Как да се измие банята преди къпане на бебе е често срещан въпрос сред младите майки. Обикновените почистващи смеси не са подходящи за това. Те могат да се използват само когато самите възрастни са решили да се измият в него. В зависимост от това коя баня ще се използва за водни процедури, средствата за почистване също ще се различават..

Защо трябва да измиете банята преди да изкъпете бебе

Ако е решено да се къпе бебето в обща баня, то трябва да се измие старателно преди водните процедури. Ако това не бъде направено, тогава трохите могат да получат алергична реакция към вещества, които са се утаили по стените му. Също така, поради случайно поглъщане на вода от бебе, той може да развие бактериално заболяване, тъй като имунната система все още не се е научила да се противопоставя на патогенните микроби в него. Остатъци от препарати, използвани от възрастни, преди бебето да влезе във ваната, също могат да повлияят негативно на състоянието му..

Ваната трябва да се измие, ако преди това:

 • Те къпеха домашни любимци в него.
 • Измито или напоено пране.
 • Други членове на семейството плуваха.
 • По стените му има ръжда.

По принцип трябва да се опитате да го подредите преди всяко къпане на бебето..

Внимание! Останките от душ гел, прахове, химически препарати - всичко това, попадайки в тялото на новородено, може да подкопае здравето му.

Мога ли да измия банята с химикали

В никакъв случай. Домакинските почистващи препарати, разбира се, се справят отлично с премахването на всякакъв вид замърсявания по стените на ваната. Съдържащите се в тях много тежки химикали обаче не се отмиват напълно при измиване на ваната. В резултат на това след къпане във вана, която е била обработена с химически агент, бебето може да развие различни обриви по кожата (като симптом на алергии), както и дразнене по нея.

Освен това изпарението на хлора влияе отрицателно върху белите дробове на бебето. Можете да използвате химия само ако банята е била много мръсна. Това обаче трябва да се направи поне 5-6 часа преди водните процедури. В същото време миризмата на домакинския продукт трябва напълно да изчезне..

Как тогава да се премахне замърсяването

Можете да почистите банята преди къпане:

 • Газирани напитки;
 • сапун за пране;
 • течен гел за новородени;
 • оцет.

Как се почиства

В зависимост от избрания почистващ агент, банята може да се обработва както преди, така и след водни процедури..

Сапун за пране

Ваната преди къпане на новороденото може да се почисти със сапун за пране. Съдържа алкали, които имат едновременно почистващо и антибактериално действие..

 1. Ако решите да измиете банята с тази почистваща смес, първо сварете 5 литра вода.
 2. След това го изплакнете. Горещата вода ще омекоти плаката и ще избави банята от микроби.
 3. Сварете същото количество вода.
 4. По това време напенете гъба или парцал с почистващо средство и обработете стените на банята.
 5. Изплакнете го обилно с обикновена вода.
 6. В самия край изплакнете с вряла вода.

Оцет

Можете също да почистите банята с този състав. Родителите не къпят бебетата си веднага след процедурата, а няколко часа след нея. Оцетът има остра миризма. Неговите пари могат да навредят на белите дробове и дихателните пътища на трохите.

 1. Вземете част от оцета и го смесете със същата порция вода.
 2. Получената течност изсипете в бутилка.
 3. Напръскайте върху почистващия препарат.
 4. Оставете го да действа 15-20 минути.
 5. След това изтъркайте отстрани на ваната с четка или гъба.
 6. Изплакнете го с обикновена вода.

Сода за хляб

Може да се използва веднага след къпане. Справя се добре с плаката, унищожава бактериите и е абсолютно безопасен за трохите. Освен това се отмива добре с вода..

 1. Изплакнете банята с вряща вода първия път, когато я използвате.
 2. Комбинирайте водата със сода, така че получената маса да наподобява консистенция на паста.
 3. След това го нанесете върху стените на банята.
 4. Оставете почистващото средство върху него за 10-15 минути.
 5. След това измийте банята с обикновена вода.

Педиатърът Е. О. Комаровски съветва да се използва точно сода на майки, които се обръщат към него. Според него е достатъчно да се използва такъв инструмент веднъж на всеки 7 дни..

Течен бебешки гел

Той задължително трябва да е предназначен само за къпане на новородени. Не трябва да съдържа аромати или аромати. Този инструмент може да се използва преди къпане на бебето. За да направите това, нанесете го върху гъба и след това обработете банята с нея. Накрая измийте състава с вода.

И сапунът, и бебешкият гел се справят слабо с микробите и бактериите. Препоръчително е да използвате по-силно почистващо средство няколко часа преди да ги използвате..

Какво трябва да знаете за почистване на акрилна вана

Препоръчително е да го миете само с течни меки съединения, които не развалят външния му вид. Необходимо е да се подбират такива средства много внимателно. Не забравяйте, след обработката им, че бебето ще се къпе в банята. Не трябва да съдържа аромати и различни други химически добавки..

Много родители измиват ваната си с бебешки гел за баня „Наша мама“.

Относно обичайните почистващи продукти

Содата е естествен абразив. Тя може да надраска повърхността на такава баня. За да не разваляте външния му вид при почистване, трябва да го използвате в следното съотношение: 500 мл сода за хляб и чаша преварена гореща вода. Отстранете плаката, елиминирайте микробите с лимонена киселина или оцет, разреден с вода.

Кога е най-доброто време за лечение на баня

Лекарите препоръчват почистването на ваната веднага след приемането. След измиване възрастните трябва да ходят по повърхността му със сапунена гъба и след това да я изплакват с вода. Същото трябва да се направи и след къпане на бебето. Ако се спази тази препоръка, ще бъде трудно бактериите и микробите да растат по стените на банята. Техният брой ще бъде значително намален.

Отзиви

Така че, лечението на банята преди къпане на бебето трябва да се подхожда много отговорно. Няма значение какъв препарат за почистване използвате: сода за хляб, оцет или сапун за пране. Основното е, че всеки от тях след това трябва да бъде измит старателно с вода. Много бебета обичат водните процедури и са полезни за собственото си здраве. Не пренебрегвайте почистването на ваната. Къпете малките си в чиста вана и ги поддържайте щастливи и здрави.

Как да се измие бебешка вана?

Къпането на дете в ранните етапи на юношеството му е процес, свързан с определени рискове. Освен това тези рискове са свързани не само с болестта на бебето (касае се преди всичко за зимния период). Важно е да разберете колко чувствителна е кожата на вашето бебе. Освен това имунната система на детето все още не е формирана. Това означава, че химикалите могат да навредят..

Естествено, къпането на дете в специална малка баня е много по-лесно и безопасно, отколкото в голяма баня. Освен това днес мнозина изоставят баните в полза на душове. Онлайн магазинът за детски стоки предлага да закупите и бебешки вани за къпане. В повечето случаи те са изработени от акрил.

Трябва ли да измивам бебешката баня след къпане

Много млади родители вярват, че бебето не е в състояние да замърси бебешката баня. Всъщност върху тялото му се създава много малко количество тайна. Въпреки това по този въпрос е по-добре да не разчитате нито на собственото си мнение, нито на логиката, а на препоръките на педиатър.

Те говорят за необходимостта от поддържане на най-високо ниво на хигиена. Важно е обаче да почиствате бебешката вана със специализирани продукти (в никакъв случай не обикновени домакински химикали).

Продукти, които могат да се използват за пране:

 • сапун за пране;
 • специализирани препарати за бебешки вани;
 • сода за хляб.

Всички горепосочени почистващи продукти са абсолютно безопасни за детето. Но това не означава, че не можете да контролирате ефективността на отстраняването на перилния препарат след почистване на бебешката вана..

Съхранение на бебешката баня

Доколкото е направен от акрил (в по-голямата част от случаите, въпреки че все още могат да бъдат закупени стоманени аналози), силно не се препоръчва бебешкото къпане да се оставя на пряка слънчева светлина.

Подходящо е да съхранявате оборудването за бебешки бани на мецанина или на стената. Важно е тавата да остане напълно суха по време на съхранение. По-добре е той също да бъде покрит от прах..

Естествено, във всеки случай, преди къпане, дори почистена баня след последната вана се изплаква с топла вода (от прах).

Елена Малишева ще говори за това как да изберем баня за новородени:

Как правилно да се лекува баня преди къпане на новородено? Избор на безопасно почистващо средство

Къпането се превръща в любимо занимание за много деца, защото банята е едновременно място за миене, плуване, игра. През първите месеци новороденото се къпе в отделна вана, която се поддържа постоянно чиста и се използва само за бебето. Постепенно тя става малка за детето и те започват да го мият в обща баня..

Д-р Комаровски съветва да прехвърлите бебето в голяма баня веднага след пълното излекуване на пъпната рана, около 2-4 седмици след раждането. За новородено това е възможност да плува, да се развива физически. Ваната има благоприятен ефект върху мускулите, гръбначния стълб и помага за трениране на сърцето. Когато тялото на детето е напълно потопено във вода, белите дробове се отварят по-добре и се изчистват от вредни вещества. Комаровски отбелязва, че след водните процедури апетитът на бебето се увеличава, сънят става по-силен и по-дълъг, родителите имат възможност да се отпуснат повече.

За да не навреди на здравето на бебето, банята трябва да бъде внимателно подготвена преди къпане.

 • Защо бебето трябва да се измие преди къпане??
 • Защо не можете да се миете с обикновена химия?
 • Колкото по-добре да измиете банята?
 • Безопасни средства
 • Акрилна вана
 • Колко често да почиствате?

Защо бебето трябва да се измие преди къпане??

Банята се използва ежедневно от възрастни членове на семейството за лична хигиена, накисване на дрехи, къпане на домашни любимци, ако има такива. Варовик, сапунени отлагания се утаяват по стените и са идеална среда за размножаване на бактерии. По време на къпане детето може случайно да погълне вода и тялото на новороденото все още формира имунна защита, за него е трудно да устои на патогенни микроби. Комаровски препоръчва да се погрижите предварително за чистотата на банята.

Редовното изплакване няма да се отърве напълно от плаката, ръждата, бактериите, особено ако банята е била използвана дълго време и нейният емайл не е идеално гладък. На такава повърхност се утаява повече мръсотия, която е по-трудна за отстраняване..

Защо не можете да се миете с обикновена химия?

Комаровски съветва да не се използват обикновени домакински почистващи продукти за банята, предназначени за дете. Те ефективно се справят с мръсотията, но суровите химикали се отмиват лошо от повърхността и могат да провокират дразнене или алергии при новородено..

Силната миризма и хлорните изпарения имат пагубен ефект върху белите дробове на детето. Химикали могат да се използват, ако банята е силно замърсена, но няколко часа преди бебето да се къпе, така че химическата миризма да е напълно изветряла.

Колкото по-добре да измиете банята?

Можете да използвате прах за бебешки дрехи за почистване на повърхността: намокрете повърхността, разтрийте я с парцал, след което изплакнете с вода. Някои производители предлагат специални продукти за лечение на детски играчки, а също така са подходящи за измиване на ваната. Такива продукти за деца се различават от обичайните с по-ниска концентрация на препарати, така че след тях е необходимо банята да се изплаква много старателно..

Комаровски не препоръчва използването на детергенти със сложен химичен състав. По-добре е да използвате по-щадящи традиционни методи, изпитани във времето и безопасни за здравето.

Безопасни средства

Оцет и вода

Можете да дезинфекцирате банята по следния метод: смесете равни части оцет и вода, нанесете върху повърхността с помощта на спрей, изчакайте 20 минути, изплакнете с вода. Оцетът убива микробите и премахва варовика, но има силна миризма. Износва се доста бързо, но все пак не е подходящ за лечение на банята непосредствено преди къпането на детето. При вдишване парите на оцета могат да навредят на вашето бебе, да дразнят носа, гърлото и белите дробове..

Сапун за пране

Сапунът за пране е един от естествените и безопасни почистващи агенти. Съдържа алкал, който има антибактериален и прочистващ ефект. Трябва да намерите качествен продукт без добавки, като избягвате специални сапуни, съдържащи допълнителни избелващи агенти.

Първо, трябва да сварите около 5 литра вода, за да изплакнете банята преди почистване. Това ще помогне да се отървете от бактериите и да омекотите плаката. Добавете втората порция вода. Докато се загрява, напенете гъба или кърпа със сапун за пране и внимателно обработете повърхността на банята. Измийте с вода и отново залейте с вряла вода.

Сода за хляб

Комаровски съветва да се използва сода бикарбонат за почистване на банята. Той ефективно се бори с мръсотията и патогенните бактерии, може лесно да се отмие с вода и е абсолютно безвреден за новороденото. Нанесете паста от вода и сода върху повърхността на банята, оставете да действа 10-15 минути, изплакнете обилно с вода. При първото почистване Комаровски съветва да излеете 1-2 кофи вряла вода на повърхността. Тогава почистването със сода е достатъчно веднъж седмично. Ако възрастните не са се къпали във ваната през целия ден, не са ги измивали, тогава е достатъчно да изплакнете повърхността с вода от душа, отбелязва д-р Комаровски.

Акрилна вана

Содата не само се бори успешно с бактериите, тя е естествен абразив. Може да надраска покритието, което го прави неподходящ за почистване на акрилни повърхности. Содата може да се разтвори в гореща вода (1 чаша на 0,5 л вода), обработете банята с получения състав, оставете да действа, след това изплакнете.

Акрилната баня може да се измие с оцет, разреден с вода, или да се замени с разтвор на лимонена киселина. Ефективно премахва ръждясали и варовикови налепи, бори се с опасни за детето бактерии.

За почистване на баня с акрилна повърхност са подходящи само течни продукти. Те не увреждат повърхността и нежно отстраняват замърсяванията. Съвременният пазар предлага много специални почистващи продукти за банята, към избора на които трябва да се подхожда с повишено внимание, ако семейството има новородено бебе..

Колко често да почиствате?

Активното ежедневно използване на банята допринася за нейното замърсяване, в една или друга степен. След измиване на възрастни е по-добре не просто да изплакнете ваната, а да я избършете със сапунена гъба. Това ще помогне за намаляване на броя на бактериите и ще ги предпази от растеж. По-лесно е да се измие банята веднага след измиване, без да се чака образуването на варовик, който ще трябва да се измие преди къпане на новороденото.

Малките деца все още не знаят как да контролират пикочния мехур и червата, следователно след къпане на детето също трябва да измиете банята с помощта на бебешки сапун или гел.

Колкото по-добре е да се измие банята преди къпане на бебето, народни средства и домакински химикали, отколкото е невъзможно да се почисти

Докато пъпната рана заздравее, новороденото се къпе в специална вана, която се поддържа почти стерилна, но с течение на времето бебето се стяга в нея. В просторен контейнер бебето плува и играе с удоволствие и след това е по-добре да се храни и да спи, но преди да прехвърлите бебето в обща баня, отколкото да го измиете преди къпане, трябва предварително да попитате. Когато тялото на детето е напълно потопено във вода, мускулите и гръбначният стълб се укрепват, но микробите носят опасността за бебето.

Защо трябва да измиете ваната преди да изкъпете бебето си

При новороденото имунната система едва започва да се формира и все още не се е научила да се бори с бактериите. Премахнете ръждата, отървете се от плаката, в която се натрупват патогенни микроорганизми, не е възможно с обикновено изплакване с вода, банята трябва да бъде старателно измита и почистена, особено когато контейнерът се използва за напояване на легло и дрехи, къпане на възрастни и домашни любимци.

Защо не можете да се миете с обикновена химия

В битовите продукти има вещества и съединения, които отлично се справят с мръсотията, премахват плаката, но те предизвикват дразнене на нежната кожа на бебето и са изпълнени с появата на алергии. Острата миризма, излъчвана от съединенията, произведени за грижа за банята, провокира кашлица или задух у бебето.

Микробите могат да проникнат в устата с вода, да пътуват по-нататък в стомаха, да причинят неговото разстройство, да доведат до други здравословни проблеми.

Какви почистващи продукти да изберете?

За да няма бебето здравословни проблеми след къпане, кожата остава гладка и нежна, лекарите, по-специално д-р Комаровски, ви съветват да обръщате внимание не на химичните съединения, а на методите, които отдавна се използват от хората.

Оцет и вода

За да дезинфекцирате банята от микроби, премахнете плаката, не е необходимо да купувате скъпи вносни продукти, по-добре е да приложите състав на повърхността, който е лесен за приготвяне, като разреждате оцет със същото количество обикновена вода. И въпреки че има специфична миризма след почистване, тя бързо преминава. Лимонената киселина може да замести разредения оцет.

Сапун за пране

Алкалите имат антибактериален и дезинфекционен ефект. В чист вид това вещество не се продава, но присъства в състава на естествения сапун за пране. След като кипнете половин кофа вода, изплакнете банята. След такава процедура плаката е по-лесна за почистване, тъй като омекотява, голям брой микроби умират. Напенете парцал или гъба и избършете цялата повърхност, след което отново се налива вряща вода.

Сода за хляб

Натриевият бикарбонат се използва не само за приготвяне на тесто, в народната и традиционната медицина, при диети за отслабване, но и за измиване на дрехи, почистване на мръсни повърхности. Сода, както се нарича този инструмент в ежедневието, можете да измиете ваната, което е полезно както преди, така и след къпане на бебета, които изпразват пикочния мехур, и по време на хигиенна процедура.

Чрез смесване на сода с вода се получава паста, която се нанася върху повърхността за 15 минути, а след това банята трябва да се измие старателно.

Течен бебешки гел

Чуждестранната и местната индустрия произвежда специални продукти за къпане на бебета. Те са направени на базата на естествени материали, имат хипоалергенни свойства и не предизвикват дразнене. Ваната може да се измие с вряща вода и бебешки гел без аромати или добавки.

Останала мръсотия или отлагания:

 • почистени със сода;
 • изплакнете с гореща вода;
 • избършете със салфетки.

Този метод на изплакване на банята не представлява опасност за бебето. Бебешките гелове рядко дразнят дори чувствителната и нежна кожа на бебето, но те не се справят добре с микробите, така че повърхността трябва периодично да се почиства със сода.

Други средства

За изплакване на банята, в която се къпе бебето, много родители използват прах за пране на бебешки дрехи, в състава му няма химикали. За почистване на плака и мръсотия:

 1. Намокрете повърхността.
 2. Разтрийте продукта с парцал.
 3. Изплакнете с гореща вода.

Шампоаните и геловете, които се произвеждат за пране и третиране на играчки, са подходящи за грижа за банята. Те съдържат по-малко детергенти, изплакването след използване на такива продукти трябва да се извършва по-задълбочено..

Какво трябва да знаете за почистване на акрилна вана?

Абразивите успешно се използват за почистване на стоманени и чугунени повърхности, но акрилни вани са инсталирани в много къщи и апартаменти. Те трябва да се почистват само с течни разтвори. За да не се надраска покритието, чаша сода се разбърква в 2 чаши вода, съставът се нанася за 20 минути и след това се измива.

Отстранете плаката и ръждата върху акрилни повърхности с разредена захапка или лимонена киселина.

Колко често да почиствате?

Вана, която се използва всеки ден, бързо се замърсява. След измиване или накисване на прането, къпане на възрастни членове на семейството, повърхността му трябва да се избърше с гъба и сапун. Това предотвратява образуването на плака, образуване на ръжда.

След всяко къпане на бебето ваната се измива с бебешки гел. За тежко замърсяване се използва сода или оцет. Не се препоръчва почистването на повърхността преди процедурата, тъй като бактериите започват да се размножават.

Как да подготвим баня: инструкции стъпка по стъпка

Докато пъпната рана зараства, бебето расте, родителите и особено младата майка трябва да се научат как да оборудват голяма вана за къпане на бебето. Използвайки един от методите за приготвяне, неговата повърхност:

 1. Изплаква се с гореща вода с бебешки гел.
 2. Почистете мръсотията и плаката със сода.
 3. Изплакнете с вряла вода.
 4. Влагата се изсушава с хартиена кърпа.
 5. Оцетът и водата се изсипват в бутилка в същото количество..
 6. Продуктът се напръсква върху повърхността за 20 минути..

След изплакване на сместа избършете банята с микрофибър, който абсорбира мръсотията. Трябва да се почиства старателно веднъж седмично. За целта смесете сода със същото количество вода и нанесете върху повърхността. След 20-30 минути банята се изплаква под чешмата, залива се с вряла вода. Необходими са поне половин кофа. Децата обичат да плуват и са заредени с положителни емоции. Ако бебето плаче или крещи, трябва да проверите дали се страхува от шума на чешмата, дали светлината пречи, дали топлата вода.

Посъветвайте как да измиете банята преди да изкъпете бебето си

Като цяло искам синът ми да се прехвърли от малка баня в голяма.

Детската му стая винаги се измива с обикновен бебешки сапун преди всяко къпане.

Но нашето е повече от измиване.

Ние (възрастните) го използваме всеки ден и затова не искаме куклата да плува в цялата тази кал (добре, ние не сме мръсни, но не сме и стерилни)))

Как да го измиете правилно, и така, че да няма микроби и бебето да не е вредно??

След това измивате. Или кой знае добър инструмент, моля пишете.

Какво означава да измиете нова бебешка вана?

Купих си нова бебешка вана за бебето. Детето е на пет месеца. Как можете да го измиете преди първото къпане?

Вземете сода за хляб - често срещана в кухнята и я нанесете върху стените на ваната, и я разтрийте добре с нова гъба за съдове, TPK със сигурност няма да се страхувате от алергичната реакция на детето. Такъв продукт няма да остави мирис, но може да направи цялата мръсотия. След това го изпръскайте под течаща вода.

Но ако все още имате съмнения относно чистотата на банята, тогава сварете чайник с вода и залейте с вряла вода върху банята (но след 10 минути чайникът се вари).

Но не забравяйте да измиете ваната и да я избършете на сухо всеки път след къпане. А също така ваната е детски артикул, така че не мийте нищо в нея и още повече не съхранявайте нищо.

Как да се измие баня преди къпане на бебе

Наложително е почистването на ваната преди къпане на новородено бебе, защото то все още е беззащитно срещу огромен брой патогенни микроби. Изборът на продукт, който качествено ще премахне мръсотията и в същото време не вреди на детето, трябва да се третира отговорно. Подходящи са екологични народни рецепти или нежна, закупена козметика за бебета.

Как да измиете и дезинфекцирате вана преди да изкъпете бебето си

Имунитетът на новороденото бебе все още не е адаптиран към всички фактори на околната среда. Всичко, с което защитната система на възрастен може лесно да се справи, ще причини алергия или сериозно заболяване при новородено. Следователно не можете да измивате банята преди да изкъпете бебето със същите агресивни химикали, които се използват за възрастни. Няма да е възможно напълно да се отстранят техните компоненти от повърхността. Парите на белина, миризмата на които възрастен може да не улови, ще попаднат в белите дробове на малко човече и могат да причинят отравяне.

Ако не почистите банята преди водните процедури, бактериите, гъбичките и други инфекции от стените ще попаднат във водата. Вредната за бебето микрофлора може да попадне в тялото при поглъщане на течност или да зарази кожата и лигавиците отвън.

За да спасите детето си от този вид неприятности и да направите плуването му възможно най-безопасно, трябва правилно да боравите с ваната.

Трябва да изберете почистващи продукти без вредни химикали, но доста ефективни, за да могат да унищожат патогенните бактерии.

Безопасни препарати за бебешка баня

За да измиете ваната преди да изкъпете бебето, най-добре е да използвате прясна кърпа или гъба за еднократна употреба. Препаратът трябва да бъде възможно най-безмилостен срещу мръсотия и бактерии и най-безвреден за тялото. От битовите химикали за тази цел можете да използвате:

 • течен сапун за бебета: бавачка с уши, бебе Johnsons, Weleda, Sanosan, Babyline;
 • пудра за бебешки дрехи: роден съм, Aistenok, Eared dadily, BabyLine, Sodasan;
 • средства за обработка на играчки за бебета: Нашата майка, AQA бебе, BabyLine, Meine liebe;
 • шампоан за най-малките: Green Mama, Sanosan, Little Siberica, Bubchen.

Всяко от изброените съединения трябва да бъде обилно навлажнено с гъба и обработено с вътрешната повърхност на банята. След това просто изплакнете с струя вода от душа. Важно е избраните вещества да не съдържат аромати и чужди добавки.

Козметиката за дете не трябва да вреди на тялото му. За да изберете правилния шампоан, пяна или сапун, трябва внимателно да прочетете състава на продукта. Например натриевият лаурил сулфат, който се нарича натриев лаурил сулфат или SLS, и неговият аналог, натриев лаурет сулфат или SLES, отмиват естествената защитна бариера на кожата.

Парабените, формалдехидите и сулфатите са отрови, които се добавят към хигиенните продукти, за да се предотврати растежа на бактериите. Те са опасни за хората и дори могат да причинят рак. Следователно трябва да се опитаме да подберем козметика, чийто състав не съдържа думи на етикета: пропилпарабен, метилпарабен, бутилпарабен, формалдехид, силикон, сулфат, парабен.

Най-безопасният бебешки почистващ препарат за измиване на ваната и самото бебе е този, който казва: БИОЛОГИЧЕН или НАТУРАЛЕН.

Най-добрият сапун за деца е твърд. Не е необходимо да се добавят стабилизатори, сгъстители и консерванти към него.

Народни средства за защита

Всички формулировки за промишлено производство добавят химикали, които са вредни за здравето. Дори продуктите за бебета съдържат токсични примеси, само в по-малки количества..

За да се намали нивото на взаимодействие на тялото с токсични вещества, по-добре е да се използват народни рецепти за почистване на банята. Те са много ефективни в борбата с микробите и имат ниска цена:

 • Сода за хляб. С негова помощ е лесно да се премахне мръсотията от стените на банята и да се неутрализират всички патогенни бактерии. Разтворете чаша сода в 0,5 литра вода. Потопете гъба в получения разтвор и нанесете обилно върху цялата повърхност на банята. Оставете да действа 10 минути. Изплакнете обилно стените с гъба и струя вода от душа. Този метод не е подходящ за почистване на акрилни вани. Содовите абразивни частици могат да надраскат тези видове повърхности. От това те бързо губят блясъка си и малките канали се превръщат в дом за вредни микроорганизми..
 • Оцет. Той ще помогне за прочистване на банята от бактерии и вар. Смесете в спрей бутилка 1: 1 с вода. Нанесете равномерно от всички страни и дъното на резервоара. Оставете да действа 20 минути. Измийте с душ, разтрийте с гъба. Преди къпане е препоръчително да престои половин час след почистване, за да разсее тежката миризма. Най-добре е да използвате този метод веднага след обработката на водата..
 • Сапун за пране. С негова помощ можете да измиете банята от мръсотия и бактерии, които бързо растат във влажна среда. За да направите това, трябва да изберете естествен неизбелен сапун, без химически добавки. Преди да изкъпете бебе, трябва да разтриете гъбата върху парче от продукта и след това внимателно да избършете цялата баня отвътре. Измийте с вода. Повторете процедурата 2 пъти..
 • Вряща вода. Най-добре е да го използвате преди някой от горните продукти. Това ще смекчи натрупването по стените на ваната и ще убие бактериите. За да направите това, оставете пълна кана да заври. Изплакнете измитите стени на ваната, където трябва да се къпе бебето.
 • Горчица на прах. Разрежда се 1: 1 с вода. Получената плътна маса нанесете обилно върху гъбата, разпределете равномерно по цялата повърхност. Оставете да действа 20 минути. Измийте и разтрийте с гъба.
 • Лимонена киселина. Разтворете торба със сух продукт в чаша вода. Почистете предварително ваната с гъба и топъл душ. Избършете стените равномерно с мека кърпа, напоена с течност. Оставете за половин час. Изплакнете обилно с водна струя.

Изброените продукти могат да се комбинират и почистват на два етапа. Всяка от избраните опции няма да остави шанс за патогенна микрофлора и е безопасна за бебе, чиято имунна система току-що се формира.

Бебешката козметика не е предназначена за борба с бактериите. Ето защо е най-добре да почиствате банята с народни методи през първия месец от живота на детето. И когато пъпа най-накрая заздравее, можете да пристъпите към почистване с помощта на препарати от магазина. Всеки ден бебето ще расте и все по-малко ще се нуждае от стерилни условия. Ако го защитите твърде много, имунитетът няма да може да се формира правилно..

Когато къпете бебе през първата година от живота, е полезно да добавите отвара от лайка, брезови метли, невен, връв към водата. А бледорозов разтвор на калиев перманганат ще дезинфекцира водата за бебета с незараснала пъпна връв.

Как да се грижим за бебешките бани

От първите дни на живота почистването на ваната преди къпане на новороденото трябва да бъде особено внимателно. В този случай за хигиенни процедури трябва да използвате бебешка вана..

За втвърдяване и спорт е подходящ само голям контейнер. Плуването допринася за развитието на здраво дете. Ако при потапяне във вода се вижда само главата, бебето изправя белите дробове и оформя правилната стойка.

Когато приготвяте големи и малки вани за бебето, в зависимост от целта е препоръчително да следвате някои препоръки.

Необходимо е да се измие банята не само преди да се вземат водни процедури, но и след тях. В този случай всички замърсявания се отстраняват по-лесно и лесно. В частиците отмит епител и сапунена пяна бързо се появяват и размножават вредни микроорганизми. Измиването на банята веднага след къпане не позволява засаждането на флора, опасна за здравето у дома.

След изплакването на резервоара за вода той трябва да се избърше на сухо с хартиени кърпи. Няма значение дали е бебешка баня или голяма възрастна. Мухъл, гъбички и бактерии живеят във влажна среда. Ако премахнете всички капки, за следващото къпане е достатъчно да разтриете леко контейнера с гъба и сапун и да изплакнете с вряща вода.

В ранна детска възраст къпането вечер е необходимо не само за хигиена, но и за втвърдяване, облекчаване на стреса през деня, осигуряване на спокоен нощен сън и просто за удоволствие. И можете да измиете косата си и да я разтривате с кърпа не повече от веднъж седмично. В противен случай бебето може да развие алергичен дерматит..

Как да се къпе новородено бебе: първите бани на бебето

Обикновено ли родителите се притесняват как да изкъпят новороденото си бебе за първи път? Как да направим водата удобна? Как обикновено бебето ще възприеме първия си контакт с вода? Трябва ли да храните бебето си преди къпане?

Ще се опитаме да дадем отговори на тези и много други въпроси..

Кога да се прави първото къпане на новородено?

На първия или третия ден след раждането (по това време майката и бебето обикновено са в болница), новороденото не се къпе. Достатъчно е да измиете хлапето и внимателно да избършете тялото му в областта на всички гънки с влажен тампон или салфетка. Първото къпане на новородено може да се направи, когато се приберете с бебето си..

Защо водните процедури са важни?

На въпроса на младите родители дали е възможно да се къпе новородено, всеки педиатър ще отговори положително. В крайна сметка, къпането е свързано не само с хигиената, но и с други необходими аспекти на живота - подкрепа на имунната система и емоционално състояние. Новороденото бебе трябва да се къпе всеки ден и да се измива след всяко изхождане..

Когато организирате правилно къпането си, се случва следното:

 • кожата на детето преминава през необходимия процес на почистване;
 • детето идва в състояние на спокойствие и хармония;
 • тялото на бебето получава първите уроци по втвърдяване;
 • новороденото научава важна част от околния свят, свързана с усещането за вода;
 • детето и родителите му получават положителни емоции.

Кога е по-добре да се къпете: сутрин или вечер?

Обикновено къпането се препоръчва да бъде свързано с вечерно хранене, релаксация и лягане, тъй като топлата вода има не само общ успокояващ ефект, но и добре облекчава болката, свързана с коремни колики.

Ако забележите, че къпането няма успокояващ ефект върху вашето бебе, а ободряващо, просто отложете времето за къпане за сутринта или следобеда. Пуснете шаблоните и просто наблюдавайте: как вашето бебе реагира на процеса на къпане, колко приятно смята, че е това, какви ползи има детето от къпането. Ще можете да отговорите на тези въпроси още през първата седмица на „водните експерименти“ и в резултат на това ще можете да създадете режим на баня, който е най-удобен за детето..

Но в същото време не забравяйте да вземете предвид времето на водните процедури: ако бебето се къпе сутрин и то го ободрява, в процеса можете да включите забавна музика, да запознаете бебето с водни играчки, да общувате с него. Ако вечер, трябва да създадете атмосфера на максимално спокойствие и тишина, не използвайте твърде ярки лампи в стаята.

Важни подробности за къпане

Как да се къпе новородено, така че процедурата да донесе максимална полза и комфорт? Опитайте се да обмислите важните малки неща:

 • За къпане използвайте не обща баня за възрастни, а специална детска баня - от 65 см дължина; има специални анатомични вани, които са по-удобни за използване, тъй като равнината им е поставена под ъгъл, така че главата на детето да се държи над водната повърхност.
 • Преди употреба изплакнете добре банята със специален бебешки продукт и я залейте с преварена вода.
 • Как да се измие новородено, докато пъпната рана все още не е заздравяла? За да ускорите процеса на оздравяване, използвайте само варена вода за банята (сварете я предварително и я охладете до необходимата температура).
 • За да не се съмнявате в правилната температура на водата, купете си термометър за вода или „вкусете“ водата с лакът; къпете бебето при температура 37-38 градуса: това съответства на температурата на околоплодните води, в която бебето е свикнало да се "къпе" в корема на майката.
 • Ако искате да използвате билкови чайове за къпане, предварително попитайте какви свойства притежава всеки от тях (общоукрепващо, успокояващо, антисептично, антиалергично и др.); пригответе бульона предварително (около час преди къпане) и добавете прецеден във ваната, точно преди къпане.
 • През първия месец от живота на бебето педиатрите не препоръчват използването на хигиенни продукти (шампоан, сапун, пяна и др.), Защото все още има достатъчно вода за чувствителна бебешка кожа; ако е необходимо, можете да използвате бебешки сапун, но не по-често от веднъж седмично.
 • В първите дни от живота не трябва да вземате гъби и кърпи за къпане на бебето, по-добре е да използвате много мека кърпа, памучен тампон или просто леко да измиете кожата на бебето с ръка.
 • След като сте изкъпали бебето във ваната, повдигнете бебето над повърхността му и изплакнете тялото му от черпака с чиста вода (пригответе черпака предварително и го поставете до ваната).
 • За максимално удобство и ако пространството в банята ви позволява, поставете маса за повиване до нея и поставете суха кърпа за бебе (за предпочитане специална с качулка) върху нея, така че веднага след изплакване тялото на бебето да се намокри, увийте го и го занесете в стаята.
 • Подгответе предварително дрехи и продукти за грижа в стаята: тампони, памучни тампони, лечение на пъпна рана, пелена, прах. Не използвайте мазни кремове след баня (особено в гънките на кожата), за да избегнете обрив от пелена.

Вана преди или след хранене?

Всичко зависи от това какъв тип хранене е вашето бебе. Ако е на гърда - може да се храни както преди къпане, така и след. Ако детето яде изкуствена смес, препоръчително е да се спазва почивка между къпане и хранене..

Как правилно да се къпе новородено

Как да се измие бебе:

 • Поставете ваната така, че да можете да държите гърба си изправен за 7-10 минути; има специални рамки за удобно поставяне на бебешка вана в голяма вана, те ще ви помогнат да се чувствате комфортно; в анатомичната баня, главичният край е леко повдигнат: това е много удобно и ви позволява да поддържате главата на бебето, така че да не се потапя във вода.
 • Ако банята на бебето не е анатомична, просто поставете памперс, сгънат няколко пъти под главата му.
 • Подгответе водата във ваната, като доведете температурата й до 37-38 градуса; ако е необходимо, добавете прецедена билкова отвара към водата.
 • В първите дни от живота на бебето можете да се къпете не голо, а увито в тънка пелена - това ще го направи по-удобно.
 • Потопете тялото на бебето изцяло във ваната със закачалките и внимателно поставете главата над водата, върху "възглавницата" на навита пелена.
 • Можете да оставите бебето за известно време в спокойна вода или можете веднага да започнете да го обливате с вода от малък черпак: правете това, което детето харесва, и постоянно наблюдавайте комфортната температура на водата.
 • Ако бебето се къпе с памперс, постепенно разхлабете краката и ръцете му и леко ги измийте с ръце или кърпа.
 • Не забравяйте да изплакнете новороденото с чиста вода, особено ако сте използвали сапун за баня.
 • Температурата на водата от 37-38 градуса се счита за стандартна за къпане на бебе, но с течение на времето ще забележите в коя вода предпочита детето ви да се къпе - в по-топла или по-хладна.

Промяна на правилата: как да се къпе растящото бебе

 • до два месеца къпете бебето си всеки ден (за предпочитане с тънка пелена, не голо); продължителността на къпането през първите месеци от живота е приблизително 5-8 минути;
 • от 2 до 3 месеца продължете да къпете бебето в бебешката баня, но постепенно намалявайте обема на водата; ако детето обича да се къпе, тогава времето за къпане може да бъде удължено до 15 минути, но не забравяйте да поддържате оптималната температура на водата, като постепенно добавяте топла вода към ваната;
 • от 3 до 6 месеца, мобилността и вниманието на детето стават по-високи, така че постепенно може да бъде научено да плува в голяма баня, удължете времето до 20 минути;
 • 6-месечно бебе вече може да седи и да играе; следователно, докато се къпете, можете да предложите на детето си специални играчки за вода и книги; ако бебето е готово, можете да използвате голяма баня; игрите и къпането на тази възраст могат да продължат до половин час.

Какво да правите след къпане на новородено

 • след къпане увийте новороденото с кърпа, която добре абсорбира влагата: по-добре е да си купите бебешка кърпа с качулка, за да поддържате бебето топло и така косъмчетата на главата му да изсъхнат бързо;
 • попийте добре всички гънки по тялото на детето, изсушете кожата с нежни попиващи движения, опитайте се да не я търкате с кърпа;
 • провеждайте хигиенни процедури: ако е необходимо, почиствайте ушите си, третирайте кожата с прах или овлажнители;
 • облечете пелена и дрехи за бебето (или завийте по удобен начин);
 • Експерт
 • Последни статии
 • Обратна връзка

Относно експерта: + MAMA

Ние сме най-приятелският сайт за майките и вашите бебета. Въпроси и отговори към тях, уникални статии от лекари и писатели - имаме всичко това :)

Как да измиете баня преди да изкъпете дете

Така че ежедневният процес на къпане да не навреди на тялото на детето, трябва да обърнете внимание на подготовката на банята за това събитие.

Защо да миете банята преди да къпете бебето си?

Родителите на бебето и други членове на семейството се къпят в банята за „възрастни“, докато използват различни средства - душ гелове, сапун, шампоани, пяна и други хигиенни уреди..

Освен това, в случай на ръчно пране в банята, може да настъпи изплакване на прането от праха (и самият процес на пране).

Ако в къщата има животни, те също могат периодично да се къпят в банята..

И разбира се, банята се измива от време на време с най-различни химикали, които почистват повърхността й, но са доста опасни при контакт с кожата или лигавиците на човек.

Всички тези изброени процеси оставят своите последици върху повърхността на банята..

Деликатната и чувствителна кожа на бебето може да реагира с алергии, ако купите бебето си в баня, току-що измита със силно химическо вещество.

Ако бебето погълне вода, микроби и бактерии, които остават на повърхността на банята след къпане, ще влязат в тялото му други членове на семейството или животни..

По същия начин остатъците от прах за пране, препарати, плесен и мухъл, които се размножават в банята, могат да попаднат в тялото на детето..
За да избегнете подобни инциденти и да направите банята безопасна за къпане на трохи, тя трябва да се измие, преди бебето да вземе водни процедури.

Какво и как правилно да измиете банята?

Има няколко продукта, които могат да се използват за лечение на банята, преди да изкъпете бебето си. Всички тези инструменти са ви познати:

 • сода за хляб;
 • сапун за пране;
 • оцет.
Преди да почистите банята, изсипете повърхността му с вряла вода. Нанесете сода за хляб, смесена с вода - именно содата се счита за най-добрият начин за дезинфекция на банята.

Оставете содата на повърхността на банята за 10-15 минути, след това преминете по повърхността с гъба или четка, изплакнете содата с много течаща вода.

Ако сте избрали оцет за обработка, смесете го с вода, можете да излеете тази смес в спрей (пулверизатор) и да нанесете върху повърхността на банята. Оставете за известно време, след което също избършете повърхността с четка или гъба, изплакнете обилно с течаща вода. Недостатъкът на този метод е силната остра миризма, но тя изчезва достатъчно бързо. Ето защо, не третирайте банята с оцет непосредствено преди къпането на трохите, направете го няколко часа преди водните процедури.

За да третирате банята със сапун за пране, трябва да изберете най-често срещания естествен сапун, който не съдържа избелващи химически елементи. Нанесете го с кърпа или гъба и старателно разходете тази пяна по повърхността на банята. Преди това можете да попарите банята с вряща вода. Също така е необходимо сапунът да се измие много старателно под течаща вода..

В днешно време има специални хипоалергенни продукти, създадени специално за третиране на банята преди къпане на трохите. Някои експерти дори съветват да измиете банята с бебешки препарат, предназначен за бебета от първите дни на живота..

Но решението кой инструмент да изберете е ваше. Можете да се консултирате с Вашия лекар за това.

Вашата обратна връзка е много важна за нас! Оценете статията!

Къпане на новородено: отговори на основните въпроси

Какво е необходимо за къпане на дете?

 • Бебешка вана За къпане на дете (особено в първите дни от живота, докато пъпната рана не заздравее), в къщата трябва да има специална бебешка вана. Сега можете да намерите различни видове бани: с пързалка, анатомични, класически, с широки страни, с подплата от пяна.
 • Бебешки термометър за вода. Отначало, докато вие сами не се научите да определяте температурата на водата по усещания, за къпане на новородено трябва да се използва бебешки термометър за вода, тъй като бебето се нуждае от топла вода от 36,8 - 37 ° C за удобно къпане. По-късно можете лесно да контролирате температурата на водата, като спуснете лакътя във ваната. Ако не се чувствате нито топло, нито студено, тогава водата е с правилната температура..
 • Плъзгач (хамак) за къпане. С такова удобно устройство ще сте сигурни, че детето няма да се плъзне във ваната. При избора на пързалка е по-добре да се даде предпочитание на мека материя, без велкро, така че деликатната кожа на вашето бебе да не се търка по време на водни процедури.
 • Козметични продукти за деца за къпане Козметичните продукти за новородени не трябва да съдържат алергени, изкуствени оцветители, аромати и алкохолни вещества. Вместо това те са изключително естествени съставки. Няма смисъл да купувате гел, пяна и сапун едновременно - всички те са взаимозаменяеми. Най-доброто решение е продукт за къпане, който може да измие не само тялото, но и главата на бебето. Съставът на такъв продукт е възможно най-мек и безвреден за кожата и косата. Препоръчително е да използвате козметични продукти не повече от няколко пъти седмично..
 • Мека хавлиена кърпа и ръкавица (ръкавица).

Сега можете да намерите готови комплекти за къпане под формата на голям махрен ъгъл за кърпи с качулка за главата на детето. Кърпата се предлага с ръкавица за къпане, която деликатно и внимателно почиства кожата на бебето. Идеален след баня. Кърпата перфектно абсорбира влагата и предпазва бебето от замръзване.

 • Каничка за изплакване с чиста вода (след къпане)
 • Кръг за плуване около врата: С кръг около врата детето може да остане по-дълго във водата, така че къпането ще стане не само ежедневна хигиенна процедура, но и възможност за плуване. В този случай бебето ще работи с мускули, ще изхвърля енергия и ще се забавлява. Използването на кръг на врата може да бъде противопоказано при някои заболявания на опорно-двигателния апарат, поради което, преди да организирате забавно плуване с яка за новородено, определено трябва да обсъдите това с педиатър.

Как да организираме първото къпане на новородено?

 • Така че, преди всяко къпане е необходимо да премахнете всички течения, да подготвите дрехи за бебето след къпане и да подготвите всички необходими предмети за къпане наблизо..
 • След това трябва добре да измиете банята с гореща сапунена вода и да попарите с вряща вода.
 • Тъй като пъпната рана все още не е заздравяла при новороденото, водата за къпане първо трябва да бъде преварена (лекарите препоръчват вряща вода през първите две седмици от живота на детето).
 • Изчакайте, докато преварената вода се охлади до 36,6-37 ° C. Температурата на въздуха в помещението не трябва да надвишава 25-26 ° C. Намирайки се във водата, бебето не трябва да изпитва дискомфорт.
 • Някои педиатри препоръчват добавяне на калиев перманганат към водата за дезинфекция, но калиев перманганат убива бактериите само в концентриран разтвор, а силно разреден калиев перманганат за къпане на новородени няма необходимия дезинфекционен ефект.

Вместо калиев перманганат във вода, можете и трябва да добавите инфузия от поредица, която не изсушава кожата и лекува обриви. Лесно е да приготвите най-добрия: сутрин залейте 30 грама суха колекция с 1 литър вряща вода, покрийте плътно и настоявайте до вечерта. Вечер използвайте половин литър бульон в малка баня. Оказва се инфузия за една баня. Можете също така да приготвите екстракти от лайка, жълтурчета и невен.

 • Докато раната на пъпа не заздравее, детето не трябва да се потапя напълно във вода, първото къпане трябва да продължи не повече от 5-7 минути. Ако обаче бебето плаче, докато се къпе, не продължавайте да се къпете. Успокойте детето и прехвърлете процедурата.
 • Бебето трябва да бъде потопено плитко, можете предварително да го увиете с тънка пелена, за да избегнете уплахата на бебето от контакт с вода.
 • Отначало детето трябва да се къпе само с ръце, без да се използват кърпи и гъби. Средството за къпане трябва да бъде избрано, като се вземе предвид състоянието на кожата на бебето.
 • След това преминете към самия процес: трябва да държите бебето с две ръце, едната държи главата, а другата задните части. Започвайки от краката, постепенно потопете детето във вода. Гърдите, шията и главата трябва да останат отгоре. Изплакнете гърдите и другите части на тялото внимателно. Не забравяйте да измиете областите на кожата зад ушите, подмишниците, ръцете, като отворите юмруците, слабините. Не забравяйте гениталиите си. Момичетата се мият отгоре надолу. При момчетата, под тестисите. По-добре е да измиете главата на бебето последно, за да няма време да замръзне. Напенете главата си и внимателно изплакнете от челото надолу (не позволявайте на сапун или вода да попадне в очите на бебето).
 • Изваждаме бебето и го изплакваме с чиста, предварително приготвена вода от кана. За охлаждане водата може да стане малко по-хладна с 1-1,5 ° C от водата във ваната.
 • обратно към съдържанието ↑

  Какво да правим след плуване?

  Не е нужно да увивате бебето в мека кърпа, трябва само да подсушавате тялото на бебето с кърпа, без да го търкате. След това трябва да оставите бебето да лежи 5-10 минути. В този случай не трябва да загрявате прекалено много въздуха в стаята, в противен случай няма да има смисъл да се втвърдява.

  Педиатрите смятат, че 22-25 ° C е оптималната температура за такива процедури. След като бебето изсъхне напълно, третирайте гънките с бебешки крем, олио или прах, за да избегнете обрив от пелена. Талкът трябва да се прилага само върху абсолютно суха кожа, в противен случай, под въздействието на влага, той ще се търкаля и ще се задръсти на гънки, което ще предизвика още повече дразнене.

  След процедурата за къпане е задължително да се обработи пъпа, само преди това трябва да се остави да изсъхне. Вземете водороден прекис (3%), но за предпочитане хлорхексидин или мирамистин. Капнете в пъпната рана с пипета. Ако не е под ръка, използвайте памучен тампон, потопен в препарата и избършете пъпа. Отстранете напоените кори. Това може да стане само ако се разделят добре. В момента педиатрите категорично не препоръчват да се третира пъпа с брилянтно зелено. Не покривайте пъпа с гипс и не го увивайте с превръзка, това може да причини растежа на патогенни бактерии, което допълнително ще доведе до инфекция. Важно е да се осигури постоянен достъп на въздух до тази зона. След процедурите облечете и нахранете детето.