъчника, което е ходило с майка си в парка за ръка и не е било болно от нищо, изведнъж просто не е излязло от ТОРС. Липсата на контакт с потенциален източник на инфекция в ранна детска възраст е именно причината за високата честота на деца. Много майки умишлено не ходят с децата си на площадките, за да не хванат някакъв вирус или бактериална инфекция. В резултат на това тялото на децата, които ходят на градина, просто не е готово за такъв товар и децата започват да боледуват редовно. Естествено, наследственият фактор, храненето и втвърдяването и ваксинацията също са важни тук, но е абсолютно невъзможно да се забрани на детето да общува с връстници..

  Детето ми имаше необичайно силен имунитет и в продължение на 4 месеца, посещавайки детска градина преди Нова година, дъщеря ми боледуваше само 2 пъти, първият път имаше хрема, след което беше решено да се закупи профилактично средство, втори път - вече най-силният конюнктивит, който се лекува 2 седмици.

  Тъй като други лекарства с антивирусен ефект вече са били използвани при детето ми, реших да купя такова, което все още не е тествано. По това време смятах, че интерфероните са доста безопасни за употреба и доста ефективни..

  Дълго време купувах обикновени ампули с интерферон и почивах спокойно в хладилника, но за детето реших да взема по-добро лекарство - капки "Grippferon".

  Капките са в малка пластмасова бутилка от 10 ml с винтова капачка. Бутилката се поставя в картонена кутия заедно с инструкции.

  За мен дозаторът не е много удобен, харесва ми по-добре или с ластик, като този на Derinat, или с пипета, която може да се дезинфекцира. Тук се оказва, че цялата флора от носа остава върху дозатора..

  СЪСТАВ:

  Капки за нос под формата на бистър, безцветен или светложълт разтвор.

  1 мл

  интерферон алфа-2b човешки рекомбинантен не по-малко от 10 000 IU

  Помощни вещества: динатриев едетат дихидрат - 0,5 mg, натриев хлорид - 4,1 mg, натриев хидрогенфосфат додекахидрат - 11,94 mg, калиев дихидроген фосфат - 4,54 mg, повидон 8000 - 10 mg, макрогол 4000 - 100 mg, пречистена вода - до 1 ml.

  Какво е интерферон и как той има антивирусна активност?

  Интерфероните са протеини с ниско молекулно тегло (протеини и гликопротеини), произведени от клетките на тялото в отговор на проникването на вируси и други микроорганизми в тях, както и с въвеждането на определени лекарства (индуктори на интерферон). Интерфероните са сред най-важните фактори на неспецифичната резистентност и имат много защитни ефекти, като най-важният от тях трябва да се счита за антивирусен, антитуморен, антибактериален и имуномодулиращ..

  Човешките интерферони са разделени на три антигенни типа: левкоцити (α-интерферон), фибробласт (β-интерферон) и имунен (γ-интерферон). Левкоцитният интерферон се произвежда от левкоцити, фибробласт - от фибробласти, имунен - ​​от Т-лимфоцити.

  Употребата на интерферони е показана за редица заболявания. Сред вирусните инфекции те включват херпесен кератит, кератоконюнктивит, херпес зостер стоматит, херпес симплекс, грип, риновирусни и аденовирусни инфекции, енцефалит и енцефаломиелит, вирусен хепатит, полиомиелит, цитомегаловирусна инфекция и други трансплантации на органи. вторични вирусни усложнения. Ефективността на използването на интерферонови лекарства за лечение на редица онкологични заболявания зависи от вида на тумора, навременността на началото на лечението, режимите на приложение на лекарства и някои други условия..

  Във връзка с механизма на действие индикациите за употреба на интерферони стават ясни.

  ПОКАЗАНИЯ:

  - профилактика и лечение на грип и ARVI при деца и възрастни.

  Както всяко лекарство "Grippferon" има противопоказания за употреба.

  ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ:

  - индивидуална непоносимост към интерферонови препарати и компонентите, съставляващи лекарството;

  - тежки форми на алергични заболявания.

  Въпреки голямото разпространение на употребата на интерферонови препарати и тяхната наличност в аптечните вериги, си струва да се вземе тяхното назначение много сериозно и да се оценят всички рискови фактори и възможни усложнения преди това, особено ако човек, и още повече дете с несформирана имунна система, има такива -или нарушения в нейната работа. Аз самият, имайки медицинско образование, никога не бих си помислил, че лекарството може да причини сериозна вреда на здравето..

  Въпреки че инструкциите посочват, че е допустимо употребата на лекарството при деца и бременни жени, сега бих се страхувал да го препоръчам на тези конкретни категории от населението, тъй като техният имунитет действа напълно различно, отколкото при възрастен.

  Понастоящем на фармацевтичния пазар се предлага голямо разнообразие от различни лекарства, чието активно вещество са интерферони: "Viferon", "Genferon", "Cycloferon", "Reafron" и много други.

  Като цяло всички лекарства са сходни, различават се само по форма на освобождаване, дозировки, методи на въвеждане в организма, но ефектът като цяло трябва да има еднакъв.

  Въпреки това, има ли ефект от употребата на интерферони? След като прочетох няколко статии, след като детето имаше усложнения от лечението с "Grippferon", стигнах до извода, че просто няма недвусмислено доверие на учените в ефективността на тази група лекарства. Те могат или не могат да помогнат. Процентът на ефективност е приблизително равен на процента на неактивност на лекарството, т.е., разбира се, той може да се използва, но няма гаранция, че всъщност ще помогне да се избегне заболяването. Въпреки това е вероятно, че в случай на слаба или неправилно функционираща имунна система, интерфероните могат да бъдат вредни за здравето и да провокират появата на автоимунни заболявания. Хората, страдащи от алергични заболявания, трябва да използват тези лекарства с повишено внимание и е по-добре да ги избягват напълно..

  Ето само някои откъси от статии за опасностите от предписването на различни имуностимуланти..

  „Виферон не повишава имунитета, а точно обратното. Това е генетично конструиран интерферон, който помага в борбата с инфекцията, но в същото време намалява синтеза на собствения си интерферон. С честата му употреба, поради потискането на собствената интерфероногенеза, резистентността на организма към вирусни инфекции намалява. Образува се „порочен кръг“ - колкото повече интерферон се въвежда отвън, толкова по-малко от неговия собствен интерферон. Колкото по-малко е вашият собствен интерферон, толкова повече трябва да го инжектирате отвън (ако спрете да приемате интерферон, детето се разболява) За съжаление, образуването на такава зависимост от генетично модифициран интерферон при деца е напълно задоволително за неговите производители, неговите дистрибутори и аптеки..

  „Напоследък (до голяма степен по вина на рекламата) имуностимулацията и имуномодулацията от мнозина (и от лекарите също!) Започнаха да се разглеждат като безвредни процедури. Тази опасна заблуда може да доведе до тъжни последици. имунната система. Тя ще започне да работи бавно, като прави грешки от време на време. "

  "Употребата на имуностимуланти е възможна само по предписание на лекар, тъй като изисква достатъчно задълбочени познания в тази област. Някои лекарства са оптимални за предписване при тежестта на инфекциозно заболяване (препарати от имуноглобулини, интерферони), други могат да се предписват само в стадия на ремисия на заболяването. Освен това е необходимо ясно да се разбере каква връзка на имунната система искате да затегнете и да не приемате „нещо за повишаване на имунитета", както обикновено се пита в аптеките. Ако стимулирате грешната връзка, тогава поради обратната връзка пациентът само ще се влоши. "

  След като ги прочетете, веднага искате да изхвърлите всички тези лекарства от хладилника си по дяволите. Но аз започнах да изучавам същността на проблема, след като получих отрицателни последици след използване на "Grippferon".

  Моля, обърнете внимание, че лекарството се продава без лекарско предписание, тоест, за да го купите, не е необходимо да се подлагате на никакви прегледи и да изследвате имунния си статус.

  Методите за използване в разгара на заболяването и за профилактика са значително различни.

  МЕТОД НА ПРИЛОЖЕНИЕ ПРИ ПРЕДИШНИ БОЛЕСТИ:

  При първите признаци на заболяването Grippferon се използва в продължение на 5 дни:

  - на възраст от 0 до 1 година - 1 капка във всеки носен проход 5 пъти на ден (единична доза 1000 ME, дневна доза 5000 ME)

  - на възраст от 1 до 3 години - 2 капки във всеки носен проход 3-4 пъти на ден (еднократна доза 2000 ME, дневна доза 6000-8000 ME)

  - на възраст от 3 до 14 години - 2 капки във всеки носен проход 4-5 пъти на ден (еднократна доза 2000 ME, дневна доза 8000-10000 ME)

  - за възрастни - 3 капки във всеки носен проход 5-6 пъти на ден (единична доза 3000 ME, дневна доза 15000-18000 ME).

  Тъй като в нашия случай лекарството се използва за профилактика, тогава схемите на приложение са малко по-различни..

  МЕТОД НА ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ:

  За да се предотврати ARVI и грип:

  - в случай на контакт с пациент и / или хипотермия, лекарството се накапва в еднократна възрастова доза 2 пъти на ден. Ако е необходимо, превантивните курсове се повтарят;

  - със сезонно повишаване на заболеваемостта, лекарството се влива в специфична за възрастта доза веднъж сутрин с интервал от 24-48 часа.

  След всяко вливане се препоръчва да масажирате крилата на носа с пръсти в продължение на няколко минути, за да разпределите равномерно лекарството в носната кухина..

  Не използвахме лекарството дълго време, тъй като след няколко дни на кожата на детето започнаха да се появяват червени обриви, придружени от лющене на кожата в тази област и очевиден сърбеж. С всеки ден те ставали все повече и повече, кожната лезия се разпространявала, детето започнало да спи лошо поради сърбеж, постоянно нервно.

  Проблеми с кожата на детето са се случвали и преди, въпреки че до една година изобщо не се наблюдава нищо подобно, въвеждат се допълнителни храни според възрастта, детето възприема добре новите продукти. След една година, неочаквано, кожата на детето започна да реагира на хранителни продукти, промяна в битовите химикали, поради което преминах към използването на екологични химикали, към козметика.

  Наблюдението от дерматолог доведе до диагностициране на детето с атопичен дерматит. Това заболяване е свързано с неправилно функциониране на имунната система и съм изгризан от някои съмнения дали доста честото използване на имуномодулиращи агенти, като супозитории Viferon и капки Derinat, е могло да доведе до това. Въпреки че по-рано не забелязах такава кожна реакция при въвеждането на тези лекарства в организма. Но връзката с използването на капки "Grippferon" определено беше.

  Естествено, отмених лекарството и започнах интензивно да лекувам детето със скъпи мехлеми "Elidel", "Bepanten" и други, които бяха предписани от дерматолог. Мога да кажа, че лечението вече е отложено и не се наблюдава значително подобрение, но почти веднага след отмяната на Grippferon, дъщеря ми хвана силен конюнктивит в градината, който сподели с по-малкия си брат. В продължение на две седмици и двете деца страдаха у дома и аз похарчих прилична сума за закупуване на капки за очи.

  "Grippferon" беше безопасно изхвърлен, тъй като се съхранява след отваряне само 30 дни и след това става неефективен, но ефектът, получен от използването му, беше напълно достатъчен за мен.

  Изненадващо, обичайният руски "Интерферон", който използвам, чийто разтвор се приготвя чрез разреждане на лиофилизирания (изсушен) прах, никога не е давал такива реакции. Може би това се дължи на по-пълен имунитет при мен, или може би с по-високо качество и липсата на каквито и да било компоненти, използвани при приготвянето на "Grippferon".

  Определено повече няма да приемам капки "Grippferon", дори ако ми кажат сто пъти, че наистина са помогнали на някого да не се разболее или да се излекува. Опитът ми с тях беше много отрицателен. Освен това сега ще бъда изключително внимателен да използвам каквито и да е имуностимулиращи и имуномодулиращи лекарства, тъй като нито един производител не може да предостави реални доказателства за тяхната ефективност, ефектът на много лекарства не е доказан, няма аналози на много лекарства, произведени в Русия в чужбина (Kagocel, " Деринат "," Ергоферон "). А за хора, които имат алергични или автоимунни заболявания, като цяло е изключително опасно употребата на такива лекарства като цяло, това може да провокира обостряния или декомпенсация на заболяването.

  Сега вярвам, че всички такива лекарства трябва да се предписват, като се вземат предвид препоръките на алерголог и само след преглед. И тогава възникват много въпроси по темата "откъде идват толкова много автоимунни заболявания?" В чужбина използването на имуномодулатори, подобно на антибиотиците, е регламентирано от закона, те не могат да се купуват без рецепта, те се предписват само от лекар, а не по искане на самия пациент.

  Ето някои имуномодулатори, с които често се сблъсквате и които се предлагат в търговската мрежа: