По време на раждането често има случаи, когато влагалището, матката или перинеалната област на жената са разкъсани. Общоприето е, че тази ситуация не представлява особена опасност, тъй като лекарите могат бързо и ефективно да зашиват почивки.

Всъщност всичко това не се прехвърля толкова лесно. Първо, процесът на зашиване е доста болезнен. На второ място, външните шевове след раждането могат да дадат на младата майка много допълнителни грижи..

Трябва да знаете как да сведете до минимум рисковете от разкъсвания и да премахнете всички последици от наранявания. Правилната грижа след раждането за такива белези ще зависи пряко от мястото, където са били приложени шевовете..

Характеристики на нараняване

Раждането не винаги е прост процес, много често след него остава някаква травма - разкъсвания и разрези на гениталния тракт, върху които се нанасят външни и вътрешни конци. Нараняванията могат да бъдат вътрешни - разкъсвания на шийката на матката или влагалището, както и външни - разкъсвания и разрези на самия перинеум.

След края на раждането, което е протекло по естествен начин, самият акушер проверява за сълзи и ако бъде открит, ги зашива. Ако не се извърши зашиване, следродилният период може да завърши в болнично отделение поради отворено кървене или развитие на инфекция в тях и в бъдеще това може да провокира пролапс на вътрешните органи и инконтиненция на урината и изпражненията.

 1. Процесът на поставяне на външни и вътрешни конци продължава повече от една минута и изисква висококвалифициран и подготвен специалист от лекуващия специалист, а ако има разкъсване на шийката на матката, хирургът трябва да бъде истински виртуоз поради недостъпността и опасността от увреждане на близкия пикочен мехур или уретери.
 2. Вътрешните конци след процесите на раждане върху шийката на матката, влагалището и върху самата матка трябва да се нанасят с помощта на резорбируеми конци от биологичен или полусинтетичен материал. Ако е деформирана само шийката на матката, тогава в този случай не се изисква анестезия - след раждането тя няма повишена чувствителност. Във всички други ситуации се използва обща или локална анестезия..
 3. Мускулните слоеве по време на разкъсването и разреза на перинеума също трябва да бъдат зашити със специални абсорбиращи се шевове, а кожата много често се зашива с неразбираеми конци. Те се отстраняват дори в родилния дом или в предродилната клиника след 3-7 дни след раждането на детето, когато шевът е напълно излекуван. Тази процедура е доста болезнена, поради тази причина анестезията е задължителна..

Причини за пропастта

Причините за раздялата са многобройни. Това може да е неправилно спазване на препоръките на акушер-гинеколога по време на периода на опитите и наличието на белези по конците, наложени при предишни раждания (белегът включва нееластична съединителна тъкан), бърз или прекалено дълъг труд, анатомичната структура на таза, голямата глава на бебето, представяне на седалището, нисък индекс на еластичност на тъканите на майката.

 • Отношението към епизиотомията - дисекция на перинеалната област - варира при акушер-гинеколозите. За някои такава работа не е трудна и необичайна, тя се използва масово, за да се избегне разкъсване на областта на чатала. Останалите лекари се опитват да направят този процес възможно най-естествен, така че те се намесват само когато вече е ясно, че пропастта не може да бъде избегната. Ако инструменталното раждане се извършва с помощта на форцепс или вакуумен екстрактор, тогава е най-добре да се направи дисекция на перинеума.

Освен това операцията има редица предимства пред разкъсването. Разрязаната тъкан е много по-лесна за зашиване, отколкото разкъсаната тъкан. Получената рана има гладки ръбове, така че процесът на заздравяване и възстановяване е по-бърз, докато се образува по-естетичен белег.

Процес на заздравяване на конци

Ако шевовете са от вътрешен тип и процедурата за зашиване се извършва правилно, тогава болката ще се усети само за няколко дни. В същото време изобщо не се изискват специални грижи и няма да се налага да премахвате шевовете, тъй като те са направени с абсорбираща нишка.

Саморазбираемите конци след раждане от естествени нишки (кетгут) се разтварят напълно след един месец, а от синтетичен материал - след два до три месеца. Вътрешните конци зарастват много по-бързо и могат да се разпаднат в екстремни и много редки случаи..

Съвсем различно се случва, ако се наложат външни конци върху областта на чатала. При такова нараняване след раждането ще бъде много трудно и неприятно да се движите, често има проблеми с ходенето до тоалетната, докато седенето е напълно забранено, тъй като шевовете могат бързо да се разпръснат. Забраната за седене ще бъде валидна за 14 дни, след което можете да опитате да седнете на твърди повърхности..

Ако в областта на чатала има шевове от кетгут, тогава не е нужно да се притеснявате твърде много, ако след седмица забележите отпаднали парчета конец - за толкова кратко време материалът напълно губи своята здравина и започва да се разкъсва на парчета. Шевовете определено няма да се разделят, освен ако, разбира се, не се движите твърде активно. Колко време ще отнеме процесът на усвояване на материала, ще зависи пряко от скоростта на метаболизма в тялото на жената. В някои случаи кетгутът се разтваря слабо или не се разтваря дори след 6 месеца след зашиване.

Шевовете, направени от неразбираеми конци, ще могат да бъдат премахнати от перинеума след 3-7 дни след раждането на бебето. Ако това не е направено в родилния дом, премахването на шевовете трябва да се извърши от самия гинеколог в предродилната клиника. С тази процедура жената може да почувства болка. Но в повечето случаи такава болка е доста поносима, в екстремни случаи можете да настоявате за локална анестезия.

Грижа за конци след раждане

Колко дълго ще заздравяват конците се влияе от индивидуалната скорост на зарастване на нараняванията и тяхната форма.

Най-често пълно излекуване настъпва за един месец, средното време е 14 дни.

Както преди, така и след процеса на премахване на шевовете, трябва редовно да ги обработвате. Това е много важно, тъй като отделянето след раждането и постоянно влажната среда в перинеума влияят на бързото размножаване на микробите. При неправилна грижа шевовете могат просто да нагноят и процесът на възстановяване ще се проточи на по-късна дата..

Важно е да знаете какви средства трябва да обработите шевовете. Точно както в болницата, у дома, раната трябва да се третира два до три пъти на ден. Необходимо е лечението да се извършва с антисептични разтвори или антибактериални мехлеми, които потискат бързия растеж на бактерии, причиняващи възпалителни процеси. Най-широко разпространените лекарства, които лесно могат да бъдат намерени в домашната аптечка, са добре познатите брилянтно зелено, водороден прекис, калиев перманганат и хлорхексидин. От мехлемите често се среща лекарство, наречено Levomekol. Обработката трябва да се извършва, без да е в седнало положение.

Ако осигурите въздушен достъп до перинеалната област, тогава процесът на оздравяване ще върви в пъти по-бързо. За да направите това, трябва да носите дишащи подложки, изработени от естествен материал, а също и да не носите прекалено стегнато бельо. Най-добрият вариант би бил да се осигури "вентилация" по време на сън върху специална абсорбираща пелена или мушама с обикновена кърпа от плат..

От народните средства, маслото от чаено дърво или маслото от морски зърнастец ускоряват лечебния процес. Също така трябва да спазвате правилата за хигиена, без да се проваляте, което ще помогне за бързо излекуване на възпалената област..

Как да облекчим болката

Когато конците се излекуват, тъканта бързо се свива - ранените повърхности започват да се свиват и раната се затваря с допълнителен белег. Ето защо е съвсем естествено, ако шевовете болят след прилагането им, както всяко друго нараняване на мускулите и епитела. Жената изпитва болка и дискомфорт през следващите шест седмици след раждането.

Ако болката е твърде силна, която най-често се появява в първите дни след раждането на дете, тогава студените предмети, приложени върху перинеалната област, както и други болкоуспокояващи, могат да помогнат за нейното преодоляване. Инжекции могат да се правят в болница, а ибупрофен (Нурофен) може да се приема у дома, което не е противопоказано по време на кърмене. За да почувствате по-малко дискомфорт при уриниране, можете да опитате да не използвате тоалетната, а да уринирате, докато стоите във ваната, докато разтваряте краката си отстрани.

Разминаване на шевовете

Това е много рядко, но се случва шевовете частично или напълно да се разминават. Това може да се случи поради вдигане на прекалено тежки неща, ранно начало на полов акт след раждането на дете, внезапно сядане и други бързи движения, които увеличават натиска върху гениталната област.

В родилния дом, със силно несъответствие, шевът обикновено се прилага отново. Признаци на разминаване на шевовете:

 • силно отделяне от раната,
 • подуване,
 • болезнени усещания.

Какво трябва да направи жената в този случай? Първо трябва да отидете на среща с гинеколог. Ако няколко шева са се разделили наведнъж, тогава можете да оставите всичко, както е. В по-прости ситуации, когато няма особена опасност за здравето, изцелението ще настъпи само по себе си, но в бъдеще може да се наложи извършване на пластична хирургия на външните полови органи.

Най-честите усложнения

Най-често жените продължават да изпитват дискомфорт и болка в продължение на няколко седмици след раждането. Повишената болка или нейният неотслабващ характер показва, че нещо пречи на нормалното заздравяване и това може да доведе до различни усложнения - в този случай ще се наложи намесата на лекар, лечение и комплексно лечение на шевовете със специални средства. Младата майка трябва да бъде много внимателна към състоянието си и да се вслушва в чувствата си, да следи внимателно процеса на заздравяване и възстановяване на следродилни наранявания.

 1. Ако белезите продължават да болят дълго време и не се лекуват, но при преглед не се откриват патологии, тогава лекарят може да предпише курс на физиотерапия - например загряване.
 2. Загряването се извършва не по-рано от няколко седмици след раждането, за да позволи на матката да се свие напълно.
 3. За процедурата се използва инфрачервена или кварцова лампа..
 4. Загряването продължава от 5 до 10 минути от разстояние 50 сантиметра.

Загряването може да се извърши и самостоятелно у дома след преглед от лекуващ специалист

Можете също така да облекчите болката с мехлем Kontraktubex за заздравяване на шевове, трябва да го използвате два пъти дневно в продължение на две или три седмици.

Често жените, след като зашиват рана, се оплакват от сърбеж и той е много силен - обикновено това не означава никакви патологии или усложнения. Сърбежът е един от симптомите на заздравяване, така че не би трябвало да предизвиква особено безпокойство у жената..

За да облекчите дискомфорта, трябва да се миете по-често с вода със стайна температура (основното е, че не е горещо).

Грижи за перинеума след раждане: в болница и у дома

Докато е в болницата

Дори след раждането, неусложнено от разкъсване или разрязване на перинеума, би било добре да се прави упражнението на Кегел или каквито и да е негови модификации от втория ден след раждането. Важно е да разберете, че не можете да „размахате пресата“, без да стегнете мускулите на тазовото дъно.

Ако е имало увреждане на перинеума, важно е да разберете, че не можете да седите през първите две седмици. Много е важно да станете от леглото и да легнете върху него правилно. Ето един по-лесен начин да го направите: Легнете настрани, преместете се до ръба на леглото и се изправете, облегнати на горната част на крака си и си помагайте с ръце. Трябва да се опитате да държите коленете си събрани, защото когато краката се раздалечат, мускулите на перинеума се разтягат, върху които са нанесени шевовете. Придържайки коленете си, жената ляга на леглото. В рамките на 2 седмици след раждането бебето ще бъде хранено само в легнало положение.

Да бъдеш в отделението с бебето, разбира се, е възможно и ако има шевове на перинеума. Грижейки се за бебето, мама прекарва много време в изправено положение. В този случай органите на коремната кухина и малкия таз „притискат“ тазовото дъно. В областта на перинеума жената може да изпитва дискомфорт, тежест и дискомфорт. Ето защо е толкова важно да легнете на леглото с възглавница под задните части. В това положение натоварването на мускулите на перинеума намалява, те "почиват", заздравяването на конците се подобрява. Трябва да почивате в това положение дори след изписване от болницата.

В родилния дом шевовете на перинеума ще бъдат обработвани от акушерка по специални правила.

Каним ви на уроци за майки и татковци!

Когато си вкъщи

Мама ще трябва да се прибере от родилния дом, легнала на задната седалка на колата. Ще можете да седнете след 10 дни и е необходимо да започнете да седите на здрави столове. Не е необходимо да седнете на нисък мек стол, тъй като белегът на перинеума все още не е узрял и има възможност за едновременното му разминаване. Колената, както и преди, се опитват да не се разпространяват широко. Първите 10 дни продължете да храните бебето в легнало положение, след което изберете най-удобната поза..

Необходимо е да се следи работата на червата, столът трябва да бъде всеки ден, а не стръмен. За целта включете в диетата зеленчуци, плодове, млечни продукти. Разбира се, говорим за храни, които е разрешена на кърмачка.

Също така е много важно у дома да се грижите правилно за перинеалния белег. Продължаваме да се мием по няколко пъти на ден, особено след акта на дефекация. Добре е да използвате специални продукти за интимна хигиена. Чаталът не е необходимо да се търка, по-добре е да се попие с нежни движения. По това време е по-добре да се използват салфетки за еднократна употреба, а не кърпа, което е обичайно за нас. Избягвайте да използвате една подложка през целия ден; трябва да я сменяте често, особено след хранене или изпомпване. В този момент ще има повече отделяне, тъй като хормонът окситоцин свива както матката, така и млечните канали. Не забравяйте да си почивате с възглавница под задните части. Използвайте това време за въздушни бани: свалете дрехите и бельото си, докато се отпускате.

Белегът на перинеума може да не бъде смазан с нищо, но етеричните масла могат да се използват за ускоряване на зарастването. Маслото от чаено дърво, масло от манука, масло от каяпута има силно антисептично свойство; масло от палмароза, римската лайка насърчава заздравяването. Разтворете 1 капка масло в 5 ml преварена вода и с памучен тампон след всяко посещение в тоалетната, обработвайте перинеума с този разтвор или правете вани с него. Можете да правите приложения: навлажнете салфетка в разтвор от етерични масла, изцедете излишната вода и нанесете върху възпалено място.

Прополисът под формата на алкохолни разтвори и мехлеми има добър аналгетичен, противовъзпалителен и регенериращ ефект. Можете да намерите готови препарати в продажба. Така че в израелската компания BABY TEVA има „Комплекс от масла за лечение на следоперативни конци“. Този продукт съдържа бадеми, невен, здравец, лавандула, пачули, мащерка, смола.

Когато всички отделяния от гениталния тракт свършат, можете да започнете да живеете сексуално. В случай на травма на перинеума по време на раждане, жените могат да се страхуват от възобновяване на полов акт. Обяснете страховете си на партньора си, помолете го да отдели време и да изчака, докато той е напълно готов за контакт. Използвайте специални лубриканти, предварително изберете позиция, при която натискът върху перинеалния белег ще бъде минимален. В същата фирма BABY TEVA има „Вълнуващо масло за еротичен масаж“. Между другото, може да се използва и по време на бременност..
Продължаваме да правим специални упражнения за перинеума. Първите 7-10 дни класовете ще преминават в легнало положение, след което добавяме упражнения на четири крака. Само до края на първия месец можете да правите упражненията в изправено положение. Не тичай, скачай, танцувай. Всичко е по-добре да се отложи.

Шевове след раждане

Шевовете след раждането са често срещано и много неприятно явление. Всяка трета жена се сблъсква с този проблем и, след като е чула от опитни приятели за опасността от разминаване на шевовете, в паника търси информация как да се предпази от такава ситуация.

Има няколко задължителни правила за грижа за следродилни белези, но първо трябва да разберете какви са шевовете и в кои случаи те се прилагат върху родилка.

 • Шевове след цезарово сечение. Тук всичко е ясно. Необходими са шевове. Размерът на хирургичния разрез е около 12 см и се прави в областта на долния сегмент на матката.
 • Шевове по шийката на матката. Те се наслагват, когато тъканите на матката се разкъсат при естествено раждане, а разкъсването възниква поради недостатъчно разкриване на шийката на матката и преждевременно изхвърляне на плода, при което главата упражнява натиск върху шийката на матката, което я кара да се спука.
 • Шевове във влагалището. Стените на влагалището се разкъсват в същите случаи като шийката на матката.
 • Шевове на чатала. Перинеалните сълзи са най-често срещани, има няколко вида и се появяват в различни ситуации: бързо раждане, преждевременно раждане, седалищно предлежание и т.н. Задната адхезия на влагалището (степен 1), кожата и мускулите на тазовото дъно (степен 2) и кожата, мускулите и стените на ректума (степен 3) могат да се спукат. Перинеалните сълзи също са изкуствени: перинеумът се дисектира със специален инструмент по средната линия от задната вагинална адхезия към ануса.

Има няколко техники за зашиване. Напоследък се използват все повече и повече шевове, заимствани от козметологията. След излекуването те са напълно невидими. Независимо от метода на зашиване, конците изискват същите качествени грижи. Шевовете се отличават само от материала, с който са направени. Ако конците се прилагат с неразбираеми конци, те трябва да бъдат премахнати след 2-5 дни. Но саморазбиращият се материал не изисква такава процедура. Най-често използваните кедгут, викрил и максон. Тези нишки се абсорбират напълно без многократна медицинска намеса, тоест такива шевове не се отстраняват.

Как да се справим с шевовете след раждането?

Шевовете във влагалището и на шийката на матката, като правило, практически не притесняват жената и не изискват специални грижи. Просто трябва да спазвате правилата за лична хигиена и да не вдигате тежести. Такива конци се нанасят с конци, които се разтварят сами в рамките на няколко седмици. Белезите зарастват безболезнено и доста бързо.

Шевовете след цезарово сечение изискват специално внимание. В първите дни след операцията за тях се грижи медицинска сестра. Следоперативният шев се третира ежедневно с антисептични разтвори и се слага стерилна превръзка. След една седмица неразбираемите конци се отстраняват, но процедурите за лечение продължават.

Жените често се оплакват, че болката от шевовете в перинеума не изчезва дълго време и шевовете не зарастват добре. Тук отнема малко издръжливост, но обработката е изключително важна. Различните лекарства са подходящи за различни жени. Акушерите в родилните болници обработват конците на перинеума, обикновено с брилянтно зелено. У дома се препоръчва да опитате Levomekol маз, Bepanten, Malavit гел, Solcoseryl, Chlorhexidine, морски зърнастец масло, Chlorophyllipt. Трябва да се отбележи, че не всички средства са еднакво добри: много жени, например, отбелязват увеличаване на болезнените усещания, когато използват Levomekol, и следователно трябва да опитате, изберете и издържите - времето също лекува в този случай. Междувременно не забравяйте за хигиената..

Грижи и възможни негативни последици след перинеален разрез

Когато бебето се роди по естествен път, лекарите понякога трябва да прибягват до перинеотомия или епизиотомия - дисекция на тъкан от входа на влагалището към ректума или под ъгъл спрямо средната линия. Конците на перинеума след раждането изискват специално внимание от лекарите и спазване на някои препоръки от младата майка.

Защо са шевовете

Перинеотомията е операция, която предпазва майката и помага на бебето да се роди. Във втория етап на раждането може да настъпи прекомерно разтягане на перинеалната тъкан и има опасност от разкъсване. Това се случва в такива случаи:

 • висока чатала;
 • упоритост на тъканите при жени, които раждат за първи път след 30 години;
 • белези след предишно раждане;
 • положението на детето по време на раждане, когато е обърнато с лице към перинеума с челото или лицето (разгъващо предлежание);
 • използване на акушерски форцепс или вакуумна екстракция на плода;
 • тесен таз;
 • големи плодове;
 • бързо раждане;
 • преждевременно изригване на главата поради неправилно раждане от акушерка.

Разрезът с прав ръб лекува по-добре от разкъсването. Следователно се извършва дисекция на перинеума, последвана от зашиване след раждането на детето. За ранно заздравяване се извършва зашиване на рани..

Предпазни мерки за поведение след разреза

Дължината на дисекцията на тъканите е около 2 - 3 cm, след като зашиването на разреза заздравява бързо. За да не се забави и усложни този процес, една млада майка трябва да спазва някои предпазни мерки:

 • на първия ден след раждането трябва само да лежите;
 • изправяне и ходене е разрешено от втория ден, например, жената трябва да яде на специална висока маса, която е в столовата на родилния дом;
 • можете да седнете само 3 дни след премахване на шевовете или 2 седмици след раждането, първо на столове и едва след това на меко легло или диван;
 • хранете новороденото, докато лежи на леглото;
 • правилно се грижи за перинеума;
 • избягвайте запек;
 • носете не стегнато памучно бельо.

Кога се премахват шевовете след раждането? Това обикновено се случва седмица или по-рано след раждането на бебето. По този начин жената трябва да бъде внимателна през първите 14 дни от следродилния период..

Правилна грижа за интимната зона и шевовете

Как да се лекуват шевовете на чатала след раждане? Не се изисква използването на специални антисептични средства. След като посети тоалетната, жената трябва да се измие с топла преварена вода в посока от перинеума към ануса и да изсуши кожата с чиста кърпа или хартиена кърпа. След измиване се препоръчва да легнете известно време на леглото без подложка, така че зоната на шева да изсъхне добре.

С тези прости съвети перинеалният разрез не е опасен. След него остава само малък белег. Ако е наложен козметичен шев, тогава практически няма следи от него..

Използването на медикаменти за грижа за конците е необходимо, ако заздравяването е бавно или се развият усложнения. Лекарят трябва да предпише тези средства. Обикновено те използват лечение с хлорхексидин, водороден прекис, по-рядко препоръчват мехлеми - "Levomekol", "Вишневски маз", "Solcoseryl", пантенолови продукти.

Упражнения за ранно възстановяване

За да ускорите възстановяването на тъканите, можете да изпълнявате специални упражнения. Трябва да се помни, че упражнения с отвличане (развъждане) на краката не трябва да се извършват преди отстраняване на шевовете.

През първите два дни упражненията се изпълняват, докато лежите в леглото. Те включват флексия на краката в глезена и след това в коляното. В бъдеще тазът се повдига с опора на свитите крака. Дихателните упражнения също са полезни. Продължителност на заниманията - 15 минути.

През следващите дни гимнастиката се извършва в изправено положение и нейната продължителност се увеличава до 20 минути. Добавят се завои и плитки завои на торса, изправени на пръсти, леки клекове. Показва периодичната компресия на сфинктера на ануса през деня и опити за временно спиране на потока урина по време на уриниране. Такива упражнения помагат да се възстанови кръвоснабдяването на тъканите и да се ускори изцелението..

Причини за разминаване на шевовете

При някои жени се получава разминаване на конците след зашиване на перинеалния разрез. Причината за това е неспазването от страна на жената на препоръките за режима:

 • ставане от леглото по-рано;
 • продължително седене през първата седмица след раждането;
 • интензивна физическа активност или резки движения;
 • неправилно изпълнявани упражнения по време на гимнастика.

Освен това шевовете се разминават, когато следоперативната рана се инфектира..

Симптоми, които трябва да предупреждават

Ако една жена има болки в шевовете след раждането, тя трябва да информира своя лекар за това. Това е един от основните симптоми на незарастваща рана. Освен това признаците на проблеми могат да включват:

 • кървене от разреза;
 • усещане за пълнота в перинеума;
 • подуване на тъканите;
 • треска, студени тръпки, слабост;
 • гнойно отделяне;
 • образувания под кожата под формата на подутини или подутини.

Във всички тези ситуации трябва да се свържете с антенаталната клиника. В противен случай шевовете ще болят много дълго и след заздравяването на раната ще остане деформация на стените на влагалището и перинеума.

Препоръчваме да прочетете статията за изписване след раждане. От него ще научите за причините за появата на съсиреци, когато жената трябва да бъде предпазлива, както и за възстановяването на матката, начините за премахване на възпалението, ако има такива..

Методи за коригиране на неправилна адхезия на кожата

Обикновено перинеумът се зашива с два реда шевове: първият се нанася върху мускулите, а вторият върху кожата. Ако само повърхностният шев се е разпръснал, се вземат мерки за предотвратяване на инфекция (лечение с хлорхексидин, водороден прекис, брилянтно зелено и други антисептици), не се извършва повторно зашиване.

С леко разминаване на шевовете, обикновено се препоръчва да се приложи мехлем Вишневски или Levomekol върху повредената област. След няколко седмици раната зараства.

При значителна деформация, останала след отделен дълбок шев, по-късно е показана пластична хирургия на перинеалната тъкан.

И така, конците върху перинеума след раждането се прилагат за бързото зарастване на разреза на тъканите. Със спазването на правилата за грижи и внимателното отношение на жената към нейното здраве, нейното благосъстояние бързо се нормализира. Ако се появят обезпокоителни симптоми, трябва да потърсите помощ от гинеколог..

В този случай специалистите препоръчват на пациентите да използват слабително след раждане с конци върху перинеума..

Какви заболявания след раждането могат да очакват млада майка?... Възпаление на следродилните конци. Труден или бърз труд, особено.

Шевът трябваше да се превърне в белег до 6 месеца след раждането. Тоест, независим процес също е в ход на мястото на разфасовката..

Някои жени настояват за това, страхувайки се от болката, присъща на нормалното раждане. Но когато всичко е отзад, и двамата може да открият, че шевът нагрява след това.

За да не остане и следа. Грижа за конци след раждане

Грижа за конци на шийката на матката и след цезарово сечение

По време на раждането често възникват ситуации, когато е необходимо да се зашие. Тяхното присъствие изисква повишена предпазливост от младата майка и, разбира се, определени умения в грижите за тази временна „рискова зона“.

Когато са необходими шевове?

Ако раждането е преминало през естествения родов канал, тогава конците са резултат от възстановяването на меките тъкани на шийката на матката, влагалището, перинеума. Нека си припомним причините, които биха могли да доведат до необходимостта от зашиване.

Разкъсвания на шийката на матката най-често се случват в ситуация, когато шийката на матката все още не се е отворила напълно и жената започва да натиска. Главата оказва натиск върху шийката на матката и последната се разкъсва.

Разрезът на чатала може да се появи по следните причини:

 • бързо раждане - в този случай главата на плода е под значителен стрес, така че лекарите улесняват преминаването на бебето през перинеума: това е необходимо, за да се намали вероятността от нараняване на главата на бебето;
 • преждевременно раждане - дисекцията на перинеума преследва същите цели, както при бързо раждане;
 • бебето се ражда в седалищно предлежание - тъканите на перинеума се дисектират, така че да няма пречки при раждането на главата;
 • с анатомичните особености на перинеума на жената (тъканите са нееластични или има белег след предишното раждане), поради което главата на бебето не може да се роди нормално;
 • бъдещата майка не трябва да настоява поради тежка късогледство или поради друга причина;
 • има признаци на заплаха от разкъсване на перинеума - в този случай е по-добре да се направи разрез, тъй като ръбовете на раната, направени с ножица, растат заедно по-добре от ръбовете на раната в резултат на разкъсването.

Ако бебето е родено с цезарово сечение, тогава младата майка има следоперативен шев на предната коремна стена.

За зашиване на перинеума и предната коремна стена се използват различни материали. Изборът на лекар зависи от показанията, наличните възможности, техниката, възприета в даденото лечебно заведение и други обстоятелства. По този начин могат да се използват синтетични или естествени самопоглъщащи се конци, неразбираеми конци или метални скоби. Последните два вида конци се отстраняват 4-6 дни след доставката.

Сега, когато си спомнихме защо шевовете могат да се появят, нека поговорим за това как да се грижим за тях. При наличие на шев, младата майка трябва да бъде изцяло въоръжена и да знае как да се държи така, че периодът на рехабилитация да мине възможно най-безопасно, да не оставя неприятни последици.

Шевове на чатала

Заздравяването на малки рани и шевове става в рамките на 2 седмици - 1 месец след раждането, по-дълбоките наранявания зарастват много по-дълго. В следродилния период е необходимо да се спазват всички предпазни мерки, за да не се развие инфекция на мястото на конците, която след това може да навлезе в родовия канал. Полагането на подходящи грижи за увредения перинеум ще намали болката и ще ускори зарастването на рани..

За да се грижите за шевовете на шийката на матката и стените на влагалището, достатъчно е само да се спазват хигиенните правила, не се изискват допълнителни грижи. Тези конци винаги се нанасят с абсорбиращ материал, така че не се отстраняват..

В родилния дом шевовете на перинеума се обработват от акушерката на отделението 1-2 пъти на ден. За целта тя използва „брилянтно зелено“ или концентриран разтвор на „калиев перманганат“.

Перинеалните шевове обикновено се прилагат и със саморазбиращи се конци. Възлите изчезват на 3-4-ия ден - в последния ден от престоя в болницата или в първите дни у дома. Ако шевът е бил наложен с неразбираем материал, тогава шевовете също се отстраняват на 3-4-ия ден.

При грижата за шевовете на чатала е важна и личната хигиена. Сменяйте подложката или подложката на всеки два часа, независимо колко е пълна. Използвайте само свободно памучно бельо или специални бикини за еднократна употреба. Използването на оформящо бельо е строго изключено, тъй като оказва значителен натиск върху перинеума, което нарушава кръвообращението, предотвратявайки зарастването.

Също така трябва да се измивате на всеки 2 часа (след всяко посещение на тоалетната; трябва да отидете до тоалетната точно с такава честота, че пълният пикочен мехур да не пречи на свиването на матката) Сутрин и вечер, когато се къпете, чаталът трябва да се измие със сапун, а през деня можете просто да го измиете с вода. Шевът на чатала трябва да се измие достатъчно старателно - можете просто да насочите поток от вода към него. След измиване изсушете чатала и зоната на шева с потупващо движение на кърпата отпред назад..

Ако на перинеума има шевове, на жената не е позволено да седи 7-14 дни (в зависимост от степента на увреждане). В този случай можете да седнете на тоалетната още през първия ден след раждането. Между другото, за тоалетната. Много жени се страхуват от силна болка и се опитват да пропуснат изхождането, в резултат натоварването на мускулите на перинеума се увеличава и болката се увеличава. Като правило, през първия ден или два след раждането няма изпражнения поради факта, че преди раждането жената е получила прочистваща клизма, а по време на раждането родилката не яде. Столът се появява на 2-3-ия ден. За да избегнете запек след раждане, избягвайте да ядете храни, които имат стягащ ефект. Ако проблемът със запека не е нов за вас, пийте по супена лъжица растително масло преди всяко хранене. Изпражненията ще бъдат меки и няма да пречат на лечебния процес.

В преобладаващото мнозинство от случаите се препоръчва да седнете на 5-7-ия ден след раждането - на седалището срещу страната на нараняването. Трябва да седнете на твърда повърхност. На 10-14-ия ден можете да седнете и на двете седалищни части. Наличието на шевове на чатала трябва да се вземе предвид при шофиране вкъщи от болницата: за младата майка ще бъде удобно да лежи или да седи наполовина на задната седалка на колата. Добре е, ако бебето се чувства удобно в личното си столче за кола и не заема ръцете на майка си.

Случва се белезите, останали след зарастването на конците, все още да причиняват дискомфорт и болка. Те могат да бъдат лекувани чрез загряване, но не по-рано от две седмици след раждането, когато матката вече се е свила. За това използвайте "сини", инфрачервени или кварцови лампи. Процедурата трябва да се извършва в продължение на 5-10 минути от разстояние най-малко 50 см, но ако жената има чувствителна бяла кожа, тя трябва да се увеличи до метър, за да се избегнат изгаряния. Тази процедура може да се направи самостоятелно у дома след консултация с лекар или във физиотерапевтичен кабинет. Ако жената изпитва дискомфорт на мястото на образувания белег, белегът е груб, а след това, за да премахне тези явления, лекарят може да препоръча маз за контрактубекс - той трябва да се прилага 2 пъти на ден в продължение на няколко седмици. С помощта на този мехлем ще бъде възможно да се постигне намаляване на обема на образуваната тъкан на белег, да се намали дискомфортът в областта на белега.

Шевове след цезарово сечение

След цезарово сечение конците се наблюдават особено внимателно. В рамките на 5-7 дни след операцията (преди премахването на шевовете или скобите), процедурната медицинска сестра от следродилния отдел ежедневно обработва следоперативния шев с антисептични разтвори (например "брилянтно зелено") и променя превръзката. На 5-7-ия ден шевовете и превръзката се отстраняват. Ако раната е била зашита с резорбируем шев материал (такъв материал се използва при нанасяне на така наречения козметичен шев), тогава раната се третира в същия режим, но конците не се отстраняват (такива конци се абсорбират напълно на 65-80-ия ден след операцията).

Кожният белег се образува приблизително на 7-ия ден след операцията; следователно в рамките на една седмица след цезаровото сечение можете да вземете душ напълно спокойно. Просто не търкайте шева с кърпа - това може да стане след още една седмица.

Цезарово сечение е доста сериозна хирургическа интервенция, при която разрезът преминава през всички слоеве на предната коремна стена. Затова, разбира се, младата майка се притеснява от болката в областта на операцията. През първите 2-3 дни болкоуспокояващите, които се прилагат на жена интрамускулно, помагат да се справят с болезнените усещания. Но от първите дни, за да се намалят болезнените усещания, майката се препоръчва да носи специална превръзка след раждането или да завърже стомаха си с пелена.

След цезарово сечение младите майки често имат въпрос: дали шевът ще се раздели, ако вземете бебето на ръце? Всъщност след коремни операции хирурзите не позволяват на пациентите си да вдигат повече от 2 кг в продължение на 2 месеца. Но как да кажете това на жена, която трябва да се грижи за бебе? Поради това акушер-гинеколозите не препоръчват родилките след цезарово сечение през първия път (2-3 месеца) да вдигат повече от 3-4 кг, тоест повече тегло на детето.

Възможни усложнения

Ако в областта на шева на перинеума или на предната коремна стена се появят болезненост, зачервяване и отделяне от раната: кървави, гнойни или всякакви други, това показва появата на възпалителни усложнения - нагнояване на шевовете или тяхното разминаване. В този случай трябва да се консултирате с лекар..

В зависимост от тежестта на състоянието, лекарят ще предпише локално лечение за жената. При наличие на гнойно-възпалителни усложнения може да бъде мехлем на Вишневски или емулсия на синтомицин (те се използват в продължение на няколко дни), след това, когато раната се изчисти от гной и започне да зараства, се предписва Levomekol, който насърчава зарастването на рани.

Още веднъж бих искал да подчертая, че лечението на усложненията трябва да се извършва само под ръководството на лекар. Може би акушерка ще дойде в дома на пациента, за да обработи шевовете, или може би самата млада майка ще трябва да отиде в предродилната клиника, където ще извърши тази процедура.

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Шевове след раждане: препарати за лечение и как да ускорите заздравяването?

Раждането на дете е труден етап в живота на всяка майка. Но въпреки факта, че медицината е много развита в наше време, рисковете и усложненията заплашват всяка жена.

Понякога трябва да си направите цезарово сечение и да се намесите в естествения процес. Често се появяват сълзи в шийката на матката и перинеума.

Това е неприятно, но не много опасно, защото ако има риск от кървене, лекарите винаги извършват операция, за да го избегнат..

За успешна и безболезнена регенерация е необходимо да се проследи хода на лечението. Младите майки често имат въпроса как да се справят с шевовете след раждането. Необходимо е да изберете лекарство, което няма да се абсорбира в кръвта и няма да навреди на бебето при хранене, освен това е необходимо кремът или разтворът да бъдат ефективни и достъпни.

Как да затваряме пропуски и съкращения?

Тези проблеми се случват в повече от 50% от случаите. Причините са недостатъчна еластичност на тъканите, големият размер на детето, а също и липсата на подготовка на тялото по време на първата бременност.

Те не са опасни и при подходящи грижи заздравяването става бързо - главно в района на 2-3 седмици.

Ако сте внимателни и измислите как да се грижите за шевовете след раждането, тогава можете напълно да се възстановите в рамките на до 14 дни..

В медицината има процедура, наречена епизетомия - изкуствена дисекция на перинеума.

Някои гинеколози се опитват да избегнат допълнителен разрез, тъй като рехабилитацията след това отнема до месец и през първите няколко седмици родилката не може да седи и да напряга долната част на корема, за да се избегнат усложнения. Но ако процесът е труден, тази процедура е неизбежна..

Къде да кандидатствате?

 • във влагалището;
 • на шийката на матката;
 • на чатала;
 • след цезарово сечение (до долната част на корема).

Ако се зашива само шийката на матката, не се прилага анестезия или локална анестезия, тази област е нечувствителна. Ако има празнина в кухината, се използва упойка. След цезарово сечение тази процедура се извършва под обща анестезия..

За шевовете се използват специални нишки от кегут, които се разтварят, след като мястото на нараняване е излекувано. В редки случаи нишките падат на парчета и трябва да ги извадите сами. Но е безболезнено. Ако трябва да се направи разрез, се нанасят неразбираеми конци. Лекарите ги свалят не по-късно от седмица по-късно..

Как да се грижим

За да бъде лечението успешно, е важно да се грижите за това място. Ако няма усложнения и разликата е прекалено голяма, тогава домашните грижи се свеждат до следните точки:

 • дезинфекциращо лечение;
 • нанесете мехлем за лечение;
 • смяна на превръзката (ако сте я получили в болницата);
 • спазване на хигиенните стандарти.

Антисептично

Често се задава въпросът дали е възможно да се използва Мирамистин или е по-добре да се приемат по-познати лекарства: брилянтно зелено, йод, пероксид. Мирамистин е безвреден антисептик, който не се абсорбира в кръвта и дезинфекцира мястото, върху което се прилага. Той има няколко предимства пред лекарствата, с които сме по-запознати:

 1. Убива не само бактерии, но и гъбички и вируси.
 2. Насърчава регенерацията на тъканите.
 3. Предлага се в удобни форми: спрей, гел, мехлем.
 4. Не причинява парене, дразнене (ако няма усложнения).

Лечебният гел се използва за вътрешни разкъсвания, тъй като в този случай по-течен аналог няма да бъде ефективен и ще бъде по-трудно да намажете кухината вътре с пероксид или брилянтно зелено.

Ако разликата е външна и не искате да купувате Miramistin, вземете пероксид. За външна употреба това решение не е по-лошо. Освен това струва с порядък по-евтино..

И, гледайки реакцията за отделяне на пяна, винаги можете да прецените колко замърсена е раната. Ако под ръка няма пероксид, тогава можете да вземете обикновен брилянтен зелен за лечение на външни щети.

Основното нещо, което трябва да запомните, е, че не можете да го размажете много "на дебелина".

Как да се разпространява?

Лекарите обикновено ви казват как да боравите с конците на перинеума след раждането. Те вземат предвид индивидуалните характеристики на тялото на майката и се опитват да изберат най-подходящото лекарство. Но основните активи са както следва:

 • "Левомекол".
 • "Bepanten".
 • "Малавит".
 • "Солкосерил".
 • Масло от морски зърнастец или масло от чаено дърво.

Ако лекарят не е предписал как да се мажат шевовете след раждане у дома, тогава лекарството трябва да бъде избрано индивидуално. Тук трябва да се основавате на чувствата си. Някои жени казват, че изпитват дискомфорт след намазване с Levomekol. За други всичко е безболезнено..

"Levomekol" е бюджетен вариант за лечебен мехлем. Той работи не само за регенерация на тъканите.

"Levomekol" ефективно се бори с повечето бактерии, рикетсии, спирохети и хламидии, а също така действа като противовъзпалително средство.

Въпреки това, в случай на свръхчувствителност, това лекарство не се препоръчва. В противен случай може да започне сърбеж, парене, както и сериозни нарушения на микрофлората (когато се използва във влагалището).

Bepanten не е най-евтиният вариант. Кремът работи само за заздравяване на пукнатини и порязвания. Той действа като витамин, като внася всички вещества, необходими за регенерацията на тъканите и ускорява процеса на клетъчно делене, които създават белези. Въпреки факта, че "Bepanten" се абсорбира перфектно в кожата, следователно в кръвта не проникват лечебни вещества

използването на "Bepanten" по време на кърмене е абсолютно безопасно за бебето.

Трябва да се прилага стриктно с допълнителен дезинфектант, за да се избегне нагнояване..

Malavit не е лекарство. Това е хранителна добавка с мумия, сребърни и медни йони. Той насърчава обновяването на епителната покривка при порязвания и пукнатини и е подходящ за зарастване на рани. Ефективността му не е толкова висока, колкото на Bepanten или Levomikol, но Malavit не причинява сърбеж, дразнене и не засяга микрофлората на влагалището.

Солкосерил е един от най-популярните мехлеми за заздравяване на конци след раждането. Действа само върху регенерацията, ускорявайки метаболитния процес в епитела, помага на кожата да израства възможно най-бързо. Едно от най-приятните свойства е, че след "Солкосерил" практически няма белези. Използва се само в комбинация с дезинфектант.

Маслата от морски зърнастец или чаено дърво са по-скоро допълнителни лекарствени съвети. Но гинеколозите отбелязват, че маслата, като опция за лечение на шевовете след раждане, в комбинация с други лекарства, не само правят белезите еластични, но и облекчават болката и помагат да се издържи този период по-комфортно.

Хигиена

Хигиенните стандарти по време на рехабилитационния период са много важни. Задължително е не само да се гарантира, че гнойта не се образува, но и да се осигури достатъчно количество въздух да попадне в нараненото място. Ето някои основни хигиенни насоки, които да помогнат на процеса на възстановяване да върви по-бързо:

 • сменяйте уплътненията поне 4 пъти на ден;
 • носете естествено памучно или копринено бельо;
 • не носете много тесни панталони, дънки;
 • опитайте се да не излизате навън в жегата;
 • измийте със сапун след всяко посещение в тоалетната (по-добре е да вземете сапун с млечна киселина);
 • изсушавайте обилно всеки път с памучна кърпа;
 • лечение на шевове след раждане в удобна среда с антисептик;
 • опитайте се да избягвате всякакви сексуални контакти и възбуда.

Също така, един от най-важните моменти е забраната на тежък физически труд. Не се пренапрягайте, вдигнете нещо по-тежко от 5 килограма и бъдете възможно най-малко в седнало положение.

Усложнения и рискове

Има опасност да започнат усложнения, дори ако сте гледали раната, използвали сте антисептици, гелове и превръзки. Трябва да се потърси лекар, ако:

 • има кръв от белега;
 • отделя се много гной;
 • нараняването боли по-дълго от първите три дни след операцията;
 • има усещане за тежест;
 • мястото е подуто;
 • телесната температура се е повишила без видима причина.

Ако забележите един или повече от тези симптоми, незабавно спрете кърменето на бебето си и се свържете с вашия медицински специалист..

Това са ясни признаци, че инфекцията е била въведена по време на операция или грижа и че имате нужда от антибиотици. Също така си струва незабавно да отидете за медицинска помощ, ако нещо не работи..

Това се случва, ако през този период жената вдига тежки предмети или се движи твърде активно.

Анестезия

Когато една ранена част от тялото се свие, повърхността се свива и се образува белег. Целостта на мускулите и епитела е нарушена. Ето защо пластирът боли. Дискомфорт - на жената най-често се налага да търпи болка и сърбеж до месец. Но какво да правим, ако търпението е на границата и не искате да пиете хапчета, за да не прекъсвате кърменето?

Можете да опитате да облекчите възпалението със студ. Специални кремове с ментол и лед, увити в кърпа, ще облекчат страданията ви. Можете също така да пиете ибупрофен. Това не е много силно средство за облекчаване на болката и може да се използва за кърмене при спешни случаи. Ако дискомфортът не изчезне повече от 5 дни, трябва да отидете в болницата.

Детето винаги е щастие за всяка майка. И за да не бъдат усложненията тежки, просто трябва да следвате всички препоръки, да бъдете внимателни, толерантни и отговорни, защото сега вашето здраве не е само ваша работа. Следвайте препоръките на вашия гинеколог и акушер, а също така се грижете за себе си от упорита работа и ненужен стрес. Тогава няма да забележите болката в ранните дни на майчинството..

Шевове след раждането: как да ускорите заздравяването?

Едно от най-честите усложнения по време на раждането са разкъсванията по време на раждането на меките тъкани на родовия канал, които включват шийката на матката, вагината, перинеума и външните гениталии. Защо се случва това и може ли да се избегнат шевовете? Всъщност е невъзможно да се посочи една причина за почивките. Но някои от тях могат да бъдат повлияни.

 • На първо място, трябва да се помни, че само здравите тъкани имат достатъчна еластичност и разтегливост. Възпалената тъкан е крехка и оточна, следователно с някакъв механичен ефект тя не се разтяга, а разкъсва.
 • Така че, всяко възпаление на гениталиите предния ден може да доведе до сълзи по време на раждането. Ето защо, около месец преди раждането, всяка жена трябва да се подложи на преглед и да си направи цитонамазка за микрофлора..
 • Ако се открие възпаление, задължително се предписва лечение, последвано от проследяване на неговата ефективност. Друга причина за намаляването на еластичността на тъканите е предишната травма (белезите не съдържат еластични влакна и следователно са практически неразтеглими).
 • Така че, ако разрез на перинеума е извършен при предишно раждане, като правило, при следващи раждания, това също не може да се направи без..

Бързо раждане, липса на добре координирана работа между жената и акушерката, големи размери на бебето или неправилно поставяне на представящата част на плода е друга причина за разкъсвания по време на раждането.

В идеално раждане плодът се движи по родовия канал постепенно и тъканите на тялото на бъдещата майка имат време да се адаптират към нарастващия натиск, те се разтягат все повече и повече всеки път.

Ако тялото няма време да се адаптира, това води до нарушаване на кръвоснабдяването и появата на подуване на тъканите на родовия канал, което неизбежно завършва с разкъсване.

Следродилни шевове: възстановяване на разкъсвания и разрези

Всички наранявания на родовите пътища подлежат на задължително лечение. Започва при изследване на родовия канал непосредствено след отделянето на плацентата.

За зашиване на малки разкъсвания на шийката на матката не се изисква анестезия, тъй като в шийката на матката няма рецептори за болка.

Ако се установи много дълбоко разкъсване (което е рядко), жената се потапя в обща анестезия, за да изследва маточната кухина за дълбочината на разкъсването. Разкъсванията на маточната шийка се затварят с абсорбиращ материал.

След изследване на шийката на матката се изследват стените на влагалището. Ако има малко сълзи по време на раждането и те са плитки, тогава местната упойка ще бъде достатъчна - краищата на раната се инжектират с анестетични лекарства.

При дълбоки и многократни разкъсвания се използва обща анестезия. Ако по време на раждането се използва епидурална анестезия, тогава по време на зашиване анестезиологът добавя аналгетик към съществуващия катетър.

Сълзите на вагиналните стени се зашиват с резорбируеми конци, които не се нуждаят от отстраняване.

Малките пукнатини на външните полови органи често не изискват зашиване, тъй като те се лекуват бързо, но тази част от родовия канал е много добре снабдена с кръв, поради което, ако пукнатините са придружени от кървене, те трябва да бъдат зашити след раждането. Увреждането на външните полови органи е много болезнено, поради което медицинските манипулации в тази област често изискват обща анестезия. Конците се нанасят с много тънки резорбируеми конци, които не се нуждаят от сваляне.

В края на следродилния преглед се възстановява целостта на перинеума. Понастоящем следродилните конци се прилагат по-често с резорбируем шев материал и не изискват отстраняване, по-рядко се срещат нодуларни не абсорбиращи конци.

Отделен случай на зашиване по време на раждане са конците след цезарово сечение. Преди това, по време на цезарово сечение, коремът беше разрязан в средата „от пъпа до пубиса“ и бяха поставени прекъснати конци. Сега правят малък разрез по линията на растежа на косата на пубиса.

Най-често се прилага специален непрекъснат козметичен шев, по-рядко прекъснати конци или метални скоби. Конците след цезарово сечение се отстраняват на 7-9-ия ден.

С подходящи грижи, една година след операцията, бял белег остава тънък като конец, който лесно се покрива дори от дъното на бикини.

Заздравяване на шевове след раждане

Разбира се, всички млади майки се притесняват колко дълго зарастват шевовете след раждането? И така, този процес зависи от размера на увреждането, правилната грижа, общото състояние на тялото, техниките и материалите, използвани за зашиване.

Когато се използват естествени или синтетични абсорбиращи материали, заздравяването на рани настъпва за 10-14 дни, конците се разтварят за около месец. Когато се използват метални брекети и абсорбиращ материал, те се отстраняват след раждане средно на 5-ия ден в болницата, преди изписването..

В този случай заздравяването на рани ще отнеме повече време - от 2 седмици до 1 месец.

Шевове във влагалището и шийката на матката

Саморазбираемите конци във влагалището и шийката на матката не се нуждаят от специални грижи. Няма нужда да ги обработвате и премахвате, просто трябва да осигурите пълен мир и чистота. Следродилното отделяне е идеален субстрат за растежа на патогенни бактерии.

Ето защо през първите три седмици след раждането е необходимо особено внимателно да се спазват правилата за лична хигиена, така че инфекцията да не попадне в гениталния тракт. Измийте добре ръцете си със сапун и вода преди всяко посещение в тоалетната и всяка смяна на подложката. След като използвате тоалетната, отстранете старото уплътнение отпред назад. Измийте чатала си с топла вода и сапун.

Посоката на движение и поток от вода винаги трябва да бъде от гениталиите към ректума. След измиване на гениталиите ги изсушете със салфетка или добре абсорбираща кърпа. Такава кърпа, като бельо, трябва незабавно да се смени, ако се замърси от секрети, и ежедневно - ако всичко остане чисто на външен вид.

Дори и да не усещате желание за уриниране, не забравяйте да използвате банята на всеки 3-4 часа. Но няма да е възможно да се изкъпете през първия месец след раждането..

Шевове на чатала

Наличието на шевове върху перинеума ще изисква още по-внимателна хигиена. През първите две седмици те болят доста силно, трудно е да се ходи и е забранено да седи, майките се хранят легнали, те също трябва да ядат, докато лежат или стоят. Това не се отнася за ходене до тоалетна, тъй като можете да седнете на тоалетната още през първия ден след раждането на бебето.

Измийте ръцете и чатала, като използвате антисептичен сапун. Не докосвайте областта на шева с ръце. В първите дни подложките трябва да се сменят често, понякога на всеки 2 часа, тъй като за бързото зарастване на раната тя трябва да се поддържа суха. Използвайте специални бикини за еднократна употреба за следродилния период или свободно памучно бельо.

Докато сте в болницата, акушерката ще извършва обработката на шевовете два пъти дневно, като се използва разтвор на "калиев перманганат" или "брилянтно зелено". Премахването на конци е безболезнена процедура, която до голяма степен облекчава дискомфорта.

В първите дни след раждането е необходимо да се отложи изпражненията, за това е по-добре да не се ядат зърнени храни, плодове, зеленчуци и други храни, които стимулират изхождането. Това обикновено не създава големи проблеми, тъй като преди раждането се прави прочистваща клизма..

 • След 3 дни лаксативите ще помогнат за възстановяване на изпражненията, ако е необходимо. За да избегнете запек, можете да изпиете супена лъжица растително масло преди ядене, тогава изпражненията ще станат меки и няма да повлияят на зарастването на шевовете.
 • След премахване на шевовете и изписване от болницата, ако лезиите се лекуват добре, няма нужда от лечение. Разрешено е да седнете на фирма само след 2 седмици и само на здравото седалище, противоположно на страната на разреза.
 • През деня направете следното упражнение няколко пъти: изтеглете мускулите на влагалището, перинеума и ануса. Бъдете в това състояние за няколко секунди и след това отпуснете мускулите. След това повторете всичко отново. Упражнението може да се прави за 5-10 минути..
 • Той стимулира притока на кръв към органите и насърчава по-доброто заздравяване. Възлите на резорбируеми конци падат около третата седмица. Настойките от лайка ще помогнат от болка и сърбеж в областта на шева. С тази инфузия можете да се измиете или да навлажнете марля с нея и да я приложите върху раната за 1-2 часа.

Някои жени използват студени компреси. За да направите това, натрошен лед се поставя в стерилна гумена ръкавица. Ръкавицата се нанася върху раната за 20-30 минути. През първия месец се опитайте да не седите или да стоите дълго. По-добре е да легнете настрани и да седнете на възглавница или кръг.

В края на първия месец след раждането трябва да посетите гинеколог в антенаталната клиника. Той ще изследва местата на шевовете, ще премахне останалите абсорбиращи се конци, ако е необходимо..

Шевове след цезарово сечение

Шевове след цезарово сечение. Жените, които са претърпели цезарово сечение, трябва да бъдат подготвени за болката в областта на следоперативната рана да бъде обезпокоявана в продължение на 2-3 седмици. В първите дни трябва да се използват болкоуспокояващи. По това време, когато ходите, трябва да поставите следоперативна превръзка или да завържете корема с пелена.

Не си струва да лежите в леглото, тъй като ранното ставане и умерената активност (грижа за бебето, ходене по коридора) не само подобряват чревната подвижност, но и допринасят за по-добро свиване на матката и по-бързо заздравяване на следоперативната рана.

 • Докато сте в болницата, медицинската сестра ще почиства ежедневно шевовете с антисептичен разтвор и ще сменя превръзката. Важно е да държите тази превръзка далеч от водата, така че я покривайте с кърпа при пране. Трябва да се погрижите дрехите, съседни на раната, да са винаги чисти..
 • Бельото, включително нощница, се сменя всеки ден и дори по-често, когато се замърси.
 • След като премахнете шевовете, можете да се приберете вкъщи и да вземете душ. По правило допълнително третиране на шевовете вече не е необходимо. Първите 2 седмици след изписването кожата трябва да се измива със сапун и вода 2 пъти на ден. След измиване на шевовете те трябва да бъдат внимателно изсушени с кърпа за еднократна или прясно измиване.
 • Докато раната не заздравее напълно, се препоръчва да се носи леко, дишащо бельо. Тежкото бельо може да нарани шева след цезарово сечение. Най-добрият вариант е широки памучни панталони с висока талия.

През първия месец след раждането на нова майка не се препоръчва да вдига тежести повече от теглото на детето. Също така трябва да носите специална превръзка след раждането. Отначало белегът може много да сърби, това се дължи на оздравителните процеси, просто трябва да бъдете търпеливи.

До края на втората седмица след раждането можете да започнете да смазвате белега с кремове и мехлеми, които подобряват възстановяването на кожата.

Усложнения след раждането

Усещането за тежест, раздуване, болка в перинеума може да показва натрупване на кръв (образуване на хематом) в областта на увреждането. Това обикновено се случва през първите три дни след раждането, докато все още сте в болница, така че трябва незабавно да информирате Вашия лекар за това чувство.

Разминаването на шевовете най-често се случва в първите дни или веднага след премахването им, рядко по-късно. Причината може да бъде ранно седене, внезапни движения, нарушаване на стерилитета и лошо съвпадение на тъканите по време на зашиване, както и неспазване на хигиенните правила от следродилния период..

Това е рядко усложнение, което се случва при тежки дълбоки разкъсвания на перинеума. Ако след изписването вкъщи зоната на шева започне да кърви, боли, зачервява се, се появява гнойно отделяне, е необходимо спешно да се консултирате с гинеколог, тъй като най-вероятно се е присъединила инфекция и е възникнало възпаление.

За лечение раната ще трябва да се третира с различни антисептици и понякога може да се наложи специално хирургично лечение..

Усложненията след раждането изискват незабавно лечение, тъй като могат да доведат до много сериозни последици - следродилен перитонит (възпаление на коремната кухина) или сепсис (обща инфекциозна лезия на цялото тяло, която се разпространява през кръвта). Ето защо, ако сте объркани за нещо във вашето състояние, не забравяйте да се консултирате с лекар..

Прекъсвания? Няма проблем! Основното е да се грижите правилно за шевовете след раждането.

Раждането може да бъде придружено от разкъсвания в тъканите на родовия канал или специални разрези, направени от лекар. Тази манипулация се нарича епизиотомия или перинеотомия, в зависимост от посоката на разреза. Раните се зашиват внимателно, а шевовете в перинеалната област изискват специални грижи.

Разновидности на раждания след раждането

Вагиналното раждане може да разкъса тъканите на шийката на матката, вагината или перинеума. Често се получават наранявания на променени тъкани, ако има остро или хронично възпаление. Вратът или влагалището придобиват хлабава структура, епителът изтънява. Следователно, по време на раждането по време на триенето се получават пукнатини или по-дълбоки разкъсвания. Няма начин да се предотврати нараняване на влагалището или шийката на матката. Единствената профилактика е навременното лечение на възпалителни заболявания и правилното поведение по време на раждането.

Разкъсвания на перинеума могат да възникнат при недостатъчна еластична тъкан, голяма фетална глава. Разрязаната рана зараства по-добре от разкъсаната, образува се спретнат белег и има по-малък риск от усложнения или дълбоки разкъсвания. Следователно, когато се появят признаци на пълзене на тъканите, лекарят прави разрез по посока на седалищния бугор - епизиотомия.

В зависимост от местоположението на раната се избира шевния материал:

 • вътрешните конци се поставят върху шийката на матката и вагиналните тъкани, като се използва абсорбиращ кетгутов материал;
 • външните се правят върху перинеума с неразбираеми конци.

Характеристики на цервикални и вагинални сълзи

Шийката на матката се счупва по време на бърз раждане, голямо бебе или в случаите, когато родилката започва да натиска с непълно разкритие.

На врата се появяват сълзи, променени от белези след лечение на ерозия, предишни наранявания. Можете да подозирате разкъсване по появата на малко количество кръв по време на раждането..

Но най-често те се откриват при изследване на родовия канал след раждането на плацентата..

Типичните почивки на врата са в 3 и 9 часа на конвенционалния циферблат. По време на зашиване не е необходима анестезия, тъканите губят чувствителност. Лекарят може да постави непрекъснати или дискретни прекъснати конци. Изборът на техника зависи от дълбочината на разкъсването и индивидуалните характеристики на раната.

По време на изследването се откриват и вагинални сълзи. Те могат да имат различна дълбочина, но по-често засягат покривните тъкани. За зашиване се използва анестезия. Прилагайте местни лекарства под формата на инжекция с новокаин или лидокаин. Налагат се саморазбиращи се конци. Конците им ще излязат естествено заедно със секретите..

При дълбоки разкъсвания на влагалището, както и при жени, претърпели ръчно отстраняване на плацентата или изследване на маточната кухина, тъканите се зашиват под анестезия.

Колко след раждането се разтварят конците на шията или във влагалището?

Това зависи от индивидуалните характеристики, дълбочината на разкъсването и отсъствието на усложнения. Най-често отнема 2-4 седмици, докато шията напълно заздравее, и до 3 седмици за вагината..

Епизиотомична рана

Чистият разрез на чатала може да има различна дълбочина. Дължината на разреза варира от 4 см. Понякога лекарят реже само кожата и подкожната тъкан, това е достатъчно за нормалното продължаване на раждането и предотвратяване на разкъсване. Но в тежки случаи разрезът включва ръба на мускула. Това засяга естеството на шевовете:

 • малък разрез се зашива с един ред шевове;
 • дълбок разрез се зашива на 2 етапа: първо, дълбоките тъкани се свързват с абсорбиращи нишки, след това с не абсорбиращи нишки - кожата.

Подобна тактика за перинеални сълзи, която нямаше време да предупреди. Помощта е различна в случай, че се е образувала дълбока руптура, която е засегнала ректалната тъкан. В този случай е необходима помощта на проктолози или коремни хирурзи, операцията се извършва под упойка.

Епизиотомията и перинеотомията се различават в посоката на разреза

Външните шевове се нанасят в отделни възли. Лекарят започва да шие от ъгъла на раната към вагината, като съвпада с краищата, за да образува вулварен пръстен. Броят на възлите зависи от дължината на раната.

Понякога се прилагат козметични шевове, които се извършват с непрекъсната нишка, която се нанася вътре в кожата зигзагообразно. След заздравяване и премахване на шевовете, белегът става почти невидим. Но най-често този тип се използва по време на цезарово сечение..

Колко конци заздравяват след епизиотомия?

Времето на зарастване се определя от дълбочината на раната. Колкото по-малък е разрезът, толкова по-бързо се възстановява целостта на тъканите. Шевният материал се отстранява в нормалния ход на следродилния период преди изписването на 5-ия ден. Но след сълзи, дълбоки порязвания може да отнеме до 10 дни. Тогава възлите ще бъдат премахнати в антенаталната клиника или при контакт с приемния отдел на родилния дом.

Но премахването на нишките не означава пълноценно образуване на белег, този процес се разтяга за един месец или повече с дълбоки рани.

Характеристики на грижите за рани

Правилната грижа за конците помага да се избегнат инфекциозни усложнения.

 • Вътрешните рани не изискват специално лечение. В някои родилни домове те се смазват по време на преглед на стол с разтвор на калиев перманганат, но най-често лекарите се опитват да не пречат на влагалището по време на зарастване. Това е болезнено и увеличава риска от инфекция..
 • Първото третиране на следродилни конци върху перинеума се извършва в родилната зала, те се смазват с разтвор от брилянтно зелено. След завръщането си в отделението и кратката почивка младата майка трябва да отиде под душа и да се подреди. Достатъчно обикновена вода без използване на сапуни и гелове. Епизиотомичната област ще боли, измийте внимателно това място, подсушете го със стерилна пелена с попивателни движения.
 • Раните в перинеума изискват внимателна хигиена. Лекарят казва на жената след раждането по време на първия кръг как да се грижи за шевовете след раждането.

За да изсъхнат раните и да не се развие анаеробна инфекция в тях, е необходим постоянен достъп на въздух.

Препоръчително е жената да прекарва възможно най-много време без бельо, легнало по гръб в леглото с крака, свити в коленете. Ако има нужда от бельо, трябва да следвате следните съвети:

 • изберете гащи, изработени от естествени материи;
 • използвайте нетъкани бикини за еднократна употреба;
 • използвайте стерилни подложки или подложки.

Стерилните облицовки се сменят след всяко посещение в тоалетната. През първите дни има много лохии, така че могат да се използват урологични подложки. Те са дълги и абсорбиращи. Подложките се сменят на всеки 3-4 часа, така че раната да има минимален контакт с вагиналното течение. Lochia е среда за размножаване на бактерии, които могат да причинят усложнения.

В родилния дом се опитват да намажат шевовете с разтвор от брилянтно зелено. Някои клиники използват силен разтвор на калиев перманганат, йодът се използва много рядко за тази процедура. Медицинската сестра извършва лечението ежедневно. По време на ежедневния кръг лекарят трябва да изследва шевовете, за да следи заздравяването им и да забележи навреме признаци на усложнения.

Не се изисква специално лечение на шевовете у дома, освен ако не е предписано друго от лекар. Достатъчно е да спазвате хигиена, да сменяте подложките и да се миете след всяко посещение в тоалетната.

Колко болят шевовете, зависи от индивидуалния праг на болката. Синдромът на силна болка при повечето жени изчезва за няколко дни.

Можете да го намалите, като използвате лед за затопляне или специални охладени подложки с гел. Напояване с местни анестетици, обезболяващи гелове се предписват на чувствителни пациенти за облекчаване на болката.

По-рядко използвани Analgin или други нестероидни противовъзпалителни лекарства.

По време на изписването може да има леко изтръпване, чувство на дискомфорт, но не трябва да има остра или непоносима болка. Това е признак на възпаление..

Начин на живот за времето на изцеление

За да се предотврати разпространението на тъканта в раната, лекарите не позволяват да седи на дупето.

Колко не можете да седите след раждане с шевове?

Периодът зависи от размера на разреза. Много лекари следват старото правило, че броят на седмиците съответства на броя на шевовете. Следователно, с малък разрез, който изисква 3 шева, не можете да седнете в продължение на 3 седмици. Тези с 5 шева трябва да лежат или да стоят в продължение на 5 седмици. Забраната за седене прави начина на живот в болницата специален:

 • детето ще трябва да бъде хранено, докато лежи настрани;
 • трябва да станете от леглото или прегледен стол с акцент върху страничната повърхност на бедрото;
 • трябва да се храните в изправено положение, в родилните болници столовите са оборудвани за това със специални високи маси на нивото на гърдите;
 • у дома също ще трябва да се храните изправени или полегнали.

Трябва да помислите предварително за момента на изписването от болницата и транспорта до дома. За млада майка ви е необходима празна задна седалка на колата, за да може тя свободно да се отпусне настрани..

 • Хигиенните процедури по време на заздравяването на шевовете се извършват след всяко посещение в тоалетната. Ако в стаята има биде, това улеснява почистването. В други случаи трябва да използвате душ. Водната струя е насочена отпред назад. Не можете да се опитате да го излеете във влагалището, измийте тази област с пръсти. За да измиете перинеума, използвайте отделна гъба, която не е предназначена за останалата част от тялото.
 • През първия месец от следродилния период не трябва да лежите в гореща вана, това е вредно за свиващата се матка и белега на перинеума. Душът се превръща в основен начин за измиване..
 • Почистете чатала с отделна кърпа, която се сменя всеки път след употреба.
 • След като сте изписани вкъщи, не можете веднага да преминете към дантелено, синтетично или оформящо бельо. Не позволява на тялото да диша, а моделите за отслабване нарушават микроциркулацията и влошават зарастването.

След раждането жените могат да имат проблеми с дефекацията. Болката в перинеума се появява и след нормално раждане, а тези, които са претърпели епизиотомия, имат повече дискомфорт. Затова много се страхуват да изпразнят червата..

Първото желание за дефекация се появява след 2-3 дни. Те не могат да бъдат сдържани. В противен случай изпражненията губят вода, стават по-плътни и възниква запек. Тогава ходенето до тоалетната ще бъде много по-болезнено..

Ако желанието за изпразване на червата не се появи самостоятелно или има страх поради епизиотомия, могат да се използват лаксативи:

 • Рициново масло;
 • разтвор на лактулоза (Duphalac);
 • микроклистери Microlax.

Алтернатива на лаксативите е почистваща клизма. Може да се избегне с правилно хранене. Жените се съветват да изключат храни, които допринасят за свързването на изпражненията и развитието на запек:

 • сладкиши, сладкиши от бяло брашно;
 • ориз;
 • картофи;
 • силен чай.

Ежедневната диета трябва да съдържа храни, които съдържат фибри и могат да ускорят преминаването на изпражненията през червата:

 • растително масло;
 • сини сливи;
 • сушени кайсии;
 • цвекло;
 • хляб с трици.

Младата майка трябва да яде много зеленчуци и плодове, да яде млечни продукти, постно месо, така че изпражненията да останат нормални. Кърмещата майка има повишена нужда от течност. Липсата на вода ще доведе до развитие на запек и влошаване на заздравяването, така че трябва да пиете 2-2,5 литра на ден..

Премахване на нишки

Шевният материал върху перинеума се отстранява на 5-ия ден в деня на изписването, ако няма усложнения. Периодът на отстраняване ще бъде отложен с дълбоки разкъсвания или разрези на тъкани.

В случай на разкъсване на шийката на матката или влагалището нишките не се отстраняват, те ще се разтворят сами. Конците излизат от шева заедно с лохиите. Те могат да се видят на подложката няколко седмици след раждането..

Дали е болезнено премахването на шевовете след епизиотомия, всяка жена преценява субективно. Някои хора чувстват изтръпване, парене.

Лекарят отстранява нишките от перинеума по време на прегледа преди изписването или го поверява на акушерката. За това се използват пинсети и стерилни ножици. Процедурата се извършва на гинекологичен стол. Всеки възел се повдига внимателно над кожата и едната нишка се изрязва, а останалата част се изтегля. В този момент може да се появи неприятно болезнено усещане..

Козметичните нишки се отстраняват по различен начин. Задържащите мъниста се изрязват от краищата и внимателно се изтеглят от кожата. Това може да бъде придружено и от неприятни усещания..

След отстраняване раните се третират с брилянтно зелено.

Възможни усложнения

Първите усложнения могат да се появят още в болницата. Най-често възникват следните състояния:

 • инфекциозен;
 • хематом;
 • дивергенция.

Появата на зачервяване в областта на раната, подуване, повишена болезненост е признак на инфекция. В началния етап се предписва физиотерапия в родилния дом. Ефективно прилагане на кварцизация върху раната, ултравиолетово или инфрачервено облъчване.

Понякога по шевовете се появява бял цвят. Това е признак на гъбична инфекция. За да се предотврати кандидозата да доведе до разминаване на ръбовете на раната, е необходимо лечение с противогъбични мехлеми. Ефективни лекарства на базата на клотримазол, пимафуцин. Те действат локално.

Ако шевовете се загноят след раждането, тогава трябва да се предписват антибиотици. Тактиката зависи от тежестта на възпалението. При тежки случаи раната се отваря под местна упойка, гнойното съдържание се отстранява, измива се с антисептични разтвори:

 • фурацилин;
 • водороден прекис;
 • калиев перманганат.

Понякога се използват кърпички, напоени с разтвори на протеолитични ензими. Те помагат за прочистването на повърхността на раната и ускоряват зарастването. След лечение перинеумът се лекува чрез вторично намерение, без да затяга краищата с конци.

Ако съдът е повреден, кръвта може да се натрупва в областта на епизиотомичната рана и се образува хематом. Кръвта може да се натрупва в областта на срамните устни, да насища фибрите. Жената усеща увеличаване на болезнеността в перинеума, усещане за пръсване в областта на раната. Големите хематоми могат да притиснат ректума и пикочния мехур и да затруднят ходенето до тоалетна. Телесната температура остава нормална.

Лечението на хематома зависи от неговия размер. За малки размери върху огнището се прилага пакет с лед. Големите хематоми изискват хирургична помощ.

Несъответствието на краищата на белега може да възникне в болницата или след влизане у дома. Това състояние заплашва само рани в перинеума. Тревогата дали вътрешните шевове може да се разпаднат са напразни. Признаците за опасно състояние са както следва:

 • повишена болка;
 • подуване;
 • шевовете сякаш „дърпат“;
 • зачервяване в областта на раната.

Какво да направите, ако шевовете се разделят?

Трябва да информирате Вашия лекар за това. Ако симптомите се появят в болницата, тактиката ще зависи от продължителността и тежестта на патологията.

За 1-2 дни раната се третира с антисептици и се прилагат повторни шевове. Ако има признаци на нагнояване, са необходими антибиотици и почистване на рани..

Как да обработваме следродилните конци в този случай се решава индивидуално. Могат да се използват антибиотични мехлеми, антисептици.

За жени, които имат несъответствие у дома, повторното зашиване не се извършва. Препоръчвайте лечение с антисептици, хигиена, предписвайте антибактериални лекарства под формата на мехлеми.

2 седмици след раждането някои млади майки започват да се оплакват, че шевовете сърбят. Този симптом е нормална проява на процеса на зарастване на раната. Ако няма допълнителни признаци на възпаление, тогава не се изисква специално лечение..

Вижте също: Следродилна язва като усложнение на епизиотомия и руптура

Как да се справим с шевовете след раждането?

Общият процес често завършва със сълзи, порязвания. Акушерът прави шевове, което изисква последващи грижи. Конците след раждането започват да се обработват още в родилния дом. В бъдеще процедурата продължава у дома..

Видове разкъсвания, порязвания и шевове

Общата дейност се извършва на 3 етапа. По време на напрежение, когато главата на бебето се приближава до шийката на гениталния орган, възникват разкъсвания. Има желание да се бута.

Прилага се натиск върху мускулите на тазовото дъно. Когато шийката на матката е отворена в този момент, бебето излиза свободно. При затваряне и това се случва по-често, детето ще излиза за дълго време, преодолявайки съпротивата.

Не можете да спрете работещ процес, резултатът ще бъде прекъсвания.

Ще се получи и травма:

 • при пълно отваряне, но големи плодове;
 • неправилно положение на детето;
 • загуба на еластичност на тъканите.

Изброените причини провокират вагинално разкъсване. Първият е контузен във всеки случай. Това се случва неволно. Акушерът може да отреже перинеума. Действието е мини операция. Извършва се по време на раждането. Няма нужда от допълнително облекчаване на болката.

Има 2 вида разрези:

 1. наклонен;
 2. към ануса.

Първият често е предпочитан поради ниската вероятност от усложнения. По време на втория, близкото местоположение на ректума представлява заплаха. Дължината на рязане е 2 - 3 cm.

Нараняванията на перинеума и шията се различават по покритието на повърхността, тежестта на раната. Всичко това се отразява на заздравяването на тъканта. Процесът на рехабилитация ще варира по дължина.

Честота на разкъсване на врата:

 • до 2 см, от едната страна, от двете страни;
 • дълъг над 2 см;
 • раната засяга гениталния орган.
 • 1 степен - кожа, вагинална лигавица;
 • 2 - мускулната тъкан се присъединява към горното;
 • 3 - увреждане на повърхността, вагината, мускулния перинеум, сфинктера.

Премахват ли се вътрешните шевове след раждането? Лекарят лекува вагинални сълзи, конци с абсорбиращ материал. След 7 до 10 дни от нишките не остава нищо. По време на шевовете не се изисква анестезия. Ако родилката има висок чувствителен праг, ранената област се напръсква с лидокаин.

Нараняването на перинеума се нарича външни разкъсвания. При 1, 2 градуса, шевовете се извършват с една нишка. На 3 - акушерът зашива отделно кожата, мускулите. Лигавицата е свързана с абсорбиращ материал, кожата е свързана с нишки, отстранени за 5-6 дни. Работата се извършва под местна упойка.

Подготовка за обработка

Трябва ли да се третират шевовете след раждането? В родилния дом това се прави от акушерка. Процедурата се провежда в изпитен стол в отделението. От средствата се използва брилянтно зелено. Манипулацията се извършва два пъти на ден.

Болезнено ли е да се обработват шевове след раждане? По време на процедурата жената е в "легнало" положение. Когато се появи болезнено усещане, то е свързано с намаляване на увредената повърхност. Тъканите се стягат, раната се затваря.

Как се лекуват шевовете след раждане в родилния дом:

 1. брилянтно зелено;
 2. медицински алкохол;
 3. калиев перманганат.

Най-добрият начин за лечение на шевове у дома след раждане:

 • Волтарен;
 • водороден прекис;
 • Лидокаин;
 • Диклак;
 • Хлорхексидин.

Ако помажете срастванията с Voltaren, възпалението ще бъде премахнато. Лекарството има подчертан аналгетичен ефект. Премахва подпухналостта. Лидокаинът се използва за облекчаване на болката по време на раждане и епизиотомия.

Следродилните външни шевове се обработват с Diklak. Той е противовъзпалителен. Намалява интензивността на болката, облекчава тежкото подуване на тъканите, премахва възпалението.

Хлорхексидинът за лечение на шевове има бактерициден ефект. Като антисептик се прилага локално, външно. Унищожава микроорганизмите. Когато се прилага, той не се абсорбира в кръвта.

Как да лекуваме шевове след раждане:

 1. изплакнете с преварена вода, без да използвате сапун;
 2. нанесете калиев перманганат или брилянтно зелено;
 3. подменяйте редовно уплътнението.

Как да лекуваме вътрешните шевове след раждането? Конците се прилагат върху разкъсванията на влагалището и гениталния орган по време на първичната обработка на матката. Обикновено тези места не нараняват, те не изискват специални грижи, тъй като се използват самопоглъщащи се конци. Докато те напълно изчезнат, трябва да се спазва сексуална почивка..

Възможно ли е да се обработят шевове след раждане с Miramistin? Да, безопасно е дори по време на кърмене. Той е ефективен антисептик. Действа локално, не прониква дълбоко. В допълнение към терапевтичния ефект, той стимулира възстановяването на повърхността.

Лечебни стимуланти

Кой е най-бързият начин за заздравяване на саморазбираеми конци след раждане? Вътрешните не се нуждаят от специално лечение. След максимум месец шевният материал изчезва. Времето зависи от използваните нишки.

Външните зарастват по-бързо, ако няма нагнояване, подуване. За да направи процеса по-успешен, жената трябва редовно да се измива, да маже чатала и да не носи плътно бельо. Шевът няма да се раздели, ако първите 10 дни нито седне, нито вдигне нещо тежко, се въздържа от интимни връзки в продължение на месец.

Не е необходимо да се бръснете до окончателно белези. Процедурата ще раздразни повърхността на срамните устни. Шевната тъкан ще се възпали, ще се появи сърбеж, нагнояване.

За лечение се използват:

 • Линимент;
 • Мирамистин;
 • Levomekol;
 • Винилин;
 • Bepanten;
 • Солкосерил.

Можете да обработвате шевове с Liniment. Лекарство се използва при гнойни лезии, също когато раната не заздравява дълго време. Нанесете го върху чиста превръзка от марля или превръзка, след което го нанесете върху засегнатата повърхност. Превръзката се сменя 2 пъти на ден. Продължителност на курса 7 дни.

Мирамистин се счита за антимикробно, антисептично средство. Има бърз ефект върху инфекциозните агенти. Използва се, когато шевовете не се лекуват добре. Активира регенеративните процеси. Облекчава възпалението на раната. Не дразни тъканта.

 • Levomekol има антибактериален, лечебен ефект. Използва се за лечение на гнойни процеси при рани, ако след раждането се е образувала топка по шева. Благодарение на основните активни съставки в състава, той намалява изразената възпалителна реакция, ускорява зарастването на тъканите на увредената зона.
 • Винилин е антисептик, използван за лечение на конците на перинеума. Активните съставки имат подчертан лечебен ефект. Попадайки върху раната, балсамът се бори с микробите, изсушава лезията, ускорява регенерацията.
 • Възможно ли е да се намазват шевовете с Bepanten след раждане? Да. Не е необходимо да се отмива. Попива бързо. Облекчава болезнената болка. Нанася се, докато повърхността е напълно белязана.

Солкосерил стимулира възстановителните процеси. Лекарството ускорява зарастването благодарение на основната активна съставка, направена от кръвта на млечните телета. Нанесете мехлем от сълзи по време на раждане, когато повърхността не се възстановява дълго време.

Тези средства се използват за излекуване на самопоглъщащи се външни конци. В допълнение към мехлемите се използват прости препарати, които нямат абсолютно никакви противопоказания. Ако смажете белезите с масло от чаено дърво, резултатът ще бъде не по-лош, отколкото от балсами, мехлеми.

Хигиена и поведение на родилката

Може ли шевовете да се обработват след раждане? Да. В родилния дом това се прави от акушерка. След завръщането ще трябва да сте сами или да посетите стаята за лечение.

Вътрешните шевове не се нуждаят от поддръжка, за външните трябва да се полагат грижи. В края на раждането майката трябва да внимава, когато изпразва червата. Стресът ще повлияе негативно на засегнатата тъкан. Най-добрият изход от ситуацията е да се постави глицеринова супозитория, клизми веднага при първоначалното желание.

Как да се измиваме правилно след раждане с шевове:

 1. на всеки 2 часа с топла вода;
 2. не избърсвайте, намокрите се;
 3. кърпата трябва да е без власинки;
 4. провеждайте процедурата под душа.

Трябва да се измивате след всеки акт на изпразване. Позволено е да се използва продукт за интимна хигиена. Подложката се сменя след 2 часа, дори когато изглежда, че може да се забави. Гащите се купуват от дишащ материал. След излизане от душа не се обличат дрехи. За да заздравят по-бързо шевовете, се правят въздушни бани. Не търкайте с кърпа, правете попивателни движения.

Откажете се от тесните дрехи. Движението на кръвта ще бъде блокирано, възстановяването ще отнеме повече време. Не сядайте поне 10 дни след зашиване. Когато възстановяването е гладко, използвайте твърда повърхност за сядане. Акушерът съветва да си почивате полуседнали, легнали. Рязките действия са строго забранени..

Колко време трябва да се обработват шевовете след раждането? За ранно излекуване трябва да следвате някои правила, препоръки на акушер-гинеколога. Всеки случай е различен. Обработката продължава до окончателното възстановяване на повърхността.

След цезарово сечение

Майките, които са претърпели раждане чрез операция, трябва да се подготвят за проявата на болка в областта на белега в продължение на 2 до 3 седмици. Първо се използват болкоуспокояващи. По време на движение коремът се завързва с пелена, поставя се бинтов колан.

Ранното събуждане, грижите за детето допринасят за свиването на гениталния орган, подобряват работата на червата. Следоперативните шевове зарастват по-бързо. Докато майката е в болницата, медицинската сестра се занимава с обработката на зашитата повърхност. Тя сменя превръзката, която трябва да бъде защитена от проникване на влага. Бельото, което докосва раната, трябва винаги да е чисто, така че жената се преоблича ежедневно.

Родилката се изписва вкъщи след отстраняване на шевовете. Блестящо зелен, водороден прекис идва на помощ по време на обработката. Първият изсушава повърхността, вторият убива инфекцията. Те се прилагат, докато шевът съска. Жената се измива със сапун. Тогава тялото се намокря, а не се изтрива.

Гинекологът препоръчва носенето на дишащо леко бельо, докато раната не заздравее. Slinky може да причини нараняване. Широките панталони с висока талия се считат за отличен вариант. Жената трябва да избягва тежки товари. Белегът често сърби. Явлението се счита за нормално, можете да издържите.

Усложнения

Може ли шевовете да се разпаднат след раждане? Вътрешни почти никога. На открито често. Особено ако жената не спазва правилата за поведение. Родилката забравя за ограниченията на действията. Когато това се случи, шевът се прилага отново. Ако ръбовете на раната са зараснали, тогава е настъпило разкъсване, решението се взема от гинеколога индивидуално във всеки отделен случай..

Колко време заздравява перинеалният шев след раждане? Чувства се като неприятен печат. Родилката се измъчва от разтриване. Усеща се дискомфорт. Има облекчение, когато шевът се отстрани. Пълното излекуване настъпва за 2 - 6 месеца.

Редица усложнения ще се появят, ако раните са лошо обгрижвани, ако не се полагат грижи по време на рехабилитация. Те включват: нагряване на шева, възпаление, несъответствие. Всеки от тях е придружен от болка.

Когато следродилните шевове загноят, раната набъбва. Има отделяне на гной. В засегнатата област се усеща силна болка. Понякога телесната температура се повишава. Лекарят вижда причината за това състояние в лоша хигиена или преди началото на раждането е имало инфекция, която не е била елиминирана навреме.

Какво да направите, ако външният шев се е загноил след раждането:

 1. Изплакнете;
 2. третирайте с дезинфекционен разтвор;
 3. нанесете мехлем (крем, гел) с помощта на лента плат, превръзка.

Ако вътрешният се е загноил, той се измива. Явлението е изключително рядко. Козметичните шевове изсъхват, нанесете отново.

Болезнените прояви се считат за норма в първите дни. Когато следродилните конци бяха отстранени от перинеума, но боли при движение и дори изправяне, може да е започнал възпалителен процес. Вътре попада инфекция, която се счита за причина за неприятното явление. Гинекологът забранява на майката да седи, да напряга мускулите, докато не се излекува напълно.

Когато става въпрос за дивергенция, имаме предвид външните шевове. Ранният сексуален живот, сядането и внезапните движения могат да провокират явлението. Получаването на инфекция води до неприятни последици.

Ако има несъответствие, жената се притеснява от подуването на раната, което може да кърви. Явлението е придружено от висока температура, болка. С образуването на хематом, родилката ще почувства разтягане, тежест.

Родените жени често са преследвани от сърбеж, лека болка веднага след зашиване. Още няколко месеца след раждането се усеща шев в перинеалната област. Това явление е съвсем нормално, няма причина за притеснение..

Препоръки за бързо излекуване

Раждането на бебе се смята за чудо. Първите дни на майчинството обаче са засенчени от разрези, разкъсвания, настъпили по време на процеса на раждане. Внимателното лечение на белези спомага за ускоряване на периода на възстановяване, така че няма да има белези след раждането. Мама не трябва да лъже, пасивно да изчаква дискомфортът да изчезне.

За да ускорите възстановяването, трябва:

 • носете памучни гащи;
 • не купувайте стегнато бельо;
 • излизайки от душа, не бързайте да се обличате, дайте на въздушния поток достъп до тялото;
 • грижи се за шева след раждането;
 • често уринирайте, така че да няма пречки за свиване на матката;
 • не сдържайте акта на дефекация, страхувайки се от болка;
 • балансира храненето, премахва продуктите, причиняващи запек;
 • 10 дни не сядайте, за да не предизвикате несъответствие;
 • започнете да седите на твърда повърхност;
 • избягвайте вдигането на тежести над 3 кг;
 • движете се умерено;
 • забравете за интимните връзки за 1 - 2 месеца.

Жената трябва да продължи да обработва зашитата повърхност у дома. Използват се средствата, използвани от медицинската сестра, свои собствени.

Често родилките, за да се върнат бързо към ежедневието, използват: Мирамистин, хлорхексидин, водороден прекис.

Когато процесът се забави, се прилагат мехлеми, които унищожават микробите, допринасяйки за бързата регенерация: Levomikol, Bepanten, Solcoseryl.

Следродилните конци изискват грижи. Жената трябва да спазва хигиенните правила, така че да се излекуват бързо. Незаменимо условие е изпълнението на препоръките на гинеколога. Ако мама забележи някакви неприятни прояви, трябва незабавно да се свържете с клиниката.