Почти всяка бременна жена чува диагнозата "тонус на матката" и тя може да бъде чута през целия период на бременността. Опасен ли е тонусът на матката по време на бременност и какво да правя в този случай?

Първо, нека разберем какво означава тази неразбираема диагноза. Тонусът на матката или "маточната хипертоничност" може да се появи по-често в началото на бременността. Тонусът на матката по време на бременност са контракции, които се появяват по-рано от очакваната дата на падежа. Те се усещат като дърпащи, болки в долната част на корема (подобно състояние по време на менструация), понякога болки в кръста. Случва се жената да не открива никакви странични усещания в тялото си, но по време на ултразвуково изследване показва, че има хипертоничност на матката. Причините, които причиняват тонуса на матката, могат да бъдат различни, като се започне от недоразвитие на гениталиите и завърши с възбуда.

Матката е женски мускулен орган, който чувствително реагира не само на физическо разтягане (расте с плода), но и на нервни импулси: вълнение, радост, страх. Всяка причина може да причини болка, но те не трябва да се пренебрегват. Веднага щом почувствате болка в долната част на корема, трябва незабавно да се консултирате с лекар, който след като установи причината, ще предпише подходящо лечение.

Матката на жената, както всеки друг мускул, има способността да се свива и съответно има тонус. Тонът може да бъде намален, нормален и повишен. Ако говорим за тонуса на матката, тогава се има предвид напрежението на мускулите на матката - повишен тонус. Повишаването на тонуса на матката по време на бременност сигнализира на жената, че може да настъпи спонтанен аборт или да започне преждевременно раждане. Следователно не трябва да приемате този проблем лекомислено. Тонусът на матката е една от основните причини за преждевременно раждане. Но не се страхувайте! С навременното посещение на лекар, следвайки всички негови препоръки, вероятността да предадете бременността си без страх е много висока.

Лекарите се презастраховат с причина, защото тонусът на матката наистина е много неприятно и изключително опасно нещо. Усложненията на повишения тонус на матката включват прекъсване на бременността (възможно по всяко време), кислородно гладуване (хипоксия) на плода, отлепване на плацентата.

Симптоми на тонуса на матката по време на бременност

Как по време на бременност самата жена може да определи, че матката е в добра форма

Често бременната жена може сама да го усети. Тонът на матката по време на бременност има такива прояви като дърпащи болки в долната част на корема и кръста, както преди менструация. И понякога болките придобиват естеството на контракциите или матката се чувства като "камък".

Тактилно определете дали матката е в добра форма, както следва. Легнете по гръб и се отпуснете напълно. Почувствайте корема си нежно, в идеалния случай трябва да е мек. Ако има тонус на матката по време на бременност, тогава еластичността на корема приблизително ще наподобява бедрото.

При изследване на корема и вагинално изследване тонусът на матката се определя лесно; напрегнатите мускулни влакна се виждат при ултразвук. Съществува и специален апарат за измерване на силата на свиване на миометриума по време на бременност, въпреки че не е получил широко приложение - вече симптомите на състоянието са твърде забележими.

Причини за повишен тонус на матката по време на бременност

Тонусът на матката е особено опасен през първия триместър на бременността и много често именно в ранните етапи на бременността хормоналният дисбаланс - намаленото производство на прогестерон - може да стане причина за повишен тонус. В този случай ще ви бъде назначен курс на дюфастон или сутрин. Също така, причината за тонуса може да бъде контракции на матката в отговор на разтягане поради растеж на плода, токсикоза, преждевременно разширяване на маточната шийка, функционално нарушение на щитовидната жлеза, Rh-конфликт, полов акт. При усещане на корема тонусът също може да се повиши, тъй като матката е мускулен орган и реагира на физическо дразнене.

Външните причини, които водят до напрежение на мускулите на матката, включват вдишване на вредни химически пари, остър ход на вирусни заболявания, тежка физическа активност.

Стресът и нервното напрежение могат да провокират повишен тонус на матката. Ако болката е рядка, с резки движения или с промяна в позата, тогава говорим за естествено мускулно напрежение и не трябва да се притеснявате. Често коремът се превръща в камък след процедурата с ултразвук и ако нищо не ви притеснява преди и след ултразвука, тогава всичко е в ред, това е точно такава реакция на процедурата. След ултразвука винаги ми казваха за повишен тонус, въпреки че винаги се чувствах добре и нямаше дискомфортни условия. Лекарите обичат да играят на сигурно и могат да ви изпратят в болница, не пренебрегвайте съветите им и по-добре да слушате.

Ако често сте придружени от състояние на напрежение, това изисква постоянно наблюдение, навременно изследване и лечение..

Тонус на матката през първия триместър на бременността

Повишеният тонус на матката в началото на бременността почти винаги трябва да се наблюдава и лекува, тъй като до 12 седмици тонусът е особено опасен - може да причини аборт. В идеалния случай, когато бременната жена изобщо не изпитва дискомфорт от 4 до 12 седмици от бременността. Всички болки, тонове, дърпащи усещания показват, че е необходимо да ги обсъдите с лекар.

Ако лекарят не вижда нищо сериозно във вашата ситуация, той ще предпише среща без спа. Ако има проблеми с хормонален характер (ниски нива на прогестерон) - курс на дифастон и сутрин. По-сериозните случаи ще изискват хоспитализация.

Тонус на матката през втория триместър на бременността

Колкото по-близо до раждането, толкова повече тялото се подготвя за тях: настъпват хормонални промени, тонусът на матката става доста често явление. От около 20 седмици тялото започва да тренира. Отсега нататък може да се усещат периоди на напрежение и релаксация, но рядко и безболезнено.

Ако говорим за сериозен тонус на матката, който може да причини фетална хипоксия, също е необходимо медицинско наблюдение. Обикновено се препоръчва медикаменти за поддържане на нормалното състояние на Magne B6

Тонус на матката през третия триместър на бременността

От 38-та седмица мускулното напрежение може да бъде доста удължено. Освен това тонусът на матката се провокира от самото бебе, което блъска майка си с ръце и крака във и без това тесния си корем.

В края на бременността може да бъде трудно да се диагностицира хипертоничността и да се разграничи от нормалния тонус - подготвителни контракции. Лекарите умишлено се презастраховат, като изпращат бременни жени в CTG, когато е възможно.

В Европа повишеният тонус не предизвиква толкова бурна реакция на лекарите, колкото в Русия. Там в повечето случаи повишеният тонус на матката се счита за нормално физиологично състояние на бременна жена. Лекарствата в болницата започват да се лекуват само когато повишеният тонус причинява сериозно безпокойство на самата майка или има симптоми на патология на бременността.

Какво да направите, ако матката е в добра форма

Ако признаците се появят за първи път по време на бременност, можете сами да вземете спазмолитик, например "no-shpu". И с планирана среща с лекар, не забравяйте да му кажете за чувствата си. Ако преди да посетите лекар, има рецидив на тонуса на матката, наложително е да се консултирате с лекар непредвидено възможно най-скоро. Като правило препаратите от витамини В-6 се предписват заедно с успокоителни - Магне-В-6, майчинство, понякога - калциеви блокери и противовъзпалителни лекарства - в този случай ефектът им върху освобождаването на простагландини е важен. Но поради големия брой странични ефекти на лекарства като индометацин, само лекар може да предпише Corinfar. Той може също да Ви предпише папаверинови свещи. Самолечението и поносимостта към болка по време на бременност са ИЗКЛЮЧИТЕЛНО нежелани.

Ако усетите, че матката се е напрегнала малко, опитайте се да се отпуснете, затворете очи, направете няколко дълбоки вдишвания и издишвания. Представете си нещо, което ви кара да се чувствате добре..

С тонуса на матката по време на бременност е много важно да се установи нормален режим на работа и почивка, добър сън, достатъчен престой на чист въздух и адекватна физическа активност. Ако амбулаторното лечение на повишен тонус на матката е неефективно, на жената ще бъде предложена хоспитализация "за съхранение" - там, под наблюдението на лекарите, ще бъде възможно да се проучат по-задълбочено причините за тонуса и да се обърнат към тях. При ниско ниво на прогестерон той се приема под формата на лекарства, ако скоростта на андрогените е висока, инжектират се техните антагонисти - метипред, дексаметазон. В този случай всеки допълнителен ден от бременността е важен за жената..

Плодът се счита за „пълноценно дете“ от 28 седмици, след този период оцеляването е доста често, но изобщо не означава, че такова бебе е абсолютно здраво, в края на краищата е желателно то да узрее в тялото на майката, а не в „изисканата“ кана. От практиката си лекарите заключават, че бебетата, родени на 33 седмици, са по-добри, по-здрави от 35-седмичните - природата има свои загадки, тъй като лекарите с постоянен тонус на матката се борят буквално за всеки ден от бременността. Ако се появи преждевременно раждане, се извършва токолитично, тоест релаксираща терапия на матката - има такива схеми и такива лекарства. Ето защо, когато матката е в добра форма, е глупаво да се отказва лечение за запазване на бременността - у дома е невъзможно да се следи отблизо състоянието на плода и бременната матка и да се вземат необходимите мерки своевременно.

Последици от тонуса на матката по време на бременност

 • Най-негативната последица е спонтанен аборт. Това няма да се случи, ако жената потърси медицинска помощ навреме;
 • Хипертоничността на матката също може да има отрицателни последици за нероденото бебе. По време на заболяването се нарушава кръвоснабдяването на тазовите органи, което може да доведе до кислороден глад на плода и да се отрази негативно на здравето му.

Как да предотвратим тонуса на матката

Профилактика на тонуса по време на бременност - на първо място, осигуряване на спокойно състояние на нервната система на бъдещата майка, отказ от употреба на цигари и алкохол, спазване на нежен работен график, здравословен сън. Въпреки това отбелязваме, че жената, която забременее, изисква всичко това, независимо от медицинските диагнози..

Що се отнася до превенцията на тонуса на матката по време на бременност, това включва всички мерки за осигуряване на спокойствие, почивка и нормален начин на живот за бременна жена, навременното идентифициране и лечение на хормонални дисфункции, възпалителни заболявания на женските полови органи и урогенитални инфекции. За да се предотврати тонуса на матката, е важно да се спазват всички медицински препоръки за съществуваща бременност, включително медикаментозно лечение, диета и режим. Емоционалното състояние на жената също е много важно. Установено е, че жените, които не са доволни от бременността си, изпитват проблеми в пъти по-често, отколкото абсолютно спокойни и доволни бъдещи майки..

Колкото повече се притеснява бъдещата майка, толкова по-вероятно е тя да се тонизира. По време на бременността се опитвайте да мислите само за красивото и доброто, помислете за онзи момент на щастие, когато срещнете бебето си. Погрижете се за себе си, слушайте приятна релаксираща музика, настройте се на добро настроение. Всички тези привидно „глупави“ съвети може и да помогнат, повярвайте ми! Разбира се, ако проблемът на бременната жена е само в нейното емоционално състояние. Но дори и в случай на медицинско или стационарно лечение, добавяйки релаксация и спокойствие към тревожното ви очакване за бъдещото бебе, вие правите голяма крачка напред от болестта си..

Тонус на матката и хипертоничност по време на бременност: симптоми и причини

Бременността е време, свързано не само с щастливото очакване на появата на бебето, но периодът на адаптация на тялото на жената към състоянието на бременността и борбата с гестационните усложнения. Едно от тези патологични състояния, което изглежда най-често по време на бременност, е повишеният тонус на матката. В тази статия ще разгледаме проблема с маточната хипертоничност по време на бременност, ще подчертаем патогенезата, клиничната картина, ще представим диагнозата и методите за справяне с този проблем..

Какво е тонус на матката?

Маточният тонус е нормално състояние на женския репродуктивен орган, което се характеризира с краткотрайно свиване на миометриума (средния мускулен слой на матката) в отговор на различни видове влияния. Например двигателната активност на ембриона и след 22 седмици - на плода, пълен пикочен мехур, повишена чревна перисталтика. Тонусът на матката без бременност може да се повиши преди и по време на менструация..

Как да определите тонуса на матката?

По време на бременността трябва да присъства тонусът на матката, тъй като това е мускулен орган и той трябва да се свива. В противен случай, ако матката не дойде в тонус, тогава тя няма да може да изпълни такава трудна задача като доста дълъг период на контракции - първият етап на раждането, както и вторият период - периодът на опитите. По време на нормална бременност трябва да присъства тонус на матката, чиито симптоми не трябва да причиняват дискомфорт на жената.

Какво е хипертоничност на матката?

Хипертонията е патологично състояние, което характеризира наличието на диагноза за заплахата от прекъсване на бременността до 22 седмици и след заплахата от преждевременно раждане..
Как да различим тона на матката по време на бременност от хипертоничност? Как да разберем, че матката е в добра форма и това състояние е физиологично?

Най-важните разлики в тона са:

 • Липса на болка.
 • Липса на дълъг период на престой на матката в добра форма (не повече от една минута).
 • Усещане за тонус на матката до 5 пъти на ден.
 • Липса на продуктивни контракции, които водят до скъсяване на шийката на матката, както и до нейната клиновидна трансформация. Тази точка е най-важна при диагностицирането на повишен тонус на матката..
обратно към съдържанието ↑

Симптоми на тонуса на матката

Важен момент е въпросът "как да се определи тонуса на матката по време на бременност?" За да се разбере кога бременността е физиологична и кога е необходимо да се потърси медицинска помощ, е необходимо да се разбере как самостоятелно да се определи тонуса на матката. Доста често първичните бременни жени не могат да разберат какво включва това състояние. По-долу представяме основните симптоми, които помагат да се открие отговорът на въпроса "как да се разбере тонуса на матката".

 • Усещане за „стягане“, скованост в долната част на корема повече от 5 пъти на ден.
 • Усещане за „каменна утроба“ за дълъг период от време.
 • Усещане за дърпаща болка в долната част на корема, усещане за "тежест", в някои случаи болката става спазми.
 • При натиск върху пикочния мехур жените могат да се оплакват от повишено желание за уриниране.
 • Косвен симптом на хипертоничност на матката може да бъде кървене от гениталния тракт, което трябва да бъде диференцирано диагностицирано с други усложнения на бременността.
обратно към съдържанието ↑

Диагностика на тонуса на матката по време на бременност

При преглед на бременна жена от лекар се определя матка с повишен тонус, характеризираща се с плътна консистенция. В същото време женският репродуктивен орган се контролира добре през предната коремна стена и е в това състояние дълго време. За диагностициране на хипертоничност се използва ултразвук, по време на който може да се открие хипертоничност на задната стена на матката, както и на предната. Този знак обаче не винаги може да показва заплаха от прекъсване на бременността. Матката може да стане тонизирана в отговор на преминаването на ултразвукова вълна през нейната стена. Също така, на ултразвук, при извършване на цервикометрия (измерване на дължината на шийката на матката), се диагностицира истмично-цервикална недостатъчност (скъсяване на шийката на матката, отваряне на вътрешната й ос).

Как се появява тонусът на матката при кардиотокографията? (CTG)

Повишеният тонус на матката може да се определи чрез кардиотокография. Полученият филм графично ще покаже крива, успоредна на кривата на сърдечния ритъм на плода, показваща хипертоничност..

Причини за появата на тонус през първия триместър

Тонусът на матката в ранните стадии може да бъде причинен от различни фактори, сред които 80% се приписват на вродени малформации. Жените трябва да са наясно с този факт непременно и докато поддържат бременност в болница, трябва да дадат писмено съгласие за поддържане на бременността. Също така, тонусът на матката в началото на бременността може да бъде причинен от хормонална дисфункция под формата на дефицит на прогестерон, въздействието на стресовите фактори върху женското тяло.

Причини за появата на тонус през II триместър

През втория триместър жената може да има и повишен тонус на матката по време на бременност, причините за което се крият в ниско ниво на прогестерон (основният хормон на бременността), който има релаксиращ ефект, наличие на инфекции с различна етиология и нарушаване на работата на червата под формата на повишена перисталтика.

Причини за появата на тонус през III триместър

За съжаление, през третия триместър има повишен тонус на матката при бременни жени. Неговите причини включват ниско ниво на прогестерон, което може да се влоши от развитието на дисфункция на плацентата, нейното стареене, тъй като именно плацентата произвежда по-голямата част от прогестерона. Когато се появят нарушения, неговата хормонална функция също страда. Многоводието, многоплодната бременност, инфекциозните фактори могат да послужат като спусък за развитието на усложнения като заплахата от преждевременно раждане. Също така, във всеки гестационен период, причината за хипертоничността може да бъде наличието на съпътстваща патология на бременността, като миома на матката, ендокринни заболявания, хематологични патологии.

Защо тонусът и хипертоничността на матката са опасни??

Жените доста често не приемат повишения тонус сериозно и не предприемат никакви мерки за неговото спиране. Това се дължи на липсата на познания за нежния пол, което е опасно за тонуса на матката. Страшните усложнения на миометриалната хипертоничност включват:

 • Заплаха от прекъсване на бременност, спонтанен аборт - прекъсване на бременност до 21 седмици и 6 дни.
 • Заплахата от преждевременно раждане и самото преждевременно раждане - краят на бременността по отношение на 22 до 36 седмици и 6 дни от бременността. Последиците от преждевременното раждане са респираторни нарушения при новороденото, тъканна хипоксия, незрялост на всички органи и системи, което води до много патологични състояния, свързани с недоносеността. Не е изключен летален изход за дете..
 • Отлепването на нормално разположена плацента е патологично състояние, характеризиращо се с масивна загуба на кръв и опасност както за живота на бременната жена, така и за плода. Необходима е медицинска помощ в първите минути след появата на това патологично състояние.
 • Маточна хипертоничност при жени с диагноза централна плацента, предлежание, маргинална и ниска плацентация завършва с кървене.
 • Когато настъпи хипертоничност, настъпва отваряне на вътрешния фаринкс, отлепване на ръба на плацентата и поява на кървене.
 • Фетална хипоксия поради повишен тонус на матката и развитие на плацентарна дисфункция, която може да се характеризира с нарушен кръвен поток или неговото запазване. Последицата от такива нарушения на плацентата е вътрематочно забавяне на растежа..
обратно към съдържанието ↑

Методи за лечение на маточен тонус и предотвратяване на неговото проявление

Поради развитието на информационните технологии и Интернет, много бременни жени започват да търсят отговори на въпроса "как да премахнете тонуса на матката" в откритите пространства на форумите. Най-често обсъжданата тема на такива страници е тонусът на матката, как да премахнете това състояние у дома. Това е най-основната грешка, която може да бъде фатална. Как да облекчим тонуса на матката по време на бременност, в зависимост от етиологията, знаят само акушер-гинеколози и само в болница.

Как да премахнете тонуса на матката с помощта на лекарствена терапия?

 • Психоемоционалната почивка на бременната жена е от първостепенно значение. Поддържането на това състояние се постига чрез предписване на леки успокоителни под формата на валериана, майчинство.
 • Магнезият под формата на таблетки има подчертан седативен ефект (Magne B6, Magnelis).
 • Задължително е назначаването на спазмолитични лекарства под формата на Платифилин, Спазмалгон, Дротаверин. Спазмолитиците могат да се предписват под формата на ректални супозитории (супозитории с папаверин, Viburcol).
 • При наличие на доказан дефицит на прогестерон, терапията се провежда с Utrozhestan, Duphaston.
 • Ако хипертоничността е придружена от кървави отделяния от гениталния тракт и са изключени патологии като отлепване на плацентата, тогава се използват хемостатици под формата на дицинон, етамзилат, транексамова киселина.
 • През втория и третия триместър се използват режими на остра токолиза с предписване на лекарства като Гинипрал, Нифедипин, Трактоцил.
 • Наред с токолитичната терапия, предпоставка е предотвратяването на респираторен дистрес синдром на плода чрез въвеждане на дексаметазон, бетаметазон в определени дози и режими.
 • Ако вътрематочната инфекция е била етиологичният фактор в началото на миометриалната хипертония, тогава се предприемат мерки за нейното отстраняване чрез предписване на антибактериална, антивирусна и имуномодулираща терапия.

Превантивните мерки при развитието на маточна хипертоничност са:

 • Навременно лечение на екстрагениталната патология, която може да повлияе на периода на раждане на дете.
 • Елиминиране на патологични състояния, свързани с женската репродуктивна сфера (лечение на миома на матката, инфекции, предавани по полов път, хормонално зависими патологични състояния).
 • Компетентна подготовка за бременност, включително прием на 400 микрограма на ден фолиева киселина, за да се предотврати развитието на фетални дефекти на нервната тръба.
 • Създаване на равномерен психоемоционален фон по време на бременност.
 • Нормализиране на храненето, тъй като работата на червата директно зависи от консумираната храна.
 • Липсата на патологична чревна подвижност предотвратява появата на патологичен тонус на матката.
 • Изключване на всякакви видове физическа активност върху тялото на бременна жена.
 • Навременно посещение на антенаталната клиника за идентифициране и лечение на патологични състояния в ранните етапи от появата им.

Ако се появи някакъв симптом на патологичния ход на бременността, трябва незабавно да потърсите помощ от медицинско заведение!

Последствия и усложнения от бременността с хипертоничност на матката

Както се вижда от горното, основните последици от повишения тонус на матката са състояния, които утежняват хода на тази бременност и могат да доведат до смърт както на плода при раждане с признаци на дълбока недоносеност, така и до смърт на самата жена, ако говорим за отслабване на нормално разположена плацента или централно предлежание поради появата на патологичен тонус на матката.

Сериозни последици може да се окаже тонусът на матката по време на бременност, симптомите на който всяка бременна жена трябва да знае, за да предпази себе си и нероденото си дете от усложнения на това състояние

Причини за хипертоничност на матката по време на бременност - симптоми и лечение

Хипертоничността на матката е опасно състояние за плода, което често се случва по време на бременност.

Това е второто най-опасно състояние на бременните жени след гестоза, или по-точно, най-сериозните форми на неговото проявление, прееклампсия и еклампсия..

Заключение

 • хипертоничността на матката е опасно състояние, което може да доведе до преждевременно прекъсване на бременността;
 • причините за хипертоничността са разнообразни, лечението зависи от това от какво точно се причинява това състояние;
 • профилактиката на хипертонията е психохигиена - способността да се запази спокойствие външно и вътрешно;
 • по време на бременност е необходима диета, насочена към правилното и редовно функциониране на стомашно-чревния тракт.

Какво е хипертоничност на матката по време на бременност

Хипертоничността е активно свиване на матката. Такова състояние на органа е необходимо при раждането, когато изтласква плода от тялото на майката..

По време на бременността това състояние, ако не бъде спряно, може да доведе до преждевременно завършване на бременността, тоест спонтанен аборт. В по-късните етапи това заплашва преждевременно раждане..

Симптоми и последици от повишен тонус на матката

Хипертонията се проявява чрез дърпане или спазмираща болка в долната част на корема, в перинеума или кръста. Интензивността на болката може да варира от фина до силна, остра и продължителна. В средния и късния стадий стомахът може да промени формата си, да се втвърди.

Вероятно е вагинално зацапване. Последният симптом показва, че ситуацията е опасна и е необходима спешна медицинска помощ..

Дори ако хипертоничността не води до спонтанен аборт, свиващата се матка нарушава кръвообращението между тялото на майката и плацентата и плодът страда от недостиг на кислород, който е необходим за всяка жива тъкан.

Липсата му по време на ембрионалното развитие може да доведе до смърт на ембриона или развитие на патологии, които ще повлияят на здравето на нероденото дете..

Лечение на хипертоничност на матката

В зависимост от степента на възбуждане на миометриума, лечението може да бъде стационарно или амбулаторно. В леките случаи самата жена може да помогне на себе си и на детето, дори без употребата на наркотици..

Медикаментозно лечение

Лекарствата в това състояние се предписват само от акушер-гинеколог. При тежки случаи се изисква болнично, а понякога и почивка на легло след изписване.

Как да облекчим хипертоничността на матката по време на бременност

При леки спазми можете да опитате домашни лечения. Първо, трябва да се успокоите, да легнете, да се затоплите (особено краката!) И да се опитате да се отпуснете. Ако болката продължава, струва си да вземете спазмолитик - папаверин или no-shpu.

По време на бременност употребата на лекарства е нежелана, но значително повишен тонус е точно случаят, когато ползите за майката и плода значително надвишават вероятната вреда. Ако това не помогне, обадете се на линейка. Здравето и дори животът на бебето са заложени.

Поддържане на нормалния тонус на матката

Не напразно казват, че бременните жени не трябва да бъдат нервни. Тялото реагира на остър стрес, като отделя определени хормони - адреналин и норепинефрин. И двамата свиват кръвоносните съдове и тонизират гениталиите, включително матката..

Еволюционно тези хормони са отговорни за оцеляването, те позволяват на човек да събира и използва скритите ресурси на тялото, тъй като преди те са били освободени главно когато животът е бил застрашен.

В такава ситуация тялото на женската вярва, че условията за раждане на потомство са неблагоприятни и жертва детето. Трябва да се противопоставим на еволюцията сега.

За да направите това, трябва да се научите как да се успокоите бързо, или е по-добре дори да не започвате да се притеснявате: ако се отдели адреналин, той ще работи известно време.

Научете техниката за автотренинг и я използвайте при най-малкия признак на хипертония.

Нека поемем контрола върху физиологичните причини. Всички кухи органи на тялото са податливи на спазми, така че е необходимо да се следи състоянието на червата по време на бременност: неговите спазми, както и запек и метеоризъм могат да провокират възбуждане на миометриума.

За да избегнете ненужни провокации, трябва да спазвате диета и да водите активен начин на живот: липсата на движение може да доведе до запек.

Как да се идентифицира хипертоничността на матката

Гинеколозите определят това състояние чрез палпация, опипвайки напрегнатата стена на матката, когато опипват корема на бременна жена. Степента на неговата тежест се изяснява с помощта на ултразвук.

Причини за маточна хипертоничност

Има няколко причини, които могат да причинят този вид патология. Нека ги разгледаме по-подробно.

Инфекции

Всяка инфекция предизвиква имунния отговор на организма. Имунната система се активира и плодът, тъй като е генетично различен от майката, може да бъде възприет от нея като чужд организъм, от който тялото трябва да се освободи. В този случай ще се развие хипертоничност..

Хормонални нарушения

Тази причина е по-често срещана през първия триместър. Хормонът прогестерон в комбинация с естрогени е отговорен за носенето на бременност в организма. Ако тялото не произвежда достатъчно от тези вещества, може да възникне хипертоничност на матката..

Липсата на прогестерон може да бъде свързана с недостатъчна хормонална активност на жълтото тяло и плацентата и ниско производство на прогестерон от плацентата - с нарушено кръвообращение в този временен, но много важен орган.

Повишаването на тонуса може да бъде свързано не само с липсата на хормони на бременността, но и с излишък на мъжки полови хормони, които по своя ефект са противоположни на прогестерона. Такива състояния могат да възникнат при заболявания на надбъбречните жлези..

Всяко ендокринологично заболяване на бременна жена може да доведе до намаляване на производството на прогестерон: захарен диабет, хипо- и хипертиреоидизъм и много други.

Ето защо е изключително важно за жените, които се наблюдават от ендокринолог по време на бременност, да следят внимателно състоянието си и да спазват всички предписания на лекаря..

Структурни промени в маточните стени

Ако една жена има анамнеза за миома, ендометриоза, аборт, цезарово сечение - всичко това може да повлияе на настоящата бременност, тъй като стените на матката са променени.

Причини, свързани с плода

През третия триместър хипертоничността често се свързва с претоварване на матката с многоводие, големи плодове, многоплодна бременност.

Хронични болести

При обостряне на всяко хронично заболяване при бременна жена, тонусът на матката може да се увеличи. Това състояние може да бъде причинено от всякакви последици от основното заболяване, от липсата на кислород в тъканите до стресиращото действие на синдрома на болката..

Малформации на матката

При твърде малка (инфантилна), двукрака матка и други аномалии в развитието на този орган, вероятността от развитие на хипертония е много по-висока, отколкото когато е с нормална структура.

Социално-икономически фактори

Постоянен стрес, нарушения на съня, невъзможност да се отпуснете и да получите положителни емоции - всичко това води до пренапрежение на нервната система и освобождаване на хормони на стреса, които в своя ефект са противоположни на хормоните на бременността и в резултат на това до развитие на хипертоничност.

Влияе върху тонуса на матката и тежките физически натоварвания. Въпреки че е необходимо бременните жени да се движат, вдигането на тежести, работният наклон не е дейност, която е безопасна, докато чакате бебе..

Усложнения от истинска бременност

Патологичната хипертония сама по себе си е усложнение на бременността. Но по-често това се случва, ако има проблеми с плацентата или плода, например частично отлепване на плацентата, големи плодове и т.н..

Признаци на тонуса на матката по време на бременност

Хипертонията се проявява чрез изтегляне на болка в долната част на корема, в перинеума, в долната част на гърба. Понякога няма болка, има само усещане за контракции. Обикновено хипертоничността периодично се появява през II триместър, започва внезапно и бързо преминава.

Това не е болест, а тренировъчни контракции: матката се подготвя предварително за усилена работа при раждане. Трябва да подадете аларма, ако тонът продължава повече от час или ако има отвор на шийката на матката.

Диагностика на тонуса на матката

Диагнозата трябва да бъде поставена от акушер-гинеколог, като се прави разлика между нормалното физиологично състояние и патологията и се оценява не само тежестта на хипертоничността, но и дилатацията на шийката на матката.

В случай на патология е необходимо да се идентифицира причината, която е причинила повишаване на тонуса, и, действайки върху него, да се спре състоянието, предотвратявайки неговия рецидив.

Как се случва в ранните етапи

Признаците на хипертония в ранните и късните етапи на бременността са сходни помежду си, но в ранния период схващащите болки са необичайни.

Защо хипертоничността на матката е опасна?

Извън бременността хипертоничността на матката не е опасна и може да се появи преди менструация или по време на. Въпреки това, изразената хипертоничност или появата й на други етапи от цикъла е причина да се консултирате с гинеколог.

Защо хипертоничността на матката е опасна по време на бременност

Спазматичните стени на матката притискат плацентата и по този начин нарушават кръвообращението в нея. Това води до липса на кислород в бебето. Ако шийката на матката се разшири, съществува опасност от спонтанен аборт.

Предотвратяване

Извън бременността няма смисъл да се предотвратява хипертоничността. Като превантивна мярка могат да се обмислят редовни прегледи при гинеколог.

По време на бременност

Най-важните моменти в превенцията:

 • дневен режим;
 • дозирана физическа активност;
 • премахване на стреса и претоварването;
 • диета, богата на фибри.

Отзиви

Нели, на 27 години. Ростов на Дон:

Цялата първа бременност страдаше от хипертоничност, докато не отиде в отпуск по майчинство. Тя работеше по 12 часа на ден, работата беше нервна. Те бяха лекувани с папаверин, магнезий и поставени на съхранение. Идвам в болницата - много по-добре. Отидох на работа - отново... Лекарствата са същите, но работят в болницата, но не и вкъщи. Изрична връзка с нервите. И вторият път просто напуснах веднага. Изобщо нямаше допълнителен тон.

Маргарита, на 22 години. Новосибирск:

Планираното ултразвуково сканиране намери тон, лекарят каза, че заплахата е малка, можете да се лекувате у дома. И аз се притеснявах, прибрах се, пих лекарства, но ми ставаше все по-лошо и по-лошо. Извиках линейка и ме откараха в болницата. Нашето отделение беше водено от възрастна опитна акушерка. Всички момичета са на нерви, страхуват се от спонтанен аборт. И лекарят тихо ми каза: „Не слушайте никого, успокойте се, всичко е наред с вас. Тя се възпита и сега слушате другите и пробвате себе си. Колкото по-скоро се успокоите, толкова по-бързо ще ви отпиша. Обсъдихме това с момичетата и решихме, че ще говорим само за добри неща. И пусни!

Олга Иванова, на 32 години. Волгоград:

Това също ми беше поставено при втората бременност. Постоянно прави проверки, 2 пъти лежеше върху опазването. Ако държите всичко под контрол, тогава няма нищо лошо в това..

Тонус на матката по време на бременност в 1,2,3 триместър

Повишен тонус на матката в различни етапи на бременността

Бременните жени изпитват големи адаптивни промени в анатомията, физиологията и функционирането на вътрешните органи, които определят нормалния ход на бременността и успешното раждане.

Матката претърпява радикални промени, която има три слоя: външен серозен, вътрешен епителен, междинен мускул - миометриум. Средният слой е достатъчно гъвкав, за да му позволи да се разтегне и свие по време на раждането и да се върне в предишното си състояние след раждането. Въпреки това, на фона на развитието на определени фактори, съкратителната активност на матката може да се появи по-рано от датата на падежа..

Различни симптоми се появяват под формата на тежест или дърпащи болки в долната част на корема, в такива случаи често се диагностицира хипертоничност на матката. Подобна диагноза не е причина за паника, но и това състояние не бива да се счита за норма, затова запишете час при гинеколог възможно най-скоро..

Тонус на матката по време на бременност - симптоми

Матката се намира в малкия таз между ректума и пикочния мехур. Фалопиевите тръби са разположени симетрично от двете страни на матката, благодарение на което се транспортира оплодената яйцеклетка. Матката се състои от три части: дъното, тялото, шийката на матката. Органната стена се формира от три вида тъкан: периметрия, миометриум, ендометриум.

По време на раждането на дете матката има способността да се увеличава 10 пъти, мускулите й се разтягат и стените се удебеляват. Основната роля за повишаване на тонуса на матката играе миометриумът, представен от слой гладки мускули. По време на бременността миометриумът остава относително неподвижен, осигурявайки подходяща среда за развиващото се бебе. В краткосрочен план се съчетават ритмични и продължителни контракции на мускулния слой и разширяване на цервикалната част и настъпва физиологично раждане.

Ако съкратителната активност на матката се появи много преди раждането, през първия или втория триместър, тогава лекарят често диагностицира хипертоничност на матката. Разбира се, подобно явление не във всички случаи се разглежда като патологичен процес. Но ако през цялото време се отбелязва хипертоничност, това явление може да доведе до критични последици. Настоящите симптоми на повишен тонус на матката по време на бременност могат да причинят спонтанен аборт през 1-ви триместър, а през 2-3-ия триместър да доведат до кислородно гладуване на плода (хипоксия).

Трябва да се отбележи, че клиничната проява на тонуса не се различава по характерни признаци, обикновено бъдещата майка се оплаква от дискомфорт и болезненост в долната част на корема, подобно на менструалния.

Болковият синдром в повечето случаи не е от подчертан тип, но може да излъчва в долната част на гърба.

Във втория триместър на бременността симптомите на повишаване на тонуса на матката нямат особени разлики от първия, но при палпация може да се забележи, че коремът е станал по-плътен. В редки случаи жената наблюдава вагинално отделяне с размазващ характер с червеникаво-кафяв оттенък. С развитието на такъв симптом трябва да се консултирате с лекар като спешен случай.

Отделно си струва да се опишат симптомите на хипертоничност на матката по време на бременност в късните етапи, през 3 триместър. В края на 38-та седмица тонът има съвсем различно значение и се счита за проява на тренировъчни контракции. Този тон носи научното наименование на контракцията на Бракстън-Хигс. Контракциите на Бракстън Хикс са предназначени за укрепване на мускулите на матката при подготовка за последващо раждане. Контракциите обикновено продължават около 30-45 секунди. Въпреки това, през осмия и деветия месец от бременността, те дори могат да се появят на всеки 20-30 минути. Контракциите на Бракстън Хикс се наричат ​​"предсказуеми контракции", средната продължителност на които е не повече от две минути.

При някои жени хипертоничността протича безсимптомно и се диагностицира по време на ултразвуково изследване.

Причини за повишаване на тонуса на матката по време на бременност

Причините за тонуса на матката по време на бременност са различни, например промяна в хормоналните нива, при която има дефицит на прогестерон или повишаване на концентрацията на тестостерон. Болест или патологичен процес, соматични разстройства и дори стрес също могат да бъдат провокиращ фактор.

Повишаване на съкратителната активност на гениталния орган може да се отбележи по следните причини:

 • Липса на прогестерон
 • Интензивна физическа активност
 • Стрес
 • Онкологични заболявания
 • Хормонални нарушения
 • Остри инфекции
 • Активиране на хронични процеси
 • Злоупотреба с алкохол, пушене
 • Генетични нарушения при плода
 • Недостиг на микроелементи
 • Голям плод, множество плодове в матката
 • Голям обем околоплодни води
 • Повишено съсирване на кръвта

Най-важната роля на прогестерона е да подготви матката за имплантиране на ембриона. Благодарение на това лигавицата се удебелява и разширява, кръвоснабдяването й става по-интензивно, хранителните вещества се натрупват. Прогестеронът също така позволява на матката да расте постепенно и ограничава нейната свиваемост, което позволява бременността да протича физиологично. Но пониженото ниво на прогестерон нарушава естествения ход на бременността и може да причини хипертоничност на матката..

 • Психологически проблеми
 • Дълги пътувания
 • Полет със самолет
 • наднормено тегло
 • Възраст над 35
 • Ненормално положение на плода
 • Нарушение на чревната подвижност
 • История на спонтанните аборти

Отделно лекарите отбелязват диета, която влияе негативно на работата на храносмилателния тракт, което често се превръща в причина за хипертония. Лекарите препоръчват да се изключат следните храни:

 • Бобови растения, зеле: провокират образуването на газове.
 • Синьо сирене: съдържа гъби, които са опасни за бъдещите майки.
 • Кафе: интензивно извежда течността от тялото, което може да причини хипертония.
 • Суровите яйца: са потенциален източник на салмонелоза и причиняват смущения в храносмилателния тракт.

Много експерти твърдят, че тонът е много опасен и не толкова безвреден, колкото изглежда. Всъщност това състояние не винаги е опасно, при нормални условия може да присъства съкратителна активност..

Но при такива клинични прояви човек трябва да се консултира с гинеколог, за да определи възможни отклонения, както и да определи тактиката за справяне с тях. Ако не отдавате значение на хипертоничността и не вземете мерки навреме, дългоочаквана бременност може да завърши със спонтанен аборт или тежка фетална хипоксия.

Тонът на матката по време на бременност в много ранните етапи почти винаги изисква подходяща намеса. Тъй като през първия триместър има най-голям риск от внезапно прекъсване на бременността. Ако е налице умерена хипертоничност, на жената се препоръчват спазмолитици. В случаите, когато повишеният тонус е причинен от хормонални нарушения, се предписват прогестин-съдържащи средства.

Повишеният тонус на матката през втория триместър на бременността в повечето случаи е част от естествения процес на подготовка на тялото за раждане, но може да бъде и признак на патология.

С развитието на клинични признаци на хипертония трябва да информирате Вашия лекар. Като лечение е възможно да се предписват витамини от група В, специални комплекси за упражнения.

Диагностика на хипертоничност и съпътстващи заболявания

Има няколко диагностични метода за потвърждаване на наличието на хипертоничност. Най-простият и достъпен се счита за ултразвуково изследване. Ултразвукът ви позволява да оцените състоянието на мускулите на матката, определя възможните патологични процеси и директно показва протичащата хипертония.

Друг, по-модерен метод за определяне на тонуса е тонусометрията. Същността на диагностичния метод е, че на корема на жената се поставят сензори, които изпращат сигнал към специално устройство, което визуализира наличието на тонус.

Ако хипертоничността се потвърди, лекарят предписва редица допълнителни изследвания:

 • Общ клиничен анализ на кръв, урина
 • Определяне нивото на хормоните в кръвта
 • Диагностика на кръвосъсирването
 • Изследване на полово предавани болести

Маточен тонус през 3 триместър

Тонът на матката през третия триместър е трудно различим от подготвителните контракции. Следователно, с развитието на типична клинична картина на тонуса, се предписва кардиотокография. Това е наблюдението на сърдечната честота на плода заедно с едновременното регистриране на контракциите на гениталния орган. Изследването се извършва като част от интензивна антенатална грижа, позволява да се идентифицират ранни промени, които застрашават живота на плода.

Проучването първо се прави като стрес тест. Включва запис на сърдечната функция на плода и маточните контракции за 30 минути. Тестът може да бъде удължен до 60 минути.

Как да премахнете тонуса на матката, какво да правите, когато се издига

Какво да правим и как правилно да премахнем излишния тонус на матката по време на бременност? Ако проблемът не е изразен, можете да опитате да го облекчите, без да прибягвате до прием на лекарства. Ако се развият симптоми, се препоръчва лека физическа активност, като ходене или плуване. Можете да направите и следното упражнение: наклонете главата си възможно най-ниско, отпуснете се, направете няколко дълбоки вдишвания и издишвания. Всичко това може да стане само след консултация с гинеколог.

Също така, лекарите препоръчват да посещавате класове за бременни жени. Експертите ще покажат какви упражнения могат да се използват за намаляване на тонуса, как да помогнете на тялото да се подготви за по-нататъшно раждане. Дори малък тон не отменя посещението при гинеколог.

Тонус на матката при бременни жени: методи за лечение и профилактика

Ако се установи хипертоничност, се посочва почивка в леглото, в някои случаи се препоръчва хоспитализация. Следните лекарства се предлагат като лекарствена терапия:

 • билкови успокоителни.
 • спазмолитици
 • магнезий
 • витамин В6

За най-ефективното, бързо отстраняване на маточния тонус по време на бременност се предписват спазмолитици под формата на супозитории. Моля, обърнете внимание, че те могат да бъдат предписани само от лекуващия лекар...

По-нататъшното лечение на тонуса зависи от основната причина, която причинява разстройството.

Ако патологията е причинена от хормонални смущения, ще бъдат предписани лекарства, които да я коригират. При липса на прогестерон са показани неговите аналози - специални хормонални препарати. Когато причината за тонуса са инфекциозни или соматични заболявания, терапевтичният ефект ще бъде насочен към тяхното лечение. Режимът на лечение ще бъде избран индивидуално и зависи от вида на патологията.

Предотвратяването на образуването на тонус, особено в ранните етапи, включва:

 • Редовни посещения при акушер-гинеколог, провеждане на диагностични мерки.
 • Оптимизиране на условията на труд.
 • Дълъг период на почивка.
 • Премахване на интензивната физическа активност.

Бременната жена трябва да разбере, че е отговорна не само за себе си, но и за здравето на бебето си. Когато възникне и най-малък проблем, трябва незабавно да отидете на специалист.

Хипертоничност на матката по време на бременност

Диагнозата "хипертоничност" (или повишен тонус на матката) се поставя доста често. За съжаление, това състояние често се появява в ранните етапи на бременността и носи на майката и бебето не само много неудобства, но и представлява реална заплаха за раждането и здравето на детето..

Какво е хипертоничност?

Префиксът „хипер“ е от гръцки произход и означава нещо над нормата, увеличено няколко пъти. В ежедневието често използваме думи с този префикс: хипертония (високо кръвно налягане), хиперактивна (твърде активна), хипервентилация (прекомерна вентилация) и т.н..

Хипертоничността на матката е специално състояние, което се характеризира с определени мускулни контракции на този орган.

Бременната матка може да се сравни с гъба със забити в нея тръби. Ако прокарате вода през тръбите, водата лесно ще проникне в гъбата. Ако стиснете гъбата, тогава водата ще бъде трудна за преминаване. По същия начин, матката: докато е в спокойно състояние, кръвта лесно се движи през кръвоносните съдове и доставя кислород и хранителни вещества на плода без прекъсване. „Свитата“ матка, която е в състояние на хипертоничност, не позволява пълноценно хранене на ембриона. Това може да доведе до тъжни последици - спонтанен аборт, замразена бременност, преждевременно раждане. Бебе, родено навреме, може да има нарушения в развитието и растежа, тъй като липсата на кислород причинява хипоксия.

Чувствата по време на хипертоничност на матката са различни по интензивност: някои са слаби и болезнени, други, напротив, са силни и изразени. Те са много подобни на тези, които се появяват преди или по време на менструация. Често матката е толкова напрегната, че се усеща като камък на допир. Най-тревожният признак при това състояние е появата на кървави (или други цветни) вагинални секрети. В този случай спешно се обадете на лекаря или отидете при него.

Причини за маточна хипертоничност

 • липса на хормон прогестерон;
 • стрес (особено силен);
 • тежка физическа активност;
 • Presenceналичието на тумори, хормонални и възпалителни заболявания;
 • появата на настинки или обостряне на хронични заболявания;

Хипертоничността на матката по време на бременност е причина за сериозни усложнения

Вероятно всяка бременна жена е чувала тази фраза и повечето от тях трябваше да се справят лично с тази диагноза. Те говорят за хипертоничност, когато има напрежение в маточните мускули преди началото на раждането.

Защо хипертоничността на матката е опасна??

Има няколко възможности за развитие, в зависимост от продължителността на бременността. Но във всеки случай съществува риск от спонтанен аборт. Така че в ранните етапи тонусът на матката пречи на ембриона да се закрепи правилно в ендометриума, по-късно, когато плацентата вече се е формирала, съществува риск от нейното отлепване. Освен това хипертоничността на матката по време на бременност свива кръвоносните съдове, свързващи организмите на майката и детето и следователно плодът получава недостатъчно кислород и хранителни вещества..

Особено често хипертонията се появява именно в ранните етапи на бременността, когато най-вече заплашва запазването на бременността. В допълнение, често подобно състояние се наблюдава при жени на по-късна дата. Тогава може да се обърка с тренировъчните контракции..

Как да определите хипертоничност на матката

Симптомите на хипертоничност на матката по време на бременност са прости - дърпаща болка в долната част на корема, както при менструация, или болка в кръста. В по-късните етапи напрежението на матката може не само да се усети физически, но и да се види: матката се напряга, втвърдява, стомахът на жената е избран и променя формата си.

Обаче жената може да не чувства нищо подобно. В някои случаи хипертоничността на матката по време на бременност се определя само чрез преглед от гинеколог или чрез ултразвук. Струва си да се отбележи, че и в двата случая тонусът може да бъде пряка последица от нервното напрежение на жената преди преглед и преглед. Предвид опасността за плода, във всеки случай се извършват допълнителни изследвания, за да се установи точно наличието на проблем и да се установи причината за него..

Отделно можем да споменем локалната хипертоничност на матката по задната или предната стена. Между другото, именно локализацията може да е причината, поради която болката при хипертоничност се усеща от жена само на едно място: корема или долната част на гърба.

При ултразвук хипертоничността на една от стените се забелязва от очевидната промяна във формата на матката: една от стените й се огъва навътре.

Причини за маточна хипертоничност

Много е важно да се определят причините за маточната хипертоничност по време на бременност, тъй като лечението ще зависи пряко от това. Това състояние може да възникне на фона на нарушение на хормоналния фон на жената, например, ако има излишък от мъжки хормони или липса на женски хормони. Понякога се случва тялото на майката да възприема плода като чуждо тяло и само да се стреми да го отхвърли, например, ако някои гени на съпруг и съпруга съвпадат.

Причината за тонуса могат да бъдат патологии на развитието на матката, инфекциозни заболявания, както и някои соматични заболявания, които по никакъв начин не са свързани с репродуктивната система. Не забравяйте, че състоянието на матката се влияе пряко от психологическото състояние на жената..

Лекарите забелязват, че жените, които са правили множество аборти, имат по-голям шанс да се сблъскат с този проблем, въпреки че причините за това не са проучени. Освен това, ако в миналото една жена вече е загубила дете поради повишаване на тонуса на матката, най-вероятно при следващата бременност тя ще се сблъска със същия проблем..

Много е важно да се настроите за положителен резултат, както и да изберете наистина добър и внимателен лекар за себе си предварително. И за да се улесни раждането на дете в бъдеще, в случай на спонтанен аборт, е необходимо да се подложат на прегледи и да се установи точната причина за случилото се..

Какво да правим с хипертоничност на матката?

Естествено възниква въпросът - какво да правим с хипертоничността на матката? Ако усетите симптомите, описани по-горе, особено ако има зацапване, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Той ще проведе преглед, ще изпрати за ултразвуково сканиране и няколко други теста, които ще помогнат да се установи причината за проблема и да се реши как да се облекчи хипертоничността на матката.

Докато чакате резултатите от теста, ще ви бъдат предписани лекарства, които ще облекчат напрежението на матката, а именно:

 • спазмолитици - лекарства, които облекчават мускулните спазми;
 • успокоителни, тъй като емоционалният стрес също може да причини хипертония;
 • препарати, съдържащи магнезий, тъй като предотвратява проникването на калций в мускулната тъкан, а калцият също допринася за появата на спазми.

По-нататъшното лечение на маточната хипертоничност по време на бременност зависи изцяло от това, което е било причината за маточната хипертоничност. Така че, ако има нарушения в хормоналния фон, тогава на жената ще бъдат предписани лекарства, които го нормализират. Много жени обаче се страхуват да приемат хормони по време на бременност..

Днес обаче съдържанието на хормона в препаратите е минимално и стриктно проверено и не може да навреди на детето. Освен това, ако причината не бъде отстранена, матката може да се върне към тонуса си и в резултат на това жената може да загуби бременност..

Ако причините за хипертоничността се крият в областта на имунологията, тогава една от възможностите за лечение може да бъде въвеждането на левкоцитите на съпруга в кръвта на съпругата. Ако причините за проблема са чисто психологически, има смисъл да се консултирате с психиатър..

За да облекчите състоянието, можете сами да опитате да отпуснете матката. Първо, трябва да седнете в удобна поза, да наклоните малко главата надолу, отпускайки мускулите на лицето и шията.

На второ място, заемете позиция на тялото, в която матката ще бъде в „окачено“ състояние. Трябва да се качите на четири крака и бавно да огънете гърба си, докато вдигате глава. Задръжте това положение за няколко секунди и след това направете същото движение в обратна посока. Повторете упражнението няколко пъти и легнете около час..

Освен това е много важно да запомните, че хипертоничността на матката по време на бременност задължава жената да промени ритъма на живот. Всяко натоварване, вдигане на тежести, секс са противопоказани.

Не прекарвайте твърде много време на крака. Много често на жените се предлага хоспитализация именно защото в клинична обстановка те ще могат да й осигурят спокойствие, докато у дома освободена от работа жена може да започне почистване и разкрасяване.

Дали да отиде в болница или не, зависи от самата жена. Ако сте уверени, че ще можете да спазвате режима, тогава, разбира се, е по-добре да останете вкъщи, където ще бъдете по-спокойни и удобни. Ако обаче, освен хипертония, има и други симптоми на заплаха от спонтанен аборт, все пак се препоръчва да се даде съгласие за хоспитализация.