Бъдещото дете е тясно свързано с майката чрез пъпната връв, чрез която получава всичко необходимо за живота. И така се роди детето - и пъпната връв беше прерязана. За да се ускори зарастването на пъпната рана и да се сведе до минимум рискът от инфекция, е необходима подходяща грижа..

След това родилните болници използват два основни метода за грижа за пъпната връв..

Първите дни от живота на бебето са удивителен и много отговорен период за неопитни родители. Първият въпрос, който имат, е как да се справят с пъпа на новородено? Това изобщо не е толкова страшно, колкото изглежда. Просто трябва да изберете правилното решение, да следвате определена техника на манипулация и да вземете предвид редовността на процедурите.

Как се лекува пъпа на новородено в родилния дом

Пъпната връв на новороденото е завързана на два етапа. На първия етап върху него се поставят 2 стерилни хирургични скоби в прътовия блок: едната на разстояние 10 см от пъпния пръстен, втората 2 см от първата скоба. Разрезът на пъпната връв между скобите се обработва с разтвор от 5% йод или брилянтно зелено, след което се дисектира със стерилни ножици. След това, на 3 мм - 1 см от пъпния пръстен на новороденото, пъпната връв се затяга със специална телбод или се връзва с копринен конец (лигатура). Остатъкът от пъпната връв се отрязва със стерилни ножици..

След това родилните болници използват два основни метода за грижа за пъпната връв на новороденото. През последните години методът на хирургично изрязване на остатъците от пъпната връв на втория ден от живота на новороденото става все по-често срещан. Асептична превръзка се прилага върху пъпната рана, а отгоре краищата на раната се изтеглят заедно с лепилна мазилка. Този метод ви позволява да съкратите периода на заздравяване, да опростите грижите за пъпа. Друг вариант е, че остатъкът от пъпната връв не се отрязва, но заедно с наложената върху нея скоба в пръчковия блок се мумифицира (изсъхва) и спонтанно изчезва в рамките на следващите няколко дни с образуването на пъпна рана. По правило това се случва и в болницата. И в двата случая се образува ранева повърхност, която изисква грижа за пъпа..

Лечение на пъпа на новородено у дома

След изписването от болницата самите родители трябва да се справят с пъпа на новороденото. В зависимост от вида на лечението, на което пъпът е бил изложен в болницата, последващите грижи се извършват у дома.

Какво трябва да има в аптечката за грижа за пъпа на новороденото:

Водороден прекис (3% разтвор) - за лечение на пъпната рана.

Стерилни памучни тампони - за лечение на пъпната рана (възможно е със сребърни йони)

5% разтвор на калиев перманганат (калиев перманганат). Може да се купи готов в аптека. Този разтвор се използва за лечение на пъпна рана (1-2 пъти на ден) или се добавя към ваната при къпане на новородено.

Разтвор от брилянтно зелено ("брилянтно зелено"). Ако няма калиев перманганат, те могат да лекуват пъпната рана.

Стерилна пипета, с която ще капнете 1-2 капки 3% разтвор на водороден прекис върху пъпната рана

След като корите омекнат под въздействието на пероксид, можете внимателно да ги отстраните с памучен тампон

Колкото по-добре да се лекува пъпната рана на новородено?

От всички средства за лечение на пъпа на новородено най-мощни са добрите стари, водороден прекис и калиев перманганат, тествани в продължение на стотици години. Все още не са измислили нищо по-силно от тях. Хиляди средства са по-скъпи от тях, но няма нищо по-ефективно! Така че не се притеснявайте, всичко ще се излекува, трябва само търпение, стриктно спазване на всички съвети на лекаря, хигиена на новороденото.

Лекарствата, използвани за лечение на пъпа на новородено, трябва да се използват правилно и според указанията, в противен случай могат да се появят изгаряния или рани.

Традиционните включват:

3% разтвор на водороден прекис се влива в пъпната ямка.

2-5% процентен разтвор на калиев перманганат. Това е препарат за сушене и дезинфекция. Преди да обработите пъпа с получената розова течност, е необходимо да го прекарате през няколко слоя марля, което ще забави неразтворените кристали.

От относителните новости може да се разграничи 1% алкохолен разтвор на хлорофилипт. Това е уникален препарат от естествен произход на основата на екстракт от евкалипт. Лекарството активно се бори със стрептококова инфекция, има приятна миризма, действа нежно и не причинява болка при новороденото.

Не толкова отдавна беше прието да се третира пъпната рана на новородено с брилянтно зелено. Брилянтно зелено багрило се използва външно като антисептик под формата на 0,1-2,0% алкохол или воден разтвор за лечение. Брилянтно зелено има антимикробен ефект върху грам-положителни и грам-отрицателни бактерии, дерматофити, кандида, което се засилва в алкохолни разтвори. Но основният недостатък при използване на брилянтно зелено е алергични реакции, хиперемия, сърбеж, както и изгаряния, когато се използват при новородени и деца под 1 година..

Лечение на пъпната рана у дома

Второ, не бързайте и не се притеснявайте. Сега безопасността на вашето бебе е изцяло във вашите ръце. Не забравяйте, че вие ​​сте всичко за детето: неговата подкрепа, защита, подкрепа, авторитет и най-скъпият и обичан човек, така че просто трябва да се грижите за него.

 • Първите няколко дни след изписването трябва да се третират с водороден прекис 3%.
 • С помощта на пипета нанесете няколко капки пероксид върху раната.
 • Извадете внимателно щипката и работете пъпната връв отдолу. Не забравяйте да получавате пероксид на всеки милиметър от кожата си.
 • Сега лекувайте щипката с пероксид, правете го много внимателно, за да не останат никъде бактерии..
 • Избършете щипката с памучен тампон и разтрийте със 70% алкохол. Това ще бъде допълнителна гаранция срещу попадане на бактерии в отворената рана..
 • Пероксидът ще спре кървенето и ще изсъхне, което значително ще ускори лечебния процес.
 • Поставете останалия пероксид с памучен тампон. Без натиск, това ще затрудни детето.

Пелена за новородено и пъпа

За по-добро заздравяване на пъпа трябва да има достъп до въздуха до раната. Пелената се носи така, че ръбът й да не наранява пъпната рана. Някои производители на пелени вече са се погрижили за това и са ги направили с изрези за пъпа. Но има толкова малки деца, че този изрез на пелената ще бъде над талията. Следователно на пелената горният ръб просто е обърнат. Това се отнася за всички памперси, особено тези, които нямат изрез на пъпа. Сменете памперсите навреме, за да избегнете попадане на урина върху раната. Ако внезапно изтръпнете на раната, при смяна на памперси вземете памучен тампон, навлажнен с алкохол и намажете раната.

Къпане и пъп на новородено

Как да лекувате пъпа на новороденото: Допуска се къпане с незараснал пъп. Само вие трябва да се въздържате, докато пъпната връв падне. Първият път, когато дете е закупено в родилно заведение, можете просто да наблюдавате този процес. Добре е, ако водата попадне в раната. От това по-лесно се отделят само корите. Но има основните правила за плуване:

 • съвременните педиатри вече не препоръчват добавянето на калиев перманганат към водата, тъй като силно изсушава кожата
 • кипяща вода

Е, след къпане, лекувайте пъпа по горния начин.

Излекуван пъп на новородено

Ако пъпната рана вече е заздравяла, няма смисъл да се продължават процедурите за нейното лечение
Колко пъти на ден и колко дълго трябва да се лекува пъпа на новороденото?

При нормалния ход на възстановителния процес е достатъчна ежедневна еднократна грижа за пъпната рана. Когато се появят капчици кръв, е необходимо кожата да се третира по-често - до три пъти на ден.

Ако след три седмици раната не е зараснала, въпреки факта, че грижите са били извършвани правилно и редовно, трябва да се консултирате с лекар. Ако има оток около пъпа, гнойно отделяне с неприятна миризма, зачервяване на кожата и безпокойство на новороденото, също е необходимо спешно да се потърси помощ от специалисти..

Лечение на пъпа при новородено след изписване от болницата

След раждането на дете започват ежедневните задължения за родителите. Неопитните майки и татковци все още не могат да свикнат с ролята си, много проблеми изглеждат напълно неразрешими за тях. Има много въпроси относно грижите за бебето. По-специално младите родители се интересуват от лечението на пъпната рана. Затова нека поговорим за това как да го направим правилно, какви средства да използваме и колко пъти на ден да обработваме.

Как се появява пъпната рана

Когато се роди бебе, пъпната му връв се фиксира със специална скоба (щипка) и се отрязва. Бебето остава с малко парче пъпна връв (2 см) с щипка, което в бъдеще трябва да изсъхне и да падне. На мястото, където пъпната връв остава отделена, се образува рана, която трябва да се гледа правилно.

Необходими инструменти за обработка

 • памучни тампони, дискове;
 • водороден прекис (3% разтвор);
 • брилянтно зелено (или друго лекарство, препоръчано от Вашия лекар).

Обработка на пъпа на новородено с щипка

 • измийте старателно ръцете си със сапун;
 • капнете 1-2 капки водороден прекис върху раната;
 • внимателно се откъснете, отстранете и обработете с пероксид самата щипка, за да премахнете всички възможни бактерии от нея
 • обработва пъпната връв;
 • избършете щипката с памучен тампон и обработете със 70% алкохол;
 • леко попийте пъпната връв, за да я изсушите от пероксид;
 • навлажнете памучен тампон в брилянтно зелено и покрийте пъпната връв напълно с него;
 • щипката може да се постави отново.

Щипката с останалата част от пъпната връв ще изчезне около 5 дни след раждането.

Основни правила за обработка на пъпната рана

 • измийте ръцете си със сапун и вода;
 • капнете 1-2 капки водороден прекис в раната, пяната ще започне да се образува;
 • направете кратка пауза, преди да преминете към следващото действие;
 • внимателно, без ревност, отстранете омекналите кори с памучен тампон;
 • изсушете раната с памучен тампон;
 • лекувайте пъпната рана на новороденото с брилянтно зелено, но без да докосвате кожата наблизо (по този начин можете да проследите промените в кожата).

Вместо брилянтно зелено, можете да използвате хлорофилипт. Неговото предимство пред брилянтното зелено е безцветността, в бъдеще можете да забележите всички нарушения навреме.

Колко пъти на ден за обработка на пъпа

Достатъчно е да обработвате останалата част от пъпната връв с щипка веднъж на ден. Раната трябва да се лекува 2 пъти на ден - сутрин след хранене и вечер след плуване.

Мога ли да се къпя

Много е необходимо да се къпе новородено с пъпна връв, щипка и след това с рана. Но само като се придържате към следните правила:

 • препоръчително е да се къпе бебето в отделна баня;
 • използвайте само преварена вода, охладена до 34-37 градуса;
 • веднъж седмично можете да измиете детето във вода с добавяне на слаб разтвор на калиев перманганат.

Забранено е добавянето на различни билкови отвари, гелове или пяна към ваната..

Каква пелена и неща да носите

За по-добро заздравяване на пъпа е необходим редовен приток на въздух. Следователно не е необходимо да го залепвате с гипс, покрийте го с превръзка. Коланът на пелените не трябва да се търка в раната, така че трябва да е леко сгънат навътре. В момента в продажба можете да намерите модели, които имат отвор за пъпната връв. Също така е много важно да ги сменяте редовно, за да предотвратите инфекция на раната..

Дрехите за новородено са избрани от естествен дишащ материал, просторни и не прилепнали. Не се препоръчва използването на панталони по време на заздравяването, в противен случай те могат да се смачкат и разтрият. Най-добрият вариант са бодита, фишове.

Кога да внимавате

Може да е необходима медицинска помощ, ако пъпната рана:

 • не лекува дълго време (повече от месец);
 • кърви често;
 • постоянно мокра, кожата до нея стана червена;
 • загноява и се появява неприятна миризма;
 • подуване;
 • изпъква силно върху кожата.

В най-добрия случай лекарят ще препоръча по-задълбочено и по-често третиране на раната. Но понякога пъпа се намокри при новородено поради опасното заболяване омфалит, причинено от стафилококи, стрептококи, пневмококи, Е. coli. Също така, причината за лошото заздравяване може да бъде фистула - дефект в коремната кухина, при който се образува канал, който свързва пъпа с червата или пикочния мехур. В резултат съдържанието им попада в раната, тя зараства зле и мирише. В този случай може да се наложи операция..

Друго усложнение е грануломът (гъбичките). Това е розова маса, простираща се отвъд пъпа. Също така, изпъкналост може да бъде признак на пъпна херния при дете. Патологията се развива при високо интраабдоминално налягане, което се получава по време на силен плач или сълзотворен плач.

Какво не може да се направи с пъпната рана

 • не се опитвайте да премахнете прищепката с остатъците от пъпната връв;
 • откъснете корите от сухата рана, вземете я с памучен тампон;
 • не можете да залепите лепилната мазилка и също да я покриете с превръзка;
 • не използвайте панталони с тесни еластични ленти или бодита със закопчалки в областта на пъпа.

Ако имате някакви съмнения относно заздравяването на пъпа, винаги се консултирайте с Вашия лекар. Допълнителен съвет от специалист никога не вреди, особено по отношение на бебе.

Как да лекувате пъпа за новородено

След напускането на болницата родителите са изправени пред много въпроси. Как да се справя с пъпа на новородено, един от тях. Колко често да се лекува пъпа, как да се лекува? Има ли разлика в лечението на пъпа със и без щипка? Защо пъпът кърви или се намокри? Отговори на тези и други въпроси ще намерите в тази статия..

Защо трябва да боравите с пъпа на новородено

През цялата бременност бебето е прикрепено към майката чрез пъпната връв. След раждането пъпната връв първо се затяга с щипка, след което се отрязва. Бебето развива пъпна рана, която лесно може да се зарази при неправилна грижа за детето.

За да се предотврати навлизането на инфекция в раната и да се ускори заздравяването й, е необходимо ежедневно да се обработва пъпа на бебето.

Как и колко пъти да се обработва пъпа

Можете да получите подробни съвети за лечението на пъпа на новороденото от педиатъра в родилния дом или от вашия посещаващ лекар и медицинска сестра..

Обикновено пъпа се третира веднъж или два пъти на ден. Ако вече къпете бебето си, тогава едно лечение е най-добре да се направи веднага след водните процедури. Ако все още не се къпете, лекувайте сутрин и вечер, но е желателно времето между леченията да е същото (на всеки 12 часа).

Има много мнения за това как може да се лекува пъпа. Но повечето лекари клонят към класическото лечение с пероксид и брилянтно зелено. За такова лечение на пъпа ще ви трябват 3% водороден прекис, брилянтно зелен разтвор на алкохол (брилянтно зелен) или алкохолен хлорофилипт, памучни тампони и стерилни кърпички.

Водороден прекис 3%. Това е дезинфектант, неговите мехурчета помагат за пречистването на раната от примеси и отделяне на изсъхнали корички, които се образуват по време на лечебния процес. Зеленка, освен антисептично действие, изсушава добре раната, а сухата рана зараства по-бързо.

Как да боравите с пъпа на новороденото с щипка

Clothespin - скобата на пъпа може да се откачи дори в болницата или да остане на пъпа до две седмици. Тогава прищепката изчезва, кодът на пъпната връв изсъхва и това зависи от дебелината на пъпната връв, от качеството на грижите и индивидуалните характеристики на бебето.

Обработка на пъпа с помощта на прищепка поетапно ръководство

 1. Пригответе всичко, от което се нуждаете, за да лекувате пъпа си и го поставете на масата за повиване (или където и да планирате да сложите бебето си).
 2. Измийте добре ръцете си със сапун.
 3. Вдигнете внимателно щипката, като я завъртите настрани, така че да виждате пъпната връв отдолу. ВАЖНО! Не е нужно да дърпате силно, за да не откъснете щипката.
 4. Капнете 3% водороден прекис в пъпната ямка.
 5. Когато пероксидът спре да бълбука, внимателно попийте пъпа със стерилна тъкан, опитвайки се да събере цялата влага и хлабави корички.
 6. Потопете памучен тампон в брилянтно зелено и обработете пъпа, като леко хванете обичайната кожа около пъпната връв.
 7. След приключване на лечението е по-добре бебето да бъде голо за няколко минути, така че пъпната връв да изсъхне.

Как да се лекува пъп за новородено без щипка

Когато щипката с пъпната връв се отдели, пъпната рана остава на тяхно място. Лекувайте го със същите средства и със същата честота до пълно излекуване..

Лечение на пъпната рана стъпка по стъпка

 1. Измийте добре ръцете си със сапун
 2. Визуално преценете пъпната рана. Дали се появява зачервяване или подуване.
 3. Внимателно разнесете пъпния пръстен с показалеца и палеца си.
 4. Капнете 3% пероксид в пъпната ямка и изчакайте, докато разтворът приключи.
 5. Поставете раната със стерилна кърпа, за да премахнете хлабавите кори и влагата. ВАЖНО! Не е необходимо да се премахват коричките, които не са се отделили сами!
 6. Нанесете брилянтно зелено върху раната, опитвайки се да не пропуснете гънките.
 7. Както в предишния случай, оставете бебето голо за няколко минути..

Защо пъпът заздравява дълго време при новородено

Пълното излекуване на купчината настъпва, когато пъпа е изцяло покрит с кожа (епителизация). Това обикновено се случва до втората или третата седмица от живота на детето. Но се случва така, че през този период от време възникват проблеми..

Пъпът кърви или е мокър

По време на лечебния процес може да се отдели малко кръв или ихор, когато щипката с пъпната връв се отдели или корите се отделят. В това няма нищо лошо, ако няма изброени по-долу признаци на възпаление..

Необходимо е да се консултирате с лекар за следните промени в пъпа:

 1. Пъпът или кожата около него се зачервяват
 2. Лоша миризма от пъпа
 3. Прозрачна течност се изтича редовно от пъпа, като пречи на заздравяването
 4. Има гнойно отделяне от пъпа
 5. Подуване на пъпния пръстен и изпъкналостта му
 6. Появата на възли или издатини в пъпния пръстен

Как да ускорим зарастването на пъпа

Можете да ускорите заздравяването на пъпа и да намалите риска от възможна инфекция, ако:

 1. Третирайте пъпната рана ежедневно и добре
 2. Оставяйте бебето си по-често голо
 3. Не прегрявайте и не завивайте детето
 4. Не покривайте пъпа с пелена и не налагайте превръзки

Подобни видеа

В тази статия се опитахме да отговорим възможно най-подробно на въпроса как да се справяме с пъпа на новородено.

Как да лекуваме пъпа на новороденото

Някога всеки от нас е бил свързан с майка си чрез пъпната връв. След раждането пъпната връв се отрязва и остава само пъпната връв, която изчезва с образуването на пъпната рана. Експерт разказва как да се справя с пъпа на новороденото: Анастасия Игоревна Пирожкова, педиатър на Медицински център в Семейна клиника.

Въпреки факта, че медицината отдавна е определила правилата за управление на пъпната рана, все още има много митове и заблуди около тази тема. Следователно си струва незабавно да се каже: така че новороденото да няма проблеми с пъпа, е необходимо да се придържате към един прост и важен принцип: поддържайте пъпа чист и сух. Избягвайте състояние, при което пъпът на новороденото се намокри, особено през първите две седмици от живота му. И също - винаги си мийте ръцете преди и след лечение на пъпа..

Докато майката е с бебето в болницата, медицинската сестра извършва лечение на пъпа на новороденото. Тя прави това с памучен тампон: първо, след като е намокрила единия му край с пероксид, тя внимателно избърсва пъпната рана, след което със суха част отстранява останалата влага. Бебето не изпитва болка в областта на пъпната рана, така че не се притеснявайте, когато се справите сами с пъпа.

Експертен коментар:

Как правилно да се справяте с пъпа на новородено и как да боравите с пъпа на новородено у дома?
Понятията за чистота и стерилност са различни. Доказано е, че колонизацията на пъпната връв с нормална микрофлора на майката ускорява процеса на отделяне и зарастване на рани. И напротив, унищожаването на микрофлората от кожата чрез третиране с антисептици удължава този процес и увеличава вероятността от инфекция.

Колко лекува пъпа при новородени и колко да се обработва пъпа на новородено?
Процесът на отделяне на пъпната връв е абсолютно физиологичен и протича чрез образуването на суха гангрена на остатъка от пъпната връв с последващото й отделяне: това се случва между 5-ия и 15-ия ден от живота на новороденото.

Как да лекуваме пъпа на новороденото

За да запазите пъпа сух:

 • трябва да го държите отворен;
 • бебето трябва да се държи в широки дрехи;
 • ръбът на пелената не трябва да покрива пъпа;
 • няма смисъл да къпете бебето през първите дни от живота: достатъчно е да го измиете и да изтриете естествените гънки с влажна гъба (но ако желаете, можете да къпете детето във варена вода);
 • ако се окаже, че пъпът е замърсен, той трябва да се измие с памучен тампон, потопен в чиста преварена вода и след това да се изсуши със стерилна марлена салфетка (ако под ръка няма стерилна салфетка или превръзка, вземете обикновена салфетка и я гладете с ютия от двете страни);
 • суха памучна вата не трябва да се използва при третиране на пъпа на новородено, тъй като влакната му могат да полепнат по повърхността на пъпа.

Когато лекувате пъпа на новородено, понякога можете да видите малко отделяне от пъпа, подобно на гной, което прави пъпа лепкав и неприятно миришещ. Това обаче е нормално явление и не трябва да предизвиква безпокойство (при условие, че има малко изхвърляне).

След падане на пъпната връв от пъпната кухина също могат да се появят малки серозни или кървави отделяния. Не се притеснявайте, ако пъпът на новороденото кърви малко: раната ще се излекува сама за няколко дни и ще спре да кърви..

Ако обаче пъпът при новородено кърви повече от 10 дни, трябва да се консултирате с педиатър. Понякога пъпната рана може да бъде трудно заздравяваща поради излишната тъкан на белега (гранулом на пъпа) и тази патология може да е причина пъпът при новороденото да кърви. При омфалит (възпаление на пъпа) пъпната рана трае около две седмици, пръстенът около пъпа става червен, гнойното отделяне продължава и пъпът на новороденото също кърви. Подобни симптоми трябва да са причина за контакт с педиатър.

Симптоми на пъпна тревожност,
които могат да съобщят за редки, но сериозни усложнения (омфалит, флегмона, сепсис).

Ако наблюдавате дете:

 • зачервяване;
 • подуване;
 • локално повишаване на температурата на кожата около пъпа;
 • значително количество гнойно отделяне;
 • треска;
 • сънливост;
 • отказ от ядене
 • спешно отидете на лекар!

Как да боравите с пъпа на новороденото с щипка

Работата с пъпа на новороденото с щипка за зъби съвсем не е сложен процес. За да направите това, не е необходимо да махате щипката, защото тя е специално износена, така че пъпните остатъци да падат по-бързо. Когато обработвате пъпната връв, можете да преместите малко щипката. Докато щипката не падне, можете да къпете бебето за кратко, за предпочитане във варена вода.

Как да се лекува пъпа на новороденото след щипка

Как заздравява пъпа при новородено? Ако няма усложнения, храната със засъхнала пъпна връв ще падне след 3-15 дни (всеки има своя собствена норма и всеки ден в този интервал е допустим).

Сега, за да се излекува пъпа при новородено, раната трябва да се третира два пъти на ден с памучен тампон, потопен във водороден прекис. След обработка с пероксид, отстранете останалата течност със сухата страна на пръчката.

След лечението не бързайте да си слагате пелена: оставете кожата на бебето да диша и раната изсъхне.

След заздравяването на раната бебето може да се къпе в обикновена (не преварена) вода, като внимателно изсушава раната след измиване с леки попиващи движения..

Не третирайте пъпа на новородено с антисептици без препоръка на лекар. Освен това лекарят или медицинската сестра определено ще посетят бебето след изписването му от болницата. По време на посещението си те ще оценят и състоянието на пъпната рана..

 • Експерт
 • Последни статии
 • Обратна връзка

За експерта: Анастасия Игоревна Пирожкова

Трудов стаж - 3 години.

Получава в Медицински център "Семейна клиника" (Москва, Ярославское шосе, 69);
Тя се занимава с отглеждане на деца от първия месец от живота;
Извършва избора на индивидуален режим на хранене и ваксинация за недоносени деца и деца с ниско тегло при раждане;
Наблюдава деца под 18 години.

Как да лекуваме пъпа на новороденото

Главна информация

Завръщането на млада майка и бебе от родилния дом е решаващ и много важен период. В края на краищата сега цялата отговорност за растежа, развитието и здравето на един малък човек е изцяло възложена на майка му и всички роднини. Много често една от най-объркващите точки е грижата за пъпа. Необходимостта от това може дори да предизвика паника сред неопитни родители. В действителност обаче в това няма нищо сложно. В края на краищата можете да овладеете основите на този бизнес под ръководството на посещаващия педиатър.

Дори в родилния дом майките питат лекаря колко дълго заздравява пъпа при новородено. Отговорът на въпроса колко дълго заздравява пъпната рана е по-скоро индивидуален. В повечето случаи това се случва през третата седмица от живота на детето. Но понякога този процес може да отнеме малко повече време. Следователно родителите трябва ясно да знаят как да разберат, че пъпа е заздравял..

Какво трябва да знаете за пъпа

В утробата на майката, през пъпната връв, бебето получава хранителните вещества, от които се нуждае, както и кислород. Освен това чрез него се отделят метаболитни продукти. Когато се роди бебе, тази връзка между него и тялото на майка му се прекъсва. На остатъка от пъпната връв се прилага скоба на Роговин.

Въпреки това, дори ако пъпът не се превърже след раждането, кървене няма да настъпи. Пъпният пръстен има две артерии и вена. След прерязването артериите зеят поради по-плътната структура на стената и вената се срутва. Това обаче не означава, че бактериите не могат да проникнат в получената рана. За да се предотврати това, в родилния дом пъпната утайка се връзва и внимателно се обработва.

И когато остатъкът от пъпната връв падне, което се случва след около 4-5 дни, трябва да продължите внимателно да боравите с раната. Не е необходимо да се паникьосвате относно факта, че „остатъкът е паднал, какво да правя?“, Защото ако се обработи правилно, всичко ще бъде наред.

Ако пъпът продължава, трябва да изчакате още няколко дни. Понякога това не се случва в болницата, което означава, че той ще изчезне след 7-10 дни у дома. След като пъпът падне, трябва много внимателно да боравите с пъпната рана, като правите това на три етапа.

Първоначално, като използвате стерилен памучен тампон, трябва да третирате раната от всички страни с водороден прекис. Най-добре е да приемате водороден прекис 3% концентрация.

За да се предотврати инфекция, е необходимо раната да се смаже с 96% алкохол. Останалите пънчета трябва да бъдат изсушени и внимателно смазани с 5% калиев перманганат.

Ако пъпът не е изчезнал, възможно ли е да се къпе бебето?

След като пъпната връв отпадне, майката може спокойно да изкъпе детето. По-добре да плувате в преварена вода. Но докато кабелът не падне, бебето не се къпе - тялото му трябва само внимателно да се избърше с топла влажна гъба.

Лечение на пъпа на новородено у дома

При нормалното развитие на бебето заздравяването на пъпната рана настъпва на 3-та седмица - през този период то се епителизира. Местната медицинска сестра или педиатър ще обясни на жената как да лекува пъпа на новороденото, преди да се излекува. Тази процедура трябва да се извършва, както се случва в родилния дом. За майка, която трябва да знае точно как да борави правилно с пъпа на новороденото, е важно да помисли, че това трябва да се прави всеки ден след къпане. Мама трябва да измие старателно ръцете си със сапун и вода..

Също така е важно да знаете как да боравите с пъпа на новороденото. За тези цели се използва водороден прекис, алкохол 96%, брилянтно зелен разтвор 2% или хлорофилипт за лечение. Но не се препоръчва да се използва разтвор на калиев перманганат за тези цели, тъй като не е лесно да се приготви разтвор с правилната концентрация на техния прах и освен това, ако кристалът случайно попадне върху кожата на детето, това може да предизвика изгаряне.

Първоначално трябва да омекотите кората с памучен тампон, потопен във водороден прекис. Ако в същото време пероксидът не започне да се пени, това означава, че пъпа е заздравял.

По време на лечебния процес корите постепенно ще отпаднат, което трябва много внимателно да се отстрани. Не можете да отлепите корите, като приложите сила.

При лечение на пъпа трябва да се обърне специално внимание на основата на пъпната връв. Той се втрива много внимателно всеки път, за да се отстранят всички мокри изхвърляния. Това става най-удобно с памучен тампон. Това ще ускори процеса на сушене и заздравяване..

Колко пъти на ден?

Тази процедура трябва да се прави веднъж на ден..

Ако пъпът не зараства добре, редовното „проветряване“ ще помогне за ускоряване на този процес, за който трябва да отваряте корема си по-често. Когато използвате памперси, трябва да наведете колана, така че раната да остане отворена. Няма нужда да докосвате раната, ако няма нужда.

Какво да правите, ако пъпът на новороденото кърви?

Родителите, които не знаят какво да правят, ако на пъпната рана се появи кръв, първоначално трябва да разберат защо пъпът при новородено кърви.

Понякога причините за това явление са прости и разбираеми. Пъпната рана кърви, ако се получи травма, когато детето е повито, изтрито или изкъпано. Пелената трябва да се поставя много внимателно, докато раната не се излекува напълно. Някои майки прекалено активно почистват раната от корички, като по този начин провокират нараняване.

Пъпът може да кърви поради образуването на пъпна гранулома (гъбички). Ако пъпната връв е била дебела, след прерязването й остава широка пъпна халка и тя заздравява дълго време. В резултат гранулацията се увеличава и пъпът наподобява гъба по своята форма. Тази формация е болезнена и дори при повиване, хващане, можете да провокирате появата на болка. И дори след леко нараняване, пъпната рана в този случай започва да кърви.

Когато от пъпната рана се появи кръв, действайте по следния начин:

 • Ако кръвта се появи поради неточно боравене с раната, трябва да пуснете няколко капки водороден прекис върху пъпната рана.
 • Няма нужда да поставяте бебето си по корем.
 • Осигурете достъп на въздуха до пъпа.
 • По време на периода, когато пъпната рана кърви, не можете да къпете бебето. Трябва да изчакате, докато пъпа напълно спре да кърви и върху него се появи коричка..

Но най-добре е да се консултирате с лекар, да му покажете бебето, при условие че кръвта тече от раната.

Особено важно е да покажете детето на педиатър без забавяне, ако то има не само кървяща пъпна рана, но и общото му състояние се е влошило. В такава ситуация е по-добре спешно да отидете в болницата или да се обадите на линейка..

Как да действаме, ако пъпът загнои при новородено?

Ако пъпът при новородено не се лекува дълго време, трябва да се обърне специално внимание на това. Когато се забележи така нареченият плачещ пъп, това показва първия етап на омфалит - възпалителния процес на пъпната рана. През този период пъпът все още не загноява, но от раната се появява светъл серозен секрет, а кожата около него леко зачервява. В същото време бебето се чувства нормално..

В такава ситуация се практикува локално лечение - първо трябва да дезинфекцирате пъпа с водороден прекис и след това да го третирате с брилянтно зелено. Тази процедура трябва да се повтаря 3-4 пъти на ден..

В някои случаи е показано добавянето на ултравиолетово лъчение. Ако пъпът на новороденото се намокри, понякога се посочва използването на мехлеми или прахове, съдържащи антибиотици. Лечението на плачещ пъп при новородено включва използването на банеоцин, мехлеми, съдържащи бацитрацин и полимиксин.

При условие, че възпалението не е спряно своевременно, от раната може да започне да се появява гной. В такава ситуация пъпният пръстен се зачервява, появява се оток. Постепенно пъпът се обръща навън, кожата върху него и до него става гореща и зачервена. При омфалит телесната температура се повишава, детето е капризно, не желае да взема гърдите, става летаргично.

В този случай е много важно веднага да посетите лекар и да осигурите правилното лечение. В противен случай гнойта ще започне да се разпространява в подкожната тъкан, ще отиде в други органи, което впоследствие може да доведе до развитие на сепсис.

Особености на лечението

Такива бебета се подлагат на лечение в стационарните отделения на новородената патология. Трябва да им бъде предписано антибактериално лечение..

Ако температурата на бебето е много висока и има признаци на тежка интоксикация, бебето може да получи нужните лекарства интравенозно.

Понякога след сеитба за стерилност се определя наличието на стафилококи в пъпната рана. В този случай за лечение се използва анти-стафилококов имуноглобулин..

Необходимо е да се третира възпалената област с антисептични средства, като се прави това няколко пъти на ден.

При условие, че телесната температура се стабилизира, може да се проведе физиотерапия, а именно микровълнова фурна.

заключения

По този начин трябва да бъдете много внимателни с раната, докато пъпът заздравее..

Родителите не трябва да полагат допълнителни усилия, за да ускорят лечебния процес. Нека всичко се случи от само себе си.

Също така е важно да запомните, че пъповете на бебетата са много различни. При някои деца те са задълбочени, при други са изпъкнали. Не трябва да практикувате никакви действия за промяна на формата, тъй като такива действия могат да провокират дразнене и възпаление.

Като цяло, грижата за пъпната рана не е трудна, основното е ясно да се следват всички препоръки и да не се бърза с нещата.

Образование: Завършил е Ровенския държавен основен медицински колеж със специалност „Фармация“. Завършил Виннишкия държавен медицински университет на М. И. Пирогов и стаж в неговата база.

Трудов стаж: От 2003 до 2013 г. - работи като фармацевт и ръководител на аптечен павилион. Наградена е със сертификати и отличия за дълги години и добросъвестна работа. Статии по медицински теми бяха публикувани в местни издания (вестници) и в различни интернет портали.

Как да се справя с пъпа на новородено: основни правила за грижи

След 7-та седмица от зачеването можете да видите на ултразвуковия апарат малък ембрион, който е фиксиран в утробата на жена. Той вече е формирал своя собствена кръвоносна система, която досега се е превърнала в неразделна част от тялото на майка му. Циркулацията на кислородна кръв към плода и обратно се осигурява от пъпната връв. Когато бебето се роди, тази връзка се прекъсва и майката се изправя пред спешния въпрос как да борави с пъпа на новороденото, за да не се развие патогенна микрофлора в него.

Грижа за пъпа

Защо здравето на пъпа има значение

Първият вик на дете при раждане показва, че то е установило собственото си дишане и необходимостта от получаване на кислород (както и хранене) през пъпната връв изчезва, тази свързваща нишка се отрязва.

На корема на бебето се появява рана, която изисква внимателни грижи, защото това е отличен вход за заразяване на тялото. Първите процедури за лечение на пъпа се извършват в Перинаталния център. Освен това „палката“ се поема от майката, от която сега зависи здравето на бебето.

По време на лечебния процес

Ако една жена пренебрегне лечението на пъпната рана или го извърши с нарушения, микробите бързо ще се утаят вътре. Това ще доведе до сериозно състояние, наречено омфалит..

Рискът от инфекция е голям през първите 3 седмици от живота на бебето и се проявява със следните симптоми:

 • кожата около пъпа става червена;
 • гнойно отделяне изтича от раната;
 • трохите имат треска.

Ако отрязването на пъпната връв беше безболезнено (в нейните тъкани няма нервни окончания), тогава възпалението на раната е придружено от силна болка. Това кара бебето постоянно да плаче, да отказва да се храни и практически да не спи. В пренебрегвана ситуация настъпва отравяне на кръвта. Ако не предоставите на бебето медицинска помощ своевременно, сепсисът ще доведе до смъртта на бебето..

Как се образува пъпната рана

Веднага след като бебето „изскочи“ от корема на майката, акушерката веднага започва да манипулира пъпната връв. Тази процедура има строго регламентиран алгоритъм:

 • възможно най-близо до корема на бебето, тръбата е завързана, опитвайки се да направи възела възможно най-стегнат;
 • след няколко сантиметра се използва специална щипка или конец за фиксиране на точката на отрязване;
 • излишъкът се отрязва.

Малък „пън“, останал от пъпната връв, постепенно изсъхва и сам пада. Обикновено този процес отнема не повече от седмица и детето се изписва от болницата с малка рана..

Ако няма усложнения, някои майки и бебета се изпращат у дома на 4-ия ден. Затова лекарите се опитват да ускорят процеса, като премахват пъпната връв с хирургичен метод. Това не означава, че веднага щом пъпът на новороденото с щипка падне, грижите за рани трябва да бъдат спрени..

Колко лекува пъпа

След като пъпната връв е свързана с бебето, се оставя от 5 до 7 дни, докато остатъкът изсъхне напълно, след което трябва да падне. На негово място остава рана, която ще заздравее още 10 дни.

Ако пъпът получи инфекция, процесът на оздравяване ще се забави за неопределено време. В резултат на това бебето може да развие сериозни патологии..

Има и вродени промени (херния на пъпната връв, фистула), които също влияят върху степента на зарастване на раната.

Честота на лечение на пъпа

Докато пъпният процес не бърза да отпадне, достатъчно е лечението да се извършва веднъж на ден. Когато се появи рана, е необходимо да се погрижите за нея сутрин след сън и вечер след къпане на бебето.

Как да разберем, че раната е заздравяла

Когато пъпната връв падне при новородено с щипка (и без нея), върху корема остава не напълно стегнат остров. Отначало от нея все още се стича ichor. С подходяща грижа пъпът заздравява бързо, съответства на цвета на околната кожа и в идеалния случай трябва да бъде изтеглен в перитонеалната кухина, образувайки малка дупка. Въпреки че за някои деца възелът не е напълно прибран.

Лечение на пъпа в родилния дом

В перинаталния център сестринският персонал се грижи за пъпа на новороденото. В повечето случаи това се прави по открит начин. Останалата част от пъпната връв, след като тя е паднала, и самата рана се третират всеки ден с антисептични разтвори. Обикновено се използва калиев перманганат или водороден прекис.

Редица родилни болници използват различна практика:

 • на 2-ия ден от раждането на бебето процесът се отрязва със стерилни ножици или острие;
 • тъй като израстъкът все още не е мумифициран, за да се избегне кървене, раната се покрива с превръзка под налягане;
 • след 2 часа се отслабва, отстранява се на следващия ден по време на лечението на пъпа.

Раната е покрита с кървава кора, която не може да бъде взета - тя трябва сама да отпадне.

Лечение на пъпна рана у дома

При пристигането си от болницата майката осигурява на бебето подходящи грижи, един от моментите на които е лечението на пъпа. Как да се извърши процедурата, жената ще бъде показана в Перинаталния център.

Необходими средства

У дома можете да използвате същите антисептици, които са лекували пъпа на бебето в болницата. Не винаги е удобно с калиев перманганат - ще трябва да приготвите разтвора сами. Тук можете да сгрешите с концентрацията на праха, това ще доведе до изгаряния на кожата.

За дома се препоръчва използването на други средства (кои, по-добре е да обсъдите с Вашия лекар):

 • разтвор на фурацилин;
 • водороден прекис 3%;
 • хлорофилипт 1% (екстракт от евкалипт);
 • хлорхексидин;
 • брилянтно зелено.

Що се отнася до последния вариант, д-р Комаровски препоръчва да не се използва върху раната. Зад зеления цвят ще бъде много трудно да се види червено възпаление, ако инфекция попадне в пъпа.

По време на лечението на пъпа, изсушената кора ще попречи. За да го премахнете, първо трябва да омекотите с пероксид. Едва след това можете да го откачите с памучен тампон и да го извадите (ако е готов да се отдалечи без затруднения). Кората ще се отдели по-лесно, ако кожата близо до пъпа е леко изтеглена назад.

Когато третирате раната, трябва да я намажете с антисептик в посока от центъра към краищата, като се опитате да не пропуснете нито един милиметър.

Какво не може да се направи с пъпната рана

Полагайки правилни грижи за пъпа, майката трябва внимателно да го обработи. Спазването на някои табута ще помогне да се избегнат проблеми:

 • въпреки факта, че антисептиците, предложени за дезинфекция, са на алкохолна основа, не можете да използвате самия алкохол за обработка - той ще изгори кожата;
 • в никакъв случай не трябва да поставяте марлеви салфетки върху раната, а също така да лепите пъпа с лепяща мазилка - под тях бързо ще се развие инфекция;
 • не трябва да премахвате принудително коричката, дори ако тя леко се е отдалечила - преждевременното й отхвърляне ще провокира кървене и ще забави зарастването.

Не се препоръчва лечението да се извършва със сух памучен тампон, за да не се оплаквате по-късно защо в раната се е появила гной. В този случай възпалението ще бъде провокирано от влакната на материала, заклещен в пъпа..

Какво може да се обърка

Дори ако майката знае как да борави с пъпа на новороденото и изпълнява процедурата правилно, могат да възникнат проблеми. Основното тук е да не се объркате и да вземете необходимите мерки..

Ако новороденото има кървене на корема

Когато раната не заздравява дълго време и от нея се стича кръв, трябва да потърсите причината. Може би пъпът е бил наранен по време на обработката или когато бебето е било къпано, изтривано, повивано. Причината за кървавия пъп може да бъде образувалата се гъбичка (поради широкия пръстен).

В тази ситуация се препоръчват следните действия:

 • кръвта, изолирана от ранената рана, се попива с памучен тампон;
 • изтласквайки леко пъпния пръстен с ръце, капнете няколко капки водороден прекис;
 • оставете бебето да легне малко голо, за да може пъпа да "диша".

С развитието на гранулационни тъкани в раната се препоръчва лечението да се извършва с разтвор на сребърен нитрат 5% или Мирамистин (както е предписано от педиатър).

Ако раната изтече и се намокри

При някои деца след отпадането на апендикса се наблюдава синдромът на „плачещ пъп“. Това обикновено се свързва с бавно излекуване. Причините могат да бъдат в широк пъпни пръстен или по-дебела кожа.

Ако раната се намокри, тя продължава да се третира със същите антисептични разтвори, както е посочено по-горе. За да избегнете развитието на инфекция, можете да използвате дезинфекциращия антибиотик Baneocin за профилактика..

В този случай добър лечебен ефект ще се осигури чрез къпане на бебето в отвара от връв или лайка. След водната процедура раната трябва да се накисне старателно (но внимателно), така че да не се натрупва вода в нея..

Опасни симптоми

Плачът на пъпа може да бъде началото на по-сериозно заболяване - омфалит, при което се развива гнойно възпаление. Неприятно изглеждащо съдържание, стичащо се от раната, е резултат от инфекция на незарасналия пъп. Кожата около него показва опасността - тя се зачервява и набъбва. Детето става неспокойно, плюе обилно след хранене, започва да отслабва. Симптомите се допълват от висока температура.

Важно! При наличието на тези признаци не можете да се самолекувате - бебето трябва незабавно да се покаже на лекаря. Като правило, ако бебето се чувства добре, педиатърът ще предпише локално лечение под формата на мехлеми, съдържащи полимиксин и бацитрацин, както и по-често третиране на пъпа с антисептични разтвори..

Препоръчва се и ултравиолетово облъчване на корема. При тежки случаи ще е необходим широк спектър от антибиотици. Стимулиращата терапия включва гама глобулин и витаминни препарати.

Тежки последици от инфекция на пъпа

Ако гнойното възпаление се нагрява, кожата около пъпа придобива кафеникав оттенък, от раната изтича зелена гной, която излъчва неприятна миризма. Процесът бързо улавя тъканта на перитонеума, отива в червата. В резултат на това бебето развива перитонит..

В този случай хирургичната интервенция вече не е необходима. Възпалението на перитонеума не само ще отложи процеса на оздравяване на пъпа за дълго време, но може да бъде допълнено и с отравяне на кръвта, което може да доведе до смъртта на бебето.

Общи препоръки за грижи

Детето ще бъде здраво и пъпът му бързо ще се стегне, ако майката правилно провежда хигиенни процедури и се придържа към общите правила за грижи.

Как да боравим с памперси и дрехи

Докато пъпа е в лечебен етап, те се опитват да не го наранят. Ето защо, поставяйки пелена на бебето, уверете се, че ръбът на пелената не покрива раната, не търка кожата близо до нея. Ако не е възможно да издържите на това изискване, памперсът или е пъхнат, или ръбът му е отрязан до желаното ниво.

Как да не си нараните пъпа

Пелените, в които е увито бебето, както и долните ризи, са в близък контакт с пъпа и могат да доведат до заразяване. За да се предотврати това, след всяко третиране на раната, върху детето се слагат чисти дрехи, които преди това са го изгладили с ютия.

Съвет. Материята, използвана в бебешките дрехи, трябва да бъде изключително от естествен памук, за да не разтрива кожата и да причинява дразнене.

Възможно ли е да се положи бебето по корем

Още от първите дни те се опитват да закалят бебето с въздушни бани, правят му стягащи масажи. До заздравяването на раната се извършват дейности с ограничения. Бебето временно не е изложено на корема, за да не нарани пъпа и да не го зарази.

Ако е необходимо да се масажира гърба на новороденото, това може да се направи с тегло. Мама слага бебето на половин руло към протегнатата си ръка, второто нежно поглажда кожата с кръгови движения. След това размества малката и продължава манипулациите.

Мога ли да къпя бебето си

Водата не е забрана за незараснал пъп. Може да се използва за лечение на рана, ако под ръка няма дезинфектант. Така че къпането в този случай е задължителна ежедневна процедура, която се прави най-добре вечер. Основното е, че водата не се задържа дълго в пъпа, в противен случай раната ще се намокри.

Важно! Течността се сварява предварително и се охлажда до оптималната температура (36-37 °). Можете да добавите калиев перманганат, но той не се отглежда в баня, а в буркан, така че неразтворените кристали да не попаднат върху тялото на бебето.

Когато щипка за падане пада от пъпа

Не във всеки перинатален център пъпната връв се затяга със специална скоба. Ако бебето се прибере с такава „украса“, майката трябва да знае, че щипката обикновено изчезва на 3-ия, понякога 5-ия ден. В някои случаи процесът може да отнеме една седмица - всичко зависи от физиологичните характеристики на трохите.

Интересно. Къде да се постави щипката, всяко семейство решава по свой начин. Малко хора го изхвърлят.

След като "крокодилът" падне, под него ще бъде намерена рана. Той не е толкова продължителен, колкото в стандартните случаи (с прашка), той е по-обилен в кръв. Обработката се извършва съгласно общите правила с малки корекции:

 • не трябва да използвате брилянтно зелено, по-добре е да го замените с хлорофилипт, който ускорява заздравяването;
 • раната трябва да се изсуши със стерилна салфетка;
 • в процеса не използвайте памучни тампони - те могат лесно да наранят раната.

Ако се използват разтвори, те се въвеждат в пъпа с пипета. За прилагане на дезинфекциращ мехлем е по-добре да вземете памучен тампон.

Лечението на пъпа е важна част от грижите за бебето. От това колко точно и правилно майката ще проведе хигиенната процедура зависи не само здравето на малкото дете, но и животът му.

Пъп при новородено: грижи, лечебен период и възможни проблеми

Един от първите тестове за нови родители (или повече за майки) след раждането, първото хранене, смяна на пелената и приспособяване на режима към нуждите на бебето, е пъпната рана.

Майките разбират, че това е „живо“ място, което изисква внимателни и специални грижи, че изцелението отнема време, че всички минават през него... Но „да знаеш“ е едно, а „да можеш“ да направиш всичко правилно и без вреда на бебето е други. Затова нека се опитаме заедно да разберем всички тънкости на грижата за бебешкото пъпа..

 1. Как заздравява пъпа: етапи и време
 2. Как да се грижим за пъпа на новородено: средства и функции за обработка
 3. Как да лекуваме пъпа на новороденото
 4. Проблеми със заздравяването на пъпа
 5. Заключение

Как заздравява пъпа: етапи и време

Пъпната връв не е просто връзка майка-дете. Това е основният път за снабдяване с храна на бебето в утробата. Но след раждането необходимостта от тази връзка изчезва и пъпната връв се прерязва или веднага след раждането на детето, или след спиране на кръвния поток и пулсация в него.

Има само малка „опашка“ на пъпната връв, която е затегната в пъпния пръстен със специална щипка-щипка. Сега бебето се превърна в почти независим човек.

Но какво ще кажете за остатъка от пъпната връв? Нищо. Притиснат от скоба, той постепенно се свива, превръщайки се в кафяв възел, който след известно време е напълно мумифициран и сам ще отпадне. Това се случва през първите 5-7 дни след раждането на бебето..

Някои родители предпочитат да не чакат щипката да падне; те отстраняват хирургически остатъка от пъпната връв, докато все още са в родилния дом. Но начинът, по който ще бъдат отстранени остатъците от пъпната връв, по никакъв начин не засяга по-нататъшния процес на зарастване на образуваната пъпна рана и характеристиките на грижата за нея..

Трябва да се отнасяте с нея - нито повече, нито по-малко - като обикновена дълбока рана.

През първите три седмици пъпът понякога леко кърви, но това е естествено за лечебния период. И към края на първия месец от живота на бебето пъпната рана вече е напълно излекувана. Ако процесът се забави, това е причината да потърсите съвет от специалист..

Как да се грижим за пъпа на новородено: средства и функции за обработка

За да заздрави пъпната рана без проблеми и в рамките на нормалния период от време, тя се нуждае от подходящи грижи. И ние говорим не само за лечение на пъпа с антисептични средства, но и за режимните характеристики на живота на бебето:

 1. Изсъхналият остатък от пъпната връв или появилите се корички не е необходимо да се отстраняват сами - това е естествен процес, който отнема известно време и няма нужда да се бърза с него.
 2. Нищо не трябва да притиска или разтрива областта на пъпната рана: без дрехи, без памперси.
 3. Цялото облекло, което пряко докосва мястото на лечебния пъп, трябва да е от естествени материи, чисто и изгладено.
 4. Всякакви рани зарастват най-добре със свободен достъп до въздух. По-често оставяйте бебето си да лежи без пелена и тяло, не покривайте пъпа с мазилка за целия ден.
 5. Водни процедури в бебешка баня могат да се извършват, когато щипката с остатъците от пъпната връв падне. Това трябва да се прави в топла преварена вода с добавка на разреден калиев перманганат или билки, докато пъпната рана заздравее. Преди щипката да падне, бебето може да се измие или избърше само с влажна пелена.
 6. След всякакви хигиенни процедури мястото на пъпната рана трябва да се изсуши и обработи.

Как да лекуваме пъпа на новороденото

Грижата за пъпната рана е много важна за нейното бързо и безпроблемно заздравяване, но трябва да се третира с антисептични средства не повече от 2 пъти на ден: сутрин и вечер. Можете да намерите препоръки, че не бива да „безпокоите“ пъпа повече от веднъж и трябва да го обработвате само след къпане на бебето.

Скъпи майки, чуйте всяко авторитетно мнение, но направете най-доброто за вашето дете. Ако пъпната рана не загнои, не се намокри, не се зачерви, тогава наистина няма смисъл да се налива брилянтно зелено два пъти на ден.

Преди да пристъпите директно към лечението на мястото на раната, трябва да подготвите всичко необходимо:

 • дезинфектант и антисептик;
 • памучни тампони или вата;
 • клечки за уши;
 • пипета.

Изборът на дезинфектант е много важен, който ще предпази пъпа, който още не е заздравял докрай, от инфекции и замърсяване..

Списъкът с антисептици е донякъде стандартен, но всеки от тях има свои собствени характеристики, на които трябва да обърнете внимание.

 1. Водороден прекис 3%. Този дезинфектант и антисептик обикновено винаги се използва за измиване на пъпната рана. Пероксидът ви позволява да накисвате коричките от ихор или кръв и да ги премахвате с памучен тампон, а също така спомага за ускоряване на лечебния процес;
 2. Брилянтно зелено 1% разтвор (брилянтно зелено). Най-често се използва за изсушаване на пъпната рана, но може да причини изгаряния, ако се прилага обилно и често. Също така, поради яркия цвят, може да не забележите зачервяване на кожата вътре или около пъпа;
 3. Хлорхексидин. Антисептична течност без изразена миризма и цвят. Може да се използва безопасно от раждането;
 4. Калиев перманганат. Дори слабото решение предпазва от бактерии и инфекции. Но не разтворените кристали калиев перманганат изгарят кожата на бебето.

Най-често пероксид и брилянтно зелено се използват за лечение на пъпа на новородено. Преди да започнете процедурата, трябва добре да измиете ръцете си. След това няколко капки водороден прекис се нанасят върху областта на пъпната рана или се поставя памучен тампон, потопен в този антисептик.

Когато реакцията отмине, пъпа трябва внимателно да се избърше от центъра до краищата с памучен тампон, също потопен в пероксид и да се изсуши добре с памучен тампон. След това пъпа се намазва с брилянтно зелено. Ако пъпът не се намокри, тогава можете да изоставите брилянтното зелено, за да не изсушите кожата.

Проблеми със заздравяването на пъпа

Дори ако родителите редовно и правилно спазват всички инструкции за грижа за пъпната рана, може да възникнат проблеми с нейното зарастване:

 • пъпът не е зараснал от месец;
 • зачервяване или подуване се появява около пъпната рана;
 • пъпът не изсъхва и има обилно отделяне;
 • пъпът нагрява и има неприятна миризма.

Във всички тези случаи родителите трябва спешно да покажат бебето на педиатър. Опитен и квалифициран педиатър ще ви помогне да определите какъв е проблемът и какви са причините:

 1. Индивидуални характеристики на детското тяло. Понякога дългосрочното излекуване на пъпа се дължи на големия диаметър на пъпната връв. Тогава пъпната рана на бебето ще бъде по-голяма от средния размер и ще отнеме повече време, за да заздравее;
 2. Неправилна грижа. Тук не говорим за „технологията“ на процедурите, а за две крайни точки: родителите или не спазват ежедневните хигиенни процедури, свързани с лечението на пъпната рана, или прибягват до тях твърде често, като по този начин предотвратяват влаченето на раната. Също така трябва да обърнете внимание на антисептичните средства и, ако е необходимо, да ги замените с други;
 3. Отслабен имунитет. Тялото на недоносено или отслабено дете след раждане не е в състояние да се справи със зарастването на такава дълбока рана, поради което се нуждае от медицинска и медицинска помощ;
 4. Пъпна херния. Когато в допълнение към дълго заздравяващия пъп, детето има подобна на бучка "издатина", можем да говорим за пъпна херния. Слаба коремна стена, сълзителен плач може да доведе до появата му. Този проблем е лесен за отстраняване, ако знаете какво да правите. Често хернията се елиминира с масаж; в по-сложни и напреднали случаи ще е необходима помощта на лекар и, вероятно, незначителна хирургическа намеса;
 5. Инфекция. Ако областта на пъпа е подута, появява се зачервяване, гной започва да се откроява и има специфична миризма, тогава инфекция е навлязла в пъпната рана. Тази ситуация изисква спешна хоспитализация и правилно лечение..

Заключение

Раждането е много стрес за новороденото. Малко същество се оказва в нови условия, изправя се пред нови ситуации, но в същото време не може да се справи самостоятелно с тях. За това той има родители.

И родителите имат един от първите прегледи на любовта - правилната грижа за новороденото у дома. За много майки пъпът се оказва труден тест: първата паника, първото разочарование (грозно вързано!), Първият избор на най-безопасното средство за бебето.

„Пъпният период“ проблем ли беше за вас, скъпи читатели? И как се справихте с него?