По време на бременност процентът на развитие на различни патологии и заболявания на бъдещата майка и плода е висок.

Необходимо е точно да се спазват медицинските инструкции, за да се избегнат проблеми.

Нарушеното кръвообращение може да доведе до, което заплашва с негативни последици.

Едно от ефективните лекарства, предписвани по време на бременност, са таблетките Курантил.

Курантил е ангиопротективно лекарство. Основната активна съставка на лекарството е дипиридамол. Това лекарство насърчава вазодилатацията, разреждането на кръвта и подобрената капилярна циркулация..

Лекарите често предписват Curantil по време на бременност, за да предотвратят образуването на кръвни съсиреци..

Той осигурява проникването на аденозин във вътреклетъчното пространство и увеличава неговата концентрация в плазмата.

Аденозинът има положителен ефект върху съдовите гладки мускули и ги укрепва.

Курантил има лек съдоразширяващ ефект и е индикатор за синтеза на вещество като интерферон.

Увеличаването на производството на интерферон в човешкото тяло води до повишаване на имунитета, подобрява устойчивостта на организма към настинки.

Curantil е показан по време на бременност в следните случаи:

 • тромбоза и тромбоемболия;
 • нарушения на мозъчното кръвообращение;
 • плацентарна недостатъчност;
 • нарушения на циркулацията на генезиса;
 • съдови заболявания на долните крайници;
 • ARVI;
 • стабилна ангина пекторис;
 • DIC синдром;
 • инфекциозна токсикоза.

Също така, лекарството се предписва за профилактика на кръвни съсиреци, запушване на стента и за комплексно лечение на гломерулонефрит.

 • остър миокарден инфаркт;
 • атеросклероза;
 • явна бъбречна недостатъчност;
 • възможни алергични реакции към съставките.

Назначаване на Курантил в ранна и късна бременност

По време на бременността лекарите предписват няколко курса на Курантил. В някои случаи се приема непрекъснато, без прекъсване..

По време на бременността Curantil се използва за нормализиране на кръвоснабдяването на плацентата..

Това е от основно значение, тъй като бебето няма да може да получи нормалното количество вещества, необходими за неговото развитие, с нарушена циркулация на кръвта. В резултат на това може да започне кислороден глад..

За поддържане на плацентата, методът на приложение е следният: Курантил се приема в доза 75-225 mg / ден. Точната дозировка се предписва от лекаря.

През първия триместър Curantil може да се използва за лечение на ARVI и други инфекциозни заболявания. Вирусните заболявания могат да причинят значителна вреда на детето, така че не отлагайте посещението на лекар.

За профилактика на ARVI, Curantil се предписва в доза от 50 mg веднъж седмично. По същата причина Курантил понякога се предписва по време на планиране на бременността..

В ранните етапи на бременността детето няма независима защита под формата на плацентарна мембрана. Той е особено изложен на риск. Ако вирусите навлязат в ембриона, резултатът може да бъде аборт. В този случай Curantil е необходим и за предотвратяване на развитието на вътрематочна патология..

Пиенето на Curantil в началото на бременността трябва да бъде 50 mg (обикновено 2 таблетки) два пъти дневно, с почивка от 2 часа.

В края на бременността Curantil се предписва за.

Нарушения на кръвообращението, отоци, нарушения на наднорменото тегло във функционирането на бъбреците са основните причини за развитието на късна токсикоза. Всичко това води до увеличаване на тромбоцитите в кръвта..

Поради сгъстяването на кръвта могат да се появят съдови спазми. В резултат на това необходимите вещества и кислород практически не достигат до най-функционалните вътрешни органи. В този случай дневната доза Курантил може да бъде увеличена до 600 mg.

Курантил прави кръвта по-тънка и подобрява микроциркулацията.

В резултат тонусът на капилярите постепенно се стабилизира. По същата причина Курантил се предписва за.

Основните видове положително действие на Curantil при 35-38 седмици от бременността могат да бъдат разграничени:

 • предотвратяване на кислороден глад на развиващия се мозък на бебе.
 • Осигуряване на хранителни вещества.
 • Борба срещу.
 • Предотвратяване на умствена изостаналост.
 • подобрява състоянието на органите на майката, премахва отока.
 • Поддържа стабилно кръвоснабдяване на плацентата, предпазва от отлепване.
 • Предотвратява развитието на прееклампсия при бременни жени.

Горното лекарство може да бъде предписано от лекар и за превантивни цели по време на бременност.

Не е необходимо да се вземат независими решения за приемане или отмяна на лекарство. В тази връзка е по-добре да се консултирате с медицински специалист..

Основните противопоказания за прием на Курантил

При предписване лекарят трябва да вземе предвид спецификата на състоянието на бременната жена и съществуващите противопоказания.

Те включват:

 • липса на тромбоцити и намалено съсирване на кръвта;
 • пептична язва на стомаха или дванадесетопръстника;
 • или ;
 • заболявания на вътрешните органи;
 • нарушения на сърдечния ритъм.

Когато използвате Curantil, могат да се появят странични ефекти, като например:

 • обща слабост на тялото и белите дробове
 • виене на свят,
 • повишен пулс

Трябва да обърнете внимание дали по тялото се появява кожен обрив. Дори при леки обриви трябва да посетите лекар.

Може да се наложи да намалите дозата на Курантил. Като цяло тялото на бременна жена нормално толерира приема на лекарства.

Лекарите категорично забраняват приема на Курантил по време на бременност с кафе и силен чай, тъй като намаляват положителния му ефект. Не можете да комбинирате лекарството с аспирин и други лекарства.

Изписаха ми Курантил два пъти - по време на първата и втората бременност. Тогава просто дойдох в предродилната клиника и се подложих на рутинен преглед. И в двата случая ми го изписаха за период от 4-5 месеца бременност.

След среща с моя гинеколог изтичах до аптеката и купих лекарството. Вкъщи, разбира се, четох много отзиви. Обикновено се предписва на бременни жени, които могат да развият разширени вени. Но най-често се предписва за профилактика..

След като прочетох отзивите, дълго се чудех дали да не го пия. Мнозина писаха, че Curantil се предписва в случай, че има оток и проблеми с плацентата. На ехографа бях добре. Приятели казаха, че лекарството подобрява добре имунитета. Е, започнах да го приемам вече по лекарско предписание.

По време на първата ми бременност ми предписваха Курантил 50 mg три пъти дневно. Понякога, признавам, пропусках срещи, забравях да пия през времето. Един буркан ми стигаше за около 3-4 седмици. Лекарството не удари джоба ми, затова го пих през първата бременност до 8 месеца, а през втората - до 7 месеца. Прекъснах срещата, защото не наблюдавах никакви специални промени в тестовете и тялото.

Семейният лекар каза, че бебето е твърде активно в утробата (при втората бременност) и това показва липса на кислород. И ако пиете Curantil, тогава храненето на плацентата ще бъде по-ефективно, тъй като кръвта се разрежда. Разбира се, за да избегна повторение на спонтанни аборти, пих хапчета известно време. Преди това имаше силен тон на матката, тогава той дори не напомняше за себе си.

По време на третата и четвъртата бременност не взех нищо. Новият гинеколог каза, че толкова силни лекарства не се предписват за профилактика. Единственото нещо, което се случи след началото на курса, беше често припадане. Може би топлината и задухът също са изиграли роля, въпреки че при следващите две бременности това не се наблюдава.

Ако сравним бременността и всички тестове, когато съм вземал и не съм приемал Курантил, мога да кажа, че няма разлика. Ултразвуковите показатели винаги бяха нормални, здравословното състояние беше само лошо - слабост, гадене, припадък. Като цяло, за да не приемате лекарства напразно, трябва да преминете през поне двама или трима гинеколози, които обективно ще кажат дали трябва да се лекувате или не. Просто не бих препоръчал такива мощни лекарства за профилактика..

Какво може да бъде заменено?

Курантил е ангиопротективно или съдовозащитно лекарство. Възможно е да получите подобни средства при идентифициране на индивидуална непоносимост към неговите компоненти.

Счита се за най-ефективния аналог на Курантил. Подобрява микроциркулацията на капилярите, намалява венозната конгестия.

Използването му допринася за значително активиране на кръвоснабдяването.

Флебодия има по-малко странични ефекти. Но лекарството не е клинично добре проучено, за да се използва през първия триместър на бременността. Предписва се на 12-14 гестационна седмица..

Също така е позволено да се приема от бременни жени. Той изтънява кръвта перфектно, но няма положителен ефект върху имунитета.

В някои случаи се предписва съвместен прием на Кардиомагнил и Курантил, за да се постигне максимален терапевтичен ефект.

Биостимулиращо средство, което помага за активиране на метаболитния метаболизъм.

Той ефективно елиминира явленията на хипоксия. Може да действа като аналог на Курантил.

Но за разлика от него, той има силни странични ефекти. Говорим за уртикария, прекомерно изпотяване, сърбящи дерматози. Разрешено е да се прилага лекарството чрез инжектиране.

Билкови лекарства, които могат да бъдат предписани за премахване на токсините от тялото и подобряване на метаболизма на мазнините.

Няма да работи замяната на Curantil с него. Но лекарите често предписват на бременни жени съвместен прием на тези средства за комплексно лечение на преекламптично състояние..

Решението за заместване на едно лекарство с друго може да бъде взето само от медицински специалист.

Форми за освобождаване

Лекарството се предлага под формата на хапчета и таблетки с различно съдържание на дипиридамол - 25 и 75 mg.

Благодарение на това безопасно лекарство можете да укрепите имунната система и да изключите преждевременно раждане поради.

Има подобни лекарства, но те имат по-изразени странични ефекти. Дозировката трябва да бъде предписана от лекар.

Курантил е мощно миотропно средство, което разширява кръвоносните съдове и осигурява активно кръвообращение и следователно лекарството се използва при мозъчно-съдови инциденти, тромбоза и др. Също така, лекарството насърчава производството на интерферон, поради което се използва като имуномодулатор за профилактика на вирусни заболявания - грип и ARVI.

Характеристики на лекарството Curantil

Основната активна съставка на лекарството е дипиридамол. От съдържанието на активното вещество в състава на препарата Курантил в размер на 25, 50, 75 или 100 mg, лекарството се нарича:

 • Курантил 25;
 • Курантил 50;
 • Курантил 75;
 • Курантил 100.

Именно от дозировката в дипиридамоловия препарат зависи неговата цел. Така че с цел предотвратяване и лечение на церебрална циркулация, както и намаляване на агрегацията на тромбоцитите, обикновено се предписва Curantil 75, по време на епидемиите от грип и ARVI е показан Curantil 25.

Какво може да замести Curantil?

Лекарството Curantil има аналози по отношение на активното вещество. Най-известните аналози на таблетките Curantil са препарати, произведени от различни фармацевтични компании:

 • Агренокс;
 • Дипиридамол;
 • Persantine;
 • Парседил;
 • Саномил-Сановел;
 • Тромбонил.

Няма структурни разлики между лекарствата, но разликата се крие във формата на освобождаване и разходите. Трябва да се има предвид, че колкото по-висока е дозата на активното вещество в лекарството, толкова по-висока е цената му. Така че една опаковка Curantil 25 от 120 таблетки струва 4,5 cu, докато цената на Curantil 75, произведена от Berlin-Chemie (Германия) на дребно, е 12-16 cu..

Аналогът на лекарството Curantil 75 е инжекционен разтвор на Persantin. Това лекарство се прилага интравенозно и бързо навлиза в кръвта, поради което Persantin се използва като съдоразширяващо лекарство (разширяващо лумена на коронарните съдове) за премахване на артериални заболявания на крайниците и като терапевтично (профилактично) средство за тромбоза, тромбоемболия. Цената на лекарството е приблизително 4,5 USD..

Друго генерично лекарство - Тромбонил се предлага под формата на покрити таблетки, покрити таблетки и инжекционен разтвор. Тромбонил разширява коронарните съдове, като спомага за увеличаване на скоростта на кръвния поток и намалява адхезията на тромбоцитите, предотвратявайки образуването на кръвни съсиреци. Експертите отбелязват специалната ефективност на фармацевтичното лекарство тромбонил при прогресираща атеросклероза.

За лечение и профилактика на исхемичен инсулт лекарите препоръчват прием на аналог на Курантила - Агренокс. Според медицински проучвания лекарството намалява риска от инсулт с 37%. Agrenox се продава под формата на капсули в аптеките. Твърдите желатинови капсули са опаковани в туби от 30 и 60 броя. Agrenox струва средно 20 долара.

Дипиридамол

За да се предотвратят вирусни заболявания, най-често се използва аналогът на Curantil 25, лекарството Dipyridamole. Лекарството, действащо върху интерферони, подобрява имунната система и съответно тялото е по-способно да се противопостави на грип и ARVI. Дипиридамол се предлага под формата на таблетки и перорална суспензия. Като профилактично средство се препоръчва да приемате 6 чаени лъжички (300 mg) от суспензията на ден. Цената на дипиридамола е под 2 долара.

Курантил и неговите аналози в терапията са доста популярни поради високата си ефективност. Също така е ценно, че когато приемате тези лекарства, страничните ефекти са сравнително редки, те могат да се използват по време на бременност с плацентарна недостатъчност, ако терапевтичният ефект надвишава потенциалния риск за плода.

Миотропен вазодилататор. Има инхибиторен ефект върху агрегацията на тромбоцитите, подобрява микроциркулацията.

Дипиридамолът разширява артериолите в коронарния кръвен поток, когато се приема във високи дози - и в други части на кръвоносната система. Въпреки това, за разлика от органичните нитрати и антагонисти на калция, разширяването на по-големите коронарни съдове не се случва..

Съдоразширяващият ефект на дипиридамола се дължи на два различни механизма на инхибиране: инхибиране на поемането на аденозин и инхибиране на фосфодиестераза.

In vivo аденозинът се открива в концентрация от приблизително 0,15-0,20 μmol. Това ниво се поддържа поради динамичния баланс между изхвърлянето и повторното улавяне. Дипиридамолът инхибира усвояването на аденозин от ендотелните клетки, еритроцитите и тромбоцитите. След въвеждането на дипиридамол се установява повишаване на концентрацията на аденозин в кръвта и увеличаване на медиираната от аденозин вазодилатация. При по-високи дози агрегацията на тромбоцитите, причинена от аденозин, се инхибира и тенденцията към образуване на тромби намалява.

Разграждането на cAMP и cGMP, които потискат тромбоцитната агрегация, се случва в тромбоцитите под действието на съответните фосфодиестерази. Във високи концентрации дипиридамолът инхибира двете фосфодиестерази, а в терапевтични концентрации в кръвта - само cGMP-фосфодиестераза. В резултат на стимулация на съответните циклази, силата на синтеза на цАМФ се увеличава.

Като производно на пиримидин, дипиридамолът е индуктор на интерферон и има модулиращ ефект върху функционалната активност на интерферонната система, увеличава намаленото производство на интерферон алфа и гама от кръвни левкоцити in vitro. Лекарството повишава неспецифичната резистентност към вирусни инфекции.

Абсорбция и разпределение

След еднократно перорално приложение в доза от 150 mg, C max на дипиридамол в плазмата е средно 2,66 μg / l и се постига в рамките на 1 час след приложението.

Дипиридамолът е почти напълно свързан с плазмените протеини. Дипиридамолът се натрупва в сърцето и еритроцитите.

Метаболизъм и екскреция

Дипиридамолът се метаболизира в черния дроб чрез свързване с глюкуронова киселина. T 1/2 е 20-30 минути. Екскретира се с жлъчката като моноглюкуронид.

- лечение и профилактика на исхемични нарушения на мозъчното кръвообращение;

- първична и вторична профилактика на исхемична болест на сърцето, особено с непоносимост към ацетилсалицилова киселина;

- профилактика на артериална и венозна тромбоза и лечение на техните усложнения;

- профилактика на тромбоемболия след операция за смяна на сърдечна клапа;

- профилактика на плацентарна недостатъчност при усложнена бременност;

- нарушения на микроциркулацията от всякакъв вид (като част от комплексна терапия);

- профилактика и лечение на грип, ARVI (като индуктор на интерферон и имуномодулатор) - за прием на лекарството в доза 25 mg.

Дозата на лекарството се избира в зависимост от тежестта на заболяването и индивидуалния отговор на пациента..

За профилактика и лечение на нарушения на мозъчното кръвообращение, както и за профилактика, 75 mg се предписват 3-6 пъти на ден. Максималната дневна доза е 450 mg..

За да се намали агрегацията на тромбоцитите, Curantil се предписва в доза от 75-225 mg / ден в няколко дози. При тежки случаи дозата може да бъде увеличена до 600 mg / ден.

За профилактика на грип и ARVI, особено по време на епидемии, Curantil N25 и Curantil 25 се предписват по 50 mg (2 таблетки или 2 таблетки) / ден в 1 доза. Лекарството се приема веднъж седмично в продължение на 4-5 седмици.

За да се предотврати рецидив на ARVI при пациенти, които често страдат от респираторни вирусни инфекции, Curantil N25 и Curantil 25 се предписват по 100 mg / ден (2 таблетки или хапчета 2 пъти / ден с интервал между дозите 2 часа). Лекарството се приема веднъж седмично в продължение на 8-10 седмици.

Таблетките трябва да се приемат на гладно, без да се чупят или хапят, с малко количество течност. Продължителността на курса на лечение се определя от лекаря..

От страна на сърдечно-съдовата система: сърцебиене, тахикардия (особено при едновременна употреба на други вазодилататори), брадикардия, зачервяване на лицето, хиперемия на кожата на лицето, синдром на коронарна кражба (при използване на лекарството в доза над 225 mg / ден), понижаване на кръвното налягане.

От страна на храносмилателната система: гадене, повръщане, диария, болка в епигастриалната област. Обикновено тези нежелани реакции изчезват при по-продължителна употреба на лекарството..

От страна на системата за кръвосъсирване: тромбоцитопения, промени във функционалните свойства на тромбоцитите, кървене; в единични случаи - повишено кървене по време или след операция.

От страна на централната нервна система: виене на свят, шум в главата, главоболие.

Алергични реакции: кожен обрив, уртикария.

Други: слабост, запушване на ушите, артрит, миалгия, ринит.

Когато се използва лекарството в терапевтични дози, страничните ефекти обикновено са леки и преходни..

Противопоказания за употреба

- остър миокарден инфаркт;

- обща стенозираща атеросклероза на коронарните артерии;

- субаортална аортна стеноза;

- сърдечна недостатъчност в стадия на декомпенсация;

- тежка артериална хипертония;

- тежки нарушения на сърдечния ритъм;

- хронична обструктивна белодробна болест;

- хронична бъбречна недостатъчност;

- заболявания с повишен риск от кървене (включително пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника);

- свръхчувствителност към лекарствените компоненти.

Приложение по време на бременност и кърмене

Възможно е употребата на лекарството по време на бременност според показанията.

Употребата на лекарството по време на кърмене е възможна само ако очакваната полза от лечението надвишава възможния риск.

Симптоми: понижено кръвно налягане, ангина пекторис, тахикардия, горещи вълни, слабост и световъртеж.

Лечение: изкуствено повръщане, стомашна промивка, назначаване на активен въглен. Вазоконстрикторният ефект на лекарството може да бъде спрян чрез бавно (50-100 mg / min) интравенозно приложение на аминофилин. Ако симптомите на ангина пекторис продължават, се предписва сублингвален нитроглицерин.

При едновременната употреба на Curantil с антикоагуланти или ацетилсалицилова киселина, антитромботичният ефект на последната се увеличава и съответно рискът от развитие на хеморагични усложнения.

С едновременната употреба на Curantil засилва ефекта на антихипертензивните лекарства.

Когато се използва заедно, Curantil може да отслаби антихолинергичните ефекти на холинестеразните инхибитори.

При едновременна употреба производни на ксантин отслабват съдоразширяващия ефект на Curantil.

Условия за отпускане от аптеките

Лекарството се отпуска по лекарско предписание.

Условия и периоди на съхранение

Списък Б. Лекарството трябва да се съхранява на тъмно място, недостъпно за деца, при температура не по-висока от 30 ° С. Срок на годност Curantila N 25 и Curantila N 75 - 3 години, Curantila 25 - 5 години.

Заявление за нарушения на чернодробната функция

Противопоказан при чернодробна недостатъчност

Приложение за нарушена бъбречна функция

Противопоказан при хронична бъбречна недостатъчност

При едновременната употреба на чай или кафе (съдържат производни на ксантин), съдоразширяващият ефект на Курантил може да намалее.

Употреба в педиатрията

Влияние върху способността за шофиране и използване на механизми

Трябва да се внимава при шофиране на превозни средства и експлоатационни механизми, тъй като в резултат на спада на кръвното налягане по време на приема на Curantil способността за концентрация и скоростта на психомоторните реакции могат да се влошат.

Лекарството Curantil е миотропен вазодилататор. Лекарството е способно да инхибира агрегацията на тромбоцитите, както и да подобрява микроциркулацията. Тук се използва дипиридамол като активно вещество, а агентът се произвежда под формата на хапчета.

Но какви са евтините аналози на Курантил от чуждестранно и руско производство, които могат да заместят лекарството за лечение и профилактика на заболявания, свързани с мозъчна недостатъчност на мозъка и дисциркулаторна енцефалопатия?.

Дипиридамол

Първият евтин аналог, който може напълно да замести лекарството Курантил, е Дипиридамол. Той принадлежи към съдоразширяващите агенти и се произвежда под формата на суспензии за перорално приложение и таблетки с доза 25, 50 и 75 милиграма. Цената на аналог е 340-360 рубли. Лекарите не препоръчват инжектиране на дипиридамол интравенозно, тъй като това заплашва да влоши признаците на ангина пекторис за пациента.

За какви заболявания да приемате дипиридамол?

В допълнение към борбата с различни отклонения, евтини аналози на Kurantil се използват от бременни жени за предотвратяване на плацентарна недостатъчност. В други случаи това лекарство се предписва за следните заболявания:

 1. Комплексна терапия на всички форми на нарушения на микроциркулацията.
 2. Лечение и профилактика на ARVI, грип и също се използва като имуномодулатор и индуктор на интерферон.
 3. Исхемичен тип мозъчно-съдов инцидент.
 4. Енцефалопатия.
 5. Профилактика на тромбоемболия след операция.
 6. Превантивни мерки за артериална тромбоза и възможни усложнения.

Кой е противопоказан за дипиридамол?

Евтин аналог на лекарството Curantil трябва да се използва само след уговорка с лекар. Лекарството не се предписва, ако пациентът страда от следните заболявания:

 • остър миокарден инфаркт;
 • субаортална стеноза;
 • склонност към кървене;
 • тежки нарушения на сърдечния ритъм;
 • непоносимост към компонентите на лекарството;
 • артериална хипотония;
 • тежка бъбречна недостатъчност;
 • хронична обструктивна белодробна болест;
 • хеморагичен диатеза;
 • възраст до 18 години;
 • чернодробна недостатъчност.

Евтиният аналог на Dipyridamole има различни противопоказания за таблетки и суспензии, така че преди да го вземете, трябва да прочетете инструкциите.

Тромбонил

Друг евтин аналог за заместване на Курантил по време на бременност е Тромбонил. Преди да го използвате, уговорена среща с лекар е задължително условие, тъй като ако се използва неправилно, лекарството може да предизвика редица усложнения, в резултат състоянието на пациента само ще се влоши. Активното вещество на лекарството е дипиридамол. Лекарствена форма - хапчета, таблетки и инжекционен разтвор.

Какви нежелани реакции могат да се появят?

Ако вземете евтин аналог на Curantila Trombonil, без да прочетете показанията за употребата на лекарството и без да се консултирате с лекар, това може да предизвика следните нежелани реакции:

 1. Тахикардия.
 2. Зачервено лице.
 3. Обща слабост.
 4. Замайване.
 5. Диария.
 6. Брадикардия.
 7. Гадене.
 8. Главоболие.
 9. Ринит.
 10. Болка в епигастриума.

Противопоказания за употреба

Преди да замените Curantil с тромбонил, трябва внимателно да проучите инструкциите и взаимодействията с други лекарства. Евтин аналог не се използва като заместител на Curantil, ако пациентът има признаци на следните заболявания:

 • нестабилна стенокардия;
 • язва на дванадесетопръстника или стомашна язва;
 • тежки аритмии;
 • хеморагичен диатеза;
 • бъбречна недостатъчност;
 • свръхчувствителност към активното вещество;
 • остър миокарден инфаркт;

Забележка! Лекарството се използва с изключително внимание като аналог на лекарството Курантил на възраст под 12 години, както и от майки по време на кърмене.

Агренокс

За да замени лекарството Curantil, пациентът може да използва друг евтин аналог - Agrenox. Този инструмент се използва за профилактика и лечение на преходна исхемична болест и пристъпи на исхемичен инсулт. Лекарството се произвежда под формата на таблетки с активната съставка дипиридамол. 1 опаковка обикновено съдържа от 30 до 60 таблетки. Можете да използвате лекарството само след предписване от лекар..

Какви са страничните ефекти?

Преди да замените Curantil с други лекарства, трябва внимателно да проучите инструкциите за всяко от тях. Прегледите на много пациенти казват, че ако пренебрегнете тези правила и се самолекувате, евтин аналог на Agrenox, като Curantil, може да предизвика такива странични ефекти като:

 1. Усещане за гадене, често придружено от повръщане.
 2. Симптоми на тахикардия.
 3. Бронхоспазъм.
 4. Алергични прояви под формата на кожен обрив.
 5. Болка в епигастриалната област.
 6. Чести световъртежи.
 7. Кошери.
 8. Язва на стомаха.
 9. Бързо развитие на тромбоцитопения.
 10. Рязък спад на кръвното налягане.
 11. Диария.
 12. Хипокоагулация.
 13. Тежка анемия.

Кой не трябва да приема Agrenox?

За бременни жени е забранено да приемат това лекарство през третия триместър, в други случаи е необходимо да се консултирате с лекар. Пациентът няма да може да замести Curantil Agrenox със следните заболявания:

 • период на развитие на язва на дванадесетопръстника;
 • язва на стомаха;
 • момчета под 18 години;
 • с индивидуална непоносимост към компонентите на лекарството;
 • бъбречно или чернодробно увреждане;
 • бронхиална астма;
 • скорошен инфаркт на миокарда;
 • тежка коронарна артериална болест.

Информация за жени! Curantil 75 и Agrenox не трябва да се приемат от майки по време на кърмене..

Актовегин

Actovegin е единственият евтин аналог на лекарството Curantil, в който екстракт от кръвта на телета, освободен от протеини, се използва като активен компонент. Актовегин е способен не само да се бори с исхемична болест и инсулт, той може също да укрепи имунитета и да намали вероятността от развитие на инфекциозни усложнения.

Могат ли да се появят странични ефекти??

Лекарството Curantil и неговите аналози ще покажат своите странични ефекти до минимум, но само ако са предписани от лекар и се извършват под негов надзор. В противен случай човек рискува да изпита следните нежелани реакции:

 1. Алергична реакция под формата на уртикария.
 2. Повишено изпотяване.
 3. Сърбеж и парене.
 4. Сълзене.
 5. Чувство на прилив на кръв.
 6. Висока телесна температура.
 7. Зачервяване на склерата.

За какви заболявания да приемате Actovegin?

Евтин аналог на Actovegin може да се използва като заместител на Curantil в следните случаи:

 • исхемичен инсулт;
 • трофични разстройства;
 • недостатъчност на мозъчното кръвообращение;
 • черепно-мозъчна травма;
 • разширени вени на краката;
 • нарушение на периферната циркулация;
 • ангиопатия;
 • лечение и профилактика на радиационно увреждане.

Persantine

Страната на произход на Persantin е Испания. Този евтин аналог на лекарството Curantil ви позволява да го замените напълно, тъй като тук се използва същата активна съставка, дипиридамол. Особеността на лекарството е, че за да се избегнат диспептични симптоми, лекарите съветват да го приемате с мляко.

Едновременно с Persantine не е препоръчително да се използва натурално кафе или чай, тъй като в този случай свойствата му, като действието на Curantil, ще бъдат отслабени.

Кому е забранено да приема Persantine?

Подобно на Curantil, аналогът Persantin има редица противопоказания. Лекарството е забранено да се приема за такива заболявания като:

 1. Остър миокарден инфаркт.
 2. Язви на стомаха и 12 язви на дванадесетопръстника.
 3. Нестабилна стенокардия.
 4. Индивидуална непоносимост към активното вещество.
 5. Тежка аритмия.
 6. Артериална хипотония.
 7. Хеморагична диатеза.

Показания за употреба

Този евтин аналог може да замени Curantil в следните случаи:

 • тромбоза;
 • профилактика на коронарни артериални байпас присадки, хипертрофия на миокарда и запушване на стента;
 • профилактика и лечение на ARVI;
 • нарушение на мозъчната циркулация;
 • синдром на потискане на тромбоцитите при дете;
 • тромбоемболия.

Заключение

Curantil по време на бременност, както всеки от неговите евтини аналози, трябва да се приема стриктно под наблюдението и предписанието на лекар. Самолечението винаги е вредно за здравето на пациентите.

Представени са аналозите на лекарството Curantil, в съответствие с медицинската терминология, наречени "синоними" - препарати, взаимозаменяеми по отношение на ефекта върху тялото, съдържащи едно или повече от същите активни вещества. Когато избирате синоними, вземете предвид не само тяхната цена, но и държавата на производство и репутацията на производителя.

Описание на лекарството

Има вазодилататорен ефект, понижава съпротивлението на резистивни коронарни съдове (главно артериоли), увеличава обемната скорост на коронарния кръвен поток. Способен да намали перфузията на исхемичните области на миокарда.

Механизмът на действие не е напълно разбран. Смята се, че дипиридамолът увеличава съдържанието на аденозин (нарушавайки повторното му поемане), а също така допринася за увеличаване на концентрацията на сАМР поради инхибиране на ензима PDE.

Като производно на пиримидин, дипиридамолът е индуктор на интерферон и има модулиращ ефект върху функционалната активност на интерферонната система, увеличава намаленото производство на интерферон алфа и интерферон гама от кръвни левкоцити in vitro. Повишава неспецифичната резистентност към вирусни инфекции.

Списък на аналозите

Забележка! Списъкът съдържа синоними Curantil, които имат подобен състав, така че можете сами да изберете заместител, като вземете предвид формата и дозата на лекарството, предписани от лекаря. Дайте предимство на производители от САЩ, Япония, Западна Европа, както и добре познати компании от Източна Европа: Krka, Gedeon Richter, Actavis, Egis, Lek, Geksal, Teva, Zentiva.

Формуляр за издаване (по популярност)Цена, търкайте.
Курантил
N tab 25mg N120 (Берлин - Chemi / Menarini Pharma GmbH (Германия)623,60
Дипиридамол
25 mg № 100 (Obolenskoe FP CJSC (Русия)389.70
75 mg № 40 (Obolenskoe FP ZAO (Русия)517,90
Дипиридамол * (дипиридамол)
Дипиридамол-FPO
Филмирани таблетки 25mg, 100 бр. (Оболенское FP, Русия)343
Филмирани таблетки 75 mg, 40 бр. (Оболенское FP, Русия)345
Курантил 25
Драже 25 mg, 100 бр. (Берлин - Chemi / Menarini, Германия)581
Курантил N 25
Курантил N 75
Парседил
Persantine
Саномил-Сановел

Отзиви

Резултати от анкета на посетителите

Отчет за ефективността на посетителите

Един посетител съобщава за странични ефекти

Четирима посетители съобщават за честотата на приема на ден

Колко често трябва да се приема Curantil?
Повечето от анкетираните най-често приемат това лекарство 3 пъти на ден. Докладът показва колко често други участници в проучването приемат това лекарство.

Участници%
3 пъти на ден375,0%
2 пъти на ден125,0%

Тринадесет посетители съобщиха за дозировката

Участници%
11-50mg861,5%
1-5mg215,4%
501mg-1g17,7%
201-500mg17,7%
51-100mg17,7%

Двама посетители съобщиха за срок на годност

Колко време отнема приема на Курантил, за да се почувства подобрение в състоянието на пациента?
В повечето случаи участниците в проучването усещат подобрение в състоянието си след 3 дни. Но това може да не съответства на периода, след който ще се оправите. Консултирайте се с Вашия лекар за колко време трябва да приемате това лекарство. Таблицата по-долу показва резултатите от проучването за началото на ефективното действие.

Участници%
3 дни150,0%
1 месец150,0%

Един посетител докладва часа на приема

Кога е по-добре да приемате Курантил: на гладно, преди, след или по време на хранене?
Потребителите на сайта най-често съобщават, че приемат това лекарство на празен стомах. Вашият лекар обаче може да препоръча различно време. Докладът показва кога останалите интервюирани пациенти приемат лекарството.

Седем посетители съобщиха за възрастта на пациента

Отзиви за посетители


Няма отзиви

Официални инструкции за употреба

Curantil ® 25 (CURANTYL ® 25)

Регистрационен номер:

Доза от:

Състав:

Фармакотерапевтична група:

Фармакологични свойства

Показания за употреба

Противопоказания

Предупреждения

Странични ефекти

Условия за почивка

Формуляр за освобождаване

Условия за съхранение

Срок на годност

Информацията на страницата е проверена от общопрактикуващия лекар Василиева Е.И..

Курантил по време на бременност

Цялото съдържание на iLive се преглежда от медицински експерти, за да се гарантира, че е възможно най-точно и фактическо.

Имаме стриктни насоки за подбор на източници на информация и свързваме само с уважавани уебсайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, доказани медицински изследвания. Моля, обърнете внимание, че числата в скоби ([1], [2] и др.) Са интерактивни връзки към такива изследвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или съмнително по друг начин, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Курантил е ангиопротективно лекарство, получено от дипиридамол. Подобрява капилярната циркулация, разширява кръвоносните съдове, разрежда кръвта.

Известно е, че това лекарство обикновено се предписва при ангина пекторис, исхемична болест на сърцето, тромбоза. Курантил обаче се предписва и по време на бременност, и то доста често. За какво? Отговорът на този въпрос ще намерите в тази статия..

Показания за употреба

Предписвайте лекарство за лечение и профилактика на плацентарна недостатъчност, която възниква поради нарушения на кръвообращението в плацентата, с признаци на фетална хипоксия, забавяне на физическото му развитие (когато размерът на плода не съответства на гестационната възраст).

В ранните етапи курантилът служи като профилактично средство за намаляване на вероятността от спонтанен аборт или замразена бременност.

Така че, може да има следните индикации за курантил по време на бременност:

 • повишено съсирване на кръвта;
 • спазъм на капилярите;
 • понижаване на защитните сили на организма;
 • признаци на дисциркулаторна енцефалопатия;
 • предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци;
 • профилактика и лечение на плацентарна недостатъчност и нарушения на микроциркулацията.

Действието на курантила по време на бременност

Добре известната токсикоза по време на бременност е нарушение на физиологията на някои органи, провокирано от нарушение на микроциркулацията на кръвта. Подпухналост, високо кръвно налягане, болка в главата, конвулсивни мускулни контракции, симптоми на бъбречна недостатъчност - всички тези симптоми произхождат от нарушения на капилярното кръвоснабдяване.

Лекарството не действа директно върху плода, тъй като не прониква през плацентата. Чрез разширяване на съдовете на плацентарната мембрана, курантил помага да се подобри доставката на хранителни вещества и кислород до детето..

Друга способност на лекарството е да разрежда кръвта, да прочиства кръвоносните съдове от малки кръвни съсиреци. Това също е много важно, тъй като образуването на тромби в съдовете може да доведе до прекратяване на доставката на хранителни вещества към плода, което може да провокира избледняването на бременността или спонтанното й прекратяване..

Противопоказания за употреба

Употребата на qurantile по време на бременност е противопоказана:

 • с тежка хипотония;
 • с аритмии с необяснима етиология;
 • с хеморагична диатеза и други състояния на намалено съсирване на кръвта, с тенденция към кървене;
 • по време на обостряне на стомашна язва;
 • с алергии и развитие на свръхчувствителност към лекарството.

Curantil таблетки по време на бременност не се препоръчват с чай или кафе, тъй като тези напитки намаляват ефективността на лекарството. Курантил е в състояние да засили ефекта на антихипертензивните лекарства, аспирина и разредителите на кръвта.

Странични ефекти

Както повечето лекарства, курантил не е лишен от някои странични ефекти:

 • сърцебиене, нарушения на сърдечния ритъм, понижаване на кръвното налягане, зачервяване на кожата на лицето, чувство на топлина;
 • диспептични разстройства, болки в стомаха, гадене;
 • появата на хематоми по тялото, повишено кървене;
 • мигрена, усещане за шум в ушите;
 • алергични прояви, кожни обриви;
 • чувство на слабост, болка в мускулите, ставите.

Всички странични ефекти са с преходен характер, те напълно се спират след отнемане на лекарството.

Курантил при планиране на бременност

По време на планирането на бременността лекарите често предписват курантил заедно с хормонални и витаминни препарати. И това се прави с причина: тези хапчета намаляват риска от образуване на кръвни съсиреци.

Курантил ще улесни кръвоснабдяването на тъканите, ще стабилизира тонуса на съдовите стени и ще предотврати тромбозата на плацентарните съдове. В бъдеще това може да осигури на плода нормално хранене и доставка на кислород..

Понякога се случва и така, че повишаването на съсирването на кръвта при бъдещата майка не позволява на яйцеклетката да се развива нормално. Това води до безплодие, избледняване на бременността. Поради това лекарството често се предписва като профилактика, за подобряване на микроциркулацията на кръвта..

Чрез подобряване на микроциркулаторните процеси в тъканите, курантил помага на ендометриума (лигавицата на матката) да расте, което значително улеснява процеса на прикрепване (имплантиране) на яйцеклетката. Ако ендометриумът е твърде тънък, може да не се извърши имплантиране.

Друго от свойствата на курантил е имуномодулиращото. Той определя способността на организма да се противопоставя на инфекцията. Това също е от голямо значение при планирането, тъй като е силно нежелателно да се разболявате по време на зачеването и бременността..

Ето защо, ако лекарят Ви е предписал курантил, не отказвайте да го приемате. Лекарството наистина може да ви помогне да заченете нероденото си бебе.

Инструкции за курантил по време на бременност

Колко камбанки да пиете по време на бременност? Точната дозировка и продължителността на приема на лекарството се определят от лекаря индивидуално. Не трябва да приемате курантил самостоятелно или да коригирате предписанията на лекаря - това може да повлияе на хода на бременността.

Дозировката на курантил по време на бременност се определя в зависимост от състоянието на жената, дали има някакви патологии на кръвосъсирващата система и съдови нарушения, от индивидуалната реакция към лекарството.

Максималният дневен прием на курантил може да бъде 75-225 mg, разделен на 3-5 приема. Профилактичната доза може да бъде намалена до 25-50 mg на ден. Максималният дневен прием на лекарството може да бъде не повече от 600 mg: тази доза се предписва при очевидни патологии на кръвосъсирването.

Таблетките се приемат преди хранене или час след него, с чаша чиста вода.

Курсът на курантил по време на бременност може да бъде доста дълъг, в някои случаи до последните седмици на бременността.

Curantil 25 се предписва най-често по време на бременност. Дражето трябва да се приема на гладно, без да се дъвче или уврежда таблетката. Това е оптималната доза за общ режим на лечение: 25 mg сутрин, следобед и вечер..

Curantil 75 по време на бременност се характеризира с високо съдържание на активното вещество дипиридамол и може да бъде предписан от лекар при активни патологии в организма. Драже 75 mg често се използва при наличие на признаци на сърдечна недостатъчност, нарушения на кръвообращението на мозъка, като профилактика на грип, за намаляване на агрегацията на тромбоцитите.

Курантил в началото на бременността

Курантил може да бъде предписан няколко курса за целия гестационен период, но понякога те практикуват и постоянен прием на лекарството.

Използването на курантил през първия триместър спомага за нормализиране на кръвоснабдяването на плацентата. Ако кръвообращението е нарушено, нероденото бебе няма да получи достатъчно хранителни вещества и кислород. Този проблем е особено актуален, ако бременна жена има твърде дебела кръв..

За да не провокирате прекомерно разреждане на кръвта с курантил, е необходимо внимателно да изберете дозата на лекарството, като се вслушате в съвета на лекар.

Ако курантил е предписан като имуномодулиращо средство, е необходимо да се разбере, че вредата, причинена на нероденото дете от вирусна инфекция, е в пъти по-голяма от вероятността от странични ефекти от приема на лекарството. Curantil ефективно предпазва жената от опасността от остри респираторни вирусни инфекции, грип или остри респираторни инфекции. И това е особено важно в ранните стадии, когато плодът все още няма собствена защита - плацентарната мембрана. Вирусите, проникнали в ембриона, могат да провокират както аборт, така и различни нарушения на вътрематочното му развитие.

Предписвайки камбани в ранните етапи, лекарят, като че ли, "подготвя почвата" за по-нататъшния нормален ход на бременността. Следователно не е необходимо да се страхувате да приемате лекарството: основното е да се спазва дозата, предписана от лекаря. И ако се появят нежелани странични ефекти, непременно трябва да се консултирате с лекар. Може би това лекарство не е подходящо за вас и лекарят ще го замени с друго.

Курантил в края на бременността

Феноменът на късна токсикоза по време на бременност е основното тежко усложнение за този период. Гестозата е нарушение на повечето жизненоважни процеси в бъдещата майка, което може да доведе до негативни последици, както за самата жена, така и за бебето..

Развитието на късна токсикоза се случва по-често в дълго време, през последните седмици на бременността. Описани са случаи, когато това състояние се е случило дори от 20-та седмица на бременността.

Основната причина за развитието на токсикоза в по-късните етапи се счита за нарушение на кръвообращението при бременна жена. Движението на кръвта е нарушено в най-малките капиляри, кръвта се сгъстява, микроциркулаторният кръвен поток се влошава, забавя, наблюдава се съдов спазъм. Тази ситуация допринася за факта, че най-важните функционални органи не получават необходимите им вещества и кислород. В резултат се развива оток, течността не се отстранява от тъканите, което допълнително влошава ситуацията..

Как в този случай може да помогне курантите? Като прави кръвта по-течна, облекчавайки спазма на съдовите стени, стабилизирайки тонуса на капилярите, лекарството предотвратява развитието на такава патологична ситуация. И е изключително важно да се предотврати такова сериозно усложнение, което застрашава не само нормалния ход на бременността, но и живота на жената.

Употребата на лекарството на 34 гестационна седмица е много необходима, за да се осигури на детето адекватно хранене и да се предотврати кислороден глад на развиващия се мозък, тъй като на този етап има значително развитие на мозъка на бебето, поради което доставката на хранителни вещества и кислород към него в необходимия обем е изключително важна.

На 35 гестационна седмица настъпва образуването на мастния слой и белите дробове на плода. Бебето все още не е достатъчно силно, за да се справи с възможна хипоксия; често на този етап жената може да чуе „хълцането“ на бебето и това е един от признаците за липса на кислород. Този проблем се решава лесно чрез назначаването на това лекарство..

Предписването на лекарство на 36 гестационна седмица е необходимо, за да се предотвратят забавяния в умственото развитие на бебето поради факта, че бебето вече е практически развито и вече е способно на самостоятелен живот. Развитието на мозъка на този етап е просто бързо.

Прилагането на 37 седмици вече е важно не толкова за бебето, колкото за майката: лекарството ще намали подпухналостта, ще подобри трофиката на тъканите и органите, които имат доста трудно време през този период.

Употребата на курантил през 38 гестационна седмица ще помогне да се предотврати развитието на прееклампсия при бременна жена, да се намали подуването и да се поддържа нормалното кръвоснабдяване на плацентата, за да се предотврати преждевременно отделяне..

Curantil се предписва от лекар, както за лечение на заплахи за бременност, така и за превантивни цели. Ако се съмнявате в целесъобразността на приема на лекарството, не се колебайте да попитате лекаря защо ви е предписан камбанен звън. Не вземайте сами решения за оттегляне на наркотици.

Аналозите на Kurantil по време на бременност

Curantil се отнася до ангиопротективни (съдова защита) и антитромботични лекарства. Ако по някаква причина не можете да приемате това лекарство, консултирайте се с лекар: той е този, който има право да замени това лекарство с друго, с подобен механизъм на действие.

Кардиомагнетик е лекарство, което може да разрежда кръвта, намалявайки агрегацията на тромбоцитите, подобно на курантил. Той обаче няма изразен ефект върху имунитета на жената. Следователно кардиомагнил може да се предписва на бременна жена с тенденция към тромбоза, емболия, със симптоми на сърдечна недостатъчност, мигрена. Понякога приемането на кардиомагнил се комбинира с употребата на курантил. В тази ситуация настъпва потенциране на действието на лекарствата, което значително увеличава тяхната ефективност..

Флебодия е ефективен ангиопротектор. Той, подобно на курантил, подобрява микроциркулацията на капилярите, намалява венозната конгестия, ускорява лимфния поток, активира кръвообращението. Той има минимален брой странични ефекти, но поради липсата на необходимите клинични проучвания не се препоръчва прием на лекарството в началото на бременността. Като правило, лекарството се предписва след 12 седмици раждане на дете. Лекарството се счита за доста достоен заместител на курантил, обикновено се предписва 1 таблетка на ден (600 mg).

Актовегин е биостимулиращо лекарство, което активира метаболизма на тъканите. Той увеличава енергийните ресурси на клетките, ускорява метаболитните процеси, елиминира явленията на хипоксия и недостатъчен трофизъм на тъканите. Може да се предписва като алтернатива на курантил, но има и редица странични ефекти. Това са сърбящи дерматози, уртикария, повишено изпотяване, хипертермия. Ако тялото няма свръхчувствителност към лекарството, Actovegin може да се използва по 1-2 таблетки три пъти дневно преди хранене. В тежки случаи се разрешава инжектиране на лекарството.

Хофитолът е лекарство, което предпазва и прочиства черния дроб, ускорява метаболизма на мазнините, активира елиминирането на токсините от тялото. Това е безопасно растително лекарство, което може да се използва заедно с курантил при комплексно лечение на преекламптични състояния, както и през първата половина на бременността като превенция на токсикозата. Това лекарство не може да служи като пълноправен заместител на курантил, но комбинираната употреба на лекарства засилва техния полезен ефект. Hofitol се приема като стандартна 1 таблетка преди хранене три пъти на ден.

Тази информация е предоставена само за ориентир. Решението за смяна на лекарства се взема от лекаря индивидуално.

Прегледи на курантил по време на бременност

Прегледите на лекарството са различни и това не е изненадващо: реакцията към лекарството може да бъде индивидуална, в зависимост от много причини. За някои лекарството е подходящо, но за други не е много добро. Разбира се, трябва да спрете да използвате курантил, ако се появят алергични симптоми. Замайване, зачервяване на кожата, дестабилизирано кръвно налягане - консултирайте се с лекар. Може би това лекарство не ви устройва..

Има обаче и много положителни отзиви. Много жени, които са имали проблеми със системата за кръвосъсирване, курантил помагат да забременеят и да родят дългоочаквано бебе. Някои майки отбелязват благоприятния ефект на лекарството при развитието на фетална хипоксия..

Има и някои жени, които са против използването на това лекарство по време на бременност. Това се дължи на недостатъчните научни изследвания на курантила. Ако се съмнявате, попитайте Вашия лекар, задайте въпроси, които Ви безпокоят. Само в този случай ще бъдете сигурни, че нищо не застрашава вас или бъдещото ви бебе..

Цената на звънене по време на бременност варира от 4 до 6 долара за опаковка (100 хапчета). Обикновено този пакет е достатъчен за около месец прием.

Curantil по време на бременност може да се използва, докато се придържа към здравословен начин на живот: по този начин значително ще увеличите ефективността на лекарството и ще улесните хода на бременността. Хранете се правилно и пълноценно, ограничете приема на сол, ходете по-често на чист въздух и може да не ви трябват лекарства.