Някога всеки от нас е бил свързан с майка си чрез пъпната връв. След раждането пъпната връв се отрязва и остава само пъпната връв, която изчезва с образуването на пъпната рана. Експерт разказва как да се справя с пъпа на новороденото: Анастасия Игоревна Пирожкова, педиатър на Медицински център в Семейна клиника.

Въпреки факта, че медицината отдавна е определила правилата за управление на пъпната рана, все още има много митове и заблуди около тази тема. Следователно си струва незабавно да се каже: така че новороденото да няма проблеми с пъпа, е необходимо да се придържате към един прост и важен принцип: поддържайте пъпа чист и сух. Избягвайте състояние, при което пъпът на новороденото се намокри, особено през първите две седмици от живота му. И също - винаги си мийте ръцете преди и след лечение на пъпа..

Докато майката е с бебето в болницата, медицинската сестра извършва лечение на пъпа на новороденото. Тя прави това с памучен тампон: първо, след като е намокрила единия му край с пероксид, тя внимателно избърсва пъпната рана, след което със суха част отстранява останалата влага. Бебето не изпитва болка в областта на пъпната рана, така че не се притеснявайте, когато се справите сами с пъпа.

Експертен коментар:

Как правилно да се справяте с пъпа на новородено и как да боравите с пъпа на новородено у дома?
Понятията за чистота и стерилност са различни. Доказано е, че колонизацията на пъпната връв с нормална микрофлора на майката ускорява процеса на отделяне и зарастване на рани. И напротив, унищожаването на микрофлората от кожата чрез третиране с антисептици удължава този процес и увеличава вероятността от инфекция.

Колко лекува пъпа при новородени и колко да се обработва пъпа на новородено?
Процесът на отделяне на пъпната връв е абсолютно физиологичен и протича чрез образуването на суха гангрена на остатъка от пъпната връв с последващото й отделяне: това се случва между 5-ия и 15-ия ден от живота на новороденото.

Как да лекуваме пъпа на новороденото

За да запазите пъпа сух:

 • трябва да го държите отворен;
 • бебето трябва да се държи в широки дрехи;
 • ръбът на пелената не трябва да покрива пъпа;
 • няма смисъл да къпете бебето през първите дни от живота: достатъчно е да го измиете и да изтриете естествените гънки с влажна гъба (но ако желаете, можете да къпете детето във варена вода);
 • ако се окаже, че пъпът е замърсен, той трябва да се измие с памучен тампон, потопен в чиста преварена вода и след това да се изсуши със стерилна марлена салфетка (ако под ръка няма стерилна салфетка или превръзка, вземете обикновена салфетка и я гладете с ютия от двете страни);
 • суха памучна вата не трябва да се използва при третиране на пъпа на новородено, тъй като влакната му могат да полепнат по повърхността на пъпа.

Когато лекувате пъпа на новородено, понякога можете да видите малко отделяне от пъпа, подобно на гной, което прави пъпа лепкав и неприятно миришещ. Това обаче е нормално явление и не трябва да предизвиква безпокойство (при условие, че има малко изхвърляне).

След падане на пъпната връв от пъпната кухина също могат да се появят малки серозни или кървави отделяния. Не се притеснявайте, ако пъпът на новороденото кърви малко: раната ще се излекува сама за няколко дни и ще спре да кърви..

Ако обаче пъпът при новородено кърви повече от 10 дни, трябва да се консултирате с педиатър. Понякога пъпната рана може да бъде трудно заздравяваща поради излишната тъкан на белега (гранулом на пъпа) и тази патология може да е причина пъпът при новороденото да кърви. При омфалит (възпаление на пъпа) пъпната рана трае около две седмици, пръстенът около пъпа става червен, гнойното отделяне продължава и пъпът на новороденото също кърви. Подобни симптоми трябва да са причина за контакт с педиатър.

Симптоми на пъпна тревожност,
които могат да съобщят за редки, но сериозни усложнения (омфалит, флегмона, сепсис).

Ако наблюдавате дете:

 • зачервяване;
 • подуване;
 • локално повишаване на температурата на кожата около пъпа;
 • значително количество гнойно отделяне;
 • треска;
 • сънливост;
 • отказ от ядене
 • спешно отидете на лекар!

Как да боравите с пъпа на новороденото с щипка

Работата с пъпа на новороденото с щипка за зъби съвсем не е сложен процес. За да направите това, не е необходимо да махате щипката, защото тя е специално износена, така че пъпните остатъци да падат по-бързо. Когато обработвате пъпната връв, можете да преместите малко щипката. Докато щипката не падне, можете да къпете бебето за кратко, за предпочитане във варена вода.

Как да се лекува пъпа на новороденото след щипка

Как заздравява пъпа при новородено? Ако няма усложнения, храната със засъхнала пъпна връв ще падне след 3-15 дни (всеки има своя собствена норма и всеки ден в този интервал е допустим).

Сега, за да се излекува пъпа при новородено, раната трябва да се третира два пъти на ден с памучен тампон, потопен във водороден прекис. След обработка с пероксид, отстранете останалата течност със сухата страна на пръчката.

След лечението не бързайте да си слагате пелена: оставете кожата на бебето да диша и раната изсъхне.

След заздравяването на раната бебето може да се къпе в обикновена (не преварена) вода, като внимателно изсушава раната след измиване с леки попиващи движения..

Не третирайте пъпа на новородено с антисептици без препоръка на лекар. Освен това лекарят или медицинската сестра определено ще посетят бебето след изписването му от болницата. По време на посещението си те ще оценят и състоянието на пъпната рана..

 • Експерт
 • Последни статии
 • Обратна връзка

За експерта: Анастасия Игоревна Пирожкова

Трудов стаж - 3 години.

Получава в Медицински център "Семейна клиника" (Москва, Ярославское шосе, 69);
Тя се занимава с отглеждане на деца от първия месец от живота;
Извършва избора на индивидуален режим на хранене и ваксинация за недоносени деца и деца с ниско тегло при раждане;
Наблюдава деца под 18 години.

Как да лекувате пъпа за новородено

След напускането на болницата родителите са изправени пред много въпроси. Как да се справя с пъпа на новородено, един от тях. Колко често да се лекува пъпа, как да се лекува? Има ли разлика в лечението на пъпа със и без щипка? Защо пъпът кърви или се намокри? Отговори на тези и други въпроси ще намерите в тази статия..

Защо трябва да боравите с пъпа на новородено

През цялата бременност бебето е прикрепено към майката чрез пъпната връв. След раждането пъпната връв първо се затяга с щипка, след което се отрязва. Бебето развива пъпна рана, която лесно може да се зарази при неправилна грижа за детето.

За да се предотврати навлизането на инфекция в раната и да се ускори заздравяването й, е необходимо ежедневно да се обработва пъпа на бебето.

Как и колко пъти да се обработва пъпа

Можете да получите подробни съвети за лечението на пъпа на новороденото от педиатъра в родилния дом или от вашия посещаващ лекар и медицинска сестра..

Обикновено пъпа се третира веднъж или два пъти на ден. Ако вече къпете бебето си, тогава едно лечение е най-добре да се направи веднага след водните процедури. Ако все още не се къпете, лекувайте сутрин и вечер, но е желателно времето между леченията да е същото (на всеки 12 часа).

Има много мнения за това как може да се лекува пъпа. Но повечето лекари клонят към класическото лечение с пероксид и брилянтно зелено. За такова лечение на пъпа ще ви трябват 3% водороден прекис, брилянтно зелен разтвор на алкохол (брилянтно зелен) или алкохолен хлорофилипт, памучни тампони и стерилни кърпички.

Водороден прекис 3%. Това е дезинфектант, неговите мехурчета помагат за пречистването на раната от примеси и отделяне на изсъхнали корички, които се образуват по време на лечебния процес. Зеленка, освен антисептично действие, изсушава добре раната, а сухата рана зараства по-бързо.

Как да боравите с пъпа на новороденото с щипка

Clothespin - скобата на пъпа може да се откачи дори в болницата или да остане на пъпа до две седмици. Тогава прищепката изчезва, кодът на пъпната връв изсъхва и това зависи от дебелината на пъпната връв, от качеството на грижите и индивидуалните характеристики на бебето.

Обработка на пъпа с помощта на прищепка поетапно ръководство

 1. Пригответе всичко, от което се нуждаете, за да лекувате пъпа си и го поставете на масата за повиване (или където и да планирате да сложите бебето си).
 2. Измийте добре ръцете си със сапун.
 3. Вдигнете внимателно щипката, като я завъртите настрани, така че да виждате пъпната връв отдолу. ВАЖНО! Не е нужно да дърпате силно, за да не откъснете щипката.
 4. Капнете 3% водороден прекис в пъпната ямка.
 5. Когато пероксидът спре да бълбука, внимателно попийте пъпа със стерилна тъкан, опитвайки се да събере цялата влага и хлабави корички.
 6. Потопете памучен тампон в брилянтно зелено и обработете пъпа, като леко хванете обичайната кожа около пъпната връв.
 7. След приключване на лечението е по-добре бебето да бъде голо за няколко минути, така че пъпната връв да изсъхне.

Как да се лекува пъп за новородено без щипка

Когато щипката с пъпната връв се отдели, пъпната рана остава на тяхно място. Лекувайте го със същите средства и със същата честота до пълно излекуване..

Лечение на пъпната рана стъпка по стъпка

 1. Измийте добре ръцете си със сапун
 2. Визуално преценете пъпната рана. Дали се появява зачервяване или подуване.
 3. Внимателно разнесете пъпния пръстен с показалеца и палеца си.
 4. Капнете 3% пероксид в пъпната ямка и изчакайте, докато разтворът приключи.
 5. Поставете раната със стерилна кърпа, за да премахнете хлабавите кори и влагата. ВАЖНО! Не е необходимо да се премахват коричките, които не са се отделили сами!
 6. Нанесете брилянтно зелено върху раната, опитвайки се да не пропуснете гънките.
 7. Както в предишния случай, оставете бебето голо за няколко минути..

Защо пъпът заздравява дълго време при новородено

Пълното излекуване на купчината настъпва, когато пъпа е изцяло покрит с кожа (епителизация). Това обикновено се случва до втората или третата седмица от живота на детето. Но се случва така, че през този период от време възникват проблеми..

Пъпът кърви или е мокър

По време на лечебния процес може да се отдели малко кръв или ихор, когато щипката с пъпната връв се отдели или корите се отделят. В това няма нищо лошо, ако няма изброени по-долу признаци на възпаление..

Необходимо е да се консултирате с лекар за следните промени в пъпа:

 1. Пъпът или кожата около него се зачервяват
 2. Лоша миризма от пъпа
 3. Прозрачна течност се изтича редовно от пъпа, като пречи на заздравяването
 4. Има гнойно отделяне от пъпа
 5. Подуване на пъпния пръстен и изпъкналостта му
 6. Появата на възли или издатини в пъпния пръстен

Как да ускорим зарастването на пъпа

Можете да ускорите заздравяването на пъпа и да намалите риска от възможна инфекция, ако:

 1. Третирайте пъпната рана ежедневно и добре
 2. Оставяйте бебето си по-често голо
 3. Не прегрявайте и не завивайте детето
 4. Не покривайте пъпа с пелена и не налагайте превръзки

Подобни видеа

В тази статия се опитахме да отговорим възможно най-подробно на въпроса как да се справяме с пъпа на новородено.

Как да се справяте с пъпа на новородено у дома

Бъдещото дете е тясно свързано с майката чрез пъпната връв, чрез която получава всичко необходимо за живота. И така се роди детето - и пъпната връв беше прерязана. За да се ускори зарастването на пъпната рана и да се сведе до минимум рискът от инфекция, е необходима подходяща грижа..

След това родилните болници използват два основни метода за грижа за пъпната връв..

Първите дни от живота на бебето са удивителен и много отговорен период за неопитни родители. Първият въпрос, който имат, е как да се справят с пъпа на новородено? Това изобщо не е толкова страшно, колкото изглежда. Просто трябва да изберете правилното решение, да следвате определена техника на манипулация и да вземете предвид редовността на процедурите.

Как се лекува пъпа на новородено в родилния дом

Пъпната връв на новороденото е завързана на два етапа. На първия етап върху него се поставят 2 стерилни хирургични скоби в прътовия блок: едната на разстояние 10 см от пъпния пръстен, втората 2 см от първата скоба. Разрезът на пъпната връв между скобите се обработва с разтвор от 5% йод или брилянтно зелено, след което се дисектира със стерилни ножици. След това, на 3 мм - 1 см от пъпния пръстен на новороденото, пъпната връв се затяга със специална телбод или се връзва с копринен конец (лигатура). Остатъкът от пъпната връв се отрязва със стерилни ножици..

След това родилните болници използват два основни метода за грижа за пъпната връв на новороденото. През последните години методът на хирургично изрязване на остатъците от пъпната връв на втория ден от живота на новороденото става все по-често срещан. Асептична превръзка се прилага върху пъпната рана, а отгоре краищата на раната се изтеглят заедно с лепилна мазилка. Този метод ви позволява да съкратите периода на заздравяване, да опростите грижите за пъпа. Друг вариант е, че остатъкът от пъпната връв не се отрязва, но заедно с наложената върху нея скоба в пръчковия блок се мумифицира (изсъхва) и спонтанно изчезва в рамките на следващите няколко дни с образуването на пъпна рана. По правило това се случва и в болницата. И в двата случая се образува ранева повърхност, която изисква грижа за пъпа..

Лечение на пъпа на новородено у дома

След изписването от болницата самите родители трябва да се справят с пъпа на новороденото. В зависимост от вида на лечението, на което пъпът е бил изложен в болницата, последващите грижи се извършват у дома.

Какво трябва да има в аптечката за грижа за пъпа на новороденото:

Водороден прекис (3% разтвор) - за лечение на пъпната рана.

Стерилни памучни тампони - за лечение на пъпната рана (възможно е със сребърни йони)

5% разтвор на калиев перманганат (калиев перманганат). Може да се купи готов в аптека. Този разтвор се използва за лечение на пъпна рана (1-2 пъти на ден) или се добавя към ваната при къпане на новородено.

Разтвор от брилянтно зелено ("брилянтно зелено"). Ако няма калиев перманганат, те могат да лекуват пъпната рана.

Стерилна пипета, с която ще капнете 1-2 капки 3% разтвор на водороден прекис върху пъпната рана

След като корите омекнат под въздействието на пероксид, можете внимателно да ги отстраните с памучен тампон

Колкото по-добре да се лекува пъпната рана на новородено?

От всички средства за лечение на пъпа на новородено най-мощни са добрите стари, водороден прекис и калиев перманганат, тествани в продължение на стотици години. Все още не са измислили нищо по-силно от тях. Хиляди средства са по-скъпи от тях, но няма нищо по-ефективно! Така че не се притеснявайте, всичко ще се излекува, трябва само търпение, стриктно спазване на всички съвети на лекаря, хигиена на новороденото.

Лекарствата, използвани за лечение на пъпа на новородено, трябва да се използват правилно и според указанията, в противен случай могат да се появят изгаряния или рани.

Традиционните включват:

3% разтвор на водороден прекис се влива в пъпната ямка.

2-5% процентен разтвор на калиев перманганат. Това е препарат за сушене и дезинфекция. Преди да обработите пъпа с получената розова течност, е необходимо да го прекарате през няколко слоя марля, което ще забави неразтворените кристали.

От относителните новости може да се разграничи 1% алкохолен разтвор на хлорофилипт. Това е уникален препарат от естествен произход на основата на екстракт от евкалипт. Лекарството активно се бори със стрептококова инфекция, има приятна миризма, действа нежно и не причинява болка при новороденото.

Не толкова отдавна беше прието да се третира пъпната рана на новородено с брилянтно зелено. Брилянтно зелено багрило се използва външно като антисептик под формата на 0,1-2,0% алкохол или воден разтвор за лечение. Брилянтно зелено има антимикробен ефект върху грам-положителни и грам-отрицателни бактерии, дерматофити, кандида, което се засилва в алкохолни разтвори. Но основният недостатък при използване на брилянтно зелено е алергични реакции, хиперемия, сърбеж, както и изгаряния, когато се използват при новородени и деца под 1 година..

Лечение на пъпната рана у дома

Второ, не бързайте и не се притеснявайте. Сега безопасността на вашето бебе е изцяло във вашите ръце. Не забравяйте, че вие ​​сте всичко за детето: неговата подкрепа, защита, подкрепа, авторитет и най-скъпият и обичан човек, така че просто трябва да се грижите за него.

 • Първите няколко дни след изписването трябва да се третират с водороден прекис 3%.
 • С помощта на пипета нанесете няколко капки пероксид върху раната.
 • Извадете внимателно щипката и работете пъпната връв отдолу. Не забравяйте да получавате пероксид на всеки милиметър от кожата си.
 • Сега лекувайте щипката с пероксид, правете го много внимателно, за да не останат никъде бактерии..
 • Избършете щипката с памучен тампон и разтрийте със 70% алкохол. Това ще бъде допълнителна гаранция срещу попадане на бактерии в отворената рана..
 • Пероксидът ще спре кървенето и ще изсъхне, което значително ще ускори лечебния процес.
 • Поставете останалия пероксид с памучен тампон. Без натиск, това ще затрудни детето.

Пелена за новородено и пъпа

За по-добро заздравяване на пъпа трябва да има достъп до въздуха до раната. Пелената се носи така, че ръбът й да не наранява пъпната рана. Някои производители на пелени вече са се погрижили за това и са ги направили с изрези за пъпа. Но има толкова малки деца, че този изрез на пелената ще бъде над талията. Следователно на пелената горният ръб просто е обърнат. Това се отнася за всички памперси, особено тези, които нямат изрез на пъпа. Сменете памперсите навреме, за да избегнете попадане на урина върху раната. Ако внезапно изтръпнете на раната, при смяна на памперси вземете памучен тампон, навлажнен с алкохол и намажете раната.

Къпане и пъп на новородено

Как да лекувате пъпа на новороденото: Допуска се къпане с незараснал пъп. Само вие трябва да се въздържате, докато пъпната връв падне. Първият път, когато дете е закупено в родилно заведение, можете просто да наблюдавате този процес. Добре е, ако водата попадне в раната. От това по-лесно се отделят само корите. Но има основните правила за плуване:

 • съвременните педиатри вече не препоръчват добавянето на калиев перманганат към водата, тъй като силно изсушава кожата
 • кипяща вода

Е, след къпане, лекувайте пъпа по горния начин.

Излекуван пъп на новородено

Ако пъпната рана вече е заздравяла, няма смисъл да се продължават процедурите за нейното лечение
Колко пъти на ден и колко дълго трябва да се лекува пъпа на новороденото?

При нормалния ход на възстановителния процес е достатъчна ежедневна еднократна грижа за пъпната рана. Когато се появят капчици кръв, е необходимо кожата да се третира по-често - до три пъти на ден.

Ако след три седмици раната не е зараснала, въпреки факта, че грижите са били извършвани правилно и редовно, трябва да се консултирате с лекар. Ако има оток около пъпа, гнойно отделяне с неприятна миризма, зачервяване на кожата и безпокойство на новороденото, също е необходимо спешно да се потърси помощ от специалисти..

Как да се справя с пъпа на новородено: основни правила за грижи

След 7-та седмица от зачеването можете да видите на ултразвуковия апарат малък ембрион, който е фиксиран в утробата на жена. Той вече е формирал своя собствена кръвоносна система, която досега се е превърнала в неразделна част от тялото на майка му. Циркулацията на кислородна кръв към плода и обратно се осигурява от пъпната връв. Когато бебето се роди, тази връзка се прекъсва и майката се изправя пред спешния въпрос как да борави с пъпа на новороденото, за да не се развие патогенна микрофлора в него.

Грижа за пъпа

Защо здравето на пъпа има значение

Първият вик на дете при раждане показва, че то е установило собственото си дишане и необходимостта от получаване на кислород (както и хранене) през пъпната връв изчезва, тази свързваща нишка се отрязва.

На корема на бебето се появява рана, която изисква внимателни грижи, защото това е отличен вход за заразяване на тялото. Първите процедури за лечение на пъпа се извършват в Перинаталния център. Освен това „палката“ се поема от майката, от която сега зависи здравето на бебето.

По време на лечебния процес

Ако една жена пренебрегне лечението на пъпната рана или го извърши с нарушения, микробите бързо ще се утаят вътре. Това ще доведе до сериозно състояние, наречено омфалит..

Рискът от инфекция е голям през първите 3 седмици от живота на бебето и се проявява със следните симптоми:

 • кожата около пъпа става червена;
 • гнойно отделяне изтича от раната;
 • трохите имат треска.

Ако отрязването на пъпната връв беше безболезнено (в нейните тъкани няма нервни окончания), тогава възпалението на раната е придружено от силна болка. Това кара бебето постоянно да плаче, да отказва да се храни и практически да не спи. В пренебрегвана ситуация настъпва отравяне на кръвта. Ако не предоставите на бебето медицинска помощ своевременно, сепсисът ще доведе до смъртта на бебето..

Как се образува пъпната рана

Веднага след като бебето „изскочи“ от корема на майката, акушерката веднага започва да манипулира пъпната връв. Тази процедура има строго регламентиран алгоритъм:

 • възможно най-близо до корема на бебето, тръбата е завързана, опитвайки се да направи възела възможно най-стегнат;
 • след няколко сантиметра се използва специална щипка или конец за фиксиране на точката на отрязване;
 • излишъкът се отрязва.

Малък „пън“, останал от пъпната връв, постепенно изсъхва и сам пада. Обикновено този процес отнема не повече от седмица и детето се изписва от болницата с малка рана..

Ако няма усложнения, някои майки и бебета се изпращат у дома на 4-ия ден. Затова лекарите се опитват да ускорят процеса, като премахват пъпната връв с хирургичен метод. Това не означава, че веднага щом пъпът на новороденото с щипка падне, грижите за рани трябва да бъдат спрени..

Колко лекува пъпа

След като пъпната връв е свързана с бебето, се оставя от 5 до 7 дни, докато остатъкът изсъхне напълно, след което трябва да падне. На негово място остава рана, която ще заздравее още 10 дни.

Ако пъпът получи инфекция, процесът на оздравяване ще се забави за неопределено време. В резултат на това бебето може да развие сериозни патологии..

Има и вродени промени (херния на пъпната връв, фистула), които също влияят върху степента на зарастване на раната.

Честота на лечение на пъпа

Докато пъпният процес не бърза да отпадне, достатъчно е лечението да се извършва веднъж на ден. Когато се появи рана, е необходимо да се погрижите за нея сутрин след сън и вечер след къпане на бебето.

Как да разберем, че раната е заздравяла

Когато пъпната връв падне при новородено с щипка (и без нея), върху корема остава не напълно стегнат остров. Отначало от нея все още се стича ichor. С подходяща грижа пъпът заздравява бързо, съответства на цвета на околната кожа и в идеалния случай трябва да бъде изтеглен в перитонеалната кухина, образувайки малка дупка. Въпреки че за някои деца възелът не е напълно прибран.

Лечение на пъпа в родилния дом

В перинаталния център сестринският персонал се грижи за пъпа на новороденото. В повечето случаи това се прави по открит начин. Останалата част от пъпната връв, след като тя е паднала, и самата рана се третират всеки ден с антисептични разтвори. Обикновено се използва калиев перманганат или водороден прекис.

Редица родилни болници използват различна практика:

 • на 2-ия ден от раждането на бебето процесът се отрязва със стерилни ножици или острие;
 • тъй като израстъкът все още не е мумифициран, за да се избегне кървене, раната се покрива с превръзка под налягане;
 • след 2 часа се отслабва, отстранява се на следващия ден по време на лечението на пъпа.

Раната е покрита с кървава кора, която не може да бъде взета - тя трябва сама да отпадне.

Лечение на пъпна рана у дома

При пристигането си от болницата майката осигурява на бебето подходящи грижи, един от моментите на които е лечението на пъпа. Как да се извърши процедурата, жената ще бъде показана в Перинаталния център.

Необходими средства

У дома можете да използвате същите антисептици, които са лекували пъпа на бебето в болницата. Не винаги е удобно с калиев перманганат - ще трябва да приготвите разтвора сами. Тук можете да сгрешите с концентрацията на праха, това ще доведе до изгаряния на кожата.

За дома се препоръчва използването на други средства (кои, по-добре е да обсъдите с Вашия лекар):

 • разтвор на фурацилин;
 • водороден прекис 3%;
 • хлорофилипт 1% (екстракт от евкалипт);
 • хлорхексидин;
 • брилянтно зелено.

Що се отнася до последния вариант, д-р Комаровски препоръчва да не се използва върху раната. Зад зеления цвят ще бъде много трудно да се види червено възпаление, ако инфекция попадне в пъпа.

По време на лечението на пъпа, изсушената кора ще попречи. За да го премахнете, първо трябва да омекотите с пероксид. Едва след това можете да го откачите с памучен тампон и да го извадите (ако е готов да се отдалечи без затруднения). Кората ще се отдели по-лесно, ако кожата близо до пъпа е леко изтеглена назад.

Когато третирате раната, трябва да я намажете с антисептик в посока от центъра към краищата, като се опитате да не пропуснете нито един милиметър.

Какво не може да се направи с пъпната рана

Полагайки правилни грижи за пъпа, майката трябва внимателно да го обработи. Спазването на някои табута ще помогне да се избегнат проблеми:

 • въпреки факта, че антисептиците, предложени за дезинфекция, са на алкохолна основа, не можете да използвате самия алкохол за обработка - той ще изгори кожата;
 • в никакъв случай не трябва да поставяте марлеви салфетки върху раната, а също така да лепите пъпа с лепяща мазилка - под тях бързо ще се развие инфекция;
 • не трябва да премахвате принудително коричката, дори ако тя леко се е отдалечила - преждевременното й отхвърляне ще провокира кървене и ще забави зарастването.

Не се препоръчва лечението да се извършва със сух памучен тампон, за да не се оплаквате по-късно защо в раната се е появила гной. В този случай възпалението ще бъде провокирано от влакната на материала, заклещен в пъпа..

Какво може да се обърка

Дори ако майката знае как да борави с пъпа на новороденото и изпълнява процедурата правилно, могат да възникнат проблеми. Основното тук е да не се объркате и да вземете необходимите мерки..

Ако новороденото има кървене на корема

Когато раната не заздравява дълго време и от нея се стича кръв, трябва да потърсите причината. Може би пъпът е бил наранен по време на обработката или когато бебето е било къпано, изтривано, повивано. Причината за кървавия пъп може да бъде образувалата се гъбичка (поради широкия пръстен).

В тази ситуация се препоръчват следните действия:

 • кръвта, изолирана от ранената рана, се попива с памучен тампон;
 • изтласквайки леко пъпния пръстен с ръце, капнете няколко капки водороден прекис;
 • оставете бебето да легне малко голо, за да може пъпа да "диша".

С развитието на гранулационни тъкани в раната се препоръчва лечението да се извършва с разтвор на сребърен нитрат 5% или Мирамистин (както е предписано от педиатър).

Ако раната изтече и се намокри

При някои деца след отпадането на апендикса се наблюдава синдромът на „плачещ пъп“. Това обикновено се свързва с бавно излекуване. Причините могат да бъдат в широк пъпни пръстен или по-дебела кожа.

Ако раната се намокри, тя продължава да се третира със същите антисептични разтвори, както е посочено по-горе. За да избегнете развитието на инфекция, можете да използвате дезинфекциращия антибиотик Baneocin за профилактика..

В този случай добър лечебен ефект ще се осигури чрез къпане на бебето в отвара от връв или лайка. След водната процедура раната трябва да се накисне старателно (но внимателно), така че да не се натрупва вода в нея..

Опасни симптоми

Плачът на пъпа може да бъде началото на по-сериозно заболяване - омфалит, при което се развива гнойно възпаление. Неприятно изглеждащо съдържание, стичащо се от раната, е резултат от инфекция на незарасналия пъп. Кожата около него показва опасността - тя се зачервява и набъбва. Детето става неспокойно, плюе обилно след хранене, започва да отслабва. Симптомите се допълват от висока температура.

Важно! При наличието на тези признаци не можете да се самолекувате - бебето трябва незабавно да се покаже на лекаря. Като правило, ако бебето се чувства добре, педиатърът ще предпише локално лечение под формата на мехлеми, съдържащи полимиксин и бацитрацин, както и по-често третиране на пъпа с антисептични разтвори..

Препоръчва се и ултравиолетово облъчване на корема. При тежки случаи ще е необходим широк спектър от антибиотици. Стимулиращата терапия включва гама глобулин и витаминни препарати.

Тежки последици от инфекция на пъпа

Ако гнойното възпаление се нагрява, кожата около пъпа придобива кафеникав оттенък, от раната изтича зелена гной, която излъчва неприятна миризма. Процесът бързо улавя тъканта на перитонеума, отива в червата. В резултат на това бебето развива перитонит..

В този случай хирургичната интервенция вече не е необходима. Възпалението на перитонеума не само ще отложи процеса на оздравяване на пъпа за дълго време, но може да бъде допълнено и с отравяне на кръвта, което може да доведе до смъртта на бебето.

Общи препоръки за грижи

Детето ще бъде здраво и пъпът му бързо ще се стегне, ако майката правилно провежда хигиенни процедури и се придържа към общите правила за грижи.

Как да боравим с памперси и дрехи

Докато пъпа е в лечебен етап, те се опитват да не го наранят. Ето защо, поставяйки пелена на бебето, уверете се, че ръбът на пелената не покрива раната, не търка кожата близо до нея. Ако не е възможно да издържите на това изискване, памперсът или е пъхнат, или ръбът му е отрязан до желаното ниво.

Как да не си нараните пъпа

Пелените, в които е увито бебето, както и долните ризи, са в близък контакт с пъпа и могат да доведат до заразяване. За да се предотврати това, след всяко третиране на раната, върху детето се слагат чисти дрехи, които преди това са го изгладили с ютия.

Съвет. Материята, използвана в бебешките дрехи, трябва да бъде изключително от естествен памук, за да не разтрива кожата и да причинява дразнене.

Възможно ли е да се положи бебето по корем

Още от първите дни те се опитват да закалят бебето с въздушни бани, правят му стягащи масажи. До заздравяването на раната се извършват дейности с ограничения. Бебето временно не е изложено на корема, за да не нарани пъпа и да не го зарази.

Ако е необходимо да се масажира гърба на новороденото, това може да се направи с тегло. Мама слага бебето на половин руло към протегнатата си ръка, второто нежно поглажда кожата с кръгови движения. След това размества малката и продължава манипулациите.

Мога ли да къпя бебето си

Водата не е забрана за незараснал пъп. Може да се използва за лечение на рана, ако под ръка няма дезинфектант. Така че къпането в този случай е задължителна ежедневна процедура, която се прави най-добре вечер. Основното е, че водата не се задържа дълго в пъпа, в противен случай раната ще се намокри.

Важно! Течността се сварява предварително и се охлажда до оптималната температура (36-37 °). Можете да добавите калиев перманганат, но той не се отглежда в баня, а в буркан, така че неразтворените кристали да не попаднат върху тялото на бебето.

Когато щипка за падане пада от пъпа

Не във всеки перинатален център пъпната връв се затяга със специална скоба. Ако бебето се прибере с такава „украса“, майката трябва да знае, че щипката обикновено изчезва на 3-ия, понякога 5-ия ден. В някои случаи процесът може да отнеме една седмица - всичко зависи от физиологичните характеристики на трохите.

Интересно. Къде да се постави щипката, всяко семейство решава по свой начин. Малко хора го изхвърлят.

След като "крокодилът" падне, под него ще бъде намерена рана. Той не е толкова продължителен, колкото в стандартните случаи (с прашка), той е по-обилен в кръв. Обработката се извършва съгласно общите правила с малки корекции:

 • не трябва да използвате брилянтно зелено, по-добре е да го замените с хлорофилипт, който ускорява заздравяването;
 • раната трябва да се изсуши със стерилна салфетка;
 • в процеса не използвайте памучни тампони - те могат лесно да наранят раната.

Ако се използват разтвори, те се въвеждат в пъпа с пипета. За прилагане на дезинфекциращ мехлем е по-добре да вземете памучен тампон.

Лечението на пъпа е важна част от грижите за бебето. От това колко точно и правилно майката ще проведе хигиенната процедура зависи не само здравето на малкото дете, но и животът му.

Как да лекуваме пъпна рана при новородено дете у дома: алгоритъм от действия

Пъпната рана на новородено е едно от най-уязвимите места на бебето. С него трябва да се борави всеки ден, като го правиш правилно. Много майки обаче, особено тези, които са имали първото си дете, се страхуват дори да докоснат пъпа си. За да облекчите всички страхове, трябва да научите тънкостите на грижите за такова уязвимо място на детето си. Когато използвате правилното решение, следвайки определена техника и редовността на процедурата, няма да възникнат проблеми.

Как и с какво се лекува пъпа на новороденото в родилния дом?

След раждането пъпната връв на новороденото се връзва на два етапа:

 1. Монтаж на две стерилни хирургични скоби. Единият от тях се поставя на разстояние 10 см от пъпния пръстен, вторият - на разстояние 2 см от първия. Между две скоби пъпната връв се обработва с брилянтно зелено или йод (5% разтвор), след което се дисектира със стерилни ножици.
 2. Компресия на пъпната връв със специална телбод или фиксиране с копринена нишка на разстояние 3-10 мм от пъпния пръстен. Остатъкът се дисектира отново със стерилни ножици.

Освен това в родилния дом пъпната рана се гледа ежедневно, като се използва един от методите:

Домашни грижи

До пълното излекуване на пъпната рана на бебето е необходима специална хигиена. След изписването от болницата хигиенните процедури ще трябва да се извършват у дома сами. Създаването на пълна стерилност не се изисква. Голяма грешка е нежеланието на родителите да къпят детето си, докато раната не заздравее. Също така не можете да прилагате стерилна превръзка върху раната..

Колкото по-добре да се лекува пъпната рана?

Днес пъпната рана на новородено се препоръчва да се лекува както с традиционни лекарства, така и с нови методи. Много е важно използването както на тези, така и на другите да е било правилно и да се извършва по предназначение, в противен случай могат да се появят изгаряния и язви..

Традиционни средства за лечение на пъпа на новородено:

 1. 1% разтвор на хлорофилипт. Това е уникален препарат от естествен произход на основата на екстракт от евкалипт. Действието на лекарството е леко, болезнени усещания не възникват по време на употребата му. Това решение се бори със стрептококова инфекция.
 2. Банеоцин е лекарство под формата на прах (препоръчваме ви да прочетете: инструкции за използване на банеоцин на прах за новородени). Съставът съдържа антибактериални компоненти, които допринасят за активното изсушаване на раната, елиминирането на патогени и ускоряването на лечебния процес.
 3. Fukortsin е воден разтвор на алкохолна основа с антимикробен ефект. Отнася се до алергенни фармакологични агенти. Педиатрите го препоръчват при плачене на пъпни рани. Използвайте този разтвор след нанасяне на водороден прекис, като го изсушавате старателно веднъж на ден.
 4. Невен под формата на алкохолна тинктура. Използва се като аналог на брилянтно зелено след обработка с водороден прекис.

Забранено е използването на чист алкохол за лечение на раната, който може да провокира изгаряне и поява на язви по кожата. Възможно е да се използва разредена водка.

Зеленка за пъпа на бебето днес не се препоръчва от педиатрите. Когато се използва, върху кожата се образува тънък филм, който предотвратява бързото зарастване.

Копче с шнола

Специална щипка за дрехи, която притиска пъпа на новороденото, обикновено изчезва за 4-5 дни. Въпреки това може да продължи до 10 дни, което е съвсем нормално..

Преди щипката да падне, пъпът не трябва да се гледа по специален начин. Важно е да се спазват две основни правила - сухота и чистота. Не позволявайте на пъпа на бебето да влиза в контакт с мръсни или заразени неща и предмети. Дрехите трябва да се гладят. Достъпът на чист въздух до пъпа на бебето е важен. Ако изброените условия са изпълнени, прищепката ще падне по-бързо..

Алгоритъм за лечение на пъп с щипка:

 • измийте ръцете си, вземете водороден прекис и го излейте върху областта на кожата под щипката (самата щипка може също да бъде обработена с водороден прекис);
 • изчакайте около 30 секунди, докато кората омекне (пероксидът трябва да спре да съска);
 • с вата отстранете омекотените корички около пъпната връв;
 • Подсушете почистения пъпни пръстен с памучен тампон и смажете с хлорофилипт, поръсете с банеоцин или използвайте друг препоръчан агент (препоръчително е лекарството да не попадне в съседните области на кожата) (препоръчваме да прочетете: как се обработва пъпа на новородено с хлорофилипт?).

Когато работите вкъщи, можете безопасно да докоснете щипката, но, разбира се, не можете да я дърпате твърде много. В точното време щипката сама отпада без никакъв дискомфорт за бебето. След като пъпният пъп отпадне, на негово място може да останат няколко капки кръв - това е нормално. За повече информация как да боравите с пъпа на новородено по препоръка на д-р Комаровски, вижте видеото по-долу.

Пелена и пъпа

Както беше отбелязано по-горе, за да може пъпът да заздравее по-добре, трябва да има въздух за раната. Поради тази причина бебето трябва да облече памперса по такъв начин, че ръбът му да не покрива и да не наранява раната на пъпа..

Някои производители на пелени вече са взели предвид това правило и произвеждат памперси със специални изрези за пъпа. Въпреки това, много малки бебета се раждат с такъв изрез на пелената, разположена над талията. В такава ситуация горният ръб на пелената трябва да бъде сгънат назад. Това правило е подходящо за всички памперси и особено за тези, които нямат изрез на пъпа..

Също толкова важно е да смените пелената на бебето своевременно, така че урината да не попадне в раната. Ако това все пак се е случило, трябва, когато сменяте памперса, да вземете памучен тампон, навлажнен с алкохол и да намажете раната с него..

Къпане и пъпа

Възможно е и дори е необходимо да се къпе дете с незараснала пъпна рана. Просто трябва да изчакате пъпа да падне.

Обикновено за първи път бебе се къпе в родилния дом, където млада майка може да наблюдава този процес. Не е страшно, ако водата попадне в раната, това само ще допринесе за по-добро отделяне на корите.

Основни правила за къпане:

 • задължително предварително кипене на вода за къпане;
 • съвременните лекари не препоръчват добавянето на калиев перманганат към водата, тъй като силно изсушава кожата;
 • къпането трябва да предшества лечението на пъпа съгласно правилата, описани по-горе.

Излекувана пъпна рана на новородено

След излекуване пъпната рана на новороденото не трябва да продължава да се маже. Колко дълго и колко често трябва да се лекува пъпа на бебето? Кога заздравява напълно? Ако процесът на възстановяване протича нормално, ежедневната еднократна грижа за пъпната рана е достатъчна. Ако се появят капчици кръв, лечението трябва да се извършва по-често - до три пъти на ден..

В случай на правилна и редовна грижа, пъпната рана трябва да бъде излекувана не по-късно от три седмици. Ако това не се случи, трябва да се консултирате с лекар.

Признаци на инфекция на пъпна рана

Прекалено дългият период на епителизация на пъпната рана може да е сигнал за нейната инфекция. В такава ситуация ще помогне лекар, който въз основа на преглед ще определи причината, поради която раната не зараства, и ще предпише необходимите средства.

Често срещано явление при бебетата е плачът на пъпа. Това определение се използва за пъпната рана, в която постоянно се натрупва гной, което е признак на инфекция..

Други неприятни симптоми, при които се изисква консултация с педиатър:

 • хиперемия, сърбеж в областта на пъпа;
 • подуване, възпаление;
 • изразена влага на кожата;
 • гнойно отделяне;
 • систематично зацапване;
 • изразена нехарактерна миризма от пъпа.

Ако пъпната област загнои, продължи да се мокри въпреки трикратното лечение, важно е да не се прегрява детето, опитайте се да избегнете изпотяване. Предпоставка е създаването на сух микроклимат в стаята, в която бебето прекарва по-голямата част от времето.

Има случаи, когато след излекуването пъпът на бебето стърчи. Ако няма други неприятни признаци, това проявление не е опасно, но е по-добре в такава ситуация да се консултирате с лекар..

Самолечението на дете е много опасно. Ако няма ефект от стандартните мерки за грижи, трябва да посетите лекар навреме. Само специалист ще препоръча най-подходящото лекарство и продължителността на процедурите за конкретен случай. Неспазването на хигиенните правила е изпълнено с опасни последици за бебето..