Всяка майка трябва да поддържа чистотата на тялото на детето, да го научи на лична хигиена. Това трябва да се прави от първите дни от живота на бебето. За целта жената трябва да проучи информацията за това как да измие главата на новородено бебе. Първото измиване се извършва след изписване от болницата, като се използват специални средства.

Важно е да почиствате скалпа си редовно, тъй като това е най-изложената област на тялото, която се замърсява ежедневно. По този начин вие не само почиствате косата на бебето, но и предотвратявате дерматологични заболявания, подобрявате местния кръвен поток и стимулирате растежа на косата. Основното е да следвате основните правила на процедурата, за да не изплашите бебето и да не го лишите от желанието му да плува.

Първо къпане

След раждането на бебето са минали 3 дни или повече, през цялото това време той е бил в болницата с майка си. През този период главата и тялото му успяват да натрупат много замърсявания. Ето защо трябва да къпете бебета за първи път след изписване от болницата. В този случай на косата и скалпа трябва да се обърне специално внимание..

Според педиатрите през първите дни водните процедури се правят най-добре преди хранене. Това ще улесни бебето да заспи. Някои майки къпят децата си в 18.00, докато други - около 22.00. Времето на процедурата зависи от индивидуалния график и възрастта на детето..

Необходимо е главата на новородените да се измива със сапун не само през първия ден след изписването, но и всеки ден (особено в горещо време). По този начин вие почиствате скалпа, стимулирате растежа на косата и подобрявате преноса на топлина..

Неонатолозите обаче предупреждават, че след ваксинацията BCG (преди изписването от болницата) е забранено къпането на новородено. Процедурата се извършва един ден след ваксинацията. Освен това трябва да се помни, че преди остатъкът от пъпа да падне и раната заздравее, за къпане на детето се използва само преварена утаена вода..

Що се отнася до температурния режим, измиването се извършва във вода, чиято температура е близка до човешката температура. В студена или гореща вода бебето просто не иска да плува и по-късно ще се страхува от тази процедура. Банята трябва да е топла, най-доброто място е баня или кухня.

Измиване на косата

Много родители се затрудняват дали е възможно да се използва бебешки сапун или шампоан за къпане на новородените. Педиатрите казват, че това е допустимо, най-важното е да изберете правилното лекарство:

 • Твърд или течен сапун. Разрешено е измиването на бебето с бебешки сапун, най-важното е, че не съдържа ароматни добавки и други химикали.
 • Бебешки шампоан на основата на естествени съставки. Специалният продукт не изтръпва очите, но съдържа растителни екстракти. Не трябва да миете главата с шампоан, ако в списъка на неговите компоненти има сулфати. Тези токсични вещества се натрупват в организма и провокират алергии или сериозни заболявания. Педиатрите съветват да обърнете внимание на продукт, наречен Siberica, но преди да купите, се уверете, че е подходящ за деца от раждането.
 • Хипоалергенната пяна или гел за бебета е подходяща за измиване на тялото и косата. На опаковката на детергентите трябва да има надпис "от главата до петата".

Много майки, по препоръка на акушер, през първите 4 седмици след излизане от болницата измиват главата на новороденото само с естествен сапун.

Правила за къпане

За да измиете правилно главата на бебето си, трябва да следвате тези препоръки:

 • За да измиете новородено, трябва да използвате специална вана, забранявайки го в обща баня. Преди къпане банята се изплаква, залива се с вряща вода и се залива с топла преварена вода (оптималната температура е 36 ° или 37 °). Не забравяйте да измерите температурата със специален термометър, преди да измиете косата на детето си. В противен случай детето ще се страхува от тази процедура..
 • За къпане използвайте преварена, утаена вода, ако бебето е на възраст над 1 месец, тогава използвайте билкова отвара от лайка или конец. Що се отнася до обема вода, тялото на бебето трябва да бъде покрито, а главата му да бъде без напрежение над водата..
 • Покрийте дъното на ваната с пелена, така че бебето да не се подхлъзне. Внимателно го спуснете, като го поддържате за главата и гърба. Първо, увийте бебето си с пелена, за да свикне с водата..
 • Не сапунете главата или тялото на детето си, ако по ръцете има бижута. Така че можете да надраскате нежната му кожа.
 • Когато бебето вече е в банята, можете да започнете да миете косата си. Първо, леко навлажнете главата с вода, след това изпенете ръцете си с всеки избран продукт. След това трябва да напенете главата, така че шампоанът да не попадне в очите ви. Правилният начин за нанасяне на почистващия препарат е от челото до задната част на главата, като нежно масажирате кожата. Ако сапунът попадне в очите ви, трябва внимателно да ги изплакнете с вода..
 • След масажа е време да изплакнете главата си. За тази цел не използвайте черпак; по-добре е да го направите ръчно. За да изплакнете останалия продукт, просто нагрейте малко вода в дланта си и внимателно изсипете върху главата. Когато правите това, внимавайте да не прониква вода в ушите ви. След измиването на продукта главата му се покрива с пелена и тялото му се измива..
 • За първи път се препоръчва постоянно да се говори с новороденото, за да не се страхува. Освен това е строго забранено да се мие дете, когато то заспи, това ще го изплаши..

Загрижените майки търсят отговор на въпроса дали трябва да се измие фонтанелът на бебето. Факт е, че те се страхуват да повредят този сайт. Но както казват педиатрите, този страх е абсолютно безпочвен, тъй като тази област е защитена от дебел хрущял и кожа. Основното нещо е внимателно да се измие главата. Но ако страхът все още надделява, тогава не масажирайте кожата на родницата, а просто я измийте с вода..

Честота на процедурата

Родителите се чудят колко пъти седмично да мият косата на бебето си. Лекарите настояват за ежедневно къпане преди лягане, като същевременно изплакват главата и внимателно масажират.

Препоръчва се да се използва сапунен сапун не повече от 2 пъти за 7 дни. През останалото време главата и тялото се измиват с вода с добавяне на билкови отвари. Освен това инфузиите ускоряват зарастването на пъпната рана, стимулират растежа на косата, укрепват ги.

По този начин е необходимо майката да сапунира главата на бебето със специални средства не повече от 2 пъти седмично. Ежедневната грижа има благоприятен ефект не само върху кожата, но и върху общото състояние на новороденото, подобрявайки съня и будността.

Съвети за родителите

За да плувате успешно с дете, трябва да следвате тези правила:

 • За да накарате децата да се чувстват нормално по време на процедурата, купувайте продукти с надпис "без сълзи". Опитайте се да избегнете попадането на шампоан в очите ви, тъй като не всички производители отговарят на вашите очаквания. Ако закупеният продукт все пак попадне в очите и новороденото плаче, трябва да се измият.
 • Когато се къпете с бебето си, не използвайте кърпи и гъби, тъй като това увеличава вероятността от увреждане на кожата му. Измийте бебето си с ръце.
 • Ако главата се замърси бързо, тогава по-често носете шапка за бебето..
 • Чистата глава се попива внимателно с кърпа, ако е необходимо, увийте я за 2 - 3 минути. Триенето на главата е забранено.
 • Мек гребен се използва, когато косата израства отново.

Въз основа на гореизложеното се препоръчва да се измие главата на новородено от първите дни на живота. В същото време родителите трябва да спазват правилата и ако възникнат нови въпроси, свържете се с педиатър.

Медицинска сестра показа как да мие косата на дете, което е само на един ден

В първите часове след раждането на дете младите майки свикват с ролята си. Добре е, когато професионалист се притече на помощ. Този път медицинската сестра в болницата показа на родителя как да мие косата на бебето. Понякога бебетата се появяват с такава коса, че не могат без шампоан...

Малко бебе с памперс все още не знае, че ще му бъде направена първата „SPA процедура“. Сръчните ръце държат детето нежно и здраво. Запомнете: дръжте го с дясната ръка, изсипете хипоалергичен бебешки шампоан с лявата. И с нежни кръгови движения започваме да се мием с гъба.

Млада майка очевидно не би се осмелила сама да направи тази процедура. "Уплашен съм! Там има фонтан... И ако нараня? " - да предположим, че имаше приблизително такива аргументи. Малката обичаше да си мие косата. Топла вода, приятни масажиращи движения... Няма причина за недоволство.

Как правилно да измиете главата на бебето си?

Здравейте, докторе! Вече прочетох много различни съвети, но все още не мога да докажа на съпруга си, че детето ни трябва да си измие косата. Синът ми вече е на месец, той се роди напълно плешив, по това време нищо не е нараснало толкова много, така че татко смята, че главата на детето изобщо не може да се измие. И аз доказвам, че скалпът все още се различава от тялото и трябва да се измие със специален бебешки шампоан, а косата ще расте по-добре, ако масажирате главата си, докато миете. Съдете ни, моля, в противен случай вече ми писна да се бия в процеса на къпане на детето - съпругът ми с готовност се съгласи да направим това заедно и с перспективата да поемем напълно тази процедура. Затова бих искал да запазя връзката и да се освободя малко и да не навредя на детето.

Комаровски Е. О отговори.

Притеснявате се за перспективата и бъдещето на детето, така че нека да се справим с всички важни точки при измиването на главата на бебето.

И така, защо бебето изобщо трябва да мие косата си? В края на краищата той не се замърсява - почти през цялото време носи шапка. Това е така, защото той е в шапка и трябва да се измиете - главата, като правило, много се поти под шапката от прегряване. Задачата на измиването на главата на бебето изобщо не е да отмие мръсотията, а да измие потта и кожните секрети. Тоест, това е начин за хигиенна грижа за скалпа и ежедневна грижа, която извършваме по време на къпане. Още един плюс: ако приучите детето си към тази хигиенна процедура от първите седмици от живота, тогава по-късно няма да има истерики за шампоане в по-напреднала възраст..

Колко често трябва да миете косата си? Можете, разбира се, да кажете, че пропорционално на замърсяването, но много често под думата „замърсяване“ лекарите и родителите имат предвид съвсем различни неща. Ако едно дете е прокарало ръка в каша през косата си или е забило главата си някъде в източник на мръсотия (нека го наречем така правилно котешка кутия за боклук или кошче за боклук, например), тогава, разбира се, трябва да се измие. Какви критерии избира медицинската наука, за да определи необходимостта от измиване на косата? На първо място, трябва да вземете предвид индивидуалните характеристики на косата на детето. Колкото по-дебела и груба е косата, толкова по-рядко трябва да се измива. Ако вземаме коса със средна дебелина и плътност, тогава измиването на два, максимум три пъти седмично е абсолютно достатъчно.

Как правилно да измиете косата си? Ако къпете дете в малка вана, тогава главата му е над нивото на водата и най-важното е да овлажните добре косата. Ако къпете бебето си в голяма вана, тогава това се случва автоматично - само носът и очите на бебето обикновено стърчат от водата, особено ако той плува в специална капачка или кръг за главата си. И така, първата стъпка е направена - косата е добре навлажнена, сега втората стъпка: изсипваме детергента (но не върху главата на детето!) В ръката на майката и тя слага пяна с главата на детето с тази ръка, като разпенва детергента върху косата и едновременно масажира скалпа. Ако майката има особено ценен маникюр или проблеми с ръцете си, тогава, разбира се, можете да използвате много мека гъба и ръкавици, но майчината ръка несъмнено е по-приятна и скъпа за детето. Особено ако такава процедура - обливане с топла вода, нежно сапунисване и разпенване, масаж на скалпа, отново обливане с топла вода - се извършва почти от раждането. Третата стъпка - самото окончателно поливане с топла вода - е много важна: трябва да изплакнете детергента от косата на детето възможно най-старателно. За това се използва топла течаща вода: излейте от кана, ако се къпем в малка баня, и използвайте душ, ако се мием в голяма, или използвайте същата кана, като преди това сте въвели чиста топла вода в нея от банята. Останалият препарат след потапяне (по желание) и заливане с вода от банята, измийте съдържанието на кана.

Има ли особености при измиване на главата на новородено? Основната характеристика е страхът от родителите: те казват, че фонтанелът има много тънка кожа, лесно може да бъде повреден. Първо, няма да увредите нищо, тъй като фонтанелата има доста плътна връзка, така че не се страхувайте и не отлагайте процедурата по измиване на косата си за по-късно. Дете от неонаталния период трябва да свикне да мие главата си, което ще го придружава през целия му живот заедно с къпането. И няма нищо особено в тези хигиенни мерки..

Ако детето е родено плешиво, трябва ли да си измие косата? Първият път, когато наистина можете да спестите - от гребена и количеството перилен препарат. Главата на такова дете все още трябва да се измие, тъй като има потни и мастни жлези, прояви на себореен дерматит в една или друга степен също често присъстват.

Кога трябва да започнете да използвате шампоан за измиване на косата? През периода на новороденото наистина не трябва да използвате никакви препарати - достатъчна е само топла вода, но от около 5 седмици вече може да се използва бебешки шампоан. Естествено, това не важи, когато е необходимо използването на детергент след замърсяване. Например, ако баща е хранел дете и новороденото е получило млечна формула на главата си или баба си е сложила много топла шапка и е било горещо в къщата, тогава ще трябва да използвате шампоан до навършване на пет седмици.

Как да изберем правилния бебешки шампоан? Най-голямата грешка при избора е използването на хигиенни продукти за възрастни за грижи за деца. Освен това дори еднократната употреба е рискована, тъй като шампоаните за деца и възрастни са коренно различни както по технология на производство, така и по състав. Дори не говоря за факта, че дори еднократното използване на шампоан за възрастни и последвалата болка в очите могат да формират у детето страх от измиване на главата в продължение на много, много години. Бебешки шампоан - това са много специфични, много строги изисквания за производството и състава на перилния препарат. Правилният бебешки шампоан не трябва да дразни очите, да има неутрален ph, да не съдържа сапун, парабени, силикони, консерванти. По правило бебешкият шампоан също няма силна миризма. Но основното нещо, от което трябва да се ръководите, когато купувате хигиенни продукти за бебе от първата година от живота, е, че шампоанът има сертификат специално за употреба от момента на раждането, т.е. от 0.

И като бонус съвет (а в тази книга ще прочетете още повече съвети за първата година от живота на детето ви) - обърнете специално внимание на изсушаването на косата. Това е фундаментално важно, защото възрастните, които са свикнали да хвърлят кърпа върху собствената си коса и да ги търкат интензивно, за да ги изсушат възможно най-бързо, се опитват да приложат този метод и при дете. Меката бебешка коса е наранена от това лечение, затова използвайте висококачествени модерни кърпи, които абсорбират перфектно влагата и просто внимателно попийте косата на бебето си.

Колко често трябва да измива косата си новородено бебе и какви продукти да избере

Много родители са загрижени за въпроса как правилно да се измие главата на новородено след изписването на детето от болницата. Този въпрос е особено важен за първородните майки, които поради страх за детето си, без подходяща практика, са принудени самостоятелно да избират необходимите средства за измиване на трохите, къпане на бебето и измиване на главата. Такова радостно събитие - първото къпане, не бива да бъде засенчвано от съмнения относно правилността на този процес.

Избор на препарат

За чистотата на кожата на новороденото и нежната грижа за нея е необходимо да се купуват само висококачествени препарати, с така наречената pH неутралност..

От разнообразието на предлаганите средства за измиване на дете е по-целесъобразно да се използват:

 1. Сапун в твърда или течна форма. Бебешкият сапун е подходящ за шампоане, което за разлика от класическото твърдо парче няма да дразни и изсушава кожата на бебето.
 2. Шампоани за деца с надпис: "От първите дни на живота", "0+", "За новородени." Такива средства са посочени за кърмачета за употреба на възраст от половин месец и не повече от 1 път седмично.

Описаните продукти за измиване на новородени трябва да имат следните характеристики:

 • хипоалергичен;
 • състав, който не е в състояние да предизвика сълзи при дете;
 • липса на козметични миризми.

Важно! Бебешкият шампоан не трябва да съдържа никакви токсични добавки, фосфати, сулфати и други.

Общи правила за къпане

Необходимо е да се къпе и измие главата на бебето от първите дни на появата му у дома. Отначало е по-добре да използвате сапун, но след 10 дни можете да измиете косата си с шампоан.

Важно! Бебето трябва да се къпе само след като е изминал един ден след ваксинацията BCG..

Водните процедури, както правилно съветват педиатрите, трябва да се извършват, докато детето е будно. Идеалното време за къпане на новородено е 2 часа след хранене и 1 час преди нощната почивка.

Водните процедури преди заздравяването на пъпната рана при дете трябва да се извършват изключително с помощта на преварена вода.

Подготовка за измиване на косата

Трябва да се подготвите за къпане на бебето:

 1. Купете бебешка вана и я изсипете с вряла вода преди къпане.
 2. Напълнете контейнера с утаена топла преварена вода.
 3. Измерете температурата на водата - тя трябва да бъде в диапазона - 36-37. Температурата на течността може да се определи с помощта на специален термометър или с помощта на лакътя във водата.
 4. За да не се плъзне тялото на бебето, дъното на ваната трябва да бъде покрито с пелена.
 5. Определете обема на водата във ваната - тя трябва да достига до детето в банята в хоризонтално положение, до нивото на врата, не по-високо.

Важно! За да не навредите на нежната кожа на детето, преди да измиете главата от пръстите, е необходимо да премахнете всички съществуващи бижута.

Първото къпане на бебето

За да се избегне страхът, къпането на бебето, особено за първи път, трябва да бъде придружено от успокояващи разговори и разговори с новороденото, както и от следните стъпка по стъпка действия:

 1. Подкрепете бебето с една ръка под врата, така че главата му да е удобно разположена в дланта на ръката, а с другата внимателно поставете новороденото във ваната под долната част на гърба, така че водата да достига само до раменете.
 2. Без прекалено бързане, леко поливайте бебето с вода. Къпането се извършва, докато малкото тяло на трохите свикне и свикне с водата.
 3. След това трябва да преминете директно към измиване на главата на детето.

Колко често да миете косата си?

Всеки родител трябва да знае колко често трябва да се мие новородено. Позовавайки се на препоръките на педиатрите, бебетата трябва да се подлагат на подобна процедура всеки ден, по време на вечерното къпане преди лягане. Ден след ден, при провеждане на водни процедури, детето трябва да навлажнява главата си с обикновена вода без препарат.

Сапуненият разтвор, както съветват лекарите, трябва да се използва не повече от 2 пъти седмично. От едномесечна възраст главата и тялото на бебето могат да се измиват с добавяне на специални билкови отвари.

Как да се измиете правилно?

Съществува определена последователност как правилно да се измие главата на детето, като същевременно не му се навреди и още от първите дни се възпитава у бебето любов към хигиената.

И така, детето е във ваната, свикнало е с водата - можете да започнете да миете косата си:

 1. На първо място, трябва да навлажните скалпа на бебето и след това, като използвате избрания препарат, започнете да го сапунисате. Необходимо е правилно да нанесете сапун или шампоан върху главата на трохите - от челото до задната част на главата. Пяната на скалпа трябва да се извършва с леки, масажиращи движения и се опитайте да направите това, така че препаратът да не попадне в очите на бебето.
 2. След това трябва да започнете да изплаквате сапуна от главата на бебето, като използвате черпак и малко количество вода.
 3. Когато препаратът се измие, бебето се увива с памперс и започва да измива тялото си.

Сушене на косата на новородено бебе след измиване

След като детето се измие, тялото и главата му трябва да се изсушат. С леки движения, използвайки кърпа, трябва да попиете цялата кожа на детето и след това да я увиете с кърпа и да оставите да изсъхне.

Важно! Не е нужно да използвате сешоар, за да изсушите главата си. Използването му може да причини дискомфорт на бебето от горещия въздух и да доведе до прекомерна сухота на кожата..

Измита ли е фонтанелата?

Когато се къпят, много родители се страхуват да не навредят на детето и да засегнат фонтанела, който все още не е затворен. Подобни страхове не са безпочвени - в процеса на шампоане е необходимо да се намали интензивността на движенията в тази област, като се докосва опасната зона внимателно и само с подложките на пръстите ви. През първия месец от живота, самият фонтанел, когато се измива, може да бъде заобиколен изцяло чрез просто изплакване на тази област..

Съвети за родителите

За да може детето да се наслаждава на къпането, е необходимо:

 1. Защитете очите на трохите от попадане на шампоан или друг препарат в тях.
 2. За да предотвратите увреждане на кожата, не използвайте подръчни материали за измиване под формата на луфи и гъби..
 3. Използвайте мека четина, когато косата расте отново.
 4. В случай на бързо замърсяване на главата, използвайте специални шапки - шапки, кърпи.

Възможни проблеми

В повечето случаи децата обичат да плуват. Има обаче моменти, когато бебетата започват да действат и да плачат, когато мият косата си..

За да разрешите този проблем, трябва да изслушате детето и да изключите:

 • рязко спускане на бебето във водата;
 • къпане в моменти, когато бебето още не се е събудило или иска да спи;
 • предизвикващи разкъсване шампоани.

Привързаното убеждаване, песните и нежността на родителите са основните инструменти за къпане на бебе!

Как да измием косата на новородено бебе: препоръки за родителите

Когато се роди бебе, то се замърсява през първите дни.

Главата се замърсява особено бързо, защото винаги е отворена. Лекарите препоръчват измиване на главата на бебето по време на първата му баня след изписване от болницата, въпреки че често акушер-гинеколозите мият главата на бебето веднага след раждането.

Измиването на скалпа на бебето правилно е от съществено значение - измиването подобрява кръвообращението на кожата, което подобрява растежа на косата.

Но как правилно да се измие главата на детето и как да не се сбърка при избора на средства за измиване?

Кога е по-добре да измиете косата на бебето си?

За да изберете подходящото време за къпане, трябва да разгледате по-отблизо поведението на вашето бебе..

Повечето деца спят по-добре след водни процедури, така че се къпят преди лягане. Но има бебета, които, напротив, се вълнуват от къпане, така че е по-добре да къпете такива деца сутрин. Във всеки случай не се препоръчва да се къпе бебето веднага след хранене, но и вие не трябва да сте напълно гладни, тъй като гладното бебе ще се държи неспокойно във водата.

Оптималната температура в банята за новородено не трябва да бъде по-ниска от 22 градуса. Разбира се, най-удобно е да къпете детето в банята, но мнозина, следвайки съветите на бабите, къпят бебета в кухнята и тази опция има право да съществува.

От миенето на главата на бебето?

Разбира се, продуктите за къпане трябва да са за деца, отбелязани с 0+. Можете да използвате обикновен бебешки сапун без аромати, той може да бъде твърд или течен.

Можете също така да измиете главата на новороденото с шампоан, важно е той да не дразни очите и да не съдържа вещества, опасни за бебето, като сулфати, парабени, SLS, SLES.

Има специални гелове за баня за тяло и коса, с тях може да се измие и главата на бебето..

Как да измием косата на новороденото: стъпка по стъпка

 1. Пригответе бебешка вана. Трябва да се измие старателно. Докато пъпната рана на детето не заздравее, по-добре е да използвате преварена вода или да добавите няколко зърна калиев перманганат към чешмяната вода. Водата трябва да е топла, приблизително 36-37 градуса. Поставете пелена на дъното на банята, можете да използвате планина или специален хамак за къпане. Тези устройства ще ви улеснят..
 2. Постепенно внимателно спуснете бебето във водата, докато държите главата. Когато бебето е във водата, можете да започнете да миете косата си..
 3. Първо излейте вода върху главата на бебето, като гребвате водата с дланта си. След това нанесете шампоан или пяна върху ръката с бебешки сапун и напенете главата на бебето отпред назад..
 4. Сега можете да изплакнете, направете го внимателно, за да не попаднете в ушите и очите. Изплакнете обилно сапуна, за да не остане нищо. Не забравяйте да говорите с бебето, успокойте го, защото, плувайки за първи път, той може да се уплаши.

Основното нещо е да не се страхувате от нищо, защото вашите чувства и напрежение могат да се предадат на детето. Гледайте предварително видео в интернет как правилно да къпете бебета.

Къпане на бебе и незараснала фонтанела?

Не се страхувайте да измиете фонтана, кожата на това място е доста плътна. Но все пак се опитайте да измиете косата си много внимателно, не можете да масажирате кожата на това място, а просто да излеете вода.

Колко често да къпете детето?

Педиатрите препоръчват да се къпе бебето всеки ден, то перфектно втвърдява и укрепва мускулите.

Не използвайте шампоан и сапун по-често от 1-2 пъти седмично. Вместо препарати можете да използвате билкови отвари, например лайка, низ, невен. Те ще помогнат за укрепване на косата, както и за премахване на обриви от пелени и дразнене на кожата..

След измиване внимателно попийте бебето с мека кърпа, носенето на капачка не е задължително.

Грижата за бебето е много важен и отговорен бизнес, затова в случай на затруднения потърсете съвет от лекари и опитни роднини, както и книги и реномирани уебсайтове..

Как кога и как можете да миете косата на бебето си

Важен въпрос за това как да се измие главата на новороденото възниква от младите родители, които са доволни от първото си дете..

В трудни житейски ситуации възрастното поколение винаги е готово да помогне и да сподели опит с младите хора.

Ако Интернет е единственият приятел, към когото винаги можете да се обърнете, моята история ще ви интересува.

От тази статия ще научите

По кое време да се извършват водни процедури

По-добре е да измиете бебето си преди хранене. Тъй като се препоръчва да се къпете всеки ден, можете да изберете един път и да къпете бебето си по график.

Много родители избират да къпят бебето си преди последната нощна храна. Причините за това са две. Едно от тях е, че татко се връща от работа и може да помогне на мама при къпането на бебето.

Друга причина е добрият здрав сън на бебето през нощта след водни процедури. Просто трябва да следите температурата на водата и да не я правите твърде гореща.

Това може да е причината за свръхвъзбуждането на нервната система на трохите и вечерните капризи.

Препоръчително е да измивате главата и тялото на новородено бебе със сапун два пъти седмично. Кожата му е много нежна и може да стане суха при често използване на сапун по време на къпане..

Можете да използвате антибактериален бебешки сапун и е по-добре да вземете шампоан за главата от детския сериал, който не предизвиква сълзи.

Когато бебето премине на три хранения на ден, за него се провеждат водни процедури преди обяд или преди вечеря. Необходимостта да се къпе бебето преди хранене се дължи на факта, че веднага след хранене, той трябва да заспи.

В по-напреднала възраст детето ще може да се изкъпе след вечеря, особено удобно е, ако вечерята не е твърде късно.

Къпане във вана

Къпането във вана започва с подготовката на всичко необходимо. Това е особено важно, когато мама къпе бебето си сама..

В този случай няма да има кой да донесе сапун или кърпа. За да държите всичко под ръка до банята, която поставят:

 • бебешки сапун;
 • бебешки шампоан,
 • мека хавлиена кърпа;
 • кърпа за баня;
 • долна риза, пелена или нощница;
 • памучна вата за отстраняване на влагата от ушите и носа.

Преди започване на процедурата родителите и самите те трябва да се подготвят. Извадете часовниците и пръстените, измийте ръцете си със сапун и вода. Можете да носите престилка или халат, за да запазите дрехите си сухи.

Ваната трябва да се измива с бебешки сапун или шампоани; забранено е използването на други домакински химикали за това..

По-нататъшното къпане зависи от вида на банята, която сте закупили. Ако има специална стойка за поставяне на бебето в леглото, няма да има трудности при къпане.

В допълнение към стойката, те продават и хамаци, които са фиксирани по краищата на ваната във водата и поставят бебето в тях..

В първите дни след болницата се препоръчва бебето да се къпе в пелена, така че да не се страхува от водата. Детето започва да използва сапун и да измива косата си с бебешки шампоан две или четири седмици след рождения си ден..

Много педиатри съветват да не се къпе бебето, докато пъпната рана заздравее. Важно е само да поддържате тялото чисто под пелената и около устата. Можете да измиете бебето си в дните, когато не го изкъпете напълно..

По време на първите бани не е нужно да взимате много вода във ваната, особено ако къпете бебето си самостоятелно и без никакви удобни устройства..

Необходимо е да се събира вода при температура, която е удобна за детето през първия месец от живота - тя е 36 или 37 градуса. Те измерват температурата на водата с воден термометър, защото опитването с лакът или китка може да се обърка.

Детето се поставя с главата върху лакътната става на дясната ръка, а пръстите на същата ръка поддържат бебето под мишниците. С помощта на хавлиена кърпа, потопена във вода, измийте лицето и главата на бебето без сапун.

Нанесете шампоан или сапун върху дланта на свободната си ръка и внимателно напенете главата на бебето. Движенията трябва да са от челото към тила.

След това, по същия начин, трябва да насапунисате тялото му с ръка. Махрова салфетка се навлажнява в чиста вода и се изцежда, с нейна помощ можете да измиете детето от пяна.

Изплакнете салфетката и я изцедете, повторете процедурата два пъти. Ако водата тече от салфетката, сапуненото бебе може да вземе пяна, тя попада в очите или ушите. Можете леко да измиете пяната, като излеете с дланта си, след което не нанасяйте твърде много шампоан.

Ако детето е неспокойно и сапунисването му във вода е проблем, можете да го изкъпете заедно. Или поставете голяма възглавница на масата до ваната, покрийте я с водоустойчива пелена и изпенете бебето на пелената до ваната. След това измийте във вода, като държите здраво с двете си ръце.

Кой шампоан да изберете

Децата се съветват да мият косата си не повече от веднъж или два пъти седмично с помощта на шампоан. През останалото време, само чиста вода и билки.

Кой шампоан за измиване да изберете за водни процедури? Ако на опаковката просто пише „детски“, без да се посочва възрастта, можете да използвате този шампоан само когато детето навърши 3 години.

Качествените шампоани са по-скъпи и се продават в аптеките.

Има шампоани, които съчетават функциите на къпане и шампоане. Те са много лесни за използване. Когато избирате, трябва да обърнете внимание на състава.

По-добре е да изберете продукт без синтетичен аромат, метилпарабен, пропилпарабен. В качествените шампоани тези компоненти се заменят с етерични масла, витамини, мляко и растителни ензими..

Полезни съвети

За едно дете ежедневните водни процедури са много по-полезни от отсъствието им. Препоръчва се бебето да се къпе в топла стая и да се намалява постепенно температурата на водата, което ще помогне за втвърдяване на тялото на детето.

След къпане бебето се увива в мека хавлиена кърпа. Не търкайте движения. Не изсушавайте главата на бебето със сешоар. Тялото и главата на бебето леко се потупват с кърпа.

Кремът за пелени се нанася известно време след къпане, когато кожата е суха. След като нанесете крема, сложете пелена през нощта и хранете бебето.

Косата на бебето, когато е суха след къпане, се сресва с гребен или четка за коса. За да не се образуват корички върху главата на децата, те не слагат капачка в стаята, когато е топло.

Водни процедури - как да се измие главата на новородено

Въпросите за грижата за новороденото се изправят остро пред младите родители още през първата седмица след изписването от болницата.

Мамите са особено притеснени от хигиената на детето - как и кога да се къпе, как да измие главата на новороденото, дали да използва някакви средства и най-важното как да не навреди на беззащитното бебе.

В тази статия ще се опитаме да разглобим подробно всички тънкости при къпане на бебе..

Кога и къде е по-добре да се къпете

Процедурата се извършва, докато бебето е будно, в противен случай потапянето във вода в сънливо състояние може да изплаши бебето. Идеалното време за къпане е един час след хранене и 1-1,5 часа преди лягане.

За водни процедури е препоръчително да закупите бебешка вана.

Преди първата употреба - трябва да се полива с вряща вода и да се измие старателно с бебешки сапун.

Вечер банята се пълни с топла вода - 36-37 градуса, като се използва специален термометър за измерване. Ако това не е под ръка, можете да спуснете лакътя във водата за тест - усещанията трябва да са неутрални.

Известният педиатър Евгений Олегович Комаровски съветва постепенно да намалява температурата с течение на времето. До навършване на два месеца тя може да бъде доведена до 28 градуса, но винаги трябва да се вслушвате в желанията на малкия човек. Някои хора обичат топлата вода, докато други обичат хладната -23-24 градуса. Спадът на температурата само втвърдява младото тяло. Тук трябва да се съсредоточите върху здравия разум на родителите. Извършвайки втвърдяване с вода, родителите укрепват имунитета на бебето и подобряват съня.

Освен това не трябва да загрявате специално банята с нагревател или да затваряте вратата по време на пране преди това, тъй като протича процесът на втвърдяване на въздуха. Средното време за къпане е 15-30 минути.

Ако има някакво съмнение относно качеството на чешмяната вода, се препоръчва да се къпете в преварена.

Също така няма да е излишно да добавите билкови инфузии:

 • лайка;
 • завои;
 • мъдрец.

Те имат успокояващ ефект върху деликатната кожа.

Те се използват, когато детето е на един месец..

Отначало бебето може да реагира негативно на водните процедури - да започне да плаче или да крещи. Може би няма да му хареса температурата на водата или ярката светлина - след няколко процедури обикновено родителите имат време да се адаптират към нуждите на детето. Нежни разговори, песни, детски стихчета и ярки играчки ще помогнат. Не трябва да продължавате процедурата, ако бебето не се успокои - скоро ще се адаптира.

Избор на препарат

Сапуните (твърди или течни), пяните, геловете и шампоаните действат добре за премахване на мръсотията и потта..

Когато избирате, трябва внимателно да прочетете информацията на етикета.

Задължителните характеристики са:

 • хипоалергичен;
 • компоненти, които не предизвикват сълзи;
 • липса на аромати.

Бутилката обикновено посочва за деца от каква възраст се използва шампоанът. Ако пише „от първите дни“, това означава, че е подходящ за новородени.

Насърчава се и наличието на такива повърхностноактивни вещества (сърфактанти) като коко-глюкозид и кокамидопропил бетаин. При контакт с вода образуват големи почистващи частици (мицели), които по-добре се справят с мръсотията и не увреждат кожата на бебето. Въпреки сложното наименование, веществото съдържа тензид (детергентен компонент), нишесте и кокосово масло. Всички тези съставки са чудесни за кожата и се понасят лесно..

Как правилно да се измие главата на новороденото

За да намалите риска от нараняване от активни действия на бебето или изплъзване от ръцете му, можете да покриете дъното на ваната с кърпа или гумена подложка.

И когато новороденото още не е свикнало с хаотичните движения на ръцете и краката си и се изплаши от тях, можете напълно да увиете тялото му в пелена и да го спуснете във водата в него.

Пелената перфектно поддържа врата и улеснява младите родители.

Сега, когато разполагаме с всичко, от което се нуждаем, нека започнем да плуваме:

 1. Вземете детето така, че врата да лежи върху дланта или китката на едната ръка на родителя - това поддържа главата и раменете, а другата ръка държи долната част на гърба. Внимателно поставете трохите в тавата, така че само главата да остане на повърхността. Много деца харесват, когато водата покрива ушите им - в края на краищата такава среда му беше позната 9 месеца. От това детето се отпуска и успокоява. Водата, която попадне в ушите, не е вредна и не трябва да се страхувате от нея.
 2. Когато бебето свикне с водата, измийте косата. Слагайки собствената си ръка с шампоан, внимателно нанесете пяната върху космите, като се движите от задната част на главата към челото. Пяната трябва да бъде много нежна, без да се използват кърпи за миене или други помощни средства, с нежни кръгови движения, като се нанася шампоан веднъж.
 3. Изплакнете добре продукта от челото до задната част на главата, като предпазвате лицето с дланта на ръката си, така че шампоанът да не попадне в очите.
 4. След измиване подсушете косата си с мека кърпа или пелена. Изсушете малко, но не търкайте. Бебешката коса изсъхва за минута и не изисква допълнително излагане с кърпа или сешоар. Излизайки от банята, сложете шапка.
 5. Можете леко да изчеткате косата си с мека четка. Ако са много заплетени или слепнали, по-добре е да отрежете тази нишка и да не продължите да драскате.

Как да заобиколите фонтанелата

Много майки се страхуват да навредят на фонтанела, който все още не е заздравял - и не без причина. Изисква се изключително внимание. Родителите трябва да обърнат внимание на интензивността на докосването - разрешени са само меки докосвания с върховете на пръстите. През първия месец изобщо не е забранено да се заобикаля опасната зона, като се извършват прости измивания, без масажиращи движения.

Ако родителите са загрижени за риска от проникване в кожата на компоненти от сапун или шампоан, то той е минимален. Въпреки че кожата на бебето все още е много тънка и уязвима, мозъкът на бебето е надеждно защитен от хрущял и предотвратява проникването на вещества отвън.

Честота

Често смученето на гърдата през първите месеци води до изпотяване на скалпа, затова е необходима ежедневна хигиена.

Носенето на шапка или шапка намалява степента на замърсяване, но може и да наруши естествените процеси на топлообмен, което причинява изпотяване и космите се слепват..

Не се препоръчва използването на препарат по-често 1-2 пъти седмично.

Така че, образуването на естествен лубрикант, който предпазва от негативно влияние на околната среда, не се нарушава и кожата не изсъхва.

Нежното редовно шампоане е не само хигиенна процедура, но и начин за развитие на трохи. Нежните ръце и разговори на мама помагат да се адаптира към новия свят. Затова е важно да превърнете къпането в един от вечерните ритуали и да го правите едновременно. И нека това донесе радост на новороденото и родителите му.

Как да измием косата на новородено бебе

Първите дни след пристигането на бебето в къщата са вълнуващи за родителите. В родилния дом грижите се полагат от опитни здравни работници. Уверените им действия изглеждаха прости и естествени. Когато мама остана сама с бебето, всяка страна от живота започна да повдига редица въпроси.

Добрата хигиена е важна за здравето на вашето дете. Дали да се измие главата на новородено на първия ден след пристигане от лечебно заведение?

Кога и колко често можете да миете косата на новороденото

Понякога на родителите изглежда, че този ангел, от когото мирише приятно на мляко, е напълно чист и може да бъде отложен с къпане. Лекарите препоръчват да не се бавите с водните процедури. Поддържането на чистота ще помогне за предотвратяване на възпаление на деликатната кожа.

Главата е част от тялото на бебето, която първо трябва да се почисти..

За бебето е доста трудно да получи първите капки мляко, така че често се поти от натоварване. Появява се неприятна миризма.

Работата на мастните жлези все още не е отстранена. 50% от бебетата развиват себорейни корички.

Правилно направен шампоан ще помогне да се отървете от неприятните явления..

Къпането на бебето се извършва на първия ден след пристигането у дома. Ако това не е възможно, тогава детето се къпе веднага щом се появи.

Важно! Ако детето е било ваксинирано с BCG в деня на изписването, къпането трябва да бъде разсрочено за следващия ден.

До пълното излекуване на пъпната рана се взема само преварена вода. Удобно е да измиете трохите в малка тава. Там се добавят успокояващи или заздравяващи рани билкови отвари, ако е необходимо..

За да се избегнат грешки в измерванията, температурата в контейнера се проверява с два термометра. Тя трябва да бъде в диапазона от 36-37 градуса. Не можете да се ръководите само от собствените си чувства, защото възрастните са по-толерантни към топлата или студената вода.

Процедурата за почистване трябва да се извършва ежедневно. Оптимално е да изберете времето между храненията, така че бебето да е доволно и спокойно. Децата не се къпят веднага след хранене. Поливането на пълен корем с вода може да провокира регургитация. Най-често се избира вечерното време, след което къпането става част от общия ритуал за преход към сън. Но това изобщо не е необходимо. Можете да провеждате водни процедури през деня. Препоръчително е само да се придържате към избраното време постоянно.

Подготовка за измиване на косата

30 минути преди къпане главата се смазва с вазелиново масло и нежно се масажира за 3-5 минути. През останалото време бебето прекарва в капачка. Това помага за омекотяване на мъртвите люспи от кожата и за по-лесното им отстраняване.

Докато чакате омекотяващото съединение да влезе в сила, можете да организирате зона за къпане. Банята е тясно пространство, където няколко членове на семейството са неудобни. Високата влажност прави престоя неудобен за възрастни. Дете, което е заведено в апартамент от топла пара, рискува да настине поради температурната разлика.

Кухнята е идеална за водни процедури:

 • няма нужда да носите преварена вода далеч;
 • удобно е да поставите банята директно на масата;
 • има и сменяема постелка;
 • всички средства за лечение на пъпната рана са под ръка;
 • без спад на температурата и влажността.

Когато всичко е готово за къпане, капачката се отстранява и косата се разресва внимателно с бебешка четка с меки четина..

Трябва да се внимава съдът за къпане да се поддържа чист. Измива се с антибактериално средство, изплаква се обилно и се залива с вряща вода. Едва след това напълнете с чиста вода с желаната температура.

Възможно ли е да се измие главата на новородено с шампоан?

Още преди постъпване в болницата, трябва да купите всичко, което може да ви е необходимо на първия ден. Продуктите за къпане са включени в този списък.

Има огромен брой бебешки шампоани в различни ценови категории. Избирайки от този набор, трябва да обърнете внимание на следните показатели:

 1. Не трябва да има силни ароматни аромати. Защитната система на детето все още е несъвършена и приятната миризма, която майката обича, може да му причини алергична реакция.
 2. Ярките цветове са неприемливи, желателно е течността да е прозрачна или да има лек естествен нюанс.
 3. Липсата на сулфати в състава са токсини, които не се елиминират от организма.
 4. Високата плътност на течността ще предотврати нейното капене. Ще бъде по-лесно да се избегне контакт с очите. Плътността ще осигури икономична употреба.
 5. Добре е, ако съставът съдържа екстракти от лайка, низ, невен. Трябва да се помни, че въпреки че са полезни, те могат да причинят индивидуална непоносимост..
 6. Маркиране 0+. Забележка! Не всички бебешки шампоани могат да се използват от раждането.

Докато детето е много малко, не е необходимо да купувате отделен продукт за измиване на главата. Можете да използвате течен сапун или гел за бебешка вана. Критериите за подбор са същите като при шампоана. Подходящият продукт е подходящ за почистване на тялото от главата до петите.

Традиционно се използваше класически бебешки сапун, чиято форма на освобождаване е твърда лента. Сега е доказано, че причинява суха кожа. Ето защо, спирайки се на този вид почистващ препарат, трябва внимателно да наблюдавате дали се е появил пилинг или херметичност..

Те избират доверени производители на детска козметика:

 • Ушна бавачка;
 • Нашата майка;
 • Boebchen;
 • Josnons Baby.

Препоръчва се мъничката да се мие всеки ден. Но не бъдете ревностни с използването на специални средства. Достатъчно е просто изплакване с вода. Отстранявам потните секрети от кожната повърхност с шампоан или сапун веднъж седмично. През горещия сезон е допустимо да се използват почистващи продукти два пъти за 7 дни..

Главата на новороденото ми е правилна

Малкото тяло постепенно се потапя във вода. Първо трябва да наплискате малко по краката или да ги избършете с влажна ръка, едва след това внимателно спуснете детето във ваната. Главата трябва да е над водната повърхност. Удобно е да използвате специални пързалки за измиване на бебета. Такава стойка е покрита с тънка памучна пелена, така че бебето да не се плъзга.

Когато бебето е свикнало с новата среда, те започват да мият главата. За да направите това, космите постепенно се изливат с вода от лицето до задната част на главата, предотвратявайки навлизането на течност в ушите. Докато детето е много малко, не използвайте гъби. Най-доброто лекарство са нежните ръце на майката.

Капка детергент се разрежда в ръката с малко вода и внимателно се втрива в скалпа с масажиращи движения. Пръстите се плъзгат прогресивно, без да пропускат фонтанела. Въпреки очевидната уязвимост, този сайт е надеждно защитен. Внимателното родителство ще бъде само от полза.

Леките кръгови движения на показалеца и палеца стимулират притока на кръв към космените фоликули, подобряват кръвообращението в тъканите и ускоряват растежа на нови косми. Тактилният контакт успокоява вашето бебе.

Предотвратява прекомерното образуване на пяна. Може да попадне в очите или ушите ви. Дори ако нежният състав не причинява изгаряне, не трябва да се допуска контакт с лигавиците.

Допълнителна информация! Всеки продукт, закупен за грижа за деца, първо се тества върху себе си.

Измийте шампоана или сапуна с ръка към задната част на главата от челото. Шампоанът не се използва повторно. Едно приложение е достатъчно. Важно е да премахнете напълно почистващото средство.

След къпане

Изпарената кожа не се търка, а се изсушава с мокри докосвания на кърпа или пелена. Когато косъмчетата изсъхнат, те отново се разресват добре. Движенията трябва да са леки, не трябва да обръщате специално внимание на местата, където се виждат везни. Ако има корички за раждане, те няма да изчезнат с едно движение. Трябва да имате търпение и периодично да извършвате проста последователност от действия.

Внимателно отрежете заплетени краища. Ако не направите това, веднага може да се образува по-голяма космена коса, която ще бъде невъзможно да се разплете..

Внимание! Уверете се, че няма вода в ушите. Те се почистват с турундочек, премахвайки сярата и излишната влага. Капка течност ще причини силен дискомфорт при сучене.

Ако в стаята е топло и няма течение, тогава можете да оставите кожата си да диша. В студения сезон, веднага след къпане, сложете шапка. Оставете го за около час.

През деня е препоръчително да се откажете от шапката. При шапка главата прегрява, по-често се поти и се замърсява повече.

Внимателният подход към хигиенните въпроси ще осигури поддържането на здравето на детето. Спазвайки прости съвети как да миете главата на новородено дете, родителите ще го научат да обича водните процедури.

Как да измием главата на новородено бебе: основни правила

След изписването от болницата младите родители са изправени пред голям брой въпроси, свързани с хигиената на новороденото и бебето през първите месеци от живота. Редовно къпане и отговор на въпроса: "как да се измие главата на новородено?" от значение в първите дни на престоя у дома.

Кога да започнете да миете косата на новороденото?

Педиатрите препоръчват първите къпане и измиване на главата на новороденото да се извършват в първите дни след изписването от родилния дом. Много важен момент е изпълнението на препоръките на неонатолога: ако бебето е ваксинирано с BCG в навечерието на изписването, къпането не се извършва през първия ден. Също така родителите трябва да знаят, че преди пъпната утайка да падне и пъпната рана заздравее, бебето трябва да се къпе в преварена, утаена вода. Важно е да се спазва температурният режим в помещението и комфортната температура на водата за къпане (36,5 - 37 градуса) - по-добре е да се измерва със специален термометър. Неудобната температура на водата (студена или гореща) причинява дискомфорт и бебето ще има негативно отношение към процедурата за къпане.

Колко често бебетата трябва да мият косата си??

Първият шампоан се извършва през първите дни след изписването от болницата, след това главата се изплаква всеки ден при къпане и измиване със специални препарати (сапун, гел или шампоан), в зависимост от замърсяването - 1-2 пъти седмично.

Много майки вярват, че ако изплаквате главата на бебето с ежедневно къпане, топлообменът му се нарушава. Това е мит и се нуждаете от ежедневно нежно отстраняване на мръсотията:

 • оригинален лубрикант и остатъци от оригиналния епидермис през първите седмици след раждането;
 • пот и мазнини, след като жлезите започнат да функционират;
 • мазни люспи с гнайс или други признаци на себорея.

Ежедневното миене на главата (без използване на сапун и шампоан) с нежни масажни движения активира кръвообращението в кожата и стимулира узряването на космените фоликули и растежа на бебешката коса.

Кои са най-добрите шампоани за бебета?

Изборът на шампоан трябва да се приема сериозно:

 • за новородени и деца от първите два до три месеца от живота по-често се използва сапун за бебета без оцветители, аромати и добавки;
 • шампоанът трябва да е сертифициран (маркиран „за деца“ или „от първите дни от живота“), не съдържа фосфати и токсични добавки.

Измийте главата ми за новородено правилно: инструкции стъпка по стъпка

За да изкъпете бебето, трябва да закупите отделна вана, която трябва да се изплакне с вряща вода и да се измие добре преди първото къпане.

 1. Напълнете банята с топла преварена утаена вода, за къпане на бебета над месец, можете да използвате отвари от билки (канап, лайка), обемът на водата трябва да бъде такъв, че цялото тяло на трохите да е покрито с вода при потапяне, но бебето лежи свободно във водата, а главата е без напрежението беше над водата;
 2. Поставете чиста пелена на дъното на ваната, оставяйки краищата, за да увиете бебето.
 3. Бавно, постепенно спускайте бебето във водата, като държите гърба и главата. В същото време бебето трябва да е будно - сънливата троха може да се изплаши и в бъдеще къпането ще му причини безпокойство и плач.
 4. Главата и тялото на бебето трябва да бъдат увити с пелена, за да свикне с температурата на водата и да не замръзне.
 5. Преди да се къпете, трябва да извадите пръстени, гривни, часовници и др. От ръцете си, за да не нараните нежната кожа на бебето..
 6. Главата на бебето се измива с нежни масажни движения от челото до задната част на главата, ако за измиване се използва шампоан или сапун, е необходимо да се гарантира, че пяната не попада в очите.
 7. Главата се измива по цялата повърхност, но внимателно в областта на фонтанела. Всички страхове и страхове относно възможното му увреждане са неоснователни - мозъкът на бебето е надеждно защитен от дебел хрущялен слой и кожа.
 8. След нанасяне детергентът веднага се измива - от челото до тила.
 9. Главата на бебето отново е увита в пелена, за да не замръзне.
 10. Продължете директно към къпането.

Сушене на косата на новородено след измиване

След измиване главата на бебето е обвита с кърпа, не е нужно да я избърсвате нарочно - можете внимателно да я попиете с кърпа и да оставите да изсъхне. Никога не използвайте енергично триене или сешоар. В същото време е важно температурата в стаята да е удобна и бебето да не замръзва..