Новороденото бебе е много уязвимо, нежната му кожа е истински вход за инфекция. За да може бебето да расте здраво и силно, родителите трябва да обръщат голямо внимание на хигиената. Една от най-важните ежедневни хигиенни мерки е третирането на кожни гънки, което всяко бебе има..

Децата в първата си година от живота имат много гънки по кожата си

Проблемни петна по кожата на дете

Не всички млади родители знаят как да се справят с гънките при новородено. Има много ефективни средства за защита. На първо място, следните области се нуждаят от обработка:

 • Подмишници;
 • В областта на слабините;
 • Областта на седалището;
 • Всякакви области, които показват зачервяване.

Правилните тоалетни гънки допринасят много за здравето и настроението на малкото дете. При новородените лечението на гънки е много важно..

Причини за кожни проблеми

Бебетата през първата година от живота са изложени на риск от развитие на различни кожни проблеми, тъй като на тази възраст те все още нямат перфектна имунна система и всяко замърсяване може да доведе до инфекция. Най-честите причини за кожни проблеми при бебета под една година са:

 • Неправилни хигиенни мерки;
 • Неспазване на правилата за ежедневна хигиена;
 • Липса на знания на родителите как да се намажат гънките при новороденото;
 • Неправилно хранене на детето и наличие на голям брой алергени в ежедневната му храна;
 • Постоянно носене от бебето на синтетични дрехи;
 • Рядка смяна на спално бельо в бебешко легло.

Също така педиатрите казват, че бебетата много често имат проблеми поради неподходящи памперси за еднократна употреба. Пелените трябва да пасват добре; необходимо е да ги сменяте, тъй като се замърсяват, но поне 8-10 пъти на ден. От време на време е необходимо да се даде възможност на бебето да бъде малко без пелена, въздушните бани са най-добрият начин за предотвратяване на обрив от пелена и всякакви други кожни заболявания. Също така е важно средство за втвърдяване на бебето. Въздушните бани е най-добре да се правят преди къпане, когато детето е активно будно. Приблизителната продължителност на процедурата е поне половин час. През лятото, през периода на будност, можете да замените памперсите с памперси за еднократна употреба.

Съюзниците, склонни към алергии, често страдат от обрив на пелена

Интересно. При деца до първата година от живота често кожните проблеми възникват поради разнообразни алергични реакции и индивидуална непоносимост към определени хранителни компоненти. В този случай кърмещата майка трябва да преразгледа диетата си. Ако детето е изкуствено хранено, трябва да смените млечната формула на хипоалергенна.

Защо да се справяте с гънките

Родителите често не знаят как да намажат гънките при новородено и защо изобщо трябва да се прави. Важността на тази ежедневна хигиенна рутина обаче не може да бъде подценявана. Необходимо е да се обработят проблемните области, за да:

 • Избягвайте обрива от пелени;
 • Предотвратяват изсушаването на нежната бебешка кожа;
 • Забележете навреме появата на алергична реакция или някакво дразнене;
 • Почистете кожата на бебето от мръсотия и пот.

Обикновено кърмените или хранени с бутилки бебета понасят добре тази процедура..

Обрив от памперс

Ако имате обрив от пелени, можете да се консултирате с педиатър. Той ще ви каже как да смажете гънките при новородени, когато възникне този проблем. Обривът от пелена обикновено се появява, ако кожата не диша дълго време (например бебето не е сменяло памперса дълго време). Това води до зачервяване на кожните гънки и кара бебето да се чувства много неудобно..

Пресушаване

През зимата и есента, когато батериите за парно отопление работят у дома, въздухът в градските апартаменти е много сух. Това води до изсушаване на кожата на бебето. Сухата кожа може да се напука и различни инфекции могат лесно да проникнат в тялото чрез микропукнатини. Третирането на гънки с овлажнител ще помогне бързо да се справите с този проблем и да подобрите защитните функции на бебешката кожа. Разнообразни масла и кремове, предназначени за бебета през първата година от живота, могат да се използват като овлажнители..

Овлажнителите ще ви спестят от изсъхване

Как можете да смажете гънките

Можете да използвате разнообразна козметика, за да завършите ежедневната си тоалетна, например:

 • Овлажняващи масла;
 • Прахове;
 • Кремове.

При новородените обработката на съединителите няма да отнеме много време, ако всичко се прави според правилата. Всеки инструмент трябва да се използва в строго съответствие с инструкциите, приложени към него. Категорично е забранено използването на козметика, предназначена за деца над една година - не е подходяща за деликатната кожа на бебетата.

Масло

Родителите и педиатрите често спорят за това с кое масло да изтриете гънките на новороденото. В продажба има много продукти, които са различни по цена и състав. Естествените масла на основата на растителни компоненти създават тънък защитен филм върху детската кожа, предпазвайки я от проникването на опасни патогени.

Ако родителите не знаят как да избършат гънките за новородено, можете да изберете добър стар бебешки крем. Има добър овлажняващ ефект и предпазва уязвимите зони от изсушаване, дразнене, зачервяване. Не бива да купувате скъпи кремове, защото в действието си всички те са подобни на домашния "Детски".

Прах

На въпрос как да се лекува кожата на новородено, много педиатри отговарят, че най-доброто средство е талкът на прах. Той абсорбира добре влагата, търкаляйки се на бучки и не предизвиква алергични реакции. Този продукт е подходящ за ежедневна употреба. Можете да нанасяте праха няколко пъти на ден, с всяка смяна на пелена за еднократна употреба.

Прахът трябва да бъде избран без аромати или изкуствени аромати. Тези компоненти в състава значително увеличават цената на козметиката и могат да причинят тежки алергични реакции при бебето. Бучките прах, останали върху кожата на бебето, трябва да бъдат внимателно отстранени със салфетка, така че да не причиняват неприятни усещания на детето.

Как да се справим с бръчките след плуване

Според Комаровски, дете под една година трябва да се къпе ежедневно. След къпане се изисква тоалетна кожа, включително перинеума и задните части. Детето се извежда от банята, избърсва се и внимателно се изследва кожата. Гънките се попиват внимателно и се обработват с всеки подходящ продукт..

След банята е достатъчно да намокрите бебето с кърпа, не е необходимо да търкате много

Всяко бебешко масло може да се използва за лечение на кожата. Добри резултати се получават с бебешкото масло на Джонсън. След хигиенната процедура същият продукт може да се използва за масаж.

На въпроса по-добре е да се мажат гънките при новородени, бабите често отговарят, че има много народни средства за лечение на кожата, без да се използват промишлени препарати. Всички народни средства обаче трябва да се използват само след консултация с педиатър. Не трябва да приемате варено растително масло за хигиенни процедури, тъй като то е нестерилно и няма благоприятен ефект върху кожата.

Как правилно да избършете гънките при новородени

Необходимо е правилно да се извършват хигиенни процедури и грижи за бебето. Гънките леко ще се намокрят, най-важното е да не ги търкате, за да не предизвикате дразнене. В края излишният козметичен продукт се отстранява със салфетка или памучен тампон..

Област на слабините

Гънките в слабините се изглаждат внимателно, след което внимателно се попиват с малко количество сметана или масло. След това бебето трябва да остане малко без пелена за еднократна употреба - вземете въздушна баня.

Внимание! Наложително е да се инспектира слабинната област на момчетата и момичетата след всяка смяна на пелена за еднократна употреба. В тази област обривът от пелени е особено често срещан, тъй като кожата под пелената може да се изпоти много..

За да извършите тоалетната на цервикалните гънки, трябва внимателно да повдигнете брадичката на бебето и да разтриете кожата там, където е набръчкана. Ако бебето е упорито и не иска да повдига главата, можете да го направите заедно: един човек внимателно държи главата на бебето, а вторият обработва всяка кожна гънка и почиства врата.

Други

Всички други проблемни зони се избърсват внимателно с памучен тампон, навлажнен с продукта. Прахът се изсипва внимателно от епруветката, като се разпределя върху повърхността на кожата на равномерен, равномерен слой. Излишъкът след смазване е премахнат (не е необходимо да се избърсва с кърпа), детето се облича с нови чисти дрехи (или се повива).

Лечението след изписване от болницата трябва да се извършва ежедневно, сутрин и вечер, както и след всяка смяна на пелена при бебе. Ако не пренебрегвате тези елементарни правила, можете да избегнете сериозни кожни заболявания: екзема, обрив от пелена, дразнене. За преработка е необходимо да се избират само тези продукти, които са предназначени за деца от първата година от живота - те не съдържат консерванти и други вредни вещества, които често присъстват в козметиката за възрастни.

Лечение на гънки при новородено бебе (какво да използвам)

Чувствителната, лесно уязвима кожа на новороденото изисква особено внимателна, систематична грижа. Изплюването през деня, млякото, което тече зад врата, естествено отделяне, триене, прилепнали вили провокират възпаление и обрив на пелена в областта на кожните гънки, понякога много болезнени. Те често причиняват безпокойство и плач на трохи. За да се избегне това, е важно мама да се научи как да се грижи за кожата и да борави с гънките на бебето..

Обработка на бръчки

За да поддържате кожата на бебето здрава, трябва да го къпете ежедневно, а при горещо време можете да правите това два пъти на ден. Когато къпете новородено, не трябва да злоупотребявате със сапун (оптимално е да го използвате веднъж седмично). По-добре заменете бебешкия сапун с по-меки препарати.

След като се изкъпете, попийте тялото на трохите с мека кърпа или пелена, като същевременно избягвате триенето, което може да увреди кожата. След това изследвайте всички бръчки за раздразнения, обрив от пелени, алергични реакции, остатъци от прах и масла. Разгледайте гънките на врата като най-уязвимото място, обърнете внимание на мястото зад ушите, дланите, пръстите, лакътните гънки, подмишниците, краката, ингвиналните, глутеалните гънки и гениталиите на новороденото - там често се появява зачервяване.

Това се прави най-добре не само след вечерно плуване, но и сутрин..

След прегледа е необходимо да се обработят гънките на новороденото, което може да се направи по различни начини:

 • Гънките се поръсват с бебешка пудра или, както правеха нашите предци, нишесте.
 • Смазани със специално масло, продавано в детски магазини и аптеки. Подходящо е и варено растително масло или вазелиново масло;
 • Много профилактично използват бебешки крем.

Как изглеждат бебешките гънки (Снимка)

Трябва да се даде предимство на това, което е по-подходящо за конкретен проблем. Например, ако кожата на бебето е суха, ще ви трябва масло, за да я овлажните, а ако гънките се намокрят, по-добре е да ги поръсите и изсушите. Не си струва да се използват едновременно масло и прах едновременно, това може да провокира възпалителен процес, тъй като при смесването им се образуват бучки, които допринасят за обрив на пелена и дразнене.

 1. За да се третират гънките на новородено с масло, е необходимо да се навлажни памучен тампон и да се смазват последователно отгоре надолу. Обърнете специално внимание на врата, подмишниците и слабините на бебето.
 2. За дълбоки кожни гънки е най-добре да използвате бебешка пудра, маслото в този случай може да допринесе за появата на обрив от пелена.
 3. Кремът се използва, когато детето има изразена суха кожа, но за да се избегне обрив от пелена, не се препоръчва да се мажат гънките директно. Крем и масло не трябва да се прилагат директно върху кожата на бебето, тъй като големи количества от него могат да създадат филм на повърхността на тялото и да повлияят негативно на състоянието му. Мама трябва първо да нанесе малко крем върху ръцете си, да разпредели между дланите и след това да обработи гънките.

Въздушните бани са от съществено значение за здравето на кожата на новороденото. Не бързайте да обличате бебето веднага след къпане и обработка на кожата, дайте му време да легне без дрехи и пелена.

Каква е причината за кожните проблеми на бебето?

Най-честите причини за кожни проблеми са:

 • груб плат, от който са пришити детски дрехи или спално бельо, причиняват ожулвания по кожата;
 • бебето беше дълго време с мокра пелена;
 • гънките след къпане са слабо изсъхнали;
 • детето е много топло облечено на разходка, в резултат на това редовно се изпотява, това причинява бодлива топлина;
 • материалът, от който е направена пелената, провокира алергични реакции.

Какви проблеми могат да възникнат върху кожата на бебетата?

Масло, пудра и бебешки крем се използват за предотвратяване на кожни заболявания на новороденото, ако се появят, те трябва да бъдат лекувани с други средства.

Най-често бебето се тревожи за:

 • Бодливата топлина е малък обрив по тялото. Причината е прегряване. Можете да се борите с него, като осигурите на бебето необходимия температурен режим в стаята, като използвате дрехи строго според сезона;
 • Обрив от пелени - изразено зачервяване на кожата (най-често в седалището, слабините и подмишниците). Причината е несъхнала кожа след къпане, продължителен престой във влажна среда. Начинът за премахването му са въздушни бани, намаляващи времето за използване на пелена и изсушаване на кожата със специални средства. Можете да третирате проблемните зони с мехлем Bepanten, цинков мехлем, Desitin. Ако горните мерки не помогнат, тогава сушилня с талк и цинков оксид ще ви бъде полезна. Както е предписано от лекаря, се извършва ултравиолетово облъчване на проблемни зони;
 • Гъбични кожни лезии - проявяват се в трайно огнеупорен обрив на пелена. В този случай се препоръчва консултация с лекар;
 • Пиодермия - малки повърхностни абсцеси, причинителят на които е стафилокок и стрептокок. За адекватно лечение е необходима консултация със специалист;
 • Алергичен дерматит - проявява се под формата на пилинг, червени петна, обрив. Това заболяване е свързано с незрялостта на имунната и ензимната системи на новороденото. За лечение трябва да се свържете с алерголог.

Системната грижа и внимателното третиране на гънките на бебето помага да се предотвратят заболявания на деликатната кожа на новороденото. Известно е, че здравословните проблеми на детето, включително кожните проблеми, са по-лесни за предотвратяване, отколкото за лечение.

Обрив от пелени при бебета и как да се справим с тях

Кожата на бебетата е изключително нежна. Ето защо всяко отрицателно въздействие върху нея, било то триене или прегряване, причинява обрив на пелена при новородени. Какво е това, колко сериозно е такова състояние и как да се лекува - това е нашата статия.

Обрив от пелена: "изглед отгоре"

Обривът от пелена при новородено се характеризира с възпаление на кожата, провокирано от активността на определени видове бактерии и гъбички. Любимите им места са влажни и топли части на тялото, кожни гънки, които бебето има в изобилие..

Механизмът на появата на обрив от памперс е прост: когато при висока влажност (детето се изпотява, лежи в мокра пелена и т.н.) кожата се трие една в друга или срещу дрехи, пелени, възниква първично дразнене. Кожата се зачервява и тъй като някои от тези области произвеждат пот и урина, това създава идеална среда за размножаване на бактерии. Следователно струпеи, язви и силно зачервяване могат да се образуват много бързо, което причинява голям дискомфорт на детето..

Локализационни места

Най-често срещаните места, при които се появява обрив от пелена при новородени, са гънки в долната част, слабините, корема, шията, подмишницата и зад ушите..

Областта между краката страда най-много. Той остава в среда с висока влажност и по-малък достъп на въздух по-дълго от другите части на тялото. Освен това изпражненията, които попадат върху вече раздразнена кожа, влошават картината. Така че този обрив на пелена изглежда много болезнен.

Причини за възникване

 1. Прегряване. Детето прегрява и следователно се изпотява поради две причини: ако стаята е прекалено топла или ако носи няколко слоя дрехи.
 2. Нарушаване на правилата за грижа за бебе. Обрив от пелена при новородени не може да бъде избегнат, ако бебето рядко се измива или пелената се сменя своевременно.
 3. Пелени. Обикновено памперсът не е причина за обрив на пелена, ако е с високо качество, попива добре и е оразмерен така, че да няма триене на ластиците по краката. Ако памперсът не се сменя на всеки 4 часа, дъното е в някаква оранжерия, корозирала от соли на пикочната киселина.
 4. Екскрети. Дори ако бебето се къпе редовно, самите изпражнения, дори за кратко време в контакт с кожата, могат да предизвикат дразнене. Това се дължи на пикочната киселина. И ако към него се присъединят бактерии от изпражненията и за известно време те си взаимодействат, обривът от пелени се разпространява експоненциално, да не говорим за състоянието с диария.
 5. Облекло с лошо качество. Дрехите за бебета са изработени от меки естествени материали с шевовете навън. Здравото и синтетично облекло ще разтрива и няма въздух, създавайки парников ефект, особено в горещите дни.

Най-често обривът от пелени се появява при малки деца, които наддават добре, защото имат красиви и дълбоки гънки по тялото, което означава, че такива места се потят повече от обикновено. Също така, обривът от пелена е проблем на онези деца, на които е предписано да носят всякакви коригиращи устройства. Те включват носене на стремена за дисплазия на тазобедрената става и други подложки, протези, ортези и др..

До известна степен алергиите и непоносимостта към определени храни могат да провокират появата на обрив от пелена. Децата, родени в горещ климат, са по-податливи на дразнене на кожата.

Степени на поражение

Има три степени на увреждане.

 • I степен - кожата става червена, но остава непокътната.
 • II степен - кожата става яркочервена, възпалена, на места се виждат пукнатини и ерозия.
 • III степен води до улцеративни лезии, появяват се пустули, което показва инфекция. По тялото има плачещи петна, евентуално обелване на епидермиса. Детето е изключително неспокойно, защото кожата сърби, боли, бебето има желание да го надраска.

Как да се лекува

Лечението на обрив от пелена от първа степен е лесно. Основен принцип: изсушете и омекотете кожата. Следователно в началния етап е достатъчен изсушаващ мехлем, например цинк или Bepanten, и превантивни мерки под формата на вземане на въздушни бани, къпане в билки, редовно измиване и т.н..

Но ако обривът от пелена продължава, се препоръчва да не се самолекувате, а да се консултирате с лекар. Заедно с лекаря ще бъде възможно да се разработи интегриран подход към заболяването, като се използват лекарства, които ускоряват лечебния процес и имат бактерициден ефект.

Лекарства

Основното изискване за лечебните мехлеми е те да не са мазни. Защо така? Факт е, че твърде мазните мехлеми образуват филм след нанасяне върху областта на тялото, тъй като тяхната цел е максималният дългосрочен ефект на лекарството. Но в този случай те само ще попречат на лечебния процес. Затова използвайте доказани лекарства, специално формулирани за лечение на обрив от пелени..

Кремове и мехлеми

Деситин е отлично средство на базата на цинк за обрив от пелени. Той е одобрен за употреба както от възрастни, така и от деца. Засегнатото място се измива и подсушава (кожата се попива с кърпа). Мехлемът се прилага три пъти на ден. Той обаче е подходящ само за началните стадии на заболяването или за профилактика. Ако кожата е заразена, мехлемът не може да се използва..

Добрият стар цинков мехлем също помага за премахване на възпалението. Несъмненото ценово предимство го прави толкова актуален, колкото и преди десетилетия, когато беше единственият представител на мехлем на цинкова основа..

Bepanten се предлага в няколко форми: крем, мехлем и лосион. Основната активна съставка е декспантенол или провитамин Впет, в същото време овлажнява кожата и ускорява процеса на регенерация. За лечение на обрив от пелени е за предпочитане да изберете форма на мехлем, тъй като тя "остава" по-дълго върху кожата, като същевременно запазва терапевтичния ефект. Полезно е да имате бепантен плюс в аптечката, който освен декспантенол съдържа и втори компонент - антисептикът хлорхексидин. Този крем може да се използва за лечение на заразени области..

Банеоцинът е антимикробно средство, което съдържа два антибиотика: бацитрацин и неомицин. Предлага се под формата на мехлем и прах. Много ефективно лекарство, когато има силно зачервяване и изтичане, обривът от пелена е заразен, но поради сериозния състав на лекарството се предписва само от лекар, ако има индикация за това. Прахът се използва при деца от раждането. Мехлем - по преценка на лекаря, след претегляне на възможните ползи и рискове.

Масла и говорители

Незаменимо лекарство при лечението на обрив от пелена е маслото от морски зърнастец. Омекотява и лекува кожата. Нанесете след смяна на памперса или след къпане върху чиста и суха кожа. Под мишниците, в областта на слабините и на местата на гънки, можете просто да намажете с масло. Ако има зачервяване на ръцете, шията или краката, правете лосиони. Други масла също се използват като превантивна мярка: маслини, слънчоглед, вазелин.

Фукорцин. Лекарството се използва според указанията на лекар. Разтворът има противогъбичен и антибактериален ефект, прилага се външно върху ерозирала кожа с памучен тампон или памучен тампон.

Предотвратяване

Превантивните мерки са насочени към поддържане на бебето "сухо и удобно". Те са познати на всички майки, защото те са в основата на здравословните грижи за новороденото. Нека си припомним за тях:

 1. Оптимални климатични условия у дома. Тоест температурата в стаята на бебето не трябва да надвишава 22 o C, а ако е 18-20 o C, като цяло е прекрасна. Опитайте се да поддържате влажността на 65-70%.
 2. Къпането трябва да бъде ежедневно. За профилактика 2 пъти седмично организирайте процедури за баня с отвари от лайка, невен, бял равнец, низ.
 3. Редовното миене играе важна роля за поддържане на интимна хигиена. Не забравяйте, че момчетата не се мият като момичета..
 4. Колкото по-често се организират въздушни бани за бебето, толкова по-здрава ще бъде кожата му, а тялото ще се втвърди и имунната система ще се засили.
 5. Дрехите от естествени тъкани, както и специалните хипоалергенни препарати за пране, ще сведат до минимум риска от алергии. Това е важно, тъй като е по-трудно да се лекуват едновременно две заболявания, алергии и обрив на пелена.

Така че, обривът от пелена при кърмачета не принадлежи към категорията на ужасните заболявания. Те възникват рано или късно при почти всяко бебе. Но колко дълго те продължават и до каква степен ще бъде засегната кожата зависи до голяма степен от усилията на родителите и желанието да се помогне на детето им. Не е трудно да се премахне дразненето на кожата, най-важното е да реагирате бързо и да започнете лечението навреме. И не забравяйте да потърсите помощ от специалисти, тя никога няма да бъде излишна.

Хигиена на новородените

Дойде дългоочакваният момент. Вие и вашето дете най-накрая се изписват у дома от болницата. Докато бяхте в болницата, персоналът на отделението ви помагаше в грижите за вашето бебе и всичко изглеждаше ясно и разбираемо. Но когато сте у дома, сами с бебето си, всичко изглежда много по-сложно. За да не се объркате, нека отново да поговорим за хигиената на новороденото..

Как да се грижим за пъпна рана

Защо и защо? Пъпната връв обикновено изчезва на 3-5-ия ден от живота на детето. На негово място е така наречената „пъпна рана“, която заздравява до 10-14 дни от живота. За да се ускори процесът на зарастване и да се предотврати навлизането на инфекция в раната, тя трябва да се гледа ежедневно. По-удобно е да се борави с пъпната рана след къпане на детето. Изобщо не е трудно, можете да се справите!

И така, ще ви трябват: стерилни памучни тампони, 3% разтвор на водороден прекис, салицилов алкохол.

 • Първо трябва да: премахнете пръстените, часовниците от ръцете си, измийте старателно ръцете си.
 • Развийте бебето, измийте го, ако е необходимо и го сложете на масата за повиване.
 • С палеца и показалеца на лявата ръка разтворете краищата на пъпния пръстен (с показалеца издърпайте кожата над пъпа нагоре към гърдите, а с палеца - кожата под пъпа надолу).
 • Сега вземете бутилка пероксид в дясната си ръка и капнете 1-2 капки директно върху пъпната рана. Изчакайте 20-30 секунди, докато пероксидът изгасне и се разпени - той отмива мъртвите кори, почиствайки раната. Продължавайки да държите кожата в областта на пъпа с лявата си ръка, вземете стерилен памучен тампон с дясната си ръка и изсушете пъпната рана с нежни попивателни движения. Не е необходимо да се опитвате да премахнете онези корички, които не са се отделили сами - времето им още не е дошло. Може би те ще изчезнат утре или след ден.
 • Вземете друг памучен тампон, потопете го в салицилов алкохол, отново разделете краищата на пъпния пръстен. Внимателно, но старателно попийте пъпната рана с пръчка и след това с кръгови движения разтрийте кожата около пъпа..
 • Оставете алкохола да изсъхне за няколко секунди
 • Това е всичко. Можете да сложите памперс на бебето и да го повиете.

Как да се измие новородено бебе

Защо и защо? Кожата на бебетата е много по-мека от тази на възрастните, дразненето и обривът от пелени се появяват много лесно, така че трябва да измивате детето всеки път, след като е имало стол. Освен това поддържането на кожата чиста помага да се развият първите умения за подреждане на бебето..

Ако сте извън къщата, можете да използвате специални бебешки кърпички вместо да се измивате, но не бива да замествате напълно измиването с толкова опростено третиране на кожата.

Малък трик. Бебетата обикновено имат навика да изпразват червата си след или по време на всяко хранене. От това следва, че измиването преди хранене е неблагодарна задача..

 • Първата стъпка е да запретнете ръкави, да свалите пръстени и часовници от ръцете си, да регулирате температурата и налягането на течащата вода. Пригответе тънка пелена, за да изсушите кожата си след измиване. Много е удобно просто да го закачите на рамото си, винаги ще бъде под ръка.
 • Развийте бебето си, свалете пелената.
 • По-удобно е да държите детето с лявата ръка, а да го миете с дясната.
 • Момчето се държи с лицето надолу, когато се мие. Дръжте бебето така, че гърдите му да лежат върху предмишницата ви, като пръстите на лявата ви ръка го държат за рамото. Колкото и да е странно, но висящо в това положение, бебето не изпитва и най-малко неудобство..
 • Момичето трябва да се мие само отпред назад, за да не замърси гениталиите. Поставете детето с гръб на предмишницата на ръката си, така че главата да е на лакътя, а с пръсти ще държите лявото й бедро. Тази позиция ви позволява сигурно да държите бебето и вие оставяте пълна „свобода на действие“.
 • Измийте бебето си, като изтеглите вода в дланта на ръката си, като използвате леки движения отгоре надолу, като внимателно отстранявате мръсотията от кожата. Особено важно е да изплакнете всички гънки на кожата, където мръсотията може да се натрупа и да предизвика дразнене. Не използвайте сапун, освен ако не е абсолютно необходимо, измиването със сапун веднъж седмично е достатъчно.
 • Когато измивате момиче, няма нужда да "търкате" гениталиите, тъй като лигавицата е много деликатна. Освен това, прекалено силно измиване премахва защитната смазка, която предпазва гениталиите от навлизането на патогенни микроби..
 • Изсушете кожата на бебето след измиване. Първо поставете памперса върху долната част на бебето и го прехвърлете на масата за повиване. След това старателно попийте гениталиите, слабините, глутеалните и подколенните гънки.
 • Ако е необходимо (ако се появи дразнене), третирайте кожните гънки с малко бебешко олио.
 • Вашето бебе отново е доволно от живота. Сега би било добре да "проветрите дупето" за 5-10 минути, преди да сложите нова пелена.

Къпане на новородено

Защо и защо? Къпане на новородено (хигиенна вана) се извършва за всички здрави деца, след като пъпната утайка отпадне. Преди заздравяването на пъпната рана се препоръчва да се къпе бебето в преварена вода или в течаща вода, но трябва да добавите разтвор на калиев перманганат (калиев перманганат) към него.

Докато бебето навърши шест месеца, препоръчително е да го къпете ежедневно, през втората половина от живота можете да го правите през ден. Като правило децата наистина обичат да плуват, защото преди раждането водата е била тяхната родна стихия. Във водата мускулите се отпускат, детето е удобно и спокойно. Продължителността на къпането през първата година от живота е 5-10 минути. Измиването със сапун се извършва не повече от веднъж седмично. Препоръчително е да се къпе детето не по-рано от час след хранене, най-добре - 10-15 минути преди вечерно хранене.

По-удобно е да се къпе новородено бебе заедно, най-често татко се призовава на асистенти, а в много семейства къпането на бебето е само "почетна мисия" на татко. Големи и надеждни мъжки ръце с удивителна нежност държат мъничкото тяло на бебето, което допринася за раждането и развитието на близък контакт между детето и бащата, който в тези моменти се чувства много необходим. Но ако трябва да се справите без асистент - не се притеснявайте, ще се справите сами..

Важно! Ако бебето е зле, има треска или признаци на дразнене на кожата, по-добре е да отложите къпането до консултация с педиатър.

Ще ви трябват: бебешка вана, кана с топла вода за изплакване на бебето, специален термометър за вода, бебешки сапун, хавлиена ръкавица, голяма хавлиена кърпа, пелена, бебешко олио, пеленачка с подготвени дрехи за бебето, памучни тампони със спирки или памучни тампони.

Ако пъпната рана все още не е заздравяла, пригответе два контейнера със студена и гореща преварена вода или разтвор на калиев перманганат, който да добавите към течаща вода. Разтвор на калиев перманганат трябва да се добавя към водата „капка по капка“, докато водата придобие леко розов цвят. Преди да използвате калиев перманганат, уверете се, че кристалите са напълно разтворени, тъй като попадането на кристал на калиев перманганат върху кожата може да причини изгаряния.

Температурата на въздуха в стаята по време на къпане на детето трябва да бъде 22-24 градуса. Можете да къпете бебето си в банята, ако е достатъчно просторна, или в кухнята.

 • На първо място, трябва да подготвите банята - измийте я с четка и сапун и изплакнете с вряща вода. Поставете ваната в стабилно, удобно положение и я напълнете до 1/2 с вода. Първо налейте студена, а след това гореща вода, за да избегнете образуването на пара. Сега трябва да потопите термометъра във вода. Температурата на водата във ваната трябва да бъде 37-37,5 градуса. Възможно е да измервате температурата на водата с лакът само ако имате достатъчно опит, термометърът винаги е по-надежден.
 • На масата за преобличане сложете дрехите за бебето, отгоре сложете кърпа и сложете върху нея пелена за сушене. Пелената обаче може да бъде поставена близо до ваната, за да ви улесни да я вземете..
 • Съблечете детето, ако е необходимо, измийте. Вземете бебето, така че главата да лежи върху предмишницата на лявата ви ръка, и с пръсти задръжте лявата раменна става на детето (палецът обгръща рамото отгоре, останалите пръсти се поставят в подмишницата). Подкрепете седалището и краката на бебето с дясната си ръка.
 • Потопете бавно бебето във ваната: първо седалището, след това краката и торса. С лявата си ръка продължете да поддържате главата на бебето, като дясната ви ръка е свободна за измиване. Нивото на водата трябва да достигне подмишниците на бебето.
 • Махайте детето по водата напред-назад, наляво и надясно. Движенията ви трябва да са плавни, неприбързани. Усмихвайте се на детето, говорете с него нежно.
 • Ако трябва да се измие детето със сапун, тогава "ръкавицата" се поставя от дясната ръка. Напенете тялото си с нежни кръгови движения и незабавно изплакнете сапунените зони. Първо измийте главата си от челото до задната част на главата, след това врата, ръцете, гърдите, оживените крака. Изплакнете обилно кожните гънки. Измийте си дупето и гениталиите последно..
 • Повдигнете бебето с главата надолу от водата. Изплакнете тялото си и измийте лицето на бебето с вода от кана. Покрийте бебето с пелена, поставете го на масата за повиване, подсушете кожата с нежни попивателни движения.
 • Изсушете ушите със запушалки с памучни тампони или памучни тампони.
 • Смажете гънките на кожата с бебешко олио. Третирайте пъпната рана, ако е необходимо.
 • Повийте или облечете бебето си.

Сега би било хубаво бебето ви да яде и да спи, за да почувства пълно щастие.

Сутрешна тоалетна за новородено

Защо и защо? Всички знаем, че „чистотата е гаранция за здраве“, така че всеки ден се мием, мием зъбите си, взимаме душ или вана. Без тези обичайни хигиенни процедури човек не се чувства комфортно. За новороденото бебе ежедневната грижа за кожата е много по-важна, отколкото за възрастен, освен това първите умения за чистота започват да се формират несъзнателно още в толкова ранна възраст..

Ежедневната тоалетна на бебето се състои от измиване, третиране на очите, носа, кожните гънки. Докато пъпният рак излекува, той също трябва да се обработва ежедневно. Необходимо е да се измие детето след нощен сън и през деня, когато детето е изхождало. Предсърдията се обработват при необходимост в случай на замърсяване и се изсушават след всяко къпане. Ноктите на бебетата се подрязват, докато растат.

Ще ви трябват: памучни тампони (козметични тампони), памучна вата за приготвяне на бичури, бебешко олио или вазелин, контейнер с топла преварена водка, контейнер за използвани материали, ножици със заоблени краища, памучни пъпки със ограничители, комплект за лечение на пъпна рана.

 • Първо трябва да премахнете пръстените, часовниците от ръцете си и да измиете ръцете си. Пригответе всичко необходимо: отворете бутилка масло,
 • измийте резервоара за вода със сапун, попарете с вряща вода, залейте с топла преварена вода,
 • усучете от малки парченца памучни бичури за носа с дължина около 3 см и диаметър 2-3 мм,
 • подгответе комплекта за лечение на пъпна рана.

Сега, когато имате всичко под ръка, нека се захващаме за работа!

Измиване и грижа за очите

Измиването на новородено бебе се извършва с топла преварена вода с помощта на памучни тампони. Деца над 3 месеца могат да се измиват с течаща вода.

Вземете памучен тампон, навлажнете с вода, стиснете леко (така че да не тече). Избършете лицето на бебето в следната последователност: челото, бузите и най-накрая областта около устата. Изхвърлете този диск на боклука.

След това третирайте очите с памучни тампони, навлажнени с топла преварена вода, отделно за всяко око, от външния ъгъл на окото до вътрешния.

Вземете сух памучен тампон и изсушете лицето на детето в същата последователност.

Грижа за носните проходи

Носните проходи на новородено дете се почистват, ако в тях има корички с меки памучни шнурове, навлажнени с вазелин или бебешко олио.

Не използвайте твърди памучни тампони. Дясната и лявата ноздра се почистват последователно с отделни бичури. Флагелите се вкарват в носа с внимателни ротационни движения, не по-дълбоки от 1-1,5 cm.

Грижа за кожните гънки

Бебешко или вазелиново масло се използва за лечение на кожни гънки. Готовите бебешки кърпички с импрегнация с масло са доста удобни. Можете да навлажните памучен тампон с масло или просто да го нанесете върху дланите си..

Важно! Не използвайте едновременно масло и прах, защото прахът в този случай ще се търкаля на бучки, което може да причини дразнене на кожата и обрив на пелена.

Първо смажете гънките на горната половина на тялото (отгоре надолу) - зад ухото, шийката на матката, аксиларната, лакътя, китката. След това, с друг тампон, гънките на долната половина на тялото (отдолу нагоре) - глезен, подколенна, ингвинална, глутеална.

Сега, за да не изглежда бебето като маслена поничка, излишното масло от кожата трябва да се отстрани със сух памучен тампон.

Грижа за ушите

Ушите и външните слухови проходи трябва да се изсушат от вода след къпане. Много е удобно да използвате готови памучни тампони "уши" със ограничители. Ако ги няма, можете да направите малки тампони от памук. Изсушете ушите на бебето с нежни попивателни движения, като използвате отделни тампони.

Ако изхвърлянето (ушна кал) се е натрупало във външния слухов проход, тогава трябва да го почистите с памучни тампони със запушалки или памучни бичури, навлажнени с вазелин или бебешко масло. Поставете флагела във външния слухов проход с нежни ротационни движения на дълбочина не повече от 0,5 см. Използвайте отделен флагел за всеки ушен канал.

Изрязване на ноктите

Ноктите на новороденото бебе трябва да се подстригват, докато растат по ръцете и краката, така че бебето да не се надраска. Удобни и безопасни специални детски ножици със заоблени краища.

Малък трик. Много майки се плашат само от сапуна, че ще трябва да подстригват ноктите на такива малки пръсти, които са постоянно в движение. Затова всички ще бъдат по-спокойни, ако свършите тази „деликатна работа, когато бебето спи..

Вземете дръжката на детето, така че да е свободен само един пръст, върху който ще подстригвате нокътя. Хванете пръста с палеца и показалеца на лявата си ръка, като държите от двете страни, а с останалите пръсти на лявата ръка можете да държите останалите пръсти на детето.

Ноктите на ръцете се изрязват в полукръгла форма, на краката - по права линия, за да се избегне такава неприятност в бъдеще като врастнал нокът. Трябва да подстригвате ноктите си с непрекъснати ножици, а не парче по парче. Моля, проверете дали има изпъкнали остри части по ноктите.

Не забравяйте внимателно да събирате подстриганите нокти, така че те, губейки се в гънките на дрехите и бельото, да не нараняват кожата на бебето.

Ежедневна грижа за новороденото

Сутрешна тоалетна

Ежедневните хигиенни процедури от най-ранна възраст помагат на детето бързо да се адаптира към новите условия на съществуване, предпазват го от инфекции и създават усещане за комфорт.

Всеки ден, преди първото или второто хранене, извършвайте сутрешната тоалетна на бебето: измиване, грижа за очите, ушите, носа, естествените гънки на тялото. Въпреки че можете да направите свой собствен график на ежедневните процедури, основното е да се спазват основните правила и вие и вашето бебе да се чувствате комфортно.

Сутрешните процедури обикновено се извършват на масата за повиване. Всички необходими артикули за грижа трябва да са наблизо, за да не се разсейват за минута и да не оставят бебето само.

За хигиенни процедури ще ви трябват:

 • сварена вода,
 • стерилна памучна вата (трябва да се съхранява в специален затварящ се буркан),
 • бебешко козметично масло, 3% разтвор на водороден прекис,
 • 1% алкохолен разтвор на брилянтно зелено ("брилянтно зелено"),
 • разтвор на калиев перманганат ("калиев перманганат"),
 • мокри бебешки кърпички,
 • бебешко мляко или бебешки крем (крем за пелени, защитен бебешки крем),
 • суха пелена или кърпички.

Бебето се поставя на маса за повиване, покрита с чиста пелена. Детето може да се съблече, ако стаята е достатъчно топла (22-24 ° C), тъй като въздушните бани са отлична процедура за втвърдяване, предотвратяват обрива от пелени и бодлива топлина. Ако стаята е хладна, трябва да събличате детето постепенно, колкото е необходимо за процедурите.

Очи. Измиването започва с лечение на очите. С памучен тампон, потопен в топла преварена вода или варен чай със стайна температура (без ароматни добавки), избършете едното око от ухото до носа. Сменете памучния тампон и третирайте второто око по същия начин. За лечението на всяко око е задължително да се използват отделни памучни тампони. Това предотвратява възможно предаване на инфекция. Ако детето има отделяне от очите, по-добре е да изплакнете с памучни тампони, напоени с разтвор на фурацилин (разтворете 1 таблетка в 250 ml преварена вода) или бульон от лайка (2-3 супени лъжици. L. Лайка изсипете преварена вода и настоявайте за 20-30 минути на водна баня, канализация). Определено трябва да се консултирате с педиатър относно отделянето от очите, може да се наложи да предпишете капки за очи или друго лечение.

Нос. Бебето има много тесни носни проходи, в тях могат да се утаят малки прашинки, с обилна регургитация - капки мляко могат да паднат. Бебето не знае как да си издуха носа, в същото време затрудненото носно дишане води до безпокойство у детето. Лечението на носните проходи се извършва с усукани памучни връзки, потопени в бебешко козметично масло. Маслото омекотява корите, а въртенето на флагела спомага за премахването на тези кори от носните проходи. За да премахнете коричките от носа след „мазни“ корички, можете да използвате сухи памучни нишки. Не се препоръчва използването на памучни тампони за лечение на носа и ушите на новородено бебе, тъй като кожата и лигавиците на детето са много тънки, деликатни и лесно уязвими.

Уши. За да се предотврати попадането на вода в ушния канал, ушите на бебето се избърсват с влажна, добре изцедена салфетка. Не забравяйте да изследвате кожата зад ушите - това е често срещано място за обрив на пелена 1. Кожата зад ушите трябва да се смазва с бебешко олио. Външният слухов проход, подобно на носните проходи, се обработва с памучни въжета, а не с пръчки. Това трябва да се прави много внимателно, не е нужно да се стремите да обработвате ушните канали възможно най-дълбоко, тъй като те са широки и къси при новородени, тъпанчето е достатъчно близо, а кожата на ушните канали е тънка и деликатна, така че е лесно да нараните ухото с невнимателно движение.

1 Пеленният обрив е възпалителна лезия на кожни гънки, която се развива в резултат на дразнещия и дългосрочен овлажняващ ефект на продуктите от кожната секреция (себум, пот), както и триенето на допиращите се кожни повърхности.

Уста. При здраво бебе устната кухина не изисква специални грижи, но по време на сутрешните процедури тя трябва да бъде изследвана. За да направите това, трябва леко да натиснете пръста си върху брадичката на бебето. Лигавицата на устната кухина на здраво дете е чиста, влажна, розова на цвят. Най-честата патология, засягаща лигавиците, е млечница, гъбично заболяване. Проявява се с появата на бяла сиренева плака върху лигавиците. За лечение на млечница можете да лекувате устната кухина с памучен тампон, потопен в 2% разтвор на сода (1 чаена лъжичка на чаша преварена вода) на всеки 2-3 часа преди хранене, но във всеки случай е необходима консултация с лекуващия педиатър.

Кожа. Бебетата имат много нежна, чувствителна кожа, потните жлези са недоразвити. Следователно се изисква внимателност, за да бъдете нежни и задълбочени. Естествените гънки - местата, където най-често се появява обрив от пелена - изисква специално внимание. Това са ингвинални гънки, подмишници, перинеална област, шия на бебето, област зад ушите, длани, лакътни и подколенни гънки, междуглутеална гънка, междупалцови пространства. В случай на силно дразнене или възпаление на кожата, консултирайте се с педиатър.

Предотвратяването на обрив от памперси е навременната смяна на мокри памперси или памперси (памперсите се сменят поне 8 пъти на ден, както и след изпражнения), както и цялостно почистване на кожата от изпражнения и урина, правилен подбор на дрехи, третиране на естествени гънки с бебешко олио.

Прегряването за бебета е също толкова нежелателно, колкото и хипотермията. При малки деца, поради повишено изпотяване и висока чувствителност на кожата, бодлива топлина се развива лесно - дребно-петнист сърбящ обрив. Естествените гънки по време на изпотяване трябва да се третират с бебешка пудра (талк). Трябва да се има предвид, че талкът се използва само без масло и детски крем. Първо, талкът се излива върху ръката и едва след това се нанася върху тялото на детето и се разпространява върху кожата. Най-доброто средство срещу бодлива топлина са въздушните бани, но не трябва да оставяте детето на пряка слънчева светлина или в течение. И за да избегнете изпотяване в бъдеще, трябва да изоставите прекомерното завиване на бебето и да го облечете според времето..

Отмиване

Трябва да измивате бебето си след всеки стол. След уриниране е достатъчно да използвате мокри бебешки дамски превръзки. Препоръчително е да се измие с течаща вода отпред назад, до ануса, за да не се внесе инфекция в уретрата. За момичетата е важно да изплакнете всички бръчки; за момчетата старателно измийте скротума и пениса. За измиване на дупето можете да използвате бебешки сапун, бебешки гел или пяна за тяло, но не всеки път, тъй като при много честа употреба на тези продукти, защитната грес се отмива. Бебешки крем или масло ще помогнат за предотвратяване на дразнене и сухота на кожата. При новородени момичета в първите дни могат да се появят лигави или кървави отделяния от гениталния тракт. Това е така наречената сексуална криза - реакция на половите хормони на майката. По това време момичето трябва да се мие няколко пъти на ден, в допълнение към задължителното измиване след стола..

Къпане

По-добре е да къпете бебето си вечер, преди последното хранене, но можете да отложите къпането за друго време, удобно за майката и бебето. Преди процедурата бебешката баня трябва да се измие и изплакне с вряща вода. На дъното е поставена пелена или специален килим, можете да закачите специален хамак във ваната, за да поддържате бебето по време на къпане. През първите седмици към водата може да се добави разтвор на калиев перманганат (докато водата стане леко розова). По-рано широко използваните билкови отвари се препоръчва да се използват с повишено внимание, тъй като има чести случаи на кожни алергични реакции.

Температурата на водата е 36,5-37,5 ° C, управлява се със специален термометър за вода. В помещението, където се извършва къпането, не трябва да има течение, а температурата на въздуха не трябва да пада под 20-22 ° С. Нивото на водата трябва да достигне гърдите на бебето във ваната. Необходими аксесоари: специална гъба за измиване на дете, кана или черпак с вода за изплакване (тя може да бъде с 1 ° C по-ниска от температурата на водата в банята). Пригответе си кърпа, с която да увиете бебето си след къпане. Детергентите могат да се използват не повече от веднъж седмично.

Когато бебето е спуснато във водата, главата му лежи върху лакътя на лявата му ръка, с която възрастен държи детето за рамото. С дясната ръка главата и тялото на трохите се сапунисват, като старателно се измиват всички гънки: под брадичката, шията, зад ушите, слабинните гънки, лакътните и подколенните гънки, гениталиите, дланите (малките деца обикновено стискат ръце в юмруци), между задните части, между пръстите на краката и ръце. След това детето се извежда от банята и като се обръща с гръб, се залива с приготвена вода от черпак. Изсушете бебето с мека кърпа или пелена, като правите нежни попивателни движения. След това гънките на кожата се смазват с бебешко олио и бебето се увива във фланела. Къпането е завършено. Сега, с малко почивка, можете да започнете да се храните. Цялата процедура за къпане трае приблизително 5-7 минути.

Грижа за косата

Въпреки факта, че някои бебета имат много малко коса, грижата им е необходима. Необходимо е да се измие главата на бебето със специални нежни бебешки шампоани с неутрално рН, които не дразнят и изсушават кожата на трохите. Билките имат положителен ефект върху скалпа и косата на детето (лайка, градински чай, невен са противовъзпалителни, копривата и коренът от репей укрепват корените на косата), но те трябва да се използват внимателно: някои билки могат да причинят алергии при бебето. Дългата и дебела коса трябва да се пени с рядък гребен от естествени материали: дърво или кост. Ако косата ви е нацепена или дълги бретон в очите, трябва да ги подстрижете.

През първите месеци от живота бебетата могат да развият себореен дерматит (млечна кора или гнайс) по скалпа. За възможна причина се счита алергична реакция, най-често към протеина на кравето мляко. В този случай, в допълнение към изключването на алергенни продукти от диетата, се препоръчва да смажете скалпа с растително масло няколко часа преди къпане и след измиване, разресвайте омекналите кори с чест гребен, върху който се пени памук (след процедурата, той се отстранява от гребена заедно с корите).

Частичната плешивост (обикновено на тила), която е често срещана, може да има няколко причини:

 1. неизменната позиция на детето в креватчето - в такива случаи се препоръчва периодично да обръщате бебето;
 2. повишена възбудимост, свързана с увреждане на нервната система;
 3. на възраст 3-4 месеца - рахит, гъбична или бактериална (пустулозна) инфекция;
 4. хормонални проблеми.

Във всички случаи детето трябва да се покаже на педиатър.

Изрязване на ноктите

Ноктите на новородено достигат върха на пръстите, много са остри и растат доста бързо. За да се предотврати бебето да надраска себе си или майка си, те трябва да бъдат отрязани. Тази процедура е най-лесно да се направи, когато бебето спи. Можете да използвате миниатюрни бебешки пинсети или безопасни ножици за бебета със заоблени краища. За да не нараните нежната кожа, трябва да изстискате възглавничките на пръстите си, докато режете. Ноктите на краката се режат веднъж на 1-1,5 седмици. Местата на най-често образуване на прорези в ъглите на нокътното легло могат да бъдат смазани с брилянтно зелено, за да се предотврати инфекция.

Важно е грижите за бебето да не се превърнат в механично изпълнение на редица действия. Ако майката общува с бебето, усмихва му се, разказва за това какво и защо ще прави, той ще изпълнява всички процедури много охотно, възприемайки ги като игра, като прекрасно и вълнуващо занимание: в крайна сметка майката е наблизо, нейният глас и усмивка успокойте, така че всичко ще се оправи!