Днес херпесът по време на бременност е много актуална тема, поради по-честите инфекции и рецидиви. Ако се чудите дали херпесът е опасен по време на бременност - да, опасен е, но не винаги. По-долу ще говорим за това как херпесната инфекция засяга бременността, дали може да има спонтанен аборт, ако херпесът е бил открит в ранните етапи на бременността и какви лекарства се използват при неговото лечение.

Главна информация

Херпесът и бременността са доста сериозно явление, което се съхранява внимателно под наблюдението на лекарите по инфекциозни болести. Вирусът на херпес симплекс представлява огромна заплаха за правилното узряване и формиране на плода. Например: по тератогенна инициатива, на всички вируси, способността да нанася грозота на ембриона, само във вируса на рубеола.

В резултат на това отличителните черти на херпеса, особено по време на бременност, винаги са били изследвани внимателно. Към днешна дата научната медицина е събрала доста обширен материал за това заболяване..

Хората се сблъскват с херпесна инфекция по-често, отколкото човек може да си представи. Херпесът при бременни жени представлява особена заплаха както за жената, така и за плода..

Локализация и видове

Херпесът по време на бременност се държи както обикновено по отношение на самата бременна жена, най-често срещаните щамове са:

 1. Херпес тип 1. по време на бременност всичко също е локализирано под формата на мехурчета близо до лабиалните граници и по устните. Лабиалният херпес се предава по-често при близък контакт с вирусоносител.
 2. Херпес тип 2 по време на бременност е причина за същия херпесен обрив в слабините и гениталиите, което носи много повече дискомфорт, докато сте в позиция. Една от разновидностите на гениталния херпес е вагиналният херпес, който по време на бременност може да доведе до инфекция на плода.
 3. Вирус тип 3 - варицела и херпес зостер. Херпес зостер по време на бременност образува обрив около багажника, по-рядко се образува около краката или около предмишниците и ръцете. При първична вирусна инфекция херпес зостер е широко известна варицела.
 4. Вирус тип 4 (Epstein-Barr) - индуцира инфекциозна мононуклеоза. Болестта не образува обрив на мехури.
 5. 5-ти тип херпес. Цитомегаловирусът при бременни жени протича без обриви. Характерна проява е повишената телесна температура и симптоми на настинка. Диагностика - лабораторно изследване на кръвен тест.

Защо бременните жени имат намален имунитет и как реагира херпесът на него

Възможен рецидив или вторично репродуктивно активиране на херпесна инфекция неизменно възниква на фона на значително намаляване на имунитета. По време на бременност намаляването на защитните функции на тялото се нарича физиологично и се счита за напълно нормално..

По правило херпесът често се появява по време на бременност. Това се дължи на значително намаляване на имунитета на жената. Подобно явление се случва в организма с цел носене и запазване на плода. Ако имунитетът на бременна жена функционира с максималната си сила, тогава плодът просто ще бъде отхвърлен.

Въз основа на гореизложеното заключаваме: понижена имунна система е необходима по време на бременност. Но в този момент тялото е много податливо на инфекция, особено през втория триместър. Факт е, че по време на бременност през 2-ри триместър здравето на жената се подобрява, съответно сексът се връща. А гениталният херпес, като правило, се предава най-често по полов път..

Влошаването на имунитета през втория триместър на бременността се дължи на липсата на витаминен комплекс, който енергично се изразходва в организма по време на формирането и узряването на плода. През третия триместър имунитетът намалява по същите причини..

Статистика за опасността от херпес за плода

Помислете колко опасен е херпесът по време на бременност. Безсмислено е да възразявате срещу медицинска статистика за херпес по време на бременност. По отношение на това заболяване тя предоставя следната информация и цифри:

 • носителят на херпесния вирус от първия тип, както и от втория тип, е буквално 90% от хората на Земята;
 • при първична инфекция с генитален херпес по време на бременност, рискът от фетална инфекция в утробата е тридесет до петдесет процента, при повтарящ се херпес три до седем процента;
 • херпесът в началото на бременността се превръща в основа на спонтанен аборт в тридесет процента от случаите;
 • херпесът по време на бременност през 3 триместър ще причини късен спонтанен аборт в петдесет процента от случаите;
 • при четиридесет процента от новородените вътрематочната инфекция активно води до образуването на носител на латентен вирус с възможно развитие на дисфункционални нарушения в по-късна възраст;
 • при жени, претърпели асимптоматични или атипични форми на заболяване, болни деца се раждат в седемдесет процента от случаите. Детската смъртност в самата тази група е приблизително петдесет до седемдесет процента от случаите. Около петнадесет процента от бебетата се раждат здрави.

Важно е да се вземе предвид, че лечението на херпес по време на бременност може да се извършва по всяко време. Колкото по-навременно бъдещата майка се обърне към клиниката към акушер-гинеколог, толкова по-навреме ще бъде извършена диагнозата и ще бъдат предписани както терапевтични, така и превантивни мерки. В противен случай могат да възникнат множество усложнения от различно естество..

При обширни обриви по устните, носа, лицето, евентуално по лигавицата на гениталиите или в областта на която и да е друга част на тялото, лекуващият лекар насочва бременната към допълнителни изследвания, чиято цел ще бъде да идентифицира вида на херпесния вирус, който е влязъл в тялото. Херпес вирус тип 1 не е толкова опасен, колкото гениталния. В този случай е ясно как херпесът влияе върху състоянието на бременна жена и факта, че вирусът е способен да доведе до сериозни усложнения..

Методи за лечение на херпес по време на бременност

Нека да анализираме какви цели се преследват от лечението на херпесна инфекция по време на бременност:

 • значително намаляват симптомите;
 • ускоряват процесите на регенерация (възстановяване);
 • намаляване на продължителността на острия период;
 • значително намаляване на тежестта на освобождаването на инфекциозен вирус в засегнатите райони;
 • намаляване на броя на рецидивите.

Никакви терапевтични мерки не водят до абсолютно пълно и окончателно изчезване на вируса от тялото по една проста причина - той винаги живее в човек. Независимо от това е възможно да се премахнат симптомите възможно най-много и да се намали броят на вторичните рецидиви..

Лечение с лекарства

Разбира се, жените трябва да знаят как да лекуват херпес по време на бременност, но не използват тези лекарства, без да се консултират със специалист. Основните лекарства за борба с херпеса по време на бременност са групи от специализирани лекарства за подобряване на ефективността на имунната система:

 1. Интерферон. Виферон - свещи, гел, мехлем. Имуномодулиращо лекарство с антивирусни ефекти. Бременните жени имат право да използват лекарството за херпес през втория триместър;
 2. Интерферон. Genferon - свещи. Имуномодулиращо лекарство с антивирусни ефекти. Използва се, когато е абсолютно необходимо през втория и третия триместър.

Нека анализираме кои лекарства са ефективни днес, но с повишено внимание и само след подходящите препоръки на лекуващия лекар:

 1. Фамцикловир-тева - таблетки. Антивирусно лекарство, използвано за лечение на заболявания, причинени от вируса на варицела зостер и вируса на херпес симплекс.
 2. Фенистил Пенцивир - крем. Антимикробно, антивирусно лекарство се използва при лечението на рецидивиращ херпес симплекс - кожни заболявания за външна употреба. За бременни жени използвайте само по препоръка на лекуващия лекар;
 3. Валацикловир. Антивирусните лекарства под формата на хапчета се предписват от лекуващия лекар за системна употреба. Може да се използва по време на бременност само в случаите, когато очакваната полза от терапията за жена надвишава потенциалния риск за плода;
 4. Ацикловир - лиофилизат, крем, мехлем, таблетки, прах. Антивирусното лекарство се използва за лечение, профилактика на обостряния или първични и рецидивиращи херпесни инфекции.

Препоръки

Ако преди бременността бъдещата майка вече е страдала от генитален херпес, тогава тя трябва да информира гинеколога, който я наблюдава. Необходимо е незабавно да информирате лекаря, когато се появят първите симптоми на обостряне. Херпесът по време на ранна бременност е опасен от спонтанен аборт.

Ранното лечение ще бъде по-ефективно. Максималната ефективност на ефекта на антихерпетичните лекарства се наблюдава преди появата на обрива или в рамките на 24 часа след появата.

Предотвратяване

В случай на рецидиви, се препоръчва да се правят приседнали вани с билкови настойки от цветове на лайка и поредица, последвано от прилагане на изсушаващи мехлеми. А също така лекарите настоятелно препоръчват сериозно да помислите за здравословен начин на живот: ходете по-често на чист въздух, поддържайте спокойна психологическа среда, избягвайте стресови ситуации и депресия.

Трябва да включите в диетата си храни, съдържащи лизин (една от аминокиселините, която е част от протеините). Лизинът забавя масовото размножаване на вируса. Тази аминокиселина се намира в големи количества в пресни плодове и зеленчуци, както и в пилешко и риба. Източници на лизин се считат за млечни продукти, бобови растения, някои зърнени продукти, пилешки и пъдпъдъчи яйца.

Трябва да се въздържате от ядене на храни, съдържащи аргинин, който стимулира активността на вируса в организма. Аргининът е богат на шоколад и стафиди.

Обобщавайки, заслужава да се отбележи, че е необходимо да се разбере опасността от първична инфекция с вирус. Херпетичната инфекция може сериозно да навреди на плода точно при първата инфекция на тялото на бременната жена, поради липсата на антитела. Различните щамове на херпес имат различен ефект върху формирането на плода, цитомегаловирусът може да даде някои последствия, а гениталният херпес други. Освен това, независимо от херпеса през втория триместър, първия или третия, най-често инфекцията ще действа върху развитието на органите на детето, които се формират в момента.

Херпес по време на бременност: опасност за майка и бебе

Повечето хора знаят от първа ръка какво е херпесът. В крайна сметка повече от 90% от населението на света е носител на този вирус. Много често има обостряне на херпес по време на бременност. Но как могат да се лекуват жените „в позиция“ и опасен ли е вирусът за развиващото се бебе??

Елена Трифонова
Акушер-гинеколог, Москва

Херпетичната инфекция е вирусно заболяване, което се проявява като характерен обрив на групирани везикули по кожата и лигавиците. Попадайки в човешкото тяло, вирусът паразитира през целия му живот, интегрирайки се в генетичния апарат на нервните клетки. Дълго време вирусът може да не се прояви по никакъв начин. Извън обострянето той „дреме“ в нервните възли в очакване на благоприятни условия. В крайна сметка човешкото тяло в нормално, здравословно състояние обикновено потиска скрития враг. Обостряния настъпват при отслабване на имунитета - при настинки, възпалителни заболявания, хипотермия, стрес, недостиг на витамини и по време на бременност. В този случай вирусът започва активно да се размножава, попада върху кожата и лигавиците, причинявайки специфични обриви. През този период човек може да зарази други: вирусът се отделя от засегнатата кожа, със слюнка, урина, вагинално течение.

Симптоми на херпес по време на бременност

Най-голямата опасност по време на бременност е гениталният херпес. Нека поговорим за това по-подробно. Гениталният херпес обикновено се появява 3-14 дни след попадането на вируса в човешкото тяло, най-често след около седмица. Понякога не се усеща, но най-често се появяват болезнени и сърбящи мехури по кожата или лигавиците, а след това и язви, които след това се покриват с коричка. Размерът на мехурчетата е 2-3 mm; като правило те се разпръскват в група, която заема от 0,5 до 2,5 cm от засегнатата повърхност. Този стадий на заболяването не трае дълго (2-3 дни), след това мехурчетата се спукват и на тяхно място се образуват язви. Те се покриват с жълто покритие, след което зарастват без следа в рамките на 2-4 седмици. Ако се присъедини вторична инфекция, тогава раните може да не зараснат дълго време. В допълнение към оплакванията от сърбеж, болка и усещане за парене, понякога има тежест в долната част на корема, често, болезнено уриниране.

В някои случаи липсват специфични обриви. Болестта може да се прояви като отделяне от гениталния тракт, сърбеж, парене, пукнатини в гениталната област и оток. При този вариант на генитален херпес заболяването е подобно на обикновената млечница, което може да доведе до неправилно лечение, ако се самолекува без предварителна диагноза.

Интересното е, че повече от половината от всички пациенти с генитален херпес не знаят за своето заболяване. В този случай те са скрити носители на херпес, когато липсват симптоми на заболяването, но вирусът се секретира активно от женските генитални пътища. В този случай тя е потенциален източник на инфекция за партньора, както и бебето при раждане..

Хората с добра имунна система по-лесно понасят херпесната инфекция и често преминават в латентна форма. Но с намаляване на имунитета заболяването е по-често тежко, продължително.

За да се предпази бебето от заразяване с херпес
На новородените бебета се предписва антивирусно лечение в следните случаи: ако майката се е разболяла за първи път от херпес малко преди раждането и по някаква причина е било невъзможно да й направи цезарово сечение или ако операцията е била извършена 4-6 часа след разкъсване на мембраните.

Херпес по време на бременност: каква е опасността?

Навременната диагностика на херпес при бременни жени е изключително важна, тъй като съществува риск от тежка вътрематочна инфекция с увреждане на кожата, черния дроб и централната нервна система на плода.

По време на бременността може да настъпи както първоначалната инфекция на жена с вируса на херпес симплекс, така и активирането на съществуваща инфекция (поради намаляване на имунитета, характерно за нормалната бременност). При заразяване с херпес по време на бременност са възможни тежки усложнения и колкото по-кратък е периодът, толкова по-сериозни могат да бъдат те.

Херпесната инфекция по време на бременност през първите 12 седмици много често води до прекъсване на бременността, инфекция на бебето с увреждане на кожата, черния дроб и нервната система и развитие на малформации в него. На по-късна дата съществува риск от преждевременно раждане, многоводие или ниско ниво на вода и вероятността от инфекция на плода също остава. Вирусът може да проникне в бебето или през плацентата, или като удари мембраните на мембраните.

Ако една жена е хванала херпес дори преди зачеването, тогава ситуацията не е толкова опасна. В същото време рискът от нарушения на развитието на плода е минимален..

В случай на хронична херпесна инфекция по време на бременност се откриват антитела, които, прониквайки през плацентата, предпазват бебето от въздействието на херпесния вирус. Ако обаче обострянията на заболяването по време на бременност се случват често, това нарушава работата на плацентата, което от своя страна причинява вътрематочно забавяне на растежа и дори понякога спонтанен аборт. Освен това, ако гениталният херпес по време на бременност се влоши непосредствено преди раждането, има вероятност от инфекция на бебето при раждането..

Херпес по време на бременност: как се диагностицира?

По време на бременност задължително се прави анализ на вируса на херпес симплекс от жена при регистрация. В случай на оплаквания, специфични обриви, анализът се взема отново на всеки етап от бременността. Използват се следните проучвания:

Откриване на антитела към вируса на херпес симплекс тип I и II. Това е кръвен тест, при който се откриват имуноглобулини от класове М и G към херпес. Тоест, в този случай не се определя самият вирус, а реакцията на организма към него. Ако кръвта на жената съдържа имуноглобулини от клас G за херпес, това показва, че тя отдавна е заразена с вируса. Наличието на антитела от клас М показва остър процес, тоест първична инфекция или обостряне на хронично заболяване. В допълнение, за диагностициране на обостряне на херпесна инфекция по време на бременност, лекарят може да предпише втори тест за антитела от клас G след 10-12 дни. Увеличаването на броя на антителата с 3-4 пъти показва обостряне на инфекцията. Откриването на антитела от класове G и M най-често показва скорошна инфекция, тъй като след 3 месеца имуноглобулините от клас M се отстраняват от кръвния поток. Понякога обаче периодът на циркулация на М антитела може значително да се удължи в зависимост от инфекциозния агент и индивидуалните характеристики на имунитета на бъдещата майка..

Изследване на секрети от гениталния тракт за вирус на херпес симплекс. Най-често срещаният начин за диагностициране на наличието на херпесен вирус по време на бременност е PCR (метод на полимеразна верижна реакция), тъй като е на разположение, силно чувствителен и дава бързи резултати. PCR е един от съвременните и най-надеждни методи за откриване на инфекции в човешкото тяло. Тя ви позволява да определите присъствието на причинителя на заболяването, дори ако той присъства в тествания материал в много малка концентрация - само няколко молекули от неговата ДНК, което прави този метод най-точен.

Анализът се извършва по следния начин: в епруветка определен участък от ДНК на бактерия или вирус се копира многократно, като се добавят специални реактиви. След като се размножават по този начин клетките на причинителя на инфекцията, впоследствие е лесно да се определи нейното присъствие.

Намазка за PCR диагностика се взема от гинеколог със специална четка от цервикалния канал, когато бременна жена е на гинекологичен стол. Това е абсолютно безболезнена процедура. Полученият материал се поставя в епруветка със специална среда и се изпраща в лабораторията.

Не се изисква специална подготовка за анализа. За по-точен резултат е препоръчително да не се измивате и да избягвате полов акт в рамките на 2 дни. В допълнение, цитонамазка се взема не по-рано от 3 дни след края на употребата на вагинални супозитории..

Цезарово или вагинално раждане?
Ако бъдещата майка се е заразила с херпесен вирус през последния месец на бременността или е развила обрив по гениталиите 2-3 дни преди раждането, тогава, за да се избегне инфекция на бебето, когато преминава през засегнатия родов канал на майката, се прави цезарово сечение. Във всички останали случаи жените раждат сами.

Херпес по време на бременност: за лечение или не за лечение?

В повечето случаи по време на бременност не се провежда антивирусна терапия. Такова лечение може да се предписва само на жени с много изразени симптоми на херпесна инфекция по време на бременност, обикновено през II и III триместър. Но използването на антивирусни средства под формата на мехлеми, прилагането им върху засегнатата област, е разрешено на всички етапи на бременността.

На бъдещата майка най-често се предписват имуномодулиращи лекарства (лекарства, които коригират имунната система) в супозитории или интравенозно. Препаратите на интерферон са широко разпространени по време на бременност, компенсирайки недостатъчното му производство в организма с херпес. Интерферонът е протеин, който обикновено се произвежда в организма. Той е в състояние да се бори с всички вируси. При отслабен имунитет, както и при значителен брой обриви, могат да се използват интравенозни имуноглобулинови препарати. Възможно е да се използват такива методи на лечение като лазерно облъчване на кръв и озонотерапия.

Херпес по време на бременност: грижи се предварително

При планиране на бременност при жени с чести обостряния на херпес се препоръчва профилактично приложение на антивирусни лекарства, имуномодулиращи лекарства, мултивитамини. По време на бременност жените с чести обостряния на херпес трябва да бъдат по-внимателни към здравето си, да избягват хипотермия и да приемат витаминни комплекси. Ако е известно, че съпругът на бременна жена е заразен с херпесен вирус тип II, който е склонен към чести обостряния, а самата бъдеща майка няма антитела срещу херпес, може да си струва да се въздържат от сексуална активност по време на бременност или партньорът трябва да се подложи на дългосрочно антивирусно лечение. Естествено, трябва да спазвате обичайните хигиенни правила - не използвайте чужди кърпи, не сядайте гол на никакви повърхности в басейни, фитнес клубове и сауни.

Какво е херпес?

В природата има два вида херпес симплекс вирус: херпес тип I (лабиален) и тип II херпес (генитален).

Вирусът на херпес симплекс тип I най-често засяга лигавицата и кожата на устните, очите, носа, може също да причини увреждане на мозъка, белите дробове и само в 20-30% от случаите вирусът на херпес симплекс тип I може да причини увреждане на гениталиите. Вирус на херпес симплекс тип I 70-80% от населението са заразени в детска възраст от въздушни капчици или контакт (например при използване на обща кърпа или чинии)

От друга страна, вирусът на херпес симплекс тип II най-често засяга лигавицата на пикочо-половите пътища. Инфекцията с генитален херпес, както се досещате, обикновено се случва с началото на сексуалната активност.

Опасен ли е херпесът на устните по време на бременност?

Преносителите на лабиален херпес, по-известен като „настинка“, са 95% от човечеството. По неизвестни причини 5% от населението на света има стабилен имунитет срещу този вирус. Може да присъства в човешкото тяло 5, 10 години и повече. Херпесът може да не се прояви по никакъв начин, тъй като имунитетът на човек "потиска" неговите прояви и вируса, осъзнавайки, че няма достатъчно сила да устои. Това продължава, докато защитните сили на организма отслабнат. При носителите на вируса обострянията настъпват при отслабване на имунитета: при настинки, при бактериални инфекции, след химиотерапия - или по време на бременност. Детето е до известна степен чужд обект за тялото на майката. Природата е подредила така, че вероятността от отхвърлянето му да стане минимална. Поради тази причина имунитетът на бъдещата майка е отслабен. Често, докато чака нероденото дете, жената разбира, че е носител на този много често срещан вирус. Понякога се проявява като добре позната „раничка“ по устните (херпес тип 1), а понякога, за съжаление, приема генитална форма (херпес тип 2).

Съществуват различни методи за лечение, насочени главно към потискане на проявите на заболяването, както и към възстановяване на имунитета. Но има едно „но“: тази болест не може да бъде излекувана, но можете само да „приспите“ и стига имунитетът да не отслабне отново. За съжаление бременността е един от онези периоди, когато болестта, живееща в състояние на спряна анимация, започва да прогресира. Всеки втори човек е носител на този вирус. Херпесният вирус обикновено се намира в периферната нервна система в областта на гръбначния стълб. Херпесът се предава по 4 начина. Сред тях: по въздух, по полов път, при контакт (при целуване, ръкостискане, споделяне на общи предмети от бита) и родови (от майка на дете по време на бременност или раждане). Вирусът на херпес симплекс присъства в слюнката, кръвта, лимфата, сълзите, урината, спермата и цереброспиналната течност на гостоприемника. Той прониква в човешката ДНК, въвежда в нея нова информация и се умножава. Херпесът може да допринесе за развитието на рак на шийката на матката и тялото на матката.

Опасен ли е херпесът за неродено дете?

Ако майката е била негов носител дори преди бременността, то нероденото дете е под защитата на нейния имунитет. Кръвта на майката съдържа всички необходими антитела. Ако първичната инфекция на бъдещата майка се е случила още по време на бременност, тогава в този случай има голяма вероятност вирусът да проникне през плацентата в тялото на детето. Трябва да се знае, че инфекцията може да не се случи. Ако една жена се зарази през първия триместър на бременността, рискът от спонтанен аборт се увеличава значително. Ако това може да се избегне, тогава вирусът може да се прояви в друга област и да провокира различни малформации на плода. Това може да е увреждане на централната нервна система, сериозни вродени мозъчни дефекти, зрителни увреждания, слухови увреждания и различни аномалии във физическото развитие. Инфекцията през третия триместър може да доведе до мъртво раждане или раждане на бебе с мозъчно увреждане. В случай, че гениталната форма на херпес се влоши при бременна жена, лекарите препоръчват раждането на дете чрез цезарово сечение. Този избор е оправдан от риска от инфекция на детето при преминаване през заразения родов канал. Някои експерти практикуват раждането на бебе по естествен път. Те неутрализират вируса с лекарства. Един от тях е ацикловир.

Лечение на херпес по време на бременност

Обикновено лекарите предписват антивирусни лекарства, но като се има предвид, че жената носи дете, не всички от тях могат да бъдат използвани. Най-често използваното лекарство е Panavir, което може да се използва както вътрешно, така и външно. С голямо внимание можете да използвате антихерпетичния мехлем ацикловир. Необходимо е да се смазват лезиите около 5 пъти на ден в продължение на една седмица. Освен това се използват оксолинови, алписаринови, теброфенови, тетрациклинови или еритромицинови мехлеми. Понякога лекарят препоръчва смазване на херпесни рани с разтвор на интерферон, както и витамин Е, който допринася за по-бързото зарастване на рани. Ако се постави диагноза недостатъчен имунитет, се използва лечение с имуноглобулини. Ако се диагностицира дефицит на имунитет, се използва лечение с имуноглобулини. От народните средства нанесете смазването на огнището с масло от ела, омекотете корите с крем от лайка или мехлем от невен. Препоръчват се обилни топли напитки, като чай с мед или калина. Инструкциите за някои лекарства показват, че те не трябва да се използват по време на бременност. Разбира се, жената трябва да се довери на своя лекар, който е предписал едно от тези лекарства, и да знае, че нелекуваната инфекция е много по-опасна от приемането на „неразрешени“ лекарства. Самите народни средства са неефективни, тъй като те засягат само симптомите на заболяването, но не и самия вирус. По-добре да ги използвате в комбинация с лекарства, предписани от Вашия лекар.

Генитален херпес по време на бременност

Те могат да бъдат заразени както чрез домакинството, така и по време на раждане (от майка на дете), но най-често заразяването с този тип херпес се случва по време на незащитен полов акт. Не забравяйте, че херпесът често се придружава от други инфекциозни заболявания на гениталния тракт: микоплазмоза, хламидия, трихомониаза, гонорея, сифилис, следователно, ако в организма се открие генитален херпесен вирус, е задължително да се подложите на преглед за идентифициране на полово предавани инфекции.

Какви са симптомите на херпес по време на бременност?

Не забравяйте да посетите Вашия лекар, ако забележите следните симптоми:

 • обриви по кожата на външните полови органи, както и по стените на влагалището и лигавицата на шийката на матката. Тези обриви наподобяват малки мехурчета, пълни с бистра течност, които се спукват след 2-3 дни, оставяйки след себе си рани, които не зарастват в рамките на 7-10 дни, а понякога този период достига 2 седмици;
 • вагинални секрети - леки, воднисти, с продължителност 5-7 дни (понякога при бременни жени това е единственият симптом на тази патология);
 • сърбеж, усещане за парене - често се появяват преди самите обриви и служат като техни предвестници;
 • мускулна болка, главоболие, общо неразположение и слабост, повишена температура до 38-39 градуса.

Клиничната картина на херпес симплекс по време на бременност

Лабиалният или херпес симплекс преминава през 4 етапа на развитие. В началото се появява сърбеж или дискомфорт в устните, носа или други области на лицето, възможно общо неразположение и дори треска. Вторият етап - възпаление, характеризиращо се с леко подуване и болезненост на устните, с времето се разширява и заема голяма повърхност. На третия етап херпесните везикули се пукат, от тях изтича бистра течност (съдържаща голям брой вирусни ембриони и следователно много опасна от гледна точка на инфекция). На мястото на спуканите мехурчета се образуват рани. Четвъртият етап се характеризира с образуването на струпеи (корички) на мястото на раните. Ако ги докоснете с пръст, възникват болезнени усещания, а понякога и леко кървене.

Херпес зостер по време на бременност

Вирусът на херпес зостер (второто име е херпес зостер), попадайки в човешкото тяло, може да му причини 2 вида заболяване. При тези, които се сблъскват за първи път, този вирус причинява варицела (варицела). При жени, които са имали това заболяване, вирусът остава в нервните клетки за цял живот и, ако се активира отново, причинява херпес зостер. Проявява се като херпесен обрив по главата или тялото (това може да бъде врата, гърба, ръката, крака, корема, гърдите). Вирусът на херпес зостер се предава чрез директен контакт, контакт със засегнатите участъци от кожата на човек, страдащ от това заболяване (предаването чрез въздушни капчици по принцип е възможно, но рядко се случва на практика). По време на бременността е по-добре жената да не се свързва с хора, които имат херпес зостер - поне докато се образуват сухи корички по всички мехурчета. На този етап рискът от инфекция е значително намален. Ако вече сте прекарали варицела, практически няма реална заплаха от заразяване с този вид херпес. Вашето тяло вече е образувало антитела срещу това заболяване.

В случай на контакт по време на бременност с пациент с херпес зостер, препоръчително е да посетите лекар по инфекциозни болести и да се изследвате, за да проверите дали имате имунитет срещу херпес. Ако не, Вашият лекар трябва да Ви предложи херпесен серум, за да предотврати развитието на варицела. По-добре е да се ангажирате с профилактика, отколкото с лечение, тъй като винаги съществува риск от отрицателни ефекти на вируса върху плода. Пациенти с херпес зостер са изолирани от деца на възраст под 1 месец. Техният имунитет все още е твърде слаб, за да устои на инфекцията. Ако обаче говорим за майка, която се е заразила по време на раждане и кърмене, не е необходимо ограничаване на нейния контакт с бебето. Той вече е придобил имунитет срещу тази инфекция по време на бременност или по време на кърмене.

Предотвратяване на херпес по време на бременност

Има редица мерки за предпазване от инфекция с херпесен вирус:

 • укрепване на имунните сили на организма е не само приемът на имуностимуланти, но и здравословен начин на живот, правилна физическа активност, рационално хранене; втвърдяване;
 • отказване от всички лоши навици;
 • кръвен тест за херпесен вирус дори преди бременност, по време на планирането на зачеването.

Всички тези мерки са насочени само към укрепване на имунната защита на организма и имат превантивна стойност. Ако херпетичните изригвания ви притесняват доста често, препоръчва се да се изпие курс на мултивитамини или имуномодулиращи лекарства преди зачеването на дете. Има специална процедура - вътресъдово облъчване на кръв с лазер. Вярно е, че дори тя не е в състояние да убие вируса напълно, но неговата активност ще бъде потисната. Сега тази процедура се предлага в много клиники..

Каква е опасността от обостряне на херпес по време на бременност и как да го предотвратим

Почти 95% от населението е заразено с херпес. Това е вирусно заболяване, което може да се зарази чрез домашен и сексуален контакт. Също така, детето се заразява от майката по време на бременност. Веднъж попаднал в тялото, вирусът се включва в клетъчната ДНК и остава там завинаги. Имунната система обаче предотвратява активирането на вирусния геном, поради което той е латентен за дълго време. Обостряне на херпесната инфекция се случва, когато имунитетът намалее, например по време на бременност. Вирусът има отрицателен ефект върху жизнеспособността и развитието на плода, може да доведе до спонтанен аборт или образуване на вродени аномалии.

Хроничен херпес и бременност

По време на бременност настъпват сериозни хормонални промени. Имунните реакции са намалени, така че тялото да не отхвърля плода. Тези условия са благоприятни за обостряне на херпеса. Следните видове вирус представляват най-голяма опасност за жените и децата:

 • HSV-2 (генитален херпес);
 • херпес зостер (вирус на варицела);

HSV-2 се отнася до инфекции, предавани по полов път. Типични симптоми са везикулите на гениталиите, около ануса. Третият вид инфекция е зостер вирусът (варицела). Ако една жена е била болна от нея преди зачеването, тогава в кръвта се образуват антитела, които предпазват от повторна инфекция. В случай на първична инфекция рискът за плода е нисък. До 12 седмици рискът от патология е не повече от 5%, на по-късните етапи е дори по-нисък.

Варицелата при бъдещата майка няма отрицателен ефект върху бебето.

С отслабване на имунната система може да настъпи обостряне на вируса зостер:

 1. Нарича се херпес зостер поради характерните обриви по кръста, ханша.
 2. Инфекцията засяга нервните окончания, така че има силна болка дори при леко докосване.
 3. Също така, температурата на пациента се повишава, появяват се симптоми на обща интоксикация.
 4. Активната фаза на заболяването продължава до 10 дни, мехурчетата изсъхват, корите падат, но синдромът на болката продължава до 3 седмици.

Цитомегаловирусът представлява най-голямата опасност за нероденото бебе. То е причина за сериозни аномалии в развитието на детето. Засегнати са нервната система, мозъкът, очите, черният дроб.

Често обострянето на вируса се случва на фона на хламидия. Хламидиалната инфекция действа като провокиращ фактор, поради което тези два вируса обикновено се намират в кръвен тест. Лекарите съветват да бъдат прегледани още преди зачеването и да лекуват хламидиите безотказно. Херпесът не изисква лечение, ако няма външни симптоми. Инфекцията с хламидия след зачеването води до сериозни аномалии на плода, но лечението не трябва да започва по-рано от 12 седмици.

Симптоми на обостряне на заболяването

Клиничните прояви на активирането на херпесната инфекция зависят от вида на вируса. Типичните симптоми са показани в таблицата:

VPG-1VPG-2ШаркаХерпес зостерЦитомегаловирус
Мехурчета по устните, под носаВезикули върху гениталната лигавица, около анусаСърбящ обрив по тялотоРежеща, пробождаща болка на мястото на възпаление на нервните окончанияБял разряд
Обрив по устната лигавица като стоматитОбрив във влагалищетоСубфебрилна температураПокачване на температуратаТон на матката
Рядко роговицата е засегнатаБолка при уриниранеСлабостПодуване на кожата на местата с мехуриПризнаци на ТОРС: хрема, възпалено гърло, треска
Симптоми на настинкаПатологично отделянеСлабост, умора
Покачване на температуратаВъзпалени слюнчени жлези
Увеличени ингвинални лимфни възли
Слабост, умора

Усложнения

Херпесният вирус е опасен за дете, тъй като може да провокира различни вътрематочни аномалии. През първия триместър инфекцията става причина за спонтанен аборт и пропусната бременност.

Ако не се случи спонтанен аборт, тогава съществува риск от дефекти в развитието на детето в утробата:

 • липса на слух и зрение;
 • аномалии в образуването на мозъка.

През първите седмици плодът развива вътрешни органи и системи, така че обострянето на херпеса през този период е най-опасно.

След 12 седмици рискът намалява, когато се формират основните органи на бебето. Херпесът обаче влияе отрицателно на плацентата. Фетоплацентарна недостатъчност, фетална хипоксия се развива. Дете се ражда с отслабена имунна система, недостатъчно телесно тегло, нервна патология.

През третия триместър активирането на херпес води до преждевременно раждане. Също така, детето се заразява от майката, когато преминава през родовия канал. При обостряне на заболяването непосредствено преди раждането лекарите препоръчват да се направи цезарово сечение, за да се избегне предаването на инфекция.

Петият тип херпес, цитомегаловирусът, е особено опасен. Той причинява сериозни деформации на плода. Децата, заразени с CMV, имат умствена изостаналост, проблеми със зрението и слуха.

Опасността от цитомегаловирус е, че през повечето време вирусът „спи“, тоест е в латентен стадий или фаза. Жената не чувства симптоми и дори не е наясно с болестта си. В тази статия можете да разберете какво да правите, когато планирате бременност, ако жената е диагностицирана с това заболяване..

Херпес и безплодие

Доказано е, че жена, заразена с херпес, има няколко пъти по-малка вероятност да зачене дете. Вирусът пречи на оплодената яйцеклетка да се задържи вътре в матката. Тези проблеми възникват и при ин витро. При мъжете херпесната инфекция влияе отрицателно върху жизнеността и подвижността на сперматозоидите. Ако зачеването все пак се случи, тогава рискът от вродени малформации на плода се увеличава..

Следователно, когато планират бременност, и двамата партньори трябва да се подложат на пълен преглед за ППИ. Лекарят ще предпише подходящите лекарства, ако е необходимо. След края на терапията и преди зачеването са необходими поне 80 дни, за да настъпи обновяване на спермата.

Диагностика

Всички жени, които очакват бебе, са назначени да бъдат тествани за херпесен вирус. Най-ефективни са два анализа: ELISA и PCR.

Определяне на авидност при херпес чрез ELISA

Когато се предписва ELISA (ензимно-свързан имуносорбентен анализ), индексът на авидност за херпесния вирус е важен. Авидността характеризира силата на връзката антиген-антитяло. Когато вирусът навлезе в клетките, имунната система произвежда Igm антитела, след това IgG антитела. При последната първоначално авидията е ниска, след това с напредването на имунните реакции се увеличава авидията на IgG антитела, т.е. антителата са тясно свързани с антигени. Тези силно запалени антитела се запазват за цял живот, броят им нараства с обостряне на херпеса. По този начин по броя на антителата може да се прецени на кой етап е заболяването:

 1. Високите стойности на IgM и ниският запален IgG показват първичен херпес (IA до 40%).
 2. Малко количество силно запален IgG - вирусът е в латентна форма (AI надвишава 60%).
 3. Голямо количество силно запален IgG - болестта е влязла в стадия на обостряне (IA от 40 до 60%).

В идеалния случай IgM антитела не трябва да присъстват и IgG трябва да бъде силно запален.

PCR по време на бременност

Методът на полимеразна верижна реакция е много информативен. Той помага за откриване на ППИ, включително херпес. Същността на метода е да се възстанови клетъчната ДНК с помощта на различни ензими. В този случай е възможно ДНК копиране, ако то присъства в изследваната проба. Този анализ определя не само активната фаза на заболяването, но и наличието на антитела към него.

Как да намалим риска за плода?

Терапията на херпесния вирус при бременни жени е трудна, тъй като не всички лекарства могат да бъдат предписани през този период:

 • Първичният херпес се лекува с антивирусни лекарства само в случай на изразени симптоми и само след 12 седмици от бременността.
 • През първия триместър са разрешени лекарства за външна употреба: мехлеми, кремове, разтвори (Acyclovir, Gerverax).
 • Не забравяйте да предписвате имуномодулатори (Viferon, Interferon), които повишават имунитета, принуждавайки организма да се бори с инфекцията.
 • Също така, жената трябва да приема комплекс от витамини, който съдържа цинк и витамин Е.

Възможно е да се намали тежестта на симптомите с правилно хранене. Шоколадът и стафидите трябва да бъдат изключени от диетата, тъй като те съдържат аргинин, който помага за активирането на вируса. Трябва да ядете храни, богати на лизин (пиле, зеленчуци, плодове). Тази аминокиселина има разрушителен ефект върху вируса.

За да се предотврати повторение на инфекцията, бъдещите майки трябва да следват прости правила:

 1. Внимавайте за инфекциозни заболявания.
 2. Яжте правилно.
 3. Избягвайте продължително излагане на слънце.
 4. Не бъдете в чернови.
 5. Не взаимодейства с хора, които имат признаци на херпес.
 6. Използвайте стриктно собствените си хигиенни продукти, козметика, прибори за хранене.

Видео

Можете също да гледате видео, където ще ви кажат как правилно да планирате бременност, ако сте заразени с херпес..

Херпесът при бременни жени представлява пряка заплаха за здравето на плода. Първичната инфекция е особено опасна. При хронична инфекция рисковете са малко намалени. Болестта обаче не може да бъде пренебрегната. При първите признаци трябва да се свържете със специалист и да започнете лечение.

Опасен ли е херпесът по време на бременност и трябва ли да се лекува?

Херпесът и бременността са взаимосвързани. През периода на раждане на дете имунитетът намалява, което създава условия за рецидив на хронични заболявания. Последните включват херпес симплекс (лабиален и генитален). Тези вируси влияят по различен начин на хода на бременността и в някои случаи могат да причинят нарушено развитие на детето..

Какво представлява херпесният вирус?

Вирусът на херпес симплекс (HSV тип 1 или 2) е заразна инфекция, която нахлува в централната нервна система и засяга гръбначния мозък. Активен патоген провокира появата на характерни изригвания на везикули, пълни с течност.

Причините за херпес в началото на бременността са свързани с намаляване на защитните функции на тялото, което се дължи на хормонални промени след зачеването на детето. Други инфекции или вируси, както и съпътстващи заболявания от различно естество и локализация, могат да провокират рецидив на заболяването.

Има две форми на херпес:

 • първичен;
 • хронична.

И двете форми се характеризират със сходни симптоми. Въпреки това, първичният херпес е по-интензивен..

Херпес по време на бременност

Маршрути на предаване

Разграничават се следните пътища на предаване на херпесни вируси:

 • директен контакт);
 • във въздуха;
 • чрез предмети;
 • по време на полов акт;
 • вертикално (плацентарно) от майка на дете.

Инфекцията по тези начини (с изключение на последния) възниква при условие, че патогенът попадне в отворени рани или лигавици.

Първичната инфекция с херпесния вирус обикновено се случва през първите няколко години от живота. Активният патоген прониква в клетъчната структура и използва компонентите на последната за собственото си развитие. Освен това херпесът стимулира определени механизми за синтеза на определени вещества, необходими за появата на нови патогенни частици..

През първите 4-6 дни след инфекцията се установява наличието на IgM антитела в кръвта на човек, който е носител на вируса. Освен това синтезът на имуноглобулини от този тип провокира както лабиален, така и генитален херпес. С течение на времето в кръвта се появяват IgG антитела.

Почти е невъзможно да се открият херперовируси в тялото на първия ден след инфекцията чрез анализ на кръвта за специфични имуноглобулини. През този период обаче се случва активно клониране на вирусни вириони, което причинява мехурчета и други характерни симптоми на заболяването..

Симптоми и локализация

Първичната проява или обостряне на херпес следва един сценарий. HSV по време на бременност се характеризира с балонни изригвания по устните, пълни с бистра течност. Следните симптоми предхождат появата на новообразувания:

 • хиперемия (зачервяване) на проблемната област;
 • сърбеж;
 • изгаряне;
 • болезнени усещания;
 • леко повишаване на телесната температура.

Снимка # 1 - херпесен обрив на интимни места, снимка # 2 - херпес на устната

Последният симптом е рядък и се тревожи главно с първична инфекция на гениталиите или със състояние на имунна недостатъчност (характерно за бременността). Възможно е също така да се появят признаци на обща интоксикация на тялото..

В рамките на 5-7 дни след образуването на обрива, последният се отваря самостоятелно. На мястото на мехурчетата се появяват кървящи язви, които в крайна сметка се покриват с кафява кора. Този период се счита за най-опасен, тъй като течността, която се отделя по време на отварянето на обрива, съдържа много вириони на вируса.

По време на изцелението интензивността на общите симптоми намалява. Средно са необходими до две седмици за пълно възстановяване на кожата или лигавиците, засегнати от мехурчестия обрив.

Локализацията на херперовирусите се определя от зоната, през която е настъпила инфекцията. Това се дължи на факта, че патогенът, попадащ в тялото, се въвежда в гръбначния мозък. При наличието на предразполагащи условия вирусът "се спуска" по нервните окончания до зоната, в която е възникнала инфекцията.

Лабиалната форма на заболяването е локализирана главно в областта на носогубния триъгълник. Гениталният херпес по време на бременност се проявява в перинеума, засягайки както кожата, така и лигавиците на гениталните органи. Тази форма на заболяването по време на раждането на нероденото дете се характеризира с най-интензивни симптоми..

Влиянието на херпеса върху развитието на бременността

Проявата на херпесния вирус по време на бременност е опасна, ако инфекцията е настъпила преди зачеването на детето. Това се обяснява с факта, че след първоначалната инфекция тялото произвежда специфични антитела, които потискат активността на патогена. Тези имуноглобулини осигуряват защита срещу инфекция на бебето.

Степента на влияние на херпеса върху бременността с втора проява е незначителна. Тоест, след рецидив, жената изпитва допълнителен дискомфорт поради образуването на обрив с мехури. Херпесът по време на бременност обаче отслабва имунната защита на организма. В резултат на това последният изпитва двойната тежест от развитието на ембриона и излагането на вируса.

По време на първоначалната инфекция

Херпесът в ранните стадии засяга предимно плода. Имунитетът на жената възприема вируса като чужд агент и започва да атакува патогена. Това причинява отхвърлянето на плода от тялото на бременната жена, което води до смъртта на детето..

Опасността от това състояние е, че смъртта на плода не предизвиква изразени промени в работата на женското тяло. С течение на времето обаче се развива остра интоксикация поради разпространението на продуктите от разпад.

Първичната инфекция, като рецидиви, също е опасна, тъй като инфекцията е придружена от намаляване на местния имунитет. В резултат на това, ако органите на репродуктивната система са повредени, рискът от прикрепване на бактериална микрофлора и развитието на съпътстващи заболявания се увеличава..

Генитален херпес по време на бременност (предотвратяване на риска, лечение)

Усложнения по време на обостряне

Честите рецидиви на херпес по време на бременност влияят негативно върху състоянието на отделните структури на тялото. Това може да увреди плацентата, което увеличава риска от вътрематочна инфекция на бебето..

Опасността е обостряне на генитален херпес по време на бременност. Тази форма на заболяването при жените често протича безсимптомно (не се появяват мехурчета). Но поради близостта на репродуктивните органи е възможна инфекция и смърт на плода, което също влияе върху състоянието на тялото на бременната жена..

Опасността от херпес за бременна жена и дете

Характерът на нарушенията, причинени от херперовирусна инфекция, се определя в зависимост от текущия гестационен период и наличието / липсата на специфични антитела в тялото на майката.

Последици за детето

През първия триместър се извършва полагането на основните системи и органи на детето. Заразяването на плода през този период е изпълнено с развитие на тежки последици. Херпесната инфекция по време на бременност през 1 триместър причинява:

 • "Замразена" бременност (плодът спира да се развива);
 • спонтанен аборт;
 • нарушение в развитието на централната нервна система при дете.

Последиците от херпесната инфекция по време на ранна бременност могат да се проявят по-късно. Вътрематочната инфекция провокира забавяне в развитието на детето, слухови и зрителни нарушения.

Първичната инфекция през втория триместър е по-малко вредна за тялото на детето. Към 12-та седмица основните органи са завършили формирането си. На този етап от развитието на плода обаче възниква полагането на костите и репродуктивните системи. В допълнение, първичната инфекция с херпес по време на бременност през 2-ри триместър може да причини нарушаване на целостта на плацентата. Това води до недостиг на кислород, поради което се появяват деца с ниско телесно тегло и отслабен имунитет. В някои случаи инфекцията причинява преждевременно раждане..

Първичната инфекция с херпес по време на бременност през 3 триместър е опасна както за детето, така и за бъдещата майка. Инфекцията през този период може да причини сериозно увреждане на централната нервна система и вътрешните органи..

Рецидивите на херперовирусна инфекция са опасни за детето в случаите, когато е имало обостряне на половата форма на заболяването малко преди раждането. В подобни ситуации лекарите обикновено назначават цезарово сечение. Показанието за тази операция е високият риск от инфекция на детето по време на преминаването на последното през родовия канал. Този метод на заразяване провокира генерализирани увреждания на тялото..

Защо херпесът е опасен по време на бременност?

Опасно ли е за бременна жена?

Първичният и хроничният херпес не представлява сериозна заплаха за бъдещата майка. И в двата случая женското тяло е в състояние самостоятелно да се отърве от вируса..

Въпреки това, първичната инфекция на майката през третия триместър провокира развитието на други патологии, което се обяснява с имунодефицитното състояние. Към този период женското тяло изпитва максимален стрес, свързан с формирането на плода. Затова повечето хранителни вещества отиват при детето..

Състоянието на имунна недостатъчност допринася за разпространението на херперовируса в тялото. Това може да доведе до развитие на генерализирана форма на заболяването и увреждане на вътрешните органи. Но тези усложнения са редки..

Диагностични методи

Анализът за херпес се извършва по два начина:

 1. Ензимно-свързан имуносорбентен анализ (ELISA). Използвайки този метод, се откриват специфични имуноглобулини, произведени от организма в отговор на инфекция с херперовирус. ELISA помага да се установи кога е настъпила инфекцията, както и текущия етап на развитие на заболяването (скрит ход или обостряне).
 2. Полимеразна верижна реакция (PCR). Този метод ви позволява да определите присъствието на патогена в тялото с висока точност. PCR се използва за изключване на други от инфекция от други вирусни агенти.

И в двата случая кръвта на пациента се взема по-често за изследване. Понякога обаче се използват и други телесни течности..

PCR и ELISA са показани при планиране на бременност. Ако проучванията показват липса на вирус в тялото, жената трябва да ограничи контакта (включително сексуалния) с потенциални носители на инфекцията преди раждането..

Принципи на лечение

В случай на откриване на херпес в кръвта по време на бременност в латентно състояние, обикновено не се провежда специфично лечение. Този подход намалява вероятността от токсично увреждане на плода..

Местно лечение

Местната терапия е предназначена да намали интензивността на общите симптоми и да ускори възстановяването на увредените тъкани. Като част от това лечение на херпес по време на бременност, "Ацикловир" обикновено се предписва под формата на мехлеми или производни на лекарството. Препоръчва се лекарството да се прилага върху засегнатата област не повече от 5 пъти на ден, докато обривът изчезне.

Херпесните мехлеми за бременни жени се избират от лекаря, като се вземат предвид индивидуалните характеристики на пациента. Дерматологът или гинекологът определя дозировката на избраното лекарство и продължителността на курса на лечение.

Системно лечение

За лечение на херпес по време на бременност с лекарства със системно действие е разрешено в случаите, когато заболяването става генерализирано. В този случай се присвояват:

 1. "Ацикловир" или "Валацикловир" под формата на таблетки. Дозировката на лекарствата се определя в зависимост от имунния статус на пациента. Продължителността на лекарството се контролира стриктно от лекаря..
 2. Инжекции на ацикловир. Те се използват в тежки случаи, когато други методи за лечение на херпес при бременни жени не дават положителни резултати. При такива обстоятелства терапията се допълва от интрамускулно приложение на имуноглобулин.
 3. Препарати за интерферон ("Viferon" и други). Лекарствата от този тип се използват под формата на гелове или супозитории (съответно в 1 и 2-3 триместъра).

При лечението на херпес се използват и мултивитаминни комплекси или имуномодулатори, които укрепват имунната система. За да се предотврати добавянето на вторична инфекция, са показани антисептични лекарства..

Силно не се препоръчва да се самолекувате, докато носите дете. Грешната доза на лекарството причинява токсични увреждания на майката и плода.